Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 99-05-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <ert.ntua.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] ΠΟΛΙΤΙΚΗ

  • [01] Συνεχίζονται οι διπλωματικές διαβουλεύσεις με βομβαρδισμούς
  • [02] Ελληνικές πρωτοβουλίες για την Γιουγκοσλαβική κρίση
  • [03] Ο Κόφι Ανάν στα Σκόπια
  • [04] Ετήσια έκθεση της Ανεξάρτητης Αρχής του Συνηγόρου του πολίτη
  • [Β] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [05] Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην Αθήνα
  • [06] Διεξήχθη στη Βουλή η συζήτηση για την ΟΝΕ
  • [07] Κορυφώνεται η προεκλογική κίνηση των κομμάτων για την Ευρωβουλή
  • [08] Κοσοβάροι πρόσφυγες φτάνουν στην Θεσσαλονίκη
  • [09] Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για κατάπαυση του πυρός στη Γιουγκοσλαβία
  • [10] Τσουχτερά πρόστιμα για τους παραβάτες του ΚΟΚ
  • [11] Γενοκτονία Ποντίων
  • [12] Τέλος στην κόντρα Γιαννόπουλου - Πεπονή
  • [13] Η Ελλάδα έχει τις πιο καθαρές ακτές
  • [14] Ίδρυση ενιαίου φορέα έλεγχου τροφίμων
  • [Γ] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ (επιμέλεια ειδήσεων από την ΕΡΑ 1)

  • [15] Αύξηση λαθών στις φορολογικές δηλώσεις
  • [16] Συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής υπό τον Γιάννο Παπαντωνίου
  • [17] Μνημόνιο συνεργασίας για την κατασκευή και λειτουργία του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης
  • [18] Επισκόπηση οικονομικού τύπου
  • [19] Εμπορική συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου
  • [20] Νέα άνοδος στη Σοφοκλέους
  • [Δ] ΔΙΕΘΝΗ

    [Ε] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ (επιμέλεια ειδήσεων από τη Φωνή της Ελλάδας)

  • [21] Ο μεγάλος Ιεράρχης της Ορθοδοξίας επισκέπτεται την Ελλάδα.
  • [22] Ημερίδα: "Οι Αλησμόνητες Πατρίδες" στο Sangerhalle της Γερμανίας.
  • [ΣΤ] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

  • [23] Η ατζέντα της ημέρας
  • [Ζ] ΑΘΛΗΤΙΚΑ (επιμέλεια ειδήσεων από την ΕΡΑ-Σπορ)

  • [24] Τελευταίο και φαρμακερό
  • [25] Aγκαλιά με το Champions' League η ΑΕΚ
  • [26] Αβαντάζ Αρη και Ιωνικού
  • [27] Αποτελέσματα 32ης αγωνιστικής στην Α' Εθνική
  • [28] Λίγο πριν το προσκλητήριο
  • [29] Αβαντάζ Αγερσανί για σωτηρία
  • [30] Tρίτη η Ορεστιάδα
  • [31] H Λάτσιο το τελευταίο Κυπελλούχων
  • [Η] ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ (Πρόγνωση της ΕΜΥ)


    [Α] ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    Τελευταία ενημέρωση:

    [01] Συνεχίζονται οι διπλωματικές διαβουλεύσεις με βομβαρδισμούς

    Ενώ συνεχίζονται οι διπλωματικές διαβουλεύσεις για την ειρηνική επίλυση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ το ΝΑΤΟ εξαπέλυσε σφοδρές επιδρομές κατά τη διάρκεια της νύχτας εναντίον του Βελιγραδίου και άλλων πόλεων της Γιουγκοσλαβίας.

    Λίγο μετά την αναχώρηση από το Βελιγράδι του Ρώσου μεσολαβητή Βίκτορ Τσερνομίρντιν, εντάθηκαν οι αεροπορικές επιδρομές και επλήγη ένα νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρία άτομα και να τραυματιστούν δύο έγκυες γυναίκες.

    Επίσης για πρώτη φορά επλήγη η πόλη Κίκιντα, κοντά στα σύνορα με την Ουγγαρία, ενώ επιθέσεις έγιναν και εναντίον των πόλεων Νόβι Σαντ και Σόμπορ, όπου μια μεγάλη δεξαμενή καυσίμων τυλίχτηκε στις φλόγες.

    Στην ανάγκη της κατάπαυσης των βομβαρδισμών και της ανάληψης του χειρισμού του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου από τον ΟΗΕ είχαν συμφωνήσει νωρίτερα οι κύριοι Τσερνομίρντιν και Μιλόσεβιτς, καθώς και στο ότι πρέπει να επιτραπεί στη γιουγκοσλαβική πλευρά να συμμετάσχει στην επεξεργασία του σχεδίου ειρήνευσης της ομάδας των οκτώ, σύμφωνα με ανακοίνωση τής γιουγκοσλαβικής προεδρίας.

    Ο Τσερνομίρντιν θα επιστρέψει στη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα τη Δευτέρα, αφού προηγουμένως θα έχει επαφές με Αμερικανούς διαπραγματευτές.

    Ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Στρόουμπ Τάλμποτ δήλωσε χθες ότι δεν έχουν μείνει ουσιαστικές διαφορές μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, για την επίλυση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο.

    Μιλώντας σε φιλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο, μετά τις συνομιλίες του με τον Βίκτορ Τσερνομίρντιν και τον Φιλανδό Πρόεδρο Μάρτι Αχτισάαρι, ο κ. Τάλμποτ επισήμανε πως η μπάλα βρίσκεται τώρα στο γήπεδο της Γιουγκοσλαβίας.

    "Καταλήξαμε σε μια βασική συμφωνία για το πλαίσιο της ειρήνης και αυτό που απαιτείται τώρα είναι να συμφωνήσει η ηγεσία του Βελιγραδίου στο τι χρειάζεται για να φτάσουμε σε αυτήν την ειρήνη".

    [02] Ελληνικές πρωτοβουλίες για την Γιουγκοσλαβική κρίση

    Το Γιουγκοσλαβικό έγινε σημείο αναφοράς χθες και στη Βουλή κατά τη διάρκεια τής διεξαγωγής συζήτησης στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση(ΟΝΕ).

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης τόνισε ότι η συμφωνία των Οκτώ είναι η βάση για την άμεση λύση τού προβλήματος, ενώ γνωστοποίησε ότι χθες είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους κύριους Σρέντερ και Ντ' Αλέμα, οι οποίοι επίσης συμφώνησαν ότι πρέπει η απόφαση αυτή να στηριχθεί και η όποια λύση να πάρει τη μορφή μιας απόφασης τού Συμβουλίου Ασφαλείας, ώστε να είναι δεσμευτική.

    Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου από το Ελσίνκι απηύθυνε έκκληση στον Σέρβο πρόεδρο να αποδεχθεί την πρόταση που κομίζει ο Βίκτορ Τσερνομίρντιν καθώς πρόκειται, όπως είπε, για μια πολύ σημαντική και ενδεχομένως τελευταία ευκαιρία για πολιτική επίλυση τού προβλήματος.

    Κρίσιμες χαρακτήρισε τις επόμενες ημέρες για την πορεία τής ειρηνευτικής διαδικασίας ο αναπληρωτής υπουργός Γιάννος Κρανιδιώτης. Αναμένουμε μια θετική αντίδραση από το Βελιγράδι στην πρωτοβουλία των "G-8" δήλωσε ο κ. Κρανιδιώτης, προσθέτοντας ότι η εφαρμογή τού προτεινόμενου ειρηνευτικού σχεδίου θα επιτρέψει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την εδραίωση τής ειρήνης στα Βαλκάνια.

    Σ' αυτές τις δηλώσεις προέβη ο αναπληρωτής υπουργός μετά την ολοκλήρωση τής τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας, Ρωσίας και Ελβετίας για το συντονισμό τής ανθρωπιστικής βοήθειας.

    [03] Ο Κόφι Ανάν στα Σκόπια

    Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο οποίος συναντήθηκε χθες στα Σκόπια με τον πρόεδρο της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας Κίρο Γκλιγκόροφ, τον πρωθυπουργό Λιούπτσο Γκεοργκιέφσκι και τον υπουργό Εξωτερικών Αλεξάντερ Ντιμιτρόφ, είπε ότι πολλές χώρες ζητούν την διακοπή των νατοϊκών βομβαρδισμών εναντίον της Γιουγκοσλαβίας.

