Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 99-03-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <ert.ntua.gr/>

Δευτέρα 15 Μαρτίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] ΠΟΛΙΤΙΚΗ

  • [01] «Δεν διαπραγματευόμαστε τα εθνικά μας δίκαια», τονίζει ο Γ. Παπανδρέου
  • [02] Στην τελική ευθεία το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ
  • [03] Συνεχίζεται η επίσημη επίσκεψη Καραμανλή στις ΗΠΑ
  • [04] Περιοδεία σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου
  • [05] Στο τέλος Μαρτίου εγκαθίστανται οι "S-300" στην Κρήτη
  • [06] Έντονη κριτική στην κυβέρνηση από το Νίκο Κωνσταντόπουλο
  • [Β] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

  • [07] Επισκόπηση οικονομικού τύπου
  • [Γ] ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ

  • [08] Συνάντηση ΓΣΕΕ με εργοδότες για το 35ωρο
  • [09] Βραβείο στην Τιτίνα Λοϊζίδου
  • [10] Τραγωδία στον Όλυμπο
  • [Δ] "Η Φωνή της Ελλάδας" - Ειδήσεις από την ομογένεια

    [Ε]

  • [11] Οι ειδήσεις σε τίτλους:
  • [12] Οι ειδήσεις αναλυτικά:
  • [13] Στις 25 και 26 Μαίου 1999 οι πρώτες εξετάσεις του υπουργείου Παιδείας για το Πιστοποιητικό Ελληνομάθειας.
  • [14] " Οικονομία του Απόδημου Ελληνισμού – Για ένα Οικονομικό Δίκτυο του Ελληνισμού .
  • [15] «Να ασκηθεί πίεση προς τον Κλίντον» δηλώνει ο Φίλιπ Κρίστοφερ.
  • [16] Ο Υπουργός Εθνικής ¶μυνας επισκέπτεται το Καϊρο της Αιγύπτου.
  • [17] Εκλογή Επισκόπων στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής.
  • [18] " Μετά τη θύελλα έρχεται η γαλήνη " , δηλώνει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης.
  • [19] Νέα από την Ομογένεια της Αυστραλίας.
  • [20] Η σύζυγος του Αμερικανού αντιπροέδρου στη Θεσσαλονίκη.
  • [21] Επίσκεψη του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας στην Ελληνορθόδοξη Σχολή της Βοστώνης.
  • [22] Συνέδριο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ-Καναδά τον Μάρτιο στην Βοστώνη.
  • [23] Η εφημερίδα «Hellenic Times» βραβεύει ομογενείς φοιτητές .
  • [24] Βραβείο του δημάρχου Τζουλιάνι σε ομογενή επιστήμονα
  • [25] Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στο Κάιρο για την εορτή της Σταυροπροσκυνήσεως.
  • [26] Ελληνικός διαγωνισμός ομορφιάς στην Νέα Υόρκη.
  • [27] Εκδηλώσεις για τον εορτασμό της εθνικής επετείου στις ΗΠΑ.
  • [ΣΤ] ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ.

  • [28] Ο Ελληνισμός της Βενεζουέλας.
  • [Ζ] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ από την ΕΡΑ Σπορ

  • [29] Αναγέννηση Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ
  • [30] Συνέχισαν με νίκες Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός στην Α1
  • [31] Άξια η ομάδα των Βριλησσίων
  • [32] Εκτός πρωταθλήματος η ΑΕΛ
  • [33] Πρόταση στον Ντέμη Νικολαΐδη από τη Στουτγκάρδη
  • [Η] Ο καιρός της ημέρας


    [Α] ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    [01] «Δεν διαπραγματευόμαστε τα εθνικά μας δίκαια», τονίζει ο Γ. Παπανδρέου

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, διεμήνυσε χθες στην Τουρκία από το Βισμπάντεν της Γερμανίας, ότι δεν διαπραγματευόμαστε τα εθνικά μας δίκαια και διέψευσε τις φήμες για επίσκεψή του στην Άγκυρα και συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του.

    Το άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εν τω μεταξύ, τάχθηκε αλληλέγγυο με τη χώρα μας απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις.

    [02] Στην τελική ευθεία το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

    Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι διεργασίες των στελεχών του κυβερνώντος κόμματος, λίγα 24ωρα πριν τη διεξαγωγή του πέμπτου συνεδρίου του.

    Το θερμόμετρο ανέβηκε στην τελευταία συνεδρίαση τής Κεντρικής Επιτροπής, μετά και την αποχώρηση 45 στελεχών του κόμματος, που συνοδεύτηκε από κείμενο αντιεισήγησης του Αντώνη Κοτσακά.

    Ταυτόχρονα έξι μέλη τής Κεντρικής Επιτροπής κατέθεσαν στον προεδρείο δήλωση, στην οποία αναφέρεται ότι σήμερα αμφισβητείται ο κοινωνικός χαρακτήρας του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο πατριωτικός μέσα από γνωστούς χειρισμούς και επιλογές.

    Από την άλλη, στην ομιλία του στη σύνοδο τής κεντρικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, ο ίδιος ο πρωθυπουργός αφού τόνισε ότι βρισκόμαστε στο πιο κρίσιμο σημείο τής κυβερνητικής προσπάθειας και στην τελική φάση για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, επεσήμανε ότι είμαστε ακριβώς στο σημείο που ο αγώνας μας φέρνει αποτελέσματα και αρχίζουν να φαίνονται οι δυνατότητες μιας νέας πορείας.

    Ο Άκης Τσοχατζόπουλος σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία δήλωσε ότι στήριξε, στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει τον Κώστα Σημίτη, και δεν επανέλαβε τη δήλωσή του ότι θα θέσει θέμα ηγεσίας αν το ΠΑΣΟΚ υποστεί μεγάλη ήττα στις ευρωεκλογές.

    Κορυφαία στελέχη της οργάνωσης σε συνεντεύξεις τους στον Τύπο τονίζουν ότι υποστηρίζουν πλήρως τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ δίνοντας ταυτόχρονα έμφαση στην ανάγκη να διατηρηθεί η ενότητα του κόμματος.

    Εν τω μεταξύ, αισιόδοξος για την πορεία της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, εμφανίζεται ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, με δηλώσεις του στην εφημερίδα "Έθνος της Κυριακής".

    Ο κύριος Σημίτης εκφράζει τη βεβαιότητα ότι στις Ευρωεκλογές ο ελληνικός λαός θα ανανεώσει την εμπιστοσύνη του στο ΠΑΣΟΚ και καλεί όσους συντηρούν κλίμα μιζέριας και μεμψιμοιρίας όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

    [03] Συνεχίζεται η επίσημη επίσκεψη Καραμανλή στις ΗΠΑ

    Την Ελληνορθόδοξη Θεολογική Σχόλη στη Βοστόνη επισκέφθηκε χθες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ.

    Ο κ. Καραμανλής παρακολούθησε τη θεία λειτουργία στην εκκλησία του Τιμίου Σταυρού και σε ομιλία του στο "Μαλιότιο" Πολιτιστικό Κέντρο, είπε ότι ο λόγος της επίσημης επίσκεψής του στις ΗΠΑ είναι να πιέσει την αμερικανική κυβέρνηση να γίνει πιο αποφασιστική γι' αυτά που συμβαίνουν στην περιοχή, με τις τουρκικές απειλές, αλλά και να καταγγείλει την αδιάλλακτη στάση της τουρκικής πλευράς στο Κυπριακό.

    Ο κ. Καραμανλής αναφερόμενος στα εθνικά μας θέματα είπε ότι θα πρέπει να κρατούμε ενιαίο μέτωπο αντιμετώπισης και πρόσθεσε ότι δεν μπορούμε να χτίσουμε το αύριο με το διχασμό του χθες.

    Αναφερόμενος στην Ομογένεια, είπε ότι χρειάζεται καλύτερος συντονισμός με την μεγάλη ελληνοαμερικανική κοινότητα ώστε να μπορεί αυτή να παίξει καλύτερα το ρόλο της στον κοινό αγώνα.

    Εξ άλλου σε δήλωσή του στην εφημερίδα "το Βήμα" είπε ότι η Ουάσιγκτον προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία γι αυτήν επίλυση του Κυπριακού μετά τις τουρκικές εκλογές.

    [04] Περιοδεία σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου

    Νέα περιοδεία σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες εγκαινιάζει ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, με στόχο να υπάρξει κοινή δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κυπριακό.

    Πρώτος σταθμός της περιοδείας του κ. Κασουλίδη είναι η Βόννη, όπου σήμερα θα έχει επαφές με το Γερμανό ομόλογό του, Γιόσκα Φίσερ.

    Στη συνέχεια θα μεταβεί στη Βιέννη, όπου θα συναντηθεί με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας, Βόλφγκανγκ Σιούσελ και τελευταίος σταθμός της περιοδείας του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών θα είναι οι Βρυξέλλες.

    [05] Στο τέλος Μαρτίου εγκαθίστανται οι "S-300" στην Κρήτη

    Έως το τέλος Μαρτίου οι πύραυλοι "S-300" θα βρίσκονται στην Κρήτη, δήλωσε χθες ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αποστολάκης, μιλώντας στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου. Επίσης, είπε ότι τα επιτελεία Ελλάδας και Κύπρου επεξεργάζονται το θέμα των νέων εξοπλισμών στη Μεγαλόνησο.

    Ο Κύπριος υπουργός Άμυνας, Γιαννάκης Χρυσοστομής, δήλωσε ότι οι "S-300", με την εγκατάστασή τους στην Κρήτη, θα τεθούν σε πλήρη ανάπτυξη και ο χώρος που θα καλύπτουν θα εξυπηρετεί και την Κύπρο.

    [06] Έντονη κριτική στην κυβέρνηση από το Νίκο Κωνσταντόπουλο

    Έντονη κριτική στην κυβέρνηση για το σύνολο της πολιτικής της εξαπέλυσε χθες ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, σε ομιλία του στο Κιλκίς, από όπου το κόμμα του ξεκίνησε προεκλογική εξόρμηση, ενόψει των Ευρωεκλογών του Ιουνίου.

