Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-02-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπουργικό συμβούλιο για τα ΜΜΕ
  • [02] Ξεκίνησε η απολογία του Μιλόσεβιτς
  • [03] Συνεχίζονται οι συνομιλίες Κληρίδη-Ντενκτάς
  • [04] Νέα εισβολή Ισραηλινών στη Γάζα
  • [05] Σεισμική δόνηση στην Ιταλία
  • [06] Φόβοι για νέα τρομοκρατική επίθεση στις ΗΠΑ
  • [07] Ισχυρή σεισμική δόνηση στην Ιαπωνία
  • [08] ΗΠΑ: Προετοιμασίες για επίθεση στο Ιράκ;
  • [09] Βρέφος πέθανε από πείνα στην Καλιφόρνια
  • [10] Δεν αποκλείουν επίθεση κατά Ιράκ οι ΗΠΑ
  • [11] Μείωση τιμών μεταχειρισμένων αυτοκινήτων
  • [12] Τον Μάρτιο ο διάλογος για το ασφαλιστικό
  • [13] Λιγότερα προβλήματα για τον Λεμονή
  • [14] Θετική εμφάνιση της Εθνικής Ελλάδος
  • [15] Οι Καναδοί υπέρ της επιστροφής των μαρμάρων

    [01] Υπουργικό συμβούλιο για τα ΜΜΕ

    14/2/2002 11:45:00 πμ

    Υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη συνεδριάζει από τις 10 το πρωί στη Βουλή το Υπουργικό Συμβούλιο με θέμα την πολιτική της κυβέρνησης στο χώρο του Τύπου και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης οι συναρμόδιοι υπουργοί θα παρουσιάσουν πρόταση σχεδίου νόμου που θα εξειδικεύει το άρθρο 14 παράγραφος 9 του συντάγματος που αναφέρεται στο ασυμβίβαστο του βασικού μετόχου επιχείρησης μέσου ενημέρωσης με την ιδιότητα βασικού μετόχου επιχείρησης που αναλαμβάνει Δημόσια έργα ή προμήθειες. Το απόγευμα στο πλαίσιο της πολιτικής για τα ΜΜΕ ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας θα συναντηθεί με το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και αύριο το μεσημέρι με το αντίστοιχο όργανο της ΠΟΕΣΥ.

    [02] Ξεκίνησε η απολογία του Μιλόσεβιτς

    14/2/2002 10:50:00 πμ

    Αρχισε πριν από λίγο η απολογία του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης. Χθες ολοκληρώθηκε η ανάγνωση του κατηγορητηρίου ενώ ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας παίρνοντας το λόγο αμέσως μετά ξεκαθάρισε πως δεν θεωρεί το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης νόμιμο ούτε τον τρόπο της σύλληψής του.

    Εν τω μεταξύ όπως έγινε γνωστό από τους δικηγόρους του ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς σκοπεύει να ζητήσει σήμερα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να προβληθεί μια βιντεοταινία σε "αντιπαράθεση" για το βίντεο που μεταδόθηκε χθες για τις βιαιοπραγίες των σερβικών δυνάμεων.

    [03] Συνεχίζονται οι συνομιλίες Κληρίδη-Ντενκτάς

    14/2/2002 11:18:00 πμ

    Επαναλαμβάνονται από σήμερα το απόγευμα στις 5 οι απευθείας συνομιλίες του προέδρου της Κύπρου Γλαύκου Κληρίδη και του Τουρκοκύπριου Ραούφ Ντενκτάς. Στη σημερινή συνάντηση αναμένεται να συνεχισθεί η συζήτηση πάνω στο εδαφικό και στο θέμα των περιουσιών. Οπως έχει δηλώσει ο Ραούφ Ντενκτάς στη συνάντηση θα ανταλλαγούν έγγραφα επί του εδαφικού, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις διπλωματικών πηγών, το Μάρτιο οι συζητήσεις θα διεξάγονται "επί χάρτου".

