Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-03-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η τελική παραγωγή βαμβακιού στα τέλη Μαρτίου
  • [02] Συνάντηση Σημίτη-Χριστοδουλάκη
  • [03] Νομοσχέδιο για τους επαγγελματίες οπλίτες
  • [04] Χωρίς εκλογικά βιβλιάρια οι δημοτικές
  • [05] Η νέα ηγεσία ΓΕΕΘΑ στον Στεφανόπουλο
  • [06] Αγνοείται 23χρονος από την Πρέβεζα
  • [07] Η ελληνική δύναμη στο Αφγανιστάν
  • [08] Κλειστά την Καθαρά Δευτέρα τα σούπερ μάρκετ
  • [09] Κρίσιμες ώρες για τον Σπύρο Κυπριανού
  • [10] Αμστερνταμ: 'Εληξε η περιπέτεια των ομήρων
  • [11] ΕΕ: Τα δικαιώματα του καταναλωτή
  • [12] Ζυρίχη: Η πιο επιθυμητή πόλη του κόσμου
  • [13] Αμερικανορωσικές συνομιλίες για τον αφοπλισμό
  • [14] ''Κόκκινη κάρτα'' στα Τουπόλεφ από τους ''15''
  • [15] Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους μικρομεσαίους
  • [16] Συναντήσεις Προέδρου ''Αθήνα 2004''
  • [17] Πέθανε ο προπονητής πόλο Ακης Τσαταλιός
  • [18] Συνέντευξη Λεμονή στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ
  • [19] Αναχώρησε ο Παναθηναϊκός για το Οπόρτο
  • [20] Μπάσκετ: Οι Ελληνες διαιτητές στα Κύπελλα Ευρώπης
  • [21] Ιστιοπλοϊα: Τρίτος ο Ανδρεάδης στο Μαϊάμι
  • [22] Κατανάλωση αλκοολ κατά γυναικείας υπέρτασης
  • [23] Το Διεθνές Συνέδριο Πληροφορικής στην Αθήνα
  • [24] Αυστραλία: Πριμ στους σωστούς οδηγούς
  • [25] Χώρισε η Μπρίτνεϊ Σπίαρς

    [01] Η τελική παραγωγή βαμβακιού στα τέλη Μαρτίου

    Πηγή: NET 105,8 fm 11/3/2002 3:50:00 μμ

    Στα τέλη Μαρτίου υπολογίζει το Υπουργείο Γεωργίας ότι θα είναι σε θέση να παρουσιάσει την τελική παραγωγή του βαμβακιού. Ο Yπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς εκτιμά ότι το ύψος της παραγωγής θα κυμανθεί στο ένα εκατομμύριο 145 χιλιάδες τόνους, συνεπώς και η τιμή θα είναι στα αντίστοιχα επίπεδα της περσινής. Κρίσιμη θεωρεί ο Υπουργός Γεωργίας τη συνεδρίαση του συμβουλίου των Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα γίνει 18 και 19 Μαρτίου, οπότε και αναμένεται να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για το θέμα των επιδοτήσεων του καπνού.

    Το κλίμα δεν είναι ιδιαίτερα θετικό σημείωσε ο κ. Δρυς, αλλά το Υπουργείο Γεωργίας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους Έλληνες ευρωβουλευτές, καθώς και με υπουργεία των χωρών της Νοτίου Ευρώπης, προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τους καπνοπαραγωγούς.

    Κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργείων Ανάπτυξης και Γεωργίας προωθεί η κυβέρνηση ούτως ώστε να μπορέσει να μπει σε λειτουργία ο ενιαίος φορέας ελέγχου τροφίμων.

    [02] Συνάντηση Σημίτη-Χριστοδουλάκη

    11/3/2002 3:48:00 μμ

    Για τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις, τα αποτελέσματα του ΕΚΟΦΙΝ, καθώς επίσης και για τα θέματα που θα απασχολήσουν τους 15 ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή και το Σάββατο στη Βαρκελώνη ενημέρωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο κ. Χριστοδουλάκης, τόνισε ότι στη Σύνοδο της Βαρκελώνης, θα συζητηθεί η επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών, καθώς επίσης η ανάγκη αύξησης των επιδόσεων των κρατών-μελών στους τομείς της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας.

    Αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός συναντάται στο Μαξίμου με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοίδη.

    [03] Νομοσχέδιο για τους επαγγελματίες οπλίτες

    Πηγή: NET 105,8 fm 11/3/2002 3:30:00 μμ

    Βελτιώσεις στις προϋποθέσεις για την κατάταξη επαγγελματιών οπλιτών, προβλέπει νομοσχέδιο που καταθέτει στη Βουλή το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, στους διαγωνισμούς μπορούν να μετάσχουν και όσοι δεν έχουν υπηρετήσει τη θητεία τους, ενώ αυξάνεται από το 26ο στο 28ο έτος το ανώτατο ηλικιακό όριο. Επίσης, μειώνονται η υποχρεωτική παραμονή από 10 σε 7 έτη, και από το 20ο στο 10ο-15ο έτος ο χρόνος μετακίνησης από στρατιωτικές σε διοικητικές υπηρεσίες. Ακόμη, μειώνεται ο χρόνος παραμονής ως απλός οπλίτης από δύο σε έναν χρόνο, για όσους δεν έχουν εκπληρώσει τη θητεία τους.

