Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-01-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύσκεψη για τον προϋπολογισμό Ολυμπιακών
  • [02] Συνάντηση Δημητρίου-Στεφανόπουλου
  • [03] Σύσταση επιτροπής για ελληνοποιήσεις ζητά η ΝΔ
  • [04] Εκρηξη σε ΑΤΜ της Εθνικής
  • [05] Κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών
  • [06] Αργεντινή:Προσάραξη πλοίου-Σώο το πλήρωμα
  • [07] Προφυλακιστέοι οι Λασιθιωτάκης-Νορούσιαν
  • [08] Επίσκεψη Ετσεβίτ στην Ουάσιγκτον
  • [09] Σεισμός 6,4 Ρίχτερ στην Ινδονησία
  • [10] Εκλογή νέου προέδρου του ευρωκοινοβουλίου
  • [11] Πυρκαγιά σε οίκο ευγηρίας στη Γερμανία
  • [12] Σχολαστικοί έλεγχοι σε αμερικανικά Boeing
  • [13] ''Στον αέρα'' η συμφωνία Εθνικής-Alpha Bank
  • [14] Τέλος στην εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-ΕΕ
  • [15] Γερμανία: Καλπάζουσα αύξηση της ανεργίας
  • [16] Εν αναμονή του ντέρμπι Ολυμπιακού-ΑΕΚ
  • [17] Πανιώνιος με ελλείψεις κόντρα στη Λε Μαν
  • [18] Πονοκέφαλος Τσάρτα για τον Σάντος
  • [19] Παγκόσμια Ημέρα κατά Παιδικού Καρκίνου

    [01] Σύσκεψη για τον προϋπολογισμό Ολυμπιακών

    15/1/2002 9:28:00 πμ

    Τα μεγέθη του προϋπολογισμού των Ολυμπιακών Αγώνων, αναμένεται να οριστικοποιηθούν σήμερα σε σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας, ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού. Νωρίτερα ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο και θα τον ενημερώσει για τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στις ΗΠΑ.

    Επίσης στις 10:00 το πρωί συνεδριάζει στη Βουλή το ΚΥΣΕΑ, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, με κύριο θέμα την επιλογή των δύο νέων αρχηγών του ΓΕΣ και του ΓΕΑ.

    Στις 14:00 ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με το γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής Κώστα Λαλιώτη, ενόψει της απογευματινής συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ στις 19:00, υπό την προεδρία του κ. Σημίτη στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη.

    [02] Συνάντηση Δημητρίου-Στεφανόπουλου

    15/1/2002 9:58:00 πμ

    Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας, θα μιλήσει το πρωί στις κοινοβουλευτικές Επιτροπές Απόδημου Ελληνισμού και Ορθοδοξίας στη Βουλή. Ακολούθως θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας κ. Ευθυμίου, ενώ στη 1 το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο. Το απόγευμα θα παραστεί σε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

    [03] Σύσταση επιτροπής για ελληνοποιήσεις ζητά η ΝΔ

    15/1/2002 9:42:00 πμ

    Τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει πιθανές παράνομες ελληνοποιήσεις, σύμφωνα με το πόρισμα του εισαγγελέα Ντογιάκου, ζήτησαν οι βουλευτές της ΝΔ, με πρόταση που κατέθεσαν χθες στη βουλή με πρώτο υπογράφοντα τον πρόεδρο του κόμματος Κώστα Καραμανλή. Η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της απέδωσε την ενέργεια αυτή στην αναζήτηση άλλοθι από την ηγεσία της ΝΔ για την εκλογική ήττα της.

    Ο κ. Πρωτόπαπας πρόσθεσε μάλιστα, ότι θα πάρει για μια ακόμη φορά τη δέουσα απάντηση για τη νέα μικροκομματική κίνηση που επιχειρεί.

    Ο κ. Καραμανλής μιλώντας σε εκδήλωση της Γραμματείας Γυναικείων Θεμάτων του κόμματος επέκρινε την κυβέρνηση για έλλειψη συγκροτημένου σχεδίου συντονισμού, ενιαίας γραμμής, συναίσθησης και συνείδησης ευθύνης.

