Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-03-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ασφαλιστικό ώρα μηδέν!
  • [02] Ελληνική πρόταση για διάσκεψη περί ευρωστρατού
  • [03] Καθηγητής χωρίς πτυχίο
  • [04] Περιοδεία Καραμανλή στη Μεσσηνία
  • [05] Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω παρελάσεων
  • [06] Πρόστιμο λόγω ανεπιθύμητης φωτογράφησης
  • [07] Δυο χιλιάδες προσλήψεις για τα ΚΕΠ
  • [08] Τρίτη συνάντηση Βαλκανικού ΑντιΝΑΤΟϊκού Κέντρου
  • [09] Φωτιά σε διαμέρισμα-τεράστιες ζημιές
  • [10] Ακαρπη η συνάντηση Ιδιοκτητών-ΕΣΗΕΑ
  • [11] Βούλγαρος συνελήφθη με πλαστά διαβατήρια
  • [12] Αρχισε η νέα σχολική χρονιά στην Καμπούλ
  • [13] Και νέα αιματηρή εισβολή στη Γάζα
  • [14] Διαδήλωση των ιταλικών εργατικών συνδικάτων
  • [15] Κατάρρευση κτιρίου στη Βηρυτό
  • [16] Ενταση στο Περού λόγω της επίσκεψης Μπους
  • [17] Ναυτική τραγωδία στη θάλασσα της αν. Κίνας
  • [18] Παράλυτη Βρετανίδα επέλεξε την ευθανασία
  • [19] Προσπάθειες για σύλληψη Κάρατζιτς
  • [20] Αποζημιώνει η Philip Morris για το θάνατο καπνιστή
  • [21] Νίκη επί Εθνικού δίνει προβάδισμα στον ΠΑΟΚ
  • [22] Συμπλοκές χθες το βράδυ οπαδών ΠΑΟ-ΟΣΦΠ
  • [23] Φάϊναλ φορ του Τσάμπιονς Λινγκ στο βόλεϊ
  • [24] Ξαναχτύπησε η νόσος των τρελών αγελάδων
  • [25] Οι γυναικείες μορφές της Επανάστασης του '21
  • [26] Διαδίκτυακός διάλογος για τα Ελγίνεια
  • [27] Ελληνική μικροναυπηγική στη Βικτώρια
  • [28] Εκλεισε τα 113! Χρόνια πολλά κ. Τσουγκάντζι!
  • [29] Oι Ελληνες πρωταθλητές στην εκπαίδευση
  • [30] Το φάντασμα του..Τίτο στοιχειώνει πολυκατοικία

    [01] Ασφαλιστικό ώρα μηδέν!

    23/3/2002 1:42:00 μμ

    Την Τετάρτη το προεδρείο της ΓΣΕΕ θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομίας Νίκο Χριστοδουλάκη, προκειμένου να ζητήσει διευκρινίσεις σχετικά με τον τρόπο χρηματοδότησης της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. "Ο διάλογος για το ασφαλιστικό επιβάλλεται", υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρατηρώντας ότι "ολόκληρη η ελληνική κοινωνία έχει θέση στον διάλογο". Ο κ. Πρωτόπαπας τόνισε ότι προκαλεί "εντύπωση η επιμονή της Ν.Δ. να επανέρχεται στα μέτρα της περιόδου 90-93, που είχαν προκαλέσει τις αντιδράσεις του συνόλου του πολιτικού κόσμου" και τόνισε ότι με τις προτάσεις της η κυβέρνηση καταργεί δύο ακόμη διατάξεις του νομοσχεδίου Σιούφα.

    Αντιδράσεις ΝΔ

    Απαντώντας ο εκπρόσωπος της ΝΔ Θοδωρής Ρουσσόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση συνηθίζει να λέει πολλά αλλά να πράττει ελάχιστα. Το Ασφαλιστικό, είπε ο κ. Ρουσσόπουλος, δεν είναι ζήτημα λέξεων, αλλά ζήτημα πολιτικών αποφάσεων και αριθμών.

    Διευκρινίσεις Δημήτρη Ρέππα

    Την προσεχή Τρίτη, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Ρέππας θα συναντηθεί με τους αρμόδιους για την κοινωνική πολιτική, βουλευτές της ΝΔ, Νικήτα Κακλαμάνη και Γεράσιμο Γιακουμάτο, προκειμένου να τους ενημερώσει για την μεταρρύθμιση καθώς και για την χρηματοδότηση του συστήματος, για την οποία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε επιφυλάξεις.

    Ο υπουργός Εργασίας μιλώντας χθες στη ΝΕΤ 105,8 δήλωσε πως το 2003 το ποσό της χρηματοδότησης για τη λειτουργία του νέου ασφαλιστικού συστήματος αυξάνεται στα 430 δις. Το ποσό αυτό περιλαμβάνει την κρατική συνεισφορά, αλλά και ένα ποσό ως αποθεματικό. Ο υπουργός επανέλαβε πως δεν πρόκειται να αυξηθούν οι εισφορές, ούτε θα επιβληθούν νέοι φόροι.

    [02] Ελληνική πρόταση για διάσκεψη περί ευρωστρατού

    Πηγή: NET 105,8 fm 23/3/2002 2:03:00 μμ

    Αποδεκτή έγινε από τους υπουργούς Αμυνας της Ε.Ε. και τον Χαβιέρ Σολάνα πρόταση του Γιάννου Παπαντωνίου να πραγματοποιηθεί διάσκεψη για τον ευρωστρατό τον Νοέμβριο στην Αθήνα ή στις Βρυξέλλες. Ο υπουργός Αμυνας στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Aμυνας της Ε.Ε στη Σαραγόσα της Ισπανίας, διευκρίνισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί κείμενο συνεργασίας, μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ, το οποίο δεν θα σέβεται την αυτονομία της Ένωσης στην λήψη αποφάσεων, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που οι επιχειρήσεις του ευρωστρατού δεν θα εξαρτώνται από νατοϊκές εγκαταστάσεις.

    Η σχέση Ευρωστρατού με ΝΑΤΟ

    Στις συναντήσεις του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας συζήτησε και τη σχέση του Ευρωστρατού με το ΝΑΤΟ υπογραμμίζοντας την ελληνική θέση ότι δεν πρόκειται να δεχθούμε κείμενο συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ, το οποίο δεν θα σέβεται βασικές αρχές που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο κ. Παπαντωνίου έθεσε, επίσης, το ερώτημα "πως είναι δυνατόν ένα θέμα, το οποίο είναι θεσμικό, θέμα σχέσεων δύο θεσμών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, να θεωρείται από ορισμένους ως μία διμερής διαφορά ανάμεσα σε δύο χώρες, την Ελλάδα και την Τουρκία", για να επισημάνει μιλώντας στους δημοσιογράφους ότι "δεν είναι θέμα αντιδικίας, είναι θέμα θεσμικό. Πρέπει να λυθεί μέσα από μία θεσμική διαδικασία".