    [04] Χωρίς εκλογικά βιβλιάρια οι δημοτικές

    11/3/2002 2:26:00 μμ

    Με βάση τους νέους εκλογικούς καταλόγους που ταυτίζονται με τα δημοτολόγια θα διεξαχθούν οι επόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης σε ομιλία του σε ενημερωτική ημερίδα προς τους δημάρχους ανακοίνωσε ότι οι νέοι εκλογικοί κατάλογοι θα είναι έτοιμοι στις 20 Ιουλίου οπότε και παύουν να ισχύουν τα εκλογικά βιβλιάρια. Από την πρώτη έως τις τριάντα Ιουνίου οι πολίτες θα παραλάβουν από τους δήμους ειδικές κάρτες όπου θα αναγράφονται ο ατομικός δεκατρηψήφιος ατομικός εκλογικός αριθμός που αντιστοιχεί σε κάθε ένα ψηφοφόρο όπως επίσης ο δήμος και το εκλογικό διαμέρισμα όπου θα ψηφίσει.

    Τακτικοί στο εξής οι έλεγχοι των εκλογικών καταλόγων

    Στο εξής οι εκλογικοί κατάλογοι που δεν είχαν ουσιαστικά αναθεωρηθεί τα τελευταία 40 χρόνια, όπως είπε ο υπουργός, θα αναθεωρούνται κάθε δύο μήνες.

    Μέχρι σήμερα, 502 από τους 1.033 δήμους έχουν ήδη στείλει στο υπουργείο τα στοιχεία που αφορούν διπλοεγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους προκειμένου να απαλειφθούν.

    Ο υπουργός Εσωτερικών παρότρυνε τους δημάρχους να αντιμετωπίσουν το θέμα αυτό κατ' απόλυτη προτεραιότητα, ενώ τόνισε πως προκειμένου να διασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια, θα συσταθούν στα εκλογικά διαμερίσματα και στους δήμους διακομματικές επιτροπές που θα μπορούν να παρακολουθούν από κοντά τη διαδικασία.

    [05] Η νέα ηγεσία ΓΕΕΘΑ στον Στεφανόπουλο

    11/3/2002 1:54:00 μμ

    Τους νέους στρατηγούς, ναυάρχους και πτέραρχους παρουσιάζει στις 6 το απόγευμα, στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Kωστή Στεφανόπουλο ο υπουργός Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου.

    Το πρωί, ο υπουργός Αμυνας είχε συνάντηση με δύο μέλη της κυβέρνησης του Ισραήλ που ήρθαν στην Αθήνα για διμερείς επαφές και κυρίως για να εκφράσουν τη δυσφορία του Τελ Αβίβ για τη μη επιλογή του ισραηλινής κατασκευής συστήματος αυτοπροστασίας για τα ελληνικά F-16.

    [06] Αγνοείται 23χρονος από την Πρέβεζα

    11/3/2002 3:11:00 μμ

    Ακαρπες παραμένουν μέχρι αυτή την ώρα οι έρευνες για τον εντοπισμό του 23χρονου Σπύρου Μαυροκέφαλου, που εξαφανίστηκε χθες το πρωί από την Πρέβεζα ενώ στην παραλία της ''Κυανής Ακτής'', κοντά στην πόλη, βρέθηκαν τα ρούχα του. Στις έρευνες συμμετέχουν πλωτά του Λιμεναρχείου, ενώ σήμερα λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, δεν πέταξε το ελικόπτερο, το οποίο συμμετείχε χθες στις έρευνες.

    [07] Η ελληνική δύναμη στο Αφγανιστάν

    11/3/2002 2:00:00 μμ

    Με το κτίσιμο δυο σχολείων στην Καμπούλ, ξεκινούν από σήμερα την κοινωφελή τους δραστηριότητα οι άνδρες, που συμμετέχουν στην ελληνική δύναμη στο Αφγανιστάν.

    Αύριο αποπλέει για περιπολίες στην Ερυθρά και Αραβική θάλασσα, τον Περσικό και τον Ινδικό Ωκεανό, η φρεγάτα "ΨΑΡΑ".

    [08] Κλειστά την Καθαρά Δευτέρα τα σούπερ μάρκετ

    11/3/2002 4:28:00 μμ

    Κλειστά θα παραμείνουν στην Αθήνα και στις άλλες πόλεις τα Σούπερ Μάρκετ την Καθαρά Δευτέρα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ.

    Οσον αφορά τα περιφερειακά καταστήματα και ιδιαίτερα εκείνα των τουριστικών περιοχών, ο ΣΕΣΜΕ παρακάλεσε τα μέλη του να ανοίξουν για λίγες ώρες τα καταστήματα τους προκειμένου το καταναλωτικό κοινό να κάνει τις απαραίτητες σαρακοστιανές προμήθειες του.

