Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 99-03-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <ert.ntua.gr/>

Τετάρτη 17 Μαρτίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] ΠΟΛΙΤΙΚΗ

  • [01] Παραίτηση Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Αντιδράσεις
  • [02] Σημαντικές αποφάσεις στη χθεσινή ολομέλεια της Βουλής
  • [03] Ξεκινά αύριο το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ
  • [04] Κοινοτικές πιστώσεις από το δεύτερο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης
  • [05] Συνάντηση Kαραμανλή-Κοέν
  • [06] Συντάχθηκε το ευρωψηφοδέλτιο του Συνασπισμού
  • [Β] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

  • [07] Επισκόπηση οικονομικού τύπου
  • [Γ] ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ

  • [08] Ένας στους δύο υποψηφίους θα περάσει φέτος τις πύλες των ΑΕΙ και ΤΕΙ
  • [09] Ελληνικά σχολεία Γερμανίας
  • [10] Η Ελλάδα χωρίς ... "φέτα"
  • [11] Εισήχθη επειγόντως στο Ιατρικό Κέντρο ο Ε. Γιαννόπουλος
  • [12] Το Εθνικό Κτηματολόγιο στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ
  • [13] Επίσκεψη εργασίας πενταμελούς ομάδας Ρουμάνων δημοσιογράφων στην ΕΡΑ
  • [14] Έκθεση "ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-99"
  • [Δ] "Η Φωνή της Ελλάδας" - Ειδήσεις από την ομογένεια

  • [15] Ο Δ.Παντερμαλής, είναι ο νέος πρόεδρος της διακομματικής επιτροπης για τον απόδημο.
  • [16] Συγκεντρώσεις-συζητήσεις για τα αμιγώς ελληνικά σχολεία από το ΥΠΕΠΘ στην Γερμανία.
  • [17] Συνάντηση του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας με τον αμερικανό υπουργό Εθνικής Αμύνης.
  • [18] Η «δεύτερη» κυρία των ΗΠΑ μίλησε για τον εθελοντισμό στην Θεσσαλονίκη.
  • [19] Το Αμερικανικοελληνικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ βράβευσε τον βουλευτή Ρ.¶ντριους.
  • [20] Σεμινάριο για τον επαγγελματικό προσανατολισμό θα διεξαχθεί στην Νέα Υόρκη.
  • [21] Οι εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου στην Νέα Υόρκη.
  • [22] Να δοθεί χάρη στον Έλληνα θανατοποινίτη, ζητά ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ.Σπυρίδων.
  • [23] Νέα ηγεσία εξέλεξε ο Πανηλειακός Σύλλογος της Νέας Υόρκης.
  • [24] Παρουσίαση του βιβλίου "Αλέξανδρος ο Μέγας".
  • [Ε] ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ.

  • [25] Ο Ελληνισμός της Βενεζουέλας.
  • [ΣΤ] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ από την ΕΡΑ Σπορ

  • [26] Με νίκες των γηπεδούχων άνοιξε η 24η αγωνιστική στην Α1
  • [27] Ονειρική βραδιά για το πόλο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις
  • [28] Κανένα πρόβλημα στις σχέσεις Ρότσα-Σέζαρ
  • [Ζ] Ο καιρός της ημέρας


    [Α] ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    [01] Παραίτηση Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Αντιδράσεις

    Πράξη ευθύνης χαρακτήρισε η ελληνική κυβέρνηση την παραίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής(Κομισιόν).

    Ο πρωθυπουργός είχε χθες αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις με τους ηγέτες των υπολοίπων κρατών-μελών της κοινότητας, ενώ το θέμα απασχόλησε τη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής υπό τον Κώστα Σημίτη.

    Η σύσκεψη αυτή ήταν προπαρασκευαστική εν όψει της σκληρής μάχης που αναμένεται να δώσει η χώρα μας στην έκτακτη σύνοδο του Βερολίνου, για το θέμα των κοινοτικών πόρων.

    Εξάλλου, ο προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γερμανός Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, αναμένεται να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα, στο πλαίσιο των επισκέψεών του στις ευρωπαϊκές χώρες.

    Εν τω μεταξύ, ικανοποιημένος εμφανίστηκε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου για την πορεία υλοποίησης των προγραμμάτων του δεύτερου κοινοτικού πλαισίου στήριξης. Ο κ. Παπαντωνίου ανέφερε πως η χώρα μας έχει μετατραπεί σε εργοτάξιο καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη πλήθος έργων, μικρής, μεσαίας και μεγάλης κλίμακας, σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

    Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να βγει πιο ισχυρή μετά από αυτή την κρίση, εκτίμησε ο Έλληνας επίτροπος Χρήστος Παπουτσής, ο οποίος αρνήθηκε, πάντως, να διευκρινίσει εάν επιθυμεί να είναι εκ νέου επίτροπος, λέγοντας ότι αυτό είναι θέμα της κυβέρνησης.

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από το ότι ο Χρήστος Παπουτσής δεν είναι αναμεμιγμένος σε ατασθαλίες.

    Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε πρωτοφανές γεγονός την παραίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά τόνισε ότι στις δημοκρατικές διαδικασίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, αναφερόμενος στη συλλογική παραίτηση των Ευρωπαίων επιτρόπων, δήλωσε ότι ήταν αναπόφευκτη και τη χαρακτήρισε πράξη ευθύνης, ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να ενισχυθεί τόσο ο ρόλος της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσο και ο ρόλος του Ευρωκοινοβουλίου.

    Αναφερόμενος στον Έλληνα επίτροπο Χρήστο Παπουτσή, ο κ. Ρέππας τόνισε ότι είναι δεδομένη η εμπιστοσύνη της ελληνικής κυβέρνησης στο πρόσωπό του και κατέληξε λέγοντας ότι η τελική απόφαση της Αθήνας για τη στελέχωση της Κομισιόν θα διαμορφωθεί αφού ολοκληρωθεί ο κύκλος διαβουλεύσεων με τις άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου δεν έκρυψε την ανησυχία του για την απρόβλεπτη αυτή εξέλιξη όσον αφορά τις επιπτώσεις στο Ευρώ και στις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις.

    Για απουσία θεσμών, δημοκρατίας και ελέγχου, κάνουν λόγο τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Κοινός τόπος η αναγκαιότητα ενίσχυσης των δημοκρατικών θεσμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    «Η Κομισιόν κατέρρευσε υπό το βάρος οικονομικών σκανδάλων και της κατακραυγής που προκάλεσαν», υπογράμμισε το μέλος του Κ.Κ.Ε. Μάκης Μαΐλης.

    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας, αναφερόμενος στο θέμα, απέδωσε την κρίση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην υιοθέτηση φιλελεύθερης νοοτροπίας στην ευρωπαϊκή επιτροπή, που ευνοεί τα οικονομικά σκάνδαλα.

    Ο Συνασπισμός σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι η παραίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει με τον πιο έντονο τρόπο, την απουσία θεσμών δημοκρατίας, ελέγχου και διαφάνειας στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    [02] Σημαντικές αποφάσεις στη χθεσινή ολομέλεια της Βουλής

    Το ποσοστό του 2% που θα δοθεί ως αύξηση για το 1999 στους μισθούς των μισθωτών στο πλαίσιο της εισοδηματικής πολιτικής της Κυβέρνησης, καθώς και οι αυξήσεις στις συντάξεις των ασφαλισμένων του ΝΑΤ, συζητήθηκαν χθες από την Ολομέλεια της Βουλής, μετά την κατάθεση των σχετικών τροπολογιών από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννου Παπαντωνίου σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης.

    Εξ άλλου, χθες βράδυ συζητήθηκε και δεν έγινε δεκτή η τροπολογία που αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εφημερίδων, η οποία έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Σε αυτήν αντιτάσσονται τόσο η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Αθηνών, όσο και το ΚΚΕ και ο Συνασπισμός, που εξέφρασαν την διαφωνία τους με σχετικές ανακοινώσεις τους.

