Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 99-04-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <ert.ntua.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] ΠΟΛΙΤΙΚΗ

  • [01] Ελληνική παρέμβαση στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο
  • [02] Σε εξέλιξη η πρωτοβουλία Κυπριανού
  • [03] Επαφές Σημίτη με πολιτικούς αρχηγούς
  • [04] Συνομιλίες Τσοχατζόπουλου με τον Παντελή Μάικο και τον ομόλογό του αύριο στην Αλβανία
  • [05] Μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας από την Ελλάδα σε Αλβανία και Σκόπια
  • [06] Κατασκευή καταυλισμών από Έλληνες στρατιώτες
  • [07] Ενημέρωση των αρχηγών ΓΕΕΘΑ
  • [08] Έκκληση Χριστόδουλου για σταμάτημα των βομβαρδισμών και επικράτηση της ειρήνης
  • [09] Συνάντηση Τσοχατζόπουλου-Χριστόδουλου με θέμα τη γιουγκοσλαβική κρίση
  • [Β] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [10] Δημιουργία νέφους από τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία
  • [11] Στα Ιωάννινα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης για το Πάσχα
  • [12] Έρημη πόλη η Αθήνα
  • [13] Απαγόρευση της χρήσης βεγγαλικών και κροτίδων από την Αστυνομία
  • [14] Υγιεινή η νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας
  • [15] Ιρακινοί λαθρομετανάστες
  • [Γ] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ (επιμέλεια ειδήσεων από την ΕΡΑ 1)

  • [16] Με άνοδο 2,43% έκλεισε η εβομάδα στην Σοφοκλέους
  • [Δ] ΔΙΕΘΝΗ

  • [17] Οι επιδρομές των Νατοϊκών αεροσκαφών συνεχίστηκαν και χθες
  • [18] Εξαφανίστηκαν δεκάδες χιλιάδες αλβανοί πρόσφυγες από το Κοσσυφοπέδιο<font
  • [19] Έκκληση Τσερφενκόφσκι για κατάπαυση των εχθροπραξιών <font
  • [20] Κυπριακή ιατρική αποστολή στη Γιουγκοσλαβία
  • [21] Νέες προκλήσεις Ντενκτάς
  • [22] Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν στην πόλη της Ναζαρέτ
  • [23] Τελική απόφαση Αραφάτ στις 27 Απριλίου σε ό,τι αφορά την ανακήρυξη ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους
  • [24] Άλλες εξωτερικές ειδήσεις
  • [Ε] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

    [ΣΤ] ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ (Πρόγνωση της ΕΜΥ)


    [Α] ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    [01] Ελληνική παρέμβαση στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο

    Η Ελληνική κυβέρνηση θά στηρίξει την πρωτοβουλία που έχουν αναλάβει οι οκτώ πιο αναπτυγμένες χώρες στα πλαίσια της Ομάδας Επαφής, με στόχο να προκύψει ένα σχέδιο ειρήνευσης στη Γιουγκοσλαβία.

    Τη δήλωση αυτή έκανε από τα Γιάννενα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, προσθέτοντας οτι τα πράγματα είναι δύσκολα, αλλά ελπίζει οτι τις επόμενες ημέρες μπορεί να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο, κατέθεσε δήλωση από έξι σημεία, με την οποία ζητείται επίτευξη άμεσης ανακωχής στο Κοσσυφοπέδιο, τερματισμός της βίας και ανάληψη προσπαθειών για ειρηνική επίλυση του προβλήματος, αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών προβλημάτων με τους πρόσφυγες και οικονομική βοήθεια προς τις θιγόμενες χώρες της περιοχής.

    Ο κ. Παπανδρέου διευκρίνισε, επίσης, ότι η Ελλάδα δεν έχει αναλάβει καμία συγκεκριμένη δέσμευση σε κοινοτικό επίπεδο για τους πρόσφυγες, όπως άλλωστε και οι άλλες χώρες - μέλη.

    Σε παρόμοια δήλωση είχε προβεί χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενώ, παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται η αποστολή σημαντικής ανθρωπιστικής βοήθειας από την Ελλάδα προς την Αλβανία και τα Σκόπια, όπου έχουν καταφύγει χιλιάδες Κοσοβάροι.

    Ηδη, χθες, αναχώρησε το αρματαγωγό " Χίος " για το Δυρράχιο με φαρμακευτικό υλικό και τρόφιμα, ενώ στο Πόγραδετς ελληνικός λόχος μηχανικού θα κατασκευάσει από σήμερα μεγάλο καταυλισμό για την υποδοχή πέντε χιλιάδων προσφύγων.

