Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-03-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε τροχιά ανανέωσης η ΕΕ
  • [02] Συνέντευξη Καραμανλή στο Ισπανικό Πρακτορείο
  • [03] Συνάντηση Παπανδρέου-Τζεμ στη Βαρκελώνη
  • [04] Πρόστιμα στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων
  • [05] Κοσμοπλημμύρα στο πατρινό καρναβάλι
  • [06] Σύλληψη λαθρομεταναστών σε Πάτρα και Χίο
  • [07] Βαρκελώνη: Διαδηλωτές κατά παγκοσμιοποίησης
  • [08] Νέες ταραχές στην Ινδία
  • [09] Συγκρούσεις στις Φιλιππίνες
  • [10] Αμπντάλα:Καταστροφική η επέμβαση ΗΠΑ σε Ιράκ
  • [11] Ελεύθερος ο σέρβος αντιπρόεδρος
  • [12] Στην Κύπρο ο Τόμας Γουέστον
  • [13] Πληροφορίες για επικείμενες επιθέσεις της Αλ Κάιντα
  • [14] ΕΕ: Ενίσχυση της κινητικότητας των εργαζομένων
  • [15] Παναχαϊκή-Πανιώνιος:1-1
  • [16] ΚΑΟΔ-Ολυμπιακός:87-92
  • [17] ΠΑΟ-Περιστέρι απόψε στο ΟΑΚΑ
  • [18] Ο Ε.Τζιόλας στο Ολυμπιακό Χωριό Βαρκελώνης
  • [19] Στη Θεσσαλονίκη το φάιναλ-φορ γυναικών
  • [20] Λήψη ινσουλίνης με σπρέι
  • [21] Βρετανία:Τέλος στις διαφημίσεις τσιγάρων
  • [22] Ιστορικά ευρήματα στην Κύπρο
  • [23] Χολιγουντιανό πάρτι στην Πάφο
  • [24] Ομαδικός γάμος στο Πακιστάν

    [01] Σε τροχιά ανανέωσης η ΕΕ

    Πηγή: NET 105,8 fm 16/3/2002 3:39:00 μμ

    Την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε ότι αφορά την προώθηση της ατζέντας της Λισσαβώνας περί οικονομικής και κοινωνικής σύγκλισης αναλαμβάνει από σήμερα η χώρα μας. Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης υπογραμμίζοντας ότι η Σύνοδος Κορυφής της Βαρκελώνης αποτελεί ένα μήνυμα αποφασιστικότητας για την υλοποίηση των πολιτικών που αφορούν την ανάπτυξη, την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα.

    Αποφάσεις των 15 ηγετών

    Σε ότι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στις χώρες -μέλη για το χρόνο συνταξιοδότησης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν έγινε συζήτηση για το θέμα. Ωστόσο στο κείμενο συμπερασμάτων, είπε, επισημαίνεται ότι πρέπει να υπάρξει αύξηση της μέσης πραγματικής ηλικίας συνταξιοδότησης, μέσα στην οποία θα περιλαμβάνεται και ο χρόνος οικειοθελούς παραμονής των εργαζομένων στην εργασία τους.

    Επίσης συμφώνησαν στο άνοιγμα της αγοράς ενέργειας μέχρι το 2004.

    Ακόμα διαπίστωσαν την καλή προσαρμογή των ευρωπαϊκών χωρών στο ευρώ, αλλά και τη μη αποτελεσματική αντιμετώπιση της διεθνούς ύφεσης σε αντίθεση με τις ΗΠΑ.

    Οσον αφορά στο θέμα του Ευρωστρατού, για το οποίο γίνεται έμεση αναφορά στο κείμενο των συμπερασμάτων, ο πρωθυπουργός δήλωσε ικανοποιημένος από τη διαδικασία επίλυσης του προβλήματος που αποφασίστηκε, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχουν ανυπέρβλητες δυσκολίες. Πάντως, να σημειωθεί ότι -όπως δήλωσε ο κ. Σημίτης- η αποστολή ευρωπαϊκής ειρηνευτικής δύναμης στα Σκόπια προϋποθέτει τις ρυθμίσεις όλων των θεμάτων που αφορούν τη σχέση ΕΕ και ΝΑΤΟ.

    Σχετικά με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, επεσήμανε ότι οι 15 ηγέτες επιθυμούν μία λύση με ειρηνικά μέσα, καταδικάζοντας παράλληλα την πολιτική αποσταθεροποίησης της παλαιστινιακής αρχής υπό τον Γιασέρ Αραφάτ και καλούν τις δύο πλευρές να τερματιστεί η βία.

    Τέλος οι "15", με αφορμή τις κινήσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ -στο περιθώριο της Συνόδου- για τη διαμόρφωση ενός ευρωπαϊκού μετώπου εναντίον του Ιράκ, δεν συζήτησαν τελικά το θέμα του Ιράκ και ο κ. Σημίτης εκφράζοντας την ελληνική θέση επισήμανε ότι "εμείς είμαστε υπέρ της ειρηνικής λύσης, καθώς η ενδεχόμενη χρήση βίας μπορεί να δημιουργήσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις όχι μόνο για το Ιράκ, αλλά και σε άλλες αραβικές χώρες.

