Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-01-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χιόνια και παγετός σε όλη τη χώρα
  • [02] Προσπάθειες διάσωσης των λαθρομεταναστών
  • [03] Ενοπλη ληστεία σε τράπεζα
  • [04] Πρόσκρουση πλοίου σε προβλήτα
  • [05] Αποχώρηση ισραηλινών στρατευμάτων από πόλη
  • [06] Ισχυρός σεισμός στα σύνορα Αφγανιστάν-Πακιστάν
  • [07] Σε πύρινο κλοιό η Αυστραλία
  • [08] Πυρκαγιά σε γηροκομείο στη Γαλλία
  • [09] Εληξε εξέγερση φυλακισμένων στη Βραζιλία
  • [10] Ισχυρή σεισμική δόνηση στο Νότιο Ειρηνικό
  • [11] Πυρκαγιά σε εργοστάσιο αναπτήρων στην Κίνα
  • [12] Ομαλή η εισαγωγή του ευρώ στη ζωή μας
  • [13] Εξαμηνιαία έκθεση για την ελληνική οικονομία
  • [14] Παντρεύτηκε ο Ερικ Κλάπτον

    [01] Χιόνια και παγετός σε όλη τη χώρα

    3/1/2002 8:28:00 πμ

    Νέο κύμα κακοκαιρίας με χιονοπτώσεις, πολικές θερμοκρασίες και πολύ ισχυρούς έως θυελλώδεις ανέμους προβλέπουν οι μετεωρολόγοι. O παγετός έχει μετατρέψει σε παγίδες τους δρόμους. Ιδιαίτερα προβλήματα αντιμετωπίζει η Βόρεια Ελλάδα. Η θερμοκρασία έχει πέσει αρκετούς βαθμούς κάτω από το μηδέν σε πολλές περιοχές της χώρας. Προβλήματα από τον παγετό έχουν δημιουργηθεί και στην Αττική.

    Νέα επιδείνωση από το απόγευμα

    Η Τροχαία συνιστά προσοχή στους οδηγούς που κινούνται στη λεωφόρο Κρυονερίου, από τον κόμβο ως την οδό Χελμου στον Αγιο Στέφανο, στην περιοχή Νέας Ερυθραίας έως την Κηφισιά και στην οδό Ευκαλύπτων ως 25ης Μαρτίου στα Μελίσσια, καθώς υπάρχει παγετός.

    Επιδείνωση του καιρού θα σημειωθεί, σύμφωνα με την ΕΜΥ, από το απόγευμα, με κύρια χαρακτηριστικά τις χιονοπτώσεις, ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας, τους θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο και νέα πτώση της θερμοκρασίας, με τον υδράργυγο να φλερτάρει στη βόρεια Ελλάδα τους -20 βαθμούς, ενώ σε πολλές περιοχές η θερμοκρασία θα παραμείνει όλη τη μέρα με αρνητικό πρόσημο.

    Από χθες το απόγευμα ήρθη μερικώς το απαγορευτικό απόπλου και εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων μόνο για Χίο, Λέσβο, Σύρο και Κρήτη. Για τα υπόλοιπα νησιά ισχύει το απαγορευτικό.

    [02] Προσπάθειες διάσωσης των λαθρομεταναστών

    3/1/2002 8:55:00 πμ

    Στο λιμάνι της Ιεράπετρας κατευθύνονται οι περίπου 230 λαθρομετανάστες, καθώς στο σκάφος "SAR ALARM", στο οποίο επιβαίνουν είχε μείνει ακυβέρνητο λόγω μηχανικής βλάβης, ανοιχτά της Κρήτης. Χθες, άντρες των ειδικών δυνάμεων κατέβηκαν στο σκάφος από δύο ελικόπτερα σούπερ πούμα και απομάκρυναν από αέρος 26 παιδιά, έναν άνδρα και τέσσερις γυναίκες, μία από τις οποίες ήταν εγκυμονούσα και μεταφέρθηκε στο Ηράκλειο. Η επιχείρηση ρυμούλκησης του δουλεμπορικού συνεχίζεται και σήμερα, ενώ γύρω του βρίσκονται δύο φορτηγά πλοία και δύο πολεμικά. Το έργο διάσωσης είναι πολύ δύσκολο καθώς στην περιοχή πνέουν άνεμοι μέχρι και 9 μποφόρ.

