Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-01-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΡΑ: Κοπή Πρωτοχρονιάτικης πίτας
  • [02] Παραιτήθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών
  • [03] Αλλάζει μορφή η αγορά στου Ρέντη
  • [04] Ληστεία σε υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας
  • [05] Μέτρα του Αρείου Πάγου για εργασιακά
  • [06] Στη Βουλγαρία αύριο ο Πρωθυπουργός
  • [07] Κινητοποιήσεις στο χώρο της εκπαίδευσης
  • [08] Διάρρηξη στην ΔΟΥ Παλλήνης
  • [09] Σε εξετάσεις υποβάλλεται η οκτάχρονη Σουχίντ
  • [10] Διεθνής διάσκεψη για το Αφγανιστάν
  • [11] Συνεχίζονται οι εχθροπραξίες στην Μ. Ανατολή
  • [12] Ισχυρή έκρηξη στο Κόσοβο
  • [13] Ομιλία Πέρες στο Συμβούλιο της Ευρώπης
  • [14] Σεισμός 4,7 Ρίχτερ στη Τουρκία
  • [15] Σκότωσε τα παιδιά του γιατί έχασε την επιμέλεια
  • [16] Εγκαίνια του νέου κτιρίου Εθνικής Τράπεζας
  • [17] Συμφωνία συνεργασίας ING-Τράπεζας Πειραιώς
  • [18] Στις Βρυξέλλες ο Χριστοδουλάκης
  • [19] Ευρασιατική συμμμαχία για το φυσικό αέριο
  • [20] Στον ΠΑΟ ο Μηνάς Πίτσος
  • [21] Αποκλείστηκε ο Γιαννούλης από την Εθνική
  • [22] Στην Αθήνα ο Ντένις Οσβαλντ
  • [23] ΠΑΟ: Τραυματίας ο Μουλαομέροβιτς
  • [24] Ο πιο κομψός άνδρας του κόσμου ο Καρζάι
  • [25] Υφεση των πωλήσεων PC ανησυχεί την Microsoft
  • [26] Ψηφιακό Μινωϊκό πλοίο

    [01] ΕΡΑ: Κοπή Πρωτοχρονιάτικης πίτας

    Πηγή: ΕΡΑ 21/1/2002 4:03:00 μμ

    Χιλιάδες καινούργιοι ακροατές αλλά και σταθερή αναγνώριση της ποιότητας, αποτελούν τα νέα δεδομένα για την Ελληνική Ραδιοφωνία προχωρώντας στη νέα χρονιά. Η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ Παναγιώτη Παναγιώτου, σηματοδοτεί μια ακόμη προσπάθεια από το σύνολο των εργαζομένων της εταιρείας για μεγαλύτερες επιτυχίες.

    [02] Παραιτήθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών

    21/1/2002 5:15:00 μμ

    Την παραίτησή του υπέβαλε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Ζαφειρόπουλος. Στην επιστολή παραίτησή του ο κ. Ζαφειρόπουλος αναφέρει τις διαφωνίες του για το νομοσχέδιο που αφορά τις οικονομικές σχέσεις της Ελλάδας με τις Βαλκανικές χώρες. Η παραίτηση έγινε δεκτή από τον Πρωθυπουργό. Αντικαταστάστης του παραιτηθέντος υφυπουργού Εξωτερικών ορίστηκε ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Β΄Αθηνών Ανδρέας Λοβέρδος.

    Ο Πρωθυπουργός στην απαντητική του επιστολή με την οποία κάνει δεκτή την παραίτηση του κ. Ζαφειρόπουλου εκφάζει τη λύπη του γιατί δεν βρέθηκε λύση, ενώ ο Γιώργος Παπασνδρέου δήλωσε ότι σέβεται την απόφαση του κ. Ζαφειρόπουλου και προσθέτει ότι ελπίζει ότι η απόφαση αυτή δεν θα επιρεάσει τις φιλικές τους σχέσεις.

    Η Ντόρα Μπακογιάννη,σε δήλωσή της τονίζει πως αντί για ισχυρή Ελλάδα στα Βαλκάνια η κυβέρνηση καταλήγει σε αδράνεια και σε αμφισβήτηση της ίδιας της της πολιτικής.

    [03] Αλλάζει μορφή η αγορά στου Ρέντη

    Πηγή: ΕΡΑ 21/1/2002 4:27:00 μμ

    Εντός του έτους αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατασκευή της καινούργιας αγοράς στου Ρέντη δήλωσε ο υπουργός Aνάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος ο οποίος προήδρευσε το πρωί σε ευρεία σύσκεψη για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά . Ο κύριος Τσοχατζόπουλος υπογράμμισε ότι οι συνεχείς έλεγχοι που διενεργούνται από τον Ενιαίο Φορέα Eλέγχου τροφίμων και τη νομαρχία διασφαλίζουν την υγιεινή των τροφίμων και οι καταναλωτές δεν θα πρέπει να έχουν καμία επιφύλαξη.

    [04] Ληστεία σε υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας

    Πηγή: ΕΡΑ 21/1/2002 4:13:00 μμ

    Ένοπλη ληστεία έγινε στις 3:30 στο Υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην οδό Βυζαντίου 78 στην Καλογρεζα. Δύο κουκουλοφόροι έσπασαν με βαριοπούλα την τζαμαρία της Τράπεζας και με την απειλή πιστολιών άρπαξαν άγνωστο μέχρι στιγμής χρηματικό ποσό και διέφυγαν με μοτοσυκλέτα εντούρο.

    [05] Μέτρα του Αρείου Πάγου για εργασιακά

    Πηγή: ΕΡΑ 21/1/2002 12:50:00 μμ

    Κοινωνικά κριτήρια, όπως τη διάρκεια παραμονής, την ηλικία, τις συνθήκες διαβίωσης, τις ατομικές, οικογενειακές και οικονομικές ανάγκες των εργαζομένων, στις μεταθέσεις και τις απολύσεις τους εισάγει ο Αρειος Πάγος. Με απόφασή του το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, ερμηνεύοντας σχετικές διατάξεις του Αστικού Κώδικα και της εργατικής νομοθεσίας, θέτει περιορισμούς στην αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος των εργαζομένων, εφόσον αυτό δεν καθορίζεται από κάποιον όρο της εργασιακής σύμβασης.

    [06] Στη Βουλγαρία αύριο ο Πρωθυπουργός

    21/1/2002 10:03:00 πμ

    Επίσημη επίσκεψη στη Βουλγαρία θα πραγματοποιήσει αύριο Τρίτη, ο Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης. Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί με το νεοεκλεγέντα πρόεδρο της χώρας κ. Παρβάνοφ, καθώς επίσης και με τον πρωθυπουργό Σιμεόν Σαξμπουργκόφσκι. Στις συζητήσεις που θα έχει κατά τις επαφές του στη Σόφια, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να επιβεβαιώσει το ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης για την ενίσχυση των διμερών και περιφερειακών σχέσεων στη περιοχή.

