Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-01-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύσκεψη υπουργών για παράνομο τζόγο
  • [02] Τα αγροτικά στο επίκεντρο σύσκεψης ΠΑΣΟΚ
  • [03] Τα ελληνοτουρκικά σε πρώτο πλάνο
  • [04] Αποκαλύψεις στη δίκη Καλαθάκη-Νικολαϊδη
  • [05] Τιμητικές διακρίσεις από τον Κ. Στεφανόπουλο
  • [06] Αυστηρά μέτρα για τον παράνομο τζόγο
  • [07] Επίσκεψη Σημίτη στο Ολυμπιακό Χωριό
  • [08] Συνάντηση Σημίτη-Σκανδαλίδη
  • [09] Παραιτήθηκε ο Αλβανός πρωθυπουργός
  • [10] Θέσεις Ντενκτάς για τους αγνοούμενους
  • [11] Οι νεκροί στο Λάγκος ξεπερνούν τους 1.000
  • [12] Κολομβία: άκαρπες οι έρευνες για το αεροσκάφος
  • [13] Καλιφόρνια: εκτέλεση καλλιτέχνη-δολοφόνου
  • [14] Ταϊλάνδη: Εκρήξεις σε αποθήκη πυρομαχικών
  • [15] Κασμίρ: Νέες συμπλοκές ανταρτών-στρατού
  • [16] Νοσηλεύθηκε κρυφά στο Πακιστάν ο Λάντεν;
  • [17] Καμία αύξηση στις αντικειμενικές τιμές ακινήτων
  • [18] Μπους: Μην πολιτικοποιείτε το θέμα Enron
  • [19] Ολυμπιακή εκεχειρία: παύσατε πυρ!
  • [20] Στην Βέρντερ Βρέμης ο Αγγελος Χαριστέας
  • [21] Συνάντηση Παπανδρέου-Βενιζέλου
  • [22] Συνέδριο για τα προβλήματα των τυφλών
  • [23] Κινδυνεύει παραδοσιακή μοναστηριακή μπύρα
  • [24] Αντιδράσεις για το στούντιο των U2
  • [25] Κληρονομική η μανία με τα τυχερά παιχνίδια!
  • [26] Ταϊλάνδη: Ένας πολυγαμικός ελέφαντας!

    [01] Σύσκεψη υπουργών για παράνομο τζόγο

    Πηγή: ΝΕΤ 30/1/2002 7:44:00 πμ

    Η αντιμετώπιση των παράνομων παιγνιδιών στη χώρα μας, θα είναι το αντικείμενο ειδικής σύσκεψης που θα πραγματοποιήσουν σήμερα οι συναρμόδιοι υπουργοί, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Οπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κάθε φορά που δημιουργείται ένα θέμα πρέπει η κυβέρνηση να παρεμβαίνει και γι' αυτό ο πρωθυπουργος ανέλαβε αυτή τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

    [02] Τα αγροτικά στο επίκεντρο σύσκεψης ΠΑΣΟΚ

    29/1/2002 6:44:00 μμ

    Οι αγροτικές κινητοποιήσεις θα βρεθούν στο επίκεντρο κομματικής σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στις 7, στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, με τη συμμετοχή του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής Κώστα Λαλιώτη, της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας και των μελών του Τομέα Αγροτικού της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Την ίδια ώρα, οι αγρότες παραμένουν στα μπλόκα, χωρίς όμως να υπάρχουν προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

    Αποκλεισμοί - κινητοποιήσεις

    Τα τρακτέρ είναι παρατεταγμένα στα Τέμπη, ενώ αναμένονται και οι αγρότες της Καρδίτσας με τα γεωργικά τους μηχανήματα. Οι βαμβακοπαραγωγοί τηρούν στάση αναμονής έως ότου ανακοινωθεί η τελική τιμή για το βαμβάκι.

    Στη Βόρεια Ελλάδα, κλειστή για πολλές ώρες ήταν η εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Μουδανιών στο ύψος της Σωζόπολης. Στις 11.30 το πρωί, αγρότες, τοποθέτησαν 60 τρακτέρ κάθετα στο δρόμο και διέκοψαν την κυκλοφορία μέχρι τις 2 το απόγευμα, οπότε δόθηκε στην κυκλοφορία το ρεύμα προς Θεσσαλονίκη. Αντίθετα, μέχρι αυτήν την ώρα, από παρακαμπτηρίους διεξάγεται, η κυκλοφορία προς Νέα Μουδανιά.

    Στη γέφυρα της Χαλάστρας αγρότες απέκλεισαν για περίπου μία ώρα το ρεύμα προς Θεσσαλονίκη, ενώ οι αγρότες του νομού Κιλκίς γύρω στη 1.30 διέκοψαν, για περίπου μισή ώρα, την κυκλοφορία των οχημάτων, στον εθνικό δρόμο Θεσσαλονίκης -Ευζώνων, σε απόσταση 200 μέτρων από τα σύνορα με την ΠΓΔΜ.

    Στον κόμβο της Νέας Χαλκηδόνας, αγρότες απέκλεισαν απροειδοποίητα για μισή ώρα το δρόμο Θεσσαλονίκης -Γιαννιτσών και Θεσσαλονίκης -Βέροιας, ενώ και οι αγρότες του νομού Γρεβενών προχώρησαν σε αποκλεισμό του κόμβου της Εγνατίας Οδού.

    Στον Προμαχώνα, οι παραγωγοί απέκλεισαν τη γέφυρα Πετριτσίου, ενώ στη Δράμα, παραγωγοί με 250 τρακτέρ, περικύκλωσαν το κτίριο της Νομαρχίας με αποτέλεσμα να κλείσει η είσοδος - έξοδος του και να μην μπορούν οι υπάλληλοι να το προσεγγίσουν.

    Στην περιφέρεια των Σερρών αγρότες και κτηνοτρόφοι με περισσότερα από 200 γεωργικά μηχανήματα απέκλεισαν από τις 10.30 το πρωί τη διασταύρωση Νέου Πετριτσίου που οδηγεί στη γέφυρα του Στρυμώνα ποταμού.

    Τον κόμβο της Ανθήλης απέκλεισαν σήμερα 150 αγρότες από τη Φθιώτιδα που από χθες έχουν παρατάξει τα αγροτικά τους μηχανήματα στο 210-ο χλμ της νέας εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας.

    Οι αγρότες κράτησαν για μισή ώρα κλειστό το δρόμο, ενώ η αστυνομία προσπαθούσε να διοχετεύσει την κυκλοφορία των αυτοκινήτων από αγροτικούς ή επαρχιακούς δρόμους.

    Για αύριο οι αγρότες προγραμματίζουν συμβολικές καταλήψεις στην Εθνική Αθηνών Θεσσαλονίκης, ενώ -σύμφωνα με πληροφορίες- εκπρόσωποι της Πανθεσσαλικής την Παρασκευή αρχίζουν κύκλο επαφών με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

    Αντιδράσεις - δηλώσεις πολιτικού κόσμου

    Ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης, στη Βουλή, ότι ποντάρουν ψηφοθηρικά στην ύπαιθρο και επεσήμανε ότι από τις 16 Ιανουαρίου οι αγρότες έχουν λάβει 561 δισ. δρχ, δηλαδή το 62% των συνολικών επιδοτήσεων.

    Μιλώντας στην ΝΕΤ 105,8 ο υφυπουργός Γεωργίας Φώτης Χατζημιχάλης τόνισε ότι πρέπει ν' αλλάξει η νοοτροπία των παραγωγών, χαρακτήρισε σωστό το αίτημα αύξησης ποσοστώσεων και ανεδαφικό αυτό της διαμόρφωσης τιμών.

