Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 01-12-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φόρος τιμής Μπους στα θύματα της επίθεσης
  • [02] Πρώτος κατηγορούμενος για τις επιθέσεις στις ΗΠΑ
  • [03] Αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες
  • [04] Νέα δημοσκόπηση από την MRB
  • [05] Αυξηση του πληθυσμού της Ελλάδας κατά 6,7%
  • [06] Συνέδριο για την Ισότητα των Γυναικών
  • [07] Επίτιμος Πρόεδρoς του ΔΣΑ ο κ.Στεφανόπουλος
  • [08] Συνάντηση Πέρεζ-Μπερλουσκόνι
  • [09] Το καινούργιο πρόσωπο της πρωτεύουσας

    [01] Φόρος τιμής Μπους στα θύματα της επίθεσης

    Πηγή: ΑΠΕ 11/12/2001 9:36:00 μμ

    Φόρο τιμής απέτισε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους στους τουλάχιστον 3.300 νεκρούς ή αγνοούμενους των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ σε κατανυκτική εκδήλωση μνήμης που πραγματοποιήθηκε στον Λευκό Οίκο ακριβώς τρεις μήνες μετά τις επιθέσεις.

    "Σήμερα αυτές οι αδικίες πρόκειται να διορθωθούν και να απονεμηθεί δικαιοσύνη. Εξακολουθούμε πάντα να έχουμε πολλά να κάνουμε καθώς οι κίνδυνοι εξακολουθούν να είναι πολλοί. Ομως δεν μπορεί να υπάρξει η παραμικρή αμφιβολία για την έκβαση αυτής της σύγκρουσης", δήλωσε με βαρύ και αυστηρό ύφος ο πρόεδρος Μπους, αναφερόμενος στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας στον οποίο έχουν δεσμευτεί οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Παρόμοιες εκδηλώσεις μνήμης πραγματοποιήθηκαν σήμερα την ίδια ώρα και σε άλλα μέρη στις ΗΠΑ, αλλά και σε περισσότερες από 70 χώρες, ανάμεσά τους και πολλές μουσουλμανικές

    [02] Πρώτος κατηγορούμενος για τις επιθέσεις στις ΗΠΑ

    Πηγή: ΑΠΕ 11/12/2001 9:11:00 μμ

    Ο Ζακάριας Μουσάουι, γάλλος υπήκοος μαροκινής καταγωγής, είναι ο πρώτος άνθρωπος στον οποίο απαγγέλθηκε κατηγορία από αμερικανικό ομοσπονδιακό δικαστήριο σχετικά με τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου κατά των ΗΠΑ.

    Οι κατηγορίες απαγγέλθηκαν ακριβώς τρείς μήνες μετά από τα τρομοκρατικά χτυπήματα κατά του Πενταγώνου στην Ουάσινγκτον και κατά των δίδυμων πύργων στη Νέα Υόρκη.

    Τέσσερεις από τις κατηγορίες επισύρουν την ποινή του θανάτου. Ο Μουσάουι κατηγορείται για συνωμοσία ώστε να υλοποιηθούν τρομοκρατικές πράξεις, αεροπειρατεία, καταστροφή αεροσκαφών, χρήση όπλων μαζικής καταστροφής, συνωμοσία για δολοφονίες αμερικανών υπαλλήλων και συνωμοσία για την καταστροφή ξένης περιουσίας.

    Βάση πληροφοριών ο κατηγορούμενος πρόκειται να δικαστεί από ομοσπονδιακά δικαστήρια και όχι από το στρατιωτικό δικαστήριο που σχηματίστηκε από τον Πρόεδρο Μπους.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ο Μουσάουι είχε εκπαιδευτεί σέ ένα στρατόπεδο της οργάνωσης του Μπιν Λάντεν "Αλ Κάιντα" στο Αφγανιστάν και εχρηματοδοτείτο από πηγές στη Μέση Ανατολή και τη Γερμανία.

