Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 99-04-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <ert.ntua.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] ΠΟΛΙΤΙΚΗ

  • [01] Συνεδρίαση της Βουλής για την κρίση στη Γιουγκοσλαβία
  • [02] Ελληνική ανθρωπιστική βοήθεια προς τους πρόσφυγες
  • [03] Προεκλογική εκστρατεία του ΠΑΣΟΚ για τις ευρωεκλογές
  • [04] Προσχώρηση Δασκαλάκη στο ΔΗΚΚΙ
  • [Β] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [05] Νέος τηλεπικοινωνιακός νόμος
  • [06] Γνωμοδότηση Αρείου Πάγου για τις πορείες διαμαρτυρίας
  • [07] Εορτασμός της επετείου του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ
  • [08] Ρουκέτα εναντίον των γραφείων του ΠΑΣΟΚ
  • [09] Μέτρα πρόληψης της εγκληματικότητας
  • [Γ] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ (επιμέλεια ειδήσεων από την ΕΡΑ 1)

  • [10] Επιπτώσεις της Γιουγκοσλαβικής κρίσης στην οικονομία
  • [11] Επισκόπηση οικονομικού Τύπου
  • [12] Σημαντική υποχώρηση των τιμών στην Σοφοκλέους
  • [Δ] ΔΙΕΘΝΗ

  • [13] Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στην Γιουγκοσλαβία
  • [14] Κατάπαυση του πυρός στη Βόρεια Ιρλανδία ζητά ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός
  • [15] Η ΕΡΑ σας καλεί να βοηθήσετε με μία επίσκεψή σας τον ανεξάρτητο ραδιοφωνικό σταθμό της Γιουγκοσλαβίας "Β 92"
  • [Ε] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ (επιμέλεια ειδήσεων από τη Φωνή της Ελλάδας)

  • [16] Ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου στα Τίρανα.
  • [17] Διάλογος Ορθοδόξων - Καθολικών για δογματικά θέματα
  • [18] Το πρώτο Συνέδριο Νεολαίας Βορείου Αμερικής θα πραγματοποιηθεί 16-18 Απριλίου.
  • [19] Μήνυμα του προέδρου της Δημοκρατίας για το πρώτο Συνέδριο Νεολαίας Βορείου Αμερικής.
  • [20] Συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης.
  • [21] Έλληνες καλλιτέχνες εκθέτουν στη Νέα Υόρκη.
  • [22] Τρεις Έλληνες στην 48η Μπιενάλε της Βενετίας.
  • [ΣΤ] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

    [Ζ] ΑΘΛΗΤΙΚΑ (επιμέλεια ειδήσεων από την ΕΡΑ-Σπορ)

  • [23] Υπάρχουν ελπίδες παρά το 0-0
  • [24] Δύσκολες ώρες και πάλι για τον Παύλο Αδάμο
  • [25] Νίκησε η ΑΕΚ-Έσπασε το πλεονέκτημα έδρας το Περιστέρι
  • [26] "Nίκη σε όλα"
  • [27] "Δεν ξέρω τι θα κάνω"
  • [28] Σοκ με Παπαδιά
  • [29] "Μεγάλη πρόκληση"
  • [30] Επιβεβαιώνει ο Air
  • [31] Οριστικά τέλος ο Σμάιχελ
  • [Η] ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ (Πρόγνωση της ΕΜΥ)


    [Α] ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    [01] Συνεδρίαση της Βουλής για την κρίση στη Γιουγκοσλαβία

    "Η κυβέρνηση τοποθετεί πάνω απ' όλα και όλους τα συμφέροντα τής χώρας", τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κατά τη χθεσινή ειδική συνεδρίαση τής Βουλής για την κρίση στη Γιουγκοσλαβία. Θα πρέπει, είπε ο κ. Σημίτης, να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα, την οικονομική ευημερία και προοπτική σε ένα ασταθές περιβάλλον και να μην καταφύγουμε εν θερμώ σε πράξεις ή επιλογές που θα έχουν ολέθριες συνέπειες για το μέλλον τής χώρας.

    Η Ελλάδα, τόνισε ο πρωθυπουργός, είναι κράτος-μέλος τού ΝΑΤΟ και η στάση μας καθορίζεται από την επιδίωξή μας να κατοχυρώσουμε τα δικά μας συμφέροντα και να αποφύγουμε ανυπολόγιστες συνέπειες για τα εθνικά μας θέματα.

    Για το θέμα τού Κοσσυφοπεδίου, ο κ. Σημίτης ανέφερε ότι η εξ' αρχής θέση τής Ελλάδας ήταν η παραχώρηση ευρείας αυτονομίας μέσα στα όρια τής Γιουγκοσλαβίας και ότι η λύση τού προβλήματος δεν μπορεί παρά να είναι διπλωματική και πολιτική.

    Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του επεσήμανε πως η χώρα μας είναι σε ετοιμότητα για την ανάληψη διπλωματικών πρωτοβουλιών για την αναζήτηση διπλωματικής λύσης στο πρόβλημα τού Κοσσόβου, στη βάση τού πλαισίου που διαμορφώθηκε στο Ραμπουγιέ.

    Ο κ. Σημίτης επέκρινε ακόμη τις σερβικές επιχειρήσεις στο Κόσσοβο και τόνισε ότι η Ελλάδα είναι αντίθετη και πρέπει να σταματήσουν αμέσως.

    Ο πρόεδρος τής Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, που εμφανίστηκε σύμφωνος με τούς έως τώρα χειρισμούς τής κυβέρνησης, επισήμανε ότι τώρα απαιτείται εθνική συνεννόηση και ομοψυχία και ζήτησε να έχουμε το θάρρος να διαφωνούμε με τις Ηνωμένες Πολιτείες όταν διακυβεύονται τα δίκαιά μας, χωρίς όμως αυτό να οδηγεί σε αντιαμερικανικές υστερίες.

    Για υποκρισία τής κυβέρνησης έκανε λόγο η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, υποστηρίζοντας ότι "από τη μία λέμε ότι δεν συμμετέχουμε στις νατοϊκές επιχειρήσεις, ενώ από την άλλη διευκολύνουμε με κάθε τρόπο τη διέλευση των νατοϊκών στρατευμάτων".

    "Πρέπει να πούμε όχι στον πόλεμο και στην ηγεμονική συμπεριφορά οποιασδήποτε υπερδύναμης", τόνισε ο πρόεδρος τού Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    Υψηλό εθνικό φρόνημα και αρραγές εσωτερικό μέτωπο, ζήτησε ο πρόεδρος τού ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας, που θεωρεί απαραίτητη τη σύγκληση τού Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, υπό τον πρόεδρο τής Δημοκρατίας.

    [02] Ελληνική ανθρωπιστική βοήθεια προς τους πρόσφυγες

    Η Αθήνα, στην προσπάθεια της να αποτρέψει την εγκατάσταση προσφύγων στην Βόρειο Ήπειρο, όπου κατοικεί ελληνική μειονότητα, δραστηριοποιείται έντονα στο ανθρωπιστικό πεδίο και ήδη άρχισε η αποστολή ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας στα Τίρανα, όπου έχει καταφύγει ο μεγαλύτερος όγκος των προσφύγων από το Κοσσυφοπέδιο.

    Στην αλβανική πρωτεύουσα μετέβη χθες ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, που ύστερα από τις επαφές που είχε με την Αλβανική κυβέρνηση εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις διαβεβαιώσεις που έλαβε σχετικά με την προστασία της μειονότητας.

    Σήμερα θα σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια στα Σκόπια. Στην αποστολή θα πάρει μέρος ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης. Εν τω μεταξύ, περιοδεία σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Σκόπια αρχίζει σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος, με στόχο την προώθηση πολιτικής λύσης στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου, αλλά και την ανάληψη πρωτοβουλιών για τους πρόσφυγες.

    [03] Προεκλογική εκστρατεία του ΠΑΣΟΚ για τις ευρωεκλογές

    Υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, συνεδρίασε χθες η Επιτροπή εκλογικού αγώνα του ΠΑΣΟΚ, εν όψει των ευρωεκλογών. Ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Κώστας Σκανδαλίδης, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίασης, τόνισε, την κοινή πεποίθηση και πίστη των κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ για απόλυτη συστράτευση και συμμετοχή με σκοπό τη νίκη στις Ευρωεκλογές.

    Ο κ. Σκανδαλίδης επισήμανε ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τέθηκε επί τάπητος ο σχεδιασμός του κόμματος για την προεκλογική εκστρατεία, η οποία όπως είπε χαρακτηριστικά, επηρεάζεται από τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο.

    Εξάλλου τη Μεγάλη Δευτέρα το απόγευμα θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου τα στελέχη να καταθέσουν τις τελικές εισηγήσεις τους για την πορεία του ΠΑΣΟΚ, το επόμενο χρονικό διάστημα.

    [04] Προσχώρηση Δασκαλάκη στο ΔΗΚΚΙ

    Την προσχώρησή του στο ΔΗΚΚΙ ανακοίνωσε χθες ο Μανόλης Δασκαλάκης μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του κόμματος Δημήτρη Τσοβόλα.

    Ο κ. Δασκαλάκης που πρόσφατα αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ότι το ΔΗΚΚΙ αποτελεί ελπίδα δικαίωσης των αξιών για τις οποίες αγωνίστηκε η πλειοψηφία του ελληνικού λαού και κάλεσε όλους τους απογοητευμένους από την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, καθώς και όσους βρίσκονται σε αναζήτηση να συστρατευθούν και να παλέψουν μαζί.

    Επίσης δήλωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις ευρωεκλογές, διότι έχει μάθει στη ζωή του να παλεύει για αξίες και όχι για αξιώματα.