    [Β] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    [07] Επισκόπηση οικονομικού τύπου

    Η ανοδική πορεία της Σοφοκλέους το τελευταίο διάστημα είναι το θέμα που επικεντρώνουν τα πρωτοσέλιδά τους οι εφημερίδες του οικονομικού τύπου σήμερα.

    Ειδικότερα η εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ δημοσιεύει δυο εκθέσεις για το Χρηματιστήριο Αξιών τής Αθήνας που συγκλίνουν στο ότι οι προοπτικές εξέλιξης του είναι πολύ αισιόδοξες.

    Σε αναλύσεις τους η Credit Suisse First Boston και η Societe Generale προτείνουν τοποθετήσεις σε συγκεκριμένες μετοχές ελληνικών εταιριών αναλύοντας τα στοιχεία των ισολογισμών τους, με ιδιαίτερη αναφορά στο μάνατζμεντ και την επιθετική τους πολιτική για επέκταση στις αγορές του εξωτερικού.

    Άλλα θέματα στην πρώτη σελίδα τής ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ είναι το ρεκόρ κερδών με τζίρο 175 δισεκατομμύρια που έκαναν πέρσι οι εταιρίες πληροφορικής, το φορολογικό "τρικ" με την παρακράτηση του φόρου για το '98 που αναστατώνει την Ολυμπιακή, μια έρευνα για τις καταναλωτικές διατροφικές συνήθειες στην Ευρώπη και η πρεμιέρα διαλόγου για το 35ωρο.

    Η κυριαρχία των αγορών, είτε πρόκειται για μετοχές, είτε για ομολογίες θα επιβεβαιωθεί οριστικά και στην Ελλάδα με το ξεκαθάρισμα τής πολιτικής σκηνής τους δύο επόμενους μήνες, τόσο σε εσωκομματικό επίπεδο στο κυβερνών κόμμα με αφορμή το συνέδριο, όσο και στην ευρύτερη πολιτική σκηνή με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Αυτό υποστηρίζει στο κύριο θέμα της η εφημερίδα ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ σημειώνοντας ότι ήδη είναι τεράστιες οι επενδύσεις στις λεγόμενες " μοντέρνες ελληνικές αξίες" -δηλαδή τα ομόλογα και τις μετοχές- καθώς υπάρχουν 1,3 εκατομμύρια κωδικοί στη Σοφοκλέους, την Παρασκευή η κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου άγγιξε τα 30,3 τρισεκατομμύρια δραχμές ενώ τα ομόλογα που κυκλοφορούν ξεπερνούν τα 26 τρις.

    Άλλα θέματα στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας είναι η σημερινή πρώτη συνάντηση ΓΣΕΕ και εργοδοτών για το 35ωρο, η πλήρης υλοποίηση εντός του έτους του Δεύτερου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, και οι κινήσεις του ΟΤΕ για τη δημιουργία μιας ενιαίας βαλκανικής τηλεπικοινωνιακής αγοράς.

    [Γ] ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ

    [08] Συνάντηση ΓΣΕΕ με εργοδότες για το 35ωρο

    Πραγματοποιείται σήμερα η πρώτη συνάντηση εκπροσώπων της ΓΣΕΕ με εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων με θέμα την εφαρμογή του 35ωρου στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας.

    Η διαδικασία του διαλόγου μεταξύ των δυο πλευρών προβλέπεται μακρά και επίπονη, καθώς το μεν αίτημα για την εφαρμογή του 35ωρου υπήρξε τα τελευταία χρόνια πάγια διεκδίκηση από την πλευρά της ΓΣΕΕ, αλλά οι εργοδοτικές οργανώσεις έχουν επανειλημμένα εκφραστεί αρνητικά για τη μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας χωρίς την αντίστοιχης μείωση των αποδοχών.

    [09] Βραβείο στην Τιτίνα Λοϊζίδου

    Το βραβείο της "Γυναίκας της χρονιάς 1999" απονεμήθηκε στην Τιτίνα Λοϊζίδου, από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Αμερικής. Η κυρία Λοϊζίδου είναι η Κύπρια, που οι ακούραστες προσπάθειες της εναντίον της τουρκικής εισβολής και κατοχής, είχαν αποκορύφωμα την καταδίκη της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την παραβιάσει του δικαιώματος της ιδιοκτησίας στην κατεχόμενη Κερύνεια.

    Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ Σώτος Ζακχέος σε ομιλία του τόνισε ότι τιμώντας την κυρία Λοϊζίδου "τιμούμε στο πρόσωπό της ολόκληρο τον προσφυγικό μας κόσμο, ο οποίος εδώ και 25 χρόνια διατρανώνει με χίλιους δύο τρόπους την αποφασιστικότητα να μην ξεγράψει δικαιώματα και πατρίδες".

    [10] Τραγωδία στον Όλυμπο

    Σε τραγωδία κατέληξε η ορειβατική εξόρμηση για τρία από τα επτά μέλη μιας ορειβατικής ομάδας από τη Θεσσαλονίκη στον Όλυμπο.

    Αργά χθες το βράδυ, μετά από πολύωρες έρευνες, εντοπίστηκαν νεκροί οι ορειβάτες Αντώνης Βλάχος, Θάνος Αδαμαντίδης και Γιάννης Πεολίδης, οι οποίοι ξεκίνησαν από την περιοχή Πέτρα Ολύμπου για να κατακτήσουν την κορυφή Μπαρμπαλιά, σε υψόμετρο 2.500 μέτρων.

    Τις πρωινές ώρες σήμερα άρχισαν οι προσπάθειες για την ανάσυρση των τριών άτυχων ορειβατών, οι οποίοι έχουν εντοπιστεί σε χαράδρα, ανάμεσα στα χωριά Πέτρα και Βροντού.

    [Δ] "Η Φωνή της Ελλάδας" - Ειδήσεις από την ομογένεια

    Αθήνα, 15/03/1999

    [Ε]

    [11] Οι ειδήσεις σε τίτλους:

    [12] Οι ειδήσεις αναλυτικά:

    [13] Στις 25 και 26 Μαίου 1999 οι πρώτες εξετάσεις του υπουργείου Παιδείας για το Πιστοποιητικό Ελληνομάθειας.

    ( της Διαμαντένιας Ριμπά )

    Η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας στα πέρατα της γης αναμφίβολα χρειάζεται σήμερα περισσότερο παρά ποτέ στήριξη . Οι προσπάθειες που καταβάλλονται προς αυτή την κατεύθυνση ίσως να μην είναι επαρκής , όμως δεν μπορούμε και να παραβλέψουμε τα όποια βήματα έχουν γίνει έως τώρα . Έτσι και τώρα το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανταποκρίνεται σε ένα πάγιο αίτημα των απανταχού ελληνόγλωσσων και ελληνομαθών με τη θεσμοθέτηση και χορήγηση του Πιστοποιητικού Ελληνομάθειας .

    Ο ειδικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας για θέματα Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Δημήτρης Χαλκιώτης μίλησε στη ζωντανή ομογενειακή εκπομπή της ΕΡΑ –5 " Οι Έλληνες παντού " για το πιστοποιητικό αυτό , το οποίο όπως τόνισε είναι ο κρατικός τίτλος που δεν υπήρχε μέχρι σήμερα .Το πρόγραμμα και τα εξεταστικά κέντρα έχουν ορισθεί . Η απόκτηση του πιστοποιητικού ελληνομάθειας , λεει ο κ. Χαλκιώτης , έχει διπλή χρησιμότητα αφού θα είναι επίσημα αναγνωρισμένη η γνώση της γλώσσας σε χώρες του εξωτερικού , αλλά και στην Ελλάδα .

    Για πρώτη φορά οι εξετάσεις θα γίνουν μόνο σε χώρες τις Ευρώπης . Στις ΗΠΑ , Αυστραλία οι εξετάσεις έχουν προγραμματιστεί να γίνου του χρόνου , αφού όπως ανέφερε ο κ. Χαλκιώτης , χρειάζεται μια σοβαρή προετοιμασία και η ανάλογη οργανωτική δομή . " Ο θεσμός πρέπει να πετύχει και όλα πρέπει να είναι άψογα στη διοργάνωση , γι΄ αυτό επικεντρώσαμε το ενδιαφέρον μας μόνο στην Ευρώπη " , κατέληξε ο κ. Χαλκιώτης .

    Το Πιστοποιητικό Ελληνομάθειας θα χορηγείται κατόπιν εξετάσεων , που θα διοργανώνει το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας – ΚΕΓ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό . Οι υποψήφιοι θα εξετάζονται σε τέσσερα επίπεδα , όπως τέσσερις θα είναι και οι δεξιότητες στις οποίες θα αξιολογούνται , δηλαδή κατανόηση και παραγωγή γραπτού κειμένου , κατανόηση και παραγωγή προφορικού λόγου.

    Οι πρώτες εξετάσεις έχουν οριστεί από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας για τις 25 και 26 Μαίου 1999. Αιτήσεις γίνονται δεκτές μέχρι τις 30 Μαρτίου 1999 στα εξεταστικά κέντρα . Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το ΚΕΓ στον αριθμό 031- 459101 . Υπεύθυνος του Τμήματος Στήριξης και Προβολής της Γλώσσας ο κ. Στάθης Ευσταθιάδης .

    [14] " Οικονομία του Απόδημου Ελληνισμού – Για ένα Οικονομικό Δίκτυο του Ελληνισμού .