    Κατά του αποκλεισμού των δρόμων τάχθηκε ο Πρόεδρος της Ν.Δ., ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την πολιτική της έχει οδηγήσει τους αγρότες σε απόγνωση. Κάλεσε τους αγρότες να μην αποκλείσουν τις εθνικές οδούς σημειώνοντας ότι "δεν πρέπει να χωριστεί η Ελλάδα στα δύο γιατί αυτό επιβάλλει το συμφέρον της οικονομίας και της κοινωνίας. Υπογράμμισε επίσης ότι το κόμμα του είναι δίπλα στους αγρότες και στην προσπάθειά τους για την επίλυση των δίκαιων αιτημάτων τους.

    Για διγλωσσία κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι την "ίδια ώρα που ορισμένοι ζητούν το κόψιμο της Ελλάδας στα δύο, ο κ. Χατζηγάκης εμφανίζεται να υιοθετεί τις πιό ακραίες απόψεις".

    Η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει υπεύθυνα να πάρει θέση και να απαντήσει στο ερώτημα - τί θέλει, να κοπεί η Ελλάδα στα δύο, ή να μήν κοπεί, όπως λέει ο κ.Σουφλιάς".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος τάχθηκε υπέρ του διαλόγου, ενώ ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας κάλεσε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε διάλογο.

    Εν τω μεταξύ, συνάντηση με τον αρμόδιο επίτροπο για τα αγροτικά θέματα Φραντς Φίσλερ, θα εχει αύριο στις Βρυξέλλες ο Κώστας Σημίτης.

    [03] Τα ελληνοτουρκικά σε πρώτο πλάνο

    Πηγή: NET 105,8 fm 29/1/2002 3:17:00 μμ

    Διερευνητικός διάλογος θα αρχίσει σε επίπεδο πολιτικών διευθυντών των Υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας -Τουρκίας για τομείς πιο ευαίσθητους, στους οποίους υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών. Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι η ελληνική πλευρά θεωρεί ως εδαφικό θέμα, ανοιχτό, το θέμα της υφαλοκρηπίδας. Στις δηλώσεις αυτές προέβη ο υπουργός μετά την παρουσίαση της μελέτης της Αμερικανικής εταιρίας ερευνών RAND σε συνεργασία με το Ιδρυμα Κόκκαλη, για το νέο γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας.

    Η Ελληνική πλευρά θεωρεί ανοιχτό μόνο το θέμα της υφαλοκρηπίδας

    Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση εάν θα συναντηθεί την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη με τον Τούρκο ομόλογό του Ισμαήλ Τζεμ, ο υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε ότι υπάρχει τακτική επικοινωνιών μεταξύ τους και ότι πρόσφατα συνομίλησε τηλεφωνικώς ενόψει των συναντήσεων που θα έχουν το προσεχές διάστημα, τόσο στη Νέα Υόρκη όσο και στην Κωνσταντινούπολη, στο περιθώριο της διαθρησκευτικής διάσκεψης που συνέρχεται στις 12 Φεβρουαρίου.

    Ερωτηθείς εάν το μόνο θέμα των συζητήσεων θα είναι αυτό της υφαλοκρηπίδας, ο υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε ότι τα τελευταία δύο χρόνια "έχουμε συζητήσει πάρα πολλά θέματα με την Τουρκική πλευρά και έχουμε άλλωστε υπογράψει 10 διμερείς συμφωνίες. Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι "η όλη διαδικασία έχει ως γνώμονα την διασφάλιση των κυριαρχικών μας συμφερόντων και του εθνικού συμφέροντος. Το εθνικό μας συμφέρον, σήμερα, υπαγορεύει να προχωρήσουμε στην διαδικασία αυτή, κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών.

    Εχουμε περισσότερη εμπιστοσύνη λόγω του Ευρωπαϊκού πλαισίου

    Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι, διαίτερα σήμερα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε με ιδιαίτερη εμπιστοσύνη και όχι με φόβο το ζήτημα των ελληνοτουρκικών επαφών, επισημαίνοντας ότι ο φόβος "είναι κακός σύμβουλος και τροφοδοτεί κακά αντανακλαστικά. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε με εμπιστοσύνη την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι "κανείς δεν αμφιβάλει ότι υπάρχουν δυσκολίες, αλλά σήμερα πρέπει να έχουμε περισσότερη εμπιστοσύνη ακριβώς λόγω του Ευρωπαϊκού πλαισίου", είπε ο κ. Παπανδρέου, υπενθυμίζοντας ότι ανάλογες προσπάθειες έχουν γίνει και άλλες φορές στο παρελθόν.

    Τζεμ: αυτά αποδεχόμαστε

    Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Turk, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών κ. Ισμαήλ Τζεμ είπε ότι "όσον αφορά στο ζήτημα του Αιγαίου, αποδεχόμαστε το σύνολο των προτάσεων που απαριθμούνται τόσο στην "Ατζέντα 2000" της Ε.Ε. όσο και στην υπ' αριθμόν 33 απόφαση των Ηνωμένων Εθνών".

    "Στα έγγραφα αυτά απαριθμούνται με τη σειρά οι εξής τρόποι επίλυσης:

    διεξαγωγή κατ' ιδίαν συνομιλιών, διαιτησία, έμμεσες συνομιλίες, μεσολάβηση και προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο.

    "Αυτά τα αποδεχόμαστε", είπε ο Τούρκος Υπουργός.

    Δηλώσεις αντιπολίτευσης

    Η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη κληθείσα να σχολιάσει τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά τόνισε ότι η ΝΔ έχει υποδείξει ότι ο διάλογος με την Αγκυρα πρέπει να γίνει σε συγκεκριμένο πλαίσιο και με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, που είναι ο σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων, του διεθνούς δικαίου και των διμερών συμφωνιών.

    Υπεύθυνη και σοβαρή ενημέρωση από την κυβέρνηση για το περιεχόμενο του ελληνοτουρκικού διαλόγου που αποτελεί πολιτικό της χρέος να ενημερώνει τα κόμματα και τον ελληνικό λαό, ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος μετά τη συνάντησή του με τη διοίκηση της ΔΕΗ, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη, σήμερα, παρά ποτέ, του θεσμού του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Κωνσταντόπουλος τόνισε ότι στο Αιγαίο δεν έχουμε τίποτε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα να διαπραγματευτούμε. Η κυβέρνηση δεν ενημερώνει για το πώς αλλάζουν οι βασικές πρακτικές της μέχρι σήμερα εξωτερικής πολιτικής, και πρόσθεσε ότι "είναι καλύτερα να τα μαθαίνει ο ελληνικός λαός από την κυβέρνηση και όχι από τα ειδησεογραφικά πρακτορεία".

    [04] Αποκαλύψεις στη δίκη Καλαθάκη-Νικολαϊδη

    Πηγή: ΑΠΕ 29/1/2002 3:57:00 μμ

    Η δημοσιογράφος Αγγελική Νικολούλη που μέσω της τηλεοπτικής εκπομπής της είχε ασχοληθεί με την απαγωγή και δολοφονία του επιχειρηματία Γιώργου Νικολαϊδη και της φίλης του Σούλας Καλαθάκη κατέθεσε σήμερα ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου στην δίκη για τη σχετική υπόθεση. Η μάρτυρας υποστήριξε ότι αφιέρωσε πολλές εκπομπές στην υπόθεση της διπλής δολοφονίας, αφού λίγες μέρες μετά τις 28 Νοεμβρίου του 1997, οπότε και είχε εξαφανιστεί το ζευγάρι, κατέφυγε σε αυτήν η μητέρα της Σούλας Καλαθάκη.

    Εξετάζονται όλα τα στοιχεία

    Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο η πρώτη εκπομπή που αφιέρωσε στην υπόθεση στις 15/12/1997 είχε εντοπιστεί το αυτοκίνητο του Νικολαϊδη στην Κηφισιά αμέσως μετά είχε τηλεφωνήσει στην εκπομπή μία γυναίκα και υποστήριζε πως είναι η Σούλα Καλαθάκη, ενώ στην πορεία των εκπομπών της τηλεφωνούσε ο Παναγιώτης Κράμπης και της έλεγε ότι ο Νικολαϊδης ζει.

