Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 01-12-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στα ίχνη του μουλά Ομάρ
  • [02] Επίσκεψη Τζεμ σε Πακιστάν και Αφγανιστάν
  • [03] Στην κατάψυξη όλη η χώρα
  • [04] Απεργιακές κινητοποιήσεις
  • [05] Συνεδρίαση Διυπουργικής για Ολυμπιάδα
  • [06] Ευρωστρατός: Δηλώσεις και αντιδράσεις
  • [07] Ληστεία στο κέντρο Galea της Γλυφάδας
  • [08] Αναγκαία η ποιότητα των ΜΜΕ
  • [09] Επίσκεψη Σολάνα στο Βελιγράδι
  • [10] Πυρκαγιά σε ξενοδοχείο στο Παρίσι
  • [11] Παραλίγο πραξικόπημα στην Αϊτή
  • [12] Εντατικοί έλεγχοι στην αγορά από ΣΔΟΕ
  • [13] Όροι για μετοχοποίηση Αγροτικής Τράπεζας
  • [14] Στη Βουλή ο νέος προϋπολογισμός
  • [15] Προσοχή στα παιχνίδια των κινητών σας!
  • [16] Ηλεκτρονικά μηνύματα
  • [17] Το 'Αστρος των κύκνων

    [01] Στα ίχνη του μουλά Ομάρ

    Πηγή: ΑΠΕ 17/12/2001 1:38:00 μμ

    Επίθεση σε ορεινή περιοχή βορειοδυτικά του Κανταχάρ, ετοιμάζουν οι αφγανικές δυνάμεις όπου εκτιμούν ότι κρύβεται ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν, μουλάς Μοχάμαντ Ομάρ με 500 άνδρες, δήλωσε σήμερα ο Χατζί Γκουλαλάι, επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του Κανταχάρ. Σύμφωνα με τον Γκουλαλάι, ο μουλάς Ομάρ κρύβεται σε σπηλιές και βουνά γύρω από το χωριό Μπαγκράν της Επαρχίας Χελμάντ, περίπου 160 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Κανταχάρ, μαζί με μαχητές Ταλιμπάν και μαχητές της Αλ Κάιντα.

    [02] Επίσκεψη Τζεμ σε Πακιστάν και Αφγανιστάν

    Πηγή: ΑΠΕ 17/12/2001 12:08:00 μμ

    Τη διαβεβαίωση ότι η Αγκυρα θα βοηθήσει στην ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζεμ, ο οποίος επισκέπτεται την Καμπούλ. Παράλληλα με την επίσκεψή του ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας διαμηνύει την πρόθεση της Αγκυρας να αναλάβει ρόλο στη διαδικασία δημιουργίας νέας πολιτικής τάξης στο Αφγανιστάν και την Κεντρική Ασία. Ο Ισμαήλ Τζεμ παρέστη στην τελετή έπαρσης της τουρκικής σημαίας στην Καμπούλ, με την οποία σηματοδοτείται η επίσημη επαναλειτουργία της πρεσβείας της Τουρκίας στην αφγανική πρωτεύουσα.

    Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον ηγέτη της Βόρειας Συμμαχίας, Μπουρανουντίν Ραμπανί, τον υπουργό Αμυνας, Μοχάμαντ Φαχίμ και τον υπουργό Εσωτερικών, Γιούνις Κανούνι.

    O κύριος Τζεμ δεν συναντήθηκε με τον επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης, Χαμίντ Καρζάι, επειδή μετέβη στη Ρώμη, για να συναντηθεί με τον πρώην αφγανό μονάρχη Ζάχερ Σαχ.

    Ο Τζεμ έφθασε αργά χθες το βράδυ στο Ισλαμαμπάντ, όπου είχε συνομιλίες με τον πακιστανό ομόλογό του, Αμπντούλ Σατάρ, πριν αναχωρήσει νωρίς σήμερα το πρωί για την αφγανική πρωτεύουσα.

    [03] Στην κατάψυξη όλη η χώρα

    17/12/2001 3:36:00 μμ

    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται συνολικά η χώρα, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης ύστερα από σύσκεψη στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Περίπου 500 χωριά παραμένουν αποκλεισμένα καθώς επίσης και αρκετά αεροδρόμια. Οι αρχές καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να μείνει ανοιχτό το κύριο εθνικό δίκτυο.