    [02] Σε εξέλιξη η πρωτοβουλία Κυπριανού

    Ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Σπύρος Κυπριανού, βρίσκεται από χθες στο Βελιγράδι, όπου κατά πάσα πιθανότητα θα συναντηθεί σήμερα με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς για το θέμα των τριών Αμερικανών αιχμαλώτων. Η αποστολή, πάντως, του κ. Κυπριανού δεν αλλάζει τα σχέδια του ΝΑΤΟ, που γνωστοποίησε ότι δεν πρόκειται να διακόψει τους βομβαρδισμούς, όσο ο Κύπριος πολιτικός βρίσκεται στο Βελιγράδι.

    Επίσης, το ΝΑΤΟ επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι οι βομβαρδισμοί θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και γνωστοποίησε ότι στους στόχους εντάσσονται πλέον και οι κεραίες αναμετάδοσης της σερβικής τηλεόρασης.

    Εν τω μεταξύ, αντικρουόμενες είναι οι δηλώσεις των Γιουγκοσλάβων αξιωματούχων για το θέμα των τριών Αμερικανών αιχμαλώτων.

    Ο αντιπρόεδρος της Σερβικής Κυβέρνησης δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα απελευθέρωσής τους, λίγο αργότερα, όμως, ο Γιουγκοσλάβος Υπουργός Ενημέρωσης, μιλώντας σε γαλλικό ραδιόφωνο, είπε ότι θα υπάρξουν καλά νέα.

    [03] Επαφές Σημίτη με πολιτικούς αρχηγούς

    Ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ολοκλήρωσε χθες τον κύκλο των επαφών του με τους πολιτικούς αρχηγούς για το θέμα της Γιουγκοσλαβίας, με τις συναντήσεις που είχε με τον Νίκο Κωνσταντόπουλο και τον Δημήτρη Τσοβόλα.

    Τόσο ο Πρόεδρος του Συνασπισμού, όσο και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, τόνισαν ότι η Ελλάδα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εμπλακεί σε χερσαίες επιχειρήσεις, καθώς και ότι πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ειρηνική επίλυσης της κρίσης.

    [04] Συνομιλίες Τσοχατζόπουλου με τον Παντελή Μάικο και τον ομόλογό του αύριο στην Αλβανία

    Ο υπουργός Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος θα μεταβεί αύριο, Μεγάλο Σάββατο, στην Αλβανία, όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της χώρας Παντελή Μάικο και τον ομόλογό του.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος θα μεταβεί στην περιοχή Κούκες όπου οι Έλληνες στρατιώτες έχουν δημιουργήσει μεγάλο καταυλισμό για τη φιλοξενία προσφύγων από το Κόσσοβο και στη συνέχεια θα πάει στο Δυρράχιο, όπου θα φτάσει το αρματαγωγό ΧΙΟΣ με βοήθεια από την Ελλάδα.

    Επίσης, θα έχει συνομιλίες επί του πλοίου με τον Αλβανό ομόλογό του και στη συνέχεια θα μεταβεί στην έδρα της ελληνικής δύναμης Αλβανίας στο στρατόπεδο Ιζπερίζ στα Τίρανα. Στην Αθήνα θα επιστρέψει αργά το απόγευμα.

    [05] Μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας από την Ελλάδα σε Αλβανία και Σκόπια

    Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας από την Ελλάδα προς την Αλβανία και τα Σκόπια.

    Χθες αναχώρησε από τον Σκαραμαγκά το αρματαγωγό " Χίος " το οποίο αναμένεται να φτάσει αύριο στο λιμάνι τού Δυρραχίου , μεταφέροντας 120 τόνους τρόφιμα, 15 τόνους φαρμακευτικό υλικό και 800 κουβέρτες που συγκεντρώθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών, την εκκλησία, το στρατό και την οργάνωση "Γιατροί του Κόσμου".

    Στις αρχές τής επόμενης εβδομάδας θα μεταφερθούν επί πλέον 40 τόνοι τρόφιμα προς την Αλβανία καθώς και ποσότητες τροφίμων και φαρμάκων που συγκεντρώνει το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης προς τη ΦΥΡΟΜ.

    [06] Κατασκευή καταυλισμών από Έλληνες στρατιώτες

    Λόχος του μηχανικού που αποτελείται από περίπου 40 ειδικούς επιστήμονες μηχανικούς και τεχνικούς μετέβη χθες στο Πόγραβετς της νοτίου Αλβανίας, κοντά στην Οχρίδα. Οι άνδρες του λόχου θα κατασκευάσουν μεγάλο καταυλισμό για την φιλοξενία περίπου 5000 προσφύγων με στόχο την παραμονή τους στην περιοχή αυτή και την αποτροπή καθόδου τους προς την Κορυτσά και τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Ο καταυλισμός αυτός είναι ο 4ος που κατασκευάζουν οι Έλληνες στρατιώτες στην Αλβανία με τον ίδιο σκοπό. Οι άλλοι καταυλισμοί είναι δύο στο Κούκες, Ένας πολύ μεγάλος στο Στάδιο των Τιράνων ενώ θα κατασκευαστεί ένας ακόμα στο Ελ Μπασάν.

