Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek (AM), 99-03-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <ert.ntua.gr/>

Δευτέρα 1 Μαρτίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] ΠΟΛΙΤΙΚΗ

  • [01] Δηλώσεις Σημίτη
  • [02] Δηλώσεις για το Κουρδικό
  • [03] Απάντηση Ρέππα προς Ντεμιρέλ
  • [04] Ο Σημίτης στο Μιλάνο
  • [05] Πρωτοβουλία για το Κυπριακό από ΕΕ
  • [Β] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

  • [06] Ανασκόπηση Οικονομικού Τύπου
  • [07] Nέα τιμολόγια OTE
  • [Γ] ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ

  • [08] Δικαστική έρευνα για υπόθεση Οτσαλάν
  • [09] Εκλογές δικηγόρων
  • [10] Εκλογή αντιπροσώπων στο ΠΑΣΟΚ
  • [11] ΕΡΑ και Βαλκάνια
  • [Δ] "Η Φωνή της Ελλάδας" - Ειδήσεις από την ομογένεια

  • [12] Συνάντηση των ελλήνων πρυτάνεων με τον Πρόεδρος της Γεωργίας Έντβαρντ Σεβαρνάτζε σήμερα στην Τιφλίδα.
  • [13] Μίκης Θεοδωράκης :"Όχι στις συκοφαντικές κατηγορίες κατά της Ελλάδας από ανθρώπους που η χώρα με κινδύνους τους φιλοξενεί".
  • [14] Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Σπυρίδων συναντήθηκε με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.
  • [15] Νέα από την Ομογένεια της Αυστραλίας.
  • [16] Βρετανοί ακαδημαϊκοί ζητούν να μην διακοπεί η λειτουργία του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού του Λονδίνου.
  • [17] Oλοκληρώθηκαν οι εργασίες του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου.
  • [18] Τα εθνικά μας θέματα συζητήθηκαν σε διημερίδα που διοργάνωσε η Ελληνική Ομοσπονδία Νέας Υόρκης.
  • [19] Νέα μέλη στην Oμοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης.
  • [20] Η Παλλημνιακή Αδελφότητα της Νέας Υόρκης γιόρτασε τα 93 χρόνια της.
  • [Ε] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ από την ΕΡΑ σπορ

    [ΣΤ] Ο καιρός της ημέρας


    [Α] ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    [01] Δηλώσεις Σημίτη

    Την προοπτική μιας Ελλάδας ισότιμης στις διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης, με ρόλο στα Βαλκάνια και φωνή στον κόσμο, υπερασπίστηκε με δηλώσεις του ο πρωθυπουργός και πρόεδρος τού ΠΑΣΟΚ Κώστας Σημίτης, ψηφίζοντας χθες στη Νομαρχιακή Επιτροπή Α' Πειραιά, για την εκλογή συνέδρων στο Πέμπτο συνέδριο τού Κινήματος.

    Ο πρωθυπουργός καυτηρίασε με σκληρή γλώσσα τα όσα δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου η συνεργάτιδα του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, Ντιλάν Κιλίτς, υπογραμμίζοντας ότι γίνεται προσπάθεια αμαύρωσης της εικόνας της Ελλάδος από κάποιους στους οποίους έχει δοθεί κάθε ανθρωπιστική βοήθεια από τη χώρα μας.

    Επισήμανε ακόμη ότι θα ήταν τραγικό λάθος η κουρδοποίηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και ότι η Ελλάδα βοηθά εκατοντάδες Κούρδους και δεκάδες χιλιάδες Αλβανούς, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από άλλες χώρες τής Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχουν περισσότερες δυνατότητες.

    Η κυβέρνηση, τόνισε ο πρωθυπουργός, δεν πρόκειται να παίξει τα παιχνίδια εκείνων, οι οποίοι προσπαθούν να εμπλέξουν τη χώρα σε αναμετρήσεις, οι οποίες θα επηρεάσουν αρνητικά την πορεία του τόπου.

    [02] Δηλώσεις για το Κουρδικό

    Δηλώσεις, παρόμοιες με εκείνες του πρωθυπουργού, έκαναν χθες και ο Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο Γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης, οι υπουργοί Γεράσιμος Αρσένης και Ευάγγελος Βενιζέλος, καθώς και άλλα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.

    Εξ άλλου, με επιστολή του προς τον Πρόεδρος τη Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης έθεσε εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ τον βουλευτή Κώστα Μπαντουβά. Ο κ. Σημίτης ανέφερε ότι προχώρησε σ'αυτή την κίνηση γιατί η στάση του κυρίου Μπαντουβά στην υπόθεση Οτσαλάν έβλαψε τα εθνικά συμφέροντα.

    Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για ένοχη σιωπή στα ερωτήματα της κοινής γνώμης και ζήτησε για άλλη μία φορά την παραίτηση του κυρίου Σημίτη.

    Απαντώντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας είπε ότι ο κ. Καραμανλής εκμεταλλεύεται τους ανυπόστατους ισχυρισμούς της κυρίας Κιλίτς οι οποίοι προσβάλουν, όχι μόνο την Κυβέρνηση, αλλά και τη χώρα.

    Τέλος, κανονικά θα γίνει σήμερα στο Σύνταγμα από καλλιτέχνες η συναυλία συμπαράστασης στον αγώνα του κουρδικού λαού στην πλατεία Συντάγματος.

    [03] Απάντηση Ρέππα προς Ντεμιρέλ

    Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ επανήλθε χθες με δηλώσεις του στους γνωστούς ισχυρισμούς της τουρκικής προπαγάνδας, ότι η δήθεν η Ελλάδα υποστηρίζει την τρομοκρατία και εκπαιδεύει "τρομοκράτες", του εργατικού κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ).

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, τις χαρακτήρισε συκοφαντικές και αδικαιολόγητες, που έχουν ως στόχο την καλλιέργεια κλίματος έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    [04] Ο Σημίτης στο Μιλάνο

    Ο πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σημίτης βρίσκεται από χθες στο Μιλάνο, επικεφαλής 15μελούς κομματικής αντιπροσωπείας, προκειμένου να λάβει μέρος στη σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών που θα διεξαχθεί σήμερα στην Ιταλική μεγαλούπολη.

    Τα βασικά θέματα των εργασιών του συνεδρίου θα είναι η υιοθέτηση του μανιφέστου εν όψει των ευρωεκλογών, η εκλογή νέου προεδρείου και τα ζητήματα της ανάπτυξης και απασχόλησης για τα οποία ο κ. Σημίτης θα καταθέσει σειρά προτάσεων.

