Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 01-12-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε νέα φάση ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας
  • [02] Οι εργασίες του τράμ ξεκινούν το 2002
  • [03] Στις τελικές διαπραγματεύσεις για την ΟΑ
  • [04] Παύτηκε η δίωξη κατά εφοπλιστή
  • [05] Αντιδράσεις προκάλεσε η συνέντευξη Μητσοτάκη
  • [06] Νέες υψηλής τεχνολογίας αυτόματες τουαλέτες
  • [07] Διεθνή έρευνα της PricewaterhouseCoopers
  • [08] Παγκόσμιο Ταμείο για το AIDS

    [01] Σε νέα φάση ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας

    Πηγή: ΝΕΤ 18/12/2001 8:12:00 μμ

    Αυστηρή προειδοποίηση για καταστροφικές συνέπειες σε όσους υποστηρίζουν τη διεθνή τρομοκρατία απηύθυνε από την έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ο αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ. Κάλεσε, επίσης, τους συμμάχους των ΗΠΑ στην Ευρώπη να είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους, καθώς ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας εισέρχεται σε νέα φάση. Τουλάχιστον 12 νεκροί είναι ο απολογισμός από μάχες στην Υεμένη του κυβερνητικού στρατού με φυλές πιστές στην Αλ-Κάιντα. Οι Αμερικανοί διέψευσαν ότι μεταγωγικά αεροσκάφη τους δέχτηκαν επίθεση με πυραύλους κοντά στο Κανταχάρ του Αφγανιστάν.

    Ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ τόνισε σήμερα ότι οι υπό αμερικανική ηγεσία δυνάμεις που αναπτύσσουν δράση στο Αφγανιστάν συνεχίζουν να σφίγγουν τον κλοιό γύρω από τον Οσάμα Μπιν Λάντεν και τις εναπομένουσες δυνάμεις της "Αλ-Κάιντα", επανέλαβε δε ότι οι επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν πιθανόν να διαρκέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

    "Συνεχίζεται η προσπάθεια, έχει μειωθεί στο εσωτερικό του Αφγανιστάν ο αριθμός των περιοχών όπου μπορεί να βρίσκονται ο Μπιν Λάντεν και οι δυνάμεις της Αλ Κάιντα", επισήμανε ο αξιωματούχος. "Σημειώνεται πρόοδος, αλλά πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια, που δεν θα ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και θα είναι σκληρή προσπάθεια", τόνισε ο ίδιος.

    Ο κ. Ράμσφελντ παραδέχτηκε ότι, παρά τους επίμονους βομβαρδισμούς στην περιοχή των ορεινών όγκων της Τόρα Μπόρα, δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί ούτε ο Μπιν Λάντεν ούτε οι στενοί συνεργάτες του.

    Bρετανοί και Γάλλοι στο Αφγανιστάν

    Περίπου 100 βρετανοί στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων πρόκειται να αναπτυχθούν στην αφγανική πρωτεύουσα, Καμπούλ, το προσεχές Σάββατο, ημέρα εγκατάστασης της νέας προσωρινής αφγανικής κυβέρνησης, ανακοινώθηκε σήμερα Τρίτη από το βρετανικό υπουργείο Αμυνας.

    Από την πλευρά του ο γάλλος υπουργός Αμυνας, Αλέν Ρισάρ ανακοίνωσε επίσης σήμερα ότι και η χώρα του είναι έτοιμη να στείλει στην Καμπούλ περίπου 800 άνδρες, αλλά η συμμετοχή της Γαλλίας στην πολυεθνή δύναμη που θα αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν, ενδέχεται να μειωθεί.

    [02] Οι εργασίες του τράμ ξεκινούν το 2002

    18/12/2001 8:16:00 μμ

    Στα τέλη Ιανουαρίου του 2002 θα αρχίσουν οι εργασίες για την κατασκευή υποδομής του τράμ. Την ανακοίνωση αυτή έκανε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρήστος Βερελής προσθέτοντας οτι απο την πρώτη φάση κατά μήκος των γραμμών, οι οποίες είναι δύο θα δημιουργηθούν οχτώ εργοτάξια. Ήδη έχουν γίνει οι απαραίτητες συνεννοήσεις με τους δήμους ώστε να προσδιοριστούν τα σημεία και να δοθούν οι άδειες για την εγκατάσταση εργοταξίων.

