Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-04-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσκεψη Σημίτη στο Βουκουρέστι
  • [02] Απόφαση της ΓΣΕΕ να μην μεταφερθεί η Πρωτομαγιά
  • [03] Σολάνα και Κολ στο συνέδριο του Εκόνομιστ
  • [04] Στο νοσοκομείο ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος
  • [05] Συνέδριο ΚΕΔΚΕ με θέμα ''Πόλη και πολιτισμός''
  • [06] Μήνυση σε βάρος γιατρών για θάνατο 76χρονου
  • [07] Αμυντική συνεργασία Ελλάδας-Αλβανίας-Ρουμανίας
  • [08] Συναντήσεις Καραμανλή με Σολάνα και Κολ
  • [09] Συνεχίζονται οι έρευνες για το ναυάγιο στη Νάξο
  • [10] Συνέδριο: ''Εκπαίδευση/Επαγγελματική Κατάρτιση
  • [11] Έρευνες για τη συντριβή του αεροσκάφους
  • [12] Αποχώρησαν οι Ισραηλινοί από Τζενίν-Καλκίλια
  • [13] Και οι Αλβανοί στο στόχαστρο της Ντελ Πόντε
  • [14] Εξελίξεις στο Μαυροβούνιο
  • [15] Σεισμός 6,5 Ρίχτερ στη Χιλή
  • [16] Μέχρι το 2007 το υποθαλάσσιο μετρό στο Βόσπορο
  • [17] Καταβολή ΦΠΑ τριετίας
  • [18] Ένας αγώνας- Ένας τίτλος
  • [19] ΑΕΚ: Αγώνας δρόμου για Τσάρτα-Λάκη
  • [20] Αισιοδοξία Λεμονή για το ντέρμπι της χρονιάς
  • [21] ''Μισός '' ο ΠΑΟ με την Ξάνθη
  • [22] Βουλή: Συνεδρίαση για τα Oλυμπιακά έργα
  • [23] Αθώος ο Κόκκαλης και 28 στελέχη του ΟΠΑΠ
  • [24] Η Ρωσία απαγόρευσε την ανθρώπινη κλωνοποίηση
  • [25] ΗΠΑ: Κρούσμα της ασθένειας Κρόιτσφελντ-Γιάκομπ
  • [26] 2ο Παιδιατρικό Συνέδριο Κεντρικής Ελλάδας
  • [27] Νέο κρούσμα μυοκαρδίτιδας στην Κέρκυρα
  • [28] O ανασφαλής κόσμος των υπολογιστών
  • [29] Microsoft: Λιγότερα κέρδη από τα αναμενόμενα

    [01] Επίσκεψη Σημίτη στο Βουκουρέστι

    Πηγή: NET 105,8 fm 19/4/2002 5:35:00 μμ

    Στο Βουκουρέστι βρίσκεται ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, όπου παίρνει μέρος στην 3η Συνάντηση Κορυφής Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας. Οι τρεις χώρες συμφώνησαν να συνεργαστούν στον πολιτικό και τον οικονομικό τομέα που μπορεί να καταστήσει την περιοχή ενεργειακό κόμβο. Επίσης, υιοθετείται κοινή πολιτική για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να καθορίσει ''οδικό χάρτη''

    Ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Βουκουρέστι με τους προέδρους της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της τριμερούς συνεργασίας δήλωσε ότι "είναι αυτονόητο ότι η Βουλγαρία και η Ρουμανία πρέπει να γίνουν μέλη της ΕΕ και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις μπορούν να ολοκληρωθούν στα τέλη του 2003''.

    Επίσης, ο κ. Σημίτης παρατήρησε πως η ΕΕ για να δημιουργήσει χώρο ασφάλειας πρέπει να περιλάβει όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

    Απο πλευράς του ο Βούλγαρος πρόεδρος Γκεόργκι Παρβάνοφ επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να καθορίσει ''οδικό χάρτη'' για τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία διότι η ασαφής εκκρεμότητα θα ενθαρρύνει τις ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις των κοινωνιών τους και θα αποθαρρύνει τους επενδυτές.

    Οι τρεις ηγέτες υιοθέτησαν διακήρυξη για το Μεσανατολικό στην οποία μεταξύ άλλων τονίζεται η ανάγκη να δράσει τώρα η διεθνής κοινότητα και σημειώνεται αφενός η βαθειά ανησυχία των τριών χωρών για τη δραματική ανθρωπιστική κατάσταση στην περιοχή και αφετέρου η άμεση ανάγκη μιας μαζικής, συνεχούς και συντονισμένης παρέμβασης της διεθνούς κοινότητας.

    Στη διακήρυξη καλείται επίσης η κυβέρνηση του Ισραήλ για άμεση και πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ.

    Εξάλλου, κατά πληροφορίες, στη διάρκεια της συνόδου ο Ελληνας πρωθυπουργός σημείωσε τη βαθειά ανησυχία του για τις εξελίξεις στην περιοχή και υπογράμμισε την ανάγκη διατύπωσης μιας σαφούς θέσης την οποία θα πρέπει να υπενθυμίζει συνεχώς η διεθνής κοινότητα ώστε να διατηρεί δικαίωμα παρέμβασης στις εξελίξεις.

    Οι τρεις ηγέτες υιοθέτησαν, κοινό ανακοινωθέν στο οποίο υπογραμμίζεται η ανάγκη συνεργασίας για την ανάπτυξη των δικτύων μεταφορών και ενέργειας για το συγχρονισμό των μεταρρυθμίσεων, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Ρουμάνος πρόεδρος Ιον Ιλιέσκου.

    Το απόγευμα ο κ. Σημίτης θα εγκαινιάσει το νέο ιδιόκτητο κτίριο της ελληνικής πρεσβείας και αμέσως μετά θα επιστρέψει στην Αθήνα.

    [02] Απόφαση της ΓΣΕΕ να μην μεταφερθεί η Πρωτομαγιά

    Πηγή: ΑΠΕ 19/4/2002 4:44:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Την 1η Μαΐου, ημέρα Τετάρτη, θα πραγματοποιηθεί η 24ωρη απεργία και οι πρωτομαγιάτικες διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με σημερινή απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της μεταφοράς της αργίας της Πρωτομαγιάς για την Τρίτη του Πάσχα, αν αυτό αποφασιστεί από το υπουργείο Εργασίας. Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στις πρωτομαγιάτικες διαδηλώσεις, όπως αυτές θα αποφασιστούν από τα κατά τόπους εργατικά κέντρα. Η ΕΕ της ΓΣΕΕ εξουσιοδότησε το προεδρείο της Συνομοσπονδίας να συνυπογράψει την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας όπως αυτή συμφωνήθηκε στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις με τις εργοδοτικές οργανώσεις.

    Τη Δευτέρα η απόφαση του υπ. Εργασίας

    Σύμφωνα πάντως, με πληροφορίες, ο υπουργός Εργασίας αναμένεται την ερχόμενη Δευτέρα να εκδώσει απόφαση μεταφοράς της αργίας της Πρωτομαγιάς την Τρίτη του Πάσχα. Πάντως, ο κ.Ρέππας δήλωσε σήμερα, ότι θα σεβαστεί την όποια κοινή απόφαση των κοινωνικών εταίρων σε συνδυασμό με τις ανάγκες της οικονομίας .