    Ο Μουσάουι συνελήφθη αρχικώς τον Αύγουστο στη Μινεσότα για παραβίαση των κανόνων μετανάστευσης και προκάλεσε υποψίες γιατί επιχείρησε να εκπαιδευτεί σε εξομοιωτή πτήσεων για αεροπλάνα τύπου τζάμπο τζετ σε μια σχολή στην πολιτεία αυτή.

    Μετά από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ο Μουσάουι συνελήφθη εκ νέου ως ουσιώδης μάρτυρας και εστάλη στη Νέα Υόρκη για ανάκριση.

    [03] Αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες

    Πηγή: ΑΠΕ 11/12/2001 10:11:00 μμ

    Χριστούγεννα στα σπίτια τους θα κάνουν τελικά οι αγρότες, οι οποίοι αποφάσισαν να μεταθέσουν για μετά τις γιορτές τη λήψη αποφάσεων για την πορεία και τη μορφή των κινητοποιήσεών τους.

    Ετσι ο παρών κύκλος των κινητοποιήσεων λήγει αύριο, αλλά έστειλαν στην κυβέρνηση ένα μήνυμα με τις προθέσεις τους, καθώς προέβησαν σε ημίωρους αποκλεισμούς δρόμων.

    Η κυβέρνηση έδωσε ικανοποιητικές λύσεις στα προβλήματα των αγροτών, δήλωσε ο υπουργός Τύπου και τόνισε ότι πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος που θα αφορά τον προγραμματισμό του επόμενου έτους, ώστε να μη δημιουργηθούν και τον επόμενο χρόνο προβλήματα.

    [04] Νέα δημοσκόπηση από την MRB

    Πηγή: ΑΠΕ 11/12/2001 10:06:00 μμ

    Κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σε ότι αφορά την πρόθεση ψήφου και την παράσταση νίκης και πλήρη ανατροπή του σκηνικού στο ερώτημα ποιός θεωρείται καταλληλότερος πρωθυπουργός, καταγράφει η εξαμηνιαία δημοσκόπηση της εταιρίας MRB.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ εξακολουθεί να προηγείται σταθερά, αλλά η διαφορά μειώθηκε στις 6,6 μονάδες, από 8,9 που ήταν στην προηγούμενη δημοσκόπηση, ενώ στην παράσταση νίκης η διαφορά από 24,4 μονάδες μειώθηκε στις 11,4.

    Ο Κώστας Σημίτης περνάει και πάλι πρώτος στο ερώτημα για καταλληλότερος πρωθυπουργό, με 40% αφήνοντας πίσω τον πρόεδρο της ΝΔ στο 38,1%, ενώ τον Ιούνιο ο κ. Καραμανλής προηγείτο με 2,2 μονάδες.

    Για πορεία ανάκαμψης κάνουν λόγο στελέχη του ΠΑΣΟΚ, για παγίωση της διαφοράς μεταξύ των δύο κομμάτων μιλούν στελέχη της ΝΔ.

    [05] Αυξηση του πληθυσμού της Ελλάδας κατά 6,7%

    Πηγή: ΑΠΕ 11/12/2001 10:04:00 μμ

    Κατά 6,7% αυξήθηκε την τελευταία δεκαετία ο πληθυσμός της Ελλάδος, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της απογραφής που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Σύμφωνα μετα στοιχεία αυτά ο πληθυσμός ανέρχεται στα 10.939.605 άτομα έναντι 10.252.580 το 1991. Απο τα 10.939.605 άτομα τα 5.424,089 είναι άντρες που σημείωσαν αύξηση 7% και τα 5.515.516 γυναίκες, που αυξηθηκαν κατά 6%.

    [06] Συνέδριο για την Ισότητα των Γυναικών

    Πηγή: ΑΠΕ 11/12/2001 9:56:00 μμ

    Το σχεδιασμό του υπουργείου για το θέμα της γυναικείας απασχόλησης ανέπτυξε ο υπουργός Εργασίας Δ. Ρέππας στο συνέδριο που διοργάνωσε η ΓΓ Ισότητας , στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Ο υπουργός Εργασίας τόνισε πως το σχετικό πρόγραμμα στοχεύει στη μείωση της ανεργίας των γυναικών με την ενίσχυση των ίσων ευκαιριών, βάσει της αρχής της κοινωνικής ενσωμάτωσης.