    Ενίσχυση διμερών σχέσεων

    Οπως ανέφερε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Παναγιώτης Μπεγλίτης, θα δοθεί η δυνατότητα ενίσχυσης των διμερών πολιτικών και οικονομικών σχέσεων, οι οποίες γνωρίζουν τα τελευταία χρόνια ανοδική πορεία.

    Κυρίαρχο θέμα στις συζητήσεις που θα έχει η ελληνική αντιπροσωπεία θα είναι οι εξελίξεις στα Βαλκάνια, με έμφαση στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών, τη σταθερότητα και τη συνεργασία στην περιοχή. Θα συζητηθεί επίσης η προώθηση της κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, καθώς επίσης και η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος στην ευρύτερη περιοχή.

    Ο πρωθυπουργός που θα συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, θα μιλήσει στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας, με θέμα "Η σημασία της ευρωπαϊκής διεύρυνσης για τη σταθερότητα και τη συνεργασία στα Βαλκάνια".

    [07] Κινητοποιήσεις στο χώρο της εκπαίδευσης

    21/1/2002 7:11:00 μμ

    Απεργιακές κινητοποιήσεις και πάλι στο χώρο της εκπαίδευσης. Οι πανεπιστημιακοί καθηγητές αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν 48-ωρη απεργία στις 5 Μαρτίου, εφ'όσον το υπουργείο Παιδείας δεν δεσμευτεί σε οικονομικά και συνταξιοδοτικά τους αιτήματα. Στα ΤΕΙ, οι αντιρρήσεις για το νέο εργασιακό καθεστώς επανέρχονται με αρχή τη Θεσσαλονίκη, όπου το ΤΕΙ της πόλης έκλεισε από σήμερα επ' αόριστον. Γενικές συνελεύσεις πραγματοποιούν σήμερα οι καθηγητές των ΤΕΙ Πειραιά και Πατρών. Οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης έχουν εξαγγείλει 24-ωρη απεργία για το τέλος Ιανουαρίου, αντιδρώντας στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου για την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και προβάλλοντας οικονομικά και συνταξιοδοτικά αιτήματα. Το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων εξετάζουν και οι δάσκαλοι, ενώ η Διδασκαλική Ομοσπονδία πρότεινε 48-ωρες και πενθήμερες απεργίες το Φεβρουάριο. Με επ' αόριστον κλείσιμο των ιδιωτικών σχολείων απειλεί ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών αν ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο, το οποίο συζητείται στη Βουλή.

    [08] Διάρρηξη στην ΔΟΥ Παλλήνης

    21/1/2002 4:30:00 μμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Αγνωστοι διέρρηξαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου το κτίριο της ΔΟΥ Παλλήνης, όπου στεγάζεται και υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως 43 στην Παλλήνη Αττικής. Οι δράστες εισέβαλαν στο κτίριο παραβιάζοντας με λοστό βοηθητική πόρτα εισόδου και στη συνέχεια διέρρηξαν με τροχό το αυτόματο μηχάνημα ανάληψης της Τράπεζας (195.000 ευρώ) και το χρηματοκιβώτιο της ΔΟΥ, που δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα το ποσό.

    [09] Σε εξετάσεις υποβάλλεται η οκτάχρονη Σουχίντ

    Πηγή: ΑΠΕ 21/1/2002 2:28:00 μμ

    Σε διαγνωστικές εξετάσεις υποβάλλεται από τους γιατρούς στο Ωνάσειο η οκτάχρονη Σουχίντ, ιρακινής καταγωγής, που πάσχει από σπάνια συγγενή καρδιοπάθεια. Στα μέσα της εβδομάδας, αναμένεται να αποφασισθεί πότε θα γίνει η επέμβαση ανοιχτής καρδιάς, τα έξοδα της οποίας έχει αναλάβει το υπουργείο Υγείας. Η οκτάχρονη, που η περιπέτειά της έχει προκαλέσει συγκίνηση, έφθασε πριν από λίγες ημέρες με άλλους 245 λαθρομετανάστες στην Ιεράπετρα.

    [10] Διεθνής διάσκεψη για το Αφγανιστάν

    Πηγή: ΑΠΕ 21/1/2002 12:54:00 μμ

    Την παροχή οικονομικής βοήθειας, ύψους 3 δισ.δολαρίων αποφάσισαν οι μεγάλες χώρες και διεθνείς οργανισμοί στο πλαίσιο της Συνόδου για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν που πραγματοποιείται στο Τόκιο. Οπως έγινε γνωστό φέτος θα δοθεί περίπου ένα δισ. δολάρια. Σύμφωνα πάντως με εμπειρογνώμονες, για την ανοικοδόμηση της χώρας θα χρειαστούν περίπου 15 δισ. δολάρια μέσα στην επόμενη δεκαετία.

    Στη διάσκεψη των δωρητών για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν μετέχουν 60 χώρες και 20 οργανισμοί.

    Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν κατά την έναρξη των εργασιών της Συνόδου ανακοίνωσε ότι από σήμερα πρέπει να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας που ανέρχονται σε 1,3 δισ. δολάρια για το 2002.

    Ο επικεφαλής της προσωρινής αφγανικής κυβέρνησης Χαμίντ Καρζάι, εμμένοντας στην ανάγκη της χώρας του να συντάξει προϋπολογισμό το συντομότερο δυνατόν, επανέλαβε ότι η χώρα του δεν έχει ούτε τους πόρους να πληρώσει τους 250.000 δημοσίους υπαλλήλους της.

    Εκτίμησε δε ότι οι δαπάνες για το τρέχον οικονομικό έτος ανέρχονται σε περίπου δύο δισ. δολάρια και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να επιδείξει γενναιοδωρία.

