Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-04-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απεργιακές κινητοποιήσεις για το Ασφαλιστικό
  • [02] Σημίτης-Σολάνα: ελληνική δυσαρέσκεια για ευρωστρατό
  • [03] Οι διεθνείς εξελίξεις στο συνέδριο του Εκόνομιστ
  • [04] Ανακοίνωση υποψηφίων ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές
  • [05] Ρεκόρ συμμετοχής στις φοιτητικές εκλογές
  • [06] Συνάντηση Σημίτη-Ρόμπερτσον για Ευρωστρατό
  • [07] Αποζημίωση διεκδικεί η Ολυμπιακή λόγω της απεργίας
  • [08] Θεσ/κη: 18 μήνες φυλάκιση για τον Β.Γιοβανούδα
  • [09] Διαβαλκανική συνέδριο για το ΝΑΤΟ
  • [10] Συμφωνούν Πρωτόπαπας-ΕΡΣ για τα live τηλεπαιχνίδια
  • [11] Πτώση αεροπλάνου σε ουρανοξύστη στο Μιλάνο
  • [12] Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ-Ρωσίας τον Μάιο
  • [13] Τυνησία: 16 οι νεκροί της έκρηξης σε συναγωγή
  • [14] Επέστρεψε στο Αφγανιστάν ο πρώην βασιλιάς
  • [15] Σεξουαλικά σκάνδαλα στην Καθολική εκκλησία
  • [16] Επικυρώθηκε ο διορισμός Παπαδήμου από την ΕΚΤ
  • [17] Νέος τρόπος κατάρτισης του προϋπολογισμού
  • [18] Εκτός EasyJet PLC ο Στέλιος Χατζηιωάννου
  • [19] Δεν υφίσταται επιδημία γρίπης
  • [20] Ελπίδες για μια νέα ζωή μετά τη μεταμόσχευση
  • [21] Ημέρα Προστασίας Μνημείων

    [01] Απεργιακές κινητοποιήσεις για το Ασφαλιστικό

    18/4/2002 5:16:00 μμ

    Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα από τις 5 το πρωί 45 εργατικά κέντρα, 25 ομοσπονδίες και οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, αντιδρώντας στο κυβερνητικό πλαίσιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Το πρωί πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως και στη συνέχεια πορεία προς τη Βουλή, με αποτέλεσμα για αρκετές ώρες στο κέντρο της Αθήνας να επικρατήσει κυκλοφοριακό κομφούζιο.

    Στην απεργία μετέχουν και εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρείται το επιβατικό κοινό.

    Σήμερα κυκλοφορούν τα τρόλεϊ, το μετρό και τα μπλε λεωφορεία.

    Τα ταξί στην Ατττική δεν κυκλοφορούν για δεύτερη μέρα, ενώ ο ΟΣΕ πραγματοποιεί μόνο δρομολόγια κοινωνικών αναγκών και η Ολυμπιακή Αεροπορία μόνο μία πτήση ανά προορισμό.

    Οι νοσοκομειακοί γιατροί πραγματοποίησαν στάση εργασίας από τις 10 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι.

    Προβλήματα υπάρχουν και στις θαλάσσιες συγκοινωνίες λόγω της συμμετοχής στην απεργία των μηχανικών και των κατώτερων πληρωμάτων των επιβατηγών πλοίων. Από το λιμάνι του Πειραιά δεν πραγματοποιείται κανένα δρομολόγιο, ενώ από τη Ραφήνα τα πλοία αναχώρησαν κανονικά.

    Αύριο θα είναι κλειστές οι Τράπεζες, λόγω της 24ωρης απεργίας που έχει εξαγγείλει η ΟΤΟΕ, διεκδικώντας την υπογραφή ικανοποιητικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

    Πρωτόπαπας: το νέο ασφαλιστικό είναι υπέρ εργαζομένων-συνταξιούχων

    Ο διάλογος για το ασφαλιστικό θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί γιατί η ασφαλιστική μεταρρύθμιση που προωθείται είναι υπέρ των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Τη δήλωση αυτή έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας με αφορμή την απεργία που κήρυξαν για σήμερα ορισμένα εργατικά κέντρα και σωματεία. Οι διοργανωτές της απεργίας κατά τον κ. Πρωτόπαπα υποστηρίζουν ότι δήθεν η ασφαλιστική μεταρρύθμιση είναι σε βάρος των εργαζομένων.

    Απαντώντας στην αιτίαση αυτή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι σύμφωνα με ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού των Οργανισμών Κοινής Ασφάλισης με τη μεταρρύθμιση που προωθείται το 58% του συνόλου των σημερινών εργαζομένων θα συνταξιοδοτηθεί με ευνοϊκότερες προϋποθέσεις από αυτές που ισχύουν σήμερα. Το συμπέρασμα του εκπροσώπου ήταν ότι ο διάλογος είναι υπέρ των εργαζομένων και εναντίον τους η άρνηση του διαλόγου.

    [02] Σημίτης-Σολάνα: ελληνική δυσαρέσκεια για ευρωστρατό

    Πηγή: ΑΠΕ 18/4/2002 5:20:00 μμ

    Το Μεσανατολικό, η κατάσταση στα Βαλκάνια και βεβαίως η εκκρεμότητα που υπάρχει στο θέμα της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής, ασφάλειας και άμυνας ήταν τα βασικότερα θέματα που συζήτησε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτη με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας Χαβιέ Σολάνα με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου. Αναφερόμενος ο κ. Σημίτης στην εκκρεμότητα που υπάρχει για τη ρύθμιση των σχέσεων ΕΕ-ΝΑΤΟ στο θέμα της ΚΕΠΑΑ, τόνισε για άλλη μια φορά ότι ''εμείς δηλώσαμε πως η μέχρι τώρα διαδικασία δεν μας ικανοποιεί καθόλου, μα καθόλου'', δηλώσεις που αναφέρονται σαφώς στην εξωθεσμική διαδικασία που οδήγησε στο γνωστό αμερικανοβρετανικό ''Κείμενο της Αγκυρας''. Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε την ελληνική θέση, σύμφωνα με την οποία πρέπει να αναζητηθεί μια άλλη λύση που να ανταποκρίνεται σε ορισμένες βασικές αρχές, να κατοχυρώνει τα συμφέροντα της Ενωσης και των μελών της και να διασφαλίζει την ισοτιμία, τονίζοντας ότι ''οι όποιες εγγυήσεις πρέπει να ισχύουν για όλους και για όλες τις περιπτώσεις''.

