Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-03-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κινητοποιήσεις ΑΔΕΔΥ για το ασφαλιστικό
  • [02] Συνάντηση Στεφανόπουλου-Σημίτη
  • [03] Προς επικύρωση η συνθήκη της Νίκαιας
  • [04] Κόκκαλης εναντίον εκδοτών και ΝΔ
  • [05] Επίσκεψη Τσέινι στην Τουρκία
  • [06] Ιταλία:Φόβοι για μαζική εισροή λαθρομεταναστών
  • [07] Ευνοϊκή συμβιβαστική λύση για τα καπνά
  • [08] Επιτάχυνση αποκρατικοποίησης των τραπεζών
  • [09] Φθηνότερα τα νέα στεγαστικά δάνεια του ΟΕΚ
  • [10] Ευρωπαϊκή διάκριση του ΟΤΕ
  • [11] O Σρέντερ στηρίζει Παπαδήμο για την ΕΚΤ
  • [12] Ερωτικά καρδιοχτύπια στον Κυβερνοχώρο!
  • [13] Καταγγελία πελάτη στα ΜακΝτόναλντς

    [01] Κινητοποιήσεις ΑΔΕΔΥ για το ασφαλιστικό

    19/3/2002 7:26:00 μμ

    Δεν κάνει αποδεκτές τις προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό η ΑΔΕΔΥ, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της ομοσπονδίας των δημοσίων υπαλλήλων που εκδόθηκε μετά τη σημερινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής της Επιτροπής. Οι συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ διαπιστώνουν ότι οι θέσεις Ρέππα βρίσκονται σε απόσταση από τα αιτήματα για τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων. Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις, μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου.

    Δηλώσεις Πρωτόπαπα-Σπυρόπουλου

    Η πορεία και τα προβλήματα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης θα συζητηθούν την Πέμπτη στην άτυπη κοινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και του E.Γ. του ΠΑΣΟΚ.

    Η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος με την ορθολογικότερη διαχείριση των υφισταμένων πόρων, παραμένει σταθερή επιδίωξη της κυβέρνησης, δήλωσε σήμερα μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο υφυπουργός κοινωνικών ασφαλίσεων Ροβέρτος Σπυρόπουλος.

    Στο ασφαλιστικό αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών εκτιμώντας ο διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους είναι σε καλό δρόμο και ότι η χρηματοδότηση θα είναι επαρκής και θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του συστήματος. Παράλληλα κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι ,τώρα που η κυβέρνηση επιδιώκει μια βιώσιμη και δίκαιη λύση για το ασφαλιστικό, υποβαθμίζει αυτό που γίνεται και αποκαλύπτει το προσωπείο της προτείνοντας ουσιαστικά να γυρίσουμε στην περίοδο 90-93.

    Συνάντηση ΑΔΕΔΥ- Κωνσταντόπουλου

    Μείζον θέμα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης είναι η χρηματοδότηση του συστήματος, δήλωσε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος μετά τη σημερινή συνάντηση της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ με τον πρόεδρο του ΣΥΝ Νίκο Κωνσταντόπουλο.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος σημείωσε, ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις αλλαγές στο ασφαλιστικό ως επικοινωνιακό πρόβλημα και μεταθέτει τις δύσκολες αποφάσεις για μετά το 2008.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ υπογράμμισε, ότι με τα μέτρα Ρέππα δημιουργούνται ασφαλισμένοι τριών κατηγοριών και επιφυλάσσονται δυσμενέστερες εξελίξεις για το μέλλον.

    [02] Συνάντηση Στεφανόπουλου-Σημίτη

    Πηγή: ΝΕΤ 19/3/2002 4:56:00 μμ

    Τα συμπεράσματα της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Βαρκελώνη βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που είχαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος και ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, σήμερα το μεσημέρι.

    Μετά τη συνάντηση ο κ. Σημίτης σε δηλώσεις του τόνισε ότι η Ελληνική Προεδρία επωμίζεται να φέρει εις πέρας οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση. "Το όραμα μας είναι η Ευρώπη της σύγκλισης και όχι της αγοράς", σημείωσε ο κ. Σημίτης.

    Κρίσιμη η περίοδος της ελληνικής προεδρίας

    Παράλληλα, ο κ. Σημίτης ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πορεία του κυβερνητικού έργου καθώς και για όλες τις εσωτερικές και εξωτερικές πολιτικές εξελίξεις.