    [03] Καθηγητής χωρίς πτυχίο

    Πηγή: ΑΠΕ 23/3/2002 12:08:00 μμ

    Ενα τυχαίο γεγονός έφερε στο φως της δημοσιότητας περίπτωση καθηγητού ο οποίος εδώ και χρόνια είναι διορισμένος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, στον νομό Πιερίας, αλλά δεν έχει πτυχίο. Η περίπτωση αποκαλύφθηκε όταν το σχολείο όπου εργαζόταν ζήτησε από το ΤΕΙ Λάρισας, επιβεβαίωση και αντίγραφο του πτυχίου του από τη γραμματεία της σχολής για να τον αναβαθμίσει μισθολογικά. Τελικά διαπιστώθηκε, ότι ο καθηγητής είχε πλαστογραφήσει πτυχίο αποφοίτου τεχνολόγου-μηχανολόγου με ημερομηνία 30/4/1982 και με αυτό είχε διοριστεί.

    [04] Περιοδεία Καραμανλή στη Μεσσηνία

    23/3/2002 7:33:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Τριήμερη επίσκεψη στη Μεσσηνία πραγματοποιεί ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής. Το πρωί επισκέφθηκε αρχαιολογικούς χώρους της Μεσσηνίας, μεταξύ αυτών την Αρχαία Μεσσήνη και το Ανάκτορο του Νέστορα.

    Το απόγευμα ο κ. Καραμανλής παρακολούθησε τις εκδηλώσεις απελευθέρωσης της Καλαμάτας από τον τουρκικό ζυγό.

    Σήμερα καλείται ο Ελληνισμός να κάνει την δική του επανάσταση, δήλωσε από την Καλαμάτα ο πρόεδρος της ΝΔ.

    Ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι οι αγωνιστές του '21 θυσιάστηκαν για ελευθερία, για αξιοπρέπεια, αγωνίστηκαν ενάντια στη νοοτροπία και τη λογική της υποταγής, της μιζέριας και των συμβιβασμών. Με τον αγώνα τους, είπε, απέδειξαν ότι η εθνική υπερηφάνεια δεν μετριέται με αριθμούς, αλλά με ψυχή και απόφαση. Πρέπει, τόνισε, να αποτινάξουμε το ραγιαδισμό της απάθειας. Πρέπει να απορρίψουμε τη μετριότητα και το συμβιβασμό με το λίγο.

    [05] Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω παρελάσεων

    23/3/2002 7:30:00 μμ

    Κυκλοφοριακές παρεμβάσεις θα γίνουν αύριο και τη Δευτέρα στο κέντρο της Αθήνας, λόγω των παρελάσεων. Αύριο, θα πραγματοποιηθεί η μαθητική και σπουδαστική παρέλαση και τη Δευτέρα η στρατιωτική, ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου. Ειδικότερα, αύριο απο τις 9.30 το πρωί έως τη 1 μετά το μεσημέρι, θα διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στις λεωφόρους γύρω απο τη Βουλή. Επίσης ανάλογες παρεμβάσεις θα γίνουν τη Δευτέρα, απο τις 7 το πρωί. Για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού θα γίνουν οι αναγκαίες τροποποιήσεις και στα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

    [06] Πρόστιμο λόγω ανεπιθύμητης φωτογράφησης

    Πηγή: ΑΠΕ 23/3/2002 4:18:00 μμ

    Ο Αρειος Πάγος με την υπ αριθμ. 406/2002 απόφασή του απέρριψε αίτηση αναίρεσης κατά απόφασης του Εφετείου Ιωαννίνων που είχε επιδικάσει χρηματική ικανοποίηση ενός εκατομμυρίου δραχμών λόγω ηθικής βλάβης σε δικηγόρο. Ειδικότερα, η δικηγόρος είχε συνοδεύσει σε δικαστήριο μάρτυρα που επρόκειτο να δώσει ένορκη βεβαίωση για υπόθεση επιμέλειας τέκνου, μεταξύ της πελάτισσάς της και του εν διαστάσει συζύγου της. Μετά την κατάθεση και ενώ η δικηγόρος κατευθυνόταν προς το αυτοκίνητο, ο αδελφός του αντιδίκου της, εκτελώντας οδηγίες του αδελφού του, άρχισε να την φωτογραφίζει. Η δικηγόρος έφερε αντιρρήσεις γιατί την φωτογράφιζε χωρίς την άδειά της και απαίτησε να της παραδώσει τις φωτογραφίες. Εκείνος την προκάλεσε να του κάνει μήνυση και αρνήθηκε να της δώσει τις φωτογραφίες.

    Παράνομη προσβολή της προσωπικότητας-ηθική βλάβη

    Ο Α.Π. επικύρωσε την απόφαση του Εφετείου και δέχθηκε ότι συνιστά παράνομη προσβολή της προσωπικότητας η χωρίς τη συναίνεση του προσώπου λήψη της εικόνας του με φωτογράφηση του, χωρίς να απαιτείται και η παρουσίαση της φωτογραφίας ή η διάθεσή της στο κοινό.

    Δέχθηκε επίσης ότι από την παράνομη αυτή προσβολή της προσωπικότητάς της η δικηγόρος υπέστη ηθική βλάβη και δικαιούται να αξιώσει χρηματική ικανοποίηση.

    [07] Δυο χιλιάδες προσλήψεις για τα ΚΕΠ

    23/3/2002 4:07:00 μμ

    "Χτύπημα στη γραφειοκρατία" χαρακτήρισε τη λειτουργία των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Κώστας Σκανδαλίδης κατά την χθεσινή τελετή εγκαινίων ενός ακόμη κέντρου στα Χανιά της Κρήτης. Εντός του Σαββατοκύριακου στην Κρήτη, ο Υπουργός πρόκειται παραδώσει στους πολίτες άλλα τρία τέτοια κέντρα. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών σε πρώτη φάση θα γίνουν προσλήψεις δύο χιλιάδων συμβασιούχων, πτυχιούχων ΑΕΙ-ΤΕΙ και φοιτητών για τη στελέχωση των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών.

    Συναλλαγές σε χρόνο ρεκόρ

    Ο υπουργός Εσωτερικών, αποδεικνύοντας πόσο εύκολες θα γίνονται πλέον οι συναλλαγές των πολιτών με το δημόσιο, ζήτησε να του χορηγηθεί φορολογική ενημερότητα, κάτι που έγινε σε χρονικό διάστημα 4 λεπτών.

    Ο κ. Σκανδαλίδης είπε ότι ο εκσυγχρονισμός των παρεχόμενων υπηρεσιών με τη λειτουργία των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών είναι πλέον γεγονός. "Η λειτουργία των Κέντρων είναι χτύπημα στη γραφειοκρατία, χτύπημα στη συναλλαγή και τη διαφθορά και σημαίνει μικρότερη ταλαιπωρία και απλοποίηση των διαδικασιών στις οποίες πρέπει να υποβάλλονται οι πολίτες", τόνισε ο κ. Σκανδαλίδης. ''Το κράτος γίνεται περισσότερο φιλικό στον πολίτη, είμαστε αποφασισμένοι να πατάξουμε το τέρας της γραφειοκρατίας'', είπε ο υπουργός Εσωτερικών.

    Ο κ. Σκανδαλίδης ανακοίνωσε από τα Χανιά ότι μέχρι το τέλος του 2003 οι περισσότεροι Δήμοι της χώρας θα έχουν αποκτήσει Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), αφού σε συνεργασία με την ΚΕΔΚΕ έχουν εξασφαλιστεί όλα τα απαραίτητα κονδύλια. Την ευθύνη λειτουργίας των ΚΕΠ από την 1/1/2003 θα έχουν οι Δήμοι, με τη συμβολή του υπουργείου Εσωτερικών, όπως είπε ο κ. Σκανδαλίδης.

