Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-03-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ξεκίνησε η επιχείρηση καθαρισμού της Αθήνας
  • [02] Δηλώσεις ενότητας και αισιοδοξίας στο ΠΑΣΟΚ
  • [03] Φλόγες πολέμου στη Μέση Ανατολή
  • [04] Κρίσιμη η ερχόμενη εβδομάδα για το ασφαλιστικό

    [01] Ξεκίνησε η επιχείρηση καθαρισμού της Αθήνας

    10/3/2002 11:15:00 πμ

    Ξεκίνησε τη νύχτα η αποκομιδή των απορριμμάτων από τους δρόμους της Αθήνας, που είχαν σχηματίσει "βουνά" μετά την πολυήμερη απεργία των οδοκαθαριστών στη Πρωτεύουσα. Χθες, ανέστειλαν μέχρι τις 5 Μαΐου τις κινητοποιήσεις τους οι συμβασιούχοι υπάλληλοι του τομέα καθαριότητας και στο διάστημα αυτό θα επιχειρήσουν συναντήσεις με το Δήμαρχο Αθηναίων και τον Υπουργό Εσωτερικών, ώστε να βρεθεί λύση στο πρόβλημά τους. Προηγήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ σε εξαιρετικά φορτισμένη ατμόσφαιρα.

    Πολιτικές κόντρες κάτω από τα σκουπίδια

    Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος επιτέθηκε προσωπικά κατά του υπουργού Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδη, χαρακτηρίζοντάς τον "ανεύθυνο" και "άβουλο".

    Κι ο ίδιος, όμως, ο Δήμαρχος Αθηναίων κατηγορήθηκε από την Αντιπολίτευση ότι χρησιμοποιεί τους συμβασιούχους ως μεταφερόμενους χειροκροτητές του κόμματός του. Επίσης, η Αντιπολίτευση τον κατηγόρησε ότι ενώ εδώ και τρεις μήνες από το ΑΣΕΠ έχει εγκριθεί η πρόσληψη 300 ατόμων στο δήμο για άγνωστους λόγους δεν έχουν κληθεί να προσέλθουν για εργασία

    Ποιος τελικά ευθύνεται;

    Συγκεκριμένα, κατά τη χθεσινή έκτακτη σύσκεψη του Δ.Σ του Δήμου Αθηναίων, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, αφού τάχθηκε υπέρ των εργαζομένων, στους οποίους υποσχέθηκε πως θα κρατήσει όλους τους υπαλλήλους στις θέσεις τους, επιτέθηκε δριμύτατα κατά της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ απέδωσε ευθύνη για το αδιέξοδο στο θέμα αυτό στην αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί κρίσεις.

    Στη συνέχεια πήρε τον λόγο η δημοτική σύμβουλος, προσκείμενη στο ΠΑΣΟΚ, κ. Γείτονα, η οποία κατηγόρησε τόσο το δήμαρχο για τη στάση του στα εφτά τελευταία χρόνια στο δήμο, όσο και τους εργαζομένους, τους οποίους χαρακτήρισε ''μεταφερόμενους χειροκροτητές του ΚΕΠ''. Η κ. Γείτονα είπε επίσης πως προ τριμήνου μέσω ΑΣΕΠ προσλήφθηκαν 300 άτομα στο δήμο, τα οποία, όμως, για άγνωστους λόγους δεν έχουν αρχίσει ακόμα να εργάζονται.

    Ο πρώην δήμαρχος Αθηνών κ. Μπέης τάχθηκε υπέρ της λύσης της απεργίας, αν και απέδωσε ευθύνες στην κυβέρνηση και τάχθηκε υπέρ των εργαζομένων. Ωστόσο, τους κάλεσε και αυτούς να δείξουν τη διαφωνία τους προς την πολιτική της κυβέρνησης με άλλους τρόπους, όπως διακόπτοντας την εργασία τους ανά δίωρο κάθε μέρα και ''πολιορκώντας'', όπως είπε, το υπουργείο Εσωτερικών.

    Οι απεργοί που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δημαρχείο, περιμένοντας τις αποφάσεις του Δ.Σ, αντέδρασαν με επικριτικά συνθήματα κατά του Υπουργού Εσωτερικών και της κυβέρνησης.