    ( της Διαμαντένιας Ριμπά )

    Το Ινστιτούτο Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών " Ανδρέας Παπανδρέου " και ο Τομέας Απόδημου της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ διοργάνωσαν το Σάββατο 13 Μαρτίου ημερίδα με θέμα

    " Οικονομία του απόδημου Ελληνισμού – Για ένα οικονομικό δίκτυο του Ελληνισμού ". Στόχος της ημερίδας η αναζήτηση και η καθιέρωση δικτύου επικοινωνίας στο παγκόσμιο χώρο μεταξύ των ελλήνων επιχειρηματιών .Στην ημερίδα εξετάστηκαν οι όροι και οι προϋποθέσεις δημιουργίας του δικτύου αυτού . Να τονίσουμε ότι εδώ και καιρό έχει αρχίσει η συζήτηση για τη στρατηγική ανάπτυξης των Θεσμικών Δικτύων του Ελληνισμού .

    Στην ημερίδα έλαβαν μέρος εκπρόσωποι της κυβέρνησης , διαπρεπείς έλληνες καθηγητές , πρόεδροι οργανισμών που ασχολούνται με την ανάπτυξη του εμπορίου και των οικονομικών δεσμών με άλλες χώρες , εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.α. Τρεις ήταν οι ενότητες της ημερίδας :

    Α΄ Η οικονομική διάσταση του ανθρωποσυνόλου των αποδήμων

    Β΄ Οι όροι ένταξης των ομογενών πρώτης και τρίτης γενιάς στο κοινωνικοοικονομικό γίγνεσθαι των χωρών υποδοχής στις πέντε ηπείρους και

    Γ΄ Το σημερινό θεσμικό πλαίσιο.

    Όπως τόνισε στην ομιλία του ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γρηγόρης Νιώτης οι αρχές της πολιτικής αυτής , τα μέτρα και τα πρακτικά μέσα υλοποίησης της έχουν προσδιοριστεί με σαφήνεια .

    " Ο έλληνας της Διασποράς , είναι και γίνεται ο επιτυχημένος του είδους , γεννώνται ιδέες που τις μετατρέπει με εργασία μέθοδο και ενίοτε τύχη , σε εφαρμόσιμους κανόνες της αγοράς . Διαπιστώνεται η ανάγκη να προσδιορισθούν τα χαρακτηριστικά της ελληνικής παρουσίας στο παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι " , τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Νιώτης , ο οποίος αναφέρθηκε και στην προσπάθεια του ΣΑΕ - Ευρώπης να δημιουργήσει ως πιλότο μια ολοκληρωμένη οργάνωση ενός Διεθνούς Οικονομικού Δικτύου Ελληνισμού .

    Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού χαιρετίζοντας την έναρξη της ημερίδας εξέφρασε την αισιοδοξία του για την μελλοντική ανάπτυξη της αμφίδρομής σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Απόδημου Ελληνισμού . Ο κ. Λαμπρινίδης κατέθεσε τους δικούς του προβληματισμούς για το πώς μπορεί να βοηθηθεί ο έλληνας της Διασποράς . Ο ΓΓΑΕ αναφέρθηκε στο έργο της Γραμματείας , που τα τελευταία έτη έχει αρχίσει τη συστηματική καταγραφή των δραστηριοτήτων των αποδήμων , με στόχο τη χάραξη κινήσεων για την επίλυση των προβλημάτων τους .Πρέπει να ανοιχτούν δρόμου επικοινωνίας , είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λαμπρινίδης , και δεν είναι απαραίτητο σε όλα να είναι μέσα η κυβέρνηση , αρκεί να έχουμε ανοιχτά τα αυτιά μας και να είμαστε σε άμεση επαφή με τους απόδημους . Το ΥΠΕΞ μπορεί να αναλάβει το συντονισμό των όλων κινήσεων .

    Ο ΓΓΑΕ τόνισε επίσης την ανάγκη στήριξης των ομογενών μας σε χώρες της πρώην ΕΣΣΔ μέσω διαφόρων προγραμμάτων και τη δημιουργία υποδομών , που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη της οικονομίας των περιοχών αυτών . Επίσης ο κ. Λαμπρινίδης μίλησε και για την Παγκόσμια Συνέλευση του Ελληνισμού που θα φέρει κοντά στην Ελλάδα διαπρεπείς έλληνες του εξωτερικού . Ήδη η προσυνεδριακές συναντήσεις έχουν ξεκινήσει με στόχο την ίδρυση της ΠΣΕ το 2000 .

    Στην ημερίδα μίλησε και ο υφυπουργό Οικονομικών κ. Γ. Δρυς , ο οποίος αναφέρθηκε στο φορολογικό καθεστώς που ισχύει για τους αποδήμους και τις διευκολύνσεις που παρέχει το ελληνικό κράτος στους ομογενείς επιχειρηματίες.

    [15] «Να ασκηθεί πίεση προς τον Κλίντον» δηλώνει ο Φίλιπ Κρίστοφερ.

    (της ανταποκρίτριας της ΕΡΑ 5 Ι. Φραγκούλη)

    Την ανάγκη να αυξηθεί η πίεση,προς τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπιλ Κλίντον, να βοηθήσει στην εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, μετά τη σύλληψη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν,ώστε να δεσμευτεί κατά το επικείμενο συνέδριο της Παγκόσμιας Συντονιστικής

    Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), να αναλάβει πρωτοβουλία για την επίλυση του Κυπριακού, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Φίλιπ Κρίστοφερ, σε πρόσφατη συνέντευξή του στην ΕΡΑ-5.

    Ο κ. Κρίστοφερ, που συνυπέγραψε την πρόσφατη επιστολή Τσακόπουλου προς τον Αμερικανό Πρόεδρο, επικαλείται τη συνάντηση της 3ης Δεκεμβρίου 1998 στο Λευκό Οίκο, όπου ο Μπιλ Κλίντον ενώπιον δώδεκα Ελλήνων ομογενών παραγόντων είπε ότι θα παρέμβει προσωπικά για

    το Κυπριακό.

    Οι τελευταίες εξελίξεις, μετά τη σύλληψη του Οτσαλάν, έχουν ενισχύσει την Τουρκία, είπε ο κ. Κρίστοφερ, που εκμεταλλεύθηκε την περίπτωση, προκαλώντας νέα ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Εμείς ζητούμε από τον Πρόεδρο Κλίντον να παρέμβει, ώστε να καταδικαστεί η τουρκική προκλητικότητα για να συνεχισθεί η πορεία που είχε σχεδιάσει ο ίδιος για το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά.

    Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ είπε ότι προβληματα στο χειρισμό των ελληνοτουρκικών από την Ουάσιγκτον έχει προκαλέσει η συμμαχία Ισραήλ - Τουρκίας, η οποία προωθείται από το εβραϊκό λόμπι, στην αμερικανική πρωτεύουσα προς όφελος των τουρκικών συμφερόντων.

    Τέλος, ο Φίλιπ Κρίστοφερ επισήμανε ότι η αμερικανική πολιτική θα πρέπει να εξασφαλίσει την τήρηση του επτά προς δέκα στη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα και την Τουρκία, αντίστοιχα.

    [16] Ο Υπουργός Εθνικής ¶μυνας επισκέπτεται το Καϊρο της Αιγύπτου.

    Οι υπουργοί Αμυνας Ελλάδας και Αιγύπτου κύριοι Ακης Τσοχατζόπουλος και Χουσεϊν Ταντάουϊ είχαν προχθες συνάντηση στο Κάιρο της Αιγύπτου,με την ευκαιρία της έκθεσης ``Αλέξανδρος 2000`` που εγκαινίασε προχθές στο Κάιρο ο υπουργός Εθνικής ¶μυνας ¶κης Τσοχατζόπουλος.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση εξετάστηκαν θέματα που αφορούν την αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών καθώς και την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Τσοχατζόπουλος επισήμανε την κοινή σχέση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, όπως αυτή προκύπτει από την ιστορία των δύο χωρών. Ο κ. Τσοχατζόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι : «η καλύτερη συνεργασία στην άμυνα είναι να προωθήσεις τον κοινό πολιτισμό, που θωρακίζει τις σχέσεις μεταξύ των δύο λαών».

    Να σημειώσουμε ότι η έκθεση ``Αλέξανδρος 2000`` πραγματοποιείται σε χώρο δίπλα στην Οπερα και το Μουσείο, στο κέντρο του Καϊρου

    Εξάλλου, ο κ.Τσοχατζόπουλος, συναντήθηκε προχθές στο Κάιρο, με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Πέτρο Ζ'. Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Αμύνης εξήρε τον ρόλο της Ορθοδοξίας για την εμβάθυνση και εμπέδωση της φιλίας και της συνεργασίας μεταξύ του ελληνικού και του αιγυπτιακού λαού.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος εκτίμησε ότι : « μετά τις δυσκολίες του παρελθόντος φαίνεται ότι είμαστε σε μία ειρηνική περίοδο που δίνει νέες προοπτικές ανάπτυξης των σχέσεων στο οικονομικό, κοινωνικό, αλλά και πολιτισμικό επίπεδο».

    Διαβεβαίωσε, επίσης, τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας και της Αιγύπτου έχουν άριστες σχέσεις, συνεργάζονται πολύ στενά σε στρατιωτικό και σε στρατηγικό επίπεδο και με τη συνεργασία τους αυτή αποτελούν ένα βασικό συντελεστή αναβάθμισης των καλών σχέσεων των δύο χωρών.

    Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας δώρησε στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας ένα εγκόλπιο και από την πλευρά του ο κ. Πέτρος Ζ' δώρησε στον κ. Τσοχατζόπουλο ένα δίσκο με το θηρεό του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

    [17] Εκλογή Επισκόπων στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

    (της Ιουστίνης Φραγκούλη)

    Την εκλογή τριών νέων επισκόπτων, για την κάλυψη των τριών κενών επισκοπικών θέσεων στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής, αποφάσισε χθες Σάββατο, η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης, επιλέγοντας τους κορυφαίους των τριτοπροσώπων καταλόγων που είχε

    προτείνει η Επαρχιακή Σύνοδος των Ιεραρχών της Αμερικής, κατά την τακτική εαρινή της σύνοδο.