    Έκκληση να γίνονται μόνο οι απαραίτητες μετακινήσεις

    Οι περιοχές που αναμένεται να πληγούν από την κακοκαιρία τις επόμενες ώρες είναι η Πελοπόννησος η Κρήτη οι Κυκλάδες τα Δωδεκάνησα αλλά και η Αττική.

    Ο υπουργός Εσωτερικών απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως αναγκαίες. Ηδη χιονίζει στα Βόρεια Προάστια.

    Δεμένα στα λιμάνια παραμένουν μόνο τα πλοία για Χίο και Μυτιλήνη, ενώ προβλήματα υπάρχουν και στα πορθμεία όλης της χώρας. Μέχρι στιγμής ωστόσο, κανονικά λειτουργεί ο σιδηρόδρομος.

    Στην Αχαία τα έντονα καιρικά φαινόμενα έχουν προκαλέσει σοβαρές καταστροφές ενώ άκαρπες παραμένουν οι έρευνες για τον εντοπισμό του Αλέξη Αντωνόπουλου, 53 χρονών, και του γιου του Γιάννη, εννέα, οι οποίοι παρασύρθηκαν χθες από τα ορμητικά νερά του χειμάρρου Διακονιάρη, που διασχίζει τη νότια πλευρά της Πάτρας.

    Με εντολή του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη έσπευσε στην αχαϊκή πρωτεύουσα κυβερνητικό κλιμάκιο, για να εξετάσει την κατάσταση και να προωθήσει τις αναγκαίες διαδικασίες

    Λευκός κλοιός

    Στη Θεσσαλονίκη χιονίζει ασταμάτητα, οι οδηγοί αναγκάζονται να χρησιμοποιούν αλυσίδες ακόμα και στο κέντρο της πόλης ενώ παραμένει κλειστό το αεροδρόμιο "Μακεδονία". Σήμερα παρέμειναν κλειστά τα σχολεία.

    Στους 30 πόντους έχει φθάσει το χιόνι στη Λάρισα με αποτέλεσμα ακόμα και μέσα στην πόλη τα αυτοκίνητα να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες. Συνεργεία του Δήμου από χθες το βράδυ εργάζονται συνεχώς προκειμένου να διατηρήσουν "καθαρές" τις κεντρικές αρτηρίες της πόλης, αλλά και τις περιφερειακές οδούς. Τα σχολεία στη Λάρισα, στα Τρίκαλα και την Καρδίτσα παρέμειναν κλειστά.

    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται ολόκληρος ο νομός Τρικάλων. Η κυκλοφορία στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο διεξάγεται με μεγάλη δυσχέρεια και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

    Τα οχήματα που είχαν εγκλωβιστεί στην περιοχή της "Κατάρας" εξαιτίας του ότι είχε "διπλώσει" νταλίκα, απεγκλωβίστηκαν και κινούνται για τον προορισμό τους και προς τις δύο κατευθύνσεις ενώ προηγούνται αυτών μηχανήματα της Νομαρχίας που καθαρίζουν το δρόμο.

    Η κυκλοφορία στην πόλη των Τρικάλων, αλλά και στις υπόλοιπες πόλεις του νομού γίνεται με δυσκολία και πάντοτε με αντιολισθητικές αλυσίδες, ενώ όλα τα ορεινά χωριά του νομού Τρικάλων, μέχρι και αργά το μεσημέρι βρίσκονται αποκλεισμένα.

    Βορειοανατολική Ελλάδα: Η χειρότερη κακοκαιρία των τελευταίων 10 ετών

    Στα "χιόνια" έχουν χαθεί πενήντα χωριά και οικισμοί στη Βορειανατολική Ελλάδα. Το χιόνι πέφτει από χθες ασταμάτητα και δυσκολεύει τη διέλευση εκατοντάδων τροχοφόρων στα εθνικά και τα επαρχιακά δίκτυα.

    Με αποφάσεις των κατά τόπους νομαρχών δεν λειτούργησαν όλα τα σχολεία, ενώ παραμένουν κλειστά τα διεθνή αεροδρόμια "Μέγας Αλέξανδρος" της Καβάλας και "Δημόκριτος" της Αλεξανδρούπολης.

    Στο βορειοανατολικό Αιγαίο και στο Θρακικό Πέλαγος πνέουν άνεμοι βορειοανατολικοί έντασης 8-9 μποφόρ και τα Λιμεναρχεία απαγόρευσαν τον απόπλου όλων των σκαφών.

