Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-02-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διαξιφισμοί Κυβέρνησης-ΝΔ
  • [02] Σε εξέλιξη έρευνες στην περιοχή του ναυαγίου
  • [03] Κατάληψη ΥΠΕΧΩΔΕ από εργαζομένους του ΤΕΟ
  • [04] Φθινόπωρο η συζήτηση περί εκλογικού νόμου
  • [05] Εντοπίστηκε νεκρός ο νεαρός αυτοδύτης
  • [06] Φωτιά σε αγωγό αερίου στη Θεσσαλονίκη
  • [07] Συνάντηση Παπαπουτσή-Χριστόδουλου
  • [08] Δημοσκόπηση για την Γαλλική Προεδρία
  • [09] Εκθεση για την ελληνική οικονομία
  • [10] Σε κινητοποιήσεις κατέρχονται οι έμποροι
  • [11] Ερευνα για δραστηριότητες Αρ. Αλαφούζου
  • [12] Κλήρωση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ελπίδων
  • [13] Τα ψάρια κατά των πρόωρων τοκετών
  • [14] Εργα ελληνικών μουσείων στην έκθεση Βερολίνου

    [01] Διαξιφισμοί Κυβέρνησης-ΝΔ

    25/2/2002 5:17:00 μμ

    Συνεχίστηκε και σήμερα η αντιπαράθεση μεταξύ Κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας για στρατηγικές πολιτικής εκτροπής. Ο πρωθυπουργός, μετά τη συνάντηση που είχε με ομάδα βουλευτών από τη Στερεά Ελλάδα, δήλωσε ότι "απέναντι στην καμπάνια της απαξίωσης του πολιτικού συστήματος εμείς αντιτάσσουμε την πολιτική μας δράση και το κυβερνητικό έργο". Επίσης, ο κ. Σημίτης, εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ και τόνισε ότι "η αξιωματική αντιπολίτευση είναι ότι πιο συντηρητικό και θέλει να εφαρμόσει τη νεοφιλελεύθερη συνταγή που θέλει την κοινωνία των πολιτών να μετατρέπεται σε κοινωνία της αγοράς".

    Σχόλια και δηλώσεις στελεχών

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των συντακτών, υπογράμμισε ότι ο μόνος πολιτικός αρχηγός που κατήγγειλε τον πρωθυπουργό ότι απεργάζεται σενάρια πολιτικής εκτροπής είναι ο πρόεδρος της ΝΔ". Ο κ. Πρωτόπαπας τόνισε ότι "θα πρέπει να προσέχει τι λέει".

    Ο κ. Πρωτόπαπας μιλώντας νωρίτερα στη ΝΕΤ 105, 8 τόνισε πως η κυβέρνηση αναμένει και νέα επίθεση από ορισμένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, από οργανωμένα συμφέροντα, με στόχο το Γ' ΚΠΣ, αλλά και από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Προειδοποίησε, πάντως, ότι εάν αυτή η ιστορία συνεχισθεί θα πέσουν τα προσωπεία.

    Η κυβέρνηση θα διατηρήσει το κλίμα σταθερότητας στη χώρα και θα στηρίξει τους δημοκρατικούς θεσμούς, οι οποίοι δεν κινδυνεύουν, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου.

    Ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης με ανακοίνωσή του δίνει διευκρινίσεις για το περιεχόμενο σχολίου του, σχετικά με το θέμα της "πολιτικής εκτροπής". Ο κ. Κακλαμάνης υπενθυμίζει ότι εδώ και πολλά χρόνια επισημαίνει κατά τρόπο επίμονο τη συστηματική απαξίωση της πολιτικής, του πολιτικού κόσμου και του Κοινοβουλίου, που υπονομεύει τους δημοκρατικούς μας θεσμούς.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τη διευκρινιστική ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρόεδρος της Βουλής τόνισε πως αυτή δεν οφείλεται σε κάποια τριβή με την κυβέρνηση, αλλά προφανώς κρίθηκε αναγκαία ως επεξήγηση λόγω των σχετικών σημερινών δημοσιευμάτων.