    [Β] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [05] Νέος τηλεπικοινωνιακός νόμος

    Νέος τηλεπικοινωνιακός νόμος προωθείται προς ψήφιση στη Βουλή μέσα στο 1999 με σκοπό την ενθάρρυνση του ανταγωνισμού σε δίκτυα και νέες υπηρεσίες καθώς και την προστασία των καταναλωτών.

    Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων, ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Αναστάσιος Μαντέλης, μιλώντας χθες για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής Τηλεπικοινωνιακής βιομηχανίας, στο Ελληνοβρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

    Ο κ. Μαντέλης τόνισε ότι οι κινητές επικοινωνίες συμβάλλουν με περισσότερα από 600 δις. δραχμές ετησίως στο ακαθάριστο εθνικό προϊόν και υπολογίζεται ότι μέχρι το έτος 2001 ο αριθμός των χρηστών κινητών τηλεφώνων θα ξεπερνά τα τέσσερα εκατομμύρια. Σε ο, τι αφορά το επενδυτικό πρόγραμμα του ΟΤΕ, που ξεπερνά το ένα τρις. δραχμές μέχρι το 2001 θα συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της τηλεπικοινωνιακής υποδομής της χώρας.

    Εν τω μεταξύ, από τη διεύθυνση της εμπορικής εκμετάλλευσης του ΟΤΕ έγινε γνωστό ότι οι οικιακοί πελάτες είναι ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες που παρέχει ο Οργανισμός, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε.

    Ωστόσο, πολλοί πελάτες του ΟΤΕ δεν γνωρίζουν τις προσφερόμενες νέες υπηρεσίες και δυσπιστούν για τις χρεώσεις στους λογαριασμούς του ΟΤΕ.

    [06] Γνωμοδότηση Αρείου Πάγου για τις πορείες διαμαρτυρίας

    Με γνωμοδότηση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου οι πορείες διαμαρτυρίας πρέπει στο μέλλον να γίνονται με μέτρο ώστε να μην παρεμποδίζουν την κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας.

    Η σχετική γνωμοδότηση συντάχθηκε από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με αφορμή ανάλογα ερωτήματα του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Σύμφωνα με αυτή ισχύει το διάταγμα με το οποίο απαγορεύονται οι υπαίθριες συναθροίσεις στις κεντρικές οδικές αρτηρίες και τις εθνικές οδούς σε ώρες κυκλοφοριακής αιχμής καθώς και έξω από τις κατοικίες των μελών της κυβέρνησης καθώς και τις πρεσβείες ξένων κρατών. Διευκρινίζεται όμως ότι υποχρέωση των αστυνομικών αρχών είναι να αποτρέπουν τους κινδύνους αντί της πλήρους απαγόρευσης των εκδηλώσεων. Το ίδιο ισχύει και για τη συγκέντρωση και στάθμευση οχημάτων στο εθνικό οδικό δίκτυο που μπορεί να απαγορεύεται αν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος στη δημόσια ασφάλεια ή αν απειλείται με διαταραχή η οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας.

    [07] Εορτασμός της επετείου του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ

    Με εορτασμούς σε όλα τα σχολεία της Κύπρου άρχισαν χθες οι εκδηλώσεις για την σημερινή επέτειο της έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ.

    Σε μήνυμά του ο υπουργός Παιδείας, Ουράνιος Ιωαννίδης, επισημαίνει ότι ο αγώνας της Κύπρου για ελευθερία συνεχίζεται σήμερα με άλλες μορφές και καλεί τους μαθητές να αναδειχθούν επάξιοι συνεχιστές της μεγάλης γενιάς του 1955.

    Οι εκδηλώσεις για την επέτειο της 1ης Απριλίου 1955, θα κορυφωθούν σήμερα με πανηγυρικές δοξολογίες και παρελάσεις σε όλη την ελεύθερη Κύπρο.

    [08] Ρουκέτα εναντίον των γραφείων του ΠΑΣΟΚ

    Ρουκέτα των 3,5 ιντσών, η οποία όμως δεν εξερράγη, εκτοξεύθηκε δέκα λεπτά πριν τα μεσάνυχτα από πυροσωλήνα που ήταν τοποθετημένος σε χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων, πίσω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα.

    Σε ενέργεια της τρομοκρατικής οργάνωσης "17 Νοέμβρη" αποδίδει η αντιτρομοκρατική υπηρεσία την επίθεση εναντίον του κτιρίου του ΠΑΣΟΚ.

    [09] Μέτρα πρόληψης της εγκληματικότητας

    Συνάντηση με τους εκπροσώπους των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης είχε χθες ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως Μιχάλης Χρυσοχοϊδης με θέμα την εγκληματικότητα και τους τρόπους αντιμετώπισης και πρόληψης της.

    Μεταξύ άλλων, ο κύριος Χρυσοχοϊδης ανακοίνωσε ότι από σήμερα θα αρχίσουν πεζές μικτές περιπολίες αποτελούμενες από αστυνομικούς και υπαλλήλους της δημοτικής αστυνομίας επειδή, όπως τόνισε, ότι η πρόληψη είναι αναγκαία και ευθύνη ολόκληρης της κοινωνίας.