    [03] Ενοπλη ληστεία σε τράπεζα

    Πηγή: ΑΠΕ 3/1/2002 11:38:00 πμ

    Ενοπλη ληστεία, με λεία 20.000 ευρώ, έγινε στις 09.50 το πρωί στο υποκατάστημα της Alpha Bank στον Βύρωνα, στη διασταύρωση Ιθώμης και Νεαπόλεως.

    Οι δύο άγνωστοι που φορούσαν κράνος μοτοσικλέτας και κουκούλα, με την απειλή όπλων, ακινητοποίησαν τους υπαλλήλους και τους πελάτες της τράπεζας, άρπαξαν τα χρήματα από τα ταμεία και διέφυγαν με κλεμμένη μοτοσικλέτα.

    [04] Πρόσκρουση πλοίου σε προβλήτα

    Πηγή: ΑΠΕ 3/1/2002 10:50:00 πμ

    "Λαχτάρησαν" τα ξημερώματα οι 137 επιβάτες του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου "Εξπρές Αρης", όταν κατά τους χειρισμούς πρόσδεσής του στο λιμάνι της Νάξου, προσέκρουσε στην τσιμεντένια προβλήτα. Από την πρόσκρουση, που σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία προήλθε από τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν στην περιοχή, προκλήθηκε στρέβλωση του προστατευτικού "ζωναριού" και αποκοπή ενός μικρού τμήματός του. Το πλοίο που εκτελούσε το δρομολόγιο Πειραιά-Πάρο-Νάνο-Ιο-Σαντορίνη απεκατέστησε τις ζημιές και μετά από δύο περίπου ώρες απέπλευσε για συνέχιση του ταξιδιού του. Κανείς από τους 137 επιβάτες και τα 65 μέλη του πληρώματος δεν έπαθε τίποτα.

    [05] Αποχώρηση ισραηλινών στρατευμάτων από πόλη

    Πηγή: ΑΠΕ 3/1/2002 8:50:00 πμ

    Ο ισραηλινός στρατός αποσύρθηκε σήμερα το πρωί από τις θέσεις που είχε καταλάβει στην αυτόνομη παλαιστινιακή πόλη Τζενίν και σε μία συνοικία της Ραμάλα, ανακοίνωσε στρατιωτικός εκπρόσωπος στην Ιερουσαλήμ. Η αποχώρηση των ισραηλινών στρατιωτών έγινε λίγες ώρες πριν την άφιξη στο Ισραήλ του αμερικανού απεσταλμένου για το Μεσανατολικό, Αντονι Ζίνι. Οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν καταλάβει εδώ και αρκετές εβδομάδες ένα τμήμα της Τζενίν, στο πλαίσιο της πολιτικής των αντιποίνων για τις επιθέσεις αυτοκτονίας παλαιστινίων καμικάζι στο Ισραήλ. Οι στρατιώτες εκκένωσαν και τη συνοικία Ατίρα της Ραμάλα και απομάκρυναν τα φυλάκια ελέγχου που είχαν εγκαταστήσει στις διαβάσεις κοντά στο Τουλκαρέμ.

    Συλλήψεις μελών της Ισλαμικής Τζιχάντ

    Εν τω μεταξύ, σήμερα συνελήφθησαν στη Χεβρώνα τέσσερα μέλη της Ισλαμικής Τζιχάντ από μονάδα των ειδικών δυνάμεων του ισραηλινού στρατού, ανακοίνωσαν στρατιωτικές πηγές στην Ιερουσαλήμ.

    Οι συλληφθέντες καταζητούνταν για συμμετοχή σε "τρομοκρατικές αντι-ισραηλινές επιχειρήσεις", δήλωσαν οι ίδιες πηγές.

    Οι ισραηλινοί κομμάντος διείσδυσαν στην υπό παλαιστινιακό έλεγχο περιοχή Τουφά της Χεβρώνας για να συλλάβουν τα τέσσερα μέλη της Τζιχάντ. Σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο η επιχείρηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής "απαγωγής" των "τρομοκρατών" από τις ειδικές δυνάμεις του στρατού.