    Ατυπη επιτροπή κοινοβουλευτικής δεοντολογίας, η οποία θα αναλάβει το έργο της προστασίας της τιμής των πολιτικών ζητεί ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Καψής, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής.

    Αντιδράσεις και δηλώσεις στελεχών άλλων κομμάτων

    Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θόδωρος Ρουσόπουλος, απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, είπε: "Ακουσα τον κ. Πρωτόπαπα, όχι απλώς να προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, αλλά και να επιρρίπτει ευθύνες στην Αξιωματική Αντιπολίτευση. Ωσάν η Αξιωματική Αντιπολίτευση να άρχισε αυτήν την παράξενη υπόθεση περί πολιτικής εκτροπής. Σε λίγο θα μας πουν ότι εμείς γράψαμε το λόγο του Πρωθυπουργού και ότι στην Εδεσσα δεν μίλησε ο κ. Σημίτης, αλλά ο κ. Καραμανλής. Ο κ. Σημίτης οφείλει ή να απαντήσει στον ελληνικό λαό, ποιοι βρίσκονται πίσω από τα σενάρια εκτροπής ή να ζητήσει συγνώμη".

    Επίκαιρες ερωτήσεις προς τον πρωθυπουργό για τα όσα κατήγγειλε περί εκτροπής, κατέθεσαν ο Μιλτιάδης Εβερτ και ο Δημήτρης Σιούφας.

    Ο κ. Εβερτ ζητά από τον πρωθυπουργό να κατονομάσει όσους επεξεργάζονται την ανατροπή του δημοκρατικού μας πολιτεύματος.

    Για έλλειψη ψυχραιμίας κατηγορεί τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, η Ντόρα Μπακογιάννη, μέσω της ΝΕΤ 105,8.

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος μίλησε για προσπάθεια τεχνητής πόλωσης σε όφελος των δύο μεγάλων κομμάτων.

    Για προσχεδιασμένη οξύτητα μίλησε στη ΝΕΤ 105,8, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ, Νίκος Βούτσης, ενώ ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος χαρακτήρισε την αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ- Νέας Δημοκρατίας, κοκορομαχία.

    [02] Σε εξέλιξη έρευνες στην περιοχή του ναυαγίου

    25/2/2002 4:43:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Από αέρος και θαλάσσης συνεχίζονται οι έρευνες -οι οποίες δυστυχώς παραμένουν άκαρπες μέχρι αυτή την ώρα- για τον εντοπισμό του υποπλοιάρχου Γιώργου Δεληνικολάου, ο οποίος αγνοείται από το πρωί όταν το φορτηγό πλοίο "Φίλιππος Κ2" βυθίστηκε ανοικτά της Σκύρου. Στο ναυάγιο έχασε τη ζωή της η σύζυγος του πλοιοκτήτη Ελένη Καϊφά, ενώ τα άλλα οκτώ άτομα που επέβαιναν στο σκάφος, μεταξύ των οποίων και ο πλοιοκτήτης, περισυνελέγησαν σώοι.

    Σε νοσοκομείο της Αθήνας μεταφέρθηκαν οι διασωθέντες

    Οι εννέα ναυαγοί εντοπίστηκαν από ελικόπτερο Super Puma και μεταφέρθηκαν αρχικά σε νοσοκομειακή στρατιωτική μονάδα της Σκύρου και αμέσως μετά με C-130 στην Αθήνα, για ιατρική περίθαλψη.

    Ωστόσο η κατάσταση δυο εξ αυτών κρίνεται σοβαρή.

    Η Ελένη Καϊφά δυστυχώς δεν στάθηκε τυχερή διότι παρά το γεγονός ότι ανασύρθηκε ζωντανή από τα παγωμένα νερά, εξέπνευσε λίγο αργότερα από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία. Η σορός της μεταφέρθηκε στο Νεκροτομείο Πειραιά για νεκροψία-νεκροτομή.

    Οι διασωθέντες ναυτικοί είναι οι: Πέτρος Στεφάνου, πλοίαρχος, Χρήστος Φωτάκος, Α΄ μηχανικός, Μιλιτάδης Μαρίνος, Γ΄μηχανικός, Μανώλης Ζεϊμπέκης, λοστρόμος, Γιώργος Γκίκας, ναύτης, Γιώργος Σπανός,ναυτόπαις, Βλάσης Ναστάκης, μάγειρας και ο πλοιοκτήτης Μανώλης Καϊφάς.

