Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 17-05-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τσίπρας-Πούτιν: Ενίσχυση των ελληνορωσικών σχέσεων
  • [02] Δ.Τζανακόπουλος: Η συντριπτικά μεγαλύτερη πιθανότητα είναι να έχουμε καταλήξει πολύ σύντομα σε μία συμφωνία για το χρέος
  • [03] Έφη Αχτσιόγλου: Σήμα εξόδου από τα προγράμματα της επιτροπείας δίνει η συμφωνία
  • [04] Χρ. Σταϊκούρας: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έδωσε τα πάντα και δεν κέρδισε τίποτα
  • [05] Γ.Σταθάκης: Η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας,στρατηγικός στόχος τηςκυβέρνησης
  • [06] Μουδιασμένη η μικρή κοινωνία του Άδενδρου από το τραγικό δυστύχημα που κόστισε τις ζωές τριών ανθρώπων
  • [07] Π.Παυλόπουλος: Εθνική η συνεισφορά της Μητέρας στον Τόπο
  • [08] Στους τρεις ο αριθμός των νεκρών απο το δυστύχημα στο Άδενδρο
  • [09] Μήνυμα ενότητας από τον Μακρόνστην πρώτη του ομιλία ως Πρόεδρος της Γαλλίας
  • [10] Βλ.Πούτιν: Ο προστατευτισμός γίνεται «κανόνας» σε διεθνές επίπεδο
  • [11] Προβάδισμα 10 μονάδων για τη Μέρκελ σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση
  • [12] Στο Ελιζέ ο Μακρόν για την τελετή μεταβίβασης της εξουσίας
  • [13] Πού πάει η έρευνα, πώς θα προλάβουμε και πότε θα έχουμε οριστική λύση στον καρκίνο. Μιλά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Λεωνίδας Πλατανιάς
  • [14] Συνέντευξη του Έλληνα ορυκτολόγου- πετρολόγουΙωάννη Μπαζιώτη για τη συμμετοχή του σε αποστολή της NASA στην Ανταρκτική
  • [15] Ι.Συναδινός στο ΑΠΕ-ΜΠΕ : Το πάρτυ τελείωσε, θα υπάρξει Νέμεσις

  • [01] Τσίπρας-Πούτιν: Ενίσχυση των ελληνορωσικών σχέσεων

    Εισαγωγικά στη συνάντηση που συνεχίζουν να έχουν Βλαντίμιρ Πούτιν και Αλέξης Τσίπρας, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε την ενίσχυση των ελληνο-ρωσικών σχέσεων στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, του τουρισμού κ.α.

    Τα τελευταία χρόνια -σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας- διαπιστώνεται σημαντική αύξηση των εμπορικών συναλλαγών και του αριθμού τουριστών από τη Ρωσία προς την Ελλάδα. Οι δύο κυβερνήσεις συνεργάζονται πολύ στενά για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς. Για τον σκοπό αυτό, Ελλάδα και Ρωσία θα προετοιμάσουν τη νέα Σύνοδο Μικτής Διϋπουργικής Επιτροπής.

    Από την πλευρά του, ο Βλ. Πούτιν ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για τις προσπάθειες που καταβάλλει για την ενίσχυση των ελληνορωσικών σχέσεων. Αναφέρθηκε δε, στην ανάγκη περαιτέρω εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων. Στη συνάντηση παρόντες είναι οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Σεργκέι Λαβρόφ, επίσης ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς.

    Αλ. Τσίπρας στο Twitter:

    «Με τον Πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν συζητήσαμε σήμερα στο Πεκίνο για την αναβάθμιση των διμερών μας σχέσεων και τις εξελίξεις στην περιοχή μας», αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας στο Twitter σχετικά με τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Ρωσίας στο περιθώριο του «Belt and Road Forum».

    [02] Δ.Τζανακόπουλος: Η συντριπτικά μεγαλύτερη πιθανότητα είναι να έχουμε καταλήξει πολύ σύντομα σε μία συμφωνία για το χρέος

    Η συντριπτικά μεγαλύτερη πιθανότητα είναι να έχουμε καταλήξει πολύ σύντομα σε μια συμφωνία για το χρέος, σημείωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΑΘΗΝΑ 9.84», στον απόηχο της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με την Κριστίν Λαγκάρντ στο Πεκίνο.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «για εμάς, το βασικό ζήτημα είναι η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης» και πως «οτιδήποτε οδηγεί σε μια ρύθμιση του χρέους τέτοια που να ανοίγει την πόρτα στην ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι από εμάς αποδεκτό».

    Τόνισε, ενόψει του Eurogroup της 22ας Μαΐου, πως για να υπάρξει συνολική συμφωνία δεν μπορεί παρά να προσδιοριστεί το συγκεκριμένο μονοπάτι για τα πρωτογενή πλεονάσματα, γιατί από αυτό εξαρτάται και το ύψος των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Επισήμανε ότι αυτή η συζήτηση είναι βέβαιο ότι θα ανοίξει στο προσεχές Eurogroup και ευελπιστούμε, είπε, να ολοκληρωθεί και στη συγκεκριμένη συνεδρίαση.

    Επισήμανε ότι επί του θέματος αυτού υπάρχει μια σύγκρουση μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας που σοβεί επί 7 χρόνια, για να σχολιάσει σε αυτό το πλαίσιο πως «αν δεν καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε τις συζητήσεις στις 22 και χρειαστούν μερικές μέρες ακόμα, νομίζω δεν είναι τόσο τρομερό».

    [03] Έφη Αχτσιόγλου: Σήμα εξόδου από τα προγράμματα της επιτροπείας δίνει η συμφωνία

    Η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στην «Καθημερινή» της Κυριακής τονίζει ότι «μια σημαντική πτυχή της συμφωνίας που πετύχαμε αφορά τη δυνατότητα ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία από φυσικά πρόσωπα ή ελεύθερους επαγγελματίες με οφειλές κάτω των 20.000 ευρώ, ή από όσους έχουν σωρευμένα χρέη κατά 85% σε έναν πιστωτή». «Οι ρυθμίσεις θα είναι παρόμοιες με αυτές που ισχύουν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό» εξήγησε η υπουργός Εργασίας, επισημαίνοντας ότι «συνολικά, η παρέμβαση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς δίνει τη δυνατότητα ρύθμισης των χρεών προς το δημόσιο, σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που είχαν καταρχήν εξαιρεθεί από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό».

    Η κ. Αχτσιόγλου είπε ότι οι υπουργικές αποφάσεις θα εκδοθούν έως το τέλος Ιουνίου και οι οφειλέτες θα μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους σε έως 120 δόσεις, με «κούρεμα» των προσαυξήσεων.Όπως ανέφερε, «όσο λιγότερες είναι οι δόσεις, τόσο μεγαλύτερο το "κούρεμα", ενώ υπό προϋποθέσεις θα προβλέπεται ακόμη και "κούρεμα" της βασικής οφειλής».

    «Η εφάπαξ καταβολή της οφειλής, ισοδυναμεί με ολική διαγραφή των προσαυξήσεων. Η επιλογή των 60 δόσεων θα οδηγεί σε μείωση προσαυξήσεων 75%, ενώ οι 120 δόσεις σε μείωση 35%. Θα μπορούν να ενταχθούν οφειλές που δημιουργήθηκαν έως το τέλος του 2016, ενώ δεν αποκλείονται και όσοι έχουν ενεργές ρυθμίσεις» είπε στη συνέχεια.

    Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά έκανε λόγο για «κάτι παραπάνω από μια δίκαιη ισοπαλία, διότι», όπως είπε «η απαίτηση από την πλευρά τού ΔΝΤ ήταν για διπλασιασμό του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων» και διαβεβαίωσε ότι «αυτό δεν πρόκειται να συμβεί».

    Μίλησε επίσης και για απαίτηση θεσμοθέτησης της ανταπεργίας, διαβεβαιώνοντας, ομοίως, ότι «ούτε κάτι τέτοιο πρόκειται να γίνει».

    Ως προς τις συλλογικές συμβάσεις η υπουργός Εργασίας είπε ότι το ΔΝΤ δεν δεχόταν καμία συζήτηση και τελικά «συμφωνήθηκε να νομοθετήσουμε ότι με το τέλος του προγράμματος παύει και η αναστολή των αρχών της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας. Αυτό δεν ήταν δεδομένο. Χωρίς την παρέμβασή μας, θα βρίσκονταν σε αναστολή επ' αόριστο. Εμείς θα νομοθετήσουμε ώστε από τον Σεπτέμβριο του 2018 να επανέλθουν οι δύο αρχές σε ισχύ».

    Ερωτηθείσα πόσο κόσμο αφορούν τα αντίμετρα, η κ. Αχτσιόγλου παρέθεσε στην συνέντευξή της αριθμητικά στοιχεία αναφέροντας «εξακόσιες χιλιάδες νοικοκυριά που ζουν σε ενοίκιο ή έχουν δάνειο πρώτης κατοικίας σήμερα. Σχεδόν 5,8 εκατ. άτομα θα έχουν μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα ενώ 1,7 εκατ. άτομα θα πληρώσουν μειωμένη συμμετοχή. Περίπου 130.000 παιδιά έως 4 ετών θα έχουν πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, ενώ 450.000 μαθητές δημοτικού και γυμνασίου θα έχουν σχολικά γεύματα.700.000 οικογένειες θα λάβουν ενισχυμένα οικογενειακά επιδόματα, ενώ πρόσβαση σε νέες θέσεις εργασίας θα έχουν πάνω από 30.000 άτομα, επιπλέον των προγραμμάτων που υλοποιούνται».