    [08] Τρίτη συνάντηση Βαλκανικού ΑντιΝΑΤΟϊκού Κέντρου

    23/3/2002 2:02:00 μμ

    Ξεκίνησαν το πρωί οι εργασίες της 3ης συνάντησης του Βαλκανικού ΑντιΝΑΤΟϊκού Κέντρου στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή 25 οργανώσεων, κομμάτων και κινημάτων με αντιΝΑΤΟϊκή δράση από την Αλβανία, Γιουγκοσλαβία, Κύπρο, Ρουμανία, Τουρκία, Βουλγαρία, ΠΓΔΜ και Ελλάδα. Τις εργασίες χαιρέτισε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι οι Έλληνες δεν μπορούν να αισθάνονται καθόλου ήσυχοι όσο στα Βαλκάνια υπάρχουν ξένα στρατεύματα, γιατί ακριβώς θα μπαίνει, όπως είπε, ένα εμπόδιο στο να επιλέξουν το δρόμο εξέλιξης που εκείνοι θέλουν.

    Σχετικά με την ενίσχυση των βαλκανικών χωρών

    Αναφερόμενη στα οικονομικά προγράμματα που έχουν εξαγγελθεί για την ενίσχυση των βαλκανικών χωρών, η κ. Παπαρήγα είπε ότι είναι προγράμματα, τα οποία για τους λαούς θα επιφυλάξουν ψίχουλα, ενώ τους έχουν πάρει πάρα πολλά.

    "Στην πραγματικότητα είναι προγράμματα διευκόλυνσης των μεγάλων ευρωπαϊκών και αμερικάνικων επιχειρήσεων να δράσουν σε βάρος των λαών της περιοχής", τόνισε η κα. Παπαρήγα και συμπλήρωσε ότι "ο συντονισμένος πολύμορφος αγώνας για την ειρήνη, για τα σύνορα, για να μην υπάρξει ξανά πόλεμος, αλλά και για το δικαίωμα του κάθε λαού να αποφασίζει για την τύχη του παραμένει για το ΚΚΕ σε άμεση και πρώτη επικαιρότητα".

    [09] Φωτιά σε διαμέρισμα-τεράστιες ζημιές

    23/3/2002 12:49:00 μμ

    Αναστάτωση προκλήθηκε τα ξημερώματα στην περιοχή Παναγίας Φανερωμένης στη Θεσσαλονίκη, από φωτιά που ξέσπασε σε διαμέρισμα του 2ου ορόφου τριώροφης οικοδομής που βρίσκεται στην οδό Αρχαιοτήτων. Στο σημείο της πυρκαγιάς έσπευσαν άμεσα τρία οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με εννέα άνδρες. Από τη φωτιά καταστράφηκε ολοσχερώς το διαμέρισμα ιδιοκτησία της Ελένης-Παρασκευής Χατζηαλεξίου, ενώ από τα θραύσματα που έπεσαν στο δρόμο προκλήθηκαν ζημιές σε τρία αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα μπροστά από την οικοδομή.

    Υποπτος ο εν διαστάσει σύζυγος της ιδιοκτήτριας

    Να σημειωθεί ότι οι ένοικοι του διαμερίσματος απουσίαζαν, ενώ δεν απειλήθηκαν τα υπόλοιπα διαμερίσματα και δεν κινδύνευσαν οι ένοικοί τους.

    Σύμφωνα με πληροφορίες έχει συλληφθεί και κρατείται ως βασικός ύποπτος ο εν διαστάσει σύζυγος της ιδιοκτήτριας του διαμερίσματος.

    [10] Ακαρπη η συνάντηση Ιδιοκτητών-ΕΣΗΕΑ

    Πηγή: ΑΠΕ 23/3/2002 12:02:00 μμ

    Ακαρπη απέβη η νέα συνάντηση μεταξύ της Ενωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων και της ΕΣΗΕΑ, που πραγματοποιήθηκε χθες ενόψει της διήμερης απεργίας, την οποία έχει εξαγγείλει η Ενωση Συντακτών για τις 27 και 28 Μαρτίου. Μετά τη συνάντηση η ΕΙΗΕΑ εξέδωσε της εξής ανακοίνωση: ''Κατά την τελευταία συνάντηση της Ενώσεως μας με την ΕΣΗΕΑ για τη σύναψη συλλογικής σύμβασης εργασίας οι εφημερίδες είχαν δεχθεί αυξήσεις των μηνιαίων αποδοχών κατά 5%, μέχρι του ποσού των 698.250 δρχ. Σε μια δε ύστατη προσπάθεια συνδιαλλαγής αντιμετωπίστηκε το 5,5% μέχρι του ποσού των 701.600 δρχ. Σημειώνεται ότι οι αυξήσεις αυτές αφορούν καταβαλλόμενες αποδοχές (οι οποίες κατά κανόνα είναι υπέρτερες αυτών που προβλέπουν οι σ.σ. εργασίας) εν αντιθέσει με ό,τι συμβαίνει στη συντριπτική πλειοψηφία των μισθωτών. Ας σημειωθεί επίσης ότι πολλοί εκ των δημοσιογράφων διαθέτουν πολλαπλές ταυτόχρονες απασχολήσεις.

    Εγινε επίσης δεκτό να συσταθεί, με προθεσμία ολοκλήρωσης των εργασιών τον Ιούνιο, επιτροπή μελέτης:

    - Για την εξέταση του θέματος των πνευματικών δικαιωμάτων.

    - Για το θέμα των ένθετων.

    - Για τη συγκεκριμενοποίηση της λειτουργίας του 5νθήμερου.

    - Μολονότι η προβολή αιτήματος για επίδομα χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών ισοδυναμεί υπό τις σημερινές συνθήκες με απαίτηση για επίδομα γραφής, υπήρξε προθυμία να εξεταστεί από επιτροπή η ύπαρξη ευνοϊκών ή αρνητικών επιπτώσεων στη λειτουργία των εφημερίδων από τη χρήση H/Y.

    Το αίτημα της ΕΣΗΕΑ ήταν να χορηγηθεί επίδομα 3%, μη συμψηφιζόμενο με υπέρτερες των νομίμων καταβαλλόμενες αποδοχές.

    Απεργία των δημοσιογράφων στις 27 και 28 Μαρτίου

    Παρά ταύτα ανακοινώθηκε νέα διήμερη απεργία για τις 27 και 28 Μαρτίου. Απεργία όμως στις εφημερίδες και στα λοιπά μέσα ενημέρωσης δεν είναι απλώς σοβαρή υπόθεση, όπως σε οποιοδήποτε άλλο τομέα της οικονομίας, αλλά γίνεται πολύ σοβαρότερη διότι:

    α) Ο Ελληνας στερείται το συνταγματικά υπέρ αυτού κατοχυρωμένο δικαίωμα στην ενημέρωση.

    β) Το πνευματικό προϊόν της εφημερίδας έχει ζωή λίγων ωρών, ώστε να μην είναι νοητή η καταστροφή του χωρίς προηγούμενο σοβαρό προβληματισμό.

    γ) Το αίτημα των εργαζομένων για αποφυγή απολύσεων δεν συνάδει με τη συσσώρευση οικονομικών ζημιών των εφημερίδων.