    Επίσης επεσήμανε, ότι προωθείται στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για τη σύσταση συμβουλίου πρόληψης εγκληματικότητας στους Δήμους, που έργο θα έχει την χαρτογράφηση και τον έλεγχο των περιοχών υψηλού κινδύνου καθώς και τον έλεγχο του έργου των αρμόδιων υπηρεσιών.

    [Γ] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ (επιμέλεια ειδήσεων από την ΕΡΑ 1)

    [10] Επιπτώσεις της Γιουγκοσλαβικής κρίσης στην οικονομία

    Αρνητικά επηρέασε το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών η συνεχιζόμενη κρίση στη Γιουγκοσλαβία. Ο γενικός δείκτης τιμών σημείωσε χθες μεγάλη πτώση 3,84%.

    Αισιόδοξος πάντως εμφανίστηκε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, προβλέποντας ότι τους προσεχείς μήνες ο πληθωρισμός θα πέσει στο 2%.

    Αναφερόμενος στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία η χώρα μας θα πληρεί τους προσεχείς μήνες το κριτήριο πληθωρισμού, για ένταξη της στη ζώνη του Ευρώ, σημείωσε ότι αποτελεί επιβεβαίωση για την πρόθεση της Ελλάδος να εισέλθει " με το σπαθί της" στην ΟΝΕ.

    Εξ άλλου, ψυχραιμία προς όλες τις κατευθύνσεις συνέστησε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Λουκάς Παπαδήμος, καταθέτοντας στον πρόεδρο της Βουλής την εξαμηνιαία νομισματική έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος για την πορεία των δεικτών της ελληνικής οικονομίας.

    Ο κ. Παπαδήμος εξέφρασε την εκτίμηση ότι τυχόν παράταση των επιχειρήσεων στο Κόσσοβο δεν θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, πιθανόν όμως να δημιουργήσει νευρικότητα σε κάποιες αγορές.

    [11] Επισκόπηση οικονομικού Τύπου

    Η διακύμανση τού πληθωρισμού και οι παρενέργειες από την κρίση στη Σερβία, είναι τα θέματα που επικεντρώνει την προσοχή του ο οικονομικός Τύπος σήμερα.

    Ειδικότερα το πρωτοσέλιδο θέμα τής εφημερίδας ΕΞΠΡΕΣ αναφέρεται σε δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γιάννου Παπαντωνίου και τού διοικητή τής Τράπεζας τής Ελλάδος Λουκά Παπαδήμου προς τον επιχειρηματικό κόσμο, για αυτοσυγκράτηση στις τιμές, και προς τούς εργαζόμενους για περιορισμό στις διεκδικήσεις τους.

    Άλλα θέματα στην πρώτη σελίδα τής εφημερίδας είναι η πορεία τού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, η υποχώρηση τού δολαρίου και η μεγάλη πτώση στη Σοφοκλέους.

    Οι παρενέργειες από την κρίση στo Κόσσοβο στη διεθνή, αλλά και την ελληνική οικονομία, αποτελούν το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ τής εφημερίδας ΗΜΕΡΗΣΙΑ.

    Η αύξηση κατά 10 δις. που θα κάνει η ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ, η εισαγωγή τής ΟΤΕ-λήζινγκ στη Σοφοκλέους, και οι έλεγχοι στις εταιρίες για εικονικά έξοδα, είναι τα άλλα θέματα στην πρώτη σελίδα τής εφημερίδας.

    Η αναστάτωση στις αγορές από την κρίση στo Κοσσυφοπέδιο και οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, αποτελούν το πρωτοσέλιδο θέμα τής εφημερίδας ΚΕΡΔΟΣ.

    Άλλα θέματα στην πρώτη σελίδα τής εφημερίδας είναι η μετοχοποίηση τής ΔΕΗ και η οριστικοποίηση τής απόκτησης τής Ιονικής Τράπεζας από την Τράπεζα Πίστεως.

    Στις διαφωνίες τακτικής στo θέμα τής νομισματικής πολιτικής μεταξύ τού διοικητή τής Τράπεζας τής Ελλάδος Λουκά Παπαδήμου και τού προέδρου τής Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Θόδωρου Καρατζά, εστιάζει το πρωτοσέλιδο θέμα της η εφημερίδα ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ.

    Άλλα θέματα στην πρώτη σελίδα τής εφημερίδας είναι η πτώση τού γενικού δείκτη τού Χρηματιστηρίου Αθηνών και οι νέες εκκλήσεις τού υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γιάννου Παπαντωνίου για αυτοσυγκράτηση σε τιμές και κέρδη.