    [04] Απεργιακές κινητοποιήσεις

    Πηγή: ΝΕΤ 17/12/2001 5:56:00 μμ

    Αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις και κατά τη διάρκεια των εορτών, δηλώνουν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του Δήμου Αθηναίων, που συνεχίζουν τις 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες τους. Oι συμβασιούχοι ζητούν να υπογραφεί το συντομότερο συλλογική σύμβαση για το 2001, να εξισωθεί η αμοιβή μόνιμων και ημερομίσθιων υπαλλήλων, να καταβληθεί αμέσως το πριμ παραγωγικότητας στους δήμους και να αυξηθεί το εφάπαξ.Οι αρχές απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να μην κατεβάζουν τα σκουπίδια στους δρόμους, μέχρι να λυθεί το πρόβλημα.

    Προσφυγή στο δικαστήριο

    Προσφυγή στο Δικαστήριο για να κηρυχθεί η απεργία των εργαζομένων στους Δήμους, παράνομη και καταχρηστική, αποφάσισε το υπουργείο Εσωτερικών, αφού ο διάλογος με τους συνδικαλιστές οδήγησε σε αδιέξοδο.

    Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου, Βασίλης Βαλασσόπουλος, σε δηλώσεις του τόνισε πως δεν είναι δυνατόν σε περιόδους γιορτών οι πολίτες να εκβιάζονται από τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων και να παραμείνουν τις ημέρες αυτές σκουπίδια στους δρόμους.

    Η προσφυγή αναμένεται να εκδικαστεί αύριο.

    Με απεργιακές κινητοποιήσεις ξεκίνησε όλη η εβδομάδα.

    Η ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησε στάση εργασίας από τις 12 μέχρι τις 3 το μεσημέρι, ενώ θα πραγματοποιήσει και συγκέντρωση έξω από τη Βουλή. Τρίωρη στάση εργασίας τις τελευταίες ώρες της πρωινής και της πρώτες της απογευματινής βάρδιας πραγματοποίησαν δάσκαλοι και καθηγητές.

    Ακολούθως θα πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας. Η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ ζητούν να αποσυρθεί το νομοσχέδιο που αφορά την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

    Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποιούν και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία που δέχονται για αυτό το λόγο μόνο τα επείγοντα περιστατικά.

    [05] Συνεδρίαση Διυπουργικής για Ολυμπιάδα

    Πηγή: ΝΕΤ 17/12/2001 5:25:00 μμ

    Τον απολογισμό του 2001 και τους στόχους του 2002 σε ότι αφορά την ολυμπιακή προετοιμασία, ανέπτυξε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής στο Μέγαρο Μαξίμου για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    Στο επίκεντρο της Διυπουργικής η δημοσιογραφική κάλυψη των Αγώνων

    " Προχωράμε με απόλυτη συνέπεια στα χρονοδιαγράμματα, με απόλυτη προσήλωση στους στόχους και την ολοκλήρωση τους με σύνεση στη διαχείριση των δαπανών" δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

    Κατά τη σημερινή συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής, εξετάστηκαν και ζητήματα που αφορούν στην επικοινωνιακή πολιτική των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και το πρόγραμμα της Ολυμπιακής Παιδείας.

    Ελήφθησαν επίσης αποφάσεις σχετικά με τη δημοσιογραφική κάλυψη των Ολυμπιακών Αγώνων. Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε η δημιουργία ενός κέντρου τύπου για τους ξένους δημοσιογράφους στο Ζάππειο, η δημιουργία μιας ομάδας για τον συντονισμό της επικοινωνιακής πολιτικής της Ολυμπιακής προετοιμασίας και η δημιουργία μιας ομάδας έργου στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των συναρμόδιων υπουργείων και της οργανωτικής επιτροπής.

    [06] Ευρωστρατός: Δηλώσεις και αντιδράσεις

    Πηγή: ΕΡΑ 17/12/2001 5:22:00 μμ

    Η Ελλάδα κέρδισε την πρώτη μάχη στο θέμα του Ευρωστρατού στη Σύνοδο του Λάακεν δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο κ. Πρωτόπαππας χαρακτήρισε ανεύθυνη και επικίνδυνη τη στάση του προέδρου της ΝΔ, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδράνεια και ολιγωρία. Η Ελλάδα επιμένει στη συλλογική δράση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο θέμα του Ευρωστρατού και της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Παναγιώτης Μπεγλίτης.

