Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-01-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στους δρόμους οι αγρότες
  • [02] Διυπουργική για την Ολυμπιάδα
  • [03] Στο ''στόχαστρο'' τα ηλεκτρονικά παιχνίδια
  • [04] Διεθνής συνεργασία για την ασφάλεια
  • [05] Στις Βρυξέλλες ο κ. Σημίτης αύριο
  • [06] Χειρουργήθηκε η μικρή Σουχίντ Σαλίμπ
  • [07] ΣτΕ:Ναι στην ανέγερση γυμναστηρίου στο Βέϊκο
  • [08] Τοξικό νέφος από πυρκαγιά στην Ισπανία
  • [09] Αφγανιστάν:Σκοτώθηκαν μέλη της ''Αλ Κάιντα''
  • [10] Εκπτωση φόρου για δηλώσεις μέσω Internet
  • [11] Αύξηση της ανεργίας στην ΕΕ
  • [12] Νέος διευθύνων σύμβουλος στην ΕΤΒΑ Finance
  • [13] Λεμονής: ''Θέμα τύχης η χθεσινή ήττα''
  • [14] Στη Βέρντερ Βέρμης ο Χαριστέας
  • [15] Ο Γιόχανσον Πρόεδρος της UEFA ξανά
  • [16] Διοξίνες και πάλι στο πιάτο μας;
  • [17] Διεθνής οργανισμός πληροφόρησης ασθενών
  • [18] Εστίες μικροβίων τα λούτρινα αρκουδάκια
  • [19] Μεταμόσχευση ιστών όρχεων σε καρκινοπαθή
  • [20] Πέθανε η ''μαμά'' της ''Πίπης Φακιδομύτη''
  • [21] Οι Συναυλίες της Φωνής της Ελλάδας
  • [22] Και τώρα E-Lifestyle;
  • [23] Μαθητές και σπουδαστές online
  • [24] Επιτυχημένη εμφάνιση metal μουσικής

    [01] Στους δρόμους οι αγρότες

    28/1/2002 5:20:00 μμ

    Σε θέση μάχης βρίσκονται κυβέρνηση και αγρότες, καθώς οι δύο πλευρές εμμένουν στις θέσεις τους. Οι αγρότες έβγαλαν, σήμερα, τα τρακτέρ τους στους δρόμους, από τη Μακεδονία μέχρι την Κρήτη. Στα Τέμπη συρρέουν από το πρωί οι Θεσσαλοί αγρότες, χωρίς ωστόσο να κλείσουν τους δρόμους, ενώ οι αγρότες της βόρειας Ελλάδας έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στα Διόδια Μαλγάρων, στον Κόμβο Χαλκηδόνας στην εθνική Θεσσαλονίκης-Εδεσσας και στο Δερβένι στην εθνική Θεσσαλονίκης-Καβάλας. Η κυβέρνηση, πάντως, επαναλαμβάνει ότι τα προβλήματα λύνονται μόνο με διάλογο.

    Αιτήματα αγροτών

    Τα αιτήματα των αγροτών αφορούν το βαμβάκι, τα καπνά, τα τεύτλα, το καλαμπόκι, τη ρύθμιση των χρεών τους με την παραγραφή των τόκων υπερημερίας, την πλήρη αποζημίωση των ζημιών από τον ΕΛΓΑ, την επιδότηση των μεταφορικών αγροτικών προϊόντων και μέτρα για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας.

    Χαλκιδική-Θεσσαλονίκη

    Δύο τόνους βαμβάκι έκαψαν οι αγρότες της Χαλκιδικής που συγκεντρώθηκαν στον κόμβο της Σωζόπολης, κατά τη διάρκεια αποκλεισμού του δρόμου που πραγματοποίησαν λίγο μετά τις 11 το πρωί. Για περίπου μισή ώρα, οι αγρότες απέκλεισαν και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, ενώ στη συνέχεια απελευθέρωσαν το ρεύμα που οδηγεί προς Θεσσαλονίκη. Αργά το απόγευμα οι αγρότες άνοιξαν και το άλλο ρεύμα που οδηγεί στα Νέα Μουδανιά με αποτέλεσμα ν΄αποκατασταθεί πλήρως η κυκλοφορία των οχημάτων.

    Οι αγρότες της Χαλκιδικής βρίσκονται στον κόμβο της Σωζόπολης από τα μέσα της περασμένης βδομάδας, ενώ σήμερα έχουν παρατάξει τρακτέρ στη Νέα Φώκια, στη Νικήτη, στη Γαλάτιστα και στην Κασανδρεία.

    Στο νομό Θεσσαλονίκης οι αγρότες παρέταξαν τα αγροτικά τους μηχανήματα στη γέφυρα της Χαλάστρας και των Μαλγάρων, στο Δερβένι και στις πλατείες των χωριών. Τρακτέρ παρατάχτηκαν και στον κόμβο Αιγινίου του νομού Πιερίας, αλλά και στη γέφυρα Πολυκάστρου του νομού Κιλκίς.

    Στο μεταξύ στη σύσκεψη που πραγματοποίησαν εκπρόσωποι των αγροτών της ανατολικής Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής αποφάσισαν να μην προχωρήσουν σε αποκλεισμούς των δρόμων και να παρατάξουν τα τρακτέρ τους στις άκρες των δρόμων. Ωστόσο η τελική απόφαση θα ληφθεί από τις κατά τόπους γενικές συνελεύσεις των αγροτών.

    Λαμία

    Σε στάση αναμονής είναι οι αγρότες στη Φθιώτιδα, που από το πρωί έχουν παρατάξει τα τρακτέρ σε τρία σημεία μέσα στο νομό Φθιώτιδας, ενώ οι ελαιοκαλλιεργητές της Στυλίδας απέκλεισαν συμβολικά και για ελάχιστο χρόνο την εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης στο ύψος της Στυλίδας.

    Από νωρίς το πρωί, περισσότερα από 120 τρακτέρ έχουν παραταχθεί στο 210 χλμ. της Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας στο κόμβο της Ανθήλης, ενώ συγκεντρώσεις αγροτών έχουμε και στην περιοχή της Πελασγίας στο ύψος των διοδίων αλλά και στην περιοχή του Δομοκού στη θέση Δρούγος.

    Συγκεντρώσεις αγροτικών μηχανημάτων έχουμε όμως και στην περιοχή του Ορχομενού. όπου βρίσκονται περισσότερα από 150 τρακτέρ. Οι αγρότες προς το παρόν δεν δείχνουν διάθεση να προχωρήσουν σε αποκλεισμό του δρόμου αλλά περιμένουν τις αποφάσεις της συντονιστικής επιτροπής των Τεμπών.

    Ομως και οι ίδιοι οι αγρότες βλέπουν την συμμετοχή τους πολύ "κάτω" από τις προβλέψεις τους και την αποδίδουν στον εγκλωβισμό των αγροτικών μηχανημάτων και των παραγωγών στα εκκοκκιστήρια για την παράδοση του βαμβακιού. Πάντως, οι διοργανωτές θα επιχειρήσουν να παρουσιάσουν διαφορετική εικόνα την αυριανή μέρα, καθώς προγραμματίζουν επισκέψεις στα καμποχώρια της Λαμίας για να ενεργοποιήσουν περισσότερους αγρότες.

