Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-03-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέοι βομβαρδισμοί εναντίον της ''Αλ Κάιντα''
  • [02] Σύσκεψη Νεολαίας ΠΑΣΟΚ
  • [03] Επιχείρηση διάσωσης 30 λαθρομεταναστών
  • [04] Πυρκαγιά σε επιβατικό πλοίο στην Πύλο
  • [05] Ύποπτα δέματα σε Βρετανούς πολιτικούς
  • [06] Συνελήφθη ο εγκέφαλος της επίθεσης στην Ινδία
  • [07] Τραγικός θάνατος Παλαιστίνιου στη Γάζα
  • [08] Ταχύτερες οι Ferrari στην Αυστραλία
  • [09] Κλειστός Στίβος: Το πρώτο χρυσό στη Ρωσία
  • [10] Η περιοδεία της Ελισάβετ... στα ΜακΝτόναλντς

    [01] Νέοι βομβαρδισμοί εναντίον της ''Αλ Κάιντα''

    Πηγή: ΑΠΕ 2/3/2002 11:12:00 πμ

    Αμερικανικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν βομβιστικές επιθέσεις σε θύλακες της οργάνωσης "Αλ Κάιντα" και των Ταλιμπάν σε ορεινή περιοχή του ανατολικού Αφγανιστάν, μετέδωσε σήμερα το ιδιωτικό Αφγανικό Ισλαμικό Πρακτορείο (AIP) που εδρεύει στο Πακιστάν. Περισσότεροι από 500 Αραβες και άλλοι μαχητές της Αλ Κάιντα, μαζί με τις οικογένειες τους, κρύβονται στην Αρμα, περίπου 40 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Γκαρντέζ, της πρωτεύουσας της επαρχίας Πάκτια, ανέφερε το πρακτορείο.

    "Τα αμερικανικά αεροπλάνα επανέλαβαν τους βομβαρδισμούς εναντίον της Αλ Κάιντα στα βουνά της Αρμα χθες τη νύχτα και συνέχισαν μέχρι το πρωί", δήλωσε ένας εκπρόσωπος του κυβερνώντος συμβουλίου (σούρα) της Πάκτια.

    Το Πεντάγωνο είχε ανακοινώσει την προηγούμενη ημέρα οτι ο στρατός συνέλεγε πληροφορίες για εκατοντάδες ύποπτους μαχητές της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν που συγκεντρώνονταν κοντά στο Γκαρντέζ.

    [02] Σύσκεψη Νεολαίας ΠΑΣΟΚ

    2/3/2002 10:46:00 πμ

    Συνεδριάζει σήμερα για πρώτη φορά το νεοεκλεγμένο Κεντρικό Συμβούλιο Νεολαίας ΠΑΣΟΚ με θέμα τον πολιτικό σχεδιασμό της νεολαίας. Με ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του Γραμματέα του κόμματος Κώστα Λαλιώτη.

    [03] Επιχείρηση διάσωσης 30 λαθρομεταναστών

    Πηγή: NET 105,8 fm 2/3/2002 10:04:00 πμ

    Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο από το πολεμικό ναυτικό, η επιχείρηση διάσωσης των συνολικά 30 ναυαγών λαθρομεταναστών, στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Χίου, ενώ βρέθηκε και ένα μισοβυθισμένο φουσκωτό. Πέντε ναυαγοί περισυνελλέγησαν, από το ελικόπτερο Αγκούστα Μπέλ, 6 από το Σούπερ Πούμα και άλλοι 19 από σωστική λέμβο του λιμενικού. Όλοι μεταφέρθηκαν στη Χίο.

    [04] Πυρκαγιά σε επιβατικό πλοίο στην Πύλο

    Πηγή: NET 105,8 fm 2/3/2002 10:16:00 πμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Στις φλόγες τυλίχτηκε νωρίς το πρωί στο στο επιβατικό οχηματαγωγό πλοίο "Εξπρές Μιλένιουμ 2" , σημαίας Παναμά, ενώ έπλεε ανοιχτά της Πύλου. Τα 22 μέλη του πλημώματος που επέβαιναν στο πλοίο το εγκατέλειψαν γύρω στις 7:45 το πρωί. Είναι όλοι καλά στην υγεία τους και βρίσκονται σε σωσίβιες λέμβους, μέχρι να αποφασιστεί αν θα ξαναμπούν στο πλοίο ή θα παραλειφθούν από το πλοίο Ζωγραφιά για να τους μεταφέρει στην Κέρκυρα.

