Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 01-12-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνετρίβη ελικόπτερο της Βόρειας Συμμαχίας
  • [02] Έλεγχοι για τον εντοπισμό του Μπιν Λάντεν
  • [03] Αιχμάλωτος πολέμου ο Τζον Ουόκερ Λιντ
  • [04] Ανθρωπος του στρατού έστειλε τον φάκελο...
  • [05] Στη Κανταχάρ βρίσκεται ο Καρζάι
  • [06] Αναχώρησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν
  • [07] Κύμα κακοκαιρίας πλήττει ολόκληρη τη χώρα
  • [08] 4η Συνέλευση Απόδημου Ελληνισμού
  • [09] Έκρηξη σε πλοίο στην Κέρκυρα
  • [10] Συνέντευξη Υπουργού Υγείας
  • [11] Ποδηλατικός αγώνας στην Αγία Παρασκευή
  • [12] Συνέντευξη Καραμανλή
  • [13] Ισραήλ: Σκληρή απάντηση για την επίθεση
  • [14] Σαρόν: ''Θα κλιμακώσουμε τις επιθέσεις''
  • [15] Συνομιλίες Πούτιν-Σρέντερ στο Ανόβερο
  • [16] Σεισμός 6,1 στην Ιαπωνία
  • [17] Πέθανε ο πρώην ΥΠΕΞ Ιωάννης Χριστοφίδης
  • [18] Ο νέος Πρόεδρος της ΔΠΕ
  • [19] Ισοπαλία ΟΦΗ-Ολυμπιακός 1-1
  • [20] Με Μπασινά κόντρα στον ΠΑΟΚ
  • [21] Καράτε: Εννέα μετάλλια για τους Έλληνες
  • [22] Υδατοσφαίριση: Ελλάδα-Ν. Ζηλανδία 8-3

    [01] Συνετρίβη ελικόπτερο της Βόρειας Συμμαχίας

    Πηγή: ΑΠΕ 9/12/2001 11:56:00 πμ

    Στρατιωτικό ελικόπτερο της Βόρειας Συμμαχίας, συνετρίβη τη νύχτα στο βόρειο Αφγανιστάν με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 18 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δυο διοικητές των δυνάμεων που μάχονται τους Ταλιμπάν, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Αφγανικός Ισλαμικός Τύπος επικαλούμενο πηγή της Βόρειας Συμμαχίας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, όλα τα θύματα είναι Αφγανοί.

    Το ελικόπτερο, για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους, συνετρίβη στην περιοχή Φαρχάρ, περίπου 35 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Ταλοκάν, πρωτεύουσας της ορεινής επαρχίας Ταχάρ.

    Μεταξύ των θυμάτων είναι ο Μοχάμαντ Μουσταφά, διοικητής μιας μονάδας της Συμμαχίας που φρουρούσε τον δολοφονημένο στρατιωτικό ηγέτη της Βόρειας Συμμαχίας Αχμάντ Σαχ Μασούντ και ο Αρμπάμπ Μοχάμαντ Χασίμ, της εθνότητας Παστούν, πρώην διοικητής των Ταλιμπάν που τάχθηκε στο πλευρό της Βόρειας Συμμαχίας μετά την ήττα των ταλιμπάν στη βόρεια επαρχία Κουντούζ.

    [02] Έλεγχοι για τον εντοπισμό του Μπιν Λάντεν

    Πηγή: ΑΠΕ 9/12/2001 11:49:00 πμ

    Μετά από την πτώση της Κανταχάρ, του βασικού προπύργιου των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, οι αμερικανικές δυνάμεις στρέφουν την προσοχή τους στον εντοπισμό του Οσάμα μπιν Λάντεν, που ευθύνεται για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και μελών του δικτύου της "Αλ Κάιντα". Αμερικανοί πεζοναύτες κάνουν ελέγχους στο νότιο Αφγανιστάν, γύρω από την Κανταχάρ και δείχνουν στον κόσμο φωτογραφίες στελεχών της "Αλ Κάιντα".

    Τρεις βασικές δυνάμεις διεκδικούν την Κανταχάρ

    Επίσης, Αμερικανικά αεροσκάφη συνεχίζουν τον βομβαρδισμό των εισόδων στα σπήλαια και τις σήραγγες του ορεινού συμπλέγματος Τόρα Μπόρα, στα ανατολικά της χώρας, όπου αντιστέκονται δυνάμεις των Ταλιμπάν.

    Νωρίτερα, το Πακιστάν δήλωσε ότι έχει εντείνει την παρακολούθηση των συνόρων του με το Αφγανιστάν που καλύπτουν έκταση 2.500 χιλιομέτρων, ώστε να εμποδιστεί μια πιθανή δραπέτευση μελών της Αλ-Κάιντα.

