Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-01-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέος χρόνος μπήκε, νέο νόμισμα ήρθε
  • [02] Ιωάννινα-Εκρηξη έξω από τη Μητρόπολη
  • [03] Το Σίδνεϊ κυκλωμένο από τις φλόγες

    [01] Νέος χρόνος μπήκε, νέο νόμισμα ήρθε

    1/1/2002 11:35:00 πμ

    Νέα εποχή ανέτειλε για την Ελλάδα και τις άλλες 11 χώρες της Ευρωζώνης, καθώς με τον ερχομό του 2002 μπήκε στη ζωή 300 εκατομμυρίων Ευρωπαίων το νέο νόμισμα, το ευρώ. Με. . . ουρές μπροστά στα αυτόματα μηχανήματα των τραπεζών γιόρτασαν οι Ευρωπαίοι την Πρωτοχρονιά και την έλευση του ευρώ. Το πρώτο ευρωπαϊκό έδαφος που είδε τη γέννηση του ευρώ ήταν το γαλλικό νησί Ρεϊνιόν, όπου όμως η καταρρακτώδης βροχή χάλασε τη γιορτή. Ακολούθησαν Ελλάδα και Φινλανδία.

    H πρώτη ευρω-συναλλαγή από τον Πρωθυπουργό

    Στη χώρα μας η πρώτη συναλλαγή με ευρώ έγινε από τον Κώστα Σημίτη. Η πολιτική και οικονομική ηγεσία της χώρας, με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό υποδέχθηκαν το νέο νόμισμα τα μεσάνυχτα σε ειδική εορταστική εκδήλωση στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ο κ. Σημίτης ήταν ο πρώτος που έλαβε χαρτονόμισμα του νέου νομίσματος από το μηχάνημα αυτόματης ανάληψης που είναι εγκατεστημένο στην τράπεζα.

    Αρκετοί πολίτες έσπευσαν από τα πρώτα λεπτά του νέου έτους να εφοδιαστούν με ευρώ. Πολλά όμως μηχανήματα έδιναν μόνο δραχμές. Προβλήματα σημειώθηκαν με το σύστημα ΔΙΑΣ, με αποτέλεσμα οι αναλήψεις ευρώ και δραχμών να είναι δυνατές μόνο από τις τράπεζες όπου ανήκουν οι καταθέσεις.

    Στην εποχή του ευρώ η Ενωμένη Ευρώπη

    Στο Ελσίνκι, χιλιάδες Φινλανδοί συνέρευσαν τα μεσάνυχτα στα γραφεία της Κεντρικής Τράπεζας, για να προμηθευτούν το νέο νόμισμα.

    Στο Βερολίνο, πλήθος κατοίκων και τουριστών, συγκεντρώθηκαν στην Πύλη του Βρανδεμβούργου για να γιορτάσουν την έλευση του νέου χρόνου και του ευρώ.

    Η Ιρλανδία και η Πορτογαλία είναι οι τελευταίες από τις 12 χώρες της ΕΕ που εισήγαγαν το νέο νόμισμα.

    Μεγάλη ημέρα για την Ευρώπη

    Μεγάλη ημέρα για την Ευρώπη χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι την εισαγωγή του ευρώ, τονίζοντας ότι το ευρωπαϊκό κοινό νόμισμα αποτελεί σύμβολο της ευρωπαϊκής ενοποίησης και εργαλείο οικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης. Το ευρώ σημαίνει μία Ευρώπη πιο πλήρη και αλληλέγγεα.

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, χαρακτηρίζει το ευρώ ως μια νίκη της Ευρώπης που δηλώνει κατ αυτόν τον τρόπο την ταυτότητα και την ισχύ της.

    [02] Ιωάννινα-Εκρηξη έξω από τη Μητρόπολη

    Πηγή: ΑΠΕ 1/1/2002 11:39:00 πμ

    Ισχυρή έκρηξη αναστάτωσε σήμερα το πρωί την Παραμυθιά Θεσπρωτίας, από μηχανισμό με άγνωστη εκρηκτική ύλη που τοποθετήθηκε έξω από την εξώπορτα του αυλόγυρου της Μητρόπολης Μαραμυθιάς. Δεν προκλήθηκαν ζημιές, αλλά θα πρέπει να σημειωθεί ότι πριν δύο εβδομάδες πάλι στην Παραμυθιά άγνωστοι είχαν τοποθετήσει έξω από το αστυνομικό τμήμα ποσότητα δυναμίτιδας με βραδύκαυστο φυτίλι. Από την έκρηξη εκείνη δεν τραυματίστηκε κανένας αλλά προκλήθηκαν σημαντικές ζημιές σε αυτοκίνητα και στο κτίριο της αστυνομίας.

    Στη σημερινή έκρηξη στη Μητρόπολη δεν υπήρξαν επίσης τραυματισμοί αλλά ούτε και σημαντικές ζημιές. Πυροτεχνουργοί της αστυνομίας βρίσκονται επί τόπου και εξετάζουν τα υπολείμματα του εκρηκτικού υλικού για να διαπιστώσουν τη σύνθεσή του.

    [03] Το Σίδνεϊ κυκλωμένο από τις φλόγες

    Πηγή: ΑΠΕ 1/1/2002 11:46:00 πμ

    Μια μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε σε άλσος στα βόρεια προάστια του Σίδνεϊ και κινείται σε μεγάλο μέτωπο προς τα σπίτια της μεγαλύτερης πόλης της Αυστραλίας, ανακοίνωσαν σήμερα Αυστραλοί αξιωματούχοι. Το Σίδνεϊ βρίσκεται κυκλωμένο από τις φλόγες από την ημέρα των Χριστουγέννων αλλά η σημερινή πυρκαγιά στο Πέναντ Χιλς είναι η πρώτη που εκδηλώνεται μέσα στα προάστια της πόλης.

    Ενας εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας είπε ότι η φωτιά, που απέχει λιγότερο από 20 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης, είναι "πολύ σοβαρή" αλλά οι κάτοικοι κλήθηκαν να μην εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. "Υπάρχει κάποιος πανικός" είπε ο εκπρόσωπος στο πρακτορείο Ρόιτερ προσθέτοντας ότι η πυρκαγιά κινείται δυτικά προς κατοικημένες συνοικίες. Εκτείνεται σε μεγάλο μέτωπο και έχει προχωρήσει προς μια δημοφιλή λέσχη μπόουλινγκ. Οπως είπε, δεν είναι ακόμη γνωστό το πώς ξεκίνησε η φωτιά. "Οι πυροσβέστες προστατεύουν τα σπίτια αυτή τη στιγμή" είπε ένας άλλος εκπρόσωπος μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ABC.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 1 January 2002 - 9:54:51 UTC