Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek (PM), 99-02-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <ert.ntua.gr/>

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] ΠΟΛΙΤΙΚΗ

  • [01] Αναχωρούν το μεσημέρι οι τρεις σύντροφοι του Αμπντουλάχ Οτσαλάν
  • [02] Δικαστική έρευνα γαι Οτσαλάν
  • [03] Ο Σημίτης για Οτσαλάν
  • [04] Συνάντηση Γ.Παπανδρέου με τον Κ.Στεφανόπουλο
  • [05] Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας
  • [06] Οτσαλάν - Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
  • [07] Σκληρή απάντηση προς την Άγκυρα από τον υπουργό Άμυνας
  • [08] Ειρηνευτική δύναμη ΝΑΤΟ
  • [09] Δηλώσεις Καραμανλή
  • [Β] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

  • [10] Δηλώσεις Παπαντωνίου για την Οικονομία
  • [11] Σημαντική άνοδος στην Σοφοκλέους
  • [12] Αρχίζει ο κοινωνικός διάλογος για την φορολογία
  • [13] Η Ελλάδα πρώτη ναυτιλιακή δύναμη
  • [14] Αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής
  • [15] Υπερδιπλάσια τα κέρδη του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια
  • [Γ] ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ

  • [16] Λαύριο - σταθμός υποδοχής για πρόσφυγες
  • [17] Έκκληση Tσοχατζόπουλου για ενότητα
  • [18] Aπεργιακές κινητοποιήσεις
  • [19] Χριστόδουλος -Φραγμός στα "τυχερά"
  • [20] Συναυλία συμπαράστασης στον κουρδικό λαό
  • [21] Περιοδικό "Στροφή"
  • [Δ] "Η Φωνή της Ελλάδας" - Ειδήσεις από την ομογένεια

  • [22] Αναβαθμίστηκαν Δόλλης και Πανταζόπουλος.
  • [23] Διημερίδα του ΣΑΕ Ευρώπης για τους παλλινοστούντες από την πρώην ΕΣΣΔ.
  • [24] Για τις εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου συνεδρίασε η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης.
  • [25] Απόκριες στη Νέα Υόρκη.
  • [26] Πολιτιστικό τριήμερο της Κρητικής Αδελφότητας Νέας Υόρκης.
  • [27] Το 7ο Διεθνές Συνέδριο του Καϊρου για την Ελλάδα.
  • [Ε] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ από την ΕΡΑ σπορ

    [ΣΤ] Ο καιρός της ημέρας


    [Α] ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    [01] Αναχωρούν το μεσημέρι οι τρεις σύντροφοι του Αμπντουλάχ Οτσαλάν

    Με συντονισμένες ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης, αναχώρησαν σήμερα μετά το μεσημέρι με ειδική πτήση από το Ναιρόμπι, ο ταγματάρχης Σάββας Καλεντερίδης και οι τρεις συνεργάτιδες τού Οτσαλάν, συνοδευόμενοι από τον Έλληνα πρέσβη στην Κένυα Γιώργο Κωστούλα και τον γενικό γραμματέα τού υπουργείου Εξωτερικών Παύλο Αποστολίδη και αναμένεται να αφιχθούν απόψε το βράδυ στην Αθήνα.

    Οι τέσσερις, που αναμένονται στην Αθήνα στις 9 το βράδυ, συνοδεύονται από τον πρέσβη Γιώργο Κωστούλα και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών Παύλο Αποστολίδη, που βρίσκεται από χθες το βράδυ στο Ναϊρόμπι.

    Για τον απεγκλωβισμό από την πρεσβεία μας στο Ναϊρόμπι του Ταγματάρχη Σάββα Καλεντερίδη και των τριών κουρδισών γίνονται με ιδιαίτερη προσοχή , υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας και τόνισε με έμφαση οτι δεν πρόκειται να θυσιάσουμε το αποτέλεσμα της όλης επιχείρησης χάριν της επίσπευσης.

    Τόνισε οτι βρίσκονται σε εξέλιξη συνεννοήσεις και διαβουλεύσεις για την πλήρη διασφάλιση της μετακίνησης όλων των ατόμων από την πρεσβεία μας.

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενέκρινε ψήφισμα ,με το οποίο, καλεί μεταξύ άλλων, όλους τους εμπλεκόμενους να συμβάλλουν για την ασφαλή μεταφορά των εγκλωβισμένων στην ελληνική πρεσβεία στο Ναϊρόμπι.

    [02] Δικαστική έρευνα γαι Οτσαλάν

    Στο πλαίσιο τής δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης Οτσαλάν κατέθεσε σήμερα ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Φίλιππος Πετσάλνικος.

    Ο Προιστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Γιώργος Κολιοκώστας, ζήτησε να καταθέσει ως μάρτυρας στην υπόθεση και ο υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος, με αφορμή τις δηλώσεις του για τον ταγματάρχη Σάββα Καλεντερίδη.

    Απόψε το βράδυ στα προπύλαια τού Πανεπιστημίου Αθηνών θα πραγματοποιηθεί η συναυλία συμπαράστασης προς τον κουρδικό λαό, την οποία διοργανώνουν καλλιτέχνες και μαζικοί φορείς.

    Θα ακολουθήσει πορεία διαμαρτυρίας προς την αμερικάνικη πρεσβεία.