    Οι προσπάθειες για τον εντοπισμό του μουλά Ομάρ στην Κανταχάρ περιπλέκονται από τις διαφωνίες των Αφγανών τοπικών αρχηγών. Ο ανταποκριτής του BBC επισημαίνει ότι την Κανταχάρ διεκδικούν πάνω από τρεις ομάδες και ορισμένοι τοπικοί αρχηγοί είναι δυσαρεστημένοι με την κατανομή της εξουσίας την οποία συμφώνησε ο πρωθυπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης Χαμίντ Καρζάι.

    Τρεις είναι οι βασικές δυνάμεις που διεκδικούν την Κανταχάρ.

    Η μία δύναμη ανήκει στον μουλά Ναγκιμπουλάχ, η δεύτερη στον πρώην κυβερνήτη της Κανταχάρ, Γκουλ Αγκά και η τρίτη στον Χαμίντ Καρζάι, που θα ηγηθεί της μεταβατικής κυβέρνησης του Αφγανιστάν.

    Οι δυνάμεις του κου Καρζάι και του μουλά Ναγκιμπουλάχ είναι σύμμαχες, αλλά η παράταξη του Γκιουλ Αγά δηλώνει πως δεν αναγνωρίζει τον Νακιμπουλάχ. Εν τω μεταξύ δεν έχουν εντοπιστεί τα ίχνη του μουλά Ομάρ.

    Ο Μπιν Λάντεν οδηγεί 1000 άνδρες υπερασπίζοντας το ορεινό καταφύγιο

    Ο Οσάμα μπιν Λάντεν οδηγεί προσωπικά περίπου 1000 άνδρες που υπερασπίζονται το ορεινό καταφύγιο του στο ανατολικό Αφγανιστάν, υποστήριξε ένας εκπρόσωπος της Βόρειας Συμμαχίας. Ο Μοχάμαντ Αμίν είπε στο πρακτορείο Ρόιτερ οτι οι δυνάμεις που μάχονται τους Ταλιμπάν έβγαλαν τους άνδρες της Αλ Κάιντα από τις βάσεις τους, στην οροσειρά Τόρα Μπόρα και έχουν εξαπολύσει επίθεση εναντίον τους στα γειτονικά δάση.

    Επίσης, ο Μπιν Λάντεν έχει αναλάβει την ηγεσία στη μάχη. Μαζί με περίπου 1000 από τους άνδρες του, μεταξύ των οποίων και ορισμένοι αξιωματούχοι των Ταλιμπάν, έχει κρυφτεί στα δάση του Σπιν Γκαρ αφού καταλάβαμε όλες τις βάσεις του στην Τόρα Μπόρα" πρόσθεσε ο Αμίν. Ο μπιν Λάντεν "είναι σίγουρα εδώ.

    Ένα εμπορικό τραίνο διέσχισε σήμερα τη γέφυρα της φιλίας

    Ένα εμπορικό τραίνο το οποίο μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια για το Αφγανιστάν, διέσχισε σήμερα τη γέφυρα της φιλίας, στο Τερμέζ, στα σύνορα Ουζμπεκιστάν-Αφγανιστάν, η οποία άνοιξε για πρώτη φορά ύστερα από τέσσερα χρόνια, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Τα δεκαπέντε βαγόνια του τραίνου μεταφέρουν αλεύρι.

    Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ και ο ουζμπέκος πρόεδρος Ισλάμ Καρίμοφ ανακοίνωσαν χθες στην Τασκένδη ότι η γέφυρα αυτή επρόκειτο να ανοίξει σήμερα για να διευκολυνθεί η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν.

    [03] Αιχμάλωτος πολέμου ο Τζον Ουόκερ Λιντ

    Πηγή: ΑΠΕ 9/12/2001 10:14:00 πμ

    Ο νεαρός Αμερικανός Τζον Ουόκερ Λιντ που συνελήφθη στο βόρειο Αφγανιστάν, ενώ πολεμούσε στο πλευρό των Ταλιμπάν, είναι "αιχμάλωτος πολέμου", δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού στη βάση του Καμπ Ρίνο νοτίως του Κανταχάρ. "Ο Τζον Ουόκερ είναι ένας αιχμάλωτος πολέμου. Κρατείται εδώ εν αναμονή περαιτέρω εντολών από ανωτέρους", δήλωσε ο λοχαγός Ντέιβιντ Ρόμλεϊ.

