Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-02-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σημίτης: Ο εκσυγχρονισμός δεν αναστρέφεται
  • [02] Ομιλία Σημίτη για την ισότητα των φύλων
  • [03] Χωρίς ηλεκτρικό σιδηρόδρομο η Αττική
  • [04] Νέα ποινική δίωξη κατά του Σ. Κόκκαλη
  • [05] Κανονικά οι πτήσεις σήμερα
  • [06] Σε εξέλιξη οι έρευνες για την ανάσυρση του αυτοδύτη
  • [07] Επίσκεψη Μαγκριώτη στο Λονδίνο
  • [08] Συνάντηση Χ. Παπουτσή-Σκανδαλίδη
  • [09] Κατοικίες με επιδότηση για αξιωματικούς
  • [10] Παπαδόπουλος για μεταρρυθμίσεις στην Υγεία
  • [11] Εκτατα μέτρα ασφάλειας στην Ινδία
  • [12] Ισπανία: εξερράγη παγιδευμένο αυτοκίνητο
  • [13] Νέα βίαια επεισόδια στη Μ.Ανατολή
  • [14] Οι ΗΠΑ ζητούν δείγματα DNA του μπιν Λάντεν
  • [15] Θρίλερ με λαθρομετανάστες στη Βρετανία
  • [16] Ισχυρή έκρηξη με δύο νεκρούς στο Αμμάν
  • [17] Αίσιο τέλος σε αεροπορική περιπέτεια
  • [18] Αποχαιρετώντας τη δραχμή...
  • [19] ΠΑΟ:σε απόσταση αναπνοής απ την πρόκριση
  • [20] Αργύρης:Ασφαλή τα λαχανικά της χώρας μας
  • [21] ΟΗΕ:Γήρανση του πληθυσμού της Γης
  • [22] Απονομή Βραβείων Grammy

    [01] Σημίτης: Ο εκσυγχρονισμός δεν αναστρέφεται

    28/2/2002 9:04:00 πμ

    Την αποφαστικότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, τις αποκρατικοποιήσεις και τις μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού και του φορολογικού συστήματος τόνισε ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ενώπιον επιχειρηματικού κοινού. Τα κέντρα παραεξουσίας δεν μπορούν να κλονίσουν την προσπάθειά μας, ο εκσυγχρονισμός της Ελλάδας δεν αναστρέφεται, δεν εμποδίζεται και δεν ματαιώνεται, πρόσθεσε ο κ. Σημίτης.

    Οι στόχοι της κυβέρνησης

    Νωρίτερα χθες το απόγευμα και μετά την συνεδρίαση του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι στόχοι της κυβερνητικής πολιτικής μέχρι το 2004 είναι η πραγματική οικονομική και κοινωνική σύγκλιση, η απάντηση στα εθνικά ζητήματα, ώστε να εγκαινιαστεί μια περίοδος ειρήνης και ευημερίας, η άρτια οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων και η φροντίδα για την αυριανή θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη.

    "Είμαι αποφασισμένος να είμαι παρών, να δώσω τη μάχη, να φέρω τον αγώνα εις πέρας γιατί αυτό επιβάλλει η αντίληψή μου για την πολιτική", πρόσθεσε ο κ. Σημίτης.

    [02] Ομιλία Σημίτη για την ισότητα των φύλων

    Πηγή: ΑΠΕ 28/2/2002 11:43:00 πμ

    Mε την ομιλία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη ξεκίνησαν οι εργασίες του συνεδρίου για την ισότητα ευκαιριών των φύλων στο Γ' ΚΠΣ. Ο κ. Σημίτης αφού υπογράμμισε ότι σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη εποχή, η γυναίκα μπορεί να επηρεάσει και να διαμορφώσει την κοινωνία στην οποία θα ζήσουν τα παιδιά της, τόνισε ότι η γυναίκα που αγωνίζεται για την άρση των προκαταλήψεων και την ισότητα είναι φυσική μας σύμμαχος ενάντια σε κάθε είδους οπισθοδρόμηση.

    Σημίτης:''Οι γυναίκες είναι το μισό της ενέργειας αυτού του τόπου''

    Ο κ. Σημίτης σημείωσε με έμφαση ότι αντίπαλος της ισχυρής κοινωνίας σήμερα είναι η πολιτική της ανευθυνότητας, της υποκρισίας και της ιδιοτέλειας, είναι οι θύλακες της συντήρησης και της αντίδρασης, είναι όλα όσα σπρώξαμε στο περιθώριο για να βγάλουμε την Ελλάδα από το τέλμα και να δώσουμε μια νέα εθνική αυτοπεποίθηση.

    Ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα σε 3 ζητήματα, τα οποία χαρακτήρισε σημαντικά:

    1. Την ισόρροπη συμμετοχή ανδρών και γυναικών στην επαγγελματική ιεραρχία και την ενίσχυση της γυναίκας στο συνδικαλιστικό κίνημα και τη μείωση της ψαλίδας των αμοιβών

    2. Στην ενσωμάτωση της αρχής της ισότητας στο διάλογο για το ασφαλιστικό (λέγοντας μάλιστα ότι για πρώτη φορά θα δοθεί έμφαση στη θέσπιση ρυθμίσεων που θα αναγνωρίζουν ιδιαίτερα το ρόλο και τα βάρη της μητέρας στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της δημογραφικής πολιτικής και

    3. Στις γυναίκες που ανήκουν σε ειδικές κοινωνικές ομάδες.