    [05] Πρωτοβουλία για το Κυπριακό από ΕΕ

    Σε εκστρατεία στην Ευρωπαϊκή 'Ένωση αποδύεται η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου η Ευρώπη να αναλάβει ουσιαστική πολιτική πρωτοβουλία για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης, τόνισε σε συνέντευξή του, ότι η νέα συνθήκη του Άμστερνταμ προσφέρει το θεσμικό πλαίσιο για μια τέτοια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία.

    Ο κύριος Κρανιδιώτης προγραμματίζει σύντομα επίσκεψη στην Κύπρο, επικεφαλής ομάδας υπουργών, που θα ασχοληθούν με τα θέματα της εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, σχολιάζοντας την ετήσια έκθεση του Σταίητ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, απέρριψε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς ότι καταβάλλεται προσπάθεια εξίσωσης του ψευδοκράτους με την Κυπριακή Δημοκρατία από τα άλλα κράτη.

    "Οι διαβεβαιώσεις, είπε, που υπάρχουν από παντού είναι ότι καμιά χώρα δεν θα αναγνωρίσει το ψευδοκράτος".

    [Β] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    [06] Ανασκόπηση Οικονομικού Τύπου

    Η ένταξη της χώρας μας στην τρίτη φάση της ΟΝΕ και η κερδοφορία των εισηγμένων εταιριών στην Σοφοκλέους κατά το 1998, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του ημερήσιου οικονομικού τύπου.

    Ειδικότερα στο πρώτο θεμα της η ΗΜΕΡΗΣΙΑ σήμερα αναφέρει ότι κέρδη 1,2 τρισ. είχαν το 1998 οι εισηγμένες εταιρίες στο Χρηματιστήριο πετυχαίνοντας αύξηση της κερδοφορίας τους κατά 31% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

    Η θετική εικόνα αποδίδεται από την εφημερίδα στην "επιθετική" πολιτική που ακολούθησαν οι επιχειρήσεις, στη μείωση των επιτοκίων και στη γενικότερη βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών.

    Πρώτος σε κέρδη ανεδείχθη ο ΟΤΕ με δεύτερη την Εθνική τράπεζα.

    Δεύτερο και τρίτο θέμα της στην πρώτη σελίδα η ΗΜΕΡΗΣΙΑ έχει το σχέδιο για τη μείωση της φορολογίας στα ακίνητα που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση και την αποτίμηση των ομολόγων σε ημερήσια βάση από το υπουργείο Οικονομικών που τα καθιστά πλέον πιο ελκυστικά.

    Η εφημερίδα ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ στο πρώτο θέμα της αναφέρει ότι από σήμερα ξεκινά το κρισιμότερο δωδεκάμηνο για την ελληνική οικονομία, καθώς με βάση τον σχεδιασμό του ΥΠΕΘΟ, η αίτηση της χώρας μας για την τρίτη φάση της ΟΝΕ θα υποβληθεί στις αρχές του Μαρτίου του 2000.

    Το πρόβλημα που θα κυριαρχήσει στο διάστημα αυτό, είναι η τιθάσευση του πληθωρισμού καθώς ο μέσος όρος του θα πρέπει να μην απέχει περισσότερο από 1,5 εκατοστιαία μονάδα από το μέσο όρο του πληθωρισμού των τριών χωρών με τη χαμηλότερη επίδοση.

    Στα αλλά θέματα της στην πρώτη σελίδα η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ αναφέρεται και αυτή, στη "χρυσή χρόνια" που ήταν το 1998 για τις εισηγμένες επιχειρήσεις στο Χρηματιστήριο, στις αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης της υπεραξίας των μετοχών των μη εισηγμένων εταιριών που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, και στο δίλημμα μετοχές ή ομόλογα στη μετά-ευρώ εποχή.

    [07] Nέα τιμολόγια OTE

    Ισχύουν από σήμερα τα νέα τιμολόγια τού ΟΤΕ σύμφωνα με τα οποία η αστική μονάδα θα χρεώνεται ανά λεπτό και θα κοστίζει 6 δραχμές.

    Ως τώρα η αστική μονάδα χρεωνόταν με 13 δραχμές ανά τρίλεπτο.

    Παράλληλα ο ΟΤΕ μειώνει περίπου κατά 5% μεσοσταθμικά τις τιμές για τις υπεραστικές κλήσεις.

    Επίσης μειώνονται αισθητά οι τιμές για τις τηλεκάρτες, αλλά ο χρόνος ομιλίας που θα παρέχουν θα είναι πολύ λιγότερος από αυτόν που ίσχυε μέχρι τώρα. Ενδεικτικά αναφέρουμε, ότι η τηλεκάρτα των 100 μονάδων θα στοιχίζει 1000 δραχμές από 1700 αλλά ο χρόνος ομιλίας που θα παρέχει θα είναι 100 λεπτά έναντι 300 που περιείχαν οι προηγούμενες.

    Εν τω μεταξύ η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών κατέληξε σε συμφωνία με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας Πάναφον, Τελεστέτ και Κοσμοτέ βάσει της οποίας από την 1η Ιουνίου τού 99 οι συνδρομητές θα μπορούν να διακόπτουν τη σύμβαση τους με τις εταιρείες όποτε επιθυμούν.

    [Γ] ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ

    [08] Δικαστική έρευνα για υπόθεση Οτσαλάν

    Η δικαστική διερεύνηση των ευθυνών μη πολιτικών προσώπων για τις συνθήκες εισόδου και παραμονής του Κούρδου ηγέτη στη χώρα μας που έχει επεκταθεί και στα όσα συνέβησαν στην πρεσβευτική κατοικία στο Ναϊρόμπι, συνεχίζεται.

    Για το λόγο αυτό ο Έλληνας πρεσβευτής Γιώργος Κωστούλας θα είναι ο τελευταίος μάρτυρας μετά τον ταγματάρχη Καλλιντερίδη και τις τρεις συντρόφισσες του Οτσαλάν, που θα επισκεφθεί τον εισαγγελέα.

    [09] Εκλογές δικηγόρων

    Ολοκληρώνεται σήμερα η ψηφοφορία για την εκλογή των νέων διοικήσεων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, καθώς προσέρχονται για δεύτερη ημέρα στις κάλπες οι δικηγόροι της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

    Εξ άλλου, την ερχόμενη Κυριακή θα αναδειχθεί ο νέος Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά.

