Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 99-03-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <ert.ntua.gr/>

Δευτέρα 8 Μαρτίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] ΠΟΛΙΤΙΚΗ

  • [01] Κλιμακώνει την ένταση η Άγκυρα
  • [02] Ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου για τη δημοσίευση της έκθεσης Κωστούλα
  • [03] Στην Κύπρο ο Γερμανός ειδικός απεσταλμένος για το Κυπριακό
  • [04] Ενιαίο αμυντικό δόγμα και απαγορεύσεις στα κατεχόμενα
  • [05] Ολοκληρώνονται οι προσυνεδριακές διαβουλεύσεις στο ΠΑΣΟΚ
  • [06] Δεκαήμερη επίσκεψη Καραμανλή στις ΗΠΑ
  • [07] Έκλεισε τις εργασίες του το συνέδριο του Συνασπισμού
  • [Β] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

  • [08] Διεθνές Κέντρο Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών στη Θεσσαλονίκη
  • [09] Επισκόπηση οικονομικού Τύπου
  • [Γ] ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ

  • [10] Ολοκληρώνονται αργά απόψε οι εκλογές στους Δικηγορικούς Συλλόγους Αθήνας και Θεσσαλονίκης
  • [11] Ισχυρός σεισμός στη Ζαχάρω Ηλείας
  • [12] Εκλογές ΕΣΗΕΑ
  • [Δ] "Η Φωνή της Ελλάδας" - Ειδήσεις από την ομογένεια

  • [13] Επιστολή ομογενών στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον.
  • [14] Σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη για τη μόνιμη στέγαση του ΣΑΕ.
  • [15] Ο Τζορτζ Στεφανόπουλος μιλά για τον Μπιλ Κλίντον.
  • [16] Συνέντευξη Γ.Γ. υπουργείου Τύπου Γιάννη Νικολάου.
  • [17] Οι γυναίκες της Κύπρου αναλαμβάνουν δράση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
  • [18] H ¶γκυρα υποσκάπτει την "Αθήνα 2004.
  • [19] Το Συνέδριο του Αμερικανικού Ιδρύματος για την Ελληνική Γλώσσα και τον Πολιτισμό.
  • [20] ¶ρχισε το Συνέδριο της Παμμακεδονικής Ένωσης Ευρώπης.
  • [21] Βραβεύθηκαν οι "Πρεσβευτές του Ελληνισμού" από την Νομαρχία Αθηνών.
  • [22] Συνάντηση Αρχιεπισκόπου Αμερικής με Ντόναλντ Πέιν για Χάλκη και Παρθενώνα.
  • [23] Καλλιτεχνικά νέα από τις ΗΠΑ.
  • [24] Πρωτόκολλο αθλητικής συμφωνίας Ελλάδας-Δυτ.Αυστραλίας.
  • [Ε] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ από την ΕΡΑ σπορ

  • [25] Κορίτσι από "χρυσάφι"
  • [26] Α' Εθνική - 22η αγωνιστική
  • [27] Α1 - 22η αγωνιστική
  • [ΣΤ] Ο καιρός της ημέρας


    [Α] ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    [01] Κλιμακώνει την ένταση η Άγκυρα

    Κλιμακώνει την προκλητικότητά της η Τουρκία εναντίον της Ελλάδος.

    Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ επανήλθε για άλλη μια φορά στις προκλήσεις, και υποστήριξε ότι η χώρα μας εκπαιδεύει τρομοκράτες και ευθύνεται μάλιστα και για την πρόσφατη επίθεση στο Τσάνκιρι.

    "Παίζετε με τη φωτιά", ήταν η απάντηση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου στις αυξανόμενες τουρκικές προκλήσεις.

    Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε κατηγορηματικά, αναφορικά με τις απειλές της Άγκυρας για κήρυξη ή πρόκληση πολέμου εναντίον της χώρας μας, ότι η Αθήνα έχει επανειλημμένως προειδοποιήσει πως "αν η Άγκυρα υπολογίζει σε ένα θερμό επεισόδιο απατάται".

    Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι έτοιμες για κάθε ενδεχόμενη τουρκική απόπειρα πρόκλησης θερμού επεισοδίου, δήλωσαν ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης και ο Έλληνας πρεσβευτής στη Λευκωσία, εκφράζοντας ωστόσο την εκτίμηση πως η Άγκυρα δεν θα προχωρήσει σε μία τέτοια ενέργεια.

    "Δεν τίθεται θέμα μικρού ή μεγάλου θερμού επεισοδίου ... οποιοδήποτε επεισόδιο θα προκαλέσει σκληρή αντιπαράθεση", ξεκαθάρισε σε συνέντευξή του σε κυπριακή εφημερίδα, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

    [02] Ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου για τη δημοσίευση της έκθεσης Κωστούλα

    Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, κατά παντός υπευθύνου, ασκήθηκε από την εισαγγελία Αθηνών για παραβίαση μυστικών της Πολιτείας δια του Τύπου, ηθική αυτουργία στο αδίκημα και παράβαση των διατάξεων του νόμου "περί Τύπου".

    Η δίωξη αφορά τη δημοσίευση της έκθεσης Κωστούλα στην εφημερίδα "Τα Νέα". Σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία, παραβιάζεται η άκρως απόρρητη έκθεση του πρέσβη στο Ναϊρόμπι Γιώργου Κωστούλα, καθώς περιέχει στοιχεία σχετικά με τους χειρισμούς στην υπόθεση του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

    Μήνυση για το ίδιο θέμα προτίθεται να καταθέσει και η Νέα

    Δημοκρατία.

    [03] Στην Κύπρο ο Γερμανός ειδικός απεσταλμένος για το Κυπριακό

    Στην Κύπρο έφθασε χθες για πενθήμερη επίσκεψη ο ειδικός απεσταλμένος της Γερμανίας για το Κυπριακό Ντέτλεφ Γκράφ Τσου Ραντσάου.

    Στο επίκεντρο των συνομιλιών του θα βρεθεί το Κυπριακό και η ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Την Τετάρτη, ο κύριος Ραντσάου θα συναντηθεί στα κατεχόμενα με τον εκπρόσωπο των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς.

    [04] Ενιαίο αμυντικό δόγμα και απαγορεύσεις στα κατεχόμενα

    Ο πρεσβευτής της Ελλάδος στη Λευκωσία Κυριάκος Ροδουσάκης σε σχετικές δηλώσεις του τόνισε ότι υπάρχει συντονισμός μεταξύ των επιτελείων Ελλάδος και Κύπρου, στο πλαίσιο του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε απειλής από την Τουρκία.