    [03] Ξεκινά αύριο το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

    Αρχίζει αύριο στο Ολυμπιακό Στάδιο το πέμπτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και χθες συνεδρίασαν, για τελευταία φορά, η Πολιτική Γραμματεία και το Εκτελεστικό Γραφείο του Κόμματος.

    Ο Γραμματέας του Κινήματος Κώστας Σκανδαλίδης εμφανίστηκε αισιόδοξος για μια ενωτική και συνθετική πορεία του κόμματος, ενώ κατά τη διάρκεια της Εκτελεστικής Επιτροπής αποφασίστηκε η τοποθέτηση του Γιάννη Σουλαδάκη στην προεδρία του συνεδρίου, καθώς και η διεύρυνση των μελών της Κεντρικής Επιτροπής από 150 σε 180 και η παράλληλη μείωση των μελών του Εκτελεστικού Γραφείου από 17 που είναι σήμερα, σε 11.

    Το συνέδριο είναι ευκαιρία για σύνθεση απόψεων δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος μιλώντας χθες σε εκδήλωση της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος πρόσθεσε ότι χρειάζεται να δοθεί έμφαση στον τομέα ανάπτυξης και κοινωνικής πολιτικής.

    Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου υπογράμμισε ότι κανένα στέλεχος όσο ψηλά και αν βρίσκεται δεν μπορεί να αμφισβητεί την αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση στις κοινωνικές παροχές ξεπέρασε τις προεκλογικές εξαγγελίες και εδραιώσαμε κοινωνικά δίκαιη πολιτική τόνισε ο κ. Παπαντωνίου.

    Στην εκδήλωση που οργάνωσε η Νεολαία ΠΑΣΟΚ και είχε ως θέμα "Η Ελλάδα στην ΟΝΕ-Κοινωνικό κράτος και εθνική εγρήγορση" μίλησε επίσης ο υπουργός Εργασίας Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ο οποίος αναφέρθηκε στις προσπάθειες της κυβέρνησης για κοινωνική πολιτική.

    [04] Κοινοτικές πιστώσεις από το δεύτερο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης

    Ικανοποιημένη η κυβέρνηση από την πορεία υλοποίησης των προγραμμάτων του δεύτερου κοινοτικού πλαισίου στήριξης.

    Όπως δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου, η χώρα μας αξιοποιεί κατά τον καλύτερο τρόπο τις κοινοτικές πιστώσεις και υπογράμμισε ότι μεταξύ των μελών της Κοινότητας είμαστε στην τέταρτη θέση σε ότι αφορά την δέσμευση των πιστώσεων και στην πέμπτη σε ότι αφορά την απορρόφηση.

    [05] Συνάντηση Kαραμανλή-Κοέν

    Συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό αμύνης Ουίλλιαμ Κοέν, είχε χθες στην Ουάσιγκτον ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Φλέτσερ ο κ. Καραμανλής έτεινε χείρα φιλίας και συνεργασίας προς την Άγκυρα, θέτοντας όμως ως απαραίτητη προϋπόθεση να σεβαστεί η Τουρκία τις διεθνείς συνθήκες και να εγκαταλείψει τις απειλές κατά της Ελλάδας.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μίλησε εξάλλου για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας σε εκδήλωση που έγινε στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

    Στη συνάντηση του με τον κύριο Κοέν, η συζήτηση είχε ως βασικό θέμα τα ελληνοτουρκικά, όπου ο κύριος Καραμανλής υπογράμμισε στον συνομιλητή του ότι οι ΗΠΑ πρέπει να παίξουν σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή.

    Για τα αποτελέσματα του ταξιδιού του κυρίου Καραμανλή στις ΗΠΑ - που ο ίδιος χαρακτήρισε ικανοποιητικά λίγο πριν τη σημερινή επιστροφή του στην Αθηνά.

    [06] Συντάχθηκε το ευρωψηφοδέλτιο του Συνασπισμού

    Ο Αλέκος Αλαβάνος και ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης καταλαμβάνουν τις δύο πρώτες θέσεις στο Ευρωψηφοδέλτιο του Συνασπισμού μετά τις τριήμερες εσωκομματικές εκλογές που διεξήχθησαν σε 300 οργανώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

    [Β] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    [07] Επισκόπηση οικονομικού τύπου

    Στη θεσμική κρίση που πλήττει από χθες την Ευρώπη μετά τη σύσσωμη παραίτηση της Κομισιόν, εξαιτίας της έκθεσης της Επιτροπής Σοφών, η οποία της καταλογίζει ευθύνες για απάτες, κακοδιαχείριση και ευνοιοκρατία, επικεντρώνουν τα κύρια πρωτοσέλιδα θέματά τους οι οικονομικές εφημερίδες σήμερα.

    Η εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ στο πρωτοσέλιδο θέμα της αναφέρεται στις εντατικές προσπάθειες που καταβάλλουν από χθες οι ηγέτες των 15 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιλογή ισχυρής προσωπικότητας που θα αναλάβει την ηγεσία της Κομισιόν.

    Αλλά θέματα στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας είναι η "έκρηξη" τού δείκτη Ντάου Τζόουνς, η αύξηση των αποδόσεων στα ομολογιακά αμοιβαία και η σκληρή μάχη που θα δώσει η κυβέρνηση στο Βερολίνο για περισσότερους πόρους από τα Διαρθρωτικά Ταμεία την περίοδο 2000 - 2006.

    Το ποιοι και γιατί έριξαν την Κομισιόν, απασχολεί στο πρωτοσέλιδο κύριο θέμα της την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ. Τα σενάρια διαδοχής του Ζακ Σαντέρ, οι αλλαγές στις διαπραγματεύσεις για την ατζέντα 2000, και οι φόβοι του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας για την τύχη του τρίτου κοινοτικού πλαισίου στήριξης, είναι οι κύριες πτυχές του αναλυτικού ρεπορτάζ που φιλοξενεί η εφημερίδα.

    Αλλά θέματα στην πρώτη σελίδα της είναι η πτώση των επιτοκίων και στα τριετή ομόλογα, και η εξαγορά του 35% της ΝΙΣΣΑΝ έναντι 5,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη γαλλική ΡΕΝΩ.

    Στην ψυχραιμία με την οποία αντέδρασαν τα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια και στις νέες περιπέτειες στις οποίες εισέρχεται το Ευρώ από το νέο " πακέτο Σαντέρ ", αναφέρεται το κύριο πρωτοσέλιδο θέμα της εφημερίδας ΚΕΡΔΟΣ.

    Άλλα θέματα στην πρώτη σελίδα της είναι η απορρόφηση των κονδυλίων την περίοδο 94-98 που ανήλθε στο 82%, και οι προετοιμασίες των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας και της ΙΝΤΡΑΚΟΜ για να περάσουν το κατώφλι της Γουώλ Στρητ.

    Στα ερωτηματικά για την πορεία της χώρας μας προς την ΟΝΕ μετά τη θεσμική κρίση και στην ανησυχία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γιάννου Παπαντωνίου για την κατανομή των αναπτυξιακών πόρων στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται, αναφέρεται το πρωτοσέλιδο κύριο θέμα της εφημερίδας ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ.

    Άλλα θέματα στην πρώτη σελίδα της είναι η επένδυση 17 δισεκατομμυρίων στα ΑΣΤΕΡΙΑ της Γλυφάδας για τη δημιουργία μεγάλου συγκροτήματος αναψυχής και τουριστικών υπηρεσιών με την ονομασία "Σταρ Σίτυ" και οι βολές του υπουργού Ανάπτυξης Ευάγγελου Βενιζέλου κατά δημάρχων Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά, για τις "εντυπωσιακές αυξήσεις" στα δημοτικά τέλη.

    [Γ] ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ

    [08] Ένας στους δύο υποψηφίους θα περάσει φέτος τις πύλες των ΑΕΙ και ΤΕΙ

    Ένας στους δύο υποψηφίους των γενικών εξετάσεων θα εισαχθεί φέτος στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς ο αριθμός των εισακτέων αυξάνεται κατά 14,6 τοις εκατό.