    Αποτιμώντας, τη συμφωνία, καθόρισε ως σημαντικό το ότι «μιλάμε για μια συνολική συμφωνία, με την οποία θα οριστούν πλέον και τα μέτρα για το χρέος». «Ορίζεται ένας καθαρός δημοσιονομικός διάδρομος για την ολοκλήρωση του προγράμματος και με αυτή την έννοια, η συμφωνία δίνει ένα σήμα εξόδου από τα προγράμματα της επιτροπείας και μπορεί να δώσει στην ελληνική οικονομία την ηρεμία, το χώρο και το χρόνο να αναπτυχθεί αποφέροντας τα οφέλη μιας δίκαιης ανάπτυξης στον ελληνικό λαό» κατέληξε στη συνέντευξή της η υπουργός Εργασίας.

    [04] Χρ. Σταϊκούρας: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έδωσε τα πάντα και δεν κέρδισε τίποτα

    Ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο» της Κυριακής, αναφέρει ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ούτε μια "κόκκινη γραμμή" δεν κράτησε. Έδωσε τα πάντα και δεν κέρδισε τίποτα», επισημαίνοντας επίσης: «Το γεγονός, μάλιστα, ότι οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις και τα μέτρα εκτείνονται και για μετά το 2018, καθώς και ότι όλα αυτά δεν περιλαμβάνονται στο 3ο Μνημόνιο, αποδεικνύουν ότι πρόκειται για το 4ο Μνημόνιο».

    Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι τα προβλήματα της χώρας δεν τελειώνουν με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, είπε ότι η κυβέρνηση αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων και πρόσθεσε ότι «όσο συντομότερα υπάρξει πολιτική αλλαγή τόσο το καλύτερο για τη χώρα».Ως προς το ζήτημα του χρέους, είπε ότι η ΝΔ ζητά «οι δανειστές να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό σε ουσιαστικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της βιωσιμότητας του χρέους η οποία επιβαρύνθηκε ιδιαίτερα την τελευταία διετία».

    Στη συνέντευξή του αναφέρθηκε και στη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015, σύμφωνα με την οποία τα όποια ουσιαστικά μέτρα για το χρέος θα ληφθούν μετά το 2018 υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα τηρεί πλήρως τις δεσμεύσεις της και ότι θα κριθούν αναγκαία μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, σημειώνοντας: «Στο μεταξύ όμως η χώρα θα έχει λάβει πρόσθετα επώδυνα μέτρα λιτότητας προκειμένου να επιτευχθούν για πολλά χρόνια υψηλοί δημοσιονομικοί στόχοι».

    Είπε ακόμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις, παρά τις δεσμεύσεις του, διότι δεν τις πιστεύει, επικαλούμενος προς επίρρωση της άποψής του πρόσφατα στοιχεία του ΟΟΣΑ βάσει των οποίων «παρατηρείται μια υποχώρηση του δείκτη πραγματοποίησης μεταρρυθμίσεων στη χώρα κατά 30 ποσοστιαίες μονάδες την περίοδο 2015- 2016 σε σχέση με την περίοδο 2013- 2014».

    Ερωτηθείς γιατί η ΝΔ θα καταψηφίσει τα αντίμετρα απάντησε ότι «τα αντίμετρα προϋποθέτουν την ψήφιση και υλοποίηση των μέτρων. Και ενώ τα μέτρα είναι οριζόντια και θα εφαρμοστούν ούτως ή άλλως, τα αντίμετρα είναι επιμέρους και τελούν υπό την προϋπόθεση της επίτευξης πολύ υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων για μεγάλο χρονικό διάστημα».

    Είπε ότι η πρόταση του Κ. Μητσοτάκη για άμεση λήψη αντιμέτρων ύψους 0,5% του ΑΕΠ λόγω υπέρβασης του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2016 είναι συνεπής με τις δεσμεύσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προβλέπεται και στο 3ο Μνημόνιο, «εκτός και αν η κυβέρνηση αμφιβάλλει πλέον για την επίτευξη του φετινού στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ».

    [05] Γ.Σταθάκης: Η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας,στρατηγικός στόχος τηςκυβέρνησης

    Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξή του στην «Αυγή» της Κυριακής είπε ότι η Ελλάδα θα υποβάλει το σχέδιό της για τον ενεργειακό σχεδιασμό έως τον Δεκέμβριο του 2017. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η χώρα έχει συμφωνήσει με τους στόχους της κλιματικής αλλαγής με βάση τη συμφωνία των Παρισίων και το υπό διαμόρφωση σχέδιο της ΕΕ για τους στόχους του 2030, το σχέδιο της Ελλάδας, θα απαντάει στον τρόπο επίτευξης αυτών των στόχων, στις αλλαγές στις αγορές ενέργειας και σε όλα τα θέματα που αφορούν στην τιμολόγηση και τον τρόπο υλοποίησής τους.

    Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε και στη δέσμευση της χώρας μόνο για το λιγνιτικό κομμάτι της ΔΕΗ υπό το βάρος της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και βάσει του διαλόγου με την Κομισιόν και πρόσθεσε ότι θα πραγματοποιηθεί σοβαρή μελέτη των δεδομένων των ορυχείων λιγνίτη μέχρι τον Ιούλιο, και θα ακολουθήσει επιλογή προτάσεων που θα δοκιμαστούν στο market test τον Οκτώβριο, πριν νομοθετηθεί οποιαδήποτε εξέλιξη τον Νοέμβριο.

    «Να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ συμμετείχε ήδη στις διαπραγματεύσεις και η συζήτηση θα είναι τριμερής, δηλαδή θα μετέχουν η ελληνική κυβέρνηση, η ΔΕΗ και η Κομισιόν και το οποιοδήποτε σχέδιο θα έχει την απαραίτητη κοινή συνισταμένη και των τριών φορέων» επισήμανε ο υπουργός.

    Σε ό,τι αφορά το χρηματοπιστωτικό θέμα της ΔΕΗ, ο κ. Σταθάκης εκτίμησε ότι είναι διαχειρίσιμο και «δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, όπως ακούγεται», προσθέτοντας ότι «σε κάθε περίπτωση τα σχέδια μπροστά μας είναι δύο: Το σχέδιο της ΝΔ, το οποίο μιλά ανοιχτά πλέον για διάσπαση και πώληση όλων των μεριδίων της ΔΕΗ, και το σχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο επιδιώκει να προσαρμοστεί η ΔΕΗ σε ένα ποσοστό 50% στην παραγωγή και τη λιανική αγορά και να παραμείνει ο βασικός δημόσιος πυλώνας του ενεργειακού μας συστήματος».

    Πρόσθεσε ότι μέσα στο πνεύμα της συμφωνίας αλλά και πρόθεση της κυβέρνησης είναι οι ενεργειακές εταιρείες να μην εμπλακούν σε μια διαδικασία αυτόματης ιδιωτικοποίησης με μεγάλους κινδύνους και για το τίμημα, και για τον ενεργειακό τομέα, αλλά να εντοπιστούν οι δυνατότητες αξιοποίησης των εταιρειών αυτών με θετικό τρόπο τόσο για το Δημόσιο όσο και για τον τομέα συνολικά.

    Ως προς τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς της ΔΕΗ, ο κ. Σταθάκης είπε ότι τον επόμενο μήνα η κυβέρνηση σε συνεργασία με την ΡΑΕ θα έχει επεξεργασθεί έναν τρόπο τιμολόγησης που θα διατηρήσει την προοδευτικότητά του, αλλά θα είναι πιο ομαλός και δεν θα κινδυνεύουν να «τιμωρηθούν» τα φτωχότερα νοικοκυριά από μια οριακή αύξηση της κατανάλωσής τους.

    «Θα υπάρξουν, επίσης, και βελτιώσεις στα ειδικά κοινωνικά τιμολόγια που θα εξαλείφουν τις όποιες απώλειες από ενδεχόμενη αύξηση της κατανάλωσης» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας είναι κομμάτι και στόχος της ενεργειακής στρατηγικής της κυβέρνησης που θα αποτυπώνεται ρητά με συγκεκριμένους άξονες, που θα αφορούν ευρύτερες πρωτοβουλίες, ενώ έχει ενταχθεί και στις προδιαγραφές του εθνικού σχεδιασμού.

    Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ερωτηθείς για το Κτηματολόγιο απάντησε ότι «το θεσμικό πλαίσιο για την συγκρότηση του Ενιαίου Φορέα του Κτηματολογίου, ο οποίος θα ενσωματώσει τα Υποθηκοφυλακεία και την Κτηματολόγιο Α.Ε., ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) διαμορφώνεται με σκοπό να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο. Ταυτόχρονα, προχωρήσαμε στην ανάρτηση των δασικών χαρτών, προϋπόθεση άλλωστε για τη σύνταξη του Κτηματολογίου, και προσβλέπουμε στην επικύρωσή τους σε σύντομο χρονικό διάστημα».

    «Τις προσεχείς ημέρες θα εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση για τις προδιαγραφές εκπόνησης των μελετών των Χωρικών Σχεδίων (πρώην Γενικά Πολεοδομικά). Ακολουθούν αλλεπάλληλες πράξεις για την πλήρη ενεργοποίησή του. Επίσης, μας απασχολεί έντονα η εφαρμογή των πολεοδομικών σχεδίων και αναζητούμε χρηματοδοτικά μέσα ώστε οι δήμοι να κάνουν πράξη τον σχεδιασμό» πρόσθεσε.

