Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-02-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσκεψη Xριστόδουλου στον ασθενούντα Ιωακείμ
  • [02] Επίθεση με βόμβα μολότοφ σε αστυνομικό τμήμα
  • [03] Συνομιλία Παπανδρέου-Πάουελ στο Σολτ Λέικ
  • [04] Ασθενής σεισμική δόνηση στη Ζάκυνθο
  • [05] Βολές κατά Χριστόδουλου
  • [06] Μιλούν μόνο τα όπλα στη Μέση Ανατολή
  • [07] Aλγερία: άλλοι έξι νεκροί απ τη βία των ισλαμιστών
  • [08] Aπελευθερώνονται 320 μαχητές των Ταλιμπάν
  • [09] Τουρκία-φόρουμ για τη σύγκλιση των πολιτισμών
  • [10] Μακελειό στη Νότια Αφρική
  • [11] Μεξικό: Φόβοι για σεισμική δόνηση
  • [12] G7: Αισιοδοξία για τη διεθνή οικονομία
  • [13] Υψηλά τα επίπεδα ασφαλείας στο Σολτ Λέικ
  • [14] Εγκαίνια ελληνικών εκθέσεων στο Σολτ Λέικ
  • [15] Εκθεση με έργα του Γιώργου Ζογγολόπουλου

    [01] Επίσκεψη Xριστόδουλου στον ασθενούντα Ιωακείμ

    Πηγή: ΑΠΕ 10/2/2002 6:01:00 μμ

    Πόνο και οδύνη για την ξαφνική ασθένεια του μητροπολίτη Χαλκηδόνας Ιωακείμ, εκφράζει δημόσια ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος και η ομογένεια της Κωνσταντινούπολης, ενώ τον ασθενούντα μητροπολίτη επισκέφθηκε σήμερα ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος. Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών επισκέφθηκε το μητροπολίτη Χαλκηδόνας που νοσηλεύεται με βαρύτατο εγκεφαλικό επεισόδιο από την περασμένη Τετάρτη, στην μονάδα εντατικής θεραπείας του αμερικανικού νοσοκομείου της Κωνσταντινούπολης και εξέφρασε τη συμπάθεια του στους συγγενείς του Αγίου Χαλκηδόνος που βρίσκονται στο προσκέφαλό του.

    Βαρθολομαίος και Χριστόδουλος εξέφρασαν τη συμπαράσταση τους

    Στη συνέχεια, εκκλησιάστηκε στο ναό του Αγίου Χαραλάμπους στο Μπεμπέκ του Βοσπόρου όπου χοροστατούσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, ο πατριάρχης Βαρθολομαίος, αναφέρθηκε στην οδύνη που προκάλεσε η ασθένεια του μητροπολίτη. "Ο πόνος και η οδύνη όλων μας είναι μεγάλη γιατί ο μητροπολίτης Χαλκηδόνας που ασθένησε ξαφνικά είναι, όχι μόνο αδελφός εν Χριστώ, αλλά και συνεργάτης από τα χρόνια της Χάλκης και από την είσοδό μας στην πατριαρχική αυλή πριν 30χρόνια και επειδή είναι πολύτιμος ιεράρχης και συνδιοικητής της Εκκλησίας", είπε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

    Η μικρή κοινότητα της Κωνσταντινούπολης που είχε σήμερα συγκεντρωθεί γύρω από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στο ναό του εορτάζοντος Αγίου Χαραλάμπους στο Μπεμπέκ του Βοσπόρου, δέχθηκε ως μεγάλο πλήγμα την ασθένεια του μητροπολίτη, με τον οποίο είχε πολλούς δεσμούς. "Η Ομογένεια της Κωνσταντινούπολης δείχνει άλλωστε καθημερινά την αγάπη της στον μητροπολίτη, με τη μεγάλη προσέλευση της στο νοσοκομείο", λέει ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη κ. Πάνος Καλογερόπουλος.

    Aλλά και ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος εξέφρασε "βαθιά συμπάθεια" του. "Ηλθαμε πλησίον σας για να παρακαλέσουμε τον Κύριο μαζί με την ιατρική επιστήμη να χαρίσει το μητροπολίτη Χαλκηδόνας και πάλι στο Πατριαρχείο μας και σε όλη την Ορθοδοξία", είπε απαντώντας στην προσφώνηση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης δέχθηκε αργότερα τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χριστόδουλο στο Πατριαρχικό Αριστο στο Φανάρι. Ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, μετά το γεύμα επέστρεψε στην Αθήνα.