    [04] Εκρηξη σε ΑΤΜ της Εθνικής

    15/1/2002 8:11:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Εκρηξη σημειώθηκε στις 4 τα ξημερώματα στην είσοδο του υποκαταστήματος της Εθνικής τράπεζας επί της οδού Κερκύρας 54, στην Κυψέλη. Αγνωστοι είχαν τοποθετήσει στο αυτόματο μηχάνημα ανάληψης χρημάτων αυτοσχέδιο μηχανισμό αποτελούμενο από τρία γκαζάκια συνδεδεμένα με ένα μπιτόνι βενζίνης. Εξερράγησαν τα δύο γκαζάκια προκαλώντας σοβαρές ζημιές στο μηχάνημα αυτόματης ανάληψης, ενω έσπασαν και τα τζάμια της πρόσοψης του υποκαταστήματος. Μέχρι στιγμής δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης από κάποια οργάνωση και από την αστυνομία γίνονται έρευνες για να εντοπιστούν οι δράστες.

    [05] Κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών

    15/1/2002 9:52:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα δάσκαλοι και νηπιαγωγοί, ενώ οι καθηγητές θα προχωρήσουν σε τρίωρη στάση εργασίας στο τέλος της πρωινής και στην έναρξη της απογευματινής βάρδιας, ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου για την αξιολόγησή τους και την αύξηση των αποδοχών τους. Οι εκπαιδευτικοί θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12 το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Παιδείας.

    [06] Αργεντινή:Προσάραξη πλοίου-Σώο το πλήρωμα

    15/1/2002 10:17:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Καλά στην υγεία τους είναι οι 8 Ελληνες και 14 αλλοδαποί ναυτικοί του φορτηγού πλοίου "Στάνταρ Βαλόρ", που προσάραξε χθες σε αμμώδη αβαθή του ποταμού Παρανά Αργεντινής. Σύμφωνα με το Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, το πλοίο είχε αποπλεύσει από το λιμάνι Σαν Λορέντζο με προορισμό τη Βραζιλία φορτωμένο σογιάλευρο. Από την προσάραξη δεν έχει προκληθεί ρύπανση και δεν εμποδίζεται η διέλευση των πλοίων, ενώ γίνονται προσπάθειες για την αποκόλλησή του.

    [07] Προφυλακιστέοι οι Λασιθιωτάκης-Νορούσιαν

    15/1/2002 11:31:00 πμ

    Προφυλακιστέοι κρίθηκαν μετά τις απολογίες τους ενώπιον του πρώτου τακτικού ανακριτή ο Χριστόφορος Λασιθιωτάκης και ο φερόμενος ως συνεργός του Αλμπερτ Νορούσιαν, που κατηγορούνται για την υπόθεση της απαγωγής του επιχειρηματία Γιάννη Ζώνα. Ο Λασιθιωτάκης αρνήθηκε τις κατηγορίες και υποστήριξε ότι θα μιλήσει όταν ενημερωθεί για το σύνολο της δικογραφίας που φέρεται να ξεπερνά τις 500 σελίδες. Ο Ιρανός Νορούσιαν υπέβαλε ένσταση στο δικαστικό λειτουργό για την κράτησή του στην ασφάλεια πέραν των 48 ωρών, την οποία ο ανακριτής έκανε εν μέρει δεκτή.

    [08] Επίσκεψη Ετσεβίτ στην Ουάσιγκτον

    15/1/2002 8:30:00 πμ

    Με στόχο τη διασφάλιση οικονομικής βοήθειας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλά και τις ΗΠΑ όπως και την προβολή της γεωστρατηγικής θέσης της Τουρκίας, αρχίζει την τετραήμερη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ ο οποίος συναντάται αργότερα σήμερα με τον διοικητή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας. Αύριο ο κ. Ετσεβίτ θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο Μπους.

    Μείζονος σημασίας τα θέματα στην ατζέντα συνομιλιών

    Φωτο αρχείου

    Στο διπλωματικό πεδίο οι συνομιλίες του κ. Ετσεβίτ θα επικεντρωθούν στο Ιράκ. Θα επιχειρήσει να πείσει την αμερικανική κυβέρνηση να μην επιτεθεί εναντίον της χώρας αυτής υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει στον διαμελισμό της και στη δημιουργία ανεξάρτητου κουρδικού κράτους στα τουρκικά σύνορα, με σοβαρές αποσταθεροποιητικές συνέπειες για την Τουρκία.