    Απάντηση Σολάνα: θα καταβάλλω κάθε προσπάθεια για την ανεύρεση λύσης

    Από την πλευρά του ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας είπε ότι ο κ. Σημίτης ''περιέγραψε πάρα πολύ καλά το περιεχόμενο των συζητήσεων που είχαμε'' διαβεβαιώνοντας ότι ο ίδιος θα προωθήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ιδέες και τις απόψεις που διατύπωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

    Αναφερόμενος στην εκκρεμότητα γύρω από το λεγόμενο ''ευρωστρατό'' διαβεβαίωσε με τη σειρά του ότι θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την ανεύρεση λύσης ''με την οποία να αισθάνονται άνετα όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Ολες οι χώρες της ΕΕ είναι μέλη του ΝΑΤΟ-δήλωσε ο κ. Σολάνα για να τονίσει ότι ως εκ τούτου ''μια συμφωνία ΝΑΤΟ-ΕΕ είναι απολύτως απαραίτητη".

    Σχετικά με την συνεργασία των Βαλκανικών χωρών

    Σε ό,τι αφορά στα Βαλκάνια ο κ. Σημίτης είπε ότι βρισκόμαστε σε μια πορεία καλύτερης συνεργασίας καθώς ''έχουν ξεπεραστεί πολλές αντιπαλότητες'' τονίζοντας παράλληλα ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να συμβάλει με μέτρα οικονομικά, πολιτικά, αλλά και στρατιωτικά, μέσω της παρουσίας ειρηνευτικών δυνάμεων, ώστε να προλαμβάνονται και να αποτρέπονται δυσάρεστες εξελίξεις.

    Αναφορικά με τα Βαλκάνια ο κ. Σολάνα είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις σε στενή συνεργασία με την Ελλάδα.

    Σημίτης: να εφαρμοστούν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας στην Μ. Ανατολή

    Ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στο Παλαιστινιακό επανέλαβε ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποσυρθούν οι δυνάμεις του ισραηλινού στρατού από τα παλαιστινιακά εδάφη και να εφαρμοστούν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας ο κ. Σημίτης σημείωσε ότι ''η ΕΕ πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση'', αναγνωρίζοντας ταυτοχρόνως ότι μέχρι τώρα δεν έχουν αποδώσει οι προσπάθειες αυτές. Ο Πρωθυπουργός είπε ότι ο κ. Σολάνα αναφέρθηκε στις επόμενες κινήσεις που θα υπάρξουν από πλευράς ΕΕ και ανέφερε την ιδέα σύγκλησης μιας συνδιάσκεψης διαβεβαιώνοντας ότι η ελληνική πλευρά είναι πάντοτε διατεθειμένη να προσφέρει τις υπηρεσίες της εφόσον της ζητηθεί για να συμβάλει στον τερματισμό των επιχειρήσεων.

    Ο κ. Σολάνα χαρακτήρισε πάρα πολύ επικίνδυνη την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, τονίζοντας ότι οι αποφάσεις της τετραμερούς διάσκεψης της Μαδρίτης και ο συντονισμός των προσπαθειών θα πρέπει να συνεχιστούν και ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να εφαρμοστούν αμέσως τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και για την έναρξη μιας διαδικασίας για την ανεύρεση μιας πολιτικής λύσης.

    [03] Οι διεθνείς εξελίξεις στο συνέδριο του Εκόνομιστ

    18/4/2002 4:12:00 μμ

    Η σταθερότητα στα Βαλκάνια βρέθηκε στο επίκεντρο των εργασιών του Συνεδρίου του Εκόνομιστ που συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα στον Αστέρα της Βουλιαγμένης. Επίσης, οι ομιλητές αναφέρθηκαν στο Μεσανατολικό και το Κυπριακό και το πως εξελίσσονται οι συνομιλίες Κληρίδη- Ντενκτάς. Για τις προσπάθειες που κάνουν για σταθερότητα στην περιοχή μίλησαν οι πρωθυπουργοί της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ, καθώς επίσης και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας.

    Αναφορά στο κυπριακό και την πορεία των συνομιλιών

    Ο Τάσος Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Κύπρου υπογράμμισε ότι η μόνη λύση για το Κυπριακό πρέπει να βρεθεί μέσω της διαδικασίας των συνομιλιών και τόνισε ότι η αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς προκαλεί αγεφύρωτο χάσμα, κάτι που καθιστά αδύνατη την εξεύρεση λύσης.

    Η λύση θα πρέπει να είναι ενιαίο κράτος, δεν μπορεί να υπάρξουν δύο ανεξάρτητα κράτη στην Κύπρο, γιατί αυτό θα είναι ένα συνταγματικό έκτρωμα και η απαρχή νέων περιπετειών, υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος επισημαίνοντας ότι η προοπτική της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ αποτελεί τον καταλύτη που βοηθάει στην πολιτική επίλυση του Κυπριακού.

    Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θόδωρος Πάγκαλος υπογράμμισε ότι ο βασικός λόγος για τον οποίο δεν επιλύεται το Κυπριακό, είναι επειδή η Τουρκία έχει ένα προνομιακό καθεστώς συμμάχου των Ηνωμένων Πολιτειών, κάτι το οποίο ισχύει και για την περίπτωση του Ισραήλ που κάνει πράγματα στη Μέση Ανατολή που δεν μπορεί να κάνει καμία άλλη χώρα. Επίσης, υπογράμμισε ότι τόσο η Τουρκία, όσο και το Ισραήλ αποτελούν για τις ΗΠΑ στρατηγικούς συμμάχους, ενώ η Ελλάδα αποτελεί τον παλιό καλό φίλο, ο οποίος πρέπει να κάνει και τις υποχωρήσεις και αυτή είναι η βάση του κυπριακού προβλήματος.

    Ο κ. Πάγκαλος διερωτήθηκε τί νόημα έχει να δημιουργηθούν δύο ξεχωριστά κράτη στην Κύπρο αν οι Ελληνες και Τούρκοι δεν μπορούν να ζήσουν μαζί και δεν μπορεί να βρεθεί μια λύση. Επιπλέον, ανέφερε ότι ο Ραούφ Ντενκτάς στηρίζει το καθεστώς του στη διχοτόμηση του νησιού, δεν επιθυμεί λύση και δεν προσέρχεται ειλικρινώς στις διαπραγματεύσεις.