    Ετσι, στην Ατλάντα, εκλέχθηκε ο Τρωάδος Αλέξιος, ο οποίος ήταν βοηθός επισκόπου μέχρι σήμερα, εκτελώντας χρέη τοποτηρητού στην ίδια επισκοπή.

    Στη Νέα Υερσέη τοποθετήθηκε ο Κομάνων Γεώργιος, ο οποίος υπηρετούσε ως βοηθός επίσκοπος στην περιοχή της Ουάσιγκτον. Τέλος, για την επισκοπή του Ντιτρόιτ εκλέχθηκε ο αρχιμανδρίτης Νικόλαος Πισσάρης, που ήταν πρωτοπρεσβύτερος του Τιμίου Σταυρού στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Ο επίσκοπος Νικόλαος χειροτονήθηκε ιερέας στο

    Ντένβερ, όπου κατοικούν μέλη της οικογένειας του και υπηρέτησε επί σειρά ετών επικεφαλής της επισκοπής Πίτσμπουργκ, όπου μητροπολιτης είναι σήμερα ο Αίνου Μάξιμος.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Επαρχιακή Σύνοδος των Ιεραρχών της Αμερικής θα αριθμεί πλέον εννέα μέλη.

    [18] " Μετά τη θύελλα έρχεται η γαλήνη " , δηλώνει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης.

    ( της Διαμαντένιας Ριμπά )

    Ελληνικός πολιτιστικός μήνας και στην Αυστραλία , με εκδηλώσεις που φέρουν την πατρίδα πιο κοντά στους απόδημους , αλλά και τον πολιτισμός της Ελλάδας στους αυστραλούς υπηκόους . Εδώ και 13 χρόνια οι ομογενείς μας διοργανώνουν τους " Αντίποδες " κάθε Μάρτιο με επίκεντρο την " ελληνόφωνη" Μελβούρνη . Ο μήνας αυτός έχει επιλεγεί γιατί συμπίπτει με την εθνική μα γιορτή της 25ης Μαρτίου .

    Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης Γιώργος Φουντάς μίλησε στη ζωντανή ομογενειακή εκπομπή της ΕΡΑ-5 " Οι Έλληνες παντού " για τη γιορτή και τις εκδηλώσεις αυτές . Φέτος η γιορτή θα γίνει στις 27 Μαρτίου στην " Ελληνική γωνιά " παρουσία του Πρωθυπουργού της Πολιτείας Βικτόριας . Ο κ. Φουντάς αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις θεατρικές παραστάσεις έργων ελλήνων μεταναστών της Αυστραλίας , που ανέβηκαν στο πλαίσιο του Ελληνικού Πολιτιστικού Μήνα " Αντίποδες " .

    " Τώρα , λεει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης , προσανατολιζόμαστε στη δημιουργία μιας μόνιμης θεατρικής στέγης στη Μελβούρνη . Αυτό έπρεπε να έχει γίνει ήδη από χρόνια . Υπάρχει μια αίθουσα της κοινότητας παραπλεύρως της ελληνικής εκκλησίας . Πιστεύω ως το τέλος του χρόνου να είναι έτοιμη , ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα στους ντόπιους καλλιτέχνες να δουλέψουν ανεμπόδιστα . Η κοινότητα θέλει και πρέπει να στηρίξει την πνευματική ζωή των ελλήνων στη Μελβούρνη , ώστε να διατηρήσουμε τη γλώσσα και τις παραδόσεις , λεει ο κ. Φουντάς "

    Στα τέλη Μαρτίου έχει προγραμματισθεί και το Πρώτο Συνέδριο Νεολαίας Αυστραλίας , που θα διεξαχθεί στη Μελβούρνη ."

    " Αναμένουμε το ΓΓΑΕ κ. Σταύρο Λαμπρινίδη και τον Πρόεδρος του ΣΑΕ ντριου θενς . Θα πρέπει να πούμε ότι υπήρξε μια διαφορά μεταξύ των αντιπροσώπων του ΣΑΕ . Ας την αφήσουμε για μας και νομίζω ότι ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός να λύσουμε τα προβλήματα . Στην πολιτική , αλλά και γενικά στη ζωή σε μια ή δύο ημέρες μπορούν να συμβούν πολλά , δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης".

    Σε ερώτηση αν η νεολαία Μελβούρνης θα λάβει μέρος στο συνέδριο , ο κ. Φουντάς είπε τα εξής : " Η νεολαία οργανώνει το Συνέδριο .Εγώ μιλάω για διαφορές από πλευράς της κοινότητας Μελβούρνης .Η διαφορές υπήρξαν σημαντικές , έχουμε δηλώσει προς το παρόν αποχή μέχρι να διευθετηθούν . Αν λυθούν έως τότε θα λάβει και η κοινότητα μας μέρος . Όπως δήποτε όμως το συνέδριο θα γίνει . Καλύτερα να μείνουμε σε αυτά που μας ενώνουν . Σαν έλληνες έχουμε τις διαφορές μας , όμως και από αυτές κάποιες φορές πηγάζουν δημιουργικά πράγματα .Όπως λέμε μετά από την θύελλα έρχεται η γαλήνη " .

    [19] Νέα από την Ομογένεια της Αυστραλίας.

    ΕΡΑ 5 - Σίδνεϊ

    Στην αδελφοποιημένη με την Γλυφάδα, δημαρχία του προαστίου Rocdale, και με την μαζική συμμετοχή της παροικίας, πραγματοποιήθηκε χθες το πανηγυρικό άνοιγμα του 17ου Ελληνικού Φεστιβάλ του Σίδνεϊ που διοργανώνει η κεντρική Ελληνική Κοινότητα της πόλης.

    Από την κεντρική εξέδρα στην οδό BAY Street, της περιοχής Brighton Le Sands, παρήλασαν δεκάδες ομογενειακά χορευτικά συγκροτήματα και καλλιτέχνες. Η εκδήλωση κράτησε μέχρι τις βραδινές ώρες. Χιλιάδες ομογενείς επισκέφθηκαν τα περίπτερα και παρακολούθησαν τις συναυλίες και τις άλλες παραστάσεις.

    Πολλοί ήταν Δε οι επίσημοι, καθώς εκπροσωπήθηκαν τόσο η ομοσπονδιακή όσο και η πολιτειακή συμπολίτευση και αντιπολίτευση.

    Τα εγκαίνια έγιναν από τον πρωθυπουργό της ΝΝΟ, κ. Μπομπ Καρρ, ο οποίος τόνισε πως θέλει να δει το ελληνικό φεστιβάλ να παίζει ενεργό ρόλο του χρόνου στη φιλοξενία των επισκεπτών που θα έρθουν στο Σίδνεϊ για την Ολυμπιάδα.

    Είπε μάλιστα, πως επιδιώκει να φέρει στο Σίδνεϊ, στους προσεχείς μήνες, τον Δήμαρχο Αθηναίων Δημήτρη Αβραμόπουλο, για τον οποίο, είπε ότι μελλοντικά μπορεί να εξελιχθεί σε σημαντικό παράγοντα της ελληνικής πολιτικής σκηνής.

    Ο κ. Καρρ αναφέρθηκε ακόμη στην έκθεση αρχαιοτήτων που θα στείλει η Ελλάδα στην Ολυμπιακή πόλη του 2000 και είναι η μεγαλύτερη που βγαίνει ποτέ από τα ελληνικά σύνορα, αλλά και η μεγαλύτερη που θα φιλοξενήσει το Σϊδνεϊ.

    Ο κ. Καρρ ενεθάρρυνε την ελληνική νεολαία της Αυστραλίας να μιλά την ελληνική γλώσσα και ανακοίνωσε ότι, η κυβέρνησή του εάν επανεκλεγεί στις εκλογές αυτού του μηνός, θα καθιερώσει την διδασκαλία των Ελληνικών, εκτός από την δευτεροβάθμια εκπαίδευση και στα δημοτικά Σχολεία.

    Χαιρετισμούς απηύθυναν, εκπρόσωποι τού ομοσπονδιακού πρωθυπουργού Τζων Χάουαρντ, τού αρχηγού της ομοσπονδιακής αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κιμ Μπήζλεϊ της αρχηγού της πολιτειακής αντιπολίτευσης, Κέρρι Τσικαρόφσκι, ο δήμαρχος της περιοχής, ενώ παραβρέθηκαν και άλλοι επίσημοι.

    Τα πλείστα των χειροκροτημάτων, για άλλη μια φορά, απέσπασε, ο πρώην πρωθυπουργός της Αυστραλίας, και ιδιαίτερα δημοφιλής στην ομογένεια, κ. Γκοφ Γουίτλαμ.

    ¶παντες οι αγγλόφωνοι ομιλητές αναφέρθηκαν στην συνεισφορά της ελληνικής παροικίας στην ανάπτυξη του σύγχρονου αυστραλιανού κράτους.

    Τόνισαν το εύστοχο της επιλογής να γίνεται το άνοιγμα του Φεστιβάλ στο συγκεκριμένο παραλιακό προάστιο, η πληθυσμιακή σύνθεση του οποίου αντικατοπτρίζει πλήρως το πολυεθνικό και πολυπολιτισμικό μωσαϊκό της σημερινής Αυστραλίας.

    Ορισμένοι μάλιστα πολιτικοί, επιχείρησαν να πουν δυο λόγια στα ελληνικά, ενώ προσπάθησαν εμμέσως πλην σαφώς να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη, καθώς η πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας, σε δύο εβδομάδες θα έχει εκλογές.

    Από την πλευρά της Ελληνικής Κοινότητας μίλησαν ο πρόεδρος της κ. Σάββας Σαββίδης και από το Φεστιβάλ ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, κ. Μιχάλης Τσιλίμος. Και οι δύο ευχαρίστησαν την ομογένεια για την συμπαράσταση και ενεργό συμμετοχή και υποσχέθηκαν να παρουσιάζουν κάθε χρόνο όλο και καλύτερες ποιοτικά εκδηλώσεις.