    Ο κ. Σημίτης κλείνοντας την ομιλία του δήλωσε ότι η κοινωνική πολιτική για την αντιμετώπιση της φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού, την ένταξη στον οικονομικό ιστό και την αντιμετώπιση των διακρίσεων συμβάλλει ενεργά στην ανάπτυξη μιας κοινωνίας συνοχής και αλληλεγγύης, γιατί όπως είπε "οι γυναίκες είναι το μισό της ενέργειας, των ικανοτήτων, της δημιουργικότητας, των στόχων και των δυνατοτήτων αυτού του τόπου".

    Διαμαντοπούλου:''Η ισότητα δεν αποτελεί δευτερεύον θέμα''

    Η Ελληνίδα επίτροπος αρμόδια για θέματα απασχόλησης και κοινωνικών υποθέσεων Aννα Διαμαντοπούλου μιλώντας στο συνέδριο για την ισότητα ευκαιριών των φύλων στο Γ ΚΠΣ δήλωσε ότι σήμερα υπάρχει ένα σαφές μήνυμα ότι η ισότητα δεν αποτελεί δευτερεύον θέμα αλλά βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του πολιτικού διαλόγου στην Ελλάδα.

    Η κ. Διαμαντοπούλου τόνισε ότι είναι απαράδεκτο να υπάρχουν σήμερα διακρίσεις στη αγορά εργασίας, τονίζοντας ότι στην Ελλάδα το ποσοστό απασχόλησης των γυναικών είναι 30% χαμηλότερο από το αντίστοιχο των ανδρών, ενώ στόχος της ΕΕ είναι αύξηση στη χώρα μας τουλάχιστον κατά 20% έως το 2010, και το ποσοστό ανεργίας είναι διπλάσιο από των ανδρών.

    Η ψαλίδα των αμοιβών, δείχνει ότι οι γυναίκες στην Ευρώπη κερδίζουν περίπου το 70% του ημερομισθίου των ανδρών και το 1/3 των γυναικών εργάζονται μόνο σε πέντε κλάδους σε σύνολο 110 τέτοιων κατηγοριών.

    Σε ό,τι αφορά την ενσωμάτωη της διάστασης του φύλου στην οικονομία, η κ. Διαμαντοπούλου εκτίμησε ότι η γυναίκα είναι το κλειδί για την ευημερία της Ευρώπης, σημειώνοντας ότι η συμμετοχή της στην εργασία απαντά και στια ανάγκες για την αντιμετώπιση της γήρανσης του εργατικού δυναμικού και το πρόβλημα της κοινωνικής ασφάλισης.

    Η κ. Διαμαντοπούλου είπε, τέλος, ότι τα αποτελέσματα του συνεδρίου θα αποτελέσουν τη βάση για μια νέα πολιτική ανακοίνωση για το φύλο και τα διαρθρωτικά ταμεία, που θα υποβληθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσα στο καλοκαίρι.

    [03] Χωρίς ηλεκτρικό σιδηρόδρομο η Αττική

    28/2/2002 9:44:00 πμ

    Χωρίς ηλεκτρικό σιδηρόδρομο θα μείνει το Λεκανοπέδιο από τις 11.00 το πρωί έως τη 1.00 μετά το μεσημέρι. Οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ πραγματοποιούν την ώρα αυτή στάση εργασίας, σε ένδειξη συμπαράστασης στους εργαζόμενους της ναυτικοεπισκευαστικής ζώνης.

    [04] Νέα ποινική δίωξη κατά του Σ. Κόκκαλη

    28/2/2002 9:19:00 πμ

    Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, για την κατηγορία της απάτης σε βάρος του επενδυτικού κοινού, άσκησε ο εισαγγελέας Δημήτρης Ασπρογέρακας σε βάρος του επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη. Η δίωξη ασκήθηκε μετά το πέρας έρευνας που διενήργησε το ΣΔΟΕ, με αφορμή ανακοινώσεις της επιτροπής κεφαλαιαγοράς ότι χρήματα προερχόμενα από αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου εισηγμένων εταιριών του κ. Κόκκαλη, χρησιμοποιήθηκαν για άλλους σκοπούς και όχι για αυτούς που προβλεπόταν κατά την εισαγωγή των εταιριών. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Κόκκαλης υποστήριξε κατά τη διενέργεια της έρευνας, ότι είχε νόμιμο δικαίωμα να υλοποιεί στόχους που είχε ορίσει μέχρι το 2004.

    [05] Κανονικά οι πτήσεις σήμερα

    28/2/2002 8:58:00 πμ

    Χωρίς προβλήματα θα πραγματοποιηθούν σήμερα οι πτήσεις όλων των αεροπορικών εταιριών, καθώς οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας αποφάσισαν να μην πραγματοποιήσουν τελικά την τετράωρη στάση εργασίας, από τις 12 το μεσημέρι, έως τις 4 το απόγευμα, που είχαν εξαγγείλει, διεκδικώντας την ικανοποίηση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων του κλάδου.

