Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-03-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παρέμβαση εισαγγελέα για τα σκουπίδια
  • [02] Ομιλία Καραμανλή στο''Ιωάννης Βελλίδης''
  • [03] Εκδήλωση της ΕΓΕ για τη σημερινή Ημέρα
  • [04] Μ. Ανατολή: Δραματικές οι εξελίξεις
  • [05] Τριγμοί στο κυβερνόν κόμμα της Βουλγαρίας
  • [06] Τουρκο-ισραηλινή συνεργασία στους εξοπλισμούς
  • [07] Οριστικά νοκ άουτ ο Αλέξης Αλεξανδρής
  • [08] Νέος υποψήφιος για την προεδρία της ιταλικής λίγκα
  • [09] Η Ελληνική συμμετοχή στην Μπιενάλε

    [01] Παρέμβαση εισαγγελέα για τα σκουπίδια

    8/3/2002 9:13:00 μμ

    Την παρέμβαση της Δικαιοσύνης προκάλεσε η εικόνα απέραντης χωματερής, που παρουσιάζει η Αθήνα, εξαιτίας της συνεχιζόμενης απεργίας των συμβασιούχων του Δήμου Αθηναίων, στο χώρο της καθαριότητας, οι κινητοποιήσεις των οποίων κρίθηκαν παράνομες από το Μονομελές Πρωτοδικείο. Η Εισαγγελία Πρωτοδικών διέταξε τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διαπιστωθεί, εάν έχουν διαπραχθεί αξιόποινες πράξεις από τους εργαζόμενους στον τομέα καθαριότητας αλλά και της δημοτικής αρχής, ενώ οι παραβάτες θα παραπέμπονται στο Αυτόφωρο.

    Στους τόνους σκουπιδιών, που έχουν σκεπάσει τους δρόμους της πρωτεύουσας, ήρθαν να προστεθούν και οι υψηλές θερμοκρασίες, κάνοντας αφόρητη τη ζωή των πολιτών.

    Έκτακτο Δ.Σ. για την έυρεση λύσης

    Ο Δήμος Αθηναίων συγκαλεί αύριο εκτάκτως στις 13:00 το Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να βρεθεί λύση. Ταυτόχρονα, απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη να παραστεί στη συνεδρίαση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ.Σκανδαλίδης δεν προτίθεται να παραστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς ισχύει η δήλωσή του ότι η Δημοτική Αρχή είναι υπεύθυνη για την καθαριότητα της πόλης.

    Προσπάθειες να βρεθεί λύση

    Εν τω μεταξύ ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδη κάλεσε το Δήμαρχο Αθηναίων να αναλάβει τις ευθύνες του και να δώσει τη λύση, που θα απαλλάξει την Αθήνα από τους τόνους των απορριμμάτων. "Δεν είμαστε υπέρ των απολύσεων", δήλωσε ο κ.Σκανδαλίδης, σημειώνοντας, όμως, ότι "δεν δεχόμαστε εκβιασμούς με τους αρμόδιους να μην αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους".

    Νωρίτερα, ο Δήμαρχος Αθηναίων είχε καταλογίσει στην κυβέρνηση την ευθύνη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, κάνοντας λόγο για αδυναμία του αρμόδιου υπουργείου να διαχειριστεί την κρίση.

    Μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο υφυπουργός Εσωτερικών Λάμπρος Παπαδήμας σημείωσε ότι η απεργία έχει κηρυχθεί παράνομη και επεσήμανε ότι ο Δήμος έχει τη δυνατότητα, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, να προχωρήσει στην πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών του.

    Κλιμάκιο του δημοτικού συμβουλίου και των απεργών συμβασιούχων θα επιδιώξει σήμερα συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.

    Χθες συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αθηναίων και εξέδωσε ψήφισμα, με το οποίο γίνεται έκκληση στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Εσωτερικών να τηρήσουν τις προ διμήνου δεσμεύσεις τους για την επίλυση του προβλήματος των συμβασιούχων.

    Εξάλλου, νέες αποφάσεις αναμένεται να λάβουν εντός των επομένων ημερών οι περίπου 230 συμβασιούχοι, ενώ συνεχίζουν τις 48ωρες κυλιόμενες απεργίες τους.