    Χαρακτήρισε «θέμα ημερών» την προκήρυξη της μελέτης για την αναθεώρηση του χωροταξικού για τον Τουρισμό μαζί με τις προδιαγραφές, ενώ η βασική κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής επ' αυτού, είναι η συνολική εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Ακόμα, η κυβέρνηση θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση διά των ειδικών κριτηρίων χωροθέτησης ανά κατηγορία χώρου στις περιοχές του Δικτύου Νatura 2000 και στα νησιά.

    Σε ό,τι αφορά τα αυθαίρετα, ο κ. Σταθάκης είπε ότι επίκειται άμεσα η σχετική νομοθέτηση, σημειώνοντας ότι το αρχικό νομοσχέδιο είχε δοθεί για διαβούλευση στις αρχές Σεπτεμβρίου 2016.

    Αναφορικά με την κατασκευή εμπορικού κέντρου στην Ακαδημία Πλάτωνος και τις αντιδράσεις που έχει εγείρει, λόγω των προδιαγραφών που εγκρίθηκαν από το ΚΥΣΟΙΠ (μέγιστο ύψος 21 μέτρων στην πλευρά του Κηφισού και 18 μέτρων προς τον αρχαιολογικό χώρο, είπε ότι «εμείς πορευτήκαμε παίρνοντας υπόψη την τελευταία απόφαση του ΣτΕ, τη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου έτσι όπως αποτυπώθηκε σε απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού και επιλέξαμε τα 21 και 18 μέτρα. Ταυτόχρονα, υπήρξε μια συμφωνία ανταποδοτικών μέτρων με αποδέκτη το υπουργείο Πολιτισμού για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου αλλά και τους όμορους Δήμους (Αιγάλεω, Περιστέρι)».

    Τέλος, σε ότι αφορά «επίδικα» θέματα με την εταιρία «Ελληνικός Χρυσός» στην Χαλκιδική, ο κ. Σταθάκης είπε ότι «το υπουργείο, κινούμενο απόλυτα εντός του πλαισίου του νόμου και των θεσμικών ρυθμίσεων, προετοιμάζει τη διαδικασία διαιτησίας ανάμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο και την εταιρεία προκειμένου αυτή να αποφανθεί για θέματα τα οποία εκπορεύονται από τη σύμβαση του ελληνικού κράτους με την εταιρεία και τα οποία έχουν αποτελέσει στο παρελθόν αντικείμενο διαμάχης. Αυτή η μέθοδος, αυτή η νομική διαδικασία είναι οι προσφορότερες προκειμένου να υπάρξει μια απάντηση στα "επίδικα" θέματα για τη συγκεκριμένη επένδυση».

    [06] Μουδιασμένη η μικρή κοινωνία του Άδενδρου από το τραγικό δυστύχημα που κόστισε τις ζωές τριών ανθρώπων

    «Μουδιασμένη» ξύπνησε σήμερα η μικρή κοινωνία του Άδενδρου, ενός χωριού περίπου 3.000 κατοίκων δυτικά της Θεσσαλονίκης, όπου, χθες το βράδυ, αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα- Θεσσαλονίκη εκτροχιάστηκε και έπεσε πάνω σε σπίτι, με αποτέλεσμα τρεις εκ των επιβαινόντων να βρουν τραγικό θάνατο και άλλοι έξι να νοσηλεύονται.

    Το φως της ημέρας αποκάλυψε το μέγεθος της τραγωδίας. Από τους τοίχους του κατεστραμμένου σπιτιού, στο οποίο έπεσε το τρένο, ξεπροβάλλουν τα συντρίμμια της αμαξοστοιχίας, με τους αστυνομικούς να έχουν αποκλείσει περιμετρικά το σπίτι τόσο για λόγους ασφαλείας όσο και για να κάνουν ανενόχλητοι οι πραγματογνώμονες τη δουλειά τους. Όπως δήλωσε από το σημείο του συμβάντος ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, Κώστας Πετράκης, συστάθηκε επιτροπή που μέχρι την Παρασκευή θα καταθέσει το πρώτο πόρισμα για τα αίτια του δυστυχήματος. «Είναι από τα χειρότερα (δυστυχήματα) που έχουμε δει», τόνισε.

    Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Φίλιππος Τσαλίδης, επιβεβαίωσε πως ένας επιβάτης, ένας μηχανοδηγός κι ένας ελεγκτής είναι τα τρία θύματα του δυστυχήματος. Μιλώντας στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κεντρικής Μακεδονίας, αρχιπύραρχος Κωνσταντίνος Πουλτίδης, εξήγησε πως η επιχείρηση ήταν δύσκολη καθώς «υπήρχε μια άμορφη μάζα σιδερικών», ενώ έμφαση δόθηκε στην ταχύτητα απεγκλωβισμού των τραυματιών.

    «Οι πρώτες προσπάθειες απεγκλωβισμού ήταν δύσκολες. Οι εύκολες ήταν κυρίως στα πίσω βαγόνια. Από τη μηχανή απεγκλωβίσαμε νεκρό τον πρώτο μηχανοδηγό και δύο τραυματίες, υπαλλήλους του ΟΣΕ. Από το δεύτερο βαγόνι, που ήταν το κυλικείο ανασύραμε ακόμη ένα νεκρό και άλλους πέντε τραυματίες (σ.σ. στο μεταξύ ο ένας κατέληξε σήμερα)».

    Σε περιπτώσεις εκτροχιασμού, όπως η χθεσινή, η έμφαση, όπως εξήγησε ο κ. Πουλτίδης, δίνεται στην ταχύτητα απεγκλωβισμού, καθώς «όσο πιο γρήγορα ανασύρεις τον τραυματία τόσες περισσότερες πιθανότητες αποκατάστασης του δίνεις». Δύναμη της Πυροσβεστικής παραμένει και σήμερα στο σημείο, ενώ γίνονται και προσπάθειες επιδιόρθωσης της γραμμής. «Εμείς είμαστε σήμερα εδώ για πυρασφάλεια, γιατί υπάρχει διαρροή καυσίμου. Τον χώρο τον έχουμε ελέγξει πλήρως, δεν έχουμε πληροφορίες ότι υπάρχει κάποιος άλλος (εγκλωβισμένος). Βάλαμε και ειδικό σκύλο της ΕΜΑΚ στις έρευνες», επισήμανε ο κ. Πουλτίδης.

    «Δεν έχουμε ξαναζήσει κάτι τέτοιο»

    «Ζω εδώ από μωρό παιδί. Δεν έχω δει κάτι παρόμοιο σε όλη μου τη ζωή. Πεταχτήκαμε όρθιοι από τον θόρυβο και βγήκαμε στο μπαλκόνι να δούμε τι συμβαίνει. Ακούσαμε τον γείτονα (τον Γιώργο Μυλωνά που χθες δήλωνε πως είδε τον χάρο με τα μάτια του από την αυλή του σπιτιού του) να φωνάζει βοήθεια. Δεν πιστεύαμε στα μάτια μας, πώς το τρένο είχε μπει μέσα στο σπίτι», λέει στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η ηλικιωμένη κυρία Σοφία, το σπίτι της οποίας είναι σε πολύ μικρή απόσταση από τον τόπο του συμβάντος.

    Τόσο η ίδια όσο και άλλοι κάτοικοι της περιοχής θυμούνται σαν χθες τον Οκτώβριο του 2005, όταν από θαύμα γλίτωσαν όλοι οι επιβαίνοντες τρένου που εκτροχιάστηκε λίγες εκατοντάδες μέτρα μακρύτερα. Εκεί, όπου αργότερα ανεγέρθηκε ένα εκκλησάκι αφιερωμένο στην Παναγία την Προυσιώτισσα ως δείγμα ευγνωμοσύνης για το γεγονός ότι τότε δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές. Στα καφενεία του χωριού, οι κάτοικοι του οποίου ασχολούνται κυρίως με αγροτικές εργασίες και ιδιαίτερα με την καλλιέργεια ρυζιού, το χθεσινοβραδινό συμβάν είναι το κυρίαρχο θέμα συζήτησης, με τις αναλύσεις να δίνουν και να παίρνουν σχετικά με τα αίτια της τραγωδίας και τους πιο ψύχραιμους να συνιστούν υπομονή και «...να αφήσουμε τους ειδικούς να κάνουν τη δουλειά τους».

    [07] Π.Παυλόπουλος: Εθνική η συνεισφορά της Μητέρας στον Τόπο

    «Εθνική» χαρακτηρίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος τη συνεισφορά της Μητέρας στον Τόπο, με αφορμή τηνΗμέρα της Μητέρας.

    Ο κ. Παυλόπουλος, στο μήνυμά του επισημαίνει:

    «Η Ημέρα της Μητέρας μας υπενθυμίζει, στο διηνεκές και ιδίως κατά την σημερινή εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για τον Τόπο μας και τον Λαό μας, την σημασία της Οικογένειας και της Μητέρας, ως αναντικατάστατης αντηρίδας του οικογενειακού θεσμού.

    «Η Μητέρα διαδραματίζει, νομοτελειακώς, κορυφαίο ρόλο τόσο για την συνοχή της Οικογένειας όσο και για την διαμόρφωση της προσωπικότητας των μελών της, πρωτίστως δε των παιδιών.»

    Μέσα σεαυτό το πλαίσιο η Ημέρα της Μητέρας μας καλεί, επιπροσθέτως, να έχουμε πλήρη συνείδηση του ότι στο ιερό πρόσωπο της Μητέρας, ως υπόδειγμα αγάπης και υπομονής, οφείλουμε, κατά μεγάλο μέρος, το ότι η σύγχρονη βαθιά κοινωνική και οικονομική κρίση δεν έχει οδηγήσει στην ρήξη του κοινωνικού μας ιστού. Για τούτο στον Τόπο μας αυτή η συνεισφορά της Μητέρας είναι, κυριολεκτικώς, εθνική».

