Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 99-03-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <ert.ntua.gr/>

Πέμπτη 11 Μαρτίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] ΠΟΛΙΤΙΚΗ

  • [01] Συνομιλίες Παπανδρέου στα Σκόπια
  • [02] Φήμες για ένταση στο Αιγαίο
  • [03] Στην Αθήνα ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γ. Βασιλείου
  • [04] Συνάντηση Καραμανλή-Γκορ
  • [05] Συνάντηση Κρανιδιώτη-Οσκανιάν
  • [06] Δίδεται στη δημοσιότητα το πόρισμα για την υπόθεση Οτσαλάν
  • [07] Συμφωνία για την αγροτική πολιτική της Ε.Ε.
  • [Β] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

  • [08] Θετικά όλα τα οικονομικά μεγέθη μέχρι το τέλος Ιουνίου
  • [09] Επισκόπηση οικονομικού Τύπου
  • [Γ] ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ

  • [10] Ρύθμιση αγροτικών χρεών από την ΑΤΕ
  • [11] Αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο
  • [12] Προχωρεί το έργο της Εγνατίας Οδού
  • [13] Αναβάθμιση στο λιμάνι Πειραιά
  • [14] Καταδίκη για το χαστούκι στην Δήμητρα Λιάνη-Παπανδρέου
  • [15] Προσβολή απόφασης ελβετικού δικαστηρίου από το Ιδρυμα Ωνάση για τη μυθική περιουσία του Ελληνα μεγιστάνα
  • [16] Η εκκλησία της Ελλάδας στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ
  • [Δ] "Η Φωνή της Ελλάδας" - Ειδήσεις από την ομογένεια

  • [17] Συζήτηση «στρογγυλής τραπέζης» από το ΙΣΤΑΜΕ.
  • [18] Η επίσκεψη του αρχηγού της Ν.Δ. Κ. Καραμανλή στις ΗΠΑ.
  • [19] Η πρώτη επίσημη απογραφή των παλιννοστούντων.
  • [20] Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στο Σικάγο.
  • [21] Εκδήλωση του απογευματινού σχολείου Τζαμέϊκας για την εθνική επέτειο.
  • [22] Δύο Έλληνοκαναδοί στα πρωτοσέλιδα καναδικών εφημερίδων.
  • [23] O Παγκύπριος Σύνδεσμος Αμερικής θα τιμήσει την Τιτίνα Λοϊζίδου.
  • [24] Εκδήλωση για τους Ελληνοεβραίους στη Ν. Ιερσέη.
  • [Ε] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ από την ΕΡΑ Σπορ

  • [25] Παγκόσμιας κλάσης η Εθνική ομάδα
  • [26] Βαρύ το κλίμα στην Εθνική ομάδα μπάσκετ
  • [ΣΤ] Ο καιρός της ημέρας


    [Α] ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    [01] Συνομιλίες Παπανδρέου στα Σκόπια

    Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο, οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητος για την υπογραφή της συμφωνίας του Ραμπουιγέ, καθώς και οι επιπτώσεις στην ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στις συνομιλίες που είχε χθες ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου με την πολιτική ηγεσία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στα Σκόπια, πρώτο σταθμό της βαλκανικής του περιοδείας.

    Οι θέσεις Σκοπίων - Αθηνών, υπογράμμισε ο κύριος Παπανδρέου, είναι ταυτόσημες για την επίλυση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο, στο πλαίσιο των υφισταμένων συνόρων και των ευρωπαϊκών αρχών και κανόνων.

    Εκτός από το θέμα του Κοσσυφοπεδίου, συζητήθηκαν και οι διμερείς σχέσεις και ο κύριος Παπανδρέου δήλωσε ότι η Ελλάδα θα υποστηρίξει την ένταξη των Σκοπίων στις ευρωατλαντικές δομές. "Θα γίνει κάθε προσπάθεια για να βρεθεί μια λύση στο

    Γιουγκοσλαβικό", υπογράμμισε σε δηλώσεις του από τα Σκόπια ο κύριος Παπανδρέου.

    Ο κύριος Παπανδρέου έφθασε χθες αργά το απόγευμα στην αλβανική πρωτεύουσα, δεύτερο σταθμό της βαλκανικής του περιοδείας

    [02] Φήμες για ένταση στο Αιγαίο

    Tο υπουργείο Εθνικής Άμυνας διέψευσε τις φήμες για έκτακτα μέτρα ετοιμότητας στις ένοπλες δυνάμεις, λόγω αυξημένης έντασης στο Αιγαίο.

    Την εκτίμηση ότι δεν θα εκδηλωθεί ελληνοτουρκική σύρραξη εξαιτίας της υπόθεσης Οτσαλάν, εξέφρασε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Νίκολας Μπερνς, από τη Νέα Υόρκη. Ο Αμερικανός Πρέσβης χαρακτήρισε αστήρικτες τις κατηγορίες εναντίον της Ελλάδος για δήθεν διαρροή νατοϊκών μυστικών προς τους Ρώσους.

    Εν τω μεταξύ, στην Αθήνα έρχεται σήμερα ο Αμερικανός συντονιστής για το Κυπριακό Τόμας Μίλερ. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κύριος Μίλερ φθάνοντας χθες στη Λευκωσία από την Άγκυρα, εξέφρασε την έκπληξή του για τις θέσεις που διατύπωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ αναφορικά με το Κυπριακό.

    [03] Στην Αθήνα ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γ. Βασιλείου

    Φθάνει σήμερα στην Αθήνα, ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Γιώργος Βασιλείου, ύστερα από πρόσκληση του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος, για να πάρει μέρος σε ημερίδα με θέμα "Oφέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την ένταξη της Κύπρου".

    Η ημερίδα αρχίζει αύριο. Ο κ. Βασιλείου θα μιλήσει με θέμα "Η πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Κύπρου - Ευρωπαϊκή Ένωση".

    [04] Συνάντηση Καραμανλή-Γκορ

    Με τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αλ Γκορ συναντάται στην Ουάσινγκτον ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, ολοκληρώνοντας τις επίσημες επαφές του στις ΗΠΑ.