    [02] Επίθεση με βόμβα μολότοφ σε αστυνομικό τμήμα

    Πηγή: ΑΠΕ 10/2/2002 3:45:00 μμ

    Δύο άγνωστοι, χθες το βράδυ, εκτόξευσαν βόμβα μολότοφ, στην είσοδο του Αστυνομικού Τμήματος Aνω Πόλης Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται στην οδό Σοφοκλέους 3. Από τον εμπρηστικό μηχανισμό προκλήθηκε μικρής έκτασης πυρκαγιά και έσπασε μέρος της γυάλινης πρόσοψης διπλανού καταστήματος. Οι δύο άγνωστοι καταδιώχθηκαν από τον σκοπό του Τμήματος και από έναν ειδικό φρουρό, αλλά κατάφεραν να διαφύγουν.

    Προανάκριση διενεργείται από το Α. Τ. Ανω Πόλης.

    [03] Συνομιλία Παπανδρέου-Πάουελ στο Σολτ Λέικ

    10/2/2002 12:10:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου είχε σύντομη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ στο περιθώριο των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, που διεξάγονται στο Σολτ Λέικ Σίτι.

    Στη διάρκεια της συζήτησης εξετάσθηκαν κυρίως οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που αναπτύσσει η Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Με την ευκαιρία της διεξαγωγής των Αγώνων ο κ. Παπανδρέου έθιξε και την ελληνική ιδέα της ολυμπιακής εκεχειρίας, θέμα το οποίο συζήτησε και σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ.

    Κατά την παραμονή του στο Σολτ Λέικ Σίτι ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε και με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, με τον οποίο συζήτησαν τις ελληνικές προσπάθειες για την προώθηση της εκεχειρίας που έχει την υποστήριξη του διεθνούς οργανισμού, αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό όπως αυτές διαμορφώνονται από τον γύρο εντατικών διαπραγματεύσεων που διεξάγονται στη Λευκωσία ανάμεσα στον Κύπριο Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    [04] Ασθενής σεισμική δόνηση στη Ζάκυνθο

    Πηγή: ΝΕΤ 10/2/2002 1:54:00 μμ

    Ασθενής σεισμική δόνηση μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 12 και έντεκα λεπτά με επίκεντρο τον υποθαλάσσιο χώρο, τρία χιλιόμετρα νότια της Ζακύνθου. Σύμφωνα με το εργαστήριο σεισμολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 19 χιλιομέτρων. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.

    [05] Βολές κατά Χριστόδουλου

    10/2/2002 2:13:00 μμ

    Για εξαπάτηση όχι μόνο της Ιεραρχίας αλλά και της πολιτείας κατηγορεί τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο ο μητροπολίτης Γουμενίσσης Δημήτριος. Αιτία είναι η διχοτόμηση της μητρόπολης Νέας Σμύρνης για την οποία αποφάσισε στην τελευταία της συνεδρίαση η Ιεραρχία.

    Ο μητροπολίτης Γουμενίσσης, υποστηρίζει ότι εν αγνοία των μελών της Ιεραραχίας παραχωρήθηκε η εκκλησία του Αγίου Σώστη στην Αρχιεπισκοπή, η οποία είναι μια από τις πλουσιότερες ενορίες. Μάλιστα ο ιεράρχης κάνει λόγο ακόμη και για πλαστογραφία εγγράφων. Με δηλώσεις του ο μητροπολίτης Κέρκυρας Τιμόθεος διαψεύδει τους ισχυρισμούς του κ. Δημήτριου τονίζοντας ότι πρόκειται για αποκυήματα της φαντασίας του.

    [06] Μιλούν μόνο τα όπλα στη Μέση Ανατολή

    10/2/2002 7:34:00 μμ

    Ισραηλινά μαχητικά F-16 έβαλαν απόψε εναντίον κτιρίου που στεγάζει παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας στο αρχηγείο του Γιάσερ Αραφάτ στη Γάζα. Νωρίς το απόγευμα άρματα του στρατού μπήκαν στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ενώ νωρίτερα δύο ένοπλοι, που πιθανολογείται ότι είναι Παλαιστίνιοι, άνοιξαν πυρ στην είσοδο στρατιωτικής βάσης, στο νότιο Ισραήλ, σκοτώνοντας τουλάχιστον δύο άτομα και τραυματίζοντας άλλους πέντε ή έξι ανθρώπους. Oι δύο ένοπλοι σκοτώθηκαν από τα πυρά των Iσραηλινών στρατιωτών.