    [09] Κρίσιμες ώρες για τον Σπύρο Κυπριανού

    11/3/2002 2:40:00 μμ

    Επιδείνωση παρουσίασε η κατάσταση της υγείας του πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ.Σπύρου Κυπριανού. Ο κ.Κυπριανού εισήχθη εσπευσμένα το πρωί του Σαββάτου στο Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου, όταν παρουσίασε ιδιαίτερα χαμηλή πίεση και δύσπνοια. Του παρασχέθηκε η απαραίτητη υποστηρικτική αγωγή, η οποία αρχικά απέδωσε. Ωστόσο η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε εκ νέου χθες το πρωί, όταν εκτός από χαμηλή πίεση και δύσπνοια, παρουσίασε και πνευμονικό οίδημα.

    Σύμφωνα με ιατρικούς κύκλους, τις τελευταίες ημέρες έχουν επηρεαστεί τα πλείστα ζωτικά όργανα του κ. Κυπριανού, ο οποίος για αρκετό χρόνο παρουσίασε και απώλεια επικοινωνίας με το περιβάλλον. Η κατάσταση της υγείας του χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα κρίσιμη.

    [10] Αμστερνταμ: 'Εληξε η περιπέτεια των ομήρων

    11/3/2002 7:36:00 μμ

    Μια περίεργη υπόθεση ομηρίας που βρισκόταν σε εξέλιξη από τις πρωινές ώρες στο κέντρο του Αμστερνταμ, έφτασε στο τέλος της. Ανδρας αγνώστων στοιχείων εισέβαλε νωρίς το πρωί στον ουρανοξύστη Ρέμπραντ, ένα από τα ψηλότερα κτίρια της ολλανδικής πρωτεύουσας στο οποίο στεγάζονται τα γραφεία των εταιριών Merryl Lynch και Lehman Brothers, και με την απειλή όπλου κράτησε δέκα άτομα, ομήρους. Η περιοχή αποκλειστηκε αμέσως από ισχυρές δυνάμεις, και ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις με τον ένοπλο. Τελικά ο άνδρας συνελήφθη, ενώ σύμφωνα με το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP, προηγουμένωνς προσπάθησε να αυτοκτονήσει και νοσηλεύεται τώρα σε νοσοκομείο.

    Ο άνδρας ήταν οπλισμένος με μια καραμπίνα M-16 ενώ αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι έφερε και εκρηκτικά, κάτι που οι αρχές απέφυγαν να επιβεβαιώσουν.

    Οι λόγοι που τον οδήγησαν σε αυτήν την ενέργεια δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστοί. Ωστόσο σύμφωνα με μαρτυρίες που μεταδόθηκαν από το πρακτoρείο Ρόϊτερ ο δράστης διαμαρτύρεται για το "ότι ο μεγάλος αριθμός τηλεοράσεων έχει οδηγήσει στη χειραγώγηση των ανθρώπων", ενώ ρίχνει μερίδιο ευθύνης "για όλη αυτήν την ανοησία που υπάρχει στον κόσμο" στους πωλητές τηλεοράσεων ευρείας οθόνης!

    Αξίζει να αναφερθεί ότι μέχρι πέρσι στο συγκεκριμένο κτίριο στεγάζονταν τα γραφεία της εταιρείας Φίλιπς.

    Το κτίριο Ρέμπραντ βρίσκεται στο κέντρο του Αμστερνταμ και κατά μήκος του ποταμού Αμστελ.

    [11] ΕΕ: Τα δικαιώματα του καταναλωτή

    11/3/2002 6:03:00 μμ

    Οι Ελληνες και οι Πορτογάλοι θεωρούν περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο Ευρωπαίο πολίτη, ότι τα δικαιώματά τους ως καταναλωτές δεν προστατεύονται επαρκώς στη χώρα τους. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες και πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της Ημέρας του Καταναλωτή στις 15 Μαρτίου.

    Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 14-31 Ιανουαρίου και συμμετείχαν 15.043 Ευρωπαίοι πολίτες.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, μόνο το 21% των Ελλήνων και των Πορτογάλων θεωρούν ότι τα δικαιώματά τους ως καταναλωτές προστατεύονται σε ικανοποιητικό βαθμό στη χώρα τους σε περίπτωση διένεξης με τον προμηθευτή του προϊόντος ή της παρεχόμενης υπηρεσίας.

    Πιο ασφαλείς δηλώνουν οι Φιλανδοί, το 82% των οποίων εκτιμούν ότι τα δικαιώματά τους προστατεύονται ικανοποιητικά στη χώρα τους και ακολουθούν οι Βρετανοί με 75%, ενώ στους "15" το 56% των Ευρωπαίων καταναλωτών δηλώνουν ικανοποιημένοι από το βαθμό προστασίας σε περίπτωση διένεξης με τον προμηθευτή.

    Εξάλλου, στην ερώτηση κατά πόσο είναι ικανοποιημένοι από την προστασία των δικαιωμάτων τους ως καταναλώτες όταν βρίσκονται σε κάποιο άλλο κράτος μέλος, προκύπτει ότι οι Ελληνες δηλώνουν από τους πιο ασφαλείς μεταξύ των Ευρωπαίων συμπολιτών τους: To 57% των Ιταλών, το 49% των Ελλήνων και το 36% των Πορτογάλων εκτιμούν ότι τα δικαιώματά τους προστατεύονται σε ικανοποιητικό βαθμό σε περίπτωση διένεξης με τον προμηθευτή όταν βρίσκονται σε κάποιο άλλο κράτος μέλος της ΕΕ.

