Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-04-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σεισμική δόνηση 5 Ρίχτερ στην Ζάκυνθο
  • [02] Τροχαίο ατύχημα στο κέντρο της Αθήνας
  • [03] Συνάντηση Σημίτη-Όσβαλντ
  • [04] ΥΠΕΧΩΔΕ: Βελτίωση πολεοδομικών γραφείων
  • [05] Θεσσαλονίκη: Αυτοκίνητο έπεσε στο Θερμαϊκό
  • [06] Έκρηξη σε μηχάνημα ανάληψης στο Γαλάτσι
  • [07] Εκρηκτική η κατάσταση στη Μέση Ανατολή
  • [08] Κολύμβηση: Ο Τσαγκαράκης στον τελικό
  • [09] Αυστραλία: Νομοσχέδιο βλαστικών κυττάρων

    [01] Σεισμική δόνηση 5 Ρίχτερ στην Ζάκυνθο

    5/4/2002 12:38:00 μμ

    Από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το Εργαστήριο Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ανακοινώθηκε ότι στις 10.56 το πρωί οι σεισμογράφοι τους κατέγραψαν ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ και προερχόταν από απόσταση 240 χιλιομέτρων δυτικά της Αθήνας. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον υποθαλάσσιο χώρο μεταξύ Κυλλήνης και Ζακύνθου. Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην πόλη της Πάτρας και την ευρύτερη περιοχή του νομού Αχαϊας καθώς επίσης και στην Αιτωλοακαρνανία. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.

    [02] Τροχαίο ατύχημα στο κέντρο της Αθήνας

    Πηγή: ΑΠΕ 5/4/2002 12:21:00 μμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Σε βλάβη του λεωφορείου αποδίδει ο οδηγός, το τραγικό δυστύχημα που έγινε στις 10.45, στην οδό Μενάδρου 18 και Πειραιώς, με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους δύο άτομα ένας άνδρας και μία γυναίκα και να τραυματιστεί σοβαρά μια ακόμη γυναίκα που νοσηλεύεται στο Γενικό Κρατικό Αθηνών. Το λεωφορείο (ΥΝ 6946), που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Πέραμα, καθώς έστριβε από Πειραιώς προς Μενάνδρου ξέφυγε από την πορεία του και παρέσυρε τρία άτομα που περπατούσαν ανύποπτα στο πεζοδρόμιο.

    Τα στοιχεία του άνδρα που έχασε τη ζωή του είναι Παναγιώτης Στεφάνογλου του Χρήστου, 75 ετών, ενώ τα στοιχεία των δύο γυναικών δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί.

    Σύμφωνα με πληροφορίες της Τροχαίας ο οδηγός του λεωφορείου Ελευθέριος Ρουσιώτης του Γεωργίου, 58 ετών, βρισκόταν στο φανάρι της Πειραιώς για να στρίψει στην Μενάδρου προς το τέρμα και ξεκίνησε την ώρα που άνοιξε το πράσινο.

    Κόλλησε όμως το γκάζι, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ελέγξει το βαρύ όχημα, το οποίο παρέσυρε αρχικά τις δύο κοπέλες που διέσχιζαν την οδό Μενάδρου, έπεσε πάνω σε τρία ΙΧ αυτοκίνητα και στη συνέχεια παρέσυρε τον 75χρονο, ο οποίος εγκλωβίστηκε από κάτω και σύρθηκε σε απόσταση δεκάδων μέτρων από το σημείο, μέχρι να σταματήσει το λεωφορείο.

    Συνεργείο της Πυροσβεστικής σήκωσε το λεωφορείο και οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν τον Στεφάνογλου, ο οποίος ήταν ήδη νεκρός.

    Το λεωφορείο της γραμμής Γ18, εκτελούσε το δρομολόγιο Πέραμα-Αθήνα, ήταν διπλό, αλλά είχε λίγους επιβάτες, επειδή έφθανε στο τέρμα που είναι στην οδό Μενάδρου.

    Ο οδηγός του συνελήφθη, ενώ το λεωφορείο θα εξεταστεί απο συνεργείο του Yπουργείου Μεταφορών για να διαπιστωθεί τί ακριβώς συνέβη.

    [03] Συνάντηση Σημίτη-Όσβαλντ

    Πηγή: NET 105,8 fm 5/4/2002 11:48:00 πμ

    Ικανοποιημένος από την πορεία προετοιμασίας των έργων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, εμφανίστηκε κατά τη συνάντηση που είχε στις 10:00 το πρωί, ο πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής της ΔΟΕ Ντένις Όσβαλντ, με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος και η πρόεδρος του "ΑΘΗΝΑ 2004" Γιάννα Αγγελοπούλου.