    [05] Ύποπτα δέματα σε Βρετανούς πολιτικούς

    2/3/2002 11:39:00 πμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Μια οργάνωση Σκοτσέζων αυτονομιστών ανέλαβε την ευθύνη για την αποστολή σε Βρετανούς πολιτικούς δεμάτων, που περιείχαν καυστική σόδα, ανακοίνωσε η βρετανική αστυνομία. Η διαβρωτική χημική ουσία, που χρησιμοποιείται για την απόφραξη σωληνώσεων, εντοπίστηκε σε ένα πακέτο που είχε αποσταλεί στο πρωθυπουργικό γραφείο του Τόνι Μπλερ αφότου οι αρχές δέχτηκαν ένα προειδοποιητικό τηλεφώνημα.

    Η εκπρόσωπος της Σκότλαντ Γιαρντ δήλωσε ότι: "οι αξιωματικοί της Μητροπολιτικής Αστυνομίας τέθηκαν σε συναγερμό στις 14:00 (της Παρασκευής, 16:00 ώρα Ελλάδας) μετά το προειδοποιητικό τηλεφώνημα ενός άγνωστου άνδρα που ισχυρίστηκε ότι ανήκει στον Σκοτσέζικο Εθνικό Απελευθερωτικό Στρατό (SNLA)".

    Ο άνδρας αυτός είπε ότι συνολικά ταχυδρομήθηκαν 16 δέματα και η αστυνομία επιβεβαίωσε πως ένα από αυτά προοριζόταν για ένα Σκοτσέζο βουλευτή ο οποίος δεν κατονομάστηκε.

    Οι ταχυδρομικές σφραγίδες σε ένα από τα δέματα, έδειξαν ότι ταχυδρομήθηκε στη Γκλασκόβη της Σκωτίας.

    Η αστυνομία κάλεσε όλους τους πολιτικούς να βρίσκονται σε επαγρύπνηση για τον εντοπισμό των υπόλοιπων 14 πακέτων που πιστεύεται οτι βρίσκονται ακόμη στα ταχυδρομεία.

    Η Ντάουνινγκ Στριτ απέφυγε να σχολιάσει το γεγονός υποστηρίζοντας οτι πρόκειται για ζήτημα ασφαλείας.

    Μια πηγή την οποία επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερ ανέφερε όμως ότι δεν υπήρξε κίνδυνος για τους υπαλλήλους του πρωθυπουργικού γραφείου.

    Δεν είναι η πρώτη φορά που κάνει την εμφάνιση της η οργάνωση αυτή, η οποία έχει ως στόχο τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης δημοκρατίας στη Σκοτία και την ανακήρυξη της γαελικής, της αρχαίας κελτικής γλώσσας, ως επίσημης γλώσσας.

    Τον περασμένο Αύγουστο ένα πακέτο, που υποτίθεται ότι περιείχε το θανατηφόρο βακτήριο του άνθρακα, αλλά τελικώς αποδείχθηκε ακίνδυνο, εστάλη στο Πανεπιστήμιο Σεντ Αντριους, λίγο πριν ξεκινήσει εκεί τις σπουδές του ο πρωτότοκος γιος του πρίγκιπα Καρόλου, πρίγκιπας Ουίλιαμ. Το 1995 η ίδια οργάνωση είχε στείλει έξι παγιδευμένες επιστολές αλλά οι εκρηκτικοί μηχανισμοί δεν λειτούργησαν και η αστυνομία τους χαρακτήρισε "άτεχνους".