    [06] Σε εξέλιξη οι έρευνες για την ανάσυρση του αυτοδύτη

    28/2/2002 11:43:00 πμ

    Συνεχίζονται και σήμερα στη θαλάσσια περιοχή Λαμπίρι Αχαΐας οι προσπάθειες για την ανάσυρση του πτώματος του 26χρονου αυτοδύτη Θανάση Νικολαρόπουλου, ο οποίος είχε εξαφανιστεί από την Κυριακή όταν επιχείρησε κατάδυση σε βάθος 80 περίπου μέτρων. Το πτώμα εντοπίστηκε χθες από τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο όχημα με κάμερες, αλλά δεν κατέστη δυνατόν να ανασυρθεί λόγω των ισχυρών θαλάσσιων ρευμάτων. Στην επιχείρηση ανάσυρσης του πτώματος παίρνουν μέρος άνδρες της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος.

    [07] Επίσκεψη Μαγκριώτη στο Λονδίνο

    28/2/2002 10:03:00 πμ

    Διήμερη επίσκεψη στο Λονδίνο πραγματοποιεί από σήμερα ο Υφυπουργός Eξωτερικών κ. Γιάννης Mαγκριώτης. Κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του, ο κ. Υφυπουργός θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μ. Βρετανίας κ. Γρηγόριο, με τους προέδρους των ομογενειακών φορέων, ενώ θα είναι ομιλητής σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Ελληνικό Κέντρο Λονδίνου, με θέμα "Ολυμπισμός και Νεανικός Εθελοντισμός.

    Ο κ. Μαγκριώτης θα συναντηθεί επίσης με την Βρετανική Επιτροπή για την επιστροφή των Mαρμάρων του Παρθενώνα και με την Ελληνική Επιτροπή Ναυτιλιακής Συνεργασίας.

    Τέλος, ο κ. Υφυπουργός θα επισκεφθεί τα ελληνικά σχολεία Λονδίνου και θα συναντηθεί με την Eνωση Ελλήνων Φοιτητών Λονδίνου, με τον Αντιπρόεδρο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού κ. Σοφοκλείδη καθώς και με το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας.

    [08] Συνάντηση Χ. Παπουτσή-Σκανδαλίδη

    28/2/2002 10:01:00 πμ

    Με τον Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, κ.Κώστα Σκανδαλίδη, θα συναντηθεί σήμερα στις 12 ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηνών κ.Χρήστος Παπουτσής.

    [09] Κατοικίες με επιδότηση για αξιωματικούς

    Πηγή: NET 105,8 fm 28/2/2002 9:59:00 πμ

    Φτηνά σπίτια με επιδότηση για τους αξιωματικούς που υπηρετούν, συνολικά δεκαπέντε χρόνια σε παραμεθόριες περιοχές , εξήγγειλε χθες από τον Εβρο ο υπουργός Αμυνας, κ. Γιάννος Παπαντωνίου μιλώντας σε στελέχη του Δ΄ Σώματος Στρατού. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΝΕΤ 105,8, η επιδότηση θα κυμαίνεται στο 40 τοις εκατό της συνολικής αξίας της κατοικίας μέχρι 50.τ.μ .

    [10] Παπαδόπουλος για μεταρρυθμίσεις στην Υγεία

    28/2/2002 9:26:00 πμ

    Με τα πλέον μελανά χρώματα περιέγραψε ο υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της Δημόσιας Υγείας μιλώντας σε συνέδριο για μεταρρυθμίσεις στο χώρο. Ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για έναν κατακερματισμένο και πλήρως απαξιωμένο τομέα, όπου το ουσιαστικό περιεχόμενο της Δημόσιας Υγείας εξανεμίζεται μέσα στη μεγάλη γραφειοκρατία και την απλή και τυπική διατύπωση εγγράφων.

    "Οσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό που καλείται σήμερα να απαντήσει ικανοποιητικά στις ανάγκες και τα προβλήματα της Δημόσιας Υγείας, η κατάσταση είναι προβληματική", είπε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Παπαδόπουλος ανακοίνωσε, επίσης, ότι για τη μεταρρύθμιση στις υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας το σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται σε τελική επεξεργασία και θα περάσει σύντομα από την κυβερνητική επιτροπή, αμέσως μετά τη συζήτηση με τα συναρμόδια υπουργεία και τους φορείς.

    [11] Εκτατα μέτρα ασφάλειας στην Ινδία

    Πηγή: ΑΠΕ 28/2/2002 11:28:00 πμ

    Απαγόρευση της κυκλοφορίας στις πόλεις Αχμενταμπάντ, Μπαρόντα και Χιματναγκάρ της δυτικής Ινδίας επέβαλαν το πρωί οι ινδικές αρχές μετά την πορεία διαμαρτυρίας εξαγριωμένου πλήθους Ινδουιστών για τον χθεσινό εμπρησμό από φανατικούς μουσουλμάνους αμαξοστοιχίας που μετέφερε ινδουιστές με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο 58 άνθρωποι.

    Συνεχίζονται τα επεισόδια μεταξύ Ινδουιστών και μουσουλμάνων

    Νωρίτερα, η αστυνομία έριξε στον αέρα προειδοποιητικές βολές για να διαλύσει εκατοντάδες Ινδουιστές που έτρεχαν στους δρόμους εισβάλλοντας, λεηλατώντας και βάζοντας φωτιά σε μαγαζιά μουσουλμάνων. Δύο καταστήματα μουσουλμάνων καταστράφηκαν ολοσχερώς από φωτιά, ανακοίνωσε η αστυνομία.