    Ο κ. Σημίτης στις δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον κ. Στεφανόπουλο χαρακτήρισε ιδιαίτερα κρίσιμη για την Ευρωπαϊκή Ένωση την περίοδο κατά την οποία θα έχει την προεδρία η Ελλάδα.

    Στο διάστημα αυτό θα γίνει η υπογραφή των συνθηκών διεύρυνσης της Ενωσης και μεταξύ των χωρών που θα ενταχθούν θα είναι και η Κύπρος.

    Στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας εξάλλου αναμένεται να ολοκληρωθεί το έργο της Ευρωπαϊκής Συνέλευσης για το μέλλον της Ευρώπης. Η Ελλάδα θα είναι αυτή που θα διαμορφώσει τα σενάρια πάνω στα οποία θα ληφθούν οι αποφάσεις για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ο κ. Σημίτης αναφερόμενος στις συζητήσεις που έγιναν στη Βαρκελώνη και σχετίζονταν με το μέλλον της Ευρώπης τόνισε ότι ο ευρωπαϊκός χώρος πρέπει να είναι ένας κοινωνικός χώρος και όχι ένας χώρος της αγοράς και χαρακτήρισε ως ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την πορεία της Ευρώπης το χρόνο που θα ακολουθήσει.

    [03] Προς επικύρωση η συνθήκη της Νίκαιας

    19/3/2002 6:35:00 μμ

    Ενα πολύ σημαντικό κεφάλαιο, που αφορά το μέλλον της Ευρωπαικής Ενωσης, την συνθήκη της Νίκαιας, καλείται να επικυρώσει απόψε, το Ελληνικό κοινοβούλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η οποία θα γίνει σε επίπεδο αρχηγών, αναμένεται να τονίσει το θετικό της απόφασης των ''15'' για τη συνέχιση της ατζέντας της Λισσαβόνας και το βάρος που αναλαμβάνει η Ελλάδα ως προεδρεύουσα της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2003.

    Η σχετική συνεδρίαση θα μεταδοθεί απευθείας από τη ΝΕΤ.

    [04] Κόκκαλης εναντίον εκδοτών και ΝΔ

    19/3/2002 7:32:00 μμ

    Επίθεση κατά των εκδοτικών συγκροτημάτων και των πολιτικών που κατηγορούν τον ίδιο και την Ιντρακόμ, εξαπέλυσε ο Σωκράτης Κόκκαλης, μιλώντας στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας. Ο πρόεδρος της Ιντρακόμ, ζήτησε να ανοίξουν οι λογαριασμοί της Μάγιο, ενώ αναφέρθηκε σε επιβεβαιωμένη σχέση διαπλοκής του επιχειρηματία κ. Αλαφούζου με τη Νέα Δημοκρατία, τονίζοντας ότι όλες οι διώξεις που ασκήθηκαν εις βάρος του κατέρρευσαν ενώπιον της δικαιοσύνης.

    Δήλωση Ρουσόπουλου

    Σχολιάζοντας τα όσα είπε ο κ. Κόκκαλης, ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Θοδωρής Ρουσόπουλος, δήλωσε ότι για την προσωπική διαδρομή του κ. Κόκκαλη δεν έχουμε να πούμε τίποτα. Ασχολείται ήδη η δικαιοσύνη. Κατά τα λοιπά, είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικό το ότι οι ισχυρισμοί του κ. Κόκκαλη συμπίπτουν απολύτως με όσα κατά καιρούς λέει η κυβέρνηση Σημίτη-Λαλιώτη.

    [05] Επίσκεψη Τσέινι στην Τουρκία

    19/3/2002 6:10:00 μμ

    Στην Αγκυρα βρίσκεται από το απόγευμα ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσέινι, η οποία είναι και ο δωδέκατος και τελευταίος σταθμός της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή. Το σημαντικότερο θέμα που πρόκειται να απασχολήσει τις συζητήσεις του κ. Τσένι στην Τουρκία είναι το Ιράκ και το ενδεχόμενο μιας αμερικανικής επιχείρησης κατά του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν. Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος θα μεταβεί στην προεδρική κατοικία όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Αχμέτ Νεζντέτ Σεζέρ και αργότερα θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετζεβίτ, τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγό Χουσεΐν Κιβρίκογλου και τον υπουργό Εξωτερικών Ισμαήλ Τζέμ.