    Οι δωρητές

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προσφέρουν σχεδόν 296 εκατομμύρια δολάρια για το τρέχον οικονομικό έτος, από τα οποία τα 150 έχουν ήδη συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του 2002. Η Ιαπωνία θα δώσει 500 εκατομμύρια δολάρια μέσα στα επόμενα δυόμισυ χρόνια, τα μισά από τα οποία θα δοθούν το τρέχον οικονομικό έτος. Η Ευρωπαϊκή Ενωση συμβάλλει στην ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν με αρωγή ύψους 550 εκατομμυρίων ευρώ (487 εκατομμυρίων δολαρίων) για το 2002. Συνολικά 200 εκατομμύρια θα δοθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα υπόλοιπα από τα κράτη-μέλη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να προσφέρει συνολικά ένα δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Η Σαουδική Αραβία θα προσφέρει 220 εκατομμύρια δολάρια τα επόμενα τρία χρόνια σε ανθρωπιστική βοήθεια. Η Βρετανία θα δωρήσει 200 εκατομμύρια λίρες (288 εκατομμύρια δολάρια) μέσα στην επόμενη πενταετία, ενώ θα συνεισφέρει με το 20% της αρωγής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η Γερμανία θα προσφέρει 320 εκατομμύρια ευρώ (283 εκατομμύρια δολάρια) μέσα στην επόμενη τετραετία, ενώ ήδη έχουν δοθεί για το 2002, 80 εκατομμύρια σε έργα ανοικοδόμησης. Η Παγκόσμια Τράπεζα θα δώσει 500 εκατομμύρια δολάρια μέσα στους επόμενους 30 μήνες και ποσό 50-70 εκατομμυρίων δολαρίων με τη μορφή άμεσων δωρεών. Η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης θα προσφέρει 500 εκατομμύρια δολάρια μέσα στα επόμενα περίπου 2 χρόνια. Το Ιράν θα δώσει 120 εκατομμύρια δολάρια για την περίοδο 2002-2003 και συνολικά 600 εκατομμύρια δολάρια μέσα στην προσεχή πενταετία. Ο Καναδάς θα συνεισφέρει με 100 εκατομμύρια δολάρια Καναδά (61,80 εκατομμύρια δολάρια) για το 2002, ενώ έχει ήδη δώσει 16,5 εκατομμύρια για βοήθεια στο Αφγανιστάν μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Η Ινδία δεσμεύτηκε να δώσει 100 εκατομμύρια δολάρια, ενώ έχει ήδη δωρήσει ένα εκατομμύριο δολάρια για ανάγκες της προσωρινής κυβέρνησης στο Αφγανιστάν και και έχει προσφέρει ένα εκατομμύριο τόνους σιταριού. Η Νορβηγία θα προσφέρει 40 εκατομμύρια δολάρια το 2002. Η Νότια Κορέα θα δώσει 45 εκατομμύρια δολάρια μέσα στα επόμενα δυόμισυ χρόνια. Η Ελβετία θα δώσει περίπου 20 εκατομμύρια δολάρια συνολικά το 2002 και το 2003. Η Τουρκία δεσμεύτηκε να δώσει 5 εκατομμύρια δολάρια μέσα στην επόμενη πενταετία για έργα ανοικοδόμησης. Η Κίνα θα συνεισφέρει στην ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν με την παροχή ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Το Καζακστάν θα προσφέρει οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια, κυρίως τρόφιμα, καύσιμα και οικοδομικά υλικά. Το Ιδρυμα Αγα Χαν θα δωρήσει 75 εκατομμύρια δολάρια σε πολυετές πρόγραμμα για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν.

    [11] Συνεχίζονται οι εχθροπραξίες στην Μ. Ανατολή

    Πηγή: ΕΡΑ 21/1/2002 7:35:00 μμ

    Τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 17 τραυματίστηκαν κατά τις ισραηλινές επιδρομές στη Δυτική Όχθη και την Τουλκαρέμ, η οποία κατελήφθη. Το Ισραήλ υποστηρίζει πως προχώρησε στην ανακατάληψη της πόλης επειδή έχει γίνει κέντρο τρομοκρατίας. Ο συντονιστής του ΟΗΕ για το μεσανατολικό Τέργε Ρέντ Λάρσεν παρεμβαίνοντας απηύθυνε έκκληση για "ταχεία αποχώρηση" των ισραηλινών δυνάμεων από τη πόλη χαρακτηρίζοντας την ενέργεια των Ισραηλινών ως "επικίνδυνη κλιμάκωση" της έντασης στη περιοχή.

    Ο Αραφάτ ζητά την βοήθεια της διεθνούς κοινότητας

    Την ίδια ώρα ο Γιάσερ Αραφάτ κάνει λόγο για "σχέδιο εξόντωσης της Παλαιστινιακής Αρχής από το Ισραήλ" και τονίζει ότι το κράτος της Παλαιστίνης θα ιδρυθεί με κέντρο την Ιερουσαλήμ, έστω κι αν ο ίδιος θα πρέπει να πεθάνει γι΄αυτό.

    Η Παλαιστινιακή Αρχή εξάλλου αποφάσισε να ζητήσει την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να τερματισθεί η επικίνδυνη πολιτική του Ισραήλ με την ανακατάληψη παλαιστινιακών πόλεων, όπως τόνισε σύμβουλος του Αραφάτ.

    Ο ηγέτης των Παλαιστινών Γιάσερ Αραφάτ με επείγοντα μηνύματα του προς την προεδρία της Ε.Ε. άλλά και τον αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους ζητεί διεθνή παρέμβαση για να σταματήσει η επιθετική πολιτική του Ισραήλ και ζητεί να μεταβεί επιγόντως στη Μέση ανατολή ο αμερικανός απεσταλμένος Αντονι Ζίνι για να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της κρίσης.

    Το Ισραήλ προς πρόωρες εκλογές;

    Κι ενώ δημοσιεύματα του ισραηλινού Τύπου αναφέρουν ότι ο Γιάσερ Αραφάτ έχει αρχίσει να σκέπτεται την αποχώρηση του από την πολιτική σκηνή, ο ηγέτης του ισραηλινού Εργατικού Κόμματος Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ και υπουργός Αμυνας σήμερα του Ισραήλ εκτιμά ότι θα γίνουν πρόωρες εκλογές το Νοέμβριο του 2002, ένα χρόνο πριν από την προκαθορισμένη ημερομηνία.

    Στις αρχές του μήνα ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν ανακοίνωσε την πρόθεσή του να θέσει υποψηφιότητα για την πρωθυπουργία της χώρας του στις εκλογές του 2003, προσθέτοντας πως δεν θα συμβούλευε σε κανένα κόμμα να επιβάλλει πρόωρες εκλογές.

    Ο Κλίντον στη Μ. Ανατολή

    Ο πρώην Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπιλ Κλίντον που βρέθηκε στη περιοχή της Μέσης Ανατολής για να τιμηθεί με το τίτλο του διδάκτορα του παναπιστημίου του Τελ Αβίβ κάλεσε ισραηλινούς και παλαιστίνιους να μην χάσουν τις ελπίδες τους για ειρήνευση.

    [12] Ισχυρή έκρηξη στο Κόσοβο

    Πηγή: ΑΠΕ 21/1/2002 12:50:00 μμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Ισχυρή έκρηξη προκάλεσε τον τραυματισμό ενός υψηλόβαθμου αξιωματικού της Δύναμης Προστασίας στο Κόσοβο (ΤΜΚ), της συζύγου του και του γιού τους, στο δυτικό Κόσοβο, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Κόσοβο (UNMIK). Η έκρηξη έγινε χθες το βράδυ σε χωριό κοντά στην κωμόπολη Ντετσάνι.