    Στρατηγικής σημασίας η ελληνο-τουρκική συνεργασία μεταφοράς φυσικού αερίου

    Χθες, ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε στην ελληνοτουρκική συνεργασία για την κατασκευή αγωγού, που θα μεταφέρει από το Ιράν φυσικό αέριο μέσω Κωνσταντινούπολης στην Αλεξανδρούπολη. Για το θέμα αυτό μάλιστα, ο κ. Σημίτης στο περιθώριο της Συνόδου είχε σύντομη συνομιλία με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετζεβίτ. "Δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία αυτής της εμβέλειας χωρίς πολιτικές προεκτάσεις", σχολίασε ο κ. Σημίτης. Για την προώθηση της συμφωνίας θα μεταβεί τον επόμενο μήνα στην Τουρκία ο υπουργός Ανάπτυξης.

    Διαδηλώσεις και επεισόδια

    Εν τω μεταξύ, και σήμερα περίπου 50.000 διαδηλωτές κατά της παγκοσμιοποίησης προετοιμάζονται για εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, στην Βαρκελώνη, όπου τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια.

    Χθες η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις, αλλά σε αντίθεση με προηγούμενες συνόδους κορυφής δεν υπήρξαν σοβαροί τραυματισμοί.

    [02] Συνέντευξη Καραμανλή στο Ισπανικό Πρακτορείο

    Πηγή: ΑΠΕ 16/3/2002 1:35:00 μμ

    Tην ανάγκη εντονότερης παρουσίας της Ευρώπης στα Βαλκάνια, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο τονίζει σε συνέντευξή του στην ανταποκρίτρια του Ισπανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (EFE) ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, ο οποίος κατέχει τη θέση και του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (PPE).

    Ο κ. Καραμανλής, εν όψει της διεύρυνσης της Ε.Ε, υποστήριξε ότι "το ευρωπαϊκό πλαίσιο είναι ένα πλαίσιο διαρκούς διαπραγμάτευσης, στο οποίο υπάρχουν παρεκκλίσεις απόψεων και έτσι η Ευρώπη πάντα αναζητεί και καταλήγει σε συμβιβασμούς". Επίσης, πρόσθεσε, ότι "το σημαντικό είναι να γίνει η Ευρώπη πιο αποτελεσματική και σταθερή στις απόψεις της, να διατηρηθεί η λεπτή ισορροπία, να αποφευχθεί η εμφάνιση διευθυντηρίων, που οδηγεί σε περιθωριοποίηση των μικρών χωρών. Σε αντίθετη περίπτωση, η ευρωπαϊκή ιδεολογία θα καταρρεύσει" τόνισε και συμπλήρωσε ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα συζητηθούν σε βάθος, κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο χρόνων.

    Ανεπαρκής η παρουσία της ΕΕ στα Βαλκάνια

    Στο πλαίσιο του ρόλου του, ως Συντονιστή της Πρωτοβουλίας του ΕΛΚ για τη δημοκρατία στα δυτικά Βαλκάνια, ο κ. Καραμανλής πιστεύει ότι η ευρωπαϊκή παρουσία σ' αυτή την περιοχή δεν είναι επαρκής, και επισημαίνει ότι κατά τη διάρκεια του κατακερματισμού της πρώην Γιουγκοσλαβίας, η Ευρώπη ανέλαβε ρόλο παρατηρητή αντί να μεσολαβήσει.

    Οσον αφορά στο ρόλο της Ελλάδας, χώρας- μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, που βρίσκεται στο σταυροδρόμι των Βαλκανίων, επισημαίνει ότι θα έπρεπε να είναι πιο ενεργός και αποτελεσματικός, να ενεργεί σαν "ξυπνητήρι των Ευρωπαίων", ώστε να υπάρχει σεβασμός στις ιδιαιτερότητες της περιοχής. Παράλληλα, διακήρυξε ότι, εκτός της οικονομικής βοήθειας, η περιοχή απαιτεί από τη διεθνή κοινότητα μια θέση πιο σταθερή. Κατηγόρησε την αργοπορία των Σοσιαλιστών να θέσουν σε εφαρμογή το ελληνικό σχέδιο για την Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων, το οποίο αν και είχε ανακοινωθεί πριν δύο χρόνια, μόλις τώρα θα εγκριθεί από το Κοινοβούλιο.

    Στο πλαίσιο αυτό το ΕΛΚ θα διοργανώσει, τον ερχόμενο Απρίλιο, στην Θεσσαλονίκη, συνάντηση αντιπροσώπων των "αδελφών" κομμάτων των δυτικών Βαλκανίων και των νεολαιών τους, προκειμένου να ενδυναμώσει το διάλογο και τη συνεργασία ανάμεσα στις ηγεσίες αυτών των χωρών, έτσι ώστε, υπό την αιγίδα του ΕΛΚ, να συζητήσουν και να αντιμετωπίσουν ειρηνικά τις διαφορές τους.

    Κοινή ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική για Μ. Ανατολή-Τουρκία

    Αναφερόμενος στις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τις χαρακτήρισε ως "μία απάνθρωπη κατάσταση, πολύ ανησυχητική από πολιτικής πλευράς", τονίζοντας την αναγκαιότητα μιας κοινής ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, η οποία θα συνδράμει στην επίλυση του προβλήματος. Ο κ. Καραμανλής υποστήριξε πως "θα πρέπει να κινηθούμε μέσα σ' ένα πλαίσιο αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους, παράλληλα με την εγγύηση της ασφάλειας του Ισραήλ" και κάλεσε την Ευρώπη να επιδείξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον και βοήθεια.