    Ο κύριος Καραμανλής είχε χθες συνάντηση με τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου,

    Τζον Ποντένστα, στενό συνεργάτη του Μπιλ Κλίντον, με τον οποίο και συζήτησε για τα ελληνοτουρκικά και το κυπριακό.

    [05] Συνάντηση Κρανιδιώτη-Οσκανιάν

    Οι άριστες σχέσεις μεταξύ της Ελλάδος και της Αρμενίας επιβεβαιώθηκαν κατά τη χθεσινή συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιάννου Κρανιδιώτη και του υφυπουργού Εξωτερικών της Αρμενίας Βαρτάν Οσκανιάν.

    Οι διμερείς σχέσεις ,οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο ,το ζήτημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ και η συνεργασία Ελλάδος-Αρμενίας στο πλαίσιο του Οργανισμού Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ των δυο ανδρών.

    Σημειώνεται ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία του ΟΣΕΠ, την πρώτη Μαίου.

    [06] Δίδεται στη δημοσιότητα το πόρισμα για την υπόθεση Οτσαλάν

    Σήμερα δίδεται στη δημοσιότητα το πόρισμα των εισαγγελέων για την υπόθεση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Σύμφωνα με πληροφορίες το πόρισμα αποδίδει ποινικές ευθύνες σε πέντε μη πολιτικά πρόσωπα.

    Εν τω μεταξύ, αύριο θα συζητηθεί στη Βουλή η πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση Οτσαλάν.

    Η Ρώμη ζήτησε από την Άγκυρα να επιτραπεί στους Ιταλούς δικηγόρους του Οτσαλάν να επισκεφθούν τον Κούρδο ηγέτη στη φυλακή Ιμραλί, ύστερα από τις φήμες για επιδείνωση της υγείας του Οτσαλάν.

    Την ανησυχία του ότι υπάρχει ενδεχόμενο να γίνει απόπειρα εξόντωσης του Οτσαλάν και να παρουσιαστεί ως αυτοκτονία δήλωσε ένας από τους δικηγόρους του σε συνέντευξή του σε εφημερίδα της Καθολικής εκκλησίας.

    [07] Συμφωνία για την αγροτική πολιτική της Ε.Ε.

    Μετά από ολονύκτιες διαπραγματεύσεις οι 15 υπουργοί Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε συμφωνία όσον αφορά την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, υιοθετώντας τελικά μια συμβιβαστική λύση της γερμανικής προεδρίας.

    Η συμφωνία επιτεύχθηκε με μερική πλειοψηφία, καθώς η Πορτογαλία τάχθηκε κατά, ενώ Γαλλία και Ολλανδία εξέφρασαν επιφυλάξεις θεωρώντας ότι πρέπει να αναθεωρηθεί το ζήτημα της χρηματοδότησης.

    Οι 15 υπουργοί, κατά την τρίτη εβδομάδα των διαπραγματεύσεων τους στις Βρυξέλλες, συμφώνησαν στη μείωση των τιμών εγγύησης και στην παροχή υψηλότερων άμεσων ενισχύσεων προς τους αγρότες.

    Τα κυριότερα σημεία της συμφωνίας είναι τα ακόλουθα:

    -Σταδιακή μείωση των τιμών των γαλακτοκομικών προϊόντων κατά 15% και αύξηση των ποσοστώσεων που θα είναι πιο σημαντική για την Ιταλία, την Ισπανία, την Ιρλανδία και τη Βρετανία

    -Σταδιακή μείωση των τιμών παρέμβασης στα δημητριακά κατά 20% και ένα ιδιαίτερο μεταβατικό καθεστώς των άμεσων ενισχύσεων για τα ελαιοφόρα φυτά μέχρι το 2002.

    -Μείωση κατά 20% των τιμών του βοδινού κρέατος (με τιμή βάσης τα 2.224 ευρώ ανά τόνο) και με τιμή παρέμβασης τα 1.560 ευρώ ανά τόνο.

    [Β] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    [08] Θετικά όλα τα οικονομικά μεγέθη μέχρι το τέλος Ιουνίου

    Στην εκτίμηση ότι μέχρι τέλος Ιουνίου, ο πληθωρισμός θα έχει πέσει στο 2% προέβη χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου.

    Η υποχώρηση του πληθωρισμού που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 3,7% θα αρχίσει από το τέλος Μαρτίου, και η σταδιακή κλιμακωτή πτώση του θα συνεχισθεί τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, χρονικό διάστημα, μέσα στο οποίο αναμένεται και η περαιτέρω πτώση των επιτοκίων από τις τράπεζες.

    Στο μεταξύ, καμία απολύτως αύξηση στα οικιακά τιμολόγια της ΔΕΗ δεν θα γίνει μέχρι το τέλος του 1999.

    Τη διαβεβαίωση έδωσε ο νέος Υπουργός Ανάπτυξης Ευάγγελος Βενιζέλος, σχετικά με τα βήματα που θα ακολουθήσει στον ενεργειακό τομέα.

    Ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε επίσης ότι θα προωθηθεί στη Βουλή, νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, αφού όμως πρώτα επιλυθεί το ασφαλιστικό ζήτημα των εργαζομένων και συνταξιούχων της ΔΕΗ.

    Στον φορολογικό τομέα αναζητούνται από την Κυβέρνηση νέοι τρόποι φορολόγησης εμπόρων κι ελευθεροεπαγγελματιών, μετά την κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων από 1ης Ιανουαρίου 1999.

    Ο Υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Δρυς, όπως δήλωσε, έχει ζητήσει βοήθεια από ξένους ειδικούς, προκειμένου να καταλήξει στο νέο σύστημα, που αναμένεται να βασισθεί στον τρόπο με τον οποίο φορολογούνται οι Ευρωπαίοι έμποροι.

    Στο μεταξύ, ακριβότερα πωλούνται από τα μεσάνυχτα τα καύσιμα, καθώς αυξημένη κατά 2,5 δραχμές το λίτρο θα είναι η τιμή της βενζίνης και κατά 3 δραχμές του πετρελαίου ντίζελ.