    Ακόμη είπε ότι δεν είναι τυχαίο που παραμένουν κλειστά τα αρχεία του Πενταγώνου για το Κυπριακό διότι είναι γνωστό ότι Αμερικανοί πράκτορες ήταν αυτοί που ετοίμασαν το πραξικόπημα. Κάτι το οποίο παραδέχθηκε και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα αναφέροντας ότι ντρέπεται για την εποχή εκείνη, πρόσθεσε ο πρώην Υπουργός. Ο κ. Πάγκαλος αναφερόμενος και στο ενδεχόμενο να υπάρξουν παρεμβάσεις και στην ΕΕ για να αναβληθεί η ένταξη της Κύπρου με το πρόσχημα ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, τόνισε ότι θα ήταν κακή έμπνευση για τις Ηνωμένες Πολιτείες να επέμβουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση ώστε να αναβληθεί η ένταξη. Αλλωστε, όπως είπε, η Ελληνική Βουλή δεν πρόκειται να επικυρώσει τη διεύρυνση χωρίς την Κύπρο και εκτίμησε ότι ούτε η κυβέρνηση θα μπορούσε να παραμείνει 24 ώρες.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, στην ομιλία του τόνισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να επιστρέψουν στην πολύπαθη περιοχή της Μεσης Ανατολής η μετριοπάθεια, ο ανθρωπισμός, το πνεύμα της ειρηνικής συνύπαρξης. Επισήμανε ακόμα ότι η Νέα Δημοκρατία έχει ταχθεί πριν από το ξέσπασμα της τελευταίας κρίσης υπέρ της δημιουργίας ενός παλαιστινιακού κράτους με ταυτόχρονη πλήρη εγγύηση της ασφάλειας του κράτους και των πολιτών του Ισραήλ. Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε ακόμη στο γεγονός της 11ης Σεπτεμβρίου τονίζοντας ότι όλοι συμφωνούμε πώς ο αιώνας μας δεν μπορεί να μεταβληθεί σε εποχή των βομβιστών.

    Τέλος, αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι οι Ελληνες θέλουμε άμεση λύση του πολιτικού προβλήματος περισσότερο αποτιδήποτε άλλο. Το κλειδί της λύσης όμως βρίσκεται την Αγκυρα και εμείς δεν μπορούμε να νομιμοποιήσουμε ούτε τα τετελεσμένα της βίας, ούτε τη διχοτόμηση.

    Ο Αριστοτέλης Παυλίδης, εκπρόσωπος του τομέα διεθνών σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας, τόνισε ότι βασικός παράγοντας για την καθυστέρηση της επίλυσης του Κυπριακού είναι η Τουρκία. Αν η γείτονα χώρα μεταβάλει ειλικρινώς τη θέση της και ακολουθήσει μια κοινή πορεία προς την Ευρώπη, τότε θα διευκολυνθεί και η υπόθεση της επίλυσης του Κυπριακού.

    Ο Βλάντιμιρ Πρίγκιν, ειδικός απεσταλμένος του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, ανέφερε ότι η διεθνής κοινότητα αποδείχθηκε ανίκανη να βρει λύση στο Κυπριακό και τόνισε ότι η χώρα του τάσσεται υπέρ μιας βιώσιμης και δίκαιης λύσης προς το συμφέρον τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο των Τουρκοκυπρίων, με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας διότι εκτιμά ότι το πρόβλημα αυτό αποσταθεροποιεί την περιοχή ευρύτερα. Χαρακτήρισε δε τη σημερινή πραγματικότητα απαράδεκτη, αναχρονιστική και παράλογη.

    Ο Μπουλέντ Ακάρτσαλι, βουλευτής και πρόεδρος του ιδρύματος Δημοκρατίας από την Τουρκία, υπογράμμισε ότι η λύση θα πρέπει να βρεθεί στη βάση μιας νέας εταιρικής σχέσης ανάμεσα στους δύο λαούς η οποία θα επιφέρει σταθερότητα και θα ενισχύσει την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή. Μια διευθέτηση του Κυπριακου κατά την οποία θα κερδίσει μόνο η μια πλευρά δεν θα είναι βιώσιμη, τόνισε ο κ. Ακάρτσαλι, υπογραμμίζοντας ότι η Κύπρος θα πρέπει να γίνει ένα νέο διαφορετικό λαϊκό κράτος, συνιστώντας το βελγικό μοντέλο.

    Τέλος, ο Τζέιμς Ποντ, μέλος της ομάδας για τη διεύρυνση της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπογράμμισε ότι η ΕΕ θα αποδεχθεί τη λύση στην οποία θα συμφωνήσουν όλες οι πλευρές στην Κύπρο. Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα πως αν υπάρξει επιτυχής κατάληξη όσον αφορά την πολιτική επίλυση του κυπριακού προβλήματος ίσως αυτό αποτελέσει το πρώτο βήμα για να σταματήσει και η βία και να αρχίσει και ο διάλογος στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

    Ο ρόλος της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας στα Βαλκάνια

    O πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Λιούπτσο Γκεοργκιέφσκι υπογράμμισε ότι η ΠΓΔΜ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για την αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, ενώ αναφέρθηκε στη θεματική ενότητα που αφορούσε τη συμβολή της ΝΑ Ευρώπης στην παγκόσμια ανάκαμψη και σταθερότητα.

    Επίσης, υπογράμμισε ότι κοινός στόχος όλων των χωρών της περιοχής είναι η συνεργασία, με σκοπό την εξασφάλιση σταθερότητας για ολόκληρη την περιοχή διότι μόνο κάτω από συνθήκες σταθερότητας μπορεί να υπάρξει γρήγορη οικονομική ανάπτυξη όλων των χωρών της περιοχής.

    Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ έκανε αναφορά και στα τραγικά γεγονότα του περασμένου χρόνου στη γείτονα χώρα, επισημαίνοντας ότι η δραστηριότητα των Αλβανών εξτρεμιστών από το Κόσοβο που μεταφέρθηκε και στη χώρα του προκάλεσε βαθιά πολιτική και οικονομική κρίση η οποία ξεπεράστηκε με πολιτικά μέσα και με τη συμβολή των ΗΠΑ και της ΕΕ.

    Σήμερα άρχισε να διαμορφώνεται καλό κλίμα για την ιδιωτική πρωτοβουλία για τις ξένες επενδύσεις και στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε τη σημασία του ελληνικού σχεδίου ανασυγκρότησης των Βαλκανίων.

    Η Ελλάδα, είπε ο Γκεοργκιέφσκι, συνέχισε την οικονομική δραστηριότητα και συνεργασία καθ' όλη τη διάρκεια των συγκρούσεων και της κρίσης της περασμένης χρονιάς, οι Ελληνες επενδυτές συνέχισαν να επενδύουν στην οικονομία μας συμβάλλοντας έτσι με εποικοδομητικό τρόπο στο να ξεπεραστεί η κρίση. Σήμερα η Ελλάδα είναι ο καλύτερος εταίρος μας στον τομέα της οικονομικής συνεργασίας.

    Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Παντελί Μάικο αναφέρθηκε στη συμβολή της Αλβανίας στην περιφερειακή ασφάλεια στα Βαλκάνια και τη ΝΑ Ευρώπη. Προσανατολισμός της Αλβανίας, είπε ο κ. Μάικο είναι η δημιουργία κλίματος σταθερότητας, ασφάλειας και εμπιστοσύνης με την ανάπτυξη των αξιών της ελευθερίας, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ασφάλειας.

    Εμείς βλέπουμε το μέλλον μας στις δομές του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και επιθυμούμε να αποδείξουμε στην Ευρώπη ότι δεν είμαστε η χώρα η οποία παράγει εγκληματικότητα, αστάθεια και πρόσφυγες.