    [03] Σολάνα και Κολ στο συνέδριο του Εκόνομιστ

    19/4/2002 12:58:00 μμ

    Συνεχίζεται και σήμερα το συνέδριο του Εκόνομιστ με ομιλίες του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ Χαβιέ Σολάνα και του Γερμανού πρώην Καγκελάριου Χέλμουτ Κολ. Στην ομιλία του ο κ. Σολάνα αναφέρθηκε στη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τόνισε ότι αυτή είναι αναγκαία, καθώς "κύριο μέλημα είναι οι αξίες και η σταθερότητα που δεν σταματά στα σύνορα μας". Μάλιστα, προεξόφλησε την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ λέγοντας πως όταν όλες οι υποψήφιες χώρες γίνουν μέλη, τα σύνορα της Ευρώπης θα φθάσουν μέχρι το Ιράν και τη Συρία.

    [04] Στο νοσοκομείο ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος

    Πηγή: NET 105,8 fm 19/4/2002 5:08:00 μμ

    Στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών νοσηλεύεται από την περασμένη Παρασκευή ο 84χρονος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην Yπουργός Ευάγγελος Γιαννόπουλος, ο οποίος εισήχθη με κολικό του νεφρού, που οφειλόταν σε ουρολιθίαση και πρόκειται να υποβληθεί σε λιθοτριψία την επόμενη Δευτέρα. Εξ' αιτίας αυτής της κατάστασης υπέστη φλεγμονή η οποία αντιμετωπίστηκε με αντιβίωση, αλλά είχε ως αποτέλεσμα να παραταθεί η νοσηλεία του.

    [05] Συνέδριο ΚΕΔΚΕ με θέμα ''Πόλη και πολιτισμός''

    Πηγή: ΑΠΕ 19/4/2002 4:40:00 μμ

    Στην καθοριστική συμβολή της Α/θμιας Αυτοδιοίκησης για την ανάπτυξη του πολιτισμού στις τοπικές κοινωνίες και στην ανάγκη ενίσχυσης των απαραίτητων υποδομών, αναφέρθηκαν στις τοποθετήσεις τους, στο τριήμερο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ με θέμα "Πόλη και πολιτισμός" που πραγματοποιείται από χθες στη Ζάκυνθο, τόσο ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Πάρης Κουκουλόπουλος, όσο και ο Υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος κήρυξε την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, τονίζοντας ότι η κεντρική εξουσία προωθεί δράσεις για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην ύπαιθρο. Ωστόσο, οι δήμοι κυρίως θα πρέπει να ενεργοποιηθούν από κοινού με τους δημότες και τους φορείς κάθε περιοχής προκειμένου ο πολιτισμός να γίνει καθημερινός τρόπος ζωής, εκμεταλλευόμενοι όλους τους αποκεντρωμένους θεσμούς και τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά προγράμματα.

    [06] Μήνυση σε βάρος γιατρών για θάνατο 76χρονου

    Πηγή: ΑΠΕ 19/4/2002 4:38:00 μμ

    Μήνυση σε βάρος γιατρών του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ κατέθεσε σήμερα στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης ο Βίκτωρ Πολυδώρου καταγγέλλοντας ότι ο 76χρονος πατέρας του πέθανε αβοήθητος, πριν από περίπου ένα μήνα, στην αίθουσα αναμονής του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών. Όπως αναφέρεται στην μήνυση, οι γιατροί του νοσοκομείου αρνήθηκαν να εξετάσουν τον ηλικιωμένο Ευάγγελο Πολυδώρου, παρά την κρισιμότητα της κατάστασής του και του ζήτησαν να περιμένει στη σειρά με το ειδικό καρτελάκι αναμονής. Ο Πολυδώρου που είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο με τάσεις λιποθυμίας, εξέπνευσε λίγη ώρα μετά την είσοδό του στο νοσοκομείο καθώς, σύμφωνα με το σχετικό πιστοποιητικό, παρουσίασε "απροσδιόριστη αρτηριακή πίεση".

    [07] Αμυντική συνεργασία Ελλάδας-Αλβανίας-Ρουμανίας

    19/4/2002 1:22:00 μμ

    Διαδοχικές συναντήσεις είχε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου με τους ομολόγους του της Αλβανίας Λουάν Ράμα και της Ρουμανίας Γιαν Μιρκεα Πάσκου. Στις συνομιλίες τέθηκαν θέματα διμερούς συνεργασίας κυρίως στον αμυντικό τομέα, προκειμένου να εναρμονιστούν οι Ενοπλες Δυνάμεις των χωρών αυτών στα πρότυπα του ΝΑΤΟ, καθώς και στην προοπτική ένταξής τους στον Οργανισμό.

    Ο κ. Παπαντωνίου επισήμανε στους δύο υπουργούς την υποστήριξη της Ελλάδας για την ένταξη της Αλβανίας και της Ρουμανίας, τόσο στο ΝΑΤΟ, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Μάλιστα, απέδωσε μεγάλη σημασία στη διατήρηση των καλών σχέσεων μεταξύ των Βαλκανικών χωρών και στην εμπέδωση κλίματος ηρεμίας, ειρήνης και ανάπτυξης στην περιοχή.

    [08] Συναντήσεις Καραμανλή με Σολάνα και Κολ

    19/4/2002 1:08:00 μμ

    Το θέμα του ευρωστρατού και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή απασχόλησαν τη συνάντηση του προέδρου της ΝΔ Κώστα Καραμανλή με τον ύπατο αρμοστή της ΕΕ Χαβιέ Σολάνα.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε αμέσως μετά ότι το κείμενο της Αγκυρας για τον ευρωστρατό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό και επισήμανε ότι δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα στα θέματα ασφαλείας να είναι δεύτερης κατηγορίας χώρα και οι Ελληνες πολίτες να μην αισθάνονται ασφαλείς, όπως οι άλλοι Ευρωπαίοι. Ο πρόεδρος της ΝΔ πρόσθεσε ότι "δεν θα είχαμε φτάσει εδώ αν δεν είχε αδρανίσει, παρά τις προειδοποιήσεις μας, η κυβέρνηση. Εστω και αργά πήρε τη σωστή θέση και θα τη στηρίξουμε", είπε ο κ. Καραμανλής.

    Στις 4 το απόγευμα ο κ. Καραμανλής θα συναντηθεί με τον πρώην Καγκελάριο της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ.

    [09] Συνεχίζονται οι έρευνες για το ναυάγιο στη Νάξο

    19/4/2002 12:36:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Εξανεμίζονται οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων από το ναυάγιο δουλεμπορικού ανοιχτά της Νάξου, ωστόσο οι έρευνες συνεχίζονται. Οι άσχημες καιρικές συνθήκες κάνουν το έργο των σωστικών συνεργείων ακόμα πιο δύσκολο. Στο δουλεμπορικό επέβαιναν 65 λαθρομετανάστες, εκ των οποίων 31 διασώθηκαν και τρεις ανασύρθηκαν νεκροί. Εν τω μεταξύ, σήμερα οδηγούνται στο Αυτώφορο οι τρεις Τούρκοι δουλέμποροι, οι οποίοι αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες.