    Ερωτηθείς για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είπε πως "πρέπει να σεβαστεί τους κανόνες εξωτερικής συμπεριφοράς για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τους διεθνείς νόμους και συμφωνίες- συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου Θαλάσσης- την εδαφική κυριαρχία και την αποκήρυξη της απειλής χρήσης βίας για την επίλυση διαφορών". Επίσης τόνισε ότι "η Ευρώπη και η Ελλάδα έκαναν μία χειρονομία καλής θέλησης προς την Τουρκία στο Ελσίνκι, μια χώρα με προβλήματα Δημοκρατίας, μια χώρα που διατηρεί κακές σχέσεις με σχεδόν όλες τις γειτονικές της χώρες και όχι μόνο με τις ευρωπαϊκές, και η οποία παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα".

    Χαρακτήρισε ως "απαράδεκτο" το να απειλεί η Τουρκία με Casus Belli την Ελλάδα σε περίπτωση που κάνει χρήση του δικαιώματός της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο από 6 σε 12 μίλια, συμπεραίνοντας ότι μ' αυτόν τον τρόπο δυσκολεύει και γίνεται αδύνατος ο διάλογος ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

    Παράλληλα, άσκησε κριτική στην ελληνική κυβέρνηση για την μη έγκαιρη παρέμβασή της, ώστε να φρενάρει τον εκτός ευρωπαϊκών οργάνων διάλογο ανάμεσα σε Βρετανούς και Τούρκους.

    Ενας διάλογος ο οποίος κατέληξε τον περασμένο Δεκέμβριο, στην επεξεργασία ενός κειμένου σχετικά με την τουρκική συμμετοχή στις Δυνάμεις Ταχείας Επέμβαση, γεγονός που θεωρήθηκε, όπως είπε, "τετελεσμένο" στην καρδιά της Ε.Ε.

    [03] Συνάντηση Παπανδρέου-Τζεμ στη Βαρκελώνη

    16/3/2002 1:12:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Σύντομη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Ισμαήλ Τζεμ είχε χθες στη Βαρκελώνη και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου. Στη συνάντηση εξετάστηκαν τα αποτελέσματα της πρώτης διερευνητικής επικοινωνίας των αντιπροσωπειών των δύο υπουργείων Εξωτερικών.

    Ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι στις 29 Μαρτίου θα συγκληθεί στην Αθήνα τετραμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας-Τουρκίας-Βουλγαρίας και Ρουμανίας για την υποστήριξη των αιτημάτων των δύο υποψήφιων -προς ένταξη στο ΝΑΤΟ- χωρών.

    [04] Πρόστιμα στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων

    Πηγή: ΝΕΤ 16/3/2002 7:19:00 μμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Ένα βήμα προς το κλείσιμο μέρους των ανοικτών λογαριασμών που έχουν περισσότεροι από 300.000 πολίτες με τα δημόσια ταμεία αποτελεί η εξόφληση με ευνοϊκούς όρους των προστίμων που έχουν επιβληθεί στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, σύμφωνα με το ΥΠΕΧΩΔΕ. Σ' αυτούς τους πολίτες έχουν καταλογιστεί ή πρόκειται να καταλογιστούν, γιατί έχουν εντοπιστεί οι αυθαίρετες κατασκευές τους, πρόστιμα από τις Πολεοδομίες. Η εξόφληση των προστίμων μπορεί πλέον να γίνει με δόσεις και εκπτώσεις.

    Σύμφωνα με την απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ και Οικονομικών, για όσους δεχθούν διακανονισμό παρέχεται η δυνατότητα να καταβάλλουν το πρόστιμο σε 36 ισόποσες μηνιαίες δόσεις ή να έχουν έκπτωση έως και 40% εάν το πληρώσουν αμέσως. Όσοι είναι πολύτεκνοι ή στεγάζουν στο αυθαίρετό τους μέλος της οικογένειάς τους με αναπηρία άνω του 67% ή είναι άποροι, και το αυθαίρετο αποτελεί την κύρια κατοικία τους και δεν είναι μεγαλύτερο των 120 τ.μ., μπορούν να πληρώσουν το πρόστιμο σε 48 δόσεις ή να έχουν έκπτωση 50% αν το εξοφλήσουν αμέσως.

    Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου πρόσφατα δήλωσε ότι ως το 2004 θα έχουν ολοκληρωθεί οι εντάξεις στο σχέδιο πόλης 112.000 στρεμμάτων. Υπάρχουν όμως και εκκρεμότητες από την πρώτη επιχείρηση πολεοδομικής ανασυγκρότησης, όπως επίσης και εκκρεμότητες με κατασκευές σε περιοχές που εμφανίζονται ως δάση χωρίς να είναι στην πραγματικότητα. Γι' αυτές τις περιπτώσεις αναμένονται σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις.

    [05] Κοσμοπλημμύρα στο πατρινό καρναβάλι

    Πηγή: ΑΠΕ 16/3/2002 5:16:00 μμ

    Όλα είναι έτοιμα για το μεγάλο πανηγύρι της χαράς, το πατρινό καρναβάλι. Ήδη στην Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας έχουν έρθει χιλιάδες επισκέπτες που απολαμβάνουν τις εκδηλώσεις με καιρικές συνθήκες που θυμίζουν καλοκαίρι. Τα ξενοδοχεία παρουσιάζουν πληρότητα 100%. Απόψε στις 19:00, οι χιλιάδες επισκέπτες θα πάρουν μία πρώτη γεύση από το πατρινό καρναβάλι καθώς στους κεντρικούς δρόμους θα παρελάσουν τα 18 άρματα του δήμου και 35.000 παιδιά κάθε ηλικίας που μετέχουν στο παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού.

    Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται αύριο με τη μεγάλη παρέλαση των αρμάτων του δήμου και των καρναβαλιστών που θα αρχίσει στις 14:00. Ο καρνάβαλος είναι φέτος Ποσειδώνας και θα περιστοιχίζεται από τον Νηρέα, το Διόνυσο και Γοργόνες. Αρματα, σατιρικά τα περισσότερα, έχουν αντλήσει τα θέματά τους από την εσωτερική και τη διεθνή επικαιρότητα.

    Ήδη στον κεντρικό πεζόδρομο της Αγίου Νικολάου υπάρχει αναπτυγμένη αλέα πολιτικών με καρικατούρες από τα πολιτικά πρόσωπα της χώρας. Η καρναβαλική πομπή αναμένεται να ξεπεράσει αύριο τα 5 χιλιόμετρα.

    Μετά την παρέλαση, κατά τη διάρκεια της οποίας θα τηρηθεί και φέτος το έθιμο του σοκολατοπόλεμου με χιλιάδες τεμάχια σοκολάτας που θα πετάξουν από ειδικά οχήματα τα μέλη του συλλόγου σοκολατοριχτών, θα πραγματοποιηθεί στις 20:00 το κάψιμο του βασιλιά του γέλιου, του καρνάβαλου, στο λιμάνι της Πάτρας. Το γλέντι με υπαίθριες ορχήστρες στην κεντρική πλατεία Γεωργίου και τα κέντρα διασκέδασης θα διατηρηθεί αμείωτο μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

    [06] Σύλληψη λαθρομεταναστών σε Πάτρα και Χίο

    Πηγή: NET 105,8 fm 16/3/2002 2:36:00 μμ

    Στο πλαίσιο των εντατικών ελέγχων που πραγματοποιούνται από άνδρες του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πάτρας για την πάταξη της παράνομης μεταφοράς λαθρομεταναστών προς την Ιταλία, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν χθες, στο λιμάνι της Πάτρας, 7 λαθρομετανάστες Ιρακινής υπηκοότητας, κρυμμένοι σε ΙΧ αυτοκίνητο. Επίσης, συνελήφθη και ο οδηγός του οχήματος Κωνσταντίνος Τεπετίδης 39 ετών. Από τη Λιμενική Αρχή Πάτρας διενεργείται προανάκριση.

    Παράλληλα, εντοπίσθηκαν και συνελήφθησαν χθες, στη περιοχή Κοντάρι Χίου, δύο λαθρομετανάστες κατά δήλωσή τους Αφγανικής υπηκοότητας. Οι λαθρομετανάστες αποβιβάσθηκαν στην παραπάνω περιοχή προερχόμενοι από τις απέναντι τουρκικές ακτές, με μία κωπήλατη λέμβο παιδικού τύπου. Από την Λιμενική Αρχή Χίου διενεργείται προανάκριση.

    [07] Βαρκελώνη: Διαδηλωτές κατά παγκοσμιοποίησης

    Πηγή: NET 105,8 fm 16/3/2002 6:38:00 μμ

    Εκατοντάδες ακτιβιστές που αντιτίθενται στη παγκοσμιοποίηση διαδηλώνουν στους δρόμους της Βαρκελώνης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που συζήτησαν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι αφορούν στην απελευθέρωση του τομέα ενέργειας και τις χρηματαγορές. Οι διοργανωτές των διαδηλώσεων κατήγγειλαν ότι οι ισπανικές αρχές απαγόρευσαν την είσοδο στην πόλη λεωφορείων που μετέφεραν διαδηλωτές από άλλες χώρες της Ευρώπης και τη περιοχή των Βάσκων.

    Αυστηροί έλεγχοι και βίαια επεισόδια

    Δημοσιεύματα στις ισπανικές εφημερίδες αναφέρουν ότι σημειώθηκαν επεισόδια και στα σύνορα, ενώ η αστυνομία συνέλαβε συνολικά 29 άτομα, μεταξύ των οποίων 5 αλλοδαπούς κι άλλοι 5 που συνελήφθησαν στη διάρκεια των χθεσινοβραδινών ταραχών.

    Η οργάνωση και η αυστηρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν οι άνδρες ασφαλείας τους διαδηλωτές παραπέμπουν στην οργάνωση των Αρχών στη Γένοβα. Αυτό δείχνουν κυρίως τα χθεσινά βίαια επεισόδια που επαναλήφθηκαν και στη διάρκεια της νύχτας, όταν οι αστυνομικοί ζήτησαν από τους ακτιβιστές να δώσουν τα στοιχεία τους και να αλλάξουν την πορεία της διαδήλωσης για λόγους ασφαλείας.

    [08] Νέες ταραχές στην Ινδία

    16/3/2002 1:00:00 μμ

    Τρεις άνδρες σκοτώθηκαν σε νέες ταραχές μεταξύ Iνδουιστών και Mουσουλμάνων στο κρατίδιο Γκουτζαράτ της Ινδίας, καθώς εξαγριωμένα πλήθη πυρπόλησαν καταστήματα και επιτέθηκαν σε τζαμιά, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία. Δύο Mουσουλμάνοι πυροβολήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε ξεχωριστά επεισόδια, όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ για να διαλύσει ομάδες Iνδουιστών και Mουσουλμάνων που συγκρούονταν στις περιοχές Ντουντεσβάρ και Νταριαπούρ της πόλης Αχμενταμπάντ.