    "Είμαστε μια χώρα, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της ανοικοδόμησης και είναι πολύ διψασμένη για μια καλύτερη ζωή", είπε ο Μάικο και πρόσθεσε πως "τα Τίρανα είχαν πάντα μία θετική προσέγγιση στις διεθνείς προσπάθειες που καταβάλλουν οι διεθνείς παράγοντες για την αποκατάσταση της ειρήνης στην περιοχή των Βαλκανίων".

    Ο Παντελί Μάικο ανέφερε επίσης ότι ο κίνδυνος στην περιοχή για νέες συγκρούσεις δεν έχει ξεπεραστεί ολοκληρωτικά. Ωστόσο, εάν υπάρξει ένα κλίμα συνεργασίας και εμπιστοσύνης μπορεί η Αλβανία να συμβάλει στο να υπάρχει σταθερότητα στην περιοχή, εφόσον εξασφαλίσει προηγουμένως πολιτική και οικονομική σταθερότητα στο εσωτερικό της χώρας.

    Ο Εουγκέν Τσιμαρέσκου, οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού της Ρουμανίας υπογράμμισε ότι σε όλες τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης είναι απαραίτητο να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις και πάταξη της διαφθοράς και ότι μόνο έτσι οι χώρες αυτές θα προσελκύσουν τους ξένους επενδυτές.

    Η προοπτική των χωρών αυτών είναι στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, δήλωσε ο κ. Τσιμαρέσκου, υπογραμμίζοντας ότι τα Βαλκάνια από πυριτιδαποθήκη που ήταν μέχρι σήμερα πρέπει να γίνουν παράδειγμα ανόρθωσης και ανασυγκρότησης και ως κίνητρο προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να έχουν την προοπτική ένταξης στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [04] Ανακοίνωση υποψηφίων ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές

    18/4/2002 2:29:00 μμ

    Τα ονόματα των υποψηφίων που θα στηρίξει το ΠΑΣΟΚ σε 24 πρωτεύουσες νομών και άλλες πόλεις, αλλά και τους υποψηφίους 62 δήμων της Β' Αθηνών, του Πειραιά και του υπολοίπου Αττικής ανακοίνωσε σήμερα ο Κώστας Λαλιώτης. Μεταξύ των ονομάτων είναι και πέντε υποψήφιοι που στηρίζονται από κοινού από το κυβερνών κόμμα και τον Συνασπισμό.

    Πρόκειται για τους δήμους Ηγουμενίτσας με υποψήφιο τον Ανδρέα Νταή, Λιβαδειάς τον Χρήστο Παλαιολόγο, Νέας Σμύρνης τον Γιώργο Κουτελάκη, Νέου Ψυχικού, τη Νάντια Σουμπασάκη και Ρέντη τον Γιώργο Ιωακειμίδη.

    Ο κύριος Λαλιώτης ανακοίνωσε μία ακόμη συνεργασία με τον Συνασπισμό στο νομό της Πρέβεζας με υποψήφιο τον Βασίλη Ιωάννου και έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα πέντε υποψηφίων που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ για τις Νομαρχίες Θεσπρωτίας, Κορίνθου, Χανίων, Εύβοιας και Πιερίας.

    Ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης δήλωσε ικανοποιημένος διότι φαίνεται να επιτυγχάνεται ο στόχος για ένα ψηφοδέλτιο σε κάθε δήμο και κάθε νομό. Επίσης, εξέφρασε την ικανοποίησή του τόσο για το γεγονός ότι οι επιλογές ήταν το αποτέλεσμα του διαλόγου που αναπτύχθηκε σε κάθε κοινωνία και δεν υπήρξαν κεντρικά κομματικά προστάγματα, όσο και για τις συνεργασίες που επιτυγχάνονται με τον Συνασπισμό, σημειώνοντας πάντως ότι ο στόχος των συνεργασιών αφορά και τη δεύτερη.

    [05] Ρεκόρ συμμετοχής στις φοιτητικές εκλογές

    Πηγή: ΑΠΕ 18/4/2002 2:21:00 μμ

    Χωρίς εντυπωσιακές αλλαγές στην ιεράρχηση του δυναμικού των παρατάξεων, πραγματοποιήθηκαν χθeς οι φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές. Κοινώς αποδεκτή πάντως είναι η άνοδος της φοιτητικής συμμετοχής, η οποία χαιρετίστηκε απ όλες τις πλευρές. Οι παρατάξεις και εφέτος, δεν ανακοίνωσαν κοινά αποτελέσματα. Κατά γενική ομολογία, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ παρουσιάζεται και πάλι στην πρώτη θέση με ποσοστά γύρω στο 40%, με την ΠΑΣΠ να ακολουθεί με ποσοστά γύρω στο 23% και να ακολουθούν, η προσκείμενη στο ΚΚΕ, ''Πανσπουδαστική'', τα σχήματα της ΕΑΑΚ, του κυριοτέρου εκφραστή της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς στα Πανεπιστήμια, καθώς και το Δίκτυο Αριστερών Σχημάτων, κορμός του οποίου είναι η Νεολαία του ΣΥΝ.

    Δηλώσεις Λαλιώτη

    Επιτέλους σεβασμός στην ετυμηγορία των νέων ανθρώπων, τόνισε ο Κώστας Λαλιώτης σχολιάζοντας τον αλαζονικό τρόπο, όπως είπε χαρακτηριστικά του Κώστα Καραμανλή και του Γιώργου Σουφλιά, αλλά και διαφόρων αναλυτών και δημοσκόπων που προεξοφλούσαν τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών και μιλούσαν για θριάμβους της ΔΑΠ.

    Ο κύριος Λαλιώτης είπε ότι όλοι αναγνωρίζουν ότι η ΠΑΣΚ αύξησε αισθητά το ποσοστό της ότι παρατήθηκε στασιμότητα των δυνάμεων της ΔΑΠ και υπογράμμισε ότι είναι αξιοσημείωτο ότι οι παρατάξεις της ευρύτερης αριστεράς καταγράφουν μια μικρή ανοδική τάση στα ποσοστά της επιρροής τους.

    [06] Συνάντηση Σημίτη-Ρόμπερτσον για Ευρωστρατό

    Πηγή: ΑΠΕ 18/4/2002 11:58:00 πμ

    Το πρόβλημα της συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τρίτες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά μη μέλη της ΕΕ αναφορικά με τον ευρωστρατό, η συνεργασία ΝΑΤΟ-Ρωσίας, το Μεσανατολικό και η κατάσταση στα Βαλκάνια κυριάρχησαν στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ λόρδο Τζορτζ Ρόμπερτσον στην οποία παραβρέθηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας κ.κ.Γ.Α.Παπανδρέου και Γ. Παπαντωνίου.