    Συνολικά, θα εισαχθούν 71.004 υποψήφιοι έναντι 61.979 πέρυσι. Από αυτούς, οι 34.520 θα εισαχθούν στα πανεπιστήμια και οι 34.010 στα ΤΕΙ.

    Επί πλέον, στο ανοικτό πανεπιστήμιο θα φοιτήσουν 2.550 και στα προγράμματα σπουδών επιλογής 4.000 φοιτητές και σπουδαστές.

    Τον αριθμό των εισακτέων ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης, ο οποίος αναφέρθηκε και στις απειλές των πρυτάνεων ότι θα κλείσουν τον επόμενο μήνα τα Πανεπιστήμια, αν δεν αυξηθεί η χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Για το θέμα αυτό ο κύριος Αρσένης διευκρίνισε ότι υπάρχουν ταμειακά προβλήματα και προβλήματα προγραμματισμού, τα οποία έχουν συζητηθεί με τους πρυτάνεις, και τις επόμενες εβδομάδες θα δοθεί ικανοποιητική λύση.

    [09] Ελληνικά σχολεία Γερμανίας

    Τα προβλήματα που υπάρχουν στα Ελληνικά σχολεία της Γερμανίας, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν Εκπαιδευτικοί και μαθητές της ομογένειας, συζητήθηκαν σε συνάντηση εκπροσώπων των καθηγητών από ολόκληρη τη Γερμανία με εκπροσώπους της ΟΛΜΕ, στη Φραγκφούρτη. Συζητήθηκε ακόμη, η λειτουργία των σχολείων μετά την εφαρμογή των νέων μέτρων Αρσένη στη Μέση Εκπαίδευση.

    [10] Η Ελλάδα χωρίς ... "φέτα"

    Η Ελλάδα χάνει το προνόμιο για την κατοχύρωση της ονομασίας της "φέτας" ως ελληνικό προϊόν, μετά την απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων να ακυρώσει σχετική απόφαση της Κομισιον.

    [11] Εισήχθη επειγόντως στο Ιατρικό Κέντρο ο Ε. Γιαννόπουλος

    Σε ιατρικές εξετάσεις υποβάλλεται ο υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος, ο οποίος εισήχθη επειγόντως χθες βράδυ στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών με ατελή αποφρακτικό ειλεό.

    Οι γιατροί εξετάζουν το ενδεχόμενο να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

    [12] Το Εθνικό Κτηματολόγιο στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ

    Ηλεκτρονική διεύθυνση στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ άνοιξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, προκειμένου να ενημερώνονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων για τις εξελίξεις των διαδικασιών κατάρτισης του εθνικού κτηματολογίου, τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα τους.

    Η διεύθυνση του Ιντερνέτ είναι www.pomida.gr και παρέχει όλες τις πληροφορίες ώστε να μην χαθούν προθεσμίες, αλλά και περιουσίες, δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, Στράτος Παραδιάς.

    [13] Επίσκεψη εργασίας πενταμελούς ομάδας Ρουμάνων δημοσιογράφων στην ΕΡΑ

    Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη εργασίας που πραγματοποίησε στην Ελληνική Ραδιοφωνία πενταμελής ομάδα από την ρουμάνικη δημόσια ραδιοφωνία.

    Η ομάδα απαρτιζόταν από στελέχη διαφόρων τομέων τα οποία με την βοήθεια της διεύθυνσης διεθνών σχέσεων της ΕΡΤ και τους αρμοδίους της ΕΡΑ, κυρίως δε της Φωνής της Ελλάδας, συνέλεξαν υλικό και πραγματοποίησαν συνεντεύξεις επί πολλών θεμάτων της σημερινής Ελλάδας με έμφαση στην οικονομία και την καλλιτεχνική και μουσική πραγματικότητα.

    Το υλικό αυτό θα αξιοποιηθεί σε πολλές παραγωγές της ρουμάνικης ραδιοφωνίας μέσω των οποίων θα προβληθεί η χώρα μας.

    [14] Έκθεση "ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-99"

    Υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και του Δήμου Αθηναίων και με χορηγό την Ελληνική Ραδιοφωνία, ξεκινά αύριο Πέμπτη στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας η έκθεση "Εκπαίδευση 99".

    Στην έκθεση αυτή, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην χώρα μας, συμμετέχουν Πανεπιστημιακά και Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών, Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης, καθώς και εκδοτικοί οίκοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

    Από στούντιο στο κέντρο της έκθεσης, η Ελληνική Ραδιοφωνία θα μεταδώσει πολλές από τις εκπομπές των πέντε προγραμμάτων της.

    [Δ] "Η Φωνή της Ελλάδας" - Ειδήσεις από την ομογένεια

    Αθήνα, 17/03/1999

    [15] Ο Δ.Παντερμαλής, είναι ο νέος πρόεδρος της διακομματικής επιτροπης για τον απόδημο.

    Νέος πρόεδρος της Διακομματικής επιτροπής για τον απόδημο Ελληνισμό εξελέξη χθες ο Δημήτρης Παντερμαλής, βουλευτής επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, και καθηγητής της αρχαιολογίας στο ΑΠΘ.

    ΠΑΝΤΕΡΜΑΛΗΣ ΣΤΕΦ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ, ΠΑ.ΣΟ.Κ.

    Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στις 4.5.1940. Αρχαιολόγος- Καθηγητής Πανεπιστημίου.

    ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ: Εξελέγη βουλευτής Επικρατείας με το ΠΑ.ΣO.Κ. στις εκλογές του 1996.

    ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ: Oργάνωση πολιτιστικών προγραμμάτων για τους απόδημους των Η.Π.Α. Oργάνωση συνεδρίων και εκθέσεων με θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς. Έδωσε σειρά διαλέξεων και δίδαξε σε σεμινάρια.

    ΟΜΑΔΕΣ ΦΙΛΙΑΣ: ΕΛΛΑΔΑΣ-ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ-ΑΥΣΤΡΙΑΣ-ΕΛΒΕΤΙΑΣ

    ΣΠΟΥΔΕΣ: Αρχαιολογία- Γερμανική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μεταπτυχιακές σπουδές στη Γερμανία.

    ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ: Γερμανική, Αγγλική.

    ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Γραφείο: Πρασσακάκη 9, 54622, Θεσσαλονίκη, τηλ.: 031/997211, Φαξ 031/997213. Oικία: Δίον Πιερίας τηλ.: 0351/53666.

    [16] Συγκεντρώσεις-συζητήσεις για τα αμιγώς ελληνικά σχολεία από το ΥΠΕΠΘ στην Γερμανία.

    Κλιμάκιο του ΥΠΕΠΘ οργανώνει στις 27 και 28 Μαρτίου δύο μεγάλες συγκεντρώσεις στο Ντύσελντορφ και το Μπίλεφελντ αντίστοιχα για να ενημερώσει και να συζητήσει με τους γονείς και φορείς της ομογένειας το πρόγραμμα υλοποίησης της πολιτικής του ΥΠΕΠΘ για την αναβάθμιση των αμιγών ελληνικών σχολείων του εξωτερικού, μέσα από την σταδιακή μετατροπή τους σε δίγλωσσα. Το κλιμάκιο αποτελείται από τον Ειδικό Γραμματέα ΠΟΔΕ, κ.Χαλκιώτη, τον διευθυντή ΠΟΔΕ κ.Πιστικίδη και τον επιστημονικό υπεύθυνο του προγράμματος «Παιδεία Ομογενών» κ.Μιχάλης Δαμανάκης, θα

    Να σημειώσουμε ότι η επιτροπή εμπειρογνωμόνων που όρισε το ΥΠΕΠΘ έχει υποβάλλει στην Ειδική Γραμματεία σχετικό πόρισμα για το θέμα των αμιγών σχολείων.

    [17] Συνάντηση του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας με τον αμερικανό υπουργό Εθνικής Αμύνης.