    [08] Στους τρεις ο αριθμός των νεκρών απο το δυστύχημα στο Άδενδρο

    Στους τρεις ανέρχεται ο αριθμός των θυμάτων από το τραγικό δυστύχημα με τον εκτροχιασμό αμαξοστοιχείας στην περιοχή του Άδενδρου, καθώς σύμφωνα με δηλώσεις του διοικητή του νοσοκομείου Παπανικολάου Κωνσταντίνου Εμμάνουηλίδη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο τραυματίας που νοσηλευόταν διασωληνωμένος κατέληξε. Δυο ακόμη τραυματίες είναι σε βαριά κατάσταση ενώ άλλοι τέσσερις φέρουν ελαφρά τραύματα.

    Στα νοσοκομεία όπου έχουν μεταφερθεί οι τραυματίες έχουν σπεύσει στελέχη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για να συνδράμουν με οποιονδήποτε τρόπο χρειαστεί τους ίδιους και τις οικογένειες τους, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ

    Άμεση υπήρξε η κινητοποίηση όλων των αρμόδιων υπηρεσιών για τον απεγκλωβισμό των επιβατών και του προσωπικού της αμαξοστοιχίας, συμεχίζει η ανακοίνωση. Ειδικότερα, συμμετείχαν 28 διασώστες και 3 κινητές μονάδες του ΕΚΑΒ με γιατρούς, καθώς και 12 ασθενοφόρα οχήματα.

    Για τον απεγκλωβισμό των επιβατών επιχείρησαν ακόμα 21 οχήματα της πυροσβεστικής με 60 άτομα προσωπικό καθώς και 15 αξιωματικοί και 75 άντρες της αστυνομίας και της Τροχαίας. Επίσης, άμεση ήταν η κινητοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τη μεταφορά με λεωφορεία και εφεδρική αμαξοστοιχία στον τελικό τους προορισμό των επιβατών που δεν τραυματίστηκαν αλλά και των επιβατών που λόγω της διακοπής της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας είχαν παραμείνει σε εκατέρωθεν σταθμούς.

    Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και όλη η σιδηροδρομική οικογένεια εκφράζει «τα θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των νεκρών και εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες».

    Συλλυπητήρια του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στις οικογένειες των θυμάτων

    Τα συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες των θυμάτων στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Άδενδρο Θεσσαλονίκης εκφράζει ο Αλέξης Τσίπρας.

    Με αναρτήσεις του στο Twitter αναφέρει:

    «Πληροφορήθηκα με οδύνη για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Άδενδρο Θεσσαλονίκης. Β½

    Θέλω να συλλυπηθώ τις οικογένειες των θυμάτων και να ευχηθώ ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. 2/2».

    Διαβάστε επίσης:Μουδιασμένη η μικρή κοινωνία του Άδενδρου από το τραγικό συμβάν

    [09] Μήνυμα ενότητας από τον Μακρόνστην πρώτη του ομιλία ως Πρόεδρος της Γαλλίας

    Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν κατά την πρώτη ομιλία του, αμέσως μετά την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του, υποσχέθηκε να εργαστεί προκειμένου να ξεπεραστούν οι διαχωριστικές γραμμές που υπάρχουν στην γαλλική κοινωνία, όπως φάνηκε κατά την προεκλογική εκστρατεία. Παράλληλα, τόνισε ότι θα εργαστεί για μία ισχυρή Γαλλία τόσο στο εσωτερικό, όσο και στον κόσμο.

    ?Πρέπει να ξεπεράσουμε τους διαχωρισμούς και τη διχόνοια που υπάρχουν στην κοινωνία μας,? δήλωσε ο 39χρονος πολιτικός που εκλέχθηκε στο προεδρικό αξίωμα της Γαλλίας στις 7 Μαΐου, μετά τη νίκη του επί της Μαρίν Λεπέν. Η προεκλογική εκστρατεία χαρακτηρίστηκε από πολιτική ένταση κι αντιπαραθέσεις, αναφορικά με το ρόλο της Γαλλίας στην ΕΕ. ?Ο κόσμος και η Ευρώπη χρειάζονται την Γαλλία περισσότερο από ποτέ. Μία ισχυρή Γαλλία, η οποία μιλάει δυνατά για την ελευθερία και την αλληλεγγύη,? διακήρυξε ο Μακρόν. Ο ίδιος, δήλωσε ότι στη διάρκεια της προεδρίας του, η αγορά εργασίας θα γίνει περισσότερο ελαστική, ενώ θα καλλιεργηθούν συνθήκες που θα είναι φιλικές προς την επιχειρηματικότητα. Παράλληλα, ο Μακρόν δήλωσε ότι η ?καινοτομία? θα βρεθεί στο επίκεντρο των ενεργειών του στην προεδρία της Γαλλίας.

    Ο Εμανουέλ Μακρόν νωρίτερα ανέλαβε τα προεδρικά του καθήκοντα στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων, μετά την προεδρική εκλογή του στις 7 Μαΐου. Μετά την άφιξή του στο προεδρικό μέγαρο, είχε ιδιωτική συνάντηση με τον πρώην πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Στη συνάντηση αυτή, ενημερώθηκε για κρατικά θέματα, ενώ του επιδόθηκαν και οι κωδικοί πρόσβασης στο σύστημα των γαλλικών πυρηνικών όπλων.

    Ο νέος Πρόεδρος της Γαλλίας διόρισε τον νέο προσωπάρχη του προεδρικού μεγάρου και τον διπλωματικό σύμβουλό του

    Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν διόρισε σήμερα τον Αλεξίς Κολέ στη θέση του γενικού γραμματέα (προσωπάρχη) του προεδρικού μεγάρου των Ηλυσίων, την κορυφαία θέση της προεδρίας. Ο Κολέ, ένας 44χρονος απόφοιτος της γαλλικής σχολής δημόσιας διοίκησης ENA, στην οποία φοιτά η γαλλική ελίτ, ήταν προσωπάρχης του Μακρόν όταν ο νυν πρόεδρος ήταν υπουργός Οικονομίας και είχε δουλέψει προηγουμένως και για το υπουργείο Οικονομικών, ως αναπληρωτής διευθυντής του γραφείου του τότε υπουργού Πιέρ Μοσκοβισί. Ο Φιλιπ Ετιέν, 61 ετών, πρώην πρεσβευτής στο Βερολίνο και επίσης απόφοιτος της ENA, διορίσθηκε στη θέση του διπλωματικού συμβούλου του προέδρου, έγινε γνωστό από το προσωπικό του Μακρόν. Ο Μακρόν θα διορίσει αύριο τον πρωθυπουργό και η νέα κυβέρνηση θα ανακοινωθεί την Τρίτη, σύμφωνα με πηγή.

    Διαβάστε επίσης:Στο Ελιζέ ο Μακρόν για την τελετή μεταβίβασης της εξουσίας

    [10] Βλ.Πούτιν: Ο προστατευτισμός γίνεται «κανόνας» σε διεθνές επίπεδο

    Ο προστατευτισμός μετατρέπεται σε κανόνα σε διεθνές επίπεδο καθώς το δυναμικό προηγούμενων οικονομικών αναπτυξιακών μοντέλων μοιάζει να έχει εξαντληθεί πλέον, σημείωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την ομιλία του στην επίσημη τελετή έναρξης της πρωτοβουλίας Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος στο Πεκίνο.

    «Οι κίνδυνοι κατακερματισμού του παγκόσμιου οικονομικού και τεχνολογικού πεδίου γίνονται όλο και πιο εμφανείς. Ο προστατευτισμός γίνεται κανόνας, οι μονομερείς, αθέμιτοι περιορισμοί, όπως στις πωλήσεις και στην εξάπλωση των τεχνολογιών, είναι μια έμμεση εκδήλωσή του», ανέφερε ο Πούτιν.

    Σύμφωνα με τον ρώσο πρόεδρο, τα οικονομικά υποδείγματα του 20ού αιώνα βρίσκονται σήμερα σε κρίση. «Πολλά προηγούμενα υποδείγματα και παράγοντες οικονομικής ανάπτυξης έχουν πλέον εξαντληθεί σχεδόν τελείως. Η έννοια του κράτους πρόνοιας, που δημιουργήθηκε τον 20ό αιώνα, βρίσκεται επίσης σε κρίση. Σήμερα, όχι μόνο υπάρχει αδυναμία στο να διασφαλιστεί μια βιώσιμη ανάπτυξη της πρόνοιας, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και να παραμείνει στο επίπεδο που διατηρούσε».Για τον Πούτιν οι ιδέες των ανοικτών οικονομιών και του ελεύθερου εμπορίου απορρίπτονται όλο και πιο συχνά σήμερα, «ενίοτε από μέχρι πρόσφατα υποστηρικτές τους».

    «Η ανισορροπία στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη και η κρίση του προηγούμενου μοντέλου παγκοσμιοποίησης συνεπάγονται αρνητικές συνέπειες για τις διακρατικές σχέσεις και την παγκόσμια ασφάλεια», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας.

    «Δεν θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις εάν δεν μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την αποτελμάτωση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης», προειδοποίησε ο Πούτιν. «Πρέπει να έχουμε επίσης στο μυαλό μας τις απειλές που θέτουν οι περιφερειακές συρράξεις και οι περιοχές όπου υπάρχουν διενέξεις που διαρκούν δεκαετίες κι επιμένουν σε πολλά μέρη της Ευρασίας», συμπλήρωσε ο ρώσος πρόεδρος.