    [10] Συνέδριο: ''Εκπαίδευση/Επαγγελματική Κατάρτιση

    Πηγή: NET 105,8 fm 19/4/2002 4:46:00 μμ

    Διήμερο Συνέδριο με θέμα "Εκπαίδευση και Επαγγελματική Κατάρτιση, η συμβολή τους στη μείωση της ανεργίας και την ισόρροπη ανάπτυξη της Περιφέρειας" διοργανώνει αύριο και μεθαύριο, στην Αλεξανδρούπολη, το Δίκτυο Απασχόλησης EMPLOYNET, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Β. Έβρου και τη Ν. Α. Ροδόπης Έβρου. Οι εισηγητές του συνεδρίου αναμένεται να υπογραμμίσουν το ρόλο που διαδραματίζουν οι τοπικές και περιφερειακές αρχές στην ανάπτυξη των δικτύων συνεργασίας με άλλες περιφέρειες της Ε. Ε., για την εισαγωγή νέων δομών που θα εμπεδώσουν την κοινωνική συνοχή, αλλά και την κοινωνική ένταξη των νεοπροσφύγων.

    [11] Έρευνες για τη συντριβή του αεροσκάφους

    19/4/2002 5:16:00 μμ

    Αδιευκρίνιστα παραμένουν τα αίτια συντριβής του μικρού ιδιωτικού αεροσκάφους στον ουρανοξύστη της Πιρέλι στο Μιλάνο, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις άνθρωποι και 29 να τραυματιστούν. Ιταλικό δημοσίευμα αναφέρει ότι ο πιλότος του αεροσκάφους, ο οποίος και σκοτώθηκε, "ήθελε να αυτοκτονήσει γιατί είχε καταστραφεί οικονομικά". Aλλες αποκαλύψεις μιλούν για παρανόηση ανάμεσα σε πύργο ελέγχου και πιλότο, λίγες στιγμές πριν το μικρό αεροπλάνο του Λουΐτζι Φαζούλο συντριβεί, ενώ η Υπηρεσία Ασφαλείας Πτήσεων κάνει λόγο για ατύχημα.

    Παρεξήγησε ο πιλότος του αεροπλάνου τις εντολές του πύργου ελέγχου;

    Σύμφωνα με τις τελευταίες αποκαλύψεις, ο Λουΐτζι Φαζούλο ανέφερε πρόβλημα στο σύστημα προσγείωσης. Η συνομιλία του Φαζούλο με τον πύργο ελέγχου αποκαλύπτει μια ανατριχιαστική ακολουθία γεγονότων, που όμως δεν δίνει σαφή απάντηση όσον αφορά στο γιατί το τετραθέσιο αεροπλάνο του 67χρονου πιλότου έπεσε πάνω στον 30όροφο ουρανοξύστη του Μιλάνου.

    Λεπτά πριν από τη συντριβή λοιπόν, ο Φαζούλο είχε αρχίσει την προσέγγιση στο αεροδρόμιο Λινάτε του Μιλάνου, αλλά δεν είχε ευθυγραμμιστεί σωστά για το διάδρομο 36, όπως δήλωσε προς το Ρόιτερ εκπρόσωπος της Ιταλικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ENAV).

    - ''Προσοχή, κατευθύνεσαι σε απέναντι διάδρομο, ευθυγραμμίσου'', είπε ο ελεγκτής της εναέριας κυκλοφορίας προς τον πιλότο λίγο πριν από τις 5.42 μ.μ. (τοπική ώρα).

    - Φαζούλο: ''Έχω ένα μικρό πρόβλημα με το σύστημα προσγείωσης''.

    - ''Ελήφθη, κάνε κύκλο γύρω από το ΑΤΑ'', είπε ο ελεγκτής, αναφερόμενος στον ιδιωτικό διάδρομο στη δυτική άκρη του Λινάτε, λίγο ανατολικά της πόλης.

    Τότε όμως, ένα ελικόπτερο που πετούσε στην περιοχή ζήτησε κι αυτό άδεια να προσγειωθεί.

    - ''Ζητώ άδεια να ξεκινήσω διαδικασία προσγείωσης'', είπε ο πιλότος του ελικοπτέρου.

    - ''Όχι, φύγε, φύγε'', είπε ο ελεγκτής.

    Ο Φαζούλο μίλησε τότε, προφανώς πιστεύοντας ότι η εντολή να απομακρυνθεί από το Λινάτε απευθυνόταν σ' αυτόν:

    - ''Εντάξει, θα εκτελέσω (την εντολή)'', είπε ο Φαζούλο, σύμφωνα με την ENAV.

    - ''Όχι, όχι, δεν είναι για σένα, είναι για μένα'', είπε ο πιλότος του ελικοπτέρου.

    Ο ελεγκτής ειδοποίησε τον Φαζούλο για το σφάλμα του και του είπε ότι έχει πάρει λάθος κατεύθυνση-βόρεια προς την καρδιά της πόλης:

    - ''ΟΚ, διορθώνω το πρόβλημα με το σύστημα προσγείωσης'', είπε ο πιλότος κι αυτά ήταν τα τελευταία ηχογραφημένα λόγια του.

    Ο πύργος ελέγχου είπε στον Φαζούλο να επιστρέψει στο ίχνος πτήσης του για να προσγειωθεί στο διάδρομο 36, αλλά το αεροπλάνο παρέμεινε στη μοιραία πορεία. ''Ο πύργος ελέγχου κάλεσε δύο φορές τον πιλότο'', είπε εκπρόσωπος της ENAV. ''Αλλά δεν υπήρξε απάντηση''. Υπήρξε ένα λεπτό σιγής του ασυρμάτου και στις 5.42 μ.μ. το αεροπλάνο συνετρίβη στον 26ο όροφο του ουρανοξύστη.

    Ήταν αυτοκτονία;

    Εχασε τις αισθήσεις του ο πιλότος και έπεσε τυχαία ή αυτοκτόνησε ,με αυτό τον θεαματικό τρόπο; Η ιταλική υπηρεσία εναέριας ασφάλειας (ENAC)υποθέτει, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της, Αλφρέντο Ρόμα, ότι ο πιλότος πιθανότατα να έχασε τις αισθήσεις , ή έπειτα από βραχυκύκλωμα να γέμισε με καπνούς η καμπίνα και να μην είχε ορατότητα. Ένας από τους δυο γιους του πιλότου δήλωσε σήμερα ότι ''δεν πρόκειται για ατύχημα, ήταν αυτοκτονία. Τον χρεοκόπησαν, τον έπνιξαν τα χρέη και ο πατέρας μου αυτοκτόνησε''.

    Ο Ντίνο Φασάλο (68 χρονών) ήταν ένας έμπειρος αλλά και ριψοκίνδυνος πιλότος. Οι φίλοι του στο Λοκάρνο, όπου κατοικούσε, λένε ότι τις τελευταίες ημέρες ήταν συγκλονισμένος από την οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεών του. Σε ένα φίλο αφηγήθηκε ότι ''έμπλεξε'' με ορισμένους Ιταλο-Ελβετούς επιχειρηματίες και του ''έφαγαν'' 1.000.000 δολάρια. Για τις αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες της Ιταλίας, που άρχισαν τώρα να ερευνούν τη ζωή του, θα βρουν στον φάκελό του καταδίκες για λαθρεμπόριο έργων τέχνης και τελευταία μια οικονομική κατάσταση γεμάτη χρέη, αφού είναι υπό κατάσχεση όλα τα περιουσιακά στοιχεία στην Ελβετία.