    Το "Φίλιππος Κ2" είχε αποπλεύσει φορτωμένο λιπάσματα, από την Καβάλα με προορισμό την Κρήτη, αλλά τα ξημερώματα κι ενώ βρισκόταν 11 ναυτικά μίλια βορειανατολικά της Σκύρου πήρε κλίση 45 μοιρών, λόγω μετατόπισης του φορτίου και εξέπεμψε σήμα κίνδυνου. Στην περιοχή όμως έπνεαν θυελλώδεις άνεμοι με αποτέλεσμα τελικά το πλοίο να βυθιστεί.

    Απαγόρευση απόπλου από Πειραιά και Ραφήνα

    Εν τω μεταξύ λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών απαγορεύτηκε από το μεσημέρι, ο απόπλους όλων των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας με προορισμό τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου, τις Ανατολικές Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και το Ηράκλειο Κρήτης.

    Εμβολισμός αλιευτικού από φορτηγό. Σώοι οι ναυτικοί

    Επίσης σήμερα το αλιευτικό "Ατρόμητος" από τα Χανιά, μήκους 14,96 μέτρων, με δύο επιβαίνοντες, εμβολίστηκε από το συριακό φορτηγό πλοίο "Nabil M" στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Καρύστου. Οι δύο ναυτικοί διασώθηκαν από άλλο διερχόμενο αλιευτικό και το σκάφος ρυμουλκήθηκε στον όρμο Καρύστου. Το "Nabil M" κατευθύνθηκε μετά από εντολή του Υπουργείου Ναυτιλίας στην Κάρυστο προκειμένου να επιθεωρηθεί, ενημερώθηκε ο αρμόδιος Εισαγγελέας, ενώ προανάκριση διενεργεί η Λιμενική Αρχή Καρύστου.

    [03] Κατάληψη ΥΠΕΧΩΔΕ από εργαζομένους του ΤΕΟ

    Πηγή: ΝΕΤ 25/2/2002 7:30:00 μμ

    Στα γραφεία του ΥΠΕΧΩΔΕ παραμένουν από το πρωί οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι του Ταμείου Εθνικής Οδοποιΐας διεκδικώντας τη μονιμοποίησή τους με νομοθετική ρύθμιση. Ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιάννης Τσακλίδης πρότεινε στους συμβασιούχους να μην προχωρήσει η προκήρυξη του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ μέσω του οποίου προβλέπεται η μονιμοποίησή τους πριν ολοκληρωθεί η επεξεργασία από το υπουργείο Εσωτερικών του νομοσχεδίου για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων του δημοσίου. Την πρόταση δέχθηκαν οι εργαζόμενοι και θα τη συζητήσουν στη γενική συνελευση τους.

    [04] Φθινόπωρο η συζήτηση περί εκλογικού νόμου

    25/2/2002 6:00:00 μμ

    "Η κυβέρνηση έχει πρόθεση να ανοίξει το θέμα του εκλογικού νόμου μετά τις δημοτικές εκλογές, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας για την αναβάθμιση του πολιτικού συστήματος" υπογράμμισε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Ο κ. Πρωτόπαπας πρόσθεσε πως το ΠΑΣΟΚ εντάσσει αυτό το θέμα στο πλαίσιο μιας γενικότερης στρατηγικής ανασύνθεσης της κεντροαριστεράς, και προκρίνει αυτή τη διαδικασία μετά από τις δημοτικές εκλογές έτσι ώστε να μην αποδοθεί σε κινήσεις τακτικής. Προ του 2004 εξάλλου ανέφερε ο κ. Πρωτόπαπας απαντώντας σε ερώτηση, δεν αποκλείεται αν επιθυμούν κάποια κόμματα να συνεργαστούν- και παρά τα εκλογικά προβλήματα που υπάρχουν - να το πράξουν.