    Ο Πούτιν χαιρετίζει την εμπορική και οικονομική πρωτοβουλία «Μία Ζώνη -Ένας δρόμος»

    Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν χαιρέτισε την εμπορική και οικονομική πρωτοβουλία «Μία Ζώνη -Ένας δρόμος» που προωθεί η Κίνα, τονίζοντας την ανάγκη για βελτίωση της συνεργασίας στην περιοχή της Ευρασίας. Ο ίδιος, χαρακτήρισε την πρωτοβουλία «Μία Ζώνη-Ένας δρόμος» ως ένα πρακτικό παράδειγμα συνεργασίας στους τομείς των υποδομών, των μεταφορών, αλλά και της βιομηχανίας, τονίζοντας ότι η Ρωσία υποστήριξε από την αρχή την υλοποίησή της. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο ιστορικό παράδειγμα της συνεργασίας του Δρόμου του Μεταξιού μέσω της Ασίας, της Ευρώπης και της Αφρικής, δίνοντας έμφαση στην επανάληψη του εγχειρήματος τον 21ο αιώνα, όπου ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με μία σειρά σοβαρών προκλήσεων.

    [11] Προβάδισμα 10 μονάδων για τη Μέρκελ σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση

    Η Ένωση Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της οποίας ηγείται η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και το αδελφό βαυαρικό κόμμα της Ένωσης Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) προηγούνται πλέον του βασικού τους αντιπάλου, των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), των οποίων ηγείται ο Μάρτιν Σουλτς, κατά 10 εκατοστιαίες μονάδες, καθώς απομένουν τέσσερις μήνες πριν διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές, καταγράφει μια δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα.

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Emnid, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Bild am Sonntag, το 37% των Γερμανών τάσσεται υπέρ των συντηρητικών της Μέρκελ, ενώ το 27% προτιμά τους σοσιαλδημοκράτες του Σουλτς. Αυτό είναι το χαμηλότερο ποσοστό του SPD που καταγράφεται σε δημοσκόπηση αφότου ο Σουλτς ονομάστηκε υποψήφιος του κόμματός του για την καγκελαρία τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την κυριακάτικη Μπιλτ.

    Στα τέλη Απριλίου η διαφορά βρισκόταν στο 8%, με το 37% των ψηφοφόρων να τάσσεται υπέρ των CDU/CSU και το 29% υπέρ του SPD. Το κόμμα Η Αριστερά (Die Linke) διατηρεί το 10% των προτιμήσεων. Οι Πράσινοι συγκεντρώνουν το 8%, ίσο ποσοστό με το δεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) βρίσκονται στο 6%.

    Η δημοσκόπηση αυτή διεξήχθη από την 4η ως τη 10η Μαΐου σε δείγμα 1.900 ψηφοφόρων.

    Οι ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν στη Γερμανία την 24η Σεπτεμβρίου.

    [12] Στο Ελιζέ ο Μακρόν για την τελετή μεταβίβασης της εξουσίας

    Ο Εμμανουέλ Μακρόν έφθασε σήμερα στις 10:00 (τοπική ώρα) στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων, όπου τον περίμενε ο απερχόμενος αρχηγός του κράτους Φρανσουά Ολάντ, για να αναλάβει τα καθήκοντα του όγδοου προέδρου της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας.Ο νεώτερος πρόεδρος που έχουν εκλέξει ποτέ οι Γάλλοι, ηλικίας 39 ετών, περπάτησε αργά πάνω στο κόκκινο χαλί επιθεωρώντας ένα απόσπασμα της Προεδρικής Φρουράς, πριν τον υποδεχθεί ο προκάτοχός του στο πλατύσκαλο του προεδρικού μεγάρου.

    Οι δύο άνδρες αντάλλαξαν μια χειραψία μερικών δευτερολέπτων. Ο Φρανσουά Ολάντ, χαμογελαστός, έβαλε για λίγο το χέρι του στον ώμο του διαδόχου του. Στη συνέχεια οι δυο τους πέρασαν στο προεδρικό γραφείο --το χρυσό σαλόνι του πρώτου ορόφου-- για μια συνομιλία που θα διαρκέσει μισή ώρα. Παραδοσιακά στη διάρκεια αυτής της συνομιλίας, που διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών, ο απερχόμενος παραδίδει μερικά κρατικά απόρρητα στον διάδοχό του, αρχίζοντας από τους περίφημους κωδικούς των πυρηνικών όπλων.

    Μετά τη συνομιλία αυτή, όλα θα εξελιχθούν πολύ γρήγορα. Ο Εμμανουέλ Μακρόν θα συνοδεύσει τον προκάτοχό του μέχρι το αυτοκίνητό του. Μετά θα μεταβεί στο σαλόνι των πρεσβευτών όπου θα του απονεμηθεί ο μεγαλόσταυρος της Λεγεώνας της Τιμής και στη συνέχεια θα περάσει στην αίθουσα των γιορτών όπου ο πρόεδρος του Συνταγματικού Συμβουλίου, ο Λοράν Φαμπιούς, θα ανακοινώσει τα επίσημα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών.

    Η νέα πρώτη κυρία, η Μπριζίτ Μακρόν, ντυμένη με φόρεμα και σακάκι χρώματος μπλε της λεβάντας, είχε φθάσει λίγα λεπτά νωρίτερα από τον σύζυγό της στην αυλή του προεδρικού μεγάρου. Ο Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος θα κατοικεί στο Ελιζέ μαζί με τη σύζυγό του, έχει δηλώσει επανειλημμένα πως επιθυμεί να δημιουργήσει μια επίσημη θέση Πρώτης Κυρίας. Μέχρι τώρα οι σύζυγοι των προέδρων δεν είχαν κάποιο επίσημο καθεστώς, παρόλο που διέθεταν συνεργάτες.Εκατοντάδες φωτογράφοι και εικονολήπτες που ήταν ανεπτυγμένοι στην αυλή και μέχρι και τις σκεπές του προεδρικού μεγάρου, απαθανάτισαν κάτω από έναν απειλητικό ουρανό αυτή την επίσημη στιγμή της μεταβίβασης της εξουσίας.

    Ο νέος πρωθυπουργός θα διοριστεί αύριο Δευτέρα και η νέα κυβέρνηση την Τρίτη

    Ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας θα διοριστεί αύριο Δευτέρα και η νέα κυβέρνηση της χώρας μεθαύριο Τρίτη, δήλωσε σήμερα στο Ρόιτερς πηγή προσκείμενη στον εκλεγμένο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν. Πριν από μία εβδομάδα ο ανεξάρτητος κεντρώος Μακρόν κέρδισε με 66% των ψήφων τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με αντίπαλο την ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν.

    [13] Πού πάει η έρευνα, πώς θα προλάβουμε και πότε θα έχουμε οριστική λύση στον καρκίνο. Μιλά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Λεωνίδας Πλατανιάς

    Αισιόδοξος αλλά και πραγματιστής όσον αφορά την οριστική λύση στον καρκίνο, δηλώνει ο Λεωνίδας Πλατανιάς, ένας από τους σημαντικότερους σήμερα ερευνητές στον κόσμο για το ζήτημα αυτό. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕεξηγεί ότι η οριστική λύση για τον καρκίνο, ίσως έρθει από τη μελέτη των σημάτων που ανταλλάσσουν τα καρκινικά κύτταρα και τις παρεμβάσεις στον μεταβολισμό τους, την ανοσοθεραπεία αλλά και την επιγενετική.

    Μιλά για το πώς θα προλάβουμε τον καρκίνο και τονίζει ότι παρότι «δεν μπορούμε να μιλήσουμε για εξάλειψή του στο άμεσο μέλλον, κάνουνε πιο γρήγορα βήματα στην έρευνα απ΄ ό,τι παλιότερα».

    Ο Λεωνίδας Πλατανιάς μετά την αποφοίτησή του από την ιατρική σχολή του πανεπιστημίου Πατρών και τη μετάβασή του στις ΗΠΑ όπου συνέχισε τις σπουδές του. Σήμερα είναι καθηγητής ογκολογίας και επικεφαλής της έρευνας για τον καρκίνο στο ερευνητικό κέντρο Robert H. Lurie στο Northwestern University του Σικάγου.

    Το προσωπικό του ερευνητικό ενδιαφέρον εστιάζεται στη λύση του γρίφου για τη λευχαιμία και τους όγκους του εγκεφάλου, αλλά και πώς διακόπτεται η επικοινωνία μέσα στα καρκινικά κύτταρα και μεταξύ τους, κάτι εξαιρετικά σημαντικό για όλα τα είδη καρκίνου.

    Κλειδί ο ελαττωματικός μεταβολισμός και τα σήματα των καρκινικών κυττάρων

    Τα καρκινικά κύτταρα χρειάζονται φαγητό για να ζήσουν και επειδή είναι καρκινικά, έχουν ανώμαλο μεταβολισμό και πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα. Οι επιστήμονες προσπαθούν να καταλάβουν πώς λειτουργεί αυτός ο μεταβολισμός για να τον σταματήσουν, ώστε το καρκινικό κύτταρο να πάψει να τρέφεται, και να οδηγείται στο θάνατο.

    Όμως δεν είναι μόνο τα σήματα του μεταβολισμού, αλλά και άλλα σήματα μέσα στο καρκινικό κύτταρο που το βοηθούν να παραμένει ζωντανό υπό συνθήκες στρες.

    Όπως αναφέρει για παράδειγμα ο κ. Πλατανιάς, μιλώντας στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, «όταν δίνεις χημειοθεραπεία στο καρκίνο, πολλά κύτταρα σκοτώνονται, αλλά κάποια άλλα προσπαθούν να επιβιώσουν και αρχίζουν να στέλνουν σήματα μεταξύ τους αλλά και στο εσωτερικό τους. Η ιδέα είναι να βρούμε τρόπους να διακόψουμε αυτή την επικοινωνία ώστε να σκοτωθούν όλα τα καρκινικά κύτταρα, γιατί αν κάποια παραμείνουν ζωντανά -έστω και λίγα- αυτά πολλαπλασιάζονται και δημιουργούν ξανά καρκίνο».