    Μεταφορικό μέσο υψηλών προδιαγραφών

    Επίσης, συμφωνήθηκε με το δήμαρχο Γλυφάδας να εξοικονομηθεί χώρος και για τη δημιουργία πάρκινγκ αυτοκινήτων.

    Είναι σταθερή η απόφαση της κυβέρνησης, τόνισε ο υπουργός, τα μέσα μαζικής μεταφοράς να γίνουν η λύση της κυκλοφοριακής συμφόρησης, που προκαλείται απο τη ραγδαία αύξηση του αριθμού των ΙΧ.

    Σήμερα παρουσιάστηκαν τα ουσιαστικά βήματα υλοποίησης του τράμ το οποίο έχει ενταχθεί με κοινή υπουργική απόφαση στα ολυμπιακά έργα για τα οποία έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή τους.

    Η ανώνυμος εταιρία "Τραμ" την προηγούμενη εβδομάδα υπέγραψε σύμβαση με την ανάδοχο εταιρία για την κατασκευή της υποδομής.

    Ενώ, παράλληλα ολοκληρώνεται η φάση του διαγωνισμού για την προμήθεια τροχαίου υλικού (35 οχημάτων το πρώτο απο τα οποία θα παραδοθεί το καλοκαίρι του 2003).

    Το έργο τόνισε είναι εντός των χρονοδιαγραμμάτων και θα είναι έτοιμο στις αρχές του 2004. Είναι ένα μεταφορικό μέσο υψηλών προδιαγραφών με αφομοιωμένες τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις.

    Το τράμ θα αλλάξει προς το καλύτερο τις περιοχές απο όπου θα περάσει και είναι χαρακτηριστικό οτι μόνο για τις αναπλάσεις του αστικού χώρου θα διατεθούν 7,5 δισ. δρχ. δηλαδή περίπου 7% της συνολικής επένδυσης του έργου.

    Οι δυο γραμμές θα είναι 14 και 15,5 χιλιομέτρων, ενώ στόχος είναι να καλύψει το τράμ συνολικά 100 χιλιόμετρα.

    [03] Στις τελικές διαπραγματεύσεις για την ΟΑ

    Πηγή: ΑΠΕ 18/12/2001 8:07:00 μμ

    Στις 23 Δεκεμβρίου ολοκληρώνονται οι διαπραγματεύσεις με Ομιλο της Αυστραλίας για την πώληση της Ολυμπιακής. Ο υπουργός Μεταφορών διαβεβαίωσε ότι οι εργαζόμενοι σε καμία περίπτωση δεν θα πεταχτούν στο δρόμο.

    Σε εξέλιξη είναι και ο διαγωνισμός για την επιδότηση των άγονων αεροπορικών γραμμών, μέτρο που θα ισχύσει από τις 28 Δεκεμβρίου, ενώ από το καλοκαίρι θα ενισχυθούν όλα σχεδόν τα νησιά της χώρας καθώς και ειδικές ομάδες πληθυσμού όπως αγρότες, πολύτεκνες οικογένειες και άτομα με ειδικές ανάγκες.

    [04] Παύτηκε η δίωξη κατά εφοπλιστή

    Πηγή: ΑΠΕ 18/12/2001 9:52:00 μμ

    Οριστικά δεν δικάζεται, με απόφαση του Αρείου Πάγου, λόγω παραγραφής ο εφοπλιστής Α. Ηλιόπουλος, ο οποίος ήταν κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία από αμέλεια 24 ναυτικών, οι οποίοι έχασαν την ζωή τους όταν βυθίστηκε το πλοίο "Αϊρον Αντώνης", τον Σεπτέμβριο του 1994, κοντά στο Κέιπ Τάουν. Σε πρώτο βαθμό, ο εφοπλιστής είχε καταδικαστεί για πρόκληση ναυαγίου και ανθρωποκτονίες από αμέλεια, σε φυλάκιση πέντε ετών. Το Εφετείο Πειραιά απήλλαξε τον Ηλιόπουλο, λόγω παραγραφής των αδικημάτων. Η παραγραφή επήλθε λόγω μη νομίμου κλητεύσεως του τότε κατηγορούμενου. Όμως, ο αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου Β. Παπαδάκης είχε ασκήσει αναίρεση κατά της αποφάσεως του Εφετείου Πειραιά, με την οποία παύθηκε η ποινική δίωξη κατά του εφοπλιστή.

