Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-02-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πανελλαδική σύσκεψη των αγροτών, αύριο
  • [02] Δημοσκόπηση για τα δημόσια πρόσωπα
  • [03] Επίσκεψη Χρυσοχοΐδη στην Κύπρο
  • [04] Διαγραφή μελών της Νέας Δημοκρατίας
  • [05] Τηλεφωνική επικοινωνία Πάουελ-Ιβανόφ
  • [06] Επιστρέφει στο Αφγανιστάν ο Ζάχερ Σαχ
  • [07] Συνάντηση Κληρίδη-Ντενκτάς
  • [08] Νέα βομβιστική ενέργεια στη Β. Ιρλανδία
  • [09] Οικονομική ενίσχυση των Ελλήνων εφευρετών

    [01] Πανελλαδική σύσκεψη των αγροτών, αύριο

    8/2/2002 9:19:00 μμ

    Ανοιξε το απόγευμα η εθνική οδός Αθηνών- Θεσσαλονίκης, όμως κατά τη διάρκεια της ημέρας οι παραγωγοί προχώρησαν σε αποκλεισμούς, με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις να δημιουργηθεί ένταση. Αύριο το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική σύσκεψη των αγροτών στα Τέμπη, προκειμένου να αποφασιστεί η περαιτέρω πορεία των κινητοποιήσεων τους. Στις προτάσεις περιλαμβάνεται και η πραγματοποίηση παναγροτικού συλλαλητηρίου στην Αθήνα, χωρίς να αποκλείεται η κάθοδος τους με τρακτέρ. Σύμφωνα, ωστόσο, με πληροφορίες της ΝΕΤ 105,8 θα κατατεθεί και πρόταση για αναστολή των κινητοποιήσεων.

    Επικρίσεις Πρωθυπουργού για στάση αγροτών

    Αναφερόμενος στις αγροτικές κινητοποιήσεις ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Κυβέρνηση καταβάλει κάθε προσπάθεια για να ενισχυθεί το εισόδημα των αγροτών και επέκρινε με σκληρή γλώσσα εκείνους που -όπως είπε- ακολουθούν κομματικά κελεύσματα. Επίσης, πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί απειλές και εκβιασμούς με το κλείσιμο των εθνικών οδών.

    Ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς διαβεβαίωσε πάντως και σήμερα, με δηλώσεις του στη ΝΕΤ 105,8 ότι "οι βαμβακοπαραγωγοί θα πάρουν επιστροφή πάνω από 50 δραχμές το κιλό" και ότι δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις στην καταβολή αποζημιώσεων.

    Πρωτόπαπας:Υπεύθυνο το ΚΚΕ για κινητοποιήσεις αγροτών

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ζήτησε από το ΚΚΕ, στελέχη του οποίου βρίσκονται στην ηγεσία του αγροτικού κινήματος, να αναλάβει τις ευθύνες του και παρατήρησε πως το δικαίωμα των κινητοποιήσεων είναι θεμιτό, αλλά είναι απαράδεκτη η παρεμπόδιση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της ελληνικής κοινωνίας.

    Η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι το μεγάλο ζήτημα που υπάρχει σήμερα δεν είναι οι μορφές πάλης των αγροτών, αλλά "από πού και ως πού θα τιμωρούνται, αντί να αποζημιώνονται οι αγρότες, επειδή παράγουν ποσότητες που χρειάζονται στον τόπο μας και για τα λαϊκά στρώματα".

    [02] Δημοσκόπηση για τα δημόσια πρόσωπα

    8/2/2002 11:41:00 μμ

    Πρώτος στις μετρήσεις δημοτικότητας δημοσίων προσώπων παραμένει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Νέα δημοσκόπηση καταδεικνύει ότι έπεσαν στο κενό, οι προσπάθειες σπίλωσης του Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου, με την αήθη επίθεση εναντίον του. Μάλιστα η δημοτικότητα του ανέβηκε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες. Η δημοσκόπηση έγινε απο την Μέτρον Ανάλυσις και θα δημοσιευθεί στο αυριανό φύλλο της "Ημερησίας".

