Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-01-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ερευνα: ο ιδανικός ηγέτης για τη χώρα!
  • [02] Βρέθηκε ανέπαφη η συσκευή ραδιογραφήσεων
  • [03] Σεισμός 5,2 Ρ το πρωί στη Ζάκυνθο
  • [04] Σύγκρουση επιβατικής αμαξοστοιχίας με βυτιοφόρο
  • [05] Στην Αθήνα ο πρόεδρος Κληρίδης
  • [06] Η Ε.Ε θέλει ομοσπονδιακό κράτος στην Κύπρο
  • [07] Τέσσερις νεκροί από χιονοστιβάδες στις Αλπεις
  • [08] Βραζιλία: τρεις νεκροί-30 αγνοούμενοι σε ναυάγιο

    [01] Ερευνα: ο ιδανικός ηγέτης για τη χώρα!

    27/1/2002 11:09:00 πμ

    Μια σύνθετη εικόνα της σύγχρονης πολιτικής πραγματικότητας παρουσιάζει η πανελλαδική δημοσκόπηση της Focus, την οποία δημοσιεύει η "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία". Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ο Κ. Σημίτης είναι ο ιδανικότερος ηγέτης, με υπεροχή 10 ποσοστιαίων μονάδων από τον Κ. Καραμανλή, που φαίνεται να είναι καταλληλότερος για επόμενος πρωθυπουργός με προβάδισμα δύο ποσοστιαίων μονάδων έναντι του Κ. Σημίτη. Στην ίδια έρευνα, αποκαλύπτεται ότι το 64,7% των πολιτών ζητάει κυβερνήσεις συνεργασίας, ενώ το 53,3% θεωρεί ως σοβαρότερο πρόβλημα την ανεργία.

    Επικρατέστερος για διαδοχή στην πρωθυπουργία ο Γ. Παπανδρέου

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ο Γ. Παπανδρέου είναι ο πρώτος επικρατέστερος για διαδοχή και πρωθυπουργία και τέταρτος στις προτιμήσεις για επόμενος πρωθυπουργός.

    Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών-με δήλωσή του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία"-τονίζει ότι ήταν και παραμένει αντίθετος σε κάθε σενάριο διαδοχολογίας. Επισημαίνει, επίσης, ότι η κυβέρνηση, με πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη, προχωρά συστηματικά στην πραγματοποίηση ενός μεγάλου έργου, που θα εξασφαλίσει την προοπτική νίκης του ΠΑΣΟΚ.

    Απόψεις στελεχών της κυβέρνησης

    Το ΠΑΣΟΚ έχει εκλεγμένο πρόεδρο και πρωθυπουργό τονίζει η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου στην "Ελευθεροτυπία" και επισημαίνει ότι θα ήμασταν ανάξιοι αν σπαταλούσαμε την εμπιστοσύνη του λαού σε προσωπικές φιλοδοξίες.

    Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης, δηλώνει στο "Εθνος" ότι ο Κώστας Σημίτης κέρδισε την εμπιστοσύνη και την καθολική υποστήριξη των συνέδρων του ΠΑΣΟΚ και χαρακτήρισε τρικυμία στο ποτήρι την εσωστρέφεια και τις δελφινομαχίες. Σε άρθρο του στην "Αυγή", επισημαίνει την ανάγκη εκκίνησης ενός ειλικρινούς και αξιόπιστου διαλόγου των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων χωρίς ηγεμονισμούς και μικρομεγαλισμούς.

    [02] Βρέθηκε ανέπαφη η συσκευή ραδιογραφήσεων

    Πηγή: ΑΠΕ 27/1/2002 11:19:00 πμ

    Ανέπαφη βρέθηκε χθες η συσκευή ραδιογραφήσεων που είχε κλαπεί το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στη Λάρισα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης. Τη συσκευή εντόπισε κλιμάκιο επιστημόνων της ελληνικής επιτροπής Ατομικης Ενέργειας και τη συνέλεξε. Η συσκευή που περιέχει το ραδιενεργό στοιχείο ιρίδιο ήταν μέσα στο θωρακισμένο δοχείο της, εξετάστηκε, διαπιστώθηκε ότι δεν είχε γίνει προσπάθεια να την ανοίξουν και μεταφέρθηκε σε ασφαλές μέρος. Υπενθυμίζεται ότι η συσκευή είχε κλαπεί από εργοτάξιο τοποθέτησης αγωγών φυσικού αερίου και βρέθηκε σε απόσταση 500 μέτρων, όπου την εγκατέλειψαν αυτοί που την είχαν πάρει.