    Εν τω μεταξύ η τουρκική αστυνομία συνέλαβε σήμερα στην Αγκυρα περίπου ογδόντα άτομα κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων των δυνάμεων ασφαλείας, λίγο πριν από την άφιξη του αμερικανού αντιπροέδρου στην τουρκική πρωτεύουσα.

    Περίπου χίλιοι αστυνομικοί και θωρακισμένα οχήματα είχαν αναπτυχθεί από νωρίς σήμερα το πρωί στην κεντρική πλατεία Κιζιλάι της Αγκυρας για να προλάβουν ενδεχόμενες αντιαμερικανικές διαδηλώσεις.

    Παρόλα τα μέτρα ασφαλείας, αρκετοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε πάρκο κοντά στην πλατεία, μετά από έκκληση πολλών μη κυβερνητικών οργανώσεων και μικρών αριστερών κομμάτων.

    Διαδήλωση πραγματοποιήθηκε και στα Αδανα, στη νότια Τουρκία, όπου βρίσκεται η στρατιωτική βάση του Ιντσιρλίκ, την οποία χρησιμοποιούν οι αμερικανικές και βρετανικές αεροπορικές δυνάμεις για την επιτήρηση της ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού στο Ιράκ.

    [06] Ιταλία:Φόβοι για μαζική εισροή λαθρομεταναστών

    Πηγή: ΑΠΕ 19/3/2002 5:56:00 μμ

    Νέο κύμα λαθρομεταναστών πρόκειται να φθάσει στην Ευρώπη και ειδικότερα στην Ιταλία. Αυτό εκτιμούν οι ιταλικές μυστικές υπηρεσίες σε έκθεση που έστειλαν στο υπουργείο Εσωτερικών στην οποία αναφέρουν, ότι τις προσεχείς εβδομάδες περισσότεροι από 50.000 λαθρομετανάστες θα επιχειρήσουν να φθάσουν στην Ευρώπη με πρώτο σταθμό την Ιταλία.

    Οι ιταλικές αρχές δείχνουν ιδιαίτερα ανήσυχες, μετά την χθεσινή άφιξη στην Κατάνια, 928 λαθρομεταναστών από την Τουρκία, που ανέτρεψε κάθε προηγούμενη συμφωνία που είχαν κάνει με την τουρκική κυβέρνηση η οποία είχε υποσχεθεί ότι θα πραγματοποιούσε εντονότερους ελέγχους στις ακτές της από όπου αποπλέουν τα διάφορα σκάφη με τους λαθρομετανάστες.

    Η ''Λέγκα του Βορρά'' ζητά αυστηρότερη εφαρμογή των νόμων

    Παράλληλα, η Ρώμη είναι πλέον πεπεισμένη ότι στο μέλλον θα λάβει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις το φαινόμενο αυτό και ότι η Ιταλία είναι αυτή τη στιγμή, είσοδος της Ευρώπης.

    Από τα σύνορα με την Σλοβενία εισέρχονται λαθρομετανάστες από τις πρώην κομμουνιστικές χώρες και την Κίνα. Από την Αλβανία οι μετανάστες από τις βαλκανικές χώρες και τη Μέση Ανατολή ενώ από την Τουρκία φεύγουν οι Κούρδοι αλλά και Πακιστανοί, Ινδοί, Φιλιπινέζοι, Κινέζοι.

    Το υπουργείο Εσωτερικών προβλέπει μια πραγματική "εισβολή".

    Ο υπουργός Εσωτερικών Σκαγιόλα ανακοίνωσε ότι η Σικελία θα κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους νομάρχες και δημάρχους να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης.

    Τα μέτρα που θα ληφθούν είναι η δημιουργία νέων καταυλισμών υποδοχής και σύντομης παραμονής, χρησιμοποιώντας κονδύλια του υπουργείου Εσωτερικών και της ΕΕ. Επίσης η κυβέρνηση θα δώσει εντολές τα πλοία που μεταφέρουν λαθρομετανάστες μετά την κατάσχεση να καταστρέφονται.

    Ομως το φαινόμενο των λαθρομεταναστών είχε και πολιτικές προεκτάσεις καθώς προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της Λέγκας του Βορρά στο εσωτερικό της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι.