    [03] Ο Σημίτης για Οτσαλάν

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μεταβαίνει σήμερα στη Βόννη προκειμένου να λάβει μέρος στην Άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα έχει επαφές με Γερμανούς αξιωματούχους για κοινή στάση στο θέμα του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

    Εν συνέχεια ο κ. Σημίτης θα μεταβεί στο Μιλάνο για το συνέδριο τού Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

    Η στρατηγική της χώρας μας σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο αναφορικά με την υπόθεση Οτσαλάν, συζητήθηκε χθες κατά την κοινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Ο πρωθυπουργός κατά τη κοινή συνεδρίαση εμφανίστηκε αποφασισμένος για τη διασφάλιση της σταθερής πορείας της χώρας και της ευρωπαϊκής της προοπτικής.

    Μετά τη συνεδρίαση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, με αφορμή τις προκλητικές δηλώσεις της τουρκικής κυβέρνησης, είπε ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει στην Τουρκία να κερδοσκοπήσει πολιτικά και εθνικά προκειμένου, να αναγορευθεί σε ρυθμιστή των εσωτερικών πολιτικών εξελίξεων.

    Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο υπουργός οικονομικών διαβεβαίωσαν ότι υπάρχει πολιτική και οικονομική σταθερότητα στη χώρα μας.

    [04] Συνάντηση Γ.Παπανδρέου με τον Κ.Στεφανόπουλο

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου ενημέρωσε χθες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο για τις τελευταίες εξελίξεις, ενώ εντός των επόμενων ημερών ο κ.Παπανδρέου θα ενημερώσει και τους πολιτικούς αρχηγούς.

    Τις τελευταίες εξελίξεις στο Κουρδικό και στο Κοσσυφοπέδιο συζήτησαν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Νίκολας Μπερνς.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, συμφωνήθηκε συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με την Αμερικανίδα υπουργό Μαντλήν Ολμπράιτ.

    Η αντιπολίτευση πάντως επέκρινε και χθες σε οξύτατους τόνους, την κυβέρνηση, για τους χειρισμούς της στην υπόθεση Οτσαλάν.

    [05] Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας

    Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας συνεδριάζει σήμερα στην Άγκυρα υπό την προεδρία του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, για να εξετάσει την κατάσταση που διαμορφώνεται μετά τη σύλληψη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν και ιδιαίτερα τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα.

    Η κυβέρνηση μετά και τη διεθνή κατακραυγή, επέτρεψε στους δικηγόρους του ΑΠΟ να τον επισκεφθούν στις φυλακές του Ιμραλί.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή, αλλά και το τηλεοπτικό δίκτυο ΕΝ ΤΙ ΒΙ , στη συνεδρίαση του εθνικού συμβουλίου θα συζητηθεί ιδιαίτερα και το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

    Η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ γράφει σήμερα ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σχεδιάζει την επαναφορά του μέτρου της έκδοσης αδειών εισόδου στην Τουρκία για τους Έλληνες, που έχει καταργηθεί εδώ και 15 χρόνια.

    Εν τω μεταξύ, ο προϊστάμενος της τουρκικής εισαγγελίας Βουράλ Σαβάς ζήτησε σήμερα από το συνταγματικό δικαστήριο τον αποκλεισμό του κυριοτέρου νόμιμου φιλοκουρδικού Κόμματος "Χαντέπ" από τις βουλευτικές και δημοτικές εκλογές, που έχουν ορισθεί για τις 18 Απριλίου, με το σκεπτικό ότι γίνονται ανακρίσεις για πιθανές σχέσεις του κόμματος αυτού με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα.

    [06] Οτσαλάν - Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

    Η επίλυση του κουρδικού προβλήματος σε κλίμα δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα συντελέσουν ώστε η Τουρκία να έλθει πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών Λούγκερ Βόλφμερ, ο οποίος διευκρίνισε ότι το δικαίωμα αυτοδιάθεσης του κουρδικού λαού δεν σημαίνει τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους.

    Οι τελευταίες εξελίξεις στο κουρδικό πρόβλημα με τη σύλληψη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, κατέληξαν ότι το κουρδικό δεν είναι εσωτερικό πρόβλημα της Τουρκίας αλλά διεθνές, υποστήριξε η επικεφαλής της σοσιαλιστικής ομάδας Πολίν Γκριν και συμπλήρωσε ότι η τρομοκρατία μπορεί να καταπολεμηθεί μόνο εάν εκλείψουν οι αιτίες που την προκαλούν.

    Μία δίκαιη δίκη του Οτσαλάν δεν μπορεί να θεωρηθεί αρκετό βήμα από την πλευρά της Τουρκίας η οποία θα πρέπει να προχωρήσει και σε μια εκτεταμένη μεταρρύθμιση του Συντάγματος που θα αναγνωρίζει την ύπαρξη και τα δικαιώματα των Κούρδων, υποστήριξε η κ. Πολίν Γκριν.

    Εν τω μεταξύ σύμφωνα με την τουρκική ποινική δικονομία, υπό "προσωρινή κράτηση" τέθηκε χθες ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, η οποία μπορεί να διαρκέσει έως έξι μήνες.

    Στη διάρκεια της προσωρινής κράτησης, η οποία έχει ήδη αρχίσει, ο κρατούμενος έχει όλα τα υπερασπιστικά δικαιώματα και για αυτό τον λόγο προσπάθησαν χθες οι δικηγόροι του να μεταβούν στο νησί Ιμραλί αλλά οι τουρκικές αρχές τους εμπόδισαν.

    Σε κάθε περίπτωση το Δικαστήριο θα συνεδριάσει στο νησί Ιμραλί, γιατί ο νόμος για τα δικαστήρια κρατικής ασφαλείας επιτρέπουν τη μεταφορά τους στον τόπο κράτησης του υπόπτου.

    Μία "δίκαιη δίκη" για τον Οτσαλάν ζήτησε με επιστολή της η Διεθνής Αμνηστία, ενώ την ίδια έκκληση απηύθυνε και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνυ Μπλαίρ.

