Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-04-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αποκλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων
  • [02] Οι εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου στη Ν.Υόρκη
  • [03] Συναντήσεις Σκανδαλίδη στην Ξάνθη
  • [04] Πορεία για τον καρκίνο του μαστού
  • [05] Σύγκρουση λεωφορείων στην Τρίπολη
  • [06] Επιθέσεις Χεζμπολάχ κατά ισραηλινών θέσεων
  • [07] Ξαναρχίζουν οι βομβιστικές επιθέσεις στην Αλγερία
  • [08] Συγκρούσεις μικρής έκτασης στην Καμπούλ
  • [09] Καταδικάστηκαν Τσετσένοι αυτονομιστές για απαγωγή
  • [10] Ο Παπαδήμος νέος αντιπρόεδρος της ΕΚΤ
  • [11] Πανιώνιος-ΠΑΟΚ:91-86
  • [12] Καλή εμφάνιση για την εθνική ομάδα της ελληνορωμαϊκής
  • [13] Το ''κόστος'' του τσιγάρου
  • [14] Το έργο του Γιάννη Παππά στο Μουσείο Μπενάκη
  • [15] Τα γυμνά πορτραίτα της Μαντόνα
  • [16] Υποτροφία Ελληνικών Σπουδών στο King΄s College

    [01] Αποκλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων

    13/4/2002 12:56:00 μμ

    Αποδεκτό εγινε χθες βράδυ απο τον υφυπουργό Γεωργίας το βασικό αίτημα των βαμβακοπαραγωγών της Κεντρικής Μακεδονίας για την ένταξη 17 χιλιάδων στρεμμάτων βαμβακιού, που είχαν εξαιρεθεί αρχικά από το υπουργείο Γεωργίας, σε ενιαία τιμή. Παραλληλα, ο κ. Αργύρης δεσμεύτηκε να εξετάσει τις ενστάσεις κυρίως αυτών που οι καλλιέργειές τους έχουν πληγεί από τις θεομηνίες, και όσων είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Μερικώς ικανοποιημένοι από την συνάντησή δήλωσαν οι εκπρόσωποι των συντονιστικών επιτροπών των βαμβακοπαραγωγών. Πάντως οι αγρότες αποχώρησαν από το μπλόκο του Αξιού.

    [02] Οι εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου στη Ν.Υόρκη

    Πηγή: NET 105,8 fm 13/4/2002 12:15:00 μμ

    Με την παρέλασης που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης κορυφώνονται οι εορταστικές εκδηλώσεις της ομογένειας για την επέτειο της 25ης Μαρτίου,στην οποία θα συμμετέχουν, ως είθισται, τα μέλη της προεδρικής φρουράς. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων έλληνες βουλευτές μαζί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής και εκπροσώπους της ομογένειας, κατέθεσαν χθες στεφάνι στον τόπο της κατάρρευσης των δίδυμων πύργων, και συγκεκριμένα στο σημείο όπου βρισκόταν ο ελληνορθόδοξος Ναός του Αγίου Νικολάου, προς τιμήν των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση. Λίγο πριν την κατάθεση στεφάνων πραγματοποιήθηκε τελετή έπαρσης της ελληνικής σημαίας στην περιοχή της Γουόλ Στριτ, στο Μανχάταν.

    [03] Συναντήσεις Σκανδαλίδη στην Ξάνθη

    Πηγή: ΑΠΕ 13/4/2002 6:14:00 μμ

    Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Νομαρχία Ξάνθης παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη, του νομάρχη Γιώργου Παυλίδη, βουλευτών, δημάρχων και άλλων φορέων, όπου συζητήθηκαν ευρέως τα κύρια αλλά και τα δευτερεύοντα προβλήματα που απασχολούν σήμερα τόσο την πόλη όσο και το νομό της Ξάνθης. Στη διάρκεια της συνάντησης αυτής, ο νομάρχης γνωστοποίησε στον υπουργό ότι έχει υποστεί σοβαρότατες ζημιές η πεδιάδα της Ξάνθης από υφαλμύρωση, με αποτέλεσμα να παρατηρείται πτώση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα και φυσικά να μην έχουν κατάλληλο νερό για τις καλλιέργειες τους χιλιάδες αγρότες.