    [06] Ισχυρός σεισμός στα σύνορα Αφγανιστάν-Πακιστάν

    Πηγή: ΑΠΕ 3/1/2002 10:54:00 πμ

    Ισχυρή σεισμική δόνηση συγκλόνισε σήμερα το πρωί την ορεινή περιοχή Χιντού Κους, στα σύνορα Αφγανιστάν-Πακιστάν και έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Καμπούλ σπέρνοντας τον πανικό στους κατοίκους. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι χιλιάδες κάτοικοι βγήκαν πανικόβλητοι στους δρόμους καθώς σείστηκαν τα κτίρια και έτριζαν για αρκετά δευτερόλεπτα τα τζάμια. Ο σεισμός έγινε αισθητός στο Ισλαμαμπάντ, πρωτεύουσα του γειτονικού Πακιστάν αλλά και στο Νέο Δελχί στην Ινδία. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές. Σύμφωνα με το Σεισμολογικό Ινστιτούτο του Νέου Δελχί ο σεισμός ήταν 6 Ρίχτερ.

    [07] Σε πύρινο κλοιό η Αυστραλία

    Πηγή: ΑΠΕ 3/1/2002 9:13:00 πμ

    Για ενδέκατη συνεχή ημέρα εξακολουθούν να μαίνονται στην αυστραλιανή πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας εκατό και πλέον πυρκαγιές, οι οποίες κατακαίουν δάση και έχουν αποτεφρώσει πάνω από 170 σπίτια. Χθες οι 7.000 μόνιμοι κάτοικοι και παραθεριστές του τουριστικού θέρετρου Σάσεξ Iνλετ της Νέας Νότιας Ουαλίας έντρομοι εγκατέλειψαν την παραθαλάσσια κωμόπολη και οι περισσότεροι πέρασαν τη νύχτα στην παραλία έως ότου οι εκατοντάδες πυροσβέστες κατoρθώσουν να συγκρατήσουν τις φλόγες. Σήμερα οι περισσότεροι επέστρεψαν στα σπίτια τους αλλά ο απολογισμός ήταν θλιβερός. Τουλάχιστον 20 σπίτια κάηκαν και πάνω από 80 αυτοκίνητα.

    Ανυπολόγιστες οι καταστροφές

    Την ίδια στιγμή πάνω 20.000 πυροσβέστες και εθελοντές, βοηθούμενοι από δεκάδες πυροσβεστικά οχήματα και πάνω από 55 πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα προσπαθούν να ελέγξουν τα εκατό πύρινα μέτωπα.

    Σήμερα ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση στην περιοχή Τζέρβις Μπέϊ, όπου οι αρχές κάλεσαν εκατοντάδες κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ασφαλιστικών εταιριών οι ζημιές ανέρχονται ήδη στα 70 εκατομμύρια δολάρια και ξεπερνούν τις ζημιές από τις φωτιές του 1994 που ανήλθαν στα 56 εκατομμύρια δολάρια.

    Συλλήψεις υπόπτων

    Η αστυνομία έχει ήδη συλλάβει 21 άτομα εκ των οποίων οι 14 είναι ανήλικοι ενώ, βρήκε και δύο εμπρηστικούς μηχανισμούς σε καμένες περιοχές.

    Η αστυνομία έχει συγκροτήσει ειδική μονάδα από 35 άνδρες που ονομάζεται "Δύναμη Τρόντο", με στόχο τη σύλληψη των εμπρηστών. Ο επικεφαλής της δύναμης, Τζον Λέϊκοκ, δήλωσε ότι μερικοί κατηγορούμενοι είναι μόλις εννιά ετών που, προφανώς, βαρέθηκαν τις σχολικές διακοπές τους και "για πλάκα" άναψαν φωτιές.

    [08] Πυρκαγιά σε γηροκομείο στη Γαλλία

    Πηγή: ΑΠΕ 3/1/2002 9:09:00 πμ

    Πυρκαγιά εκδηλώθηκε χθες αργά το βράδυ σε γηροκομείο στο Σεντ-Μπονέ-ντε-Μιρ της Γαλλίας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους εννέα ηλικιωμένοι. Η φωτιά ξεκίνησε από τον τελευταίο όροφο του τετραόροφου κτιρίου, κατά πάσα πιθανότητα από ένα αναμένο κερί. Οι φλόγες εξαπλώθηκαν σε περίπου δώδεκα δωμάτια και οι ηλικιωμένοι, πολλοί από τους οποίους ήταν κατάκοιτοι, πέθαναν από ασφυξία εξαιτίας των καπνών, σύμφωνα με την τοπική πυροσβεστική υπηρεσία. Δέκα άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και τέσσερις πυροσβέστες, νοσηλεύονται με αναπνευστικά προβλήματα. Αλλοι εξήντα ένοικοι του γηροκομείου απομακρύνθηκαν με ασφάλεια από το κτίριο.

