Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-03-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εναρξη διερευνητικού διαλόγου με την Τουρκία
  • [02] Σταδιακή βελτίωση του καιρού
  • [03] Συνεδρίαση Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ
  • [04] Ληστεία σε τράπεζα της Πεύκης
  • [05] Σύσκεψη των συντονιστών της ΝΔ
  • [06] Σεισμός μικρής έντασης στο Αγρίνιο
  • [07] Επιστημονικό προσωπικό ζητά το υπ. Αιγαίου
  • [08] Εκκληση Αναν για ειρήνη στη Μέση Ανατολή
  • [09] Τραγωδία σε σχολείο στη Σαουδική Αραβία
  • [10] Συνεχίζει ακάθεκτη η αμερικανική ''Ανακόντα''
  • [11] Το ασφαλιστικό στο τραπέζι του διαλόγου
  • [12] Σήμερα ο αγώνας Παναθηναϊκός-Πόρτο
  • [13] Mέλι, το θαυματουργό...

    [01] Εναρξη διερευνητικού διαλόγου με την Τουρκία

    12/3/2002 8:41:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Στην Αγκυρα αρχίζουν σήμερα οι διερευνητικές επαφές μεταξύ υπηρεσιακών παραγόντων των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας. Στόχος της συνάντησης αυτής είναι να διαπιστωθούν τα σημεία σύγκλισης και να ξεκινήσει ο διάλογος για τη σύνταξη συνυποσχετικού για την παραπομπή του θέματος της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης. Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας έχει τεθεί ο πολιτικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών πρέσβης Αναστάσιος Σκοπελίτης.

    [02] Σταδιακή βελτίωση του καιρού

    12/3/2002 8:59:00 πμ

    Υποχωρεί σταδιακά η κακοκαιρία, που έπληξε χθες τη χώρα με αποτέλεσμα να προκληθούν μεγάλα προβλήματα και κυκλοφοριακό χάος σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Από το πρωί επετράπη ο απόπλους των επιβατηγών και οχηματαγωγών πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας προς τη νησιωτική χώρα εκτός από Χίο και Μυτιλήνη. Κανονικά λειτουργεί το πορθμείο Ρίου - Αντιρρίου, ενώ οι ενδιαφερόμενοι να διακινηθούν μέσω των άλλων πορθμείων καλό είναι να επικοινωνούν προηγουμένως τηλεφωνικά με τα κατά τόπους λιμεναρχεία.

    [03] Συνεδρίαση Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ

    12/3/2002 8:25:00 πμ

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη συνεδριάζει σήμερα το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ. Ενα από τα θέματα που αναμένεται να απασχολήσουν τη σημερινή συνεδρίαση είναι το ασφαλιστικό. Παράλληλα θα προσδιοριστούν οι στόχοι του κόμματος για το επόμενο διάστημα δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο κυβερνητικό έργο αλλά και στις πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της αντιπολιτευτικής τακτικής της Νέας Δημοκρατίας. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες θα συζητηθεί η προοπτική συνεργασίας με τις πολιτικές δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, καθώς και οι επιλογές του Κινήματος σε ορισμένους μεγάλους δήμους ενόψει των επερχόμενων Νομαρχιακών και Δημοτικών Εκλογών.

    Πριν από τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου ο κ. Σημίτης θα έχει συνάντηση με τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Λαλιώτη, με θέμα τον πολιτικό σχεδιασμό κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ για τους επόμενους μήνες. Στις 19.00 το βράδυ ο κ. Σημίτης θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Βοσνίας κ. Λαμκουτζία.

    [04] Ληστεία σε τράπεζα της Πεύκης

    12/3/2002 8:56:00 πμ

    Δύο άτομα με την απειλή όπλων εισέβαλαν στις 7.30 το πρωί στο υποκατάστημα της Alpha Bank στη λεωφόρο Ειρήνης 27, στην Πεύκη. Οι ένοπλοι εξανάγκασαν μία υπάλληλο να ανοίξει το Μηχάνημα Αυτόματης Ανάληψης, από το οποίο πήραν 66.000 ευρώ και εξαφανίστηκαν. Η αστυνομία διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη τους.