    Οι επανειλημμένες απεργιακές κινητοποιήσεις (είχε προηγηθεί η προειδοποιητική της 7/2/02 ενώ ουδέποτε είχαμε αρνηθεί τη διαπραγμάτευση και της 6/3/02 που έγινε μολονότι οι διαπραγματεύσεις δεν είχαν φτάσει σε αδιέξοδο) επισωρεύουν στις εφημερίδες ζημίες τέτοιας έκτασης, ώστε όταν επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις να μην είναι δυνατόν να ξεκινήσουν παρά από μηδενική βάση''.

    [11] Βούλγαρος συνελήφθη με πλαστά διαβατήρια

    Πηγή: ΑΠΕ 23/3/2002 12:58:00 μμ

    Με δύο πλαστά διαβατήρια συνελήφθη από αστυνομικούς στον εθνικό δρόμο Σερρών-Θεσσαλονίκης ο 34χρονος Βούλγαρος Γκεόργκι Ποπόφ. Τα διαβατήρια είχαν εκδοθεί από κύκλωμα που δρα τα τελευταία δύο χρόνια στη Βουλγαρία και, όπως είπε ο συλληφθείς, θα τα παρέδιδε σε δύο ομοεθνείς τους, τους οποίους θα συναντούσε στην Αθήνα. Κατά την προανάκριση δεν αποκάλυψε τα στοιχεία τους ούτε και τον τόπο που θα τους συναντούσε. Τα διαβατήρια κατασχέθηκαν και σε βάρος του Βούλγαρου σχηματίσθηκε δικογραφία για να παραπεμφθεί στον Εισαγγελέα Σερρών.

    Πλαστά διαβατήρια με ''ταρίφα'' 300.000-500.000 δρχ

    Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους οι αστυνομικές υπηρεσίες της Βόρειας Ελλάδας, Βούλγαροι που έχουν την έδρα τους στη Σόφια φτιάχνουν πλαστά διαβατήρια με ''ταρίφα'' 300.000-500.000 δραχμών και μέλη τους τα προωθούν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη κλπ και τα δίνουν σε λαθρομετανάστες ομοεθνείς τους, ώστε να φαίνονται αυτοί πως παραμένουν νόμιμα στη χώρα μας. Για το θέμα ενημερώθηκαν οι αρμόδιες Αστυνομικές Επιθεωρήσεις Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

    [12] Αρχισε η νέα σχολική χρονιά στην Καμπούλ

    Πηγή: ΑΠΕ 23/3/2002 3:15:00 μμ

    Τα παιδιά στο Αφγανιστάν πήραν σήμερα το δρόμο για τα σχολεία τους για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια, όταν το καθεστώς των Ταλιμπάν κατήργησε το δικαίωμα στην εκπαίδευση. Στην Καμπούλ, στο γυμνάσιο Αμάνι, οι μαθητές δέχτηκαν την επίσκεψη του πρωθυπουργού του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι, ο οποίος δήλωσε πως η σημερινή είναι η πιο ευτυχισμένη ημέρα από τότε που ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας, εδώ και τρεις μήνες.

    Αναλφάβητα τα περισσότερα παιδιά και γυναίκες

    To 1999, o αριθμός των παιδιών σχολικής ηλικίας στο Αφγανιστάν έφτανε τα 4,4 εκατομμύρια. Από τα παιδιά αυτά μόνο το 32% (8% ήταν κορίτσια) συνέχισαν την εκπαίδευσή τους, κυρίως χάρη σε ορισμένους δασκάλους που αγνοώντας την απαγόρευση των Ταλιμπάν παρέδιδαν μαθήματα κρυφά στα σπίτια τους.

    Συνολικά, το 96% των γυναικών στη χώρα είναι αναλφάβητες.

    Εκρηκτικά και πτώματα στο Αφγανιστάν

    Οι συμμαχικές δυνάμεις ανακάλυψαν ένα κέντρο παρασκευής εκρηκτικών στην κοιλάδα Σάχι Κοτ όπου οι σύμμαχοι τους Αφγανοί βρήκαν πολλά πτώματα ξένων τρομοκρατών, ανακοίνωσε σήμερα ένας στρατιωτικός εκπρόσωπος από την αεροπορική βάση Μπαγκράμ, στα βόρεια της Καμπούλ. "Βρήκαμε μια εγκατάσταση που μπορεί να χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή εκρηκτικών. Αυτό έκαναν και δεν εκπλησσόμαστε που την βρήκαμε" είπε ο ταγματάρχης Μπράιαν Χίλφερτι.

    "Οι Αφγανοί σύμμαχοι μας εντόπισαν πολλά πτώματα μη Αφγανών τρομοκρατών και θήκες πυρομαχικών που είχαν καταστραφεί" διευκρίνισε ο ταγματάρχης προσθέτοντας ότι η εγκατάσταση αυτή βρισκόταν στην περιοχή του Σάχι Κοτ, στα βουνά της Αρμα, στην επαρχία Πάκτια, όπου οι συμμαχικές δυνάμεις εξαπέλυσαν την "επιχείρηση Ανακόντα" εναντίον μελών της οργάνωσης Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν.

    Ο Χίλφερτι αρνήθηκε να δώσει συγκεκριμένους αριθμούς, λέγοντας μόνο ότι βρέθηκαν "λιγότερα από 10" πτώματα. Είχαν έγγραφα επάνω τους αλλά δεν θα μπούμε σε λεπτομέρειες" είπε.

    Αναβλήθηκε η επιστροφή του έκπτωτου μονάρχη στην Καμπούλ

    Η επιστροφή του Ζάχερ Σαχ στο Αφγανιστάν που είχε προγραμματιστεί για μεθαύριο Δευτέρα, αναβλήθηκε για τον Απρίλιο, ανακοίνωσε σήμερα πηγή του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών στη Ρώμη, όπου ζει εξόριστος ο έκπτωτος Αφγανός μονάρχης από το 1973. Η ίδια πηγή δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τους λόγους της αναβολής, αλλά στις αρχές της εβδομάδας κυβερνητικός αξιωματούχος είχε δηλώσει ότι υπάρχουν σοβαροί φόβοι για την ασφάλεια της πτήσης που θα έφερνε πίσω στην πατρίδα του τον 87χρονο πρώην βασιλιά, λόγω απειλών που διατυπώθηκαν εναντίον του. "Μετά από συμφωνία με τον πρώην μονάρχη αποφασίστηκε η επιστροφή του να πραγματοποιηθεί τον μήνα Απρίλιο. Αυτό συμφωνήθηκε με την αφγανική κυβέρνηση και μετά από διαβουλεύσεις με τους κυριότερους συμμάχους", δήλωσε η πηγή του ιταλικού ΥΠΕΞ.

    Ο Ζάχερ Σαχ προτίθεται να επιστρέψει ως "απλός πολίτης" στην Καμπούλ, όπου οι υποστηρικτές του ελπίζουν ότι ο σεβάσμιος πρώην μονάρχης θα λειτουργήσει ως παράγοντας εθνικής ενότητας στην σπαρασσόμενη από εθνοτικές έριδες αυτή χώρα.