    "Η οικογένεια επέστρεφε στο σπίτι της αργά το βράδυ και την ώρα που άνοιξαν την πόρτα έγινε μία ισχυρή έκρηξη", δήλωσε ο Αντρέα Ανιέλι, εκπρόσωπος της UNMIK.

    Ο αξιωματικός της ΤΜΚ, Ιντρίζ Μπαλάι τραυματίσθηκε σοβαρά και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Πρίστινα.

    Η σύζυγός του, που είναι έγκυος, τραυματίσθηκε επίσης σοβαρά και έχασε το ένα πόδι της.

    Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της Πρίστινα και ο γιός τους, ηλικίας ενός έτους.

    Την προηγούμενη Πέμπτη δολοφονήθηκε από άγνωστους ένα μέλος της βουλής του Κοσόβου, στην κωμόπολη Πετς.

    [13] Ομιλία Πέρες στο Συμβούλιο της Ευρώπης

    Πηγή: ΑΠΕ 21/1/2002 12:22:00 μμ

    Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Σιμόν Πέρες θα μιλήσει την Τετάρτη στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης που συνέρχεται στο Στρασβούργο, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία Τύπου του Συμβουλίου. Ο Σιμόν Πέρες, ο οποίος θα συναντηθεί με μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης το πρωί της Τετάρτης, θα δώσει το απόγευμα συνέντευξη τύπου.

    Ο Σιμόν Πέρες εξέφρασε χθες επιφυλάξεις για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων. Το Σάββατο είχε απορρίψει τις εκκλήσεις υπουργών του κόμματος Λικούντ για την απέλαση από τα παλαιστινιακά εδάφη του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αραφάτ.

    [14] Σεισμός 4,7 Ρίχτερ στη Τουρκία

    Πηγή: ΑΠΕ 21/1/2002 7:25:00 μμ

    Σεισμός μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε σήμερα τη Σμύρνη, χωρίς να προκληθούν θύματα ή ζημιές. Ο σεισμός σημειώθηκε στις 16:34 (ώρα Ελλάδας) και το επικεντρό του εντοπίστηκε κοντά στο Τουργκουτλού, περί τα πενήντα χιλιόμετρα ανατολικά της Σμύρνης, σύμφωνα με το ινστιτούτο σεισμολογίας Καντιλι της Κωνσταντινούπολης, που επικαλείται το Ανατολή. Από τον σεισμό προκλήθηκε πανικός στους κατοίκους.

    [15] Σκότωσε τα παιδιά του γιατί έχασε την επιμέλεια

    Πηγή: ΑΠΕ 21/1/2002 2:46:00 μμ

    Ένας 49χρονος από το Χονγκ Κονγκ σκότωσε τα δύο του παιδιά και τραυμάτισε σοβαρά το τρίτο του παιδί όταν έχασε την επιμέλειά τους μετά την έκδοση της σχετικής δικαστικής απόφασης. Ο πατέρας, μόλις του επιδόθηκε η απόφαση, κατελήφθη από αμόκ, άρπαξε ένα σφυρί και ένα μπαλτά, επετέθη στα παιδιά και στη συνέχεια αυτοκτόνησε.

    Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο άνδρας από την αρχή απειλούσε ότι θα σκοτώσει τα παιδιά εάν δεν του εκχωρείτο η επιμέλεια. Δύο μέρες νωρίτερα το δικαστήριο είχε αποφασίσει να δοθεί η επιμέλεια των δυο θυγατέρων του ηλικίας 10 και 12 χρόνων στη συζυγό του, ενώ εκείνος θα διατηρούσε την επιμέλεια του 9χρονου γιου του.

    Στο σημείωμα που άφησε ο άνδρας μετά την πράξη του δηλώνει ότι τον δυσαρέστησε πολύ η απόφαση του δικαστηρίου η οποία ήταν η συνέπεια των εισηγήσεων των κοινωνικών λειτουργών.

    [16] Εγκαίνια του νέου κτιρίου Εθνικής Τράπεζας

    21/1/2002 6:26:00 μμ

    Η κυβέρνηση καλωσορίζει και ενθαρρύνει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες και αναδιαρθρώσεις, όμως, ούτε τις διατάσσει ούτε τις ποδηγετεί, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στα εγκαίνια του νέου κτιρίου της Εθνικής Τράπεζας. Οι επιχειρήσεις οφείλουν να παίρνουν τις πρωτοβουλίες τον κατάλληλο χρόνο και να τις αξιοποιούν με αξιοπιστία, συνέπεια και αποφασιστικότητα. Οχι με βάση την αδράνεια και τις ξεπερασμένες αντιλήψεις του παρελθόντος, πρόσθεσε. Χρειάζεται όραμα για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε την εθνική ανταγωνιστικότητα, κατέληξε ο κ. Σημίτης. Αναφερόμενος γενικότερα στην ελληνική οικονομία ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μία ανοδική πορεία και η διεθνής της θέση έχει αναβαθμιστεί περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

    Ιχυρή η ελληνική θέση στο διεθνές σκηνικό, νέες προοπτικές ανάπτυξης

    Ο πρωθυπουργός μιλώντας στο αμφιθέατρο του νέου κτιρίου -το οποίο βρίσκεται στη συμβολή των οδών Σοφοκλέους και Αιόλου- παρουσία, υπουργών, της διοίκησης της Εθνικής, του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Λουκά Παπαδήμου, του πρόεδρου της Alpha Bank Γιάννη Κωστόπουλου, καθώς και πλήθους τραπεζιτών και επιχειρηματιών, υπογράμμισε την αισιοδοξία του για την πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

    Ο κ.Σημίτης επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει εισέλθει σε μια ανοδική τροχιά, η διεθνής της θέση έχει αναβαθμιστεί, τόνισε όμως ότι οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό και ένταση.

    Οπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, κεντρικός άξονας της κυβερνητικής πολιτικής για την ισχυροποίηση της ελληνικής οικονομίας είναι η διαμόρφωση ισχυρών ελληνικών επιχειρήσεων με ικανό μέγεθος, εξωστρέφεια και διεθνή ανταγωνιστικότητα με δυναμική ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή και δυνατό όνομα στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, η Κυβέρνηση έχει διαμορφώσει ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο με απελευθερωμένες αγορές και επαρκή κίνητρα για να προχωρήσουν οι επιχειρήσεις σε εκσυγχρονισμό, σε συνεργασίες, συγχωνεύσεις και συμπράξεις που είναι απαραίτητες στο νέο ευρωπαϊκό τοπίο.

    Αναφερόμενος γενικότερα στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο κ.Σημίτης τόνισε ότι βρίσκεται σε σταθερό δρόμο, με στερεά θεμέλια και ασφαλή προοπτική. Υπογράμμισε πάντως πως η Ελλάδα έχει να καλύψει την απόσταση που τη χωρίζει από τους εταίρους της.