    Στρατηγικός στόχος για την Ελλάδα, κατά την προσεχή περίοδο , είπε ο κ. Ρέππας είναι η αύξηση του ποσοστού γυναικείας απασχόλησης , ώστε να πλησιάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 50% , καθώς και η σχετική μείωση της ανεργίας και μακρόχρονης ανεργίας των γυναικών. Ο κ. Ρέππας δήλωσε πως θα διατεθεί το 10% των πόρων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου στο Γ ΚΠΣ για δράσεις υπέρ της ισότητας ευκαιριών των γυναικών.

    Χαιρετισμό απηύθυνε και ο υφυπουργός Υγείας-Πρόνοιας Δ. Θάνος ενώ η ΓΓ Ισότητας, Εφη Μπέκου ανέπτυξε τις πολιτικές και δράσεις της Γραμματείας για την απασχόληση των γυναικών, όπως την καθιέρωση συμβούλων για την ισότητα στα κέντρα λήψης αποφάσεων, την υποχρεωτική ποσόστωση συμμετοχής των γυναικών σε προγράμματα κατάρτησης και προγράμματα συμβουλευτικής σε όλη την Ελλάδα σε επίπεδο ΤΑ και τοπικών κοινωνιών.

    Οι εργασίες θα συνεχιστούν αύριο με επι μέρους τοποθετήσεις επιστημόνων.

    [07] Επίτιμος Πρόεδρoς του ΔΣΑ ο κ.Στεφανόπουλος

    Πηγή: ΕΡΑ 11/12/2001 8:55:00 μμ

    Επίτιμο πρόεδρό της ανακήρυξε σήμερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο η ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων της χώρας σε εκδήλωση που διοργάνωσε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

    Ο πρόεδρος της ολομέλειας και πρόεδρος του ΔΣΑ Αντώνης Ρουπακιώτης εξήρε το ήθος και την προσφορά του κ. Στεφανόπουλου τόσο στη δικηγορία όσο και στην πολιτική ζωή του τόπου, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέδειξε το ανθρώπινο πρόσωπο του θεσμού.

    Από την πλευρά του ο κ. Στεφανόπουλος αφού ευχαρίστησε για τη συγκινητική εκδήλωση δήλωσε ότι είναι η δεύτερη εξαιρετική τιμή που του γίνεται μετά την εκλογή του από τη Βουλή των Ελλήνων ως Προέδρου της Δημοκρατίας.

    Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος, ο πρόεδρος της Βουλής Αποστολος Κακλαμάνης, εκπρόσωποι των κομμάτων, δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί

    [08] Συνάντηση Πέρεζ-Μπερλουσκόνι

    Πηγή: ΑΠΕ 11/12/2001 8:15:00 μμ

    Την υποστήριξη του στην ιδέα ενός "σχεδίου Μάρσαλ" για τη Μέση Ανατολή, εξέφρασε σήμερα ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Σιμόν Πέρες. Την ιδέα προωθεί ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι και την διατύπωσε στον ισραηλινό υπουργό κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στη Ρώμη.

    Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στην ιταλική πρωτεύουσα, ο Πέρες χαρακτήρισε "πολύ σημαντική" τη συνάντησή του με τον ιταλό πρωθυπουργό κατά την οποία όπως πρόσθεσε συζήτησαν "για σοβαρά θέματα για περισσότερο από μία ώρα". Ο Μπερλουσκόνι εξέθεσε στον Πέρες σε γενικές γραμμές το σχέδιό του για να δοθεί ώθηση στην παλαιστινιακή οικονομία.