    Αισιοδοξία Βρετανών για θετική κατάληξη των συνομιλιών

    Εν τω μεταξύ την αισιοδοξία του ότι οι απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό θα οδηγήσουν σε εξεύρεση λύση και σε ένα κράτος, το οποίο θα αναλάβει τις υποχρεώσεις του, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης εξέφρασε ο διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Κύπρο Λέοπολντ Μάουρερ σε σεμινάριο για το Κυπριακό, το οποίο οργάνωσε η Ευρωβουλευτής Βαρώνη Σάρα Λούντφορντ, στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, με θέμα "Η Κύπρος στην Ευρώπη, Καταλύτης για ειρήνη".

    Ο κ. Μάουερ, ξεκαθάρισε πάντως πως η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα επιχειρήσει να επηρεάσει την πορεία των συνομιλιών, αφού αυτό αποτελεί έργο των Ηνωμένων Εθνών, αλλά θα ενημερώνει το Διεθνή Οργανισμό για όλα τα θέματα, τα οποία αφορούν την ενταξιακή διαδικασία.

    Ο Βρετανός διαπραγματευτής εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι στην ενταξιακή διαδικασία θα εμπλακούν και οι Τουρκοκύπριοι, ενώ απέρριψε ισχυρισμούς ότι η χρηματοδότηση από την ΕΕ, για ανάπτυξη των κατεχομένων, μετά την εξεύρεση λύσης, αποτελεί προσπάθεια δωροδοκίας.

    [04] Νέα εισβολή Ισραηλινών στη Γάζα

    Πηγή: ΑΠΕ 14/2/2002 9:59:00 πμ

    Ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλαν εκ νέου σήμερα στην αυτοδιοικούμενη παλαιστινιακή περιοχή Ντέιρ αλ-Μπάλαχ, στο κέντρο της λωρίδας της Γάζας, και αναπτύχθηκαν στους δρόμους της πόλης μετά από επίθεση που εξαπέλυσαν Παλαιστίνιοι με όλμους εναντίον εβραϊκού οικισμού εποίκων. Το ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις αποσύρθηκαν λίγη ώρα αργότερα. Νωρίτερα ένας Παλαιστίνιος είχε σκοτωθεί από πυρά ισραηλινών στρατιωτών κοντά στον εβραϊκό οικισμό Μοράγκ, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

    Επικρίσεις στο Ισραήλ για καθυστερημένη αντίδραση

    Την ίδια ώρα στην Ιερουσαλήμ πληθαίνουν οι επικρίσεις για "καθυστερημένη αντίδραση" του ισραηλινού στρατού στις παλαιστινιακές επιθέσεις. Πολιτικοί αξιωματούχοι και στρατιωτικοί δήλωσαν στο κρατικό ραδιόφωνο ότι οι επιχειρήσεις του στρατού ,ιδιαίτερα στο Μπέιτ Χανούν, πραγματοποιήθηκαν "πολύ καθυστερημένα" χωρίς να αποφέρουν συγκεκριμένα αποτελέσματα.

    Στη διάρκεια των επιχειρήσεων σκοτώθηκαν έξι Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων και τέσσερις αστυνομικοί, αλλά οι Ισραηλινοί δεν κατόρθωσαν να εντοπίσουν και να κατασχέσουν τις ρουκέτες τύπου Κασάμ 2 που χρησιμοποιούν τις τελευταίες ημέρες οι Παλαιστίνιοι στις επιθέσεις τους εναντίον του ισραηλινού εδάφους.

    Μεταξύ των 18 Παλαιστινίων που συνελήφθησαν στις επιχειρήσεις του στρατού ουδείς ήταν μεταξύ των υπόπτων που καταζητούσαν οι Ισραηλινοί.

    Ο υπουργός Υποδομής, Αβινγκτόρ Λίμπερμαν κατηγόρησε το στρατό ότι άργησε πολύ να αντιδράσει. "Πρέπει να αντιδράμε αμέσως μετά από κάθε επίθεση" τόνισε ο Λίμπερμαν.

    [05] Σεισμική δόνηση στην Ιταλία

    14/2/2002 9:30:00 πμ

    Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στην βορειοανατολική Ιταλία σήμερα το πρωί,ανακοίνωσε το Σεισμολογικό Ινστιτούτο του Στρασβούργου. Η δόνηση σημειώθηκε στις 05.18 (ώρα Ελλάδος) και είχε επίκεντρο στην οροσειρά των Αλπεων ,κοντά στα ιταλο-αυστριακά σύνορα.