    Σύνοδος υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ

    Μιλώντας στην ΝΕΤ 105,8 ο υφυπουργός Αμυνας Λουκάς Αποστολίδης επισήμανε πως η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε το καλύτερο δυνατό στο Λάακεν μεταθέτοντας τη συζήτηση του θέματος του Ευρωστρατού.

    Εν τω μεταξύ στις Βρυξέλλες βρίσκεται από σήμερα ο Γιάννος Παπαντωνίου, προκειμένου να συμμετάσχει στην σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ.

    Την Πέμπτη θα μεταβεί στην Αττάλεια της Τουρκίας για τη Σύνοδο των υπουργών Αμύνης της Νοτιοανατολικής πτέρυγας του Ατλαντικού Συμφώνου.

    [07] Ληστεία στο κέντρο Galea της Γλυφάδας

    17/12/2001 3:02:00 μμ

    Ενοπλη ληστεία σημειώθηκε λίγο μετά τις 10 το πρωί στο νυχτερινό κέντρο Galea, στη Γλυφάδα. Πέντε αλλοδαποί εισέβαλλαν στο μπαρ και με την απειλή πιστολιού και μαχαιριών ακινητοποίησαν τους τρεις υπαλλήλους που βρίσκονταν στο εσωτερικό, αφαιρώντας άγνωστο μέχρι στιγμής χρηματικό ποσό.

    [08] Αναγκαία η ποιότητα των ΜΜΕ

    Πηγή: ΑΠΕ 17/12/2001 2:26:00 μμ

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, για την ποιότητα της ενημέρωσης των ραδιοτηλεοπτικών μέσων που προσφέρουν, παρατήρησε πως "ο κ. Στεφανόπουλος με παρρησία και ακρίβεια έθεσε το ζήτημα".

    Οπως όλοι γνωρίζουμε, είπε ο κ. Πρωτόπαπας, η αυτορρύθμιση είναι η καλύτερη λειτουργία οποιασδήποτε επιβολής. "Οι δηλώσεις του προέδρου της Δημοκρατίας εκφράζουν όλους μας". Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την εφαρμογή των ποινών που έχουν επιβληθεί σε ΜΜΕ απο το ΕΣΡ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως γίνεται έλεγχος νομιμότητας και θα ακολουθήσει εφαρμογή.

    [09] Επίσκεψη Σολάνα στο Βελιγράδι

    Πηγή: ΑΠΕ 17/12/2001 2:14:00 μμ

    Ο Υπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική της Ασφάλειας, Χαβιέ Σολάνα έφθασε σήμερα στο Βελιγράδι για συνομιλίες, προκειμένου να διευκολύνει την επανάληψη του διαλόγου για το μέλλον της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας, την οποία συγκροτούν η Σερβία και το Μαυροβούνιο. Ο Σολάνα θα συναντηθεί πρώτα με την ηγεσία του Βελιγραδίου και μετά με τους επικεφαλής στην Ποντγκόριτσα με στόχο την επανέναρξη του διαλόγου, ο οποίος διακόπηκε πριν από αρκετές εβδομάδες, εξαιτίας της διαφωνίας ως προς τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αναδιοργανωθεί η γιουγκοσλαβική ομοσπονδία.

    Ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς προτείνει η Σερβία και το Μαυροβούνιο να διαχωριστούν για να σχηματίσουν μια ένωση δύο ανεξαρτήτων κρατών, τα οποία θα έχουν ξεχωριστή έδρα στον ΟΗΕ. Ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος Βόισλαβ Κοτσούνιτσα εμμένει σε μια απλή αναδιάρθρωση της Ομοσπονδίας. Ο ευρωπαίος αξιωματούχος μεταφέρει πρόταση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για διευθέτηση του προβλήματος, ώστε να διατηρηθεί η σημερινή Ομοσπονδία που σχηματίστηκε το 1992, μετά τη διάσπαση της κομμουνιστικής Γιουγκοσλαβίας του Τίτο.

    [10] Πυρκαγιά σε ξενοδοχείο στο Παρίσι

    Πηγή: ΑΠΕ 17/12/2001 1:35:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Τέσσερις νεκροί και 17 τραυματίες είναι σύμφωνα με νεότερο απολογισμό τα θύματα της φωτιάς που ξέσπασε νωρίς σήμερα σε ξενοδοχείο στο κέντρο του Παρισιού. Σύμφωνα με την αστυνομία η φωτιά εκδηλώθηκε στο κλιμακοστάσιο του ισογείου και αμέσως επεκτάθηκε στους άλλους ορόφους. Η ταυτότητα των θυμάτων δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή. Στο ξενοδοχείο διέμεναν περίπου 20 τουρίστες. Η αστυνομία εκτιμά ότι πρόκειται για εμπρηστική ενέργεια.