    Επιφυλακτικοί για την προστασία των δικαιωμάτων τους στο εξωτερικό εμφανίζονται να είναι οι Γερμανοί καταναλωτές, το 16% των οποίων θεωρούν ότι είναι επαρκώς προστατευμένοι και ακολουθούν οι Σουηδοί με 20%.

    Στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 31% των καταναλωτών δηλώνουν ικανοποιημένοι από την προστασία των δικαιωμάτων τους όταν βρίσκονται σε κάποια άλλη χώρα μέλος.

    Με βάση αυτά τα δεδομένα μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι οι Ιταλοί, οι Ελληνες και οι Πορτογάλοι καταναλωτές νιώθουν πιο ασφαλείς για την προστασία των δικαιωμάτων τους σε κάποιο άλλο κράτος μέλος παρά στην ίδια τη χώρα τους.

    [12] Ζυρίχη: Η πιο επιθυμητή πόλη του κόσμου

    11/3/2002 2:36:00 μμ

    Η εικόνα της σοβαρότητας που συνοδεύει την Ελβετία ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο. Μια έρευνα τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν σήμερα καταδεικνύει τη Ζυρίχη ως την πλέον επιθυμητή πόλη του κόσμου που θα ήθελε κάποιος να ζήσει. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Βιέννη. Οι πόλεις της Ελβετίας κυριαρχούν στον κατάλογο με τα 215 αστικά κέντρα, η σειρά κατάταξης των οποίων βασίσθηκε στην ποιότητα ζωής. Η Γενεύη βρίσκεται στην τέταρτη θέση μαζί με το Σίδνεϊ και η Βέρνη έχει καταλάβει τη 10η θέση στην ετήσια έκθεση του ομίλου συμβούλων ανθρωπίνων πόρων Ουίλιαμ Μερσέρ.

    Στον αντίποδα του καταλόγου ως η απεχθέστερη πόλη για διαβίωση είναι η Μπραζαβίλ του Κονγκό.

    Για τη δημιουργία του καταλόγου ελήφθησαν υπόψη 39 βασικά κριτήρια όπως το πολιτικό, οικονομικό, φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον, ο πολιτισμός, το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, η εκπαίδευση, η στέγαση, οι συγκοινωνίες, οι αγορές και η διασκέδαση.

    Ως βάση σύγκρισης θεωρήθηκε η Νέα Υόρκη.

    Η αμερικανική μεγαλούπολη κατατάχθηκε στην 41η θέση μαζί με το Λονδίνο, τη Βοστώνη, την Ουάσινγκτον, το Σικάγο και τη Μαδρίτη.

    '' Τα κριτήρια για την επιλογή της πόλης που κάποιος θα ήθελε να ζήσει έχουν βελτιωθεί αισθητά από πέρυσι και αυξήθηκε σημαντικά το ''χάος'' μεταξύ κορυφής και βάσης'', δήλωσε Σλέιγκιν Παρακατίλ, ερευνητής του κέντρου Μερσέρ.

    Μεταξύ των 10 κορυφαίων πόλεων περιλαμβάνεται η Φραγκφούρτη, το Ελσίνκι, το Οκλαντ και η Κοπεγχάγη ενώ στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται το Ουαγκαντούγκου στην Μπουρκίνα Φάσο και η Βαγδάτη.

    Η πόλη με το ιδανικότερο φυσικό περιβάλλον είναι το Κάλγκαρι του Καναδά και με το χειρότερο η πόλη του Μεξικού.

    [13] Αμερικανορωσικές συνομιλίες για τον αφοπλισμό

    Πηγή: ΑΠΕ 11/3/2002 12:57:00 μμ

    Στην Ουάσινγκτον μεταβαίνει ο ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Ιβανόφ για συνομιλίες σχετικά με τον αφοπλισμό και τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Η Ουάσινγκτον και η Μόσχα διαπραγματεύονται τον περιορισμό των στρατιωτικών τους οπλοστασίων, στο πλαίσιο συμφωνίας που αναμένεται να υπογραφεί κατά τη συνάντηση κορυφής των προέδρων Πούτιν και Μπους, στα τέλη Μαϊου, στη Μόσχα.

    Η επίσκεψη Ιβανόφ πραγματοποιείται την ώρα, που Ρώσοι αξιωματούχοι εξέφρασαν την ανησυχία τους το περασμένο Σαββατοκύριακο για στοιχεία μυστικής έκθεσης του Πενταγώνου προς το αμερικανικό Κογκρέσο, που αποκάλυψε η εφημερίδα ''Λος Αντζελες Τάιμς'' και σύμφωνα με τα οποία η Ρωσία συγκαταλέγεται στις χώρες εναντίον των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα.

    [14] ''Κόκκινη κάρτα'' στα Τουπόλεφ από τους ''15''

    11/3/2002 12:07:00 μμ

    Ανεπιθύμητα με απόφαση της Ε.Ε θα είναι από την 1η Απριλίου τα ρωσικά αεροσκάφη Ιλιούσιν και Τουπόλεφ στα αεροδρόμια των χωρών των "15". Αιτία η παρωχημένη τεχνολογία τους, που αποδεικνύεται πολλαπλώς επιβαρυντική για το περιβάλλον.