    Βεβαίως, αυτό θα πρέπει να γίνει μέσα από ένα διάλογο με όλα τα κόμματα και τους χώρους που έχουμε απευθυνθεί, στο πλαίσιο του οποίου θα συζητηθούν ζητήματα θέσεων, ζητήματα πολιτικής και ζητήματα πορείας είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    "Ενα από τα στοιχεία που φυσικά θα συζητηθούν είναι και η δυνατότητα των κομμάτων να συμφωνούν, αλλά να έχουν και τη δυνατότητα ως πολιτικές οντότητες, ως πολιτικά κόμματα, στη βάση ενός κοινού προγράμματος, να μετέχουν στη γενικότερη πορεία διακυβέρνησης της χώρας. Αυτά, όμως, είναι θέματα που θα συζητηθούν μετά τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και είναι ευνόητο το "γιατί".

    Για να μη θεωρήσει κανείς ότι υπάρχουν, είτε γιατί δεν υπάρχει ετοιμότητα -δεν υπάρχει κανένας νόμος στο συρτάρι- είτε γιατί δεν πρέπει κανείς να θεωρήσει ότι συνδέονται με συγκεκριμένες εκλογικές αναμετρήσεις. Είναι ένα βαθύ πιστεύω μας και πάνω σε αυτό το πιστεύω θα έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε", είπε καταλήγοντας ο κ. Πρωτόπαπας.

    [05] Εντοπίστηκε νεκρός ο νεαρός αυτοδύτης

    25/2/2002 7:22:00 μμ

    Εντοπίστηκε τελικά σήμερα το απόγευμα σε βάθος 80 περίπου μέτρων στη θαλάσσια περιοχή Λαμπίρι Αχαϊας το πτώμα του άτυχου 26χρονου αυτοδύτη Θανάση Νικολαρόπουλου. Τον αυτοδύτη εντόπισαν άνδρες της ομάδας υποβρυχίων αποστολών του λιμενικού σώματος που διενεργούσανε εκτεταμένες έρευνες από χθες όταν δηλώθηκε η εξαφάνισή του.

    Το πτώμα του Νικολαρόπουλου δεν κατέστη δυνατόν να ανασυρθεί γιατί ήταν μπλεγμένο σε δίχτυα που υπήρχαν στο βυθό.

    Η επιχείρηση για την ανάσυρση αναμένεται να γίνει αύριο. Ο αυτοδύτης είχε εξαφανιστεί ενώ πραγματοποιούσε κατάδυση σε βάθος 45 μέτρων το μεσημέρι της Κυριακής με άλλους τρεις φίλους του.

    Επειδή όμως κατά την κατάδυση οι αυτοδύτες διαπίστωσαν οτι τα νερά ηταν θολά αποφάσισαν να βγουν στην επιφάνεια. Ο Νικολαρόπουλος όμως παρά την έλλειψη ορατότητας συνέχισε τη μοιραία κατάδυση.

    [06] Φωτιά σε αγωγό αερίου στη Θεσσαλονίκη

    Πηγή: ΑΠΕ 25/2/2002 12:41:00 μμ

    Αναστάτωση προκλήθηκε τα ξημερώματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης από ανάφλεξη σε αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου, στη συμβολή των οδών Ιασωνίδου και Αριανού. Στο σημείο έσπευσαν πυροσβεστικά οχήματα και η φωτιά έσβησε αμέσως, όταν η Εταιρία Παροχής Αερίου διέκοψε τη ροή του φυσικού αερίου. Από τη φωτιά, οι φλόγες της οποίας έφταναν τα 5 μέτρα, καταστράφηκαν δύο αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα στο σημείο.

    [07] Συνάντηση Παπαπουτσή-Χριστόδουλου

    Πηγή: NET 105,8 fm 25/2/2002 12:37:00 μμ

    Θέματα συνεργασίας του Δήμου Αθηναίων και της Εκκλησίας ήταν το αντικείμενο της 45λεπτης συζήτησης, που είχαν στην Αρχιεπισκοπή ο κ. Χριστόδουλος και ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ βουλευτής Χρήστος Παπουτσής. Μας απασχόλησαν οι τομείς συνεργασίας, κυρίως στα κοινωνικά θέματα και η ανέγερση νέου Μητροπολιτικού Ναού της Αθήνας, δήλωσε αμέσως μετά την συνάντηση ο Χρήστος Παπουτσής.