    Όπως εξηγεί ο διακεκριμένος Έλληνας επιστήμονας, τα καρκινικά κύτταρα έχουν ισχυρούς μηχανισμούς άμυνας. Πρόκειται για ένα κύκλωμα ενδοεπικοινωνίας στο οποίο συμμετέχουν όχι μια και δύο, αλλά χιλιάδες πρωτεΐνες. Αυτό που προσπαθούν τώρα να επιτύχουν οι ερευνητές, είναι να διακόψουν αυτό το κύκλωμα- όχι ένα μικρό κομμάτι του, αλλά ολόκληρο- ώστε να καταφέρουν την πλήρη καταστροφή των καρκινικών κυττάρων.

    Η έρευνα για τους καρκινικούς όγκους του εγκεφάλου

    «Εμείς αρχίζουμε τώρα εδώ στο νοσοκομείο μας κάποιες καινούργιες κλινικές μελέτες που δεν έχουν ξαναγίνει σε ανθρώπους και αφορούν στους όγκους του εγκεφάλου. Χρησιμοποιούμε κάποια "οχήματα" που ονομάζονται SNA (spherical nucleic acids) και τα οποία φορτώνουμε με πληροφορίες που στέλνουμε στα κύτταρα. Μπορούμε σ΄ αυτά να βάλουμε πληροφορίες για να τις στείλουμε στοχευμένα στα κύτταρα του αμυντικού συστήματος που θα ενεργοποιήσουν ακόμη περισσότερο την άμυνα του οργανισμού τοπικά στην περιοχή του καρκίνου. Μπορούμε να περάσουμε πληροφορίες από την αλυσίδα του DNA. Είναι ένας εντελώς νέος τρόπος θεραπείας. Δεν ξέρουμε σίγουρα αν και ποιά αποτελέσματα θα έχει, αλλά πλέον μπορούμε να στείλουμε σήματα με πληροφορίες στα κύτταρα του καρκινικού όγκου που δεν μπορούσαμε να πετύχουμε μέχρι σήμερα με άλλους τρόπους. Ουσιαστικά περνάμε πληροφορίες του DNA οι οποίες θα προσπαθήσουν να σπάσουν ένα ογκογονίδιο που είναι ανώμαλο μέσα στον όγκο του εγκεφάλου, το οποίο συμβάλει στην ανάπτυξη του όγκου».

    Τα «έξυπνα» καρκινικά κύτταρα και η άμυνα του οργανισμού μας

    Δυστυχώς, με το πέρασμα των χρόνων τα καρκινικά κύτταρα έχουν βρει τρόπους να επιβιώνουν, έχουν γίνει πιο έξυπνα και μπορούν να ξεφεύγουν από τις θεραπείες, τονίζει ο κ. Πλατανιάς και συμπληρώνει:

    «Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για εξάλειψη του καρκίνου στο άμεσο μέλλον, αλλά ποτέ δεν ξέρεις, καθώς η χημεία, η πληροφορική, η μηχανική και η βιολογία μάς βοηθούν συνδυαστικά να κάνουνε πιο γρήγορα βήματα στην έρευνα απ΄ ό,τι παλιότερα».

    Όσον αφορά την ανοσοθεραπεία, που πολλοί ισχυρίζονται ότι θα αποτελέσει μελλοντικά τη λύση στον καρκίνο, ο κ. Πλατανιάς εξηγεί στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η κλασική θεωρία όσον αφορά την ανοσοθεραπεία, είναι ότι χρησιμοποιούνται υγιή κύτταρα του αμυντικού συστήματός μας για να επιτεθούν στα καρκινικά κύτταρα.

    Αλλά επισημαίνει πως αυτό που κατανόησαν οι ερευνητές τα τελευταία χρόνια -και αυτό κάνει τη διαφορά- είναι πως τα καρκινικά κύτταρα στέλνουν σήματα όχι μόνο στο εσωτερικό τους, αλλά και στα κύτταρα του ανοσοποιητικού- αμυντικού συστήματος για να το τυφλώσουν, ώστε να μην μπορεί να αμυνθεί και να τα σκοτώσει.

    «Η δουλειά των κυττάρων του αμυντικού μας συστήματος είναι να εντοπίζουν τα καρκινικά κύτταρα εν τη γενέσει τους και να τα καταστρέφουν πριν αυτά αναπτυχθούν, γι αυτό δεν παθαίνουμε καρκίνο. Όμως, σε κάποια στιγμή τα καρκινικά κύτταρα προλαβαίνουν και στέλνουν σήματα προς τα κύτταρα του ανοσοποιητικού και τα τυφλώνουν για να μην μπορούν να αναγνωρίσουν τα καρκινικά και να τα καταστρέψουν. Μετά ψάχνει το αμυντικό σύστημα και δεν "βλέπει" τα καρκινικά κύτταρα και ο καρκίνος αναπτύσσεται χωρίς να το αντιληφθούν και να τον πολεμήσουν», εξηγεί ο κ. Πλατανιάς.

    Η ανοσοθεραπεία και τα νέα φάρμακα

    Τα τελευταία χρόνια, όπως τονίζει ο κορυφαίος Έλληνας επιστήμονας, οι ερευνητές έχουν αρχίσει να κατανοούν αυτούς τους μηχανισμούς και γι αυτό δημιουργούνται νέες ανοσοθεραπείες που σπάνε αυτό το πολύπλοκο σύστημα που δεν επιτρέπει στα «τυφλά» κύτταρα του ανοσοποιητικού να επιτίθενται στα καρκινικά κύτταρα.

    «Υπάρχουν ήδη φάρμακα προς αυτή την κατεύθυνση και θα υπάρξουν κι άλλα στο άμεσο μέλλον. Η ανοσοθεραπεία δεν δουλεύει το ίδιο αποτελεσματικά σε όλους τους συμπαγείς καρκινικούς όγκους αλλά έχει αρχίσει να δίνει ικανοποιητικά αποτελέσματα σε αρκετές μορφές τα τελευταία χρόνια. Στην αρχή είχε καλά αποτελέσματα στο μελάνωμα και τους όγκους στο νεφρό. Αυτό έχει αλλάξει καθώς υπάρχουν ελπιδοφόρες ενδείξεις και σε άλλες μορφές καρκίνου, όπως του πνεύμονα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Η επιγενετική στον καρκίνο ίσως ξεκλειδώσει τη λύση

    Ένα άλλο πεδίο έρευνας που επίσης μπορεί να συμβάλει στην οριστική λύση για τον καρκίνο είναι η καρκινική επιγενετική.

    Η γονιδιακή θεραπεία προσπάθησε ανεπιτυχώς να εξοντώσει τα καρκινικά κύτταρα, επεμβαίνοντας στις μεταλλάξεις τους. Τώρα το πεδίο της έρευνας έχει μετατοπιστεί από τη γονιδιακή θεραπεία στην επιγενετική του καρκίνου.

    Όμως τι είναι η επιγενετική; Ενώ ένας οργανισμός μεγαλώνει, συντονισμένες χημικές αντιδράσεις ενεργοποιούν και απενεργοποιούν κομμάτια του γονιδιώματός του, προκαλώντας αλλαγές που γίνονται στην κατάλληλη στιγμή και θέση. Η επιστήμη της επιγενετικής μελετά ακριβώς αυτές τις αλλαγές και τους παράγοντες που τις ελέγχουν.

    «Η επιγενετική μελετά πως το περιβάλλον δημιουργεί τις μεταλλάξεις των κυττάρων γεννώντας τον καρκίνο. Αυτές οι μεταλλάξεις δεν υπάρχουν απ΄ όταν γεννιόμαστε αλλά εμφανίζονται όσο μεγαλώνουμε. Γι αυτό και ο καρκίνος εμφανίζεται συνήθως σε ανθρώπους που έχουν ενηλικιωθεί και πλησιάζουν τη μέση ηλικία.

    Λέμε για παράδειγμα το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο. Το ερώτημα είναι πώς το κάνει. Ναι προκαλεί μεταλλάξεις αλλά πώς γίνονται αυτές οι μεταλλάξεις στα γονίδια. Αυτό προσπαθούμε να απαντήσουμε τώρα. Εκεί πριν γίνει η μετάλλαξη κάτι άλλο χαλάει και η επιγενετική αυτό προσπαθεί να εντοπίσει. Να βρούμε τις πρωτεΐνες που ελέγχουν τη μετάλλαξη πριν κάνουν τη δουλειά αυτήν και οδηγηθούμε στον καρκίνο. Υπάρχουν για παράδειγμα ορισμένες μορφές καρκίνου που συνδέονται ευθέως με την διατροφή πλούσια σε λιπάρα» επισημαίνει στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Πλατανιάς.

    Μπορούμε να προλάβουμε τον καρκίνο;

    Το ερώτημα που θέσαμε στον Έλληνα ερευνητή που διαπρέπει στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, είναι αν με βάση αυτήν τη γνώση, υπάρχουν κάποιες συμβουλές που θα μπορούσαν, αν γίνουν πράξη, να συμβάλουν ως ένα βαθμό στην πρόληψη του καρκίνου.

    Η απάντηση ήταν ξεκάθαρη: «Μην καπνίζετε, προσέξτε τη διατροφή σας και όλοι ξέρουμε σήμερα τι σημαίνει αυτό, περιορίστε το αλκοόλ και το πιο σημαντικό γυμναστείτε! Για το στρες υπάρχουν πολλές θεωρίες αλλά ακόμη δε έχει αποδειχθεί η κάθετη σχέση του με την εμφάνιση καρκίνου».