    Ο Υπουργός Πολιτισμού τόνισε ότι απαιτείται εγρήγορση κι όχι εφησυχασμός, ενώ όπως είπε, ο κ. Ντένις Όσβαλντ αποκόμισε την πιο θετική εικόνα από τις έως τώρα επισκέψεις του και έλαβε διαβεβαιώσεις από τον Πρωθυπουργό ότι όλα θα είναι έτοιμα στην ώρα τους.

    Ο Πρωθυπουργός στις 12.30 το μεσημέρι, θα αναχωρήσει από το αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος" για τη Ζάκυνθο, πρώτο σταθμό της διήμερης περιοδείας του στη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά.

    [04] ΥΠΕΧΩΔΕ: Βελτίωση πολεοδομικών γραφείων

    Πηγή: NET 105,8 fm 5/4/2002 11:44:00 πμ

    Την απόφαση της να προχωρήσει στην βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των πολεοδομικών γραφείων, με την εφαρμογή μιας σειράς μέτρων που θα πατάξουν τα φαινόμενα της διαφθοράς και θα διευκολύνουν την καθημερινότητα του πολίτη, όπως είναι η απλούστευση της έκδοσης των οικοδομικών αδειών, ανακοίνωσε η Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου σε σεμινάριο των προϊστάμενων των πολεοδομικών γραφείων. Η κ.Παπανδρέου κάλεσε τα στελέχη της Πολεοδομίας να βοηθήσουν στην προσπάθεια αυτή, του φαινομένου "γρηγορόσημου", παραθέτοντας στοιχεία έρευνας, σύμφωνα με τα οποία οι πολεοδομίες είναι μέσα στους 5 τομείς του Δημοσίου, που παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα.

    [05] Θεσσαλονίκη: Αυτοκίνητο έπεσε στο Θερμαϊκό

    5/4/2002 12:22:00 μμ

    Επιβατικό αυτοκίνητο έπεσε σήμερα το πρωί στο Θερμαϊκό Κόλπο, στο ύψος της παλιάς ΔΕΗ, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν δυσάρεστες συνέπειες για τον οδηγό και τον συνεπιβάτη του, καθώς και οι δύο κατάφεραν να βγουν έγκαιρα από το αυτοκίνητο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του κεντρικού λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης στις 5:20 το πρωί το αυτοκίνητο, με οδηγό τον 23χρονο Χρυσοβαλάντη Γράποβα και επιβάτη τον 29χρονο Κοσμά Τσίνα, ενώ κινούνταν στο πλακόστρωτο της νέας παραλίας έπεσε στη θάλασσα κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.

    Οδηγός και συνοδηγός άνοιξαν έγκαιρα τις πόρτες και κολυμπώντας βγήκαν στο πλακόστρωτο και, όπως έγινε γνωστό, δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα υγείας. Π

    ροανάκριση διενεργείται από το κεντρικό λιμεναρχείο.

    [06] Έκρηξη σε μηχάνημα ανάληψης στο Γαλάτσι

    5/4/2002 8:46:00 πμ

    Έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού, αποτελούμενου από δύο γκαζάκια, σημειώθηκε στις 2:30 μετά τα μεσάνυχτα, που είχαν τοποθετήσει άγνωστοι στο Μηχάνημα Αυτόματης Ανάληψης χρημάτων της Τράπεζας Εργασίας, στην οδό Βεϊκου 47, στο Γαλάτσι. Από την έκρηξη που προκλήθηκε σημειώθηκαν υλικές ζημιές στο μηχάνημα. Μια ώρα αργότερα άγνωστος τηλεφώνησε στις εφημερίδες "Νέα" και "Ελευθεροτυπία" και είπε ότι η ενέργεια αυτή έγινε για συμπαράσταση στους Παλαιστίνιους, χωρίς να αναφέρει το όνομα της οργάνωσης.