    Ερωτηθείς για την πολιτική οξύτητα των ημερών ο κ. Παπουτσής τόνισε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από όλο τον πολιτικό κόσμο, ενώ όσον αφορά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού , τόνισε πως προφανώς αυτά , που λέει τα εννοεί, αλλά εγώ δεν έχω κάποια ενημέρωση.

    Σχολιάζοντας το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει ανακοινώσει ακόμα τον υποψήφιο δήμαρχο, τόνισε πως φαίνεται ότι προβληματίζεται ως προς το πρόσωπο του υποψηφίου.

    [08] Δημοσκόπηση για την Γαλλική Προεδρία

    Πηγή: ΑΠΕ 25/2/2002 1:39:00 μμ

    Πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών σε δύο μήνες στη Γαλλία. Κι όμως την ίδια ώρα οι περισσότεροι Γάλλοι ψηφοφόροι δηλώνουν ότι αδιαφορούν για την προεκλογική εκστρατεία ενώ δεν βλέπουν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ των δύο βασικών διεκδικητών της προεδρίας, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Louis Harris, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας "Λιμπερασιόν" και της εταιρίας "AOL".

    Συγκεκριμένα η δημοσκόπηση έδειξε ότι το 74% των Γάλλων με δυσκολία μπορεί να διακρίνει διαφορές μεταξύ του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Λιονέλ Ζοσπέν και του συντηρητικού προέδρου Ζακ Σιράκ, ενώ το 59% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχει ελάχιστο ή κανένα ενδιαφέρον για την προεκλογική εκστρατεία.

    Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι μόλις το 22% των εκλογέων θεωρεί "ικανοποιητικές" ή "πολύ διαφορετικές" τις προτάσεις των δύο υποψηφίων.

    Η "Λιμπερασιόν" εκτιμά ότι η απάθεια των ψηφοφόρων είναι αποτέλεσμα της συγκατοίκησης του Σιράκ και του Ζοσπέν τα τελευταία πέντε χρόνια στην ηγεσία της χώρας.

    Η εφημερίδα υποστηρίζει επίσης ότι οι Σοσιαλιστές έχουν περισσότερα να χάσουν από την εξομοίωση των ιδεών τους με εκείνες της δεξιάς, αλλά ο Ζοσπέν θεωρείται περισσότερο "ανανεωτής" σε σχέση με τον συντηρητικό αντίπαλό του.

    Συγκεκριμένα, το 34% των ερωτηθέντων εξέφρασε την άποψη ότι ο Ζοσπέν είναι εκείνος που εισήγαγε τις περισσότερες νέες ιδέες στον πολιτικό διάλογο, ενώ μόλις το 23% θεωρεί περισσότερο "ανανεωτή" τον Ζακ Σιράκ.

    [09] Εκθεση για την ελληνική οικονομία

    Πηγή: ΑΠΕ 25/2/2002 3:27:00 μμ

    Η περαιτέρω βελτίωση της ανταγωνιστικότητας είναι η σπουδαιότερη πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία μετά την ένταξή της στην ευρωζώνη.

    Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα από τη μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος και του αμερικανικού Ιδρύματος Μπρούκινγκς (The Brookings Institution) με τίτλο "Οικονομικές επιδόσεις και προπτικές της Ελλάδας" που παρουσίασαν σε ειδική εκδήλωση στην Τράπεζα της Ελλάδος, ο διοικητής Λουκάς Παπαδήμος, ο υποδιοικητής Νικόλαος Γκαργκάνας και ο Ralph Bryant, συνεργάτης στο Πρόγραμμα Οικονομικών Μελετών του Ιδρύματος Brookings της Ουάσινγκτον.

    Αναφορά σε μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικοποιήσεις, ασφαλιστικό

    Βασική προϋπόθεση για τη βελτίωση της εγχώριας ανταγωνιστικότητας είναι η επιτάχυνση και η εμβάθυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και ιδιαίτερα σε τέσσερις συγκεκριμένους τομείς.