    Συνολικά στους καταυλισμούς που δημιουργούν οι Έλληνες στρατιώτες θα μπορούν να φιλοξενηθούν 10 έως 15 χιλιάδες πρόσφυγες οι οποίοι και θα σιτίζονται από την ελληνική βοήθεια.

    [07] Ενημέρωση των αρχηγών ΓΕΕΘΑ

    Έκτακτη ενημέρωση των αρχηγών ΓΕΕΘΑ των χωρών του ΝΑΤΟ πραγματοποίησε χθες στις Βρυξέλλες ο αρχηγός των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη Στρατηγός Κλάρκ. Η ενημέρωση αφορά στις εξελίξεις των επιχειρήσεων στο Κοσσυφοπέδιο και μόνο.

    Για το λόγο αυτό ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μανούσος Παραγιουδάκης μετέβη στις Βρυξέλλες μετά από σχετική ειδοποίηση.

    [08] Έκκληση Χριστόδουλου για σταμάτημα των βομβαρδισμών και επικράτηση της ειρήνης

    Νέα έκκληση για σταμάτημα των βομβαρδισμών και επικράτηση της ειρήνης στη Γιουγκοσλαβία απηύθυνε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος.

    Οι ισχυροί της Γης πρέπει να αντιληφθούν οτι τα προβλήματα των ανθρώπων είναι πολύ σοβαρά για να επιλύονται με πρόχειρους τρόπους, τόνισε χαρακτηριστικά ο k. Χριστόδουλος.

    Ταυτόχρονα ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την ελπίδα να δώσει ο Θεός να λιγοστέψουν οι σταυροί στη Γη.

    [09] Συνάντηση Τσοχατζόπουλου-Χριστόδουλου με θέμα τη γιουγκοσλαβική κρίση

    Την ελπίδα να αυξηθούν τις ερχόμενες ημέρες οι πρωτοβουλίες για την ειρηνική επίλυση του προβλήματος στο Κοσσυφοπέδιο, εξέφρασε χθες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος μετά την συνάντηση που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος αναφερόμενος στις δυο προτάσεις του Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, είπε πως αυτές είναι ένα πρώτο βήμα αλλά δεν επαρκούν και γι' αυτό ελπίζει, όπως είπε ότι τις ερχόμενες ημέρες να υπάρξουν και νέες, ώστε να βρεθεί λύση.

    Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο για την κατάσταση που επικρατεί και αναφέρθηκε στους κινδύνους από τυχόν επέκταση της κρίσης αν δεν βρεθεί άμεσα λύση.

    Ταυτόχρονα είπε στον Αρχιεπίσκοπο πως οι ένοπλες δυνάμεις τίθενται στη διάθεση της Εκκλησίας για τη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας στις εστίες των προσφύγων, όπου αυτές υπάρχουν.

    Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος χαρακτήρισε θετικές τις προτάσεις Μιλόσεβιτς και ευχήθηκε γρήγορη επίλυση του προβλήματος. Πρόσθεσε οτι η Εκκλησία της Ελλάδος θα συνεχίσει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας χωρίς καμία διάκριση σε όλους τους πρόσφυγες.

    [Β] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [10] Δημιουργία νέφους από τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία

    Οι βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία έχουν δημιουργήσει μόλυνση στην ατμόσφαιρα και όπως διαπιστώθηκε, το νέφος που εντοπίστηκε από στρατιωτικά ραντάρ πάνω από τη Θεσσαλία και την Εύβοια, έχει την προέλευσή του από τις βομβαρδισμένες περιοχές.

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας Λεωνίδας Καμαρινόπουλος που μίλησε στην ΕΡΑ - 1 διευκρίνισε ότι το νέφος δεν είναι ραδιενεργό.

    [11] Στα Ιωάννινα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης για το Πάσχα

    Άρχισε από χθες η έξοδος των κατοίκων των μεγάλων πόλεων προς την ύπαιθρο για τον εορτασμό του Πάσχα.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης έφτασε και θα παραμείνει στα Ιωάννινα, ως τη Δευτέρα του Πάσχα.