    [02] Δηλώσεις ενότητας και αισιοδοξίας στο ΠΑΣΟΚ

    Πηγή: ΕΤ-1 10/3/2002 11:21:00 πμ

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μιλώντας με τους δημοσιογράφους εν πτήσει επιστρέφοντας από την Ιαπωνία, έδωσε οριστικό τέλος στα σενάρια περί ήττας στις επερχόμενες εκλογές και σε εκείνα που τον φέρουν να επιθυμεί την Προεδρία της Δημοκρατίας. Κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος υπογραμμίζουν με συνεντεύξεις και δηλώσεις τους ότι η επόμενη εκλογική μάχη θα δοθεί με τον Κώστα Σημίτη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

    Σφοδρή επίθεση Καραμανλή κατά Σημίτη

    Εν τω μεταξύ, σε ημερίδα για τους Παλιννοστούντες Ομογενείς, που διοργανώνει το κόμμα του στη Θεσσαλονίκη θα μιλήσει σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

    Ο κ. Καραμανλής εξαπέλυσε χθες από το Κιλκίς δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση, και προσωπικά στον Πρωθυπουργό. Του καταλόγισε αδυναμία να κυβερνήσει τη χώρα, ενώ σχολιάζοντας τα σενάρια για αλλαγή του εκλογικού νόμου, είπε ότι αποκαλύπτουν την ηττοπάθεια της κυβέρνησης την οποία κατηγόρησε για καθεστωτικές πρακτικές.

    Απέρριψε ο Ν. Κωνσταντόπουλος συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ

    Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, μιλώντας χθες στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, απέρριψε για άλλη μία φορά την προσέγγιση με το ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ότι κλειδί για τις εξελίξεις είναι η καθιέρωση της απλής αναλογικής.

    [03] Φλόγες πολέμου στη Μέση Ανατολή

    Πηγή: NET 105,8 fm 10/3/2002 10:13:00 πμ

    Τη δυσφορία της διεθνούς κοινότητας προκαλεί η νέα ένταση στη Μέση Ανατολή, που τείνει να λάβει τη μορφή γενικευμένης επίθεσης του Ισραήλ εναντίον των αυτόνομων παλαιστινιακών εδαφών. Τις πρώτες πρωινές ώρες, ισραηλινά μαχητικά ελικόπτερα έπληξαν με πολλούς πυραύλους παλαιστινιακούς στόχους στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας. Παλαιστίνιος αξιωματούχος είπε ότι τουλάχιστον δύο ρουκέτες χτύπησαν τα κτίρια που στεγάζουν την παλαιστινιακή υπηρεσία πληροφοριών στη Ράφα. Ο αξιωματούχος αυτός δεν ήταν σε θέση να πει αν υπήρξαν θύματα.

    Ανελέητα χτυπήματα

    Νωρίτερα, άρματα του ισραηλινού στρατού εισέβαλαν σε προσφυγικό καταυλισμό δυτικά της Ράφα και έβαλαν με οβίδες με αποτέλεσμα να τραυματιστούν επτά Παλαιστίνιοι. Στη διάρκεια της επιχείρησης, καταστράφηκε ένας σταθμός της παλαιστινιακής αστυνομίας, ενώ Ισραηλινοί στρατιώτες ερεύνησαν τα σπίτια και συνέλαβαν πολλούς Παλαιστίνιους.

    Παράλληλα ελικόπτερα έριξαν πυραύλους σε παλαιστινιακούς στόχους στη Γάζα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 24 άνθρωποι, 20 πολίτες και τέσσερα μέλη της Δύναμης 17, της φρουράς δηλαδή του Γιάσερ Αραφάτ και να καταστραφούν πολλά κτίρια, μεταξύ των οποίων και αυτό που στεγάζει τη "Δύναμη 17", καθώς και αυτό της υπηρεσίας μεταφορών της Προεδρίας.

    Μακελειό τη νύχτα που πέρασε

    Χθες το βράδυ, 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 50 τραυματίστηκαν όταν Παλαιστίνιος καμικάζι, μέλος της "Ταξιαρχίας των μαρτύρων των Αλ Ακσά" επιτέθηκε σε καφενείο στην Ιερουσαλήμ, σε πολύ μικρή απόσταση, από την κατοικία του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν.

    Λίγες ώρες νωρίτερα, στην πόλη Νετάνια, τρεις άτομα σκοτώθηκαν, όταν δυο ένοπλοι Παλαιστίνιοι από την ίδια οργάνωση, πριν πέσουν νεκροί από πυρά αστυνομικών, σκότωσαν έναν Ισραηλινό και τραυμάτισαν σοβαρά τουλάχιστον 20 άτομα.

    Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυε επιθέσεις εναντίον προσφυγικών καταυλισμών στα ανατολικά της Ράφα, ενώ ισραηλινά ελικόπτερα εκτόξευσαν δυο πυραύλους εναντίον προσφυγικού καταυλισμού στη πόλη Ραμάλα με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Παλαιστίνιος. Οι δύο επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες βράδυ στο Ισραήλ, έχουν στόχο να σαμποτάρουν την αποστολή του Αμερικανού μεσολαβητή Αντονι Ζίνι, ο οποίος αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα στην περιοχή, δήλωσε Ισραηλινός εκπρόσωπος, και επέρριψε την ευθύνη για τις επιθέσεις, στον Γιάσερ Αραφάτ, ενώ ο Ισραηλινός υπουργός Εσωτερικών τάχθηκε υπέρ της συνέχισης του αποκλεισμού των Παλαιστινίων μέχρι να συνθηκολογήσουν.

    Σύμβουλος του Σαρόν: ο ισραηλινός στρατός θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις

    Ο ισραηλινός στρατός θα συνεχίσει τις εντατικές επιχειρήσεις, που άρχισε στις 28 Φεβρουαρίου στα παλαιστινιακά εδάφη στην Δυτική Οχθη και την Γάζα, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος του Αριέλ Σαρόν για πολιτικά θέματα, Ζαλμάν Σοβάλ. Η ισραηλο-παλαιστινιακή διαμάχη έχει κοστίσει τη ζωή, μέσα σε 10, σε 177 ανθρώπους-125 Παλαιστίνιους και 52 Ισραηλινούς.

    Αναφερόμενος στη νέα αποστολή του Αμερικανού μεσολαβητή Αντονι Ζίνι στη Μέση Ανατολή, ο Σοβάλ τόνισε πως "αυτή η αποστολή του Ζίνι είναι μια καινούργια ευκαιρία για τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ να σταματήσει τη βία". "Εχουμε να πούμε στον Αραφάτ πως αν δεν σταματήσει την τρομοκρατία, θα χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο που διαθέτουμε για να το πετύχουμε εμείς", κατέληξε ο Ισραηλινός αξιωματούχος.

    [04] Κρίσιμη η ερχόμενη εβδομάδα για το ασφαλιστικό

    Πηγή: NET 105,8 fm 10/3/2002 10:43:00 πμ

    Νέα συνάντηση θα έχουν την Τρίτη για το ασφαλιστικό η ΓΣΕΕ και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ενώ αύριο συνεδριάζει για το θέμα αυτό η ολομέλεια της διοίκησης της Γενικής Συνομοσπονδίας. Ο κ. Ρέππας μιλώντας στην ΝΕΤ 105,8 ανακοίνωσε ότι οι εργαζόμενες μητέρες θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν δύο χρόνια νωρίτερα και επεσήμανε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα βελτιωθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους, ώστε να μην υπάρχει ούτε ένας ανασφάλιστος εργαζόμενος.

    Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις μητέρες

    Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Κυριακάτικο ΒΗΜΑ", μεταξύ άλλων οι προτάσεις της κυβέρνησης προβλέπουν ότι οι μητέρες ανηλίκων και ενηλίκων τέκνων θα έχουν τέσσερις επιλογές συνταξιοδότησης, οι οποίες θα λειτουργούν υπέρ της μητρότητας.

    Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενες μητέρες θα μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο έτη γονικής άδειας για κάθε παιδί ή πρόωρη συνταξιοδότηση ή οικονομική ενίσχυση και εφόσον παραμείνει στην εργασία έως 65 ετών θα λαμβάνει σύνταξη προσαυξημένη αναλόγως προς τον αριθμό των παιδιών.

    Σχετικά με το όριο ηλικίας

    Επίσης, οι συντάξεις των ασφαλισμένων μετά το 1993 θα αυξηθούν στο 65% των συντάξιμων αποδοχών έναντι του 60% που προβλέπει ο νόμος Σιούφα.

    Ακόμα, το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους νέους ασφαλισμένους συμπληρώνουν 35 έτη ασφάλισης προσδιορίζεται στα 60 με 62 έτη, έτσι ώστε με το νέο καθεστώς να μην συνταξιοδοτείται ουδείς πριν της ηλικίας των 60 ετών.

    Μέλημα της κυβέρνησης μία δίκαιη λύση του ζητήματος

    Θα εξετάσουμε το θέμα του ασφαλιστικού διεξοδικά δήλωσε στη μεσημβρινή ραδιοεφημερίδα της ΝΕΤ 105,8 ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την καλή πρόθεση της κυβέρνησης για δίκαιη λύση του ζητήματος.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 10 March 2002 - 9:55:21 UTC