    Ο κ. Ετσεβίτ αναμένεται να υπογραμμίσει τη σθεναρή υποστήριξη της Τουρκίας στον αγώνα της Αμερικής ενάντια στη διεθνή τρομοκρατία και θα επιχειρήσει να αναδείξει τον γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας του στην περιοχή προβάλλοντας και την επιθυμία της να ηγηθεί της πολυεθνικής ειρηνευτικής δύναμης στο Αφγανιστάν. Προς το παρόν η Αγκυρα έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να αποστείλει στο Αφγανιστάν 261 στρατιώτες.

    Θα συζητηθεί επίσης το Κυπριακό, όπου θα υπάρξουν αμερικανικές παραινέσεις για την επίδειξη διαλλακτικότητας εκ μέρους του Ρ. Ντενκτάς και την αποδοχή συμβιβαστικής λύσης, ενώ θα επισημανθεί και η ανάγκη συνέχισης του θετικού κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Στην ατζέντα θα βρίσκονται επίσης οι εξελίξεις στον Καύκασο και η προοπτική κατασκευής του αγωγού Μπακού - Σεϊχάν.

    Ο κ. Ετσεβίτ, που συνοδεύεται από 100 Τούρκους επιχειρηματίες, θα εκμεταλλευθεί την αυριανή παρουσία του στο Οβάλ Γραφείο για να προσφέρει στον Αμερικανό Πρόεδρο ένα κοράνι, μια κίνηση με σαφή συμβολισμό για τον ρόλο-κλειδί που θέλει να διαδραματίσει η Τουρκία ως κοσμική μουσουλμανική χώρα αλλά και στενή σύμμαχος των ΗΠΑ.

    Ο Τούρκος Πρωθυπουργός θα δει επίσης τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, από τον οποίο, μεταξύ άλλων, θα ζητήσει διαγραφή του στρατιωτικού χρέους ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως και τον υπουργό Οικονομικών Πολ Ονίλ, από τον οποίο θα ζητήσει να ανοίξει η Αμερική την αγορά της στα τουρκικά προϊόντα και κυρίως την κλωστοϋφαντουργία.

    Δεν θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ ο οποίος αναχώρησε σε αποστολή στην Ινδία και το Πακιστάν.

    [09] Σεισμός 6,4 Ρίχτερ στην Ινδονησία

    Πηγή: ΑΠΕ 15/1/2002 11:37:00 πμ

    Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ προκάλεσε έντονη ανησυχία στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας, Τζακάρτα, όπου χιλιάδες εργαζόμενοι εγκατέλειψαν τα γραφεία τους και βγήκαν στους δρόμους. Πάντως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές. Αξιωματούχος από την υπηρεσία Μετεωρολογίας και Γεωφυσικής στη Τζακάρτα δήλωσε ότι το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στα Στενά Σούντα, που χωρίζουν τα νησιά Ιάβα και Σουμάτρα. Ωστόσο ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί ακριβή στοιχεία για τον σεισμό, που έγινε στις 09.15 (ώρα Ελλάδας) και ήταν ιδιαιτέρως αισθητός στη Τζακάρτα.

    Οι σεισμοί είναι συχνό φαινόμενο στην Ινδονησία, όπου έχουν προκληθεί και σοβαρές ζημιές, αλλά σπανίως γίνονται τόσο αισθητοί στη Τζακάρτα, όπως ο σημερινός.

    [10] Εκλογή νέου προέδρου του ευρωκοινοβουλίου

    15/1/2002 10:04:00 πμ

    Ο σοσιαλιστής πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Μάριο Σοάρες, ανακοίνωσε χθες επίσημα από την έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ότι τελικά πέντε είναι οι υποψήφιοι που θα διεκδικήσουν σήμερα Τρίτη το αξίωμα της απερχόμενης προέδρου του Σώματος, Νικόλ Φοντέν. Εκτός του Σοάρες, οι άλλοι τέσσερις είναι ο 49χρονος φιλελεύθερος Ιρλανδός Πατ Κοξ, ο σοσιαλιστής Βρετανός Ντέιβιντ Μάρτιν 47 ετών, ο οικολόγος Γάλλος, Ζεράρ Ονεστά, 41 ετών, ο εκπρόσωπος της ενιαίας ευρωπαϊκής Αριστεράς Φρανσίς Βούρτς, 54 ετών και ο μη ενταγμένος σε κοινοβουλευτική ομάδα Δανός Γιένς Πέτερ Μπόντε, 53 ετών.