    Το κουρδικό αναμένεται να θέσει ο πρωθυπουργός στο περιθώριο της συνόδου των "15" στη Βόννη που αρχίζει αύριο, ενώ θα επιδιώξει να διασφαλίσει μία κοινή στάση των Ευρωπαίων ηγετών στην υπόθεση Οτσαλάν.

    [07] Σκληρή απάντηση προς την Άγκυρα από τον υπουργό Άμυνας

    Σκληρή απάντηση - προειδοποίηση έστειλε προς την Άγκυρα ο υπουργός Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος, κατά την τελετή παράδοσης του νέου αρματαγωγού "Λέσβος" στο Πολεμικό Ναυτικό, που ναυπηγήθηκε στην Ελευσίνα.

    Ο κύριος Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι το τελευταίο διάστημα η Τουρκία έχει αυξήσει τις φραστικές προκλήσεις της προς την Ελλάδα και υπογράμμισε ότι η Άγκυρα θα πρέπει να σταματήσει την τακτική αυτή, αν θέλει να βρει τον δρόμο της προς την Ευρώπη.

    Ο υπουργός, ερωτώμενος αν ανησυχεί για θερμό επεισόδιο, είπε ότι η Ελλάδα δεν φοβάται τίποτα, επισημαίνοντας την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Αποκρούοντας τις αιτιάσεις της Άγκυρας, είπε ότι η Ελλάδα δεν είναι "κράτος - τρομοκράτης" και επεσήμανε ότι οι σχετικές αναφορές της Τουρκίας είναι απαράδεκτες.

    Υπενθύμισε ότι όταν ο σημερινός πρωθυπουργός της Τουρκίας φυλακίσθηκε από τη χούντα του Εβρέν, ο ελληνικός λαός ζητούσε την απελευθέρωσή του.

    Στην τελετή παρέστησαν ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος και ο νομάρχης Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, στον οποίο ο κ. Τσοχατζόπουλος υποσχέθηκε ότι το πρώτο ταξίδι του αρματαγωγού θα είναι προς το νησί, του οποίου και φέρει το όνομα.

    Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συναντηθεί με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γιάννο Παπαντωνίου, προκειμένου να προωθηθεί το θέμα της απόκτησης νέων μαχητικών αεροσκαφών, η απόφαση για τα οποία είχε αναβληθεί σε πρόσφατη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.

    [08] Ειρηνευτική δύναμη ΝΑΤΟ

    Με αεροσκάφη και πλοία ξεκίνησε χθες η άφιξη στη Θεσσαλονίκη τμημάτων της νατοϊκής ειρηνευτικής δύναμης που θα αναπτυχθεί στο Κοσσυφοπέδιο.

    Ήδη στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης έφθασαν δύο μεταγωγικά αεροσκάφη "C-130" με άνδρες και οχήματα, ενώ αναμένεται η προσγείωση άλλων πέντε αγγλικών μεταγωγικών που θα μεταφέρουν συνολικά 300 άνδρες και 20 οχήματα.

    Αναμένονται επίσης δύο γαλλικά "Airbus" με 280 συνολικά πεζοναύτες και ένα γαλλικό πλοίο στο οποίο θα επιβαίνουν 350 πεζοναύτες και 136 οχήματα.

    Επίσης έτοιμες για την υποδοχή στις ακτές του Λιτόχωρου των 2.500 Αμερικανών πεζοναυτών, είναι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Οι Αμερικανοί πεζοναύτες θα προωθηθούν αμέσως οδικώς προς τα Σκόπια και από κει στο Κοσσυφοπέδιο.

    [09] Δηλώσεις Καραμανλή

    "Η Νέα Δημοκρατία είναι εγγυητής τού Ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας" δήλωσε χθες από τη δυτική Αττική, όπου περιόδευσε, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, προσθέτοντας ότι είναι εκ τού πονηρού η προσπάθεια τής κυβέρνησης να δημιουργήσει την αίσθηση ότι κινδυνεύει η ένταξη τής χώρας στην ΟΝΕ.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας απαντώντας είπε ότι, δεν μπορεί ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας την ώρα που ζητά την παραίτηση του πρωθυπουργού, να δηλώνει συνεγγυητής της πορείας της χώρας μας προς την ΟΝΕ.

    [Β] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    [10] Δηλώσεις Παπαντωνίου για την Οικονομία

    Η οικονομική σταθερότητα αποτελεί τον "ακρογωνιαίο λίθο" της κυβερνητικής πολιτικής που στοχεύει στην ισότιμη είσοδο της χώρας μας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση επανέλαβε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου.

    Ο κύριος Παπαντωνίου διαβεβαίωσε όλους όσους εκφράζουν ανησυχίες και προβληματισμούς για την πορεία της χώρας προς την ΟΝΕ, ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει σε κανένα να υπονομεύσει αυτήν την πορεία και να βάλει τη χώρα σε περιπέτειες.

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, αφού αναγνώρισε ότι έγιναν εσφαλμένοι χειρισμοί στην υπόθεση Οτσαλάν για τους οποίους η κυβέρνηση ανέλαβε την ευθύνη, κάλεσε τον ελληνικό λαό να μην επιτρέψει σε κανέναν, εντός και εκτός συνόρων, να αποσταθεροποιήσει την εθνική μας πορεία και να θέσει σε κίνδυνο το παρόν και το μέλλον του τόπου.

    [11] Σημαντική άνοδος στην Σοφοκλέους

    Ανοδικά κινήθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση οι τιμές των μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 3.369,43 μονάδες, αυξημένος κατά 3,04%.Ο όγκος συναλλαγών ανήλθε στο ύψος των 142,3 δισεκατομμυρίων δραχμών.

