Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-01-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ληστεία σε σούπερ μάρκετ
  • [02] Επίθεση με ρουκέτες στην Λωρίδα της Γάζας
  • [03] ΠΓΔΜ: Υπερψήφιση νόμου
  • [04] Στη Νέα Υόρκη το Forum του Νταβός 2002
  • [05] Πέθανε ο προπονητής Γκέρτ Πρόκοπ
  • [06] Ποδόσφαιρο: Ήττα της ολυμπιακής ομάδας

    [01] Ληστεία σε σούπερ μάρκετ

    Πηγή: ΕΡΑ 24/1/2002 9:02:00 μμ

    Ένοπλη ληστεία έγινε στις 8:30 απόψε σε σούπερ μάρκετ, στην οδό 28ης Οκτωβριου 16, στη Νέα Πέραμο. Αγνωστος, με την απειλή πιστολιού, άρπαξε 1 εκατ. 300.000 δρχ. και στη συνέχεια διέφυγε με Ι.Χ. αυτοκίνητο που οδηγούσε συνεργός του.

    [02] Επίθεση με ρουκέτες στην Λωρίδα της Γάζας

    Πηγή: ΑΠΕ 24/1/2002 10:29:00 μμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Ένας παλαιστίνιος σκοτώθηκε απόψε μετά απο ρίψη ρουκετών από πολεμικά ελικόπτερα του Ισραήλ, τα οποία επετέθησαν στο Χαν Γιουνές, στα νότια της Λωρίδας της Γάζας, ανακοίνωσαν παλαιστινιακοί κύκλοι. Επίσης, δύο Παλαιστίνιοι, μέλη της οργάνωσης Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, σκοτώθηκαν σήμερα κατά την διάρκεια επίθεσης αυτοκτονίας στην Λωρίδα της Γάζας, ενώ τέσσερα μέλη της ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς έχασαν την ζωή τους σε ανταλλαγή πυρών στην πόλη Ναμπλούζ της Δυτικής Όχθης, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.

    Αντίθετα, ο δήμαρχος της πόλης κατήγγειλε ότι δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ.

    Επίσης, ένας Παλαιστίνιος αξιωματικός δολοφονήθηκε στην Ραμάλα.

    Εν τω μεταξύ, σκοτώθηκε σήμερα από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στην Βηρυττό, ο Ελί Χομπέϊκα, πρώην υπουργός του Λιβάνου και πρώην αρχηγός της ακροδεξιάς οργάνωσης "Χριστιανοί Φαλαγγίτες".

    Το γεγονός προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Λιβάνου, που κατηγόρησε το Ισραήλ ότι εμπλέκεται στην δολοφονία του Ελί Χομπέϊκα.

    Το Ισραήλ απέρριψε τις κατηγορίες ως "γελοίες" Ωστόσο, μέσα σε αυτήν την συνεχή κλιμάκωση της βίας, ο πρόεδρος του ισραηλινού Κοινοβουλίου, Αβραάμ Μπούργκ, απεδέχθη σήμερα πρόσκληση να μιλήσει στην Παλαιστινιακή Βουλή, παρά τις έντονες αντιδράσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν.

    [03] ΠΓΔΜ: Υπερψήφιση νόμου

    Πηγή: ΑΠΕ 24/1/2002 10:27:00 μμ

    Ένα από τα βασικά θεσμικά αιτήματα των Αλβανών που διαμένουν στην ΠΓΔΜ ικανοποιήθηκε, σήμερα, με την υπερψήφιση νόμου για την ενίσχυση των εξουσιών των τοπικών θεσμικών οργάνων από τους βουλευτές. Υπέρ του παραπάνω νόμου ψήφισαν 85 βουλευτές, ενώ τέσσερεις καταψήφισαν και ισάριθμοι συνάδελφοί τους απείχαν απο την σημερινή ψηφοφορία.

    Το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ έχει 120 βουλευτές. Μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος πέρυσι τον Νοέμβριο, η ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου απαιτούσε ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων του συνόλου των βουλευτών αλλά και την θετική ψήφο του μισού των 23 βουλευτών της κοινότητας των Αλβανών.