    [03] Σεισμός 5,2 Ρ το πρωί στη Ζάκυνθο

    27/1/2002 10:53:00 πμ

    Ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 22.05 χθες το βράδυ, προερχόμενη από απόσταση 260 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Αθήνας. Το επίκεντρο του σεισμού ορίζεται στον θαλάσσιο χώρο νότια των νησιών Στροφάδες της Ζακύνθου. Σύμφωνα με την τοπική αστυνομία, η δόνηση δεν έγινε αισθητή και μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.

    [04] Σύγκρουση επιβατικής αμαξοστοιχίας με βυτιοφόρο

    Πηγή: ΑΠΕ 27/1/2002 11:26:00 πμ

    Επιβατική αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Πειραιάς-Κυπαρισσία, με 150 επιβάτες, συγκρούστηκε με βυτιοφόρο γεμάτο με βενζίνη, στις 9.20 το πρωί, σε ισόπεδη φυλασσόμενη διάβαση, στη θέση Κουτάλα Ασπροπύργου. Οπως έγινε γνωστό από την Τροχαία, το βυτιοφόρο με οδηγό τον Μιχαήλ Μακαρόνα, 50 ετών, προσπάθησε να περάσει διαγώνια τη διάβαση, όπου οι μπάρες ήταν κατεβασμένες, με αποτέλεσμα να γίνει σύγκρουση με το τρένο που περνούσε εκείνη τη στιγμή. Από τη σύγκρουση τραυματίστηκαν ελαφρά από θραύσματα τζαμιών δύο ηλικιωμένοι και ένα παιδί, επιβάτες του τρένου, οι οποίοι μεταφέρθηκαν για τις πρώτες βοήθειες στο Θριάσιο Νοσοκομείο Ελευσίνας.

    Ο οδηγός του βυτιοφόρου συνελήφθη και κρατείται στην τροχαία Ελευσίνας, ενώ όπως είπε, επιχείρησε να περάσει τις γραμμές γιατί νόμιζε ότι οι μπάρες ήταν χαλασμένες και παρέμεναν συνεχώς κατεβασμένες.

    [05] Στην Αθήνα ο πρόεδρος Κληρίδης

    Πηγή: ΑΠΕ 27/1/2002 10:44:00 πμ

    Ο πρόεδρος Κληρίδης σκοπεύει να αξιοποιήσει την ανάπαυλα του Μπαϋραμιού για να μεταβεί στην Αθήνα το τελευταίο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου για συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ο συντονισμός Σημίτη-Κληρίδη σχετίζεται με το ευρύτερο πρόγραμμα του 2002. Ο πρώτος γύρος των απευθείας συνομιλιών μεταξύ του προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς, με την υφιστάμενη διαδικασία των ελεύθερων βολιδοσκοπήσεων, θα κλείσει ως τα μέσα Φεβρουαρίου. Μετά την τέταρτη συνάντηση Κληρίδη-Ντενκτάς χθες βράδυ συμπληρώθηκε μία εβδομάδα εντατικών συνομιλιών, στο κεφάλαιο των εξουσιών και των αρμοδιοτήτων της κεντρικής κυβέρνησης χωρίς όμως να έχει προκύψει κάτι συγκεκριμένο.