    Ο πρωθυπουργός έδωσε ως παράδειγμα της θετικής προοπτικής το γεγονός ότι με βάση το δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης που καταρτίζει ο ΟΗΕ, η Ελλάδα ανήκει στις 23 πιο αναπτυγμένες χώρες του κόσμου, ενώ με βάση το δείκτη παγκοσμιοποίησης, που δείχνει την εξωστρέφεια μιας χώρας, το 2001 η Ελλάδα κατείχε την 26η θέση.

    Ο κ.Σημίτης αναφέρθηκε στα τρία ποιοτικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν την αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης: Το πρώτο είναι η σημαντική συμβολή που έχουν οι επενδύσεις, που αυξήθηκαν ραγδαία την τελευταία οκταετία, το δεύτερο στοιχείο είναι η έμφαση στην αειφόρο ανάπτυξη και το τρίτο είναι η ανάπτυξη να ενισχύει την κοινωνική δικαιοσύνη και κοινωνική συνοχή.

    Ο πρωθυπουργός δεν έκανε καμία απευθείας αναφορά ούτε στο ναυάγιο της συγχώνευσης Εθνικής και Alpha Bank, ούτε στην διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας.

    Από την πλευρά του ο διοικητής της Εθνικής Θεόδωρος Καρατζάς σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι δεν τίθεται θέμα παραίτησης του, ενώ στην ομιλία του υπογράμμισε ότι η τράπεζα επέδειξε για άλλη μια φορά την τάση για πρωτοπορία και προσαρμογή στα νέα δεδομένα με την ανακοίνωση της συγχώνευσης της με την Alpha Bank. "Η προσπάθεια αυτή ατυχώς δεν καρποφόρησε. Το γεγονός αυτό δεν μας αποθαρρύνει. Θα συνεχίσουμε με σύστημα και συνέπεια" υπογράμμισε ο κ.Καρατζάς.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Ακής Τσοχατζόπουλος, κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις, υπογράμμισε ότι η αγορά έχει την αυτονομία, η πολιτεία όμως είναι υποχρεωμένη να καλλιεργεί περιβάλλον εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων, εργαζομένων και κράτους.

    160 χρόνια λειτουργίας της Εθνικής Τράπεζας

    Ο κ.Σημίτης, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 160 ετών από την έναρξη λειτουργίας της Εθνικής, εξήρε την συμβολή της Τράπεζας και των εργαζομένων στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. "Ολα αυτά τα χρόνια στάθηκε η Εθνική Τράπεζα στήριγμα της ελληνικής οικονομίας. Συνέβαλε στη δημιουργία πλούτου από την εποχή που η Ελλάδα ήταν μια αγροτική χώρα, ανοιχτή όμως πάντα στη διεθνή οικονομία, μέχρι τις μέρες μας, όπου με την επενδυτική προσπάθεια στην υποδομή και την ωρίμανση του παραγωγικού ιστού της, διεκδικεί και κερδίζει μια ξεχωριστή θέση στον κόσμο. Στην περιοχή της και στον κόσμο. Καίρια ήταν η συμβολή του προσωπικού της. Δούλεψε σκληρά και με αφοσίωση για την επιτυχία", τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Στην δικιά του ομιλία ο κ.Καρατζάς αναφέρθηκε αναλυτικά στην δημιουργία του νέου κτιρίου που έγινε μετά από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό και τα εγκαίνια του συμπίπτουν με την συμπλήρωση 160 ετών λειτουργίας της Εθνικής. "Η Εθνική Τράπεζα είναι ήδη ένας ισχυρός και δυνατός Οργανισμός σε ανοδική πορεία, αποφασισμένος να δράσει ως καταλύτης μεγάλων και εξωστρεφών επιχειρήσεων, που θα εκπροσωπήσουν με επιτυχία την οικονομία της χώρα μας στο στίβο του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου ανταγωνισμού" υπογράμμισε ο κ.Καρατζάς.

    Ο διοικητής της Εθνικής αναφέρθηκε στην πορεία της ελληνικής οικονομίας επισημαίνοντας ότι "η εισδοχή της χώρας μας στην οικονομική και νομισματική ένωση και η υιοθέτηση του ευρώ αποτελούν σταθμό τεράστιας σημασίας, που οι επερχόμενες γενεές θα κατανοήσουν και που εμείς, ίσως, ζώντας τα γεγονότα, δεν είμαστε ακόμη σε θέση να συνειδητοποιήσουμε".

    [17] Συμφωνία συνεργασίας ING-Τράπεζας Πειραιώς

    21/1/2002 7:36:00 μμ

    Mια σημαντική στρατηγική συμφωνία στον χώρο της ελληνικής οικονομίας, η οποία οδηγεί στη δημιουργία ενός ισχυρού επιχειρηματικού σχήματος, οριστικοποιήθηκε μεταξύ του διεθνούς τραπεζο-ασφαλιστικού ομίλου ING/Nationale Nederladen και της Τράπεζας Πειραιώς. Οπως ανέφερε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας η προοπτική είναι να πάρει η ING το 5% των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς και η Πειραιώς να αποκτήσει ποσοστό συμμετοχής 20% στον Τραπεζο-ασφαλιστικό Ομιλο Nationale Nederladen, ενώ παράλληλα συμφωνήθηκε η προώθηση και διανομή των προϊόντων της Τράπεζας Πειραιώς -π.χ. πιστωτικές κάρτες, καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια, κ.α.- να πραγματοποιείται από το δίκτυο των 2.500 ασφαλιστικών συμβούλων και τα 100 καταστήματα της NN στην Ελλάδα.

    Επιβεβαιώνεται η εμπιστοσύνη στην θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας

    Ο κ.Σάλλας υπογράμμισε ότι ο ολλανδικός τραπεζοασφαλιστικός κολοσσός με την συνεργασία του με την Τράπεζα Πειραιώς εκφράζει γενικότερα την εμπιστοσύνη του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την δυναμική του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

    Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Jan Nijssen, μέλους της εκτελεστικής επιτροπής (Executive Committee) της ING Europe και προέδρου για την περιοχή της Κεντρικής Ευρώπης, στην τελετη υπογραφής της συμφωνίας που πραγματοποιήθηκε στο Αμστερνταμ και τις οποίες μετέφερε ο κ.Σάλλας: "Αυτή η στρατηγική συμμαχία αντανακλά στην πεποίθησή μας για την ανάπτυξη της ελληνικής χρηματοοικονομικής αγοράς με τη δημιουργία ενός πρωτοποριακού τραπεζοασφαλιστικού σχήματος στην Ελλάδα με υφιστάμενα μερίδια αγοράς 14% στις ασφάλειες ζωής, 10% στον τραπεζικό τομέα και 8% στη διαχείριση κεφαλαίων".