    Παρόντες κατά την ψηφοφορία ήταν τόσο ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπόρις Τράικοφσκι, όσο και ο πρωθυπουργός Λιούπτσο Γκεοργκιέφσκι.

    [04] Στη Νέα Υόρκη το Forum του Νταβός 2002

    24/1/2002 11:26:00 μμ

    Για πρώτη φορά στα 31 χρόνια λειτουργίας του, το Forum του Νταβός εγκαταλείπει τα χιονισμένα ελβετικά βουνά της ομώνυμης πόλης και θα διεξαχθεί στη Νέα Υόρκη, από τις 31 Ιανουαρίου έως τις 4 Φεβρουαρίου.

    Ένας οργανισμός διεθνών σχέσεων

    Την απόφαση έλαβε ο πρόεδρος του Ιδρύματος καθηγητής Κλάους Σβάμπ εκτιμώντας τα οφέλη από τη διοργάνωση του Forum στη Νέα Υόρκη καθώς θα ήταν δύσκολη η μετακίνηση αεροπορικώς των αρχηγών των κρατών, των επικεφαλής των πολυεθνικών, των τραπεζιτών και των άλλων προσωπικοτήτων, που συμμετέχουν κάθε χρόνο.

    Ο καθηγητής Κλάους Σβάμπ δήλωσε ότι το "Νταβός στη Νέα Υόρκη" είναι η καλύτερη απάντηση ύστερα από το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου, καθώς δείχνει την αλληλεγγύη στην τραυματισμένη αμερικανική πόλη και την αντίσταση στην τρομοκρατία.

    Συγχρόνως, όμως ο πρόεδρος του Ιδρύματος με μια ταχεία κίνηση άλλαξε εκτός από τον τόπο διοργάνωσης και την ατζέντα της συνάντησης του 2002 θέτοντας ως κύρια θέματα την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη και επιπλέον, πέτυχε τη συμφωνία του Κόφι Αναν για την εγκατάστασή του Forum στη Νέα Υόρκη, έναν χώρο καθιερωμένο στον ΟΗΕ, επιτυγχάνοντας έτσι μια εκπληκτική επαφή μεταξύ του φόρουμ και των Ηνωμένων Εθνων.

    Επίσης, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Τζουλιάνι, ο κυβερνήτης Τζορτζ Πατάκις και ο κ. Σβαμπ, έδωσαν ραντεβού στο διεθνή τύπο στο φημισμένο ξενοδοχείο Αστόρια του Μανχάταν, όπου θα συνέλθει το Forum από τις 31 Ιανουαρίου έως τις 5 Φεβρουαρίου, όπου θα παρευρίσκονται, επίσης, οι αρχές της πόλης, αποδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο την ικανοποίηση τους για την διοργάνωση του Forum στην αμερικανική μητρόπολη.

    Στην ερώτηση αν το Forum επανέλθει στο Νταβός ο Κλάους Σβάμπ απάντησε καταφατικά αλλά αυτό θα αποφασιστεί τελικά στη λήξη του συνεδρίου.

    Στο Νταβός και σε όλη την περιφέρεια του καντονιού μέχρι την πεδιάδα, κάθε χρόνο στη διάρκεια του φόρουμ, συναντώνται τα μεγάλα πολιτικοοικονομικά συμφέροντα.

    Παράλληλα όμως το Forum είναι και μια τεράστια εμπορική επιχείρηση, αφού στη διάρκειά του η πληρότητα στα υπερπολυτελή ξενοδοχεία της περιοχής είναι 100%.

    Οι ισχυροί του κόσμου, οι αρχηγοί κρατών και οι μεγαλοεπιχειρηματίες, συνοδευόμενοι από τους συμβούλους τους κατακλύζουν όχι μόνο τους χώρους του συνεδρίου αλλά και τα καταστήματα, τις μπουτίκ και τα ρεστοράν του μεγάλου χιονοδρομικού κέντρου.