    [12] Σημαντική υποχώρηση των τιμών στην Σοφοκλέους

    Σημαντική πτώση σημείωσαν χθες οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο γενικός δείκτης υποχώρησε κατά 3,84% και διαμορφώθηκε στις 3.376, 37 μονάδες, ενώ ο όγκος των συναλλαγών άγγιξε τα 141,5 δις. Στο φίξινγκ το δολάριο έκλεισε στις 303,900 δραχμές, το γερμανικό μάρκο στις 166,656 δραχμές και το ευρώ στις 325,950 δραχμές.

    ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΕ ΜΟΡΦΗ AΡXEIOY *.PDF

    ΣΗΜ: Για να διαβάσετε αναλυτικά τον κατάλογο με το κλείσιμο των μετοχών πρέπει να έχετε εγκατεστημένο στον ηλεκτρονικό σας υπολογιστή το πρόγραμμα Adobe Acrobat.

    [Δ] ΔΙΕΘΝΗ

    [13] Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στην Γιουγκοσλαβία

    Για όγδοη μέρα συνεχίστηκαν και χθες οι σφοδροί βομβαρδισμοί των νατοϊκών δυνάμεων εναντίον της Πρίστινας και του Βελιγραδίου.

    Ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού Πενταγώνου Κεν Μπέϊκον ανακοίνωσε ότι επλήγησαν η έδρα των ειδικών δυνάμεων της Γιουγκοσλαβίας στο Βελιγράδι, καθώς και πολλά τανκς και άλλα βαριά στρατιωτικά οχήματα στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου.

    Επίσης ανακοίνωσε ότι αγνοούνται τρεις Αμερικανοί στρατιώτες οι οποίοι περιπολούσαν στην περιοχή Κουμάνοβο των Σκοπίων.

    Όπως ανέφεραν πρόσφυγες Κοσσοβάροι, που έφθασαν σε Αλβανικό μεθοριακό σταθμό, οι σερβικές δυνάμεις εξανάγκασαν τους κατοίκους πολλών συνοικιών της Πρίστινα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και τους μετέφεραν δια της βίας στα σύνορα με την Αλβανία.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, τις πρωινές ώρες σήμερα εκατοντάδες Κοσσοβάροι έφθασαν στα σύνορα με την Αλβανία.

    Ο γιουγκοσλαβικός στρατός κάλεσε τους Αλβανόφωνους του Κοσσυφοπεδίου να καταθέσουν τα όπλα που τους έχουν διανεμηθεί πριν να "είναι πολύ αργά", όπως μετέδωσε σήμερα το πρωί το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων "Τανγιούνγκ".

    Το ΝΑΤΟ απάντησε αρνητικά στην έκκληση που απηύθυνε ο Πάπας Ιωάννης-Παύλος να σταματήσουν οι επιχειρήσεις εναντίον της Γιουγκοσλαβίας κατά τη διάρκεια του Πάσχα.

    Να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, ζήτησε και ο ηγέτης των Αλβανοφώνων Ιμπραήμ Ρουγκόβα σε συνέντευξη που έδωσε στους δημοσιογράφους μετά τις φήμες που τον ήθελαν νεκρό.

    Ο Ιταλός Υπουργός Εξωτερικών Λαμπέρτο Ντίνι δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Γερμανική Προεδρία διαβουλεύονται για μια νέα ειρηνευτική βαλκανική διάσκεψη κορυφής.

    Στη Στοκχόλμη ανακοινώθηκε ότι η Σουηδία και η Φινλανδία θα προετοιμάσουν μια κοινή στρατιωτική δύναμη η οποία θα μπορούσε να συμμετέχει σε μια ειρηνευτική δύναμη που θα αναπτυχθεί στο Κοσσυφοπέδιο.

    Η Μόσχα γνωστοποίησε την πρόθεσή της να αποστείλει πολεμικά πλοία στην Αδριατική. Η Ρωσική Άνω Βουλή ζήτησε από το Πρόεδρο Γιέλτσιν να δοθεί οικονομική, στρατιωτική και τεχνική βοήθεια για την άμυνα της Γιουγκοσλαβίας.

    Ο Ιρανός Πρόεδρος Μωχαμάντ Χαταμί, η χώρα του οποίου προεδρεύει στον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης, δήλωσε χθες ότι οι αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ θα επιδεινώσουν την κατάσταση των Μουσουλμάνων του Κοσσυφοπεδίου.

    Στο Όσλο της Νορβηγίας 1.200 Αλβανοί Κοσσοβάροι και υποστηρικτές τους, διαδήλωσαν ειρηνικά ζητώντας την άμεση κατάπαυση των νατοϊκών επιδρομών, αλλά και την αποστολή μιας δύναμης με αρμοδιότητα να διαπιστώσει τις σερβικές ωμότητες στο Κοσσυφοπέδιο.

    Σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε από τον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό της Πορτογαλίας, το 63,5% των Πορτογάλων θέλει να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, ενώ το 66% αντιτίθεται στην εμπλοκή της πορτογαλικής πολεμικής αεροπορίας στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ.