    Την Κυριακή του Πάσχα ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την έδρα της 8ης Μεραρχίας, και στη συνέχεια το συνοριακό φυλάκιο στη Μολυβδοσκέπαστη, που βρίσκεται στα ελληνο-αλβανικά σύνορα.

    [12] Έρημη πόλη η Αθήνα

    Με κάθε μέσον άρχισαν να εγκαταλείπουν την πρωτεύουσα οι εκδρομείς εν όψει των εορτών του Πάσχα.

    Η φετινή Πασχαλινή έξοδος αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αυξημένη και η Τροχαία, όπως κάθε χρόνο, έχει λάβει έκτακτα μέτρα, για τη διευκόλυνση των οδηγών και την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων.

    Τα μέτρα θα ισχύσουν μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο, ενώ ανάλογα μέτρα θα ισχύσουν και για την επιστροφή των εκδρομέων τη Δευτέρα και την Τρίτη του Πάσχα.

    Σε ολόκληρο το επαρχιακό δίκτυο Πατρών-Αθηνών-Θεσσαλονίκης, θα υπάρχουν συνεργεία της Τροχαίας σε ειδικά κιόσκια για την άμεση επέμβαση, όπου χρειαστεί, αλλά και για να παρέχουν πληροφορίες στους οδηγούς. Παράλληλα, όμως, σε όλο το εθνικό δίκτυο θα περιπολούν κατά τομείς περιπολικά και μοτοσυκλέτες για τον εντοπισμό όσων κάνουν επικίνδυνες παραβάσεις. Η κίνηση θα παρακολουθείται και από αέρος με ελικόπτερο της Αστυνομίας, ενώ έχουν δοθεί εντολές να αυξηθούν τα αλκοτέστ ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες.

    Εξάλλου, στα διόδια θα μοιράζεται ενημερωτικό φυλλάδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ, στο οποίο θα επισημαίνονται τα σημεία του οδικού δικτύου Πατρών-Αθηνών- Θεσσαλονίκης-Ευζώνων, όπου γίνονται εργασίες στο οδόστρωμα.

    Έκτακτα δρομολόγια προγραμμάτισε για τις ημέρες των εορτών του Πάσχα, και η Ολυμπιακή Αεροπορία, ενώ, ανάλογα με τις ανάγκες που θα παρουσιαστούν, θα ενισχύσει τα δρομολόγια του και ο ΟΣΕ.

    Συγκεκριμένα η Ολυμπιακή Αεροπορία και αεροπλοΐα προγραμμάτισε 17 έκτακτα δρομολόγια κυρίως προς τη Λήμνο, Κέρκυρα, Αλεξανδρούπολη, Ιωάννινα, Σαντορίνη, Χίο, και τη Σάμο. Επισημαίνεται ότι η πληρότητα των αεροσκαφών έχει φτάσει το 100%, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πλέον διαθέσιμα εισιτήρια. Για πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τηλεφωνούν στο 9666666.

    Από την πλευρά του και ο ΟΣΕ από σήμερα έως και στις 18 Απριλίου θα ενισχύσει, ανάλογα με τις ανάγκες που θα παρουσιαστούν, τις αμαξοστοιχίες των Intercity και των υπολοίπων επιβατηγών τρένων.

    [13] Απαγόρευση της χρήσης βεγγαλικών και κροτίδων από την Αστυνομία

    Διαταγή προς όλες τις αστυνομικές διευθύνσεις της χώρας έστειλε ο αρχηγός της Αστυνομίας αντιστράτηγος Γιάννης Γεωργακόπουλος σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η εμπορία, μεταφορά και χρήση βεγγαλικών.

    Εξαιρούνται μόνο οι φωτοβολίδες που προορίζονται για τις ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων, των σωμάτων ασφαλείας και των πλωτών μέσων. Οι έλεγχοι θα ενταθούν τις ημέρες αυτές σε καταστήματα και μικροπωλητές ενώ θα γίνουν ιδιαίτερα αυστηροί έξω από τις Εκκλησίες τη Μεγάλη Παρασκευή και το βράδυ της Αναστάσεως.

    Το μέτρο αυτό εφαρμόζεται επειδή τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί πολλά ατυχήματα και συγκεκριμένα από το 1990 μέχρι και πέρυσι έχασαν τη ζωή τους 8 άτομα,124 τραυματίστηκαν σοβαρά και είκοσι ελαφρά.

    [14] Υγιεινή η νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας

    Η νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας είναι ευεργετική για τον οργανισμό και τις λειτουργίες του, επισημαίνουν οι ειδικοί επιστήμονες.

    Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες μαζί με λαχανικά και φρούτα, είναι ένας φυσικός τρόπος αποτοξίνωσης από τις κακές καθημερινές διατροφικές συνήθειες ενώ ταυτόχρονα αποτελούν το μυστικό της καλής υγείας.