    Τρίκαλα

    Το καρδιακό επεισόδιο που υπέστη ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Τρικάλων "Η Ανοιξη" Σπύρος Τσιοτινός, το οποίο τον εμπόδισε να δώσει το αγωνιστικό του "παρών" σήμερα το πρωί στην περιοχή του Ζάρκου, απ όπου ξεκίνησε η πομπή των τρακτέρ των αγροτών των Τρικάλων προς τα Τέμπη, αποτέλεσε, σύμφωνα με τους υπόλοιπους αγροτοσυνδικαλιστές, τον πιο σημαντικό λόγο, ώστε η κινητοποίηση των Τρικαλινών να μην έχει τη συμμετοχή που όλοι περίμεναν. Ο κ. Τσιοτινός νοσηλεύεται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας, έχοντας διαφύγει τον κίνδυνο.

    Γύρω στις 11.30 το πρωί, από τη διασταύρωση του Ζάρκου ξεκίνησαν με κατεύθυνση τον κόμβο των Τεμπών, περίπου 30 αγροτικά μηχανήματα-τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα-αριθμός αρκετά μικρός που σίγουρα έχει προκαλέσει προβληματισμό στους αγροτοσυνδικαλιστές του νομού Τρικάλων.

    Η πομπή ξεκίνησε σε ήπιο κλίμα και αναμένεται τις απογευματινές ώρες να συναντήσουν στα Τέμπη τα τρακτέρ των υπολοίπων αγροτών του θεσσαλικού κάμπου.

    Από τον Εβρο μέχρι την Ηλεία

    Με συγκεντρώσεις αγροτών και αγροτικών μηχανημάτων, που πραγματοποιήθηκαν το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία της Νέας Ορεστιάδας και στον κόμβο Προβατώνα, οι αγρότες του Εβρου συμμετέχουν στις αγροτικές κινητοποιήσει.

    Η κινητοποίηση των αγροτών του Έβρου αποκτά πανέβριο χαρακτήρα καθώς, τόσο οι τοπικές Αρχές, όσο και οι φορείς του νομού έχουν εκφράσει τη διάθεση για ενεργό συμπαράσταση στην κινητοποίηση, με στάσεις εργασίας, κλείσιμο καταστημάτων και συμμετοχή στα συλλαλητήρια.

    Με συλλαλητήριο και συγκέντρωση στο Λατίφι διατρανώνουν και οι αγρότες της Ηλείας τα αιτήματά τους για την επίλυση συσσωρευμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Οι αγρότες ζητούν να δοθούν πραγματικές αποζημιώσεις στους πληγέντες από τις θεομηνίες, καθώς επίσης εκφράζουν την αντίθεσή τους με την ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ.

    Η θέση της κυβέρνησης

    Μαραθώνιες ήταν οι διαβουλεύσεις του Υπουργού Γεωργίας μέχρι την τελευταία στιγμή για να αποτραπούν οι κινητοποιήσεις.

    Σε δηλώσεις του προς τη ΝΕΤ 105,8 ο υφυπουργός Γεωργίας Βαγγέλης Αργύρης τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει θέσεις και λύσεις, αλλά δεν έχει συνομιλητή και πρόσθεσε πως οι μορφές αγώνα που επιλέγονται από πλευράς συνδικαλιστών δεν βοηθούν τους αγρότες.

    Η κυβέρνηση σέβεται τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου και έχει εξασφαλίσει ιδιαίτερα θετικές τιμές για το βαμβάκι, τόνισε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Η τιμή του βαμβακιού ανά κιλό, όταν γίνουν οι τελικές επιστροφές από την ΕΕ, θα υπερβεί τις 300 δραχμές. "Αυτό είναι αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης και συγκεκριμένης δουλειάς", επισήμανε ο κ. Πρωτόπαπας, συμπληρώνοντας ότι "η κυβέρνηση αγωνίστηκε να πετύχει αυτό το στόχο και τον πέτυχε". Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε επίσης πως θετικά αποτελέσματα έφερε η κυβέρνηση και στο θέμα αποζημίωσης των αγροτών, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών. Ως εκ τούτου, παρατήρησε ο κ. Πρωτόπαπας, "το να εγείρουμε θέμα εγκατάλειψης της ΚΑΠ, θα ήταν καταστροφικό για τον ίδιο τον Ελληνα αγρότη". Παραπέμποντας σε σημερινή σχετική δήλωση εκπροσώπων του αγροτικού κόσμου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως "δεν μπορεί να υπάρξει κάτι καλύτερο. Οι αγρότες πρέπει να συνεργάζονται με την κυβέρνηση για μία ανταγωνιστική παραγωγή, για ένα καλύτερο μέλλον", σημείωσε ο κ. Πρωτόπαπας, προσθέτοντας ότι οι κινητοποιήσεις δεν θα πρέπει να αποβούν σε βάρος του Ελληνα πολίτη".

    Ως προς το ευρύτερο θέμα της Γεωργίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως μολονότι έχουν καταργηθεί οι επιδοτήσεις σε πολλούς τομείς, οι σχετικοί κλάδοι δεν διαμαρτύρονται, διότι έχουν πετύχει τον στόχο της ανταγωνιστικότητας. "Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό", υπογράμμισε ο κ. Πρωτόπαπας. "Δεν μπορεί μια ζωή να παρακαλούμε για επιδοτήσεις. Στην προοπτική της διεύρυνσης η Ελλάδα πρέπει να φροντίσει την δική της παραγωγή και να την εκσυγχρονίσει με όρους ανταγωνιστικότητας".

    Αντιδράσεις Αντιπολίτευσης

    Να αποφευχθεί το κλείσιμο των δρόμων ζήτησε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής.

    Το ΚΚΕ δηλώνει ότι στηρίζει τις αγροτικές κινητοποιήσεις, όποια μορφή κι αν έχουν.

    Τα προβλήματα των αγροτών δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ως αστυνομικά προβλήματα ή ως προβλήματα πελατειακών σχέσεων ή προβλήματα κομματικού ανταγωνισμού, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

    [02] Διυπουργική για την Ολυμπιάδα

    Πηγή: NET 105,8 fm 28/1/2002 5:00:00 μμ

    Τα αποτελέσματα της επίσκεψης της επιτροπής της ΔΟΕ, τα ολυμπιακά λιμάνια, οι μεταφορές και η διεθνής ζώνη του Ολυμπιακού χωριού, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Διυπουργικής Επιτροπής, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ο οποίος αναμένεται να επισκεφθεί αύριο το Ολυμπιακό Χωριό.

    Αποφάσεις

    Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο πρωθυπουργός τόνισε πως δεν υπάρχουν γόρδιοι δεσμοί στη διοργάνωση.

    Υπάρχουν παντού λύσεις και πρόσθεσε πως με τη στενή συνεργασία όλων το εγχείρημα θα επιτευχθεί.

    Η διυπουργική αποφάσισε, την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για τη κατασκευή του εμπορικού κέντρου, του εστιατορίου και τις εγκαταστάσεις των χορηγών στη διεθνή ζώνη του Ολυμπιακού χωριού, ενώ αποφασίσθηκε ότι μετά το Σταυρό της Αγίας Παρασκευής , οι συρμοί του ΜΕΤΡΟ, θα μπαίνουν στις γραμμές του προαστιακού, μέχρι και το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος

    [03] Στο ''στόχαστρο'' τα ηλεκτρονικά παιχνίδια

    Πηγή: ΑΠΕ 28/1/2002 4:53:00 μμ

    Με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Τετάρτη, ειδική σύσκεψη συναρμόδιων υπουργών, με αντικείμενο την αντιμετώπιση των παράνομων παιχνιδιών στην Ελλάδα. Την ίδια ώρα, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια μπήκαν στο "στόχαστρο" της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, οι οποίες ήδη προχώρησαν σε συλλήψεις και περαιτέρω έρευνες.