    Ως πρεσβύτερος της νομοθετικης Συνέλευσης των "15", ο 77χρονος Μάριο Σοάρες έκανε χθες την έναρξη των εργασιών της τρέχουσας συνόδου του Σώματος και ανακοίνωσε επίσημα τις πέντε υποψηφιότητες διαδοχής.

    Απο τους αναλυτές επικρατέστερος φέρεται ο κ. Πατ Κοξ, που θα τύχει της υποστήριξης των 232 ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

    Πρόεδρος του Σώματος εκλέγεται όποιος συγκεντρώσει απόλυτη πλειοψηφία των έγκυρων ψήφων.

    [11] Πυρκαγιά σε οίκο ευγηρίας στη Γερμανία

    15/1/2002 9:20:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε οίκο ευγηρίας στην πόλη Γκοσλάρ στην βόρεια Γερμανία. Οι πυροσβέστες ανέσυραν νεκρούς από τα ερείπια του κτιρίου δύο άνδρες ηλικίας 53 και 75 ετών, ενώ ένας τρίτος νοσηλεύεται με αναπνευστικά προβλήματα. Αλλοι 14 τρόφιμοι του γηροκομείου απομακρύνθηκαν με ασφάλεια από τους πυροσβέστες. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στον πρώτο όροφο του κτιρίου, ενώ πηγές της αστυνομίας υποπτεύονται ότι οφείλεται σε εμπρησμό. Οι ζημιές υπερβαίνουν τα 50.000 ευρώ.

    [12] Σχολαστικοί έλεγχοι σε αμερικανικά Boeing

    15/1/2002 10:10:00 πμ

    φωτο αρχείου

    Οι αρμόδιοι για την ασφάλεια των αεροσκαφών ελεγκτές της αμερικανικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας διέταξαν τη διενέργεια ελέγχων στο τμήμα της ουράς τουλάχιστον χιλίων αεροσκαφών παλαιού τύπου Boeing 737-100, λόγω πιθανών προβλημάτων στο σύστημα ελέγχου του οριζοντίου συστήματος σταθεροποίησης. Εκτιμάται ότι η διαταγή αυτή αφορά περίπου 1.080 αεροσκάφη καταχωρημένα στην αμερικανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, ενώ σε ολόκληρο τον κόσμο κυκλοφορούν περίπου 2.800 αεροπλάνα του ίδιου τύπου.

    [13] ''Στον αέρα'' η συμφωνία Εθνικής-Alpha Bank

    15/1/2002 8:19:00 πμ

    Οι κ.κ. Καρατζάς, Κωστόπουλος

    Το μεσημέρι αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με την πορεία συγχώνευσης Εθνικής Τράπεζας και Alpha Bank, που κινδυνεύει να οδηγηθεί σε "ναυάγιο" λόγω σημαντικών διαφωνιών που έχουν προκύψει από την κατανομή των αρμοδιοτήτων των ανώτατων στελεχών της νέας ενιαίας τράπεζας. Οι διοικητές των δύο τραπεζών, κ.κ. Καρατζάς και Κωστόπουλος θα έχουν σήμερα συνάντηση σε μια ύστατη προσπάθεια να γεφυρώσουν τις αντιθέσεις.

    Το πρωί συνεδριάζει η διοίκηση της Alpha Bank και το μεσημέρι θα προβεί σε ανακοινώσεις, ενώ χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο γραφείο του Διοικητή της Εθνικής.

    Οικονομικοί αναλυτές αναφέρουν ότι η διάλυση του "γάμου" της Εθνικής - Alpha Bank, αν τελικά πραγματοποιηθεί θεωρείται έκπληξη πρώτου μεγέθους με οικονομικές επιπτώσεις, το μέγεθος και η έκταση των οποίων δεν μπορεί ακόμη να εκτιμηθεί.

    Η έντονη φημολογία για τα προβλήματα στη συγχώνευση των δύο τραπεζών είχε ως αποτέλεσμα η τιμή των μετοχών τους να κλείσει με πτώση της Εθνικής με 3,69% και της Alpha Bank με απώλειες 3,23%. Το αρνητικο κλίμα επηρρέασε και το γενικο δείκτη στη Σοφοκλέους που εκλεισε με πτώση 1,97%.