    [15] Ιρακινοί λαθρομετανάστες

    Είκοσι τέσσερις λαθρομετανάστες συνελήφθησαν μαζί με οδηγό φορτηγού αυτοκινήτου στην Οδό Λένορμαν στην διάρκεια της νύχτας από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης και της Τροχαίας.

    Από τους 24 ιρακινούς λαθρομετανάστες, εκ των οποίων, οκτώ άνδρες τέσσερις γυναίκες και 12 παιδιά, συνελήφθησαν τη στιγμή που τους μετέφερε με το φορτηγό του ο οδηγός Χρήστος Σιάνης 43 χρόνων. Ο οδηγός και οι λαθρομετανάστες καθώς και το φορτηγό κρατούνται στο αστυνομικό τμήμα Κολωνού.

    [Γ] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ (επιμέλεια ειδήσεων από την ΕΡΑ 1)

    [16] Με άνοδο 2,43% έκλεισε η εβομάδα στην Σοφοκλέους

    Άνοδο 2,43% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατά το κλείσιμο της Μ.Πέμπτης και διαμορφώθηκε στις 3.621, 53 μονάδες.

    Ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 134,21 δις δραχμές, ενώ ο αριθμός των μετοχών που διακινήθηκαν ήταν 22.804.539

    Οι επιμέρους δείκτες:

    Στο φίξινγκ το δολάριο έκλεισε στις 300,080 δραχμές, το γερμανικό μάρκο στις 165,955 δραχμές και το ευρώ στις 324,580 δραχμές.

    [Δ] ΔΙΕΘΝΗ

    [17] Οι επιδρομές των Νατοϊκών αεροσκαφών συνεχίστηκαν και χθες

    Νέες επιθέσεις από τα Νατοϊκά αεροπλάνα δέχθηκε τα ξημερώματα για 16η συνεχόμενη ημέρα η Γιουγκοσλαβία.

    Στόχος των Νατοϊκών βομβαρδισμών ήταν αποθήκες καύσιμων, εργοστάσια και αναμεταδότες τηλεόρασης κοντά στο Βελιγράδι και σε άλλες περιοχές της χώρας.

    Τις πρώτες πρωινές ώρες ακούστηκαν δύο ισχυρότατες εκρήξεις στο Βελιγράδι και οι πληροφορίες αναφέρουν οτι υπάρχουν τρεις τραυματίες.

    Ο Ρώσος πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν κατέστησε σήμερα σαφές οτι η χώρα του δεν πρόκειται να δεχθεί αμερικανική εισβολή στη Γιουγκοσλαβία και τη μετατροπή της σε προτεκτοράτο.

    Ο κ. Γιέλτσιν υπογράμμισε οτι η χώρα του δεν θά εμπλακεί σε μία ένοπλη σύγκρουση στη Γιουγκοσλαβία, εκτός αν οι Αμερικανοί την αναγκάσουν σε κάτι τέτοιο.

    Πληροφορίες αναφέρουν οτι ο Ρώσος πρόεδρος φέρεται να έχει δώσει εντολή, ώστε να στραφούν οι ρωσικοί πύραυλοι πρός τις χώρες, οι οποίες έχουν κηρύξει τον πόλεμο εναντίον της Γιουγκοσλαβίας.

    Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον δήλωσε οτι επί του παρόντος δεν αντιμετωπίζεται το ενδεχόμενο χερσαίας εισβολής στη Γιουγκοσλαβία. Δηλώσεις στο ίδιο μήκος κύματος έκαναν επίσης ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ.

    Στις Ηνωμένες Πολιτείες σαράντα προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων και Έλληνες ομογενείς, τάχθηκαν υπέρ της πολιτικής λύσης στη γιουγκοσλαβική κρίση.

    Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Τόνυ Μπλέρ εκτίμησε ότι η παραμονή του Κοσσυφοπεδίου εντός των συνόρων της Νέας Γιουγκοσλαβίας καθίσταται συνεχώς δυσκολότερη, έστω και με το καθεστώς κάποιας αυτονομίας.

    Επίσης, πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος Μιλόσεβιτς θα πρέπει να κληθεί από διεθνές δικαστήριο και να λογοδοτήσει για τα εγκλήματα που έχει διαπράξει, θέση με την οποία συμφώνησε με δηλώσεις του και ο Πρόεδρος Κλίντον.