    Εν τω μεταξύ, το κατοχικό καθεστώς του Ραούφ Ντενκτάς απαγόρευσε την παρουσία γυναικών από τις κατεχόμενες περιοχές, στην δικοινοτική εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας, που οργανώνουν τα Ηνωμένα Έθνη.

    Τη λύπη της γι' αυτή την απόφαση του κατοχικού καθεστώτος, εξέφρασε η ειδική αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Ανν Χέρκους.

    [05] Ολοκληρώνονται οι προσυνεδριακές διαβουλεύσεις στο ΠΑΣΟΚ

    Στην τελική ευθεία για το συνέδριό του μπαίνει το ΠΑΣΟΚ.

    Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος δήλωσε ότι δεν θα διεκδικήσει τη θέση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ στο συνέδριο, διευκρινίζοντας ότι στις ευρωεκλογές δεν θα κριθεί η κυβέρνηση αλλά η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και του ΠΑΣΟΚ.

    Θέμα ηγεσίας στο κυβερνών κόμμα θα τεθεί μόνον αν το ποσοστό του στις ευρωεκλογές πέσει κάτω από το τριάντα τοις εκατό, δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας.

    Από την πλευρά του, ο Υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Λαλιώτης, σε συνέντευξή του στο "Έθνος της Κυριακής", εκτιμά ότι στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ όλοι θα μπορούσαν να στηρίξουν τον Κώστα Σημίτη, κάτι που θα πράξει και ο ίδιος.

    Ο κύριος Λαλιώτης προσθέτει ότι η έκβαση του συνεδρίου θα καθορίσει την τύχη του ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές του 2000.

    [06] Δεκαήμερη επίσκεψη Καραμανλή στις ΗΠΑ

    Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής πραγματοποιεί από το Σάββατο δεκαήμερη επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο κύριος Καραμανλής θα έχει σειρά συναντήσεων με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Αμερικανικής Κυβέρνησης, καθώς επίσης με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και με στελέχη της Ομογένειας. Κύριο θέμα των συνομιλιών του κυρίου Καραμανλή θα είναι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι εξελίξεις στα Βαλκάνια.

    Αύριο Τρίτη, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα συναντηθεί στο Στέητ Ντηπάρτμεντ με την Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, ενώ την Πέμπτη θα γίνει δεκτός από τον Αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αλ Γκορ.

    [07] Έκλεισε τις εργασίες του το συνέδριο του Συνασπισμού

    Δριμύτατη κριτική άσκησε στην Κυβέρνηση ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, μετά το τέλος της χθεσινής του ομιλίας στο συνέδριο του Συνασπισμού, που γίνεται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

    Ο κύριος Κωνσταντόπουλος ισχυρίστηκε ότι μετά από τρία χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, σήμερα δεν απολογείται ο ελληνικός λαός, αλλά η κυβέρνηση Σημίτη, η οποία απέτυχε στην πολιτική της. Στο τέλος, επανέλαβε, τη θέση του για διπλές εκλογές τον Ιούνιο με το σύστημα της απλής αναλογικής.

    [Β] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    [08] Διεθνές Κέντρο Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών στη Θεσσαλονίκη

    Αίτημα για την χορήγηση αδείας ίδρυσης Διεθνούς Κέντρου Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών στην Θεσσαλονίκη, υπέβαλε το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Σκοπός του κέντρου είναι η πραγματοποίηση κερδοφόρων επενδύσεων τόσο στη Βαλκανική Χερσόνησο, όσο και την Ανατολική Ευρώπη.

    [09] Επισκόπηση οικονομικού Τύπου

    Η αισιοδοξία που επιστρέφει σταδιακά στις αγορές, αλλά και οι δυο πολιτικοί όροι που κατά τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γιάννο Παπαντωνίου είναι απαραίτητοι για την είσοδο της χώρας μας στην ΟΝΕ, είναι τα κύρια θέματα του οικονομικού Τύπου της Δευτέρας.

    Στην εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ" πρώτο θέμα είναι η εκτόνωση της έντασης και το κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας ότι η ελληνική οικονομία θα επιτύχει τους στόχους της ΟΝΕ, μετά και την διαβεβαίωση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η οικονομική πολιτική. Από τα αλλά θέματα που φιλοξενεί στην πρώτη σελίδα της η εφημερίδα ξεχωρίζουν:

    Τα ονόματα των 634 εταιριών που ζητούν επιχορηγήσεις από το Υπουργείο Ανάπτυξης ύψους 140 δις, ενώ τα διαθέσιμα κονδύλια είναι μόνο 14 δις.

    Τα σενάρια για τον δείκτη Ντάου Τζόουνς και οι προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών μετά το ιστορικό ρεκόρ της Παρασκευής.

    Η συγχώνευση 70 μικρών Εφοριών μέσα στο 1999, και οι αυξήσεις κεφαλαίων που προγραμματίζουν μια σειρά από τράπεζες ύψους 600 δις δραχμών.

    75 κεράκια σβήνει σήμερα η εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ" - η γηραιότερη οικονομική εφημερίδα της Ελλάδας - και το εορτάζει με ένα τετρασέλιδο αφιέρωμα, στο οποίο 55 προσωπικότητες της οικονομίας μιλούν για την εφημερίδα και την ιστορία της.

    Στο κύριο πρωτοσέλιδο θεμα της η εφημερίδα παραθέτει συνέντευξη του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γιάννου Παπαντωνίου ο οποίος εμφανίζεται καθησυχαστικός -υπό προϋποθέσεις- για την πορεία προς τον ΟΝΕ και την εξέλιξη των αγορών. Οι δύο απαραίτητοι πολιτικοί όροι κατά τον κ. Παπαντωνίου είναι να επανεκλεγεί ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με συντριπτική πλειοψηφία στο συνέδριο, και δεύτερο στην περίπτωση που στις ευρωεκλογές δεν υπάρξει θετικό αποτέλεσμα για το κυβερνών κόμμα να μην εξαχθούν πολιτικά συμπεράσματα και να προχωρήσει κανονικά η κυβέρνηση μέχρι τις εθνικές εκλογές του 2000.

    Άλλα θέματα στην πρώτη σελίδα είναι οι αποκλίσεις από τους στόχους για το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος, που σημειώθηκαν το 1998 και οι "γκρίζες ζώνες" που εμφανίζουν πολλοί ισολογισμοί των εισηγμένων εταιριών στη Σοφοκλέους.

    [Γ] ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ

    [10] Ολοκληρώνονται αργά απόψε οι εκλογές στους Δικηγορικούς Συλλόγους Αθήνας και Θεσσαλονίκης

    Ολοκληρώνονται σήμερα οι επαναληπτικές εκλογές για την ανάδειξη νέων Προέδρων στους Δικηγορικούς Συλλόγους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

    Στον Πειραιά στις επαναληπτικές εκλογές των δικηγόρων επανεξελέγη για τέταρτη συνεχή χρονιά ο Βασίλης Βενέτης, που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία.

