Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-03-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θέατρο βίας για άλλη μια φορά η Μ. Ανατολή
  • [02] Συνετρίβη αμερικανικό F-14 νότια της Κρήτης
  • [03] Νέο βήμα στην καταπολέμηση του καρκίνου

    [01] Θέατρο βίας για άλλη μια φορά η Μ. Ανατολή

    Τίνα Βαλαούρα 3/3/2002 10:38:00 πμ

    Με πυραύλους, εναντίον του γενικού επιτελείου του παλαιστινιακού στρατού στη Βηθλεέμ της Δυτικής Οχθης απάντησε σήμερα το Ισραήλ, στην επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε χθες στη δυτική Ιερουσαλήμ, με τραγικό απολογισμό 10 νεκρούς. Την επίθεση καταδίκασε η Παλαιστινιακή Αρχή, ενώ την ευθύνη ανέλαβε ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση. Λίγο αργότερα, οπλισμένοι Παλαιστίνιοι επιτέθηκαν εναντίον ισραηλινού μπλόκου σκοτώνοντας οκτώ στρατιώτες, εκδικούμενοι για τις καταλήψεις προσφυγικών καταυλισμών.

    Εκρηκτική η κατάσταση

    Η επίθεση των ενόπλων Παλαιστινίων σημειώθηκε κοντά στον οικισμό της Οφρα ανατολικά της Ραμάλα, όπου εκτός από τους οκτώ νεκρούς στρατιώτες, υπήρξαν και έξι τραυματίες. Σε άλλη παρόμοια επίθεση σε περιοχή στη Λωρίδα της Γάζας και συγκεκριμένα εναντίον οδοφράγματος του στρατού στο Κισουφιμ, τραυματίστηκαν άλλοι τρεις στρατιώτες, ενώ ακόμη ένας υπέκυψε τελικά στα τραύματα του στο νοσκομείο όπου είχε διακομισθεί.

    Στο μεταξύ ο ισραηλινός στρατός αποχώρησε σήμερα το πρωί από τον προσφυγικό καταυλισμό της Μπαλάτα, κοντά στη Νάμπλους της Δυτικής Οχθης, αφού ολοκλήρωσε την πρώτη φάση της επιχείρησης του.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση των στρατιωτικών αρχών, μετά το πέρας της "πρώτης φάσης" των επιχειρήσεων οι στρατιώτες εγκατέλειψαν τον καταυλισμό και αναδιπλώθηκαν στα περίχωρα. Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι ο στρατός θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις του στην περιοχή.

    Η επιχείρηση στον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα και στο Τζενίν ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 20 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και ένα κοριτσάκι 8 ετών και δύο Ισραηλινοί στρατιώτες ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 200.

    Ανάληψη της ευθύνης από τους Μάρτυρες του Αλ-Ακσα

    Η έκρηξη που συγκλόνισε χθες το βράδυ τη δυτική Ιερουσαλήμ "σφραγίστηκε" τελικά με δέκα ανθρωπους νεκρούς, εννέα Ισραηλινοί και ο δράστης. Μεταξύ των νεκρών είναι τρία παιδιά και δύο νήπια, εκ των οποίων το ένα ήταν 18 μηνών, μετέδωσε ο ισραηλινός στρατιωτικός ραδιοσταθμός, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται μέχρι στιγμής σε 36.

    Την ευθύνη ανέλαβαν οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ-Ακσα, ένοπλη οργάνωση που συνδέεται με το κίνημα Φατάχ του Παλαιστίνιου προέδρου Γιάσερ Αραφάτ.

    Με ανώνυμο τηλεφώνημα, μέλος της οργάνωσης δήλωσε ότι οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ-Ακσα αναλαμβάνουν την ευθύνη και αποκάλυψε ότι ο καμικάζι ήταν ο 19χρονος Μοχάμεντ Νταραζνέχ αλ-Σουχάνι, κάτοικος του καταυλισμού προσφύγων του Ντεχέισε, στην αυτόνομη περιοχή της Βηθλεέμ. "Η επίθεση αυτή έγινε σε απάντηση για τις σφαγές που έκανε ο ισραηλινός στρατός στην Μπαλάτα και στην Τζενίν", δήλωσε ο ανώνυμος που τηλεφώνησε.

    Οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσα είχαν απειλήσει την Πέμπτη ότι θα "ανοίξουν νέα μέτωπα εντός και εκτός Παλαιστίνης" σε αντίποινα για την εισβολή του ισραηλινού στρατού στους παλαστινιακούς καταυλισμούς προσφύγων.

    Η ίδια οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη και για το θάνατο Ισραηλινός ο οποίος βρέθηκε νεκρός κοντά σε εβραϊκό οικισμό στη Δυτική Οχθη. Ο ραδιοσταθμός του ισραηλινού στρατού μετέδωσε ότι το θύμα ήταν αξιωματικός της αστυνομίας, πληροφορία την οποία απέφυγε να επιβεβαιώσει ο εκπρόσωπος της αστυνομίας. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο άνδρας που δέχθηκε την επίθεση επέβαινε σε μοτοσικλέτα στην έρημο κοντά στην πόλη Βηθλεέμ και τον εβραϊκό οικισμό Κένταρ, όπου βρέθηκε το σώμα του διάτρητο από σφαίρες.