    Η κυρία Νικολούλη παρέδωσε στο δικαστήριο κασέτα με την φωνή της γυναίκας που έλεγε ότι είναι η Καλαθάκη και δείγμα φωνής της Χωραϊτου (φίλης ενός εκ των κατηγορουμένων), ώστε να εξεταστούν σε ειδικό εργαστήριο της Ασφάλειας και να εντοπιστεί αν συμπίπτουν.

    Η δημοσιογράφος κατέθεσε επίσης ότι από τα στοιχεία και τις πληροφορίες που έχει πιστεύει ότι πρωταγωνιστές της διπλής δολοφονίας ήταν ο Παναγιώτης Κράμπης και ο καταζητούμενος συγκατηγορούμενός του Ηλίας Μαζαράκης. Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι μόνοι τους οι δύο άνδρες δεν θα μπορούσαν να απαγάγουν και να δολοφονήσουν το ζευγάρι.

    [05] Τιμητικές διακρίσεις από τον Κ. Στεφανόπουλο

    29/1/2002 3:35:00 μμ

    Ανθρώπους των γραμμάτων και με έντονη φιλανθρωπική δράση, βράβευσε με την ευκαιρία του νέου έτους ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος τίμησε για το έργο τους τους κκ Κωνσταντίνο Βαβούσκο, ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Βίκτωρα Σαρηγιαννίδη, Ακαδημαικό, μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Ρωσίας και Λεόν Μπενμαγιόρ, επίτιμο πρόεδρο της Ισραηλιτικής κοινότητας Θεσσαλονίκης.

    Τιμητικές διακρίσεις απένειμε επίσης στην

    κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη, πρόεδρο του Ιδρύματος "Ελπίς" για το παιδί και την οικογένεια κ. Μαίρη Καρέλλα, πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας και Αποκαταστάσεων Αναπήρων Παίδων κ. Σεμίραμι Μαυροπούλου, τ. πρόεδρο των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος κ. Νίτσα Οικονομοπούλου, τ. πρόεδρο του Ασύλου Παιδιού Θεσσαλονίκης κ. Δάφνη Οικονόμου, πρόεδρο της Εταιρίας Προστασίας Σπαστικών κ. Δομίνη Σαρρή, πρόεδρο του Ιδρύματος "Η Θεοτόκος".

    Επίσης, με τον Αργυρό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τίμησε τον κ. Αγάπιο Τόλη, ιδρυτή Λαογραφικού Μουσείου Κήπων, "Ζαγόριο".

    Ομογενείς φοιτητές επισκέπτονται τον πρόεδρο της Δημοκρατίας

    Στο μεταξύ, 100 φοιτητές ελληνικής καταγωγής που βρίσκονται στη χώρα μας, στο πλαίσιο ενός προγράμματος της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, δέχθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ο κ. Στεφανόπουλος, τόνισε στους νέους την ανάγκη αυτής της επαφής μαζί τους, καθώς, όπως είπε, έχουν φύγει πολλοί Ελληνες απο την πατρίδα και η πατρίδα δεν θέλει να χαθούνε από αυτήν

    Τους κάλεσε να διατηρήσουν όχι μόνο την ανάμνηση της καταγωγής τους, αλλά και τη συνείδηση της καταγωγής τους.

    [06] Αυστηρά μέτρα για τον παράνομο τζόγο

    Πηγή: NET 105,8 fm 29/1/2002 3:31:00 μμ

    Σειρά μέτρων για τον έλεγχο των ηλεκτρονικών παιχνιδιών και του παράνομου τζόγου ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Νίκος Χριστοδουλάκης υπογράμμισε ότι λόγω της έκτασης του φαινομένου των τυχερών παιχνιδιών, οι έλεγχοι θα είναι σε πρώτη φάση δειγματοληπτικοί και πρόσθεσε ότι αν και με αυτά τα μέτρα δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην απογόρευση κάθε είδους ηλεκτρονικού παιχνιδιού. Παράλληλα, ο τομεάρχης Εθνικής Αμυνας και βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος ζήτησε από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πατρών, τη διενέργεια εισαγγελικής έρευνας για τη διαλεύκανση της υπόθεσης του παράνομου Τζόγου και όσων αναφέρθηκαν στο ρεπορτάζ του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού Alpha. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος έχει καταθέσει και σχετική ερώτηση για το ίδιο θέμα στον υπουργό Δικαιοσύνης, Φίλιππο Πετσάλνικο.

    Ενδεχόμενο πλήρους απαγόρευσης των ηλ. παιχνιδιών

    Τα μέτρα αυτά είναι:

    1. Η εγκατάσταση μηχανισμού καταγραφής των εσόδων σε κάθε μηχάνημα με τρόπο ανάλογο των ταμειακών μηχανών.

    2. Η δημιουργία μητρώου των κατασκευαστών, εισαγωγέων, διακινητών ηλεκτρονικών παιγνιδιών.

    3. Η υποχρέωση για κάθε ηλεκτρονικό παίγνιο να έχει τη γνωμάτευση της Επιτροπής Παιγνίων πριν αυτό διατεθεί στην αγορά.

    4. Η υποχρέωση να υπάρχει συγκεκριμένος κωδικός αριθμός σειράς σε κάθε παίγνιο μηχάνημα καθώς και τα στοιχεία του κατασκευαστή, του εισαγωγέα και του αριθμού έγκρισης της Επιτροπής Παιγνίων.

    5. Κάθε παίγνιο που διαπιστωθεί κατά τον έλεγχο ότι δεν διαθέτει τον κωδικό αριθμό σειράς για την έγκριση της επιτροπής, θα κατάσχεται ως παράνομο και στην επιχείρηση θα επιβάλλονται οι διοικητικές ποινές που προβλέπονται για τα παράνομα τυχερά παιγνίδια.

    6. Κάθε παίγνιο διαθέτει κωδικό αριθμό σειράς και την έγκριση της επιτροπής και αν κατά τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι έχει μετατραπεί και λειτουργεί ως τυχερό, θα συνεπάγεται τη συνυπευθυνότητα και τη δίωξη όλων των παραγόντων που έχουν μεσολαβήσει. Στην περίπτωση αυτή θα επιβάλλεται προσωρινό κλείσιμο της επιχείρησης, ενώ εάν διαπιστωθεί η υποτροπή από την επιχείρηση, αυτή θα κλείνει οριστικά.

    7. Αφαιρείται το δικαίωμα του ελεγχόμενου να κάνει ένσταση και να καθυστερεί τις διαδικασίες επιβολής των ποινών.

    Ο κ. Χριστοδουλάκης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει στην πλήρη απαγόρευση των ηλεκτρονικών παιγνιδιών στην περίπτωση που δεν αποδώσουν τα μέτρα αυτά.

    Παρέμβαση και της Εισαγγελίας Θεσσαλονίκης για παράνομο τζόγο

    Tην παρέμβαση του προϊσταμένου της εισαγγελίας πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Ευάγγελου Ζαχαρή προκάλεσε ο θόρυβος των τελευταίων ημερών για τον παράνομο τζόγο και ειδικότερα για τη λειτουργία των ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών.

    Ο κ. Ζαχαρής παρήγγειλε σήμερα στον διευθυντή ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να εξακριβωθεί αν στην περιοχή αρμοδιότητας της Εισαγγελίας Θεσσαλονίκης λειτουργούν απαγορευμένα τυχερά παιχνίδια.