    [18] Εξαφανίστηκαν δεκάδες χιλιάδες αλβανοί πρόσφυγες από το Κοσσυφοπέδιο

    Άγνωστη εξακολουθεί να παραμένει η τύχη δεκάδων χιλιάδων αλβανών προσφύγων από το Κοσσυφοπέδιο, που εξαφανίστηκαν πριν από δύο ημέρες στην γιουγκοσλαβική πλευρά των συνόρων με την ΠΓΔΜ, δήλωσε ο υφυπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Βάλτερ Στίτσλε σε συνέντευξή του στο κανάλι ZDF.

    Ο Στίτσλε τόνισε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για το τι απέγιναν οι 30.000 περίπου πρόσφυγες, μετά την απομάκρυνσή τους από τον πρόχειρο καταυλισμό που είχαν στήσει στα σύνορα. Ο καταυλισμός βρέθηκε άδειος και εγκαταλελειμμένος το πρωί της Τετάρτης, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες οι σερβικές δυνάμεις μετέφεραν και πάλι τους πρόσφυγες στο εσωτερικό της χώρας. Ο Στίτσλε είπε πάντως ότι φοβάται για το χειρότερο.

    Ένας σκοπιανός στρατιώτης σκοτώθηκε χθες βράδυ στα σύνορα της χώρας με το Κοσσυφοπέδιο στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με αγνώστους κοντά στην Κωμόπολη Μπλάτσε. Η σκοπιανή τηλεόραση που μετέδωσε την είδηση δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για το επεισόδιο.

    Η κυβέρνηση των Σκοπίων απέρριψε χθες τις διεθνείς επικρίσεις σχετικά με τους χειρισμούς της στο θέμα των προσφύγων και απέδωσε την μαζική έξοδο των Κοσσοβάρων στις αεροπορικές επιθέσεις του ΝΑΤΟ.

    Σωβινιστικές χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Αλβανίας Ρετζέπ Μειντάνι τις δηλώσεις Γκλιγκόροφ ο οποίος ανέφερε ότι πατρίδα όλων των αλβανών είναι μόνο η Αλβανία.

    Έκλεισε τα σύνορα της η Βουλγαρία δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να δεχθεί πρόσφυγες από την Γιουγκοσλαβία. Η μακρινή Βραζιλία ανακοινώνει ότι προτίθεται να δεχθεί αριθμό προσφύγων και ότι αναμένει σχετικό αίτημα ακόμα και προφορικό από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

    [19] Έκκληση Τσερφενκόφσκι για κατάπαυση των εχθροπραξιών

    Έκκληση για άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών, καθορισμό του νομικού καθεστώτος του ΝΑΤΟ, αποσαφήνιση ότι το έδαφος της χώρας δε θα χρησιμοποιηθεί για επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας και λήψη μέτρων κατά της δράσης παραστρατιωτικών οργανώσεων στο έδαφος της ΠΓΔΜ, απηύθυνε, μεταξύ άλλων, από το βήμα της Βουλής, χθες το βράδυ, ο ηγέτης του κόμματος Ένωσης Σοσιαλδημοκρατών και πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Μπράνκο Τσερφενκόφσκι.

    Ο κ.Τσερφενκόφσκι έκανε λόγο για τρία πιθανά σενάρια σχετικά με τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο και τις επιπτώσεις τους στην ΠΓΔΜ.

    [20] Κυπριακή ιατρική αποστολή στη Γιουγκοσλαβία

    Στη Γιουγκοσλαβία βρίσκεται κυπριακή ιατρική αποστολή από μέλη της οργάνωσης Γιατροί του Κόσμου, μεταφέροντας μισό τόνο ιατροφαρμακευτικού υλικού.

    Όπως δήλωσε, από το Βελιγράδι η γιατρός Ελένη Θεοχάρους, η κυπριακή αποστολή έχει εγκατασταθεί κοντά στο Κράγιεβο και έχει ενταχθεί στις ιατρικές υπηρεσίες της πόλης.

    Η κ. Θεοχάρους είπε ότι, αν και πρόθεση της αποστολής ήταν να μεταβεί στην Πρίστινα, όπως είχε ζητηθεί και από τις νοσοκομειακές αρχές, απαγορεύτηκε οποιαδήποτε μετακίνηση προς την πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου.

    [21] Νέες προκλήσεις Ντενκτάς

    Με νέες προκλήσεις αντέδρασε ο εκπρόσωπος των Τουρκο-κυπρίων Ραούφ Ντενκτάς στις θέσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ότι η Αμμόχωστος θα πρέπει να επιστραφεί στους Ελληνο-κυπρίους.

    Το Βαρόσι, είπε ο Ντενκτάς δεν ανήκει στους Ελληνο-κυπρίους, αλλά είναι δικό μας.