    [06] Η Ε.Ε θέλει ομοσπονδιακό κράτος στην Κύπρο

    Τζένη Χαραλαμπίδου 27/1/2002 11:46:00 πμ

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση διαμήνυσε πως επιθυμεί ομοσπονδιακό κράτος στην Κύπρο, το οποίο να εκπροσωπείται με μια φωνή στο Συμβούλιο Υπουργών και καθόρισε το πλαίσιο για τις ελάχιστες προδιαγραφές, οι οποίες απαιτούνται στο κρίσιμο κεφάλαιο της κατανομής των εξουσιών. Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας για την Κύπρο Λεοπόλντ Μάουρερ, απαντώντας στο ΡΙΚ μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για τη δομή της μελλοντικής κεντρικής κυβέρνησης και των δύο περιφερειακών κυβερνήσεων στην Κύπρο, ξεκαθάρισε πως ο θεμελιώδης κανόνας είναι να υπάρχει μια εκπροσώπηση προς τα έξω και ο αντιπρόσωπος του κράτους-μέλους να είναι ικανός να δεσμεύει ολόκληρο το κράτος. Δεδομένου όμως ότι το Ευρωπαϊκό κεκτημένο είναι περιορισμένο στα συνταγματικά θέματα, τα οποία διαφέρουν από κράτος σε κράτος, ο κ. Μάουρερ είπε ότι είναι δυνατόν να υπάρξουν ειδικές ρυθμίσεις.

    Ειδικές ρυθμίσεις

    Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης μπορεί να εκπροσωπείται στο Συμβούλιο, από ένα περιφερειακό υπουργό, αντί της κεντρικής κυβέρνησης, εάν το υπό συζήτηση θέμα στο Συμβούλιο εμπίπτει στις αρμοδιότητες των περιφερειών. Τέτοιες ρυθμίσεις, όπως είπε, έχει το Βέλγιο, αλλά χρησιμοποιούνται ορισμένες φορές και σε άλλα ομοσπονδιακά συστήματα, όπως της Γερμανίας και της Αυστρίας. Στην κοινοτική ορολογία, αυτή η ρύθμιση επικράτησε να λέγεται "Βελγικό Μοντέλο". Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι με τις ρυθμίσεις αυτές κατευνάζονται οι ανησυχίες της τουρκοκυπριακής πλευράς.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαβουλεύσεις της Επιτροπής με τον Αλβαρο ντε Σότο είναι διαρκείς, ενόψει της υποβολής προτάσεων για το συνολικό περίγραμμα λύσης. Από τη στιγμή που οι δύο πλευρές συμφωνήσουν, ο παράγοντας Ευρωπαϊκή Ενωση θα αναμιχθεί ανοικτά, για να καθοριστούν με ακρίβεια όλες οι λεπτομέρειες.

    Προκλητικός και αμετακίνητος ξανά ο Ντεκτάς

    Την ίδια ώρα, ο Ντενκτάς επιμένει στις αδιάλλακτες θέσεις του και διαμηνύει ότι μια συμφωνία στο Κυπριακό πρέπει να εμποδίζει όλους τους Ελληνοκύπριους να επιστρέψουν στα κατεχόμενα. Παράλληλα στέλνει μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Ενωση ότι δεν έχει πρόθεση να της ανοίξει την αγκαλιά του, παρά τις όποιες οικονομικές δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι Τουρκοκύπριοι, απλώς και μόνο για την εξασφάλιση γρήγορης λύσης.

    Εμφανιζόμενος για άλλη μια φορά υποστηρικτής της ειρήνης, ο Ντενκτάς είπε ότι θα πράξει ό,τι είναι αναγκαίο για την ένωση δύο ίσων χωριστών και κυρίαρχων μονάδων και για να καταστεί η Κύπρος γέφυρα ειρήνης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας.

    Αναφερόμενος στις συνομιλίες με τον πρόεδρο Κληρίδη, ο Ντενκτάς εξέφρασε την ελπίδα η δεύτερη εβδομάδα του διαλόγου να είναι καλύτερη απο την πρώτη.

    Ετζεβίτ: σημαντική η έναρξη των συνομιλιών αλλά χωρίς την Ε.Ε

    Αλλά και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ εμφανίζεται προκλητικός, δηλώνοντας ότι είναι ακόμη δύσκολο να λεχθεί πως το Κυπριακό εισήλθε στο δρόμο της λύσης του. Μιλώντας μάλιστα σε Τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι, ο Ετζεβίτ είπε ότι το σημαντικό τώρα είναι η έναρξη των συνομιλιών και επανέλαβε τη θέση του πως η Ευρώπη δεν πρέπει να αναμιχθεί στο Κυπριακό. Ισχυρίστηκε ακόμη ότι η Τουρκία είναι πολύ σημαντική για την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Επιχειρώντας να μειώσει την αντίστοιχη σημασία της Ελλάδας, ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα έχει περισσότερες εμπορικές σχέσεις, ενώ η Τουρκία είναι σημαντική για τις ΗΠΑ, όσον αφορά στην ασφάλεια.