    [11] Παραλίγο πραξικόπημα στην Αϊτή

    17/12/2001 5:01:00 μμ

    Υπό τον έλεγχο της κατάφερε να θέσει η αστυνομία της Αϊτής το προεδρικό μέγαρο, στην πρωτεύουσα όπου τα ξημερώματα έγινε απόπειρα πραξικοπήματος από ενόπλους. Σύμφωνα με την αστυνομία, κατά τις συγκρούσεις που έλαβαν χώρα, σκοτώθηκαν τέσσερα άτομα, δυο αστυνομικοί και δυο πολίτες.

    [12] Εντατικοί έλεγχοι στην αγορά από ΣΔΟΕ

    17/12/2001 5:50:00 μμ

    Εντατικούς ελέγχους στην αγορά πραγματοποιούν κλιμάκια του ΣΔΟΕ, για την αποφυγή φαινομένων αισχροκέρδειας αλλά και πλαστών προιόντων. Ιδιαίτερα θα ελέγχονται επιχειρηματίες που θα προχωρούν σε αδικαιολόγητες αυξήσεις, λόγω της μετατροπής των τιμών σε ευρώ. Η κίνηση στο κέντρο της Αθήνας είναι αρκετά αυξημένη παρά τη βροχή και το τσουχτερό κρύο και σύμφωνα με τους καταστηματάρχες, αναμένεται να αυξηθεί στο τέλος της εβδομάδας. Στην αγορά υπάρχει επάρκεια αγαθών και οι τιμές διατηρούνται στα περσινά επίπεδα.

    [13] Όροι για μετοχοποίηση Αγροτικής Τράπεζας

    17/12/2001 5:31:00 μμ

    Ευρύ διάλογο της κυβέρνησης με τους αγροτικούς φορείς ζητούν οι κορυφαίες συνεταιριστικές οργανώσεις προκειμένου να προχωρήσει η μετοχοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας. Οι πρόεδροι της ΠΑΣΕΓΕΣ, της ΓΕΣΑΣΕ και της ΣΙΔΑΣΕ, σε σημερινή συνέντευξη τύπου, έθεσαν ως προϋπόθεση στην όποια μετοχοποίηση να συμμετέχουν πλειοψηφικά οι συνεταιρισμοί και όχι ιδιώτες

    [14] Στη Βουλή ο νέος προϋπολογισμός

    17/12/2001 12:53:00 μμ

    Ξεκινά το απόγευμα στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση του πρώτου προϋπολογισμού σε ευρώ. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν με τις εισηγήσεις των εκπροσώπων των κομμάτων και θα κορυφωθεί την Παρασκευή με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και τη ψήφιση του σχέδιου νόμου.

    Ο προϋπολογισμός του 2002, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, αποτελεί για την κυβέρνηση απόδειξη των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ο ρυθμός ανάπτυξης το 2002 στην Ελλάδα -παρά το δυσμενές διεθνώς επενδυτικό κλίμα- θα φθάσει το 3,8%, σημειώνοντας, μικρή μονάχα πτώση σε σχέση με το 2001 (4,1%) και παραμένοντας πάντα, στο διπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

    Θέσεις κομμάτων

    Στους στόχους της κυβέρνησης είναι η διατήρηση του πλεονασματικού χαρακτήρα του προϋπολογισμού κατά δεύτερη συνεχή χρονιά, η περαιτέρω μικρή μείωση του δημοσίου χρέους, η αύξηση των προϋπολογισμών των υπουργείων άσκησης "κοινωνικής πολιτικής" (με μεγάλες αυξήσεις κατά 20% στα υπουργεία που αφορούν θέματα δημόσιας τάξης), το νέο πακέτο φοροαπαλλαγών κ.ά.

    Από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να επαναλάβει τα επιχειρήματα που ανέπτυξε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου, περί εξωραϊσμού της οικονομικής κατάστασης, μέσω ενός προϋπολογισμού που αποτυπώνει πλασματική εικόνα της Οικονομίας.