    Ο αρχηγός της Λέγκας, Ουμπέρτο Μπόσι απείλησε να αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό γιατί η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει τους νόμους στο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης και γενικά εμφανίζει μια πρωτοφανή αδράνεια. Κατηγορεί την ΕΕ ότι δείχνει μεγάλη αδιαφορία στο θέμα αυτό και ζητά να πληρώσει η Ευρώπη τα έξοδα της επιστροφής των λαθρομεταναστών στις χώρες τους. Τέλος, τόνισε ότι η Λέγκα θα κατέβει στις πλατείες και θα κάνει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από τις πρεσβείες των χωρών από όπου αποπλέουν τα πλοία που μεταφέρουν τους λαθρομετανάστες.

    [07] Ευνοϊκή συμβιβαστική λύση για τα καπνά

    19/3/2002 4:11:00 μμ

    Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα ελληνικά καπνά ενέκρινε το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης που συνήλθε στις Βρυξέλλες. Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία έδωσαν σκληρή μάχη, για να μην υιοθετηθεί η πρόταση των σκανδιναβικών χωρών και της Βρετανίας, που προτείνουν κατάργηση των επιδοτήσεων. Με τη συμβιβαστική λύση διατηρούνται οι πριμοδοτήσεις στην καπνοκαλλιέργεια για την επόμενη τριετία και παραπέμπεται στο μέλλον το ενδεχόμενο σταδιακής κατάργησης τους.

    Δρυς: Κανένα όφελος από την εξαφάνιση της μεσογειακής καπνοκαλλιέργειας

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει μεταβάλει τη θέση της, επικαλούμενη το άρθρο 52 της Συνθήκης, σύμφωνα με το οποίο κάθε πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης οφείλει να μεριμνά για την προστασία της δημόσιας υγείας.

    Η Κομισιόν με την πρότασή της ανοίγει "μέτωπο κατά της μεσογειακής γεωργίας'' τόνισε ο Ελληνας υπουργός Γιώργος Δρυς και κάλεσε το Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ''να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τροποποιώντας την πρόταση Κανονισμού που καταργεί τις πριμοδοτήσεις στον καπνό'', κάτι που τελικά επετεύχθη.

    Πρόκειται για την πρόταση Κανονισμού που καθορίζει τις πριμοδοτήσεις και το ''κατώφλι εγγύησης'' για τον καπνό (σε φύλλα κατά ομάδα ποικιλιών) σε κάθε κράτος μέλος για τις συγκομιδές των ετών 2002, 2003 και 2004.

    Ο κ. Δρυς χαρακτήρισε υποκριτική τη θέση ότι προστατεύεται η δημόσια υγεία με τη σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων του καπνού, αφού στα 100 κιλά καπνού στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τα 70 κιλά εισάγονται από τρίτες χώρες (πχ. τις ΗΠΑ) και τα 30 μόνο προέρχονται από την Ευρώπη.

    Ανέφερε επίσης ότι τα εισαγόμενα καπνά στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι χειρότερης ποιότητας και φθηνότερα, με αποτέλεσμα να ωφελούνται κυρίως οι βιομηχανίες, ενώ οι έρευνες δείχνουν ότι τα τελευταία χρόνια αυξάνεται ο αριθμός των καπνιστών στην Ευρώπη και τα σχετικά μέτρα αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά.

    Ο αρμόδιος Επίτροπος Ντέϊβιντ Μπέρν είχε υποστηρίξει προηγουμένως ότι είναι αδιανόητο η Κοινότητα να χρηματοδοτεί προϊόντα βλαπτικά για την υγεία.

    Ο Ελληνας υπουργός σημειώνοντας ότι κανείς δεν μπορεί να μονοπωλήσει την ευαισθησία στα θέματα δημόσιας υγείας, αφού θύματα του καπνίσματος υπάρχουν τόσο στη βόρεια όσο και στη νότια Ευρώπη, τόνισε ότι η πολιτική αυτή αποσκοπεί μόνο στην εξοικονόμηση κοινοτικών πόρων, δεδομένου ότι η εξαφάνιση της καπνοκαλλιέργειας δεν οδηγεί στην απάλειψη του καπνίσματος.