    [05] Σύσκεψη των συντονιστών της ΝΔ

    12/3/2002 10:33:00 πμ

    Υπό την προεδρία του Κώστα Καραμανλή συνεδριάζουν στις 11 το πρωί οι συντονιστές του κόμματος. Σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος αναμένεται να συζητηθούν ''οι επιπτώσεις του ελλείμματος διακυβέρνησης στα μεγάλα προβλήματα του τόπου και το πρόγραμμα δράσης των τομέων κοινοβουλευτικού έργου''.

    [06] Σεισμός μικρής έντασης στο Αγρίνιο

    12/3/2002 9:17:00 πμ

    Ασθενής σεισμική δόνηση μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ σημειώθηκε στις 7.15 το πρωί με επίκεντρο 242 χιλιόμετρα δυτικά βορειοδυτικά της Αθήνας, βόρεια της λίμνης Αμβρακία στην περιοχή του Αγρινίου. Σύμφωνα με το κεντρικό αστυνομικό τμήμα Αγρινίου η δόνηση δεν έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην περιοχή της Αμφιλοχίας, ενω μέχρι στιγμής δεν υπήρξαν αναφορές για ζημιές.

    [07] Επιστημονικό προσωπικό ζητά το υπ. Αιγαίου

    12/3/2002 10:47:00 πμ

    Προκήρυξη για την πλήρωση δέκα θέσεων ειδικού επιστημονικού προσωπικού -με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου 3 ετών και με δυνατότητα ανανέωσης- μέσω ΑΣΕΠ, ανακοίνωσε το υπουργείο Αιγαίου. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων ξεκινά από την 29η Μαρτίου και διαρκεί έως την 17η Απριλίου.

    Ειδικότερα, πρόκειται για πέντε θέσεις με γνωστικό αντικείμενο την αναστήλωση ή συντήρηση ή ανάπλαση κτιρίων ή μνημείων ή οικιστικών συνόλων για τις νομαρχίες Δωδεκανήσου, Κυκλάδων, Σάμου, Χίου και το Επαρχείο Κω, μία θέση με γνωστικό αντικειμενο τον χωροταξικό σχεδιασμό στη Νομαρχία Λέσβου, μία θέση με γνωστικό αντικείμενο την αναβάθμιση πλοίων ακτοπλοΐας στη Νομαρχία Λέσβου, μία θέση με γνωστικό αντικείμενο τον αγροτικό σχεδιασμό στο Επαρχείο Θήρας, μία θέση με γνωστικό αντικείμενο την οικονομία νησιωτικού χώρου στη Νομαρχία Λέσβου και μία θέση με γνωστικό αντικείμενο τις αρχαιολογικές ανασκαφές στην περιοχή του Αιγαίου στη Νομαρχία Λέσβου.

    Οι αιτήσεις θα πρέπει να σταλούν με συστημένη επιστολή στο ΑΣΕΠ, για την προκήρυξη 5/1Ε/2002

    Ταχ. Θυρίδα 30033 Ταχυδρομικό γραφείο Μητροπόλεως Αθήνα ΤΚ: 10033.

    [08] Εκκληση Αναν για ειρήνη στη Μέση Ανατολή

    12/3/2002 10:18:00 πμ

    Δημόσια έκκληση προς Παλαιστινίους και Ισραηλινούς να θέσουν τέρμα στη βία και να ξανακαθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πρόκειται να απευθύνει σήμερα ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Κ. Αναν σε μια κίνηση προώθησης των ειρηνευτικών προσπαθειών και αποκλιμάκωσης της βίας που έχει πνίξει στο αίμα την Μ. Ανατολή. Στις χθεσινοβραδινές επιχειρήσεις των Ισραηλινών σε περιοχές στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Οχθη σκοτώθηκαν 20 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 50, ενώ από την έναρξη της Ιντιφάντα έχουν χάσει τη ζωή τους περίπου 1500 άνθρωποι.