    Επίσης είπε ότι έλαβε διαβεβαιώσεις ότι τα σύνορα θα παραμείνουν ανοιχτά για τους πρόσφυγες από το Κοσσυφοπέδιο.

    Ο κ. Ανάν επισήμανε ότι οι Αλβανοί που έρχονται από το Κοσσυφοπέδιο δεν είναι μόνο εκτοπισμένοι αλλά και πρόσφυγες, γι' αυτό και οι αρχές θα πρέπει να τους αντιμετωπίζουν και με τις δύο αυτές ιδιότητες.

    Επίσης απηύθυνε έκκληση για επείγουσα λύση στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου καθώς - όπως ανέφερε - ο χειμώνας πλησιάζει και θα πρέπει να γίνουν σχέδια για το αν οι πρόσφυγες θα βρίσκονται εντός ή εκτός της χώρας τους.

    [04] Ετήσια έκθεση της Ανεξάρτητης Αρχής του Συνηγόρου του πολίτη

    Η ενίσχυση του πολίτη απέναντι στον κρατικό μηχανισμό και ο περιορισμός της γραφειοκρατίας, της τυπολατρείας και της αυθαιρεσίας από τη δημόσια διοίκηση είναι σκοπός της Ανεξάρτητης Αρχής του Συνηγόρου του πολίτη , τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στον οποίο παρέδωσε χθες την ετήσια έκθεση της αρχής ο πρώτος συνήγορος του πολίτη στην Ελλάδα Νικηφόρος Διαμαντούρος, παρουσία και της αρμοδίας υπουργού Βάσως Παπανδρέου.

    Ο κ. Σημίτης υπογράμμισε ότι ο Συνήγορος έχει κερδίσει την αναγνώριση των πολιτών και έργο με αποτελέσματα στον περιορισμό της γραφειοκρατίας.

    " Σκοπός της κυβέρνησης είναι να έχουμε μια πιο αποτελεσματική δημόσια διοίκηση και θεσμός του συνηγόρου είναι ένα μέσο να πραγματοποιήσουμε αυτόν τον στόχο ",σημείωσε ο πρωθυπουργός.

    [Β] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    Τελευταία ενημέρωση:

    [05] Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην Αθήνα

    Έφθασε στην Αθήνα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος, στην πρώτη μετά την εκλογή του επίσημη επίσκεψη στην επικράτεια της Ελλαδικής Εκκλησίας.

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έγινε δεκτός με τιμές αρχηγού κράτους, ενώ στο αεροδρόμιο του Ελληνικού τον υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος.

    Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας θα παραμείνει στην Ελλάδα έως τις 5 Ιουνίου, ενώ εκτός από την Αρχιεπισκοπή θα επισκεφθεί ακόμη δεκαπέντε μητροπόλεις

    [06] Διεξήχθη στη Βουλή η συζήτηση για την ΟΝΕ

    Σε προεκλογική αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών εξελίχθηκε η χθεσινή, προ ημερησίας διατάξεως, συζήτηση στη Βουλή, με θέμα την πορεία τής χώρας μας προς την ΟΝΕ.

    Τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο αρχηγός τής αξιωματικής αντιπολίτευσης, εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι τα κόμματά τους θα αποσπάσουν την πλειοψηφία τού εκλογικού σώματος στις Ευρωεκλογές, ενώ ο Κώστας Σημίτης αποδέχθηκε πρόσκληση για τηλεοπτική συζήτηση των αρχηγών των κομμάτων, εφ' όσον όμως, όπως είπε, ο κ. Καραμανλής αποδεχθεί τους όρους οι οποίοι είχαν ισχύσει το 1996.

    Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του ανέφερε πως το ΠΑΣΟΚ έφερε την Ελλάδα ένα βήμα πριν την είσοδο στο ευρώ και είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί την απρόσκοπτη πορεία μέχρι την τελική της φάση.

    Κατ' επέκταση, επεσήμανε ο Κώστας Σημίτης, δεν έχουμε χρόνο για τυχοδιωκτικές πολιτικές καθώς δεν είναι εποχή για πειραματισμούς μαθητευόμενων μάγων.

    Τώρα αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την εξουσία σας, ανέφερε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος τής Νέας Δημοκρατίας που υποστήριξε ότι στις 13 Ιουνίου η χώρα θα αποκτήσει το νέο ξεκίνημα που της αξίζει.

    Ο κ. Καραμανλής, που επίσης στην ομιλία του επεκτάθηκε σε όλο το φάσμα τής πολιτικής και κοινωνικής ζωής τού τόπου, χαρακτήρισε τις ευρωεκλογές πρόκριμα των βουλευτικών τού 2000 και ανέφερε ότι σ' αυτές κρίνεται το σύνολο τής κυβερνητικής πολιτικής.

    Την σχέση τής Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και το τεχνητό δίλημμα που θέτει η κυβέρνηση στον ελληνικό λαό ενόψει ευρωεκλογών, υπογράμμισε στην ομιλία της η γενική γραμματέας τού ΚΚΕ. Η Αλέκα Παπαρήγα καταλόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση για την πορεία τής ελληνικής οικονομίας.

    Δριμύτατη κριτική άσκησε και ο πρόεδρος τού Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος στον Κώστα Σημίτη, κατονομάζοντάς τον ως πρωθυπουργό τού "δεν γίνεται αλλιώς, των δεικτών και τής νέας δομής τού ΝΑΤΟ".

    "Η εξίσωση ευτυχίας δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, η οποία αντιστέκεται και φωνάζει", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντόπουλος.

    Ο μόνος δρόμος είναι ένας νέος σχεδιασμός τής εξωτερικής πολιτικής που θα έχει ως προτεραιότητα την εθνική ασφάλεια ενισχύοντας ταυτόχρονα την κοινωνική συνοχή, επεσήμανε μιλώντας στη Βουλή ο πρόεδρος του ΔΗ.Κ.ΚΙ. Δημήτρης Τσοβόλας.

    [07] Κορυφώνεται η προεκλογική κίνηση των κομμάτων για την Ευρωβουλή

    Κορυφώνεται η προεκλογική κίνηση των κομμάτων, όπου χθες ήταν η σειρά της Ν.Δ και του ΔΗΚΚΙ, να ανακοινώσουν την σύνθεση των ευρωψηφοδελτίων τους.

    Στη ΝΔ, ο πρόεδρος του κόμματος Κώστας Καραμανλής προχώρησε σε σαρωτικές αλλαγές, "παροπλίζοντας" την παλαιά φρουρά του κόμματος. Στο ευρωψηφοδέλτιο ηγείται η πρώην υπουργός Μαριέτα Γιαννάκου και συμπεριλαμβάνονται νέα πρόσωπα, όπως ο πρέσβης Χρήστος Ζαχαρακης, ο δημοσιογράφος Γιάννης Μαρίνος και ο μουσικοσυνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος.

    Στο ΔΗΚΚΙ επί κεφαλής του ευρωψηφοδελτίου τέθηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, στις πρώτες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, και για πολλά χρόνια στέλεχος του ΟΟΣΑ, Δημήτρης Κουλουριάνος.

    Στο ΠΑΣΟΚ, κυριαρχούν οι έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε το διαφημιστικό σπορ της Νέας Δημοκρατίας, στον Συνασπισμό η μοναδική ασάφεια που παραμένει αφορά το τρίτο πρόσωπο της λίστας, ενώ το ΚΚΕ είχε χθες συγκέντρωση στην Ηλιούπολη, με ομιλητή τον Στρατή Κόρακα.

    Αύριο εξάλλου αρχίζει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο η διεθνής συνδιάσκεψη στην οποία μετέχουν 55 κομμουνιστικά κόμματα και γίνεται με πρωτοβουλία του ΚΚΕ

    [08] Κοσοβάροι πρόσφυγες φτάνουν στην Θεσσαλονίκη

    Συνεχίζεται η σταδιακή μεταφορά των προσφύγων από την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία τής Μακεδονίας προς τρίτες χώρες.

    Σήμερα το πρωί φθάνουν στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" (FYROM) της Θεσσαλονίκης περίπου 500 πρόσφυγες από καταυλισμό τής FYROM, προκειμένου να μεταβιβαστούν σε αεροπλάνο που θα τους μεταφέρει στην Αυστραλία.