    [03] Επίσκεψη Χρυσοχοΐδη στην Κύπρο

    8/2/2002 10:44:00 μμ

    Την πολύ στενή συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου στους τομείς της δημόσιας ασφάλειας, της λαθρομετανάστευσης και της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας και των φυσικών καταστροφών, επιβεβαίωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά τη μονοήμερη επίσκεψή του στην Κύπρο σήμερα. Ο Ελληνας υπουργός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, τον ομόλογό του, Νίκο Κόσιη, τον πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Χριστόφια και τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο. Η επίσκεψη του κ. Χρυσοχοΐδη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των διμερών επαφών με το αντίστοιχο υπουργείο της Κύπρου.

    Συνομιλίες Χρυσοχοΐδη-Κόσιη

    Το θέμα της διεθνούς τρομοκρατίας και η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, η πάταξη της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών και η λήψη μέτρων για αποτροπή της λαθρομετανάστευσης απασχόλησαν τους δυο υπουργούς και τους συνεργάτες τους κατά τη συνάντηση.

    Συμφωνήθηκε επίσης να προωθηθεί η υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας των πυροσβεστικών σωμάτων των δύο χωρών.

    Παράλληλα, αντάλλαξαν απόψεις για την Ολυμπιάδα της Αθήνας του 2004 και η Κύπρος προσφέρθηκε να συμβάλει στην ασφαλή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων με οποιονδήποτε τρόπο.

    Επιπλέον έγινε ειδική συζήτηση για την προσπάθεια της Κύπρου στην εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο στον τομέα της δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων και συμφωνήθηκε να εντατικοποιηθεί η συνεργασία, δεδομένου ότι κατά το τρέχον έτος θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    [04] Διαγραφή μελών της Νέας Δημοκρατίας

    8/2/2002 8:35:00 μμ

    Η Επιτροπή Δεοντολογίας της Νέας Δημοκρατίας διέγραψε τρία μέλη της από τη Θεσσαλονίκη και ένα από την Ελευσίνα διέγραψε σήμερα η Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος. Πρόκειται για τους Κωνσταντίνο Μαυρίδη, Ιωάννη Αναστασιάδη και Χρήστο Βασιλάκο από τη Θεσσαλονίκη και τον Αγγελο Αντωνίου από την Ελευσίνα, οι οποίοι κατά τις αρχιαιρεσίες για την ανάδειξη προεδρείων και διοικητικών επιτροπών στα επαγγελματικά επιμελητήρια Θεσσαλονίκης και Πειραιώς δεν συνεργάστηκαν με τους προσκείμενους στη φιλελεύθερη παράταξη συνδυασμούς.

    [05] Τηλεφωνική επικοινωνία Πάουελ-Ιβανόφ

    8/2/2002 11:27:00 μμ

    Οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Κόλιν Πάουελ και Ιγκόρ Ιβανόφ ανέλαβαν σήμερα, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους, τη δέσμευση μέχρι το τέλος Μαΐου -οπότε αναμένεται να γίνει στη Μόσχα η συνάντηση των προέδρων Πούτιν και Μπους- να μεσολαβήσει μία διμερής συμφωνία για μία δεσμευτική για τις δύο πλευρές νομική συμφωνία στα θέματα αφοπλισμού.

    Διαπραγμάτευση εμπειρογνωμόνων

    Σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Ιταρ-Τας, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Ιβανόφ, τάχθηκε υπερ μιας παρόμοιας νομικής συμφωνίας, αναφορικά με τα ρωσικά και τα αμερικανικά "στρατηγικά όπλα".

    Αρχικά η Ουάσιγκτον εναντιώθηκε σ' αυτήν τη νομική συμφωνία, όμως πριν από λίγες ημέρες η αμερικανική διπλωματία μετέβαλε στάση στο ζήτημα αυτό.

    Αυτή την εποχή εμπειρογνώμονες και των δύο πλευρών διαπραγματεύονται τις μειώσεις των πυρηνικών κεφαλών των διηπειρωτικών πυραύλων τους, με πιθανό στόχο αυτές να μειωθούν σε 1.700-2.200 για τη Μόσχα και για την Ουάσινγκτον.