    [14] Κατάπαυση του πυρός στη Βόρεια Ιρλανδία ζητά ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός

    Ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός (IRA) ανακοίνωσε χθες ότι εμμένει στην κατάπαυση του πυρός και στον τερματισμό της σύγκρουσης στην Βόρεια Ιρλανδία, δεν αναφέρθηκε όμως στο κρίσιμο θέμα του αφοπλισμού που απειλεί την ειρηνευτική διαδικασία.

    Στην ίδια ανακοίνωση ο ΙRA υπογραμμίζει ότι επιθυμεί μία διαρκή ειρήνη και ότι υποστηρίζει ολόψυχα τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας απόφασης σχετικής με το μέλλον της βόρειας Ιρλανδίας και καταλήγει: "Ο ΙRA παραμένει προσηλωμένος στο στόχο μιας ενωμένης, ανεξάρτητης Ιρλανδίας".

    [15] Η ΕΡΑ σας καλεί να βοηθήσετε με μία επίσκεψή σας τον ανεξάρτητο ραδιοφωνικό σταθμό της Γιουγκοσλαβίας "Β 92"

    Σύμφωνα με τηλεγράφημα της EBU, ο κίνδυνος που διατρέχει ο ανεξάρτητος γιουγκοσλαβικός σταθμός "Β 92" να αναστείλει τη λειτουργία του, λόγω της κατάστασης που επικρατεί, καθιστά απαραίτητη τη μεταφορά των ιστοσελίδων του εκτός Γιουγκοσλαβίας. Οι νέες σελίδες του σταθμού βρίσκονται πλέον στη διεύθυνση , από τις οποίες μεταδίδεται "ζωντανά" το πρόγραμμά του σε μορφή "Real Audio".

    [Ε] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ (επιμέλεια ειδήσεων από τη Φωνή της Ελλάδας)

    [16] Ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου στα Τίρανα.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος αναχώρησε χθες το μεσημέρι για τα Τίρανα, δήλωσε ότι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσει με την αλβανική κυβέρνηση είναι και εκείνο της ελληνικής μειονότητας στη γειτονική χώρα, λόγω των ανησυχιών που δημιουργούνται από το ενδεχόμενο άφιξης μαζικού αριθμού Κοσοβάρων προσφύγων στις περιοχές όπου ζουν οι Έλληνες μειονοτικοί.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι έχει συζητήσει ήδη το θέμα με τον Αλβανό ομόλογό του Πασκάλ Μίλο και έχει τη διαβεβαίωση της αλβανικής κυβέρνησης ότι θα συνεργασθεί με την Ελλάδα για να αντιμετωπίσει το θέμα.

    [17] Διάλογος Ορθοδόξων - Καθολικών για δογματικά θέματα

    Την επανέναρξη του θεολογικού διαλόγου ανάμεσα στην Ορθόδοξη και την Καθολική Εκκλησία ανήγγειλαν χθες σε κοινή συνέντευξη Τύπου, στη Βαλτιμόρη, ο Αρχιεπίσκοπος της Ελληνοορθόδοξης Εκκλησίας της Αμερικής Σπυρίδων και ο Καρδινάλιος Ουίλιαμ Κίλερ, Αρχιεπίσκοπος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας της Βαλτιμόρης.

    Για πρώτη φορά ηγέτες της Ορθόδοξης και της Καθολικής Εκκλησίας θα συναντηθούν στο δυτικό ημισφαίριο και δη στο Μέριλαντ και στην Ουάσιγκτον, στις αρχές Ιουνίου, για να συζητήσουν θέματα δογματικά και να συμπροσευχηθούν.

    Εκπρόσωποι από την Ορθόδοξη και τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, μαζί με τη διεθνή Επιτροπή Θεολογικού Διαλόγου, θα συναντηθούν στο Saint Mary's College, για να βρουν κοινό τόπο στις ιστορικές και δογματικές τους διαφορές. Αλλωστε, όπως είπε ο Καρδινάλιος Κίλερ:

    "Η ιστορική και θεολογική έρευνα, οι ακαδημαϊκές συναντήσεις, τα κοινά ιερατικά ενδιαφέροντα φέρουν τους καθηγητές της Θεολογίας των δυο δογμάτων, τους ιερωμένους και τις δυο Εκκλησίες σε συχνότερη επαφή".

    Στο λόγο του εξάλλου, ο Προκαθήμενος της Ελληνοορθόδοξης Εκκλησίας της Αμερικής ορμώμενος από την αποκατάσταση του διαλόγου ανάμεσα στις δυο Εκκλησίες, που τις χωρίζουν ιστορικές διαφορές, δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά στη θλιβερή αιματοχυσία στο Κόσοβο, "που συμβαίνει λόγω της έλλειψης εποικοδομητικού διαλόγου ανάμεσα σε λαούς με διαφορετικές κουλτούρες και διαφορετική ιστορία", όπως επεσήμανε.

