Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-01-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κλειστά τα σχολεία στη βορειοανατολική Αττική
  • [02] Σε Λαρισαίο τα 3 εκατομμύρια ευρώ
  • [03] Επιτυχές το ταξίδι του Κ. Σημίτη στις ΗΠΑ
  • [04] Εισβολή Ισραηλινών σε παλαιστινιακή πόλη
  • [05] Σε αμερικανική βάση οι πρώτοι αιχμάλωτοι Ταλιμπάν
  • [06] Συνάντηση Κληρίδη-Ντενκτάς για αγνοουμένους
  • [07] Νέος κύκλος βίας στη Βόρεια Ιρλανδία
  • [08] Μέτρα Υπ. Ανάπτυξης για κερδοσκοπία
  • [09] Πολιτική χροιά αποκτά η χρεωκοπία της Ενρον
  • [10] Ερευνα της ΝΕΤ για τη χρήση του Ευρώ
  • [11] Παράταση προσαρμογής ταμειακών μηχανών
  • [12] Κατασκευή Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου
  • [13] ''Τρίποντο'' για τον... εθελοντισμό
  • [14] Νέος πρόεδρος για την Ακαδημία Αθηνών
  • [15] Ευρωπαϊκή οικολογική διάκριση της Ελλάδας

    [01] Κλειστά τα σχολεία στη βορειοανατολική Αττική

    Πηγή: ΕΡΑ 11/1/2002 9:39:00 πμ

    Κλειστά θα είναι και σήμερα τα σχολεία στη βορειοανατολική Αττική, τα Βίλια, τις Ερυθρές, τη Φυλή, καθώς και αρκετά σχολεία που υπάγονται στη Νομαρχία Αθηνών. Παράλληλα, αναβάλλονται οι σημερινές εξετάσεις για την απόκτηση αδειών οδήγησης στις διευθύνσεις Μεταφορών της Νομαρχίας Αθηνών, Αγίας Παρασκευής και Χολαργού.

    [02] Σε Λαρισαίο τα 3 εκατομμύρια ευρώ

    10/1/2002 11:52:00 μμ

    Σε Λαρισαίο, όπως όλα δείχνουν "έπεσε" τελικά ο πρώτος αριθμός του Κρατικού Λαχείου, που κερδίζει 3 εκατ. ευρώ ή ένα δισ. 20 εκατ. δραχμές. Ο υπερτυχερός χωρίς να το ξέρει εμφανίστηκε το πρωί στο πρακτορείο "Ο Προφήτης" που βρίσκεται στη συνοικία Αγίου Θωμά της Λάρισας και ζήτησε από τον ιδιοκτήτη να κοιτάξει το λαχείο του. Εκπληκτος ο ιδιοκτήτης του πρακτορείου τον πληροφόρησε ότι ήταν ο υπερτυχερός που με το νούμερο 44288 της 29ης σειράς κέρδιζε 3.000.000 ευρώ. Μόλις το πληροφορήθηκε έκανε σαν τρελός από τη χαρά του, παράτησε τα δελτία ΛΟΤΤΟ που είχε συμπληρώσει και παίρνοντας πίσω το λαχείο εξαφανίσθηκε. Ο υπερτυχερός αγόρασε τον τυχερό λαχνό στη Θεσσαλονίκη, αλλά μένει στις Εργατικές Κατοικίες στον Αγιο Θωμά Λάρισας και έχει δύο παιδιά.

    [03] Επιτυχές το ταξίδι του Κ. Σημίτη στις ΗΠΑ

    Βιβή Παπαστεφάνου 11/1/2002 7:56:00 πμ

    Ιδιαίτερα ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης από τις συνομιλίες που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους, τους υπουργούς Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ και Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, όπως και τη τηλεφωνική του επικοινωνία με τον αντιπρόεδρο Ντικ Τσέινι. Ο κ. Σημίτης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των επαφών του, δήλωσε ότι οι συνομιλίες που είχε ήταν επιτυχής.