    Επίσης, ένας 20χρονος Iνδουιστής δέχτηκε επίθεση με μαχαίρι από άγνωστους δράστες που τραυμάτισαν και τον πατέρα του αργά το βράδυ της Παρασκευής. Στους δρόμους της πόλης περιπολούσαν στρατιώτες ενώ σε τρεις συνοικίες επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας.

    [09] Συγκρούσεις στις Φιλιππίνες

    16/3/2002 12:40:00 μμ

    Συγκρούσεις σημειώθηκαν στις Φιλιππίνες μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων, μουσουλμάνων εξτρεμιστών και κομμουνιστών ανταρτών, από τις οποίες πέντε στρατιώτες σκοτώθηκαν και περίπου 20 τραυματίστηκαν. Συγκεκριμένα κυβερνητικές δυνάμεις συγκρούστηκαν με ενόπλους, που πιστεύεται ότι ήταν μέλη της οργάνωσης Αμπου Σαγιάφ στην πόλη Μαϊμπούγκ, στην επαρχία Σούλου νότια της Μανίλα, σήμερα το πρωί, όπου σκοτώθηκαν δύο στρατιώτες.

    Χθες το βράδυ, ένας στρατιώτης σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν, όταν κυβερνητικές δυνάμεις συγκρούστηκαν μέ άλλη παράταξη της ίδιας ισλαμικής οργάνωσης κοντά στην πόλη Λανταουάν, στην επαρχία Μπασιλάν, όπου βρίσκονται περίπου 150 Αμερικανοί στρατιώτες για την εκπαίδευση κυβερνητικών δυνάμεων.

    Οι Αμερικανοί στρατιώτες δεν έλαβαν μέρος στις συγκρούσεις.

    Χθες το απόγευμα, κομμουνιστές αντάρτες, μέλη του Νέου Λαϊκού Στρατού επιτέθηκαν σε κυβερνητικούς στρατιώτες, σε ενέδρα, σε απομακρυσμένη περιοχή της επαρχίας Σουριγκάο ντελ Σουρ (νότια), με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο στρατιώτες και να τραυματιστούν δεκαεπτά.

    Οι κυβερνητικές ενισχύσεις που κατέφθασαν αργότερα πολέμησαν για τρεις ώρες τους αντάρτες πριν οι τελευταίοι διαλυθούν σε ομάδες.

    Απώλειες υπάρχουν και από την πλευρά της οργάνωσης Αμπού Σαγιάφ και από την πλευρά των κομμουνιστών ανταρτών, αλλά λεπτομέρειες δεν έγιναν γνωστές.

    [10] Αμπντάλα:Καταστροφική η επέμβαση ΗΠΑ σε Ιράκ

    Πηγή: ΑΠΕ 16/3/2002 6:49:00 μμ

    Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα προειδοποιεί σήμερα τις ΗΠΑ ενάντια σε όποια επίθεση κατά του Ιράκ, τονίζοντας ότι η σταθερότητα στη Μέση Ανατολή δεν μπορεί να διατηρηθεί με έναν τέτοιο πόλεμο καθώς ταυτόχρονα μαίνεται η σύγκρουση ανάμεσα σε Παλαιστινίους και Ισραηλινούς. Σε σημερινή συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Φιγκαρό, την ώρα που ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινι περιοδεύει στην περιοχή της Μέσης Ανατολής προκειμένου να κερδίσει την υποστήριξη των Αράβων στην αμερικανική πρωτοβουλία κατά της τρομοκρατίας, ο Αμπντάλα προειδοποιεί τη Δύση να δώσει στο Ιράκ μία νέα ευκαιρία για διαπραγματεύσεις.

    Ο ίδιος προσθέτει ότι η ευκαιρία αυτή θα πρέπει να συνοδεύεται επίσης από πιέσεις προς το Ισραήλ και στους Παλαιστινίους για να τερματίσουν τη σύγκρουσή τους.

    "Μία επίθεση στη Βαγδάτη θα ήταν μία καταστροφή. Η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή μας δεν θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν σε κάτι τέτοιο", τόνισε ο Αμπντάλα. Ο Ιορδανός μονάρχης δήλωσε επίσης ότι θα πρέπει να σταματήσουν οι συρράξεις που δικαιολογούν την προπαγάνδα του Μπιν Λάντεν για την επίτευξη της επικράτησης έναντι των εξτρεμιστών.

    [11] Ελεύθερος ο σέρβος αντιπρόεδρος

    Πηγή: NET 105,8 fm 16/3/2002 5:01:00 μμ

    Ελεύθερο άφησε τελικά σήμερα το στρατοδικείο του Βελιγραδίου τον αντιπρόεδρο της σερβικής κυβέρνησης Μομτσίλο Πέρισιτς, ο οποίος είχε συλληφθεί το βράδυ της περασμένης Πέμπτης σε εστιατόριο κοντά στο Βελιγράδι μαζί με αμερικανό διπλωμάτη, με τη κατηγορία της κατασκοπείας και αποκαλύψεις στρατιωτικών μυστικών.

    Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Βόιτσλαβ Κοστούνιτσα είχε χαρακτηρίσει νόμιμη τη σύλληψη του Πέρισιτς, προσθέτοντας ότι σκοπεύει να συγκαλέσει το ανώτατο συμβούλιο του στρατού για να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια.

    [12] Στην Κύπρο ο Τόμας Γουέστον

    Πηγή: NET 105,8 fm 16/3/2002 1:22:00 μμ

    Ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τόμας Γουέστον, φθάνει στην Κύπρο την ερχόμενη Τετάρτη για επαφές με τις δύο πλευρές στο νησί. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Αμερικανός αξιωματούχος μετά την πρόσφατη περιοδεία του σε Αθήνα, Αγκυρα, Βρυξέλλες και το Βερολίνο, επανέρχεται στη Λευκωσία σε μια περίοδο που οι συζητήσεις στις απευθείας συνομιλίες δεν προχωρούν λόγω της στάσης του κατοχικού ηγέτη και της επιμονής του σε λύση δύο κρατών.

    Ο κ. Γουέστον απέφυγε να επισκεφθεί το νησί κατά τον πρώτο γύρο των απευθείας συνομιλιών, μετά από υπόδειξη του εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών, Αλβάρο ντε Σότο, ο οποίος θεωρούσε πως οι δύο πλευρές θα έπρεπε να αρχίσουν συζητήσεις απερίσπαστα και χωρίς παρεμβάσεις.

    [13] Πληροφορίες για επικείμενες επιθέσεις της Αλ Κάιντα

    Πηγή: NET 105,8 fm 16/3/2002 5:27:00 μμ

    Το γερμανικό περιοδικό "Φόκους" αναφέρει ότι η CIA έχει προειδοποιήσει την Γερμανία και την Βρετανία ότι μέλη της Αλ Κάιντα προετοιμάζουν βομβιστική επίθεση εναντίον τους.

    Στην Υεμένη, ένας άνδρας συνελήφθη ως ύποπτος για την επίθεση με χειροβομβίδες κατά του κτιρίου της αμερικανικής πρεσβείας στην πρωτεύουσα Σαναά.

    [14] ΕΕ: Ενίσχυση της κινητικότητας των εργαζομένων

    16/3/2002 6:13:00 μμ

    Οι ευρωπαίοι ηγέτες ανακοίνωσαν σήμερα την πρόθεσή τους να εισαγάγουν μία ενιαία κάρτα υγείας στις χώρες της ΕΕ, προκειμένου να αυξήσουν την κινητικότητα των εργαζομένων στο πλαίσιο των 15 και να καταπολεμήσουν την σχετική γραφειοκρατία. Κατά τη σύνοδο κορυφής στη Βαρκελώνη, οι 15 συζήτησαν τις μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν την ΕΕ πιο ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο μέχρι το 2010, με κομβικό σημείο της συγκεκριμένης στρατηγικής την διευκόλυνση της κινητικότητας των εργαζομένων μεταξύ των χωρών που την απαρτίζουν.

    Απλούστευση των διαδικασιών

    "Θα πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε πως μία Ευρωπαϊκή Ασφαλιστική Κάρτα Υγείας θα αντικαταστήσει τις τρέχουσες έγγραφες αιτήσεις που πρέπει να συμπληρωθούν για να αποκτηθεί ιατρική ασφάλιση σε κάποια άλλη χώρα της ΕΕ", τονίζουν στα συμπεράσματα των συνομιλιών τους οι 15 ηγέτες.

    Η κάρτα αυτή θα απλουστεύει τις διαδικασίες, δίχως να μεταβάλει τα υπάρχοντα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις. Σύμφωνα με τα στατιστικά της Κομισιόν, μόνον το 1,2 % των Ευρωπαίων μετακινούνται σε διαφορετικές περιοχές της ζώνης των Δεκαπέντε -η ΕΕ χωρίζεται σε 200 περιοχές, έναντι 5,9% των αμερικανών πολιτών που αλλάζουν Πολιτείες για να εργασθούν. Μέσα στο 1999 μόνον το 0,1% των πολιτών της ΕΕ, ήτοι μόλις 225.000 άνθρωποι, άλλαξαν κατοικία μέσα στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ.

    Οι ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν από την Κομισιόν να παρουσιάσει προτάσεις για την Ενιαία Κάρτα Υγείας έως την άνοιξη 2003, χάρις στην οποία θα διευκολύνεται η μεταφορά των δικαιωμάτων συνταξιοδότησης και κοινωνικής ασφάλειας των πολιτών της ΕΕ μέσα στα όρια της ζώνης των Δεκαπέντε.

    [15] Παναχαϊκή-Πανιώνιος:1-1

    Πηγή: ΑΠΕ 16/3/2002 7:13:00 μμ

    Το δικαίωμα να ξεφύγει από την τελευταία θέση της βαθμολογίας απώλεσε η Παναχαϊκή απόψε στην Πάτρα. Το αχαϊκό συγκρότημα, στον αγώνα με τον οποίο άνοιξε η αυλαία της 20ης ημέρας για το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της Α' Εθνικής, αναδείχθηκε ισόπαλο 1-1 με τον Πανιώνιο και έτσι παρέμεινε τελευταίο στον βαθμολογικό πίνακα με μόλις 12 βαθμούς. Το τέρμα των γηπεδούχων σημείωσε ο Ιστιόλ στο 64ο λεπτό, ενώ το σκορ είχε ανοίξει ο Πανιώνιος στο 27' με τον Μουζαουί.