    Την ίδια στιγμή, κάλεσε πάλι τα μέρη σε ειρήνευση και κατανόηση, για την επανέναρξη του διαλόγου.

    [18] Το πρώτο Συνέδριο Νεολαίας Βορείου Αμερικής θα πραγματοποιηθεί 16-18 Απριλίου.

    Το πρώτο Συνέδριο Νεολαίας Βορείου Αμερικής θα πραγματοποιηθεί από τις 16 ως τις 18 Απριλίου στο Σικάγο. Το Συνέδριο διοργανώνεται από το ΣΑΕ Αμερικής σε συνεργασία με την Επιτροπή Νεολαίας του Σικάγο και θα συμμετάσχουν σ' αυτό άνθρωποι των Επιστημών, των Γραμμάτων και των Τεχνών από τις ΗΠΑ και την Ελλάδα. Ανάμεσα σ' αυτούς και ο Γ. Νταλάρας, ο οποίος αποδέχθηκε πρόσκληση της Επιτροπής Νεολαίας του ΣΑΕ.

    Ακόμη, στο Συνέδριο θα πάρουν μέρος ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, Στ. Λαμπρινίδης, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης, Κ. Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος του ΣΑΕ, Άντριου Άθενς και ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΣΑΕ, Κ. Παππάς.

    Οι παρουσιάσεις των θεμάτων του Συνεδρίου θα γίνουν από τους καθηγητές Βαγγ. Κουφουδάκη και Βάσω Αποστολοπούλου.

    [19] Μήνυμα του προέδρου της Δημοκρατίας για το πρώτο Συνέδριο Νεολαίας Βορείου Αμερικής.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος στο μήνυμά του για το 1ο Συνέδριο Νεολαίας Βορείου Αμερικής αναφέρει : "Η συμβολή του Απόδημου Ελληνισμού στο εθνικό έργο είναι δεδομένη και εξόχως σημαντική, ιδιαιτέρως στη σημερινή κρίσιμη περίοδο που διανύει η πατρίδα μας. Χαίρω όμως διότι διαπιστώνω επί πλέον το βάθος του προβληματισμού και την ένταση των προσπαθειών σας, ώστε να διατηρήσουν την ελληνικότητά τους οι επόμενες γενεές των αδελφών μας της διασποράς. Είθε η επιδίωξη αυτή να καταστεί πραγματικότης".

    [20] Συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης.

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος συναντήθηκε χθες στην Άγκυρα με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης και υπουργό άνευ χαρτοφυλακίου Χουσαμετίν Οζκάν. Το ΑΠΕ μετέδωσε ότι το θέμα της συζήτησης αφορούσε εκκρεμότητα περιουσιακού ζητήματος που όμως θα αντιμετωπιστεί την προσεχή Δευτέρα, αφού βρίσκεται σε εξέλιξη η αργία της θρησκευτικής εορτής Κουρμπάν.

    Ο υπουργός Χουσαμετίν Οζκάν, είναι αρμόδιος και για θρησκευτικά ζητήματα και θεωρείται ο πιο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετσεβίτ.

    [21] Έλληνες καλλιτέχνες εκθέτουν στη Νέα Υόρκη.

    "Σύμβολα - αντικείμενα: ιστορίες και γεγονότα που δεν έχουν ειπωθεί" είναι ο τίτλος της έκθεσης τριών καλλιτεχνών από την Ελλάδα που παρουσιάζεται από σήμερα στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Νέας Υόρκης. Πρόκειται για τους εικαστικούς Άγγελο Αντωνόπουλο, Έφη Χαλυβοπούλου και Γιάννη Ζιώγα. Η έκθεση αυτή είναι άλλη μια προσπάθεια να γίνει ποιο έντονη η ελληνική παρουσία στη Ν. Υόρκη, έναν δύσκολο πολυ-πολιτισμικό χώρο.

    [22] Τρεις Έλληνες στην 48η Μπιενάλε της Βενετίας.

    Η Ευανθία Τσαντίλα, η Δανάη Στράτου και ο Κώστας Βαρώτσο, θα συμμετάσχουν στη φετινή 48η Μπιενάλε Βενετίας, που αρχίζει στις 13 Ιουνίου.

    Η Ευανθία Τσαντίλα είναι βοηθός του Κώστα Κουνέλλη, έχει διδάξει στην Ακαδημία του Ντύσσελντορφ, έχει οργανώσει εκθέσεις με Γερμανούς καλλιτέχνες στο Βερολίνο και έχει εκθέσει στη "Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα".

    Η Δανάη Στράτου έκανε αίσθηση με τις χωμάτινες πυραμίδες-κώνους που έστησε (μαζί με την Αλεξάνδρα Στράτου και τη Στέλλα Κωνσταντινίδη) σε μια τεράστια έκταση στην έρημο κοντά στην Ερυθρά Θάλασσα.

    Ο γλύπτης Κώστα Βαρώτσο, είναι γνωστός στην Ελλάδα και την Ιταλία για τα γυάλινα γλυπτά του.