    Απομένει να διευκρινιστεί επίσης η ασφάλεια ζωής που είχε και το ποσό της αποζημίωσης που σε περίπτωση θανάτου θα εισπράξει η οικογένειά του. ''Με αυτό το ποσό πιθανότατα να έδινε λύση στα οικονομικά προβλήματα και να έβγαζε απο τη δύσκολη κατάσταση τη σύζυγο και τα δυο παιδιά του.

    Μηχανική βλάβη;

    Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Κλαούντιο Σκαγιόλα, δήλωσε ότι ''το αεροσκάφος έπεσε από μηχανική βλάβη".

    Ο βουλευτής Αντόνιο Βέρο, που βρισκόταν σε απόσταση 100 μέτρων από τον πύργο, δήλωσε ότι είδε από μακριά το αεροπλάνο να φθάνει προς τον πύργο της Πιρέλι τυλιγμένο στους καπνούς και τη φωτιά''.

    [12] Αποχώρησαν οι Ισραηλινοί από Τζενίν-Καλκίλια

    19/4/2002 7:05:00 μμ

    Ο ισραηλινός στρατός αποχώρησε πλήρως σήμερα από την πόλη και τον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, όπου οι Παλαιστίνιοι ψάχνουν μέσα στα ερείπια για την ανεύρεση νεκρών και αγνοουμένων. Οι Ισραηλινοί αποχώρησαν και από την πόλη Καλκίλια όπου είχαν εισβάλει τα ξημερώματα καταζητώντας Παλαιστίνιους ύποπτους για αντιισραηλινές επιθέσεις. Σε πολιτικό επίπεδο παραιτήθηκε σήμερα ο διευθυντής του γραφείου του Αριέλ Σαρόν, λόγω της διαμάχης του με τον γιό του πρωθυπουργού. Είναι η 5η αποχώρηση από το περιβάλλον του ισραηλινού πρωθυπουργού αφότου εξελέγη.

    Πάντως, οι Ισραηλινοί, δηλώνουν ότι δεν θα αποσυρθούν γύρω από το αρχηγείο του Γιάσερ Αραφάτ στη Ραμάλα και από το Ναό της Γέννησης στη Βηθλεέμ, μέχρι να παραδοθούν οι καταζητούμενοι έγκλειστοι Παλαιστίνιοι. Οι ισραηλινές δυνάμεις θα επέμβουν και στην περίπτωση "τρομοκρατικής" επίθεσης από Παλαιστινίους.

    Τη νύχτα ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε σε ένα σπίτι κοντά στο Ναό της Γεννήσεως τον επικεφαλής της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς στη Βηθλεέμ Χαλέντ Τάφες.

    Στο μεταξύ, δύο ένοπλοι Παλαιστίνιοι που είχαν μεταμφιεστεί σε Ισραηλινούς στρατιώτες σκοτώθηκαν απο το στρατό κοντά σε εβραϊκό οικισμό, στη Λωρίδα της Γάζας. Αλλα δύο άτομα σκοτώθηκαν στην περιοχή της Ραμάλα.

    Εξάλλου, Παλαιστίνιος που επέβαινε σε αυτοκίνητο ανατινάχθηκε σε ισραηλινό στρατιωτικό φυλάκιο επίσης στη Λωρίδα της Γάζας.

    [13] Και οι Αλβανοί στο στόχαστρο της Ντελ Πόντε

    Πηγή: ΑΠΕ 19/4/2002 7:34:00 μμ

    Τα πρώτα κατηγορητήρια εναντίον Αλβανών, από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, θα απαγγελθούν μέσα στη χρονιά, δήλωσε σήμερα από την Πρίστινα η εισαγγελέας του ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία Κάρλα Ντελ Πόντε.

    "Αρχίσαμε τρεις έρευνες εναντίον μελών του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου", τόνισε η κ.Ντελ Πόντε μετά τη συνάντησή της με τον επικεφαλής της αποστολή του ΟΗΕ στο Κόσοσβο (MINUK), Μάικλ Στάινερ. "Είμαι σίγουρη πως μέσα στη χρονιά θα προχωρήσουμε στην έκδοση των πρώτων κατηγορητηρίων", πρόσθεσε η ίδια, χωρίς να ανακοινώσει τα ονόματα των τριών υπόπτων. Η κ.Ντελ Πόντε συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Κοσόβου Ιμπραήμ Ρουγκόβα και τον πρωθυπουργό Μπαϊράμ Ρετζέπι.

    [14] Εξελίξεις στο Μαυροβούνιο

    19/4/2002 6:50:00 μμ

    Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Φίλιπ Βουγιάνοβιτς. Σε επιστολή του προς το κοινοβούλιο της χώρας, με την οποία εξηγεί τους λόγους, που τον οδήγησαν στην παραίτηση, τονίζει ότι κυριότερο μέλημα του είναι να βοηθήσει στη μετεξέλιξη της νέας Γιουγκοσλαβίας.

    [15] Σεισμός 6,5 Ρίχτερ στη Χιλή

    19/4/2002 9:09:00 πμ

    Φωτό αρχείου

    Ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε χθες στη βόρεια και κεντρική Χιλή προκαλώντας πολλές υλικές ζημιές αλλά ευτυχώς όχι θύματα. Ο σεισμός ήταν μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το επίκεντρο ορίζεται στον Ειρηνικό Ωκεανό 145 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης Κοπιάπο, της βόρειας Χιλής, που απέχει 800 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της χώρας Σαντιάγκο, ανακοίνωσαν οι σεισμολόγοι του πανεπιστημίου της Χιλής.

    [16] Μέχρι το 2007 το υποθαλάσσιο μετρό στο Βόσπορο

    Πηγή: ΑΠΕ 19/4/2002 5:00:00 μμ

    Οι εργασίες για την κατασκευή μιας σήραγγας του μετρό κάτω από τα στενά του Βοσπόρου, που χωρίζουν την Ευρώπη από την Ασία και κόβουν στα δύο την Κωνσταντινούπολη, θα αρχίσουν το Μάιο του 2003 και θα διαρκέσουν τέσσερα χρόνια, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών της Τουρκίας, Οκτάϊ Βουράλ. Η κυβέρνηση ελπίζει ότι η υποθαλάσσια γραμμή του μετρό, μήκους 13,3 χιλιομέτρων, θα λειτουργήσει στις αρχές του 2007 και θα μειώσει τα κυκλοφοριακά προβλήματα στην τουρκική μεγαλούπολη, τα δύο τμήματα της οποίας, το ευρωπαϊκό και το ασιατικό, συνδέονται σήμερα με δύο μεγάλες γέφυρες.

    Η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε το Φεβρουάριο ότι θα απευθύνει προς το τέλος του έτους πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την κατασκευή της σήραγγας, το κόστος της οποίας έχει προϋπολογιστεί σε 840 εκατομμύρια δολάρια. Ως το τέλος του 2007 αναμένεται επίσης να έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή και του επίγειου τμήματος της γραμμής του μετρό (κόστους 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων) που περιλαμβάνεται στο συγκεκριμένο σχέδιο.

    Η Ιαπωνική Τράπεζα Διεθνούς Συνεργασίας αναμένεται να καταβάλλει τα χρήματα υπό μορφή δανείου για την κατασκευή του τμήματος της γραμμής που θα διέλθει κάτω από την θάλασσα. Σε αντάλλαγμα, ιαπωνικές εταιρείες θα συμμετάσχουν στην κατασκευή και θα έχουν και συμβουλευτικό ρόλο.

    Κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά την επιστροφή του από την Ιαπωνία, ο τούρκος υπουργός Μεταφορών ανέφερε ότι η ιαπωνική κυβέρνηση είναι υπέρ της χρηματοδότησης της προτεινόμενης κατασκευής της υποθαλάσσιας σήραγγας και πως η Τουρκία θα ζητήσει από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να χρηματοδοτήσουν την κατασκευή της επίγειας γραμμής του μετρό.

    Ο Βουράλ είπε ακόμη ότι οι αντισεισμικές μελέτες στην περιοχή θα αρχίσουν στο τέλος του μήνα και θα ολοκληρωθούν τον Σεπτέμβριο.

    [17] Καταβολή ΦΠΑ τριετίας

    19/4/2002 12:54:00 μμ

    Από τις 22 ως τις 29 Απριλίου λήγουν οι προθεσμίες υποβολής των σημειωμάτων αυτοελέγχου για το Φ.Π.Α της τριετίας 1999-2001 των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ο φόρος που θα προκύψει θα πρέπει να καταβληθεί σε έξι δόσεις, ενώ με την υποβολή των σημειωμάτων περαιώνονται οριστικά οι τρεις χρήσεις και για το Φ.Π.Α και για το εισόδημα.

    [18] Ένας αγώνας- Ένας τίτλος

    19/4/2002 3:37:00 μμ

    Το ντέρμπι του Ολυμπιακού (52 βαθμ.) με την ΑΕΚ (55 βαθμ.) στο ΟΑΚΑ είναι ο σημαντικότερος αγώνας της 25ης και προτελευταίας αγωνιστικής, αφού από την έκβασή του θα αναδειχθεί- εκτός συνταρακτικού απροόπτου- ο νικητής του φετινού πρωταθλήματος της 1ης εθνικής. Είναι η 23η φορά (στο επαγγελματικό πρωτάθλημα) που ο Ολυμπιακός υποδέχεται στην έδρα του την ΑΕΚ.

    Στατιστικά στοιχεία

    Μέχρι σήμερα, στις 22 προηγούμενες αναμετρήσεις οι ''ερυθρόλευκοι'' σημείωσαν 11 νίκες, παραχώρησαν 7 ισοπαλίες ενώ υπέστησαν 4 ήττες. Στην τελευταία ''συνάντηση'' των δύο ομάδων στο ΟΑΚΑ στις 4/11/2000 ο Ολυμπιακός νίκησε 4-1.

    Η ΑΕΚ έχει να νικήσει εκτός έδρας τους ''ερυθρόλευκους'' από το Σεπτέμβριο του 1997, όταν επιβλήθηκε 1-0 με γκολ του Ντέμη Νικολαϊδη. Με τον διαιτητή του ντέρμπι, τον Κύρο Βασσάρα του συλλόγου της Θεσσαλονίκης, τόσο ο Ολυμπιακός στην έδρα του όσο και η ΑΕΚ εκτός έδρας είναι αήττητοι.

    Ο Ολυμπιακός σε επτά ματς ως γηπεδούχος έχει 5 νίκες και 2 ισοπαλίες ενώ η ΑΕΚ σε οκτώ παιχνίδια ως φιλοξενούμενη έχει σημειώσει επίσης 5 νίκες και 3 ισοπαλίες.

    Ο Θεσσαλονικιός διαιτητής, ο πρώτος έλληνας που θα σφυρίξει σε Μουντιάλ, έχει διευθύνει μόλις τρία ντέρμπι μέχρι στιγμής και μόνο μια φορά, το 1995, το ντέρμπι ΑΕΚ-Ολυμπιακού με γηπεδούχο την ''Ένωση'' που έληξε 1-1.

    Οι αναμετρήσεις από το 1979

    Τα αποτελέσματα των αναμετρήσεων Ολυμπιακός-ΑΕΚ στο επαγγελματικό πρωτάθλημα (από το 1979):

    1979/80 Ολυμπιακός Πειρ.-ΑΕΚ 0-0

    1980/81 Ολυμπιακός Πειρ.-ΑΕΚ 6-0

    1981/82 Ολυμπιακός Πειρ.-ΑΕΚ 2-2

    1982/83 Ολυμπιακός Πειρ.-ΑΕΚ 1-1

    1983/84 Ολυμπιακός Πειρ.-ΑΕΚ 1-0

    1984/85 Ολυμπιακός Πειρ.-ΑΕΚ 0-1

    1985/86 Ολυμπιακός Πειρ.-ΑΕΚ 2-2

    1986/87 Ολυμπιακός Πειρ.-ΑΕΚ 2-0

    1987/88 Ολυμπιακός Πειρ.-ΑΕΚ 2-2

    1988/89 Ολυμπιακός Πειρ.-ΑΕΚ 0-1

    1989/90 Ολυμπιακός Πειρ.-ΑΕΚ 1-0

    1990/91 Ολυμπιακός Πειρ.-ΑΕΚ 3-1

    1991/92 Ολυμπιακός Πειρ.-ΑΕΚ 4-2

    1992/93 Ολυμπιακός Πειρ.-ΑΕΚ 1-0

    1993/94 Ολυμπιακός Πειρ.-ΑΕΚ 3-0

    1994/95 Ολυμπιακός Πειρ.-ΑΕΚ 0-1

    1995/96 Ολυμπιακός Πειρ.-ΑΕΚ 1-1

    1996/97 Ολυμπιακός Πειρ.-ΑΕΚ 2-0

    1997/98 Ολυμπιακός Πειρ.-ΑΕΚ 0-1

    1998/99 Ολυμπιακός Πειρ.-ΑΕΚ 0-0

    1999/00 Ολυμπιακός Πειρ.-ΑΕΚ 3-0

    2000/01 Ολυμπιακός Πειρ.-ΑΕΚ 4-1

    [19] ΑΕΚ: Αγώνας δρόμου για Τσάρτα-Λάκη

    19/4/2002 12:51:00 μμ

    Πάνω στον Βασίλη Τσάρτα και τον Βασίλη Λάκη έχει πέσει το ιατρικό επιτελείο της ΑΕΚ, προκειμένου να προλάβουν το μεθαυριανό ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, που θα κρίνει και τον φετινό πρωταθλητή. Ο Ναουσαίος μέσος τραυματίσθηκε σε κάποια στιγμή του φιλικού της εθνικής με την Τσεχία και αισθάνεται ενοχλήσεις στους οπίσθιους μηριαίους. Χθες, ο Τσάρτας έκανε θεραπεία και γυμνάσθηκε ελαφρά και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα ενισχύσει την ΑΕΚ.

    Πιο σοβαρά ο Λάκης

    Οσον αφορά στον Λάκη, υπέστη διάστρεμμα στον αστράγαλο και η κατάσταση του θεωρείται πιο σοβαρή απ΄ αυτήν του Τσάρτα, σχετικά με την συμμετοχή του. Παρ΄όλα αυτά, ο Λάκης έκανε θεραπεία και κάποιες ασκήσεις σε χαλαρό ρυθμό.

    Από την χθεσινή προπόνηση, απουσίασε και ο Κάρλος Γκαμάρα, που έπαιξε με την εθνική Παραγουάης στο φιλικό με την Αγγλία, αλλά θα συμπεριληφθεί στην αποστολή για το ντέρμπι, όπως άλλωστε και οι Τσάρτας, Λάκης.