    [02] Ομιλία Καραμανλή στο''Ιωάννης Βελλίδης''

    8/3/2002 9:42:00 μμ

    Σκληρή επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κ.Καραμανλής μιλώντας σε εκδήλωση της Γραμματείας Γυναικείων Θεμάτων της Ν.Δ. στο Συνεδριακό Κέντρο "Ιωάννης Βελλίδης". Ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι προσπαθεί να παρασύρει το δημόσιο βίο σε σενάρια συνομωσιολογίας και ιδεολογικής τρομοκρατίας. Διαπίστωσε έντονο κλίμα δυσφορίας στην κοινή γνώμη που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις και που φορτίζεται ακόμη περισσότερο από δικαστικές διώξεις στο τρίγωνο της διαπλοκής, ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Για τη γυναίκα στην κοινωνία

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Kαραμανλής ανέπτυξε το πρόγραμμα της NΔ για τη βελτίωση της θέσης της γυναίκας στην κοινωνία και μεταξύ άλλων ανέφερε τη θεσμοθέτηση Aνεξάρτητης Aρχής για την εφαρμογή της ισότητας μεταξύ των δυο φύλων, την ψήφιση "Xάρτας Oικογένειας", κ.λ.π.

    O πρόεδρος της NΔ θα επισκεφθεί αύριο το πρωί τη λίμνη Kορώνεια στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης και το βράδυ θα εκφωνήσει πολιτικό λόγο στο Kιλκίς.

    [03] Εκδήλωση της ΕΓΕ για τη σημερινή Ημέρα

    8/3/2002 8:33:00 μμ

    ''Η ενεργός δράση των γυναικών σε όλες τις ηλικίες'' ήταν το θέμα της εκδήλωσης-συζήτησης που διοργάνωσε στο πλαίσιο της σημερινής Ημέρας η Ένωση Γυναικών Ελλάδας (ΕΓΕ). Η πρόεδρος της Ένωσης Μαρία Κυπριωτάκη υπογράμμισε την αγωνιστική διεκδικητική σημασία της επετειακής αυτής ημέρας μνήμης ''των πρώτων μαζικών θυμάτων της επανάστασης των γυναικών στη Νέα Υόρκη (1875)''.

    Κατακτήσεις του ελληνικού γυναικείου κινήματος

    Μ.Κυπριωτάκη

    Για την κ.Κυπριωτάκη, πρόκειται για ένα διαχρονικό αίτημα στην πάλη των φύλων για ισότητα στην πράξη. Αναφέρθηκε στη δράση του ελληνικού γυναικείου κινήματος και στην προοδευτική νομοθεσία που κατέκτησε, "μια νομοθεσία η οποία, σε συνδυασμό με τις ανάλογες των κρατών μελών της ΕΕ, ευελπιστεί να αποτελέσει ενιαίο θεσμικό πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την ισότητα με παράλληλους μηχανισμούς για την υλοποίησή της". Εξάλλου, η πρόταση αυτή κατατέθηκε από την ΕΓΕ στη Γ.Γ. Ισότητας προκειμένου να προωθηθεί μέσω της ελληνικής προεδρίας.

    Στη σημερινή συζήτηση δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση από ειδικούς γιατρούς στις δυνατότητες δράσης αλλά και τα προβλήματα της ώριμης ηλικίας όπως οστεοπόρωση, κλιμακτήριος, συνδυασμένη φαρμακοδοσία, καρκίνος του μαστού κ.α.

    Για την ευαισθησία με την οποία "αντιμετωπίζουν οι γυναίκες το περιβάλλον και τις δυνατότητες παρέμβασής τους" μίλησε η βουλευτής της ΝΔ Έλσα Παπαδημητρίου. Η ίδια τόνισε ότι στο ζήτημα του περιβάλλοντος διαφαίνεται το μέγεθος της διαφορετικότητας μεταξύ ανδρικής και γυναικείας άποψης αναφέροντας χαρακτηριστικά παραδείγματα.

    Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, που τελούσε υπό την αιγίδα της ΓΓ Ισότητας και της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ και στην οποία παρίστατο και ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Χρήστος Παπουτσής, η ΓΓ Έφη Μπέκου έκανε αναφορά στο πρόσφατα υπογεγραμμένο μνημόνιο συνεργασίας για τις μετανάστριες.