    [09] Επισκόπηση οικονομικού Τύπου

    Οι σκέψεις για επιβολή πλαφόν στα επιτόκια από την Τράπεζα της Ελλάδος, η συμμαχία Κωστόπουλου - Λάτση για τη διεκδίκηση της Ιονικής Τράπεζας, το φλερτ του δείκτη της Σοφοκλέους με τις 3.500 μονάδες και η αναμονή του δεύτερου πακέτου των "Ελληνικών Πετρελαίων" στο Χρηματιστήριο μέσα στο '99, είναι τα κύρια πρωτοσέλιδα θέματα στον οικονομικό Τύπο σήμερα.

    Ειδικότερα:

    Τις σκέψεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Λουκά Παπαδήμα για τη θέσπιση κατώτατου ορίου στα επιτόκια προκειμένου να διαφυλαχθούν τα εισοδήματα των καταθετών, φιλοξενεί στο πρωτοσέλιδο κύριο θέμα της η εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ. Άλλα θέματα στην ίδια εφημερίδα είναι η βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, η σημαντική άνοδος στα δημόσια έσοδα και το ιστορικό ρεκόρ που σημειώνει ο δείκτης Ντόου Τζόουνς.

    Η εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ, στο πρώτο της θέμα, σχολιάζει την ανοδική κούρσα του δείκτη της Σοφοκλέους, που χθες ξεπέρασε τις 3.500 μονάδες αλλά και τον ιδιαίτερα υψηλό τζίρο που ξεπέρασε τα 175 δις δραχμές.

    Άλλα θέματα στην πρώτη σελίδα της ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ είναι ο εξορθολογισμός της τιμολογιακής πολιτικής σε καύσιμα, ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο, που εξήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης Ευάγγελος Βενιζέλος, και το ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις σημειώνουν τη μεγαλύτερη καθυστέρηση στην αποπληρωμή των οφειλών τους, μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών.

    Την κατάλληλη στιγμή για την προώθηση του δεύτερου πακέτου μετοχών του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια μέσα στο 1999, αναζητά η κυβέρνηση, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Ευάγγελου Βενιζέλου που φιλοξενεί στο πρώτο της θέμα η εφημερίδα ΚΕΡΔΟΣ. Άλλα θέματα στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας είναι η πρόβλεψη τού προέδρου της ΙΝΤΡΑΚΟΜ Σωκράτη Κόκαλη ότι έως το τέλος τού χρόνου ο γενικός δείκτης της Σοφοκλέους θα ξεπεράσει τις 5.000 μονάδες, και η προσφορά για την εξαγορά των τραπεζών Σοσιετέ Ζενεράλ και Παριμπάς από την τράπεζα ΒΝΡ.

    Ρεπορτάζ για τη συγκρότηση συμμαχίας των Ομίλων Λάτση και Κωστόπουλου με στόχο τη διεκδίκηση της Ιονικής Τράπεζας, φιλοξενεί στο πρωτοσέλιδο κύριο θέμα της η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ. Άλλα θέματα στην ίδια σελίδα της εφημερίδας είναι οι ριζικές αλλαγές που σημειώνονται στον τραπεζικό τομέα της Γαλλίας και ο δεκαπλασιασμός της κατανάλωσης ετοίμου φαγητού στην Ελλάδα την τελευταία 15ετία.

    [Γ] ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ

    [10] Ρύθμιση αγροτικών χρεών από την ΑΤΕ

    Ευνοϊκούς όρους θεσπίζει η Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος, για τη ρύθμιση των αγροτικών χρεών σύμφωνα με απόφαση που έλαβε χθες το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας.

    Η ρύθμιση που θα προωθηθεί προβλέπει τη διαγραφή του 50% των τόκων για όλα τα χρέη που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμα στο τέλος του 1996.

    Ειδικά για τις περιοχές Ημαθίας, Καρδίτσας και Πέλλας η ισχύς της ρύθμισης επεκτείνεται και στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του 1997 λόγω των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετώπιζαν εκείνη την περίοδο οι συγκεκριμένες περιοχές εξαιτίας των καιρικών συνθηκών.

    Το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών που θα ενταχθεί στις ρυθμίσεις αυτές εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 750 δισεκατομμύρια δραχμές.

    [11] Αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο

    Αυξήσεις στους βασικούς μισθούς ορισμένων κατηγοριών λειτουργών και υπαλλήλων τού Δημοσίου θεσπίζονται νομοθετικά με τροπολογία τού υπουργού Οικονομικών Γιάννου Παπαντωνίου που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

    Οι αυξήσεις ισοδυναμούν με το 2% τού συνόλου των αποδοχών τους, ενσωματώνονται στον βασικό μισθό, ενώ οι αυξήσεις εφαρμόζονται και στις συντάξεις.

    Θα ισχύουν από την 1.1.99 αναδρομικά και αφορούν πρωτοδίκες, ιατροδικαστές, ανθυπολοχαγούς, λέκτορες πανεπιστημίων και ιατρούς τού ΕΣΥ.

    Με άλλη τροπολογία αυξάνονται συντάξεις και τα κατώτατα όρια συντάξεων που χορηγεί το ΝΑΤ και κυμαίνονται από το 1,4% έως 2,5%.

    [12] Προχωρεί το έργο της Εγνατίας Οδού

    Το μεγαλύτερο μέρος της Εγνατίας οδού θα είναι έτοιμο στο τέλος του 2001 δήλωσε χθες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης. Συγκεκριμένα, θα έχουν ολοκληρωθεί τα περίπου 500 χιλιόμετρα από τα 680 που είναι το συνολικό μήκος της Εγνατίας Οδού. Θα απομείνουν 137 χιλιόμετρα που αποτελούνται από τμήματα όπως το πέρασμα της αρκούδας, του Νέστου και το τμήμα του Στρυμόνα, ενώ έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για σχεδόν το σύνολο του έργου.

    Απομένουν 48 χιλιόμετρα τα οποία θα ενταχθούν για χρηματοδότηση στο τρίτο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης.

    Ο κύριος Λαλιώτης δήλωσε ακόμα ότι έως το τέλος του χρόνου θα παραδοθούν στην κυκλοφορία άλλα 60 χιλιόμετρα στις περιοχές Κοζάνης και Θράκης.