    Σε ότι αφορά την αγορά εργασίας επισημάνθηκε ότι χρειάζονται περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, όπως η εφαμογή πολιτικών για να μειωθεί το κόστος της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και η λήψη μέτρων για τη βελτίωση της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης.

    Ειδική αναφορά γίνεται στο ζήτημα της φορολογικής μεταρρύθμισης, ενώ επισημαίνεται η ανάγκη να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές.

    Επίσης ζητούμενο παραμένει η συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων σε νευραλγικές επιχειρήσεις στο δημόσιο τομέα, περισσότερη προσπάθεια για να εξαλειφθούν οι φραγμοί στην ίδρυση νέων επιχειρήσεων, καθώς και να μειωθεί η επιβάρυνση που υφίστανται οι υπάρχουσες επιχειρήσεις ώστε να μπορέσει να ανθίσει η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα.

    Ενα από τα σοβαρότερα ζητήματα, κατά την έκθεση, που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος. Μάλιστα τονίζεται ότι, αν δεν γίνουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο εγγύς μέλλον, θα είναι μάλλον αναπόφευκτη μεσοπρόθεσμα η σημαντική αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης προκειμένου να καλυφθούν οι μελλοντικές δαπάνες για συντάξεις.

    Τέλος σε ότι αφορά τον τραπεζικό τομέα, παρατηρήθηκε ότι η αυξανόμενη ενοποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα στην ευρωζώνη είναι πιθανό να εντείνει περαιτέρω τον ανταγωνισμό και να καταστήσει αναγκαίο για τις ελληνικές τράπεζες να συνάψουν συμμαχίες με τράπεζες άλλων χωρών της ευρωζώνης.

    Το βιβλίο περιλαμβάνει 11 μελέτες, οι οποίες αποτελούν προϊόν συνεργασίας διακεκριμένων Ελλήνων, άλλων Ευρωπαίων και Αμερικανών οικονομολόγων.

    Στην αρχική τους μορφή, οι μελέτες παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν σε συνέδριο που διοργανώθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος και το Ιδρυμα Brookings και έγινε στην Αθήνα στις 7 και 8 Δεκεμβρίου 2000.

    Στις μελέτες του τόμου αναλύονται συγκεκριμένες πλευρές της ελληνικής οικονομίας, αξιολογούνται οι οικονομικές επιδόσεις και η οικονομική πολιτική της Ελλάδος κατά την τελευταία 25ετία και επιχειρείται ο προσδιορισμός των κύριων οικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα μετά την ένταξή της στη ζώνη του ευρώ.

    [10] Σε κινητοποιήσεις κατέρχονται οι έμποροι

    Πηγή: NET 105,8 fm 25/2/2002 3:23:00 μμ

    Καταλήψεις εφοριών, νομαρχιών και άλλων δημόσιων κτιρίων αναμένεται να περιλαμβάνει ο κύκλος των κινητοποιήσεων που ετοιμάζουν οι έμποροι και οι επαγγελματοβιοτέχνες, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την επιβολή τεκμαρτού ΦΠΑ για την τριετία 1999-2001. Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης που είχαν σήμερα τα προεδρεία των δύο κλάδων αποφάσισαν να απορρίψουν καθολικά τη ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο, ενώ οι οριστικές αποφάσεις για τις κινητοποιήσεις αναμένεται να ληφθούν την Τετάρτη.

    [11] Ερευνα για δραστηριότητες Αρ. Αλαφούζου

    25/2/2002 3:18:00 μμ

    Προκαταρκτική εξέταση για τις δραστηριότητες του επιχειρηματία Αριστείδη Αλαφούζου ζήτησε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αντώνης Στεργιόπουλος, με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου. Με την εισαγγελική παραγγελία ζητείται να ερευνηθούν οι καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σύμφωνα με τις οποίες ο κ. Αλαφούζος αντλούσε κεφάλαια από την εισηγμένη στο Χρηματιστήριο εκδοτική του επιχείρηση και τα επένδυε σε ναυτιλιακές επιχειρήσεις του. Η έρευνα ανατέθηκε στον εισαγγελέα Αθανάσιο Ψαράκη.