    Συνέντευξη πρωθυπουργού

    Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας, η κατάσταση στα Βαλκάνια, το Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 και φυσικά οι διμερείς σχέσεις.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι συζητήσεις ήταν πολύ φιλικές, χωρίς να υπάρχει κλίμα πιέσεων, επισημαίνοντας ότι "καθ' όλη τη διάρκεια αυτών των συζητήσεων δεν ειπώθηκε από πλευράς Αμερικανών "αυτή είναι η επιθυμία μας" ή "αυτό πρέπει να κάνετε". "Η Ελλάδα", είπε χαρακτηριστικά, "διαδραματίζει έναν άλλο ρόλο, έχει άλλη παρουσία, έχει άλλη δυνατότητα συζήτησης. Κάθε χώρα προωθεί τα συμφέροντά της και κάθε χώρα εκφράζει τις θελήσεις της απέναντι σε άλλες χώρες".

    Ερωτηθείς για την παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων στα Βαλκάνια, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι αυτή ήταν αναγκαία καθώς "συνέβαλε στο να υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια στην περιοχή, προκειμένου να κινηθούν οι ειρηνευτικές διαδικασίες, να προωθηθεί η στροφή από την αντιπαράθεση και την εχθρότητα, σε μια προσπάθεια συνεργασίας". Επίσης, ο κύριος Σημίτης υπογράμμισε ότι αναγνωρίστηκε ο ρόλος της Ελλάδας στην ειρηνευτική διαδικασία, ενώ μετέφερε στους συνομιλητές του την άποψη ότι θα πρέπει η Ρουμανία και η Βουλγαρία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

    Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κύριος Σημίτης είπε ότι ο αμερικανός πρόεδρος χαιρέτησε τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας για τη δημιουργία ενός καλύτερου κλίματος με τη γείτονα χώρα. Ωστόσο, τόνισε ο πρωθυπουργός, θα πρέπει και η Τουρκία να προχωρήσει με τη σειρά της σε κινήσεις καλής θέλησης, εάν πράγματι ζητά ένα αποδεκτό αποτέλεσμα.

    Για το Κυπριακό, επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ έχουν αποδεχθεί και υποστηρίζουν ότι πρέπει να υπάρξει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση και προτίθενται να εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση. Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι πρέπει να προχωρήσει κανονικά η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, χωρίς να αποτελέσει εμπόδιο γι' αυτό η επίλυση του πολιτικού προβλήματος.

    Ο κύριος Σημίτης αναφερόμενος στο θέμα των θαλασσίων συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, τόνισε ότι τα ελληνικά σύνορα δεν καθορίζονται από χάρτες, ούτε από την αμερικανική υπηρεσία χαρτογράφησης, παρά μόνο από το Διεθνές Δίκαιο.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε ότι σε καμία από τις συναντήσεις του δεν έγινε συζήτηση για χάρτες που αφορούν τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

    Οσον αφορά το θέμα του ευρωστρατού, ο κύριος Σημίτης είπε ότι δεν ασκήθηκαν πιέσεις από την αμερικανική ηγεσία και υπογράμμισε πως η Ελλάδα παραμένει σταθερή στις θέσεις της, όπως τις έχει εκφράσει. Επεσήμανε ωστόσο, ότι "πρέπει να υπάρξει μια ευρωπαϊκή συνεργασία χωρίς προβλήματα".

    Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο θέμα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, σημείωσε ότι βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη συνεργασία με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες. Μάλιστα, και από τις δύο πλευρές επισημάνθηκε ότι ο κίνδυνος από τη διεθνή τρομοκρατία είναι μεγάλος και για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν το Φεβρουάριο στο Σολτ Λέικ Σίτυ.

    Ερωτηθείς για το θέμα της 17Νοέμβρη ο κύριος Σημίτης τόνισε κατηγορηματικά ότι δεν του ετέθη θέμα "λίστας" υπόπτων.