    [13] Αναβάθμιση στο λιμάνι Πειραιά

    Ικανοποιημένος από την προσπάθεια που γίνεται για την αναβάθμιση της αισθητικής αλλά και της λειτουργικότητας του λιμανιού του Πειραιά, δήλωσε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Σταύρος Σουμάκης.

    Οπως διευκρίνισε ο υπουργός, η προσπάθεια εξωραϊσμού του λιμανιού του Πειραιά άρχισε πέρσι το Μάρτιο και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το Πάσχα και έγκειται στην ανάπλαση και την αξιοποίηση των θαλάσσιων και των χερσαίων χώρων του λιμανιού.

    Στο πλαίσιο αυτό πρόκειται σύντομα να εγκατασταθεί νέος ενιαίος τύπος εκδοτηρίων εισιτηρίων για τις γραμμές του Αργοσαρωνικού, βελτιώσεις στον επιβατηγό σταθμό των κρουαζιερόπλοιων και έργα στο χώρο των πορθμείων του Περάματος.

    [14] Καταδίκη για το χαστούκι στην Δήμητρα Λιάνη-Παπανδρέου

    Σε φυλάκιση 7 μηνών καταδίκασε χθες το Πλημμελειοδικείο Αθηνών την Αναστασία Αθήνη για τα δυο χαστούκια πού έδωσε στην Δήμητρα Λιάνη- Παπανδρέου τον Οκτώβριο τού 97 τη στιγμή πού αυτή υπέγραφε το βιβλίο της με τίτλο "Δέκα χρόνια και 54 ημέρες".

    Στο Δικαστήριο η κυρία Λιάνη επανέλαβε τη δήλωση πού είχε κάνει εξ αρχής για την κατηγορουμένη ότι δεν επιθυμεί την ποινική της δίωξη. Ωστόσο χαρακτήρισε βάναυση και απρόκλητη τη συμπεριφορά της κυρίας Αθήνη.

    Η κυρία Αθήνη υποστήριξε ότι τα κίνητρα της ήταν ιδεολογικά και ότι είχε την πρόθεση να την αποδοκιμάσει, αλλά φραστικά.

    [15] Προσβολή απόφασης ελβετικού δικαστηρίου από το Ιδρυμα Ωνάση για τη μυθική περιουσία του Ελληνα μεγιστάνα

    Το Ιδρυμα Ωνάση ετοιμάζεται να προσβάλλει την απόφαση ελβετικού δικαστηρίου, που αναθέτει σε ιδιωτική εταιρεία της Λουκέρνης τη διαχείριση της περιουσίας της Αθηνάς Ωνάση. Με την απόφαση αυτή αφαιρείται ο έλεγχος της κληρονομιάς που άφησε ο Έλληνας Κροίσος Αριστοτέλης Ωνάσης, από το πενταμελές συμβούλιο του Ιδρύματος Ωνάση.

    [16] Η εκκλησία της Ελλάδας στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ

    Κόμβο στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ δημιουργεί η εκκλησία της Ελλάδας προκειμένου όλες οι μητροπόλεις της χώρας και η Διαρκής Ιερά Σύνοδος να έχουν δικές τους σελίδες απ' όπου θα επικοινωνούν με όλο τον κόσμο.

    Αυτό ανακοίνωσε χθες ο εκπρόσωπος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου μητροπολίτης Ξάνθης Παντελεήμων προσθέτοντας ότι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος θα στείλει επιστολή στους διευθυντές των τηλεοπτικών καναλιών , προκειμένου να σταματήσει η διακωμώδηση των θεσμών της εκκλησίας μέσα από διάφορες εκπομπές.

    [Δ] "Η Φωνή της Ελλάδας" - Ειδήσεις από την ομογένεια

    Αθήνα, 10/03/1999

    [17] Συζήτηση «στρογγυλής τραπέζης» από το ΙΣΤΑΜΕ.

    Με πρωτοβουλία του Ιδρύματος «Ανδρέας Παπανδρέου» και το τμήμα απόδημου Ελληνισμού του ΠΑΣΟΚ, το Σάββατο 13 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί ένα συνέδριο με θέμα : «Οικοδόμηση διαδυκτίου-δικτύου αποδήμων επιχειρηματιών». Η εκδήλωση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο μιας σειράς εκδηλώσεων που συνδιοργανώνονται από τα δύο μέρη και αγορούν τα μεγάλα ζητήματα της πολιτικής στον απόδημο ελληνισμό.

    Ξεκίνησε προ τριών μηνών με την πολύ πετυχημένη εκδήλωση των αποδήμων Ελλήνων και συνεχίζει με αυτό τον τομέα. Θα επακολουθήσουν και άλλες τρεις εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων η μια θα είναι για τα θεσμικά δίκτυα του ελληνισμού, το ΣΑΕ την Παγκόσμια Συνέλευση του Ελληνισμού, τα ομογενειακά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ακόμη για τις πολιτιστικές διαστάσεις των αποδήμων Ελλήνων. Και μια πέμπτη εκδήλωση θα αφορά στα επικοινωνιακά μέσα και τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε το επίπεδο και την ποιότητα επικοινωνίας.

    Για το επικείμενο συνέδριο ο κ.Κώστας Σταυρόπουλος, επιστημονικός σύμβουλος του Ιδρύματος και ειδικός σύμβουλος του υφυπουργού εξωτερικών κ.Γρηγόρη Νιώτη, μίλησε στην ΕΡΑ 5.

    «Πρόκειται για μια συνδιοργάνωση της συζήτησης αυτής, ¨στρογγυλής τράπεζας¨ του ΙΣΤΑΜΕ που πραγατοποιεί πολλές παρεμβάσεις στον επιστημονικό τομέα και του τομέα πολιτικής απόδημου ελληνισμού της κεντρικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ στην οποία προίσταται ως γραμματέας ο κ.Νιώτης.