    Επίσης, ο κ. Παυλίδης ζήτησε από τον υπουργό να υπάρξει χρηματοδότηση ώστε να εκτελεστεί ένα έργο μεταφοράς νερού στον κάμπο της Ξάνθης από τα αποθέματα του Νέστου ποταμού μέσω της περιοχής των Τοξοτών Ξάνθης. Ένα άλλο θέμα για το οποίο έγινε ευρεία αναφορά είναι το άνοιγμα του κάθετου οδικού άξονα από τη Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας μέσω του Εχίνου Ξάνθης, ένα έργο που θα συμβάλει στην παραπέρα οικονομική ανέλιξη των νομών Ξάνθης - Ροδόπης - Καβάλας ενώ το μεγαλύτερο τμήμα του χερσαίου εμπορίου της Βουλγαρίας θα προωθείται προς τρίτες χώρες από το νέο εμπορευματικό λιμάνι της Καβάλας.

    Ο υπουργός ενημερώθηκε εξάλλου από τους τοπικούς φορείς και τους παράγοντες και για πολλά άλλα επιμέρους θέματα και προβλήματα και υποσχέθηκε να τα προωθήσει στα αρμόδια υπουργεία. Μετά τη σύσκεψη ο κ. Σκανδαλίδης επισκέφθηκε τις περιοχές Σέλερο και Λίγειρο όπου σε σύντομες ομιλίες του τόνισε το κυβερνητικό ενδιαφέρον για την ελληνική περιφέρεια.

    Αυριανές συναντήσεις του υπουργού

    Αύριο ο κ. Σκανδαλίδης συνεχίζοντας την περιοδεία του θα βρίσκεται στην Κομοτηνή και θα έχει συνάντηση με τον περιφερειάρχη ΛΜ-Θ κ. Αρη Παπαδόπουλο ενώ το μεσημέρι θα προεδρεύσει σε σύσκεψη φορέων και εκπροσώπων οργανώσεων και οργανισμών που θα γίνει στη νομαρχία Ροδόπης.

    Ακολούθως θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Κέντρο Εξυπηρέτησης του Πολίτη και στο Κέντρο Νεότητας του δήμου Κομοτηνής. Θα μεταβεί στο νεοσύστατο δήμο Αρριανών και το βράδυ θα παρατεθεί δείπνο προς τιμήν του στο ξενοδοχείο ''Φιλία'' της Κομοτηνής όπου και θα μιλήσει. Η επίσκεψή του ολοκληρώνεται αύριο με τη μετάβασή του στον Έβρο.

    [04] Πορεία για τον καρκίνο του μαστού

    Πηγή: NET 105,8 fm 13/4/2002 12:55:00 μμ

    Πορεία στο κέντρο της Αθήνας διοργανώνει στις 11 αύριο το πρωί ο "Ελληνικός Σύνδεσμος Σούζαν Κόμεν για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού". Αφετηρία και τέρμα θα είναι η πλατεία Συντάγματος και το αντίτιμο της συμμετοχής θα είναι 5 ευρώ για τα παιδιά, 10 για τους ενήλικες και 20 για όλη την οικογένεια. Τα έσοδα θα διατεθούν για την ανάπτυξη προγραμμάτων πρόληψης του καρκίνου του μαστού.

    [05] Σύγκρουση λεωφορείων στην Τρίπολη

    13/4/2002 12:31:00 μμ

    Τροχαίο ατύχημα με δέκα τραυματίες σημειώθηκε στις 10.45 το πρωί στο 15ο χλμ της εθνικής οδού Τρίπολης-Καλαμάτας. Τουριστικό λεωφορείο που μετέφερε την ποδοσφαιρική ομάδα της Καλαμάτας στην Αθήνα και λεωφορείο του ΚΤΕΛ με προορισμό Αθήνα-Καλαμάτα-Κορώνη, συγκρούστηκαν με αποτέλεσμα να τραυματιστούν οκτώ επιβάτες από το λεωφορείου του ΚΤΕΛ και οι δύο οδηγοί του τουριστικού λεωφορείου. Το λεωφορείο του ΚΤΕΛ μετέφερε 45 επιβάτες και το τουριστικό 25. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες όλοι είναι ελαφρά τραυματισμένοι. Προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Τρίπολης, για να εξακριβωθούν τα αίτια του ατυχήματος.