    Επαφές Σημίτη, σήμερα

    Σήμερα ο πρωθυπουργρός θα έχει συνάντηση με Αμερικανούς δημοσιογράφους για να παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις στην κοινή γνώμη των ΗΠΑ.

    Στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον Γερουσιαστή Εντουαρντ Κένεντι και με εκπροσώπους αμερικανο-εβραϊκών ομοσπονδιών.

    [04] Εισβολή Ισραηλινών σε παλαιστινιακή πόλη

    Πηγή: ΑΠΕ 11/1/2002 9:07:00 πμ

    Ισραηλινά άρματα μάχης διείσδυσαν σήμερα το πρωί σε βάθος 3χλμ στην αυτόνομη παλαιστινιακή πόλη Ράφα, στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσαν παλαιστινιακές πηγές ασφαλείας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν αποκλείσει όλες τις προσβάσεις που οδηγούν στην πόλη. Τη νύχτα, όπως έγινε γνωστό από πηγές των τοπικών δυνάμεων ασφαλείας, άρματα μάχης και μπουλντόζες των ισραηλινών δυνάμεων εισέβαλαν στο αεροδρόμιο της Ράφα και άρχισαν να καταστρέφουν τον διάδρομο προσγείωσης των αεροσκαφών.

    Είναι η δεύτερη νύχτα που οι ισραηλινές δυνάμεις εισβάλουν στα Αυτοδιοικούμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, στη Λωρίδα της Γάζας. Η Ισραηλινή Ραδιοφωνία μετέδωσε ότι λεπτομέρειες των στρατιωτικών επιχειρήσεων δεν έχουν γίνει γνωστές.

    Οι Ισραηλινοί εισέβαλαν χθες στη Γάζα, ύστερα από μία περίοδο σχετικής ηρεμίας στην περιοχή, σε αντίποινα για την επίθεση Παλαιστινίων εναντίον φυλακίου του στρατού κοντά στα όρια της Λωρίδας της Γάζας. Από την επίθεση αυτή σκοτώθηκαν τέσσερις ισραηλινοί στρατιώτες και οι δύο Παλαιστίνιοι που τούς επιτέθηκαν.

    Χθες οι ισραηλινές δυνάμεις κατέστρεψαν 11 σπίτια στη νότια Ράφα, που σύμφωνα με το Ισραήλ χρησιμοποιούνται ως καταφύγια από Παλαιστίνιους που εξαπέλυαν επιθέσεις εναντίον θέσεων του ισραηλινού στρατού. Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές τα σπίτια που καταστράφηκαν είναι περισσότερα από 70 και έμειναν άστεγοι περίπου 700 άνθρωποι.

    [05] Σε αμερικανική βάση οι πρώτοι αιχμάλωτοι Ταλιμπάν

    Πηγή: ΑΠΕ 11/1/2002 10:34:00 πμ

    Οι πρώτοι 20 αιχμάλωτοι Ταλιμπάν και μέλη της "Αλ Κάιντα" αναμένονται σήμερα στην αμερικανική ναυτική βάση του Γκουαντάναμο στην Κούβα, ενώ οι αμερικανικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιχειρήσεις στις ανατολικές περιοχές του Αφγανιστάν για την εξάρθρωση και των τελευταίων θηλάκων αντίστασης. Οι αιχμάλωτοι είχαν ξυρίσει τα γένια τους για λόγους υγιεινής, φορούσαν πορτοκαλί φόρμες και παρέμειναν αλυσοδεμένοι και κατά τη διάρκεια της πτήσης προς την Κούβα, όπως μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

    Οι αμερικανικές δυνάμεις σχεδιάζουν να μεταφέρουν σύντομα σε ειδικά διασκευασμένη φυλακή στην βάση του Γκουαντάναμο περίπου 100 από τους περισσότερους από 300 αιχμαλώτους που έχουν συλληφθεί στο Αφγανιστάν.