    [13] Και νέα αιματηρή εισβολή στη Γάζα

    Πηγή: ΑΠΕ 23/3/2002 2:31:00 μμ

    Ενας Παλαιστίνιος τραυματίστηκε σοβαρά κι ένας άλλος σκοτώθηκε από πυρά του ισραηλινού στρατού σήμερα το πρωί κοντά στο οδόφραγμα του Κισούφιμ, στην είσοδο της Λωρίδας της Γάζας. Ο Ναμπίλ αλ Γκαφόρ δέχτηκε πολλές σφαίρες στο στήθος μέσα στο χωριό Αμ-Καράρα, που βρίσκεται πολύ κοντά στο οδόφραγμα του ισραηλινού στρατού. Ο θάνατός του ανεβάζει στους 1.574 τον αριθμό των νεκρών από τότε που άρχισε η Ιντιφάντα στις 28 Σεπτεμβρίου 2000. Οι 1.194 είναι Παλαιστίνοι και οι 355 Ισραηλινοί.

    Πιθανό ενδεχόμενο συνάντησης Ντικ Τσένι-Γιάσερ Αραφάτ

    Εν τω μεταξύ, δεν απέκλεισε την πιθανότητα συνάντησης του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Ντικ Τσένι με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζωρτζ Μπους.

    Αύριο, πάντως, θα επαναληφθούν οι συνομιλίες Ισραηλινών και Παλαιστινίων που πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Αμερικανού απεσταλμένου Αντονι Ζίνι.

    [14] Διαδήλωση των ιταλικών εργατικών συνδικάτων

    Πηγή: ΑΠΕ 23/3/2002 4:23:00 μμ

    Η πανεθνική διαδήλωση που οργάνωσε στη Ρώμη το μεγαλύτερο ιταλικό συνδικάτο CGIL κατά της πολιτικής Μπερλουσκόνι αλλά και κατά της τρομοκρατίας εξελίχθηκε σήμερα στο μεγαλύτερο παλλαϊκό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που γνώρισε η Ιταλία τα τελευταία χρόνια, καθώς εκτιμάται πως έχει ήδη συγκεντρώσει πάνω από δύο εκατομμύρια άτομα. Την εκτίμηση αυτή διατυπώνουν οι οργανωτές της εκδήλωσης, ενώ οι υπολογισμοί της αστυνομίας δεν ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο, ωστόσο είναι φανερό ότι ο όγκος της εκδήλωσης έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία και αποτελεί μεγάλη επιτυχία για τον ηγέτη του συνδικάτου Σέρτζιο Κοφεράτι.

    ''Η τρομοκρατία σκοτώνει την ελευθερία''

    ''Πρόκειται για ένα εξαιρετικό γεγονός'', δήλωσε ο ίδιος. ''Είμαστε πολλοί και είμαστε εδώ για να πάρουμε μέρος στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και υπέρ της υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας'', πρόσθεσε, πριν ανέβει στο βήμα για να μιλήσει στο πλήθος.

    Πάνω από 9.000 λεωφορεία και 60 ειδικά μισθωμένα τρένα μετέφεραν τους διαδηλωτές από κάθε γωνιά της Ιταλίας στην πρωτεύουσα όπου υπάρχει έντονη αστυνομική παρουσία, χωρίς ωστόσο να σημειωθούν μέχρι στιγμής έκτροπα. Στη διαδήλωση μετέχουν και αρκετοί πολέμιοι της παγκοσμιοποίησης.

    Η σημερινή εκδήλωση είχε σχεδιαστεί αρχικά ως διαμαρτυρία κατά της αλα Μπερλουσκόνι τροποποίησης της εργατικής νομοθεσίας, αλλά μετά τη δολοφονία του οικονομολόγου και κυβερνητικού συμβούλου Μάρκο Μπιάτζι από τις νέες Ερυθρές Ταξιαρχίες την περασμένη Τρίτη, η κινητοποίηση προσέλαβε και χαρακτήρα διαμαρτυρίας κατά της τρομοκρατίας.

    Στο Παρίσι ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Λιονέλ Ζοσπέν, αναφερόμενος στο συλλαλητήριο της Ρώμης, δήλωσε και αυτός ότι ''στη δημοκρατία τίποτα δεν δικαιολογεί την τρομοκρατία''. ''Είμαστε στο πλευρό των Ιταλών φίλων μας όπως ήμασταν και εξακολουθούμε να είμαστε στο πλευρό των ισπανών φίλων μας κατά της τρομοκρατίας της ΕΤΑ'', πρόσθεσε ο Ζοσπέν μιλώντας στο δίκτυο RTL. Ο Γάλλος πρωθυπουργός και υποψήφιος για το προεδρικό αξίωμα πρόσθεσε ότι προσυπογράφει το σύνθημα των Ιταλών διαδηλωτών: ''η τρομοκρατία σκοτώνει τη δημοκρατία''.

    [15] Κατάρρευση κτιρίου στη Βηρυτό

    Πηγή: ΑΠΕ 23/3/2002 4:13:00 μμ

    Τουλάχιστον τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν σήμερα και πολλά ακόμα τραυματίστηκαν από την κατάρρευση τετραώροφου κτιρίου σε πυκνοκατοικημένη περιοχή της Βηρυτού. Eχουν ήδη ανασυρθεί από τα ερείπια τέσσερις νεκροί και τρεις τραυματίες, αλλά καθώς συνεχίζεται το έργο των σωστικών συνεργείων στα ερείπια, εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί. Το τετραώροφο κτίριο κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος, την ώρα που πραγματοποιούνταν εργασίες ανακαίνισης, με αποτέλεσμα τεράστια κομμάτια τσιμέντου και ολόκληροι τοίχοι να πέσουν πάνω στα κεφάλια των περαστικών και στα αυτοκίνητα που περνούσαν από το σημείο εκείνο.

    Ερευνες για τα αίτια της τραγωδίας

    Οπως έγινε γνωστό το κτίριο αυτό, που βρισκόταν σε μία από τις κυριότερες εμπορικές αρτηρίες της λιβανικής πρωτεύουσας, στέγαζε μέχρι πριν από ένα χρόνο ένα ιδιωτικό σχολείο, αλλά αργότερα πουλήθηκε σε επιχειρηματίες.

    Τα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν εικόνες φρίκης από τον τόπο της καταστροφής όπου έχουν σπεύσει ασθενοφόρα και όπου τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη για να απεγκλωβίσουν ανθρώπους από τα συντρίμμια του κτιρίου.

    [16] Ενταση στο Περού λόγω της επίσκεψης Μπους

    Πηγή: ΝΕΤ 23/3/2002 2:35:00 μμ

    Τα άκρως εχθρικά τους αισθήματα επέδειξαν οι νέοι του Περού για τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής που επισκέπτεται την πατρίδα τους. Ολα τα σύμβολα του κακού, από τη ναζιστική σβάστικα έως το 666 του εωσφόρου, επιστρατεύθηκαν για να μην αφήσουν καμία αμφιβολία ότι ο Μπους είναι ανεπιθύμητος. Ο κ. Μπους αναμένεται να ζητήσει τη στήριξη του Περουβιανού προέδρου Αλεχάντρο Τολέδο για την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας Περίπου 7.000 αστυνομικοί βρίσκονται σε επιφυλακή για την ασφάλεια του Αμερικανού Προέδρου ο οποίος φθάνει αμέσως μετά τη Διάσκεψη του ΟΗΕ στο Μεξικό και την επεισοδιακή αποχώρηση του Φιντέλ Κάστρο.

    Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

    Η αστυνομία απομόνωσε με ταινίες την περιοχή γύρω από το Κοινοβούλιο και το κέντρο της Λίμας από όπου θα περάσει ο Μπους, προκειμένου να μην ενοχληθεί από διαδηλωτές.

    Η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου γίνεται λίγες ημέρες μετά την αιματηρή βομβιστική επίθεση στη Λίμα, κοντά στην αμερικανική πρεσβεία.

    Ο πρόεδρος της χώρας επικήρυξε με ένα εκατομμύριο δολάρια της υπεύθυνους της τρομοκρατικής πράξης που θύμισε στο Περού τις εφιαλτικές μέρες βίας στη δεκαετία 80-90 όταν μαινόταν ο πόλεμος με τους μαοϊστές αντάρτες.

    [17] Ναυτική τραγωδία στη θάλασσα της αν. Κίνας

    Πηγή: ΑΠΕ 23/3/2002 2:21:00 μμ

    Δεκαπέντε ναυτικοί αγνοούνται από χθες το απόγευμα, όταν το πλοίο στο οποίο επέβαιναν ναυάγησε σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από τις ακτές της επαρχίας Τζετζιάνγκ της ανατολικής Κίνας, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα. Σύμφωνα με το σχετικό τηλεγράφημα τη ναυτική τραγωδία προκάλεσαν τεράστια κύματα τα οποία κατέκλυσαν το κινεζικού νηολογίου σκάφος προκαλώντας τη βύθισή του, την ώρα που το πλήρωμα ετοιμαζόταν να καταπλεύσει στο λιμάνι Τζάπου. Από τα 23 άτομα που επέβαιναν στο σκάφος οκτώ διασώθηκαν. Στην περιοχή του ναυαγίου έχουν σπεύσει επτά πλοία σε αναζήτηση των 15 αγνοουμένων ναυτικών.

    [18] Παράλυτη Βρετανίδα επέλεξε την ευθανασία

    Πηγή: ΝΕΤ 23/3/2002 1:39:00 μμ

    Aπόφαση-σταθμό για τα βρετανικά δικαστικά χρονικά έλαβε το ανώτατο Δικαστήριο της χώρας. Αναγνώρισε σε παράλυτη γυναίκα, 43 χρονών, να διαλέξει τη στιγμή που θα πεθάνει. Η γυναίκα υποστηρίζεται μηχανικά, αλλά έχει πλήρη πνευματική διαύγεια. Στην Ευρώπη, η ευθανασία απαγορεύεται πλην της Ολλανδίας και του Βελγίου που θεσμοθέτησαν με νόμο το δικαίωμα για αξιοπρεπή θάνατο. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ΝΕΤ, η κοινωνία εμφανίζεται εξαιρετικά επιφυλακτική και η επιστημονική κοινότητα διχασμένη.

    [19] Προσπάθειες για σύλληψη Κάρατζιτς

    23/3/2002 1:19:00 μμ

    Ειδική μονάδα της αστυνομία του Μαυροβουνίου επιχείρησε πριν από λίγες ημέρες χωρίς επιτυχία να συλλάβει τον Ράντοβαν Κάρατζιτς, για τον οποίον υπήρχαν υποψίες ότι κρύβεται στο μοναστήρι Οστρόγκ, βορειοδυτικά της Ποντγκόριτσα, γράφει σήμερα η εφημερίδα των Σέρβων της Βοσνίας "Nezavisne Novine". Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται ανώνυμες πηγές, η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε με βάση πληροφορίες για το μοναστήρι αυτό που είχαν στη διάθεσή τους οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

    Που κρύβεται;

    Τα ΜΜΕ συχνά αναφέρουν ότι ο πρώην ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας, ο οποίος κατηγορείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, κρύβεται συχνά σε μοναστήρια της Ρεπούμπλικα Σέρμπσκα (RS) άλλά και του γειτονικού Μαυροβουνίου, απ όπου κατάγεται. Το μοναστήρι του Οστρόγκ θεωρείται ένα από τα καταφύγιά του.

    Η εφημερίδα προσθέτει πως οι μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούν συνεχώς τη διανομή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης στα μοναστήρια της RS, του Μαυροβουνίου και της Σερβίας, στα οποία έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο οι επισκέψεις του κοινού.

    [20] Αποζημιώνει η Philip Morris για το θάνατο καπνιστή

    Πηγή: ΑΠΕ 23/3/2002 4:30:00 μμ

    Η Philip Morris, η μεγαλύτερη αμερικανική καπνοβιομηχανία, καταδικάστηκε να πληρώσει περισσότερα από 150 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση στον δόκτορα Ρίτσαρντ Σβαρτς η σύζυγος του οποίου κάπνιζε επί χρόνια τσιγάρα της εταιρείας αυτής και πέθανε από καρκίνο των πνευμόνων. Η εταιρεία σε ανακοίνωση της έκανε γνωστό ότι θα εφεσιβάλει την απόφαση. Ο Σβαρτς, που είναι γιατρός και έκοψε το κάπνισμα πριν από 30 χρόνια, υποστηρίζει ότι στα τέλη της δεκαετίας του '70 η σύζυγος του, Μισέλ, αποφάσισε να αλλάξει μάρκα τσιγάρων και να καπνίζει τα Merit της Philip Morris τα οποία την εποχή εκείνη διαφημίζονταν ως ελαφρύτερα και λιγότερο επικίνδυνα από τα κανονικά τσιγάρα. Η Μισέλ Σβαρτς πέθανε σε ηλικία 53 ετών.

    Δεν συμφωνεί η καπνοβιομηχανία με τη δικαστική απόφαση

    Η καπνοβιομηχανία εκτιμά πάντως ότι η απόφαση του δικαστηρίου δεν είναι σύμφωνη με το νόμο και τα γεγονότα. "Δεν εφαρμόστηκαν οι κανόνες τη νομοθεσίας και η Philip Morris δεν δικάστηκε αμερόληπτα" είπε ο εκπρόσωπος της νομικής υπηρεσίας της. "Είναι γεγονός ότι η Μισέλ Σβαρτς γνώριζε τους κινδύνους όταν άρχισε να καπνίζει στα 18 της χρόνια, ενώ σπούδαζε για να γίνει νοσοκόμα. Αποφάσισε να συνεχίσει να καπνίζει γνωρίζοντας τους κινδύνους και, με βάση το νόμο, το δικαστήριο θα έπρεπε να αποφασίσει ότι είναι η μόνη υπεύθυνη για τις πράξεις της" τόνισε ο Γουίλιαμ Ολεμέιρ.

    [21] Νίκη επί Εθνικού δίνει προβάδισμα στον ΠΑΟΚ

    23/3/2002 7:48:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Σημαντική νίκη, στην προσπάθεια που κάνει για να εξασφαλίσει την έξοδό του στο Τσάμπιονς Λιγκ, πέτυχε σήμερα ο ΠΑΟΚ στο Εθνικό Στάδιο της Καισαριανής, όπου επικράτησε του Εθνικού Αστέρα με 3-1. Τα γκολ του "Δικεφάλου του Βορρά", ο οποίος ατενίζει το μέλλον του με μεγαλύτερη αισιοδοξία, σημείωσαν οι Γιώργος Γεωργιάδης (10', 27'-πέναλτι) και Μπορμπόκης (καθυστερήσεις), ενώ για τους γηπεδούχους, που μάλλον αισθάνονται πιο... άβολα, όσον αφορά την παραμονή τους στην κατηγορία, είχε μειώσει -προσωρινά- ο Μπερνεάνου στο 24'.