    Προσπάθειες για ενίσχυση της διπλωματικής κινητικότητας

    Ο Αναν ζήτησε να πραγματοποιηθεί ανοιχτή συνεδρίαση του 15-μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ''προκειμένου να απευθύνει προσωπική έκκληση προς τους ηγέτες του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής για να θέσουν υπό έλεγχο τη βία, να ανταποκριθούν στις πιέσεις των ΗΠΑ να επιστρέψουν στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων και να προσπαθήσουν να θέσουν σε κίνηση τις πολιτικές διαδικασίες'', δήλωσε χθες βράδυ ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Φρεντ Εκχαρντ.

    Μολονότι οι συνεχιζόμενες εχθροπραξίες στην Παλαιστίνη δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αισιοδοξία ο Αναν τονίζει πως εντόπισε ''θετικές εξελίξεις'' στις δύο πρόσφατες κινήσεις από πλευράς του ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν, που ήρε τον σχεδόν τρίμηνο αποκλεισμό του παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ στην πόλη της Ραμάλα, και να εγκαταλείψει την αξίωσή του για επτά ημέρες κατάπαυση του πυρός πριν την επιστροφή στις διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο Εκχαρντ.

    Ο επικεφαλής του ΟΗΕ έχει ενθαρρυνθεί επίσης από την ειρηνευτική αποστολή του Αμερικανού απεσταλμένου Αντονι Ζίνι, που είναι προγραμματισμένη για τα τέλη της παρούσης εβδομάδος.

    Πρόταση "5 σημείων" για ειρήνευση θα καταθέσει και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της Βαρκελώνης την ερχόμενη εβδομάδα.

    Υπό κατάληψη η πόλη της Ραμάλα

    Δύο Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι δύο τραυματίστηκαν σήμερα το πρωί στη Ραμάλα, στη διάρκεια της επιδρομής του ισραηλινού στρατού που έχει καταλάβει το σύνολο της πόλης. Νεκροί είναι ένας αστυνομικός και ένας 18χρονος Παλαιστίνιος.

    Ο ισραηλινός στρατός ελέγχει από σήμερα το πρωί σχεδόν ολόκληρη την πόλη της Ραμάλα, εκτός από το κέντρο στο οποίο βρίσκεται και το γραφείο του Αραφάτ, όπως επισημαίνουν ξένοι δημοσιογράφοι.

    Μία εκατοστή άρματα μάχης και τεθωρακισμένα συμμετέχουν στην επιχείρηση, που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της νύχτας, ταυτόχρονα, σε όλα τα σημεία της πόλης. Οι ισραηλινοί στρατιώτες έχουν περικυκλώσει επίσης τους καταυλισμούς προσφύγων του Αλ Αμχάρι, και του Ελ Καντούρα, κοντά στην πόλη.

    Τέσσερα ισραηλινά άρματα μάχης έχουν αναπτυχθεί περί τα 100μ από το γραφείο του Γιάσερ Αραφάτ, ενώ στρατιώτες έχουν ακροβολισθεί στις στέγες των γύρω κτηρίων.

    Την ίδια ώρα ένοπλοι Παλαιστίνιοι άνοιξαν πυρ εναντίον Ισραηλινών κοντά στον εβραϊκό οικισμό Κιριάτ Σέφερ, δυτικά της Ραμάλα με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνδρας των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας και άλλοι δύο να τραυματιστούν.

    Επίσης ο ισραηλινός στρατός κατέλαβε σήμερα το πρωί την κοινότητα Ουάντι αλ Σάλκα, στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας και σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, διέταξε όλους τους άνδρες κάτοικους της περιοχής, ηλικίας 16 έως 60 ετών, να παραδοθούν.

    Από την έναρξη της Ιντιφάντα έχουν χάσει τη ζωή τους 1495 άνθρωποι, εκ των οποίων 1158 Παλαιστίνιοι και 333 Ισραηλινοί.

    Τερματισμός των επιδρομών στη Τζαμπαλίγια - 17 νεκροί ο απολογισμός

    Τα ισραηλινά άρματα μάχης αποσύρθηκαν τελικά σήμερα τα ξημερώματα από την περιοχή της Τζαμπαλίγια, έπειτα από την εισβολή που κόστισε τη ζωή σε 17 Παλαιστινίους.