    Οι μουσουλμάνοι είχαν κληθεί από τις αρχές να παραμείνουν στα σπίτια τους εξαιτίας της τεταμένης κατάστασης . "Ξεχωρίζουν τα ακίνητα που ανήκουν σε μουσουλμάνους", δήλωσε αστυνομικός αξιωματούχος.

    Σε άλλο επεισόδιο ένα τζαμί καταστράφηκε από φωτιά σε πόλη 25 χιλιόμετρα, έξω από την πόλη Γκόντχρα, όπου σημειώθηκε χθες η επίθεση και πυρπόληση του τρένου. Η αστυνομία του κρατιδίου Γκουτζαράτ συνέλαβε 80 άτομα και σε 51 απήγγειλε κατηγορίες μετά τη χθεσινή επίθεση. Οπως δήλωσε αστυνομικός αξιωματούχος η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και η αστυνομία έχει ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας στην περιοχή.

    Η ένταση που επικρατεί την περιοχή υποχρέωσε τον ινδό πρωθυπουργό να αναβάλει το ταξίδι του στην Αυστραλία όπου θα μετείχε στη συνάντηση κορυφής της Κοινοπολιτείας.

    [12] Ισπανία: εξερράγη παγιδευμένο αυτοκίνητο

    Πηγή: ΑΠΕ 28/2/2002 11:18:00 πμ

    Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη σήμερα στο προάστιο Πορτουγκαλέτε του Μπιλμπάο τραυματίζοντας τη δημοτική σύμβουλο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Εστέρ Καμπεζούντο και τον σωματοφύλακά της, έγινε γνωστό από αστυνομική πηγή. Οι δύο τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τη σοβαρότητα των τραυμάτων τους. Οι δημοτικοί σύμβουλοι του Σοσιαλιστικού και του Συντηρητικού Κόμματος γίνονται συχνά στόχοι επιθέσεων της αυτονομιστικής οργάνωσης των Βάσκων ETA.

    [13] Νέα βίαια επεισόδια στη Μ.Ανατολή

    28/2/2002 9:51:00 πμ

    Τουλάχιστον πέντε Παλαιστίνιοι αστυνομικοί (έξι σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ) σκοτώθηκαν σήμερα τα ξημερώματα σε ανταλλαγή πυροβολισμών με μονάδες του ισραηλινού στρατού που είχαν διεισδύσει στην αυτόνομη παλαιστινιακή πόλη Τζενίν, στη βόρεια Δυτική Οχθη. Νωρίτερα ένας ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε στη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών στον προσφυγικό καταυλισμό Μπάλατα, ενώ την ίδια ώρα ένας παλαιστίνιος έπεφτε νεκρός από ισραηλινά πυρά κοντά στην Ναμπλούς,στη Δυτική Οχθη. Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν μετά την επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποίησε χθες το βράδυ μία Παλαιστίνια σε φυλάκιο της ισραηλινής αστυνομίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί η ίδια και να τραυματιστούν τρεις Ισραηλινοί αστυνομικοί.

    [14] Οι ΗΠΑ ζητούν δείγματα DNA του μπιν Λάντεν

    28/2/2002 9:36:00 πμ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν να λάβουν δείγματα DNA των συγγενών του Οσάμα μπιν Λάντεν προκειμένου να καθορίσουν αν ο ηγέτης της οργάνωσης Αλ Κάιντα είναι μεταξύ των τριών ανθρώπων που σκοτώθηκαν από πύραυλο της CIA στο ανατολικό Αφγανιστάν, ανέφεραν την Τετάρτη στρατιωτικοί αξιωματούχοι. Στις 4 Φεβρουαρίου η CIA είχε εκτοξεύσει έναν πύραυλο κοντά στο Ζαουάρ Κίλι του ανατολικού Αφγανιστάν με στόχο ένα άτομο για το οποίο υπήρχαν υποψίες οτι ήταν ένας από τους ηγέτες της οργάνωσης Αλ Κάιντα. Από την επίθεση αυτή έχασαν τη ζωή τους τρεις άνδρες.

    [15] Θρίλερ με λαθρομετανάστες στη Βρετανία

    Πηγή: ΑΠΕ 28/2/2002 9:34:00 πμ

    Λαθρομετανάστες που επέβαιναν σε πλοίο απείλησαν να πετάξουν τα παιδιά τους στη θάλασσα αν οι βρετανικές αρχές δεν τους επέτρεπαν να μπουν στη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας. Τρεις άνδρες, πέντε γυναίκες και πέντε παιδιά, πιθανότατα ρουμανικής καταγωγής, ταξίδευαν από τη Γαλλία στη Βρετανία έχοντας στην κατοχή τους πλαστά ιταλικά διαβατήρια. Μία γυναίκα μάλιστα κρέμασε ένα από τα παιδιά, ηλικίας περίπου 6 ετών, έξω από το σκάφος απειλώντας να το πετάξει στη θάλασσα αν η ίδια και οι σύντροφοι της δεν έπαιρναν την άδεια να προσεγγίσουν τις βρετανικές ακτές. Κατόπιν αυτού τους επετράπη να εξέλθουν από το πλοίο αναμένοντας να εξεταστεί το αίτημα τους περί χορήγησης ασύλου.