    Ο ίδιος εκπρόσωπος είχε δηλώσει χθες ότι ότι ο 20χρονος Αμερικανός "κρατείται εδώ για δική του ασφάλεια και θα παραδοθεί στις αμερικανικές πολιτικές αρχές το συντομότερο".

    Καμία εξήγηση δεν έχει δοθεί για την αλλαγή αυτή. Ο λοχαγός Ρόμλεϊ αρνήθηκε χθες να διευκρινίσει πότε μεταφέρθηκε ο Ουόκερ στην αμερικανική βάση ενώ δεν επέτρεψε σε δημοσιογράφους να τον συναντήσουν.

    [04] Ανθρωπος του στρατού έστειλε τον φάκελο...

    Πηγή: ΑΠΕ 9/12/2001 10:46:00 πμ

    Το γράμμα που είχε σταλεί στον ηγέτη της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία των ΗΠΑ, Τομ Ντασλ και ήταν μολυσμένο με το βακτήριο του άνθρακα, είχε ως αποστολέα ένα άτομο που είχε εργαστεί για το στρατό, δήλωσε ο ίδιος ο γερουσιαστής μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι CNN.

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν η επιστολή που έλαβε στις 15 Οκτωβρίου και η οποία είχε ταχυδρομηθεί στο Τρέντον του Νιου Τζέρσι είχε σταλεί από κάποιον που δούλευε στο στρατό, ο γερουσιαστής είπε: "Ακριβώς".

    Ο Ντασλ υπογράμμισε πάντως ότι δεν είναι δυνατόν να καθοριστεί αν ο δράστης είχε υπηρετήσει στον αμερικανικό στρατό ή σε στρατό κάποιας άλλης χώρας.

    Το συγκεκριμένο γράμμα έφερε τον ίδιο γραφικό χαρακτήρα με αυτά που έλαβαν ο γερουσιαστής Πάτρικ Λίχι και δύο δημοσιογράφοι του καναλιού NBC και της εφημερίδας "New York Post". Όλα είχαν ταχυδρομηθεί από το ίδιο σημείο.

    [05] Στη Κανταχάρ βρίσκεται ο Καρζάι

    Πηγή: ΑΠΕ 9/12/2001 10:37:00 πμ

    Ο Χαμίντ Καρζάι, ο οποίος θα αναλάβει την προεδρία της μεταβατικής κυβέρνησης του Αφγανιστάν, έφθασε σήμερα στη Κανταχάρ για να επιλύσει τις διαφορές μεταξύ τοπικών ηγετών μετά την παράδοση της πόλης αυτής από τους ταλιμπάν, δήλωσε μέλος της οικογένειάς του.

    Διαμάχη έχει ξεσπάσει μεταξύ του πρώην κυβερνήτη της επαρχίας Κανταχάρ Χατζί Γκουλ Αγά και του μουλά Νακιμπουλάχ, πρώην ηγέτη των μουτζαχεντίν, στους οποίους οι ταλιμπάν παρέδωσαν την πόλη την Παρασκευή για τον έλεγχο του Κανταχάρ.

    Αποστολή του Καρζάι στο Κανταχάρ είναι να ενώσει τις πλευρές που βρίσκονται σε διαμάχη και να συγκροτήσει μία σούρα (τοπικό συμβούλιο) το οποίο θα αποφασίσει για την κατανομή της εξουσίας στους κόλπους της νέας κυβέρνησης.

    [06] Αναχώρησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν

    9/12/2001 12:45:00 μμ

    Αναχώρησε για τη Μόσχα στις 9:00 το πρωί ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, έχοντας ολοκληρώσει την τετραήμερη επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα. Επίσης, ο κ. Πούτιν μπορεί να υπέγραψε συμφωνίες και να προώθησε τα συμφέροντα της χώρας του, αλλά έφυγε από την Ελλάδα χωρίς να έχει εκπληρώσει μια μεγάλη του επιθυμία, να προσκυνήσει ως γνήσιος ρώσος θρησκευόμενος, στο Αγιον Ορος.

    Ήλπιζε ότι ο καιρός θα βελτιωθεί για να επισκεφθεί το Αγιο Όρος

    Οι κακές καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν στον κ. Πούτιν και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, που επρόκειτο να τον συνοδεύσει, την μετάβαση στη χερσόνησο του Αθω.

    Ενώ, οι πιλότοι των δύο μεγάλων στρατιωτικών ελικοπτέρων "Σινούκ", δεν πήραν το ρίσκο ενός τέτοιου εγχειρήματος, να προσγειώσουν δηλαδή τα αεροσκάφη τους με 10 μποφόρ και πυκνή ομίχλη στις Καρυές, έχοντας πίσω απο τα καθίσματά τους επιβάτες, όπως ο πρόεδρος της Ρωσίας και ο Ελληνας ομόλογός του.