    Συνοπτικά, με τις εξαγγελθείσες τροπολογίες επιτυγχάνεται:

    Η διαγραφή από την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της αναφοράς για σταδιακό περιορισμό των επιδοτήσεων του καπνού. Η παρακράτηση για το κοινοτικό ταμείο καπνού παραμένει στο 2% της πριμοδότησης για τις εμπορικές περιόδους 2002, 2003 και 2004 απορρίπτοντας την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία περιλάμβανε 3% για το έτος 2003 και 5% για το έτος 2004. Τα κονδύλια από το παραπάνω ταμείο θα ενισχύσουν τη γεωπονική έρευνα με στόχο την παραγωγή καπνού προς ποικιλίες και μεθόδους καλλιέργειας και ξήρανσης λιγότερο επιβλαβείς για την ανθρώπινη υγεία και πιο προσαρμοσμένες στις συνθήκες της αγοράς καθώς και στην ανάπτυξη εναλλακτικών χρήσεων του ακατέργαστου καπνού. Αύξηση κατά 10% των τιμών πριμοδότησης για τα καπνά σε φύλα της ομάδας V Sun Cured (Τσεμπέλια-Μαύρα) για τους Ελληνες παραγωγούς η οποία αποσκοπεί να αντισταθμίσει το εισόδημα των παραγωγών στις μειονεκτικές περιοχές. Ανακατανομή με αύξηση των ποσοστώσεων εγγύησης για την ομάδα ελαφρά air cured για το 2002 για την Ελλάδα καθώς και ανακατανομή των ποσοστώσεων εγγύησης με αύξηση της ομάδας Flue-cured, ελαφρά air-cured, σκούρα air-cured για τα έτη 2003 και 2004 για την Ελλάδα.

    Αγροτικές διαμαρτυρίες για το βαμβάκι

    Χθες και σήμερα, στις Φέρρες του Εβρου, αγρότες βγήκαν με τα τρακτέρ τους στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν, ζητώντας την αποπληρωμή του συνόλου του βαμαβακιού που παρέδωσαν στα εκκοκιστήρια της περιοχής.

    Αύριο, εκπρόσωποι των αγροτών θα συναντηθούν με τον υφυπουργό Γεωργίας και σε πανελλαδική σύσκεψη το Σάββατο 23 Μαρτίου, στις Σέρρες θα καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

    Προάγγελος για την έναρξη νέου γύρου κινητοποιήσεων αποτελεί η εξαγγελία των αγροτών Τιρνάβου για τη διοργάνωση συλλαλητηρίου στις 5 Απριλίου για το θέμα των αποζημιώσεων από τον παγετό.

    Επίσης, σήμερα, στα Φάρσαλα, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας πραγματοποιεί σύσκεψη για ενημέρωση των παραγωγών σχετικά με το βαμβάκι.

    [08] Επιτάχυνση αποκρατικοποίησης των τραπεζών

    19/3/2002 7:37:00 μμ

    Την περαιτέρω μείωση της κρατικής συμμετοχής στις τράπεζες Εθνική και Εμπορική σε εύθετο χρόνο, την μετατροπή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σε ΑΕ, την επιτάχυνση των διαδικασιών αποκρατικοποίησης της Αγροτικής Τράπεζας καθώς και την οριστική μεταβίβαση (την Τετάρτη) του 57,8% της ETBA στην Τράπεζα Πειραιώς, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης μιλώντας στην γενική συνέλευση της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ).

    Καμία νέα ρύθμιση για τα πανωτόκια

    Ο κ. Χριστοδουλάκης επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει νέα ρύθμιση για τα πανωτόκια και κάλεσε τις τράπεζες να προχωρήσουν ταχύτητα σε κλείσιμο όλων των σχετικών υποθέσεων. Ταυτόχρονα κάλεσε τις τράπεζες να προσφέρουν περισσότερες χρηματοδοτικές ευκαιρίες στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να σχεδιάσουν σύγχρονα επενδυτικά προϊόντα, τα οποία θα μπορέσουν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες ιδιαίτερα των μικροκαταθετών μετά την πτώση των επιτοκίων.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, αναφερόμενος γενικότερα στην οικονομική κατάσταση, υπογράμμισε ότι τα τελευταία χρόνια η ελληνική οικονομία έχει πετύχει δυσεύρετες επιδόσεις, διαπίστωσε πάντως ότι παρατηρούνται σημαντικές και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις.

    Ακόμη, ο υπουργός Οικονομίας άφησε σαφείς αιχμές για εκείνους που υπονόμευσαν τη συγχώνευση Εθνικής- Αlpha, λέγοντας ότι όσοι είχαν την κρυφή χαρά να υπονομεύσουν τη συγχώνευση πρέπει να καταλάβουν ότι οι συνεργασίες και οι συνενώσεις στον τραπεζικό τομέα είναι μονόδρομος.