    [16] Ισχυρή έκρηξη με δύο νεκρούς στο Αμμάν

    Πηγή: ΑΠΕ 28/2/2002 9:30:00 πμ

    Ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε σήμερα το πρωί το κέντρο του Αμμάν με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άτομα, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες. H έκρηξη σημειώθηκε στις 07.40 ώρα Ελλάδος και αμέσως μετά κατευθύνθηκαν στην περιοχή περιπολικά, ασθενοφόρα και οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας. Τα αίτια της έκρηξης δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά.

    [17] Αίσιο τέλος σε αεροπορική περιπέτεια

    28/2/2002 12:26:00 πμ

    Φωτιά εκδηλώθηκε στον ένα κινητήρα επιβατηγού αεροσκάφους της εταιρίας "Ryanair" καθώς προσγειωνόταν στο αεροδρόμιο Στάνστεντ, βορείως του Λονδίνου, με συνέπεια να χρειασθεί η επείγουσα απομάκρυνση των 117 επιβατών και των έξι μελών του πληρώματος. Ο πιλότος του Μπόινγκ 737 αντιλήφθηκε τη φωτιά καθώς το αεροσκάφος προσγειωνόταν στο Στάνστεντ, προερχόμενο από το Δουβλίνο. Η φωτιά πάντως κατασβέστηκε γρήγορα από τους πυροσβέστες του αεροδρομίου.

    Οπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας μόνον δύο άνθρωποι υπέστησαν ελαφρά τραύματα.

    "Το αεροσκάφος έκανε μίαν απολύτως φυσιολογική προσγείωση όταν ο πιλότος διαπίστωσε ότι μία μηχανή είχε πιάσει φωτιά. Η πυροσβεστική υπηρεσία του αεροδρομίου ειδοποιήθηκε και έγινε εκκένωση του αεροσκάφους για τους 117 επιβάτες",δήλωσε εκπρόσωπος του αεροδρομίου.

    Η εταιρία στην οποία ανήκει το αεροσκάφος έχει την έδρα της στο Δουβλίνο και προσφέρει φθηνά εισιτήρια.

    [18] Αποχαιρετώντας τη δραχμή...

    28/2/2002 12:59:00 πμ

    Σήμερα 28 Φεβρουαρίου η Ελλάδα αποχαιρετά οριστικά τη δραχμή, το αρχαιότερο ευρωπαϊκό νόμισμα, ηλικίας 2600 ετών. Από την Παρασκευή το εθνικό μας νόμισμα θα θεωρείται πλέον συλλεκτικό και μόνο το ευρώ θα γίνεται δεκτό στις συναλλαγές. Με την ευκαιρία της λήξης της δίμηνης διπλής κυκλοφορίας των δύο νομισμάτων, το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και η Ευρωπαϊκής Επιτροπής διοργανώνουν εκδήλωση στο Ζάππειο στη διάρκεια της οποίας θα βραβευτούν οι μαθητές που διακρίθηκαν σε διαγωνισμό έκθεσης με θέμα το ευρώ.

    Τα βραβεία θα απονείμουν, η Επίτροπος Αννα Διαμαντοπούλου, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Φλωρίδης και ο υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκος Γκελούσης.

    Από την Παρασκευή, 1η Μαρτίου 2002 όσοι διαθέτουν δραχμές σε χαρτονομίσματα ή κέρματα θα μπορούν να τα ανταλλάξουν με ευρώ μόνο σε συγκεκριμένα σημεία και ειδικότερα:

    Τα χαρτονομίσματα δραχμών στην Τράπεζα της Ελλάδος για 10 έτη (έως την 1η Μαρτίου 2012) και Τα κέρματα δραχμών στην Τράπεζα της Ελλάδος και στις δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες (ΔΟΥ) για δύο έτη (έως την 1η Μαρτίου 2004).

    Με την ευκαιρία του αποχαιρετισμού της δραχμής ας μην ξεχνάμε την ιστορία της δραχμής που καταγράφεται, με πολύ σύντομο τρόπο, ως εξής:

    Η αρχαία δραχμή

    Η Δραχμή, η οποία ως νόμισμα αντικατέστησε αρχικά στην Αρχαία Αθήνα ένα παλαιότερο, τους οβολούς, καθιερώθηκε ως νόμισμα στην αρχαία Ελλάδα από τον Φείδωνα, τον 7ο αιώνα π.Χ..

    Ο Φείδων ανέβηκε στο ναό της Ηρας και κατέθεσε "δέσμη οβολών" θέλοντας έτσι να προσδώσει έμφαση στην αντικατάσταση του οβολού από τη δραχμή. Καθορίσθηκε μάλιστα και "ισοτιμία" η οποία ήταν μία δραχμή = έξι οβολοί.

    Η λέξη δραχμή προέρχεται από το "δράττω" που σημαίνει "μπορώ να πράξω" ή όσα μπορεί να περιλάβει το χέρι-η παλάμη.

    Το 550-540 π.Χ. αρχίζει και η "μαζική παραγωγή" της δραχμής στο Νομισματοκοπείο των Αθηνών. Στην πλειονότητά τους είναι αργυρά δίδραχμα ενώ αργότερα εμφανίζονται και τετράδραχμα.

    Αργότερα (510-500 π.Χ.) οι προαναφερόμενοι τύποι της δραχμής εγκαταλείπονται και στο προσκήνιο εμφανίζονται τα τετράδραχμα με την κεφαλή της Αθηνάς στις πρόσθιες όψεις και τη Γλαύκα στις οπίσθιες.