    Εν τω μεταξύ, αμερικανικά αεροσκάφη συνέχισαν και σήμερα τους βομβαρδισμούς στην περιοχή Ζαουάρ Κίλι, όπου πιθανολογείται ότι έχουν καταφύγει οι τελευταίοι αντάρτες της "Αλ Κάιντα". Οι βομβαρδισμοί σε αυτή την περιοχή που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν, νοτιοδυτικά της πόλης Χος συνεχίζονται εξαιτίας της ανακάλυψης κι άλλων σπηλαίων και κτιρίων, τόνισε η εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Βικτόρια Κλαρκ.

    [06] Συνάντηση Κληρίδη-Ντενκτάς για αγνοουμένους

    Πηγή: ΑΠΕ 11/1/2002 9:41:00 πμ

    Φωτό Αρχείου

    Το θέμα των αγνοουμένων θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχουν σήμερα ο πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, στην οικία του ειδικού αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην "πράσινη γραμμή".

    "Εχει έλθει ο καιρός για επίλυση του κυπριακού προβλήματος", δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, μετά τη συνάντηση που είχε στα κατεχόμενα με τον κ. Ντενκτάς. "Οποιαδήποτε συμφωνία για τερματισμό του κυπριακού προβλήματος θα πρέπει να είναι δίκαιη, να προστατεύονται τα συμφέροντα και των δύο μερών και να βασίζεται στις πραγματικότητες, που υπάρχουν στο νησί", πρόσθεσε ο κ. Ντεμιρέλ.

    [07] Νέος κύκλος βίας στη Βόρεια Ιρλανδία

    Πηγή: ΑΠΕ 11/1/2002 9:17:00 πμ

    Νέα επεισόδια ξέσπασαν αργά χθες το βράδυ στους δρόμους του Μπέλφαστ, όπου Καθολικοί και Προτεστάντες διαδηλωτές συγκρούσθηκαν με την αστυνομία. Σύμφωνα με τις αρχές, περίπου 300 Καθολικοί επιτέθηκαν εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας ρίχνοντας περισσότερες από 20 βόμβες μολότοφ. Την ίδια ώρα λίγα μέτρα πιο πέρα, περίπου 60 Προτεστάντες πετούσαν πέτρες και αυτοσχέδιες βόμβες εναντίον των αστυνομικών και των στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή. Ο αριθμός των τραυματιών παραμένει αδιευκρίνιστος, αλλά κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ένας τουλάχιστον αστυνομικός τραυματίσθηκε στο πρόσωπο όταν χτυπήθηκε από αυτοσχέδια "βόμβα" με οξύ που πέταξαν Προτεστάντες διαδηλωτές.

    Παρόλο που τα επεισόδια δεν έχουν σταματήσει τα σχολεία θηλέων των Καθολικών θα επαναλειτουργήσουν σήμερα, εφόσον βεβαίως κριθεί ότι μπορούν οι μαθήτριες να μεταβούν με ασφάλεια στις αίθουσες διδασκαλίας.

    [08] Μέτρα Υπ. Ανάπτυξης για κερδοσκοπία

    Πηγή: ΕΡΑ 11/1/2002 10:32:00 πμ

    Με παραπομπές στη Δικαιοσύνη και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, προσφεύγει το υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου να βάλει τέλος στην κερδοσκοπία που παρατηρείται λόγω ευρώ και επηρεάζει αρνητικά και τον πληθωρισμό που "εκτοξεύτηκε" στο 3% το Δεκέμβριο, από 2,4% το Νοέμβριο.

    [09] Πολιτική χροιά αποκτά η χρεωκοπία της Ενρον

    Πηγή: ΑΠΕ 11/1/2002 10:18:00 πμ

    Πολιτικές διαστάσεις λαμβάνει η χρεωκοπία της εταιρίας "Ενρον" στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ο Λευκός Οίκος παραδέχθηκε ότι στελέχη της κυβέρνησης Μπους είχαν ενημερωθεί για τα προβλήματα της εταιρίας από τον Οκτώβριο. Ωστόσο η εκπρόσωπος της "Ενρον" δήλωσε ότι ο πρόεδρος της εταιρίας δεν ζήτησε τη βοήθεια της κυβέρνησης, αλλά απλώς κάλεσε τους υπουργούς Οικονομικών και Εμπορίου για να τούς ενημερώσει για το τί ακριβώς συνέβαινε στην εταιρία.

    Συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο ο Κένεθ Λέι είχε καλέσει τους υπουργούς Οικονομίας και Εμπορίου, Πολ Ο' Νιλ και Ντον Εβανς, για να τους προειδοποιήσει για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε η εταιρία, όπως αποκάλυψε ο Λευκός Οίκος.

    Ο δημοκρατικός βουλευτής Χένρι Γουάξμαν ωστόσο, έθεσε ζήτημα κατά πόσον μετά τις επαφές μεταξύ του Λευκού Οίκου και της "Ενρον" θα μπορούσε να αναλάβει πρωτοβουλία η κυβέρνηση για να βοηθήσει την εταιρία και να προστατεύσει τους μετόχους και τους εργαζόμενους.

    Ο πρόεδρος Μπους, ο οποίος έχει εργασθεί στην πετρελαϊκή βιομηχανία και γνώριζε τον πρόεδρο της "Ενρον" από τότε που ήταν κυβερνήτης του Τέξας, φαίνεται πως προσπαθεί να πάρει αποστάσεις από τον Λέι. "Ουδέποτε συζήτησα με τον κύριο Λέι τα οικονομικά προβλήματα της εταιρίας", δήλωσε ο Τζορτζ Μπους, προσθέτοντας ότι η τελευταία φορά που συναντήθηκε μαζί του ήταν την προηγούμενη άνοιξη, στη διάρκεια μίας εκδήλωσης που διοργάνωσε η μητέρα του, Μπάρμπαρα Μπους.

    [10] Ερευνα της ΝΕΤ για τη χρήση του Ευρώ

    Πηγή: ΝΕΤ 10/1/2002 10:53:00 μμ

    Είναι νέος από 19 έως 24 ετών. Είναι επίσης μορφωμένος και ενημερωμένος. Είναι ο Ελληνας πολίτης, ο οποίος χρησιμοποιεί περισσότερο το Ευρώ στις συναλλαγές του, όπως αποκαλύπτει έρευνα που παρουσιάζεται αποκλειστικά αύριο στην εκπομπή της ΝΕΤ "Η Ευρώπη στην τσέπη σας". Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας, ήδη, έχουν αποσυρθεί από την αγορά 800 δισεκατομμύρια δραχμές και αντικατασταθεί από 2,3 δισεκατομμύρια Ευρώ.

    [11] Παράταση προσαρμογής ταμειακών μηχανών

    10/1/2002 7:50:00 μμ

    Παράταση, έως το τέλος Ιανουαρίου, παρέχεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την προσαρμογή των ταμειακών μηχανών σε ευρώ. Αυτό αποφάσισε η Εθνική Συντονιστική Επιτροπή για το ευρώ, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Χριστουδουλάκη και με τη συμμετοχή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Λουκά Παπαδήμου, εκπροσώπων των παραγωγικών τάξεων κλπ. Η προθεσμία έληγε σήμερα.

    Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης επισημάνθηκε ότι ο θόρυβος που έχει δημιουργηθεί σχετικά με τις ανατιμήσεις είναι δυσανάλογος του προβλήματος που υπάρχει, ενώ έχουν διαπιστωθεί ανατιμήσεις κυρίως σε υπηρεσίες διασκέδασης και αναψυχής. Σε ό,τι αφορά την κυκλοφορία του ευρώ επισημάνθηκε ότι ήδη έχει αποσυρθεί το 29,4% της συνολικής κυκλοφορίας των δραχμών (σε αξία, 800 δισ. δραχμές) και ότι κυκλοφορούν ευρώ αξίας 2,3 δισ. (το 27% της συνολικής αντίστοιχης κυκλοφορίας). Τέλος, διαπιστώθηκε ότι σε ορισμένα υποκαταστήματα τραπεζών σημειώνεται έλλειψη κερμάτων μικρής αξίας (του ενός, των δύο και των πέντε λεπτών).