    [09] Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για κατάπαυση του πυρός στη Γιουγκοσλαβία

    Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για κατάπαυση του πυρός στη Γιουγκοσλαβία από τους Έλληνες πολίτες συνεχίζονται. Χθες, στα διόδια Αφιδνών, οι Δήμοι και οι Κοινότητες Μαλακάσας, Αυλώνας, Κιούρκων, Καπανδριτίου, Βαρνάβα και Ωρωπού πραγματοποίησαν αντιπολεμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

    [10] Τσουχτερά πρόστιμα για τους παραβάτες του ΚΟΚ

    Δεν είναι μόνον η εξασφάλιση τής σωματικής ακεραιότητας, που πρέπει να κάνει τους οδηγούς προσεκτικότερους από την ερχόμενη Δευτέρα.

    Είναι και τα νέα τσουχτερά πρόστιμα για όσους παραβάτες μπορούν να προκαλέσουν θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα, που προβλέπει ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας(ΚΟΚ).

    Οπως τόνισε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Αναστάσιος Μαντέλης, πρόκειται για έναν Κώδικα ζωής που έχει ως στόχο να διαμορφώσει συνείδηση οδικής ασφάλειας για την ασφαλή κυκλοφορία και προστασία τής ζωής, της υγείας και της σωματικής ακεραιότητας πεζών και οδηγών.

    Με τον νέο κώδικα θεσπίζονται αυστηρές ποινές και πρόστιμα μόνον για τους παραβάτες που μπορούν να προκαλέσουν θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα.

    Τα χρηματικά πρόστιμα εάν καταβληθούν στην προβλεπόμενη προθεσμία θα είναι μειωμένα κατά το ήμισυ.

    Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το αντικανονικό προσπέρασμα επιφέρει πρόστιμο 100.000 δραχμών έναντι των 23.000 δραχμών που ισχύει έως τώρα.

    Επίσης, με 100.000 πρόστιμο θα τιμωρούνται όσοι κινούνται στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, όσοι παραβιάζουν την προτεραιότητα, όσοι παραβιάζουν σηματοδότη, όσοι κάνουν ελιγμούς στη μέση του δρόμου καθώς και τα φορτηγά που μεταφέρουν υπέρβαρο.

    Αντίθετα, για παραβάσεις δευτερεύουσας σημασίας οπως η παράνομη στάθμευση το πρόστιμο μειώνεται από 15.000 δραχμές που είναι τώρα σε 10.000 δραχμές Και για την ελεγχόμενη στάθμευση από 10.000 που είναι τώρα μειώνεται σε 5.000 δραχμές.

    [11] Γενοκτονία Ποντίων

    Οκτώ δεκαετίες συμπληρώνονται από τη συστηματική εξόντωση των Ελλήνων του Πόντου από τους Τούρκους και παραμένει ακόμα επίκαιρο το αίτημα για την παγκόσμια αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων.

    Οι εθνικές εκκαθαρίσεις από τους Νεότουρκους στις αρχές του 20 αιώνα, κόστισαν περίπου 350.000 νεκρούς αλλά και χιλιάδες πρόσφυγες από τον Πόντο, την Ιωνία και την Καππαδοκία.

    Η 19η Μαΐου έχει αναγνωριστεί από την Ελληνική Βουλή ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας και οι απανταχού Έλληνες Πόντιοι πραγματοποιούν την ημέρα αυτή εκδηλώσεις μνήμης, τιμώντας τους εκατοντάδες χιλιάδες σφαγιασθέντες από τους Νεότουρκους.

    [12] Τέλος στην κόντρα Γιαννόπουλου - Πεπονή

    Με υποχώρηση του Ευάγγελου Γιαννόπουλου, έληξε η κόντρα ανάμεσα στον Υπουργό Δικαιοσύνης και τον πρώην υπουργό Αναστάσιο Πεπονή. Τη διαμάχη πυροδότησε μία διάταξη στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία σύμφωνα με τον κ. Πεπονή άφηνε παραθυράκι για κατάργηση του νόμου 2190 που αφορά τις προσλήψεις. Πάντως σήμερα ο Αναστάσιος Πεπονής δήλωσε ικανοποιημένος από την υπαναχώρηση του Ευάγγελου Γιαννόπουλου και το θέμα θεωρείται λήξαν.

    [13] Η Ελλάδα έχει τις πιο καθαρές ακτές

    Η Ελλάδα έχει τις καθαρότερες ακτές δήλωσε σήμερα ο υπουργός ΥΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης, παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα των ελέγχων που πραγματοποίησε το ΥΠΕΧΩΔΕ τους προηγούμενους μήνες σε 1236 ακτές που βρίσκονται σε 609 Δήμους και Κοινότητες.

    Σύμφωνα με τους ελέγχους, είπε ο υπουργός, έχουμε τις πιο καθαρές ακτές για κολύμβηση και διεκδικούμε για μία ακόμη φορά τις πρώτες θέσεις στις "γαλάζιες σημαίες".

    [14] Ίδρυση ενιαίου φορέα έλεγχου τροφίμων

    Πριν από τις ευρωεκλογές θα κατατεθεί στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για την λειτουργία της αγοράς και το εμπόριο.

    Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται διατάξεις για την ίδρυση του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, τις εμπορικές μισθώσεις, τη λειτουργία των πολυκαταστημάτων, την ασφαλιστική αγορά και την Επιτροπή Ανταγωνισμού .

    [Γ] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ (επιμέλεια ειδήσεων από την ΕΡΑ 1)

    Τελευταία ενημέρωση:

    [15] Αύξηση λαθών στις φορολογικές δηλώσεις

    Αύξηση παρουσιάζουν φέτος οι φορολογικές δηλώσεις με λανθασμένα στοιχεία και το ΚΕΠΥΟ υπολογίζει ότι περίπου 100.000 φορολογούμενοι θα κληθούν στις κατά τόπους Εφορίες για να τις διορθώσουν.

    Παράλληλα έως τα τέλη Ιουνίου υπολογίζεται ότι θα έχει εκκαθαριστεί το 80% των δηλώσεων και ήδη 800.000 έχουν ήδη ταχυδρομηθεί στους δικαιούχους.

    [16] Συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής υπό τον Γιάννο Παπαντωνίου

    Φορολογικές ελαφρύνσεις σε συνδυασμό με μείωση έως και 50% των εργοδοτικών εισφορών προβλέπει το νέο σχέδιο-δράση για την απασχόληση το οποίο ενέκρινε χθες η Διυπουργική σύσκεψη με τη συμμετοχή των κυρίων Παπαντωνίου, Παπαϊωάννου, Βενιζέλου, Ανωμερίτη, Δρυ και Πρωτόπαπα.

    Εν τω μεταξύ, ανοικτό παραμένει το θέμα της επιδότησης των επιχειρήσεων που θα εφαρμόσουν το 35ωρο, ενώ προχωρεί η αναδιάρθρωση του ΟΑΕΔ, καθώς και το σχέδιο απασχόλησης ανέργων σε κοινωνικές εργασίες. Στο ίδιο σχέδιο προβλέπεται η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η προστασία ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

    Το σχέδιο δράσης θα συζητηθεί σήμερα με το προεδρείο της ΓΣΕΕ, τη Δευτέρα με το προεδρείο του ΣΕΒ, ενώ στη συνέχεια θ' ακολουθηθούν οι διαδικασίες προκειμένου να κατατεθεί στην Κομισιόν.

    [17] Μνημόνιο συνεργασίας για την κατασκευή και λειτουργία του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης

    Μνημόνιο συνεργασίας για την προώθηση του σχεδίου κατασκευής και λειτουργίας του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης υπεγράφη από τον Υπουργό Ανάπτυξης Ευάγγελο Βενιζέλο και την Υφυπουργό Ενέργειας και Καυσίμων της Ρωσίας κυρία Τελέγκινα, κατά τη συνάντησή τους στην Αθήνα.

    Οι δύο πλευρές συμφώνησαν, μεταξύ άλλων, να επιταχύνουν την ίδρυση της διεθνούς εταιρίας " Μπαλκάν Οϊλ Πίπελαϊν ", που θα κατασκευάσει και θα θέσει σε λειτουργία τον αγωγό και επιβεβαίωσαν τις προηγούμενες συμφωνίες ως προς τα ποσοστά συμμετοχής στο κεφάλαιο της εταιρείας. Η ρωσική πλευρά ανέλαβε τη δέσμευση σε δύο μήνες να οριστικοποιήσει την απόφασή της ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα εκπροσωπηθεί η Ρωσική Ομοσπονδία στην εταιρεία.