    [07] Εκρηκτική η κατάσταση στη Μέση Ανατολή

    5/4/2002 8:31:00 πμ

    Ανταλλαγές πυρών μεταξύ ισραηλινών στρατιωτών και παλαιστινίων ελεύθερων σκοπευτών, σημειώθηκαν το βράδυ στη Χεβρόνα, όταν ισραηλινά τεθωρακισμένα εισέβαλαν επεκτείνοντας τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στις Παλαιστινιακές περιοχές. Στη Βηθλεέμ, λίγο μετά τα μεσάνυχτα σημειώθηκαν 4 εκρήξεις κοντά στο Ναό της Γέννησης, όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι 200 παλαιστίνιοι, περικυκλωμένοι από ισραηλινές δυνάμεις. Νωρίτερα, είχε ανατιναχθεί μία είσοδος του ναού, γεγονός που προκάλεσε διεθνείς αντιδράσεις.

    Η Ιεριχώ είναι τώρα η μόνη πόλη της Δυτικής Όχθης που παραμένει εκτός ισραηλινής κατοχής υπενθυμίζουμε ότι: η εισβολή ισραηλινών τεθωρακισμένων σε πολλές παλαιστινιακές πόλεις που είχαν καθεστώς αυτοδιοίκησης υπό την Αρχή του προέδρου Αραφάτ, ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή, μετά την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ στην οποία σκοτώθηκαν 26 Ισραηλινοί πολίτες.

    Ακόμη, μια επίθεση με 9 πυραύλους δέχθηκαν χθες ισραηλινές στρατιωτικές εγκαταστάσεις ραντάρ στα Υψώματα του Γκολάν, δήλωσε ισραηλινή στρατιωτική πηγή, προσθέτοντας ότι οι πύραυλοι ρίφθηκαν από το έδαφος του Λιβάνου.

    Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριελ Σαρόν δήλωσε νωρίτερα απευθυνόμενος σε Συρία και Ιράν, ότι το Ισραήλ ''είναι έτοιμο για κάθε είδους επιθέσεις και θα απαντήσει με τα αναγκαία'' μέσα.

    Χθες, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους ζήτησε να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στα Αυτοδιοικούμενα Παλαιστινιακά Εδάφη και ανακοίνωσε ότι στέλνει τον Κόλιν Πάουελ στην περιοχή για να επαναφέρει στο τραπέζι του διαλόγου τις δυο πλευρές. Επίσης, ο Τζορτζ Μπους ζήτησε από τις αραβικές κυβερνήσεις να σταματήσουν να υποστηρίζουν την τρομοκρατία και να αναγνωρίσουν το δικαίωμα του Ισραήλ να ζήσει σε συνθήκες ασφάλειας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων του.

    Ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιάσερ Αραφάτ ενημέρωσε τηλεφωνικά τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών ότι αποδέχεται "χωρίς όρους" τη νέα αμερικανική ειρηνευτική πρωτοβουλία.

    Ενώ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν χαρακτήρισε άσκοπες τις πολιτικές διαπραγματεύσεις που προωθεί η Ουάσινγκτον εφόσον συνεχίζονται οι επιθέσεις από Παλαιστίνιους εξτρεμιστές.

    ''Η Επιχείρηση Αμυντικό Τοίχος θα συνεχισθεί μέχρι το Ισραήλ να επιτύχει την κατατρόπωση της τρομοκρατίας και των διοργανωτών της'', δήλωσε ο Αριέλ Σαρόν στον αμερικανό απεσταλμένο στην περιοχή, Αντονι Ζίνι.

    Τέλος, το Ισραήλ έδωσε άδεια για συνάντηση του αμερικανού απεσταλμένου Αντονι Ζίνι με τον παλαιστίνιο ηγέτη, κάτι που αρνήθηκε χθες στους απεσταλμένους της ΕΕ: τον υπουργό Εξωτερικών της προεδρεύουσας Ισπανίας Ζοζέ Πικε και τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Χαβιέ Σολάνα, οι οποίοι αφού συναντήθηκαν με υψηλόβαθμους ισραηλινούς αξιωματούχους αρνήθηκαν να δουν τον Σαρόν και αποχώρησαν.

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στην αμερικανική πρωτοβουλία για την εκτόνωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, ενώ υπερθεμάτισε και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ρομανο Προντι, αξιώνοντας από το Ισραήλ την κατάπαυση του πυρός και την άμεση αποχώρηση του από τις παλαιστινιακές πόλεις.