    [15] Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους μικρομεσαίους

    Πηγή: NET 105,8 fm 11/3/2002 6:20:00 μμ

    Aναστέλλονται οι κινητοποιήσεις των εμπόρων και επαγγελματοβιοτεχνών μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας με το υπουργείο Οικονομικών για τον ΦΠΑ της τριετίας 1999-2001 και το κλείσιμο των ανελέγκτων υποθέσεων της περιόδου 1993-1998. Για τον ΦΠΑ συμφωνήθηκε να είναι προαιρετική η υποβολή της δήλωσης. Ομως όταν μια επιχείρηση υποβάλλει αυτή την δήλωση θα θεωρούνται περαιωμένες όλες οι εκκρεμότητες και για τον ΦΠΑ και για το εισόδημα. Η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων λήγει στο τέλος Απριλίου.

    Κλείνουν οι εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις της περιόδου 1993-1998

    Για τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις της περιόδου 1993-1998 υπουργείο και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες συμφώνησαν να κλείσουν οι υποθέσεις με την καταβολή ενός ορισμένου ποσού ανάλογο με τα ακαθάριστα έσοδα.

    Για τις εμπορικές και μεταποιητικές επιχειρήσεις με τζίρο έως 5 εκατομμύρια η δόση ορίστηκε στις 60.000 ανά χρήση, από 5 έως 20 εκατομμύρια 100.000 ανά χρήση, από 20 έως 50 εκατομμύρια 200.000 και από 50 έως 75 εκατομμύρια 300.000 ανά χρήση.

    Με την υποβολή της δήλωσης από τον φορολογούμενο καταβάλλεται το ένα δέκατο του ποσού και το υπόλοιπο σε 24 μηνιαίες δόσεις.

    Πρωτοβουλία Ελλάδας-Ολλανδίας υπέρ των μικρομεσαίων

    Πρωτοβουλία υπέρ των μικρομεσαίων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανέλαβαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και Ολλανδίας, κύριοι Κώστας Σημίτης και Βίμ Κόκ.

    Με επιστολή τους στον Ισπανό Πρωθυπουργό και προεδρεύοντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης προτείνουν να προετοιμάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μία Πράσινη Βίβλο για την επιχειρηματικότητα και στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας να συγκληθεί μία έκτακτη σύνοδος για το θέμα αυτό.

    [16] Συναντήσεις Προέδρου ''Αθήνα 2004''

    Πηγή: ΑΠΕ 11/3/2002 7:30:00 μμ

    Διαδοχικές συναντήσεις είχε σήμερα η Πρόεδρος του ''Αθήνα 2004'' Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη στην έδρα της οργανωτικής επιτροπής, με τον Υπουργό Παιδείας Πέτρο Ευθυμίου και τον υποψήφιο δήμαρχο για το δήμο της Αθήνας Χρήστο Παπουτσή. Ο κ. Ευθυμίου είχε συνεργασία με την πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής για το θέμα της Ολυμπιακής εκπαίδευσης στα σχολεία και την πρόοδο του προγράμματος για τον εθελοντισμό.

    Αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Ευθυμίου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο που συντελείται στα σχετικά προγράμματα του υπουργείου Παιδείας, ενώ κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να σταματήσουν τις ''παραφωνίες'' ώστε να πετύχει η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και να αναπτυχθεί η χώρα.

    Επίσης, η κ. Αγγελοπούλου συναντήθηκε με τον κ. Παπουτσή, τον οποίο ενημέρωσε για την ολυμπιακή προετοιμασία.

    Ο κ. Παπουτσής δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις τον εθελοντισμό και θα προσπαθήσει να περάσει το μήνυμα και τη σημασία του εθελοντισμού σε όλους τους Αθηναίους πολίτες.

    Ο κ. Παπουτσής αναφέρθηκε και στο πρόβλημα με τα σκουπίδια στην Αθήνα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι εκτός από τη σωστή οργάνωση για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας κατά τη διάρκεια των Αγώνων θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε εξίσου σοβαρά και το πρόβλημα των απορριμμάτων. Συμπλήρωσε δε ότι πρέπει να κάνουμε Αγώνες καθαρούς απ' όλες τις πλευρές.

    Συνάντηση Μίλερ-Σπανουδάκη

    Ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα Τόμας Μίλερ είχε σήμερα σύσκεψη εργασίας με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ''Αθήνα 2004'' Γιάννη Σπανουδάκη για θέματα ασφαλείας.

    Αύριο, ο κ. Μίλερ θα επισκεφθεί ξανά την οργανωτική επιτροπή προκειμένου να μιλήσει με τον εντεταλμένο σύμβουλο της εταιρείας Σπύρο Καπράλο για την προώθηση του μπέιζ μπολ στην Ελλάδα.