    Μετά την Πάτρα και τα Γιάννενα

    Στον νομό Ιωαννίνων, στην οδό Ναπ. Ζέρβα, συνελήφθη ο Σταύρος Χρήστου, 26 χρόνων, κάτοικος Ιωαννίνων, γιατί στο καφενείο του χωρίς άδεια, είχε θέσει σε λειτουργία επτά ηλεκτρονικά παιγνιομηχανήματα και τρία ειδικά διαμορφωμένα τραπέζια τζόγου.

    Στην οδό Πυρσινέλλα συνελήφθη ο Ευάγγελος Γάτσιος, 43 χρόνων, κάτοικος Ιωαννίνων, γιατί στο αναψυκτήριό του είχε θέσει σε λειτουργία εννέα ηλεκτρονικά παιγνιομηχανήματα, χωρίς την απαιτούμενη άδεια.

    Επίσης, στην οδό Σαλαμάγκα στα Γιάννινα, συνελήφθη η Βασιλεία Βαζάτη, 43 χρόνων, γιατί στο αναψυκτήριό της είχε θέσει σε λειτουργία έξι ηλεκτρονικά παιγνιομηχανήματα. Ιδιοκτήτρια του καταστήματος είναι η Ελένη Χαρίτου, η οποία απουσίαζε από το κατάστημα την ώρα του ελέγχου και αναζητείται.

    Ολοι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Ιωαννίνων.

    [04] Διεθνής συνεργασία για την ασφάλεια

    28/1/2002 1:06:00 μμ

    Την ανάγκη στενής συνεργασίας και συντονισμού όλων των δυνάμεων ασφαλείας σε παγκόσμια κλίμακα, εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, σε ημερίδα για την "Ευρωατλαντική πολιτική για την άμυνα και την ασφάλεια", που διοργανώθηκε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 χρόνων από τη σύσταση της Νοτιοανατολικής Πτέρυγας του ΝΑΤΟ, στο Πολεμικό Μουσείο. Ο υπουργός μίλησε για ξεχωριστά και όχι για διαχωρισμένα καθήκοντα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ενώ επανέλαβε τις αντιρρήσεις της χώρας μας, όσον αφορά στο γνωστό κείμενο για τον ευρωστρατό.

    Συνεργασία του ΝΑΤΟ με Οργανισμούς

    Οπως είπε ο κ. Παπαντωνίου, η Ελλάδα αντιτίθεται στη μεταφορά προβλημάτων από το ΝΑΤΟ στην ΕΕ, όταν μάλιστα αυτά προέρχονται και από μία χώρα μή μέλος της ΕΕ.

    Επίσης η χώρα μας κρίνει ότι ένας Οργανισμός δεν θα πρέπει να παρεμβαίνει στα εσωτερικά του άλλου, όταν πρόκειται για δικές του πρωτοβουλίες, επισημαίνει ο υπουργός.

    Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τόμας Μίλερ τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας της ευρωπαϊκής ταυτότητας άμυνας και ασφάλειας. Παράλληλα, χαρακτήρισε μή σοφό και οικονομικά ασύμφορη τη δημιουργία νέων υποδομών για την υλοποίησή της. "Πρέπει να επιτύχουμε μια ομαλή και απρόσκοπτη συνεργασία του ΝΑΤΟ με διάφορους οργανισμούς. Αυτή είναι η πρόκληση που έχουμε μπροστά μας", δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Τόσο ο κ. Μίλερ όσο και ο ανώτατος διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη, πτέραρχος Τζόζεφ Ράλστον τάχθηκαν υπέρ της αύξησης των αμυντικών δαπανών για την αντιμετώπιση των μελλοντικών απειλών, ώστε να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας σε όλο τον κόσμο.

    Εξάλλου ο πτέραρχος Ράλστον και ο Γερμανός πρέσβης στην Αθήνα Καρλ Χάϊνς Κούνα εξήραν το ρόλο της χώρας μας στην εμπέδωση του κλίματος ασφαλείας στη ΝΑ Ευρώπη.

    Νωρίτερα, ο υπουργός Αμυνας δέχθηκε σε εθιμοτυπική συνάντηση τον ανώτατο διοικητή των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη, πτέραρχο Ράλστον στην οποία συμμετείχε και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μανούσος Παραγιουδάκης.

    [05] Στις Βρυξέλλες ο κ. Σημίτης αύριο

    Πηγή: NET 105,8 fm 28/1/2002 6:50:00 μμ

    Τριήμερη επίσημη επίσκεψη στις Βρυξέλλες, θα πραγματοποιήσει από αύριο ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο κ. Σημίτης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, καθώς και με τον αρμόδιο επίτροπο για τα αγροτικά θέματα κ. Φίσλερ. Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον κύκλο των μελών της Κομισιόν, ενώ δεν αποκλείεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να συναντηθεί και με τον υψηλό εκπρόσωπο της ΚΕΠΠΑ (Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Άμυνας) κ. Χαβιέ Σολάνα.

    [06] Χειρουργήθηκε η μικρή Σουχίντ Σαλίμπ

    Πηγή: ΑΠΕ 28/1/2002 6:35:00 μμ

    Πραγματοποιήθηκε σήμερα η επέμβαση σωτήριας της μικρής Σουχίντ Σαλίμπ που νοσηλεύεται στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο από τις 17 Ιανουαρίου 2002. Η κουρδικής καταγωγής Σουχίντ έπασχε από ακραία, σοβαρότατη μορφή Τετραλογίας Fallot, με βαριά κυάνωση, μη διορθώσιμη με συμβατική προσέγγιση (μη διαχωρίσιμες κοιλίες). Αντιμετωπίστηκε με επέμβαση τύπου "τροποποιημένης εξωκαρδιακής Fontan", δηλαδή μιας μορφής παράκαμψης (by pass) όλου του δεξιού κόλπου και της δεξιάς κοιλίας.

    Η επέμβαση ολοκληρώθηκε χωρίς τεχνικά προβλήματα και η ανταπόκριση της μικρής ασθενούς, που για πρώτη φορά έχει φυσιολογικό επίπεδο οξυγόνου στο αίμα, ήταν άριστη.

    Το παιδί νοσηλεύεται στην Παιδοκαρδιοχειρουργική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας χωρίς να έχει διαφύγει πλήρως τον κίνδυνο. Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε από τον κ. Γιώργο Σαρρή, Διευθυντή του Δ Καρδιοχειρουργικού Τμήματος Παίδων και Συγγενών Καρδιοπαθειών και την ομάδα του.