    [06] Επιθέσεις Χεζμπολάχ κατά ισραηλινών θέσεων

    Πηγή: ΑΠΕ 13/4/2002 5:11:00 μμ

    Η σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου, που υποστηρίζεται από τη Συρία, εξαπέλυσε σήμερα επιθέσεις με αντιαρματικούς πυραύλους, οβίδες και πολυβόλα εναντίον ισραηλινών θέσεων στη διαφιλονικούμενη περιοχή των αγροκτημάτων Σεμπάα, ανάμεσα στα λιβανικά σύνορα και τα κατεχόμενα από το Ισραήλ υψίπεδα του Γκολάν, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι Ισραηλινοί απάντησαν σφυροκοπώντας θέσεις των ανταρτών στην παραμεθόρια κωμόπολη Κφαρ Σούμπα, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για απώλειες και από τις δύο πλευρές.

    Η Χεζμπολάχ πραγματοποιεί σχεδόν καθημερινές επιθέσεις από την ημέρα που ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Όχθη, προκαλώντας τα πυρά της αεροπορίας και του πυροβολικού των Ισραηλινών, αλλά και έμμεσες απειλές για μεγαλύτερης κλίμακας στρατιωτική απάντηση εναντίον των συριακών στρατευμάτων.

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ κάλεσε χθες τη Συρία να αναχαιτίσει τη δράση της Χεζμπολάχ, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για ολόκληρη την περιοχή.

    [07] Ξαναρχίζουν οι βομβιστικές επιθέσεις στην Αλγερία

    Πηγή: ΑΠΕ 13/4/2002 1:38:00 μμ

    Εννέα τραυματίες, από τους οποίους ο ένας σοβαρά, είναι ο απολογισμός της έκρηξης δύο αυτοσχέδιων βομβών σήμερα, κοντά σε στάση λεωφορείου στην πλατεία Μπιρχαντέμ στη νότια περιφέρεια της αλγερινής πρωτεύουσας, Στο κέντρο του Αλγερίου από έκρηξη ισχυρής βόμβας στις 18 Μαρτίου 15 άνθρωποι είχαν τραυματιστεί. Αναλυτές επισημαίνουν ότι ύστερα από μία περίπου δίχρονη ανάπαυλα επαναλήφθηκαν από το τέλος του περασμένου έτους οι εκρήξεις βομβών και μέσα στο Αλγέρι. Ετσι, όχι πολύ μακριά από τον τόπο της σημερινής επίθεσης, πέντε Αλγερινοί τραυματίστηκαν, ο ένας πολύ σοβαρά, απο έκρηξη βόμβας, στις 26 Ιανουαρίου 2002.

    [08] Συγκρούσεις μικρής έκτασης στην Καμπούλ

    Πηγή: ΑΠΕ 13/4/2002 12:27:00 μμ

    Στρατιώτες της πολυεθνικής ειρηνευτικής δύναμης συγκρούστηκαν σήμερα το πρωί με περίπου 30 ένοπλους στη νοτιοδυτική Καμπούλ. Αρκετοί από τους ένοπλους συνελήφθησαν ενώ μερικοί φορούσαν ...τις νέες στολές της αφγανικής αστυνομίας. Θύματα από τις συγκρούσεις αυτές δεν αναφέρθηκαν. Ο εκπρόσωπος της διεθνούς πολυεθνικής δύναμης, αντισυνταγματάρχης Νιλ Πέκαμ δήλωσε ότι για το συμβάν αυτό ξεκίνησε ήδη έρευνα κύριος σκοπός της οποίας θα είναι να εξακριβωθεί τι ακριβώς αντιπροσωπεύουν οι ένοπλοι αυτοί.

    Ο αντισυνταγματάρχης Πέκαμ δήλωσε επίσης ότι μερικοί τουλάχιστον από τους ένοπλους είναι πρώην μαχητές της Βόρειας Συμμαχίας, "άνεργοι" σήμερα, που βοήθησαν στην ανατροπή του καθεστώτος των Ταλιμπάν. Σε όλη την περιοχή της Καμπούλ αναπτύσσουν δράση αυτόν τον καιρό αρκετές "συμμορίες ενόπλων", κατέληξε ο εκπρόσωπος.