    Σχεδόν 70 άρματα μάχης διείσδυσαν χθες βράδυ στην εν λόγω κοινότητα και περικύκλωσαν τον καταυλισμό προσφύγων, στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας. Πενήντα από τα άρματα μάχης αποσύρθηκαν προς το μεθοριακό πέρασμα του Ερέζ, και τα υπόλοιπα 17 διευθύνθηκαν προς την πράσινη γραμμή, στη μεθόριο του Ισραήλ, στα ανατολικά της Τζαμπαλίγια.

    Απερχόμενος, ο ισραηλινός στρατός ανατίναξε την κατοικία ενός μέλους του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (FPLP) και κατέστρεψε δύο σιδηρουργία. Οπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, η επιχείρηση στην Τζαμπαλίγια, ''είχε ως στόχο ενόπλους τρομοκράτες κι όχι τους αμάχους''.

    Επίσης ένας Παλαιστίνιος έχασε τη ζωή του κι άλλοι τρεις τραυματίσθηκαν κατά την επίθεση ισραηλινών μαχητικών ελικοπτέρων μέσα στη νύχτα στην περιοχή του Ντερ αλ Μπάλαχ, στη Λωρίδα της Γάζας.

    Οι ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν από ξηράς, αέρος, και θαλάσσης, εναντίον θέσεων της Δύναμης 17 και του παλαιστινιακού λιμενικού στην περιοχή του Ντερ Αλ Μπάλαχ, στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας.

    Η Παλαιστινιακή Αρχή έχει δώσει τα τελευταία 24ωρα εντολή να εγκαταλειφθούν όλοι οι πιθανοί στόχοι των ισραηλινών επιθέσεων στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη.

    Εν τω μεταξύ τη διάρκεια συνέντευξης του Παλαιστίνιου πρόεδρου Γιάσερ Αραφάτ, που μεταδόθηκε χθες από τηλεοπτικό δίκτυο του Αμπου Ντάμπι, ο Παλαιστίνιος ηγέτης κατήγγειλε τη συμπεριφορά που επέδειξαν χθες οι Ισραηλινοί στρατιώτες αιχμαλωτίζοντας Παλαιστίνιους στην πόλη Καλκίλια στα παλαιστινιακά εδάφη και παρομοίασε την συμπεριφορά τους με ''ναζιστική''. ''Δεν πρόκειται, στ' αλήθεια, για την διαγωγή που επέδειξαν κάποτε στους Εβραίους οι Ναζί;'', διερωτήθηκε ο Αραφάτ σ' ένα σημείο της συνέντευξης αυτής.

    Ο Παλαιστίνιος ηγέτης αναφερόταν στην αιχμαλωσία περίπου 600 Παλαιστινίων του προσφυγικού καταυλισμού Ντέισε και ισάριθμων Παλαιστίνιων από την πόλη Καλκίλια.

    Υπενθυμίζεται ότι οι Ισραηλινοί συνέλαβαν τελικά 66 Παλαιστίνιους από τους 800 που αιχμαλώτισαν αρχικά στην Τουλκαρέμ και στις γύρω περιοχές τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Κυριακής.