    Δυσμενώς σχολιάσθηκε η απουσία από την εκδήλωση, του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Σίδνεϊ, αν και είναι γνωστό ότι την τελευταία περίοδο η γενική πρόξενος κ. Ρόζα Ιερεμία και η Κοινότητα δεν έχουν τις καλύτερες των σχέσεων.

    Ένας από τους χορηγούς του Φεστιβάλ, είναι και η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, η οποία μεταξύ των άλλων ενίσχυσε και την έλευση στην Αυστραλία αυτή την περίοδο, της ερμηνεύτριας Ξανθίππης Καραθανάση για εμφανίσεις στα ελληνικά φεστιβάλ.

    Η μεγάλη επιτυχία πάντως της χθεσινής εκδήλωσης, επισκιάσθηκε από την κλοπή $30.000 από τα έσοδα του Φεστιβάλ. ¶γνωστοι βρήκαν και άρπαξαν το κουτί με τα χρήματα, που θα πρέπει να τονισθεί, ότι είχαν συγκεντρωθεί με πολύ κόπο και προσφορά πολύωρης εθελοντικής εργασίας.

    Τέλος να αναφερθεί ότι ο μήνας Μάρτης περιλαμβάνει και άλλες μαζικές συγκεντρώσεις της ομογένειας. Την ερχόμενη Κυριακή θα εορτάσει την εθνική μας επέτειο, στο προαύλιο του γνωστού Όπερα Χάουζ, η κεντρική Κοινότητα.

    Την μεθεπόμενη Κυριακή, στον ίδιο χώρο, και για τον ίδιο σκοπό, θα βρίσκεται εκεί η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας με τις Ενορίες- Κοινότητές της, και τους άλλους φορείς που την πλαισιώνουν.

    [20] Η σύζυγος του Αμερικανού αντιπροέδρου στη Θεσσαλονίκη.

    Η κα Τίπερ Γκορ, σύζυγος του Αμερικανού Αντιπροέδρου Αλ Γκορ, θα είναι η κύρια ομιλήτρια σε φόρουμ για τον Εθελοντισμό που διοργανώνει, σήμερα και αύριο, στη συμπρωτεύουσα, ο Σύλλογος Αποφοίτων του αμερικανικού Κολεγίου "Ανατόλια" της Θεσσαλονίκης.

    Οι απόφοιτοι του Κολεγίου "Ανατόλια" έχουν αρχίσει μια πανελλαδική εκστρατεία για την εξάπλωση των ιδεών του Εθελοντισμού και η κα Γκορ, μια κατ' εξοχήν εθελόντρια στις ΗΠΑ, θα μιλήσει για την προσωπική της πείρα.

    Σε δείπνο που θα παρατεθεί μετά το φόρουμ, την κα Γκορ θα υποδεχθούν ο υπουργός Εθνικής ¶μυνας κ. ¶κης Τσοχατζόπουλος, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Ευ. Βενιζέλος, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ. Ιω. Μαγκριώτης, ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γρ. Νιώτης, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Κ. Παπαδόπουλος και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Βασ. Παπαγεωργόπουλος.

    [21] Επίσκεψη του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας στην Ελληνορθόδοξη Σχολή της Βοστώνης.

    Την Ελληνορθόδοξη θεολογική σχόλη στη Βοστώνη επισκέφθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ. Ο κ. Καραμανλής παρακολούθησε τη θεία λειτουργία στην εκκλησία του Τιμίου Σταυρού και σε σύντομη ομιλία του στο ``Μαλιότιο`` Πολιτιστικό Κέντρο αναφέρθηκε στις κρίσιμες ώρες που περάνει η χώρα, λέγοντας, ωστόσο, ότι δεν πρόκειται να ασκήσει κριτική

    και να αναφερθεί στην πολιτική κατάσταση και τα κόμματα της Ελλάδας. Ο κ.Καραμανής εξήγησε ότι ο λόγος της επίσημης επίσκεψής του στις ΗΠΑ είναι να πιέσει την αμερικανική κυβέρνηση να γίνει πιο αποφασιστική γι`αυτά που συμβαίνουν στην περιοχή, με τις τουρκικές απειλές, αλλά και να καταγγείλει την αδιάλλακτη στάση της

    τουρκικής πλευράς στο Κυπριακό.

    Ο κ. Καραμανλής είπε : « σε ό,τι αφορά τα εθνικά θέματα θα πρέπει να κρατούμε ενιαίο μέτωπο αντιμετώπισης» και πρόσθεσε ότι : «δεν μπορούμε να χτίσουμε το αύριο με το διχασμό του χτές». Αναφερόμενος στην Ομογένεια, είπε ότι χρειάζεται καλύτερος συντονισμός με την μεγάλη ελληνοαμερικανική κοινότητα ώστε να μπορεί αυτή να παίξει καλύτερα το ρόλο της στον κοινό αγώνα.

    [22] Συνέδριο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ-Καναδά τον Μάρτιο στην Βοστώνη.

    (ΜΠΕ)

    Mε στόχο την συνέχιση των προσπαθειών για τη διεθνοποίηση και αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού η Παμποντιακή Oμοσπονδία ΗΠΑ- Καναδά θα πραγματοποιήσει στα τέλη Μαρτίου το συνέδριο της στην Βοστώνη.

    Όπως διαβάζουμε στο ΜΠΕ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Παμποντιακή Ομοσπονδία αναφέρεται μεταξύ άλλων : "Υλοποιώντας την απόφαση του 4ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Ποντιακού Ελληνισμού, για να κλιμακωθούν οι ενέργειες του Ποντιακού Ελληνισμού για προώθηση της ιδέας του Απόδημου Ελληνισμού και της διεθνοποίησης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, η Παμποντιακή Oμοσπονδία ΗΠΑ-Καναδά διοργάνωσε τον Ιούνιο του 1998 συνέδριο στην Νέα Υόρκη με θέματα: "Τουρκικές κυβερνήσεις και εθνικές εκκαθαρίσεις" και "O ρόλος του Απόδημου Ελληνισμού στην προώθηση των εθνικών θεμάτων".

    Το συνέδριο αυτό σημείωσε επιτυχία, με την κατάθεση Υπομνήματος Ιστορικής και Νομικής τεκμηρίωσης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, στη Διεύθυνση της Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, του O.Η.Ε στη Ν.Υόρκη από την Oμοσπονδία μας και την Πανελλήνια Oμοσπονδία Ποντιακών Σωματείων, καθώς και τις ομοσπονδίες όλου του κόσμου.

    "Στη συνέχεια με έγγραφο που λάβαμε από τη Διευθύντρια του γραφείου της Υπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Νέα Υόρκη, μας πληροφόρησαν ότι έχουν διαβιβάσει το Υπόμνημα με όλο το συνοδευτικό corpus των τεκμηρίων στην Υπατη Αρμοστή του O.Η.Ε για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κ. Mary Robinson, στη Γενεύη. Ο δρόμος όμως για την διεθνοποίση είναι ακόμα μακρύς και δύσκολος. Συνεχίζοντας τις προσπάθειες που ξεκινήσαμε, τονίζεται στην ανακοίνωση, προσπαθούμε να προωθήσουμε τα δίκαια του Ελληνισμού συντονίζοντας στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας τη δράση του Oμογενειακού Ελληνισμού της Αμερικής, αλλά και όλου του κόσμου.

    Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας η Παμποντιακή θα συγκαλέσει σις 30 Απριλίου έως 2 Μαϊου 1999 στη Βοστώνη συνέδριο με τα εξής θέματα :

    Α) Η προσφορά του Oικουμενικού Απόδημου Ελληνισμού στην προώθηση του Ελληνικού Πολιτισμού και της ταυτότητας του.

    Β) Η ενεργοποίηση της Απόδημης Νεολαίας.

    Γ) Η προώθηση των πάγιων εθνικών θεμάτων, μεταξύ των οποίων και η αναγνώριση από την Τουρκία και τους Διεθνείς οργανισμούς της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

    Δ) Oρισμός Παγκοσμίου Συντονιστικού Oργάνου του Ποντιακού Ελληνισμού (σύμφωνα και με τις αποφάσεις του Β, Γ και Δ' Παγκόσμιου Συνεδρίου).

    Στο συνέδριο αυτό, που διοργανώνεται με τη συνεργασία όλων των Oμογενειακών Oργανώσεων της Αμερικής και του Καναδά, κυρίως όμως με τη μόνιμη υποστήριξη του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, κλήθηκαν να συμμετέχουν Oμοσπονδίες από όλο τον κόσμο, πολιτειακοί και πολιτικοί παράγοντες από τις Η.Π.Α εκπρόσωποι των κομμάτων από την Ελλάδα και εκπρόσωποι των Μ.Μ.Ε. Παράλληλα έχουν κληθεί να συμμετάσχουν κορυφαίοι επιστήμονες, Ελληνες και ξένοι από όλον τον κόσμο.

    [23] Η εφημερίδα «Hellenic Times» βραβεύει ομογενείς φοιτητές .

    Πενήντα ελληνικής καταγωγής αριστούχοι φοιτητές πανεπιστημίων των Ηνωμένων Πολιτειών θα βραβευθούν κατά τη "μεγάλη βραδιά" των υποτροφιών που διοργανώνει η αγγλόφωνη εφημερίδα Hellenic Times (Ελληνικοί Καιροί) στο "Χίλτον" της Νέας Υόρκης στις 14 Μαϊου.

    Το ποσό των 75.000 δολαρίων θα διανεμηθεί με υποτροφίες των 1.000 και 5.000 δολ. στους αριστεύσαντες φοιτητές, ανάλογα με την επίδοσή τους αλλά και με τον κλάδο της επιστήμης που επέλεξαν.

    Τιμώμενα πρόσωπα της βραδιάς θα είναι δύο γυναίκες ομογενείς που διαπρέπουν στην αμερικανική τηλεόραση. Πρόκειται για τη Θάλεια Ασσούρα, δημοσιογράφο και την Πόλα Κέιλ, ηθοποιό.