    Ήλπιζε, όπως έλεγε σε παράγοντες της ρωσικής διπλωματίας που τον συνόδευαν, ότι ο καιρός θα βελτιωθεί και θα έκανε το προσκύνημα το πρωί της Κυριακής, έστω και αν χρειαζόταν να παρατείνει για λίγες ώρες την παραμονή του στην Ελλάδα.

    Έως νωρίς το πρωί, σήμερα, οι αρχές ήταν σε επιφυλακή για το ενδεχόμενο να αλλάξει το πρόγραμμα και να πάει ο κ. Πούτιν στις Καρυές. Όταν όμως ο Ρώσος πρόεδρος ενημερώθηκε για τα δελτία καιρού, απογοητευμένος έδωσε το "σύνθημα" της επιστροφής, ελπίζοντας ότι κάποια άλλη φορά θα προσκυνήσει στην Ιερά Μονή Παντελεήμονος του Αγίου Όρους, όπου εγκαταβιούν ρωσικής και ουκρανικής καταγωγής μοναχοί.

    Οι τελευταίοι προετοίμαζαν στον κ. Πούτιν υποδοχή τσάρου και μάλιστα σχεδίαζαν να χτυπήσουν την τεράστια καμπάνα, η οποία λέγεται ότι χωράει στην περίμετρός της σαράντα ανθρώπους και ο ήχος της ακούγεται μέχρι τη Σκόπελο. Ο κ. Πούτιν πάντως εκτός από τη Βεργίνα, είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί τον Ιερό Ναό του Αγ. Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, όπου ξεναγήθηκε στις κρύπτες του.

    Η επιλογή του Αγίου Δημητρίου δεν ήταν τυχαία.

    Στη Ρωσία ο Αγ. Δημήτριος ο Θεσσαλονικεύς τιμάται ιδιαίτερα και μάλιστα στην πόλη Βλαντιμίρ, 180 χιλιόμετρα βορείως της Μόσχας, πόλη με ισχυρούς συμβολισμούς για τους Ρώσους- ο καθεδρικός Ναός φέρει αυτό το όνομα.

    Ο κ. Πούτιν είχε ζητήσει να πάει στο Αγιον Ορος και στον Αγιο Δημήτριο.

    Η Βεργίνα προέκυψε την τελευταία στιγμή ως λύση ανάγκης, μετά την ματαίωση του προσκυνήματος στο Αγιον Ορος.

    Ο Ρώσος ηγέτης διατηρεί στενούς δεσμούς με την εκκλησία της χώρας του και με τον πανίσχυρο πολιτικά πατριάρχη της Αλέξιο.

    Ανθρωπος του τελευταίου και συγκεκριμένα ο επικεφαλής των διεθνών σχέσεων του πατριαρχείου Μόσχας μητροπολίτης Κύριλος, ήταν μεταξύ των μελών της προεδρικής συνοδείας.

    [07] Κύμα κακοκαιρίας πλήττει ολόκληρη τη χώρα

    9/12/2001 10:59:00 πμ

    Στον κλοιό του χιονιά και των θυελλωδών ανέμων, βρίσκεται από χθες ολόκληρη η χώρα και σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία κάποια μικρή ύφεση αναμένεται να παρατηρηθεί από σήμερα το απόγευμα, ενώ από την Τρίτη αναμένεται νέο κύμα κακοκαιρίας. Οι συνεχείς χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια έχουν ντύσει στα λευκά τις περισσότερες περιοχές της χώρας, ενώ ιδιαίτερα τσουχτερό είναι το κρύο.

    Παρά την κακοκαιρία δεν έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα και στο μεγαλύτερο μέρος του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου η κίνηση γίνεται κανονικά, εκτός από ορισμένα σημεία που χρειάζονται αλυσίδες.

    Επίσης, σοβαρά προβλήματα όμως αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου, οι οποίοι για δεύτερη φορά μέσα στην εβδομάδα, βρίσκονται αποκομμένοι από την υπόλοιπη χώρα, εξαιτίας των πολύ θυελλωδών βοριάδων στο Αιγαίο, η ένταση των οποίων φτάνει και τα 10 μποφόρ.