    [12] Κατασκευή Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου

    11/1/2002 9:28:00 πμ

    Φωτό Αρχείου

    Στην τελική ευθεία βρίσκεται το Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο, ενός από τα μεγαλύτερα Ολυμπιακά έργα, και το νέο Ιπποδρόμιο στο Μαρκόπουλο Αττικής, καθώς χθες υπεγράφη η σχετική σύμβαση της ΓΓΑ με την ανάδοχο κοινοπραξία στο γραφείο του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Κουράκη, παρουσία του ΓΓΑ, Νίκου Εξαρχου, του προέδρου του ΟΔΙΕ, Κώστα Καλλίρη και του προέδρου Τεχνικών Εταιριών Η' Τάξεως, Κωνσταντίνου Κουβαρά.

    Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 73 δισ. δραχμών, πρόκειται να παραδοθεί σε δύο χρόνια.

    Θα κατασκευαστεί σε έκταση 21.000 τετραγωνικών μέτρων και περιλαμβάνει το Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο, με κτιριακές εγκαταστάσεις, σταθερές και κινητές κερκίδες, αγωνιστικούς χώρους και στάβλους 300 αλόγων και το νέο Ιππόδρομο με κτίριο Grand Stand, κερκίδες, στάβλους για 2.000 άλογα, βοηθητικά κτίρια και αγωνιστικές προπονητικές πίστες. Παράλληλα, περιλαμβάνει διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, καθώς και χώρους πρασίνου, εσωτερικό κυκλοφοριακό δίκτυο και χώρους στάθμευσης.

    [13] ''Τρίποντο'' για τον... εθελοντισμό

    Πηγή: ΑΠΕ 10/1/2002 9:48:00 μμ

    "Τρίποντο" υπέρ του ... εθελοντισμού για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, αποτελεί ο αγώνας ανάμεσα στις εθνικές μας ομάδες μπάσκετ των ανδρών και των ελπίδων, που θα γίνει το Σάββατο 19 Ιανουαρίου (18.30), στο Ηράκλειο της Κρήτης (κλειστό γήπεδο "Λίντο"). Ο αγώνας αυτός που στόχο έχει να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για τον εθελοντισμό, αποτέλεσε τον πυρήνα της κοινής συνέντευξης Τύπου του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Κουράκη, της προέδρου της "Αθήνα 2004", Γιάννας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη και του Ομοσπονδιακού προπονητή Γιάννη Ιωαννίδη, που δόθηκε στα Γραφεία της Οργανωτικής Επιτροπής.

    "Η όλη προσπάθειά μας στόχο έχει την συμμετοχή της ελληνικής κοινωνίας. Για πρώτη φορά θα γίνει στο Ηράκλειο, που είναι μια Ολυμπιακή πόλη, ένας ανάλογος αγώνας μπάσκετ υπέρ του εθελοντισμού, ανάμεσα στις εθνικές ομάδες ανδρών και ελπίδων. Η κοινωνία πρέπει να επιδιώξει να πάρει μέρος σε αυτή την εθνική υπόθεση. Πρέπει να δείξουμε, ότι αυτή η προσπάθεια έχει μέσα της την αθλητική φλόγα", τόνισε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της "Αθήνα 2004", ενώ αμέσως μετά ευχαρίστησε για την πολύτιμη αρωγή του τον πρόεδρο της ΕΟΚ, Γιώργο Βασιλακόπουλο - ο οποίος υποσχέθηκε, ότι θα παραβρεθεί στο Ηράκλειο - και φυσικά τον υφυπουργό Αθλητισμού, τον Γιάννη Ιωαννίδη και τους διεθνείς παίκτες".