    Ο Συνασπισμός πρόκειται να επισημάνει ότι η κυβέρνηση καταφεύγει σε ομολογιακά δάνεια και προεισπράξεις, προκειμένου να τακτοποιήσει δημοσιολογιστικές εκκρεμότητες, με αποτέλεσμα "να υποθηκεύει το μέλλον της ελληνικής οικονομίας".

    Το ΚΚΕ, αναμένεται να καταδείξει την αρνητική εικόνα που παρουσιάζει το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας, προκειμένου να δείξει μειούμενη την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

    [15] Προσοχή στα παιχνίδια των κινητών σας!

    17/12/2001 6:26:00 μμ

    Γερμανοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα παιχνίδια των κινητών τηλεφώνων, μπορεί να κουφάνουν τα παιδιά. Βρήκαν ότι ορισμένα παιχνίδια είναι πιο ηχηρά όταν "παίζουν" κοντά στο αυτί, από όταν κάποιος στέκεται δίπλα σε κινητήρες αεριωθούμενου αεροσκάφους. Το γερμανικό περιοδικό Κομιούτερμπιλντ ζήτησε από ανεξάρτητους ειδικούς να δοκιμάσουν την ασφάλεια δεκαέξι παιχνιδιών κινητών τηλεφώνων και μόνον ένα πέρασε τις σταθερές των κυβερνητικών οδηγιών.

    Επίσης, το πλέον ηχηρό παιχνίδι μετρήθηκε στα 133 ντεσιμπέλ, πάνω δηλαδή από το φράγμα του πόνου που είναι 120 ντεσιμπέλ και πιο ηχηρό από ένα τζετ σε απόσταση δεκαπέντε μέτρων ή από τον ήχο μιας σφυρίχτρας που ακούγεται σε απόσταση ενός μέτρου.

    Τα παιδιά βρίσκονται περισσότερο σε κίνδυνο από τα κινητά δηλώνει ο καθηγητής Χανς-Πέτερ Ζένερς, που είναι διευθυντής της κλινικής ΩΡΙΛΑ του Πανεπιστημίου της Τυβίγγης.

    Εξηγεί ότι μόλις 85 ντεσιμπέλ είναι αρκετά για να προκαλέσουν ζημιά στην ακοή.

    [16] Ηλεκτρονικά μηνύματα

    17/12/2001 6:17:00 μμ

    Η περίοδος των εορτών δεν σημαίνει μονάχα δώρα, αλλά και αύξηση της μαζικής αποστολής "ηλεκτρονικών μηνυμάτων χωρίς τη συναίνεση των αποδεκτών" (spam). Σύμφωνα με την αυστραλιανή εταιρεία ελέγχου και φιλτραρίσματος διαδικτύου ΣέρφΚοντρόλ, το λεγόμενο σπάμ έχει αυξηθεί κατά 650%.

    Πέραν των διασκεδαστικών χριστουγεννιάτικων παιχνιδιών, οι κυβερνοναύτες, λαμβάνουν μεταξύ άλλων και "δώρα" όπως ο ιός Γκόνερ αναφέρει ο διευθυντής της ΣερφΚοντρόλ Τσαρλς Χένεμαν.

    Επίσης, προσθέτει ότι το κόστος για τις επιχειρήσεις είναι μεγάλο. Όσοι λαμβάνουν μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, χαιρετισμούς, ευχές, παιχνίδια, προφυλάξεις οθόνης και αρχεία εικόνας, συνήθως τα αποθηκεύουν στα εισερχόμενα, όπου, μία προφύλαξη οθόνης με θέμα τις γιορτές έχει μέγεθος 5 ΜΒ, όσο δηλαδή 160 ηλεκτρονικά μηνύματα κειμένου μαζί!

    [17] Το 'Αστρος των κύκνων

    Πηγή: ΝΕΤ 17/12/2001 1:30:00 μμ

    Ενα σμήνος πανέμορφων κύκνων, έφθασαν από την Βαλκανική και τη Βόρεια Ελλάδα για πρώτη φορά στη λιμνοθάλασσα του Μουστού στο Αστρος της Κυνουρίας. Ο υγροβιότοπος του Μουστού, φιλοξενεί κάθε χρόνο πολλά αποδημητικά πουλιά, που τον χρησιμοποιούν ως σταθμό για το μεγάλο τους μεταναστευτικό ταξίδι. Οι περίπου 400 κύκνοι, έχουν εξαπλωθεί σε όλα τα παράλια της Αρκαδίας, αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 17 December 2001 - 17:57:35 UTC