    [08] Κολύμβηση: Ο Τσαγκαράκης στον τελικό

    5/4/2002 11:32:00 πμ

    Τη συμμετοχή του στον αποψινό ημιτελικό των 50μ πεταλούδας εξασφάλισε ο Απόστολος Τσαγκαράκης στους προκριματικούς της 3ης ημέρας του, 6ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Κκολύμβησης 25άρας πισίνας που συνεχίζεται στην κατάλευκη από το χιόνι Μόσχα. Ο 20χρονος κολυμβητής πήρε την 4η θέση στη σειρά του και τερμάτισε σε 24.19 που ήταν ο 12ος καλύτερος χρόνος απο τους 16 που προκρίθηκαν στα ημιτελικά. Ακόμη ένα πανελλήνιο ρεκόρ (το δεύτερο του στη διοργάνωση μετά τα 100μ πεταλούδας) πρόσθεσε στην συλλογή του ο Γιαννης Κοκκώδης.

    Ο πρωταθλητής του Κολωνού με χρόνο 1.59.48 στα 200μ. μικτής ατομικής βελτίωσε το προηγούμενο 2.01.24 που κατείχε ο ίδιος από τις 22/12/01.

    Ο Κοκκώδης πήρε την 4η θέση στην σειρά του και την 15η ανάμεσα σε 56 αθλητές.

    Αρκετά δευτερόλεπτα μακριά από τις ατομικές τους επιδόσεις έμειναν οι Οικονόμου και Γιαννιώτης στα 400μ. ελεύθερο.

    Ο πρώτος τερμάτισε σε 3.51.79 και κατετάγη 23ος κι ο δεύτερος με 3.52.58 ήταν 25ος στους 46. Ανάλογη ήταν και η παρουσία των κοριτσιών στο ίδιο αγώνισμα.

    Η Λυμπερτά με 4.12.28 ήταν 14η και η Δημοσχάκη με 4.19.98 23η στις 28 που πήραν μέρος.

    [09] Αυστραλία: Νομοσχέδιο βλαστικών κυττάρων

    Πηγή: ΑΠΕ 5/4/2002 10:58:00 πμ

    Πρώτο βήμα προς την κλωνοποίηση χαρακτηρίζεται η απόφαση του πρωθυπουργού της Αυστραλίας, Τζον Χάουαρντ, να νομοθετήσει για την παραγωγή βλαστικών κυττάρων από πλεονάζοντα έμβρυα προγραμμάτων εξωσωματικής γονιμοποίησης. Ο Αυστραλός πρωθυπουργός ανακοίνωσε, ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει στην κοινοπολιτειακή βουλή νομοσχέδιο, το οποίο θα επιτρέπει την παραγωγή βλαστικών κυττάρων, αλλά θα απαγορεύει την κλωνοποίηση.

    Το νομοσχέδιο θα απαγορεύει, επίσης, τη χρήση των εμβρύων από ερευνητές, χωρίς την πρότερη έγκριση των δωρητών. Ο κ Χάουαρντ σχολίασε, ότι η προσέγγιση της κυβέρνησης στο επίμαχο ζήτημα εξασφαλίζει την αναγκαία ισορροπία μεταξύ του σεβασμού της δεοντολογίας και της ανάγκης παροχής βοήθειας σε συνανθρώπους, που πάσχουν από διάφορες ασθένειες.

    Οι ειδικοί πιστεύουν, ότι η παραγωγή βλαστικών κυττάρων θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση χρόνιων νόσων Αλζχάϊμερ, Πάρκινσον, διαβήτη και άλλες.

    Οι ειδικοί εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την απόφαση της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας τις μεγάλες προοπτικές για έρευνα, που δημιουργεί η παραγωγή βλαστικών κυττάρων.

    Στην Αυστραλία, λένε οι ειδικοί, υπάρχουν 65.000 κατεψυγμένα έμβρυα για εξωσωματική γονιμοποίηση, δηλαδή υπάρχει είναι πλεόνασμα 20.000 εμβρύων.

    Εξ' αιτίας του μεγάλου πλεονάσματος κάποιες χιλιάδες καταστρέφονται κάθε χρόνο.

    Από τα πλεονάζοντα κύτταρα οι ειδικοί πιστεύουν, ότι θα μπορούν να παράγουν μέχρι 15 γραμμές βλαστικών κυττάρων. Η διαδικασία παραγωγής βλαστικών κυττάρων θα ελέγχεται από το Εθνικό Συμβούλιο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας και θα αναθεωρείται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

    Ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές, κατά τη συνάντησή του με τους πολιτειακούς συναδέλφους του, ότι η κοινοπολιτεία θα αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της διαδικασίας αυτής, ώστε να αποφευχθεί ο ανταγωνισμός των πολιτειών για την προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα αυτό.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 5 April 2002 - 9:58:32 UTC