    Στον δεύτερο γύρο θα αναμετρηθούν ο μέχρι τώρα Πρόεδρος Βασίλης Βενέτης που πήρε το 42,5% των ψήφων και ο Στέλιος Μανουσάκης που πήρε το 23%.

    [10] Εκλογή αντιπροσώπων στο ΠΑΣΟΚ

    Ψήφισαν χθες τα μέλη του ΠΑΣΟΚ προκειμένου οι οργανώσεις του Κινήματος να εκλέξουν τους 5.500 αντιπροσώπους τους, που θα πάρουν μέρος στο 5ο συνέδριο του κόμματος.

    Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από τις 18 έως και τις 21 Μαρτίου στο Ολυμπιακό Στάδιο.

    [11] ΕΡΑ και Βαλκάνια

    Οι πρώτες διμερείς επαφές και συζητήσεις μεταξύ της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας άρχισαν χθες στα Σκόπια και θα συνεχισθούν αύριο στην Οχρίδα.

    Η απαρχή της συνεργασίας έχει τεθεί με το πρακτικό το οποίο υπεγράφη ανάμεσα στους δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς των Βαλκανικών Χωρών με την ολοκλήρωση, τον Ιούνιο 1998,στη Χαλκιδική της Πρώτης Συνάντησής τους, πού έγινε με πρωτοβουλία της ΕΡΤ.

    Η Ελληνική αντιπροσωπεία απαρτίζεται από τον Γενικό Διευθυντή της ΕΡΑ Γιάννη Τζαννετάκο, τον Διευθυντή του Δικτύου Περιφερειακών Ραδιοσταθμών Νικήτα Λιοναράκη, και τον Σύμβουλο της Γενικής Διεύθυνσης επί Διεθνών Θεμάτων Φιλώτα Γιαννώτα.

    [Δ] "Η Φωνή της Ελλάδας" - Ειδήσεις από την ομογένεια

    Αθήνα, 1/03/1999

    [12] Συνάντηση των ελλήνων πρυτάνεων με τον Πρόεδρος της Γεωργίας Έντβαρντ Σεβαρνάτζε σήμερα στην Τιφλίδα.

    ( της Διαμαντένιας Ριμπά )

    Με τη συνάντηση που θα έχουν σήμερα με τον Πρόεδρο της Γεωργίας Έντβαντ Σεβαρνάντε ολοκληρώνεται η επίσκεψη που πραγματοποιούν Έλληνες πρυτάνεις στη Γεωργία με επικεφαλής τον πρύτανη του πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κ. Δημόπουλο . Η συνάντηση αυτή , που αποδεικνύει έμπρακτα το ενδιαφέρον της γεωργιανής πλευράς για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα , θα γίνει λίγες ώρες μετά τη συνάντηση που θα έχει το μεσημέρι ο γεωργιανός Πρόεδρος με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο . Σύμφωνα με πληροφορίες από την Τιφλίδα , ο κ. Στεφανόπουλος θα σταματήσει για περίπου δύο ώρες στη γεωργιανή πρωτεύουσα καθ΄ οδών για το Ουζμπεκιστάν όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη . Στο ταξίδι αυτό τον συνοδεύει ο υφυπουργός Εξωτερικών Γρηγόρης Νιώτης . Η επίσκεψη των ελλήνων πρυτάνεων στη Γεωργία γίνεται σε ανταπόδοση της επίσκεψης που πραγματοποίησαν πρόσφατα στην Ελλάδα γεωργιανοί πρυτάνεις .Κατά την επίσκεψη έγιναν πολλές συναντήσεις χρήσιμες για την περαιτέρω ανάπτυξη των δια πανεπιστημιακών σχέσεων Ελλάδας – Γεωργίας .Στις 10 Μαρτίου θα υπογραφεί στη Αθήνα πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ των πανεπιστημίων της Αθήνα και της Τιφλίδας .Ανάλογο πρωτόκολλο αναμένετε να συνάψουν και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Ινστιτούτο Κλασικών και Βυζαντινών Σπουδών του Πανεπιστημίου Τιφλίδας . Ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Δημήτρης Γλάρος ,που είναι και Πρόεδρος του ΕΙΥΑΠΟΕ , είχε συναντήσεις με γεωργιανούς συναδέλφους για την προετοιμασία της επίσκεψης του υπουργού Παιδείας Γ. Αρσένη στη Γεωργία . Τέλος να πούμε ότι χθες το βράδυ η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Γεωργίας διοργάνωσε μια συγκινητική αποχαιρετιστήρια βραδιά για τον Πρέσβης μας Αναστάσιο Κριεκούκη , που κατά γενική ομολογία τίμησε την Ελλάδα στη Γεωργία . Τη θέση του κ. Κριεκούκη θα πάρει ο Πρέσβης κ. Γεωργηλές .

    [13] Μίκης Θεοδωράκης :"Όχι στις συκοφαντικές κατηγορίες κατά της Ελλάδας από ανθρώπους που η χώρα με κινδύνους τους φιλοξενεί".

    MΠΕ

    Με μια σκληρή τηλεοπτική του δήλωση, ο διάσημος μουσικοσυνθέτης μας Μίκης Θεοδωράκης, δήλωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και η ορχήστρα του "Μίκης Θεοδωράκης" δεν θα πάρουν μέρος στην συναυλία που οργανώνεται σήμερα στο Σύνταγμα για τους Κούρδους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το διεθνή διασυρμό της Ελλάδας, που επιχείρησε με τα όσα ισχυρίστηκε στη συνέντευξη τύπου η εκπρόσωπος του ΡΚΚ Σεμσί Κιλίτς.

    "Δεν μπορούμε να βρισκόμαστε στο πλευρό ανθρώπων στους οποίους προσφέρουμε φιλοξενία με μεγάλους κινδύνους για τη χώρα μας και αυτοί να μας πληρώνουν με το τίμημα της αχαριστίας και της συκοφαντίας", τόνισε με έμφαση ο άνθρωπος που έκανε γνωστό το όνομα της Ελλάδας και τη μουσική της σε όλο τον κόσμο, ενώ απέρριψε τις χωρίς στοιχεία, όπως είπε, κατηγορίες που η γραμματέας του Οτζαλάν διατύπωσε κατά της ελληνικής κυβέρνησης, του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και του τέως υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου. Είπε συγκεκριμένα ο Μίκης Θεοδωράκης:

    "Ισχυρίστηκε η κ. Κιλίτς ότι υπήρξε μία διεθνής συνωμοσία, στην οποία συμμετείχε σύσσωμη η ελληνική κυβέρνηση και ούτε λίγο- ούτε πολύ, στη συνωμοσία αυτή συμμετείχαν οι μυστικές υπηρεσίες, όπως είναι η CIA, όπως η "Μοσάντ", όπως η τουρκική ΜΙΤ και εκπρόσωπος αυτής της συνωμοσίας υπήρξε ποιος; O Θεόδωρος Πάγκαλος.