    [06] Φόβοι για νέα τρομοκρατική επίθεση στις ΗΠΑ

    14/2/2002 9:10:00 πμ

    Εκδηλη είναι η ανησυχία και ο φόβος για νέες τρομοκρατικές επιθέσεις που έχουν καταβάλει τις ΗΠΑ.Το FBI προειδοποίησε για πιθανές επιθέσεις με παγιδευμένα από εκρηκτικά αρκουδάκια κατά τη σημερινή εορτή του Αγ. Βαλεντίνου. Απηύθυνε δε έκκληση στους πολίτες των ΗΠΑ να βοηθήσουν στον εντοπισμό ενός άνδρα που αγόρασε τέτοια υλικά με τα οποία θα μπορούσε να μετατρέψει γούνινα αρκουδάκια σε βόμβες.

    [07] Ισχυρή σεισμική δόνηση στην Ιαπωνία

    14/2/2002 9:06:00 πμ

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος, στη βόρεια Ιαπωνία. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή ζημιές. Το επίκεντρο του σεισμού, ήταν, σε απόσταση 600 χιλιομέτρων βορείως του Τόκιο και σε εστιακό βάθος 60 χιλιομέτρων.

    [08] ΗΠΑ: Προετοιμασίες για επίθεση στο Ιράκ;

    14/2/2002 8:59:00 πμ

    Το Αμερικανικό υπουργείο Αμυνας και η CIA ξεκίνησαν την προετοιμασία της επίθεσης εναντίον του Ιράκ που θα έχει ως στόχο την ανατροπή του προέδρου Σαντάμ Χουσέιν, υποστηρίζει σε σημερινό δημοσίευμα της η βρετανική εφημερίδα "Γκάρντιαν" επικαλούμενη αμερικανικές και διπλωματικές πηγές. Διακόσιες χιλιάδες στρατιώτες θα συμμετάσχουν κατά πάσα πιθανότητα στην επίθεση αυτή που θα εξαπολύσουν οι ΗΠΑ από το Κουβέιτ. Σύμφωνα με έναν αξιωματούχο του Βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, η στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράκ δεν επίκειται, είναι όμως "ζήτημα μηνών".

    [09] Βρέφος πέθανε από πείνα στην Καλιφόρνια

    14/2/2002 9:20:00 πμ

    Ο Γουίνφρεντ Ράιτ, 45 ετών, και τέσσερις γυναίκες με τις οποίες συζεί συνελήφθησαν την περασμένη Παρασκευή στην Καλιφόρνια κατηγορούμενοι ότι άφησαν ένα βρέφος ηλικίας 19 μηνών να πεθάνει από την πείνα. Ο συνήγορος μίας από τις γυναίκες, της 44χρονης Κάρολ Μπρέμνερ, υποστήριξε ότι το βρέφος έπαθε αποβιταμίνωση λόγω της χορτοφαγικής δίαιτας που ακολουθούσε η "οικογένεια".

    Η μητέρα του παιδιού, Μέρι Κάμπελ, 37 ετών, είναι έγκυος, όπως και η τρίτη κατηγορούμενη, Ντέιρντρε Γουίλσον. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Ράιτ είναι ο πατέρας 13 παιδιών, ηλικίας από οκτώ μηνών έως 16 ετών, ενώ ένα από τα παιδιά του πέθανε τον περασμένο Οκτώβριο.

    Ολοι τους προσήχθησαν την Τετάρτη σε δικαστήριο του Σαν Ραφαέλ, κοντά στο Σαν Φραντσίσκο και δήλωσαν αθώοι στην κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και της έκθεσης ανηλίκων σε κίνδυνο.

    Τα δώδεκα παιδιά τους, τη φροντίδα των οποίων ανέλαβε η υπηρεσία πρόνοιας, ήταν υποσιτισμένα.