    [09] Εληξε εξέγερση φυλακισμένων στη Βραζιλία

    Πηγή: ΑΠΕ 3/1/2002 9:07:00 πμ

    Η εξέγερση που είχε ξεσπάσει χθες το πρωί στις κεντρικές φυλακές του Πόρτου Βέλιου, της πρωτεύουσας της Πολιτείας Ρουντόνια στη δυτική Βραζιλία, στα σύνορα με τη Βολιβία, έληξε τα μεσάνυχτα, τοπική ώρα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές και με την αστυνομία της πολιτείας αυτής, 27 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των ταραχών.

    Ο αρχιεπίσκοπος της Ρουντόνια, Μοασίρ Γκρέτσι, βασιζόμενος σε μαρτυρίες κρατουμένων, έκανε πάντως λόγο για 45 νεκρούς. Μετά από πολλές ώρες διαπραγματεύσεων οι εξεγερθέντες κρατούμενοι παρέδωσαν τον έλεγχο της φυλακής στις δυνάμεις της τάξης, χωρίς να προβάλουν αντίσταση. Η εξέγερση είχε ξεκινήσει νωρίς το πρωί μετά από ανταλλαγή πυρών μεταξύ των κρατουμένων και της στρατιωτικής αστυνομίας, λίγες ώρες μετά από μια απόπειρα μαζικής απόδρασης.

    [10] Ισχυρή σεισμική δόνηση στο Νότιο Ειρηνικό

    Πηγή: ΑΠΕ 3/1/2002 9:46:00 πμ

    Πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν από ισχυρή σεισμική δόνηση, που σημειώθηκε στα ξημερώματα, τοπική ώρα, στο Βανουάτου, στο αρχιπέλαγος της Μελανησίας του Νότιου Ειρηνικού, ενώ σημειώθηκαν και σημαντικές υλικές ζημιές, σύμφωνα με την αστυνομία. Το ακριβές μέγεθος του σεισμού δεν έχει διευκρινισθεί αφού το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Πυρηνικών Ερευνών της Νέας Ζηλανδίας κάνει λόγο για 7,3 βαθμούς Ρίχτερ, ενώ το Αμερικανικό Σεισμολογικό Κέντρο ανακοίνωσε ότι η δόνηση ήταν 7 βαθμοί. Το αντίστοιχο Ινστιτούτο του Στρασβούργου κατέγραψε δόνηση μεγέθους 6,3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε ότι η δόνηση ήταν πολύ ισχυρή και είχε διάρκεια μεγαλύτερη του ενός λεπτού, ενώ γίνονταν αισθητοί μετασεισμοί για έξι ώρες αργότερα. Πληροφορίες για νεκρούς δεν υπάρχουν, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, αν και δεν υπήρξε επικοινωνία και με τα άλλα νησιά. Η κυβέρνηση του Βανουάτου αναμένεται ότι θα ζητήσει βοήθεια από την Αυστραλία.

    [11] Πυρκαγιά σε εργοστάσιο αναπτήρων στην Κίνα

    Πηγή: ΑΠΕ 3/1/2002 9:36:00 πμ

    Εξι νεαρές γυναίκες έχασαν τη ζωή τους και άλλη μία αγνοείται μετά από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε παράνομο εργοστάσιο αναπτήρων στην ανατολική Κίνα, όπως μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο "Νέα της Κίνας".

    Σύμφωνα με το πρακτορείο η φωτιά ξεκίνησε τη νύχτα της Τετάρτης, την ώρα που ένα μέρος του προσωπικού, στην πλειοψηφία τους γυναίκες, εργάζονταν σε μια αίθουσα στον 3ο όροφο του εργοστασίου. Οι φλόγες επεκτάθηκαν σε ένα θάλαμο ύπνου στον από πάνω όροφο και κατέστρεψαν 1000 τετραγωνικά μέτρα του κτιρίου μέχρι να καταφέρουν οι πυροσβέστες να τις θέσουν υπό έλεγχο. Από την πυρκαγιά τραυματίστηκαν επίσης εννέα εργαζόμενοι, από τους οποίους οι πέντε νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση. Τα αίτια της πυρκαγιάς ερευνώνται.