    [09] Τραγωδία σε σχολείο στη Σαουδική Αραβία

    12/3/2002 10:21:00 πμ

    φωτο αρχείου

    Απίστευτη τραγωδία έπληξε τη Μέκα της Σαουδικής Αραβίας. Οπως αναφέρει στι σημερινό της φύλλο η εφημερίδα "Σάουντι Γκαζέτε", πυρκαγιά που ξέσπασε χθες σε σε σχολείο θηλέων της χώρας είχε ως αποτέλεσμα το φρικτό θάνατο 14 μαθητριών. Το σχολείο την ώρα της φωτιάς υπήρχαν 835 μαθήτριες και 55 εκπαιδευτικοί. Από τον πανικό που προκλήθηκε στην προσπάθεια τους να διαφύγουν από το τετραόροφο φλεγόμενο κτήριο το οποίο δε διέθετε εξόδους κινδύνου, ποδοπατήθηκαν είτε πήδησαν στο κενό από τα παράθυρα άλλες 50 μαθήτριες, αρκετές από τις οποίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Οι αρχές ήταν δύσκολο να εκκενώσουν εγκαίρως το κτήριο γιατί η πύλη ήταν κλειδωμένη και ο φύλακας απουσίαζε. Σημείωνεται ότι τα σχολεία θηλέων στη Σαουδική Αραβία είναι κλειδωμένα για να διασφαλίζεται ότι δεν μπορούν να μπουν σε αυτά αγόρια.

    [10] Συνεχίζει ακάθεκτη η αμερικανική ''Ανακόντα''

    12/3/2002 10:47:00 πμ

    Αμερικανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν σπηλιές όπου υπάρχουν υποψίες ότι κρύβονται μέλη της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν, στο ανατολικό Αφγανιστάν, καθώς εκατοντάδες Aφγανοί στρατιώτες έχουν συγκεντρωθεί στην πρώτη γραμμή του μετώπου αναμένοντας εντολές για να προωθήσουν τις θέσεις τους. Υστερα από μία εβδομάδα συγκρούσεων, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης χερσαίας επιχείρησης από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στο Αφγανιστάν, οι αφγανικές δυνάμεις βρίσκονται κοντά στο Σάχι Κοτ, περίπου 150 χιλιόμετρα νοτίως της Καμπούλ, στην επαρχία Πάκτια.

    Παρόλο που το ενδιαφέρον των αμερικανών και των αφγανικών κυβερνητικών δυνάμεων επικεντρώνεται στο μέτωπο του Σάχι Κοτ, υψηλόβαθμος Aφγανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι Ταλιμπάν και τα μέλη της Αλ Κάιντα έχουν ανασυνταχθεί σε τέσσερις ανατολικές επαρχίες. Εκτός από την επαρχία Πάκτια, υπάρχουν ομάδες ενόπλων και στις επαρχίες Ουαρντάκ, Χοστ και Γκαζνί.

    Απεσταλμένη του Ρόιτερ στο Γκαρντέζ, που βρίσκεται σε απόσταση 32 χιλιομέτρων από την πρώτη γραμμή του μετώπου, μετέδωσε ότι στη διάρκεια της νύχτας ακούστηκαν πολλές εκρήξεις. Στην αεροπορική βάση Μπαγκράμ, στα περίχωρα της Καμπούλ, εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων δήλωσε ότι στην πρώτη γραμμή βρίσκονται περίπου 1000 Αφγανοί στρατιώτες. Παρόλο που αποσύρθηκαν από την περιοχή περίπου 600 αμερικανοί επίλεκτοι, άλλοι 1000 παραμένουν στην εμπόλεμη ζώνη.

    Στο πλαίσιο της αμερικανικής επιχείρησης Ανακόντα κατά των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα, οι αφγανικές δυνάμεις έθεσαν το τελευταίο 24ωρο υπό τον έλεγχό τους έναν πολύ σημαντικό τομέα, τόνισε σήμερα το πρωί, ο εκπρόσωπος της επιχείρησης, Μπράιαν Χίλφερτι.

    Οι αφγανικές δυνάμεις συνέλαβαν πολλούς αιχμαλώτους στους τελευταίους θυλάκους αντίστασης των μαχητών της Αλ Κάιντα, ενώ οι επιχειρήσεις συνεχίζονται στους ορεινούς όγκους, τόνισε ο ίδιος σε συνέντευξή του στην αεροπορική βάση του Μπαγκράμ, 50 χλμ βορείως της Καμπούλ.

    "Οι θύλακοι αντίστασης των εξτρεμιστών μοιάζουν πιο περιορισμένοι σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες", τόνισε. " Στην ουσία, δεν είχαμε βολές ακριβείας, ή πυκνά πυρά εναντίον μας το τελευταίο πενθήμερο", πρόσθεσε.