    Οσα όμως και αν προσάψουμε στον κ. Πάγκαλο, ένα δεν μπορούμε να του αρνηθούμε: Την ακεραιότητα του χαρακτήρα του, το ήθος του και τον πατριωτισμό του. Μου φαίνεται ανιστόρητο, απεχθές και προσβλητικό, το να διατυπώνεται η υπόνοια εναντίον ενός Έλληνα υπουργού των Εξωτερικών, ότι ως εκπρόσωπος πλέον αυτής της "διεθνούς συνωμοσίας", πηγαίνει στο Ναϊρόμπι, προκειμένου ο ίδιος να προετοιμάσει την παράδοση στους εχθρούς του του Αμπντουλάχ Οτζαλάν.

    Στη συνέχεια, η κυρία αυτή κατηγορεί ονομαστικά τον πρωθυπουργό της Ελλάδας και μία σειρά υπουργούς χωρίς κανένα στοιχείο, ότι συμμετείχαν σ΄ αυτή την απεχθή συνωμοσία. Αυτά όλα λέγονται σε ελληνικό έδαφος και αποδεικνύουν βέβαια τη δημοκρατικότητα του πολιτεύματός μας και την ανοχή των Ελλήνων. ΄Όμως, δεν παύουν όταν αυτές οι φοβερές κατηγορίες εκστομίζονται την επομένη της διάσωσης αυτών των τριών κοριτσιών, δεν παύουν να τραυματίζουν, να πληγώνουν τον ελληνικό λαό.

    Αυτή την ντροπή και αυτή την πληγή θέλω να εκφράσω αυτή τη στιγμή. Γιατί γνωρίζω ότι αυτή τη στιγμή στην παγκόσμια κοινή γνώμη δεν είναι ο Πάγκαλος ή ο Σημίτης ή οποιοσδήποτε υπουργός που κάθονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου, άλλα ολόκλήρη η Ελλάδα. Είναι ο εκλεγμένος πρωθυπουργός της χώρας. Και όλοι οι έλληνες, ανεξάρτητα από την τοποθέτησή μας πρέπει αυτή τη στιγμή να σταθούμε στο πλευρό του. Γιατί πρωτίστως θίγεται η τιμή της Ελλάδας. Και αυτό είναι άδικο. Γιατί πιστεύω ότι όλοι οι έλληνες, ανεξάρτητα τοποθέτησης, αλλά περισσότερο όσοι ανήκουν στην Αριστερά, αγωνιστήκαμε όλα αυτά τα χρόνια στο πλευρό όλων των καταδιωγμένων, όλων των κατατρεγμένων. Ποτέ η Ελλάδα στην ιστορία της, ιδιαίτερα μετά το 1940, δεν βρέθηκε στο πλευρό των καταπιεστών.

    Ήταν πάντοτε με τα θύματα. Ήταν πάντα με τους αδικημένους και ποτέ με τους θύτες. Και αυτή τη στιγμή θέλουν κάποιοι να δοθεί αυτή η απαίσια εικόνα της χώρας μας σε όλο τον κόσμο. Ότι εμείς, η Ελλάδα πλέον, κάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας. Γιατί είναι πραγματικά προδοσία να παραδίδεις στους εχθρούς του έναν φιλοξενούμενός σου.

    Μετά από αυτή την εξέλιξη των πραγμάτων, θέλω να δηλώσω ότι δεν έχω καρδιά, δεν έχω ψυχή για να παραστώ εγώ ο ίδιος στη συναυλία που γίνεται αύριο Δευτέρα για τους Κούρδους. Και η ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης" δεν θα πάρει μέρος. Γιατί δεν μπορούμε να βρισκόμαστε στο πλευρό ανθρώπων στους οποίους προσφέρουμε φιλοξενία με μεγάλους κινδύνους για τη χώρα μας και αυτοί μας πληρώνουν με το τίμημα της αχαριστίας και της συκοφαντίας".

    [14] Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Σπυρίδων συναντήθηκε με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Σπυρίδων, μαζί με τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου ``Appeals of Conscience Foundation, Ραβίνο Arthur Sohneier, τον Αρχιεπίσκοπο της Αρμενικής Εκκλησίας κ. Barsamian κι` έναν εκπρόσωπο της Μουσουλμανικής κοινότητας, είχε την Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου, συνάντηση με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

    Η συνάντηση έλαβε χώρα στο πλαίσιο των προετοιμασιών του Διεθνούς Συνεδρίου για την Ειρήνη στο Κοσσυφοπέδιο, που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Μαρτίου, στη Βιέννη. Στο συνέδριο θα πάρουν μέρος όλες οι θρησκευτικές κοινότητες του Κοσσυφοπεδίου.

    Τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ. Βαρθολομαίο, θα εκπροσωπήσει στο συνέδριο ο Μητροπολίτης της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αυστρίας, κ. Μιχαήλ.

    [15] Νέα από την Ομογένεια της Αυστραλίας.

    ΕΡΑ 5 - Σίδνεϊ

    Η πρώτη Ελληνίδα που αντιπροσώπευσε την Ελλάδα σε Ολυμπιακούς Αγώνες στο αγώνισμα της ιστιοπλοίας, θα είναι από τα βασικά στελέχη του προγράμματος προσέλκυσης εθελοντών για την Ολυμπιάδα του 2000 στο Σίδνεϊ.

    Πρόκειται για την 23χρονη Κατερίνα Καλούδη η οποία είναι αυτή την περίοδο φοιτήτρια σε αυστραλιανό πανεπιστήμιο και την εντόπισαν οι Αυστραλοί διοργανωτές.

    Η Κατερίνα Καλούδη συμμετείχε με τα ελληνικά χρώματα στην Ολυμπιάδα της Ατλάντα το 1996 και τώρα σπουδάζει Διοίκηση στον αθλητικό τομέα (Sports Management) στο πανεπιστήμιο University of Technology-Sydney (UTS).