    [11] Ισχυρός σεισμός στη Ζαχάρω Ηλείας

    Ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε τις πρωινές ώρες σήμερα, με επίκεντρο την περιοχή Ζαχάρω της Ηλείας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αναφέρθηκαν θύματα ή ζημιές.

    [12] Εκλογές ΕΣΗΕΑ

    Στις επαναληπτικές εκλογές τής προσεχούς Πέμπτης και Παρασκευής θα κριθεί ποίοι θα εκπροσωπήσουν τον κλάδο των δημοσιογράφων για τα αξιώματα του προέδρου, του πρώτου αντιπροέδρου, του γενικού γραμματέα και τού ταμία τής Ενώσεως συντακτών.

    Κατά τις αρχαιρεσίες πού πραγματοποιήθηκαν την εβδομάδα που πέρασε εξελέγη μόνον ως β' αντιπρόεδρος, ο Πάνος Σόμπολος, ο οποίος συγκέντρωσε 1050 ψήφους έναντι 499 τού αντιπάλου του Γεωργίου Μέρμηγκα.

    Στο μεταξύ χωρίς τους υποψηφίους για το αξίωμα τού προέδρου, και του πρώτου αντιπροέδρου, κυρίους Αριστείδη Μανωλάκο και Νικήτα Γαβαλά αντίστοιχα που παραιτήθηκαν χθες από τις διεκδικήσεις τους, θα διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος των εκλογών τής ΕΣΗΕΑ.

    Σημειωτέον ότι ο Αριστείδης Μανωλάκος είχε λάβει 690 ψήφους κατά τον πρώτο γύρο έναντι 693 ψήφων του συνυποψηφίου του Νίκου Κιάου και 216 του επίσης συνυποψηφίου Τάσου Σταματόπουλου.

    Για το αξίωμα του γενικού γραμματέα, η Χριστίνα Λυκιαρδοπούλου έλαβε 450 ψήφους, ο Μανώλης Μαθιουδάκης 579 και ο Μηνάς Παπαζόγλου 526.Στίς προσεχείς εκλογές η μάχη θα δοθεί μεταξύ των δύο πλειοψηφούντων.

    Για το αξίωμα τού ταμία, οι υποψήφιοι Λεβεντάκος και Στεργιώτης έλαβαν 904 και 417 ψήφους αντίστοιχα και η εκλογή θα κριθεί στις επαναληπτικές εκλογές.

    Τέλος για την ανάδειξη μελών τού Διοικητικού Συμβουλίου ψήφισαν

    1949 δημοσιογράφοι και βρέθηκαν 1804 έγκυρα και 142 άκυρα.

    Η Ανανεωτική Ριζοσπαστική Κίνηση έλαβε 428 ψήφους και δύο έδρες, οι Αδέσμευτοι δημοσιογράφοι 506 ψήφους και δύο έδρες, η Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων 332 ψήφους και μία έδρα και η Ανεξάρτητη Παρέμβαση Δημοσιογράφων 346 ψήφους και μια έδρα.

    Συνολικά από το εκλογικό Σώμα το 77,7% άσκησε το δικαίωμα του.

    [Δ] "Η Φωνή της Ελλάδας" - Ειδήσεις από την ομογένεια

    Αθήνα, 8/03/1999

    [13] Επιστολή ομογενών στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον.

    Την προσωπική παρέμβαση του προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον , για να τερματιστούν οι τουρκικές απειλές , ζητεί η ηγεσία της ελληνοαμερικανικής κοινότητας. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες σχετική επιστολή αναμένεται να αποσταλεί σήμερα στον Λευκό Οίκο . Η επιστολή, που συνέταξε ο κ. ¶ντζελο Τσακόποuλος και συνυπογράφουν επιφανείς ομογενείς, προειδοποιεί για τον φόβο "να παρερμηνευθεί η σιωπή έναντι τέτοιων εμπρηστικών δηλώσεων και να εκληφθεί ως "πράσινο φως" της Ουάσιγκτον προς την Aγκυρα για τη συνέχιση και ίσως την κλιμάκωση της εκστρατείας κατά της Ελλάδας". Είναι βέβαιο ότι ο χειρισμός του θέματος από τον πρόεδρο Κλίντον θα επηρεάσει και η στάση της Ομογένειας έναντι της προεδρικής υποψηφιότητας του κ. Γκορ και αυτό το γνωρίζει ο Λευκός Οίκος.

    Οι ομογενείς χαρακτηρίζουν απαράδεκτες τις καταγγελίες της Τουρκίας ότι η Ελλάδα υποθάλπει την τρομοκρατία τονίζοντας ότι αυτές εντάσσονται σε μια προσπάθεια της ¶γκυρας να πλήξει τη θέση της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και την προοπτική ένταξής της στην ΟNE. Σημειώνουν δε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει ' επανειλημμένα επιβεβαιώσει ότι "η ελληνική κυβέρνηση δεν υποστηρίζει το ΡΚΚ" .

    Τέλος, επικαλούμενοι την επιτυχία των παρεμβάσεων του κ. Κλίντον στη Β. Ιρλανδία, στη Μ. Ανατολή και στη Βοσνία, οι ομογενείς ζητούν από τον Αμερικανό πρόεδρο συγκεκριμένες ενέργειες: 1) να δηλώσει ότι οι απειλές της Τουρκίας είναι απαράδεκτες και πρέπει να σταματήσουν αμέσως, 2) να ενθαρρύνει την Τουρκία να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία που της δίνεται για να λύσει το Κουρδικό, 3) να εντείνει την προσωπική του προσπάθεια για επίλυση ελληνοτουρκικών διαφορών και Κυπριακού όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά και 4) να εκμεταλλευθεί τη διάσκεψη κορυφής του ΝΑ ΤΟ τον Απρίλιο στην Ουάσιγκτον και τη σχεδιαζόμενη επίσκεψή του σε Ελλάδα και Τουρκία το Νοέμβριο .για να προωθήσει τη βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

    [14] Σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη για τη μόνιμη στέγαση του ΣΑΕ.

    Σε ευρεία σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι, στη Θεσσαλονίκη, υπό την προεδρία του υπουργού Μακεδονίας Θράκης, κ. Γιάννη Μαγκριώτη, θα συζητηθεί η μόνιμη στέγαση του ΣΑΕ και η υποστήριξη των δραστηριοτήτων του.

    Στη σύσκεψη θα πάρουν μέρος ο υφυπουργός Εξωτερικών Γρηγόρης Νιώτης ο πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Ανδρέας ¶θενς, οι Δήμαρχοι του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης και εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων και επιμελητηρίων.