    [08] 4η Συνέλευση Απόδημου Ελληνισμού

    Πηγή: ΑΠΕ 9/12/2001 11:04:00 πμ

    Παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της χώρας, αρχίζουν σήμερα στη Θεσσαλονίκη οι εργασίες της 4ης παγκόσμιας συνέλευσης του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού. Περίπου 800 εκλεγμένοι αντιπρόσωποι και 200 παρατηρητές απο τις ανά την υφήλιο εστίες της ελληνικής ομογένειας θα πάρουν μέρος στις τριήμερες εργασίες του συμβουλίου κατά τις οποίες θα χαραχθούν οι άξονες δράσης για την επόμενη τριετία και θα εκλεγεί το νέο προεδρείο. Την έναρξη των εργασιών, θα κηρύξει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος.

    [09] Έκρηξη σε πλοίο στην Κέρκυρα

    Πηγή: ΑΠΕ 9/12/2001 10:03:00 πμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Έκρηξη, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, προκλήθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα, στο με σημαία Ονδούρας επιβατηγό πλοίο "VIOLETA", που βρισκόταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Κέρκυρας και το οποίο εκτελούσε δρομολόγια μόνο το καλοκαίρι από το νησί στην Αλβανία. Από την έκρηξη τραυματίσθηκε θανάσιμα ο Αλβανός φύλακας του πλοίου, ενώ τραυματίσθηκε σοβαρά και ένας ακόμα επίσης Αλβανός υπήκοος που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Η φωτιά που προκάλεσε η έκρηξη κατασβέσθηκε αμέσως από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενώ προανάκριση διενεργεί το Λιμεναρχείο του νησιού.

    [10] Συνέντευξη Υπουργού Υγείας

    Πηγή: ΕΡΑ 9/12/2001 12:37:00 μμ

    Την αναγκαιότητα, προώθησης της μεταρρύθμισης στο χώρο της Υγείας υπογραμμίζει με συνέντευξή του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", ο Υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος. Ο Υπουργός Υγείας εκτιμάει ότι αν δεν αλλάξει το σύστημα το ΠΑΣΟΚ θα βρεθεί σε δεινή θέση και επιτίθεται με σφοδρότητα κατά των οργανωμένων συμφερόντων, που δρουν στο χώρο της υγείας. Ο κ. Παπαδόπουλος συνδέει την επίτυχία του εγχειρήματος με την παραμονή του στο υπουργείο και επισημαίνει ότι ο Πρωθυπουργός, όχι μόνο στηρίζει την μεταρρύθμιση αλλά έχει δώσει εντολή για επιτάχυνση των ρυθμών.

    [11] Ποδηλατικός αγώνας στην Αγία Παρασκευή

    9/12/2001 12:34:00 μμ

    Το κρύο και η δυνατή βροχή δεν στάθηκαν εμπόδιο στην πραγματοποίηση του δεύτερου ποδηλατικού γύρου του δήμου Αγίας Παρασκευής στην Αθήνα. Η εκδήλωση φέτος ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του επί χρόνια δημάρχου της πόλης Σταύρου Κώτση.

    [12] Συνέντευξη Καραμανλή

    Πηγή: ΕΡΑ 9/12/2001 1:27:00 μμ

    Σίγουρος για νίκη του κόμματός του στις επόμενες εκλογές εμφανίζεται ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής. Σε συνέντευξή του στο "Βήμα της Κυριακής", ο κ. Καραμανλής εμφανίζεται έτοιμος να ανεβάσει αντιπολιτευτικούς τόνους προς την κυβέρνηση αλλά και προσωπικά με τον πρωθυπουργό. Αποφεύγει να αποκαλύψει τις θέσεις του κόμματός του σχετικά με τις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές υποστηρίζοντας ότι δεν τον απασχολούν η επιρροή του Κινήματος Ελεύθερων Πολιτών ούτε και οι προτάσεις του κ. Αβραμόπουλου για υποψήφιους δημάρχους.

    [13] Ισραήλ: Σκληρή απάντηση για την επίθεση

    Πηγή: ΑΠΕ 9/12/2001 12:16:00 μμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Ο ισραηλινός στρατός θα δώσει "σκληρή απάντηση" μετά την επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε το πρωί στη Χάιφα, δήλωσε ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος. "Σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης, ο ισραηλινός στρατός θα απαντήσει σκληρά στην τρομοκρατική επίθεση στη Χάιφα", δήλωσε ισραηλινός εκπρόσωπος.

    Ισραηλινοί αστυνομικοί σκότωσαν τον παλαιστίνιο καμικάζι

    Ο ισραηλινός στρατός θα πραγματοποιήσει κυρίως διεισδύσεις σε παλαιστινιακά εδάφη για να "τιμωρήσει αυτούς που στέλνουν τους τρομοκράτες" και επίσης επιθέσεις με στόχο παλαιστίνιους μαχητές.