    Η ελληνίδα αθλήτρια μαζί με άλλους φοιτητές από το δικό της και άλλα πανεπιστήμια απαρτίζουν την ομάδα που θα αποφασίσει για το ποιοι εθελοντές θα στρατολογηθούν, προκειμένου να βοηθήσουν στην διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του Σίδνεϊ, τον Σεπτέμβριο του 2000.

    Η μεγάλης κυκλοφορίας κυριακάτικη εφημερίδα του Σίδνεϊ "Sun Herald" φιλοξένησε χθες δηλώσεις και φωτογραφία της Κατερίνας Καλούδη. Η Ελληνίδα αθλήτρια μίλησε για την σπουδαιότητα να είναι πλήρως προετοιμασμένοι και καταρτισμένοι οι εθελοντές, ώστε να εξυπηρετήσουν επαρκώς τους αθλητές απ' όλο τον κόσμο.

    Μετά το Σίδνεϊ, η Κατερίνα Καλούδη, είπε πως όνειρό της είναι να συμβάλλει και στην οργάνωση της Ολυμπιάδας του 2004 στην Αθήνα, ώστε να έχει συμμετοχή, αθλητική και οργανωτική, σε τρεις συνεχόμενες Ολυμπιάδες.

    Το πρώτο αμιγώς ελληνοαυστραλιανό συνδρομητικό τηλεοπτικό κανάλι πρόκειται να κάνει την εμφάνισή του την ημέρα της Εθνικής μας Επετείου στις 25 Μαρτίου.

    Ονομάζεται Gatv (Greek-Australian television) και είναι ιδιοκτησίας του Κύπριου επιχειρηματία Χάρη Μιχαήλ, ο οποίος παλαιότερα είχε κάνει καριέρα ηθοποιού συμμετέχοντας σε δημοφιλείς αυστραλιανές τηλεοπτικές σειρές.

    Το νέο συνδρομητικό κανάλι θα συνδέεται καθημερινά με τηλεοπτικό δίκτυο των Αθηνών, από το οποίο θα αντλεί την ελληνική ειδησεογραφία, ενώ θα παρουσιάζει τοπικό δελτίο ειδήσεων στα ελληνικά και επικαιρικές εκπομπές, κυρίως στην αγγλική γλώσσα.

    Οι υπέυθυνοι του νέου καναλιού υποστηρίζουν ότι στόχος τους είναι να τραβήξουν την αυστραλογεννημένη γενιά των Ελλήνων.

    Όπως έγινε γνωστό, καταβάλλεται προσπάθεια τα εγκαίνια του νέου καναλιού, στις 25 Μαρτίου, να γίνουν από τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας , Τζων Χάουαρντ, και παράλληλα θα επιδιωχθεί απ' ευθείας σύνδεση με την Ελλάδα και τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ώστε οι δύο ηγέτες να μιλήσουν ζωντανά από την οθόνη του ελληνοαυστραλιανού δικτύου.

    Με πρωτοβουλία Κυπρίων συμπαροίκων οργανώθηκε στην Αδελαίδα, στο οίκημα της τοπικής Κυπριακής Κοινότητας, συζήτηση μεταξύ παραγόντων ελληνικών, κυπριακών και κουρδικών οργανώσεων, με σκοπό να αποφασισθεί μια κοινή αντιμετώπιση του προβλήματος που προέκυψε τελευταία και δεν άφησε ανεπηρέαστους τους απόδημους.

    Η συζήτηση κινήθηκε σε φιλικά επίπεδα και οι παριστάμενοι Κούρδοι σημείωσαν αμέσως ότι η ελληνική πλευρά τους έχει επανειλημμένως βοηθήσει στον δύσκολο αγώνα τους.

    Υποστήριξαν ακόμη, ότι οι παρορμητικές αντιδράσεις των ομοεθνών τους στο Σίδνεϊ, εναντίον του Ελληνικού Γενικού Προξενείου, ήταν κάτι που δεν εκφράζει την πλειονότητα της κουρδικής κοινότητας και υποκινήθηκαν από εξτρεμιστικά άτομά της.

    Οι παρευρισκόμενοι αποφάσισαν να ασκηθεί πίεση στην αυστραλιανή κυβέρνηση, κυρίως μέσω του υπουργού Εξωτερικών Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος εκλέγεται στην Αδελαίδα, και να διακηρυχθεί από κοινού η θέση της ελληνικής, της κυπριακής και της κουρδικής κοινότητας, για δίκαιη δίκη του Οτσαλάν στην Τουρκία, και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για όλες τις εθνότητες και φυλές από το τουρκικό καθεστώς.

    Πάντως, θα πρέπει να αναφερθεί, ότι ομογενειακοί παράγοντες, εξέφρασαν επιφυλάξεις για το κατά πόσον, στην παρούσα φάση, ωφελούν την ευρύτερη ελληνική παροικία, τέτοιου είδους συναναστροφές με την κουρδική κοινότητα.

    Παροικιακές πηγές ανέφεραν, ότι οι Κούρδοι στην Αυστραλία με τις επιθέσεις τους στα ελληνικά προξενεία έλαβαν μεγάλη αρνητική δημοσιότητα μέχρι του σημείου να υιοθετούνται από τους σχολιαστές οι θέσεις περί τρομοκρατικής οργάνωσης, όταν αναφέρονται στο ΡΚΚ.

    Οι ίδιες πηγές, ανέφεραν, ότι ύστερα από πολύχρονο αγώνα, η ομογένεια, και ειδικά η κυπριακή πατριά, έχουν εξασφαλίσει την υποστήριξη πολλών πολιτικών αλλά και της κοινωνίας για το πρόβλημα της Κύπρου. Εάν υπάρξει ο οποιοσδήποτε συσχετισμός με ανάμειξη σε τρομοκρατικές κινήσεις, τότε η ομογένεια μάλλον έχει να χάσει παρά να ωφεληθεί, όπως τόνισαν.

    Στην αντίπερα όχθη, οι ομογενειακοί παράγοντες της Αδελαίδας, που συμμετείχαν στην προαναφερθείσα συγκέντρωση, είπαν πως αποκλειστικός σκοπός ήταν να διαδηλωθεί το αίτημα, περί σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και σ' όλο τον κόσμο, και τίποτε πέραν αυτού.

    Ανακοίνωση για την υπόθεση Οτσαλάν εξέδωσε και η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Σίδνεϊ και ΝΝΟ.