    Η Θάλεια Ασσούρα, γεννημένη στο Λόντον του Καναδά, ύστερα από μια επιτυχημένη καριέρα σε διάφορα καναδικά και αμερικανικά τηλεοπτικά κανάλια, σήμερα είναι η παρουσιάστρια του πρωινού δελτίου ειδήσεων στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS.

    Η Πόλα Κέιλ εμφανίζεται στο τηλεοπτικό σίριαλ "Πρόβιντενς", που σημειώνει τη μεγαλύτερη επιτυχία της χρονιάς. Γεννημένη στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ από τον Τομ και τη Τζόι Κορολόγος, σπούδασε ηθοποιός στο Σικάγο και έπαιξε σε διάφορα τηλεοπτικά προγράμματα της αμερικανικής τηλεόρασης. Θεωρείται επιτυχημένη ηθοποιός και είναι σύζυγος του επίσης γνωστού μουσικού Μπένετ Κέιλ.

    [24] Βραβείο του δημάρχου Τζουλιάνι σε ομογενή επιστήμονα

    Με το βραβείο του δημάρχου της πόλης για την αρίστευση στις επιστήμες και την τεχνολογία για το 1998, τιμήθηκε ο Δρ. Αντρέας Ακριβός, καθηγητής επιστημών και μηχανικής στο City College της πολιτείας της Νέας Υόρκης και διευθυντής του Ινστιτούτου Φυσικοχημικής Υδροδυναμικής του κολεγίου.

    Το βραβείο απονεμήθηκε από τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης Ρούντολφ Τζουλιάνι σε ειδική τελετή στη δημαρχιακή κατοικία στις 10 Μαρτίου. Ακολούθησε δεξίωση, τη χορηγία της οποίας ανέλαβε το Κέντρο Τεχνολογίας της Νέας Υόρκης και η οικογένεια Ρούντιν.

    O καθηγητής Ακριβός, ο οποίος τιμήθηκε για την προσφορά του στα μαθηματικά, τη φυσική και τη μηχανική, είναι το δεύτερο μέλος του διδακτικού προσωπικού του κολεγίου που τιμάται με αυτό το βραβείο. Το 1995 το βραβείο απονεμήθηκε στην καθηγήτρια φυσικής του κολεγίου δρ. Μίριαμ Σάρασικ.

    Το βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο από τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης στους καλύτερους επιστήμονες και μηχανικούς της πόλης για να υπογραμμιστεί η σημασία των επιστημών και της τεχνολογίας και να αναγνωριστεί ο ρόλος των μελών της επιστημονικής κοινότητας στην αντιμετώπιση των κοινωνικών και οικονομικών ζητημάτων που αφορούν την πόλη.

    Oι τιμώμενοι επιλέγονται μεταξύ των πιο διακεκριμένων επιστημόνων και μηχανικών που συγκεντρώνει η Ακαδημία Επιστημών της Νέας Υόρκης. Τα βραβεία απονέμονται από τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης σε συνεργασία με την Ακαδημία και την Υπηρεσία Πολιτιστικών Υποθέσεων.

    O καθηγητής Ακριβός είναι διεθνώς γνωστός για το έργο του στη μηχανική των υγρών, τις ασυμπτωτικές μεθόδους και τα εφαρμοσμένα μαθηματικά σε προβλήματα χημικής μηχανικής. Η συνεισφορά του στη σύγχρονη θεωρία της μηχανικής των υγρών είναι εξαιρετικά σημαντική.

    O καθηγητής Ακριβός τιμήθηκε με το βραβείο γιατί έφερε σε συνεργασία φυσικούς, μαθηματικούς, χημικούς και μηχανικούς για να μελετήσουν το δύσκολο θέμα της δυναμικής και της μεταφοράς των ιδιοτήτων των υγρών, συμπεριλαμβανομένων των υγρών που απαντώνται στα βιολογικά συστήματα.

    O Αντρέας Ακριβός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1928. Πήρε το πτυχίο του στη χημική μηχανική από το πανεπιστήμιο του Syracuse το 1950 και το μεταπτυχιακό και διδακτορικό του δίπλωμα από το πανεπιστήμιο της Μινεσότα το 1951 και το 1954, αντίστοιχα.

    Το 1954 εντάχθηκε στο διδακτικό προσωπικό του πανεπιστημίου Berkeley στην Καλιφόρνια και το 1962 έγινε καθηγητής χημικής μηχανικής στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ. Το 1988 έγινε καθηγητής Επιστημών και Μηχανικής στο City College.

    Το 1977 έγινε μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Μηχανικής και το 1991 μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών. Το 1993 έγινε μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών και είναι ένα από τα λίγα άτομα που κατάφεραν να εκλεγούν και στα τρία αυτά διακεκριμένα σώματα. Στη σταδιοδρομία του έχει τιμηθεί, εξάλλου, με πολυάριθμα βραβεία.

    [25] Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στο Κάιρο για την εορτή της Σταυροπροσκυνήσεως.

    Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Πέτρος ιερούργησε χθες, Κυριακή, εορτή της Σταυροπροσκυνήσεως, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου, στο Κάιρο. Στη Λειτουργία παρέστησαν ο υπουργός Εθνικής ¶μυνας κ. ¶κης Τσοχατζόπουλος, οι πρέσβεις της Ελλάδας και της Κύπρου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας, ο πρόεδρος της Αραβορθόδοξης Κοινότητας και πλήθος κόσμου.

    Το Σάββατο 13 Μαρτίου ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας παρέστη στα εγκαίνια της Έκθεσης "Αλέξανδρος 2000" στην Όπερα Καίρου.

    [26] Ελληνικός διαγωνισμός ομορφιάς στην Νέα Υόρκη.

    Η Πολιτιστική Επιτροπή της Oμοσπονδίας Ελληνικών Σωματείω Μείζονος Νέας Υόρκης διοργανώνει τα Καλλιστεία "Μις Ανεξαρτησία 1999," που θα διεξαχθούν από τις 5:00 μ.μ. έως τις 10.00 μ.μ. το Σάββατο, 20 Μαρτίου, 1999 στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο (22-51 29 Street) στην Αστόρια.

    Γι αυτό το σκοπό έχει συγκροτηθεί μια ειδική επιτροπή η οποία προσδιόρισε τους όρους συμμετοχής. Oλες οι υποψήφιες θα πρέπει να έχουν έναν εκ των γονέων Ελληνικής καταγωής, να είναι ηλικίας από 18 μέχρι 25 ετών και ανύπαντρες, να έχουν απολυτήριο λυκείου ή να σπουδάζουν σε λύκειο, ή κολλέγιο.

    Για περισσότερες πληροφορίες οι εναδιαφερούμενοι θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τους κ.κ. Μαργαρίτα Βλάχου 718-626-1789, Ναυσικά Μιχαλέα 718-545-6637, Αντρέα Σάββα 212-456-7773 ή στα γραφεία Oμοσπονδίας 718-204- 6500.

    Oλες οι αιτήσεις με τα ανάλογα αποδεικτικά πρέπει να υποβληθούν στην Επιτροπή εντός της 15ης Μαρτίου, 1999.

    [27] Εκδηλώσεις για τον εορτασμό της εθνικής επετείου στις ΗΠΑ.

    (από την «Πρωϊνή» της Νέας Υόρκης)

    -Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γυμνασίου-Λυκείου καλούν την ομογένεια να γιορτάσει μαζί τους, τη διπλή γιορτή του Ελληνισμού, τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και της εθνικής παλιγγενεσίας, την Τρίτη 23η Μαρτίου, στις 7:00 μ.μ. στο Κοινοτικό Κέντρο του Αγίου Δημητρίου Αστόριας.

    -O Σύλλογος των Ελληνοαμερικανών Εκπαιδευτικών προσκαλεί τα μέλη και τους φίλους να παραστούν στον εορτασμό για την Ελληνική Ανεξαρτησία που θα λάβει χώρα την Παρασκευή 26 Μαρτίου, 1999 από 4,00-7,30 μμ στα κεντρικά γραφεία της UFT , Δ/νση 260 Park Ave South, NY στα πλαίσια της οποίας θα ομιλήσει η κ. Bαρβάρα Αλιμπράντη. Θα προσφερθεί νοστιμότατος ελληνικός μπουφές-κρασί, ζωντανή ελληνική μουσική και παρουσίαση ελληνικών χορών από το Ft. Hamilton H.S. Greek Club Dancers". Eίσοδος $15.

    -Oπως κάθε χρόνο έτσι και εφέτος το δημόσιο σχολείο P.S. 166 της περιφέρειας του Κουίνς θα γιορτάσει με λαμπρότητα την ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας.

    "Το σχολείο μας, - επισημαίνεται στην πρόσκληση που φέρει την υπογραφή της κ. Χριστίνα Λαγαρού, - είναι σύμβολο πολυεθνικότητας. Αν και τα ελληνόπουλα αποτελούν μειοψηφία αισθανόμαστε υπερήφανοι που γιορτάζουμε την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας συνοδευόμενη από ελληνική μουσική, σκίτσα και παραδοσιακούς χωρούς. Η μοναδικότητα της γιορτής είναι το γεγονός ότι η πλειοψηφία των μαθητών που συμμετέχουν στις παραστάσεις δεν είναι Ελληνες. Παρ' όλα αυτά, το τραγούδι και ο χορός τους μοιάζει σαν να είναι οι ίδιοι ελληνικής καταγωγής".

    O όμιλος θα παρουσιάσει δυο παραστάσεις στις 25 Μαρτίου, η πρώτη 9:00 π.μ και η δεύτερη 1:30 μ.μ..

    [ΣΤ] ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ.

    [28] Ο Ελληνισμός της Βενεζουέλας.