    Καρατζάς:'' Εκσυγχρονισμός τραπεζών για την δημιουργία ανταγωνιστικών μονάδων''

    Ο πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών Θεόδωρος Καρατζάς, μιλώντας στην γενική συνέλευση της Ενωσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη να αποκτήσουν οι ελληνικές τράπεζες το ελάχιστο των κοινών χαρακτηριστικών των ιδρυμάτων που ανταγωνίζονται στο ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

    Οι ελληνικές τράπεζες, υπογράμμισε ο κ. Καρατζάς, μαζί με τον ουσιαστικό αγώνα που έχουν μπροστά τους για την δημιουργία ανταγωνιστικών μονάδων, πρέπει ταυτόχρονα να αντιπαλέψουν και να ξεπεράσουν την παραδοσιακή θεώρηση που συχνά τις συνοδεύει.

    Αντιδράσεις ΝΔ-ΟΤΟΕ

    Ο αρμόδιος του Τομέα Εθνικής Οικονομίας για θέματα Κεφαλαιαγοράς, Χρηματιστηρίου, Τραπεζών και ΔΕΚΟ της ΝΔ κ. Δημήτρης Κωστόπουλος σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας τόνισε ότι η κυβέρνηση ακόμα μία φορά εξήγγειλε μέτρα για τον εκσυγχρονισμό της Οικονομίας που πολλές φορές στο παρελθόν έχει εξαγγείλει, αλλά ποτέ δεν έκανε πράξη.

    "Η Κυβέρνηση έχει μεγάλες δυσκολίεςπροσαρμογής προς τα διεθνώς ισχύοντα και δεν τολμά να υλοποιήσει τα αναγκαία μέτρα για τον εκσυγχρονισμό της Οικονομίας", επισήμανε ο κ. Κωστόπουλος.

    Σε ανακοίνωση της η ΟΤΟΕ, με αφορμή τις δηλώσεις του κ.Χριστοδουλάκη για μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου στις τράπεζες Εθνική και Εμπορική, υπογραμμίζεται ότι οι εξαγγελίες αυτές γίνονται χωρίς ενημέρωση και συναίνεση των ασφαλιστικών ταμείων, του συνδικαλιστικού κινήματος και των εργαζομένων που δικαιούνται να έχουν λόγο και άποψη σε τέτοιες σημαντικές εξελίξεις.

    Οι εξαγγελίες αυτές έγιναν χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση του συλλόγου των υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΕΤΕ), των εργαζομένων και των ασφαλιστικών ταμείων και χωρίς καμία επαρκή αιτιολογία για τη σκοπιμότητα αυτής της ενέργειας, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του συλλόγου των υπαλλήλων της ΕΤΕ.

    [09] Φθηνότερα τα νέα στεγαστικά δάνεια του ΟΕΚ

    Πηγή: ΝΕΤ 19/3/2002 3:23:00 μμ

    Τα νέα χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας παρουσίασε σε σημερινή συνέντευξη τύπου ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Λευτέρης Τζιόλας και ο Πρόεδρος του Οργανισμού, Θανάσης Ασημακόπουλος. Η χορήγηση των δανείων θα αρχίσει στις 26 Μαρτίου και το επιτόκιο σε ορισμένες περιπτώσεις θα είναι μηδενικό, ενώ το ύψος του δανείου θα είναι ανάλογο με τα εισοδήματα του δικαιούχου.

    Ειδικότερα τα νέα προγράμματα προβλέπουν τα εξής:

    Επιδότηση ενοικίων

    Για το έτος 2002 συνολικά για την επιδότηση ενοικίου προβλέπεται το ποσό των 14 δισ. δρχ. και εκτιμάται ότι έτσι θα επιδοτηθούν πλέον των 40.000 δικαιούχων.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι από φέτος δεν θα λαμβάνεται υπόψη το ύψος του καταβαλλόμενου ενοικίου ως μια από τις αναγκαίες προϋποθέσεις για τον χαρακτηρισμό των δικαιούχων.

    Το ύψος της επιδότησης κυμαίνεται από 327.160 δρχ. ετησίως έως 592.905 χιλιάδες ετησίως και εξαρτάται από την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου.

    Κατασκευαστικό πρόγραμμα

    Για το 2002 ο Οργανισμός θα διαθέσει 101 δισ. δρχ. για το κατασκευαστικό πρόγραμμα εκ των οποίων 56,5 δισ. δρχ. θα διατεθούν για την κατασκευή του Ολυμπιακού χωριού.