    [07] ΣτΕ:Ναι στην ανέγερση γυμναστηρίου στο Βέϊκο

    Πηγή: NET 105,8 fm 28/1/2002 2:36:00 μμ

    Υπέρ της κατασκευής του κλειστού γυμναστηρίου επιτραπέζιας αντισφαίρισης (πινγκ-πονγκ) και γυμναστικής στο κτήμα Βεΐκου στο Γαλάτσι, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, τάχθηκε με οριακή πλειοψηφία η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, με διαφορά μίας ψήφου, απέρριψε σχετικές προσφυγές, καθώς έκρινε ότι η εν λόγω περιοχή δεν είναι δασική και επικαλέστηκε απόφαση της αρμόδιας επιτροπής δασών.

    [08] Τοξικό νέφος από πυρκαγιά στην Ισπανία

    28/1/2002 2:05:00 μμ

    Τοξικό νέφος που προκλήθηκε από πυρκαγιά σε σιλό με λιπάσματα στην ισπανική πόλη Μούρθια παρέλυσε κάθε δραστηριότητα στην περιοχή, ανακοίνωσε η αστυνομία. Η πυρκαγιά ξέσπασε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής σε σιλό που περιείχε 8.000 έως 10.000 τόνους λιπασμάτων στο εργοστάσιο Φερτιμπέρια, στη βιομηχανική ζώνη της Μούρθια, με αποτέλεσμα ένα τοξικό νέφος να σκεπάσει την περιοχή.

    Διαρροή τοξικών αποβλήτων σε ποταμό

    Οι πυροσβέστες συνεχίζουν και σήμερα τις προσπάθειες τους για να κατασβέσουν την πυρκαγιά. Το νέφος έχει καλύψει μεγάλο μέρος της πόλης, με συνέπεια οι αρχές να εφαρμόσουν ένα σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών.

    Παράλληλα, ανακοίνωσαν ότι το νέφος δεν αποτελεί πλέον κίνδυνο για την υγεία των κατοίκων, ωστόσο τους κάλεσαν να παραμείνουν στα σπίτια τους. Επίσης, ζήτησαν από τις επιχειρήσεις στη βιομηχανική ζώνη να περιορίσουν τη δραστηριότητά τους.

    Στο μεταξύ, διαρροή τοξικών αποβλήτων από ένα άλλο εργοστάσιο λιπασμάτων κοντά στην πόλη Αβίλα μόλυνε τον ποταμό Αντάχα, δημιουργώντας προβλήματα στην υδροδότηση των 40.000 κατοίκων της περιοχής.

    [09] Αφγανιστάν:Σκοτώθηκαν μέλη της ''Αλ Κάιντα''

    28/1/2002 12:48:00 μμ

    Νεκροί είναι και οι έξι μαχητές της "Αλ Κάιντα" που είχαν καταφύγει σε νοσοκομείο της Κανταχάρ, όπου εισέβαλαν Αφγανοί και Αμερικανοί στρατιώτες, όπως έγινε γνωστό από εκπρόσωπο του κυβερνήτη της επαρχίας. Αρχικώς η αστυνομία είχε ανακοινώσει ότι από την επιδρομή είχαν σκοτωθεί οι τρεις από τους έξι μαχητές, οι δύο είχαν τραυματισθεί και ένας ήταν αγνοούμενος. Αργότερα όμως ο Χαλίντ Παστούν, εκπρόσωπος του κυβερνήτης της Κανταχάρ, δήλωσε ότι και οι έξι μαχητές είναι νεκροί. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, που άρχισε τα ξημερώματα, τραυματίσθηκαν και πέντε Αφγανοί αστυνομικοί, από τους οποίους ο ένας σοβαρά.

    [10] Εκπτωση φόρου για δηλώσεις μέσω Internet

    Πηγή: ΑΠΕ 28/1/2002 4:29:00 μμ

    Εξι μέτρα για να ενθαρρυνθούν οι φορολογούμενοι να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις φορολογικές τους δηλώσεις, αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών. Τα μέτρα αυτά που περιλαμβάνονται σε εγκύκλιο που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο είναι:

    1. Η αύξηση της έκπτωσης του φόρου για τους φορολογούμενους που υποβάλλουν τη δήλωσή τους μέσω του Internet. Σήμερα η έκπτωση ανέρχεται σε 2,5% του φόρου και μέχρι 25.000 δρχ., ποσό το οποίο θα γίνει 40.000 δρχ.

    2. Οι φορολογούμενοι που θα επιλέξουν τον ηλεκτρονικό τρόπο υποβολής των δηλώσεων δεν θα είναι υποχρεωμένοι μαζί με τη δήλωση να υποβάλλουν και τα δικαιολογητικά των δαπανών τους.

    3. Η επέκταση σε όλους τους φορολογούμενους του δικαιώματος να έχουν έκπτωση 2,5% από το φόρο, όταν τον εξοφλούν εφάπαξ, ανεξάρτητα από το χρόνο εκκαθάρισης της φορολογικής τους δήλωσης.

    4. Η λειτουργία ειδικής ομάδας στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων καθόλη τη διάρκεια υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, στην οποία θα μπορούν να απευθύνονται οι υπάλληλοι των εφοριών για να επιλύουν προβλήματα που παρουσιάζονται κατά την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων.

    5. Η δημιουργία ειδικών γραφείων για την εξυπηρέτηση των πολιτών στις εφορίες.

    6. Η διοργάνωση σε κάθε νομό από τις 23 έως τις 28 Φεβρουαρίου σεμιναρίων σε λογιστές και άλλους φορείς υπό την αιγίδα του υπουργείου Οικονομικών, σχετικά με την υποβολή των δηλώσεων.

    [11] Αύξηση της ανεργίας στην ΕΕ

    28/1/2002 5:35:00 μμ

    Αύξηση της ανεργίας στην ΕΕ προέβλεψε για το πρώτο εξάμηνο του 2.002, η Eλληνίδα Eπίτροπος Αννα Διαμαντοπούλου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στους ξένους ανταποκριτές. "'Ηδη από το 2001", τόνισε η κα Διαμαντοπούλου, "παρουσιάστηκε μείωση των θέσεων εργασίας κατά 350.000". Στόχος, πάντως, της Eυρωπαϊκής στρατηγικής για την απασχόληση είναι στο τέλος του 2002 να σταθεροποιηθούν τα ποσοστά της ανεργίας στις χώρες μέλη που παρουσίασαν αύξηση και να αυξηθούν οι νέες θέσεις εργασίας στις χώρες όπου τα ποσοστά ανεργίας παρέμειναν σταθερά.

    Σχετικά με τη φτώχια, την ασφάλιση, την διεύρυνση της ΕΕ

    Η Eλληνίδα Eπίτροπος χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό το θέμα της φτώχειας που φτάνει σε ποσοστό 18%, προσθέτοντας, όμως, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταβάλλει προσπάθειες το ποσοστό αυτό να μειωθεί στο μισό.

    Οσον αφορά στην διεύρυνση της ΕΕ η κα Διαμαντοπούλου είπε ότι η Κύπρος είναι ανάμεσα στις πρώτες χώρες που πληρούν τα κριτήρια ένταξης και αντιμετωπίζεται θετικά από τους 15 η προσπάθεια της Κυπριακής κυβέρνησης για την επίλυση του πολιτικού ζητήματος.