    [07] Επίσκεψη Σημίτη στο Ολυμπιακό Χωριό

    Πηγή: ΑΠΕ 29/1/2002 1:48:00 μμ

    Την πρώτη του επίσκεψη στο Ολυμπιακό χωριό πραγματοποίησε σήμερα το πρωί ο Κώστας Σημίτης ο οποίος έμεινε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την πρόοδο των εργασιών που συντελείται στα τέσσερα εργοτάξια, τα οποία έχουν εγκατασταθεί για την κατασκευή των κατοικιών, όπου θα φιλοξενηθούν αθλητές για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τον υφυπουργό Εργασίας Λευτέρη Τζιόλα, είδε από κοντά τις κατοικίες και συνομίλησε με τους υπεύθυνους στα εργοτάξια, οι οποίοι του υποσχέθηκαν να κάνουν καλή και οικονομική δουλειά.

    Ο κοινωνικός χαρακτήρας του έργου

    Στη σύντομη ομιλία του ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε στον κοινωνικό χαρακτήρα του έργου καθώς αμέσως μετά το 2004 οι 2300 πρότυπες εργατικές κατοικίες θα παραδοθούν στους δικαιούχους του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ).

    Εξέφρασε την ικανοποίησή του ότι το μεγαλύτερο έργο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες βρίσκεται εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν συμφωνηθεί με την ΔΟΕ και για την εξασφάλιση νέων θέσεων εργασίας τόσο στη φάση της κατασκευής όσο και της λειτουργίας τους.

    Ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε γενικότερα και στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων λέγοντας ότι αποτελεί ισχυρό μοχλό ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού της χώρας. Οι Αγώνες όπως επισήμανε ο κ. Σημίτης δυναμώνουν την εθνική οικονομία, αυξάνουν το ΑΕΠ της χώρας, δημιουργούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, εισάγουν νέες τεχνολογίες και νέα τεχνογνωσία, προωθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα την ταυτόχρονη δημιουργία 38 νέων μεγάλων αθλητικών και οδικών έργων. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα "Ελλάδα 2004" που αφορά την περιφέρεια της χώρας.

    Τέλος, για μία ακόμη φορά ο κ. Σημίτης ζήτησε συναίνεση και τόνισε ότι οι Αγώνες χρειάζονται την συμμετοχή όλων των δυνάμεων, πολιτικών κομμάτων, της δημόσιας διοίκησης, της κοινωνίας, όλων των πολιτών. Τον πρωθυπουργό συνόδευσαν ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας, ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος και οι υφυπουργοί Τηλέμαχος Χυτήρης, Λευτέρης Τζιόλας και Νάσος Αλευράς.

    [08] Συνάντηση Σημίτη-Σκανδαλίδη

    29/1/2002 1:07:00 μμ

    "Tο ΠΑΣΟΚ δεν ζει-και δεν πρόκειται να ζήσει-ξανά μέρες Ιουνίου, όπως πολλοί θα ήθελαν", δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη στο Μέγαρο Μαξίμου και αναφερόμενος στις εξελίξεις στο χώρο του κόμματος. "Βλέπουμε σήμερα", συνέχισε ο υπουργός, "πώς για ασήμαντη αφορμή εμφανίζεται μία εικόνα που δεν μας ταιριάζει. Εχουμε όλοι μας καθήκον να εγκαταλείψουμε ύστερες σκέψεις και προσωπικές αναζητήσεις και να σταθούμε στα προβλήματα του λαού".

    Σχετικά με το αγροτικό

    Αναφερόμενος στο φλέγον θέμα του αγροτικού, ο υπουργός είπε πως η κυβέρνηση διασφάλισε τα εισοδήματα των βαμβακοπαραγωγών, αλλά και όλων των αγροτών της χώρας. Ωστόσο, τόνισε, πως "τα όποια προβλήματα δεν λύνονται με εκβιασμούς αλλά με αυτοσυγκράτηση, με υπευθυνότητα και με διάλογο, συντίθενται οι διαφωνίες, εφαρμόζονται πολιτικές. Με εκβιασμούς δεν μπορούν να λυθούν τα προβλήματα και ασφαλώς δεν μπορούν να λύνονται με σκοπιμότητες που αφορούν στις δημοτικές εκλογές, είτε αλλότριες σκοπιμότητες μικροκομματικού χαρακτήρα. Δεν είναι δυνατόν ούτε αυτό να εκφράζει τα συμφέροντα των αγροτών, ούτε να βοηθήσει στην μελλοντική επίλυση των προβλημάτων τους".

    [09] Παραιτήθηκε ο Αλβανός πρωθυπουργός

    Πηγή: ΑΠΕ 29/1/2002 4:23:00 μμ

    Νέες αναταράξεις στην Αλβανία. Ο Αλβανός πρωθυπουργός Ιλίρ Μέτα, ο οποίος υπέβαλε γύρω στις 3.00 μμ την παραίτησή του και δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι αναγκάζεται να υποβάλει την παραίτηση λόγω των συνεχιζόμενων απαράδεκτων πιέσεων του προέδρου του κόμματος Φατός Νάνο. "Επί πολλούς μήνες βρισκόμαστε υπό τις ανήθικες επιθέσεις του κ. Νάνο και της ομάδας του, που προσπαθεί να εξυπηρετήσει τα δικά της συμφέροντα".

    Εξηγήσεις και δηλώσεις

    Ο κ. Μέτα, απαντώντας στις ερωτήσεις δημοσιογράφων, δήλωσε ότι για χάρη της σταθερότητας της χώρας αποδέχθηκε πριν από λίγες μέρες τις προτάσεις Νάνο για νέο ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Ομως και στην κίνηση αυτή όπως είπε, ο κ. Νάνο "υπέβαλε τους ανήθικους όρους του".

    Ο Φατός Νάνο συνδέει την τύχη της κυβέρνησης με την επιθυμία του να εκλεχθεί πρόεδρος της χώρας το καλοκαίρι. Ομως εγώ, δεν θα αποδεχθώ ποτέ να οδηγήσω την Αλβανία σε καραντίνα, είπε ο κ. Μέτα. Οι διαφορές μεταξύ των δυο ηγετών είχαν αρχίσει να εμφανίζονται ανοιχτά τον περασμένο Δεκέμβρη όταν μετά τις κατηγορίες του Φατός Νάνο για διαφθορά και ανικανότητα της κυβέρνησης Μέτα παραιτήθηκαν τέσσερις υπουργοί.

    [10] Θέσεις Ντενκτάς για τους αγνοούμενους

    Πηγή: ΑΠΕ 29/1/2002 3:38:00 μμ

    Εγγραφο με τις απόψεις του στο θέμα των αγνοουμένων έδωσε κατά τη χθεσινή συνάντηση, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών, ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη. Αυτό ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, ο οποίος πρόσθεσε πως αυτό θα μελετηθεί "και εν καιρώ θα επανέλθει η δική μας πλευρά". Ερωτηθείς αν θα υπάρξει συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς και την Παγκύπρια Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι ασφαλώς όταν μελετηθεί από τους αρμόδιους αυτό το έγγραφο, αλλά και οι απόψεις της τουρκικής πλευράς, "πριν γίνει οποιοδήποτε διάβημα θα υπάρξουν διαβουλεύσεις με τους συγγενείς των αγνοουμένων".

    [11] Οι νεκροί στο Λάγκος ξεπερνούν τους 1.000

    Πηγή: ΑΠΕ 29/1/2002 1:13:00 μμ

    Τουλάχιστον 600 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις εκρήξεις σε αποθήκη πυρομαχικών στο Λάγκος, που προκάλεσαν τη φυγή χιλιάδων ανθρώπων προς τα κανάλια της πόλης, σύμφωνα με τον προσωρινό επίσημο απολογισμό των Αρχών της Νιγηρίας. Ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αναμένεται ότι ο τελικός απολογισμός θα ξεπεράσει τους 1.000 νεκρούς. Εκατοντάδες άνθρωποι πνίγηκαν στα δύο κανάλια της πόλης, καθώς έτρεξαν πανικόβλητοι να γλιτώσουν από τις αλλεπάλληλες εκρήξεις που προκάλεσε η πυρκαγιά σε στρατόπεδο κοντά στο κέντρο του Λάγκος. Εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού της Νιγηρίας ανακοίνωσε επίσης, ότι χιλιάδες άλλοι άνθρωποι αγνοούνται.

    Οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες στα κυβερνητικά κτήρια, ενώ ο πρόεδρος της χώρας Ολουσεγκούν Ομπάσαντζο κήρυξε τη σημερινή ως ημέρα πένθους για τη Νιγηρία.

    [12] Κολομβία: άκαρπες οι έρευνες για το αεροσκάφος

    29/1/2002 3:35:00 μμ

    Η ομίχλη και το σκοτάδι δεν επέτρεψαν στα σωστικά συνεργεία να συνεχίσουν τις έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων από τα 92 άτομα που επέβαιναν στο Boeing 727 της εταιρίας ΤΑΜΕ του Ισημερινού, το οποίο εξαφανίσθηκε από τις οθόνες των ραντάρ καθώς επιχειρούσε ελιγμό γύρω από μία χιονισμένη κορυφή των Ανδεων για να επιστρέψει στην μεθοριακή πόλη Τουλκάν του Ισημερινού. Μεταξύ των επιβατών ήταν επτά παιδιά. Οι εθνικότητες τους δεν έχουν ανακοινωθεί, αλλά πιθανολογείται ότι οι περισσότεροι είναι Λατινοαμερικανοί.

    Αμέσως μόλις χάθηκε από τις οθόνες των ραντάρ το Μπόινγκ, απογειώθηκαν αεροσκάφη της πολεμικής και της πολιτικής αεροπορίας της Κολομβίας που εστίασαν τις έρευνες γύρω από το κολομβιανό ηφαίστειο Κουμπάλ, του οποίου η κορυφή βρίσκεται στα 4.764 μέτρα. Ομως η ομίχλη και το σκοτάδι δεν επέτρεψαν τη συνέχιση των ερευνών για πολύ ώρα.

    Πρόκειται για το δεύτερο αεροσκάφος από τον Ισημερινό που εξαφανίζεται από τις οθόνες των ραντάρ πετώντας πάνω από την Κολομβία.

    Πριν από 11 ημέρες είχε συντριβεί ένα αεροσκάφος της πετρελαϊκής εταιρίας "Petroecuador", καθώς πετούσε προς την πόλη Λάγο Αγκριο του Αμαζονίου. Τα σωστικά συνεργεία χρειάσθηκαν έξι ημέρες ερευνών μέσα στην πυκνή ζούγκλα υπό καταρρακτώδη βροχή για να εντοπίσουν τα συντρίμμια του δικινητήριου αεροσκάφους, το οποίο είχε πέσει πέντε χιλιόμετρα από τα σύνορα του Ισημερινού, στο έδαφος της Κολομβίας, παρασύροντας στο θάνατο και τους 26 επιβαίνοντες.

    [13] Καλιφόρνια: εκτέλεση καλλιτέχνη-δολοφόνου

    Πηγή: ΑΠΕ 29/1/2002 2:35:00 μμ

    Ένας δολοφόνος που προσπάθησε να λυτρωθεί μαθαίνοντας λατινικά και γράφοντας ποιήματα στη φυλακή εκτελέσθηκε νωρίς σήμερα το πρωί (τοπική ώρα) με θανατηφόρα ένεση στη φυλακή Σαν Κουέντιν της Καλιφόρνιας. Ο Στίβεν Γουέιν Αντερσον, 48 χρόνων, είχε πυροβολήσει και σκοτώσει μια 81χρονη γυναίκα στη διάρκεια διάρρηξης το 1980 στο Λος Αντζελες. Είναι ο δέκατος άνθρωπος που εκτελείται στην Καλιφόρνια μετά την επαναφορά της θανατικής ποινής το 1978. Ο Αντερσον έγραψε ποιήματα, σύντομα διηγήματα και θεατρικά έργα, ορισμένα από τα οποία ανέβηκαν στη σκηνή και κέρδισαν βραβεία. Πολλοί ήταν εκείνοι που ζητούσαν τη μετατροπή της ποινής του, ανάμεσα στους οποίους και ο Λάρι Σιμς, πρόεδρος της ένωσης συγγραφέων PEN της Νέας Υόρκης. Εκατοντάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί έξω από τη φυλακή για να διαμαρτυρηθούν για την εκτέλεση.

    Οι εκκλήσεις για να μετατραπεί η θανατική ποινή σε ισόβια έστω και την ύστατη στιγμή δεν εισακούστηκαν από τις Αρχές. Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο Αντερσον είχε δραπετεύσει από μια φυλακή στη Γιούτα, είχε διαρρήξει το σπίτι του θύματός του και είχε σκοτώσει την ηλικιωμένη γυναίκα ενώ εκείνη καθόταν στο κρεβάτι της. Στη συνέχεια λεηλάτησε το σπίτι της, είδε τηλεόραση και μαγείρεψε για να φάει. Η λεία του ήταν μόλις 100 δολάρια.

    [14] Ταϊλάνδη: Εκρήξεις σε αποθήκη πυρομαχικών

    29/1/2002 12:47:00 μμ

    Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι τραυματίσθηκαν από αλλεπάλληλες εκρήξεις που σημειώθηκαν σε αποθήκη πυρομαχικών του στρατού στη βορειοανατολική Ταϊλάνδη. Μόλις πριν από λίγους μήνες στην ίδια αποθήκη είχε σημειωθεί έκρηξη που στοίχισε τη ζωή σε 18 ανθρώπους. Οι εκρήξεις σημειώθηκαν στην αποθήκη όπλων και πυρομαχικών του στρατού, στην πόλη Πακ Τσονγκ της επαρχίας Νακόρν Ρατσασίμα, 260 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Μπανγκόκ. Τον Οκτώβριο, φορτηγό με εκρηκτικά ανατινάχθηκε στην αποθήκη αυτή, προκαλώντας αλυσιδωτές εκρήξεις με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 18 άνθρωποι.

    [15] Κασμίρ: Νέες συμπλοκές ανταρτών-στρατού

    29/1/2002 12:01:00 μμ

    Οδομαχίες στους δρόμους της Σριναγκάρ, θερινής πρωτεύουσας του πολυτάραχου κρατιδίου του Κασμίρ, σημειώθηκαν σήμερα το πρωί ανάμεσα στις ινδικές δυνάμεις ασφαλείας και σε αυτονομιστές αντάρτες. Οι πολύωρες συγκρούσεις ξεκίνησαν αργά χθες βράδυ όταν αντάρτες οχυρώθηκαν σε ένα σπίτι σε προάστιο της πρωτεύουσας και σγκρούσθηκαν με τακτικές και παραστρατιωτικές δυνάμεις, τραυματίζοντας τρείς στρατιώτες. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές άλλες λεπτομέρειες για τις συγκρούσεις.

    [16] Νοσηλεύθηκε κρυφά στο Πακιστάν ο Λάντεν;

    29/1/2002 11:55:00 πμ

    Σε αιμοκάθαρση υποβλήθηκε κρυφά σε πακιστανικό στρατιωτικό νοσοκομείο ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, μία ημέρα προτού μέλη από του δικτύου της Αλ Κάιντα πραγματοποιήσουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον, ανέφεραν πηγές των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών σε χθεσινή τηλεοπτική εκπομπή του δικτύου CBS. Εντούτοις νοσοκομειακές πηγές από το Πακιστάν διέψευσαν τις πληροφορίες.

    Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπιτκό δίκτυο, ο Μπιν Λάντεν υποβλήθηκε σε αιμοκάθαρση στο στρατιωτικό νοσοκομείο του Ραβαλπίντι.

    Οπως μάλιστα δήλωσε μία νοσοκόμος στο ουρολογικό τμήμα, η πτέρυγα είχε αδειάσει από το κανονικό προσωπικό της, το οποίο αντικαταστάθηκε από άλλους νοσηλευτές.