    Το 454 π.Χ. το ταμείο της Α' Αθηναϊκής Συμμαχίας μεταφέρεται από τη Δήλο στην Αθήνα και θα αρχίσει νέα μαζική παραγωγή κυρίως τετράδραχμων. Αργότερα, μετά τη σικελική εκστρατεία (413 π.Χ.) κατασκευάζονται δραχμές και τετράδραχμα από χαλκό και επένδυση αργύρου.

    Ωστόσο, η δραχμή είχε ήδη προσλάβει χαρακτήρα γενικής αναγνώρισης και εκδόθηκαν κοπές (απομιμήσεις) που υιοθετούσαν τη Γλύκα και την κεφαλή της Αθηνάς, τόσο στη Μικρά Ασία όσο και στην Αίγυπτο, την Παλαιστίνη ακόμα και στην Αραβία.

    Η δραχμή και τα τετράδραχμα χρησιμοποιήθηκαν και από τον Μέγα Αλέξανδρο, ο οποίος μετά το 336 π.Χ. ο νεαρός ηγεμόνας εξέδωσε τετράδραχμα τα οποία αργότερα μαζί με τους χρυσούς στατήρες χρησίμευσε στην χρηματοδότηση των μακρινών εκστρατειών του και στην πληρωμή μισθοφόρων αλλά και στην καταβολή "προίκας" στους νεόγαμους το 330 π.χ. Τα τετράδραχμα χρησιμοποιούνται έως τον Ινδό ποταμό.

    Περί το 185-180 π.Χ. οι παραστάσεις εκσυγχρονίζονται, ο σχεδιασμοί γίνονται λεπτότεροι και καθιερώνεται η χάραξη των ονομάτων των υπευθύνων της νομισματοκοπίας.

    Μετά την κατάκτηση του ελλαδικού χώρου από τους Ρωμαίους οι δραχμές αποσύρονται σταδιακά αλά για πολλά χρόνια χρησιμοποιούνται ως "ισχυρό μέσο συναλλαγών".

    Η ''νεότερη δραχμή''

    Από την αρχαιότητα, η δραχμή επανεμφανίζεται στη νεότερη Ελλάδα μετά τον Καποδίστρια, ο οποίος "στήνει" στην αυλή του Κυβερνείου στην Αίγινα το πρώτο νομισματοκοπείο μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας.

    Με τον ερχομό του Οθωνα, ο Φοίνικας αντικαταστάθηκε από τη δραχμή, η οποία έφερε την κεφαλή του Οθωνα και ζύγιζε 4,5 γραμμάρια. Το 1841 η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας ανέλαβε την έκδοση της.

    Η δραχμή του Οθωνα αντικαθίσταται το 1868 από τη δραχμή του Γεωργίου του Α' και λαμβάνοντας ως βάση το χρυσό φράγκο έκοψε χρυσά νομίσματα των πέντε, των 10, των 20, των 50 και των 100 χρυσών δραχμών.

    Αργότερα, μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο η ισοτιμία της δραχμής καθορίσθηκε έναντι της λίρας στις 375 δρχ. (μία λίρα =375 δραχμές) αλλά σύντομα λόγω διολίσθησης του εθνικού νομίσματος έφθασε τις 550 δραχμές.

    Στις αρχές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου η μία χρυσή λίρα αντιστοιχούσε σε 2.500 δραχμές και στα τέλη του πολέμου τα 71 τρισεκατομμύρια δραχμές. Στις 9/11/1944 ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου εξέδωσε "νέο υγιές χαρτονόμισμα" με ισοτιμία: Μία λίρα= 600 δραχμές.

    Το 1954 "κόβονται" τρία μηδενικά από την "αξία" της δραχμής έναντι της χρυσής λίρας, το χιλιάρικο "μετατρέπεται" σε δραχμή και η αντιστοιχία λίρας προς το εθνικό νόμισμα γίνεται 1/300, δηλαδή μία λίρα=300 δραχμές.

    Το 1998 η δραχμή εισάγεται στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ΜΣΙ 1) με περιθώρια διακύμανσης (+/-15%). Στις 31/12/1998 η δραχμή εντάσσεται και στο συναλλαγματικό μηχανισμό ΜΣΙ 2 με ισοτιμία 352 δραχμές και στις 5 Ιουνίου 2002 το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας της ΕΕ (ECOFIN) εγκρίνει την είσοδο της χώρας στην "ευρω-ζώνη" από την 1/1/2002 και καθορίζει την ισοτιμία της στις 340,750 δρχ. (ένα ευρώ +340,750 δρχ.).

    Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη ανατίμηση της δραχμής.

    Η ιστορία φυσικά της δραχμής δεν ολοκληρώνεται εδώ παρά μόνο σε ό,τι αφορά τη χρήση της ως νόμισμα για συναλλαγές και η ιστορία των 2.700 ετών συνεχίζεται για τους συλλέκτες της δραχμής που είναι πολλοί.

