Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-01-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Καμπούλ η ειρηνευτική δύναμη
  • [02] Η πρώτη ευρωληστεία στο Χολαργό
  • [03] Συνάντηση Παπανδρέου με Τσάσουλε
  • [04] Ασθενής σεισμική δόνηση στη Μεσσηνία
  • [05] Πυρκαγιές σε Εκκλησία και σε σκάφη αναψυχής
  • [06] Χωρίς προβλήματα η πρώτη εργάσιμη του ευρώ

    [01] Στην Καμπούλ η ειρηνευτική δύναμη

    Πηγή: ΑΠΕ 2/1/2002 11:38:00 πμ

    Οι πρώτοι άνδρες της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης έφτασαν σήμερα το πρωί στην Καμπούλ, ενώ εντός των προσεχών ωρών αμερικανοί πεζοναύτες και αφγανοί στρατιώτες ετοιμάζονται να εξαπολύσουν μεγάλη επιχείρηση για τη σύλληψη του ηγέτη των Ταλιμπάν, μουλά Ομάρ στο νότιο Αφγανιστάν. Η εμπροσθοφυλακή της Διεθνούς Δύναμης Βοήθειας για την Ασφάλεια στο Αφγανιστάν (ISAF), που αποτελείται από 20 ως 30 αξιωματικούς από 17 χώρες, αποβιβάστηκε τα ξημερώματα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου αναμένονται συνολικά 4.500 οπλίτες, που θα τεθούν υπό τη διοίκηση του βρετανού στρατηγού Τζον ΜακΚολ.

    [02] Η πρώτη ευρωληστεία στο Χολαργό

    Πηγή: ΝΕΤ 2/1/2002 11:25:00 πμ

    Ληστεία έγινε στις οκτώ παρά δέκα το πρωί στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο του Χολαργού στην οδό Σαρανταπόρου 9. Ο ληστής κατάφερε να αποσπάσει εκατό χιλιάδες ευρώ που αντιστοιχούν σε τριαντατέσσερα εκατομμύρια εβδομήντα πέντε χιλιάδες δραχμές με την απειλή πιστολιού. Στη συνέχεια έφυγε πεζός. Στην περιοχή του Χολαργού αλλά και στις γύρω περιοχές οι αστυνομικοί πραγματοποιούν προσαγωγές υπόπτων ατόμων, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί κάποιο στοιχείο που θα βοηθήσει στον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη.

    [03] Συνάντηση Παπανδρέου με Τσάσουλε

    Πηγή: ΕΡΑ 2/1/2002 10:58:00 πμ

    Η ονομασία της ΠΓΔΜ θα είναι στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει αύριο στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου με τον Σκοπιανό ομόλογό του Σλόμπονταν Τσάσουλε. Στο μεταξύ ως τον πιο σημαντικό και στρατηγικό εταίρο της ΠΓΔΜ στα Βαλκάνια χαρακτηρίζει την Ελλάδα ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Λιούπτσο Γκεοργκιέφσκι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ανεξάρτητη εφημερίδα "Ντβένικ" της χώρας του.

    [04] Ασθενής σεισμική δόνηση στη Μεσσηνία

    Πηγή: ΑΠΕ 2/1/2002 10:46:00 πμ

    Ασθενής σεισμική δόνηση μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε 16 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα και σε απόσταση 180 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Αθήνας στη Μεσσηνία. Το επίκεντρο της δόνησης ορίζεται βόρεια του Μελιγαλά. Σύμφωνα με την τοπική αστυνομία, η δόνηση έγινε αισθητή, αλλά δεν προκλήθηκε πανικός και δεν αναφέρθηκε μέχρι στιγμής καμιά ζημιά. Υπενθυμίζεται ότι στις 16 Σεπτεμβρίου του 2001 είχε σημειωθεί ισχυρός σεισμός που είχε προκαλέσει πολλές ζηιμές. Σεισμολόγοι δεν εκφράζουν καμία ανησυχία για τη δόνηση, που σημειώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