    [15] Ο Τζορτζ Στεφανόπουλος μιλά για τον Μπιλ Κλίντον.

    Ο Τζορτζ Στεφανόπουλος, που διετέλεσε στενός συνεργάτης του Μπιλ Κλίντον, εκφράζει την άποψη ότι ο ένοικος του Λευκού Οίκου "γκρέμισε τα πάντα" με την σχέση του με τη Μόνικα Λιουίνσκι, όπως γράφει το περιοδικό Newsweek, στο τεύχος που κυκλοφορεί σήμερα.

    "Πετύχαμε, και εκείνος επέτυχε, περισσότερα απ` όσα πίστευα ότι είναι ανθρωπίνως δυνατά. Όμως έχασε τη μάχη με τον εαυτό του, αμαύρωσε την προεδρία του και όλους εμάς που είχαμε σχέση με αυτή", δηλώνει ο Τζορτζ Στεφανόπουλος στο Newsweek.

    "Αυτό που είναι κρίμα στην υπόθεση του Κλίντον είναι ότι πρόκειται για την ιστορία ενός ανθρώπου που αντιπαρήλθε τις αδυναμίες του και γινόταν κάθε μέρα καλύτερος πρόεδρος. Και τότε τα πέταξε όλα στην άκρη", αναφέρει ο Στεφανόπουλος στη συνέντευξή του.

    Ο Στεφανόπουλος εντάχθηκε στο επιτελείο του Μπιλ Κλίντον στο Αρκανσο στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, του 1992 και παρέμεινε σύμβουλος του προέδρου και στη δεύτερη θητεία του, όμως στη συνέχεια αποχώρησε.

    Ο πρώην σύμβουλος του Μπιλ Κλίντον υποστηρίζει ότι δεν θα είχε συνεργασθεί με την ομάδα του Μπιλ Κλίντον εάν το 1992 γνώριζε τα όσα ξέρει σήμερα.

    Προσθέτει πάντως ότι ο Κλίντον "παρόλα αυτά τα ελαττώματα, είναι καλός πρόεδρος".

    Το περιοδικό Newsweek δημοσιεύει επίσης στο σημερινό τεύχος του αποσπάσματα από το βιβλίο του Τζορτζ Στεφανόπουλου, που πρόκειται να κυκλοφορήσει προσεχώς με τον τίτλο: "All Too Human". Ο Τζορτζ Στεφανόπουλος δηλώνει ότι άρχισε να γράφει αυτό το βιβλίο με την πρόθεση να περιγράψει τον Κλίντον σαν έναν άνδρα που ξεπέρασε τα ελαττώματά του για να γίνει καλός πρόεδρος. Όμως, όπως δήλωσε ο Στεφανόπουλος, την ημέρα που ξέσπασε το σκάνδαλο Λιουίνσκι, τον Ιανουάριο του 1998, άρχισε να ξαναγράφει το βιβλίο του.

    [16] Συνέντευξη Γ.Γ. υπουργείου Τύπου Γιάννη Νικολάου.

    Στους σκοπούς της επίσκεψης-αστραπή που πραγματοποιεί στις ΗΠΑ, αναφέρθηκε ο γγ ενημέρωσης του υπουργείου Τύπου και ΜΜΕ Γιάννης Νικολάου, μιλώντας την περασμένη Παρασκευή στα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης, στο γραφείο Τύπου της Νέας Υόρκης.

    Ανέφερε ότι θα συζητήσει με τους προϊσταμένους των ελληνικών γραφείων Τύπου της περιοχής την πορεία του επικοινωνιακού προγράμματος του υπουργείου όπως διαμορφώνεται μετά τις νέες συνθήκες και τελευταίες εξελίξεις.

    "Εμείς, τόνισε, συνεχίζουμε μια σταθερή γραμμή στην προσπάθειά μας να δείξουμε το σύγχρονο πρόσωπο της χώρας μας, δηλαδή την Ελλάδα, που αναπτύσσεται οικονομικά, που παίρνει μέρος στη Νομισματική και Οικονομική Ένωση της Ευρώπης, την Ελλάδα που είναι παράγοντας οικονομικής ανάπτυξης ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή και παράγοντας σταθερότητας ως μέλος του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Την Ελλάδα της ειρήνης και της δημιουργίας".

    Ο κ. Νικολάου μίλησε για τον εν εξελίξει στην Ελλάδα διεθνή διαγωνισμό για τη πρόσληψη μιας εταιρίας που θα αναλάβει ένα επικοινωνιακό πρόγραμμα ενός χρόνου που θα αφορά την προβολή της σύγχρονης εικόνας της χώρας. Το πρόγραμμα αυτό θα απευθύνεται σε τέσσερις χώρες, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία και ειδικότερα στους διαμορφωτές της κοινής γνώμης, δηλαδή στις κατηγορίες των πολιτικών, οικονομικών παραγόντων, των ανθρώπων των μέσων ενημέρωσης και της ακαδημαϊκής με την ευρεία έννοια κοινότητας".

    Αναφέρθηκε ακόμη στα δύο βραβεία για το ομογενειακό μέσο της χρονιάς και για το καλύτερο ρεπορτάζ που θα απονείμει φέτος το υπουργείο. Επισήμανε ότι ήταν πολύ μεγάλος ο αριθμός των υποψηφιοτήτων και υπογράμμισε ότι το υπουργείο έκρινε πως έτσι επιτυγχάνεται καλύτερα η ενίσχυση του ομογενειακού τύπου με την επιβράβευση των καλών προσπαθειών αντί για την χωρίς κριτήρια επιδότηση.

    Ο κ. Νικολάου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην επικείμενη επίσκεψη του αρχηγού της ΝΔ Κ. Καραμανλή και είπε ότι δόθηκαν από το υπουργείο οδηγίες να είναι οι υπηρεσίες μας στις ΗΠΑ στη διάθεσή του".

    [17] Οι γυναίκες της Κύπρου αναλαμβάνουν δράση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Της Διαμαντένιας Ριμπά

    Την αγανάκτησή τους για τη συνεχιζόμενη κατοχή και την απόφαση τους να συνεχίσουν και να εντείνουν τον αγώνα τους με σκοπό την καταδίκη της Τουρκίας για την καταπάτηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του λαού της Κύπρου εκφράζουν οι Πρόσφυγες Γυναίκες της Κύπρου με τριήμερες εκδηλώσεις στην Αθήνα με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας της γυναίκας .

    Οι εκδηλώσεις αυτές στην Ελλάδα είναι η αρχή μίας νέας δυναμικής πορείας με σειρά εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων στην Ευρώπη και όλο τον Κόσμο με στόχο την καταδίκη της Τουρκίας για τα εγκλήματά της στην Κύπρο και την Παραβίαση των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του λαού της για 25 τώρα χρόνια.

    Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χθες στο Ζάππειο Μέγαρο στην ΑΘήνα οι κυρίες Κλαίρη Αγγελίδου, Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Γυναικείων Σωματείων Αμμοχώστου, Ελένη Κολιού Πρόεδρος του Ομίλου Γυναικών Κερύνεiας, Μάρω Κεή Πρόεδρος του Ομίλου Γυναικών Μόρφου και Θούλα Κναή Πρόεδρος του Ομίλου Γυναικών Περιοχής Κυθρέας, παρουσίασαν το πρόγραμμα των αντικατοχικών τους εκδηλώσεών που πραγματοποιούνται εδώ στην ΑΘήνα από τις 5-8 Μαρτίου, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.

    Μιλώντας εκ μέρους των Οργανωτών η κ. Κλαίρη Αγγελίδου ανέφερε ότι η πρώτη αυτή συνεργασία των Προσφύγων Γυναικών γίνεται με αφορμή την ημέρα της Γυναίκας , αλλά βασική αιτία είναι η αγανάκτηση των προσφύγων γυναικών για τα 25 χρόνια κατοχής και ξεριζωμού και η στέρηση των πιο βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων τους.

    Στη συνέντευξη Τύπου έλαβε μέρος και η Πρόεδρος της Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κ. Μαραγκοπούλου , η οποία δήλωσε πως θα αναλάβει τον συντονισμό όλων των οργανώσεων στην Ελλάδα και την Κύπρο , που μάχονται για την προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων . Μεταξύ άλλων η κ. Μαραγκοπούλου εξέφρασε την ανησυχία της για την στάση της " πολιτισμένης Δύσης " , όπως ανέφερε χαρακτηριστικά .

    " Η Κύπρος με δικαστικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης έχει αποδείξει βαρύτατες καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων , ακόμα και βασανιστήρια . Παρ΄ όλα αυτά η Δύση κωφεύει και σήμερα είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι μετά την απόφαση για την υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου η μεγάλη σκέψη ορισμένων πολιτικών κύκλων είναι όχι πώς να επανορθωθεί η τρομερή αυτή καταπάτηση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και παρανομία των Τούρκων , αλλά πώς να μην βρεθεί σε αδιέξοδο η Τουρκία . Τα πράγματα είναι πολύ απλά . Δεν υπάρχει λόγος να πληρώσει η Τουρκία όλες τις αποζημιώσεις . Δεν έχει παρά να πει ελάτε στα σπίτια σας .Πρέπει να σταματήσει αυτή η παρανομία και να της επιβληθεί να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα ."

    Οι εκδηλώσεις στην Αθήνα πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος . Ο Πρόεδρος της Γιώργος Συλούρης τόνισε στη συνέντευξη Τύπου το ρόλο της ομογένειας στην διεθνοποίηση του Κυπριακού προβλήματος . Μιλώντας για νέα μορφή αγώνα , που θα στοχεύει στην καταδίκη της καταπάτησης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από την Τουρκία , ο κ. Συλούρης αναφέρθηκε στους πολλούς καθηγητές πανεπιστημίων ελλαδίτες και ελληνοκύπριοι που εργάζονται σε ξένα πανεπιστήμια και μπορούν να αξιοποιηθούν προς αυτή την κατεύθυνση .

    Στις αντικατοχικές εκδηλώσεις συμμετέχουν 150 γυναίκες, μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων και άλλα μέλη των Προσφυγικών Γυναικείων Σωματείων. Οι γυναίκες έφτασαν στην ΑΘήνα την Παρασκευή το πρωί και θα αναχωρήσουν σήμερα μετά την εκδήλωση καταδίκης της Τουρκίας που θα γίνει στις 14.30 μπροστά στο Μνημείο του ¶γνωστου Στρατιώτη και στην οποία καλούν όλους να σμίξουν τη φωνή τους και με την παρουσία τους να απαιτήσουν τον σεβασμό των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από την Τουρκία.

    Στην εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμούς Εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, του Δήμου ΑΘηναίων , ο Πρέσβης της Κύπρου στην ΑΘήνα, Γυναίκες Βουλευτές &amp; Ευρωβουλευτές, Εκπρόσωποι Οργανώσεων της Ελλάδος.

    [18] H ¶γκυρα υποσκάπτει την "Αθήνα 2004.

    Στο στόχαστρο της ¶γκυρας εισέρχεται και η Ολυμπιάδα του 2004. Οι Τούρκοι θέτουν θέμα ασφαλείας στη διοργάνωση της από την Ελλάδα , με επιστολή που έστειλε προς τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Χουάν Αντώνιο Σάμαρανκ ο τούρκος πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής.

    Παρόμοια επιστολή απέστειλε ο τούρκος "αθάνατος" προς όλα τα μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, συμπεριλαμβανομένου και του κ. Λ. Νικολάου. Ο κ. Νικολάου ενημέρωσε χθες την κυβέρνηση για το περιεχόμενο της επιστολής και δήλωσε ότι προτίθεται να επικοινωνήσει με τον τούρκο "ομόλογό" του για να του ζητήσει διευκρινίσεις.

    Οι εκτιμήσεις εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι οι Τούρκοι πρόκειται να κλιμακώσουν την εκστρατεία δυσφήμηση της Ολυμπιάδας του 2004 προβάλλοντας λόγους ασφάλειας, ότι δήθεν η Ελλάδα υποθάλπει την τρομοκρατία και ενισχύει τρομοκράτες που επιδιώκουν τον διαμελισμό της Τουρκίας". Όπως εκτιμούν κυβερνητικοί κύκλοι, η τουρκική αυτή εκστρατεία, που έχει στόχο να πλήξει οικονομικά την Ελλάδα, πρόκειται να ανατεθεί σε μεγάλη c εταιρεία δημοσίων σχέσεων στη Νέα Υόρκη. Όπως δήλωσε προς το " Βήμα "

    ο υπουργός Αθλητισμού κ. Α. Φούρας, η τουρκική προσπάθεια πρόκειται να πέσει στο κενό αφού καμία χώρα δεν παραδέχεται ότι η Ελλάδα έχει σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις .

    [19] Το Συνέδριο του Αμερικανικού Ιδρύματος για την Ελληνική Γλώσσα και τον Πολιτισμό.

    Το εγκώμιο της Ελλάδας έπλεξε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Νίκολας Μπερνς, στο "φόρουμ" που διοργάνωσε το Αμερικανικό Ιδρυμα για την Ελληνική Γλώσσα και τον Πολιτισμό (AFGLC), στο πανεπιστήμιο νότιας Φλόριδας (USF) την Παρασκευή και το Σάββατο, 5-6 Μαρτίου.