    Η πρόεδρος της "Αθήνα 2004" είπε ακόμη, ότι η προσπάθεια που γίνεται για τον εθελοντισμό στόχο έχει να αλλάξει και τη νοοτροπία των ανθρώπων, ενώ πρόσθεσε, πως η λέξη "ωχαδελφισμός" πρέπει να βγει από το ελληνικό λεξικό.

    Ο Γιάννης Ιωαννίδης, υπογράμμισε, από την πλευρά του:"Για να πετύχουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004, εκτός από τα έργα, θα πρέπει πάνω από όλα να συμμετέχουν όλοι οι Ελληνες. Πριν να ζητήσουμε από τους πολίτες να μετέχουν ως εθελοντές, θα πρέπει πρώτα από όλα οι αθλητές και όλοι εμείς να δώσουμε το καλό παράδειγμα. Είμαι σίγουρος για την επτυχία του αγώνα και ελπίζω να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση τόσο για τις εθνικές ομάδες άλλων αθλημάτων, όσο και για τον κόσμο".

    Η Κυβέρνηση και το Υφυπουργείο Αθλητισμού ειδικότερα θεωρούν μεγάλη υπόθεση τον εθελοντισμό, όπως επεσήμανε ο κ.Γιάννης Κουράκης, ενώ τόνισε, ότι την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να ανακοινώσει μια σιερά ενεργειών υπέρ του εθελοντισμού.

    Μεταξύ άλλων, όπως διευκρίνισε, θα υπάρχει στην ΓΓΑ, Γραφείο Εθελοντισμού, καθώς και ειδικό site στο διαδίκτυο. "θα πρέπει να κινητοποιηθούν όλοι, για να διοργανώσουμε έτσι τους καλύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες που έγιναν ποτέ", κατέληξε ο υφυπουργός Αθλητισμού. Οσον αφορά στον διευθυντή του μπάσκετ στο 2004, η κ.Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη τόνισε, μετά από σχετική ερώτηση που της υποβλήθηκε, ότι θα είναι ο Ευθύμης Κιουμουρτζόγλου.

    [14] Νέος πρόεδρος για την Ακαδημία Αθηνών

    10/1/2002 10:12:00 μμ

    Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Κωστή Στεφανόπουλου, πραγματοποιήθηκε σήμερα το βράδυ κατά τη διάρκεια της Δημόσιας Συνεδρίας της Ακαδημίας Αθηνών η εγκατάσταση του νέου Προέδρου της Ακαδημίας, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Περγάμου κ. Ιωάννου (Ζηζιούλα) και του Αντιπροέδρου κ. Γρηγορίου Σκαλκέα. Μια εγκατάσταση που φέρει για πρώτη φορά στην ιστορία της Ακαδημίας έναν κληρικό και δη Μητροπολίτη στην προεδρία της. Κατά την τελετή στην οποία ο νέος πρόεδρος έλαβε το μεγάλο διάσημο της Ακαδημίας, ο κ. Ιωάννης εξέθεσε και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται τόσο την σύγχρονη πραγματικότητα όσο και τη φωνή που θα έπρεπε να έχει η Ακαδημία ως Ανώτατο Ίδρυμα της χώρας μας σε καυτά και σύγχρονα προβλήματα που ενδιαφέρουν κάθε πνευματικό θεσμό.

    Σχέσεις επιστήμης και θεολογίας επιζητούν σήμερα περισσότερο από ποτέ στενή συνεργασία, κατά την άποψή του, γι αυτό και χρέος της Ακαδημίας είναι να ενώσει τις μεγάλες πνευματικές δυνάμεις που διαθέτει και να εντείνει τη φωνή της. Προστασία του ανθρώπου ως ελεύθερου όντος από τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας με τα ηθικά διλήμματα που εγείρουν, προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και προβλήματα που αφορούν ειδικά τον ελληνικό πολιτισμό και την ταυτότητα των Ελλήνων χρήζουν, όπως τόνισε, της μελέτης και των απαντήσεων της Ακαδημίας.