    [16] ΚΑΟΔ-Ολυμπιακός:87-92

    Πηγή: ΑΠΕ 16/3/2002 7:09:00 μμ

    Σε μία "θερμή" αναμέτρηση, καθώς επισκιάστηκε από τα νεύρα και τις εντάσεις τόσο των γηπεδούχων, όσο και των φιλοξενουμένων, ο Ολυμπιακός κατάφερε να επικρατήσει, έστω και δύσκολα, του νεοφώτιστου ΚΑΟΔ, με 92-87, παρουσία 1.700 φιλάθλων της ομάδας της Δράμας, που γέμισαν το "Δ. Κραχτίδης".

    [17] ΠΑΟ-Περιστέρι απόψε στο ΟΑΚΑ

    Πηγή: ΑΠΕ 16/3/2002 3:54:00 μμ

    Το Περιστέρι θα φιλοξενηθεί από τον Παναθηναϊκό σήμερα στις 20:30 στο ΟΑΚΑ, με μοναδικό στόχο να συνεχίσει το νικηφόρο σερί του και να "γράψει" το πέντε στα πέντε, αυτήν τη φορά απέναντι στο σύνολο του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Η αναμέτρηση του πρώτου γύρου στο "Ανδρέας Παπανδρέου" είχε εξελιχθεί σε ντέρμπι, με τους φιλοξενούμενους να παίρνουν στο τέλος νίκη με 9 πόντους και συγκεκριμένα με 89-80.

    [18] Ο Ε.Τζιόλας στο Ολυμπιακό Χωριό Βαρκελώνης

    16/3/2002 3:46:00 μμ

    Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ελευθέριος Τζιόλας κατά την διάρκεια της παραμονής του στη Βαρκελώνη για την Σύνοδο Κορυφής, σχετικά με τα θέματα απασχόλησης και κοινωνικής πολιτικής, επισκέφθηκε το Ολυμπιακό Χωριό, που δημιουργήθηκε για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων του 1992.

    Κατά την επίσκεψη-ξενάγηση του ο κ. Τζιόλας είχε την ευκαιρία να δει από κοντά την συγκρότηση ενός μεγάλου οικισμού, την οργάνωση και ανάπτυξη των κοινόχρηστων και των υπαίθριων χώρων περιβάλλοντος, την ενσωμάτωση του Ολυμπιακού Χωριού στον ιστό της πόλης.

    Μετά την επίσκεψη του αυτή ο υφυπουργός δήλωσε ότι "η Βαρκελώνη κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992 κατόρθωσε να ενσωματώσει στον αστικό της ιστό μια τεράστια υποβαθμισμένη και περιθωριοποιημένη περιοχή, στην οποία αναπτύχθηκε το Ολυμπιακό Χωριό, πράξη που αναβάθμισε συνολικά την πόλη". Ο ίδιος είπε ότι η εμπειρία της Βαρκελώνης είναι χρήσιμη και τόνισε ότι στη χώρα μας πραγματοποείται ένα πολύ πιο σύνθετο, μεγαλύτερο και πολυεπίπεδο εγχείρημα στους πρόποδες της Πάρνηθας, ανάμεσα στο Μενίδι και το Τατόι, στις Λεκάνες Αχαρνών.

    [19] Στη Θεσσαλονίκη το φάιναλ-φορ γυναικών

    Πηγή: ΑΠΕ 16/3/2002 3:56:00 μμ

    Το φάιναλ-φορ του Κυπέλλου μπάσκετ των γυναικών θα φιλοξενήσει σήμερα και αύριο η Θεσσαλονίκη, αγώνες που θα πραγματοποιηθούν στο κλειστό του Πανοράματος. Οι τέσσερις φιναλίστ, ο Μ. Αλέξανδρος, η Γλυφάδα, το Σπόρτιγκ και ο Παναθηναϊκός δηλώνουν έτοιμοι να παλέψουν για την κατάκτηση του τροπαίου, ενώ δίνουν παράλληλα την υπόσχεση για την καλύτερη αγωνιστική παρουσία μέσα στο γήπεδο. Στον πρώτο ημιτελικό στις 17:00, η Γλυφάδα θα αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό και δύο ώρες μετά ο Μέγας Αλέξανδρος θα τεθεί απέναντι στο Σπόρτιγκ.

    [20] Λήψη ινσουλίνης με σπρέι

    Πηγή: NET 105,8 fm 16/3/2002 7:04:00 μμ

    Μια ευχάριστη είδηση για τους διαβητικούς έρχεται από τις ΗΠΑ. Επιστήμονες κατάφεραν να κατασκευάσουν ειδικό φιαλίδιο αεροζόλ για τη χορήγηση της ινσουλίνης, όπως εκείνα που χρησιμοποιούν όσοι υποφέρουν από αναπνευστικά προβλήματα. Ήδη το σπρέι δοκιμάστηκε τα τελευταία δύο χρόνια σε 140 ασθενείς με θετικά αποτελέσματα.

    Πολλές φαρμακευτικές εταιρίες ετοιμάζονται τώρα να κυκλοφορήσουν παυσίπονα, αντισυλληπτικά, εμβόλια, ακόμη και αντιβιοτικά με τη μορφή σπρέι, επειδή προωθούνται πιο γρήγορα στο κυκλοφορικό μέσω των πνευμόνων.