    Στην ερώτηση αν είναι αισιόδοξος για την εξεύρεση αποτελεσματικής λύση στο ζήτημα του καρκίνου για τα επόμενα χρόνια, η απάντησή του ήταν πολύ μετρημένη.

    «Είμαι αισιόδοξος αλλά και πραγματιστής. Η επιστήμη είναι ενωτική. Όλοι οι ερευνητές απ΄ όπου κι αν κατάγονται είναι πολύτιμοι και κανείς δεν περισσεύει. Η έρευνα είναι ομαδική δουλειά και συνήθως αποδίδει καρπούς. Το πότε θα συμβεί αυτό, είναι άγνωστο».

    [14] Συνέντευξη του Έλληνα ορυκτολόγου- πετρολόγουΙωάννη Μπαζιώτη για τη συμμετοχή του σε αποστολή της NASA στην Ανταρκτική

    Στην παγωμένη Ανταρκτική, υπό αντίξοες συνθήκες, θα περιπλανιέται σε περίπου ένα εξάμηνο, τόσο με μηχανοκίνητο έλκηθρο (σνόουμομπιλ) όσο και με τα πόδια, ο Έλληνας ορυκτολόγος- πετρολόγος Ιωάννης Μπαζιώτης, ο οποίος επιλέχθηκε να συμμετάσχει στη μοναδική οργανωμένη αποστολή της NASA για την επιστροφή μετεωριτών από την αφιλόξενη ήπειρο.

    Είναι ο πρώτος Έλληνας γεωλόγος που θα κάνει κάτι τέτοιο και, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, όχι μόνο ελπίζει να ανακαλύψει κάποιον μετεωρίτη, αλλά επίσης να προβάλει όσο μπορεί την Ελλάδα μέσα από τη συμμετοχή του στην Αποστολή.

    Ο επίκουρος καθηγητής Ορυκτολογίας-Πετρολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο ένας από τους δύο μόνο επιστήμονες στη χώρα μας που ασχολείται συστηματικά με την επιστήμη των μετεωριτών, μόλις έγινε αποδεκτός στην «Αποστολή Αναζήτησης Μετεωριτών στην Ανταρκτική» (Antarctic Search for Meteorites -ANSMET). Αφού περάσει με επιτυχία και τις ιατρικές εξετάσεις, θα ταξιδέψει στην Ανταρκτική από το τέλος Νοεμβρίου 2017 έως το τέλος Ιανουαρίου 2018.

    Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, όραμά του είναι να δημιουργηθεί μια Πλανητική Εταιρεία στην Ελλάδα και να προωθηθεί η εγχώρια επιστημονική έρευνα για τους μετεωρίτες. Σε αυτό το πλαίσιο, κάνει προσπάθειες να φέρει για πρώτη φορά στη χώρα μας έναν από αυτούς, τον διάσημο μετεωρίτη SERES που βρίσκεται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης, προκειμένου να εκτεθεί το 2018 δημοσίως για λίγες μέρες.

    Στο εργαστήριο του κ. Μπαζιώτη πριν ένα μήνα εγκαταστάθηκε -με βοήθεια από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος- ένα βασικό όργανο για τη μελέτη των μετεωριτών, ένας ηλεκτρονικός μικραναλυτής, που είναι το μόνο του είδους του στην Ελλάδα. Στόχος του έλληνα ορυκτολόγου-πετρολόγου, όπως λέει, είναι η ανάπτυξη ανταγωνιστικής έρευνας σε διεθνές επίπεδο και, στο πλαίσιο αυτό, προσδοκά ότι το προωθούμενο Ελληνικό Κέντρο Διαστημικών Εφαρμογών θα συμπεριλάβει, εκτός από την εφαρμοσμένη έρευνα, και την ενίσχυση της βασικής έρευνας, όπως την μελέτη των μετεωριτών.

    Όσον αφορά τη σχεδιαζόμενη διεθνώς εξορυκτική-μεταλλευτική δραστηριότητα στο διάστημα, π.χ. στη Σελήνη ή σε αστεροειδείς, εκτιμά ότι «ρεαλιστικά μιλώντας, θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον μέχρι το 2030 για να υπάρξει πιθανώς μία τέτοια προσπάθεια». Ενώ υπογραμμίζει ότι «τα οφέλη μπορεί να είναι τεράστια, καθώς υπάρχουν αστεροειδείς που είναι πλούσιοι σε πολύτιμα μέταλλα, σε περιεκτικότητες που ξεπερνούν τα μεγαλύτερα κοιτάσματα της Γης».

    Ο Ι. Μπαζιώτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980, αποφοίτησε από το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών το 2002, πήρε το διδακτορικό του από τη Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων και Μεταλλουργών του ΕΜΠ το 2008 και από το 2014 διδάσκει στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

    Ακολουθεί η συνέντευξη:

    ΕΡ: Τι θα κάνετε στην Ανταρκτική και τι περιμένετε να βρείτε εκεί; Θα τριγυρνάτε στους πάγους σε αναζήτηση μετεωριτών;

    ΑΠ: Η αποστολή ANSMET (Antarctic Search for Meteorites) είναι η μόνο οργανωμένη Αποστολή της NASA για επιστροφή μετεωριτών από την αφιλόξενη «έρημο» της Ανταρκτικής. Αναμένουμε, λοιπόν, να βρούμε πετρώματα -μετεωρίτες- που θα μας δώσουν απαντήσεις για τον σχηματισμό πλανητών όπως ο Άρης, δορυφόρων όπως η Σελήνη, άλλων αστεροειδών και γενικότερα για την αποκρυπτογράφηση της δημιουργίας του ηλιακού μας συστήματος.

    Η περιπλάνηση στα παγωμένα πεδία της Ανταρκτικής θα γίνει με τη χρήση snowmobile και φυσικά με πεζοπορία. Ο εντοπισμός των μετεωριτών είναι δύσκολη υπόθεση, καθώς η πλειονότητα των πετρωμάτων στην Ανταρκτική είναι γήινης προέλευσης. Απαιτείται ιδιαίτερη εκπαίδευση και εξοικείωση με τα χαρακτηριστικά αναγνώρισης ενός μετεωρίτη, τη στιγμή κατά την οποία θα μετακινούμαστε γρήγορα με τα snowmobiles πάνω στον πάγο. Η εκπαίδευσή μας θα πραγματοποιηθεί στο Κλίβελαντ το τελευταίο τριήμερο του Οκτώβρη.

    ΕΡ: Γιατί η NASA χρηματοδοτεί τέτοιες αποστολές και τι προσδοκά να προκύψει από αυτές;

    ΑΠ: Η NASA χρηματοδοτεί, από κοινού με το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών της Αμερικής, την αποστολή αυτή από το 1976. Σε σύνολο 56.000 μετεωριτών που έχουν βρεθεί στη Γη, οι περίπου 22.000 προέρχονται από την Ανταρκτική.

    Ποιο είναι όμως το όφελος; Φανταστείτε ότι για να μεταφερθεί ένα κιλό υλικού στο διάστημα, το κόστος μπορεί να αγγίξει και τα 20.000 δολάρια. Αν, λοιπόν, σχεδιαζόταν μία αποστολή επιστροφής πετρωμάτων από ένα άλλο ουράνιο σώμα όπως ο Άρης ή η Σελήνη, το κόστος θα ήταν εξωπραγματικό, αν συγκριθεί με τα χρήματα που δαπανώνται στην αποστολή ANSMET, που έχει επιστρέψει ένα τόσο μεγάλο αριθμό «εξωγήινων» πετρωμάτων.

    Επομένως, μόνο όφελος μπορεί να έχει η NASA και η επιστημονική κοινότητα από αυτή την Αποστολή, αφού με σχεδόν μηδενικό κόστος δίνεται η δυνατότητα μελέτης των βασικών δομικών λίθων που συνθέτουν το ηλιακό μας σύστημα και των διεργασιών που απαιτούνται για τη δημιουργία και εξέλιξή του.

    ΕΡ: Πόσο δύσκολες θα είναι οι καθημερινές συνθήκες διαβίωσης και έρευνας στην Ανταρκτική; Πώς θα φθάσετε εκεί, πού θα μένετε και με ποιούς θα συνεργάζεσθε;

    ΑΠ: Οι συνθήκες διαβίωσης δεν είναι εύκολες. Η μέση θερμοκρασία στη διάρκεια του «καλοκαιριού» της Ανταρκτικής -μη ξεχνάτε ότι βρισκόμαστε στο Νότιο Ημισφαίριο- είναι -18 έως -28 βαθμοί Κελσίου. Παράλληλα, οι αρκετά ισχυροί καταβατικοί άνεμοι, που μπορούν να ξεπεράσουν μερικές φορές τη ταχύτητα των 100 χλμ/ώρα, δυσχεραίνουν αρκετά το περιβάλλον και τις συνθήκες παραμονής.

    Η μετάβαση στην περιοχή αποτελεί από μόνη της μία όμορφη Οδύσσεια. Θα πρέπει να φθάσω στο Λος Άντζελες μέσω κάποιας ευρωπαϊκής χώρας και ακολούθως θα πετάξουμε διαδοχικά στην Αυστραλία, στη Νέα Ζηλανδία και τελικά στη βάση McMurdo στην Ανταρκτική. Η μετάβαση στην Ανταρκτική θα γίνει με αεροπλάνα του αμερικανικού στρατού. Από τη βάση McMurdo, θα μεταβούμε στη βάση Shackleton με άλλο στρατιωτικό αεροπλάνο.