    Ο Ντενκτάς εμφανίστηκε ενοχλημένος από τη σιωπή των Ηνωμένων Εθνών στην πρότασή του για εποικισμό τής Αμμοχώστου και πρόσθεσε ότι μετά τις εκλογές στην Τουρκία θα υπάρξει κινητικότητα στο Κυπριακό.

    Τέλος, είπε ότι στο θέμα τής αναγνώρισης τού ψευδοκράτους η Τουρκο-κυπριακή πλευρά δεν πρόκειται να κάνει παραχωρήσεις.

    Στον Γενικό Εισαγγελέα της Κυπριακής Δημοκρατίας θά παραπεμφθεί η έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για τη δολοφονία του εγκλωβισμένου Ιωάννη Μανιταρά, 85 ετών.

    [22] Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν στην πόλη της Ναζαρέτ

    Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν τις τελευταίες μέρες στη ιερή για τους χριστιανούς πόλη της Ναζαρέτ μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων. Τουλάχιστον 27 άνθρωποι τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων 4 αστυνομικοί, ενώ πολλά αυτοκίνητα και καταστήματα Χριστιανών επλήγησαν με αυτοσχέδιες βόμβες.

    Τις εκκλησίες για να διαμαρτυρηθούν κατά αυτών των πράξεων βίας. "Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να δεχόμαστε προσκυνητές χωρίς να υπάρχουν εγγυήσεις για την ασφάλεια των Χριστιανών που μένουν εδώ.

    Την ίδια ώρα, η αστυνομία κατάσχεσε πολλές αυτοσχέδιες βόμβες έτοιμες για χρήση, κατά τη διάλυση πλήθους νεαρών μουσουλμάνων διαδηλωτών.

    Αιτία της αντιπαράθεσης μεταξύ Μουσουλμάνων και Χριστιανών στη Ναζαρέτ από την αρχή της εβδομάδας αποτελεί το σχέδιο ανέγερσης ενός τεμένους σε απόσταση λίγων δεκάδων μέτρων από την Βασιλική Εκκλησία του Ευαγγελισμού, η οποία είναι κτισμένη εκεί όπου, σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση, ο αρχάγγελος Γαβριήλ έφερε την χαρμόσυνη είδηση στην Παναγία.

    [23] Τελική απόφαση Αραφάτ στις 27 Απριλίου σε ό,τι αφορά την ανακήρυξη ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους

    Ο ηγέτης των Παλαιστίνιων, Γιάσερ Αραφάτ δήλωσε χθες ότι σκοπεύει να λάβει τελική απόφαση στις 27 Απριλίου σε ό,τι αφορά την ανακήρυξη ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους τον επόμενο μήνα, μετέδωσε το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Κιότο, επικαλούμενο έναν αξιωματούχο του ιαπωνικού υπουργείου Εξωτερικών.

    Μετά από δίωρη συνάντηση που είχε ο κ. Αραφάτ με τον Ιάπωνα υπουργό Εξωτερικών, Μασαχίκο Κομούρα, ο αξιωματούχος δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι ο κ. Κομούρα συμβούλευσε τον κ. Αραφάτ να αναβάλει κάθε σχέδιο ανακήρυξης του ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους για τις 5 Μαίου.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο παλαιστίνιος ηγέτης απάντησε πώς δεν έχει πάρει ακόμα καμία απόφαση και πρόσθεσε ότι γνωρίζει ότι τόσο η Ευρώπη όσο και η Ρωσία και οι ΗΠΑ επιθυμούν την αναβολή της ανακήρυξης τουλάχιστον μέχρι τις 17 Μαίου, ημέρα των γενικών εκλογών στο Ισραήλ.

    Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι θα μεταδώσει την ιαπωνική έκκληση στον Παλαιστινιακό Κεντρικό Συμβούλιο της ΟΑΠ, που θα συνεδριάσει στις 27 Απριλίου για να αποφασίσει.

    Ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών είχε επισκεφθεί τον περασμένο Ιανουάριο τόσο το Ισραήλ, όσο και τα Παλαιστινιακά Εδάφη και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής ως μέρος των προσπαθειών της Ιαπωνίας να αναλάβει έναν πιο ενεργό ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία μέσω οικονομικής βοήθειας.