    Να αναφέρουμε ορισμένες ενδεικτικές τιμές μετοχών:

    Εθνική 21.435, Εμπορική 35..750, Πίστεως 33.400, Τιτάν 22.150,

    ΑΓΕΤ Ηρακλής 7500, Άλφα Λήζινγκ 5330, Τρία Έψιλον 9.820, Ελληνικά Πετρέλαια 2675, Εργασίας 23.900, Βιοχάλκο 9.900, Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών 3.810, ΟΤΕ 7.940.

    Στο φίξινγκ το δολάριο ΗΠΑ έκλεισε στις 292,39 δραχμές, το γερμανικό μάρκο στις 164,973 δραχμές και το ευρώ στις 322,66 δραχμές.

    [12] Αρχίζει ο κοινωνικός διάλογος για την φορολογία

    Αρχίζει σήμερα στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους ο κοινωνικός διάλογος για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, με συμμετοχή της ΑΔΕΔΥ, αλλά χωρίς τους εκπροσώπους της ΓΣΕΕ.

    Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ με τις ψήφους της ΔΑΚΕ, της ΕΣΑΚ και της Αυτόνομης Παρέμβασης, αποφάσισαν τη μη συμμετοχή στον διάλογο, ενώ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χρήστος Πολυζωγόπουλος με δήλωσή του κάνει λόγο για απώλεια μιας ευκαιρίας εκ μέρους των εργαζομένων να επιβάλουν στην κυβέρνηση αλλαγές στο φορολογικό σύμφωνα με τις απόψεις του συνδικαλιστικού κινήματος.

    Τους άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί ο κοινωνικός διάλογος για την φορολογική μεταρρύθμιση παρουσίασε στους κοινωνικούς εταίρους, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου.

    Όπως είπε ο κύριος Παπαντωνίου οι άξονες αυτοί είναι οι εξής:

    α)Οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, νομικών προσώπων , επιχειρήσεων και επιτηδευματιών και

    β)η απλοποίηση των φορολογικών εντύπων.

    Ο υπουργός ανέφερε οτι το εύρος των αλλαγών θα εξαρτηθεί και από τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα έχει ο προϋπολογισμός του 2000 κάνοντας έκκληση στους φορείς να είναι εγκρατείς στις προτάσεις τους.

    Ο υπουργός διευκρίνισε οτι ιδιαίτερα βάρος θα δοθεί στην ελάφρυνση των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων με την αύξηση των αφορολόγητων ορίων ,των φορολογικών κλιμακίων και τις εκπτώσεις για τα παιδιά.

    Ακόμα διευκρίνησε οτι δεν πρόκειται να επέλθει καμία αλλαγή στη φορολογία των χρηματο- οικονομικών προϊόντων.

    Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα προβλέπεται οτι μέχρι τις 31 Μαρτίου οι φορείς θα πρέπει να έχουν υποβάλλει τις προτάσεις τους ενώ μέχρι τον Ιούνιο αναμένεται και η κατάθεση της κυβερνητικής πρότασης για την φορολογική μεταρρύθμιση.

    [13] Η Ελλάδα πρώτη ναυτιλιακή δύναμη

    Η Ελλάδα ανακηρύχτηκε το 1998 η μεγαλύτερη ναυτιλιακή δύναμη στον κόσμο, με μεταφορική ικανότητα 123, 8 εκατομμύρια τόνους κατέχοντας το 17,6% του παγκόσμιου συνόλου, έγραψε χθες η εφημερίδα "Journal of Commerce" σε ανταπόκρισή της από τη Γενεύη.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, το δια θαλάσσης διεθνές εμπόριο παρουσίασε πέρσι αύξηση κατά 2,2%, ποσοστό μικρότερο από το 1997 κατά 1,7% λόγω της ασιατικής κρίσης.

    [14] Αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής

    Αύξηση μεταξύ 150 και 180 δις. δραχμών προγραμματίζει στο μετοχικό της κεφάλαιο η Εθνική Τράπεζα.

    Το ακριβές ύψος τής αύξησης καθώς και η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών θα αποφασιστούν από την έκτακτη γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Μαρτίου.

    [15] Υπερδιπλάσια τα κέρδη του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια

    Υπερδιπλασιάστηκαν το 1998 τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια φθάνοντας τα 40,2 δισεκατομμύρια δραχμές σε σύγκριση με 15,7 δις δραχμές το 1997.

    Σχετικές δηλώσεις έκανε σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Ελευθέριος Τζέλας.

    Το λειτουργικό αποτέλεσμα των ελληνικών πετρελαίων αυξήθηκε κατά 25% το 1998 φθάνοντας τα 63,1 δισεκατομμύρια δραχμές γεγονός που οφείλεται κυρίως στις αυξημένες πωλήσεις διυλίσεις στην καλύτερη εκμετάλλευση των διυλιστηρίων.

    Εν τω μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται το ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα του Ομίλου.

    Ήδη ξεκίνησαν οι εργασίες για την κατασκευή του εργοστασίου πολυπροπυλενίου στη Θεσσαλονίκη, ενώ ολοκληρώθηκε η εξαγορά της εταιρείας Γ, Μαμιδάκη.

    [Γ] ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ

    [16] Λαύριο - σταθμός υποδοχής για πρόσφυγες

    Αποστομωτική απάντηση στους ισχυρισμούς της Άγκυρας για δήθεν εκπαίδευση Κούρδων τρομοκρατών στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Λαύριο, έδωσε η υποδιευθύντρια του γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, Μάριον Χόφμαν, η οποία τόνισε με κάθε σαφήνεια ότι το επανειλημμένα επιθεωρούμενο στρατόπεδο στο Λαύριο είναι σταθμός υποδοχής όσων ζητούν άσυλο.

    Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι η χώρα μας αρνείται να ακολουθήσει την τακτική των άνευ περιεχομένου κατηγοριών που χρησιμοποιεί εναντίον της η Τουρκία.

    Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός χαρακτήρισε σήμερα θλιβερά και ανυπόστατα τα υπονοούμενα της Τουρκίας για υπόθαλψη της τρομοκρατίας στη χώρα μας.

    Ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Ανδρέας Μαρτίνης, μιλώντας στην Ελληνική Ραδιοφωνία, είπε ότι ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ως θεσμικός παγκόσμιος φορέας ανθρωπισμού, στεγάζει και συντηρεί τους Κούρδους που ζουν στη Νέα Μάκρη και στο Λαύριο και ουδέποτε υπέπεσε στην αντίληψή του έστω και δείγμα υπόθαλψης τρομοκρατίας.

    [17] Έκκληση Tσοχατζόπουλου για ενότητα

    Έκκληση για ενότητα, νέα πορεία και νέα σύνθεση στο ΠΑΣΟΚ με τη συμμετοχή όλων, χωρίς αποκλεισμούς έκανε χθες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος.

    Ο κ.Τσοχατζόπουλος παρουσιάζοντας το στίγμα του για την πορεία προς το συνέδριο, στο οποίο όπως άφησε να εννοηθεί ότι δεν προτίθεται να εμπλακεί ο ίδιος σε θέμα διεκδίκησης της ηγεσίας και ζήτησε από όλα τα στελέχη να αναλάβουν τις ευθύνες τους για το ξεπέρασμα της κρίσης.

    Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μιλώντας στους δημοσιογράφους άφησε να εννοηθεί ότι ο κίνδυνος να μετατραπεί η υπόθεση Οτσαλάν σε "εθνικό άγος" είναι ορατός και επεσήμανε ότι πρέπει να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση των "πραγματικών" δεδομένων, εντοπισμός των λαθών και επιμερισμός των ευθυνών όπου αυτές υπάρχουν.

    [18] Aπεργιακές κινητοποιήσεις

    Συνεχίζονται για δεύτερη μέρα σήμερα οι απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι στον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο και τα Πράσινα Λεωφορεία.

    Σήμερα και την ερχόμενη Τρίτη 2 Μαρτίου, οι εργαζόμενοι έχουν εξαγγείλει 24ωρες απεργίες ενώ αύριο Παρασκευή θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από τις 13.00 έως τις 17.00

    Επίσης σήμερα η ΑΔΕΔΥ έχει εξαγγείλει τρίωρη στάση εργασίας στις δημόσιες υπηρεσίες της Αθήνας από τις 12.00 έως τις 15.00 και συγκέντρωση διαμαρτυρίας, διεκδικώντας δικαιότερο φορολογικό σύστημα και ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

    [19] Χριστόδουλος -Φραγμός στα "τυχερά"

    "Τα ιερά μυστήρια δεν είναι παρεχόμενες υπηρεσίες". Αυτό αναφέρει σε εγκύκλιό του προς τους κληρικούς των ιερών ναών της Αρχιεπισκοπής, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος.

    Ο προκαθήμενος της εκκλησίας με την εγκύκλιο αυτή επιχειρεί να θέσει φραγμό στα "τυχερά" των παπάδων από την τέλεση των ιερών μυστηρίων, και να αποκαταστήσει την οικονομική τάξη στις ενορίες, επιβάλλοντας την απόδοση απόδειξης σε κάθε προαιρετική εισφορά πιστού.

    Ακόμη απαγορεύει την τέλεση δεξιώσεων στα προαύλια των ναών και επεκτείνει το θεσμό των Σχολών Γονέων και σε άλλες μητροπόλεις της επικράτειας.

    [20] Συναυλία συμπαράστασης στον κουρδικό λαό

    Συναυλία διαμαρτυρίας στα Προπύλαια και πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία διοργανώνουν καλλιτέχνες στις πέντε και μισή το απόγευμα, σε ένδειξη συμπαράστασης στον κουρδικό λαό.

    [21] Περιοδικό "Στροφή"

    Ένα καλαίσθητο μικρό περιοδικό -στην κυριολεξία- αλλά και κατ' όνομα, κυκλοφόρησε με πρωτοβουλία της ομάδας φωτογραφίας της Ανοιχτής Θεραπευτικής Κοινότητας "Στροφή".

    "Ξεκινήσαμε με την πρόθεση να ξεφύγουμε από τη ρουτίνα της καθημερινότητας" γράφουν στο προλογικό τους σημείωμα τα μέλη της ομάδας. "Προσπαθήσαμε να συνδυάσουμε τον περιορισμένο χώρο με την καλύτερη αισθητική και λειτουργική φυσιογνωμία του εντύπου" σημειώνει ο επιμορφωτής τους Σταμάτης Αρναούτης.

    [Δ] "Η Φωνή της Ελλάδας" - Ειδήσεις από την ομογένεια

    Αθήνα, 25/02/1999

    [22] Αναβαθμίστηκαν Δόλλης και Πανταζόπουλος.

    Ο αρχηγός του Εργατικού κόμματος Βικτωρίας, Τζον Μπράμπι, προέβη χθες σε ανασχηματισμό της σκιώδους κυβέρνησής του, αναβαθμίζοντας δυο ελληνικής καταγωγής κοινοβουλευτικά στελέχη της παράταξής του.

    Ο Δημήτρης Δόλλης ανέλαβε το σκιώδες υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου με έμφαση την ανάπτυξη ειδικών προγραμμάτων, που να τονώσουν τις εξαγωγές, ενώ ο Γιάννης Πανταζόπουλος, εκτός από υπουργός Αθλητισμού και Ψυχαγωγίας, ανέλαβε και το σκιώδες υπουργείο Τουρισμού, ενώ - παράλληλα - είναι και βοηθός του ηγέτη της παράταξης, Τζον Μπράμπι, σε πολιτιστικά θέματα.