    [09] Καταδικάστηκαν Τσετσένοι αυτονομιστές για απαγωγή

    Πηγή: ΑΠΕ 13/4/2002 11:57:00 πμ

    Δέκα άτομα που κατηγορούνταν ότι συμμετείχαν σε επιχείρηση απαγωγής ομήρων απο Τσετσένους αυτονομιστές τον Ιούνιο του 1995 σε νοσοκομείο του Μπουντενόφσκ, καταδικάστηκαν από ρωσικό δικαστήριο με ποινές κάθειρξης από 11 έως 16 χρόνια και με εγκλεισμό τους, σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Σημειώνεται ότι στη διάρκεια της επιχείρησης απαγωγής, που είχε οργανωθεί από τον Τσετσένο αυτονομιστή Σαμίλ Μπασάγεφ, είχαν χάσει τη ζωή τους 150 άτομα.

    [10] Ο Παπαδήμος νέος αντιπρόεδρος της ΕΚΤ

    13/4/2002 7:11:00 μμ

    Νέος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξελέγη ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Λουκάς Παπαδήμος, από τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών της ΕΕ, στα πλαίσια του Συμβουλίου που πραγματοποιείται στο Οβιέδο της Ισπανίας. Μια εξέλιξη ιδιαίτερα τιμητική τόσο για τον ίδιο όσο και συνολικά για την Ελλάδα, αφού πρόκειται για την υψηλότερη μη δικαιωματική θέση, δηλαδή θέση που δεν προβλέπεται από τις Συνθήκες να δοθεί σε Έλληνα.

    Λίγα λόγια για την έως τώρα πορεία του

    Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, η απόφαση ελήφθη σχεδόν με πλήρη συναίνεση δεδομένου ότι το Βέλγιο απείχε τη ψηφοφορίας. Ο κ. Χριστοδουλάκης χαρακτήρισε την επιλογή αυτή πολύ σημαντική στιγμή για την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία και υπενθύμισε ότι ο κ. Παπαδήμος είχε επιλεγεί το 1994 από τον τότε πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου και τον τότε υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γιάννο Παπαντωνίου για τη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

    ''Είναι ένας από τους λίγους στην Ευρώπη που γνωρίζουν μακροοικονομικά''. Αυτή η φράση του νομπελίστα Φράνκο Μοντιλιάνι, για τον Λουκά Παπαδήμο, αποκρυσταλλώνει τη βαθιά εκτίμηση που έχουν στο πρόσωπό του κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, κεντρικοί τραπεζίτες, οικονομολόγοι και πολιτικοί σε όλο τον κόσμο.

    Ο Λουκάς Παπαδήμος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Σπούδασε στο ΜΙΤ, από όπου πήρε και το διδακτορικό του δίπλωμα στα οικονομικά. Από το 1975 μέχρι το 1984 ήταν καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο Columbia στη Νέα Υόρκη, και οικονομικός εμπειρογνώμονας στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Από το 1985 μέχρι το 1993 ήταν Οικονομικός Σύμβουλος στην Τράπεζα της Ελλάδος και Διευθυντής των Οικονομικών Μελετών. Διορίστηκε Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος το Δεκέμβριο του 1993 και Διοικητής τον Οκτώβριο του 1994. Από το 1994 έως το 1998 ήταν μέλος του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ιδρύματος.

    Οικονομικοί παρατηρητές του έχουν αποδώσει τη φήμη του ''γερακιού'' στην καταπολέμηση του πληθωρισμού και την επιτυχή άσκηση της νομισματικής και συναλλαγματικής πολιτικής. Ιδιαίτερα επιτυχημένες ήταν οι παρεμβάσεις του σε περιπτώσεις κερδοσκοπικών πιέσεων σε βάρος της δραχμής.

    Κεϋνσιανός ή μονεταριστής; Ο ίδιος δεν δηλώνει ότι είναι αποκλειστικά με κάποια από τις δύο πλευρές. Ο καθοριστικός του ρόλος στην επιτυχή είσοδο της Ελλάδας στην ΟΝΕ εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και στη στήριξη του ενιαίου νομίσματος, με την ίδια αποφασιστικότητα. Θεωρείται μάλιστα ικανός να βελτιώσει την επικοινωνιακή πολιτική της ΕΚΤ και να την φέρει εγγύτερα στον αμερικανικό τρόπο χάραξης πολιτικής και λήψης αποφάσεων.