    Η μία επίθεση μετά την άλλη

    Ο Ισραηλινός στρατός, με τέσσερα άρματα και μπουλντόζες, εισέβαλε σε βάθος δύο χιλιομέτρων στη Γάζα, ανατολικά της Τζαμπαλίγια, σε αγροτικές εκτάσεις των Παλαιστινίων. Στη συνέχεια άνοιξε πυρ εναντίον στρατιωτικών παλαιστινιακών θέσεων, στις οποίες όμως τη στιγμή εκείνη δεν βρισκόταν κανείς και σύμφωνα με παλαιστινιακή πηγή ασφαλείας δεν υπήρξαν θύματα.

    Τα ξημερώματα, επτά Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν και τρεις συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια εισβολής Ισραηλινών δυνάμεων με τεθωρακισμένα, στην αυτόνομη παλαιστινιακή πόλη Ναμπλούς της Δυτικής 'Οχθης. Τα Ισραηλινά άρματα μάχης παρέμειναν στην περιοχή επί τέσσερις ώρες, ενώ αντάλλαξαν πυρά με Παλαιστίνιους μαχητές.

    Οι στρατιώτες, υποστηριζόμενοι από μονάδες του μηχανικού και περίπου 10 τεθωρακισμένα μπήκαν στο στρατόπεδο και συνέλαβαν τρεις Παλαιστίνιους, τους αδελφούς Μοχάμεντ, Τζαμίλ και Χαμίς Περάμ. Δεν κατάφεραν, όμως, να εντοπίσουν τον μεγαλύτερο αδελφό τους, τον Ραμί Περάμ, έναν αστυνομικό που αναζητούσαν. Ο τέταρτος αδελφός, όπως και οι τρείς συλληφθέντες, φέρονται να ανήκουν στην μαχητική οργάνωση της Φατάχ "Ταξιαρχία των Μαρτύρων του Αλ-Ακτσά".

    Κοντά στη Ναμπλούς είχε πέσει νεκρή χθες το βράδυ και μια Ισραηλινή, η οποία όπως ανάφερε εκπρόσωπος του στρατού στο Γαλλικό πρακτορείο, βρισκόταν στο αυτοκίνητό της μαζί με το γιο της, όταν ένοπλοι Παλαιστίνιοι πυροβόλησαν προς το μέρος της, τραυματίζοντάς την θανάσιμα στο κεφάλι. Ο γιος της, που τραυματίστηκε ελαφρά, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, σύμφωνα με ιατρικές πηγές.

    Στη διάρκεια της εβδομάδας που έληξε άλλοι τρεις έποικοι σκοτώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή.

    [07] Aλγερία: άλλοι έξι νεκροί απ τη βία των ισλαμιστών

    Πηγή: ΑΠΕ 10/2/2002 5:41:00 μμ

    Εξι άνθρωποι δολοφονήθηκαν και ένας τραυματίστηκε από ένοπλους ισλαμιστές στη Μπουγκάρα κοντά στο Μπουφαρίκ-35χλμ.νοτίως του Αλγερίου-ώρες αφότου οι αρχές ασφάλειας εντόπισαν και σκότωσαν στην περιοχή του Μπουφαρίκ το στέλεχος των ισλαμιστών Αντάρ Ζουαμπρί. Τα θύματα των ισλαμιστών ανήκουν στην ίδια οικογένεια, που ζούσε φτωχικά στην τοποθεσία Ουέντ ελ-Χαμέλ. Διακόσιοι δέκα άνθρωποι κι ανάμεσά τους περίπου 60 ισλαμιστές-αρνούνται την κατάπαυση πυρός που προτείνεται από την αλγερινή κυβέρνηση-έχουν χάσει την ζωή τους σε διάφορα περιστατικά βίας, από την αρχή του Ιανουαρίου ως σήμερα.