    [18] Επισκόπηση οικονομικού τύπου

    Στις θετικές κρίσεις ξένων Οίκων για την ελληνική οικονομία, στη δυσφορία των Τραπεζών για την επιβολή πλαφόν στα καταναλωτικά και στεγαστικά προγράμματα και στις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την ειρήνη στη Σερβία, επικεντρώνει τα κύρια πρωτοσέλιδα θέματά του ο οικονομικός Τύπος σήμερα.

    Ειδικότερα, η εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις τού Βίκτωρ Τσερνομίρντιν με τον πρόεδρο Μιλόσεβιτς, τονίζοντας ότι την ίδια ώρα τις συνόδευαν οι σφοδροί βομβαρδισμοί τού ΝΑΤΟ.

    Άλλα θέματα στην πρώτη σελίδα τής εφημερίδας είναι οι επιδοτήσεις κατά 50% των εργοδοτικών εισφορών για νέες προσλήψεις , η αποτελεσματικότητα των μέτρων τής Τράπεζας της Ελλάδος για περιορισμό τής ρευστότητας και η πρόταση που συζητά το υπουργείο Οικονομικών για επιβολή αντικειμενικών κριτηρίων μόνον κατά περίπτωση.

    Μεγάλες αποδόσεις προβλέπει για το ελληνικό Χρηματιστήριο η Τράπεζα Μέριλ Λήντς, που σε έκθεσή της εκδίδει "οδηγία" προς ξένους θεσμικούς επενδυτές υπέρ τής Σοφοκλέους, τονίζει στό κύριο πρωτοσέλιδο θέμα της η εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ.

    Άλλα θέματα στην πρώτη σελίδα τής εφημερίδας είναι οι προσπάθειες για ειρήνη στη Σερβία, οι συγκρατημένες εκτιμήσεις για την πορεία τού πληθωρισμού τον Μάϊο και οι αγορές πλοίων από Έλληνες εφοπλιστές, την προηγούμενη εβδομάδα, ύψους 92 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Η επιβολή πλαφόν από την Τράπεζα τής Ελλάδος στα καταναλωτικά και στεγαστικά προγράμματα, βάζει φρένο στα κέρδη των Τραπεζών και έχει προκαλέσει τη δυσφορία των Διοικήσεων τους, επισημαίνει στό κύριο πρωτοσέλιδο θέμα της η εφημερίδα ΚΕΡΔΟΣ.

    Άλλα θέματα στην πρώτη σελίδα τής εφημερίδας είναι οι χθεσινές διακυμάνσεις στη Σοφοκλέους, οι διπλωματικές προσπάθειες για ειρήνη στη Σερβία και οι φορολογικές ελαφρύνσεις σε επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα θα δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.

    Την επίσημη αναβάθμιση τού Χρηματιστηρίου Αθηνών από αναδυόμενη σε ανεπτυγμένη αγορά μετά το τέλος τού πολέμου στό Κόσοβο και σε κάθε περίπτωση μέχρι το τέλος τού τρέχοντος έτους, προβλέπει ο επικεφαλής τής CREDIT SUISSE PRIVATE BANK στην Ελλάδα, γράφει στό κύριο πρωτοσέλιδο θέμα της η εφημερίδα ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ.

    Άλλα θέματα στην πρώτη σελίδα τής εφημερίδας είναι " ο γάμος" των εταιριών Κούμπας Α.Ε και Σάρρος Α.Χ.Ε , η αύξηση των επενδύσεων από τις ελληνικές βιομηχανίες κατά το τρέχον έτος και τα σχέδια τού υπουργείου Οικονομικών για παραχώρηση βραχονησίδων προς εκμετάλλευση, στό πλαίσιο τής καλύτερης αξιοποίησης τής δημόσιας περιουσίας.

    [19] Εμπορική συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου

    Η σύσταση ενός άτυπου συμβουλίου από κυπρίους και Eλλαδίτες επιχειρηματίες για τη διαμόρφωση ενός σχεδίου εντονότερης παρουσίας της Κύπρου και της Ελλάδας στη Βαλκανική, αποφασίστηκε μετά τις διήμερες επαφές που είχε στη Λευκωσία ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιάννης Μαγκριώτης με τον κύπριο υπουργό εμπορίου Νίκο Ρολάνδη.

    Αποφασίστηκε επίσης η διοργάνωση ενός επιχειρηματικού φόρουμ Ελλάδας-Κύπρου στη Θεσσαλονίκη το Σεπτέμβριο.

    Ο κ.Μαγκριώτης θα παραστεί επίσης σε οργανωμένες συζητήσεις επιχειρηματιών που θα πραγματοποιηθούν στη Μυτιλήνη στις 19 Ιουλίου ημέρα κατά την οποία θα εγκαινιασθεί και η αεροπορική σύνδεση Κύπρου Μυτιλήνης από τις Κυπριακές Αερογραμμές.

    [20] Νέα άνοδος στη Σοφοκλέους

    Με νέο ιστορικό ρεκόρ έκλεισε ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. Έκλεισε στις 4.165,36 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,37% ενώ η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 212,7 δις δραχμές.

    Να αναφέρουμε αναλυτικά και τους επιμέρους δείκτες που έχουν ως εξής:

    Στο φίξινγκ το δολάριο έκλεισε στις 305,11 δραχμές, το γερμανικό μάρκο στις 166,093 δραχμές και το ευρώ στις 324,850 δραχμές

    ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΕ ΜΟΡΦΗ AΡXEIOY *.PDF

    ΣΗΜ: Για να διαβάσετε αναλυτικά τον κατάλογο με το κλείσιμο των μετοχών πρέπει να έχετε εγκατεστημένο στον ηλεκτρονικό σας υπολογιστή το πρόγραμμα Adobe Acrobat.

    [Δ] ΔΙΕΘΝΗ

    Τελευταία ενημέρωση:

    Παραιτήθηκε χθες η κυβέρνηση του Ολλανδού πρωθυπουργού, Βιμ Κοκ, μετά τη σοβαρή πολιτική κρίση που προέκυψε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Κοινοβουλίου σχετικά με την αναθεώρηση του συντάγματος για θέματα που αφορούν τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων.

    Με ψήφους 293 υπέρ, πενήντα πέντε κατά και δεκατέσσερις αποχές, η Ρωσική Δούμα επικύρωσε χθες τον διορισμό του Σεργκέι Στεπάσιν ως Πρωθυπουργού της Ρωσίας.

    Έτοιμος να εργαστεί για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο νέος Πρωθυπουργός του Ισραήλ και αρχηγός του Εργατικού Κόμματος, Εχούντ Μπαράκ.

    Στην Αλγερία Ισλαμιστές δολοφόνησαν έξι παιδιά και έναν ενήλικα ενώ άλλα δύο άτομα τραυματίστηκαν. Η σφαγή έγινε στην περιοχή Μπέκαρ νοτίως του Αλγερίου.

    Επίσης χθες άλλα 17 άτομα τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας.

    [Ε] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ (επιμέλεια ειδήσεων από τη Φωνή της Ελλάδας)

    Τελευταία ενημέρωση:

    [21] Ο μεγάλος Ιεράρχης της Ορθοδοξίας επισκέπτεται την Ελλάδα.

    Με τιμές αρχηγού κράτους έγινε δεκτός στο Ανατολικό Αεροδρόμιο Αθηνών ο οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος που πραγματοποιεί την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.

    Ο Πατριάρχης έφτασε στις 10.10' το πρωί και τον υποδέχτηκαν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστας Καραμανλής, ο δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος, υπουργοί, εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών και άλλοι επίσημοι.

    Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Στεφανόπουλος επιβιβάστηκαν σε ειδικό αυτοκίνητο και ακολουθώντας την Παραλιακή Οδό και την Λεωφόρο Συγγρού οδηγήθηκαν στο κέντρο των Αθηνών. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης οδηγήθηκε εν πομπή από το Ξενοδοχείο Μ. Βρετανίας, όπου στις 11:00 ο οικουμενικός Πατριάρχης απευθύνθηκε στο λαό των Αθηνών από τον εξώστη του ξενοδοχείου "Μεγάλη Βρετανία".

    Κατόπιν, ο κ. Βαρθολομαίος μετέβη στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών όπου τέλεσε επισημη δοξολογία.

    Σήμερα το μεσημέρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο ετέλεσαν δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου, του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κώστα Καραμανλή, των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων.

    Αργότερα το μεσημέρι ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Παπανδρέου παρέθεσε επίσημο γεύμα προς την τιμή του Οικουμενικού Πατριάρχου ενώ αργότερα το απόγευμα ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα τελέσει τρισάγιο εις τους τάφους του αοιδίμου του Οικουμενικού Πατριάρχου Κωνσταντίνου του ΣΤ', του αοιδίμου αρχιεπισκόπου Σεραφείμ και του μακαριστού μητροπολίτου Μάξιμου.