    Η στρατηγική συνεργασία προβλέπει επίσης, πέραν από την συνεργασία για την προώθηση κοινών προϊόντων, την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των εταίρων, με την απόκτηση αμοιβαίας μετοχικής συμμετοχής. Η συμμετοχή της Τράπεζας Πειραιώς θα πραγματοποιηθεί με αύξηση κεφαλαίου των εταιρειών της ΝΝ Ελλάδος, όπου η Τράπεζα Πειραιώς θα αποκτήσει ποσοστό συμμετοχής 20%, ενώ ο Όμιλος ING θα αποκτήσει στην Τράπεζα Πειραιώς μετοχική συμμετοχή 5% μέσω της ΝΝ Ελλάδος.

    Η συνεργασία των Ομίλων θα είναι αποκλειστική και για τις δύο πλευρές στην Ελλάδα, υπό την έννοια ότι ο Όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς και η ING/Nationale Nederladen (ING/NN) θα προωθούν αποκλειστικά τα τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα του κοινού επιχειρηματικού σχήματος. Αντίστοιχα, ο Όμιλος ING/NΝ θα διεξάγει τις τραπεζικές του εργασίες αποκλειστικά μέσω της Τράπεζας Πειραιώς, δεδομένου ότι οι υφιστάμενες τραπεζικές εργασίες της ING στην Ελλάδα θα απορροφηθούν από την Τράπεζα Πειραιώς. Τα δίκτυα της Τράπεζας Πειραιώς και της ING/NN Ελλάδος, καθώς και εξειδικευμένο δίκτυο πωλήσεων, θα διανέμουν τα τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα που θα παράγει η κοινή επιχείρηση τραπεζοασφαλειών. Τα Ομαδικά Ασφαλιστικά Προϊόντα θα πωλούνται από το κοινό επιχειρηματικό σχήμα και θα προωθούνται και από τα δύο δίκτυα, της Τράπεζας Πειραιώς και της ΝΝ Ελλάδος. Η προώθηση των κοινών προϊόντων θα αρχίσει σταδιακά από τις 15 Μαρτίου 2002.

    Ειδικότερα στον Τομέα της Διαχείρισης Περιουσίας Τρίτων (Asset Management), η συμφωνία προβλέπει τη συγκέντρωση υπό ενιαία διαχείριση όλων των Αμοιβαίων Κεφαλαίων των δύο Ομίλων στην Ελλάδα, καθώς και τον εμπλουτισμό τους με διεθνή προϊόντα της ING Asset Management (Funds Λουξεμβούργου κ.α.). Η Διαχείριση Περιουσίας Τρίτων θα γίνεται με τη μεταφορά της διεθνούς εμπειρίας συστημάτων και τεχνογνωσίας του Ομίλου ING, ο οποίος έχει υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους άνω των 500 δισ. ευρώ. Όλα τα κοινά επιχειρηματικά σχήματα και προϊόντα θα φέρουν το διακριτικό τίτλο ING PIRAEUS.

    Οπως ανέφερε ο κ.Σάλλας, συμφωνήθηκε ακόμη η προώθηση και διανομή των προϊόντων λιανικής τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς (πιστωτικές κάρτες, καταναλωτικά δάνεια, στεγαστικά δάνεια, δάνεια προς μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις κ.α.) να πραγματοποιείται από το δίκτυο των 2.500 ασφαλιστικών συμβούλων και τα 100 καταστήματα της NN στην Ελλάδα.

    Η Σίγμα ΑΧΕΠΕΥ, επίσης, θα είναι η προτιμώμενη χρηματιστηριακή εταιρεία όλων των κοινών επιχειρηματικών σχημάτων και του Ομίλου ING/NN στην Ελλάδα. Οι δύο εταίροι συμφώνησαν ακόμα να προχωρήσουν στην εκπόνηση σχεδίου για επέκταση των κοινών τομέων δράσης και στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης, όπως Βουλγαρία και Τουρκία.

    Οπως υπογράμμισε ο κ.Σάλλας, η στρατηγική συνεργασία σηματοδοτεί την έντονη παρουσία της ING στη ΝΑ Ευρώπη, ενώ παράλληλα ενισχύει την ανταγωνιστικότητα και τη θέση της Τράπεζας Πειραιώς στην Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη, δεδομένου ότι η ING έχει παρουσία σε 64 χώρες στο κόσμο σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης, με σύνολο ενεργητικού 700 δισ. ευρώ που την τοποθετεί στην πέμπτη θέση από πλευράς τραπεζοασφαλιστικού τομέα στην Ευρώπη και στη δεύτερη θέση από πλευράς διαχείρισης κεφαλαίων.

    πηγές ΝΕΤ, ΑΠΕ

    [18] Στις Βρυξέλλες ο Χριστοδουλάκης

    Πηγή: ΑΠΕ 21/1/2002 2:45:00 μμ

    Η οικονομική κατάσταση στις κυριότερες περιοχές του κόσμου και οι οικονομικές προοπτικές στις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, στο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωζώνης (Eurogroup) που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες. Επίσης θα συζητηθούν θέματα σχετικά με τις δημοσιονομικές εξελίξεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας.

    Αύριο συνεδριάζει το ΕΚΟΦΙΝ

    Από ελληνικής πλευράς στο Συμβούλιο μετέχει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, ο οποίος αναχωρεί για τις Βρυξέλλες οπου και θα παραμείνει και αύριο για να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Υπουργών ΕΚΟΦΙΝ. Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Υπουργών ΕΚΟΦΙΝ θα συζητηθούν οι προτεραιότητες της ισπανικής προεδρίας (άσκηση καθηκόντων προεδρίας Συμβουλίου Υπουργών) στον οικονομικό τομέα.

    Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι και η ενιαία χρηματοπιστωτική αγορά, η πορεία της πολιτικής και κοινωνικής συνοχής και τα μέτρα κατά της τρομοκρατίας, στο βαθμό που αυτά εντάσσονται στις αρμοδιότητες του Συμβουλίου, όπως το ξέπλυμα χρήματος και οι δράσεις για την προώθηση της διαφάνειας στην κίνηση κεφαλαίων.

    [19] Ευρασιατική συμμμαχία για το φυσικό αέριο

    Πηγή: ΑΠΕ 21/1/2002 6:21:00 μμ

    Τη δημιουργία ευρασιατικής συμμμαχίας των χωρών-παραγωγών φυσικού αερίου της Κεντρικής Ασίας πρότεινε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη σημερινή συνάντησή του στη ρωσική πρωτεύουσα με τον Τουρκμένο πρόεδρο Σαπαρμουράντ Νιγιάζοφ. Η συμμαχία αυτή μεταξύ της Ρωσίας, του Τουρκμενιστάν, του Καζακστάν και του Ουζμπεκιστάν έχει - σύμφωνα με αναλυτές - στόχο να εξασφαλίσει τη συνέχιση της διέλευσης του φυσικού αερίου της περιοχής από το δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου επί ρωσικού εδάφους που ελέγχει η Gazprom.