    [ΣΤ] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

    [Ζ] ΑΘΛΗΤΙΚΑ (επιμέλεια ειδήσεων από την ΕΡΑ-Σπορ)

    [23] Υπάρχουν ελπίδες παρά το 0-0

    Δεν θεωρείται ιδανικό, ούτε βεβαίως και καταδικαστικό, το αποτέλεσμα της Εθνικής μας ομάδας στη Λετονία. Η "λευκή" ισοπαλία ωστόσο, δεν χαρακτηρίζει την εικόνα του αγώνα, ειδικά στο β' ημίχρονο, οπότε και η Εθνική έχασε πολλές ευκαιρίες για να ανοίξει το σκορ, με χαρακτηριστικότερο το δοκάρι του Γιάννη Αναστασίου στο 83ο λεπτό. Επόμενοι αγώνες του εθνικού μας συγκροτήματος τον Ιούνιο με Γεωργία (εκτός) και Λετονία (εντός).

    [24] Δύσκολες ώρες και πάλι για τον Παύλο Αδάμο

    Στην εντατική του Ευαγγελισμού νοσηλεύεται και πάλι ο ποδοσφαιριστής του ΟΦΗ Παύλος Αδάμος. Ο παίκτης παρουσίασε εσωτερικό αιμάτωμα και υποβλήθηκε σε δύο χειρουργικές επεμβάσεις. Η κατάστασή του, σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς, δεν εμπνέει ανησυχία.

    [25] Νίκησε η ΑΕΚ-Έσπασε το πλεονέκτημα έδρας το Περιστέρι

    Εύκολα επιβλήθηκε η ΑΕΚ του Πανιωνίου με 87-68, κάνοντας το 1-0 στις μεταξύ τους συναντήσεις και αποκτώντας προβάδισμα για την έξοδο στο Κύπελλο Κόρατς. Βήμα Ευρώπης και για το Περιστέρι που νίκησε τη Νήαρ Ηστ στην Καισαριανή με 73-78.

    [26] "Nίκη σε όλα"

    Ο Χουάν Ραμόν Ρότσα έθεσε τους στόχους του Παναθηναϊκού για τη συνέχεια του πρωταθλήματος: "Νίκη σε όλα τα ματς κι ότι βγει", ενώ γνωστοποίησε και τις διαθέσεις του για τους Αλεξούδη, Νικοπολίδη και Λαγωνικάκη των οποίων τα συμβόλαια τελειώνουν το καλοκαίρι: "Και οι τρεις έχουν προσφέρει. Η εισήγησή μου θα είναι θετική".

    [27] "Δεν ξέρω τι θα κάνω"

    Οι βόμβες κρατάνε τον Ντέγιαν Μποντίρογκα στην Ελλάδα, παρά την επιθυμία του να πάει στο Βελιγράδι. "Ανησυχώ, αλλά δεν ξέρω πότε και αν πρέπει να γυρίσω στην πατρίδα μου".

    [28] Σοκ με Παπαδιά

    Κινδυνεύει να χάσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Σεβίλης ο πρωταθλητής των 100μ. Χάρη Παπαδιά, καθώς υπέστη κάταγμα στο πόδι που θα τον αφήσει εκτός αγωνιστικών χώρων τουλάχιστον για δυο μήνες.

    [29] "Μεγάλη πρόκληση"

    Ο νέος ομοσπονδιακός τεχνικός, Τζιάν Πάολο Μοντάλι δηλώνει για την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Εθνικής βόλεϊ των ανδρών:" Πρόκειται για την μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας μου".

    [30] Επιβεβαιώνει ο Air

    "Εχω έρθε σε επαφή με τον ιδιοκτήτη των Χόρνετς, αλλά δεν ξέρω ακόμα τι θα κάνω" αναφέρει ο Μάικλ Τζόρνταν όσο αφορά την υπόθεση της αγοράς ενός μεγάλου πακέτου των μετοχών των Σάρλοτ Χόρνετς.

    [31] Οριστικά τέλος ο Σμάιχελ

    Ο Πέτερ Σμάιχελ θα αποχωρήσει από το Ολντ Τράφορντ μετά το τέλος της φετινής σεζόν. Αυτό ανακοίνωσε ο διευθυντής της Μάντσεστερ, Μάρτιν Εντουαρτς.

    [Η] ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ (Πρόγνωση της ΕΜΥ)

    Άστατος ο καιρός και σήμερα στη χώρα, με νεφώσεις, τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στα ηπειρωτικά.

    Οι άνεμοι πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι.

    Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται στα βόρεια από 4 έως 17 βαθμούς Κελσίου, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 6 έως 19 βαθμούς Κελσίου και στο Αιγαίο από 9 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

    Νεφώσεις με πιθανότητα βροχής και άνεμοι ασθενείς έως μέτριοι προβλέπονται για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 8 έως 18 και 7 έως 17 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 1 April 1999 - 13:25:32 UTC