    Τον κ. Βαρθολομαίο συνοδεύουν οι Μητροπολίτες Εφέσου Χρυσόστομος, Χαλκηδόνος Ιωακείμ, Γαλλίας Ιερεμίας, Περγάμου Ιωάννης, Πέτρας Νεκτάριος, Φιλαδελφείας Μελίτων καθώς και ο ηγούμενος της Μονής Παντοκράτορος αρχιμανδρίτης Βησσαρίων, ο πρωτοσύγκελος Θεόληπτος ο αρχιδιάκονος Ταράσιος και ο διάκονος Σεβαστιανός.

    Κατά τη δάρκεια της επίσκεψης του ο κ. Βαρθολομαίος θα έχει επίσημες συναντήσεις με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας, με τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, ενώ θα επισκεφτεί τη Βουλή των Ελλήνων, την Ακαδημία Αθηνών, πανεπιστήμια, την ΕΣΗΕΑ και διάφορα ιδρύματα.

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα ταξιδεύσει στα Μέγαρα, στην Εύβοια, στην Πρέβεζα, στα Ιωάνινα στο Μέτσοβο στα Γρεβενά, στην Καστοριά, στην Κατερίνη, στη Βέροια, στην Νάουσα και στην Μονή Παναγίας Σουμελά.

    Τη Δευτέρα 31 Μαΐου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια θα μεταβεί στη Νεάπολη, το Λαγκαδά, την Αρναία, τη Δράμα, το Νευροκόπι, τις Σέρρες και το Κιλκίς. Στις 5 Ιουνίου θα αναχωρήσει για την Κωνσταντινούπολη.

    Η Εκκλησία της Ελλάδος είναι η μόνη Ορθόδοξη Εκκλησία που δεν είχε επισκεφθεί, -παρά την επιθυμία του- ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος , ο οποίος εντούτοις έχει επισκεφθεί το Αγιο Ορος, και τις περιοχές της ελληνικής επικρατείας που ανήκουν αμέσως στη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου : τη ημιαυτόνομης Εκκλησίας της Κρήτης, και τις μητροπόλεις των Δωδεκανήσων. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει επίσης επισκεφθεί και τη Θεσσαλονίκη, καθώς και την Θράκη, ανταποκρινόμενος σε προσκλήσεις, πολιτικών αρχών. Σε ένα μεγάλο μέρος της επισκέψεως του Πατριάρχου Βαρθολομαίου γίνεται στις Μητροπόλεις του Οικουμενικού Θρόνου που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια και που έχουν, με Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη του 1928, παραχωρηθεί επιτροπικός προς διοίκηση στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ελλάδος.

    Οικονομική ενίσχυση από την ΕΝΑΕ για την Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

    Επιταγή ύψους 3 εκατομμυρίων δρχ. θα παραδώσει ο πρόεδρος της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος (ΕΝΑΕ) Θόδωρος Κατριβάνος στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο με την ευκαιρία της επίσκεψής του στην Αθήνα. Το ποσό αυτό θα δοθεί για τη Σχολή της Χάλκης. Ο κ. Κατριβάνος κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη είχε συνομιλίες με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον ηγούμενο της Μονής Χάλκης. Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και η ιστορική σχολή της Χάλκης που παραμένει κλειστή από το 1971, ενώ το κτίριο καταστρέφεται. Ετσι, με πρόταση του κ. Κατριβάνου η ΕΝΑΕ αποφάσισε να ανοίξει λογαριασμό για τη διάσωση αυτου του φάρου της Ορθοδοξίας.

    Παγκόσμιο Συνέδριο Ιδρυμάτων Ελληνισμού.

    (της Ιουστίνης Φραγκούλη)

    Με την παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Τύπου Γιάννη Νικολάου και του Μητροπολίτου Καναδά κ. Σωτηρίου θα εγκαινιασθούν οι εργασίες του Γ' Παγκόσμιου Συνεδρίου Ιδρυμάτων του Ελληνισμού, το οποίο διοργανώνεται στο Μόντρεαλ από 28-31 Μαϊου, από το Κέντρο Ελληνικών Ερευνών του Καναδά και τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και του Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου. Το συνέδριο, που οργανώνεται από τη Συντονιστική Επιτροπή Ιδρυμάτων του Ελληνισμού, έχει ως θέμα τον ``Ελληνισμό στον 21ο αιώνα`` και θα ασχοληθεί με τις διεθνείς σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου, τον εκσυγχρονισμό της Ελλάδας κατά τον 21ο αιώνα και τέλος με την μετανάστευση, τον πολυπολιτισμό, την εκπαίδευση, τις διαπολιτισμικές σχέσεις Ελλάδας, Κύπρου, Διασποράς. Πρόκειται για ένα συνέδριο που αποβλέπει στη χάραξη μιας κοινής πολιτικής στην επιστημονική έρευνα και τεκμηρίωση των εθνικών ζητημάτων. Στο συνέδριο συμμετέχουν επιστήμονες από τα Ερευνητικά Ιδρύματα του Ελληνισμού, καθώς και πανεπιστημιακοί με διεθνή προβολή, όπως ο Σπύρος Βρυώνης, Βαγγέλης Κουφουδάκης, Μιχάλης Δαμανάκης και Κώστας Βεργόπουλος. Στο πλαίσιο του συνεδρίου, την 1η Ιουνίου διοργανώνεται μια εκδήλωση στο Press Club της Οττάβα σε συνεργασία με το γραφείο τύπου της ελληνικής πρεσβείας, για την προβολή της εικόνας της Ελλαδας στο εξωτερικό, ενώ μια ημερίδα θα λάβει μέρος και στο Τορόντο στις 2 Ιουνίου.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Σπυρίδων για την επέτειο της Ποντιακής Γενοκτονίας.

    Εγκύκλιο προς όλες τις Ελληνορθόδοξες Κοινότητες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής με την οποία καλεί όλους τους πιστούς της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας να τιμήσουν την "Παγκόσμια Ημερα Εθνικής Μνήμης Ποντιακού Ελληνισμού" απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Σπυρίδων

    Στην εγκύκλιο του ο Αρχιεπίσκοπος τονίζει ακόμα ότι "ο βίαιος και ολοκληρωτικός ξεριζωμός του Εληνισμού του Πόντου, περισσοτέρων από 2.500.00 ανρθώπων, είναι μέχρι σήμερα μια κραυγή πόνου και απελπισίας που δεν πρέπει να καταχωνιαστεί στα σκονισμένα ράφια μιας βιβλιοθήκης. Η ιστορική μνήμη αποτελεί μνημόσυνο αιώνιο και ηθική υποχρέωση" υπογραμμίζει ο Αρχιεπίσκοπος, "αντίθετα η ιστορική λήθη μπορεί να αποβεί καταστροφική για το ίδιο το έθνος".

    Στην Εγκύκλιο γίνεται αναφορά, στις ενέργειες και τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τους Ελληνες του Πόντου σε παγκόσμιο επίπεδο με στόχο την Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων από την Τουρκία και την ανέγερση μνημείων της Ποντικής Γενοκτονίας σε διάφορες μεγάλες πόλεις του κόσμου

    Το 1ο Συνέδριο της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας στην Αθήνα.