    Αφορά την πρώτη συζήτηση για την δημιουργία ενός δικτύου του απόδημου ελληνισμού, που δεν θα αποτελείται μονάχα από τον επιχειρηματικό πυρήνα, αλλά και από άλλους κλάδους με τις διαμορφωμένες συνθήκες της εποχής. Είναι μια προσπάθεια, όχι μόνον ανεύρεσης των στοιχείων που συνθέτουν το παγκόσμιο περιβάλλον, αλλά να βρούμε με ποιους τρόπους η ελληνική ανθρωπογεωγραφία αν ατον κόσμο μπορεί να ενταχθεί στον συγκεκριμένο τομέα της οικονομίας».

    Στρο ρόλο που θα παίξει το διαδίκτυο στην επίτευξη των στόχων του ιδρύματος ο κ.Σταυρόπουλος είπε: «Το Ιντερνετ, είναι μια σύγχρονη τομή, και βρίσκεται στα νέα δεδομένα της παγκόσμιας τεχνολογίας που μας φέρνει πιο κοντά, με αποτέλεσμα η επικοινωνιακή μας πολιτική να γίνεται πιο εύκολα και πιο εύχρηστη. Για παράδειγμα η ικανότητά μας να έρθουμε πιο κοντά, κυρίως η νεολαία των αποδήμων.

    Δεν έχουμε αποτυπώσει με επιστημονική ακρίβεια την αποτελεσματικότητα του μέσου αυτού για την επικοινωνία, αλλά καταγράφουμε τις οποιεσδήποτε δραστηριότητες και στο μέλλον θα έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα».

    Η συζήτηση αυτή ¨στρογγυλής τραπέζης¨, όπως της χαρακτήρισε ο κ.Σταυρόπουλος έχει ως βασικό στόχο την εύρεση τρόπων όπου τα νεότερα μέσα, οι σύγχρονες μέθοδοι οικονομικής δραστηριότητας αν ο ελληνισμός μπορεί να προχωρήσει σε ποιοτικά άλματα που θα τον συνδέσει και θα βρεθεί μπροστά στην επικαιρότητα και την οικονομική δραστηριότητα.

    Για την δραστηριότητα και τον στόχο της κεντρικής επιτροπής αποδήμου ελληνισμού του ΠΑΣΟΚ, ο κ.Σταυρόπουλος ανέφερε : «Ο τομέας απόδημου ελληνισμού της κεντρικής επιτροπής έχει διατυπώσει την πολιτική για τον απόδημο.

    Συνεχίζουμε την εδραίωση και ενίσχυση του αποδήμου ελληνισμού που είναι η μεγάλη συναντησιακή πρόταση, σύνδεση του οργανωμένου ελληνισμού όπου γης με την πατρίδα, και φυσικά μέσα από την σχέση στην οποία συμμετέχουν και οι απόδημοι Κύπροι. Μέσα σε όλη αυτή την προσπάθεια, επιχειρούνται διάφορες παρεμβάσεις στον διεθνή χώρο και φυσικά το μεγάλο πρόγραμμα που έχει ξεκινήσει το ΣΑΕ, αφού ξεπέρασε την μεγάλη οργανωτική του προσπάθεια, προχωρά σε μεγάλες δράσεις όπως στην περίπτωση των Ελλήνων της Μάυρης Θάλασσας».

    [18] Η επίσκεψη του αρχηγού της Ν.Δ. Κ. Καραμανλή στις ΗΠΑ.

    Συνάντηση διάρκειας περίπου μισής ώρας είχε χθες στο Λευκό Οίκο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, με έναν από τους στενότερους συνεργάτες του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Μπίλ Κλίντον.

    Ο κ. Καραμανλής συναντήθηκε με τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Τζον Ποντέστα, τον οποίο και ενημέρωσε διεξοδικά για τα εθνικά θέματα, το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με ιδιαίτερη έμφαση τη δυνατότητα στενότερης οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών.

    Μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μίλησε για τη συζήτηση που είχε με τον κ. Ποντέστα, τονίζοντας ότι συζήτησαν για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όμως εκείνο που απασχόλησε τους δυο άνδρες -όπως είπε ο κ. Καραμανλής- ήταν οι δυνατότητες της οικονομικής συνεργασίας και οι προοπτικές που μπορεί να έχει για τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής. Προϋποθέσεις για αυτή την οικονομική συνεργασία, πρόσθεσε, είναι να γίνει η χώρα μας ελκυστική για διεθνείς επενδύσεις, να υπάρξουν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, μεταρρύθμιση της φορολογίας, ένα σύστημα καταπολέμησης της γραφειοκρατίας και αποκρατικοποιήσεις. Πρέπει να αυξήσουμε τις δραστηριότητές μας, σχολίασε, και να κάνουμε μεγαλύτερα βήματα εκσυγχρονισμού.

    Νωρίτερα, ο κ. Καραμανλής είχε συναντηθεί με τη γερουσιαστή Ολύμπια Σνόου, ενώ είχε και συναντήσεις με εκπροσώπους εβραϊκών οργανώσεων.

    Προχθές βράδυ ο κ. Καραμανλής παρακάθησε σε δείπνο των ΑΧΕΠΑΝΣ και σε σύντομο χαιρετισμό του τόνισε ότι η ελληνική πολιτεία θα έπρεπε να έχει μεγαλύτερη συμπαράσταση στην ομογένεια.

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι δεν πρόκειται να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση έξω από τη χώρα, όχι γιατί δεν αισθανόμαστε αμήχανοι, όπως τόνισε, για το πως έγιναν οι τελευταίοι χειρισμοί, αλλά γιατί οι Έλληνες είναι λίγοι σε όλο τον κόσμο για να δείχνουν διαιρεμένοι και διχασμένοι. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι στα θέματα που αντιμετωπίζουμε και θα αντιμετωπίσουμε, ανέφερε, και επανέλαβε ότι θα πρέπει επιτέλους να συσταθεί ένα συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής για τη χάραξη ενιαίας εθνικής στρατηγικής.