    Στεφανόπουλος: Ίδια κριτήρια για τους υποψήφιους πολιτικούς

    Μ.Κυπριωτάκη

    Την αναγκαιότητα οι ψηφοφόροι να αντιμετωπίζουν τις γυναίκες και τους άνδρες υποψήφιους με τα ίδια κριτήρια, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με αντιπροσωπεία γυναικών-μελών του ελληνικού και ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Επίσης, ο κ.Στεφανόπουλος χαρακτήρισε ντροπή για την κοινωνία το απάνθρωπο, όπως είπε, σωματικό εμπόριο των γυναικών.

    Σημαντικό μέρος του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης θα διατεθεί για την απασχόληση, την εκπαίδευση και την επιχειρηματικότητα των γυναικών, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

    [04] Μ. Ανατολή: Δραματικές οι εξελίξεις

    8/3/2002 10:43:00 μμ

    Δραματική είναι πλέον η κατάσταση στη Μ.Ανατολή, καθώς λιγοστεύουν οι όποιες ελπίδες για εκτόνωση της έντασης. Σαράντα τρεις άνθρωποι, 37 Παλαιστίνιοι και 6 Ισραηλινοί, έχουν χάσει τη ζωή τους από τα ξημερώματα στα παλαιστινιακά εδάφη, όπου αμείωτα συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί και οι επιδρομές από ισραηλινά στρατεύματα. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και παλαιστινιακές πηγές του τομέα της ασφάλειας, το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, δέχθηκε από αέρος επίθεση, με πυραύλους από ισραηλινά μαχητικά ελικόπτερα.

    Ο Αραφάτ ζητά την επέμβαση ΕΕ και ΗΠΑ

    Νωρίτερα, ο δήμαρχος της πόλης Τουλκαρέμ είπε πως άλλοι 22 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους από ισραηλινά πυρά σε προσφυγικό καταυλισμό και στην πόλη του. Την ίδια ώρα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριελ Σαρόν δήλωνε ότι μπορούν να ξεκινήσουν οι συνομιλίες με στόχο την εκεχειρία, έστω κι αν παρατείνεται η βία μεταξύ των δύο πλευρών, εκτιμώντας ότι η περιοχή βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου.

    Ο ηγέτης των Παλαστινίων Γιάσερ Αραφάτ ζήτησε την επέμβαση της ΕΕ και των ΗΠΑ για να σταματήσει η σφαγή, ενώ στην περιοχή θα μεταβεί προσεχώς ο Αμερικανός απεσταλμένος Αντονι Ζίνι. Σχετικά με την έλευσή του, ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέϊνα, στέλεχος της Παλαιστινιακής Αρχής, δήλωσε ότι οι συνεχείς στρατιωτικές επιδρομές του Ισραήλ έχουν στόχο την εξόντωση του παλαιστινιακού λαού και τον τορπιλισμό της αποστολής του Αμερικανού ειδικού απεσταλμένου.

    Έκκληση της Διεθνής Αμνηστίας

    Έκκληση κάνει η Διεθνής Αμνηστία για αποστολή διεθνών παρατηρητών στα κατεχόμενα εδάφη. "Παδιά Παλαιστίνιων και Ισραηλινών έχουν σφαγιασθεί, δεκάδες ασθενοφόρα μεταφέρουν συνεχώς Παλαιστίνιους τραυματίες που έχουν γίνει στόχος των Ισραηλινών, σπίτια Παλαιστίνιων καταστρέφονται ενώ τα χωριά και οι πόλεις τους έχουν περικυκλωθεί'', καταγγέλει η οργάνωση.

    Αργά το βράδυ θα συναντηθούν στο Κάιρο Αραβες υπουργοί Εξωτερικών για να συζητήσουν την κατάσταση στην περιοχή και την ειρηνευτική πρόταση της Σαουδικής Αραβίας.

    Σήμερα στην Αθήνα, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου συζήτησε με τον Ισραηλινό πρέσβη Νταβίντ Σασόν τις εξελίξεις στο μεσανατολικό καθώς και το σαουδαραβικο σχέδιο Ειρήνης.