    Με τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εθνικής Αμύνης των Ηνωμένων Πολιτειών Ουίλιαμ Κόεν χθες στην Ουάσιγκτον, ολοκλήρωσε το πρώτο επίσημο ταξίδι του στις ΗΠΑ ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής. Κατά την ωριαία συνάντησή τους οι δύο άνδρες συζήτησαν το ρόλο του ΝΑΤΟ, τις εξελίξεις στο Κόσοβο, το Κυπριακό, τις διμερείς σχέσεις και την ανάγκη αναβάθμισής τους, αλλά και το ρόλο που μπορούν να παίξουν και οι ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή.

    Μετά τη συνάντηση ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνομιλία που είχε με τον κ.Κόεν. Ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι ο ερχομός του στις ΗΠΑ είχε δύο στόχους: να προωθήσει τα εθνικά μας θέματα στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό αλλά και να κάνει σαφές στους συνομιλητές του ποιές είναι οι θέσεις της ΝΔ στα γενικότερα θέματα.

    «Νομίζω ότι και στα δύο αυτά σκέλη είχαμε απόλυτη επιτυχία κυρίως σε ό,τι αφορά τα μηνύματα που έπρεπε να δώσουμε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Πάνω απ' όλα πρέπει να έχουμε μια ξεκάθαρη εθνική στρατηγική και αυτή η στρατηγική πρέπει να είναι αξιόπιστη. Για να είναι αξιόπιστη πρέπει να κάνουμε σαφές σε όλους ποιές είναι οι απόψεις μας, τι είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε, τι δεν είμαστε διατεθειμένοι να ιαπραγματευθούμε, σε ποιά σημεία είμαστε ανυποχώρητοι».

    «Προσπάθησα να εξηγήσω», τόνισε ο κ. Καραμανλής, «ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία και επιθυμεί, αλλά και στην πράξη έχει σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή. Δεν επιθυμούμε μεταβολές των συνόρων, θέλουμε την ευρύτερη συνεργασία και σε διμερές και σε πολυμερές επίπεδο».

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατήγγειλε ταυτόχρονα την Τουρκία ότι είναι μια χώρα που έχει αποσταθεροποιητική συμπεριφορά, είναι μια χώρα που κλιμακώνει προκλητικά την επιθετικότητά της έναντι της Ελλάδας εγείροντας αξιώσεις εδαφικές, προσβάλοντας κυριαρχικά δικαιώματα, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο, απειλώντας με χρήση βίας.

    Παράλληλα ο κ. Καραμανλής κατήγγειλε την αδιάλλακτη συμπεριφορά της στο θέμα της Κύπρου, λέγοντας ότι την επιβαρύνει ακόμη περισσότερο όχι μόνο την τύχη του νησιού αλλά και τις ήδη βεβαρυμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Ο κ. Καραμανλής εξήγησε στους συνομιλητές του ακόμη ότι: «επιθυμούμε το σταθεροποιητικό ρόλο που μπορεί να έχουν οι ΗΠΑ στην περιοχή». Είναι μια χώρα, πρόσθεσε, με πολύ μεγάλη επιρροή που μπορεί να συμβάλει σταθεροποιητικά στην ευρύτερη περιοχή.

    Είναι όμως ανάγκη να παίξει αποτελεσματικότερα τον σταθεροποιητικό της ρόλο, διότι χωρίς κανένας μας να θέλει να πιέσει τη χώρα αυτή να διαλέξει πλευρά, είναι βέβαιο ότι κάποια βασικά μηνύματα πρέπει να γίνουν πιό κατανοητά απο την τουρκική πλευρά. Και σ' αυτό μπορεί να έχει σημαντικό ρόλο και μάλιστα σταθεροποιητικό ρόλο η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Ο κ. Καραμανλής πρόσθεσε ότι «εάν ακόμα οι δύο χώρες συμφωνούν στις βασικές επιδιώξεις που είναι η σταθερότητα και η σταθεροποίηση της περιοχής αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων. Και αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχουμε διαύλους επικοινωνίας. Οι ΗΠΑ είναι μια σημαντικη χώρα όπου πάντως πρέπει να ξέρει τι πιστεύουμε, τι αισθανόμαστε και τι επιδιώκουμε».

    Στη δήλωσή του ο κ. Καραμανλής επανέφερε την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής, λέγοντας ότι αυτό το αίτημα είναι επίκαιρο όσο ποτέ και ταυτόχρονα είναι ανάγκη η εθνική στρατηγική να έχει όλα τα στοιχεία της αξιοπιστίας και βέβαια είναι ανάγκη να ενισχύουμε πάντα την αποτρεπτική μας ικανότητα ώστε τα μηνύματα που στέλνουμε να έχουν ενισχυμένη αξιοπιστία και φερεγγυότητα.

    Κατά τη συνάντηση ετέθη από τον κ. Κόεν το θέμα της δράσης της τρομοκρατικής οργάνωσης "17 Νοέμβρη" και μετέφερε την ανησυχία των Αμερικανών. Είπε ότι η "17 Νοέμβρη" δρα πολλά χρόνια στην Ελλάδα και αυτή η δράση έχει επιπτώσεις στις διακρατικές σχέσεις, έχουν κόστος σε ανθρώπινο δυναμικό για τις ΗΠΑ αλλά και στην οικονομική ανάπτυξη στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

    Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε στο συνομιλητή του ότι η Νέα Δημοκρατία έχει ταχθεί κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων και θεωρεί ότι είναι από τα πρώτα θέματα - προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

    Στην αρχή της συνάντησής τους ο κ. Κόεν αναφέρθηκε στο ρόλο σταθερότητας που μπορεί να παίξει το ΝΑΤΟ για τη διατήρηση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή, ενώ αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στο Κόσοβο λέγοντας ότι ασκούνται πιέσεις στον Μιλόσεβιτς γιατί είναι αυτός που δημιουργεί τα προβλήματα. Ο κ. Καραμανλής σχολίασε ότι θα πρέπει να εξαντληθεί κάθε ειρηνικό μέσο πριν φθάσουμε σε επέμβαση λέγοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει απόλυτη διάκριση της αυτονομίας, όχι ως πρώτο βήμα για την ανεξαρτησία, και θα πρέπει να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και σε καμία περίπτωση να μην υπάρξει αλλαγή των συνόρων.

    Ο κ. Καραμανλής επισήμανε την ανάγκη διεύρυνσης του ΝΑΤΟ με την ένταξη και άλλων χωρών. Εθεσε ακόμη το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, λέγοντας ότι θέλει η Ελλάδα την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, αλλά θα πρέπει να σεβαστεί τους διεθνείς κανόνες και να εγκαταλείψει τις απειλές για χρήση βίας.

    Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι σχέσεις της χώρας μας με την Αλβανία, ενώ για το θέμα της Κύπρου έγινε λόγος για ανάληψη πρωτοβουλίας από την αμερικανική πλευρά μετά τις τουρκικές εκλογές.

    Ο κ. Καραμανλής ζήτησε αυτή η πρωτοβουλία να είναι άμεση και θα αποτελέσει και ένα μήνυμα προς την τουρκική πλευρά για τη συμπεριφορά της.

    Ο κ. Καραμανλής παρακάθησε σε γεύμα εργασίας που παρέθεσε ο πρόεδρος της επιτροπής διεθνών σχέσεων της Βουλής Μπέντζαμιν Γκίλμαν και αναχώρησε αργά χυες το βράδυ για την Αθήνα.

    [18] Η «δεύτερη» κυρία των ΗΠΑ μίλησε για τον εθελοντισμό στην Θεσσαλονίκη.

    Έκκληση για στράτευση στις αρχές του εθελοντισμού ως ενός τρόπου αντιμετώπισης μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων, έκανε χθες από τη Θεσσαλονίκη η "δεύτερη" κυρία των ΗΠΑ Τίπερ Γκορ, σύζυγος του αντιπροέδρου Αλ Γκορ.

    Μιλώντας σε εκδήλωση για τα 60 χρόνια του Αμερικανικού κολλεγίου "Ανατόλια", ο σύλλογος του οποίου την κάλεσε, η κ. Γκορ αναφέρθηκε κυρίως σε προσωπικές της εμπειρίες από τότε, που στρατεύθηκε στην ιδέα της ανθρώπινης αλληλοβοήθειας, προσφέροντας τις υπηρεσίες της στους άστεγους της περιοχής, όπου ζούσε με τον άνδρα της, πριν από πέντε χρόνια, όταν ο Αλ Γκορ ήταν μέλος του κογκρέσου.