    (της Ιουστίνης Φραγκούλη)

    Στη Βενεζουέλα της αιώνιας ζέστης και του καυτού ήλιου δυόμιση χιλιάδες Ελληνες ζουν οργανωμένοι σε κοινότητες στις δύο μεγάλες πόλεις, το Καράκας (πρωτεύουσα) και τη Βαλένσια. Την περασμένη εβδόμαδα η εκπομπή της ΕΡΑ 5 "Οι Ελληνες παντού" μεταδόθηκε από την ελληνική κοινότητα της Βαλένσιας, όπου ζουν μόλις 80 ελληνικές οικογένειες σε πλήρη οργάνωση και με πλήρη εξάρτηση από την Ελλάδα. Ποιο είναι το στίγμα αυτής της ιδιότυπης ελληνικής παροικίας, που ανασαίνει στο ρυθμό της μακρινής πατρίδας;

    Στη Βενεζουέλα άρχισαν να μεταναστεύουν οι Ελληνες στο 1954, οπότε υπήρξε κύμα αποδημίας από την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία. Η Βενεζουέλα ζήτησε την τεχνογνωσία τότε από εκείνες τις χώρες, οπότε συνέρρευσαν επιστήμονες και ειδικευμένοι εργάτες, προκειμένου να αρχίσουν να κατασκευάζονται δρόμοι και να χτίζεται η βιομηχανία της. Εκεί εισχώρησαν και οι Ελληνες μετανάστες, οι οποίοι αμέσως μόλις έφτασαν στη χώρα αυτή, ασχολήθηκαν πολύ επιτυχημένα με το εμπόριο, αλλά και με την παραγωγή ενδυμάτων, υποδημάτων, τσαντών.

    Πολλοί υπήρξαν πρωτοπόροι στην κατασκευή και τη βιομηχανία του πλαστικού.

    Οι Ελληνες σε αυτή τη χώρα πέτυχαν οικονομικά, δημιουργώντας μικρές περιουσίες. Νιώθωντας βαθιά την εθνική τους ταυτότητα, οι περισσότεροι από αυτους αναζήτησαν τη διατήρησή της επιστρέφοντας στην πατρίδα με τις οικογένειές τους, προκειμένου τα παιδιά να

    φοιτήσουν στα ελληνικά σχολεία. Επιστρέφοντας στη Βενεζουέλα η νέα γενιά των Ελλήνων γνωρίζει τη γλώσσα και την κουλτούρα της Ελλάδας, ούτως ώστε να μεταγγίσει την ελληνικότητα και στην επόμενη γενιά. Είναι πολύ χαρακτηριστικό αυτό το στοιχείο που κυριαρχεί στον ελληνισμό της Βενεζουέλα.

    Στη Βαλένσια ζουν περίπου 80 οικογένειες που έχουν καταφέρει να επιβληθούν στην αγορά της πόλης του ενός εκατομμυρίου, ασχολούμενοι κατά το πλείστον με το εμπόριο των παπουτσιών και των ρούχων. Σε κάθε τετράγωνο στο εμπορικό κέντρο της Βαλένσιας ένα κατάστημα ανήκει σε κάποιον Ελληνα. Αργά, μόλις τέσσερα χρόνια πριν, αγόρασαν ιδιόκτητο οικόπεδο, όπου σήμερα βρίσκονται μισοχτισμένα το σχολείο και η Ορθόδοξη Ελληνική Εκκλησία μετά από πρωτοβουλία του Νίκου Παρασκευόπουλου, που υπήρξε στυλοβάτης της ελληνικής

    κοινότητας. Κορμός στήριξης της ελληνικής παροικίας είναι επίσης ο αδελφός του Γιάννης Παρασκευόπουλος, ο οποίος έχει το μεγαλύτερο εργοστάσιο υποδημάτων σε όλη τη Βενεζουέλα.

    Τούτοι οι Ελληνες, που χωρίς καμία υποστήριξη από τη μητρόπολη στηρίζουν την ελληνικότητά τους στο συναίσθημα, τώρα ζητούν από την πατρίδα την ανταπόκρισή της. Ζητούν δάσκαλο για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας στα παιδιά της τρίτης γενιάς και ζητούν την αναμετάδοση του σήματος της ΕΡΤ-ΝΕΤ δορυφορικά, για να έρχονται σε καθημερινή επαφή με την ελληνική πραγματικότητα. Η μοναδική τους πρόσβαση αυτή τη στιγμή στα ελληνικά δρώμενα είναι το

    Ιντερνετ, υποστηρίζουν.

    Ο Στράτος Δουκάκης, Μυτιληνιός στην καταγωγή, έμπορος και λόγιος, ο οποίος είχε εκδώσει εφημερίδα στην Βαλένσια δίνει σε τρυφερό τόνο την ιστορία της παροικίας τους:

    "Δεν υπάρχει αρχείο για την ιστορία της κοινότητας. Μόνο από το προσωπικό μου αρχείο και την εφημεριδούλα μου, καθώς και από προσωπική μνήμη μπορώ να πω λίγα λόγια. Το 1968 μια χούφτα Ελληνες αποφασίσαμε να ιδρύσουμε μια ελληνική κοινότητα. Ηταν υπαρξιακή ανάγκη να παρθεί αυτή η απόφαση. Η κοινότητα ιδρύθηκε και πέρασε από χίλιες συμπληγάδες και υπάρχει σήμερα. Πρώτη φροντίδα της κοινότητας ήταν η δημιουργία ενός ελληνικού σχολείου. Και όντως άρχισε να λειτουργεί ένα με 10 παιδιά, με μία δασκάλα που βρέθηκε να

    ζει εδώ. Νοικιάστηκε ένα φτωχόσπιτο σε μία υποβαθμισμένη περιοχή της Βαλένσιας, όπου χρησίμευε ως έδρα της κοινότητας και ως σχολείο. Το καταστατικό μας, το οποίο συνέταξε στο Καράκας ο καθηγητής κ. Ρουφουγάλης γραμμένο στην καθαρεύουσα, χρειάστηκε ερμηνεία για να γίνει κατανοητό.

    Σίγουρα υπήρξαν στιγμές ακμής, αλλά και παρακμής. Ωστόσο ίσχυσε αυτό που λένε και για την πατρίδα μας: "Μόνο λίγο καιρό ξαποστένει και ξανά προς τη δόξα τραβά". Τις εποχές της ακμής, η κοινότητα υπήρξε η πιο δημιουργική, η πιο παραγωγική, η πιο ζωντανή.

    Κάποια εποχή η οργάνωση ελληνικών κοινοτήτων του Καράκας μας άφησε πολύ πίσω αν και η δική μας νεολαία προσπαθούσε να τους συναγωνιστεί.

    Δεν πρέπει να ξεχνάμε το 1974 μια ραδιοφωνική εκπομπή, 2 ώρες κάθε Κυριακή, ήταν μέσα στα θετικά επιτεύγματα, μια ποδοσφαιρική ομάδα που και αυτή γνώρισε θριάμβους, μια ομάδα εθνικών χορών, με επιτυχημένες συμμετοχές όλων των παροικιών.

    Πολιτιστικές εκδηλώσεις σε συνεργασία με τη νεολαία του Καράκας, αφιερωμένες στο Πολυτεχνείο, στον Σεφέρη, Ελύτη. Με γιορτές που όμοιές τους δεν μπόρεσε να κάνει καμία άλλη κοινότητα, είχαμε το χάρισμα βλέπετε και τέλος με την έκδοση μιας 15ημερης εφημερίδας που αγαπήθηκε από όλους εδώ. Αναγνωρίστηκε από το υπουργείο Τύπου, από την ΓΓΑΕ και πλήθος οργανισμών. Με την εισήγηση του τότε πρέσβη Νίκου Δημάδη, επιχορηγήθηκε από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Ομως, λόγω του κλεισίματος ποτέ δεν έγινε δεκτή αυτή η επιχορήγηση.

    Ηταν η εφημερίδα "Ανθρωποι" που άντεξε δυόμιση χρόνια. Ο ελληνικός πληθυσμός της Βαλένσιας, εχει εμπλουτιστεί με τη νέα γενιά που ξεπετιέται και μάλιστα σε σημείο το σχολείο να αριθμεί 50 με 60 παιδιά. Το σχολείο μας, καμάρι μας, έχει τόσα να επιδείξει μεταξύ άλλων. Παιδιά που έφυγαν για σπουδές στην Ελλάδα, πολύ λίγες ή καθόλου δυσκολίες δεν βρήκαν, γιατί εδώ οι βάσεις τέθηκαν με ζήλο, με μια δασκάλα να συνεχίζει το κοπιαστικό της έργο

    και πάντα να προσπαθεί και ας μην μπορούμε εμείς να κάνουμε κάτι για να αναγνωριστεί το έργο της από το ελληνικό κράτος. Τι κρίμα! Εδώ τελειώνει μια περίοδος και αρχίζει μια άλλη για την παροικία. Τώρα οι ανάγκες μάς κάνουν να χτίζουμε σε ιδιόκτητη γη ζηλευτά έργα σαν το σχολείο, την εκκλησία, το γήπεδο και άλλα. Με την ελπίδα να τελειώσουν γρήγορα, ώστε η επόμενη γενιά να τα έχει και να τα προστατεύει. Σε μία εποχή που η οικονομική κρίση αυτής της χώρας μας μαστίζει, σίγουρα εμείς δεν αποτελούμε εξαίρεση, γι' αυτό και εμείς όλη αυτή η προσπάθεια που γίνεται ειναι για το καλό όλων μας και προπάντων για το καλό των παιδιών μας".

    Η σύντομη παρουσίαση της ιστορίας της κοινότητας ιστορεί το άξιο έργο της τόσο ενδιαφέρουσας αυτής ελληνικής κοινότητας.

    Ο πρόεδρος της κοινότητας Γιάννης Βουρσούκης με καταγωγή από το Μόλυβο της Μυτιλήνης ασχολήθηκε επί χρόνια με την παροικία της Βαλένσιας. Θα πει: "Χτίζουμε σχολείο και εκκλησία ταυτοχρόνως. Θα ήθελα, όπως και εμείς κάνουμε κάποιον αγώνα να διατηρήσουμε την

    ελληνικότητα της παροικίας μας εδώ, όλοι οι Ελληνες που βρίσκονται στην ξενιτιά να κάνουν και αυτοί τον ίδιο αγώνα. Πρέπει να επιβιώσει το ελληνικό στοιχείο πανταχού της γης, έστω και με προσωπικό κόστος και θυσίες".