    Γραμματέας της σκιώδους κυβέρνησης παραμένει ο Αλέκος Ανδριανόπουλος, ενώ μοναδική, κτυπητή, απουσία είναι αυτή του Φάνου Θεοφάνους, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα υποχρεώθηκε σε παραίτηση λόγω διαφωνίας του με τον κ. Μπράμπι.

    [23] Διημερίδα του ΣΑΕ Ευρώπης για τους παλλινοστούντες από την πρώην ΕΣΣΔ.

    Διημερίδα με θέμα "Παλλινοστούντες ομογενείς από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ : προβλήματα και προοπτικές επίλυσής τους" διοργανώνει το ΣΑΕ Ευρώπης σήμερα και αύριο στη Θεσσαλονίκη.

    Στην διημερίδα έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν εκπρόσωποι των οργανώσεων

    παλλινοστούντων και των ποντιακών οργανώσεων από όλη την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη, και εκπρόσωποι των αρμόδιων υπηρεσιών και υπουργείων.

    Ο πρόεδρος του ΣΑΕ Ευρώπης κ. Α. Ασλανίδης είπε στην εκπομπή της ΕΡΑ 5 "Οι Έλληνες Παντού" για τα θέματα που θα συζητηθούν στη διημερίδα : "Τα προβλήματα που θα συζητηθούν είναι η στέγαση, η εργασία, η ετεροαπασχόληση, η άγνοια της ελληνικής γλώσσας και πολλά άλλα. Είναι λυπηρό το να μην υπάρχουν χρήματα για να λειτουργήσουν τα τμήματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας. Χρειάζεται προγραμματισμός και να δοθούν κάποια χρήματα για να αποκατασταθούν αυτοί οι άνθρωποι".

    [24] Για τις εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου συνεδρίασε η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης.

    Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων για την 25η Μαρτίου και η διοργάνωση της διημερίδας "Εθνική αυτογνωσία και εθνικά θέματα" ήταν τα βασικά θέματα τα οποία συζήτησε το ΔΣ της Oμοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της ομογενειακής εφημερίδας της Νέας Υόρκης "Πρωϊνή", ο πρόεδρος της Oμοσπονδίας, κ. Γιώργος Γεωργόπουλος ενημέρωσε το ΔΣ για την επιστολή της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού για την πραγματοποίηση 9 συναυλιών σε διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ. "Η διοργάνωση αυτών των συναυλιών, - είπε ο κ. Γεωργόπουλος, - θα δώσει την ευκαιρία στην Oμοσπονδία να αναβαθμίσει το ρόλο της στην αμερικανική κοινωνία". Το ΔΣ θεώρησε θετική την ανταπόκριση του κ. Λαμπρινίδη και αποφάσισε να προτείνει τη διεξαγωγή τους τον προσεχή Oκτώβριο.

    Στη συνέχεια ανακοινώθηκε η αίτηση του διευθυντή της Φιλαρμονικής Δήμου Λάρνακας να συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου, αλλά λόγω έλλειψης των απαιτούμενων οικονομικών πόρων για τη υποδοχή και διαμονή τους, αποφασίστηκε να προσκληθούν για την Παρέλαση του 2000.

    O πρόεδρος της επιτροπής εθνικών θεμάτων, κ. Κωνσταντίνος Λαμπράκης ενημέρωσε το ΔΣ για τη Διημερίδα "Εθνική αυτογνωσία και Εθνικά Θέματα" που θα διοργανωθεί στις 27-28 Φεβρουαρίου.

    "Στόχος αυτής της διημερίδας, - είπε ο κ. Λαμπράκης, - είναι η αναφορά στα μείζονα θέματα του Ελληνισμού και ιδιαίτερα του ελληνισμού της διασποράς. Κατά την διάρκεια της Διημερίδας θα παρουσιασθούν θέματα εθνικού περιεχομένου με έμφαση στην επιβίωση του ελληνικού στοιχείου και τον ρόλο του στην κοινωνική πολιτική και οικονομική ζωή των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Ταυτόχρονα θα συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη ανάλυση με εμπειρικά και επιστημονικά δεδομένα καθώς και εισηγήσεις από καταξιωμένους παράγοντες και ακαδημαϊκούς από τον χώρο της ομογένειας και της γενέτειρας με στόχους την πλήρη κατανόηση των επιλεγμένων θεμάτων και την αντιμετώπιση και προώθηση για λύση".

    Στη διημερίδα θα λάβουν μέρος και ο πρόεδρος του ΣΑΕ Αμερικής, κ. Χρήστος Τομαράς και ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου, κ. Θεόδωρος Σπυρόπουλος.

    [25] Απόκριες στη Νέα Υόρκη.

    Αρκετοί ομογενείς της Νέας Υόρκης διάλεξαν φέτος να γιορτάσουν τις Απόκριες στο Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού. Στο μικρό θέατρο του ΚΕΠ, την περασμένη Κυριακή, πραγματοποιήθηκε μια εκδήλωση που περιελάμβανε παράσταση Καραγκιόζη, δημοτικά, ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια, παρουσίαση ελληνικών εθίμων και διαγωνισμό φορεσιάς.