    Η κ.Γκορ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ιδέα του "ειρηνευτικού σώματος", που, όπως θύμισε, ξεκίνησε την εποχή της προεκλογικής εκστρατείας του Τζον Φίτζεραλντ Κένεντι, το 1960.

    Από την ομιλία, που είχε κάνει, τότε, ο Τζ. Φ. Κένεντι και από την άμεση ανταπόκριση των φοιτητών, είπε η κ.Γκορ, το "ειρηνευτικό σώμα" έφτασε σήμερα, τριανταεφτά χρόνια μετά την υλοποίηση της ιδέας εκείνης, να έχει δεχτεί στις τάξεις του πάνω από 150.000 αμερικανούς πολίτες. Πρόσφατα, μάλιστα, προτάθηκε αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος του "ειρηνευτικού σώματος" κατα 51%, ώστε να υποστηρίξει 10.000 εθελοντές, σε παγκόσμιο επίπεδο, μέχρι το 2003.

    Η κα Γκορ επεσήμανε πως το κολλέγιο "Ανατόλια", ο σύλλογος αποφοίτων του οποίου την προσκάλεσε, έχει βοηθήσει όχι μόνο έλληνες σπουδαστές αλλά και πολλούς πρόσφυγες, και εκπροσωπεί το πνεύμα υπηρεσιών και εκπαίδευσης για την επόμενη γενιά. "Οταν μαθαίνουμε στα παιδιά μας τα καλά της φιλανθρωπίας", κατέληξε η κα Γκορ, "βελτιώνουμε τη ζωή τους". Για να χαιρετήσει, τελικά, το πυκνό ακροατήριο με τα λόγια του Αλμπερτ Βάιτσερ: "Δεν ξέρω ποιά θα είναι η μοίρα σας, το μόνο που ξέρω είναι ότι πραγματικά ευτυχισμένοι θα είστε όσοι έχετε μάθει να προσφέρετε".

    [19] Το Αμερικανικοελληνικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ βράβευσε τον βουλευτή Ρ.¶ντριους.

    Το Αμεριακανικοελληνικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, οργάνωσε πρόσφατα την 24η ετήσια εκδήλωση του, κατά την οποία δόθηκαν και τα βραβεία της οργάνωσης. Η Πρέσβης της Κύπρου στις ΗΠΑ Ερατώ Κοζάκου - Μαρκουλλή, σε σύντομο χαιρετισμό που έκανε , εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της κυπριακής κυβέρνησης στο ίδρυμα και τα μέλη του για την πολυετή, πολύτιμη προσφορά τους στα εθνικά θέματα και ιδιαίτερα στον αντικατοχικό αγώνα της Κύπρου.

    Η Πρέσβης εξήρε επίσης το ρόλο του Βουλευτή Ρόμπερτ Αντριους, ο οποίος τιμήθηκε για τις προσπάθειές του για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, τη σταθερή και ακλόνητη υποστήριξή του για την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, την επανένωση του νησιού και την προώθηση της πρότασης για αποστρατικοποίηση της Κύπρου.

    "Σε αυτή τη κρίσιμη φάση", πρόσθεσε η Πρέσβης, "η συμπαράσταση των φίλων, όπως ο Βουλευτής Αντριους, οργανισμών όπως το ΑΗΙ και της ελληνικής διασποράς, είναι σημαντική για την ενίσχυση των προσπαθειών της κυπριακής κυβέρνησης στον αγώνα της Κύπρου".

    Η κ. Μαρκουλλή αναφέρθηκε επίσης στη δέσμευση της αμερικανικής κυβέρνησης να προσφέρει την ενεργό υποστήριξή της στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης και τόνισε ότι οι ΗΠΑ είναι αναγκαίο να εξασκήσουν την απαραίτητη πίεση στην Τουρκία, έτσι ώστε να τερματισθεί η βίαιη διαίρεση της Κύπρου.

    [20] Σεμινάριο για τον επαγγελματικό προσανατολισμό θα διεξαχθεί στην Νέα Υόρκη.

    (ΜΠΕ)

    Ο Σύλλογος Ελλήνων Επιστημόνων Αμερικής σε συνεργασία με την επιτροπή νεολαίας της Oμοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, τους επιστημονικούς συλλόγους "Ελληνικός Σύνδεσμος" και "Κρίκος" σε συνεδρίαση που πραγματοποίησαν πρόσφατα, συζήτησαν εκτενώς τα επί μέρους θέματα για τη διοργάνωση της δεύτερης εκδήλωσης επαγγελματικού προσανατολισμού, παρέχοντας κατ' αυτόν τον τρόπο τη δυνατότητα στους νέους αποφοίτους ανωτέρων σχολών και λυκείων για μια πιο άμεση επαφή με την αγορά εργασίας.

    Η πρώτη εκδήλωση επαγγελματικού προσανατολισμού, η οποία διοργανώθηκε τον προηγούμενο Μάϊο στο Κρύσταλ Πάλας της Αστόριας, στέφθηκε με επιτυχία, καθώς παρείχε τη δυνατότητα σε 26 νέους να βρουν εργασία σε πολύ καλές εταιρείες. Oι διοργανωτές έχουν αποστείλει ήδη τις προσκλήσεις στις μεγαλύτερες ομογενειακές και παναμερικανικές εταιρείες και επιχειρήσεις. O αριθμός τους αυτή τη χρονιά αναμένεται να ξεπεράσει τις σαράντα, καθώς αναμένεται να συμμετάσχουν και εκείνες οι εταιρείες που στην προηγούμενη εκδήλωση δεν συμμετείχαν, αλλά είχαν στείλει παρατηρητές.

    Η επιτροπή για τον επαγγελματικό προσανατολισμό συνέρχεται κάθε Τρίτη στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο και καλεί όσους μπορούν και επιθυμούν να συμβάλουν σ' αυτή την προσπάθεια να έρθουν σε επαφή μαζί τους.

    [21] Οι εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου στην Νέα Υόρκη.

    Ενα δεκαήμερο πριν τη μεγάλη παρέλαση της Πέμπτης Λεωφόρου, η επίσημη Νέα Υόρκη εορτάζει την επέτειο της ελληνικής ανεξαρτησίας με πλήθος συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις.

    Σήμερα το μεσημέρι,στην αίθουσα τελετών του Δημαρχείου, ο αρχιεπίσκοπος κ. Σπυρίδων, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πήτερ Βαλλόν και τα μέλη του, θα γιορτάσουν την επέτειο, συντροφιά με τα διάφορα κοινοτικά σχολεία της Μητροπολιτικής Νέας Υόρκης.

    Τα παιδιά θα χορέψουν ελληνικούς χορούς, θα τραγουδήσουν ελληνικά τραγούδια και θ` απαγγείλουν πατριωτικά ποιήματα. Στη διάρκεια της τελετής,θα γίνει και η επίσημη μετονομασία της 23ης λεωφόρου της Αστόριας, όπου η πατριαρχική μονή της Οσίας Ειρήνης,σε λεωφόρο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

    Την πρώτη θέση ανάμεσα στις υπόλοιπες εκδηλώσεις θα κερδίσει, ασφαλώς και φέτος,η δεξίωση,που δίνουν στις 24 Μαρτίου,στο Λευκό Οίκο του Δήμου,την ιστορική Gracie Mansion, ο δήμαρχος Rudolf Giuliani και η σύζυγός του,πρώτη κυρία της πόλης και διάσημη παρουσιάστρια της τηλεόρασης,Donna Hanover.

    Στη δεξίωση θα παραβρεθεί ο Δήμαρχος της Αθήνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, που θα είναι, μαζί με τον γερουσιαστή Εντουαρντ Κένεντι και τον Μπιλ Σταθάκο, ευεργέτη της οργάνωσης, υπεύθυνης για την διεξαγωγή της παρέλασης, Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων. Ο κ.Σταθάκος θα είναι και ένας από τους τρεις τελετάρχες της παρέλασης της Πέμπτης Λεωφόρου.