    [17] Πέθανε ο προπονητής πόλο Ακης Τσαταλιός

    11/3/2002 5:57:00 μμ

    Ο ξαφνικός θάνατος του προπονητή της γυναικείας ομάδας υδατοσφαίρισης της Βουλιαγμένης, Ακη Τσαταλιού οφείλεται σε οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, σύμφωνα με το πόρισμα της νεκροψίας που έγινε σήμερα. Ο 33χρονος Τσαταλιός έχασε τη ζωή του χθες κατά την διάρκεια του αγώνα της Βουλιαγμένης με τον Εθνικό στον Πειραιά. Η κηδεία του θα γίνει αύριο στις 15.00, από το νεκροταφείο της Νέας Σμύρνης. Ο Τσαταλιός ήταν παντρεμένος και πατέρας ενός παιδιού. Ηταν παίχτης του πόλο για αρκετά χρόνια στην ομάδα της Βουλιαγμένης, ενώ στη συνέχεια ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της γυναικείας ομάδας.

    [18] Συνέντευξη Λεμονή στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ

    11/3/2002 3:11:00 μμ

    Τη βεβαιότητα ότι ο Ολυμπιακός θα στεφθεί για μια ακόμη φορά πρωταθλητής, παρά το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι το απόλυτο φαβορί του πρωταθλήματος, εξέφρασε ο Τάκης Λεμονής. Ο προπονητής των "ερυθρολεύκων" με δηλώσεις του στην EΡΑ ΣΠΟΡ, εκτός των άλλων δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την εμφάνιση των παικτών του στο ματς της Ξάνθης, ενώ έχρισε τους δυο "δικεφάλους", την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ, ως φαβορί για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης που οδηγεί στο Τσάμπιονς Λιγκ.

    Ο κ. Λεμονής αναφέρθηκε και στο παιχνίδι Κυπέλλου με τον Ηρακλή, όπου θα στερηθεί τις υπηρεσίες των Τζιοβάνι, Καρεμπέ, Ζε Ελίας και Νινιάδη. "Εχουμε σημαντικές απουσίες, αλλά εξίσου σημαντικοί είναι όλοι οι παίκτες του Ολυμπιακού. Μας ενδιαφέρει και το Κύπελλο και θα επιδιώξουμε να είμαστε έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε μια πολύ καλή ομάδα. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για τη νίκη".

    [19] Αναχώρησε ο Παναθηναϊκός για το Οπόρτο

    11/3/2002 12:12:00 μμ

    Με την αισιοδοξία πως θα τα καταφέρει και θα επιστρέψει με το βαθμό της πρόκρισης, αναχώρησε σήμερα το πρωί για την Πορτογαλία η αποστολή του Παναθηναϊκού. Οι "πράσινοι" αντιμετωπίζουν αύριο το βράδυ την Πόρτο στο "Ντας Αντας" και χρειάζονται το βαθμό της ισοπαλίας, για να εξασφαλίσουν έτσι τη δεύτερη θέση του ομίλου και τη συμμετοχή στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο προπονητής των "πρασίνων", Σέρτζιο Μαρκαριάν, τόνισε πως η ομάδα του μπορεί να διεκδικήσει το θετικό αποτέλεσμα.

    Στον αγώνα δεν θα συμμετάσχει ο Μικάελσεν, γιατί είναι τιμωρημένος, ενώ ο Γιάννης Γκούμας συμμετέχει στην αποστολή χωρίς όμως να είναι σίγουρο ότι θα παίξει, καθώς τραυματίστηκε στο παιχνίδι με τον Αρη. Ο προπονητής των "πρασίνων" Σέρτζιο Μαρκαριάν θα αποφασίσει την τελευταία στιγμή εάν θα παίξει τελικά ο Γκούμας.

    [20] Μπάσκετ: Οι Ελληνες διαιτητές στα Κύπελλα Ευρώπης

    Πηγή: ΑΠΕ 11/3/2002 4:45:00 μμ

    Η Ελλάδα δεν έχει εκπροσώπους στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ μόνο σε συλλογικό επίπεδο, αλλά και σε διαιτητικό. Ο Λεωνίδας Σπυρίδωνος ορίστηκε από τη FIBA να διευθύνει τον αγώνα Ουνίξ Καζάν-Σιένα (19/3) για το Κύπελλο Σαπόρτα. Ο Νίκος Καρούσης θα έχει διπλή αποστολή αφού στις 20/3 θα σφυρίξει στην αναμέτρηση Φαμίλια Σκίο-Σοπρόν για το Κύπελλο Ρονκέτι και την επόμενη μέρα το παιχνίδι Λαβετζίνι-Μπουρζ για την Ευρωλίγκα γυναικών. Ο Γιώργος Τανατζής θα είναι ένας εκ των δυο διαιτητών στο ματς Ολιμπίκ Βαλενσιέν-Μίζο Πεκς (28/3) για την Ευρωλίγκα γυναικών, ενώ ο Λάζαρος Βορεάδης θα διευθύνει τον αγώνα Λιέτουβος Ρίτας-Χάποελ Μιγκντάλ (26/3) για το Κύπελλο Σαπόρτα.

    Τέλος, Ελληνικό χρώμα θα έχει και η αναμέτρηση Μπουρζ-Λαβετζίνι (28/3) για την Ευρωλίγκα γυναικών, στην οποία κομισάριος θα είναι ο Θόδωρος Λεφτάκης.