    [12] Ομαλή η εισαγωγή του ευρώ στη ζωή μας

    3/1/2002 9:38:00 πμ

    Ομαλά προχωρά η εισαγωγή του ευρώ στις συναλλαγές μας, ενώ το πραγματικό "τεστ" θα γίνει σήμερα, καθώς είναι ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ. Χθες, σημειώθηκαν ουρές στις τράπεζες, ενώ προβλήματα και καθυστερήσεις υπήρξαν στα διόδια, καθώς οι οδηγοί έπαιρναν ρέστα σε ευρώ. Το υπουργείο Οικονομίας συνιστά στους οδηγούς να έχουν το ακριβές αντίτιμο είτε σε ευρώ είτε σε δραχμές.

    Στο μεταξύ, το υπουργείο Ανάπτυξης και το ΣΔΟΕ θα εντατικοποιήσουν τους ελέγχους στην αγορά για να περιορίσουν τα φαινόμενα κερδοσκοπίας.

    Χθες ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε υποκαταστήματα τραπεζών στο κέντρο της Αθήνας, και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τα όποια προβλήματα υπάρχουν θα ξεπεραστούν άμεσα. "Η είσοδος της Ελλάδας στο σκληρό πυρήνα των χωρών της ευρωζώνης, αποτελεί ευκαιρία και πλεονέκτημα για την οικονομία και την ανάπτυξή της", τόνισε ο κ. Σημίτης.

    Ομαλά και χωρίς προβλήματα εξελίσσεται η μετάβαση στο ευρώ στις 12 χώρες της ευρωζώνης, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Αθηνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανέφερε ασυνήθιστα υψηλή ζήτηση για χαρτονομίσματα στα ΑΤΜ, σε κάποιες μάλιστα χώρες, παρατηρήθηκαν τέσσερις φορές περισσότερες αναλήψεις την 1η Ιανουαρίου, απ' το συνηθισμένο.

    [13] Εξαμηνιαία έκθεση για την ελληνική οικονομία

    3/1/2002 11:10:00 πμ

    Η αύξηση της απασχόλησης και η πραγματική σύγκλιση αποτελούν τις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης, τόνισε ο υπουργός Οικονομίας- Οικονομικών παρουσιάζοντας την εξαμηνιαία έκθεση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Ο κ. Χριστοδουλάκης τόνισε ότι η σύγκλιση μισθών και εισοδημάτων θα είναι σταδιακή, θα αυξάνεται με ρυθμό 2,4% το χρόνο και εκτίμησε ότι σε πέντε χρόνια το μέσο εισόδημα του Ελληνα θα βρίσκεται στο 80-85% του μέσου ευρωπαϊκού εισοδήματος.

    Σε ότι αφορά την ανεργία αυτή αναμένεται να σημειώσει κάμψη και από το 11,4% που ήταν το 2000, θα περιοριστεί στο 9% το 2004.

    [14] Παντρεύτηκε ο Ερικ Κλάπτον

    Πηγή: ΑΠΕ 3/1/2002 10:59:00 πμ

    Ο Βρετανός μουσικός Ερικ Κλάπτον, 56 ετών, παντρεύτηκε την Αμερικανίδα σύντροφο του, Μέλι Μακένερι, 25 ετών, ανήμερα την Πρωτοχρονιά παρουσία λίγων στενών συγγενών και φίλων που πίστευαν ότι είχαν προσκληθεί μόνο για την βάπτιση της κόρης του ζεύγους, Τζούλι Ρόουζ. "Νομίζαμε ότι μας είχαν προσκαλέσει για τη βάπτιση", δήλωσε στην εφημερίδα "Σαν" μία από τους καλεσμένους, η Μπάρμπαρα Φέργουεδερ-Λόου. "Ομως στο τέλος της τελετής, ο ιερέας είπε: Εχουμε εδώ δύο ανθρώπους που θέλουν να παντρευτούν. Ο Ερικ τότε πλησίασε και όλος ο κόσμος χειροκρότησε" πρόσθεσε.

    Η διπλή τελετή έγινε στην εκκλησία της Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής στο Σάρεϊ του νοτιοδυτικού Λονδίνου. Στην ίδια εκκλησία του 15ου αιώνα είχε κηδευτεί ο γιος του Ερικ Κλάπτον, Κόνορ, που σκοτώθηκε το 1991 σε ηλικία τεσσάρων ετών πέφτοντας από τον 53ο όροφο ενός κτιρίου στη Νέα Υόρκη.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 3 January 2002 - 9:57:00 UTC