    To 1o Αναπτυξιακό Συνέδριο της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας με θέμα: "Η Μεσσηνία στο δρόμο της Ανάπτυξης και ο ο ρόλος των Αποδήμων" πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 14 Μαϊου με τη συμμετοχή της Κυβέρνησης, του Κοινοβουλίου και των κομμάτων, καθώς και την συμμετοχή 200 ατόμων- αντιπροσώπων Μεσσηνιακών Συλλόγων και Ομοσπονδιών από την Ελλάδα και το Εξωτερικό. Το συνέδριο οργανώθηκε υπ0ό την αιγίδα του Νομάρχη Μεσσηνίας και Προέδρου της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας κ. Δημήτρη Δράκου. Πολλοί ήταν οι ομιλητές στο συνέδριο, μεταξύ αυτών ο κ. Παύλος Πτωχός, Δήμαρχος Μεσσήνης και Πρόεδρος της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Μεσσηνίας, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού κ. Σταύρος Λαμπρινίδης, ο κ. Δημήτρης Δράκος, ο κ. Χρήστος Τομαράς, Α' Αντιπροέδρος της Αμφικτυονίας και πρόεδρος του ΣΑΕ Β. και Ν. Αμερικής. Οι ομιλητές ανέπτυξαν διάφορες θέσεις που όλες, λίγο ή πολύ κατέληγαν στην αναγνώριση της ανάγκης για καινούργιες επενδύσεις και για τόνωση της οικονομίας με την ολοκλήρωση της οδικής αρτηρίας Τρίπολη- Καλαμάτας, την αξιοποίηση του λιμανιού ως συγκοινωνιακός και εμπορικός διαμετακομιστικός κόμβος της Ανατολικής Μεσογείου και την εκτέλεση του μεγάλου τουριστικού έργου στην περιοχή Πυλίας που πραγματοποιείται από τον επενδυτικό όμιλο του Β. Κωνσταντακόπουλου. Ο Γ.Γ. Σταύρος Λαμπρινίδης, αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο που θα μπορούσε να τελέσει η Μεσσηνιακή Αμφικτυονία και ιδιαίτερα στη συμμετοχή της στην πρόσκληση εθελοντών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 καθώς και την ίδρυση βιβλιοθήκης με έργα Έλληνων συγγραφέων της Διασποράς. Εκπρόσωπος των Αποδήμων Μεσσηνίων στην Αυστραλία, ήταν ο Ερρίκος Σούβλης, Πρόεδρος της Περιφερειακής Αμφικτυονίας στην Αυστραλία, ο οποίος αναφέρθηκε στις ομογενειακές δραστηριότητες εκεί με ιδιαίτερη έμφαση στη νεολαία. Τέλος, ο Χρήστος Τομαράς, εξήρε τη σημασία του θεσμού και αναφέρθηκε στα έργα των Μεσσηνίων και επέμεινε στη συνέχιση του προγράμματος "Επιστροφή στις Ρίζες μας". Επίσης, ευχαρίστησε τον κ. Βασίλη Κωνσταντακόπουλο, ο οποίος παρέδωσε στον κ. Τομαρά επιταγή 20,000 δολαρίων ως πρώτη δόση για τη συμμετοχή του στην Παμμεσηνιακή Υποτροφία που θεσμοθέτησε η Παμμεσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά για τα παιδιά των Μεσσηνίων της Βορείου Αμερικής. O κ. Τομαράς έχοντας ακούσει όλες τις προτάσεις, κατέθεσε στον Νομάρχη Μεσσηνίας επίσημο αίτημα για την υποβολή προς την Παμμεσσηνιακή Oμοσπονδία Αμερικής &amp; Καναδά, εντός 6 μηνών, συγκεκριμένων επενδυτικών προτάσεων, συνοδευόμενες από μελέτες βιωσιμότητας και προβλέψεις. Αυτές θα αξιολογηθούν και θα υλοποιηθούν κατά το δυνατόν από επιχειρηματίες που επιθυμούν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Κ.Θ.

    [22] Ημερίδα: "Οι Αλησμόνητες Πατρίδες" στο Sangerhalle της Γερμανίας.

    Η Ένωση Ελλήνων Επιστημόνων και Επιστημόνων Βάδης-Βυτεμβέργης, και ο προστατευτικός Σύνδεσμος Ιμβρίων Γερμανίας, διοργανώνουν της Κυριακή 23 Μαΐου, 1999, στο Sangerhalle της Γερμανίας, ημερίδα με θέμα τις "Αλησμόνητες Πατρίδες". Για τις Αλησμόνητες Πατρίδες θα μιλήσει ο κ.Καφούσιας Γιώργος, για τις "Όψεις του νέου Ανατολικού ζητήματος" ο κ. Μιχάλης Χαραλαμπίδης, ενώ η δημοσιογράφος Νεκταρίας Έγκερς, μέλος της Εταιρείας Μελέτης Ίμβρου και Τενέδου Θεσσαλονίκης, θα μιλήσει για την Συνθήκη της Λωζάνης. Στο πλαίσιο της ημερίδας, θα εμφανιστούν καλλιτεχνικά και μουσικοχορευτικά συγκροτήματα από την Γερμανία και την Ελλάδα. Την εκδήλωση υποστηρίζουν ο πολιτιστικός Σύλλογος Μακεδονία Schwieberdingen, και ο Ποντιακός Σύλλογος Στουτγκάρδης "Ποντιακή Εστία". Τα έσοδα από την εκδήλωση θα διατεθούν στην Ομοσπονδία Ιμβρίων Θεσσαλονίκης για την στήριξη των κατοίκων της Ίμβρου. Διαμαντένια Ριμπά

    Επανεκδίδεται η ιστορική "Χάρτα" του Ρήγα.

    Η "Επιστημονική Εταιρεία Μελέτη Φερών, Βελεστίνου Ρήγα" επανεκδίδει την ιστορική "Χάρτα" του Ρήγα. Η πιστή επανέκδοση της Χάρτας , θα γίνει από το μοναδικό αντίτυπο της πρωτότυπης "Χάρτας" το 1796-97 η οποία σώζεται στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, και η οποία έδωσε την αφορμή για τη διεξοδική ανάλυση ενός έργου το οποίο αποτελεί αληθινή κιβωτό των σχεδίων και των οραμάτων του Ρήγα Φεραίου για την Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

    Σε επίσημη τελετή παρουσιάστηκε την περασμένη Τρίτη η "Χάρτα" μαζί με δύο πρωτότυπες μελέτες από τον ιατρό-μελετητή Δημήτρη Καραμπερόπουλο και την αρχαιολόγο Βάσω Πέννα.

    Μια πανόδετη κασετίνα περιλαμβάνει τρεις διαφορετικές εκδόσεις. Στη μία, έχουμε τα δώδεκα φύλλα με τους χάρτες των περιοχών που συνέταξε ο Ρήγας Φεραίος. Σε μια ξεχωριστή έκδοση έχουμε το ευρετήριο των 628 ονομάτων, προσώπων και τοπωνυμίων που αναφέρονται στη Χάρτα. Ένα τρίτο βιβλίο είναι αφιερωμένο στη διερεύνηση των πρότυπων χαρτών και αυτών που είχε υπόψη του ο Ρήγας Φεραίος για τη σύνταξη της "Χάρτας".

    Όπως ανακοίνωσε ο κ. Καραμπερόπουλος, ανακαλύφθηκε επιτέλους το πρότυπο γεωγραφικού χάρτη που χρησιμοποίησε ο Ρήγας. Όπως φαίνεται από τον σχεδιασμό των περιοχών και τα τοπωνύμια, ήταν ένας χάρτης της αρχαίας Ελλάδας, έργο του Γάλλου χαρτογράφου Γουλ. Ντελίλ (1675-1726). Ένα δεύτερο πρότυπο για τις βαλκανικές περιοχές ήταν οι χάρτες του Ρίτσι Ζανόνι.

    Ο Ρήγας φρόντισε να γεμίσει τη Χάρτα του με πλήθος ιστορικές πληροφορίες από την αρχαιότητα, παραστάσεις πόλεων και μαχών, ονόματα επιφανών και συμβολισμούς δήθεν για την καλύτερη κατανόηση του ταξιδιού τού "Νέου Αναχάρσιδος" και "προς αμυδράν ιδέαν" της αρχαιολογίας, ώστε να παραπλανήσει την Αυστριακή Λογοκρισία. Σημειώνονται όμως με διακεκομμένες γραμμές τα όρια των τουρκικών επαρχιών "για την ευκολία της διοικήσεως". Σύμφωνα δε με τον μελετητή, με τον χάρτη αυτό ο Ρήγας προσδιόριζε τη διαίρεση του νέου δημοκρατικού κράτους που οραματιζόταν.

    Στην ενότητα "Τα νομίσματα της Χάρτας του Ρήγα" η αρχαιολόγος Βάσω Πέννα παρουσιάζει τα 160 αρχαία νομίσματα που κοσμούν τις επιπεδογραφίες και τους χάρτες ανά τόπο. Χαρακτηρίζει πρωτοπόρο επιστημονικό πνεύμα τον Ρήγα, αναφέρεται στις σημειολογικές αρχαιολογικές έρευνες και παρατηρήσεις και διακρίνει κάποια αρχαία νομίσματα που ο ίδιος συνέθεσε συνδυάζοντας διαφορετικούς τύπους, οι οποίοι με τις παραστάσεις τους προωθούσαν τους σκοπούς τού Ρήγα.

    Η εγκατάλειψη και η αδιαφορία από το Τουρκικό Κράτος καταστρέφουν την "Μικρή Αγία Σοφία".