    Σημίτης: δεν δεχόμαστε το κείμενο της Αγκυρας σχετικά με ευρωστρατό

    Για το θέμα του ευρωστρατού ο κ. Ρόμπερτσον διευκρίνισε ότι δεν ήρθε στην Αθήνα με σχέδια αλλά για να περάσει το μήνυμα ότι πρέπει να δοθεί μια συλλογική, ευέλικτη λύση καθώς η κοινή εξωτερική και πολιτική άμυνας της ΕΕ αφορά όλους τους Ευρωπαίους. Παράλληλα, δήλωσε ότι κατανοεί τις ανησυχίες της χώρας μας στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

    Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός επανέλαβε κατηγορηματικά ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχθεί το γνωστό ως Κείμενο της Αγκυρας και πρόσθεσε ότι συζητούμε με εποικοδομητικές προτάσεις άλλες δυνατότητες για την εξεύρεση μιας άλλης λύσης. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ κατανοεί τις ελληνικές θέσεις, οι οποίες πρέπει να ληφθούν υπόψη για την επίλυση του προβλήματος λαμβάνοντας επίσης υπόψη τις ιστορικές σχέσεις της Ελλάδας με τρίτες χώρες.

    Σχετικά με την συνεργασία ΝΑΤΟ-Ρωσίας και την κατάσταση στα Βαλκάνια

    Για το θέμα της συνεργασίας ΝΑΤΟ-Ρωσίας, ο κ. Ρόμπερτσον εξήρε τη συμβολή της χώρας μας για την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας. Για το Μεσανατολικό, συμφώνησαν ότι πρέπει να συνεχισθούν οι προσπάθειες σε διπλωματικό επίπεδο με εντονότερους ρυθμούς στη βάση της σχετικής αποφάσεως του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε να επιτευχθεί το ταχύτερο δυνατόν η ειρήνευση, καθώς η αστάθεια δημιουργεί διάφορα προβλήματα σε ολόκληρη την περιοχή, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Σημίτης.

    Επίσης, για την κατάσταση στα Βαλκάνια, οι κύριοι Σημίτης και Ρόμπερτσον συμφώνησαν να συνεχισθούν οι προσπάθειες και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα αστάθειας που εξακολουθούν να υφίστανται στην περιοχή.

    [07] Αποζημίωση διεκδικεί η Ολυμπιακή λόγω της απεργίας

    18/4/2002 5:51:00 μμ

    Οικονομικές αξιώσεις από το ελληνικό Δημόσιο εγείρει η Ολυμπιακή Αεροπορία για διαφυγόντα κέρδη από την 24ωρη απεργία που πραγματοποίησαν εργατικά κέντρα για το ασφαλιστικό και η οποία είχε ως αποτέλεσμα να ματαιωθούν πολλές πτήσεις, αφού πραγματοποιήθηκε μόνο μια ανά χώρα και προορισμό.

    Όταν εγινε γνωστό ότι οι εργαζόμενοι στην ΟΑ θα απεργήσουν, η διοίκηση της εταιρίας προσέφυγε έγκαιρα στα διοικητικά δικαστήρια, καταθέτοντας αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και ζητώντας να κηρυχθεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική. Η απόφαση όμως του δικαστηρίου εκδόθηκε γύρω στις 11 σήμερα το πρωί, όταν από τις 12 τα μεσάνυχτα βρισκόταν σε εξέλιξη η απεργία. Για το λόγο αυτό, όπως έγινε γνωστό, η Ολυμπιακή Αεροπορία θα διεκδικήσει από το Δημόσιο αποζημίωση ύψους δύο δισ. δρχ

    [08] Θεσ/κη: 18 μήνες φυλάκιση για τον Β.Γιοβανούδα

    Πηγή: ΑΠΕ 18/4/2002 5:43:00 μμ

    Σε 18 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή για πλαστογραφία κατ εξακολούθηση καταδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Βαρσάμης Γιοβανούδας για υπόθεση που αφορά την εξωσυζυγική σχέση που διατηρούσε με τη Μαρία Καταβάτη. Συγκεκριμένα, ο Γιοβανούδας είχε εμφανίσει τον Ιανουάριο του 1997, στους γονείς της Καταβάτη πλαστό διαζευκτήριο και δικαστικά έγγραφα τα οποία τον εμφάνιζαν ως διαζευγμένο.

    [09] Διαβαλκανική συνέδριο για το ΝΑΤΟ

    18/4/2002 5:24:00 μμ

    Την ανάγκη ένταξης των χωρών της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης καθώς και των χωρών της Βαλκανικής στο ΝΑΤΟ επεσήμαναν κατά τη διάρκεια συνεδρίου που διοργάνωσε το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Αμυνας, με τη συμμετοχή των υπουργών Αμυνας Τουρκίας,, Ρουμανίας και Βουλγαρίας. Οπως τόνισε ο υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου η συμμετοχή των βαλκανικών χωρών στο ΝΑΤΟ θα συμβάλει τόσο στην ενίσχυση του όσο και στην εμπέδωση κλίματος σταθερότητας στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

    Τόσο ο Ελληνας υπουργός Αμυνας όσο και ο Τούρκος ομόλογός του Σαμπαχαντίν Τσακμάκογλου εξέφρασαν την πλήρη υποστήριξη των χωρών τους στην ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στο ΝΑΤΟ.

    Η υποστήριξη αυτή, όπως διευκρίνισε ο κ. Παπαντωνίου, θα γίνεται σε διπλωματικό επίπεδο, ενώ θα υπάρξει επίσης συνεργασία των Γενικών Επιτελείων για να εναρμονιστούν οι Ενοπλες Δυνάμεις της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στα πρότυπα του ΝΑΤΟ.

    Επίσης συμφωνήθηκε οι τέσσερις υπουργοί Αμυνας Ελλάδας, Τουρκίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας να συναντηθούν εκ νέου στην Τουρκία για το ίδιο θέμα, πρόσκληση που απηύθυνε η τπυρκική πλευρά.

    Επίσης ο κ. Παπαντωνίου εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας μας στην ένταξη των χωρών των Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εφόσον πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

    Στο συνέδριο δεν συζητήθηκε το θέμα του "ευρωστρατού" ενώ όσον αφορά τη συνεργασία Ελλάδας - Τουρκίας ο κ. Παπαντωνίου επανέλαβε οτι τα θέματα αυτά εξετάζονται σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών των δυο χωρών.

    Εξάλλου στην ομιλία του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ λόρδος Τζόρτζ Ρομπερτσον εξήρε τη συμφωνία για συνεργασία ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία.

    Τέλος ο υπεύθυνος για την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας της ΕΕ Χαβιέ Σολάνα επανέλαβε οτι το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ενωση μπορούν να αποφύγουν επικαλύψεις αρμοδιοτήτων και πλασματικές τριβές μέσα απο μηχανισμούς συνεργασίας των δυο Οργανισμών.