    Ισόπαλη 1-1 έληξε η "εμφύλια" σύγκρουση του Σίδνεϊ Ολύμπικ με την Ελλάς Μελβούρνης για την 22η αγωνιστική του αυστραλιανού ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος.

    Τον αγώνα παρακολούθησαν πάνω από επτά χιλιάδες θεατές, στην συντριπτική πλειονότητά τους Έλληνες του Σίδνεϊ.

    Προηγήθηκαν οι γηπεδούχοι με τέρμα του Νόρμαν Τόμε στο 14' και ισοφάρισε για την Ελλάς ο Δημήτρης Τσεκίνης στο 37'.

    Για την ίδια αγωνιστική, η Τρίτη ελληνική ομάδα, η Ελλάς Αδελαίδας απέσπασε ισοπαλία 2-2 στο Νιούκαστλ, από την ομώνυμη τοπική ομάδα.

    Η Ελλάς Μελβούρνης παραμένει πρώτη στο πρωτάθλημα με 44 βαθμούς, το Ολύμπικ είναι στην 4η θέση με 35, και η Ελλάς Αδελαίδας στην 12η με 21.

    [16] Βρετανοί ακαδημαϊκοί ζητούν να μην διακοπεί η λειτουργία του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού του Λονδίνου.

    Την αναθεώρηση και την ακύρωση της απόφασης για τη διακοπή της λειτουργίας του παραρτήματος του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού στο Λονδίνο ζητούν με επιστολή τους προς τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου, διακεκριμένοι Βρετανοί φιλέλληνες ακαδημαϊκοί και συγκεκριμένα οι καθηγητές Πήτερ Μάγκριτς, σερ Τζον Μπόρνμαν και Τζον Μπάρον του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ο Ντέιβιντ Χόλτον του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ και ο καθηγητής Ρόντερικ Μπίτον, επικεφαλής της "Έδρας Κοραή" στο Κινγκς Κόλετζ του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.

    Στην επιστολή τους επισημαίνουν ότι το κλείσιμο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο Λονδίνο θα εξασθενήσει σημαντικά την παρουσία του ελληνικού πολιτισμού στη Βρετανία.

    Ανάλογη επιστολή προς τον κ. Παπανδρέου έστειλε και ο πρόεδρος των Ελλήνων εφοπλιστών κ. Χατζηπατέρας, ο οποίος τονίζει μεταξύ άλλων ότι "βρίσκει μεγάλο λάθος τη σκέψη να κλείσει το παράρτημα Λονδίνου του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού, γιατί μεταξύ άλλων θα στερήσει στη βρετανική πρωτεύουσα μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, όπως έχει αποδειχθεί από τη μέχρι τώρα δραστηριότητά του, ελληνική παρουσία".

    [17] Oλοκληρώθηκαν οι εργασίες του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου.

    Από την ομογενειακή εφημερίδα της Νέας Υόρκης "Πρωϊνή"

    Σε δήλωση για την σχέση τους με την παρεκκλησιαστική οργάνωση Goal, προέβησαν οι τρείς Μητροπολίτες, το Σάββατο, δεύτερη και τελευταία ημέρα του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου. O Μητροπολίτης του Σικάγου Ιάκωβος, εκ μέρους και των υπολοίπων κατέστησε σαφές ότι "η Goal δεν έχει τίποτα να κάνει με κανένα από μας".

    Τόσο ο ίδιος όσο και ο Μητροπολίτης Δαρδανελλίων Αντώνιος υποστήριξαν ότι καλό είναι να μην "ξύνουμε παλιές πληγές" και ότι οι Μητροπολίτες επιθυμούν την ειρήνη και την ηρεμία στην Εκκλησία μας.

    Ωστόσο ο Μητροπολίτης Ιάκωβος τόνισε ότι "η δήλωση που βγήκε με τη λήξη της Επαρχιακής Συνόδου νομίζω ότι ήταν θετική και ικανοποιητική για όλους. Με το να αρνείσαι, με το να κάνεις δηλώσεις, με το να λες ότι είσαι υπέρ ή κατά θεωρώ ότι είναι επικίνδυνο και διαιρεί την εκκλησία και τον κόσμο, δεν πετυχαίνουμε το σκοπό μας".

    O Μητροπολίτης αναφέρθηκε στο κείμενο που εξεδόθη με το πέρας της συνεδρίασης της Επαρχιακής Συνόδου στο οποίο ανεφέρεται:"Oι ιεράρχες δεν ταυτίζονται με καμία λαϊκή ή παρεκκλησιαστική οργάνωση και κατά συνέπεια δεν εγκρίνουν τη χρησιμοποίησή τους από οποιαδήποτε τέτοιου είδους οργάνωση".

    Τα μέλη του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου πίεσαν επίσης τους μητροπολίτες να ανακαλέσουν τη δήλωση που περιέχεται στη γνωστή τους έκθεση προς το Φανάρι, και αποκαλούσαν το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο "σφραγίδα". Αφού ο ένας μητροπολίτης παρέπεμπε την απάντηση στον άλλο, τελικά, ο μητροπολίτης Μάξιμος αναφέρθηκε στην εκτίμηση που τρέφουν οι μητροπολίτες προς το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο.

    Το θέμα της ταύτισης των τριών Μητροπολιτών με την παρεκκλησιαστική οργάνωση Goal και το γεγονός ότι εμφανίζεται ως εκπρόσωπος τους έθιξε το μέλος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου Σάβας Τσίβικος, ο οποίος ζήτησε από τους Μητροπολίτες να τοποθετούν. Με τη λήξη των εργασιών του Συμβουλίου ο ίδιος δήλωσε ότι "υπάρχει καταρχήν απόλυτη διαφάνεια, όλοι είναι ευχαριστημένοι με τις πληροφορίες που παίρνουν, δεν υπάρχουν πλέον ερωτήσεις και απορίες, αλλά το σπουδαιότερο είναι ότι βλέπω να υπάρχει μια ομοψυχία μεταξύ της Ιεράς Συνόδου και των Μητροπολιτών του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής.

    Θα ήθελα οι δηλώσεις τους να ήταν ισχυρότερες, όμως το μήνυμα είναι ένα: Oι Μητροπολίτες ούτε συμμερίζονται, ούτε υποστηρίζουν την παρεκκλησιαστική οργάνωση της Goal και όποια προσπάθεια από μέρους της να δείξει ότι εκπροσωπεί τους Μητροπολίτες δεν έχει καμία βάση και αυτό έγινε ξεκάθαρο και από τους τρεις".

    Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου κ. Πήτερ Πάπας, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά:

    "Ιδιαίτερα η θέση που πήραν οι τρεις Μητροπολίτες και εξέφρασαν ξεκάθαρα ότι είναι ενωμένοι με το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο, και σίγουρα με την Oρθόδοξη Εκκλησία αλλά κυρίως με τον Αρχιεπίσκοπό μας ήταν καθησυχαστική. Κι ακόμη το γεγονός ότι προχώρησαν και έβαλαν σ' ένα κομμάτι χαρτί ότι δεν είναι δεσμευμένοι με καμία οργάνωση η οποία είναι αντίθετη στο έργο της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στην Αμερική είναι ένα βήμα μπροστά. Για το λόγο αυτό πιστεύω ότι το κέρδος που αποκομίσαμε από το συμβούλιο αυτό είναι σημαντικό".

    Ωστόσο ο ίδιος δεν παρέλειψε να τονίσει ότι "οι πόρτες είναι ανοιχτές για όποιον έχει οποιοδήποτε παράπονο ή κριτική για οτιδήποτε κάνουμε και οπωσδήποτε και ο Αρχιεπίσκοπος αισθάνεται το ίδιο. Θέλουμε να επικοινωνούμε με τον κόσμο, δεν θέλουμε να χάσουμε κανένα ξέρουμε ότι αγαπάνε την εκκλησία, σε μερικές περιπτώσεις όμως υπάρχει παραπληροφόρηση και αποπλάνηση του κοινού, αλλά πιστεύω ότι από αυτό το Συμβούλιο στο οποίο συμμετέχουν άνθρωποι από όλη την Αμερική όλοι είναι ικανοποιημένοι. Έχουμε τις δυνατότητες αλλά πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Oσο είμαστε ενωμένοι θα πετύχουμε.

    Ωστόσο υπάρχουν άνθρωποι που αντιτίθενται σε αυτό, δεν νομίζω ότι έχουν κάποιο ιδιαίτερο και σοβαρό λόγο γι' αυτό, θα πρέπει ο κόσμος να εξετάσει την αλήθεια να μάθουν τι ακριβώς σκέφτονται αυτοί οι άνθρωποι και από την άλλη είναι ξεκάθαρο ότι ο Πατριάρχης έχει επιλέξει τον Αρχιεπίσκοπο Σπυρίδωνα και αυτός θα είναι ο Αρχιεπίσκοπός μας και δεν υπάρχει αμφιβολία γι' αυτό. Αυτοί που δεν συμφωνούν με αυτό και μαζί του, αυτοί που υπέγραψαν το γράμμα εναντίον του θα πρέπει να πάρουν το δρόμο για το γραφείο του και να δεσμευθούν ότι είναι διατεθειμένοι να εργαστούν για το μέλλον της Εκκλησίας μας χωρίς άλλες παρεξηγήσεις. Αυτό είναι και το δύσκολο κομμάτι να επουλωθούν οι πληγές νομίζω ότι χρειάζεται προσπάθεια αλλά μόλις γίνει αυτό όλοι μαζί ενωμένοι θα προχωρήσουμε μπροστά".

    Με την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Σπυρίδωνας, τόνισε "αφήνοντας αυτή την αίθουσα έχουμε δώσει την υπόσχεση και έχουμε τάξει τους εαυτούς μας, στην υπηρεσία της Εκκλησίας και της Αρχιεπισκοπής".

    Ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους, όπως τόνισε χαρακτηριστικά "για την ειλικρίνεια και τον ευθύ χαρακτήρα που επιδείξατε σε αυτές τις διαδικασίες και για τον χρόνο που διαθέσατε για να είμαστε αυτές τις δύο μέρες μαζί. Είναι η εποχή που η Αρχιεπισκοπή μας βρίσκεται στο σταυροδρόμι των προκλήσεων, για την ενότητα της Εκκλησίας μας και τη διατήρηση της πίστης μας.

    Και ας φύγουμε όλοι από δω με την υπόσχεση ότι θα εργαστούμε για το μέλλον της Αρχιεπισκοπής μας".

    Και ο πρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου κ. Τζόν Κατσιματίδης, φανερά ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Συμβουλίου προέτρεψε όλους τους παρευρισκόμενους, "ως στρατιώτες της Αρχιεπισκοπής να ενημερώσουν τον κόσμο και να περάσουν το μήνυμα ότι όλοι είναι υπέρ της Εκκλησίας, υπέρ του Πατριαρχείου, υπέρ της Αρχιεπισκοπής και του Αρχιεπισκόπου, και όλοι μαζί μονιασμένοι θα δουλέψουμε για το μέλλον της Εκκλησίας μας αλλά και της Αρχιεπισκοπής".

    Το τριήμερο των συνεδριάσεων που άνοιξε με την Επαρχιακή Σύνοδο, ολοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου με την δεξίωση και την απονομή του "Αθηναγόρειου Βραβείου" στον καθηγητή Elie Wiesel.

    [18] Τα εθνικά μας θέματα συζητήθηκαν σε διημερίδα που διοργάνωσε η Ελληνική Ομοσπονδία Νέας Υόρκης.

    Τα εθνικά μας θέματα, η διατήρηση της ελληνικής γλώσσας στις ΗΠΑ και η διάδοση του ελληνικού πολιτισμού ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της διημερίδας με τίτλο "Εθνική αυτογνωσία και εθνικά θέματα" που διοργάνωσε το Σάββατο και την Κυριακή η Επιτροπή Εθνικών Θεμάτων της Oμοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο.

    Στη διημερίδα παρευρέθησαν ο πρόεδρος του ΣΑΕ Αμερικής, κ. Χρήστος Τομαράς, ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Αμερικής, Θεόδωρος Σπυρόπουλος, ο επίσκοπος Μελόης, κ. Φιλόθεος, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας, κ. Βασίλης Μπρακατσούλας, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας, κ. Χαράλαμπος Μάνεσης, ο γενικός πρόξενος της Κύπρου, κ. Παντελής Ηλιάδης, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διαβαλκανικών Σχέσεων, κ. Θαλής Μυλωνάς, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου, κ. Δημήτρης Γέμελος, καθηγητές πολιτικών και κοινωνικών επιστημών και πάρα πολλοί εκπρόσωποι ομογενειακών συλλόγων και οργανώσεων.