    [19] ΠΑΟ:σε απόσταση αναπνοής απ την πρόκριση

    28/2/2002 9:38:00 πμ

    "Αγκαλιά" με την πρόκριση στους προημιτελικούς του Τσάμπιονς Λιγκ βρίσκεται ο Παναθηναϊκός. Οι "πράσινοι" επικράτησαν εύκολα 2-1 της Σπάρτα Πράγας στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και σε συνδυασμό με την ήττα της Πόρτο από τη Ρεάλ Μαδρίτης (2-1), βρίσκονται πολύ κοντά στην κατάληψη της δεύτερης προνομιούχου θέσης στον 3ο όμιλο της διοργάνωσης. Ο Μιχάλης Κωνσταντίνου ήταν ο σκόρερ και των δύο τερμάτων (14', 47') που δημιούργησε ο Γιαν Μικάελσεν, ενώ το τελικό 2-1 διαμόρφωσε ο Κλάιν στο 90'. Μετά τη συμπλήρωση της 4ης ημέρας στον 3ο όμιλο της διοργάνωσης, η Ρεάλ με 12 βαθμούς έχει ήδη προκριθεί, ο Παναθηναϊκός έχει 7, ενώ ακολουθούν η Σπάρτα Πράγας με 3 και η Πόρτο με 1.

    [20] Αργύρης:Ασφαλή τα λαχανικά της χώρας μας

    28/2/2002 9:34:00 πμ

    Τα λαχανικά που παράγονται στη χώρα μας διαθέτουν όλες τις προϋποθέσεις ασφάλειας και ποιότητας που διασφαλίζουν την υγεία των καταναλωτών και την ανταγωνιστικότητα τους στις διεθνείς αγορές. Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός Γεωργίας Ευάγγελος Αργύρης, με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται σε ανακοίνωση αυστριακής οικολογικής οργάνωσης "για ελληνικά φυτικά προϊόντα τα οποία φέρονται να περιέχουν βλαπτικές ουσίες από φυτοφάρμακα. Ο κ. Αργύρης αναφέρθηκε και στους συνεχείς ελέγχους που γίνονται (το 2000 ελέχθησαν 2.500 δείγματα, ενώ το 2001 3000 δείγματα) και σημείωσε ότι για το 2002 έχουν προγραμματιστεί να γίνουν περισσότεροι έλεγχοι στα προϊόντα και στα φυτοφάρμακα για τη σύνθεση των στοιχείων τους.

    [21] ΟΗΕ:Γήρανση του πληθυσμού της Γης

    Πηγή: ΑΠΕ 28/2/2002 10:14:00 πμ

    Ο πληθυσμός της Γης γερνάει τόσο γρήγορα που οι ηλικιωμένοι θα ξεπεράσουν σε αριθμό τα παιδιά για πρώτη φορά στην ιστορία μέχρι το 2050, υποστηρίζει σε έκθεση του ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Το 2050 οι άνθρωποι ηλικίας άνω των 60 ετών θα φτάνουν σχεδόν τα 2 δισεκατομμύρια ξεπερνώντας τον αριθμό όσων θα είναι κάτω των 15 χρονών. Η έκθεση αυτή συντάχθηκε με την ευκαιρία της δεύτερης Παγκόσμιας Συνόδου για το Γήρας που θα γίνει στη Μαδρίτη τον Απρίλιο.

    Η πρώτη σύνοδος είχε γίνει στη Βιένη το 1982. Τα άτομα τρίτης ηλικίας, η πληθυσμιακή ομάδα που αυξάνεται γρηγορότερα από όλες τις υπόλοιπες, φτάνουν σήμερα τα 629 εκατομμύρια, δηλαδή ένας στους δέκα ανθρώπους θεωρείται ηλικιωμένος. Οι άνω των 80 ετών αποτελούν σήμερα το 12% του πληθυσμού του πλανήτη.

    Εκτιμάται οτι το 1050 το 19% των ανθρώπων θα είναι ηλικίας άνω των 80 ετών. Ο αριθμός των αιωνόβιων αναμένεται επίσης να αυξηθεί κατά 15 φορές, από 210.000 σήμερα στα 3,2 εκατομμύρια μέσα στα επόμενα 48 χρόνια.

    Σύμφωνα με την έκθεση οι γυναίκες της τρίτης ηλικίας είναι πολύ περισσότερες από τους άνδρες αφού σε κάθε 100 ηλικιωμένες γυναίκες αντιστοιχούν 81 άνδρες.

    [22] Απονομή Βραβείων Grammy

    Πηγή: ΑΠΕ 28/2/2002 10:50:00 πμ

    Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έγινε χθες στο Σταπλς Σέντερ του Λος Αντζελες η απονομή των βραβείων Grammy που αποτελεί την μεγαλύτερη γιορτή της μουσικής βιομηχανίας. Το βραβείο καλύτερου τραγουδιού της χρονιάς απονεμήθηκε στη τραγουδίστρια Αλίσια Κις για την μπαλάντα "Fallin". Η Κις απέσπασε άλλα τέσσερα βραβεία, αυτά του καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου καλλιτέχνη, της καλύτερης ριθμ εντ μπλουζ γυναικείας ερμηνείας, του καλύτερου ριθμ εντ μπλουζ τραγουδιού και του καλύτερου ριθμ εντ μπλουζ άλμπουμ για το "Songs In A Minor". Το Γκράμι καλύτερου τραγουδιού αφορά τη σύνθεση, που στην περίπτωση του "Fallin" ήταν της Κις.

    Στους U2 το Grammy καλύτερου δίσκου

    Το συγκρότημα U2 κέρδισε το Γκράμι καλύτερου δίσκου της χρονιάς για το "Walk On", μια μπαλάντα αφιερωμένη στην αντιφρονούντα πολιτικό του Μιανμάρ, Αούνγκ Σαν Σούου Κι, ενώ το σάουντρακ της ταινίας των αδελφών Κοέν, "Ω Αδελφέ Πού Είσαι" κέρδισε το βραβείο Grammy για το καλύτερο άλμπουμ της χρονιάς. Οι U2, που ήταν υποψήφιοι για οκτώ βραβεία απέσπασαν τελικώς τέσσερα.