    [08] Aπελευθερώνονται 320 μαχητές των Ταλιμπάν

    Πηγή: NET 105,8 fm 10/2/2002 5:29:00 μμ

    Ο μεταβατικός πρωθυπουργός του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάί ανακοίνωσε χθες την απελευθέρωση 320 κρατουμένων μαχητών των Ταλιμπάν, στο πλαίσιο του σχεδίου αμνηστίας που αποφάσισε η κυβέρνηση του, θεωρώντας τους "αθώους" καθώς πρόκειται για απλούς πολεμιστές. Οι περισσότεροι προέρχονται από τη φυλή των Παστούν και πιστεύεται πως προέρχονται από την περιοχή της Κανταχάρ, ενώ ο Καρζάϊ απέφυγε να δώσει στοιχεία για το πόσοι ακόμη μαχητές Ταλιμπάν κρατούνται. Όταν όμως ένας από τους απελευθερωθέντες τον ρώτησε τί θα γίνει με τους άλλους που παραμένουν φυλακισμένοι, ο Καρζάι του είπε ότι θα απελευθερωθούν όλοι οι κρατούμενοι, χωρίς ωστόσο να πει πότε και πόσοι.

    Εφτασαν στο Γκουαντανάμο άλλοι 34 κρατούμενοι

    Εν τω μεταξύ έφθασαν σήμερα στην αμερικανική βάση του Γκουαντανάμο της Κούβας άλλοι 34 τέσσερις αιχμάλωτοι από το Αφγανιστάν, ύποπτοι ως Ταλιμπάν ή μέλη της αλ-Κάιντα, ύστερα από τη διακοπή των μεταγωγών τις τελευταίες 15 μέρες. Οι ταυτότητες των αιχμαλώτων δεν έγιναν γνωστές κι ήταν όλοι δέσμιοι και ντυμένοι με τις πορτοκαλί φόρμες των φυλακισμένων, έφτασαν ύστερα από πτήση 27 ωρών.

    Ο αριθμός των αιχμαλώτων στο Γκουαντάναμο ανέρχεται πλέον σε 220 και προέρχονται από περίπου 25 χώρες, μεταξύ των οποίων η Βρετανία, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Υεμένη, η Ισπανία. Με τις μετατροπές που έγιναν πρόσφατα, η βάση του Γκουαντάναμο έχει σήμερα τη δυνατότητα υποδοχής 320 αιχμαλώτων.

    [09] Τουρκία-φόρουμ για τη σύγκλιση των πολιτισμών

    10/2/2002 4:55:00 μμ

    Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας θα συναντηθούν την Τετάρτη, μαζί με τους ομολόγους τους της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, στο περιθώριο του φόρουμ για την προσέγγιση του μουσουλμανικού και του χριστιανικού κόσμου, που πραγματοποιείται στις 12 και 13 Φεβρουαρίου στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε σήμερα ο αρχηγός της Τουρκικής διπλωματίας σε συνέντευξη Τύπου. Η Αθήνα και η Αγκυρα επιθυμούν να συμβάλουν στην προώθηση της διαδικασίας για την ένταξη των δύο βαλκανικών χωρών στο ΝΑΤΟ και θα ακολουθήσει νέα συνάντηση στην Αθήνα.

    Δηλώσεις Τζεμ

    Αναφερόμενος στο φόρουμ για την εναρμόνιση των πολιτισμών, ο Τζεμ δήλωσε ότι "πρόκειται για τη σημαντικότερη συνάντηση μεταξύ υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης", που φέρει μήνυμα "ειρήνης, συνεργασίας και αρμονίας, τα οποία η ανθρωπότητα έχει μεγάλη ανάγκη". Το φόρουμ, που έχει τίτλο "πολιτισμός και αρμονία: η πολιτική διάσταση", θα συγκεντρώσει εκπροσώπους από 71 χώρες, μεταξύ των οποίων 51 υπουργοί και μεταξύ αυτών 44 υπουργοί Εξωτερικών, τόνισε ο Τζεμ, δείχνοντας την ικανοποίησή του για την αναμενόμενη "ισχυρή συμμετοχή".

    Η σύγκληση του φόρουμ είναι μια πρωτοβουλία που ανήκει στον αρχηγό της Τουρκικής διπλωματίας, με σκοπό την προσέγγιση του μουσουλμανικού και του χριστιανικού κόσμου, η οποία σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό, είναι απαραίτητα μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, προκειμένου να ξεπεραστούν οι "δυσκολίες κατανόησης", οι "προκαταλήψεις" και τα "λάθη".