    [10] Συμφωνούν Πρωτόπαπας-ΕΡΣ για τα live τηλεπαιχνίδια

    Πηγή: ΑΠΕ 18/4/2002 5:13:00 μμ

    Ο υπουργός Τύπου και κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας υπέγραψε την απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης για την επιβολή κυρώσεων στο ''Μega'' και τον ''Antenna'' για τις εκπομπές ''Bar'' και ''Big Brother''. Οπως ανέφερε ο ίδιος ο κ. Πρωτόπαπας υπογράφοντας την απόφαση ενέκρινε τη νομιμότητά της χωρίς καμιά περαιτέρω προσθήκη ή παρέμβαση.

    [11] Πτώση αεροπλάνου σε ουρανοξύστη στο Μιλάνο

    18/4/2002 7:42:00 μμ

    Μικρό επιβατικό αεροσκάφος, τύπου πάϊπερ, προσέκρουσε σε ουρανοξύστη του Μιλάνο, στο οποίο στεγάζονται τα γραφεία των αρχών της Λομβαρδίας και βρίσκεται κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης. Ο ουρανοξύστης 30 ορόφων και ύψος 127 μέτρα, είναι ένα από τα σύμβολα της ιταλικής πόλης και είναι γνωστός ως πύργος της "Pirelli". Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ακούστηκε ισχυρή έκρηξη και στην συνέχεια προκλήθηκε πυρκαγιά. Το πάιπερ έπεσε στον 25ο όροφο. Δεν υπάρχουν πληροφορίες εάν πρόκειται για ατύχημα ή τρομοκρατική ενέργεια. Σύμφωνα με πληροφορίες το αεροσκάφος αναχώρησε από το Λουγκάνο της Ελβετίας.

    Ο πρόεδρος της Ιταλικής Γερουσίας ανακοίνωσε ότι ''είναι πολύ πιθανό'' η συντριβή μικρού αεροσκάφους τύπου Πάιπερ πάνω στον πολυόροφο πύργο της "Pirelli" στο κέντρο του Μιλάνου σήμερα το απόγευμα, να οφείλεται σε τρομοκρατική ενέργεια.

    [12] Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ-Ρωσίας τον Μάιο

    18/4/2002 1:51:00 μμ

    Το ΝΑΤΟ συμφώνησε σήμερα να διεξαχθεί τον επόμενο μήνα στη Ρώμη μία ειδική σύνοδος κορυφής με τη Ρωσία, προκειμένου να συσταθεί ένα κοινό συμβούλιο, το οποίο θα προωθεί σε ευρύτερη βάση τη συνεργασία ανάμεσα στους δύο πρώην αντιπάλους της εποχής του Ψυχρού Πολέμου, ανακοινώθηκε από πηγές της Συμμαχίας. Η διεξαγωγή της συνόδου κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί στις 28 Μαΐου όταν θα βρίσκεται στην Ευρώπη και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, θα εξαρτηθεί από τη συμφωνία που θα επιτευχθεί γύρω από τις λεπτομέρειές της, κατά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των 19 χωρών του ΝΑΤΟ στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας, στις 14-15 Μαΐου.

    Ισότιμος εταίρος η Ρωσία για αποφάσεις θεμάτων ασφαλείας

    Η Ρωσία θα είναι, σε περιορισμένη έκταση, ισότιμος εταίρος στη λήψη των αποφάσεων όσον αφορά τα θέματα ασφαλείας. Τα σχέδια για τη νέα σύνοδο πήραν σάρκα και οστά μετά την απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να συνταχθεί η χώρα του με τη διεθνή συμμαχία κατά της τρομοκρατίας, έπειτα από τα τρομοκρατικά πλήγματα κατά των ΗΠΑ στις 11 Σεπτεμβρίου.

    Την Τρίτη, ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι επιβεβαίωσε τη διοργάνωση μίας συνόδου ΝΑΤΟ-Ρωσίας στις 28 Μαΐου στη Ρώμη.

    Σημειώνεται ότι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ασκεί από τον περασμένο Ιανουάριο τα καθήκοντα και του υπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας, έπειτα από την παραίτηση του Ρενάτο Ρουτζέρο από τη συγκεκριμένη θέση.

    [13] Τυνησία: 16 οι νεκροί της έκρηξης σε συναγωγή

    Πηγή: ΑΠΕ 18/4/2002 12:45:00 μμ

    Ενα 15χρονο κορίτσι υπέκυψε στα τραύματά του χθες το βράδυ στην πόλη Λύμπεκ της βόρειας Γερμανίας, ανεβάζοντας σε 16 τον αριθμό των νεκρών από την έκρηξη βυτιοφόρου σε συναγωγή στη Τζέρμπα της Τυνησίας στις 11 Απριλίου, όπως έγινε γνωστό από το νοσοκομείο στο οποίο νοσηλευόταν το κορίτσι αυτό. Τέσσερις ακόμα Γερμανοί εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Πρόκειται για ένα άνδρα 33 ετών ο οποίος νοσηλεύεται στο Λύμπεκ και για τρία άτομα που νοσηλεύονται στο Βερολίνο, δυο γυναίκες 22 και 39 ετών και έναν άνδρα 40 ετών. Με τον θάνατο της 15χρονης ανήλθαν στους 11 οι Γερμανοί τουρίστες που έχασαν τη ζωή τους από την έκρηξη του βυτιοφόρου, ενώ 20 τραυματίσθηκαν. Από την έκρηξη αυτή σκοτώθηκαν επίσης τρεις Τυνήσιοι, ένας Γαλλο-Τυνήσιος και ένας Γάλλος.

    [14] Επέστρεψε στο Αφγανιστάν ο πρώην βασιλιάς

    18/4/2002 12:15:00 μμ

    Στην Καμπούλ έφθασε σήμερα μετά από 30 χρόνια εξορίας ο πρώην βασιλιάς του Αφγανιστάν Ζάχερ Σαχ. Στην αφγανική πρωτεύουσα εφαρμόστηκαν για την άφιξη του ισχυρότατα μέτρα ασφαλείας. Ο 87χρονος Σαχ συνοδευόταν από τον επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης της χώρας Χαμίντ Καρζάι, έξι υπουργούς και 40 Ιταλούς αστυνομικούς, οι οποίοι εκτός από την ευθύνη της ασφάλειας του πρώην βασιλιά, θα αναλάβουν και την εκπαίδευση μελών των δυνάμεων ασφαλείας του Αφγανιστάν.

    Ενας ''απλός πολίτης''

    Ο Ζάχερ Σαχ αναμένεται να προεδρεύσει στη συνεδρίαση της "Λόγια Ζίργκα" -το μεγάλο διαφυλετικό συμβούλιο- τον Ιούνιο, το οποίο θα επιλέξει μια μεταβατική κυβέρνηση που θα αντικαταστήσει την κυβέρνηση Καρζάι και θα κυβερνήσει τη χώρα για 18 μήνες έως τη διεξαγωγή γενικών εκλογών.

    Ο πρώην μονάρχης δεν πρόκειται να καταλάβει και πάλι τον θρόνο, αλλά θα λειτουργήσει ως ένας πεπειραμένος πολιτικός και ως σύμβολο της εθνικής ενότητας της χώρας.