    [12] Κλήρωση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ελπίδων

    25/2/2002 2:14:00 μμ

    Στον δεύτερο όμιλο της τελικής φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που θα γίνει στην Ελβετία, κληρώθηκε η εθνική μας ομάδα των ελπίδων. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα έχει αντιπάλους τις αντίστοιχες του Βελγίου, της Τσεχίας και της Γαλλίας.

    Η κάτοχος του τίτλου, η Ιταλία κληρώθηκε στον Α' όμιλο, όπου θα αντιμετωπίσει τη διοργανώτρια Ελβετία, καθώς και την Αγγλία και την Πορτογαλία.

    Η τελική φάση θα γίνει στην Ελβετία από 16 έως 28 Μαΐου, ενώ ο τελικός θα γίνει στο στάδιο Σεντ Γιάκομπ της Βασιλείας στις 28 Μαΐου.

    [13] Τα ψάρια κατά των πρόωρων τοκετών

    Αννίτα Πασχαλινού 25/2/2002 3:01:00 μμ

    Κάθε χρόνο, περισσότερα από 13 εκατομμύρια μωρά στον κόσμο, γεννιούνται πρόωρα, κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες. Τα περισσότερα από αυτά, πεθαίνουν λίγες ώρες μετά τη γέννηση, ενώ όσα καταφέρουν να επιζήσουν αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα, όπως τύφλωση, κώφωση, διανοητική καθυστέρηση. Απέναντι σε αυτόν τον κίνδυνο, οι υποψήφιες μητέρες έχουν τώρα πλέον, έναν πολύ καλό σύμμαχο. Τα ψάρια.

    Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους

    Σύμφωνα με την ιατρική εφημερίδα της Βρετανίας, οι γυναίκες που δεν τρώνε καθόλου ψάρια θα πρέπει να λαμβάνουν υποκατάστατα διατροφής.

    Δανοί επιστήμονες, αφού εξέτασαν τις περιπτώσεις 8.000 εγκύων, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μεγάλη κατανάλωση ψαριών προλαμβάνει από εμπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 7,1% ο αριθμός των πρόωρων τοκετών έπεσε στο 1,9%, όταν οι γυναίκες έτρωγαν ψάρια μια φορά την εβδομάδα.

    Διαπιστώθηκε επίσης, ότι η κατανάλωση τους, βοηθούσε σημαντικά, ώστε η εγκυμοσύνη να είναι κανονικής διάρκειας και το βάρος του εμβρύου να αυξάνει φυσιολογικά.

    To DHA θωρακίζει τον οργανισμό της μητέρας

    Σε προηγούμενη μελέτη είχε βρεθεί ότι τα λίπη που περιείχαν μερικά ψάρια, γνωστά και ως λιπαρά οξέα τύπου Ωμέγα 3, μπορούσαν να έχουν ευεργετική επίδραση στην εγκυμοσύνη.

    Η ευεργετική δράση των ψαριών, είναι πολύ πιθανό, να οφείλεται στο DHA ένα είδος λιπαρού οξέος, που προλαμβάνει από τις πρόωρες συσπάσεις της μήτρας.

    Όπως εκτιμάται, όσο περισσότερα ψάρια καταναλώνει μια γυναίκα τόσο περισσότερο αυξάνει το ποσοστό DHA με αποτέλεσμα να προλαμβάνονται σε ένα βαθμό οι πρόωροι τοκετοί.

    Ψάρια πλούσια σε λιπαρά οξέα είναι

    Τα Σκουμπριά Οι ρέγγες Οι πέστροφες Ο σολωμός Οι σαρδέλες

    Πηγή: BBConline

    [14] Εργα ελληνικών μουσείων στην έκθεση Βερολίνου

    25/2/2002 7:36:00 μμ

    "Κλασσικός πολιτισμός -Ιδέα ή πραγματικότητα" είναι το θέμα της έκθεσης που εγκαινιάζεται την 1η Μαρτίου στο Βερολίνο. Στην έκθεση φιλοξενούνται 113 έργα από 12 ελληνικά μουσεία.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 25 February 2002 - 17:54:24 UTC