    [10] Μακελειό στη Νότια Αφρική

    Πηγή: ΑΠΕ 10/2/2002 5:36:00 μμ

    Ψυχοπαθής Νοτιοαφρικανός άνοιξε πυρ σκοτώνοντας 10 ανθρώπους, πριν δώσει τέλος στη ζωή του, χθες το βράδυ, στην πόλη Ανατολικό Λονδίνο της Νότιας Αφρικής, ανακοίνωσε σήμερα η τοπική αστυνομία του Ανατολικού Ακρωτηρίου.

    αστυνομική ανακοίνωση προστίθεται ότι υπάρχουν και επτά τραυματίες που νοσηλεύονται, ενώ ως κίνητρο του ένοπλου αναφέρεται μία ισχυρά φορτισμένη συγκινησιακή κατάσταση από μία προσωπική διένεξη.

    [11] Μεξικό: Φόβοι για σεισμική δόνηση

    10/2/2002 12:25:00 μμ

    Οι τοπικές αρχές της πολιτείας Γιαλίσκο του Μεξικό επαύξησαν τις τελευταίες ώρες τα προληπτικά μέτρα δημόσιας ασφαλειας καθώς ποσότητες λάβας εξακολουθούν εδώ και πολλές μέρες να εκτινάσσονται από τον κρατήρα του πλέον ενεργού ηφαιστείου της χώρας, του Κολίμα. Ο κρατήρας του ηφαιστείου είναι σε υψόμετρο σχεδόν τεσσάρων χιλιάδων μέτρων και οι σεισμολόγοι προειδοποιούν για το ενδεχόμενο μίας ισχυρής σεισμικής δόνησης. Μεγάλος αριθμός πολιτών έχουν ήδη απομακρυνθεί από τα πολυάριθμα χωριά της περιοχής ολόγυρα από το ηφαίστειο Κολίμα, το οποίο οι Μεξικάνοι αποκαλούν "το ηφαίστειο της φωτιάς". Το ηφαίστειο παρουσίασε έντονη σεισμική δραστηριότητα και το 1998 και το 1999.

    [12] G7: Αισιοδοξία για τη διεθνή οικονομία

    10/2/2002 3:01:00 μμ

    Οι προοπτικές για μια ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας βελτιώθηκαν σε γενικές γραμμές αυτούς τους τελευταίους μήνες, εντούτοις οι κίνδυνοι διατηρούνται, αναφέρουν στην τελική ανακοίνωσή τους οι υπουργοί Οικονομικών και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών της Ομάδας των Επτά περισσότερο αναπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G7), οι οποίοι συνεδρίασαν στην Οτάβα. "Συνεχίζουμε να επαγρυπνούμε και καθένας από εμάς θα συνεχίσει να παίρνει τα μέτρα που επιβάλλονται για να ευνοηθεί μια εύρωστη και διαρκής ανάκαμψη", πρόσθεσαν. Στο τελικό κείμενο το οποίο υπογράφεται από πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες των χωρών ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία και Καναδά, αναφέρεται επίσης ότι πρέπει να ενισχυθεί ο αγώνας κατά της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, ενώ για την Αργεντινή σημειώνεται ότι πραγματοποίησε "βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση", χωρίς ωστόσο να γίνεται λόγος για οικονομική ενίσχυση της.

    Πάγωμα καταθέσεων ύψους 100 εκατομ. $

    "Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε από κοντά τις αγορές συναλλάγματος και να συνεργαζόμαστε αν παρίσταται ανάγκη", πρόσθεσαν οι οικονομικοί υπεύθυνοι της G7, οι οποίοι εξάλλου "χαιρέτισαν την επιτυχημένη εισαγωγή" του ευρώ.

    Στην τελική ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι σχεδόν 150 χώρες και δικαστικές αρχές έχουν διατάξει το πάγωμα χρημάτων της τρομοκρατίας ύψους άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Οι "Επτά", οι οποίοι είχαν ήδη συζητήσει για την τρομοκρατία τον Οκτώβριο στην Ουάσινγκτον και το Νοέμβριο στην Οτάβα, αναφέρουν πως έχουν "πραγματοποιήσει αξιοσημείωτη πρόοδο" στον αγώνα κατα του χρήματος που την τροφοδοτεί οικονομικά, αναγνωρίζουν πάντως πως "πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα".