    Ο αντιστράτηγος Ρομάν Χόρακ, επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης ISAF στο Αφγανιστάν δήλωσε ότι η παρουσία του Σαχ θα βοήθησει τον αγώνα του Καρζάι να αποκαταστήσει τη νομιμότητα στη χώρα.

    Για την υποδοχή του Σαχ δεν στρώθηκαν κόκκινα χαλιά ούτε υπήρξε κάποια εντυπωσιακή τελετή υποδοχής για την επιστροφή του στην πατρίδα του, όπου σε ηλικία 19 χρόνων είδε να δολοφονούν τον πατέρα του μπροστά στα μάτια του, ενώ ο ίδιος επέζησε μιας απόπειρας δολοφονίας στη Ρώμη το 1991.

    Η αφγανική ραδιοτηλεόραση δεν μετέδωσε καμιά είδηση για το πότε θα έφθανε στη χώρα ο Ζάχερ Σαχ. Επίσης δεν υπήρξε σημαιοστολισμός ή κάποιος συμβατικός στολισμός για την υποδοχή του Σαχ και η είδηση της άφιξης του μεταδόθηκε στο Αφγανιστάν κυριολεκτικά στόμα με στόμα.

    [15] Σεξουαλικά σκάνδαλα στην Καθολική εκκλησία

    18/4/2002 5:48:00 μμ

    Τα σεξουαλικά σκάνδαλα σε Ευρώπη και Αμερική συνεχίζουν να συνταράζουν τους κόλπους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Αυτή τη φορά οι καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών προέρχονται από τον Καναδά. Οι φωνές υψώνονται έντονα για άμεση έρευνα στην υπόθεση σεξουαλικών κακοποιήσεων από ιερείς της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην επαρχία του Κεμπέκ, καθώς οι καταγγελίες από κακοποιημένα παιδιά συνεχώς πληθαίνουν.

    Ο Υβ Μανσό, εκπρόσωπος Τύπου της Κίνησης για Δικαιοσύνη, μιας καναδικής οργάνωσης για την προστασία του πολίτη, αποκαλύπτει ότι η κουλτούρα της σιωπής έχει σκεπάσει τα σεξουαλικά σκάνδαλα των ιερέων με ένα πέπλο ησυχίας.

    Ωστόσο, η οργάνωσή του τώρα, με επιστολές τόσο προς το Συμβούλιο Επισκόπων του Κεμπέκ όσο και προς την κυβέρνηση της επαρχίας ζητάει άμεση διερεύνηση της υπόθεσης.

    Ο Μανσό σκοπεύει, εξάλλου, να στήσει πικετοφορία για το θέμα έξω από το κτίριο που θα φιλοξενήσει μια 4ημερη συνάντηση Ρωμαιοκαθολικών.

    Ο αιδεσιμότατος Λαφοντέν, όμως, συμπροεδρεύων της οργανωτικής επιτροπής υποστηρίζει ότι η συνάντηση δεν πρόκειται να υποστεί πλήγμα από τα σκάνδαλα που κυριαρχούν στην Αρχιεπισκοπή της Βοστώνης.

    Ο ίδιος ομολόγησε πάντως ότι η διάσκεψη των ιερωμένων θα ασχοληθεί με αυτά τα οδυνηρά θέματα της Εκκλησίας, αλλά θα προχωρήσει και πέρα από αυτά.

    [16] Επικυρώθηκε ο διορισμός Παπαδήμου από την ΕΚΤ

    18/4/2002 6:21:00 μμ

    Επικυρώθηκε σήμερα ο διορισμός του κ.Λουκά Παπαδήμου, ως αντιπροέδρου της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας από το Διοικητικό της Συμβούλιο. Πριν αναλάβει επισήμως τα νέα του καθήκοντα θα πρέπει ο διορισμός να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από τους ηγέτες των κρατών και των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [17] Νέος τρόπος κατάρτισης του προϋπολογισμού

    18/4/2002 4:17:00 μμ

    Την εκ των προτέρων αξιολόγηση όλων των δαπανών με συγκεκριμένους δείκτες αναγκαιότητας και με στόχο την καλύτερη αποδοτικότητά τους αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο συνήλθε υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού. Ο εξορθολογισμός και ο έλεγχος της αποδοτικότητας των δαπανών μέσω συστηματικής παρακολούθησής τους αποτελεί μονόδρομο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών.

    Πλήρης στήριξη από τον Πρωθυπουργό της οικονομικής πολιτικής

    Επίσης αποφασίστηκαν, με στόχο την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη προσέλκυση επενδύσεων, η σύσταση εξ υπουργών επιτροπής που θα παρακολουθεί την πορεία των επενδύσεων, η αναβάθμιση του Ελληνικού Κέντρου Επενδύσεων (ΕΛΚΕ) και η προκήρυξη έργων του πληροφοριακού τομέα συνολικής δαπάνης 1.300 δισ. δρχ. (1,3 τρισ. δρχ.) στο οποίο θα συμμετέχει ο ιδιωτικός τομέας.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης είπε ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται σε μακροπρόθεσμη βάση, ενώ απαντώντας σε ερώτηση εάν ο Πρωθυπουργός στηρίζει τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών με τις δηλώσεις του, είπε ότι η στήριξη αφορά την οικονομική πολιτική

    [18] Εκτός EasyJet PLC ο Στέλιος Χατζηιωάννου

    Αννίτα Πασχαλινού 18/4/2002 1:09:00 μμ

    Μέχρι το 2003, θα έχει αποχωρήσει από τη θέση του προέδρου της EasyJet PLC, ο επιτυχημένος Έλληνας επιχειρηματίας, Στέλιος Χατζηιωάννου. Η πρωτοπόρος εταιρεία, εξειδικευμένη στον τομέα των φθηνών αεροπορικών εισιτηρίων, θα ανακοινώσει σήμερα σημαντικές αλλαγές στη σύνθεση του διοικητικού της συμβουλίου, μετά από προτροπή θεσμικών επενδυτών.

    Ο Στέλιος Χατζηιωάννου, θα αντικατασταθεί από τον Σερ Κόλιν Τσάντλερ, πρόεδρο της εταιρείας Vickers Defence Systems.