    [22] Συμπλοκές χθες το βράδυ οπαδών ΠΑΟ-ΟΣΦΠ

    Πηγή: NET 105,8 fm 23/3/2002 1:50:00 μμ

    Εκτεταμένες καταστροφές σε καταστήματα και Ι.Χ. προκλήθηκαν αργά χθες το βράδυ κατά τη διάρκεια συμπλοκών μεταξύ οπαδών του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, στον Αγιο Δημήτριο. Οι νεαροί κατάφεραν να διαφύγουν παρά τις έρευνες της αστυνομίας στην ευρύτερη περιοχή. Οι κάτοικοι είναι ανάστατοι και δεν μπορούν να συνέλθουν ακόμη από την απρόκλητη επίθεση που δέχτηκαν. Με στόχο την αποτροπή παρόμοιων περιστατικών η αστυνομία λαμβάνει αυστηρά μέτρα για να διασφαλιστεί η τάξη αύριο στην περιοχή γύρω από το γήπεδο της λεωφόρου Αλεξάνδρας, όπου θα γίνει το ντέρμπι των αιωνίων αντιπάλων, στις 7 το βράδυ μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού.

    [23] Φάϊναλ φορ του Τσάμπιονς Λινγκ στο βόλεϊ

    Πηγή: ΕΡΑ sport 23/3/2002 1:16:00 μμ

    Στην Πολωνία διεξάγεται το απόγευμα το φάϊναλ φορ του Τσάμπιονς Λινγκ στο βόλεϊ, ενώ τη χώρα μας εκπροσωπούν δύο ομάδες. Ειδικότερα, στις 6 το απόγευμα ο Ηρακλής στον ένα ημιτελικό θα αντιμετωπίσει την ιταλική Ματσεράτα. Στον άλλο ημιτελικό, στις 9 το βράδυ, ο Ολυμπιακός θα παίξει κόντρα στην Πολωνική Μόστοσταλ. Και οι δύο αγώνες θα μεταδοθούν απευθείας από την ΕΤ-3.

    [24] Ξαναχτύπησε η νόσος των τρελών αγελάδων

    Πηγή: NET 105,8 fm 23/3/2002 10:48:00 πμ

    Και δεύτερος Κύπριος, μόνιμος κάτοικος Λονδίνου προσεβλήθη από τη νόσο των τρελών αγελάδων. Πρόκειται για 35χρονο άνδρα ο οποίος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο του Λονδίνου. Την πληροφορία επιβεβαίωσε ο διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών Φειδίας Λουκαϊδης, ο οποίος διαβεβαίωσε ταυτόχρονα ότι στην Κύπρο δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, αφού, όπως είπε, τα επικίνδυνα κρέατα μένουν εκτός κυπριακών συνόρων. Ο κ. Λουκαϊδης ανέφερε ότι οι αρχές της Δημοκρατίας δεν επιτρέπουν την εισαγωγή κρεάτων από χώρες όπου εντοπίζονται προβλήματα στην υγεία των ζώων.

    [25] Οι γυναικείες μορφές της Επανάστασης του '21

    23/3/2002 6:54:00 μμ

    Την έκθεση με θέμα ''Η γυναικεία παρουσία στην Ελληνική Επανάσταση'' εγκαινίασε χθες το μεσημέρι η σύζυγος του πρωθυπουργού Δάφνη Σημίτη, στη Στοά του Βιβλίου, παρουσία ακαδημαϊκών και καθηγητών Πανεπιστημίου. Η έκθεση πραγματοποιείται από τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία και είναι αφιερωμένη στον ιστορικά καταγεγραμμένο και μη, αγώνα της γυναίκας στα χρόνια της Επανάστασης του 1821. Οπως δήλωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, καθηγητής Γιώργος Μπαμπινιώτης, η έκθεση αφορά τις επώνυμες ηρωίδες, για τις οποίες η Ιστορία έχει μιλήσει αλλά δεν έχει πει και τον τελευταίο λόγο, καθώς και τις ανώνυμες, με τις οποίες ελάχιστα ασχολήθηκε η Ιστορία και για τις οποίες η επιστημονική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

    Οπως τονίστηκε στην εκδήλωση, σημαντικό ρόλο στην Επανάσταση του '21 έπαιξαν και οι λόγιες της εποχής, οι οποίες με την πένα τους έδωσαν έναν αγώνα ισάξιο των ηρωίδων, σε μία περίοδο κατά την οποία το γεγονός ότι έγραφαν και δημοσίευαν, απαιτούσε τόλμη, ανάλογη με τα αγωνιστικά κατορθώματα στα πεδία των μαχών.

    Στην εκδήλωση που έγινε κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, απηύθυνε χαιρετισμό η ακαδημαϊκός Γαλάτεια Σαράντη, ενώ ομιλητές ήταν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής του Κέντρου Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Αθηνών Πασχάλης Κιτρομηλίδης, καθώς και η καθηγήτρια Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Ελένη Αγγελομάτη-Τσουγγαράκη.

    Η κ. Σημίτη ξεναγήθηκε στα εκθέματα της έκθεσης, η οποία περιλαμβάνει βιβλία του 19ου και 20ου αιώνα, δημοσιεύματα σε εφημερίδες και περιοδικά της μετεπαναστατικής περιόδου, με άρθρα για τη γυναικεία συμβολή στον αγώνα, χαρακτικά με αναπαραστάσεις ηρωίδων, αλλά και γυναικών της καθημερινής ζωής.

    Οπως δήλωσε η κ. Σημίτη, η έκθεση είναι ιδιαίτερα σημαντική, μιας και αποτυπώνει το ρόλο της γυναίκας την περίοδο εκείνη και κάλεσε όλους όσοι πιστεύουν ότι οι αγώνες για την ελευθερία των λαών δεν δίνονται μόνο στην πρώτη γραμμή του μετώπου, να επισκεφθούν την έκθεση, η οποία αναδεικνύει τις γυναίκες σε ρόλους όχι και τόσο γνωστούς για το ευρύ κοινό.

    [26] Διαδίκτυακός διάλογος για τα Ελγίνεια

    23/3/2002 4:35:00 μμ

    Ενα από τα μεγαλύτερα μουσεία της Αυστραλίας, το Powerhouse Museum του Σίδνεϊ, ανακοίνωσε ότι όλα τα πρακτικά ενός σημαντικότατου συνεδρίου που οργάνωσε με θέμα την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, καταχωρήθηκαν στο διαδίκτυο.

    Στην ανακοίνωση του Μουσείου, που με τις πρωτοβουλίες του ενισχύει την προσπάθεια για την επιστροφή των Γλυπτών, αναφέρεται ότι η καταχώρηση των πρακτικών στο Διαδίκτυο έγινε για να ενθαρρυνθεί ο παγκόσμιος διάλογος αναφορικά με το μέλλον ''αυτών των αριστουργημάτων που αποτελούν παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά''.

    Πρόκειται για το σεμινάριο The Acropolis, the Parthenon, Elgin and the marbles, το πρώτο του είδους του που οργανώθηκε στην Αυστραλία με τη συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων, ιστορικών και πολιτικών που είχε συμπέσει με την διοργάνωση μιας φωτογραφικής έκθεσης γύρω από τα Γλυπτά που είχε πρωτοπαρουσιαστεί το 1998 στο Λονδίνο με χορηγό τη Νανά Μουσχούρη.