    [21] Βρετανία:Τέλος στις διαφημίσεις τσιγάρων

    16/3/2002 1:16:00 μμ

    Οι διαφημίσεις προϊόντων καπνού ενδέχεται να απαγορευτούν πλήρως στη Βρετανία πριν από το τέλος του έτους, μετά τη δήλωση του Βρετανού υπουργού Υγείας, Αλαν Μίλμπουρν, πως η κυβέρνηση θα υποστήριζε ένα νομοσχέδιο προς αυτήν την κατεύθυνση. Το νομοσχέδιο που έχει προταθεί από ένας μέλος της Βουλής των Λόρδων, εισηγείται την απαγόρευση των διαφημίσεων τσιγάρων στις εφημερίδες, στο Ιντερνετ και στις γιγαντοαφίσες. Επίσης προτείνεται, να απαγορευτεί στις καπνοβιομηχανίες, να γίνονται χορηγοί αθλητικών συναντήσεων.

    [22] Ιστορικά ευρήματα στην Κύπρο

    16/3/2002 4:37:00 μμ

    Οικοδομικές εργασίες στις κεντρικές φυλακές της Λευκωσίας έφεραν πριν λίγες μέρες στο φως ευρήματα που παραπέμπουν στην περίοδο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα κατά των Βρετανών 1955-59.

    Πρόκειται για δύο σκελετούς πιστολιών, δύο κάννες κυνηγετικών όπλων σπασμένες και αρκετά μαχαίρια. Στη θέση που βρίσκονταν παλαιότερα, υπήρχε γραφειο των Αγγλων αποικιοκρατών. Αρχικά εκλήφθηκε ότι επρόκειτο για αντικείμενα ανταρτών της ΕΟΚΑ, οι οποίοι κρατούνταν στο χώρο αυτό φυλακισμένοι από τους Αγγλους. Μετά όμως από έρευνες διαπιστώθηκε ότι στο σημείο εκείνο υπήρχε γραφείο των Βρετανών στρατιωτικών, οι οποίοι φαίνεται ότι με το πέρας της Αγγλοκρατίας κατέστρεψαν τα αντικείμενα που βρέθηκαν και τα έθαψαν στα θεμέλια του κτιρίου.

    [23] Χολιγουντιανό πάρτι στην Πάφο

    16/3/2002 11:54:00 πμ

    Στιγμές Χόλιγουντ ζει από χθες η Πάφος, όπου έχουν φθάσει δεκάδες προσωπικότητες του διεθνούς τζετ-σετ και του παγκόσμιου πενταγράμμου, στο ξενοδοχείο ''Ακαμα'', για να παραστούν στο πάρτι γενεθλίων του πολυεκατομμυριούχου Βρετανού Φίλιπ Γκριν, ιδιοκτήτη της παγκόσμιας αλυσίδας καταστημάτων ρουχισμού ''Bhs'' κι ενός εκδοτικού οίκου.

    Στον κατάλογο των VIP περιλαμβάνονται τα ονόματα του Μάικλ Τζάκσον, του Ερικ Κλάπτον, του Ροντ Στιούαρτ, του Τομ Τζόουνς, της Νταϊάνα Ρος και του Ρόμπι Γουίλιαμς, καθώς και των ισχυρότερων οικονομικών κροίσων της Βρετανίας.

    Το πάρτι γενεθλίων του Βρετανού κροίσου Φίλιπ Γκριν θα στοιχίσει -σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες- 7 εκατομμύρια λίρες.

    Οι διάσημοι καλεσμένοι του Φίλιπ Γκριν έφθασαν με κάθε μυστικότητα, με ναυλωμένο αεροσκάφος στο αεροδρόμιο της Πάφου. Για την ασφαλή μεταφορά των VIP έχουν μεταφερθεί από το εξωτερικό πολυτελή οχήματα.

    Για τη διακόσμηση του πάρτι έχουν έρθει από το εξωτερικό σπάνια λουλούδια, ενώ προμηθευτής μετέφερε στο ξενοδοχείο κουβερτούρα αξίας 5.000 λιρών μόνο για τις ανάγκες του πάρτι.

    Χθες το μεσημέρι, τα αστέρια ξεφάντωσαν σε υπαίθριο πάρτι σε σκηνή, η οποία μεταφέρθηκε από τη Γερμανία με κόστος τριών εκατομμυρίων λιρών.

    [24] Ομαδικός γάμος στο Πακιστάν

    16/3/2002 1:25:00 μμ

    Επτά αδέλφια παντρεύτηκαν τις επτά εξαδέλφες τους- όλες αδελφές- σε χωριό της επαρχίας Παντζάμπ του κεντρικού Πακιστάν και στην εορταστική εκδήλωση που ακολούθησε είχαν προσκληθεί περισσότερα από 2.000 άτομα. Οπως γράφει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα Jang, το τραπέζι του μοναδικού αυτού ομαδικού γάμου περιελάμβανε 2.000 κιλά ψητά κοτόπουλα και άλλα τόσα μοσχαρίσιο κρέας.

    Κατά την εφημερίδα, στο χωριό Μάμου Κάντζαν είχε στηθεί ένα τεράστιο αντίσκηνο για να χωρέσουν όλοι οι καλεσμένοι. Στο χωριό συνηθίζεται να δωρίζεται σε καθένα από τους νεόνυμφους ένα συμβολικό στιλέτο για να διώχνουν τα κακά πνεύματα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 16 March 2002 - 17:54:30 UTC