    Θα παραμείνει ωστόσο στο τιμόνι των άλλων εταιρειών του γκρουπ, όπως της EasyRentacar και της αλυσίδας Internet Cafe, "EasyEverything"

    [19] Δεν υφίσταται επιδημία γρίπης

    Πηγή: ΝΕΤ 18/4/2002 6:06:00 μμ

    Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι ειδικοί όσον αφορά τους πρόσφατους θανάτους από ιογενή λοίμωξη. Τονίζουν ότι δεν βρίσκεται σε εξέλιξη επιδημία γρίπης, παράλληλα, όμως, προσπαθούν να απομονώσουν τον ιό, που προκάλεσε τις θανατηφόρες λοιμώξεις. Το νέο κρούσμα που γνωστοποιήθηκε σήμερα, στην Καρδίτσα, δεν μπορεί να περιληφθεί με κάθε βεβαιότητα στον κατάλογο των θυμάτων από την συγκεκριμένη λοίμωξη, αφού δεν έγινε νεκροτομή στον άτυχο 65χρονο. Οι προβλέψεις, όμως δεν είναι και τόσο ευοίωνες όσον αφορά την ερχόμενη χρονιά, οπότε και αναμένεται από τις υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας επιδημία γρίππης, όπως στατιστικά προκύπτει τα τελευταία 20 με 30 χρόνια.

    Αγνωστος ο τύπος του ιού που προκαλεί τη λοίμωξη

    Ο πρώην υπουργός Υγείας Δημήτρης Κρεμαστινός μιλώντας στη ΝΕΤ 105, 8, επισήμανε ότι δεν υπάρχει επιδημία γρίπης καθώς φέτος, συγκριτικά με άλλες χρονιές, δεν έχουν καταγραφεί περισσότερα κρούσματα. Τόνισε ακόμα ότι δεν υπάρχει έξαρση μυοκαρδίτιδας, και συνέστησε ηρεμία.

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του προέδρου του κέντρου ελέγχου ειδικών λοιμώξεων.

    Όπως ανέφερε ο καθηγητής Γιώργος Σαρόγλου, δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι ο ιός της γρίπης ευθύνεται για τα θανατηφόρα αυτά κρούσματα.

    Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Τζένη Κρεμαστινού, δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ότι ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί το είδος του ιού και το αν όλα τα θανατηφόρα περιστατικά σχετίζονται με αυτόν.

    Οι υγειονομικές Aρχές της χώρας τέθηκαν σε επιφυλακή μετά το θάνατο 32χρονης γυναίκας από μυοκαρδίτιδα.

    Η Μαρία Λισγάρα, 32 ετών από τα Κατσικά Ιωαννίνων, νοσηλευόταν για μέρες στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο με συμπτώματα βαριάς γρίπης.

    Το Σάββατο το πρωί κατά την ώρα της επέμβασης για αφαίρεση υγρού από το περικάρδιο κατέληξε.

    [20] Ελπίδες για μια νέα ζωή μετά τη μεταμόσχευση

    18/4/2002 7:32:00 μμ

    Ιατρικό θαύμα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η περίπτωση της 27χρονης Ειρήνης Μαρκοπούλου, που είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς πριν από τρεις μήνες. Η κοπέλα βγήκε στις αρχές της εβδομάδας από την εντατική του Ωνασείου και αναμένεται να πάρει σύντομα εξιτήριο. Η αγωνία τελείωσε και τα χαμόγελα επέστρεψαν στην οικογένεια της.

    [21] Ημέρα Προστασίας Μνημείων

    Τζένη Χαραλαμπίδου 18/4/2002 3:15:00 μμ

    Η 18η Απριλίου έχει κηρυχτεί διεθνώς από την Unesco ως Ημέρα Προστασίας των Μνημείων. Το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Επιτροπής Μνημείων έδωσε στη δημοσιότητα κατάλογο με τα μνημεία που απειλούνται, ενώ σημείωσε κυρίως την πολιτιστική καταστροφή που συντελείται αυτό το διάστημα στην Παλαιστίνη. Και εφέτος επιλέχτηκε η ιστορική πόλη της Κέρκυρας για να φιλοξενήσει από τις 18 έως και τις 20 του μηνός την ετήσια συνέλευση της Επιστημονικής Επιτροπής Ιστορικών Πόλεων του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS).

    Μέτρα για την προστασία και ανάπτυξη των Ιστορικών Πόλεων

    H παλιά πόλη της Κέρκυρας

    Στη συνέλευση αναμένεται να συμμετάσχουν πάνω από 40 μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής και εκπρόσωποι εθνικών επιτροπών ICOMOS από όλο τον κόσμο. Στο ίδιο πλαίσιο, θα πραγματοποιηθεί επιστημονική συνάντηση με θέμα ''Προστασία και Ανάπτυξη των Ιστορικών Πόλεων στον 21ο αιώνα. Υλική και άυλη κληρονομιά-οι λειτουργίες της πόλης''.

    Επίσης, στις 25 Απριλίου το ελληνικό τμήμα του ICOMOS και το Βυζαντινό Μουσείο διοργανώνουν ημερίδα με τίτλο ''Μουσεία σε Μνημεία: μια πρόκληση''.

    Στη Δικαιοσύνη για τα μάρμαρα του Παρθενώνα το Μάιο

    Εν τω μεταξύ, μέσα στο Μάιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βρετανία η προσφυγή στη Δικαιοσύνη για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα, είπε μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, ο κ. Μπρους Τάτερσαλ, ένας από τους δικηγόρους που έχουν αναλάβει το έργο της προσφυγής στη Δικαιοσύνης για το θέμα. Μάλιστα, ο κ. Τάτερσαλ-που, πιθανότατα, όπως λέει, είναι μακρινός απόγονος του Λόρδου Έλγιν, που έφερε τα μάρμαρα του Παρθενώνα στη Βρετανία- δηλώνει ότι δεν γνωρίζει ακόμα την συγκεκριμένη ημερομηνία που θα γίνει η προσφυγή στη Δικαιοσύνη, όμως σίγουρα θα είναι μέσα στον επόμενο μήνα.

    Ελπίζω ότι δεν θα καθυστερήσουμε άλλο, γιατί δεν θα θέλαμε να χάσουμε την ορμή που υπάρχει αυτή την στιγμή για το ζήτημα των μαρμάρων του Παρθενώνα", είπε, μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία τού BBC, ο κ. Τάτερσαλ για την προσφυγή σχετικά με το θέμα της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Αθήνα, που υποστηρίζεται από μια ομάδα ανθρώπων της Βρετανίας, ανάμεσα στους οποίους είναι και Έλληνες επιχειρηματίες του Λονδίνου.

    Πάντως, η αναμενόμενη αυτή προσφυγή με βασικό άξονα το ιδιοκτησιακό καθεστώς των μαρμάρων, δεν έχει λάβει-τουλάχιστον, μέχρι σήμερα-την έγκριση της Ελληνικής κυβέρνησης, που υποστηρίζει ότι λύση μπορεί ευκολότερα να βρεθεί μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση της Βρετανίας.

    "Αυτό που λέμε εμείς είναι ότι το Βρετανικό Μoυσείο και η Βρετανική κυβέρνηση παραποιούν την αλήθεια για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των μαρμάρων του Παρθενώνα. Τα μάρμαρα του Παρθενώνα ούτε ανήκουν, ούτε ποτέ θα τους ανήκουν", είπε μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, ο Μπρους Τάτερσαλ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 18 April 2002 - 16:56:48 UTC