    Τρία βραβεία Grammy, τα πρώτα της καριέρας του, απέσπασε ο παραγωγός Τ-Μπόουν Μπαρνέτ. Ο Μπαρνέτ κέρδισε τον τίτλο του "παραγωγού της χρονιάς" για το "O Brother", το σάουντρακ της ταινίας "Ω Αδελφέ Πού Είσαι", ενώ το "Down From the Mountain" κέρδισε το Γκράμι καλύτερου παραδοσιακού φολκ άλμπουμ.

    Στα 75 χρόνια του βραβεύτηκε για πρώτη φορά και ο Ραλφ Στάνλεϊ για την ερμηνεία του στο τραγούδι κάντρι "O Death" που περιλαμβάνεται στο σάουντρακ "O Brother". "Πίστευα οτι είμαι μόνο ένας παλιοκαιρινός παραδοσιακός τραγουδιστής της κάντρι" είπε λακωνικά ο Στάνλεϊ, προσθέτοντας οτι τον τιμά που κέρδισε τον Τζόνι Κας στην ίδια κατηγορία.

    Δύο Grammy για το μιούζικαλ "Οι Παραγωγοί" κέρδισε ο βετεράνος σκηνοθέτης Μελ Μπρουκς.

    Ο Λένι Κράβιτς κέρδισε το τέταρτο συνεχόμενο Grammy του στην κατηγορία της καλύτερης ανδρικής ροκ ερμηνείας, όπου διαγωνίζονταν επίσης ο Μπομπ Ντίλαν και ο Ερικ Κλάπτον. Ο Ντίλαν πάντως πήρε ένα βραβείο φολκ μουσικής ενώ ο Κλάπτον κέρδισε στην κατηγορία της οργανικής ποπ.

    Τα Βραβεία αναλυτικά

    Δίσκος της χρονιάς: "Walk On" των U2 Αλμπουμ της χρονιάς: "O Brother, Where Art Thou?"

    Καλύτερο τραγούδι: "Fallin" της Αλίσια Κις

    Καλύτερος πρωτοεμφανιζόμενος καλλιτέχνης: Αλίσια Κις

    Καλύτερη γυναικεία ποπ ερμηνεία: Νέλι Φουρτάντο για το "I'm Like a Bird"

    Καλύτερη ανδρική ποπ ερμηνεία: Τζέιμς Τέιλορ για το "Don't Let Me Be Lonely Tonight"

    Καλύτερη ποπ ερμηνεία από συγκρότημα ή ντουέτο: U2 για το "Stuck in a Moment You Can't Get Out Of"

    Καλύτερη ορχηστρική ποπ: "Reptile" του Ερικ Κλάπτον

    Καλύτερη γυναικεία ροκ ερμηνεία: Λουσίντα Ουίλιαμς για το "Get Right With God"

    Καλύτερη ανδρική ροκ ερμηνεία: Λένι Κράβιτς για το "Dig In"

    Καλύτερη ροκ ερμηνεί από συγκρότημα: U2 για το "Elevation"

    Καλύτερη χαρντ ροκ ερμηνεία: Λίνκιν Παρκ για το "Crawling"

    Καλύτερο ροκ τραγούδι: "Drops of Jupiter" των Τσάρλι Κόλιν, Ρομπ Χότσκις, Πατ Μόναχαν, Τζίμι Στάφορντ και Σκοτ Αντεργουντ

    Καλύτερο ροκ άλμπουμ: "All That You Can't Leave Behind" των U2

    Καλύτερη γυναικεία ριθμ εντ μπλουζ ερμηνεία: Αλίσια Κις για το "Fallin'"

    Καλύτερη ριθμ εντ μπλουζ ερμηνεία από συγκρότημα: Ντέστινις Τσάιλντ για το "Survivor"

    Καλύτερο ριθμ εντ μπλουζ τραγούδι: Αλίσια Κις για το "Fallin'"

    Καλύτερο ριθμ εντ μπλουζ άλμπουμ: "Songs in A Minor" της Αλίσια Κις

    Καλύτερη ραπ ερμηνεία: Μίσι "Μισντιμίνορ" Ελιοτ για το "Get Ur Freak On"

    Καλύτερο ραπ άλμπουμ: "Stankonia" των Outkast

    Καλύτερη γυναικεία κάντρι ερμηνεία: Ντόλι Πάρτον για το "Shine"

    Καλύτερη ανδρική κάντρι ερμηνεία: Ραλφ Στάνλεϊ για το "O Death"

    Καλύτερο άλμπουμ από μιούζικαλ: Χιου Φόρντιν (παραγωγός) και Μελ Μπρουκς (συνθέτης και στιχουργός) για το "The Producers"

    Καλύτερο σάουντρακ ταινίας ή τηλεοπτικής σειράς: "O Brother, Where Are You?" διαφόρων καλλιτεχνών, παραγωγός Τ-Μπόουν Μπαρνέτ Παραγωγός της χρονιάς (μη κλασικής μουσικής): Τ-Μπόουν Μπαρνέτ


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 28 February 2002 - 9:54:27 UTC