    Αντίθετα, ο Μαλαδένης προσπάθησε να προπονηθεί κανονικά, όμως αισθάνθηκε ενοχλήσεις και αποχώρησε, κάτι που σημαίνει ότι θα αποκλειστεί της αποστολής, που θα ανακοινώσει μετά την αυριανή προπόνηση ο Φερνάντο Σάντος.

    [20] Αισιοδοξία Λεμονή για το ντέρμπι της χρονιάς

    19/4/2002 12:41:00 μμ

    Ο Τάκης Λεμονής ούτε για αστείο δεν σκέφτεται πως ο Ολυμπιακός δεν θα καταφέρει το Σάββατο να νικήσει την ΑΕΚ στο μεγάλο ντέρμπι του πρωταθλήματος. Στη συνέντευξη τύπου που έδωσε χθες ο προπονητής του Ολυμπιακού τόνισε ότι η ομάδα του θα παίξει για να πάρει τη νίκη, ώστε να διεκδικήσει τον τίτλο στο ματς με τον Αρη την τελευταία αγωνιστική. Είπε ότι το άγχος δεν τον προβληματίζει, αφού τόσο ο ίδιος όσο και οι παίκτες του είναι συνηθισμένοι να παίζουν υπό πίεση, ενώ δήλωσε ότι δεν προτίθεται να κάνει ιδιαίτερες αλλαγές σε σχέση με την ομάδα που παρέταξε στην Πάτρα.

    "Είμαστε σε πολύ καλή κατάσταση. Γύρισαν και οι διεθνείς χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Θα περιμένουμε το Σάββατο να παίξουμε αυτό το πραγματικά πολύ σημαντικό ματς για το φετινό πρωτάθλημα. Όποιος κάνει προβλέψεις για ένα τέτοιο παιχνίδι είναι έξω από την πραγματικότητα του ποδοσφαίρου. Είμαστε όλοι αισιόδοξοι ότι θα παλέψουμε για να πάρουμε τη νίκης", τονίζει ο Τάκης Λεμονής.

    Το άγχος που μπορεί να έχουν οι "ερυθρόλευκοι", καθώς παίζουν για ένα και μοναδικό αποτέλεσμα και αυτό είναι η νίκη, δεν φαίνεται να προβληματίζει ιδιαίτερα τον Τάκη Λεμονή: "Οποιος λέει ότι δεν υπάρχει άγχος, είτε στο ματς με την ΑΕΚ, είτε σε αυτό με την Παναχαϊκή, είτε σε εκείνο με τον Ακράτητο είναι έξω από το χώρο του ποδοσφαίρου. Αγχος υπάρχει και πρέπει να υπάρχει. Είναι αδύνατον σε τέτοιους αγώνες να μην υπάρχει πίεση".

    Η ΑΕΚ έχει ορισμένα προβλήματα τραυματισμών, αλλά αυτά δεν πρόκειται να επηρεάσουν τον προπονητή του Ολυμπιακού, αναφορικά με τον καταρτισμό της ενδεκάδας: "Δεν έχουμε δείξει ποτέ ως Ολυμπιακός ότι περιμένουμε οποιαδήποτε ομάδα να δείξει κάτι για να παίξουμε ανάλογα εμείς. Εχουμε τον δικό μας τρόπο παιχνιδιού. Οι παίκτες που θα επιλεγούν δεν έχουν καμία σχέση με το πώς θα παίξει η ΑΕΚ. Εμείς θα κοιτάξουμε να κάνουμε το δικό μας παιχνίδι. Η ΑΕΚ έχει το δικό της στυλ παιχνιδιού. Δεν νομίζω ότι οτιδήποτε συμβαίνει στην ΑΕΚ, μας αφορά για να αλλάξουμε κάποια πράγματα στο δικό μας παιχνίδι".

    [21] ''Μισός '' ο ΠΑΟ με την Ξάνθη

    19/4/2002 12:28:00 μμ

    Η αγωνιστική σεζόν πλησιάζει στο τέλος της και έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται οι συνέπειες των 47 επίσημων αγώνων που έχει δώσει ο Παναθηναϊκός, από τον Αύγουστο του 2001 μέχρι σήμερα. Η κόπωση και οι τραυματισμοί, "δένουν τα χέρια" του Σέρτζιο Μαρκαριάν ο οποίος δεν θα έχει στη διάθεσή του τουλάχιστον επτά βασικούς, για την συνάντηση με την Ξάνθη.

    Μαρκαριάν:''Δεν έχω αποφασίσει αν θα μείνω''

    Το Σάββατο, λοιπόν, στην σύνθεση του Παναθηναϊκού δεν θα βρίσκονται οι Κωνσταντίνου, Ολισαντέμπε, Φύσσας, Καραγκούνης, Κυργιάκος, Μπασινάς, Κόλκα, ενώ αμφίβολη παραμένει η συμμετοχή των Σεϊταρίδη, Λυμπερόπουλου! Ολα αυτά σε συνδυασμό με την απουσία των Χένρικσεν, Μικάελσεν, Βλάοβιτς, Γιάρνι (αγωνίστηκαν χθες με τις εθνικές τους ομάδες) από τη σημερινή προπόνηση, κάνουν το έργο του Ουρουγουανού τεχνικού ακόμη πιο δύσκολο.

    Οσο για τον Ντέρεκ Μπόατενγκ, βρίσκεται στην Γκάνα όπου θα βραβευθεί ως κορυφαίος νέος παίκτης της Αφρικής για το 2001 και αναμένεται να επιστρέψει αύριο.

    Στο μεταξύ, ο Σέρτζιο Μαρκαριάν διευκρίνισε ότι δεν έχει αποφασισθεί τίποτα σχετικά με το μέλλον του στην Παιανία. "Έχουμε μιλήσει με τον πρόεδρο. Συμφωνούμε σε πολλά. Είμαι ευχαριστημένος από τον κ. Φιλιππίδη, από την οικογένεια Βαρδινογιάννη, από τον κόσμο. Υπάρχουν όμως κι άλλα προβλήματα. Μιλάω κάθε μέρα με τον κ. Φιλιππίδη. Μπορεί να ξεκαθαρίσει σε μια εβδομάδα ή και σε δύο εβδομάδες. Καλύτερα να περιμένουμε να τελειώσει το πρωτάθλημα και μετά να αποφασίσουμε".

    [22] Βουλή: Συνεδρίαση για τα Oλυμπιακά έργα

    19/4/2002 4:13:00 μμ

    "Όλα τα Ολυμπιακά έργα θα γίνουν με πλήρη διαφάνεια", τόνισε ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Εταιρεία Διαχείρισης Ολυμπιακών Ακινήτων, στην Οικονομική Επιτροπή της Βουλής. Ο κ. Χριστοδουλάκης επανέλαβε ότι η Εταιρεία δεν θα κατασκευάσει έργα και θα υπόκειται σε πλήρη και συνεχή έλεγχο.

    "To νομοσχέδιο διασφαλίζει την ολυμπιακή περιουσία", επεσήμανε και η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Τύπου Δήμητρα Σπηλιωπούλου.

    Ορισμένες διατάξεις προκάλεσαν αντιδράσεις, με ανταλλαγή πυρών βουλευτών της αντιπολίτευσης, αλλά και του ΠΑΣΟΚ, με τον υπουργό Οικονομίας.

    Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης κάλεσε την κυβέρνηση να μην προσπαθεί να ξεγελάσει τον ελληνικό λαό και να δηλώσει ευθέως ότι θέλει τη σύσταση της εταιρείας αυτής για να χρηματοδοτήσει τα Ολυμπιακά έργα.

    [23] Αθώος ο Κόκκαλης και 28 στελέχη του ΟΠΑΠ

    19/4/2002 3:54:00 μμ

    Ομόφωνα το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων αθώωσε τον πρόεδρο της "ΙΝΤΡΑΛΟΤ" Σωκράτη Κόκκαλη, το γιο του Πέτρο και άλλα 28 άτομα στελέχη του ΟΠΑΠ, της επιτροπής στοιχημάτων του Οργανισμού και του Δ.Σ. της ΙΝΤΡΑΛΟΤ, από τις κατηγορίες της απιστίας και παράβασης καθήκοντος σχετικά με τη διαφάνεια της σύμβασης του προκαθορισμένου στοιχήματος.

    [24] Η Ρωσία απαγόρευσε την ανθρώπινη κλωνοποίηση

    Πηγή: ΑΠΕ 19/4/2002 4:52:00 μμ

    Η ρωσική Κάτω Βουλή (Δούμα) ψήφισε σήμερα ομόφωνα υπέρ της απαγόρευσης για πέντε χρόνια της ανθρώπινης κλωνοποίησης και της εισαγωγής στη χώρα ανθρώπινων εμβρύων. Η Δούμα ψήφισε κατά την τρίτη ανάγνωση το νομοσχέδιο αυτό που αναμένεται να εγκριθεί σύντομα από την Ανω Βουλή και από τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η απαγόρευση μπορεί να παραταθεί ή να αρθεί ανάλογα με την πρόοδο της επιστημονικής έρευνας και με την βελτίωση των κανόνων δεοντολογίας. Το κόμμα του υπερεθνικιστή Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι ήταν αντίθετο στο νομοσχέδιο και οι βουλευτές του απείχαν της ψηφοφορίας.

    [25] ΗΠΑ: Κρούσμα της ασθένειας Κρόιτσφελντ-Γιάκομπ

    19/4/2002 6:34:00 μμ

    Μια 22χρονη Βρετανίδα που ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες πιθανόν να πάσχει από την ανθρώπινη μορφή της ασθένειας των τρελών αγελάδων, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές της Φλόριντα, προσθέτοντας πως πρόκειται για το πρώτο κρούσμα της ασθένειας στη χώρα. Το Κέντρο Πρόληψης Ασθενειών της Ατλάντα ειδοποίησε αμέσως τις αρχές της πολιτείας για το κρούσμα αυτό, αλλά όπως είπε ο υπουργός Υγείας δεν μπορούμε να μιλάμε για οριστική διάγνωση.

    ''Δεν έχουμε καμία ένδειξη ούτε λόγο να πιστεύουμε ότι προσβλήθηκε από την ασθένεια στις Ηνωμένες Πολιτείες'', δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας της Φλόριντα, Τζον Αγκουουνόμπι, επισημαίνοντας πως μάλλον η νεαρή κοπέλλα κόλλησε τη νέα μορφή της ασθένειας Κρόιτσφελντ-Γιάκομπ κατά τη διάρκεια της παραμονής της στη Βρετανία.

    [26] 2ο Παιδιατρικό Συνέδριο Κεντρικής Ελλάδας

    Πηγή: NET 105,8 fm 19/4/2002 4:40:00 μμ

    Ξεκινούν σήμερα το απόγευμα στις 6 μ.μ. οι εργασίες του 2ου Παιδιατρικού Συνεδρίου Κεντρικής Ελλάδας, που θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

    [27] Νέο κρούσμα μυοκαρδίτιδας στην Κέρκυρα

    19/4/2002 4:09:00 μμ

    Στα κρούσματα μυοκαρδίτιδας ιογενούς προέλευσης, τα οποία έχουν καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες έρχεται να προστεθεί ένα ακόμη, καθώς χθές μεταφέρθηκε από την Κέρκυρα στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο της Αθήνας ένας 17χρονος Αλβανικής καταγωγής, ο οποίος νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου. Οι επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων τόνισαν ότι ο αριθμούς των κρουσμάτων μυοκαρδίτιδας, δεν παρουσιάζει αύξηση σε σχεση με τα προηγούμενα χρόνια.

    [28] O ανασφαλής κόσμος των υπολογιστών

    Δημήτρης Αλεξόπουλος 19/4/2002 12:10:00 μμ

    Φανταστείτε να ξυπνήσετε ένα πρωί και να ανακαλύψετε ότι όλες οι προσωπικές πληροφορίες σας έχουν κλαπεί. Ο τραπεζικός λογαριασμός σας δεν έχει στοιχεία. Το project που δουλεύετε εδώ και έξι μήνες έχει εξαφανιστεί. Τα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία σας έχουν μολυνθεί με έναν ιό που έχει αντιγραφεί σε όλους τους ανθρώπους που έχετε ανταλλάξει email. Προσπαθείτε να κάνετε μια κλήση αλλά το βιβλίο διευθύνσεων του κινητού σας τηλεφώνου έχει διαγραφεί. Και ξαφνικά όλα γύρω σας αρχίζουν να φαίνονται και να γίνονται πραγματικά άσχημα.

    Η πραγματικότητα μπορεί να γίνει εφιάλτης

    Το σύστημα ηλεκτρονικών υπολογιστών που προστατεύει το σπίτι σας δεν σας αναγνωρίζει πλέον επειδή το στοιχείο που περιέχει την ανίχνευση αμφιβληστροειδών σας έχει κλαπεί. Τηλεφωνείτε στην αστυνομία, αλλά αντί να βρείτε το δίκιο σας αυτοί σας μιλούν για την πρόσφατη αγορά μέσω των πιστωτικών καρτών σας στον Παναμά.

    Ηχεί σαν το χειρότερο εφιάλτη, αλλά θα μπορούσε να είναι πραγματικότητα.

    Στην Αμερική, οι εκθέσεις του FBI για τα cybercrimes αυξάνονται συνέχεια, κοστίζοντας όλο και περισσότερα δισεκατομμύρια δολάρια. Και όμως ο πόλεμος σε αυτό το είδος του εγκλήματος φαίνεται ότι είναι πολύ δύσκολο να κερδισθεί.

    Ο Marius Nacht, αντιπρόεδρος της ισραηλινής εταιρείας τεχνολογικής ασφάλειας Check Point, τονίζει χαρακτηριστικά: "Δεν είναι εύκολο να ειπωθεί, αλλά εάν το PC σας συνδέεται με το διαδίκτυο, υπάρχει κάποιος που προσπαθεί να σας επιτεθεί μέσα σε 15 λεπτά από την παραγωγή της σύνδεσης."

    Προσοχή σε ποιον μιλάτε

    Οι χάκερ δεν ψάχνουν άτομα, ψάχνουν για οποιοδήποτε PC που μπορούν να μπουν. Μερικές φορές μάλιστα οι χρήστες βοηθούν τους χάκερ στο να εισβάλουν στα αρχεία τους χωρίς να το αντιληφθούν.

    Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρησιμοποιούν σύνθετες μεθόδους για να προστατεύσουν τις προσωπικές πληροφορίες τους επειδή σκέφτονται ότι έχουν αρχεία που δεν έχουν ενδιαφέρον για ένα χάκερ. Έτσι ως κώδικα ασφαλείας χρησιμοποιούν συνήθως τα γενέθλιά τους για να μπορούν ευκολότερα να τον θυμηθούν. Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για να τους προστατεύσει.