    Υπενθυμίζοντας τη συντονισμένη δράση τους μετά τις επιθέσεις, οι "Επτά" υπογραμμίζουν ότι η διατήρηση της πίεσης "απαιτεί μια ακόμη πιο στενή συνεργασία και αυξημένη στράτευση".

    Πρεοτείνεται στενότερη συνεργασία της Αργεντινής-ΔΝΤ

    Η Ομάδα των Επτά διαπιστώνει ακόμη στην τελική ανακοίνωση ότι η Αργεντινή πραγματοποίησε "βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση", αλλά πρέπει "να συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο" και την παγκόσμια κοινότητα για να βγει από την κρίση. "Αναγνωρίζουμε ότι οι πρόσφατες ανακοινώσεις των αρχών της Αργεντινής είναι βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση", αναφέρουν οι υπουργοί Οικονομικών και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών των Επτά.

    "Τις προτρέπουμε να συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τη διεθνή κοινότητα για να εκπονηθεί ένα βιώσιμο πρόγραμμα οικονομικής μεταρρύθμισης σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, κάτι που θα επιτρέψει να βελτιωθούν οι προοπτικές της ανάπτυξης και να ευνοηθούν οι ξένες επενδύσεις", υπογραμμίζουν οι Επτά.

    Πολλοί συμμετέχοντες στη G7 είχαν προειδοποιήσει ότι η Αργεντινή δεν έπρεπε να περιμένει ένα λεπτομερές σχέδιο από τη G7.

    Επίσης η G7 στην ανακοίνωσή της τονίζει οτι η Ρωσία, η οποία πραγματοποιεί "σημαντικές δομικές μεταρρυθμίσεις" και παρουσιάζει μια "ισχυρή ανάπτυξη", πρέπει να ενταχθεί "σύντομα" στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ),

    Πτωτικός ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη-Μηδενική ανάπτυξη φέτος για την Ιαπωνία

    Εν τω μεταξύ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έκανε ο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Βιμ Ντούιζενμπεργκ, στο πλαίσιο της συνόδου, ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ θα πέσει κάτω από το 2% φέτος και θα παραμείνει κάτω από το όριο αυτό και το 2003.

    Αντιθέτως η Ιαπωνία θα καταγράψει φέτος μηδενική ανάπτυξη και 1% το ερχόμενο έτος, σύμφωνα με τον Ιάπωνα υπουργό Οικονομικών, Μασατζούρο Σιοκάβα. Οι συναλλαγματικές ισοτιμίες θα καθοριστούν από τις αγορές, πρόσθεσε ο υπουργός μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη λήξη της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της G7.

    Η Ουάσινγκτον κατηγόρησε τις τελευταίες εβδομάδες το Τόκιο οτι σπρώχνει το γεν προς την υποτίμηση ώστε να δώσει ώθηση στις εξαγωγές και να αποφύγει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν απαραίτητες για την ανάκαμψη της ιαπωνικής οικονομίας.

    [13] Υψηλά τα επίπεδα ασφαλείας στο Σολτ Λέικ

    10/2/2002 11:16:00 πμ

    Το κέντρο ασφαλειας των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σολτ Λέικ Σίτι επισκέφθηκε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος και ενημερώθηκε από τους ιθύνοντες για τον τρόπο λειτουργίας του και τα μέτρα ασφαλείας που εφαρμόζονται στη διάρκεια των Αγώνων. Εν τω μεταξύ τη βεβαιότητά του ότι τα επίπεδα ασφαλείας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 θα είναι ανάλογα ή και καλύτερα από εκείνα της χειμερινής Ολυμπιάδας στο Σολτ Λέικ Σίτι εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC.

    Πρώτογνωρα μέτρα ασφαλείας υπό το βάρος της 11ης Σεπτεμβρίου

    "Μιλήσαμε για το νομικό πλαίσιο και τον τρόπο με τον οποίο έχουν σχεδιάσει και εφαρμόζουν στην πράξη το σχέδιο ασφάλειας, και ειδικότερα τα μέτρα που έλαβαν μετά την 11η Σεπτεμβρίου" δήλωσε ο κ. Βενιζέλος ο οποίος κατά την παραμονή του στο κέντρο επιχειρήσεων παρακολούθησε τη συνεργασία των πενήντα περίπου φορέων (τοπικών, πολιτειακών και ομοσπονδιακών) που συμμετέχουν στην όλη προσπάθεια.