    Ενας άλλος εργαζόμενος στο νοσοκομείο δήλωσε στο CBS, πως είχε δεί έναν μυστηριώδη άνδρα, να αποβιβάζεται, υποβοηθούμενος, από ένα αυτοκίνητο. "Επρόκειτο για τον γνωστό μας Μπιν Λάντεν. Επίσης άκουσα και δύο αξιωματικούς του στρατού να συζητούν μεταξύ τους. Ελεγαν ο ένας στον άλλο πως ο Μπιν Λάντεν θα πρέπει να επιτηρείται προσεκτικά και να τύχει φροντίδας", δήλωσε ο ίδιος, θέλοντας να διατηρήσει την ανωνυμία του.

    Πάντως τα ίχνη του Οσάμα Μπιν Λάντεν αγνοούνται από τον περασμένο Δεκέμβριο, από τότε που είχε προβληθεί από το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα βιντεοσκοπημένο μήνυμα του. Ο πρόεδρος του Πακιστάν Περβέζ Μουσάραφ είχε δηλώσει μάλιστα ότι ο Μπιν Λάντεν έχει πεθάνει από νεφρική ανεπάρκεια.

    [17] Καμία αύξηση στις αντικειμενικές τιμές ακινήτων

    Πηγή: ΑΠΕ 29/1/2002 4:55:00 μμ

    Τη ματαίωση των αυξήσεων των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων στους 28 δήμους της χώρας, που είχαν ανακοινωθεί το Δεκέμβριο, προκειμένου να ισχύσουν από 1/2/02, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκος Χριστοδουλάκης. Αυτό σημαίνει ότι οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων στους συγκεκριμένους δήμους θα παραμείνουν στα επίπεδα αυτών που είχαν ανακοινωθεί το Μάρτιο του 2001. Ο υπουργός ανακοίνωσε ακόμη ότι θα υπάρξει επανεξέταση του συστήματος της υποβολής ενστάσεων και προσφυγών στις αντικειμενικές αξίες έτσι ώστε να γίνει πιο αξιόπιστο.

    [18] Μπους: Μην πολιτικοποιείτε το θέμα Enron

    29/1/2002 1:41:00 μμ

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους καυτηρίασε χθες τις προσπάθειες να πολιτικοποιηθεί η χρεοκοπία της εταιρείας Enron, υπόθεση που, κατά τον ίδιο, συνιστά μία οικονομική καταστροφή, αλλά σε καμία περίπτωση πολιτικό σκάνδαλο. "Υπάρχουν ορισμένοι μέσα στο Κογκρέσο που επιθυμούν να πολιτικοποιήσουν την υπόθεση. Δεν πρόκειται για μία πολιτική υπόθεση. Πρόκειται για οικονομικό ζήτημα", που αφορά μία εταιρεία, την Enron, η οποία κήρυξε πτώχευση, δήλωσε ο Μπους σε συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο, πλάι στον Αφγανό πρωθυπουργό Χαμίντ Καρζάι.

    Ο Μπους επίσης δικαιολόγησε πλήρως τη θέση του Λευκού Οίκου να μην υποκύψει στο αίτημα του GAO (του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που πρόσκειται στο Κογκρέσο) να αποκτήσει πρόσβαση στα κείμενα των συνομιλιών που είχε ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσέiνι με ηγετικά στελέχη εταιρειών του ενεργειακού τομέα, μεταξύ αυτών και της Enron, εκτιμώντας πως έτσι θα παραβιασθούν τα προνόμια της κυβέρνησης.

    Ερωτηθείς σχετικά με τις απειλές του GAO να προσφύγει στη δικαιοσύνη για να αποκτήσει τα έγγραφα αυτά, ο Μπους δήλωσε πως αυτό θίγει τα προνόμια της κυβέρνησης και την ικανότητά της να διευθύνει τις υποθέσεις της χώρας". "Δεν θα αφήσουμε να διαβρωθεί η ικανότητά μας να συζητούμε μεταξύ μας. Αυτό δεν είναι σημαντικό μόνο για μάς, αλλά είναι μία σημαντική αρχή και για τις επερχόμενες κυβερνήσεις", τόνισε.

    [19] Ολυμπιακή εκεχειρία: παύσατε πυρ!

    Πηγή: ΑΠΕ 29/1/2002 5:05:00 μμ

    "Λάβετε θέσεις, έτοιμοι. . παύσατε πυρ"! Είναι το κεντρικό σύνθημα της ενημερωτικής εκστρατείας στην Ελλάδα για την Ολυμπιακή εκεχειρία, που θα γίνει 2-15/2/02, με στόχο την κατάπαυση των εχθροπραξιών σε κάθε σημείο του κόσμου, κατά την διάρκεια όλων των μελλοντικών Ολυμπιακών Αγώνων. Ο υπ. Εξωτερικών και αντιπρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας Γ.Παπανδρέου, σε συνέντευξη Τύπου, σήμερα, αναφέρθηκε στις παγκόσμιες πρωτοβουλίες της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Κέντρου Εκεχειρίας ενόψει και των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σολτ Λέϊκ Σίτι.

    Σκοπός να στηρίξουν όλες οι χώρες την Ολυμπιακή εκεχειρία

    "Οπως η Ελλάδα κατάφερε στα τέλη του 19ου αιώνα να αναβιώσει τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, έτσι τώρα έχει υποχρέωση να αναβιώσει και αυτό το σκέλος της διοργάνωσης που αφορά στην εκεχειρία. Είναι σημαντικό το μήνυμα της ειρήνης μέσα από τον πολιτισμό και τον αθλητισμό", επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, ενώ πρόσθεσε: "Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν παγκόσμιο σημείο αναφοράς για την ανθρωπότητα. Είναι σημαντικό να συνδέσουμε τους Αγώνες με τις αρχές και τις ανθρώπινες αξίες. Εχουμε κάτι να πούμε εμείς οι Ελληνες. Χρειάζεται όραμα και ρεαλισμός".

    Αναφερόμενος στις προσπάθειες για την επίτευξη της Ολυμπιακής εκεχειρίας, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε: "Εχουμε στενή συνεργασία με την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και τον ΟΗΕ. Η μέχρι τώρα δραστηριότητά μας είναι ιδιαίτερα επιτυχημένη. Η Γερουσία των ΗΠΑ πήρε ομόφωνη απόφαση υποστήριξης της Ολυμπιακής εκεχειρίας, ενώ υπάρχει σχετικό ψήφισμα προσωπικοτήτων. Οι πρώτες υπογραφές είναι η δική μου και του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζεμ. Εχουν υπογράψει, όμως και οι υπουργοί Εξωτερικών των βαλκανικών χωρών, καθώς και του Ισαρήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής". Δεν σταματούν, όμως, εδώ οι δραστηριότητες για την επίτευξη της Ολυμπιακής εκεχειρίας: "Θα συνεχίσουμε την συλλογή υπογραφών, ενώ είναι πολύ σημαντικό, ότι έχουμε την αμέριστη συμπαράσταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου, ο οποίος, πρόκειται να στείλει επιστολές σε αρχηγούς κρατών για να στηρίξουν την Ολυμπιακή εκεχειρία".

    Οπως είπε ακόμη ο κ.Παπανδρέου, θα σταλεί στην Ινδία και το Πακιστάν ειδική επιστολή με την οποία θα καλούνται οι δύο χώρες να τηρήσουν την Ολυμπιακή εκεχειρία, ενώ ανάλογη επιστολή θα σταλεί σε Ισραήλ και Παλαιστίνη. Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που έγιναν στο Ναγκάνο δεν βομβαρδίστηκε το Ιράκ χάρη στην εκεχειρία, ενώ στο Σαράγεβο σταμάτησε ο πόλεμος για μια ημέρα. Ακόμη, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε τη συμμετοχή Βόρειας και Νότιας Κορέας κάτω από την ίδια σημαία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ. Για την Μέση Ανατολή υπογράμμισε, ότι στόχος είναι να επιτευχθεί εκεχειρία επτά ημερών.