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ομογενειακής εφημερίδας της Νέας Υόρκης "Πρωϊνή", ο κ. Θαλής Μυλωνάς, πρόεδρος Ινστιτούτου Διαβαλκανικών Σχέσεων στο πρώτο μέρος της ομιλίας του, που είχε τίτλο "O ρόλος του Ινστιτούτου Διαβαλκανικών Σχέσεων στα Ελληνικά Εθνικά Θέματα", αναφέρθηκε εκτενώς στο Κυπριακό και ζήτησε τη συστράτευση όλων για μια δίκαιη επίλυση του προβλήματος αυτού.

    Ο Δρ. Νίκος Γιάνναρης, Καθηγητής Oικονομικών Fordham University στην ομιλία του με θέμα "Εθνικά Θέματα και Ανωτάτη Παιδεία" αναφέρθηκε εκτενώς στην αναγκαιότητα ίδρυσης στην Ελλάδα ενός μη κρατικού και μη κερδοσκοπικού διεθνούς πανεπιστημίου, ούτως ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να μετατραπεί και σε ένα κέντρο επιστημονικών σπουδών και έρευνας.

    Η πρώτη ημέρα της διημερίδας έληξε με τις εισηγήσεις του Δρ. Νίκου Αλεξίου, καθηγητή κοινωνιολογίας του Queens College με θέμα "Το μέλλον του Ελληνισμού της Αμερικής" και του Φίλιππου Σπυρόπουλου, προέδρου του American Hellenic Media Project με θέμα "Μέθοδοι αντιμετώπισης ανθελληνικής αρθρογραφίας του Αμερικανικού Τύπου".

    [19] Νέα μέλη στην Oμοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης.

    Η Γενική Συνέλευση της Oμοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης αποφάσισε τη διεύρυνσή της εγγράφοντας ως μέλη νέους συλλόγους και κοινότητες. Συγκεκριμένα έγιναν δεκτές οι αιτήσεις της Παγκρητικής Ενώσεως, του "Παγκρεγκόριαν Νέας Υόρκης και Λογκ Αϊλαντ", με εκπρόσωπο τον κ. Αναστάσιο Μάνεση, του Συλλόγου Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας με εκπρόσωπο τον κ. Κωνσταντίνο Πρέντζα, του Κλάμπ ΠΑOΚ της Νέας Υόρκης, της κοινότητας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του Τζάκσον Χάιτς, του Συλλόγου Λακώνων Επαγγελματιών με αντιπρόσωπο την κ. Ασπασία Κατσούλη, του Συλλόγου Μοτοσυκλετιστών "Αρης" με εκπροσώπους τους κ.κ. Νεοφυτίδη και Γεωργαντζά, της Ενωσης Ευρυτάνων "Το Καρπενήσι", του Συλλόγου Αφροδισιανών Χίου "Αγιος Μάμας", του Συλλόγου Δωδεκανησιακών Μελετών, του Συλλόγου Ελληνοαμερικανίδων Μητέρων και τέλος του ποδοσφαιρικού συλλόγου "Δόξα" ο οποίος έχει ιδρυθεί το 1963.

    [20] Η Παλλημνιακή Αδελφότητα της Νέας Υόρκης γιόρτασε τα 93 χρόνια της.

    Η Παλλημνιακή Αδελφότητα "Ήφαιστος", το περασμένο Σάββατο, στο Λονγκ ¶ϊλαντ, γιόρτασε τη συμπλήρωση 93 χρόνων από την ίδρυση της.

    Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, στην οποία παραβρέθηκαν περισσότερα από 500 άτομα, ανακηρύχθηκε επίτιμος πρόεδρος ο κ. Νίκος Τραταρός

    Υπεύθυνη Ύλης : Δ. Ριμπά Επιμέλεια Δελτίου : Α. Ηλιάδης - Κ. Θανασούλα

    [Ε] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ από την ΕΡΑ σπορ

    Μεγάλες νίκες ΠΑΟΚ και Προοδευτικής με Παναθηναϊκό και Ηρακλή αντίστοιχα.

    Ο δικέφαλος του Βορρά κέρδισε 1-0 τους πράσινους στο Ολυμπιακό στάδιο, ενώ οι Κορυδαλλιώτες νίκησαν με το ίδιο σκορ τον γηραιό στο Καυτατζόγλειο.

    Ξεχωρίζει, επίσης και το 1-3 του Ιωνικού με την Καβάλα.

    Σήμερα στις 3 η ΑΕΚ αγωνίζεται στην Βέροια με αντίπαλο την τοπική ομάδα. Με νίκη η Ένωση πιάνει τον Παναθηναϊκό στη δεύτερη θέση.

    Στο πρωτάθλημα της Β' Εθνικής, ύστερα από την ήττα της Καλλιθέας με 2-0 από Νίκη Βόλου και το 0-0 στο ντέρμπι των Τρικάλων με τα Γιάννενα έφεραν στην πρώτη θέση την Καλαμάτα που επικράτησε 1-0 της Καλαμαριάς.

    Στις 11 το πρωί αναχωρεί η ομάδα του Ολυμπιακού για το Τορίνο όπου την Τετάρτη το βράδυ αντιμετωπίζει την Γιουβέντους για το Τσάμπιονς Λιγκ.

    Ταξιδεύει σήμερα το απόγευμα το πρώτο γκρουπ της εννιαμελούς τελικά, ομάδας, που θα μετάσχει στο 7ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου που θα γίνει στο Μεαμοπάσι της Ιαπωνίας.

    Μέχρι το 2000 ανανεώνει το συμβόλαιό του ο Μίκαελ Κοχ με την ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού.

    1,6 δις θα μοιράσει το Τζόκερ ύστερα από το χθεσινό Τζακ - ποτ.

    Δύο Σούπερ 13αρια που κερδίζουν από 93.174.465 δρχ βρέθηκαν στη χθεσινή διαλογή του δελτίου προ-πο. Ενώ επίσης βρέθηκαν δύο 13αρια που θα εισπράξουν 64.505.400 δραχμές.

    [ΣΤ] Ο καιρός της ημέρας

    Άστατο καιρό με ηλιοφάνεια αλλά και με τοπικές νεφώσεις προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

    Η θερμοκρασία στην Αθήνα θα κυμανθεί από 5 έως 18 βαθμούς Κελσίου και στη Θεσσαλονίκη από 1 έως 16 βαθμούς.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 1 March 1999 - 12:48:49 UTC