    Ο σύλλογος εργαζομένων της Εθνικής επισημαίνει ότι οποιαδήποτε υπαναχώρηση της διοίκησης της Εθνικής σχετικά με το μάνατζμεντ της νέας τράπεζας θα έχει ως αποτέλεσμα την πραγματοποίηση απεργιακών κινητοποιήσεων.

    Οι συνάδελφοί τους της Alpha Bank στρέφονται κατά στελεχών της Εθνικής, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι πρέπει "να αναζητήσουν ανάμεσά τους αυτούς που επιδιώκουν με τη συγχώνευση να εξασφαλίσουν τη θεσούλα τους και γαία πυρί μιχθύτω".

    Η ανακοίνωση της συγχώνευσης της Εθνικής και της Alpha Bank έγινε την 1η Νοεμβρίου του περασμένου έτους.

    Στόχος της εκτελεστικής επιτροπής της νέας ενιαίας τράπεζας, όπως είχε ανακοινωθεί, ήταν η ταχεία ολοκλήρωση της νομικής συγχώνευσης και η έναρξη των διαδικασιών λειτουργικής συγχώνευσης με προσεκτικά βήματα.

    Οι διοικήσεις των δύο τραπεζών σε κοινή συνέντευξη Τύπου είχαν ανακοινώσει όλες τις επιμέρους λεπτομέρειες της συγχώνευσης καθώς και το πλήρες διοικητικό σχήμα της νέας τράπεζας.

    Οι συχνές κοινές εμφανίσεις του πρόεδρου της Alpha Bank Γιάννη Κωστόπουλου και του διοικητή της Εθνικής Θεόδωρου Καρατζά όχι μόνον δεν φανέρωναν κανένα απολύτως πρόβλημα στην πορεία της συγχώνευσης αλλά επιβεβαίωναν και το καλό κλίμα στο οποίο βρισκόταν η όλη διαδικασία.

    [14] Τέλος στην εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-ΕΕ

    15/1/2002 11:07:00 πμ

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου αποφάσισε οριστικά ότι η αμερικανική νομοθεσία για τις εξαγωγικές εταιρίες, παραβιάζει τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου, δικαιώνοντας τις αιτιάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία ζήτησε από την Ουάσιγκτον άμεση συμμόρφωση με την απόφαση. Η απόφαση αυτή είναι η τελική σε μια διαμάχη που κρατάει τέσσερα χρόνια και αφορά την Πράξη για τις Εξαγωγικές Πωλήσεις των αμερικανικών εταιριών, νομοθέτημα που σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ενωση δίνει στους αμερικανούς εξαγωγείς παράνομες επιδοτήσεις, ύψους 4 δις δολαρίων.

    "Τώρα έχουμε μια οριστική νομική απόφαση για την FSC", ήταν η πρώτη δήλωση του ευρωπαίου επιτρόπου για το εμπόριο Πασκάλ Λαμί. "Ασφαλώς είμαι ικανοποιημένος που ο ΠΟΕ επιβεβαίωσε αυτό που πάντα πιστεύαμε. Τώρα είναι η σειρά των ΗΠΑ να συμμορφωθούν με το πόρισμα του ΠΟΕ και να ρυθμίσουν το θέμα μια και καλή. Ως προς το 'πώς', αναμένουμε γρήγορα αμερικανικές προτάσεις".

    Στη συνέχεια η ΕΕ θα ζητήσει από την ομάδα διαιτησίας να αποφασίσει για το επίπεδο των κυρώσεων που μπορεί να επιβάλει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Ο Αμερικανός εκπρόσωπος εμπορίου Ρόμπερτ Ζέλικ έχει προειδοποιήσει ότι κυρώσεις της τάξεως των 4 δις δολαρίων εκ μέρους της ΕΕ θα πυροδοτήσουν "πυρηνικό όπλο στο εμπορικό σύστημα". Η ΕΕ αναμένεται να δημοσιεύει μια προκαταρτική λίστα με τα προϊόντα που είναι στόχος κυρώσεων, αλλά να μην ενεργοποιήσει προσωρινά τον μηχανισμό των κυρώσεων, αποβλέποντας σε μια συμβιβαστική λύση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Η αμερικανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει τώρα σοβαρό πρόβλημα πώς να προσαρμόσει τη νομοθεσία της και ζητάει από τον διεθνή οργανισμό έναν λεπτομερή "χάρτη" εμπορικής συμπεριφοράς.