    Στο κέντρο ασφάλειας έχει εγκατασταθεί εδώ και αρκετό καιρό και παρακολουθεί την όλη επιχειρησιακή λειτουργία Ελληνας ανώτερος αξιωματικός, ενώ το έχουν επίσης επισκεφθεί εμπειρογνώμονες από την Ελλάδα για να αντλήσουν τεχνογνωσία και εμπειρία, τόνισε ο κ. Βενιζέλος που εκτίμησε ότι "η επαφή αυτή έχει πολύ μεγάλη σημασία και σε πολιτικό επίπεδο γιατί υπάρχει μεγάλη ευαισθησία στο θέμα της ασφάλειας".

    [14] Εγκαίνια ελληνικών εκθέσεων στο Σολτ Λέικ

    10/2/2002 5:42:00 μμ

    Τα εγκαίνια εκθέσεων Ελλήνων καλλιτεχνών της Ομογένειας πραγματοποίησε ο υπουργός Πολιτισμού κ. Βενιζέλος με την ευκαιρία της παραμονής του στο Σολτ Λέικ Σίτι. Ο υπουργός Πολιτισμού παραβρέθηκε επίσης στην παρουσίαση του ελληνικού περιπτέρου που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και στο οποίο προβάλλεται οπτικοακουστικό υλικό με στόχο την ενημέρωση του κοινού για την προετοιμασία των Αγώνων του 2004 και για τους στόχους της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας.

    Πανομογενειακή εκδήλωση

    Ο υπουργός έκανε επίσης τα αποκαλυπτήρια αγάλματος του Προμηθέα, έργου του γλύπτη Παύλου Κουγιουμτζή, σε λιτή τελετή όπου διοργάνωσαν Ελληνες ομογενείς.

    Ο κ. Βενιζέλος παραβρέθηκε, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, σε πανομογενειακή εκδήλωση όπου παρουσιάσθηκαν έργα της ζωγράφου Μίνας Βαλυράκη-Παπαθεοδώρου (που ανακηρύχθηκε "αθλητική καλλιτέχνις" για το έτος 2002 από την αμερικανική αθλητική ομοσπονδία) και του Ελληνοαμερικανού καλλιτέχνη Ευριπίδη Κασταρή, τα οποία συνδέουν το Ολυμπιακό Ιδεώδες και τους Αγώνες του 2004 με αυτούς του 2002 που γίνονται στο Σολτ Λέικ Σίτι.

    Στις εκδηλώσεις ήταν επίσης παρούσα και η βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός κυρία Φάνη Πάλη-Πετραλιά που βρίσκεται στο Σολτ Λέικ Σίτι για τη χειμερινή Ολυμπιάδα.

    [15] Εκθεση με έργα του Γιώργου Ζογγολόπουλου

    10/2/2002 3:46:00 μμ

    Με την έκθεση των έργων του 99χρονου, πια, Γιώργου Ζογγολόπουλου εγκαινιάστηκε η λειτουργία του νέου εκθεσιακού χώρου "Αστρολάβος- Artlife". Κάποια από τα έργα του διεθνώς καταξιωμένου καλλιτέχνη είναι στους περισσότερους από εμάς οικεία καθώς τις γνωστές χαρακτηριστικές μεταλλικές ομπρέλες του, τις συνταντάμε καθημερινά περνώντας από το αίθριο του μετρό Συντάγματος, ή τη Λεωφόρο Κηφισίας. Η έκθεση περιλαμβάνει έργα - γλυπτά και κατασκευές διαφορετικών περιόδων της δουλειάς του καλλιτέχνη, τα οποία ανήκουν στη γκαλερί.

    Στόχος της έκθεσης είναι να δοθεί μέσω της επιλογής των έργων να εκφράζεται το προσωπικό του στίγμα και η εικαστική γραφή του, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στο αμύητο κοινό να γνωρίσει το έργο αυτού του τόσο σημαντικού γλύπτη, αλλά και στους μυημένους τη δυνατότητα να φρεσκάρουν τη μνήμη τους με έργα όπως: "Το άλογο", "Η μακέτα της Μέρλιν", "Ομπρέλες", "Ελατήρια", "Κάτοπτρα", κ.α.

    Η έκθεση του Γιώργου Ζογγολόπουλου θα διαρκέσει ως τις 21.3.2002.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 10 February 2002 - 18:26:15 UTC