    Για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, η κα. Διαμαντοπούλου δήλωσε ότι είναι εξαιρετικά επείγουσα σε όλη την Ευρώπη και πρόσθεσε ότι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, οι κυβερνήσεις των 15 οφείλουν να υποβάλουν τα δικά τους σχέδια ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

    [12] Νέος διευθύνων σύμβουλος στην ΕΤΒΑ Finance

    Πηγή: NET 105,8 fm 28/1/2002 3:23:00 μμ

    Σε 10 δισεκατομμύρια δραχμές εκτιμάται η ζημιά που υπέστη η θυγατρική της ΕΤΒΑ Finance που έπεσε θύμα οργανωμένης σπείρας απατεώνων η οποία με παράνομες μεθόδους υπεξαιρούσε τα διαθέσιμά της. Οπως ανακοίνωσε η διοίκηση της ΕΤΒΑ, το ακριβές μέγεθος της ζημιάς θα καθοριστεί μετά την ολοκλήρωση της έρευνας του ΣΔΟΕ. Ανακοινώθηκε επίσης ότι η υπόθεση αυτή δεν πρόκειται να επηρεάσει την πορεία ιδιωτικοποίησης της Τράπεζας, δεδομένου ότι η τελική ζημιά θα συμψηφιστεί με το τίμημα που θα λάβει το Δημόσιο για τη μεταβίβαση των μετοχών του στην Τράπεζα Πειραιώς.

    Για τη διευκόλυνση των ερευνών τέθηκα σε διαθεσιμότητα τέσσερα στελέχη της ΕΤΒΑ Finance, ενώ νέος διευθύνων σύμβουλος ορίστηκε ο Παναγιώτης Ηλιάδης, πρώην διευθυντής της ΕΤΒΑ Bank.

    [13] Λεμονής: ''Θέμα τύχης η χθεσινή ήττα''

    Πηγή: ΑΠΕ 28/1/2002 7:45:00 μμ

    Με την τύχη τους και τον τερματοφύλακα του Αρη Φάνη Κατεργιαννάκη τα έχουν στον Ολυμπιακό, μετά την ήττα τους από την ομάδα της Θεσσαλονίκης, που τους στέρησε την ευκαιρία να αποσπαστούν στην κορυφή της βαθμολογίας. Πάντως παίκτες και τεχνική ηγεσία του πρωταθλητή είναι ευχαριστημένοι από την εμφάνιση της ομάδας. "Το πιο σημαντικό από το ματς με τον Αρη και αυτό που μένει είναι η αντίδραση του κόσμου στο τέλος του αγώνα", τόνισε ο προπονητής του Ολυμπιακού Τάκης Λεμονής.

    Πρόβλημα τραυματισμού έχουν οι Ζε Ελίας-Γιαννακόπουλος

    Εν τω μεταξύ κανονικά προπονήθηκε σήμερα ο Χόρχε Μπερμούδες, που ξεπέρασε τον τραυματισμό του. Την ίδια ώρα, πρόβλημα προέκυπτε με τον Στέλιο Γιαννακόπουλο και τον Ζε Ελία, που υπέστησαν θλάση οπίσθιου μηριαίου στον χθεσινό αγώνα με τον Αρη και δεν προπονήθηκαν. Και οι δύο έκαναν θεραπεία.

    [14] Στη Βέρντερ Βέρμης ο Χαριστέας

    Πηγή: ΑΠΕ 28/1/2002 6:58:00 μμ

    Παίκτης της Βέρντερ θα είναι από το προσεχές καλοκαίρι ο Αγγελος Χαριστέας, ο οποίος παρουσιάστηκε σήμερα επίσημα από τους ιθύνοντες της γερμανικής ομάδας. Ο παίκτης ταξίδεψε το πρωί στην Γερμανία και υπέγραψε συμβόλαιο από την 1-7-2002 ως το καλοκαίρι του 2006. Ο Χαριστέας με τον μάνατζερ του, ενεργοποίησαν όρο του συμβολαίου του, που του επιτρέπει να μετακινηθεί σε ομάδα της δικής του επιλογής με ρήτρα 3 εκατομμυρίων ευρώ ή 1,1 δισ.δρχ.

    Δεν αναγνωρίζει την μεταγραφή ο Αρης

    Ο παίκτης επιστρέφει αύριο το πρωί στη Θεσσαλονίκη για να συνεχίσει ως το καλοκαίρι την θητεία του στην ομάδα της Θεσσαλονίκης και το καλοκαίρι θα φύγει στην Γερμανία.

    Ο ίδιος σε δηλώσεις που έκανε στη Βρέμη, ανέφερε πως δεν θα έχει πρόβλημα με την προσαρμογή του στην ομάδα της Βέρντερ, καθώς έχει και συγγενικά πρόσωπα στην ευρωπαϊκή αυτή χώρα, ενώ θα κάνει εντατικά μαθήματα γερμανικών ως το καλοκαίρι για να μπορέσει να προσαρμοστεί καλύτερα.

    Από την ΠΑΕ Αρης ισχυρίζονται, πως ο παίκτης έφυγε χωρίς την συγκατάθεση του σωματείου και δηλώνουν πλήρη άγνοια για τις κινήσεις του. Ο πρόεδρος της ΠΑΕ κ. Γιάννης Ζαχουδάνης, με δηλώσεις του είπε πως ο παίκτης δεν πωλείται, ο Αρης δεν αναγνωρίζει την υπογραφή των συμβολαίων και μεταγραφής του στην Βέρντερ, ενώ περιμένει τον ίδιο τον ποδοσφαιριστή για εξηγήσεις.

    Εν τω μεταξύ,αποχή από την προπόνηση έκαναν σήμερα οι ποδοσφαιριστές του Αρη, εξ΄αιτίας της αδυναμίας της διοίκησης της ΠΑΕ να πληρώσει τις υποχρεώσεις της προς αυτούς, όπως το είχε υποσχεθεί. Οι παίκτες του Αρη, θριαμβευτές της χθεσινής μέρας του πρωταθλήματος, πήγαν στο Νέο Ρύσιο, αλλά δεν ξεντύθηκαν για προπόνηση περιμένοντας την παρουσία παραγόντων που δεν έγινε.

    [15] Ο Γιόχανσον Πρόεδρος της UEFA ξανά

    Πηγή: ΑΠΕ 28/1/2002 6:24:00 μμ

    Ετοιμος να ανανεώσει τη θητεία του στην προεδρία της UEFA είναι ο Λέναρντ Γιόχανσον, μετά την ανακήρυξή του ως μοναδικού υποψηφίου για τη θέση. Ο Σουηδός παράγοντας που βρίσκεται στην ηγεσία της UEFA από το 1990 θα πάρει ξανά την εντολή για νέα τετραετή θητεία στο τακτικό συνέδριο της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας το οποίο θα γίνει 25 Απριλίου στη Στοκχόλμη, που είναι και η γενέτειρα πόλη του. Η UEEFA ανακοίνωσε, ότι δεν υπήρξαν άλλες υποψηφιότητές μέχρι τη λήξη της σχετικής προθεσμίας που ήταν η 25η Ιανουαρίου.

    [16] Διοξίνες και πάλι στο πιάτο μας;

    28/1/2002 5:50:00 μμ

    Οι μνήμες του διατροφικού εφιάλτη, που αναστάτωσε το Βέλγιο και την Ευρώπη γενικότερα πριν από τρία χρόνια, ξαναξυπνούν εν έτει 2002. Αιτία οι παρτίδες μολυσμένων με διοξίνη πουλερικών που εντοπίστηκαν σε μονάδα παραγωγής του Βελγίου. Οι Αρχές της χώρας απέσυραν από την αγορά 14.000 κοτόπουλα, διευκρινίζοντας ότι τα επίπεδα μόλυνσης είναι σημαντικά χαμηλότερα από τα αντίστοιχα του 99. Οι Ελληνικές υπηρεσίες ελέγχουν την υπόθεση, αφού είναι πιθανή η εισαγωγή πουλερικών από το Βέλγιο σε πολυεθνικές αλυσίδες σούπερ-μάρκετ της χώρας μας.