    [22] Να δοθεί χάρη στον Έλληνα θανατοποινίτη, ζητά ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ.Σπυρίδων.

    (της Ιουστίνης Φραγκούλη)

    Παρά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Σικάγο να επανεξετάσει ορισμένα στοιχεία της υπόθεσης του θανατοποινίτη ομογενούς έλληνα Ανδρέα Κοκκορέλη, η απόφαση για την εκτέλεσή του απόψε τα μεσάνυχτα δεν πρόκειται να αναβληθεί εάν δεν συγκατατεθεί το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ και ο κυβερνήτης της πολιτείας του Ιλινόι Τζιμ Ράιαν, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες.

    Στο πλαίσιο αυτό κινούμενοι 12 εκκλησιαστικοί παράγοντες του Σικάγο έστειλαν ψήφισμα εναντίον της θανατικής ποινής στον αμερικανό κυβερνήτη, ενώ ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Σπυρίδων απέστειλε επείγουσα επιστολή με την οποία ζητάει να δοθεί χάρη στον έλληνα

    ομογενή λόγω αμφιβολιών. Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Αμερικής εκφράζει την πάγια θέση της Ορθόδοξης Εκκλησίας σύμφωνα με την οποία κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αφαιρέσει το αναφαίρετο δικαίωμα της ζωής οιουσδήποτε λόγους και αν επικαλείται.

    [23] Νέα ηγεσία εξέλεξε ο Πανηλειακός Σύλλογος της Νέας Υόρκης.

    Ο Πανηλειακός Σύλλογος Νέας Υόρκης, στην ετήσια γενική του συνέλευση στις 21 Μαρτίου, που πραγματοποιήθηκε στο Σταθάκειο Κέντρο στην Αστόρια,εξέλεξε το νέο του προεδρείο και έκανε τον απολογισμό της χρονιάς που πέρασε.

    Το νέο διοικητικό συμβούλιο απαρτίζεται από τους : κ.κ. Σπύρο Κοκκώνη, πρόεδρο, Ανδρέα Κωνσταντακόπουλο α' αντιπρόεδρο, Σωτήρη Μπερτζελέτο, ταμία Αγγελική Παναγιωτόπουλο, γραμματέα, Νικόλαο Μπεντενίτη, δημοσίων σχέσεων. Μίνα Ματθαίο β'αντιπρόεδρο, Χριστίνα Αποστολοπούλου ειδική Γραμματέας, Διονύσιο Σταθόπουλο, βοηθό ταμία, Ελένη Πάππα μέλος, Κωνσταντίνο Λυκογιάννη, μέλος, Ηλία Δημητρόπουλο, μέλος και αναπληρωματικοί οι κ.κ. Σούλα Μυλωνάκη και ο Νικόλαος Λάμπρου.

    Στην εξελεγκτική επιτροπή εξελέγησαν οι κ.κ. Παναγιώτης Τσουκαλάς, Παναγιώτης Τσεκουράς, η Γεωργία Παπαδοπούλου.

    Παράλληλα εξελέγησαν και οι αντιπρόσωποι του Πανηλειακού για το 7ον Πανηλειακό Συνέδριο της Oμοσπονδίας τους το οποίο θα γίνει στο Τορόντο στις 28-29 και 30 Μαϊου.

    O "Πανηλειακός" Σύλλογος, από το 1974 είναι ενεργό μέλος της Oμοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης και συμβάλει στην έμπρακτη ενίσχυση της Εθνικής παρέλασης. Παράλληλα είναι και ένας από τους πρωτοπόρους της ίδρυσης της "Πανηλειακής Oμοσπονδίας" με μελλοντικό στόχο την ίδρυση μιας Παγκοσμίου Πανηλειακής Συνομοσπονδίας και τη συνένωση σ' αυτή όλων των απανταχού γης Ηλειών.

    O Σύλλογος ανέπτυξε πλούσια δραστηριότητα. Αξίζει να επισημάνουμετη δωρεά σε πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης για τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας, καθώς και μια σειρά δωρεών στους πυροπαθείς της Ηλείας, την εκκλησία της Μάχου, στη Μονή της Κρεμαστής και στο Δήμαρχο Βαρθολομίου για την αγορά ενός αυτοκινήτου για τις ανάγκες του Δήμου κ. ά.

    Εκτός αυτών των δωρεών, έχει καθιερωθεί ώστε κάθε χρόνο ο "Πανηλειακός" Σύλλογος να επισκέπτεται το Ρόναλντ Μακ Ντόναλντ Χάουζ, το οποίο ενισχύουν οικονομικά, σε ένδειξη στήριξης και συμπαράστασης στο φιλανθρωπικό του έργου. Σημαντική είναι και η βοήθεια του Πανηλειακού προς το "Χαμόγελο του Παιδιού στην ιδιαίτερή τους πατρίδα.

    [24] Παρουσίαση του βιβλίου "Αλέξανδρος ο Μέγας".

    Η Κυπριακή Oμοσπονδία Αμερικής και η Παμμακεδονική Oμοσπονδία Αμερικής και Καναδά σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη καλούν την Oμογένεια να παραστεί στην παρουσίαση του βιβλίου του Δρα Χρυσόστομου Σοφιανού "Αλέξανδρος ο Μέγας", στις 22 Μαρτίου στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής στην Αστόρια.

    Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Oυράνιος Ιωαννίδης. Μετά την εκδήλωση θα παρατεθεί δεξίωση.

    [Ε] ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ.

    [25] Ο Ελληνισμός της Βενεζουέλας.

    (της Ιουστίνης Φραγκούλη)

    Στη Βενεζουέλα της αιώνιας ζέστης και του καυτού ήλιου δυόμιση χιλιάδες Ελληνες ζουν οργανωμένοι σε κοινότητες στις δύο μεγάλες πόλεις, το Καράκας (πρωτεύουσα) και τη Βαλένσια. Την περασμένη εβδόμαδα η εκπομπή της ΕΡΑ 5 "Οι Ελληνες παντού" μεταδόθηκε από την ελληνική κοινότητα της Βαλένσιας, όπου ζουν μόλις 80 ελληνικές οικογένειες σε πλήρη οργάνωση και με πλήρη εξάρτηση από την Ελλάδα. Ποιο είναι το στίγμα αυτής της ιδιότυπης ελληνικής παροικίας, που ανασαίνει στο ρυθμό της μακρινής πατρίδας;

    Στη Βενεζουέλα άρχισαν να μεταναστεύουν οι Ελληνες στο 1954, οπότε υπήρξε κύμα αποδημίας από την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία. Η Βενεζουέλα ζήτησε την τεχνογνωσία τότε από εκείνες τις χώρες, οπότε συνέρρευσαν επιστήμονες και ειδικευμένοι εργάτες, προκειμένου να αρχίσουν να κατασκευάζονται δρόμοι και να χτίζεται η βιομηχανία της. Εκεί εισχώρησαν και οι Ελληνες μετανάστες, οι οποίοι αμέσως μόλις έφτασαν στη χώρα αυτή, ασχολήθηκαν πολύ επιτυχημένα με το εμπόριο, αλλά και με την παραγωγή ενδυμάτων, υποδημάτων, τσαντών.

    Πολλοί υπήρξαν πρωτοπόροι στην κατασκευή και τη βιομηχανία του πλαστικού.

    Οι Ελληνες σε αυτή τη χώρα πέτυχαν οικονομικά, δημιουργώντας μικρές περιουσίες. Νιώθωντας βαθιά την εθνική τους ταυτότητα, οι περισσότεροι από αυτους αναζήτησαν τη διατήρησή της επιστρέφοντας στην πατρίδα με τις οικογένειές τους, προκειμένου τα παιδιά να φοιτήσουν στα ελληνικά σχολεία. Επιστρέφοντας στη Βενεζουέλα η νέα γενιά των Ελλήνων γνωρίζει τη γλώσσα και την κουλτούρα της Ελλάδας, ούτως ώστε να μεταγγίσει την ελληνικότητα και στην επόμενη γενιά. Είναι πολύ χαρακτηριστικό αυτό το στοιχείο που κυριαρχεί στον ελληνισμό της Βενεζουέλα.