    Η Ιαπωνία συμμετέχει με 200 εκατομμύρια δολάρια στο πακέτο οικονομικής βοήθειας συνολικού ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που συγκεντρώθηκαν από χώρες-δωρητές με σκοπό να ενθαρρύνουν το παλαιστινιακό λαό στην προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

    [24] Άλλες εξωτερικές ειδήσεις

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για την είσοδο της ασιατικής χώρας στην Παγκόσμια Οργάνωση Εμπορίου, ενώ υπογράμμισαν τις διαφωνίες τους στον τομέα των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

    Ο πρωθυπουργός της Κίνας είχε συνάντηση χθες στην Ουάσιγκτον με τον πρόεδρο Κλίντον ο οποίος δεσμεύτηκε οτι οι επαφές μεταξύ των δύο χωρών θά συνεχιστούν για να επιτευχθεί η είσοδος πριν το τέλος του χρόνου, ενώ κάλεσε παράλληλα την Κυβέρνηση του Πεκίνου να προχωρήσει σε αλλαγές.

    Συνήγορος του φυλακισμένου ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν Αμπντουλάχ Οτσαλάν χαρακτήρισε χθες ψευδή την πληροφορία που δημοσιεύθηκε σε εφημερίδα, σύμφωνα με την οποία ο Οτσαλάν ζήτησε από τους εισαγγελείς χάρη με αντάλλαγμα την παράδοση των ανταρτών.

    "Η πληροφορία που δημοσιεύθηκε στη "Σάμπαχ" είναι ψευδής. Ο Οτσαλάν δεν ζήτησε χάρη η οτιδήποτε άλλο", δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ ο δικηγόρος Χασίπ Καπλάν.

    Ο κυβερνήτης επαρχίας στη νοτιοανατολική Τουρκία, στην οποία διαβιούν κυρίως Κούρδοι, τραυματίστηκε χθες από βομβιστική επίθεση, ενώ δύο από τους σωματοφύλακές του τραυματίστηκαν σοβαρά. Την ευθύνη βομβιστικής επίθεσης ανέλαβαν Κούρδοι αντάρτες πιστοί στο φυλακισμένο Κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

    Φυλάκιση 15 και στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων ζήτησε χθες ο δημόσιος κατήγορος για τον Ιταλό πολιτικό Τζούλιο Αντρεότι που δικάζεται στο Παλέρμο. Ο πρώην πρωθυπουργός, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, υπήρξε ένας από τους βασικούς και υπεύθυνους πρωτεργάτες της δομής των πρωταρχικών και μονίμων δεσμών που αναπτύχθηκαν μεταξύ του μαφιόζικου κόσμου και της πολιτικής.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η επόμενη σύνοδος του κοινού Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ρωσίας, η πρώτη μετά την έναρξη των επιθέσεων εναντίον τής Γιουγκοσλαβίας, ακυρώνεται.

    Ισχυρότατος σεισμός μεγέθους 7 βαθμών τής Κλίμακας Ρίχτερ, συγκλόνισε χθες βράδυ τη Βόρειο-ανατολική Κίνα. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό εάν υπάρχουν θύματα ή ζημιές.

    [Ε] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

    Όσοι "ξεμείνατε" στην πρωτεύουσα έχετε την ευκαιρία να νιώσετε την κατανυκτική ατμόσφαιρα της Μ.Παρασκευής. Εκκλησίες και μοναστήρια σας περιμένουν, όπου η παραδοσιακή λειτουργία σε συνδυασμό με το φυσικό περιβάλλον θα σας κάνουν να αισθανθείτε εντελώς διαφορετικά.

    Για παράδειγμα να σας αναφέρουμε: την Πλάκα ( Άγιος Νικόλαος,Αγία Αικατερίνη, Μετόχι του Παναγίου Τάφου), το ιστορικό κέντρο της Αθήνας (Καπνικαρέα, Αγία Ειρήνη), το Κολωνάκι (Μονή Πετράκη, Μετόχι Ιεράς Μονής του Σινά) ή την Μονή Παντοκράτορος (Νταού) στην Πεντέλη, το Μοναστήρι του Αϊ-Γιάννη στο δάσος του Καρέα, ή την Μονή του Ευαγγελισμού στη Νέα Μάκρη.

    Βέβαια υπάρχουν και οι εναλλακτικές λύσεις, όπως:

    [ΣΤ] ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ (Πρόγνωση της ΕΜΥ)

    Πάσχα με τοπικές βροχές στις περισσότερες περιοχές της χώρας προβλέπει η ΕΜΥ. Αλλά και αύριο ο καιρός θα είναι άστατος με νεφώσεις και βροχές.

    Συγκεκριμένα, αύριο, Μεγάλο Σάββατο, στην Αθήνα προβλέπονται νεφώσεις με βροχή και πιθανόν καταιγίδα. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 19 βαθμούς.

    Στη Θεσσαλονίκη, προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρη βροχή. Οι άνεμοι νότιοι μέτριοι και πρόσκαιρα ισχυροί και η θερμοκρασία από 13 έως 21 βαθμούς Κελσίου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 9 April 1999 - 18:53:47 UTC