    Η κλήτευση του εφοπλιστή έγινε στις 15.12.1998, στην αρχική διεύθυνση που είχε δηλώσει και αποτελούσε διεύθυνση επαγγελματικής στέγης. Τρεις μέρες μετά την αποστολή των κλήσεων, έγινε δήλωση μεταβολής κατοικίας του εφοπλιστή. Το Ποινικό Τμήμα Αρείου Πάγου απέρριψε την αίτηση αναίρεσης του Παπαδάκη, κρίνοντας ότι η απόφαση του Εφετείου Πειραιά για την άκυρη επίδοση και την παραγραφή είχε ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία.

    Επιπλέον, ο Αρειος Πάγος έκρινε ότι δεν χρειαζόταν το Εφετείο να παραθέσει σκέψεις για το ποια νομική σημασία μπορούσε να έχει το γεγονός ότι στις 15.12.1998 που ο αρμόδιος εισαγγελέας "απέστειλε" το επίμαχο κλητήριο θέσπισμα προς επίδοση στον κατηγορούμενο, δεν υπήρχε καμία δήλωσή του περί μεταβολής της κατοικίας του. Ούτε, όμως, απαιτείτο να ασχοληθεί το δικαστήριο με το εάν ο εισαγγελέας είχε και κατά ποιο τρόπο δυνατότητα και υποχρέωση να ενεργήσει διαφορετικά μετά τη δήλωση μεταβολής κατοικίας.

    [05] Αντιδράσεις προκάλεσε η συνέντευξη Μητσοτάκη

    Πηγή: ΝΕΤ 18/12/2001 8:31:00 μμ

    Έντονες αντιδράσεις προκάλεσαν οι χθεσινές δηλώσεις του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος σε τηλεοπτική του συνέντευξη παραδέχτηκε την ύπαρξη λογαριασμού της λιβεριανής εταιρείας "Mayo" στο Λονδίνο αλλά και λογαριασμού στη Γερμανία.

    "Ο κ. Μητσοτάκης βρίσκει τη μνήμη του και για πρώτη φορά ομολογεί τη ροή μαύρου και αδήλωτου χρήματος προς τη ΝΔ, μέσω της λιβεριανής εταιρείας", δήλωσε ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης και κάλεσε τη ΝΔ και τον αρχηγό της να επαναλάβουν και να υπογράψουν τις πρόσφατες δηλώσεις τους ότι η ΝΔ δεν έχει καμία σχέση με την MAYO.

    Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, κάλεσε τον εκπρόσωπο της ΝΔ, Θοδωρή Ρουσόπουλο, να κάνει διορθωτική δήλωση για τα όσα είχε πει ότι η ΝΔ δεν είχε, ούτε έχει σχέση με λογαριασμούς οφσόρ εταιριών.

    "Ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ ας ξεκαθαρίσουν την κατάσταση", δήλωσε ο Κώστας Σκανδαλίδης. Μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8, ο Μιλτιάδης Εβερτ, τόνισε ότι ο λογαριασμός της Μάγιο, δεν ανήκει στη Νέα Δημοκρατία και πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει οτιδήποτε για τον λογαριασμό αυτό.

    Δηλώσεις Ρουσόπουλου

    Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Θ.Ρουσόπουλος, απαντώντας στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Χ.Πρωτόπαπα και του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κώστα Λαλιώτη-σχετικά με τον πρώην πρωθυπουργό Κ.Μητσοτάκη-τους κάλεσε "αντί να γυρίζουν στο χθες-και να το χαλκεύουν κατά το δοκούν-να απολογηθούν για τα όσα αφορούν το παρόν και το μέλλον κάθε έλληνα πολίτη".