    Με την αρωγή Ελλήνων καλλιτεχνών και της νεολαίας

    Στην προσπάθεια για Ολυμπιακή εκεχειρία θα υπάρχει και η αρωγή καλλιτεχνών και αθλητών, όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών. Πρόσθεσε, ότι έχει ζητήσει από τον Θάνο Μικρούτσικο να συνεισφέρει στις πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, οι Μίκης Θεοδωράκης, Ειρήνη Παππά και Αλκηστις Πρωτοψάλτη.

    Στη συνέχεια, ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε, ότι ο πιο σημαντικός παράγοντας υποστήριξης της προσπάθειας για εκεχειρία είναι η νεολαία. Τόνισε δε, πως μέσα από το διαδίκτυο μπορεί να μεταφερθεί σε όλο τον κόσμο το μήνυμα της εκεχειρίας.

    Οσον αφορά στην επίσκεψή του στο Σολτ Λέϊκ Σίτι, διευκρίνισε, ότι θα παρουσιάσει εκεί τις υπογραφές που έχουν συγκεντρωθεί. Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκε και ο γενικός διευθυντής του Κέντρου Εκεχειρίας, πρέσβης Σταύρος Λαμπριανίδης, ο οποίος επεσήμανε, μεταξύ άλλων:

    "Η Ολυμπιακή εκεχειρία δεν είναι πανάκεια, ούτε ουτοπία. Ζητά ένα παράθυρο ειρήνης για 16 ημέρες. Το έργο του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακού Εκεχειρίας στηρίζεται σε τρεις πυλώνες δράσης, οι οποίοι είναι οι εξής: Επικοινωνία και Οικουμενική διάδοση των αξιών της εκεχειρίας, Εκπαίδευση και δράσεις πολιτών για την εκεχειρία και Οικοδόμηση εκεχειρίας σε εμπόλεμες περιοχές".

    Τέλος, ο κ.Λαμπριανίδης έκανε ειδική μνεία στην άψογη συνεργασία που υπάρχει με την Οργανωτική Επιτροπή "Αθήνα 2004".

    [20] Στην Βέρντερ Βρέμης ο Αγγελος Χαριστέας

    29/1/2002 7:42:00 μμ

    Στη Βέρντερ Βρέμης υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας τεσσάρων χρόνων ο Αγγελος Χαριστέας. Ο διεθνής Ελληνας επιθετικός, που αιφνιδίασε όλους με ταξίδι αστραπή στη Γερμανία, συμφώνησε σε όλα με τη Βέρντερ και επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη. Η ξαφνική εξέλιξη της υπόθεσης Χαριστέα έφερε αναστάτωση στην ΠΑΕ Αρης. Ο Ελληνας διεθνής θα αγωνίζεται στους κιτρινόμαυρους της Θεσσαλονίκης ως το τέλος της περιόδου.

    Αύριο αναμένεται στην Αθήνα ο Ρόμπερτ Γιάρνι και εκτός απροόπτου ο Κροάτης άσσος θα υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας με τον Παναθηναϊκό για έξι μήνες.

    [21] Συνάντηση Παπανδρέου-Βενιζέλου

    Πηγή: ΑΠΕ 29/1/2002 2:31:00 μμ

    Με κύριο θέμα συζητήσεως την Ολυμπιακή προετοιμασία και την προβολή της χώρας μας, την Πολιτιστική Ολυμπιάδα και την Ολυμπιακή Εκεχειρία, συναντήθηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών και Πολιτισμού κ.κ. Παπανδρέου και Βενιζέλος. Οι δυο υπουργοί θα συναντηθούν εκ νέου, με την ευκαιρία των Χειμερινών Αθλητικών Αγώνων, στο Salt Lake City, όπου ο καθένας θα έχει επαφές με τους ομολόγους του και με τους διεθνείς Ολυμπιακούς και Αθλητικούς παράγοντες.

    Μεταφορά αρμοδιοτήτων και δραστηριοτήτων

    Ο υπουργός Πολιτισμού δήλωσε ότι το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού μεταφέρεται από το Υπουργείο Εξωτερικών στο Υπουργείο Πολιτισμού. Πρέπει να κανονίσουμε τα σχετικά με αυτή την μεταφορά αρμοδιοτήτων και δραστηριοτήτων, είπε και πρόσθεσε ότι χρειαζόμαστε την συμπαράσταση των διπλωματικών υπηρεσιών για όλα τα θέματα: για την Πολιτιστική Ολυμπιάδα, για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, για την προώθηση των στόχων μας, των αρχαιολογικών και αναστηλωτικών, σε κρίσιμες περιοχές, όπως είναι το Αφγανιστάν.

    Και όλα αυτά βέβαια πρέπει να τα δούμε πάντα και μέσα στην πολιτική συγκυρία την πολιτική αυτών των ημερών. Αρα κάναμε και μία συζήτηση η οποία αφορά το γενικότερο πολιτικό κλίμα, συμπλήρωσε ο κ. Βενιζέλος.

    Ο Υπουργός πρόσθεσε ότι ενημερώθηκε από τον κ. Παπανδρέου και για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής.

    Δηλώσεις για τραμ και προαστικό σιδηρόδρομο

    Την θέση του για τα Μέσα Σταθερής Τροχιάς, το Τραμ και τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο, διατύπωσε ο κ. Βενιζέλος τονίζοντας ότι η κατάσταση είναι πολύ θετική. Ο υπουργός Πολιτισμού είπε ότι η Αθήνα αποκτά, με αφορμή το 2004,δύο νέα Μέσα Σταθερής Τροχιάς: το Τραμ, που καλύπτει κυρίως το παραλιακό μέτωπο-και θα είναι ένα πολύ ευχάριστο και πολύ λειτουργικό μέσο μεταφοράς-και τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο, ο οποίος μάλιστα θα πηγαίνει μέχρι το Διεθνές Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

    Αναλυτικά, ο κ. Βενιζέλος είπε: "Η συζήτηση που διεξήχθη στη Διυπουργική Επιτροπή για το αν πρέπει να είναι ηλεκτροκίνητο ή πετρελαιοκίνητο το τμήμα από το Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών μέχρι τα Σπάτα ήταν μία συζήτηση που είχε ως γνώμονα την εξυπηρέτηση του κοινού. Γιατί εάν επιμείνουμε στην ηλεκτροκίνηση του τμήματος από το Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών μέχρι το αεροδρόμιο τότε πρέπει οι συρμοί οπωσδήποτε να εισέρχονται μέσα στο Σιδηροδρομικό Κέντρο και φυσικά εκεί να γίνεται μία στιγμιαία αλλαγή της μηχανής, η οποία πρέπει να μετατρέπεται από ντιζελοκίνητη σε ηλεκτροκίνητη.

    Εκτιμούμε ότι θα ήταν πολύ απλούστερα τα πράγματα, πολύ ταχύτερα και πολύ ευκολότερα για όλους τους επιβάτες εάν δεν κάναμε αυτή την αλλαγή τις ημέρες του μεγάλου φορτίου, τις ημέρες του Αυγούστου του 2004. Αυτό δεν επιβαρύνει το περιβάλλον, πρόκειται για σύγχρονες μηχανές και φυσικά δεν αλλάζει τον στόχο που είναι να γίνει ηλεκτροκίνηση όλου του σιδηροδρομικού δικτύου. Αλλά εφόσον υπάρχουν διαφορές μεταξύ τμημάτων του δικτύου, πρέπει να κάνουμε την καλύτερη επιλογή ως προς την ταχύτητα και την ποιότητα της εξυπηρέτησης. Και πρέπει επίσης να θυμίσω εδώ ότι ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος είναι άλλο ζήτημα από το αν το Μετρό το ίδιο θα πηγαίνει μέχρι το αεροδρόμιο.