    Επίσης, δυο ισραηλινοί αστυνομικοί πυροβόλησαν και σκότωσαν τον παλαιστίνιο καμικάζι, ο οποίος είχε τραυματιστεί κατά την επίθεση που πραγματοποίησε στη Χάιφα, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ισραηλινός αστυνομικός εντόπισε τον ύποπτο παλαιστίνιο, ο οποίος πυροδότησε τότε πρόωρα τα εκρηκτικά, πράγμα που σημαίνει κατά πάσα πιθανότητα ότι η επίθεση δεν πραγματοποιήθηκε στον τόπο που είχε επιλέξει ο δράστης.

    Κατά την επίθεση αυτή τραυματίσθηκαν τουλάχιστον δέκα άτομα.

    Σε επιθέσεις αυτοκτονίας που πραγματοποίησαν Παλαιστίνιοι την περασμένη εβδομάδα στην Ιερουσαλήμ και στη Χάιφα έχασαν τη ζωή τους 25 άτομα.

    Η Παλαιστινιακή Αρχή καταδίκασε την επίθεση στη Χάιφα

    Η Παλαιστινιακή Αρχή καταδίκασε την επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποίησε Παλαιστίνιος σήμερα το πρωί στη Χάιφα, κατά την οποία τραυματίσθηκαν τουλάχιστον δέκα άνθρωποι και υποσχέθηκε ότι θα συλλάβει και θα δικάσει τους υπευθύνους.

    "Καταδικάζουμε αυτήν την επίθεση και την απορρίπτουμε. Οι υπεύθυνοι θα προσαχθούν ενώπιον της παλαιστινιακής δικαιοσύνης", δήλωσε ο Αχμέντ Αμπελραχμάν, γραμματέας της παλαιστινιακής κυβέρνησης.

    Ο Αμπελραχμάν υποστήριξε ωστόσο ότι η επίθεση αυτή είναι "αποτέλεσμα της ισραηλινής επιθετικότητας που συνεχίζεται σε βάρος του παλαιστινιακού λαού".

    [14] Σαρόν: ''Θα κλιμακώσουμε τις επιθέσεις''

    Πηγή: ΑΠΕ 9/12/2001 1:23:00 μμ

    Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν απείλησε να κλιμακώσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Οχθη σε αντίποινα για το κύμα παλαιστινιακών βομβιστικών επιθέσεων. Μιλώντας προς τους δημοσιογράφους λίγο μετά τη νέα επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε σήμερα έξω από τη Χάιφα του βορείου Ισραήλ, ο Σαρόν τόνισε: "Δεν έχουμε τερματίσει τις επιχειρήσεις μας. Υπό το φως των όσων συμβαίνουν, είναι πιθανό να χρειαστεί να κλιμακώσουμε τις ενέργειές μας".

    [15] Συνομιλίες Πούτιν-Σρέντερ στο Ανόβερο

    Πηγή: ΑΠΕ 9/12/2001 1:10:00 μμ

    Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έφθασε σήμερα στο Ανόβερο, όπου θα έχει ανεπίσημες συνομιλίες με τον Γκέρχαρντ Σρέντερ στην κατοικία του γερμανού καγκελάριου. Οι δυο ηγέτες θα έχουν συνομιλίες περίπου δύο ωρών για την τρομοκρατία και για την κατάσταση στην Μέση Ανατολή και στο Αφγανιστάν.

    Στο αεροδρόμιο του Ανόβερου τον Πούτιν υποδέχθηκε ο Σρέντερ. Αμέσως μετά αναχώρησαν για την κατοικία του γερμανού καγκελάριου.

    Οι δυο ηγέτες θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου λίγο μετά το μεσημέρι στο αεροδρόμιο του Ανόβερου, πριν από την αναχώρηση του Πούτιν.

    [16] Σεισμός 6,1 στην Ιαπωνία

    Πηγή: ΑΠΕ 9/12/2001 10:52:00 πμ

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής στο νησί Αμαμι-Οσίμα της νοτιοδυτικής Ιαπωνίας αλλά σύμφωνα με το Μετεωρολογικό Κέντρο δεν υπήρξαν αναφορές για θύματα ή ζημιές. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στη θάλασσα, στα ανοιχτά του νησιού και σε βάθος περίπου 10 χιλιομέτρων.

    [17] Πέθανε ο πρώην ΥΠΕΞ Ιωάννης Χριστοφίδης

    Πηγή: ΑΠΕ 9/12/2001 1:28:00 μμ

    Απεβίωσε το πρωί σε ηλικία 77 χρόνων, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Χριστοφίδης. Ο εκλιπών, ο οποίος έπασχε απο χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, είχε μεταφερθεί σε κωματώδη κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας απο την περασμένη Τετάρτη, ενώ σύμφωνα με δηλώσεις του γιατρού Αλκη Πιερίδη, ο θάνατός του οφείλεται σε εγκεφαλικό επεισόδιο.