    Ειδικότερα σχετικά με την αντιμετώπιση των διλημμάτων βιοηθικής ο ίδιος πρότεινε την ίδρυση έδρας Βιοηθικής στην Ακαδημία, καθώς επίσης και την ίδρυση γραφείου ή κέντρου βιοηθικής για την μελέτη των ζητημάτων αλλά και την εισήγηση σχετικών προτάσεων. Επί του ιδίου θέματος ο ίδιος έκρινε σημαντική την συμμετοχή και της Ακαδημίας στα επίσημα όργανα βιοηθικής, της Πολιτείας και της Εκκλησίας, καθώς, όπως είπε, το Ανώτατο Πνευματικό Ίδρυμα της χώρας πρέπει να αξιώσει να ακούγεται η φωνή του.

    Σχετικά με την προστασία του Περιβάλλοντος ο κ. Ιωάννης εξήγησε ότι ατυχώς τα οικολογικά προβλήματα, που είναι πνευματικά και ηθικά, έχουν ανατεθεί μόνο σε πολιτικούς. Η καταστροφή που συντελείται ταχύτατα στις μέρες, μέσω του άκρατου καταναλωτισμού, κατά την άποψή του, απαιτεί τη συνεργασία της θεολογίας και της επιστήμης για τη διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης, γι αυτό και έκρινε αναγκαία την περαιτέρω δραστηριοποίηση της Επιτροπής για την Προστασία του Περιβάλλοντος της Ακαδημίας.

    Τα προβλήματα που αφορούν τον ελληνικό πολιτισμό και την ταυτότητα των Ελλήνων συνδέονται, όπως επισήμανε ο νέος πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών με την πλήρη ενσωμάτωση της Ελλάδας στην Ευρώπη και εστιάζονται στη θρησκευτική ζωή, στον πολιτισμό και στην ελληνική γλώσσα.

    Η Ευρώπη όμως εγκυμονεί και κινδύνους για την ελληνική γλώσσα, τόνισε ο κ. Ιωάννης, εξηγώντας ότι υπάρχει ορατός ο κίνδυνος να οδηγηθούμε σε μία μονογλωσσική ερημιά, γεγονός που θα ήταν καταστροφικό για την ίδια την Ευρώπη. Γι αυτό και η Ακαδημία Αθηνών, όπως τόνισε θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί και να ενδιαφέρεται για την ελληνική γλώσσα και θα συνεχιστεί η προσπάθεια ολοκλήρωσης του Λεξικού της Ελληνικής Γλώσσας.

    [15] Ευρωπαϊκή οικολογική διάκριση της Ελλάδας

    Πηγή: ΑΠΕ 11/1/2002 10:40:00 πμ

    H Eλλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες- μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που διακρίνονται περισσότερο στην προώθηση προϊόντων με οικολογική διάσταση. Τη διαπίστωση αυτή αναφέρει σε ανακοίνωση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Ειδικότερα, κατά το 2001, δόθηκαν στην Ελλάδα 9 βραβεία με οικολογικό σήμα από το κοινοτικό σύστημα απονομής οικολογικής σήμανσης. Την πρώτη θέση κατέλαβε η Γαλλία με 20 βραβεία και ακολούθησαν η Δανία με 19, η Ιταλία με 16, η Ισπανία με 12 και η Ελλάδα με 9 βραβεία. Στις τελευταίες θέσεις της σχετικής κατάταξης ήταν η Αυστρία και το Λουξεμβούργο με καμία διάκριση.

    Στόχος της απονομής οικολογικού σήματος είναι η προώθηση προϊόντων με μειωμένες περιβαλλοντικές επιπτώσεις και η παροχή στους καταναλωτές επιστημονικά τεκμηριωμένων πληροφοριών για τις επιπτώσεις των προϊόντων στο περιβάλλον. Σημείωνεται, ότι το οικολογικό σήμα δημιουργήθηκε το 1992 και αφορά όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες εκτός από τα τρόφιμα, τα ποτά και τα φαρμακευτικά προϊόντα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 11 January 2002 - 9:56:00 UTC