    "Συμφωνήσαμε πως παράλληλα με την έκθεση Μίτσελ, η οποία είναι μια πολιτική έκθεση, θα πρέπει η Ιταλία να αναλάβει την πρωτοβουλία να συντάξει μια οικονομική έκθεση", δήλωσε ο Πέρες, προσθέτοντας ότι ο Μπερλουσκόνι είναι έτοιμος να παρουσιάσει την έκθεση αυτή ενώπιον της G8.

    "Τίποτε δεν μπορεί να εξυπηρετήσει καλύτερα τη Μέση Ανατολή από μια οικονομική αναγέννηση και μια νέα ελπίδα", συνέχισε ο Πέρες, σχετικά με την ιδέα ενός "σχεδίου Μάρσαλ" για την Παλαιστίνη, την οποία εξέθεσε ο Ιταλός Πρωθυπουργός στις 9 Οκτωβρίου σε ομιλία του στην ιταλική Γερουσία.

    Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ διέψευσε επίσης τις φήμες που κυκλοφόρησαν για άρνηση του Πάπα να τον συναντήσει κατά την επίσκεψή του στη Ρώμη.

    "Δεν ήρθα στη Ρώμη για να συναντήσω τον Πάπα", τόνισε ο Πέρες, μετά την είδηση που μετέδωσε ο Ισραηλινός Ραδιοσταθμός ότι ο Πάπας Παύλος ο Β' αρνήθηκε να τον συναντήσει, επικαλούμενος τα βίαια επεισόδια στα κατεχόμενα εδάφη. "Μια συνάντηση με τον Πάπα δεν μπορούσε να κανονιστεί την τελευταία στιγμή", πρόσθεσε ο Πέρες εκφράζοντας την ελπίδα να συναντήσει τον Πάπα σύντομα.

    [09] Το καινούργιο πρόσωπο της πρωτεύουσας

    Πηγή: ΑΠΕ 11/12/2001 9:37:00 μμ

    Ο διεθνούς φήμης ειδικός σε θέματα ανάδειξης μέσω φωτισμών των μνημείων στις πόλεις, Πιερ Μπιντό, αναλαμβάνει να μετατρέψει την Αθήνα σε μια εντυπωσιακή ευρωπαϊκή πόλη, τουλάχιστον τις νυχτερινές ώρες, με τον κατάλληλο φωτισμό κάποιων χώρων και των σημαντικών μνημείων της. Η όλη επιχείρηση γίνεται μέσω του νεοσυσταθέντος οργανισμού "Οι φίλοι της Αθήνας" που δημιούργησε ο κύπριος σκηνοθέτης Μιχάλης Κακογιάννης, λάτρης της Αθήνας, με τη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων και τη συμβολή του γάλλου ειδικού.

    Η απόφαση ανακοινώθηκε σήμερα από τον Δήμαρχο Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλο και τον Μιχ. Κακογιάννη, στον οποίο ανήκει η ιδέα την οποία είχε αρχικά διατυπώσει από τη θέση του ως προέδρου του Οργανισμού για την Πολιτιστική Ολυμπιάδα, πριν από μερικά χρόνια.

    Τα επιτεύγματα του κ. Μπιντό σ αυτόν τον τομέα είναι πολλά , με λαμπρότερο την περίφημη φωταγώγηση του πύργου του Αϊφελ στη γαλλική πρωτεύουσα που έχει αποσπάσει πολύ ευνοϊκά σχόλια για το αποτέλεσμα.

    Τα μνημεία που πρόκειται να αναδειχθούν με τον ιδιαίτερο φωτισμό είναι η Ακρόπολη, το Θησείο, η Αγορά, οι Στύλοι του Ολυμπίου Διός, η Πύλη του Αδριανού, το Ζάππειο, το Παναθηναϊκό Στάδιο και ο Λόφος του Λυκαβηττού.

    Τα σχεδια έχουν ήδη προετοιμαστεί και θα δοθούν και στο υπουργείο Πολιτισμού με το οποίο ο Δήμος,όπως είπε ο κ. Αβραμόπουλος, βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 11 December 2001 - 22:03:24 UTC