    Καθησυχαστικές οι Ελληνικές Αρχές

    Ομως ο υφυπουργός Γεωργίας Φώτης Χατζημιχάλης ανακοίνωσε ότι, με βάση τα στοιχεία που έδωσαν οι αρμόδιες Αρχές του Βελγίου, δεν έχουν γίνει εξαγωγές των υπόπτων κοτόπουλων σε χώρες της ΕΕ και σε τρίτες χώρες.

    Σε δηλώσεις της προς τη ΝΕΤ 105,8, η πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων Χριστίνα Παπανικολάου εμφανίστηκε καθησυχαστική, λέγοντας ότι πρόκειται για θέμα οροθετημένο στη Βελγική αγορά, πως οι Ελληνικές μονάδες δεν εισάγουν κοτόπουλα από το Βέλγιο και ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας των Ελλήνων καταναλωτών.

    Σε ανακοινώσεις προβαίνουν τα σούπερ μάρκετ

    Τη διαβεβαίωση ότι η Carrefour-Μαρινόπουλος δεν έχει εισάγει πουλερικά από το Βέλγιο, παρέχει με σημερινή ανακοίνωση η διοίκηση της εταιρίας, προκειμένου να καθησυχάσει τους Ελληνες καταναλωτές αναφορικά με το θέμα που δημιουργήθηκε. Η Carrefour-Μαρινόπουλος, συνεχίζει η ανακοίνωση, παρακολουθεί το θέμα που δημιουργήθηκε στο Βέλγιο και θα κρατά ενήμερο το Ελληνικό καταναλωτικό κοινό για ό,τι τυχόν χρειαστεί.

    Τη ρητή διαβεβαίωση ότι η ΑΒ Βασιλόπουλος ουδέποτε έχει εισάγει οποιοδήποτε είδος νωπού ή κατεψυγμένου κρέας από το Βέλγιο επισημαίνει με σημερινή ανακοίνωση η διοίκηση της εταιρίας, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία διασύνδεση της με το θέμα που προέκυψε.

    [17] Διεθνής οργανισμός πληροφόρησης ασθενών

    Πηγή: NET 105,8 fm 28/1/2002 1:42:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Ενας διεθνής οργανισμός δημιουργείται με την ονομασία "Ακτ" με σκοπό την πληροφόρηση των ατόμων που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας. Αυτό ανέφερε σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μυλωνάς, ο οποίος πρόσθεσε ότι υπάρχει παραπληροφόρηση γύρω από την ασθένεια με αποτέλεσμα όλοι οι ασθενείς να πιστεύουν ότι θα καταλήξουν στο καροτσάκι. Αυτό, διευκρίνισε ο κ. Μυλωνάς, συμβαίνει μόνο στο 10% των ασθενών, στο 20% οι εκδηλώσεις της νόσου είναι ήπιες και στο 70% οι ασθενείς αντιμετωπίζουν πότε περισσότερες, πότε λιγότερες δυσκολίες.

    [18] Εστίες μικροβίων τα λούτρινα αρκουδάκια

    28/1/2002 1:24:00 μμ

    Τα λούτρινα αρκουδάκια πρέπει να απαγορευθούν από τις αίθουσες αναμονής των ιατρείων των παιδιάτρων, γιατί μεταδίδουν λοιμώξεις στα ήδη άρρωστα παιδιά, ανακοίνωσαν ειδικοί υγιεινολόγοι από τη Νέα Ζηλανδία. Τα συμπεράσματα τους, που δημοσιεύονται στο Βρετανική Επιθεώρηση Γενικής Ιατρικής αποδεικνύουν ότι το 90% των μαλακών παιχνιδιών που ελέγχθηκαν είναι μέτρια ή εξαιρετικά μολυσμένα.

    "Μήπως ήλθε η ώρα να διώξουμε τα αρκουδάκια;" αναρωτιέται ο Πόλ Κόργουιν και οι συνεργάτες του από την Ιατρική Σχολή του Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας μετά από συνεχείς ελέγχους που πραγματοποίησαν στα παιγνίδια έξι ομάδων παιδιάτρων.

    Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι όλα τα μαλακά παιχνίδια είναι δύσκολο να απολυμανθούν και εάν καθαρισθούν μολύνονται και πάλι σε χρόνο ρεκόρ, ενώ τα σκληρά παιχνίδια απολυμαίνονται ευκολότερα και μολύνονται δυσκολότερα.

    "Παιδιά με μεταδοτικές λοιμώξεις όπως αυτές που προκαλούν τη διάρροια, κρατούν τέτοιου είδους παιχνίδια και τα βάζουν στο στόμα τους. Το επόμενο παιδί που θα παίξει με αυτό το παιχνίδι εκτίθεται σε παθογόνα μικρόβια που σίγουρα θα το αρρωστήσουν", καταλήγει η έκθεση των Nεοζηλανδών επιστημόνων.

    [19] Μεταμόσχευση ιστών όρχεων σε καρκινοπαθή

    Πηγή: ΑΠΕ 28/1/2002 3:37:00 μμ

    Βρετανοί γιατροί πραγματοποίησαν μεταμόσχευση ιστών όρχεων σε καρκινοπαθή για να μπορέσει να αποκτήσει παιδιά, μετά την χημειοθεραπεία στην οποία υποβλήθηκε, ανακοινώθηκε σήμερα από νοσοκομείο του Μάντσεστερ. Χειρουργοί στο νοσοκομείο Κρίστι είχαν καταψύξει ιστούς από τους όρχεις ενός άντρα, που έπασχε από τη νόσο του Χότζκιν, πριν αρχίσει τη χημειοθεραπεία και τους μεταμόσχευσαν στον ίδιο όταν η θεραπεία ολοκληρώθηκε. Η τεχνική αυτή είχε δοκιμαστεί σε ζώα, αλλά είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται επιτυχημένη και σε ανθρώπους.

    Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά

    Λίγο πριν αρχίσει την αντικαρκινική θεραπεία οι χειρουργοί αφαίρεσαν από τον άνδρα αυτόν ιστούς από τους όρχεις του και τους κατέψυξαν σε άζωτο. Δύο χρόνια αργότερα, αφού ολοκληρώθηκε με επιτυχία η χημειοθεραπεία, οι ιστοί μεταμοσχεύτηκαν στον άντρα με αποτέλεσμα σήμερα η σύζυγός του να περιμένει παιδί. "Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, αλλά δεν είναι οριστικά", τόνισε ο Τζον Ράντφορντ καθηγητής Ογκολογίας στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και πρόσθεσε: "Πολλοί άνδρες μένουν στείροι μετά τη χημειοθεραπεία, όμως ένα πολύ μικρό ποσοστό από αυτούς επανακτάει αμέσως μετά αυτομάτως την ικανότητα να κάνει παιδιά".