    Οπως αναφέρθηκε από ρωσικής πλευράς, οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν σήμερα και απόψεις για τις μελοντικές σχέσεις του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, διαπιστώνοντας βελτίωση τους, μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο έδαφος των ΗΠΑ στις 11 Σεπτεμβρίου πέρυσι.

    Το Αφγανικό και το Μεσανατολικό βρέθηκαν επίσης στην "ατζέντα" αυτής της τηλεφωνικής συνομιλίας των επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

    [06] Επιστρέφει στο Αφγανιστάν ο Ζάχερ Σαχ

    8/2/2002 10:21:00 μμ

    Ο πρώην βασιλιάς του Αφγανιστάν Ζάχερ Σαχ επιστρέφει "οριστικά" στη χώρα του τον Μάρτιο και η αφιξή του στην Καμπούλ προβλέπεται γύρω στις 21 Μαρτίου, ανακοίνωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο από τη Ρώμη ο γραμματέας και προσωπικός του ιατρός Ζαλμάι Ρασούλ.

    "Επιθυμία του είναι να παραμείνει οριστικά στη χώρα", εξήγησε. Το περιβάλλον του πρώην μονάρχη, ηλικίας 87 ετών, που ζει εξόριστος στη Ρώμη από το 1973, προετοιμάζει το ταξίδι αυτό, προβλέποντας την αναχώρηση ανάμεσα στις 18 και 19 Μαρτίου, "δηλαδή δυο ή τρεις ημέρες πρίν από τις 21 Μαρτίου, ημέρα του Νεβρόζ, αρχή του νέου έτους για τους Αφγανούς των οποίων το ημερολόγιο αρχίζει το 1381".

    Θα προεδρεύσει σε έκτακτη σύνοδο

    Ο επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι θα πρέπει να μεταβεί στη Ρώμη για να τον συνοδεύσει στο ταξίδι του αυτό. Ο Ζάχερ Σαχ θα πρέπει να προεδρεύσει "έκτακτης συνόδου της Λόγια Ζίργκα" (παραδοσιακή αφγανική εθνοσυνέλευση), που θα πραγματοποιηθεί την άνοιξη για το διορισμό της νέας κυβέρνησης, η οποία θα αναλάβει τη διοίκηση της χώρας επί δύο χρόνια.

    Αν και ο ρόλος του θα είναι στο στάδιο αυτό συμβολικός, ο Ζάχερ Σαχ ελπίζει οτι η επιστροφή του θα συνεισφέρει στην αποκατασταση της εθνικής ενότητας στη χώρα του.

    [07] Συνάντηση Κληρίδη-Ντενκτάς

    8/2/2002 9:48:00 μμ

    Το εδαφικό, το θέμα των περιουσιών και το προσφυγικό συζήτησαν στην 11η συνάντησή τους, ο πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης και ο Ραούφ Ντενκτάς, παρουσία του ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα Αλβάρο ντε Σότο. Με την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων αυτών συμπληρώνεται η πρώτη αναφορά, στο πλαίσιο της διαδικασίας του απευθείας διαλόγου, στα τέσσερα βασικά κεφάλαια που καθόρισε ο γενικός γραμματέας και υιοθέτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας. Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι την ανάπαυλα της 21ης Φεβρουαρίου για το Μπαϊράμι. Μετά οι συζητήσεις αναμένεται να διεξαχθούν στο σύνολο των βασικών πτυχών του Κυπριακού. Στη φάση αυτή αναμένεται να διακριβωθούν οριστικά πλέον οι προοπτικές της διαδικασίας, αλλά και οι πραγματικές προθέσεις της τουρκικής πλευράς.

    Στο μεταξύ, αναμένεται στην Κύπρο την ερχόμενη Τρίτη ο Βρετανός ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό, Λόρδος Χάνεϊ.