    [10] Δεν αποκλείουν επίθεση κατά Ιράκ οι ΗΠΑ

    13/2/2002 11:00:00 μμ

    Ο Τζόρτζ Μπους δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ κρατούν ανοικτό το ενδεχόμενο να αναλάβουν δράση κατά του Ιρακινού ηγέτη Σαντάμ Χουσέιν, αλλά δεν πρόκειται να αποκαλύψουν προς το παρόν τι πρόκειται να κάνουν αν χρειαστεί να δράσουν κατά του Ιράκ. "Ο Σαντάμ Χουσέιν θα πρέπει να αντιληφθεί ότι μιλάω σοβαρά όταν αναφέρω ότι θα υπερασπιστούμε τη χώρα μας", τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος μιλώντας στους δημοσιογράφους, μετά από συνάντηση που είχε στο Λευκό Οίκο με τον Πακιστανό ηγέτη, στρατηγό Περβέζ Μουσάραφ. Εν τω μεταξύ, έντονες αντιδράσεις από Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη προκάλεσε η επίσκεψη που πραγματοποίησε μυστικά στη Βαγδάτη ο Αυστριακός πρώην ηγέτης της ακροδεξιάς Γεργκ Χάιντερ.

    Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη ομιλία του ο κ. Μπους είχε χαρακτηρίσει το Ιράκ, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα ως "άξονες του κακού", χώρες που αναπτύσσουν όπλα μαζικής καταστροφής και υποστηρίζουν τη διεθνή τρομοκρατία, ενώ επισήμανε ότι θα αναλάβει δράση εναντίον τους στην περίπτωση που οι χώρες αυτές απειλήσουν τις ΗΠΑ. "Μην απατάσθε, αν χρειαστεί θα αναλάβουμε δράση για να υπερασπιστούμε τον αμερικανικό λαό", τόνισε ο Τζορτζ Μπους.

    Σημειώνεται ότι χθες ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ τόνισε ότι η κυβέρνηση Μπους θα προσπαθήσει αρχικώς να επιτύχει τους στόχους της με το Ιράκ μέσω διπλωματικών και πολιτικών μέσων, καθώς και με το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα, και πρόσθεσε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει στρατιωτικό σχέδιο κατά του Σαντάμ Χουσέιν.

    Αμερικανικές αντιρρήσεις για την επίσκεψη του Χάϊντερ

    Σειρά αντιδράσεων στην Αυστρία και στο εξωτερικό εξακολουθούν να προκαλούν οι εκεί δηλώσείς του και το ίδιο το γεγονός της επίσκεψης στο Ιράκ, μέσα στις τρεις προηγούμενες ημέρες, του πρώην αρχηγού του συγκυβερνώντος στην Αυστρία ακροδεξιών και εθνικιστικών θέσεων Κόμματος των Ελευθέρων - και πάντα πανίσχυρου πολιτικού άνδρα στη χώρα - Γιεργκ Χάιντερ, ο οποίος κατά τη σημερινή επιστροφή του από τη Βαγδάτη υπεραμύνθηκε του "ανθρωπιστικού χαρακτήρα" του επικρινόμενου ταξιδιού του.

    Σε επίσημη αντίδρασή τους οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την "ανησυχία" τους για την επίσκεψη Χάιντερ ο οποίος είχε χθες συνομιλίες με τον Ιρακινό πρόεδρο Σαντάμ Χουσείν - και εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών έκανε λόγο για άστοχη και αντιπαραγωγική ενέργεια που επιβραβεύει τη συνεχιζόμενη αγνόηση από το Ιράκ των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το ενθαρρύνει σε περαιτέρω αδιαλλαξία.

    Οι προσπάθειες τόσο του ίδιου του Γιεργκ Χάιντερ - ο οποίος είναι τοπικός κυβερνήτης στο ομόσπονδο κρατίδιο της Καρινθίας στη Νότια Αυστρία - όσο και της αρχηγού του Κόμματος των Ελευθέρων και αντικαγκελαρίου της Αυστρίας, Σουζάνε Ρις-Πάσερ, αλλά και άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων , να εμφανίσουν την επίσκεψή του στη Βαγδάτη ως ιδιωτική, δεν είχαν απήχηση και στις Βρυξέλλες, όπου διπλωμάτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ, απέρριπταν σήμερα τη σχετική επιχειρηματολογία.