    Στόχος μας είναι και το Μετρό να πηγαίνει πάνω στις ίδιες γραμμές, αλλά με το δικό του τροχαίο υλικό, με τα δικά του βαγόνια. Γι αυτό και είναι εκκρεμής μία παραγγελία βαγονιών του Μετρό από το ΥΠΕΧΩΔΕ, που επιτρέπει αυτή την εναλλακτική δυνατότητα. Αρα θα πηγαίνει και ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος και το Μετρό. Ενώ η απόφαση είναι τόσο-αν θέλετε-θετική, εμφανίστηκε σε ορισμένα δημοσιεύματα ως αρνητική, ως να γίνεται κάτι λιγότερο, ενώ η απόφαση είναι να γίνεται κάτι περισσότερο".

    [22] Συνέδριο για τα προβλήματα των τυφλών

    29/1/2002 7:18:00 μμ

    Διαβαλκανικό συνέδριο για την επαγγελματική αποκατάσταση των ατόμων με προβλήματα όρασης διοργανώνουν ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών, ο Φάρος Τυφλών και το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ), Στόχος του συνεδρίου είναι να βρεθούν λύσεις στα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα αυτά. Σύμφωνα με τους ομιλητές έχει αναπτυχθεί έντονος προβληματισμός γύρω από τις νέες τεχνολογίες και την επαγγελματική τους κατάρτιση.

    Είναι το πρώτο συνέδριο που διοργανώνουν οι Σύλλογοι και θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο ΑΚΡΟΠΟΛ, 30 και 31 Ιανουαρίου. Στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου θα λειτουργήσει και έκθεση του τυφλού γλύπτη Πέτρου Ρουκουτάκη.

    [23] Κινδυνεύει παραδοσιακή μοναστηριακή μπύρα

    Πηγή: ΑΠΕ 29/1/2002 2:53:00 μμ

    Ένα μοναστήρι που παράγει μια από τις διασημότερες μπύρες του Βελγίου τα τελευταία 400 χρόνια, ανησυχεί πολύ για το προϊον του γιατί εκφράζονται φόβοι πως το νερό της πηγής που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του ζύθου, έχει μολυνθεί από τα απόβλητα μιας πτηνοτροφικής μονάδας.

    Οι μοναχοί της μονής Σεν Ρεμί στο Ροσφόρ, του νοτίου Βελγίου, που παρασκευάζουν τη γνωστή μπύρα με το τρίχρωμο καπάκι ( κόκκινο, άσπρο, πράσινο), ζήτησαν απο το πανεπιστήμιο της Λιέγης να μελετήσει τη διαπερατότητα του εδάφους γύρω απο το μοναστήρι.

    Οι μοναχοί ανησυχούν από τα σχέδια επέκτασης του πτηνοτροφείου γιατί θα προκληθεί μεγαλύτερη ρύπανση στην περιοχή με συνέπεια την καταστροφή του πολύτιμου νερού της πηγής.

    [24] Αντιδράσεις για το στούντιο των U2

    29/1/2002 2:10:00 μμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Οι θαυμαστές του διάσημου ιρλανδικού μουσικού συγκροτήματος των U2, ζήτησαν από τις αρχές του Δουβλίνου, να εγκαταλείψουν τα σχέδιά τους για να γκρεμίσουν το κτίριο μέσα στο οποίο στεγάζεται το στούντιο που το συγκρότημα ηχογράφησε το τελευταίο του επιτυχημένο άλμπουμ.

    Οι θαυμαστές έχουν ανοίξει ιστοσελίδα στο διαδίκτυο στη διεύθυνση www.saveu2studio.com, όπου ήδη έχουν συγκεντρωθεί 2.146 υπογραφές.

    Η υπηρεσία ανάπτυξης των λιμένων του Δουβλίνου σκοπεύει να κατεδαφίσει τα στούντιο στα πλαίσια σχεδίου ανασυγκρότησης της περιοχής.

    Το στούντιο Χάνοβερ Κε του Δουβλίνου χρησιμοποιήθηκε απο τους U2 για την ηχογράφηση του τελευταίου τους άλμπουμ με τον τίτλο All you can't leave behind και θεωρείται ότι το Cavern Club του Λίβερπουλ για τους θαυμαστές των Μπητλς.

    [25] Κληρονομική η μανία με τα τυχερά παιχνίδια!

    29/1/2002 1:30:00 μμ

    Η μανία με τα τυχερά παιχνίδια οφείλεται εν μέρει σε κληρονομικούς παράγοντες, ανακοίνωσε ο Ισπανός ψυχίατρος Χεσούς ντε λα Γκαντάρα. Ένας άνθρωπος μπορεί να κληρονομήσει ένα γενετικό χαρακτηριστικό "που δεν τον προδιαθέτει να ασχοληθεί με τα τυχερά παιχνίδια, όμως, αν αρχίσει να παίζει, τότε τον κάνει να αποκτήσει μεγάλη εξάρτηση", επισημαίνει ο Ισπανός ειδικός, που μαζί με έναν συνάδελφό του έγραψαν το βιβλίο "Τα Τυχερά Παιχνίδια Βλάπτουν Σοβαρά την Υγεία".

    Το 80% των Ισπανών, σύμφωνα με τα στοιχεία των δύο επιστημόνων, παίζει τυχερά παιχνίδια. Περίπου το 12% πιστεύεται ότι ασχολείται σε πολύ μεγάλο βαθμό και ένα 3% έχει παθολογική εξάρτηση από τον τζόγο.

    Η εξάρτηση από τα τυχερά παιχνίδια δεν είναι κάτι που μπορεί να καταπολεμήσει κάποιος μόνο με τη θέλησή του, αλλά με τη βοήθεια ειδικών και την κατάλληλη θεραπεία, υπογραμμίζει ο Ντε λα Γκαντάρα και καταλήγει προειδοποιώντας πως όσοι δεν αντιμετωπίζονται με αυτό τον τρόπο κινδυνεύουν να εθιστούν στο αλκοόλ, να πάθουν κατάθλιψη, ακόμα και να οδηγηθούν στην αυτοκτονία.

    [26] Ταϊλάνδη: Ένας πολυγαμικός ελέφαντας!

    Πηγή: ΑΠΕ 29/1/2002 2:47:00 μμ

    Ένας εξαιρετικά φιλικός ελέφαντας στην Ταϊλάνδη που είναι και πολύ δημοφιλής θα "παντρευτεί" δύο φορές της ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, σε δύο διαφορετικούς ζωολογικούς κήπους. Ο 16χρονος ελέφαντας ονόματι Νγκαχόγκταε, από τη λέσχη ελεφάντων Αουθάγια, θα λάβει μέρος σε μια γαμήλια τελετή με μια ελεφαντίνα μέσα στο χώρο που φιλοξενείται, δήλωσε ο ιδιοκτήτης του Σομπάστ Μεπάν.

    Στη συνέχεια θα ταξιδέψει στην Μπανγκόκ στον κρατικό ζωολογικό κήπο Ντουσίτ όπου θα "νυμφευθεί" με τρείς ακόμα ελεφαντίνες.

    " Ο Νγκαχόγκταε είναι πολυ δημοφιλής γαμβρός, γιατί έχει πολύ καλό χαρακτήρα και δεν είναι μίζερος με τις συντρόφους του", δήλωσε ο Σομπάστ και πρόσθεσε " είναι ένα εξαιρετικά υγιές ζώο το οποίο μπορεί να ζευγαρώσει τέσσερεις και πέντε φορές την ημέρα".

    Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, στις 14 Φεβρουαρίου, συμπίπτει με την ημέρα που ξεκινάει στην Ταϊλάνδη η περίοδος ζευγαρώματος των ελεφάντων.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 29 January 2002 - 17:54:26 UTC