    [08] Νέα βομβιστική ενέργεια στη Β. Ιρλανδία

    8/2/2002 8:05:00 μμ

    Σε βομβιστική επίθεση οφείλεται η έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα στη στρατιωτική βάση εκπαίδευσης του Μαγκίλιγκαν 40 χλμ από το Λόντοντερι της Βόρειας Ιρλανδίας, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία. Από την έκρηξη τραυματίστηκε σοβαρά και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ένας πολιτικός υπάλληλος του βρετανικού υπουργείου Αμυνας. Ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί στον τοίχο που χωρίζει τη βάση από τη φυλακή του Μαγκίλιγκαν.

    [09] Οικονομική ενίσχυση των Ελλήνων εφευρετών

    8/2/2002 11:16:00 μμ

    Η χρηματοδότηση της έρευνας, ως ποσοστό του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος, θα διπλασιαστεί μέχρι το 2010, ώστε η χώρα μας να μπορέσει να αξιοποιήσει τις τεράστιες δυνατότητες που ανοίγονται στο συγκεκριμένο τομέα. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τα βραβεία που θα δόθηκαν σε Ελληνες εφευρέτες.

    Ειδική εκδήλωση

    Συγκεκριμένα, βραβεύθηκαν απόψε δέκα διακεκριμένες εφευρέσεις σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από την Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας.

    Με βίντεο-μήνυμά του ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος χαιρέτησε τον εγκαινιασμό του νέου αυτού θεσμού που σκοπό έχει όπως είπε, "την ηθική ανταμοιβή των εφευρετών για τη συμβολή τους στη τεχνολογική πρόοδο της χώρας".

    Στη σημασία του θεσμού αναφέρθηκε και ο γενικός γραμματέας Ερευνας και Τεχνολογίας Δ. Βενιόζος λέγοντας ότι είναι σημαντικός για την προστασία των εφευρέσεων με τίτλους ιδιοκτησίας όσο και για την διάχυση της τεχνικής πληροφόρησης.

    Ο πρόεδρος του ΟΒΙ Γιώργος Κουμάντος υπογράμμισε ότι "αυτή η νέα προσπάθεια στοχεύει στην ανάπτυξη της εφευρετικότητας ώστε να μειωθεί η εξάρτησή μας από ξένες εφευρέσεις".

    Ποιοι βραβεύθηκαν

    Η επιλογή των διακρίσεων έγινε από το σύνολο των ευρεσιτεχνιών των τελευταίων πέντε ετών.

    Τα έξι βραβεία με ποσά από ένα έως τρία εκατομμύρια απενεμήθησαν ως εξής:

    α. μέθοδος και σύστημα χαρακτηρισμού και χαρτογράφησης των ιστών με εφευρέτες τους Κ. Μπάλλα και Δ. Πελεκούδα.

    β. αυτοσυσκευαζόμενος ηλεκτρομηχανολογικός και φέρων οικοδομικός σκελετός με εφευρέτες τους Λ. Κουνάδη, Λ. Παπανικολάου, Φ. Καρυδάκη. γ. DNA που κωδικοποιεί τη συνθάση χιτίνης των αρθροπόδων με εφευρέτες τους Γ. Θηραίο Δ. Καφετζόπουλο.

    δ. Μέθοδος παραγωγής μονοένιδρης αλουμίνας με καταβύθιση από τα διαλύματα της μεθόδου μπάγερ σε θερμοκρασία κάτω των 100 βαθμών κελσίου.

    ε. Σταθερό παρασκεύασμα ισοξυλοναφθαζαρινών με πεντακετετρακυκλικά τριτερπένια συστατικά φυτικών.

    στ. Νέα μέθοδος ανίχνευσης του καρκίνου αντιγόνου 17 -1Α σε περιφεριακό αίμα και σε ιστούς και προσδιορισμός μετασταστικών καρκινικών κυττάρων σε ασθενείς με διαφόρους τύπους καρκίνου.

    Επίσης απενεμήθησαν τέσσερις έπαινοι, ενώ στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παρέστη ο υπουργός Μεταφορών Χρίστος Βερελής και ο πρώην υπουργός Βιομηχανίας και Ανάπτυξης Αναστάσιος Πεπονής επί της υπουργίας του οποίου ιδρύθηκε και ο ΟΒΙ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 8 February 2002 - 21:54:49 UTC