    [05] Τριγμοί στο κυβερνόν κόμμα της Βουλγαρίας

    8/3/2002 10:59:00 μμ

    Αλλάζει το πολιτικό σκηνικό στη Βουλγαρία μετά την απόφαση 5 βουλευτών του κυβερνώντος ''Εθνικού Κινήματος Συμεών ο Δεύτερος'', να αποχωρήσουν από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΕΚΣ και να παραμείνουν ως ανεξάρτητοι βουλευτές. Έτσι, η οριακή πλειοψηφία που διέθετε το ΕΚΣ χάνεται και αυτό μετατρέπεται σε όμηρο του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (ΚΔΕ) που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό.

    Η απόφαση των πέντε να εγκαταλείψουν την κοινοβουλευτική ομάδα του ΕΚΣ ερμηνεύεται από τους παρατηρητές ως αποκορύφωμα έντονων αντιπαραθέσεων στο ετερόκλητο Κίνημα που ίδρυσε πέρσι ο τέως βασιλιάς και νυν πρωθυπουργός της Βουλγαρίας.

    [06] Τουρκο-ισραηλινή συνεργασία στους εξοπλισμούς

    8/3/2002 7:57:00 μμ

    Στην ισραηλινή κρατική βιομηχανία όπλων ανατέθηκε από την τουρκική κυβέρνηση η τεχνική βελτίωση 170 αρμάτων μάχης, αμερικανικής κατασκευής Μ-60, μ' ένα συμβόλαιο αξίας σχεδόν 670 εκατομμυρίων δολαρίων, ανακοίνωσε σήμερα στην Αγκυρα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ.

    Ας σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο άρμα μάχης είναι τεχνολογίας της δεκαετίας του 1960. Η σχετική διμερής συμφωνία επιτεύχθηκε μετά από διαβουλεύσεις αρκετών ετών, εξαιτίας οικονομικών αντιξοοτήτων. Μετά το 1996, οι σχέσεις της Τουρκίας, που ειναι μεν μουσουλμανικό κράτος αλλά με κοσμικό χαρακτήρα, με το Ισραήλ έχουν εξομαλυνθεί σε μεγάλο βαθμό. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ είναι οι μεγαλύτερες αριθμητικά μετά από τις αμερικανικές. Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ είναι προνομιακός σύμμαχος της Αγκυρας στον τομέα των ενόπλων δυνάμεων.

    [07] Οριστικά νοκ άουτ ο Αλέξης Αλεξανδρής

    8/3/2002 7:36:00 μμ

    Βαρύ πλήγμα για τον Ολυμπιακό, καθώς καλείται να διεκδικήσει τη νίκη στη Ξάνθη χωρίς τον "μίστερ γκολ" Αλέξη Αλεξανδρή. Ο έμπειρος φορ τέθηκε οριστικά νοκ άουτ από τη δύσκολη αναμέτρηση της Κυριακής στην ακριτική πόλη, αφού ούτε σήμερα κατάφερε να ακολουθήσει το προπονητικό πρόγραμμα με την υπόλοιπη ομάδα. Ο πρώτος σκόρερ των "ερυθρολεύκων" προσπάθησε να μπει στο πρόγραμμα, αλλά αισθάνθηκε ενοχλήσεις στον προσαγωγό και αποχώρησε από την προπόνηση. Τη θέση του Αλέξη Αλεξανδρή στην επίθεση, αναμένεται να πάρει ο Πίτερ Οφορίκουε, τον οποίο ο Τάκης Λεμονής χρησιμοποίησε ως παρτενέρ του Ζιοβάνι.

    Ο Γκανέζος θα επιστρέψει στην βασική ενδεκάδα περίπου μετά από τρεις μήνες, καθώς την τελευταία φορά που είχε συμβεί αυτό ήταν τον Νοέμβριο, με αντίπαλο και πάλι την Ξάνθη, στο ματς του πρώτου γύρου (1-1).

    Στην σημερινή προπόνηση δεν πήραν μέρος οι Ζε Ελίας, Νινιάδης και Χούτος, που ακολούθησαν ατομικό πρόγραμμα.

    Ο Τάκης Λεμονής συμπεριέλαβε στην αποστολή για το κυριακάτικο ματς 21 ποδοσφαιριστές.