    Στη Βαλένσια ζουν περίπου 80 οικογένειες που έχουν καταφέρει να επιβληθούν στην αγορά της πόλης του ενός εκατομμυρίου, ασχολούμενοι κατά το πλείστον με το εμπόριο των παπουτσιών και των ρούχων. Σε κάθε τετράγωνο στο εμπορικό κέντρο της Βαλένσιας ένα κατάστημα ανήκει σε κάποιον Ελληνα. Αργά, μόλις τέσσερα χρόνια πριν, αγόρασαν ιδιόκτητο οικόπεδο, όπου σήμερα βρίσκονται μισοχτισμένα το σχολείο και η Ορθόδοξη Ελληνική Εκκλησία μετά από πρωτοβουλία του Νίκου Παρασκευόπουλου, που υπήρξε στυλοβάτης της ελληνικής κοινότητας. Κορμός στήριξης της ελληνικής παροικίας είναι επίσης ο αδελφός του Γιάννης Παρασκευόπουλος, ο οποίος έχει το μεγαλύτερο εργοστάσιο υποδημάτων σε όλη τη Βενεζουέλα.

    Τούτοι οι Ελληνες, που χωρίς καμία υποστήριξη από τη μητρόπολη στηρίζουν την ελληνικότητά τους στο συναίσθημα, τώρα ζητούν από την πατρίδα την ανταπόκρισή της. Ζητούν δάσκαλο για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας στα παιδιά της τρίτης γενιάς και ζητούν την αναμετάδοση του σήματος της ΕΡΤ-ΝΕΤ δορυφορικά, για να έρχονται σε καθημερινή επαφή με την ελληνική πραγματικότητα. Η μοναδική τους πρόσβαση αυτή τη στιγμή στα ελληνικά δρώμενα είναι το Ιντερνετ, υποστηρίζουν.

    Ο Στράτος Δουκάκης, Μυτιληνιός στην καταγωγή, έμπορος και λόγιος, ο οποίος είχε εκδώσει εφημερίδα στην Βαλένσια δίνει σε τρυφερό τόνο την ιστορία της παροικίας τους:

    "Δεν υπάρχει αρχείο για την ιστορία της κοινότητας. Μόνο από το προσωπικό μου αρχείο και την εφημεριδούλα μου, καθώς και από προσωπική μνήμη μπορώ να πω λίγα λόγια. Το 1968 μια χούφτα Ελληνες αποφασίσαμε να ιδρύσουμε μια ελληνική κοινότητα. Ηταν υπαρξιακή ανάγκη να παρθεί αυτή η απόφαση. Η κοινότητα ιδρύθηκε και πέρασε από χίλιες συμπληγάδες και υπάρχει σήμερα. Πρώτη φροντίδα της κοινότητας ήταν η δημιουργία ενός ελληνικού σχολείου. Και όντως άρχισε να λειτουργεί ένα με 10 παιδιά, με μία δασκάλα που βρέθηκε να ζει εδώ. Νοικιάστηκε ένα φτωχόσπιτο σε μία υποβαθμισμένη περιοχή της Βαλένσιας, όπου χρησίμευε ως έδρα της κοινότητας και ως σχολείο. Το καταστατικό μας, το οποίο συνέταξε στο Καράκας ο καθηγητής κ. Ρουφουγάλης γραμμένο στην καθαρεύουσα, χρειάστηκε ερμηνεία για να γίνει κατανοητό.

    Σίγουρα υπήρξαν στιγμές ακμής, αλλά και παρακμής. Ωστόσο ίσχυσε αυτό που λένε και για την πατρίδα μας: "Μόνο λίγο καιρό ξαποστένει και ξανά προς τη δόξα τραβά". Τις εποχές της ακμής, η κοινότητα υπήρξε η πιο δημιουργική, η πιο παραγωγική, η πιο ζωντανή.

    Κάποια εποχή η οργάνωση ελληνικών κοινοτήτων του Καράκας μας άφησε πολύ πίσω αν και η δική μας νεολαία προσπαθούσε να τους συναγωνιστεί.

    Δεν πρέπει να ξεχνάμε το 1974 μια ραδιοφωνική εκπομπή, 2 ώρες κάθε Κυριακή, ήταν μέσα στα θετικά επιτεύγματα, μια ποδοσφαιρική ομάδα που και αυτή γνώρισε θριάμβους, μια ομάδα εθνικών χορών, με επιτυχημένες συμμετοχές όλων των παροικιών.

    Πολιτιστικές εκδηλώσεις σε συνεργασία με τη νεολαία του Καράκας, αφιερωμένες στο Πολυτεχνείο, στον Σεφέρη, Ελύτη. Με γιορτές που όμοιές τους δεν μπόρεσε να κάνει καμία άλλη κοινότητα, είχαμε το χάρισμα βλέπετε και τέλος με την έκδοση μιας 15ημερης εφημερίδας που αγαπήθηκε από όλους εδώ. Αναγνωρίστηκε από το υπουργείο Τύπου, από την ΓΓΑΕ και πλήθος οργανισμών. Με την εισήγηση του τότε πρέσβη Νίκου Δημάδη, επιχορηγήθηκε από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Ομως, λόγω του κλεισίματος ποτέ δεν έγινε δεκτή αυτή η επιχορήγηση.

    Ηταν η εφημερίδα "Ανθρωποι" που άντεξε δυόμιση χρόνια. Ο ελληνικός πληθυσμός της Βαλένσιας, εχει εμπλουτιστεί με τη νέα γενιά που ξεπετιέται και μάλιστα σε σημείο το σχολείο να αριθμεί 50 με 60 παιδιά. Το σχολείο μας, καμάρι μας, έχει τόσα να επιδείξει μεταξύ άλλων. Παιδιά που έφυγαν για σπουδές στην Ελλάδα, πολύ λίγες ή καθόλου δυσκολίες δεν βρήκαν, γιατί εδώ οι βάσεις τέθηκαν με ζήλο, με μια δασκάλα να συνεχίζει το κοπιαστικό της έργο

    και πάντα να προσπαθεί και ας μην μπορούμε εμείς να κάνουμε κάτι για να αναγνωριστεί το έργο της από το ελληνικό κράτος. Τι κρίμα! Εδώ τελειώνει μια περίοδος και αρχίζει μια άλλη για την παροικία. Τώρα οι ανάγκες μάς κάνουν να χτίζουμε σε ιδιόκτητη γη ζηλευτά έργα σαν το σχολείο, την εκκλησία, το γήπεδο και άλλα. Με την ελπίδα να τελειώσουν γρήγορα, ώστε η επόμενη γενιά να τα έχει και να τα προστατεύει. Σε μία εποχή που η οικονομική κρίση αυτής της χώρας μας μαστίζει, σίγουρα εμείς δεν αποτελούμε εξαίρεση, γι' αυτό και εμείς όλη αυτή η προσπάθεια που γίνεται ειναι για το καλό όλων μας και προπάντων για το καλό των παιδιών μας".

    Η σύντομη παρουσίαση της ιστορίας της κοινότητας ιστορεί το άξιο έργο της τόσο ενδιαφέρουσας αυτής ελληνικής κοινότητας.

    Ο πρόεδρος της κοινότητας Γιάννης Βουρσούκης με καταγωγή από το Μόλυβο της Μυτιλήνης ασχολήθηκε επί χρόνια με την παροικία της Βαλένσιας. Θα πει: "Χτίζουμε σχολείο και εκκλησία ταυτοχρόνως. Θα ήθελα, όπως και εμείς κάνουμε κάποιον αγώνα να διατηρήσουμε την

    ελληνικότητα της παροικίας μας εδώ, όλοι οι Ελληνες που βρίσκονται στην ξενιτιά να κάνουν και αυτοί τον ίδιο αγώνα. Πρέπει να επιβιώσει το ελληνικό στοιχείο πανταχού της γης, έστω και με προσωπικό κόστος και θυσίες".