    Όπως αναφέρει η ομογενειακή εφημερίδα της Νέας Υόρκης "Πρωϊνή", ο πρέσβης Μπερνς, μιλώντας το Σάββατο το πρωί, αναφέρθηκε στην μεγάλη προσφορά των Ελλήνων μεταναστών στην ανάπτυξη των ΗΠΑ και στις πολύτιμες πολιτισμικές τους αξίες που "σωστά πράττουν και διατηρούν". Επίσης, αναφέρθηκε στις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας, τονίζοντας ότι ειδικά σήμερα είναι άριστες, κάνοντας παράλληλη αναφορά στην ψύχρανση της δεκαετίας του '80, επί προεδρίας Ρήγκαν και πρωθυπουργίας Α. Παπανδρέου. Χαρακτήρισε δε την Ελλάδα ως "την μόνη με σταθερότητα δημοκρατική χώρα στην περιοχή".

    Για τον αμυντικό εξοπλισμό της Ελλάδας, ανάφερε ότι το καλοκαίρι θα παραδοθούν και θα εγκατασταθούν οι πύραυλοι "Πάτριοτ", ενώ ευελπιστεί ότι σε 2 εβδομάδες η Ελλάδα θα επιλέξει γιά την πολεμική της αεροπορία αεροσκάφος F-15 ή F-16, κάτι που "θα δώσει εργασίες σε Αμερικανούς πολίτες και στις κατασκευάστριες εταιρίες", αλλά και θα συσφίξει ακόμα περισσότερο τις αμυντικές σχέσεις των δύο χωρών.

    Oσον αφορά το ζήτημα της τρομοκρατίας, τόνισε την αυστηρή πολιτική που ακολουθούν οι ΗΠΑ και υπενθύμισε ότι τα τελευταία 25 χρόνια 5 Αμερικανοί διπλωμάτες και στρατιωτικοί έχουν γίνει στόχος επίθεσης της "17 Νοέμβρη", ενώ η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα δαπανά τα περισσότερα χρήματα, σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη, γιά μέτρα ασφαλείας.

    Χαραχτήρισε το ΡΚΚ τρομοκρατική οργάνωση, επειδή "χτυπά και αμάχους, σε αντίθεση με τους αλβανόφωνους του Κοσσυφοπέδιου που χτυπούν Σέρβους στρατιώτες και όχι αμάχους". Για την υπόθεση Oτσαλάν είπε ότι "δεν ήταν καθόλου ευχάριστη γιά την Ελλάδα".

    Απόκλεισε το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο και τόνισε ότι "τυχόν διαφορές για νησίδες, βραχονησίδες κ.α., πρέπει να παραπεμφθούν στο διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπως ζητά η Ελλάδα". Διευκρίνισε δε, ότι "η Τουρκία είναι για τις ΗΠΑ φίλη και σύμμαχος χώρα", ενώ έκφρασε αισιοδοξία για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών στο μέλλον.

    ΚΥΠΡΙΑΚO

    Για την στασιμότητα στο Κυπριακό, επέρριψε ευθύνες στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, αναφέροντας ότι τόσο ο πρόεδρος Κλίντον, όσο και η υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Oλμπράιτ, προτίθενται να ασχοληθούν με το ζήτημα μέσα στο 1999 και οπωσδήποτε μετά τις εκλογές στην Τουρκία.

    Επισήμανε ότι στο ζήτημα των επενδύσεων στην Ελλάδα από αμερικανικές εταιρίες, αυτές είναι οι χαμηλότερες στην Ευρώπη, ενώ οι εμπορικές ανταλλαγές των δύο χωρών βρίσκονται στην προτελευταία θέση. Oπως ανάφερε, για το διήμερο 8-9 Μαρτίου, έχει προγραμματίσει σειρά επαφών στη Νέα Υόρκη, για να παροτρύνει επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα. Μετά τον κ. Μπερνς, τον λόγο πήρε ο επιτετραμμένος στην ελληνική πρεσβεία στην Oυάσιγκτον πρέσβης κ. Αλέξης Χριστόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της ελληνικής γλώσσας και των παραδόσεων, στην κάθε μορφής προσφορά της Ελλάδας στην ανθρωπότητα και στην σπουδαιότητα της δημιουργίας κέντρων ελληνικών σπουδών σε αμερικανικά πανεπιστήμια.

    O επόμενος ομιλητής, πρόεδρος του ΣΑΕ Αμερικής κ. Χρήστος Τομαράς, αναφέρθηκε στον Ελληνισμό της διασποράς και στα επιτεύγματά του και στην ίσαμε τώρα προσφορά του ΣΑΕ, ιδιαίτερα εκείνη της δημιουργίας ιατρικών κέντρων σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, συγκινώντας το ακροατήριο με την αξιόλογη, εμπεριστατωμένη ομιλία του.

    ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΙΔΡΥΜΑΤOΣ

    Στο "φόρουμ", του οποίου το κύριο θέμα ήταν "η δημιουργία και υποστήριξη Κέντρων Ελληνικών Σπουδών συνυφασμένων κλάδων πανεπιστημιακού επίπεδου", συμμετείχαν, επίσης, η πρόεδρος του Πανεπιστήμιου της Νότιας Φλόριδας κ. Μπέττυ Κάστορ, η κ. Oυρανία Λαμπσίδου από το υπουργείο Πολιτισμού, ο καθ. Χρήστος Ιωαννίδης από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών "Βρυώνης", ακαδημαϊκοί, πολιτικοί κ.α.

    Το Σάββατο το βράδυ δόθηκε με επιτυχία η επίσημη δεξίωση-γκάλα στο ξενοδοχείο Hyatt στην Τάμπα, όπου κύριος ομιλητής ήταν ο πρέσβης Νίκολας Μπερνς.

    [20] ¶ρχισε το Συνέδριο της Παμμακεδονικής Ένωσης Ευρώπης.

    ¶ρχισαν χθες στη Βιέννη, οι εργασίες του 6ου ετήσιου συνεδρίου της Παμμακεδονικής Ένωσης Ευρώπης. Κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου θα συζητηθούν τα τακτικά θέματα, που είναι ο απολογισμός των πεπραγμένων, η έκθεση εξελεγκτικής επιτροπής και η έγκρισή τους, όσο και οι νέοι τομείς δράσης και ο προγραμματισμός μελλοντικών ενεργειών. Ιδιαίτερη έμφαση προβλέπεται να δοθεί στην απόδημη νεολαία, στη δραστηριοποίηση της Μακεδονικής Αμφικτιονίας, στη σχέση της Παμμακεδονικής Ένωσης Ευρώπης με το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, καθώς επίσης και στην υλοποίηση των αποφάσεων του 7ου Παγκοσμίου Παμμακεδονικού Συνεδρίου.