    Ο Iωάννης Χριστοφίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία και σπούδασε νομικά στο Λονδίνο. Διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Μακαρίου, σε ώρες κρίσιμες για την Κύπρο, απο το 1972 μέχρι και το 1978 και είχε διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη σύναψη της συμφωνίας Σύνδεσης Κύπρου-Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας.

    Διετέλεσε επίσης πρόεδρος της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, πρόεδρος του κλάδου Λευκωσίας του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού και πρόεδρος ασφαλιστικών και άλλων εταιριών.

    Η κηδεία του θα γίνει αύριο στη Λευκωσία.

    [18] Ο νέος Πρόεδρος της ΔΠΕ

    Πηγή: ΑΠΕ 9/12/2001 1:17:00 μμ

    Ο νέος Πρόεδρος της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής, είναι ο Βρετανός Philip Craven, τον οποίο εξέλεξε σήμερα στην Αθήνα η Γενική Συνέλευση της ΔΠΕ. Τα τελευταία δώδεκα χρόνια, ο Philip Craven θήτευσε ως Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης με αμαξίδιο. Καθώς υπήρξε Παραολυμπιακός αθλητής στην καλαθοσφαίριση με αμαξίδιο και στην κολύμβηση, ο κ. Craven έχει πλήρη γνώση των θεμάτων που απασχολούν τους αθλητές.

    Η νεοεκλεγείσα Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΠΕ

    "Η ΔΠΕ βαρύνεται κατά κύριο λόγο με την ευθύνη της οργάνωσης, προστασίας και εξέλιξης των Παραολυμπιακών και Χειμερινών Αγώνων, ώστε να γίνονται όλο και πιο επιτυχημένοι. Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες δεν έχουν ακόμη διαβρωθεί από το μάρκετινγκ και την εμπορευματοποίηση. Βασιζόμαστε πραγματικά στις αξίες που δημιουργούνται όταν συνδυαστούν η αυθεντική δεοντολογία των ερασιτεχνών και ο αθλητισμός κορυφαίων επιδόσεων", δήλωσε ο Philip Craven μετά την εκλογή του.

    Ο νέος Πρόεδρος διαδέχεται τον Δρα Robert Steadward, ο οποίος υπήρξε πρόεδρος της ΔΠΕ από το έτος ίδρυσής της, το 1989. Σύμφωνα με το Καταστατικό της ΔΠΕ, οι αξιωματούχοι μπορούν να εκλεγούν για 3 τετραετείς θητείες το μέγιστο. Η εντολή του Δρα Steadward δεν μπορούσε, επομένως, να ανανεωθεί.

    Η νεοεκλεγείσα Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΠΕ αποτελείται από τα ακόλουθα μέλη:

    Πρόεδρος Philip Craven, Βρετανία Αντιπρόεδρος αρμόδιος για Πολιτική και Σχεδιασμό Dr. York Chow, Χονγκ Κονγκ Αντιπρόεδρος αρμόδιος Επαφής σχετικά με τους Αγώνες Francois Terranova, Γαλλία Αντιπρόεδρος αρμόδιος για το Μάρκετινγκ Dr. Nabil Salem, Αίγυπτος Τεχνικός επιτετραμμένος κα Carol Mushett, ΗΠΑ Ιατρικός επιτετραμμένος Dr. Bjoern Hedman, Σουηδία Ταμίας John Teunissen, Κάτω Χώρες Γενικός Γραμματέας Miguel Sagarra, Ισπανία Προϊστάμενος λειτουργιών (ex officio μέλος της ΔΠΕ με δικαίωμα λόγου) Thomas Reinecke, Γερμανία

    Η ΔΠΕ αποτελεί το διεθνή αθλητικό κεντρικό οργανισμό για αθλητές με αναπηρία και το ανώτατο διευθυντικό όργανο για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες, θεσμό αντίστοιχο των Ολυμπιακών Αγώνων, στον οποίο αγωνίζονται αθλητές με αναπηρία.

    [19] Ισοπαλία ΟΦΗ-Ολυμπιακός 1-1

    Πηγή: ΑΠΕ 9/12/2001 11:30:00 πμ

    Δύο πολύτιμους βαθμούς άφησε ο Ολυμπιακός στο Ηράκλειο, καθώς σε αγώνα για την 9η ημέρα της Α' Eθνικής, αναδείχθηκε ισόπαλος 1-1 με τον ΟΦΗ. Ετσι, οι πρωταθλητές έδωσαν την ευκαιρία στην ΑΕΚ να αποσπασθεί στην βαθμολογία πέντε βαθμούς, εφόσον βέβαια η Ενωση επικρατήσει αύριο στην Νέα Σμύρνη του Πανιωνίου, δίνοντας νέο ενδιαφέρον στο πρωτάθλημα.