    Έτσι η απουσία του Forum απ' το Νταβός φέτος δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στις αρχές του Καντονιού.

    Παράπονα εκφράζονται ήδη για τους πελάτες που δεν θα έρθουν ενώ οι εμπορικές επιχειρήσεις ανακοινώνουν τεράστιες απώλειες. Οι κάτοικοι του Νταβός φοβούνται μήπως χάσουν την "κότα που κάνει τα χρυσά αυγά" με την αλλαγή της έδρας.

    Το παγκόσμιο οικονομικό Forum είναι ένα Ίδρυμα ελβετικού δικαίου χωρίς κερδοσκοπικό σκοπό, ένας οργανισμός διεθνών σχέσεων, στους κόλπους του οποίου γίνεται προσπάθεια να επιτευχθούν επαφές και διασυνδέσεις μεταξύ διεθνών επιχειρήσεων, άλλων κυβερνητικών οργανώσεων ή και ΜΜΕ.

    Κάθε χρόνο το Ίδρυμα εισπράττει 64 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα από τα 1000 και πλέον μέλη του.

    Το Ίδρυμα στεγάζεται σε ένα ιδιόκτητο πολυτελές μέγαρο στο πλουσιότερο προάστιο της Γενεύης, όπου βρίσκονται τα γραφεία των 160 συνεργατών του, 30 διαφορετικών εθνικοτήτων.

    Στον απολογισμό του έτους 2000-2001 καταγράφονται έσοδα 64 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων, εκ των οποίων 25 εκατομμύρια προέρχονται από τις συνδρομές των μελών. Τα έξοδα είναι περίπου ίσα με τα έσοδα και παρουσιάζεται ένα θετικό υπόλοιπο 250 χιλιάδων φράγκων το οποίο προστίθεται αυτομάτως στο συνολικό κεφάλαιο, που ανέρχεται στο ποσό των 9 εκατομμυρίων φράγκων.

    Παράλληλα όμως με το Νταβός, προσωπικότητες όπως ο Ζοζέ Μποβέ, ο Ινιάσιο Ραμονέ του Μοντ Ντιπλοματίκ και η Σουζάν Τζορτζ της Ατάκ θα συναντηθούν στο πόρτο Αλέγκρε σε ένα Forum "Aντι-Nταβός" για να εκφράσουν την αντίθεση τους στην παγκοσμιοποίηση.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΕΡΑ

    [05] Πέθανε ο προπονητής Γκέρτ Πρόκοπ

    Πηγή: ΑΠΕ 24/1/2002 10:02:00 μμ

    Έχασε σήμερα την πολύχρονη "μάχη" με την επάρατο ασθένεια, ο 63χρονος προπονητής Γκέρτ Πρόκοπ, σε νοσοκομείο της Γερμανίας. Η κηδεία του εκλιπόντος θα γίνει την Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη, αφού ζούσε το μεγαλύτερος μέρος του χρόνου με την οικογένεια του σ' αυτήν και στην Χαλκιδική τους υπόλοιπους μήνες.

    Η τελευταία του επιθυμία ήταν να ταφεί στην Ελλάδα

    Ο εκλιπών έκανε το μεγαλύτερο μέρος της ποδοσφαιρικής καριέρας του στην Αλεμάνια Ααχεν, στην οποία έκανε και τα πρώτα του προπονητικά βήματα πριν έρθει στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 82, για να εργαστεί αρχικά στον Απόλλωνα Αθηνών.

    Στις 16 Μαρτίου 2000 ο Πρόκοπ ήταν μεταξύ των παρισταμένων και τιμωμένων της Αλεμάνια Ααχεν σε επετειακή εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του γερμανικού συλλόγου.

    Πρώτο του παιχνίδι στην Ελλάδα, πάντα από το τιμόνι του Απόλλωνα Αθηνών ήταν στις 28 Φεβρουαρίου 1982 με τον Ολυμπιακό (1-1). Εργάστηκε σε πολλές ελληνικές ομάδες και μάλιστα στην πενταετία 82-87 εναλλάχτηκε από δυο φορές στους πάγκους των Ιωαννίνων και Απόλλωνα Αθηνών.