    [11] Πανιώνιος-ΠΑΟΚ:91-86

    Πηγή: ΑΠΕ 13/4/2002 7:40:00 μμ

    Σε ένα από τα συγκλονιστικότερα παιχνίδια της φετινής περιόδου, ο Πανιώνιος επιβλήθηκε στη Νέα Σμύρνη 91-86 του ΠΑΟΚ και εξασφάλισε την πέμπτη θέση της κανονικής περιόδου. Ο αγώνας κρίθηκε μετά από δύο παρατάσεις, αφού η κανονική διάρκεια τελείωσε 73-73 και η πρώτη παράταση 81-81.

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Διαμαντόπουλος 31 (5), Τζόουνς 18, Μάρκοβιτς 9 (1), Σίρλεϊ 8, Σκλάβος 2, Μπατής 5 (1), Αγαδάκος 6, Σκιαρά 12 (1).

    ΠΑΟΚ: Λημνιάτης 4, Κόμματος 10 (1), Κολντεμπέλα 14 (2), Κάρτερ 6, Νόλαν 23, Σιγάλας 17 (2), Εντουαρντς 10 (2), Βασιλειάδης 2.

    [12] Καλή εμφάνιση για την εθνική ομάδα της ελληνορωμαϊκής

    13/4/2002 2:36:00 μμ

    Με την ικανοποίηση των πολύ καλών εμφανίσεων, αλλά χωρίς μετάλλιο, επιστρέφει από το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ελληνορωμαϊκής πάλης η ελληνική ομάδα. Ο Γιώργος Κουτσιούμπας στον προημιτελικό της κατηγορίας των 96κ. ηττήθηκε με 4-0 από τον Βούλγαρο Μολότ.

    [13] Το ''κόστος'' του τσιγάρου

    Πηγή: ΑΠΕ 13/4/2002 11:48:00 πμ

    Κάθε πακέτο τσιγάρα που "καπνίζεται" στις Ηνωμένες Πολιτείες στοιχίζει 7,18 δολάρια σε ιατρική φροντίδα και απώλεια παραγωγικότητας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει η εβδομαδιαία επιθεώρηση των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών της Ατλάντας (CDC) στη Τζόρτζια. Σε αυτή τη μελέτη θνησιμότητας, μείωσης του προσδόκιμου ορίου ζωής και δαπανών που έχουν σχέση με το κάπνισμα, τα CDC συμπεραίνουν ότι το τσιγάρο εξακολουθεί να είναι η κύρια αιτία πρόωρου θανάτου, με τουλάχιστον 440.000 θανάτους ετησίως την περίοδο 1995-1999. Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται τουλάχιστον 35.000 που προκλήθηκαν από καρδιοπάθειες που έχουν σχέση με το παθητικό κάπνισμα. Το οικονομικό κόστος του καπνίσματος εκτιμάται σήμερα σε 157 δισεκατομμύρια δολάρια, από τα οποία τα 82 είναι από απώλειες παραγωγικότητας και τα 75 σε δαπάνες για την υγεία, επισημαίνει η μελέτη της επιθεώρησης "Εβδομαδιαία Αναφορά για τη Νοσηρότητα και τη Θνησιμότητα".

    Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο

    [14] Το έργο του Γιάννη Παππά στο Μουσείο Μπενάκη

    13/4/2002 1:06:00 μμ

    Ενας από τους πιο γνήσιους Ελληνες γλύπτες, ο Γιάννης Παππάς, αποφάσισε να κληροδοτήσει στο Μουσείο Μπενάκη τα γλυπτά και ζωγραφικά του έργα καθώς και τα σκίτσα που βρίσκονται στην κατοχή του, ενώ ο γιος του Αλέκος πρόκειται να προσφέρει στο Μουσείο το ακίνητο στην περιοχή Ζωγράφου όπου στεγάστηκε το εργαστήριο με τα έργα του πατέρα του, ώστε να διατηρηθούν στο περιβάλλον τους. Η δωρεά καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της καλλιτεχνικής παραγωγής του Γιάννη Παππά από το 1930 έως σήμερα.