    [21] Βραβεύθηκαν οι "Πρεσβευτές του Ελληνισμού" από την Νομαρχία Αθηνών.

    Τους πρεσβευτές του Ελληνισμού για το έτος 1999 βράβευσε το περασμένο Σάββατο το απόγευμα η Νομαρχία Αθηνών σε μια σεμνή τελετή στην αίθουσα Παύλου Μελά της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας.

    Η βράβευση αφορούσε τους πρεσβευτές του Ελληνισμού, θεσμό που έχει καθιερωθεί από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθηνών, προκειμένου να τιμώνται και να επιβραβεύονται ηθικά εκείνες και εκείνοι που έχουν να επιδείξουν έντονη και αξιόλογη συνεισφορά, προσωπικότητες ή και

    φορείς που με την εν γένει και χωρίς οικονομική απολαβή ή άλλα ωφελήματα προάγουν και προβάλουν τις αρχές και τις αξίες που συνθέτουν την έννοια του Ελληνισμού.

    Για το έτος 1999 ως πρεσβευτές του Ελληνισμού τιμήθηκαν η Ιουλιανή Χρυσοστομίδου καθηγήτρια βρετανικού πανεπιστήμιου, ο Παναγιώτης Τσάκος ιδρυτής του ``Ιδρύματος Τσάκος``, σκοπός του οποίου είναι η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, η ανταλλαγή πολιτιστικών στοιχείων και η διάδοση ευρύτερα του Ελληνισμού στην Ουρουγουάη και

    στις γειτονικές χώρες, ο Γκόϊκο Σούμποτιτς βυζαντινολόγος και μέλος της σερβικής ακαδημίας επιστημών και τεχνών, καθώς επίσης και ο Σύλλογος Αντρέι Μπιλέτσκι, σκοπός του οποίου είναι η προώθηση της ελληνικής γλώσσας, λογοτεχνίας και παράδοσης στην Ουκρανία.

    Στην τελετή παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης, της εκκλησιαστικής, στρατιωτικής και δικαστικής ηγεσίας, εκπρόσωποι φορέων και οργανισμών, καθώς και προσωπικότητες του πνευματικού κόσμου της χώρας.

    Της τελετής ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με μπαλάντες του Μανώλη Καλομοίρη και συνθέσεις του Μίκη Θεοδωράκη και του Μάνου Χατζηδάκη.

    [22] Συνάντηση Αρχιεπισκόπου Αμερικής με Ντόναλντ Πέιν για Χάλκη και Παρθενώνα.

    Ο Ομοσπονδιακός βουλευτής της Νέας Υερσέης Ντόναλντ Πέιν, εξέφρασε το περασμένο Σάββατο κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Σπυρίδωνα, την υπόσχεσή του να υποστηρίξει την πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα.

    Ο κ. Πέιν είναι μέλος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής, ενώ διετέλεσε πρόεδρος του Συνασπισμού Αφροαμερικανών βουλευτών και γερουσιαστών του Δημοκρατικού Κόμματος.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία ενημέρωσης των Αμερικανών πολιτικών, έτσι ώστε το θέμα της επαναλειτουργίας της Σχολής της Χάλκης, καθώς επίσης και της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα, να τεθούν στην ατζέντα της αμερικανικής κυβέρνησης.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Αμερικανό βουλευτή ο κ. Σπυρίδων είχε την ευκαιρία να κάνει μια αρχική ενημέρωση των θεμάτων, παραδίδοντας παράλληλα πληροφοριακό υλικό για την καλύτερη δυνατή προώθηση των θεμάτων αυτών στο βουλευτικό επίπεδο.

    Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση στον κ. Πέιν πως το θέμα της επαναλειτουργίας της Χάλκης είναι υπόθεση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικαίου.

    Με τη σειρά του ο βουλευτής εξέφρασε στον πνευματικό ηγέτη της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας της Αμερικής την πλήρη υποστήριξή του, διαβεβαιώνοντάς τον πως είναι έτοιμος να ανταποκριθεί σε κάθε προσπάθεια προσέγγισης της πρωτοβουλίας αυτής του Αρχιεπισκόπου Αμερικής.

    Ο κ. Πέιν αναφερόμενος στη στάση της Αμερικής για τα ελληνοτουρκικά θέματα, επεσήμανε την αδράνεια που έχει επιδείξει η εξωτερική πολιτική της Αμερικής στο παρελθόν και πως η αμερικανική ηγεσία είναι πολύ προσεκτική μια και δεν θέλει να διαταραχθούν οι σχέσεις της με την τουρκική κυβέρνηση.

    [23] Καλλιτεχνικά νέα από τις ΗΠΑ.

    Η ταινία "Head On" της πολύ γνωστής και εκτός Αυστραλίας νέας Εληνοαυστραλέζας σκηνοθέτιδας ¶ννα Κόκκινος , θα προβληθεί στις αρχές Απριλίου στη Νέα Υόρκη στο φεστιβάλ Νέων Σκηνοθετών-Νέων Έργων, που οργανώνει κάθε χρόνο το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης με τη συνεργασία του Λίνκολν Σέντερ.

    Στις στήλες του "κουτσομπολιού" οι ``Τάιμς`` δημοσιεύουν ένα μάλλον ειρωνικό σχόλιο για τη δεξίωση που έδωσε χθες στην Αθήνα ο διευθυντής του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης Φίλιπ ντε Μοντεμπέλο, για να προσκαλέσει τους Έλληνες να επισκεφθούν τις

    νέες μεγαλοπρεπείς αίθουσες του μουσείου, που θα φιλοξενήσουν τις πλούσιες συλλογές ελληνικών αρχαιοτήτων. Οι ``Τάιμς`` παρατηρούν ότι σημειώθηκε στη δεξίωση πραγματικός συνωστισμός Ελλήνων αξιωματούχων και δημοσιογράφων - πάνω από 200 - ``ίσως επειδή απλώς ήθελαν να γευθούν τις λιχουδιές και να μεθύσουν με το ούζο και το κονιάκ Μεταξά, που προσφέρθηκαν πριν η υπουργός Πολιτισμού Ελισάβετ Παπαζώη παρουσιάσει στους

    προσκεκλημένους τον κ. Μοντεμπέλο.