    Ανθρωποι καλοβαλμένοι, χωρίς επίπλαστα στοιχεία, οι Ελληνες της Βαλένσιας από τις πιο αυθεντικές παροικίες που υπάρχουν στον κόσμο.

    Ετσι περίπου τα περιγράφει ο γραμματέας της ελληνικής κοινότητας Ευάγγελος Μάρκου:

    "Ο ελληνισμός εδώ ξεκινά το 1954. Μπορώ να πω ότι ήρθαν Ελληνες κάπως διαλεχτοί. Και αυτό οφείλεται σε ορισμένους παράγοντες, ένας από αυτούς ήταν ότι το κράτος της Βενεζουέλας ζήτησε απόδημους από Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία που ήξεραν κάποια τέχνη. Μαζί με

    αυτούς εισχώρησαν και Ελληνες, άλλοι από χωριά και άλλοι αγρότες. Ετσι υπάρχει ένας καλός ελληνισμός. Τα παιδιά μας έχουν γίνει επιστήμονες, κρατάμε τα ήθη και τα έθιμα. Είμαστε πιο πολύ Ελληνες από εσάς στην Ελλάδα. Αγαπάμε την πατρίδα και τη στηρίζουμε με όλες

    μας τις δυνάμεις σε όλα τα προβλήματά της. Υπάρχει ένα δέσιμο των παιδιών με την οικογένεια. Προσπαθούμε να τα στηρίζουμε. Στηρίξτε μας και σεις στην Ελλάδα, υποστηρίξτε τα παιδιά μας για να μεταλαμπαδεύσουν την ελληνική ταυτότητα στα δικά τους παιδιά".

    Αυτοί οι άνθρωποι τόσο μακριά, δεν νιώθουν ωστόσο την απομόνωση από την πατρίδα. Ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, επιχειρηματίας, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής υποδημάτων στη Βενεζουέλα επί χρόνια έχει προσφέρει στην παροικία: "Χαιρόμαστε που η φωνή μας ακούγεται στην Ελλάδα. Ο,τι κάνουμε και ό,τι γίνεται στην κοινότητα της Βαλένσιας, γίνεται περισσότερο από μεράκι και ενδιαφέρον παρά από μία υποχρέωση.

    Και ελπίζουμε και τα παιδιά μας να συνεχίσουν αυτή την παράδοση".

    Η μάνα μάς γέννησε, αλλά η μητριά είχε το γάλα. Ετσι νιώθουν

    οι Ελληνες εδώ, νιώθουν το δέσιμο με την Ελλάδα.

    Η Ιωάννα Παρασκευοπούλου, που ασχολήθηκε με το εμπόριο, είναι

    μητέρα και γιαγιά. Εστειλε και εκείνη τα παιδιά της στην Ελλάδα για

    να τους μεταλαμπαδεύσει το ελληνικό πνεύμα αυτούσιο από τα ελληνικά

    σχολεία.

    "Ηρθα πολύ μικρή εδώ, έχω τρία παιδιά. Την Ελλάδα δεν την

    ξεχνούμε ποτέ, αλλά και η Βενεζουέλα μας έδωσε ό,τι δεν μας έδωσε η

    Ελλάδα. Διατηρούμε τα ήθη και τα έθμια. Εχω δύο εγγόνια που μιλούν

    απταίστως τα ελληνικά. Είμαστε μια κοινότητα πολύ επιτυχημένη εδώ και

    είμαστε ενωμένοι. Αυτό είναι το κυριότερο στοιχείο της επιτυχίας

    μας".

    Τελευταίος μιλάει ο νεότερος, ο εκπρόσωπος της δεύτερης

    γενιάς των Ελλήνων της Βαλένσιας, ο γιατρός Ηλίας Παρασκευόπουλος.

    Είναι από εκείνους που τελείωσαν το γυμνάσιο στην Ελλάδα και

    επέστρεψε να σπουδάσει ιατρική στη Βενεζουέλα. Τα ελληνικά του

    άπταιστα και η ελληνική συνείδηση ανέπαφη από την πραγματικότητα της

    Βενεζουέλα.

    Ο ίδιος θα πει: "Είμαστε περήφανοι τόσο για όσα έχουμε

    παραλάβει από τους γονείς μας και γιατί θέλουμε να τα μεταδώσουμε στα

    παιδιά μας. Δυστυχώς, είμαστε τόσο συνδεδεμένοι με τα ελληνικά έθιμα

    με ένα πρότυπο ελληνικό, που όταν πάμε στην Ελλάδα αισθανόμαστε σαν

    ξένοι. Αλλά και εδώ αισθανόμαστε ξένοι. Είναι αυτή η μετέωρη

    κατάσταση των ξενητεμένων.

    Εδώ στην ξενιτιά, θέλουμε να συνεχίσουμε το έργο των γονιών

    μας, να κρατήσουμε την ελληνική κουλτούρα ανέπαφη. Για μας που έχουμε

    ένα ελληνικό όνομα, αυτό μας επιβάλλει μια υποχρέωση ηθική, ένα βάρος

    που το κρατάμε με μεγάλη υπερηφάνεια. Προσπαθούμε με αξιοπρέπεια να

    το ανταποδώσουμε, μολονότι εδώ περιβαλλόμαστε από διαφορετικά επώνυμα

    και συνήθειες".

    Υπεύθυνη Ύλης : Δ. Ριμπά

    Επιμέλεια Δελτίου : Α. Ηλιάδης - Κ. Θανασούλα

    [Ζ] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ από την ΕΡΑ Σπορ

    [29] Αναγέννηση Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ

    Ένας Παναθηναϊκός διαφορετικός παρουσιάστηκε χθες στο Ολυμπιακό Στάδιο, στον αγώνα που έκλεισε την αγωνιστική, με τον Άρη. Οι πράσινοι νίκησαν με 3- 1 και διατήρησαν τη διαφορά των 6 βαθμών που τους χωρίζει από τον πρώτο Ολυμπιακό. Τα γκολ πέτυχαν οι Λυμπερόπουλος, Ασάνοβιτς και Μιλόγιεβιτς, ενώ ενδιάμεσα είχε μειώσει ο Μαλλούς.

    Τα άλλα αποτελέσματα:

    Προοδευτική - Ολυμπιακός 0-1 (Σάββατο)

    Ηρακλής - ΠΑΟΚ 1-0

    ΟΦΗ - Απόλλων 0-1

    Πανιώνιος - Καβάλα 1-2

    Βέροια - Ελευσίνα 0-1

    Εθνικός - Ιωνικός 1-2

    Ξάνθη - Εθν. Αστέρας 0-1

    [30] Συνέχισαν με νίκες Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός στην Α1

    Εύκολη νίκη επί του Παπάγου πέτυχε το Σάββατο ο Ολυμπιακός στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με 98-53. Ο Παναθηναϊκός, πολύ καλός στο β' ημίχρονο, πέτυχε σημαντική εκτός έδρας νίκη επί του Περιστερίου με 74-78.

    Τα άλλα αποτελέσματα:

    ΠΑΟΚ - Ηρακλής 70-53

    ΑΕΚ - Απόλλων 94-56

    Σπόρτιγκ - Νήαρ Ηστ 75-69

    Ηράκλειο - Μαρούσι 83-79

    Πανιώνιος - Αρης 84-79

    [31] Άξια η ομάδα των Βριλησσίων

    Αν και το Σάββατο αποκλείστηκε από τον τελικό από την τουρκική Εξατσίμπασι με 1-3 σετ, χθες η ομάδα των βορείων προαστείων κατάφερε να νικήσει τη γαλλική Ριόμ με 3-0 και να κατακτήσει την τρίτη θέση στο Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης, κάτι που αποτελεί τη μεγαλύτερη διάκριση του γυναικείου βόλει σε συλλογικό επίπεδο. Η ομάδα των Βριλησσίων απέσπασε κατά τη διάρκεια της απονομής τα χειροκροτήματα των Τούρκων φιλάθλων της Προύσσας, ενώ από τα μεγάφωνα ακούγονταν συνεχώς το σύνθημα "Ο αθλητισμός μας ενώνει. Μην κάνετε τα λάθη των πολιτικών". Το τρόπαιο κατέκτησε η τουρκική ομάδα, νικώντας στον τελικό την ιταλική Ρέτζιο Εμίλια με 3-1 σετ.

    [32] Εκτός πρωταθλήματος η ΑΕΛ

    Για χρέη, τα οποία δεν εξοφλήθησαν εγκαίρως στην ΕΠΑΕ, αποβλήθηκε η ομάδα της Λάρισας από το πρωτάθλημα της Β' Εθνικής. Ο αγώνας της θεσσαλικής ομάδας με τον Παναιτωλικό κατακυρώθηκε στους Αγρινιώτες με 2-0.

    [33] Πρόταση στον Ντέμη Νικολαΐδη από τη Στουτγκάρδη

    Πρόταση στην ομάδα της ΑΕΚ έκανε η Στουτγκάρδη για μεταγραφή του Ντέμη Νικολαΐδη τον Ιούνιο, σύμφωνα με δημοσιεύματα. Το ακριβές ύψος της πρότασης δεν έχει γίνει γνωστό.

    [Η] Ο καιρός της ημέρας

    Άστατος καιρός με ηλιοφάνεια και παροδικές νεφώσεις προβλέπεται στην Αττική και στην υπόλοιπη χώρα.

    Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι μέτριοι και στο Αιγαίο ισχυροί, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί σήμερα στην Αθήνα από 8 έως 18 βαθμούς, στα βόρεια από έναν έως 16, και στην υπόλοιπη Ελλάδα από 5 έως 19 βαθμούς Κελσίου


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 15 March 1999 - 11:17:53 UTC