    Ο συγκεκριμένος άνδρας είναι ο μόνος που θα γίνει πατέρας από τους επτά καρκινοπαθείς που υποβλήθηκαν σε αφαίρεση ιστών όρχεων πριν αρχίσουν τη θεραπεία στο ίδιο νοσοκομείο.

    [20] Πέθανε η ''μαμά'' της ''Πίπης Φακιδομύτη''

    28/1/2002 3:20:00 μμ

    Πέθανε σήμερα η σουηδή συγγραφέας παιδικών μυθιστορημάτων Αστριντ Λίντγκρεν, έπειτα από μακρόχρονη ασθένεια, σε ηλικία 94 χρόνων, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά της. Η Λίντγκρεν είχε γίνει ιδιαίτερα γνωστή με τη σειρά περιπετειών της "Πίπης Φακιδομύτη", που κατάφερε με την ηρωίδα της να γοητεύσει και να διασκεδάσει εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο για πάνω από 50 χρόνια.

    Η σουηδή συγγραφέας Αστρίντ Λίντγκρεν γεννημένη στις 14 Νοεμβρίου του 1907, στην πόλη Νάες.

    Η Λίντγκρεν με το έργο της, συνολικά 80 βιβλία, έγραψε τη δική της ιστορία στην παιδική λογοτεχνία της χώρας της, μιας χώρας όπου οι μύθοι και τα παραμύθια αποτελούν σημαντικό κομμάτι της ζωής μεγάλων και μικρών.

    Αν και οι ιστορίες της διαδραματίζονται σε μικρά χωριά της σουηδικής υπαίθρου, το χιούμορ και οι καλοπροαίρετες σκανδαλιές των ηρώων της Πίπης, του Εμίλ και της Ρόνια, είχαν και έχουν παγκόσμια απήχησή.

    Στον κόσμο που δημιούργησε η Λίντγκρεν τα παιδιά θεωρούνται βασιλιάδες, μεγαλώνουν χωρίς περιορισμούς και είναι ελεύθερα να ονειρεύονται.

    Όμως μέσα σε αυτό τον κόσμο, με τις διηγήσεις της μπόρεσε να περάσει και ορισμένες οδυνηρές καταστάσεις που θα μπορούσαν να είναι πραγματικές.

    Τα βιβλία της μεταφράστηκαν σε 80 γλώσσες και έχουν πουλήσει περισσότερα από 100 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλον τον κόσμο. Πολλά από αυτά έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

    Το 1994 η Αστριντ Λίντγκρεν τιμήθηκε με το Εναλλακτικό Νόμπελ, ενώ το έργο της ήταν η έμπνευση για τη δημιουργία του παιδικού μουσείου "Junibacken", ενός από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα της Στοκχόλμης.

    Η Λίντγκρεν είχε αφιερώσει τα τελευταία χρόνια της ζωή της στην προστασία των ζώων.

    [21] Οι Συναυλίες της Φωνής της Ελλάδας

    28/1/2002 1:08:00 μμ

    Οι "Συναυλίες της Φωνής της Ελλάδας" είναι η ζωντανή μουσική εκπομπή του Πέμπτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, που κρατά συντροφιά στους ακροατές του καλού ραδιοφώνου στην Ελλάδα και σ' όλο τον κόσμο, κάθε Παρασκευή 11-1 το βράδυ. Η εκπομπή γνωρίζει μεγάλη επιτυχία και στις συχνότητές της έχουν φιλοξενηθεί οι σημαντικότεροι συντελεστές του Ελληνικού τραγουδιού. Ετσι την Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου ο Παντελής Θαλασσινός, ο Βασίλης Λέκκας, η Χριστιάνα, ο Γιάννης Δημητράτος, ο Παντελής Αμπατζής και η Λένα Αλκαίου, σε απευθείας μετάδοση από τη μουσική σκηνή "ΓΡΑΜΜΕΣ" θα τραγουδήσουν Γιώργο Ζαμπέτα, ενώ την επόμενη Παρασκευή 8 του μηνός η Ελένη Βιτάλη και ο Διονύσης Τσακνής θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα με τίτλο: "Ενας χειμώνας για δύο".

    Οι δύο καλλιτέχνες που θα βρίσκονται για πρώτη φορά μαζί επί σκηνής, παρουσιάζουν, ακολουθώντας την ψυχή τους, σπουδαία κλασσικά και αγαπημένα τραγούδια, πολλά από αυτά τραγουδισμένα για πρώτη φορά, από το ροκ, έως το λαϊκό ρεπερτόριο.

    Την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου στις "Συναυλίες της Φωνής της Ελλάδας" εμφανίζεται ο Φοίβος Δεληβοριάς. Ο καλλιτέχνης σε απευθείας μετάδοση από τη μουσική σκηνή "ΑΕΡΙΚΟ", θα παρουσιάσει για πρώτη φορά τα καινούργια του τραγούδια, που έγραψε υπηρετώντας τη θητεία του, ανάμεσα σε σκοπιά και αγγαρείες, με τίτλο "ΚΑΨΙΜΙ".

    Παράλληλα, θα παρουσιάσει τραγούδια από τις προηγούμενες δουλειές του και από το ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο. Μαζί του θα εμφανιστεί η νέα τραγουδίστρια Μαρία Στεφανή.

    Την εκπομπή σχεδιάζει και παρουσιάζει ο Θέμης Ροδαμίτης.

    Το πρόγραμμα ακούγεται από το Πέμπτο Πρόγραμμα σε όλον τον κόσμο και από το Δίκτυο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας σε όλη την Ελλάδα.

    [22] Και τώρα E-Lifestyle;

    Αννίτα Πασχαλινού 28/1/2002 5:07:00 μμ

    Τα έξυπνα σπίτια, έξυπνα διαχειρίζονται. Όχι δεν πρόκειται για διαφημιστικό τρικ, αλλά αντίθετα για απτή πραγματικότητα. Το διαδίκτυο έχει μπει τόσο δυναμικά στη ζωή μας που δε θα ήταν καθόλου υπερβολικό να μιλήσουμε πολύ σύντομα και για Internet Lifestyle. Αλήθεια πώς θα σας φαινόταν, αν μπορούσατε μέσω του νέου μέσου, να παρακολουθήσετε και να ελέγχετε ηλεκτρονικά, όλα όσα συμβαίνουν στο σπίτι σας την ώρα που απουσιάζετε;

    Σύστημα Onstar

    Όλοι, λίγο ως πολύ, έχουμε κάποτε στη ζωή μας αναρωτηθεί:

    « Έσβησα το μάτι της κουζίνας, τα φώτα του κήπου την τηλεόραση; Κλείδωσα την εξώπορτα φεύγοντας, ή άφησα το σπίτι ανοιχτό ; »

    Ένας κατάλογος ερωτημάτων που μπορεί να επεκταθεί ανάλογα με το μέγεθος της αφηρημάδας και απροσεξίας μας. Λύση σε όλα αυτά τα προβλήματα, έρχεται να δώσει πλέον η τεχνολογία.

    Στις ΗΠΑ, ήδη βρίσκεται σε δοκιμαστικό στάδιο, ένα Project που ονομάζεται Internet Home Alliance και στο οποίο συμμετέχουν εταιρείες ηλεκτρικών ειδών και καταναλωτικών αγαθών.

    Στόχος της συγκεκριμένης «συμμαχίας», είναι να μπορεί ο καθένας να ελέγχει το σπίτι του και να θέτει σε λειτουργία όλες τις συσκευές χωρίς να βρίσκεται εκεί, αλλά μέσω του Internet.