    Όπως αναφέρει η ομογενειακή εφημερίδα της Νέας Υόρκης "Πρωϊνή", η αρχή έγινε με το έργο "O Καραγκιόζης Πνευματιστής" που παρουσίασε ο ομογενής ¶ρης Διακοβασίλης. O γνωστός Καραγκιοζοπαίκτης που ήταν μαθητής του Μπομποτίνου και του Μανωλόπουλου άρχισε να παίζει μόνος του το 1931 στην Αθήνα. Για 16 συνεχή χρόνια εμφάνιζε τον Καραγκιόζη του στο θέατρο Σκιών "Ματίνα" στην Καλλιθέα, ενώ το 1971 πήγε στις ΗΠΑ για μια σειρά παραστάσεων.

    Μετά τον Καραγκιόζη που ενθουσίασε μικρούς και μεγάλους ακολούθησε μουσική παρουσίαση δημοτικών, ρεμπέτικων και λαϊκών τραγουδιών που ερμήνευσε η Ελένη Λαζάρου, ενώ ο Γιώργος Στάθος έπαιξε κλαρίνο, ο Γρηγόρης Ανάστος αρμόνιο και η Ρόκι Ντέινζινγκερ κρουστά.

    Σειρά είχε η παρουσίαση εθίμων από την Ελλάδα : ο Καρπαθιώτικος Αποκριάτικος χορός "Το Πιπέρι", ο διάλογος από την επαρχία Βοΐου με τίτλο "Το προξενιό", τα παραδοσιακά από τα Σκώμματα Θράκης, τα σκέτς "Η Γριά η Μπάμπω" και ο "Πανοραμιτζής", η μίμηση "O Ψαράς", ο Κεφαλλονίτικος Χορός "O Μέρμηγκας" και καντάδες από τα Επτάνησα και την Αθήνα.

    Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με το γαϊτανάκι και τον διαγωνισμό φορεσιάς.

    [26] Πολιτιστικό τριήμερο της Κρητικής Αδελφότητας Νέας Υόρκης.

    Η Κρητική Αδελφότητα του Μπρούκλιν θα γιορτάσει την 20η επέτειο της ίδρυσής της με τριήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων. Το εορταστικό τριήμερο θα αρχίσει αύριο στις 8 μ.μ. στην αίθουσα του συλλόγου. Στα πλαίσια αυτών των εκδηλώσεων θα τιμηθεί ο Κρήτας πρωτοχορευτής Δημοσθένης Βοσκάκης. Μεθαύριο θα γίνει μεγάλη χοροεσπερίδα στο REX MANOR, ενώ την Κυριακή το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη σε αξιοθέατα του Μπρούκλιν.

    [27] Το 7ο Διεθνές Συνέδριο του Καϊρου για την Ελλάδα.

    ¶ρχισε χθες στο Καίρο το 7ο Διεθνές Συνέδριο στο Καϊρο με θέμα: «Σχέσεις Αιγύπτου-Ελλάδας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα».

    Το Συνέδριο, που θα διαρκέσει εως και τις 28 Φεβρουαρίου, συνδιοργανώνουν το Πανεπιστήμιο του Καϊρου και το Ινστιτούτο Ελληνοανατολικών-Αφρικανικών Σπουδών.

    Στο συνέδριο αυτό συμμετέχουν πέντε χώρες. Λαμβάνουν μέρος διάσημοι ακαδημαϊκοί από την Ρωσία, την Γερμανία. Επιστήμονες και φοιτητές έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν εργασίες τους σχετικά με τις σχέσεις της Ελλάδας με χώρες της Ανατολής.

    Ο Βασίλης Χρηστίδης, πρόεδρος του Ινστιτούτου Ελληνοανατολικών-Αφρικανικών Σπουδών, αλεξανδρινός ο ίδιος, μίλησε στην ΕΡΑ 5 για το διεθνές συνέδριο και τις θεματικές του ενότητες : Την πρώτη ημέρα του συνεδρίου, υπήρξαν τρεις θεματικές ενότητες :

    Πηγές

    Αρχαιολογία και Τέχνη

    Ιστορία και Φιλολογία

    Στην δεύτερη ημέρα του συνεδρίου, στις 25 Φεβρουαρίου, θα μιλήσει ο κ.Λιανός, αρχαιολόγος του ΥΠΠΟ, ο οποίος θα αναφερθεί στις ανασκαφές της Αλεξάνδρειας

    Να σημειώσουμε ότι ο κ.Χρηστίδης δίδαξε για εννέα χρόνια στο πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων και πέντε χρόνια στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια των ΗΠΑ. Ενώ τώρα διδάσκει αραβική ιστορία και στην Κύπρο, και όπως λέει υπάρχει ενδιαφέρον από τους Κυπρίους να διδαχθούν την αραβική ιστορία.

    Τον Μάρτιο και τον Απρίλιο ο κ.Χρηστίδης θα βρεθεί στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, στις ΗΠΑ. Έχει προσκληθεί προκειμένου να συγγράψει βιβλίο για την αραβική ναυσιπλοϊα από τον 4π.Χ εως και τον 10π.Χ. αιώνα.

    Ο Βασίλης Χρηστίδης αναφέρθηκε και στην ιστορία του Ινστιτούτου Ελληνοανατολικών-Αφρκανικών Σπουδών : «Έχει εξι χρόνια ζωής και διοργανώνει κάθε χρόνο από την ίδρυσή του συνέδρια. Τα θέματα που πραγματεύονται τα συνέδρια αυτά έχουν να κάνουν με την σχέση της Ελλάδας με χώρες της Ανατολής. Αρχίσαμε να υπολοποιούμε την ιδέα αυτή, με την βοήθεια και του Υπουργείου Πολιτισμού. Τα πρακτικά του κάθε συνεδρίου δημοσιεύονται στο περιοδικό «GREKO-ARABICA».