    Με το πρόγραμμα αυτό αναμένεται να οικοδομηθούν 3.390 κατοικίες για τους δικαιούχους ενώ άμεσα θα δημοπρατηθούν χίλιες κατοικίες που έχουν ήδη κατασκευαστεί.

    Δανειοδοτικό πρόγραμμα

    Το πρόγραμμα αυτό επεκτείνεται σε μεγαλύτερο αριθμό δικαιούχων καθώς για πρώτη φορά ο Οργανισμός θα δανειοδοτεί και δικαιούχους με εισόδημα μεγαλύτερο από 4,5 εκ. δρχ. ετησίως.

    Η επιδότηση από τον ΟΕΚ θα κυμαίνεται μεταξύ 27% και 66% του επιτοκίου κάτι που οδηγεί σε θεαματικά χαμηλότερα επιτόκια από τα ισχύοντα στην τραπεζική αγορά.

    [10] Ευρωπαϊκή διάκριση του ΟΤΕ

    19/3/2002 12:04:00 μμ

    Με το βραβείο "Δέσμευση στην Επιχειρηματική Αριστεία", που απονέμεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την Ελληνική Εταιρεία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (Ε.Ε.Δ.Ε.), τιμάται σήμερα ο ΟΤΕ. Το πιστοποιητικό αυτό απονέμεται σε επιχειρήσεις που εκπλήρωσαν με επιτυχία όλα τα κριτήρια του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Διαχείρισης Ποιότητας (European Foundation for Quality Management-E.F.Q.M.), εκπρόσωπος του οποίου στην Ελλάδα είναι η Ε.Ε.Δ.Ε. Ο ΟΤΕ συμμετείχε στην κατηγορία των μεγάλων επιχειρήσεων με τη Γενική Διεύθυνση Περιφερειών.

    Σε πρώτη φάση επιλέχθηκαν τρεις περιφέρειες (Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία και Ήπειρος) και μετρήθηκε η αποτελεσματικότητά τους σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης, η απόδοση της επιχείρησης εξετάζεται ολιστικά σε 4 δηλ. άξονες: οικονομικά αποτελέσματα, πελάτες, ανθρώπινο δυναμικό και κοινωνικό σύνολο.

    Η βράβευση αυτή υπογραμμίζει τη συνεχή δέσμευση του ΟΤΕ για διαρκή βελτίωση των επιχειρησιακών αποτελεσμάτων μέσω τεκμηριωμένων διαδικασιών που υλοποιούνται με συστηματικό τρόπο.

    Επίσης, υπενθυμίζεται ότι ο ΟΤΕ είναι μέλος του E.F.Q.M. από το 2000, ενώ εφαρμόζει και το Ευρωπαϊκό Μοντέλο Επιχειρηματικής Αριστείας, ένα στρατηγικό εργαλείο διοίκησης του Ιδρύματος, που δημιουργήθηκε με σκοπό να συμβάλλει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των Ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

    [11] O Σρέντερ στηρίζει Παπαδήμο για την ΕΚΤ

    19/3/2002 5:17:00 μμ

    Την υποστήριξή του στην υποψηφιότητα του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Λουκά Παπαδήμου για το αξίωμα του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξέφρασε ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ κατά τη συνάντησή του με Γερμανούς βιομηχάνους στο Μόναχο. ''Πιστεύω ότι η ελληνική υποψηφιότητα είναι κορυφαίου επιπέδου και διαθέτει εξαιρετικά προσόντα", δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος τονίζοντας ότι κατά τη γνώμη του "η ποιότητα του Ελληνα υποψηφίου είναι αδιαμφισβήτητη''.

    Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ δεν ανέφερε το όνομα του κ. Λουκά Παπαδήμου αλλά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος είναι ο μόνος Ελληνας υποψήφιος να διαδεχθεί τον νυν αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστιάν Νουαγέ, του οποίου η θητεία λήγει στα τέλη Μαϊου.

    Συνυποψήφιος του Λουκά Παπαδήμου για τη διαδοχή του Γάλλου Κριστιάν Νουαγέ είναι ο Bέλγος πανεπιστημιακός Πάουλ ντε Χράουε.