    [11] Το ασφαλιστικό στο τραπέζι του διαλόγου

    12/3/2002 8:34:00 πμ

    Με συγκεκριμένο πλαίσιο αιτημάτων αλλά χωρίς την εξαγγελία συγκεκριμένης απεργιακής κινητοποίησης προσέρχεται η ΓΣΕΕ στην σημερινή συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Δ. Ρέππα για το ασφαλιστικό. Τα συνδικάτα θα ζητήσουν διευκρινίσεις για το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης, τα όρια ηλικίας, το ποσοστό σύνταξης και τα μέτρα προστασίας της μητρότητας. Ο κ. Ρέππας επανέλαβε χθες, ότι η τελική πρόταση της κυβέρνησης θα διαμορφωθεί, μέσω του διαλόγου.

    Οι κεντρικοί άξονες της συζήτησης

    Τα συνδικάτα θα ζητήσουν διευκρινίσεις για τις κυβερνητικές θέσεις, θα δωσουν περιθώριο χρόνου για συζητήσεις και θα συνεκτιμήσουν την τακτική τους μαζί με την ΑΔΕΔΥ και τις μεγάλες ομοσπονδίες των ΔΕΚΟ τα ταμεία των οποίων είναι στο επίκεντρο των αλλαγών.

    "Ως πρόεδρος της ΓΣΕΕ", δήλωσε ο Χρ. Πολυζωγόπουλος, "δεν θα δεχθώ θέσεις βλαπτικες για τα δικαιώματα των ασφαλισμένων. Η Συνομοσπονδία θα πάει στο διάλογο, θα απαιτήσει να ξεκαθαρίσει το τοπίο, κάτι για το οποίο θα χρειαστεί κάποιος χρόνος".

    Ο κ. Πολυζωγόπουλος συνέστησε χαρακτηριστικά προσοχή στα ειδικά ταμεία και κάλεσε τις αντίστοιχες ομοσπονδίες να αναπτύξουν κινητικότητα.

    Πιο αναλυτικά τα κεντρικά σημεία που θα απασχολήσουν την συνάντηση με τον κ. Ρέππα είναι τα εξής:

    α. Χρηματοδότηση του συστήματος. Η ΓΣΕΕ προσέρχεται με συγκεκριμένη φόρμουλα για τριμερή χρηματοδότηση με σχέση 2/9 ασφαλισμένος, 3/9 κράτος, 4/9 εργοδότες. Θα ζητήσουμε πόρους επαρκείς, υπογράμμισε ο κ. Πολυζωγόπουλος και κάλεσε την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τη θέση της.

    Ο κ. Πολυζωγόπουλος ζήτησε ακόμα να ρυθμιστούν οι οφειλές του ΙΚΑ σε οργανισμούς (ΟΑΕΔ, Εργατική Εστία, ΛΑΕΚ κ.λπ.) με εγγύηση του κράτους. Η θέση αυτή έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί συζητάται ως ενδεχόμενο η προσπάθεια να εμφανιστεί ως ενισχυμένη χρηματοδότηση του συστήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων η λογιστική κάλυψη των οφειλών του ΙΚΑ στους οργανισμούς μέσω του προϋπολογισμού.

    β. τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και ειδικότερα των γυναικών. Η ΓΣΕΕ προσέρχεται με τη θέση να μη θιγούν υφιστάμενα δικαιώματα και η τυχόν εισαγωγή κινήτρων για τις εργαζόμενες μητέρες να αποτελεί εθελοντική επιλογή.

    γ. Βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα σημείο όπου η ΓΣΕΕ αποδέχεται μέτρηση της επικινδυνότητας και αποχαρακτηρισμό κάποιων επαγγελμάτων σημειώνοντας όμως το ενδεχόμενο ότι μπορεί να αποδειχθεί ότι πρέπει να ενταχθούν νέα επαγγέλματα.

    δ. Υψος των συντάξεων: Μέχρι σήμερα το πακέτο Ρέππα εγγυάται το ύψος των κατώτερων συντάξεων. Η ΓΣΕΕ δεσμεύτηκε να διεκδικήσει να εξασφαλιστεί το σημερινό επίπεδο των συντάξεων.