    Εκτός έμειναν οι Αλεξανδρής, Αντζας, Γιάννου, Ζε Ελίας, Νινιάδης, Σηφάκης και Χούτος.

    [08] Νέος υποψήφιος για την προεδρία της ιταλικής λίγκα

    8/3/2002 8:02:00 μμ

    Σε οριστικό αδιέξοδο οδηγείται η μονομαχία του Φράνκο Σένσι με τον Στέφανο Τάνζι για την προεδρία της ιταλικής λίγκα. Στη σημερινή τέταρτη κατά σειρά ψηφοφορία, οι 33 από τους 37 προέδρους των ομάδων της πρώτης και δεύτερης κατηγορίας έριξαν λευκό, κάνοντας σαφές ότι δεν πρόκειται να βρεθεί λύση όσο οι πρόεδροι της Ρόμα και της Πάρμα εμμένουν στις υποψηφιότητές τους. Μετά από αυτή την εξέλιξη, η συνέλευση αποφάσισε να συστήσει μια επιτροπή, που στις επόμενες 15 ημέρες θα πρέπει να έχει καταλήξει σε μια καινούρια υποψηφιότητα, που όλοι ελπίζουν ότι θα αποδειχθεί κοινής (ή, στη χειρότερη περίπτωση, ευρείας) αποδοχής.

    "Καταλάβαμε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό. Από τη στιγμή που κανένας από τους δύο δεν αποσύρεται, πρέπει να βρούμε έναν τρίτο υποψήφιο και αυτό θα κάνει η επιτροπή", δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Μπρέσια Τζίνο Κοριόνι.

    Η θέση του προέδρου στην ιταλική λίγκα ''χηρεύει'' από τις 28 Δεκεμβρίου, όταν ο ως τότε πρόεδρος Φράνκο Καράρο αποσύρθηκε μετά την εκλογή του στη θέση του προέδρου της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας.

    [09] Η Ελληνική συμμετοχή στην Μπιενάλε

    8/3/2002 7:49:00 μμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Στον κοινωνικό ρόλο του καλλιτέχνη πιστεύει η Μαρία Παπαδημητρίου, που θα εκπροσωπήσει με έργο της τη χώρα μας στην 25η Μπιενάλε του Σάο Πάολο (23/3-2/6). Τίτλος της Μπιενάλε ''Εικονογραφίες της Μητρόπολης'' και η Ελληνίδα καλλιτέχνης θα μεταφέρει στον εκθεσιακό χώρο που της αναλογεί (100 τ.μ.) την εμπειρία της από ένα άλλο κόσμο, περιθωριοποιημένο στις παρυφές της μητρόπολης, τους Βλαχορουμάνους και τους τσιγγάνους της Αυλίδας στη δυτική Αττική, προτείνοντας ταυτόχρονα και τις δικές της λύσεις στα προβλήματά τους, μέσα από τις αρχιτεκτονικές της παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στο έργο της.

    Πιο συγκεκριμένα, η Μ.Παπαδημητρίου θα ''στήσει'' ένα περιβάλλον με βίντεο-προβολές, φωτογραφίες και αντικείμενα καθημερινής χρήσης από τη συνοικία της Αυλίδας, και αρχιτεκτονικές προτάσεις τεκμηριωμένες, προκειμένου να μπορέσουν να υλοποιηθούν, όπως κτίσματα αντί για τις υπάρχουσες παράγκες, έναν πολυχώρο με κινηματογράφο, λουτρά, ένα μικρό ''πρώτων βοηθειών''.

    Ο βιρτουόζος κλαρινίστας των Ρόμα Γιώργος Μάγκας, θα αποτελέσει μέρος της εγκατάστασης παίζοντας μουσική σε προβολή, από βιντεοσκόπηση της Μαρίας Παπαδημητρίου. Είναι ένα είδος μουσείου που η ίδια το ονομάζει "ΤΑΜΑ-Προσωρινό Αυτόνομο Μουσείο" για όλους, μια ''οθόνη της κοινωνίας μας για να καταλάβουν οι θεατές και ένας τρόπος να νανουρίσω τους νομάδες και να πάρω έστω για λίγο την κούρασή τους''.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 8 March 2002 - 21:55:04 UTC