    Ο Χάιντερ επιστρέφοντας σήμερα στη Βιέννη από την Βαγδάτη τόνισε ότι το Ιράκ "δεν ανήκει στον άξονα του κακού", δηλώσεις που καταδικάστηκαν πάραυτα από την Ουάσινγκτον. Ο κ. Χάιντερ δήλωσε από το Κλάνγκερφουρτ της νότιας Αυστρίας ότι "το Ιράκ δεν έχει κανένα λόγο να προσφέρει καταφύγιο στην τρομοκρατία", πρόσθεσε δε ότι έλαβε διαβεβαιώσεις από τον Ιρακινό πρόεδρο Σαντάμ Χουσέιν οτι "κανένας Ιρακινός δεν συμμετείχε" στα τρομοκρατικά πλήγματα στο αμερικανικό έδαφος στις 11 Σεπτεμβρίου.

    "Δεν αγαπούν οι Αμερικάνοι οι Ευρωπαίοι να κάνουν μονομερή διάλογο με τις αραβικές χώρες, ωστόσο πρέπει να επιτρέπεται κάτι παρόμοιο", δήλωσε ο Κυβερνήτης της Καρινθίας. "Πρέπει να ειπωθεί με σαφήνεια στους Αμερικανούς ότι είμαστε αλληλέγγυοι για ο,τι έγινε στις ΗΠΑ στις 11 Σεπτεμβρίου, το πράξαμε άλλωστε έκτοτε. "Ομως σε καμία περίπτωση αυτό δεν σημαίνει πληρεξουσιότητα για απόλυτη εξουσία" πρόσθεσε ο αμφιλεγόμενος Αυστριακός πολιτικός.

    Οι παραπάνω δηλώσεις του ηγέτη του "Κόμματος της Ελευθερίας" αναφορικά με την ιρακινή επίσκεψή του σύμφωνα με αναλυτές στη Βιένη προκάλεσαν την αμηχανία της αυστριακής Αντικαγκελαρίας, καθώς η κ. Σουζάν Ρίες-Πάσερ πραγματοποιεί αυτές τις μέρες επίσημη επίσκεψη στον Λευκό Οίκο.

    [11] Μείωση τιμών μεταχειρισμένων αυτοκινήτων

    Πηγή: NET 105,8 fm 14/2/2002 11:25:00 πμ

    Μείωση των τιμών των εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων έως και 60% αναμένεται να προκαλέσει η κατάργηση του διπλού τέλους ταξινόμησης, που αναμένεται να ζητήσει η Κομισιόν από τη χώρα μας. Την ίδια ώρα θεαματική αύξηση έως και 10% αναμένεται να προκαλέσει στις τιμές των αυτοκινήτων η εφαρμογή από τον Οκτώβριο του νέου κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης, παρά τις αρχικές αισιόδοξες προβλέψεις για μείωση των τιμών τονίστηκε σε συνέντευξη τύπου του Συνδέσμου Εμπόρων Εισαγωγέων Αυτοκινήτων Ελλάδος.

    [12] Τον Μάρτιο ο διάλογος για το ασφαλιστικό

    14/2/2002 8:43:00 πμ

    Στο τέλος Μαρτίου θα αρχίσει ο διάλογος για το ασφαλιστικό, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης προσθέτοντας ότι στοιχείο του διαλόγου θα είναι και το χρονικό διάστημα διάρκειας των συζητήσεων. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι είναι πρόωρο να συζητηθεί η εξεύρεση πόρων για την επίλυση των προβλημάτων του ασφαλιστικού και η έναρξη του διαλόγου θα γίνει αφού έχουν γνωστοποιηθεί και τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Βαρκελώνης για το αντικείμενο. Στα συμπεράσματα θα αναφέρονται και οι θέσεις των "15" για θέματα που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό. Από τις απαντήσεις που έδωσε ο κ. Χριστοδουλάκης σε ερωτήσεις σχετικά με το ασφαλιστικό προκύπτει ότι η κατάσταση γύρω από το επίμαχο θέμα δεν είναι τόσο οξεία όσο ήταν πριν από μήνες.