    [21] Ιστιοπλοϊα: Τρίτος ο Ανδρεάδης στο Μαϊάμι

    11/3/2002 4:44:00 μμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Την τρίτη θέση κατέκτησε στην κατηγορία Farr 40 το ελληνικό σκάφος ''Atalanti XI'' με κυβερνήτη τον Γιώργο Ανδρεάδη στην διεθνή ιστιοπλοϊκή εβδομάδα του SORC στο Μαϊάμι των ΗΠΑ. Το πλήρωμα του σκάφους αποτελούσαν οι Λεωνίδας Πελεκανάκης, Ανδρέας Κυπραίος, Νάκης Καραγιαννίδης και Παναγιώτης Θεοχάρης, ενώ στην κατηγορία μετείχαν 22 σκάφη.

    Το ''Atalanti XI'' ολοκλήρωσε τον αγώνα με 59 βαθμούς ποινής, έναν περισσότερο από το ''Barking Mad'' με κυβερνήτη τον Τζέιμς Ρίντσαρντσον. Πρώτο τερμάτισε το ''Samba Pa Ti'' με κυβερνήτη τον Τζον Κιλρόι.

    Το ελληνικό σάφος τερμάτισε κατά σειρά στις 9 ιστιοδρομίες που διεξήχθησαν στις θέσεις: 7, 4, 1, 6, 18, 2, 3, 1, 17.

    [22] Κατανάλωση αλκοολ κατά γυναικείας υπέρτασης

    11/3/2002 5:57:00 μμ

    Αμερικανική ιατρική μελέτη, το περιεχόμενο της οποίας δημοσιοποιήθηκε σήμερα, καταλήγει στο πόρισμα ότι η ήπια κατανάλωση αλκοόλ δύο ή και τρεις φορές εβδομαδιαίως από γυναίκες που εμφανίζουν ''πρώιμη'' υπέρταση οδηγεί σε σαφή βελτίωση της υγείας τους. Σύμφωνα με τον επικεφαλής των συντακτών αυτής της ενδιαφέρουσας μελέτης, καθηγητή Ιατρικής, Ραβι Θαντχάνι, του Γυναικολογικού Νοσοκομείου της Βοστόνης, η παραπάνω πρακτική απομακρύνει οριστικά και σε ένα ποσοστό όχι μικρότερο του 30% τον κίνδυνο της εκδήλωσης της χρόνιας υπέρτασης σε γυναίκες ηλικίας μεταξύ 25-42 ετών.

    Από την μελέτη υπογραμμίζεται ότι η ήπια κατανάλωση αλκοόλ -42 μιλιγκράμ λικέρ, 340 μιλιγκράμ μπίρας και 113 μιλιγκράμ οίνου εβδομαδιαίως- αναμφίβολα προστατεύει κατά 14% περισσότερο τις γυναίκες της παραπάνω ηλικιακής ομάδας, που υποφέρουν από υπέρταση, σε σύγκριση με τις συνομήλικες τους που δεν καταναλώνουν καθόλου αλκοολούχα ποτά.

    Οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι θα επικεντρώσουν τις ιατρικές έρευνες τους στο πώς ακριβώς επενεργεί ''ευεργετικά'' η ελαφριά εβδομαδιαία κατανάλωση αλκοόλ στον γυναικείο πληθυσμό και πώς διαφοροποιείται ενδεχόμενα η γενική πρόβλεψη ανάλογα με την εθνικότητα ή και την φυλή των γυναικών.

    Τα πορίσματα της μελέτης που δημοσιοποιήθηκε αποκρυσταλλώθηκαν ύστερα από ιατρικές κλινικές παρατηρήσεις πολλών ετών πάνω σε ένα στατιστικό δείγμα περίπου 70 χιλιάδων νοσοκόμων, που υποβλήθηκαν στους απαραίτητους ιατρικούς ελέγχους εθελοντικά και στην αρχή της έρευνας οι ηλικίες τους κυμαίνονταν μεταξύ 25 και 42 ετών.

    Τέλος σύμφωνα με άλλο συμπέρασμα της έρευνας η μπίρα μάλλον προστατεύει καλύτερα τον γυναικείο πληθυσμό από την χρόνια υπέρταση. Συμπέρασμα το οποίο οι επιστήμονες ανακοίνωσαν με την επιφύλαξη της ανάγκης μιας πρόσθετης επιστημονικής τεκμηρίωσης.

    [23] Το Διεθνές Συνέδριο Πληροφορικής στην Αθήνα

    11/3/2002 1:57:00 μμ

    Η Αθήνα πήρε τη σκυτάλη από την Αδελαΐδα για τη διοργάνωση του 14ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Πληροφορικής, το Μάιο του 2004. Το διαχρονικό έπαθλο του Παγκοσμίου Συνεδρίου Πληροφορικής (WITSΑ Perpetual Trophy) παρέδωσε ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ενωσης Συνδέσμων Πληροφορικής (WITSA), Τζ. Νιούστρομ στον πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) Αθανάσιο Πουλιάδη. Η διοργάνωση του Συνεδρίου από τον ΣΕΠΕ αποτελεί σημαντική επιτυχία του Συνδέσμου και τιμή για την Ελλάδα, μια που το Συνέδριο αποτελεί τη σημαντικότερη παγκόσμια διοργάνωση του κλάδου.