    Πηγές: Financial Times, Ρόιτερ

    [15] Γερμανία: Καλπάζουσα αύξηση της ανεργίας

    15/1/2002 11:07:00 πμ

    Σε 4,3 εκατομμύρια ανήλθε ο αριθμός των ανέργων στην Γερμανία. Σε 4,3 εκατομμύρια αναμένεται να ανέλθει τον Ιανουάριο ο αριθμός των ανέργων στη Γερμανία,γράφει σήμερα η εφημερίδα Σααρμπρούκερ Τσάιτουνγκ, επικαλούμενη εκτιμήσεις του υπουργού Εργασίας, Γκερντ Αντρες. Αν οι εκτιμήσεις αυτές επαληθευτούν θα πρόκειται για σημαντική αύξηση του αριθμού των ανέργων.

    Τον περασμένο μήνα οι άνεργοι στη Γερμανία ανέρχονταν σε 3,963 εκατομμύρια ή 9,6% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού.

    Ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ ανακοίνωσε χθες σειρά μέτρων για την ενίσχυση της απασχόλησης καθώς το θέμα της ανεργίας αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

    Τα επίσημα στοιχεία για την ανεργία τον Ιανουάριο θα δοθούν στη δημοσιότητα στις αρχές Φεβρουαρίου.

    [16] Εν αναμονή του ντέρμπι Ολυμπιακού-ΑΕΚ

    Πηγή: ΑΠΕ 15/1/2002 11:23:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Ο Ολυμπιακός θα πάρει 6.300 εισιτήρια (από τα 21.000 που θα κυκλοφορήσουν συνολικά) για το ντέρμπι με την ΑΕΚ, που θα γίνει την Κυριακή στη Νέα Φιλαδέλφεια, σύμφωνα με έγγραφο που έστειλε η αστυνομία στην ΕΠΑΕ. Οπως είναι γνωστό, στη σύσκεψη για τα μέτρα ασφαλείας του ντέρμπι, η οποία έγινε την περασμένη Παρασκευή, δεν βρέθηκε η "χρυσή τομή" κι έτσι ανέλαβε η αστυνομία την κατανομή των εισιτηρίων. Πάντα σύμφωνα με το έγγραφο της αστυνομίας, οι οπαδοί του Ολυμπιακού θα καταλάβουν τις Θύρες 21-22-23-24 και 1-2.

    [17] Πανιώνιος με ελλείψεις κόντρα στη Λε Μαν

    15/1/2002 11:21:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Με τρια σημαντικά προβλήματα θα παραταχθεί η ομάδα μπάσκετ του Πανιώνιου κόντρα στη Λε Μαν σήμερα για την 8η ημέρα του Κυπέλλου Σαπόρτα. Συγκεκριμένα στη διάθεση του Παναγιώτη Γιαννάκη δεν θα βρίσκεται ο Γιώργος Διαμαντόπουλος που αισθάνθηκε ενοχλήσεις στο στομάχι και έμεινε στην Αθήνα, όπως και οι Λάζαρος Αγαδάκος (ενοχλήσεις στα γόνατα) και Κώστας Μάγλος (ενοχλήσεις στο πέλμα). που επίσης δεν ακολούθησαν την αποστολή για τη Γαλλία.

    [18] Πονοκέφαλος Τσάρτα για τον Σάντος

    Πηγή: ΑΠΕ 14/1/2002 11:55:00 μμ

    Προβλήματα στο κιτρινόμαυρο στρατόπεδο εν όψει του ντέρμπυ με τον Ολυμπιακό. Μετά την απουσία του Νικολαίδη από τον αγώνα με τον Ηρακλή και την ήττα με 3-2 στο Καυταντζόγλειο, προστέθηκε και ο τραυματισμός του Βασίλη Τσάρτα. Ο Ναουσαίος μέσος υπέστη κάκωση στο μετατάρσιο και η συμμετοχή του στο ντέρμπι της χρονιάς με τον Ολυμπιακό, είναι αμφίβολη.

    Το ιατρικό επιτελείο της Ενωσης, έχει πέσει πάνω στον διεθνή άσο, η παρουσία του οποίου είναι καταλυτική για την απόδοση της ομάδας και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η κατάσταση χαρακτηρίζεται "ελεγχόμενη".