    [13] Λιγότερα προβλήματα για τον Λεμονή

    14/2/2002 9:08:00 πμ

    Απλοποιούνται τα αγωνιστικά σχέδια του Τάκη Λεμονή, ενόψει του καθοριστικού αγώνα ποδοσφαίρου την Κυριακή κόντρα στον ΠΑΟΚ. Το ευχάριστο για τον Ολυμπιακό ήταν ότι οι Τζιοβάνι, Ρόμπερτς, Γιαννακόπουλο προπονήθηκαν κανονικά. Και οι τρεις παίκτες θα είναι στη διάθεση του προπονητή τους για το ματς της Κυριακής με τον ΠΑΟΚ, όπως και οι Ζε Ελίας, Ζέτερμπεργκ και Οφορίκουε. Στο μεταξύ, ο ΠΑΟΚ ζήτησε και παρέλαβε χθες 5.500 εισιτήρια από τον Ολυμπιακό για το ντέρμπι της Κυριακής.

    [14] Θετική εμφάνιση της Εθνικής Ελλάδος

    Πηγή: ΑΠΕ 14/2/2002 8:55:00 πμ

    Καλό "βαθμό" πήρε η εθνική ποδοσφαίρου του Οτο Ρεχάγκελ, σε ακόμη ένα δύσκολο "τεστ". Η ελληνική ομάδα ποδοσφαίρου αναδείχθηκε ισόπαλη 2-2 με τη Σουηδία σε φιλικό αγώνα και χειροκροτήθηκε από τους περίπου 12.000 θεατές που γέμισαν το γήπεδο Χαριλάου. Τα γκολ της εθνικής μας πέτυχαν οι Τάκης Φύσσας (54΄), Γιώργος Καραγκούνης (86΄), ενώ για τους φιλοξενούμενους σκόραραν οι Μάγκνους Σβένσον (30΄) και Στέφαν Σελάκοβιτς (64΄).

    [15] Οι Καναδοί υπέρ της επιστροφής των μαρμάρων

    Πηγή: ΑΠΕ 14/2/2002 9:39:00 πμ

    Την εντατικοποίηση των ενεργειών για την ευαισθητοποίηση της Βρετανικής κυβέρνησης στο θέμα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα στη γενέτειρά τους ενόψει του 2004, ανακοίνωσε η πρόεδρος της καναδικής επιτροπής και γερουσιαστής του Καναδά Σίρλεϊ Μέιχιου. Η επιτροπή αποτελείται από πολιτικούς και ακαδημαϊκούς όλων των κομμάτων και τάσεων του Καναδά. Η εκστρατεία θα ξεκινήσει με την συλλογή 100.000 υπογραφών από Καναδούς πολίτες, η οποία θα κατατεθεί στο κοινοβούλιο, ενώ θα κατατεθούν ψηφίσματα τόσο στην κεντρική Βουλή της Οτάβα, όσο και στις εθνοσυνελεύσεις των επαρχιών της χώρας.

    "Πρέπει η Βρετανία να επιστρέψει τα γλυπτά στον τόπο που ανήκουν για τους Ολυμπιακούς του 2004. Δεν πείθει η δικαιολογία ότι εκείνοι τα φυλάσσουν καλύτερα, γιατί τα έσκαψαν, τα κατέστρεψαν", δήλωσε η γερουσιαστής Μέιχιου και συμπλήρωσε ότι "η Ελλάδα έχει δώσει τόσο μεγάλη και πολύτιμη κληρονομιά στον κόσμο, που είναι η ώρα να της επιστρέψει κάτι η διεθνής κοινότητα ".

    Ο αντιπρόεδρος της Καναδικής επιτροπής για την επιστροφή των γλυπτών Στίβ Αστον είπε ότι δεν πρόκειται για εκστρατεία εναντίον της Bρετανικής κυβέρνησης, αλλά για μια πολυεπίπεδη πολιτική κίνηση από τον Καναδά που ίσως επηρεάσει, αφού η χώρα χαίρει της εκτίμησης της Βρετανίας.

    "Οι Ελληνες δεν ζητούν για τα μουσεία τους θησαυρούς που έχουν μια αυτονομία, αλλά τα αναπόσπαστα κομμάτια του Παρθενώνα που κόπηκαν και αποσπάστηκαν βίαια από το μοναδικό αρχιτεκτονικό αριστούργημα" δήλωσε ο διευθυντής του Διαπανεπιστημιακού Κέντρου Ελληνικών Σπουδών Ζάκ Μπουσάρ. Ο Ζάκ Μπουσάρ πρότεινε επίσης να γίνουν ημερίδες στα μουσεία για την ενημέρωση των Καναδών.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 14 February 2002 - 9:56:07 UTC