    [06] Συνελήφθη ο εγκέφαλος της επίθεσης στην Ινδία

    2/3/2002 10:54:00 πμ

    Ο φερόμενος ως εγκέφαλος της αιματηρής επίθεσης ενάντια στην αμαξοστοιχία στο Γκουτζαράτ της Ινδίας, συνελήφθη στην πόλη της Δυτικής Βενγκάλης, στην ανατολική Ινδία. Επίσης, στάθηκε η αφορμή για τις βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα στη μουσουλμανική και στην ινδουιστική κοινότητα της περιοχής, σύμφωνα με δημοσιεύματα του σημερινού Τύπου της Ινδίας.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα Δι Χιντού, ο ύποπτος, μέλος της ακραίας οργάνωσης Χαρκάτ-ουλ-Τζιχάντ-ε-Ισλάμι, ομολόγησε πως η επίθεση εναντίον του επιβατηγού συρμού την περασμένη Τετάρτη, στην πόλη του Γκουτζαράτ, στις δυτικές Ινδίες, ήταν προσχεδιασμένη.

    Οι αρχές δήλωσαν πως ο συλληφθείς είναι ο υπαρχηγός της οργάνωσης και συνελήφθη μέσα σε ένα τραίνο, που έφθανε στη Δυτική Βενγκάλη από το γειτονικό κρατίδιο Μπιχάρ.

    Όπως γράφει η Δι Χιντού, επικαλούμενη επίσημη πληροφόρηση, "η ανάκριση του ιδιόρρυθμου υπαρχηγού αποκάλυψε πως η τρομοκρατική οργάνωση σχεδίασε την επίθεση στο Σαμπαρμάτι Εξπρές με τη συνδρομή των μυστικών υπηρεσιών του Πακιστάν (ISI) και χρησιμοποίησε για τον σκοπό αυτό μέλη μίας εκτός νόμου, για πυρπολισμούς, φοιτητικής οργάνωσης".

    Τουλάχιστον 27 άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί στο Σαρνταρπούρ, στο κρατίδιο Γκουτζαράτ στις δυτικές Ινδίες, καθώς οι θρησκευτικές συγκρούσεις στην περιοχή συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, ανεβάζοντας στους 288 τον αριθμό των νεκρών στα επεισόδια, όπως μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης σήμερα.

    Το τηλεοπτικό δίκτυο Σταρ Νιούζ μετέδωσε πως το αγριεμένο πλήθος πυρπόλησε χθες βράδυ κατοικίες και καταστήματα στο Σαρνταρπούρ, στην επαρχία Μεχσάνα.

    Οι συγκρούσεις συνεχίζονται και σήμερα στην Μπαβναγκάρ, όπου ένα άτομο έχασε τη ζωή του από τα πυρά των αστυνομικών.

    Ο όχλος κατέκλυσε τους δρόμους της πόλης, λεηλατώντας, πετώντας πέτρες και πυρπολώντας σπίτια, προσθέτει το δίκτυο.

    Εντούτοις, η βία στο Αζχμενταμπάντ και στη Βαντοντάρα, που βίωσαν τις χειρότερες θρησκευτικές συγκρούσεις, καταλάγιασαν χάρις στην εμφάνιση του στρατού, που αναπτύχθηκε στις δύο αυτές πόλεις χθες το απόγευμα.

    [07] Τραγικός θάνατος Παλαιστίνιου στη Γάζα

    2/3/2002 10:41:00 πμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Ένας παλαιστίνιος άμαχος βρήκε τραγικό θάνατο σήμερα το πρωί, επειδή οι ισραηλινές δυνάμεις δεν επέτρεψαν στις ιατρικές ομάδες να περιθάλψουν τα τραύματά του, που προκλήθηκαν από πυρά ισραηλινών πολυβόλων στα βόρεια της Γάζας, όπως ανακοινώθηκε από νοσοκομειακές πηγές. Ο 28χρονος Χαλίλ Τζμάσι, υπέκυψε στα δύο σοβαρά τραύματά του, που προκλήθηκαν κατά το βομβαρδισμό της πόλεως Μπέιτ Χανούν, χθες βράδυ, από τις ισραηλινές δυνάμεις με πυρά από πυροβόλα αρμάτων μάχης και βαριά πολυβόλα, όπως τόνισαν οι τοπικές αρχές.

    Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε από την πλευρά του πως οι δυνάμεις του άνοιξαν πυρ και έριξαν μία οβίδα άρματος μάχης σε δύο Παλαιστινίους που πλησίαζαν τον φράκτη των συνόρων στην περιοχή της βορείου Γάζας.