    Αλληλοκατηγορίες μεταξύ των δύο πλευρών για την κλιμάκωση της βίας

    Η Παλαιστινιακή Αρχή απο την πλευρά της καταδίκασε αμέσως την επίθεση αυτοκτονίας του Σαββάτου λέγοντας ότι είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε ενέργεια έχει στόχο πολίτες και από τις δύο πλευρές, είτε την ισραηλινή είτε την παλαιστινιακή. Στη σχετική ανακοίνωσή της επικρίνει επίσης την κυβέρνηση του ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν για την "πολιτική της επίθεσης κατά του παλαιστινιακού λαού".

    "Η ισραηλινή κυβέρνηση φέρει αμέριστη ευθύνη γι' αυτήν την πρόσφατη κλιμάκωση", προστίθεται στην ανακοίνωση της Παλαιστινιακής Αρχής, η οποία σημειώνει επίσης ότι η ίδια παραμένει "πλήρως δεσμευμένη στην ειρηνευτική διαδικασία".

    Εντούτοις ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του εβραϊκού κράτους, Αρι Μέκελ επέρριψε άμεσα τις ευθύνες στον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ λέγοντας ότι διέταξε τις παλαιστινιακές τρομοκρατικές οργανώσεις "να εξαπολύσουν μία τρομοκρατική επίθεση" εναντίον του Ισραήλ.

    "Δεν υφίσταται πλεον διαφορά ανάμεσα στις παλαιστινιακές οργανώσεις. Ολες τους έχουν επιλέξει μία στρατηγική τρομοκρατίας, υπό τις ευλογίες του Αραφάτ, και θα πρέπει να δώσουμε μία απάντηση στον πόλεμο τούτον της τρομοκρατίας, προκειμένου να εγγυηθούμε την ασφάλεια των πολιτών και των στρατιωτών μας", πρόσθεσε.

    "Ο Αραφάτ δεν κατανοεί πως δεν πρόκειται να καταβάλει τους Ισραηλινούς. Είναι λυπηρό γιατί κάθε ημέρα που περνά απομακρύνεται από τα όνειρά του, ενώ θα μπορούσαμε να βρούμε λύσεις, εάν σταματούσε τη βία", δήλωσε ο Μέκελ.

    Οι δηλώσεις του Μέκελ ακολούθησαν τις δύο αιματηρές επιθέσεις Παλαιστινίων ενάντια σε δύο οδοφράγματα του ισραηλινού στρατού.

    Στο μεταξύ ριπές από πολυβόλα όπλα δέχθηκε σήμερα μία φάλαγγα ισραηλινών οχημάτων, που κυκλοφορούσεστον οδικό άξονα που συνδέει τον εβραϊκό οικισμό Νετζαρίμ και το οδικό σταθμό του Καρνι, ανάμεσα στη Λωρίδα της Γάζας και στο Ισραήλ, ενώ ένα πραγματικό ανθρωποκυνηγητό έχει ξεκινήσει σήμερα το πρωί προκειμένου να εντοπισθούν δύο Παλαιστίνιοι οι οποίοι διείσδυσαν στο ισραηλινό έδαφος, κοντά στο κιμπούτζ Νιρίμ, στην έρημο Νεγκέφ, στο νότιο Ισραήλ, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές.

    Παράλληλα το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο πρόκειται σήμερα να συνεδριάσει προκειμένου να εξετάσει την επιδείνωση της κατάστασης στον τομέα της ασφάλειας. Για το λόγο αυτό, ο πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν πρόκειται επίσης να συγκαλέσει σήμερα και το συμβούλιο ασφαλείας.

    [02] Συνετρίβη αμερικανικό F-14 νότια της Κρήτης

    3/3/2002 11:19:00 πμ

    Ενα αεροσκάφος F-14 του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού συνετρίβη χθες στη Μεσόγειο, αμέσως μετά την απογείωση του από το αεροπλανοφόρο "Τζον Κένεντι", με συνέπεια να χάσει τη ζωή του ο ένας από τους δύο πιλότους. Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν επισήμως από την Ουάσινγκτον, οι δύο πιλότοι του F-14 πρόλαβαν και χρησιμοποίησαν το σύστημα εκτόξευσης των καθισμάτων τους και έπεσαν στη θάλασσα. Λίγα λεπτά αργότερα μία ομάδα διασωστών τους ανέσυρε, αλλά ο ένας πιλότος είχε υποκύψει. Ο δεύτερος νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

    Το αεροπλανοφόρο έπλεε περίπου 80 χιλιόμετρα νοτίως της Κρήτης όταν έγινε το δυστύχημα, στις 15.00 (ώρα Ελλάδας). Το "Τζον Κένεντι" πλέει προς την βόρειο Αραβική Θάλασσα στο πλαίσιο των αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν.