    Και ε. Ο τρίτος πυλώνας του συστήματος όπου η ΓΣΕΕ δέχεται την εισαγωγή κεφαλαιοποιητικών στοιχείων και ομαδικών ασφαλιστήριων συμβολαίων στα επικουρικά, αλλά εξακολουθεί να απορρίπτει την είσοδο των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών στη διαχείριση των αποθεματικών των επικουρικών ταμείων.

    [12] Σήμερα ο αγώνας Παναθηναϊκός-Πόρτο

    12/3/2002 9:54:00 πμ

    Μια ισοπαλία σήμερα θα στείλει τον Παναθηναϊκό στους προημιτελικούς του Champions League. Ο προπονητής των "πρασίνων" Σέρτζιο Μαρκαριάν ξέρει ότι η αναμέτρηση με την Πόρτο μόνο εύκολη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, έστω κι αν οι ελπίδες των "Δράκων" έχουν εκμηδενισθεί. Ο προπονητής των "πρασίνων" έχει παρακολουθήσει τους αγώνες της πορτογαλικής ομάδας με τη Ρεάλ Μαδρίτης και πιστεύει ότι "η Πόρτο έπρεπε να είχε πάρει τουλάχιστον τέσσερις βαθμούς σ' αυτά τα δύο παιχνίδια, όμως δεν πήρε κανέναν. Δεν βρίσκεται σε καλή θέση στον όμιλο του Champions League, όμως αδικείται με βάση τη συνολική εικόνα που έχει παρουσιάσει".

    Η ισοπαλία είναι καλή, αλλά η νίκη είναι καλύτερη

    Πάντως, ο Ουρουγουανός τεχνικός δεν έκρυψε την αισιοδοξία του, ότι η ομάδα θα καταφέρει και πάλι να πάρει αυτό που θέλει στο "Ντας Αντας":

    "Ξέρουμε πόσο δυνατοί είναι οι αντίπαλοί μας, ειδικά στην έδρα τους. Ομως, με την καρδιά και το πάθος των παικτών μας, πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να πάρουμε ένα θετικό αποτέλεσμα".

    Βέβαια, ο Μαρκαριάν ξέρει καλά τους κινδύνους που ελοχεύουν σε περίπτωση που ο Παναθηναϊκός παραταχθεί με πρώτο στόχο την ισοπαλία. Γι' αυτό διευκρινίζει ότι: "Θα προσπαθήσουμε για τη νίκη. Η ισοπαλία είναι καλή, αλλά η νίκη είναι καλύτερη".

    Από τον αγώνα του "Ντας Αντας" θα λείψει ο τιμωρημένος Γιαν Μικάελσεν και ο τραυματίας Γιάννης Γκούμας.

    Έτσι, όπως όλα δείχνουν, ο Παναθηναϊκός θα παραταχθεί με τους: Νικοπολίδη, Χένρικσεν, Βόκολο, Κυργιάκο, Φύσσα, Σάριτς, Γκαλέτο, Μπασινά, Καραγκούνη, Λυμπερόπουλο και Κωνσταντίνου.

    [13] Mέλι, το θαυματουργό...

    12/3/2002 9:28:00 πμ

    Οι θεραπευτικές ιδιότητες που έχει το μέλι και που ήταν γνωστές από την αρχαιότητα, έγιναν, επιτέλους, αποδεκτές και από την επιστήμη. Νέες μελέτες τα πορίσματα των οποίων θα παρουσιαστούν σε ιατρικό συνέδριο της Αδελαΐδας, δείχνουν, ότι το μέλι επιταχύνει τη θεραπεία τραυμάτων και προφυλάσσει από μολύνσεις, δεδομένου ότι καταπολεμά αποτελεσματικά τα βακτηρίδια. Οι ερευνητές υποστηρίζουν, επίσης, ότι το μέλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί με επιτυχία στη θεραπεία του εκζέματος, στη γαστρεντερίτιδα, στις δύσοσμες αναπνοές, στο κλείσιμο πληγών κ.ά.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 12 March 2002 - 10:02:57 UTC