    Το διεθνές αυτό συνέδριο με μεγάλη απήχηση στην παγκόσμια ακαδημαϊκή κοινότητα, συνδιοργανώνεται και από το Πανεπιστήμιο του Καϊρου. Ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου του Καϊρου ο κ.Ιμπραήμ Χάμντι, είναι έξοχος γνώστης της Ελληνικής γλώσσας από τον Όμηρο μέχρι σήμερα όσο λίγοι επιστήμονες, έχει μεταφράσει παπύρους της Ελληνιστικής εποχής και έχει μεταφράσει τα ποιήματα του Καβάφη από τα Ελληνικά στα Αραβικά και κάνει αξιόλογες προσπάθειες για την διάσωση της Ελληνικής γλώσσας στην Αίγυπτο.

    Ο κ.Χάμντι λέει για το τμήμα Κλασσικών Σπουδών: « Ιδρύθηκε το1925. Υπάρχει ένα άλλο τμήμα στην Αλεξάνδρεια που ασχολείται με την κλασσικήΦιλολογία και Αρχαιολογία. Τα υπόλοιπα πανεπιστήμια που διδάσκουν την κλασσική φιλολογία είναι στα εξής

    πανεπιστήμια :Αϊνσάμς , στο Ανχάμ, στην Μανσούρα και στο Ασράν».

    Το ενδιαφέρον των φοιτητών είναι έκδηλο και σημειώνεται ρεκόρ συμμετοχής, έξοχο παράδειγμα αποτελεί το Πανεπιστήμιο Αϊν Σάμς, όπου 2000 φοιτητές παρακουλουθούν τα μαθήματα ελληνικών.

    Υπεύθυνη Ύλης : Δ. Ριμπά Επιμέλεια Δελτίου : Α. Ηλιάδης - Κ. Θανασούλα

    [Ε] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ από την ΕΡΑ σπορ

    Νίκη πρόκριση χθες για την εθνική μας ομάδα μπάσκετ των ανδρών στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Γαλλίας, επί της Γερμανίας με 58-53 στη Δράμα. Επόμενο παιχνίδι της εθνικής μας το Σάββατο στο Σαρλερουά με το Βέλγιο.

    Δυο Πανελλήνια ρεκόρ και πολύ καλές επιδόσεις για τους αθλητές μας χθες στο μίτινγκ κλειστού στίβου "Αθήνα '99".Τα ρεκόρ πέτυχαν η Γωγώ Τσιλιγκίρη στο επί κοντώ με 4.25 και η Όλγα Βασδέκη στο τριπλούν με άλμα στα 14.51.

    Έληξε η κόντρα Ασάνοβιτς-Δανιήλ, που τα βρήκαν μετά από μεσολάβηση του προέδρου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Γιώργου Βαρδινογιάννη.

    Ο Στάθης Σταθόπουλος είναι από χθες ο νέος προπονητής του Πανελευσινιακού.

    Η Λάρισα κέρδισε χθες με 2-0 τον Αθηναϊκό σε εξ'αναβολής αγώνα για την β'εθνική.

    Επίσης σε εξ'αναβολής αγώνα σήμερα ο Πανσερραϊκός υποδέχεται τον Άγιο Νικόλαο.

    Οι ήττες των περισσότερων από τους πρωτοπόρους και στους δύο ομίλους της Γ εθνικής σημάδεψαν τη χθεσινή αγωνιστική. Η Νάουσα απέσπασε ισοπαλία από τον Ολυμπιακό στο Βόλο 1-1,και παραμένει πρώτη στη Βαθμολογία με 25 βαθμούς στο βορρά μαζί με τον Ποσειδώνα Μηχανιώνας.

    Στο νότο δεν διεξήχθη ο αγώνας Αιολικού-Παναργειακού γιατί η φιλοξενούμενη ομάδα δεν μπόρεσε να μεταβεί εγκαίρως στη Μυτιλήνη. Για την τύχη της συνάντηση θα αποφασίσει ο Αθλητικός Δικαστής.

    Νίκες χωρίς αντίκρισμα χθες για Ολυμπιακό και Άρη στο βόλεϊ.

    Για το κύπελλο πρωταθλητριών ο Ολυμπιακός επικράτησε της Ζεβενχουίζεν με 3- 1σετ, ενώ ο Άρης νίκησε για το κύπελλο κυπελλούχων με το ίδιο σκορ την Ουκρανική Τσερκάζι.

    Παρουσιάσθηκε χθες η ολοκληρωμένη μελέτη για το διεθνές ραδιοτηλεοπτικό κέντρο των Ολυμπιακών αγώνων του 2004 από τον Υφυπουργό Αθλητισμού Ανδρέα Φούρα και τον Γ.Γ. Γιάννη Σγουρό.

    Συνεχίζεται σήμερα με το δεύτερο ΕΤΑΠ ο 5ος Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ρόδου. Την πρώτη θέση στο χθεσινό ΕΤΑΠ πήρε ο Αυστριακός Αρνο Κάσπρετ.

    [ΣΤ] Ο καιρός της ημέρας

    Άστατος καιρός με παροδικές νεφώσεις, τοπικές βροχές αλλά και διαστήματα με ήλιο προβλέπεται σήμερα στην Αττική και στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

    Επίσης, χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας.

    Οι άνεμοι σήμερα θα είναι δυτικοί και νοτιοδυτικοί μέτριοι έως ισχυροί, αλλά από αύριο θα στραφούν σε βόρειους και βορειοανατολικούς με την ίδια ένταση.

    Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σήμερα στην Αθήνα από 6 έως 15 βαθμούς, στα βόρεια από μείον 2 έως 10, στα νησιά του Αιγαίου από 9 έως 16 και στην υπόλοιπη Ελλάδα από 4 έως 15 βαθμούς Κελσίου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 25 February 1999 - 20:54:34 UTC