    Η περιοχή αυτή δεν χρησιμοποιείται ως πέρασμα αμάχων. Ισραηλινή εκπρόσωπος δήλωσε πως ο στρατός δεν επέτρεψαν σε κανέναν την πρόσβαση στην περιοχή εκείνη όπου σημειώθηκε το επεισόδιο, επειδή οι στρατιώτες προσπαθούσαν να διαπιστώσουν εάν οι δύο Παλαιστίνιοι μετέφεραν εκρηκτικά.

    Παλαιστινιακές πηγές ανέφεραν πως δεν υπήρξε ανταλλαγή πυροβολισμών την ώρα του επεισοδίου και πως ο δεύτερος Παλαιστίνιος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο.

    Αποχώρηση Ισραηλινών στρατευμάτων από τον καταυλισμό προσφύγων της Τζενίν

    Ο ισραηλινός στρατός αποχώρησε από το εσωτερικό του καταυλισμού προσφύγων της Τζενίν, όμως εξακολουθεί την πολιορκία του με δυνάμεις έξω από την περίμετρό του, όπως αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες.

    Τα τεθωρακισμένα και οι μονάδες πεζικού εγκατέλειψαν το εσωτερικό του στρατοπέδου, στο οποίο είχαν διεισδύσει προ διημέρου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

    Οι ισραηλινές δυνάμεις κατέλάβαν επίκαιρες θέσεις γύρω από το στρατόπεδο, στην αυτόνομη παλαιστινιακή ζώνη, της οποίας τις προσβάσεις ελέγχουν.

    Ισραηλινός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε πως ο στρατός της χώρας του "αναδιπλώθηκε" στον τομέα, έπειτα από "την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης" των επιχειρήσεών του στην Τζενίν.

    Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα πως ανακάλυψε ένα αυτοσχέδιο εργαστήριο κατασκευής ρουκετών τύπου Κάσαμ, κατά τη διάρκεια ερευνών μέσα στον καταυλισμό προσφύγων της Μπαλάτα, στην Ναμπλούς.

    "Ανακαλύφθηκε ένα εργαστήριο κατασκευής ρουκετών Κάσαμ, στο οποίο βρισκόταν μία ρουκέτα έτοιμη προς χρήση, καθώς και πολλές άλλες που ήσαν υπό κατασκευήν", τονίζεται στο ανακοινωθέν του στρατού.

    Οι αυτοσχέδιες ρουκέτες Κάσαμ έχουν μικρό φορτίο εκρηκτικών (5κιλά) και βεληνεκές 5 με 8 χλμ, ενώ είναι εξαιρετικά περιορισμένης ακρίβειας στη στόχευσή τους.

    [08] Ταχύτερες οι Ferrari στην Αυστραλία

    Aγγελος Σταθακόπoυλος 2/3/2002 8:41:00 πμ

    Rubens Barrichello

    Από την πρώτη σειρά της εκκίνησης θα ξεκινήσουν οι οδηγοί της Ferrari στον πρώτο αγώνα της χρονιάς που διεξάγεται στο Albert Park της Μελβούρνης για το παγκόσμιο πρωτάθλημα Formula 1. Ο Βραζιλιάνος Rubens Barrichello ήταν ο ταχύτερος στις χρονομετρημένες δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν τα ξημερώματα, ενώ ο Γερμανός τέσσερις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, Michael Schumacher, θα ξεκινήσει από τη δεύτερη θέση.

    Michael Schumacher

    Σημαντικό ρόλο στην έκβαση των δοκιμών και τα τελικά αποτελέσματα έπαιξε ο άστατος καιρός και η βροχή που έκανε τελικά την εμφάνιση της.

    Ο Michael Schumacher ήταν ο ταχύτερος και στα τέσσερα σκέλη των ελεύθερων δοκιμών που προηγήθηκαν την Παρασκευή και το Σάββατο.

    H ομάδα της Ferrari συμμετέχει στον πρώτο αγώνα της χρονιάς χρησιμοποιώντας μια βελτιωμένη έκδοση του περσινού αυτοκινήτου.

    Η F2002, το νέο αυτοκίνητο της Ιταλικής φίρμας, αποδείχθηκε εξαιρετικά γρήγορο στις δοκιμές που πραγματοποίησε η ομάδα στο Fiorano, με τον Michael Schumacher να βελτιώνει 4 φορές το ρεκόρ πίστας.