    Κινδυνεύει να καταρρεύσει ο, γνωστός στους Τούρκους ως Μικρή Αγία Σοφία, βυζαντινός ναός των Αγίων Σεργίου και Βάκχου στην Κωνσταντινούπολη. Ο θόλος του ναού παρουσιάζει ρωγμές, ενώ εμφανή είναι τα σημάδια καθίζησης στα θεμέλιά του, λόγω των υδάτων της θάλασσας.

    Ο ναός κτίστηκε τον 6ο αιώνα, ταυτόχρονα με την Αγία Σοφία και λόγω της ομοιότητάς του με αυτήν, ονομάστηκε από τους Τούρκους "Μικρή Αγία Σοφία". Μετά την άλωση μετατράπηκε σε τέμενος από τους Οθωμανούς.

    Όπως επισημαίνει η τουρκική εφημερίδα "Τζουμχουριέτ", ο ναός, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τη θάλασσα, κλίνει ελαφρώς προς μια πλευρά, όπως ο πύργος της Πίζας στην Ιταλία, ενώ η Γενική Διεύθυνση Βακουφιών δεν καταβάλλει προσπάθεια για τη διάσωση του κτίσματος, για το οποίο οι τουρίστες δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον.

    Η μνήμη του Κωστή Μοσκώφ θα τιμηθεί στο 18ο Φεστιβάλ βιβλίου στην Θεσσαλονίκη.

    Το φετινό 18ο Φεστιβάλ Βιβλίου στην Θεσσαλονίκη θα είναι αφιερωμένο στην μνήμη του Κωστή Μοσκώφ που εγκαινιάζεται στις 21 Μαΐου στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Στο Φεστιβάλ, που διοργανώνει για 18η χρονιά ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας, μετέχουν 207 εκδότες παρουσιάζοντας περισσότερους από 30.000 τίτλους βιβλίων σε 151 εκθετήρια.

    Άρθρο αμερικανικού περιοδικού για την αρχαιoκαπηλία

    Στη δράση των "tombaroli", κλεφτών των αρχαιολογικών τάφων της Μοργκαντίνα και των Αιδονιών στην Ανατολική Σικελία, οι οποίοι σε συνεργασία με τη μαφία και με εγχώριους και διεθνείς συλλέκτες έχουν λεηλατήσει τους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής αναφέρεται το περιοδικό New Yorker. Στα χέρια της ιταλικής δικαιοσύνης βρίσκεται ήδη ένας παθιασμένος συλλέκτης αρχαιοτήτων ο Βιντσέντσο Καμαράτα, που διακηρύττει ότι ``δεν είναι Σικελός, αλλά αρχαίος Ελληνας, με ελληνικό αίμα στις φλέβες``.

    Σε αρκετές περιπτώσεις, σημειώνεται στο δημοσίευμα, τα μουσεία ``αμελούν`` να εξακριβώσουν την προέλευσή τους και δεν συμμορφώνονται με τη συνθήκη της Ουνέσκο, για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς των λαών, που έχουν προσυπογράψει οι ΗΠΑ. Επίσης, γίνεται αναφορά σε ένα "servizio d 'argento", ελληνικής τέχνης, αποτελούμενο από 12 κομμάτια, που αγόρασε το 1981 το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης και για το σκάνδαλο που ξέσπασε το 1988, όταν το μουσείο Γκετί εξέθεσε στις αίθουσές του ένα ζεύγος εκπληκτικών ακρολιθικών γλυπτών, μαζί με ένα άγαλμα της Αφροδίτης, που καταγγέλθηκε ότι αφαιρέθηκαν παράνομα από τη Μοργκαντίνα. Επίσης, για τον περίφημο Euphronios krater, που θεωρείται από πολλούς ειδικούς σαν το ωραιότερο αγγείο της αρχαίας ελληνικής τέχνης και εκτίθεται τώρα στην ανακαινισμένη ελληνική πτέρυγα του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης.

    Ο Thomas Hoving διευθυντής του μουσείου, δηλώνει σήμερα ότι είναι σίγουρος πως το έργο βγήκε παράνομα από την Ιταλία, παρ' όλο που στο παρελθόν είχε αρνηθεί να το επιστρέψει. Το άρθρο, με τίτλο "Ενα κεφάλι που βρέθηκε στην Πέμπτη Λεωφόρο" συνοδεύεται από ολοσέλιδη φωτογραφία ενός ελληνικού γλυπτού, μιας μαρμάρινης κεφαλής του έκτου πΧ αιώνα, που πιστεύεται ότι κλάπηκε από τον αρχαιολογικό χώρο της Μοργκαντίνα, ένα από τα μεγάλα κέντρα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, μαζί με την Αθήνα και την Αλεξάνδρεια.

    Ο Μίκης Θεοδωράκης επίτιμος δημότης Αμμοχώστου.

    Ο Δήμος Αμμοχώστου αναγόρευσε το μουσικοσυνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη, σε επίτιμο δημότη της πόλης. Μιλώντας στη διάρκεα της τελετής αναγόρευσής του ο Μίκης Θεοδωράκης χαρακτήρισε το γεγονός ως την πλέον μεγάλη και συγκλονιστική απο όλες τις τιμές που έχει δεχθεί εως τώρα. Είπε επίσης, ότι: "η Αμμόχωστος για τον ελληνικό λαό είναι μια πληγή, σημειώνοντας οτι η απελευθέρωση της Κύπρου θα ξεκινήσει απο την απελευθέρωση της Αμμοχώστου". Σε χαιρετισμό του κατά την τελετή, ο δήμαρχος Αμμοχώστου, Ανδρέας Πούγιουρος, ανέφερε οτι: " η παρουσία του Θεοδωράκη περιποιεί μέγιστη τιμή στη μαρτυρική Κύπρο σε μια φάση εξαιρετικά κρίσιμη".

    Αποκαλύψεις για το θέμα των αγνοουμένων στην ομογενειακή εφημερίδα "Νέος Κόσμος".

    Τους ισχυρισμούς κουρδικής εφημερίδας,σύμφωνα με τους οποίους "775 Ελληνοκύπριοι αγνοούμενοι είναι θαμμένοι στα Αδανα" δημοσιεύει στην πρώτη της σελίδα η ομογενειακή εφημερίδα της Μελβούρνης "Νέος Κόσμος". Η κυπριακή αρμοστεία στην Καμπέρα δήλωσε στην ομογενειακή εφημερίδα ότι η αξιοπιστία των ισχυρισμών που διατυπώνει η εφημερίδα "Οζκιούρ Πολίτικα" ερευνάται απο τις κυπριακές αρχές. Σύμφωνα με το δημοσίευμα Κούρδος που διαμένει στη Γερμανία υποστηρίζει οτι ο ίδιος ήταν οδηγός τρακτέρ και μαζί με άλλο Τούρκο οδηγό μπουλντόζας, μετά απο οδηγίες Τούρκων αξιωματικών, άνοιξαν ένα τεράστιο τάφο στον οποίο ρίχτηκαν τα 775 πτώματα, στα Αδανα, μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Ο Κούρδος, που παραμένει ανώνυμος, δηλώνει διατεθειμένος να καταθέσει όλες τις λεπτομέρειες σε διεθνές δικαστήριο, ενω η κυπριακή αρμοστεία στην Αυστραλία υποστηρίζει οτι οι ισχυρισμοί του μελετώνται και ερευνώνται.

    Στην Αργεντινή θα εκτεθούν τα ελληνικά προϊόντα.

    Ο Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών διοργανώνει την ελληνική συμμετοχή στη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών SIAL mercosur '99, που θα πραγματοποιηθεί στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής απο τις 24-27 Αυγούστου.

    Συνέλευση του Συλλόγου Ελλήνων Εκπαιδευτικών "Προμηθέας".

    O Σύλλογος Ελλήνων Εκπαιδευτικών "Προμηθέας" το Σάββατο 22 Μαϊου, θα πραγματοποιήσει την γενική του συνέλευση, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής στην Αστόρια. Στην συνέλευση, την τελευταία του ακαδημαϊκού έτους, θα γίνει ο απολογισμός της δράσης του Συλλόγου και επί πλέον θα συζητηθούν τα μελλοντικά προγράμματα. Για το προσεχές έτος ο Προμηθέας θα παρουσιάσει στα μέλη του και στην ίδια την Oμογένεια έναν κύκλο επιστημονικών και ψυχοπαιδαγωγικών διαλέξεων, καθώς και μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων.