    H δοκιμαστική φάση του project, ξεκινά το Φεβρουάριο και θα πραγματοποιηθεί σε 100 σπίτια στο Ντιτρόιτ των ΗΠΑ.

    [23] Μαθητές και σπουδαστές online

    28/1/2002 4:44:00 μμ

    Ο υπουργός Παιδείας, Πέτρος Ευθυμίου, παρουσίασε σήμερα την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, μέσω του οποίου οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν ηλεκτρονικά με άλλες σχολικές μονάδες της Ελλάδας και του εξωτερικού και να αντλήσουν πληροφόρηση και γνώσεις. Ο κ. Ευθυμίου τόνισε ότι σύμφωνα με τις επιταγές της Λισσαβόνας έπρεπε ως το 2004 να έχουμε στα σχολεία μας έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή προς 15 μαθητές, όμως η Ελλάδα από τώρα, πολύ νωρίτερα δηλαδή κατάφερε να αποκτήσει αυτή την αναλογία.

    Οι νέες τεχνολογίες ως μέσον εκμάθησης

    Παράλληλα, ο κ. Ευθυμίου τόνισε ότι "σκοπός μας είναι η δημιουργία ενός πανεκπαιδευτικού δικτύου που θα συνδέει όλα τα σχολεία με τα Πανεπιστήμια, τα ΤΕΙ, τα Ερευνητικά Ινστιτούτα, τις Βιβλιοθήκες και τα Μουσεία και γενικά με πηγές εκπαιδευτικής πληροφόρησης καθώς και με το παγκόσμιο Ιντερνετ. Και συνέχισε: "Το εκπαιδευτικό σύστημα, καλείται να αξιοποιήσει τις νέες προοπτικές που διαφαίνονται, ώστε να εξασφαλιστεί η αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας μέσω της χρήσης των νέων τεχνολογιών ως εργαλείων μάθησης.

    Στόχος του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, είναι να παρέχει χρήσιμες και παιδαγωγικά πιστοποιημένες υπηρεσίες στο σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας, διασυνδέοντας όλες τις σχολικές μονάδες σε ένα εκπαιδευτικό Ιντρανέτ".

    Κάλυψη των σχολικών αναγκών σε Η/Υ σχεδόν 100%

    Στο πανελλήνιο σχολικό δίκτυο έχει ενταχθεί το 99,81% των σχολικών μονάδων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή 3.660 Γυμνάσια, Λύκεια και ΤΕΕ από τα 3.667, το 17,08% των σχολικών μονάδων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή από τα 6.200 δημοτικά, τα 1.059 και το 100% των ΙΕΚ, δηλαδή και τα 141.

    Σήμερα, στο σύνολο των σχολικών μονάδων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή 9.664 Δημοτικά, Γυμνάσια, Ενιαία Λύκεια και ΤΕΕ λειτουργούν 3.133 πλήρη Εργαστήρια Πληροφορικής και ο συνολικός αριθμός υπολογιστών που υπάρχουν σε αυτά είναι 39.980.

    Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση η αναλογία μαθητών ανά υπολογιστή έχει ως εξής:

    Γυμνάσια: Ενας υπολογιστής ανά 16 μαθητές.

    Ενιαία Λύκεια: Ενας υπολογιστής προς 13 μαθητές.

    ΤΕΕ: Ενας υπολογιστής προς 13 μαθητές.

    Στη διετία 2000-2001 διακινήθηκαν 1.368.421 σχολικά e-mails

    Ενδεικτικό της αποδοχής που τυγχάνει από τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές τόνισε ο υπουργός Παιδείας, είναι ότι κατά τη διετία 2000-2001 διακινήθηκαν 1.368.421 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Στόχος του υπουργείου είναι η επέκταση και αναβάθμιση του σχολικού δικτύου. Ετσι, ως το τέλος του 2002 προγραμματίζεται η ένταξη στο δίκτυο όλων των εκπαιδευτικών και διοικητικών μονάδων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ παράλληλα υλοποιείται το πρόγραμμα επιμόρφωσης 75.000 εκπαιδευτικών στις νέες τεχνολογίες.

    [24] Επιτυχημένη εμφάνιση metal μουσικής

    28/1/2002 4:58:00 μμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Η τελευταία χρονιά στο χώρο της metal μουσικής, δικαίως μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια χρονιά με το στίγμα των Savatage. Μετά την κυκλοφορία του τελευταίου τους δίσκου "Poets and Madmen" και την επιτυχημένη τους εμφάνιση στο Rockwave Festival 2001, οι Savatage έδωσαν μια sold out συναυλία, στις 26 Ιανουαρίου, στο γήπεδο του Σπόρτινγκ, με 2.700 προπωλημένα εισιτήρια.

    Η συναυλία ξεκίνησε με τους Blaze, το συγκρότημα του Bayley Blaze, πρώην μέλους των Iron Maiden.

    Οι Blaze έμειναν στη σκηνή για περίπου 40 λεπτά και είπαν τραγούδια από το καινούργιο τους άλμπουμ το οποίο κυκλοφόρησε την ημέρα της συναυλίας, καθώς και τραγούδια των Iron Maiden, γνωστά και αγαπητά στο κοινό όπως το Falling Down.

    Οι Savatage ανέβηκαν στη σκηνή περίπου στις 22:00 και παρέμειναν εκεί για σχεδόν τρεις ώρες. Ξεκίνησαν με ένα από τα πιο αγαπημένα στο κοινό τραγούδια του τελευταίου τους δίσκου, το Commissar.

    Έχοντας μία πραγματικά καταπληκτική σκηνική παρουσία και ερμηνεύοντας τραγούδια από όλη τους τη δισκογραφία, κατάφεραν να έχουν το κοινό ξεσηκωμένο καθ όλη τη διάρκεια της συναυλίας.

    Οι εντυπώσεις από τα δύο νέα μέλη του συγκροτήματος Damond Jiniya και Jack Frost (τραγουδιστής και κιθαρίστας αντίστοιχα) ήταν κάτι παραπάνω από καλές.

    Ο Damond με τα κορυφαία φωνητικά και τη σκηνική παρουσία του έκλεψε την παράσταση ενώ ο Frost ενθουσίασε το κοινό με τα πολύ καλά solo του. Στην play-list των Savatage ήταν πάρα πολλά τραγούδια-σταθμοί στην ιστορία του metal όπως: Believe, Hall Of The Mountain King, Gutter Ballet, Edge Of Thorns, When The Crowds Are Gone, Morphine Child, If I Go Away, All That I Bleed, Power Of The Night, Handful Of Rain, One Child, This Isnt What We Meant, Αlone You Breathe.

    Το αποκορύφωμα της βραδιάς ήταν τα τρία encore που σημειώθηκαν μετά από τις ιαχές του κοινού, το οποίο ζητωκραύγαζε "SAVATAGE" και "WE WANT MORE" δημιουργώντας έτσι μια εξαιρετική ατμόσφαιρα.

    Η βραδιά τελείωσε με τους Savatage να ευχαριστούν τον κόσμο για τη θερμή παρουσία του ενώ όλοι έμειναν ευχαριστημένοι από μία πραγματικά καλή από όλες τις απόψεις συναυλία.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 28 January 2002 - 17:55:08 UTC