    Ο κ.Ρουσόπουλος δήλωσε ότι σήμερα η Ελλάδα πνίγεται στη λάσπη και κόβεται στα δύο εξαιτίας της ανυπαρξίας του κρατικού μηχανισμού, ενώ ανθρώπινες ζωές χάνονται, εξαιτίας έργων που, κάθε τόσο, εξαγγέλλονται και ποτέ δεν γίνονται. Σήμερα, είπε, οι έλληνες πολίτες καλούνται να πληρώσουν έντεκα δισ. δραχμές, ως πρώτη δόση του προστίμου για το Κτηματολόγιο και τους κακούς χειρισμούς του πρώην υπουργού ΠΕΧΩΔΕ και επέκρινε τον Κ. Λαλιώτη ότι "για όλα αυτά, ο επί οκτώ χρόνια υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, δεν αρθρώνει ούτε μία λέξη, ούτε μία συγνώμη".

    [06] Νέες υψηλής τεχνολογίας αυτόματες τουαλέτες

    18/12/2001 7:58:00 μμ

    Ιδιαίτερα σύντομοι θα πρέπει να είναι οι τουρίστες της Μπανγκόκ που θα θελήσουν να χρησιμοποιήσουν τις νέες υψηλής τεχνολογίας αυτόματες τουαλέτες, που σκοπεύει να εγκαταστήσει ο δήμος της πόλης, αλλοιώς θα βλέπουν την πόρτα του αποχωρητηρίου να ανοίγει προτού αυτοί τελειώσουν την ανάγκη τους, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου.

    Όπως δηλώνει στην εφημερίδα Μπανγκόκ Πόστ ο υπεύθυνος του τομέα Δημοσίας Καθαριότητας των αρχών της πόλεως, 72 από τις δημόσιες τουαλέτες με κερματοδέκτη και αυτόματο καθαρισμό θα τοποθετηθούν σε πολυσύχναστα αξιοθέατα και παραθεριστικά σημεία της πόλεως μέχρι τον Φεβρουάριο.

    Επίσης, δήλωσε ο ίδιος, οι τουαλέτες που θα εγκαταστήσει η ιδιωτική εταιρεία ΑCC Super Sport θα διαθέτουν αυτόματο σύστημα συναγερμού, που θα τίθεται σε λειτουργία εάν ο χρήστης δεν προλάβει να βγεί μέσα στην "κατάλληλη" χρονική περίοδο και η πόρτα θα μπορεί να ανοίξει από έξω.

    Η χρήση της τουαλέτας θα τιμάται δύο μπάχτ (4.5 σέντς ΗΠΑ) και θα είναι σε λειτουργία καθημερινώς από τις 06.00, έως τις 22.00.

    [07] Διεθνή έρευνα της PricewaterhouseCoopers

    18/12/2001 7:56:00 μμ

    Γνωστά ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου συνθέτουν την πρώτη δεκάδα των σημαντικότερων Ελλήνων επιχειρηματιών σε διεθνή έρευνα της PricewaterhouseCoopers, που διεξήχθη σε 65 χώρες και στην οποία συμμετείχαν 914 κορυφαία στελέχη επιχειρήσεων. Ο πρόεδρος της Ιντρακόμ κ. Σωκράτης Κόκκαλης ψηφίστηκε από τους Ελληνες επιχειρηματίες ως ο σημαντικότερος Ελληνας επιχειρηματίας.

    Επίσης, ακολουθούν ο πρόεδρος της Alpha Bank κ. Γιάννης Κωστόπουλος, ο πρόεδρος του ομίλου Λάτση κ. Σπύρος Λάτσης, ο πρόεδρος της Δέλτα κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ο πρόεδρος της Chipita International κ. Σπυρίδων Θεοδωρόπουλος, ο κ. Μιχάλης Μαϊλλης, πρόεδρος του ομώνυμου ομίλου, ο κ. Δημήτρης Κοντομηνάς, ο κ. Γερ. Βασιλόπουλος κ.α.

    Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, η Ιντρακόμ θεωρείται ως η σημαντικότερη εγχώρια εταιρία και ακολουθούν η Τιτάν, η Alpha Bank, η Coca-Cola Τρία Εψιλον, η Δέλτα, η Folli Follie, η CosmΟΤΕ και η EFG Eurobank Ergasias.