    Αναφέρθηκε, επίσης, στο Κυπριακό, λέγοντας ότι δεν μπορεί η διεθνής κοινότητα να ανέχεται την παράνομη κατοχή και είναι ανάγκη όλο το βάρος και τη δύναμη να τη ρίξουμε σε αυτή την υπόθεση, λέγοντας ότι και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις εξαρτώνται από μία βιώσιμη λύση στο θέμα της Κύπρου. Ο κ. Καραμανλής θα ολοκληρώσει τις επίσημες επαφές του στην Ουάσιγκτον με το σημερινό του ραντεβού με τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αλ Γκορ.

    [19] Η πρώτη επίσημη απογραφή των παλιννοστούντων.

    Πάνω από 120.000 Έλληνες της πρώην ΕΣΣΔ ζούν στην Ελλάδα, αυτό προέκυψε από την πρώτη επίσημη απογραφή για τους παλιννοστούντες, πραγματοποιήθηκε με ευθύνη του υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης.

    Η απογραφή έφερε στο φως για πρώτη φορά, χρήσιμα στοιχεία για την «Ταυτότητα» των νεοπροσφύγων, όπως μέσος όρος ηλικίας, τόπος προέλευσης και εγκατάστασης, λόγοι φυγής, αλλά και ποια θεωρούν οι ίδιοι σαν τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην Ελλάδα.

    «Έχουμε πλέον στ χέρια μας ένα χρήσιμο εργαλείο για την χάραξη πολιτικής για τους παλιννοστούντες. Τα στοιχεία της απογραφής χρησιμοποιήθηκαν στην κατάρτιση του νομοσχεδίου, με το οποίο ευελπιστούμε ότι θα επιλυθούν μια σειρά από τα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νεοπρόσφυγες»,είπε ο γ.γ.Παλιννοστούντων Χρήστος Καμενίδης.

    Σύμφωνα με την απογραφή, μόνιμα ζουν στην Ελλάδα 81.648 άτομα που δηλώνουν παλιννοστούντες αλλά και ακόμη 38.611 που αυτοχαρακτηρίζονται ως τουρίστες.

    Το κύμα των νεοπροσφύγων μπορεί να χαρακτηριστεί ως «τονωτική ανάσα» στην ελληνική κοινωνία, καθώς ο πληθυσμός του είναι «ιδιαίτερης παραγωγικής δύναμης». Το 40% είναι ηλικίας 19-40 ετών, ενώ από 11% είναι τα άτομα 6-12 και 13-18 ετών. Πάνω από την ηλικία των 51 είναι το 15% του συνόλου.

    Οι νεοπρόσφυγες εγκαταστάθηκαν κυρίως στην Μακεδονία (58,4%)και πιο συγκεκριμένα στον Νομό Θεσσαλονίκης (33,5%). Ακολουθούν η Στερεά Ελλάδα (22, 9%), ενώ η Θράκη με ποσοστό 14,8% κσι 17.848 άτομα κατατάσσεται τρίτη, παρά τη λειτουργία των σταθμών υποδοχής και των οικισμών εγκατάστασης. Τα υπόλοιπα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας –πλην της Κρήτης με ποσοστό 1,9%- υποδέχθηκαν παλιννοστούντες σε ποσοστά κάτω της μονάδας.

    [20] Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στο Σικάγο.

    Η "Επιτροπή Ελληνικής Κληρονομιάς '99" ολοκλήρωσε τις προετοιμασίες για την πανομογενειακή παρέλαση που θα γίνει στο Σικάγο την Κυριακή 28 Μαρτίου, στην ελληνική γειτονιά της Halsted.

    Σύμφωνα με την ομογενειακή εφημερίδας του Σικάγου, "Παροικιακός Λόγος" η φετινή παρέλαση έχει όλα τα "φόντα" να είναι η επιτυχέστερη των τελευταίων ετών, αφού αρκετές από τις διαφορές που υπήρχαν μέσα στην παροικία έχουν παραμεριστεί.

    Για την ιστορία αναφέρεται, πως, για τριάντα περίπου χρόνια, την παρέλαση στην περιοχή τη διοργάνωνε το UHAC, μέσα στο κέντρο της πόλης του Σικάγου. Έπειτα από διευθετήσεις, την διεξαγωγή της παρέλασης και των εκδηλώσεων που ακολουθούν ανέλαβε επιτροπή, που εκλέγεται.

    Στις τελευταίες εκλογές για τη ανανέωση των μελών της "Επιτροπής" εξελέγη και ο κ. Μάϊκ Σκούμπης, που είναι και πρόεδρος του UHAC Ιλλινόι. Τα μέλη της "Επιτροπής" που έχουν την ευθύνη για τη διοργάνωση της παρέλασης είναι: Θεόδωρος Σπυρόπουλος, πρόεδρος, Μάικ Σκούμπης, α' αντιπρόεδρος, Βασίλειος Ματαράγκας β' αντιπρόεδρος, Βασίλης Μπεμπόνης ταμίας, Φωτεινή Ποτάκη, βοηθός ταμία και Γρηγόρης Πολίτης, Λάκης Μπαλλής μέλη.

    Η Επιτροπή "Ελληνική Κληρονομιά' 99", ενημερώνει για τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν κατά το επόμενο χρονικό διάστημα:

    Τρίτη 16 Μαρτίου 1999, 6 μ.μ. Smoker Party, για την οικονομική ενίσχυση της Επιτροπής, στο εστιατόριο Fountain Blue, 23 S. Mannheim Rd. Des Plaines.

    Πέμπτη 18 Μαρτίου 1999, 5 μ.μ. Δεξίωση του Δημάρχου Σικάγου κ. R. Daley, προς τιμή της Ελληνικής Oμογένειας, στο Cultural Center, 78 E. Washington st. Σικάγο.

    Τρίτη 23 Μαρτίου 1999, 7 μ.μ. πανομογενειακή συγκέντρωση στο Κρητικό Σπίτι, 5941 N. Milwaukee Ave, όπου θα ανακοινωθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες για την επικείμενη μεγαλειώδη παρέλαση, καθώς επίσης και η κλήρωση δύο (2) αεροπορικών εισιτηρίων για την Ελλάδα.

    Πέμπτη 25 Μαρτίου 1999, 10π.μ., Δοξολογία για την επέτειο της Εθνικής μας εορτής, στον Καθεδρικό Ναό,1017 Ν. La Salle χοροστατούντος του μητροπολίτη Κρήνης κ. Ιακώβου.