    Συμφώνια για την διασφάλιση της ροής του φυσικού αερίου

    Η συμμαχία αυτή, "η οποία θα λάβει υπόψη τα συμφέροντα όλων, του Τουρκμενιστάν, της Ρωσίας, του Καζακστάν και του Ουζμπεκιστάν", θα επιτρέψει "τη διασφάλιση της ισορροπίας μεταξύ παραγωγής και κατανάλωσης φυσικού αερίου", πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.

    Η ψαλίδα μεταξύ κόστους παραγωγής του φυσικού αερίου στην περιοχή και της τιμής πώλησής του στη Δύση, 3 με 4 δολάρια ανά τόννο έναντι 125 με 130 δολάρια, αφήνει περιθώρια για ενδεχόμενο πολέμου τιμών, επισημαίνει ο αναλυτής στην Aton Στέφεν Ντασέφσκι, κάτι το οποίο "δεν είναι προς το συμφέρον κανενός".

    Η αυξανόμενη παραγωγή φυσικού αερίου του Τουρκμενιστάν αποτελεί εν δυνάμει κίνδυνο για το ρωσικό μονοπώλιο της εν λόγω βιομηχανίας, την Gazprom.

    Προς το παρόν, οι χώρες-παραγωγοί φυσικού αερίου της Κεντρικής Ασίας δεν διαθέτουν εναλλακτικές οδούς διέλευσης για τις ποσότητες τους, αν και την προηγούμενη βδομάδα το Ισλαμαμπάντ ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμο να ενεργοποιήσει εκ νέου το παλαιότερο σχέδιο κατασκευής αγωγού, το οποίο θα συνδέει, μέσω Αφγανιστάν, το Τουρκμενιστάν με το Πακιστάν.

    Θέτοντας η Ρωσία το δίκτυο αγωγών της στη διάθεση των χωρών της Κεντρικής Ασίας, επιθυμεί να επιτύχει τον έλεγχο των ποσοτήτων των εξαγωγών όσο και αυτόν του τελικού προορισμού.

    Η ετήσια παραγωγή ρωσικού φυσικού αερίου ανέρχεται σε 585 δισ. κυβικά μέτρα, αυτή του Ουζμπεκιστάν σε 50 δισ. κυβικά μέτρα, του Τουρκμενιστάν σε ποσότητα άνω των 45 δισεκατομμυρίων, ενώ αυτή του Καζακστάν σε 10 δισεκατομμύρια.

    [20] Στον ΠΑΟ ο Μηνάς Πίτσος

    Πηγή: ΑΠΕ 21/1/2002 7:10:00 μμ

    Τον 22χρονο αμυντικό του ΟΦΗ Μηνά Πίτσο, απέκτησε σήμερα ο Παναθηναϊκός. Ο διεθνής με την ομάδα των ελπίδων παίκτης, υπέγραψε 5ετές συμβόλαιο χωρίς να γίνουν γνωστά τα οικονομικά δεδομένα της μεταγραφής. Ο Πίτσος ξεκίνησε την καριέρα του στον ΟΦΗ' 94, ενώ από την περίοδο 1999 αγωνίζεται στην πρώτη ομάδα του Κρητικού συλλόγου. Συνολικά, ο Πίτσος, έχει στην πρώτη εθνική 25 συμμετοχές, ενώ μόλις φέτος πέτυχε το πρώτο του τέρμα (κόντρα στον Ιωνικό).

    [21] Αποκλείστηκε ο Γιαννούλης από την Εθνική

    Πηγή: ΑΠΕ 21/1/2002 7:01:00 μμ

    Με μοναδικό απόντα, τον Γιάννη Γιαννούλη, συνεχίζεται η προετοιμασία της εθνικής μας ομάδας μπάσκετ των ανδρών, ενόψει του αγώνα με αντίπαλο την αντίστοιχη του Ισραήλ για την ημιτελική φάση του Ευρωμπάσκετ 2003 που θα γίνει την Τετάρτη στο Τελ Αβίβ. Ο διεθνής σέντερ αντιμετωπίζει πρόβλημα στην κοιλιακή χώρα του (αιμάτωμα), με αποτέλεσμα να εξετασθεί από τον γιατρό της Εθνικής, Στέλιο Μαχαίρα και να αποφασισθεί, ο αποκλεισμός του από την αποστολή της Εθνικής που θα ταξιδέψει αύριο στο Ισραήλ. Αντίθετα, ο Θοδωρής Παπαλουκάς έκανε την πρώτη προπόνηση με τους υπόλοιπους συμπαίκτες του, χωρίς να νιώσει ενοχλήσεις στον αγκώνα του.

    [22] Στην Αθήνα ο Ντένις Οσβαλντ

    Πηγή: ΝΕΤ 21/1/2002 6:08:00 μμ

    Την πορεία της ελληνικής προετοιμασίας για το 2004 εξέτασε σήμερα, στην έδρα του ΑΘΗΝΑ 2004, ο πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής της ΔΟΕ Ντένις Οσβαλντ, επικεφαλής κλιμακίου αξιωματούχων της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Η ατζέντα των συζητήσεων ήταν συγκεκριμένη και περιορισμένη, μια και πρόκειται για τη μικρή συντονιστική επιτροπή και περιλάμβάνε την πρόοδο στις αθλητικές εγκαταστάσεις, τα οδικά έργα, το Ολυμπιακό χωριό και τον ευαίσθητο τομέα της φιλοξενίας.

    Ικανοποιητικοί οι ρυθμοί προετοιμασίας

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η συντονιστική επιτροπή βρίσκει ικανοποιητικούς τους ρυθμούς προετοιμασίας, ενώ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της φιλοξενίας, όπου υπάρχει έλλειμμα περίπου τριών χιλιάδων κλινών, το οποίο δεν αποκλείεται να καλυφθεί από επιπλέον καμπινές κρουαζιερόπλοιων.

    Η Συντονιστική επιτροπή, διαπίστωσε μικρές και σε πολλές περιπτώσεις αμελητέες καθυστερήσεις έργων, ενώ έλαβε δεσμεύσεις τόσο από κυβερνητικά στελέχη, όσο και από την οργανωτική επιτροπή, ότι οι καθυστερήσεις αυτές θα καλυφθούν μέσα στο μήνα.

    Η επίσκεψη του κυρίου Οσβαλντ θα ολοκληρωθεί αύριο το μεσημέρι, με την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου στο Ζάππειο.