    Οι Ελληνες επιχειρηματίες θεωρούν ότι οι εταιρίες που δημιουργούν την μεγαλύτερη αξία για τους καταναλωτές τους στον κόσμο είναι οι Microsoft, η Coca Cola, η General Electric, η Nokia, η Glaxo, η Procter and Gamble και η Nestle. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της PricewaterhouseCoopers, οι σημαντικότερες επιχειρήσεις στον πλανήτη είναι η Microsoft και η IBM και ακολουθούν η Coca Cola, η General Electric, η P&amp;G και η Nokia.

    Σημαντικότεροι επιχειρηματίες σε ολόκληρο τον πλανήτη, κατά τους Ελληνες επιχειρηματίες, είναι ο Bill Gates, ο Richard Branson, ο Στέλιος Χατζηϊωάννου και ο Ted Turner.

    [08] Παγκόσμιο Ταμείο για το AIDS

    Πηγή: ΑΠΕ 18/12/2001 8:23:00 μμ

    Το Παγκόσμιο Ταμείο για το AIDS, το διοικητικό συμβούλιο του οποίου θα συνέλθει για πρώτη φορά στις 28 και 29 Ιανουαρίου, θα διαθέσει περίπου 700 εκατομμύρια δολάρια το έτος 2002, για την αντιμετώπιση της νόσου, ανακοινώθηκε σήμερα από την προσωρινή ομάδα εργασίας του Ταμείου στις Βρυξέλλες.

    Ένα μέρος των χρημάτων προέρχεται από ετήσιες δωρεές

    Συνολικά, μέχρι στιγμής το Ταμείο έχει διαθέσει για την καταπολέμηση της νόσου, περίπου 1,6 δισεκατομμύριο δολάρια, χρήματα που προήλθαν κυρίως από ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες αλλά και από αναπτυσσόμενες χώρες, από επιχειρήσεις, οργανισμούς και ιδιωτικές δωρεές.

    Ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων αυτών προέρχεται από επαναλαμβανόμενες ετήσιες δωρεές.

    Το διοικητικό συμβούλιο που θα συνέλθει στα τέλη του Ιανουαρίου, θα εξετάσει τις προτάσεις της προσωρινής ομάδας εργασίας και θα συντάξει ένα πλαίσιο δραστηριοτήτων. Το συμβούλιο απαρτίζεται από επτά εκπροσώπους για κάθε δωρήτρια χώρα και από δύο εκπροσώπους για κάθε οργανισμό και ιδιώτη.

    Η θητεία των εκπροσώπων θα είναι διετής.

    Η προσωρινή ομάδα εργασίας, της οποίας προεδρεύει ο Κρίσπους Κιγιόνγκα (πρώην υπουργός Υγείας της Ουγκάντα) καθόρισε τις κατευθυντήριες γραμμές επί των οποίων θα βασιστεί το Παγκόσμιο Ταμείο για το AIDS, όπως π.χ. το νομικό καθεστώς του Ταμείου, τη δομή της διαχείρισης, τα κριτήρια σύστασης προγραμμάτων κ.α.

    Το Ταμείο θα συσταθεί ως μια ανεξάρτητη νομικώς οντότητα και η γραμματεία του θα στεγάζεται στη Γενεύη.

    Η ίδρυση του Ταμείου είναι κάτι "χωρίς προηγούμενο", υπογραμμίζει ο δόκτορ Κιγιόνγκα σε ανακοίνωσή του και προσθέτει: "Η Ίδρυση ενός τέτοιου Ταμείου για την υγεία με τη διάθεση πολλών χιλιάδων δολαρίων, και με δεδομένο ότι αν και εμπλέκει σε μεγάλο βαθμό τις κυβερνήσεις, λειτουργεί με τρόπο ανεξάρτητο, προτείνει ένα νέο τρόπο αντιμετώπισης οικονομικής ενίσχυσης και ανάπτυξης του τομέα της υγείας παντού στον κόσμο".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 18 December 2001 - 21:58:26 UTC