    Πέμπτη 25 Μαρτίου 1999, 5.30-7.30 μ.μ. Δεξίωση του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στο Σικάγο, κ. Νίκου Ζαφειρόπουλου, στο Cultural Center, 78 E. Washington st. Σικάγο, προς τιμή της Εθνικής μας Εορτής. Είσοδος Ελεύθερη.

    Παρασκευή 26 Μαρτίου 1999, 12 το μεσημέρι παρουσίαση Ελληνικών χορών από το Λαογραφικό Όμιλο Ηπείρου, "Kρυστάλλης" και το χορευτικό συγκρότημα του Μακεδονικού Συλλόγου, "Μακεδονία" Daley Center.

    Kυριακή 28 Μαρτίου 1999, 2 μ.μ. η πανομογενειακή Παρέλαση στην οδό Halsted.

    Πέμπτη 1 Απριλίου 1999, 7 μ.μ. η Συμφωνική ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων στο Medinah Center.

    [21] Εκδήλωση του απογευματινού σχολείου Τζαμέϊκας για την εθνική επέτειο.

    Έκκληση στην Ομογένεια απευθύνει ο σύλλογος Γονέων και Δασκάλων του Απογευματινού Σχολείου της ελληνορθόδοξης κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Τζαμέϊκας για την ενίσχυση του σχολείου.

    "Σας γράφουμε επικαλούμενοι την ευαισθησία σας", αναφέρει η επιστολή- πρόσκληση του Συλλόγου Γονέων και Δασκάλων προς τους Oμογενείς καλώντας τους, να συμμετάσχουν στην εκστρατεία οικονομικής ενίσχυσης και ταυτόχρονα ζητώντας να παραστούν στην επόμενη εκδήλωση που οργανώνει το Απογευματινό Σχολείο, την Γιορτή για την Εθνική Παλιγγενεσία, που θα λάβει χώρα την Κυριακή 21 Μαρτίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων την Κοινότητας του Αγίου Δημητρίου στην Τζαμέικα. Όπως αναφέρει η ομογενειακή εφημερίδα της Νέας Υόρκης "Πρωϊνή", η εκδήλωση περιλαμβάνει παρουσίαση επίκαιρων θεατρικών σκετς και ελληνικούς χορούς με την συμμετοχή των μαθητών.

    Η είσοδος έχει οριστεί στα 18 δολάρια για τους ενήλικους και στα 3 δολάρια για τα παιδιά. Oλα τα έσοδα θα διατεθούν αποκλειστικά για την κάλυψη των αναγκών του απογευματινού σχολείου.

    Αξίζει να αναφερθεί ότι στα προγράμματα του απογευματινού σχολείου, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού, η εκμάθηση ελληνικών παραδοσιακών χορών, η προετοιμασία για τις εξετάσεις "ρίτζενς" και η ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των μαθητών με την ελληνική κοινότητα.

    Το σχολείο λειτουργεί κάθε Δευτέρα και Τετάρτη απόγευμα, από τις 4 μέχρι τις 6.

    [22] Δύο Έλληνοκαναδοί στα πρωτοσέλιδα καναδικών εφημερίδων.

    (της ιουστίνης Φραγκούλη)

    Τα ονόματα δύο Ελληνοκαναδών φιγουράρουν στα πρωτοσέλιδα των καναδικών εφημερίδων για ένα σκάνδαλο που απειλεί να ρίξει τον πρωθυπουργό της Βρεταννικής Κολομβίας Γκλέν Κλάρκ (της δυτικότερης επαρχίας του Καναδά.)

    Ο Δημήτρης Βραχνός, αξιωματούχος της εφορίας του Καναδά ,πρίν απο ένα περίπου χρόνο κατήγγειλε εγγράφως σε μέλη της αντιπολίτευσης και σε καναδικές εφημερίδες ότι με παράνομο τρόπο δόθηκε άδεια καζίνου στον Δημήτρη Πυλαρινό, ο οποίος έιναι γείτονας του Βραχνού αλλά και του πρωθυπουργού της Βρεταννικής κΚολομβίας Γκλέν Κλάρκ.Ετσι, όταν άρχισε η έρευνα μετά απο καταγγελία της αντιπολίτευσης στην αστυνομία, ο Βραχνός κλήθηκε να καταθέσει για την υπόθεση .

    Ο Πυλαρινός , που έκανε επισκευές στο σπίτι του πρωθυπουργού της Βρεταννικής Κολομβίας ύψους 11.000 δολλαρίων , την ίδια εποχή είχε ζητήσει και άδεια για καζίνο, η οποία του παραχωρήθηκε παρότι οι δημοτικοί συμβουλοι της περιοχής Μπέρναμπι απέρριψαν την αίτηση και παρότι κάποια μέλη της επαρχιακής κυβέρνησης είχαν την ίδια άποψη.

    Ο Δημήτρης Πυλαρινός ,34 ετών ,υπέβαλε την αίτηση για την άδεια του καζίνο μαζί με τον Steve Ng ιδιοκτήτη στριπτιζάδικου και φερόμενο ως συνδεδεμένο με πορνογραφική ιστοσελίδα στο Ιντερνετ.Ο Πυλαρινός ,παρότι καταδικάσθηκε για παράνομη χαρτοπαικτική λέσχη στην ίδια περιοχή που θα άνοιγε το καζίνο, τελικά πήρε την άδεια λειτουργίας του καζίνο.

    Οι επικριτές του πρωθυπουργού Κλάρκ επιμένουν ότι εκείνος έβαλε το χεράκι του στην υπόθεση αυτή, ο ίδιος όμως υποστηρίζει ότι δεν άσκησε την επιρροή του για να δοθεί η άδεια του καζίνο στον Πυλαρινό και τον ύποπτο συνεταίρο του Ng.

    Ωστόσο, ο κ. Κλάρκ παραδέχεται ότι είχε οικογενειακή φιλία με τον κ. Πυλαρινό, αλλά δεν γνώριζε τις παράνομες δραστηριότητές του ούτε και εκείνες του συνεταίρου του.