    Η διεύθυνση του Διαδικτύου είναι http://www.phm.gov.au/home3.htm.

    [27] Ελληνική μικροναυπηγική στη Βικτώρια

    23/3/2002 5:17:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Ένας ομογενής καλλιτέχνης, ο Διονύσης Παρασκευάτος από τη Μελβούρνη, ο οποίος εκφράζεται δημιουργικά μέσω της μικροναυπηγικής, μοναδικός στο είδος του για τα δεδομένα της Αυστραλίας, εκθέτει τα έργα του στο χώρο της πολιτειακής βουλής της Βικτώριας. Πρόκεται για ξύλινα ομοιώματα ιστορικών πλοίων, τα οποία ο καλλιτέχνης κατασκεύασε πιστός στα πρωτότυπα, βάσει κλίμακας.

    Ο ομογενής πρόεδρος της πολιτειακής βουλής, κ. Αλέκος Ανδριανόπουλος εγκαινιάζοντας την έκθεση είπε, ότι "τα έργα που εκτίθενται είναι άριστα προϊόντα του πάθους του καλλιτέχνη για τη θάλασσα και τη ναυπηγική" και πρόσθεσε ότι "η έκθεση στο κτίριο του κοινοβουλίου των έργων ενός μετανάστη δημιουργού, είναι τιμή για το σώμα, την πολιτεία, τον ελληνισμό της Αυστραλίας και τον καλλιτέχνη".

    Για το πάθος του για τη μικροναυπηγική ο κ. Παρασκευάτος αποκάλυψε, ότι το ερέθισμα ήταν ιστορικό. "Με ενέπνευσε η συμβολή της τριήρους στην ιστορική νίκη της Σαλαμίνας", είπε. "Καταπιάστηκα με την ιστορική έρευνα, η οποία με οδήγησε στην κατασκευή και άλλων σκαριών".

    [28] Εκλεισε τα 113! Χρόνια πολλά κ. Τσουγκάντζι!

    23/3/2002 4:03:00 μμ

    Ενας Ιάπωνας, που σύμφωνα με το βιβλίο ρεκόρ Γκίνες είναι ο γηραιότερος άντρας του κόσμου γιόρτασε σήμερα τα 113α του γενέθλια στο σπίτι του στο νησί Κιούσου, στην νοτιοδυτική Ιαπωνία. Ντυμένος με το παραδοσιακό κιμονό, ο Γουκίτσι Τσουγκάντζι δέχτηκε τα δώρα του δημάρχου της πόλης Ογκόρι όπου μένει και του κυβερνήτη της επαρχίας. Γεννημένος το 1889, τη χρονιά που χτίστηκε ο Πύργος του Αϊφελ, ο Τσουγκάτζι ήταν τραπεζικός υπάλληλος. Εχει επτά εγγόνια και 12 δισέγγονα. Μέχρι τα 91 του χρόνια ήταν υγιής και μάλιστα δεν παρέλειπε να ψηφίζει στις τοπικές εκλογές. Αργότερα όμως η όρασή του εξασθένησε και τον ανάγκασε να μην βγαίνει από το σπίτι του.

    Ασιοδοξία: το μυστικό της μακροβιότητας

    Τις περισσότερες ώρες της ημέρας ο Γουκίτσι Τσουγκάντζι κοιμάται, όμως τρώει οπωσδήποτε τρία γεύματα. Αγαπημένα του φαγητά είναι το κρέας και το γάλα. Το μυστικό της μακροζωΐας του, σύμφωνα με την 72χρονη κόρη του, είναι το ότι τρώει με προσοχή και δεν έχει έννοιες.

    Πάντως, πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι το περιβάλλον του νησιού Κιούσου, 850 χιλιόμετρα από το Τόκιο ευνοεί τη μακροζωία, αφού στην ίδια περιοχή ζει μια γυναίκα 114 χρόνων, σύμφωνα με το βιβλίο Γκίνες.

    [29] Oι Ελληνες πρωταθλητές στην εκπαίδευση

    Πηγή: ΝΕΤ 23/3/2002 3:44:00 μμ

    Η έρευνα της ΝΕΤ φέρνει στο φως της δημοσιότητας τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της Eurostart, σύμφωνα με τα οποία η χώρα μας έχει το μεγαλύτερο ποσοστό σε όλη την Ευρώπη νέων ηλικίας 18 έως 24 ετών, οι οποίοι σπουδάζουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μάλιστα, στο τελευταίο τεύχος του γαλλικού περιοδικού ΛΕΞΠΡΕΣ αναφέρονται τα αποτελέσματα της έρευνας με τον τίτλο "Οι Έλληνες πρωταθλητές της εκπαίδευσης".

    [30] Το φάντασμα του..Τίτο στοιχειώνει πολυκατοικία

    23/3/2002 4:29:00 μμ

    Ο τάφος του Τίτο στο Βελιγράδι

    Διάφορα φαντάσματα μεταξύ των οποίων και αυτό του ιδρυτή της Ομοσπονδιακής Λαϊκής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας Γιόζιπ Μπροζ Τίτο στοιχειώνουν πολυκατοικία που έχει χτιστεί πάνω από παλιό στρατιωτικό νεκροταφείο στη Νις στη νότια Σερβία, σύμφωνα με διαμαρτυρίες ενοίκων της που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα σε γιουγκοσλαβική ταμπλόιντ εφημερίδα. Οι σοροί των σέρβων στρατιωτών, θυμάτων του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, που είχαν ενταφιαστεί στο κοιμητήριο στη Νις είχαν ανασυρθεί το 1990 για να χτιστεί εκεί συγκρότημα στρατιωτικών κατοικιών.

    Ομως ένοικοι διαμαρτύρονται σήμερα ότι η πολυκατοικία τους είναι στοιχειωμένη και ότι τη νύχτα ακούν μυστηριώδη βήματα στην στέγη και περίεργους ήχους...

    ''Σας λέω ότι κάτι περίεργο συμβαίνει εδώ'', δήλωσε η ένοικος Ραντμίλα Μπάμπιτς στην εφημερίδα ''Nacional''.

    ''Η εικόνα του Τίτο παρουσιάζεται στον τοίχο του υπνοδωματίου μας, όποτε πέφτει βροχή στο κοιμητήριο'', είπε άλλη ένοικος, αναφερόμενη σε κοιμητήριο που βρίσκεται εκεί κοντά.

    Εδώ οφείλουμε να σημειώσουμε ότι ο τάφος του Τίτο βρίσκεται στο Βελιγράδι.

    Ωστόσο αξιωματικός του στρατού που κατοικεί στο ίδιο κτίριο πρεσβεύοντας τη φωνή της λογικής δήλωσε ότι όλα αυτά δεν είναι παρά παραμύθια. ''Ελάτε τώρα δεν μπορεί πράγματι να πιστεύετε όλες αυτές τις ιστορίες περί φαντασμάτων'', είπε στην εφημερίδα.

    ''Για να πω την αλήθεια, μου φαίνεται ότι οι σύζυγοί μας διαδίδουν αυτά τα ανόητα παραμύθια'', κατέληξε.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 23 March 2002 - 18:00:37 UTC