    Οι συνθέσεις των ομάδων:

    ΟΦΗ: Μπεκιάι, Σίμος, Κώτσιος, Νιόπλιας, Γκόμεζ, Κιάσσος (90' Χαραλαμπάκης), Διγκόζης (56' Μουνιόζ), Πίτσος, Σοάρες (80' Ηπειρώτης), Μπελεβώνης, Αδάμος.

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Γεωργίου, Πατσατζόγλου, Γιανακόπουλος, Τζόρτζεβιτς, Ζε Ελίας, Κωστούλας, Νινιάδης, Κόντης, Ρόμπερτς (70' Τζιοβάνι), Αλεξανδρής, Ανατολάκης.

    [20] Με Μπασινά κόντρα στον ΠΑΟΚ

    Πηγή: ΑΠΕ 9/12/2001 11:28:00 πμ

    Στη διάθεση του Γιάννη Κυράστα για τον σημερινό αγώνα με τον ΠΑΟΚ στο "Απόστολος Νικολαίδης", τέθηκε οριστικά ο Αγγελος Μπασινάς. Ο 26χρονος μέσος προπονήθηκε κανονικά απόψε και έδειξε ότι ξεπέρασε το πρόβλημα τραυματισμού που τον ταλαιπωρούσε τον τελευταίο καιρό. Κατά τ' άλλα, οι "πράσινοι" αναμένεται να ξεκινήσουν τον σημερινό αγώνα με αρκετές διαφοροποιήσεις στη σύνθεσή τους σε σχέση με το ματς κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης, αφού αναμένεται να δοθεί αρκετός χρόνος στους Μπόατενγκ, Βόκολο και Βλάοβιτς.

    [21] Καράτε: Εννέα μετάλλια για τους Έλληνες

    Πηγή: ΑΠΕ 9/12/2001 11:48:00 πμ

    Ένα χρυσό, 4 αργυρά και ισάριθμα χάλκινα μετάλλια κατέκτησαν οι πρωταθλητές μας του καράτε στο Βαλκανικό πρωτάθλημα ανδρών και γυναικών, που διεξάγεται στο Κλάσκοβο της Γιουγκοσλαβίας. Το χρυσό μετάλλιο πήρε το ομαδικό στο κούμιτε ανδρών (επικράτησαν των διοργανωτών), τα αργυρά, το ομαδικό κάτα γυναικών (έχασαν από Τουρκία) η Ολγα Γκατζια (κάτα), ο Χάρης Κουμάσης (κάτα) και ο Κώστας Παππάς και τα χάλκινα το ομαδικό κάτα ανδρών, το ομαδικό κούμιτε γυναικών, ο Λευτέρης Κωνσταντόπουλος (κάτα) και η Αργυρώ Κωστή (οπεν).

    [22] Υδατοσφαίριση: Ελλάδα-Ν. Ζηλανδία 8-3

    Πηγή: ΑΠΕ 9/12/2001 11:34:00 πμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Παρά τις βαριές ήττες από Αυστραλία και ΗΠΑ, η εθνική μας ομάδα υδατοσφαίρισης των νεανίδων έδειξε ότι διαθέτει τα ψυχικά αποθέματα προκειμένου να αναζητήσει κάτι καλύτερο από τις τελευταίες θέσεις στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που διεξάγεται στο Περθ. Τα κορίτσια του Κώστα Πετράκη, σε αγώνα για την 3η ημέρα της διοργάνωσης επικράτησαν με 8-3 της Ν. Ζηλανδίας και πλέον ευελπιστούν σε πρόκριση για την οκτάδα.

    Πρώτη σκόρερ του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος που αύριο αντιμετωπίζει τη Βενεζουέλα, αναδείχθηκε η Ρούμπεση με τέσσερα τέρματα, ενώ δύο πέτυχε Γερολύμου και από ένα οι Κοτσαφτή και Αντωνάκου.

    Για την ομάδα της Νέας Ζηλανδίας σκόραραν οι Μπελ (2) και Τσέιμπερς (1). Σε άλλο αγώνα του ομίλου όπου μετέχει η εθνική μας, η Ιταλία επικράτησε με 9-6 της Βενεζουέλα.

    Τα επτάλεπτα: 4-1, 2-0, 1-1, 1-1


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 9 December 2001 - 11:57:19 UTC