    [03] Νέο βήμα στην καταπολέμηση του καρκίνου

    Τίνα Βαλαούρα 3/3/2002 11:17:00 πμ

    Ενα σημαντικό βήμα στο χώρο της ιατρικής έρευνας έρχεται να αναπτερώσει τις ελπίδες για την δημιουργία ενός νέου αποτελεσματικού φαρμάκου κατά του καρκίνου. Σουηδοί επιστήμονες ανακοίνωσαν από τη Στοκχόλμη ότι βρήκαν τρόπο να επαναφέρουν σε υγιή κατάσταση ένα συγκεκριμένο γονίδιο που ευθύνεται για τη δημιουργία των καρκινικών όγκων, το οποίο μάλιστα εν συνεχεία επιδρώντας στους όγκους οδηγεί στη συρρίκνωση τους.

    Αισιόδοξοι οι επιστήμονες

    Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι περισσότεροι από τους μισούς ανθρωπους που έχουν στο καρκινικούς όγκους διαθέτουν ένα μεταλλαγμένο γονίδιο που ονομάστηκε p53 και το οποίο όταν βρίσκεται σε υγιή φάση βοηθά στην αποκατάσταση της ζημιάς που έχει υποστεί το DNA, και η οποία εξαρχής οδηγεί στην δημιουργία του καρκίνου. Χωρίς αυτήν την διαδικασία ο όγκος αρχίζει να αυξάνεται ανεξέλεγκτα.

    Ωστόσο, μια ομάδα γιατρών στο νοσοκομείο Karolinska της Στοκχόλμη ανακοίνωσε πως βρήκε τον τρόπο να «επιδιορθώνει» αυτό το «ελαττωματικό» γονίδιο, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τη δημιουργία ενός φαρμάκου το οποίο ουσιαστικά θα μπορεί να καταπολεμά οποιαδήποτε μορφή καρκίνου.

    «Ειμασταν αρκετά τυχεροί ώστε να ανακαλύψουμε μια συγκεκριμένη ουσία ή οποία επιδρά στο γονίδιο με τον τρόπο που επιθυμούμε. Αντιμετωπίζει τη μετάλλαξη που έχουν υποστεί το p53 με συνέπεια ο καρκίνος να αρχίσει να αυτοκαταστρέφεται» τόνισε χωρίς να κρύβει την ικανοποίηση του ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, και καθηγητής ογκολογίας, Klas Wiman.

    Η εν λόγω ουσία είναι ένα μόριο το οποίο αποκαλούν Prime-1. Οι επιστήμονες το διοχέτευσαν σε ποντίκια τα οποία είχαν δεχθεί μόσχευμα ανθρώπινων κυττάρων καρκίνου των οστών. Σε σύντομο χρονικό διάστημα η αύξηση των όγκων σταμάτησε, σε άλλες περιπτώσεις εντελώς, σε κάποιες άλλες αρκετά. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον ήταν το γεγονός ότι δεν σημειώθηκαν παρενέργειες όπως απώλεια βάρους ή ασυνήθιστη συμπεριφορά.

    «Το δοκιμάσαμε και σε καλλιέργειες κυττάρων και από τη στιγμή που υπήρχε ελαττωματικό p53, η ουσία επιδρούσε ευεργετικά» προσθέτει ο Wiman.

    Σύμφωνα με τους γιατρούς που συμμετείχαν στην έρευνα, για τις περιπτώσεις των ασθενών που δεν διαθέτουν το συγκεκριμένο γονίδιο, το σχετικό φάρμακο που θα αναπτυχθεί μελλοντικά θα μπορούσε πάλι να χορηγηθεί σε συνδυασμό με την ακτινοβολία.

    Οι γιατροί προσθέτουν ότι το επόμενο στάδιο της έρευνας είναι να γίνει κατανοητός από στους επιστήμονες ο ακριβής τρόπος με τον οποίο επιδρά ανασταλτικά στην ανάπτυξη του καρκίνου το Prime-1.

    «Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε τον ακριβώς πως γίνεται. Σκοπός μας είναι να και άλλες ουσίες με παρόμοια ή και καλύτερα αποτελέσματα και να εξακριβώσουμε το «μηχανισμό» που κρύβεται από πίσω.»λέει ο Wiman διευκρινίζει ότι η έρευνα για τη δημιουργία και διάθεση στη αγορά του αντίστοιχου φαρμάκου θέλει περίπου μια δεκαετία για να ολοκληρωθεί.

    Σημειώνουμε ότι τα αποτελέσματα της παραπάνω έρευνας βρίσκονται στο τεύχος Μαρτίου της ιατρικής επιθεώρησης Nature Medicine.

    Πηγή Reuters


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 3 March 2002 - 9:53:56 UTC