    [23] ΠΑΟ: Τραυματίας ο Μουλαομέροβιτς

    Πηγή: ΑΠΕ 21/1/2002 7:07:00 μμ

    Προς το χειρουργείο οδεύει ο Νταμίρ Μουλαομέροβιτς, μεγαλώνοντας ακόμη περισσότερο τη λίστα των αγωνιστικών προβλημάτων που ταλανίζουν τον Παναθηναϊκό. Ο Κροάτης γκαρντ, αναμένεται να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στη μέση αφού δεν κατάφερε να ξεπεράσει τις ενοχλήσεις που ένοιωθε εδώ και αρκετό καιρό. Η επέμβαση θα γίνει σε νοσοκομείο του Ζάγκρεμπ και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αναμένεται να απουσιάσει από τις αγωνιστικές υποχρεώσεις των "πρασίνων" για τους δύο επόμενους μήνες.

    [24] Ο πιο κομψός άνδρας του κόσμου ο Καρζάι

    Πηγή: ΑΠΕ 21/1/2002 2:49:00 μμ

    Ο νέος ηγέτης του Αφγανιστάν ο Χαμίντ Καρζάι φαίνεται να διασκεδάζει με τον τίτλο που του απεδόθη ως εξαιρετικά κομψού ελπίζει όμως να μπορέσει να κερδίσει και κάποιο άλλο τίτλο για το έργο που θα παράξει. Ο χαμηλών τόνων Αφγανός ηγέτης από την φυλή των Παστούν αναγνωρίζεται πλέον εύκολα από την πράσινη και μωβ παραδοσιακή ουζμπέκικη ενδυμασία που φορά συνήθως, καθώς και από το γιλέκο από δέρμα προβάτου που φορά από πάνω.

    "Εχουμε ήδη επιτύχει πολλά, ελπίζουμε να επιτύχουμε περισσότερα", δήλωσε ο 44χρονος Καρζάι κατά τη διάρκεια της δεξίωσης για τις προσωπικότητες που μετέχουν στη διήμερη σύνοδο των δωρητών για το Αφγανιστάν στο Τόκιο.

    " Εκείνο που με εξέπληξε ευχάριστα χθες ήταν το γεγονός ότι το παραδοσιακό μου "σαπάν" αποτελεί πλέον μόδα. Πιστεύω ότι αυτό συνέβη μετά από μια σχετική ανακοίνωση του οίκου Γκούτσι. Ας κάνουμε όμως κάτι ακόμα για τη χώρα μου", δήλωσε χαμογελώντας ο Καρζάι.

    Τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ είχαν μεταδώσει πριν αρκετές μέρες ότι ο κορυφαίος σχεδιαστής του οίκου Γκούτσι Τομ Φορντ είχε χαρακτηρίσει τον Χαμίντ Καρζάι "ως τον κομψότερο άνδρα του κόσμου.

    [25] Υφεση των πωλήσεων PC ανησυχεί την Microsoft

    21/1/2002 2:26:00 μμ

    Ανήσυχη για τη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης των πωλήσεων προσωπικών υπολογιστών φέτος, καθώς και γι' αυτόν των σχετικών με την πληροφορική επενδυτικών δαπανών των επιχειρήσεων, είναι η Microsoft. Η εταιρία με ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι η αγορά των υπολογιστών τους τελευταίους μήνε βρίσκεται σε ύφεση, καθώς οι πωλήσεις το τρίμηνο Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου 2001 μειώθηκαν.

    Ο οικονομικός διευθυντής της Microsoft Τζον Κόνορς προέβλεψε ότι οι πωλήσεις προσωπικών υπολογιστών θα συνεχίσουν να μειώνονται μέχρι τον Ιούνιο (λήξη του οικονομικού έτους της), ενώ η προηγούμενη πρόβλεψη έκανε λόγο για ανάκαμψη των πωλήσεων στους πρώτους μήνες του 2002.

    Τα Windows XP, τα καλύτερα της σειράς

    Παρά την είσοδο στην αγορά των νέων προϊόντων της Windows XP και Xbox, η κερδοφορία της στο τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2001 απογοήτευσε την αγορά, καθώς η Microsoft αναγκάστηκε να αναλάβει δαπάνες σχετικές με τη διευθέτηση της γνωστής αντιμονοπωλιακής υπόθεσης ίση με 8 σεντς ανά μετοχή.

    Τα Windows XP παρουσίασαν αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον σε σχέση με τη σειρά λογισμικού Windows. Οι σχετικές πωλήσεις ανέρχονται στο διάστημα από 25 Οκτωβρίου μέχρι σήμερα σε 17 εκατομμύρια πακέτα.

    Πηγές: Bloomberg News, Financial Times

    [26] Ψηφιακό Μινωϊκό πλοίο

    21/1/2002 4:54:00 μμ

    Στο πέλαγο του κυβερνοχώρου ταξιδεύει τώρα ένα Μινωϊκό πλοίο. Το πλοίο που πήρε "σάρκα και οστά" χάρη σε ένα πρόγραμμα Ναυτικής Πειραματικής Αρχαιολογίας, με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας, στην οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή, είναι τώρα έτοιμο για τον επόμενο ...σταθμό του που είναι η υλοποίησή του υπό κλίμακα στην αρχή και σε πλήρες μέγεθος αμέσως μετά.

    Η ψηφιακή αναπαράσταση του μοναδικού αυτού δείγματος της αρχαίας νησιωτικής ναυπηγικής σχολής παρουσιάστηκε σήμερα στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας από την επιστημονική ερευνητική ομάδα η οποία σε συνεργασία με το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης υλοποιούν το πρόγραμμα με αντικείμενο την "Ανακατασκευή του Μινωϊκού Πλοίου".

    Στην εκδήλωση, εκτός από τη γενική ενημέρωση για την οκτάμηνη πορεία του προγράμματος, παρουσιάστηκαν τα ανακατασκευασμένα αρχαία εργαλεία ναυπηγικής, οι εντοπισμένες λέξεις της γραμμικής γραφής Β, που έχουν άμεση σχέση με το Μινωϊκό πλοίο, καθώς και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία.

    Το πλοίο, είναι ένα πολύτιμο απόκτημα για την Κρήτη, διότι αποτελεί εξαιρετικό δείγμα μιας σπουδαίας κατασκευαστικής μεθόδου η οποία χαρακτηρίζει τη νησιωτική ναυπηγική σχολή κατά την εποχή του Χαλκού. Παράλληλα, όμως το πλοίο αυτό φαίνεται ότι διέθετε και αξιόλογες αρετές πλεύσης επιχειρώντας μεγάλα ταξίδια μακριά από τις βάσεις του.

    Τώρα, δεν απομένει παρά η ναυπήγησή του, της οποίας όμως θα προηγηθεί η κατασκευή ενός μοντέλου σε κλίμακα 1:5, στο οποίο θα εφαρμοστεί πλήρης προσομείωση της ναυτικής διαδικασίας ώστε να αποκτηθούν οι ελάχιστες απαιτούμενες βεβαιότητες και να εκτεθούν σε ειδικό επιστημονικό συνέδριο, κατά τα μέσα της άνοιξης, τα τελικά συμπεράσματα της έρευνας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 21 January 2002 - 17:56:21 UTC