    Μια πρόσφατη έρευνα από την αμερικανική εταιρεία ασφάλειας Pentasafe μας δείχνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ξέρουν πώς να οργανώσουν έναν κωδικό πρόσβασης που να έχει την δυνατότητα να μην μπορεί να επιλυθεί εύκολα.

    Οι χάκερ όμως εργάζονται πολύ απλά και μεθοδικά.Σύμφωνα με το Neil Barrett, εμπειρογνώμονα των ψηφιακών εγκλημάτων ο πλέον πιθανός τρόπος για τους χάκερ να σπάσουν το σύστημα μας είναι μέσω της κοινωνικής εφαρμοσμένης μηχανικής, δηλαδή να εμφανίζονται ως υπάλληλοι της εταιρείας σας ή αστυνομικοί και να σας πείθουν να τους δώσετε τις λεπτομέρειες των κωδικών πρόσβασης. Μπορούν επίσης, να εμφανιστούν και ως επισκευαστές υπολογιστών για να πάρουν μια πρόσβαση στις εγκαταστάσεις. Γι΄ αυτό προσοχή σε ποιον μιλάτε και για πιο πράγμα.

    Μόλις αποκαλύψουν έναν κωδικό πρόσβασης στο PC σας, μπορούν να φτάσουν και στους υπόλοιπους. Ετσι κι αλλιώς αν δεν τους βοηθήσετε εσείς, υπάρχει διαθέσιμο λογισμικό στο διαδίκτυο που μπορεί να υπολογίσει τους κωδικούς πρόσβασης, ακόμη και αν είναι πολύπλοκοι.

    Τα ''Trojian horse'' και ο κατασκοπευτικός τους ρόλος

    Μην νομίζεται όμως ότι όλα τελειώνουν με ένα πολύπλοκο κωδικό. Εάν οι χάκερ δεν μπορούν να σας νικήσουν με κατά μέτωπο επίθεση, ε τότε μπορούν με έναν ιό.

    Πέρυσι το 1στα 350 email που εστάλησαν περιείχε ιό, ενώ ο ιός "Red Code" στοίχισε στις επιχειρήσεις παγκοσμίως περί τα 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε συστήματα ασφάλειας η σε κατεστραμμένα αρχεία, σύμφωνα με τη βρετανική συνομοσπονδία βιομηχανιών (CBI).

    Οι χάκερ έξυπνοι άνθρωποι αλά και καλοί προγραμματιστές, μπορούν επίσης να εγκαταστήσουν στο PC σας ένα "Trojian horse", ένα μικρό πρόγραμμα δηλαδή με σκοπό να κατασκοπεύσει και να καταγράψει πληροφορίες από το πληκτρολόγιο την ώρα που δακτυλογραφείται. Τα "Trojans" είναι διαφορετικά από τους ιούς επειδή μπορούν να κρυφτούν στα PCs χωρίς να τα αντιληφθείτε, να κατασκοπεύσουν τις δραστηριότητες σας και κατόπιν να στείλουν αυτές τις πληροφορίες σε αυτόν που το έχει εγκαταστήσει, οπουδήποτε στον κόσμο.

    Τα κινητά ο επόμενος στόχος

    Οι Cybercriminals στοχεύουν κυρίως στους υπολογιστές γραφείου που συνδέονται με το διαδίκτυο, στα PC τσέπης, και στους φορητούς υπολογιστές. Δεδομένου δε, ότι τα κινητά τηλέφωνα γίνονται "εξυπνότερα" και έχουν αποθηκευμένα όλο και πιο πολλά προσωπικά στοιχεία, ε τότε δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε ποιος είναι ο επόμενος στόχος των χάκερ, ειδικά μετά την ανάπτυξη και του συστήματος WAP.

    Οι άνθρωποι ξεχνούν ότι το κινητό τηλέφωνο είναι ένας μικρός υπολογιστής με μνήμη, σημαντικά προσωπικά στοιχεία και πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Αυτές οι συσκευές πρέπει να προστατευθούν εξίσου προσεκτικά, όπως και οι υπολογιστές δικτύων.

    Ο πρώτος ιός για κινητά τηλέφωνα ήδη είναι πραγματικότητα εδώ και ένα χρόνο. Είναι ο επιλεγόμενος "Timofonica" χωρίς να έχει εξαπλωθεί ακόμα, αλλά αυτό δεν πρέπει να μας κάνει να κοιμόμαστε ήσυχοι.

    Οι χάκερ είναι πάντα ένα βήμα μπροστά και εμείς πρέπει να επαγρυπνούμε.

    ΠΗΓΕΣ: CNN, REUTERS, ASSOCIATED PRESS.

    [29] Microsoft: Λιγότερα κέρδη από τα αναμενόμενα

    19/4/2002 12:57:00 μμ

    Σε μετριοπαθέστερες των αναμενόμενων προβλέψεις για τα έσοδά της και την κερδοφορία της στο επόμενο οικονομικό έτος προέβη η κορυφαία, παγκοσμίως, εταιρία λογισμικού Microsoft Corp. ενώ τα οικονομικά αποτελέσματά της στο τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου δεν επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η Microsoft απέδωσε την πρόβλεψή της στις χλιαρές προοπτικές δαπανών σε τεχνολογία πληροφορικής εκ μέρους επιχειρήσεων και στις απογοητευτικές πωλήσεις της κονσόλας βιντεοπαιχνιδιών Xbox.

    Απογοητευτικές οι πωλήσεις της κονσόλας Xbox

    Τα έσοδά της στο τρίμηνο σημείωσαν σε ετήσια βάση αύξηση 12,5% ανερχόμενα σε 7,25 δισ. δολάρια ενώ οι οικονομολόγοι προσδοκούσαν κέρδη ύψους 7,34 δισ. δολαρίων.

    Τα μικρότερα των αναμενόμενων έσοδα οφείλονται, σύμφωνα με τη Microsoft, εν μέρει σε απογοητευτικές πωλήσεις της κονσόλας Xbox στην ιαπωνική και ευρωπαϊκή αγορά. Η εταιρία ανακοίνωσε μείζονα αλλαγή στην στρατηγική της όσον αφορά το μάρκετινγκ μειώνοντας την τιμή του Xbox στην Ευρώπη.

    Προέβλεψε, παράλληλα, ότι τα έσοδά της στο τρέχον τρίμηνο (λήγει στις 30 Ιουνίου) θα κυμανθούν μεταξύ 7 και 7,1 δισ. δολαρίων, σε χαμηλότερα των αναμενόμενων επίπεδα λόγω ασθενέστερων επιδόσεων της κονσόλας στις αγορές.

    Ταυτόχρονα, προέβη στην εκτίμηση ότι τα έσοδα της στο επόμενο οικονομικό έτος της (λήγει στις 30 Ιουνίου του 2003) θα διαμορφωθούν μεταξύ 31,5 και 32,4 δισ. δολαρίων και τα κέρδη ανά μετοχή μεταξύ 1,89 και 1,92 δολαρίων. Οι αναλυτές προέβλεπαν έσοδα ύψους 32,6 δισ. δολαρίων και κέρδη 2,02 δολαρίων ανά μετοχή.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 19 April 2002 - 16:55:09 UTC