    Αντίθετα με τον Τσάρτα, ο Ντέμης Νικολαίδης, δείχνει να ξεπερνά τον τραυματισμό του στην μέση και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα δώσει το παρόν στο παιχνίδι με τους "ερυθρόλευκους" από το αποτέλεσμα του οποίου, ενδέχεται να κριθεί ο φετινός πρωταθλητής.

    Στο μεταξύ, μεγάλη ικανοποίηση έφερε στο "στρατόπεδο" της ΑΕΚ, η χθεσινή εμφάνιση του Ιλια Ιβιτς. Αν και ο Σέρβος άσος δεν ήταν μεταξύ των "εκλεκτών" του Φερνάντο Σάντος, με την παρουσία του στο Καυταντζόγλειο απέδειξε στον Πορτογάλο τεχνικό, ότι μπορεί όχι απλά να τον υπολογίζει, αλλά να στηρίζεται σ΄ αυτόν.

    [19] Παγκόσμια Ημέρα κατά Παιδικού Καρκίνου

    15/1/2002 10:47:00 πμ

    Στην αυγή του 2002 και δυστυχώς οι ιατρικές έρευνες δεν έχουν καταφέρει να δώσουν το πολυπόθητο "όπλο" στον αγώνα κατά της επάρατης νόσου που κάθε χρόνο οδηγεί στο θάνατο χιλιάδες ανθρώπους, μεταξύ αυτών και πολλά παιδιά. Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου, για άλλη μια χρονιά, θλιβερά στοιχεία συναντούν το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με ειδικούς ογκολόγους, το 80% των παιδιών που πάσχουν από καρκίνο σε όλον τον κόσμο πεθαίνουν από την ασθένεια αυτή γιατί οι θεραπείες που μπορούν να τους σώσουν τη ζωή δεν φτάνουν ποτέ στις αναπτυσσόμενες χώρες. Μάλιστα εκτιμούν ότι περισσότερες από 100.000 ζωές θα μπορούσαν να σωθούν κάθε χρόνο αν οι θεραπείες αυτές ήταν διαθέσιμες στις συγκεκριμένες χώρες.

    Περίπου 250.000 παιδιά προσβάλλονται από καρκίνο κάθε χρόνο. Ομως στα τέσσερα από τα πέντε είτε δεν γίνεται διάγνωση, παρά μόνο όταν είναι αργά, ή γιατί δεν μπορούν να υποβληθούν στις θεραπείες που υπάρχουν στις αναπτυγμένες χώρες.

    Ομως, δύο βρετανικές σημαντικές φιλανθρωπικές οργανώσεις, η Εκστρατεία Αντικαρκινικής Ερευνας (CRC) και το Αυτοκρατορικό Ταμείο Αντικαρκινικής Ερευνας (ICRF) επισημαίνουν πως σχετικά απλές θεραπείες θα μπορούσαν να σώσουν ζωές.

    "Οι θεραπείες για τα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο δεν υπάρχει λόγος να είναι ακριβές. Μπορεί να έχουμε καλά αποτελέσματα με απλές και σχειτικά φτηνές τεχνικές, αν τις αναλάβουν ειδικευμένοι επιστήμονες", τόνισε ο Βασκάρ Σάχα, επικεφαλής της ICRF και πρόσθεσε: "Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι ο ανεπτυγμένος κόσμος να αρχίσει να μοιράζεται την πείρα του στις αντικαρκινικές θεραπείες".

    Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου, ο Σάχα επισήμανε πως πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα και ειδικά από μεγάλα ιδρύματα, από τους κυβερνητικούς οργανισμούς και από τις φαρμακοβιομηχανίες.

    Σύμφωνα με διεθνή στοιχεία από οργανώσεις γονέων παιδιών με καρκίνο, μόνο το 20% των καρκινοπαθών παιδιών υποβάλλεται σε επαρκείς θεραπείες. Δύο στα τρία παιδιά που εμφανίζουν καρκίνο και ζούν σε κάποια βιομηχανική χώρα γιατρεύονται.

    Αντίθετα στις αναπτυσσόμενες χώρες η πιό κοινή μορφή καρκίνου είναι το λέμφωμα που προκαλείται από τον ιό της ψευδοδιφθερίτιδας, έναν ιό που είναι πολύ εύκολο να αντιμετωπιστεί με απλά φάρμακα, τα οποία όμως δεν υπάρχουν στις χώρες αυτές.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 15 January 2002 - 9:55:52 UTC