    [05] Πυρκαγιές σε Εκκλησία και σε σκάφη αναψυχής

    Πηγή: ΝΕΤ 2/1/2002 11:15:00 πμ

    Πυρκαγιά εκδηλώθηκε σαράντα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα στην Καθολική Εκκλησία στην πλατεία Αγίων Αναργύρων από την οποία προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η πυρκαγιά αποδίδεται σε βραχυκύκλωμα. Ενας περαστικός είδε να βγαίνουν καπνοί από το εσωτερικό του ναού και αμέσως ειδοποίησε την πυροσβεστική. Σε λίγη ώρα στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου έφτασαν επτά πυροσβεστικά οχήματα με είκοσι άνδρες. Μετά από προσπάθειες μιας ώρας κατάφεραν να θέσουν τη φωτιά υπό πλήρη έλεγχο. Οι ζημιές που προκλήθηκαν στο ναό είναι μεγάλες, κάηκαν εκκλησιαστικά σκεύη και εικόνες.

    Δέκα λεπτά από τη στιγμή που το συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής είχε λάβει την κλήση για τη φωτιά στον Καθολικό ναό, άλλη μια κλήση κινητοποίησε το Πυροσβεστικό Σώμα. Ο υπαίθριος χώρος στάθμευσης σκαφών αναψυχής είχε τυλιχθεί στις φλόγες από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, ακριβώς δίπλα από την Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων στη Λεωφόρο Βάρης-Κορωπίου. Λόγω των ανέμων ήταν μεγάλος ο φόβος επέκτασης στα διπλανά οικόπεδα. Τα έφλεκτα υλικά που είναι κατασκευασμένα τα σκάφη έκαναν τη φωτιά να επεκταθεί γρήγορα καταστρέφοντας ολοσχερώς δεκαπέντε από αυτά. Σχεδόν μετά από μια ώρα και αυτή η φωτιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο.

    [06] Χωρίς προβλήματα η πρώτη εργάσιμη του ευρώ

    Πηγή: ΕΡΑ 2/1/2002 11:27:00 πμ

    Ομαλά κυλάει η πρώτη εργάσιμη ημέρα του νέου χρόνου για το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Σήμερα λειτουργούν κανονικά οι Τράπεζες, οι εφορίες και οι δημόσιες επιχειρήσεις. Τα ταμεία των Τραπεζών εφοδιάζουν την αγορά μόνο με ευρώ. Πολλοί όμως καταναλωτές χρησιμοποιούν αποκλειστικά δραχμές στις συναλλαγές τους, αλλά αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα στις δοσοληψίες. Η επίσημη πρεμιέρα του ευρώ στην αγορά θα γίνει αύριο που θα ανοίξουν και τα εμπορικά καταστήματα, οπότε αναμένεται να είναι πιο ουσιαστική η εξοικείωση των πολιτών με το νέο νόμισμα.

    Το 75% των μηχανημάτων αυτόματης ανάληψης των Τραπεζών δίνουν ήδη χαρτονομίσματα των 20 και 50 ευρώ, ενώ μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να έχουν προσαρμοστεί όλα τα ΑΤΜ. Μικρές ουρές και σήμερα στα διόδια, καθώς οι οδηγοί πληρώνουν με δραχμές και οι υπάλληλοι δινουν ρέστα σε ευρώ.

    Με προβλήματα η ένταξη του νέου νομίσματος στην αγορά σε Γαλλία και Ιταλία καθώς απεργούν οι Τραπεζικοί και οι ταχυδρομικοί υπάλληλοι.

    Η εικόνα του φτωχού συγγενη δίνει τη θέση της στην εικόνα μιας χώρας που πιστεύει στον εαυτό της τονίζει σε άρθρο του στα ΝΕΑ ο πρωθυπουργός. Ο κ. Σημίτης επισημαίνει ότι το ευρώ είναι μια μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα, η ελληνική οικονομία γίνεται πιο ισχυρή, πιο ανταγωνιστική και πιο αποτελεσματική στην αξιοποίηση της συμμετοχής μας στην Ενωμένη Ευρώπη.

    Την αίσθησή του ότι η επιτυχία του ευρώ θα πυροδοτήσει διαδικασίες και πολιτικές ομογενοποίησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εκφράζει με συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 2 January 2002 - 15:29:50 UTC