    Εκτιμάται ότι η ανάληψη από τον Λουκά Παπαδήμο των καθηκόντων του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας βοηθά στο να ανοίξει ο δρόμος για τη Γαλλία να προωθήσει την υποψηφιότητα του διοικητή της Τράπεζας της Γαλλίας Ζαν-Κλοντ Τρισέ για το αξίωμα του νέου πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος έχει ανακοινώσει την πρόθεσή του να αποχωρήσει το 2003.

    [12] Ερωτικά καρδιοχτύπια στον Κυβερνοχώρο!

    Μπέττυ Σαβούρδου 19/3/2002 9:00:00 πμ

    Όσοι νιώθετε ενοχές επειδή περνάτε περισσότερο καιρό από ότι θα έπρεπε συνομιλώντας στα chat rooms, μπορείτε να ανασάνετε με ανακούφιση! Βρετανός ψυχολόγος ανακάλυψε ότι σχέσεις που ξεκινούν στο διαδίκτυο μπορούν κάλλιστα να οδηγήσουν σε αληθινή αγάπη, καθώς μέχρι το υποψήφιο ζευγάρι να συναντηθεί ζωντανά έχουν μάθει πολλά ο ένας από τον άλλο από τις συζητήσεις τους στο Ιντερνετ.

    Σύμφωνα με τον Τζέφρι Γκάβιν, λεκτορα της ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπαθ, οι σχέσεις που αναπτύσονται μέσα στα chat rooms, δεν είναι απρόσωπες και επιφανειακές αλλά πιο ειλικρινείς, αφού οι άνθρωποι εκφράζονται πιο ανοιχτά στο διαδίκτυο.

    Πιο ελεύθερη η έκφραση στο διαδίκτυο

    Αυτό είναι το συμπέρασμα του Γκάβιν, μετά από συνεντεύξεις που πήρε από 42 τακτικούς επισκέπτες του συγκεκριμένου χώρου στο Ιντερνετ, ηλικίας 19-26. Από τους εθελοντές, 29 δήλωσαν ότι αναπτύσσουν φιλικές ή ερωτικές σχέσεις με ανθρώπους που γνωρίζουν στον κυβερνοχώρο και 21 ότι επιδιώκουν να συναντήσουν τους συνομιλητές του τετ-α-τετ.

    Μεταξύ άλλων, στην παρουσίαση που έκανε την Παρασκευή στο ετήσιο συνέδριο της Βρετανικής Ψυχολογικής Κοινότητας, ο Γκάβιν τόνισε ότι στα chat rooms, οι άνδρες εκφράζουν ευκολότερα την ευαισθησία τους και οι γυναίκες την σεξουαλικότητά τους. Επίσης, λιγότεροι από ότι γενικά πιστεύεται, λένε ψέματα που αφορούν στην εξωτερική τους εμφάνιση.

    Πηγή: Reuters.

    [13] Καταγγελία πελάτη στα ΜακΝτόναλντς

    19/3/2002 1:27:00 μμ

    Απαλλάχθηκε η εταιρία ΜακΝτόναλντς, από το δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ, μετά από καταγγελία ενός πελάτη ότι είχε βρει ένα σκουριασμένο καρφί 1,7 εκατοστών, μέσα στις τηγανητές πατάτες. Χθες συνεδρίασε το δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ το οποίο απεφάνθη ότι το καρφί ''έπεσε'' στο γεύμα του, κάπου μεταξύ του καταστήματος στο Μονγκοκ και του πάρκου, όπου κάθησε ο 24χρονος Τσανγκ Ουινγκ για να γευματίσει.

    Το κατάστημα προσέφερε στον Τσανγκ, που είναι άνεργος, ένα πλήρες γεύμα, μόλις εκείνος επέστρεψε το κουτάκι με τις τηγανιτές πατάτες και το καρφί.

    Ο νεαρός όμως αρνήθηκε να καταθέσει το ''αποδεικτικό στοιχείο'' της ενοχής της εταιρίας στην Υπηρεσία Υγιεινής Τροφίμων και Περιβάλλοντος του Χονγκ Κονγκ.

    Η εισαγγελέας Νταιάν Τσιούνγκ που επικύρωσε την απαλλακτική απόφαση δήλωσε ότι:

    '' Εάν η εταιρία δεν είχε κάνει κάποιο σφάλμα, δεν υπήρχε λόγος να απολογηθεί στον κύριο Τσανγκ και να του προσφέρει ένα ακόμα γεύμα δωρεάν.''


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 19 March 2002 - 17:54:18 UTC