    Το 14ο Συνέδριο στην Αθήνα, προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί τρεις μόλις μήνες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το Μάιο του 2004 και αναμένεται να προσελκύσει περίπου 3.000 συνέδρους, καθώς και σημαντικές διεθνείς προσωπικότητες από τον κόσμο της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών.

    Στόχος του συνεδρίου είναι τόσο η ενημέρωση για τις μελλοντικές τάσεις στον κλάδο, όσο και η δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος και συνθηκών για νέες επενδύσεις και συνεργασίες.

    Ο προϋπολογισμός του συνεδρίου αναμένεται να φθάσει τα 6 εκατ. δολάρια και ήδη η ανάδοχος κοινοπραξία που έχει αναλάβει τη διοργάνωση και υποστήριξη του συνεδρίου (C&amp;C International και e-Decathlon) βρίσκεται προς αναζήτηση χορηγών.

    Παράλληλα τα μέλη του ΣΕΠΕ ζήτησαν και την ενεργή συνδρομή της κυβέρνησης, προκειμένου να συνεισφέρει οικονομικά σε ένα τόσο μεγάλο γεγονός.

    Στο 13ο Παγκόσμιο Συνέδριο Πληροφορικής (World Congress οn Information Technology) η συμμετοχή του ΣΕΠΕ στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

    Υπενθυμίζεται ότι το Παγκόσμιο Συνέδριο Πληροφορικής διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια την τελευταία εικοσιπενταετία, συμβάλλοντας στην προσέγγιση και συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων, κυβερνητικών αξιωματούχων και πανεπιστημκικών από τις πέντε ηπείρους, οι οποίοι έχουν ως κοινό πεδίο δράσης την Πληροφορική και τις Τηλεπικοινωνίες.

    [24] Αυστραλία: Πριμ στους σωστούς οδηγούς

    11/3/2002 5:58:00 μμ

    Eνα πρωτότυπο τρόπο εξετάζει η κυβέρνηση της αυστραλιανής πολιτείας της Βικτώριας, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να πείσει τους οδηγούς να είναι πιο προσεκτικοί με στόχο την μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων. Στα μελλοντικά σχέδια της περιλαμβάνεται και το ενδεχόμενο επιβράβευσης των καλών οδηγών! Μεταξύ άλλων, λοιπόν, αν η κυβέρνηση αποδεχθεί σχετικές εισηγήσεις που της έγιναν, οι καλοί οδηγοί θα αμείβονται τόσο με επαίνους όσο και ...υλικά!

    Δηλαδή θα τους δίνονται χρήματα, δώρα και μειωμένα τέλη κυκλοφορίας! ''Καλοί οδηγοί'' θα θεωρούνται αυτοί που δεν έχουν στο ενεργητικό τους τροχαίο ατύχημα, δεν έχουν τιμωρηθεί για τροχαία παράβαση ή παράνομη στάθμευση και δεν έχουν συλληφθεί να οδηγούν κάτω υπό την επιρροή αλκοόλ. Το νέο επαναστατικό πρόγραμμα, αν τελικά εφαρμοστεί, σε πρώτη φάση θα εφαρμοστεί πιλοτικά.

    [25] Χώρισε η Μπρίτνεϊ Σπίαρς

    Πηγή: ΑΠΕ 11/3/2002 2:14:00 μμ

    Υποψήφιοι μνηστήρες σπεύσατε. Η πριγκίπισσα της ποπ Μπρίτνεϊ Σπίαρς χώρισε από τον αγαπημένο της Τζάστιν Τίμπερλεϊκ. Όπως γράφει σήμερα ο βρετανικός τύπος η 20χρονη τραγουδίστρια και ο τραγουδιστής του συγκροτήματος των N' Sync τερμάτισαν τη σχέση τους πριν από μια εβδομάδα και ως βασικός λόγος του χωρισμού τους φέρεται το εξαιρετικά βεβαρυμένο πρόγραμμα εργασίας και των δύο.

    Όπως γράφει η εφημερίδα "ΣΑΝ" η Μπρίτνεϊ επέστρεψε στον Τζάστιν το διαμαντένιο δαχτυλίδι αξίας 140.000 δολαρίων που της είχε χαρίσει το καλοκαίρι.

    ''Σπάνια συναντώνται οι δύο τους τις τελευταίες μέρες και αυτός φαίνεται να έχει κουρασθεί από τις συνεχείς ερωτήσεις για το πώς ήταν η ερωτική ζωή με την Μπρίτνεϊ'', γράφει η ΣΑΝ.

    Το ζευγάρι ήταν μαζί για δύο χρόνια. Γνωρίσθηκαν για πρώτη φορά το 1993 όταν εμφανίσθηκαν στην τηλεοπτική εκπομπή Ντίσνεϊ Κλάμπ όπου τραγούδησαν και χόρεψαν παρέα ντυμένοι ως Μίνι και Μίκυ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 11 March 2002 - 17:55:05 UTC