    Αντίθετα, οι Τουρκοκύπριοι αναζητούν την ειρηνική συνύπαρξη

    Σοβαρά μηνύματα για τις προθέσεις και τις πολιτικές του Ραούφ Ντενκτάς αποστέλλουν δεκάδες Τουρκοκύπριοι από την κατεχόμενη Λευκωσία, με δηλώσεις τους στην κάμερα του ΡΙΚ. Παράλληλα διαμηνύουν την επιθυμία τους για ειρήνη και αρμονική συμβίωση και για ένταξη ολόκληρης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Οι Τουρκοκύπριοι παρουσιάστηκαν καχύποπτοι ως προς τις πραγματικές προθέσεις του Ραούφ Ντενκτάς. Ενδεικτική είναι η δήλωση ενός Τουρκοκύπριου, ο οποίος χαρακτήρισε το Ραούφ Ντενκτάς τσακάλι, που προσπαθεί να αρπάξει όσα μπορεί περισσότερα. Οι Τουρκοκύπριοι νέοι εμφανίζονται να έχουν συνειδητοποιήσει σε μεγαλύτερο βαθμό τη σημασία για τους ιδίους της προοπτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την οποία επιθυμούν και επιδιώκουν.

    Εμφανίζονται μάλιστα να αναζητούν τρόπους μεγαλύτερης επαφής με Ελληνοκυπρίους νέους, απορρίπτοντας ουσιαστικά τα μισαλλόδοξα μηνύματα του δίδυμου Ραούφ Ντενκτάς και Μπουλέντ Ετζεβίτ.

    [07] Τέσσερις νεκροί από χιονοστιβάδες στις Αλπεις

    Πηγή: ΑΠΕ 27/1/2002 11:19:00 πμ

    Τέσσερις σκιέρ έχασαν τη ζωή τους σήμερα όταν παρασύρθηκαν από χιονοστιβάδες στις γαλλικές Αλπεις, ανακοίνωσε η γαλλική αστυνομία. Ενας εκπαιδευτής και δύο πελάτες του που μάθαιναν σκι εκτός πίστας στην περιοχή της Ανω Σαβοίας βρέθηκαν σήμερα νεκροί κάτω από τόνους χιονιού. Τα συνεργεία διάσωσης κινητοποιήθηκαν στις 19.00-ώρα Ελλάδος-όταν έγινε γνωστό ότι οι τρεις σκιέρ δεν είχαν δώσει σημεία ζωής από το πρωί. Η αστυνομία είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι είχε βρεθεί νεκρή, παρασυρμένη από χιονοστιβάδα μια νεαρή σκιέρ στην περιοχή Ιζέρ. Τα συνεργεία διάσωσης ανέσυραν τραυματισμένο έναν ακόμη σκιέρ.

    [08] Βραζιλία: τρεις νεκροί-30 αγνοούμενοι σε ναυάγιο

    27/1/2002 11:16:00 πμ

    φωτο αρχείου

    Σκάφος αναψυχής που είχε ναυλώσει βραζιλιάνα βουλευτής για την προεκλογική της εκστρατεία ναυάγησε ανοικτά της πολιτείας Αμάπα, στη βόρεια Βραζιλία με αποτέλεσμα τρεις άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και τουλάχιστον 30 να αγνοούνται, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Εστάδο. Σύμφωνα με το πρακτορείο, στο σκάφος που είχε ναυλώσει η βουλευτής Φατίμα Περάες για τις ανάγκες της προεκλογικής της εκστρατείας για το αξίωμα του κυβερνήτη της πολιτείας Αμάπα, επέβαιναν περισσότερα από 100 άτομα-στην πλειοψηφία τους πολιτικοί από όλα τα κόμματα, επιχειρηματίες και δημοσιογράφοι.

    Τα συνεργεία διάσωσης έχουν ανασύρει μέχρι στιγμής τρεις νεκρούς-μία δημοσιογράφο, έναν επιχειρηματία και έναν φρουρό ασφαλείας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το σκάφος βυθίστηκε μετά από σύγκρουση με πλωτή εξέδρα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 27 January 2002 - 10:18:36 UTC