    Όμως η ομάδα προκειμένου να βεβαιωθεί και για την αξιοπιστία του νέου αυτοκινήτου προτίμησε να ξεκινήσει τη χρονιά με το περσινό αυτοκίνητο, κάτι που αποδείχθηκε ότι δεν επηρέασε αρνητικά τους οδηγούς της. Περισσότερα...

    [09] Κλειστός Στίβος: Το πρώτο χρυσό στη Ρωσία

    Πηγή: ΑΠΕ 2/3/2002 11:35:00 πμ

    Μετά από ένα συγκλονιστικό αγώνα στο πένταθλο, η Ρωσία κατέκτησε το πρώτο χρυσό του 27ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Κλειστού Στίβου. Νικήτρια στο επίπονο αυτό αγώνισμα η Ελενα Προχόροβα, με 4.622 βαθμούς (60 εμπόδια-8.56, ύψος-1.78, σφαίρα-13.66, μήκος-6.42, 800μ-2:13.59). Δεύτερη με εθνικό ρεκόρ ήταν η Νάιντε Γκόμεζ από την Πορτογαλία, με 4.595 βαθμούς (8.59, 1.81, 19.09, 14.04, 6.50, 2:21.53) και τρίτη με εθνικό ρεκόρ η Σουδέζα, Καρολίνα Κλουφτ, με 4.535β. (8.49, 1.81, 12.71, 6.24, 2:14.5).

    Στο μεταξύ, η Σβετλάνα Φεοφάνοβα, δεν πρόλαβε να... ιδρώσει. Περίμενε σχεδόν 3 ώρες για να κάνει ένα και μόνο άλμα. Πέρασε τα 4.35 με την 1η προσπάθεια, φόρεσε την φόρμα της και πήγε να... ξεκουραστεί.

    Η Φεοφάνοβα έδειξε και πάλι την ανωτερότητα της και είναι το μεγάλο φαβορί για το χρυσό στο επί κοντώ γυναικών. Ενδεικτικό του επιπέδου του αγωνίσματος ότι όλες οι αθλήτριες που προκρίθηκαν έπιασαν το όριο των 4.35μ.

    [10] Η περιοδεία της Ελισάβετ... στα ΜακΝτόναλντς

    2/3/2002 11:19:00 πμ

    Ένα φαξ 80 σελίδων που περιείχε λεπτομέρειες σχετικά με την περιοδεία της βασίλισσας Ελισάβετ στην Αυστραλία, στάλθηκε κατά λάθος σε ένα εστιατόριο της αλυσίδας ΜακΝτόναλντς στο Μπρισμπέιν, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εκπρόσωπος των ανακτόρων. Το φαξ περιελάμβανε δημοσιεύματα εφημερίδων και το δρομολόγιο της βασίλισσας κατά την πενθήμερη επίσκεψη της στην Αυστραλία, όχι όμως και λεπτομέρειες όσον αφορά την ασφάλεια.

    Δεν ήταν τίποτα το εμπιστευτικό...

    Το λάθος των ανακτόρων πάντως ήταν στα πρωτοσέλιδα των αυστραλιανών εφημερίδων, μαζί με την τελευταία γκάφα του πρίγκιπα Φίλιππου ο οποίος ρώτησε έναν αβορίγινα αν οι φυλές εκτοξεύουν ακόμη ακόντια η μία εναντίον της άλλης.

    "Δεν ήταν τίποτα το εμπιστευτικό. Ήταν απλώς ένα λάθος", τόνισε η εκπρόσωπος.

    Η βασίλισσα αναμένεται να φτάσει σήμερα στο Κόλουμ, που απέχει μία ώρα από το Μπρισμπέιν, όπου θα κηρύξει την έναρξη της συνόδου των ηγετών της Κοινοπολιτείας.

    Η επίσκεψη της στην Αυστραλία επισκιάστηκε από ένα σκάνδαλο στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται ο τοπικός αντιπρόσωπος της, κυβερνήτης Πίτερ Χόλινγκουορθ, ο οποίος κατηγορείται ότι υποβάθμισε υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών όταν ήταν επίσκοπος της αγγλικανικής εκκλησίας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 2 March 2002 - 9:53:31 UTC