Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 00-01-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <ert@ntua.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (πηγή: ΕΡΑ 1)

2000-01-17 08:22 UTC

Σημαντικά οφέλη για τον πολίτη αλλά και για την πορεία της οικονομίας προκύπτουν από την ανατίμηση της κεντρικής ισοτιμίας της δραχμής την οποία αποφάσισε η Νομισματική Επιτροπή στις Βρυξέλλες. Από το 2001 η χώρα μας θα ενταχθεί στην ΟΝΕ με ανατιμημένη ισοτιμία έναντι του ΕΥΡΩ από τις 353 δραχμές που ίσχυε έως τώρα στις 340,75 δραχμές

Η πρώτη επίπτωση από τη νέα κεντρική ισοτιμία της δραχμής έναντι του ΕΥΡΩ, θα είναι στα επιτόκια αρχής γενομένης από τη διατραπεζική αγορά. Αναμένεται σημαντική πτώση των επιτοκίων με θετικές επιπτώσεις στην αποπληρωμή των δανείων. Εκτιμάται ακόμα ότι θα δοθεί νέα ώθηση στο χρηματιστήριο με προσέλκυση ξένων επενδυτών, καθώς επίσης ότι θετική θα είναι η επίδραση και στον πληθωρισμό.

Την απόφαση της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης χαιρέτισε ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μιλώντας στο Αίγιο. Ο κ. Σημίτης υπογράμμισε ότι η νέα ισοτιμία της δραχμής έναντι του ΕΥΡΩ, οφείλεται στην ευρωστία της ελληνικής οικονομίας.

Ιστορική χαρακτήρισε την απόφαση της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνιου υπογραμμίζοντας ότι η δραχμή ανατιμάται για πρώτη φορά μεταπολεμικά, γεγονός που προδικάζει θετικές εξελίξεις για την οικονομία της χώρας.

Η ελληνική οικονομία έχει περάσει από την "εποχή της λιτότητας" στην "εποχή της διατηρησιμότητας" τόνισε μιλώντας στην ΕΡΑ -1 και στις πρωινές Δημόσιες Υποθέσεις ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Χρήστος Πρωτόπαπας.

Τελευταία πράξη ενός σήριαλ παλινωδιών με το εθνικό νόμισμα χαρακτήρισε την απόφαση των Βρυξελλών η Νέα Δημοκρατία. Αντιλαϊκός ο χαρακτήρας της αλλαγή της ισοτιμίας της δραχμής εκτιμά το ΚΚΕ, ενώ ο Συνασπισμός σχολίασε ότι η Κυβέρνηση προσφεύγει στην επιλογή της σκληρής δραχμής, για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, την ίδια στιγμή που αυτός ανατροφοδοτείται από την ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία. Σε πρόωρες εκλογές αποβλέπει η Κυβέρνηση, πριν γίνουν γνωστοί στον ελληνικό λαό οι σκληροί όροι που θα επιβληθούν στη χώρα για την ένταξη της δραχμής στη ζώνη του ευρώ, υποστηρίζει από την πλευρά του το ΔΗΚΚΙ.

Καιροσκοπισμός οι πρόωρες εκλογές δηλώνει στα ΝΕΑ, ο πρώην υπουργός εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος.

Με ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα η συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, μετα την απόφαση ανατίμησης της δραχμής. Ανοδικές τάσεις, στα ασιατικά Χρηματιστήρια. Ανοδος 0,40% στο Χρηματιστήριο τού Χονκ-Κονκ. Εντυπωσιακή άνοδος 2,36% και του δείκτη Νικέι στο Τόκιο.

Διπλωματικό μαραθώνιο πραγματοποιεί τις επόμενες είκοσι μέρες ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, με πρώτο σταθμό την Αγκυρα, όπου αναμένεται να υπογραφούν εννέα συμφωνίες, οι οποίες αφορούν κυρίως ζητήματα οικονομίας, εγκληματικότητας, καθώς και μορφωτικές και πολιτιστικές υποθέσεις.

Ο Υπουργός Αμυνας της Βρετανίας Τζέφρυ Χουν αρχίζει από τη Θεσσαλονίκη τη διήμερη επίσημη επίσκεψή του στη χώρα μας.

Τον Βρετανό αξιωματούχο θα υποδεχθεί ο Ελληνας ομόλογός του Ακης Τσοχατζόπουλος και στη συνέχεια οι δύο άνδρες θα επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Βιομηχανίας Οπλών στη Σίνδο.

Συνάντηση Σημίτη - Αρσένη το μεσημέρι με θέμα την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Αύριο σύμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή με τον Δήμαρχο της Αθήνας Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Σήμερα αναμένονται τα αποτελέσματα των εξετάσεων από τα τρία ύποπτα δείγματα λοιμώξεων στη Θεσσαλονίκη.

Απεργούν σήμερα οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΙΚΑ.

Kυκλοφοριακες ρυθμίσεις στον Κηφισό. Κλείνει το ρεύμα της Ιεράς Οδού προς το Αιγάλεω.

Σε ισχύ από σήμερα τα αυστηρά μέτρα στάθμευσης στη Θεσσαλονίκη.

Χωρίς ταξί θα μείνει αύριο και μεθαύριο η χώρα λόγω 48ωρης απεργίας των ιδιοκτητών αυτοκινήτων. Ζητούν αύξηση των κομίστρων, επαναφορά του μητρώου για εντοπισμό των παράνομων ταξί και ελεύθερη κυκλοφορία στους λεωφορειόδρομους.

Τελευταία μέρα σήμερα της έκθεσης των έργων του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου - Ελ Γκρέκο, στην Εθνική Πινακοθήκη.

Η Πάτρα μπήκε από χθες στην αποκριάτικη περίοδο, με την κήρυξη από το δήμαρχο της πόλης της έναρξης του φημισμένου Καρναβαλιού για το 2000. Με πολύ κέφι τα 13 μεταμφιεσμένα πληρώματα του κρυμμένου θησαυρού παρουσίασαν χορογραφίες ντυμένα με στολές του μέλλοντος που είχαν κατασκευαστεί ειδικά για τη βραδιά.

Στη Φινλανδία, η Υπουργός Εξωτερικών και στέλεχος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Τάρζα Χαλόνεν επικράτησε του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών συγκεντρώνοντας το σαράντα τοις εκατό των ψήφων ενώ δεύτερος κατετάγη ο ηγέτης του Κέντρου Εσκο Αχο με 34,4%.

Ο ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Αθνάρ συγκάλεσε χθες έκτακτο υπουργικό συμβούλιο και αναμένεται σήμερα να διαλύσει τη βουλή και να διενεργήσει νέες εκλογές με πιθανή ημερομηνία τη 12 η Μαρτίου.


The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
misc2html v2.01 run on Monday, 17 January 2000 - 11:26:42 UTC