    Η εφημερίδα αφιερώνει ρεπορτάζ στη δικαστική διαμάχη που κέρδισε η Τουρκία για την επιστροφή αρχαίων ελληνικών νομισμάτων, που αφαιρέθηκαν παράνομα από τη χώρα και πουλήθηκαν στη συνέχεια, στις αρχές του 1980 στον Αμερικανό συλλέκτη και τότε μέλος του μουσείου Καλών Τεχνών της Βοστώνης Ουίλιαμ Κότς. Σύμφωνα με το σχετικό συμβιβασμό, επιστράφηκαν στην τουρκική κυβέρνηση 1700 αρχαία αθηναϊκά δεκάδραχμα του 465 π Χ για τα οποία ο κ. Κότς είχε πληρώσει 3,2 εκατομμύρια δολάρια.

    [24] Πρωτόκολλο αθλητικής συμφωνίας Ελλάδας-Δυτ.Αυστραλίας.

    Η ελληνική Ολυμπιακή ομάδα θα προετοιμαστεί ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Σίδνεϊ το 2000, για δεκαπέντε ημέρες πριν από την έναρξή τους στο Περθ, σύμφωνα με το πρωτόκολλο συμφωνίας, που υπεγράφη μεταξύ της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και της Κυβέρνησης της Δυτικής Αυστραλίας, σε ειδική εκδήλωση, η οποία έγινε την περασμένη Παρασκευή στο συνεδριακό κέντρο της ΕΟΕ.

    Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Λάμπης Νικολάου και ο γενικός γραμματέας της, Δημήτρης Διαθεσόπουλος, επεσήμαναν στη συνέντευξη Τύπου τη σημασία της συμφωνίας αυτής και τόνισαν πως σκοπός της συμφωνίας είναι η παροχή φιλοξενίας και διευκολύνσεων για την προετοιμασία της Ολυμπιακής ομάδας μας και διευκρίνισαν, πως εάν προετοιμαζόταν με δικά της έξοδα στο Περθ θα είχε κόστος 80 εκατομμυρίων δραχμών.

    Πάντως, όπως ανέφερε ο κ. Διαθεσόπουλος, σε αντάλλαγμα οι ομάδες μας του ποδοσφαίρου, του μπάσκετ, της υδατοσφαίρισης θα δώσουν φιλικούς αγώνες στο Περθ με αντίστοιχες ξένων χωρών.

    Ακόμη, ο γενικός γραμματέας της ΕΟΕ επεσήμανε, ότι οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στο Περθ είναι άριστες, ενώ χαρακτήρισε ως συμφέρουσα τη συμφωνία αυτή.

    Στο μεταξύ, ο υπουργός Αθλητισμού της Κυβέρνησης της Δυτικής Αυστραλίας, Νόρμαν Φρέντερικ Μουρ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία, ενώ έκανε ειδική μνεία στην Ελληνική κοινότητα που υπάρχει στο Περθ.

    Υπεύθυνη Ύλης : Δ. Ριμπά

    Επιμέλεια Δελτίου : Α. Ηλιάδης - Κ. Θανασούλα

    [Ε] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ από την ΕΡΑ σπορ

    [25] Κορίτσι από "χρυσάφι"

    Συγκλόνισε την Ελλάδα η Ελληνίδα πρωταθλήτρια των 60 μ. στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου που διεξάγεται στο Μαεμπάσι της Ιαπωνίας. Έγινε η πρώτη Ελληνίδα σπρίντερ που κατέβηκε τα 7 δευτερόλεπτα, σημείωσε νέο πανελλήνιο ρεκόρ, έκανε την τέταρτη επίδοση όλων των εποχών στο αγώνισμα και άφησε πίσω της τις Αμερικανίδες πρωταθλήτριες.

    Η Κατερίνα Θάνου σημείωσε χρόνο 6 δευτερόλεπτα και 96 εκατοστά, παρά το ότι δεν είχε και την καλύτερη εκκίνηση, καθώς έφυγε τελευταία από τις αθλήτριες. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια είχε ήδη σημειώσει δύο πανελλήνια ρεκόρ. Στα προκριματικά σημείωσε χρόνο 7 δευτερόλεπτα και 1 εκατοστό και στον ημιτελικό 6 δευτερόλεπτα και 99 εκατοστά.

    Σε δηλώσεις της στην Ελληνική Τηλεόραση, η Κατερίνα Θάνου τόνισε πως στόχος είναι το παγκόσμιο πρωτάθλημα στη Σεβίλλη, καθώς και η Ολυμπιάδα στο Σίδνεϋ, ενώ το μυαλό φτάνει ακόμη και στην Ολυμπιάδα της Αθήνας το 2004.

    Συγχαρητήρια τηλεγραφήματα έχουν ήδη στείλει ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων.

    [26] Α' Εθνική - 22η αγωνιστική

    Ένα συγκλονιστικό αγώνα είχε στο "μενού" η χθεσινή αγωνιστική στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Α' Εθνικής. Ιωνικός και Παναθηναϊκός αναδείχθηκαν ισόπαλοι στη Νίκαια με το εντυπωσιακό 4-4. Αποτέλεσμα το οποίο έφερε την ΑΕΚ, με τη νίκη της επί του ΟΦΗ με 2-0, στη δεύτερη θέση του βαθμολογικού πίνακα.

    Αναλυτικά τα αποτελέσματα:

    ΠΑΟΚ - Εθνικός 0-0

    Άρης - Καβάλα 3-1

    Ξάνθη - Προοδευτική 4-1

    Εθνικός Αστέρας - Ηρακλής 1-0

    Απόλλων - Βέροια 2-0

    [27] Α1 - 22η αγωνιστική

    Αναμενόμενα ήταν τα αποτελέσματα στο πρωτάθλημα μπάσκετ της Α1. Ωστόσο, οι περισσότεροι ασχολήθηκαν με τα όσα έγιναν στο κλειστό των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, στον αγώνα Παναθηναϊκού - Σπόρτιγκ, όπου οργισμένοι οπαδοί των γηπεδούχων τα έβαλαν με συγκεκριμένους παίχτες, λόγω του αποκλεισμού της ομάδας από την Ευρωλίγκα.

    Αναλυτικά τα αποτελέσματα:

    Πανιώνιος - Ολυμπιακός 56-67

    Παναθηναϊκός - Σπόρτιγκ 82-59

    Μαρούσι - ΑΕΚ 72-79

    Aπόλλων - ΠΑΟΚ 71-81

    Άρης - Περιστέρι 77-69

    Ηρακλής - Παπάγου 72-69

    Νήαρ Ηστ - Ηράκλειο 84-81

    [ΣΤ] Ο καιρός της ημέρας

    Σποραδικές βροχές, σε πολλές περιοχές της χώρας, αλλά και καταιγίδες προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

    Η θερμοκρασία στην Αθήνα θα κυμανθεί από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου και στη Θεσσαλονίκη από 10 έως 14 βαθμούς.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 8 March 1999 - 11:35:20 UTC