    [15] Τα γυμνά πορτραίτα της Μαντόνα

    Πηγή: ΑΠΕ 13/4/2002 1:10:00 μμ

    Την έκθεση του με τα πολυσυζητημένα γυμνά πορτραίτα της σούπερ σταρ της ποπ Μαντόνα, εγκαινίασε χθες σε μια μικρή γκαλερί στη Σκοτία ο ζωγράφος Πήτερ Χόουσον Ο γνωστός ζωγράφος δήλωσε ότι η Μαντόνα πρέπει να αισθάνεται "κολακευμένη και ικανοποιημέν" από τους πίνακες. Ωστόσο παραδέχθηκε ότι ο σύζυγός της , ο βρετανός σκηνοθέτης Γκάι Ρίτσι, ίσως να είναι "λίγο ενοχλημένος" απο τα πορτραίτα της συμβίας του. "Πιστεύω ότι μπορεί να έλθει και να με χτυπήσει", είπε ο Χόουσον και πρόσθεσε " αλλά εάν είναι άνδρας συνετός και έντιμος εκτιμώ ότι θα πρέπει να είναι πολύ ευχαριστημένος. Τουλάχιστον έτσι φαντάζομαι". Ο Χόουσον επέλεξε να εκθέσει τα πολυσυζητημένα πορτραίτα στη μικρή γκαλερί Μακλόριν στο Αϊρ της Σκοτίας, γιατί σε αυτή είχε κάνει την πρώτη του έκθεση.

    Επίσης έχει δεχθεί προτάσεις για να μεταφέρει την έκθεση στη Νέα Υόρκη, στο Παρίσι, το Λος Αντζελες και την Ιταλία. Οι διευθυντές της γκαλερί δήλωσαν εξαιρετικά ικανοποιημένοι απο το γεγονός και απο την επιμονή του Χόουσον να κάνει την έκθεση του στη γκαλερί τους. Η έκθεση περιλαμβάνει 10 πίνακες που παρουσιάζουν τη Μαντόνα σε διάφορες γυμνές πόζες. Ο Χόουσον δήλωσε ότι δυο απο τα πιο πολυσυζητημένα πορτραίτα είναι δυο πίνακες μεγάλων διαστάσεων με τους τίτλους "Θάνατος και Μαντόνα" και "Μαντόνα 2002", στους οποίους παρουσιάζει διαφορετικά στιγμιότυπα από τη ζωή της και από τη δημόσια εικόνα της.

    Η διάσημη τραγουδίστρια είναι φανατική συλλέκτης των έργων του Χόουσον και για τους πίνακες είχε ποζάρει ντυμένη. Η φαντασία του Χόουσον δημιούργησε το υπόλοιπο αποτέλεσμα. Ο ζωγράφος και η τραγουδίστρια γνωρίσθηκαν πριν από 13 χρόνια και έκτοτε ο Χόουσον προσπαθούσε να ζωγραφίσει ένα πορτραίτο της το οποίο όμως άλλαζε συνέχεια εξ αιτίας των πολυάριθμων αλλαγών που κάνει η Μαντόνα στο στυλ της.

    ΠΗΓΗ: Ρόιτερ

    [16] Υποτροφία Ελληνικών Σπουδών στο King΄s College

    13/4/2002 1:13:00 μμ

    Το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του King's College του Λονδίνου προκηρύσσει υποτροφία "Ελληνικών Σπουδών", η οποία απευθύνεται σε Ελληνες φοιτητές. Η υποτροφία θα καλύπτει τα δίδακτρα της διδακτορικής έρευνας σε οποιοδήποτε πεδίο Ελληνικών Σπουδών στο King's College για τρία χρόνια, καθώς και την επιχορήγηση με 12.000 λίρες Αγγλίας στην οποία συμπεριλαμβάνονται 1.000 λίρες Αγγλίας για τα βιβλία. Η υποτροφία θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Μνήμης Robert Browning, το οποίο έχει δημιουργηθεί με την υποστήριξη της Ελληνικής Δημοκρατίας, του Τμήματος Κλασικών Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του King's College και απο ιδιωτικές δωρεές. Οι υποψήφιοι για εκπόνηση διδακτορικής διατριβής πρέπει να υποβάλουν την αίτηση τους έως την 1η Μαϊου 2002, στην Επιτροπή Βραβείων του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στο King's College. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ηλεκτρονική σελίδα του Πανεπιστημίου στην ακόλουθη διεύθυνση: http:/www.kcl.ac.uk/humanities/cch/hrc/rbmf.html


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 13 April 2002 - 16:56:10 UTC