    Στην συνέχεια πήρε την ευθύνη του Αρη (87-88), της Δόξας Δράμας (88-89) του Απόλλωνα Καλαμαριάς (89-90), του Αθηναϊκού (90-91) με τον οποίο πέτυχε έξοδο στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ στο πλαίσιο του οποίου αντιμετώπισε την περίοδο εκείνη την Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ, την Δόξα Δρ. και πάλι (92) τον Ιωνικό (92-93) τον Απόλλωνα Καλαμαριάς (93-94) και τον Αθηναϊκό (97-98) που ήταν και η τελευταία του παρουσία στους ελληνικούς πάγκους της μεγάλης κατηγορίας.

    Ενδιαμέσως εργάστηκε για μικρό διάστημα στις κυπριακές ομάδες του Παραλιμνίου και της Ομόνοιας, όπως επίσης και στην Β' εθνική με την Νίκη Βόλου και την Δόξα Βύρωνα.

    Στο σύνολο της παρουσίας του στην μεγάλη Α' εθνική κατηγορία, ο Γκέρντ Πρόκοπ είχε 371 παρουσίες σε αγώνες, με 112 νίκες, 93 ισοπαλίες και 166 ήττες.

    Ήταν ευγενικός, εργατικός και προσηνής. Είχε αναπτύξει άριστες σχέσεις με τους διοικούντες των ομάδων που συνεργάστηκε και πέτυχε σπουδαία αποτελέσματα αναλογικά με το επίπεδο των ομάδων που συνεργάστηκε. Αγάπησε την Ελλάδα σαν δεύτερη πατρίδα του και γι' αυτό συνέχισε την καριέρα του στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αδιαφορώντας για τις κατά καιρούς προτάσεις που είχε από Γερμανικούς συλλόγους.

    Η είδηση της απώλειας του δημιούργησε θλίψη μεταξύ των ανθρώπων που τον γνώρισαν και των ομάδων στις οποίες συνεργάστηκε.

    Η τελευταία του επιθυμία ήταν να ταφεί στην Ελλάδα.

    [06] Ποδόσφαιρο: Ήττα της ολυμπιακής ομάδας

    Πηγή: ΑΠΕ 24/1/2002 10:35:00 μμ

    Τη δεύτερη θέση στο τουρνουά "Βάλε Ντο Τέγιο" πήρε η νεοσύστατη ολυμπιακή ομάδα ποδοσφαίρου της χώρας μας. Στον τελικό μου έγινε στο δημοτικό στάδιο του Ρίο Μαγιόρ ηττήθηκε με 2-1 από τους οικοδεσπότες Πορτογάλους, αλλά κέρδισε τις εντυπώσεις.

    Διαιτητής ήταν ο Νορβηγός Τόμι Σκέρβεν που έδειξε κίτρινη κάρτα στον Λουίς Λουρέιρο.

    Οι συνθέσεις:

    ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Νέλσον, Σενάντο, Τόνελ, Πάουλο Φερέιρα (85' Κανέιρα), Μορέιρα (85' Χέλντερ Ποστίγκα), Χοσέ Μανουέλ (85' Λίμα), Πάουλο Κόστα, Μπρούνο Καστανέιρα (90' Τιάγκο), Ρικάρντο Ρότσα, Λουίς Λουρέιρο, Νούνο Ασίς (90' Καρέσμα).

    ΕΛΛΑΔΑ: Βούλγαρης, Κουτελιέρης, Κουλοχέρης, Ταραλίδης (46' Κοντοδήμος), Μανουσάκης (70' Στεφανίδης), Βύντρα (46' Τραγιάννης), Χρυσάφης (56' Ντακουνάκης), Σπέρτος (70' Σκύβαλος), Παπαδόπουλος, Γαβριλόπουλος, Βάλλας


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 24 January 2002 - 21:56:05 UTC