    Yπεύθυνη ύλης: Διαμαντένια Ριμπά Eπιμέλεια: Αλέξης Ηλιάδης, Κατερίνα Θανασούλα

    [ΣΤ] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

    Τελευταία ενημέρωση:

    [23] Η ατζέντα της ημέρας

    [Ζ] ΑΘΛΗΤΙΚΑ (επιμέλεια ειδήσεων από την ΕΡΑ-Σπορ)

    Τελευταία ενημέρωση:

    [24] Τελευταίο και φαρμακερό

    Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός δίνουν την τελευταία μάχη τους για την κατάκτηση του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1. Το παιχνίδι θα γίνει στο ΣΕΦ, στις 21:00 GR και θα μεταδοθεί από την ΕΡΑ ΣΠΟΡ. Στους τέσσερις προηγούμενους τελικούς οι ομάδες έχουν από δυο νίκες.

    [25] Aγκαλιά με το Champions' League η ΑΕΚ

    Η ΑΕΚ νίκησε 3-2 τον Ηρακλή στο Καυτανζόγλειο σε ένα συγκλονιστικό παιχνίδι για την 32η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α' Εθνικής και θέλει μια νίκη στα δυο ματς που της απομένουν για να κατακτήσει τη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος και το δικαιώμα συμμετοχής στο Champions' League της ερχόμενης σεζόν. Μεγάλος πρωταγωνιστής της συνάντησης ήταν ο Χρήστος Μαλαδένης που πέτυχε τρία γκολ. Μάλιστα το τελευταίο το σημείωσε στο 89' κι ενώ ο Ηρακλής είχε ισοφαρίσει ένα λεπτό νωρίτερα σε 2-2 με τον Χριστοδούλου. Το πρώτο γκολ των γηπεδούχων είχε πετύχει ο Κυριαζής. Στο ΟΑΚΑ, ο Παναθηναϊκός μπορεί να νίκησε 2-0 (Φύσσας και Λυμπερόπουλος τα γκολ) τον Πανελευσινιακό, όμως η είδηση της νίκης της ΑΕΚ στο Καυτανζόγλειο, τον φέρνει σε δυσμενή θέση. Πλέον πρέπει να κάνει το 2 στα 2 και να ελπίζει σε ένα μικρό θαύμα.

    [26] Αβαντάζ Αρη και Ιωνικού

    Μεγάλες εκτός έδρας νίκες και μάλιστα με τεσσάρες του Αρη και του Ιωνικού που δίνουν στις δυο ομάδες σημαντικό αβαντάζ στη μάχη για την έξοδό τους στην Ευρώπη. Η ομάδα του Αλκέτα Παναγούλια με γκολ των Κυζερίδη, Αγαθοκλέους, Κένεντι και Λουμπούτη επιβλήθηκε 4-2 του ΟΦΗ στην Κρήτη. Τα γκολ των ηττημένων πέτυχαν οι Αρούνα Ντιάρα και Τζανετής. Αυτή του Σέρτζιο Μαρκαριάν με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Νίκο Φρούσσο που σκόραρε τρεις φορές (το άλλο τέρμα ο Κομπαγιάσι) κατέβαλε με 4-1 στον Πύργο τον Πανηλειακό που προηγήθηκε με τον Τάτση. Το βαθμολογικό αβαντάζ που είχε ο ΠΑΟΚ εξανεμίστηκε καθώς ηττήθηκε 2-1 στον Κορυδαλλό από την Προοδευτική. Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με τους Δήμο και Γιαννόπουλο για να μειώσει ο Φρατζέσκος. _Και με νέους νίκη_

    Με δυο γκολ του Σάββα Πουρσαϊτίδη και πολλούς παίκτες με ελάχιστη συμμετοχή στο φετινό πρωτάθλημα στη σύνθεσή του, ο Ολυμπιακός νίκησε 2-0 στην Ξάνθη την τοπική ομάδα και της έσβησε τα όνειρα για έξοδο στην Ευρώπη.

    [27] Αποτελέσματα 32ης αγωνιστικής στην Α' Εθνική

    Ξάνθη - Ολυμπιακός 0-2 Εθνικός Αστέρας - Πανιώνιος 2-2 Προοδευτική - ΠΑΟΚ 2- 1 Πανηλειακός - Ιωνικός 1-4 ΟΦΗ - Αρης 2-4 Παναθηναϊκός - Πανελευσινιακός 2- 0 Ηρακλής - ΑΕΚ 2-3 Η 32η αγωνιστική ολοκληρώνεται την Πέμπτη 20/5 με τους αγώνες Εθνικός - Απόλλων και Βέροια - Καβάλα.

    [28] Λίγο πριν το προσκλητήριο

    Την Πέμπτη 20/5 θα ανακοινωθούν από τον Βασίλη Δανιήλ οι 20 παίκτες για τα κρίσιμα παιχνίδια με Γεωργία και Λετονία στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του Εuro 2000. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός έχει ειδοποιήσει την ΕΠΟ να καλέσει τους ξενιτεμένους Νταμπίζα, Μαχλά, Ζαγοράκη, Αναστασίου και Ουζουνίδη. Στο μεταξύ η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Κύπρου πρότεινε στην ΕΠΟ τη διεξαγωγή δύο φιλικών αγώνων σε επίπεδο Εθνικής ανδρών (18/8) και Ελπίδων (17/8).

    [29] Αβαντάζ Αγερσανί για σωτηρία

    Με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στη μάχη για την αποφυγή του υποβιβασμού διεξήχθη η 21η και προτελευταία αγωνιστική του Νοτίου ομίλου του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος της Γ' Εθνικής. Κερδισμένη από τα αποτελέσματα ήταν η ομάδα του Αγερσανίου. Κατά τα άλλα, ο Παναιγιάλειος και το Αιγάλεω που έχουν ήδη εξασφαλίσει την άνοδό τους στη Β' Εθνική πέτυχαν νέες νίκες. Συνοπτικά τα αποτελέσματα: ΕΑΡ - Αιγάλεω 0-1 Παναιγιάλειος - Κερατσίνι 1-0 Παναργειακός - Αγερσανί 0-2 Ναυπακτιακός Αστέρας - Αχαϊκή 2-0 Αιολικός - Λεβαδειακός 0-3 Μαρκό - Ατρόμητος Αθ. 1-1

    [30] Tρίτη η Ορεστιάδα

    Η Ορεστιάδα νίκησε 3-0 τον ΠΑΟΚ στον τρίτο μεταξύ τους αγώνα που διεξήχθη στην Νάουσα. Η ακριτική ομάδα με τη νίκη αυτή κατέλαβε την τρίτη θέση του πρωταθλήματος βόλεϊ της Α1 των ανδρών και εξασφάλισε την έξοδό της στο Κύπελλο Συνομοσπονδίας της ερχόμενης σεζόν.

    [31] H Λάτσιο το τελευταίο Κυπελλούχων

    Με δυο γκολ των Βιέρι και Νέντβεντ η Λάτσιο επιβλήθηκε 2-1 της Μαγιόρκα και κατέκτησε το τελευταίο Κύπελλο Κυπελλούχων στον τελικό που διεξήχθη στο "Βίλα Παρκ" του Μπέρμιγχαμ. Το γκολ της ισπανικής ομάδας πέτυχε ο Ντάνι. Ο αγώνας αυτός ολοκλήρωσε μια ιστορική διαδρομή 40 χρόνων, καθώς από την ερχόμενη σεζόν θα πάψει να υφίσταται ο θεσμός.

    [Η] ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ (Πρόγνωση της ΕΜΥ)

    Τελευταία ενημέρωση:

    Οι νεφώσεις και οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο που σταδιακά θα εξασθενήσουν είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού σήμερα.

    Σε όλη τη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις που στα δυτικά κεντρικά και βόρεια θα είναι αυξημένες και είναι πιθανό στο βόρειο Ιόνιο την Ήπειρο και τη Μακεδονία να σημειωθούν βροχές και καταιγίδες μικρής διάρκειας κυρίως τις απογευματινές ώρες.

    Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά νότιοι νοτιοανατολικοί μέτριοι και στα νότια ισχυροί και στην υπόλοιπη χώρα από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι και τοπικά στο Αιγαίο ισχυροί με βαθμιαία εξασθένηση.

    Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 13 έως 24 βαθμούς, στα δυτικά από 15 έως 29 και στην υπόλοιπη χώρα από 17 έως 28 βαθμούς Κελσίου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 20 May 1999 - 17:22:45 UTC