    Ο Πρωθυπουργός της Βρεταννικής Κολομβίας, που καλείται σε παραίτηση απο την ατνιπολίτευση ,δήλωσε ότι θα πρέπει να αποδειχθούν με στοιχεία οι κατηγορίες εναντίον του για να εγκαταλείψει τον θώκο του.

    [23] O Παγκύπριος Σύνδεσμος Αμερικής θα τιμήσει την Τιτίνα Λοϊζίδου.

    Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Αμερικής το προσεχές Σάββατο, κατά τη διάρκεια της ετήσιας χοροεσπερίδας του, στη Νέα Υόρκη, θα απονείμει το Βραβείο "1999 Woman of the Year" στην κ. Τιτίνα Λοϊζίδου, την Ελληνοκύπρια που κατέθεσε μία επιτυχή μήνυση κατά της Τουρκικής κυβέρνησης.

    [24] Εκδήλωση για τους Ελληνοεβραίους στη Ν. Ιερσέη.

    O Πολιτιστικός Σύλλογος Ελλήνων Νέας Ιερσέης καλεί τα μέλη και τους φίλους του να παρακολουθήσουν μια ενδιαφέρουσα ομιλία από τον κ. Ηλία Χατζή και τον κ. Ισαάκ Δόστη με θέμα: "Ρωμανιώτες-οι Ελληνοεβραίοι των Ιωαννίνων και άλλων περιοχών της Ελλάδος", το Σάββατο, 20 Μαρτίου στην ιδιόκτητη αίθουσα του Συλλόγου. Όπως μεταδίδει το ΜΠΕ, οι δύο ομιλητές είναι μέλη της μοναδικής Ελληνικής συναγωγής (Κehila Kedosha Jannina) στη Β. Αμερική. Είναι απόγονοι των Ρωμανιωτών, των Ελληνοεβραίων που ζούσαν στην Ελλάδα από την εποχή των Ρωμαίων. Θα παρουσιάσουν και μία ταινία-ντοκιμαντέρ με τον τίτλο: "Ηταν τίποτα- ήταν τα πάντα".

    Το 29 λεπτών ντοκιμαντέρ είναι μία συλλογή από μοναδικές ιστορίες που ειπώθηκαν από ήρωες Ελληνες που βοήθησαν Εβραίους να σωθούν κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

    Υπεύθυνη Ύλης : Δ. Ριμπά

    Επιμέλεια Δελτίου : Α. Ηλιάδης - Κ. Θανασούλα

    [Ε] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ από την ΕΡΑ Σπορ

    [25] Παγκόσμιας κλάσης η Εθνική ομάδα

    Οσο φιλική και αν ήταν η χθεσινή νίκη της Εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου, δεν παύει να είναι μεγάλη. Η χώρα μας επικράτησε της Κροατίας των πολλών αστέρων με 3-2, αποδίδοντας μέχρι και το 60ο λεπτό εκπληκτικό ποδόσφαιρο, όταν και προηγήθηκε με 2-0, με γκολ του Στέλιου Γιαννακόπουλου. Στη συνέχεια, η ομάδα οπισθοχώρησε και οι Κροάτες βρήκαν την ευκαιρία να ισοφαρίσουν σε 2-2, με γκολ των Βλάοβιτς και Σούκερ (πέναλτι). Ωστόσο, η Εθνική μας είπε την τελευταία της λέξη λίγο πριν τη λήξη με γκολ του Ντέμη Νικολαΐδη, που πέρασε όλη την κροατική άμυνα. Ο Ελληνας επιθετικός είχε και ένα δοκάρι, ενώ η ομάδα μας έχασε πολλές ευκαιρίες.

    Σε δηλώσεις του μετά το τέλος του αγώνα, ο ομοσπονδιακός τεχνικός Ανχελ Ιορντανέσκου τόνισε πως τα συγχαρητήρια ανήκουν μόνο στους παίκτες για αυτή την εμφάνιση, ενώ αναφέρθηκε πως για τα κρίσιμα ματς με τη Νορβηγία και τη Λετονία για τα προκριματικά του Εύρω 2000, η Εθνική θα παρουσιαστεί καλύτερη, καθώς θα υπάρχει πολύ περισσότερος χρόνος για προετοιμασία.

    Από την πλευρά των παικτών δεν υπήρξαν κάποιες δηλώσεις, παρά μόνο η διάχυτη αίσθηση απογοήτευσης και της απορίας για το ότι δεν βρέθηκε αρκετός κόσμος στο γήπεδο (3400 εισ.).

    Στο παρασκήνιο του φιλικού αγώνα, το πρωί ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού Γιώργος Βαρδινογιάννης συναντήθηκε με τους Ασάνοβιτς, Μπόμπαν και Σούκερ. Ο τελευταίος δήλωσε εντυπωσιασμένος από τον πρόεδρο των πρασίνων, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ενδεχόμενο μεταγραφής του, λέγοντας ότι η αγάπη των φιλάθλων του Παναθηναϊκού στο πρόσωπό του είναι αρκετή για να έρθει στην ομάδα, τόνισε όμως ότι τώρα αγωνίζεται στη Ρεάλ και έχει συμβόλαιο μέχρι και το 2000.

    [26] Βαρύ το κλίμα στην Εθνική ομάδα μπάσκετ

    Βαρύ είναι το κλίμα στην Εθνική ομάδα του μπάσκετ. Οι φήμες για αποχώρηση του Παναγιώτη Γιαννάκη από το τιμόνι της ομάδας ενισχύονται συνεχώς, καθώς τίποτα δεν άλλαξε μετά τη χθεσινή συνάντηση του ομοσπονδιακού τεχνικού με τριμελή επιτροπή της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης.

    [ΣΤ] Ο καιρός της ημέρας

    Αίθριος καιρός με ασθενείς ανέμους, προβλέπεται σήμερα και αύριο στην Αττική και την υπόλοιπη χώρα.

    Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σήμερα στην Αθήνα από 5 έως 20 βαθμούς, στα νησιά από 6 έως 18 και στην υπόλοιπη Ελλάδα από μηδέν έως 21 βαθμούς.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 11 March 1999 - 11:17:35 UTC