    Ανθρωποι καλοβαλμένοι, χωρίς επίπλαστα στοιχεία, οι Ελληνες της Βαλένσιας από τις πιο αυθεντικές παροικίες που υπάρχουν στον κόσμο.

    Ετσι περίπου τα περιγράφει ο γραμματέας της ελληνικής κοινότητας Ευάγγελος Μάρκου:

    "Ο ελληνισμός εδώ ξεκινά το 1954. Μπορώ να πω ότι ήρθαν Ελληνες κάπως διαλεχτοί. Και αυτό οφείλεται σε ορισμένους παράγοντες, ένας από αυτούς ήταν ότι το κράτος της Βενεζουέλας ζήτησε απόδημους από Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία που ήξεραν κάποια τέχνη. Μαζί με

    αυτούς εισχώρησαν και Ελληνες, άλλοι από χωριά και άλλοι αγρότες. Ετσι υπάρχει ένας καλός ελληνισμός. Τα παιδιά μας έχουν γίνει επιστήμονες, κρατάμε τα ήθη και τα έθιμα. Είμαστε πιο πολύ Ελληνες από εσάς στην Ελλάδα. Αγαπάμε την πατρίδα και τη στηρίζουμε με όλες

    μας τις δυνάμεις σε όλα τα προβλήματά της. Υπάρχει ένα δέσιμο των παιδιών με την οικογένεια. Προσπαθούμε να τα στηρίζουμε. Στηρίξτε μας και σεις στην Ελλάδα, υποστηρίξτε τα παιδιά μας για να μεταλαμπαδεύσουν την ελληνική ταυτότητα στα δικά τους παιδιά".

    Αυτοί οι άνθρωποι τόσο μακριά, δεν νιώθουν ωστόσο την απομόνωση από την πατρίδα. Ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, επιχειρηματίας, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής υποδημάτων στη Βενεζουέλα επί χρόνια έχει προσφέρει στην παροικία: "Χαιρόμαστε που η φωνή μας ακούγεται στην Ελλάδα. Ο,τι κάνουμε και ό,τι γίνεται στην κοινότητα της Βαλένσιας, γίνεται περισσότερο από μεράκι και ενδιαφέρον παρά από μία υποχρέωση.

    Και ελπίζουμε και τα παιδιά μας να συνεχίσουν αυτή την παράδοση".

    Η μάνα μάς γέννησε, αλλά η μητριά είχε το γάλα. Ετσι νιώθουν οι Ελληνες εδώ, νιώθουν το δέσιμο με την Ελλάδα.

    Η Ιωάννα Παρασκευοπούλου, που ασχολήθηκε με το εμπόριο, είναι μητέρα και γιαγιά. Εστειλε και εκείνη τα παιδιά της στην Ελλάδα για να τους μεταλαμπαδεύσει το ελληνικό πνεύμα αυτούσιο από τα ελληνικά σχολεία.

    "Ηρθα πολύ μικρή εδώ, έχω τρία παιδιά. Την Ελλάδα δεν την ξεχνούμε ποτέ, αλλά και η Βενεζουέλα μας έδωσε ό,τι δεν μας έδωσε η Ελλάδα. Διατηρούμε τα ήθη και τα έθμια. Εχω δύο εγγόνια που μιλούν απταίστως τα ελληνικά. Είμαστε μια κοινότητα πολύ επιτυχημένη εδώ και είμαστε ενωμένοι. Αυτό είναι το κυριότερο στοιχείο της επιτυχίας μας".

    Τελευταίος μιλάει ο νεότερος, ο εκπρόσωπος της δεύτερης γενιάς των Ελλήνων της Βαλένσιας, ο γιατρός Ηλίας Παρασκευόπουλος.

    Είναι από εκείνους που τελείωσαν το γυμνάσιο στην Ελλάδα και επέστρεψε να σπουδάσει ιατρική στη Βενεζουέλα. Τα ελληνικά του άπταιστα και η ελληνική συνείδηση ανέπαφη από την πραγματικότητα της Βενεζουέλα.

    Ο ίδιος θα πει: "Είμαστε περήφανοι τόσο για όσα έχουμε παραλάβει από τους γονείς μας και γιατί θέλουμε να τα μεταδώσουμε στα παιδιά μας. Δυστυχώς, είμαστε τόσο συνδεδεμένοι με τα ελληνικά έθιμα με ένα πρότυπο ελληνικό, που όταν πάμε στην Ελλάδα αισθανόμαστε σαν ξένοι. Αλλά και εδώ αισθανόμαστε ξένοι. Είναι αυτή η μετέωρη κατάσταση των ξενητεμένων.

    Εδώ στην ξενιτιά, θέλουμε να συνεχίσουμε το έργο των γονιών μας, να κρατήσουμε την ελληνική κουλτούρα ανέπαφη. Για μας που έχουμε ένα ελληνικό όνομα, αυτό μας επιβάλλει μια υποχρέωση ηθική, ένα βάρος που το κρατάμε με μεγάλη υπερηφάνεια. Προσπαθούμε με αξιοπρέπεια να το ανταποδώσουμε, μολονότι εδώ περιβαλλόμαστε από διαφορετικά επώνυμα και συνήθειες".

    Υπεύθυνη Ύλης : Δ. Ριμπά

    Επιμέλεια Δελτίου : Α. Ηλιάδης - Κ. Θανασούλα

    [ΣΤ] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ από την ΕΡΑ Σπορ

    [26] Με νίκες των γηπεδούχων άνοιξε η 24η αγωνιστική στην Α1

    Βγαλμένος από τα παλιά ο Παναθηναϊκός νίκησε στο κλειστό των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων τον Πανιώνιο με 86-67. Καλύτεροι των πρασίνων οι Ράτζα (30 π.) και Μποντιρόγκα (23 π.). Αξίζει να σημειωθεί ότι στο γήπεδο βρέθηκαν μόλις 500 φίλαθλοι.

    Στον άλλο χθεσινό αγώνα, ο Ηρακλής στο Ιβανώφειο νίκησε την ΑΕΚ με 73-67. Καλύτερος των κυανολεύκων ο Ντίνκινς, ο οποίος επέστρεψε στην ενεργό δράση, σημειώνοντας 23 πόντους.

    [27] Ονειρική βραδιά για το πόλο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις

    Την πανίσχυρη ουγγρική Βαζούτας νίκησε η Βουλιαγμένη για τη φάση των ομίλων του Champions Cup, με 8-7.

    Στο Κύπελλο Κυπελλούχων, ο Ολυμπιακός πρέπει να θεωρείται ήδη στον τελικό του θεσμού, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, καθώς νίκησε εύκολα την ιταλική Φλωρεντία με 10-3.

    Τέλος, για το Len Trophy, η Πάτρα έχασε με 7-6 στην Ισπανία από τη Ρεάλ Κανόε και ελπίζει βάσιμα στην πρόκριση στη ρεβάνς της Πάτρας.

    [28] Κανένα πρόβλημα στις σχέσεις Ρότσα-Σέζαρ

    "Κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει στις σχέσεις μου με το Χούλιο Σέζαρ", ανέφερε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο προπονητής του Παναθηναϊκού Χουάν Ραμόν Ρότσα. Ο τεχνικός των πρασίνων τόνισε ότι η σκληρή δουλειά και η διάθεση των παικτών έφερε την καλή εικόνα στον αγώνα με τον Άρη, ενώ δεν παρέλειψε να πει ότι σε περίπτωση που συνεχιστεί έτσι το πρωτάθλημα και οι πρωτοπόροι προχωρούν με νίκες, τότε το πρωτάθλημα θα κριθεί στα ντέρμπι.

    [Ζ] Ο καιρός της ημέρας

    Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε πολλές περιοχές της χώρας, καθώς και χιονοπτώσεις, κυρίως στα βόρεια, αλλά και θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη.

    Η θερμοκρασία στην Αθήνα θα κυμανθεί από 9 έως 13 βαθμούς Κέλσιου και στην Θεσσαλονίκη από 4 έως 7 βαθμούς.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 18 March 1999 - 12:23:54 UTC