    Εκεί, προβλέπεται να χωριστούν τα συνολικά οκτώ μέλη της ατόμων αποστολής σε δύο ομάδες των τεσσάρων. Η ομάδα Α θα μεταβεί στα βουνά Cecily/Raymond, όπου θα παραμείνει για περίπου έξι εβδομάδες. Ενώ η ομάδα Β θα κινηθεί νότια της Shackleton και θα επισκεφθεί τρεις διαφορετικές θέσεις παραμένοντας δύο εβδομάδες στην κάθε θέση.

    Θα μείνουμε σε σκηνές τύπου Σκοτ των δύο ατόμων με διπλά μονωμένα τοιχώματα και φυσικά θα κοιμόμαστε σε υπνόσακο. Τα υπόλοιπα μέλη της Αποστολής δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά, ωστόσο πάντα επιλέγονται επιστήμονες που ασχολούνται ενεργά με την Πλανητολογία και τους μετεωρίτες.

    ΕΡ: Έχετε κάποιες ιδέες για το πώς θα μπορούσε να προβληθεί η Ελλάδα κατά τη διάρκεια της συμμετοχής σας στην αποστολή και μετά την ολοκλήρωσή της;

    ΑΠ: Καταρχάς, το γεγονός συμμετοχής στο πρόγραμμα ANSMET είναι τεράστια προβολή για την Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της Αποστολής νομίζω ότι η καλύτερη προβολή της Ελλάδος θα είναι μέσω της σκληρής δουλειάς και του ζήλου που θα δείξω στο πεδίο. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω σκεφθεί ακόμα τι θα μπορούσε να γίνει, ενόσω είμαστε στο πεδίο. Ακόμα είναι νωρίς, αφού απομένουν περίπου έξι μήνες για την Αποστολή. Υπάρχει αρκετός χρόνος να το σκεφθώ. Να είστε πάντως σίγουροι ότι θα κάνω το καλύτερο για την Ελλάδα.

    Μετά την ολοκλήρωση της Αποστολής, θα μεταβούμε στο Χιούστον του Τέξας τον Μάρτιο του 2018 για να παρουσιάσουμε τα αποτελέσματά της. Εκεί θα ακουστεί η Ελλάδα στο μέγιστο βαθμό. Επίσης, θα προσπαθήσω να κινητοποιήσω ανθρώπους και φορείς για τη δημιουργία μιας Πλανητικής Εταιρείας (Planetary Society) στην Ελλάδα. Έχω ακόμη τη σκέψη -και τη θετική γνώμη από τον διευθυντή του Ινστιτούτου SSERVI (Solar System Exploration Research Virtual Institute) της NASA- το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών να αναπτύξει συνεργασία ως affiliated partner.

    Θα ήθελα επίσης να τονίσω ότι στο Εργαστήριό μας στο Γεωπονικό, μόλις πριν ένα μήνα, εγκαταστάθηκε ένα βασικό όργανο για τη μελέτη των μετεωριτών. Ονομάζεται ηλεκτρονικός μικραναλυτής και είναι το μόνο του είδους του στην Ελλάδα. Ευτυχώς το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος μάς βοήθησε σε αυτή την προσπάθεια και το ευχαριστώ ιδιαίτερα. Το όραμά μου είναι η συνέχιση ανάπτυξης του εργαστηρίου μας, μέχρις ότου γίνει ανταγωνιστικό σε διεθνές επίπεδο.

    ΕΡ: Υπάρχει εγχώρια έρευνα για τους μετεωρίτες στην Ελλάδα και πώς θα μπορούσε να τονωθεί το σχετικό ενδιαφέρον;

    ΑΠ: Φυσικά υπάρχει, αλλά ακόμη η Επιστήμη αυτή δεν αντιπροσωπεύεται από κάποια κρίσιμη μάζα ανθρώπων, που να αποτελέσει κοινότητα. Με βάση τις γνώσεις μου, είμαστε μόνο δύο επιστήμονες που μελετούμε μετεωρίτες. Το δικό μου επιστημονικό ενδιαφέρον εστιάζει στη μελέτη της διερεύνησης των συνθηκών κατά τη σύγκρουση αστεροειδών στο διάστημα, της πετρολογικής-γεωχημικής εξέλιξης πλανητών όπως ο Άρης, καθώς και στην ανακάλυψη περιοχών στη Γη που έχουν παρόμοιες ορυκτολογικές-πετρολογικές ιδιότητες με τον πλανήτη Άρη όπως η Σαντορίνη.

    Διατηρώ εξαιρετική συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης, που διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες συλλογές μετεωριτών στον κόσμο. Ήδη στο πρόσφατο συνέδριο της NASA φέτος τον Μάρτιο, ανακοινώσαμε την ύπαρξη κάποιων πολύ σημαντικών ορυκτών -που όμοια τους μπορούμε να βρούμε μόνο σε βάθη 600 χιλιομέτρων στο εσωτερικό της Γης- από τον μετεωρίτη Chateau-Renard, τον οποίο έχω δανειστεί από το Μουσείο της Βιέννης.

    Μελετώ τα τελευταία χρόνια τον μετεωρίτη SERES, τον μόνο επιβεβαιωμένο μετεωρίτη-υπόλειμμα των πρώτων σταδίων δημιουργίας του ηλιακού μας συστήματος. Προσδοκώ να δημοσιεύσω τα αποτελέσματα της έρευνας μέσα στο ερχόμενο έτος, αλλά επιπλέον να ζητήσω από το Μουσείο της Βιέννης, όπου βρίσκεται ο μετεωρίτης, να τον δανειστούμε για μία-δύο μέρες, ώστε να εκτεθεί στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2018. Τότε συμπληρώνονται 200 χρόνια από την πτώση του. Έχω ξεκινήσει αυτή τη προσπάθεια και ελπίζω να έχει θετική κατάληξη.

    ΕΡ: Πώς αξιολογείτε την προωθούμενη υλοποίηση του Ελληνικού Κέντρου Διαστημικών Εφαρμογών; Θα μπορούσε να βοηθήσει στην έρευνά σας;

    ΑΠ: Πραγματικά είναι μία εξαιρετικά θετική προσπάθεια από την Ελληνική Πολιτεία. Αν το πιστέψουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, δουλέψουν σκληρά και ομαδικά και με μοναδικό όραμα την υλοποίηση αυτού του Κέντρου, τότε θα πετύχει. Ελπίζω να υπάρξει μέριμνα για την προσθήκη και της βασικής έρευνας στο Κέντρο αυτό, μέσω της μελέτης των μετεωριτών. Στο αρχικό πλάνο δεν υπήρχε. Προσπάθησα να κάνω μία μικρή παρέμβαση, αλλά δεν γνωρίζω τα αποτελέσματα.

    ΕΡ: Σταδιακά αυξάνει διεθνώς το ενδιαφέρον για την αξιοποίηση των ορυκτών πόρων του διαστήματος: στη Σελήνη, σε αστεροειδείς και ίσως ακόμη πιο μακριά. Πότε εκτιμάτε ότι θα μπορούσε ρεαλιστικά να ξεκινήσει κάτι τέτοιο και πώς αξιολογείτε το ισοζύγιο ωφελειών-κινδύνων από μια τέτοια εξορυκτική-μεταλλευτική δραστηριότητα;

    ΑΠ: Αυτή είναι μία πραγματικά δύσκολη ερώτηση. Δεν είμαστε κοντά στην εξόρυξη, αλλά είμαστε κοντά σε διάφορες τεχνολογίες που μπορούν να δοκιμαστούν προς αυτή τη κατεύθυνση. Ρεαλιστικά μιλώντας, θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον μέχρι το 2030 για να υπάρξει πιθανώς μία τέτοια προσπάθεια.

    Τα οφέλη μπορεί να είναι τεράστια, καθώς η εξόρυξη από συγκεκριμένους αστεροειδείς για συγκεκριμένα μέταλλα μπορεί να αποφέρει αρκετά εκατομμύρια δολάρια. Υπάρχουν αστεροειδείς που είναι πλούσιοι σε πολύτιμα μέταλλα, σε περιεκτικότητες που ξεπερνούν τα μεγαλύτερα κοιτάσματα της Γης. Οπότε, από αυτή και μόνο τη σκοπιά, μόνο όφελος μπορεί να έχει η Κοινότητα στη Γη.

    [15] Ι.Συναδινός στο ΑΠΕ-ΜΠΕ : Το πάρτυ τελείωσε, θα υπάρξει Νέμεσις

    Το πρωί της Δευτέρας ο ΓΓΑ Ιούλιος Συναδινός, κατέθεσε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Χανίων μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, φυσικού προσώπου ή νομικού προσώπου, για την υπόθεση του ποδηλατοδρομίου Χανίων (που αποκάλυψε το ΑΠΕ-ΜΠΕ). Η κυβέρνηση, προσπερνώντας με ταχύτητα από τα λόγια σε πράξεις και ενέργειες, δηλώνει όχι μόνο την επιθυμία της, αλλά και την απόφασή της να προχωρήσει μέχρι το τέλος, ρίχνοντας φως στις σκιές, ανοίγοντας δρόμο στην δικαιοσύνη. Για να αποδοθούν ευθύνες, όπου υπάρχουν, και να τιμωρηθούν οι ένοχοι, όποιοι και να είναι.

    Ανασύροντας ένα ακόμα σκάνδαλο, καταχωνιασμένο κατά το παρελθόν, με την σειρά του, σε κάποια συρτάρια. «Το πάρτι τελείωσε», είπε χαρακτηριστικά ο ΓΓΑ Ιούλιος Συναδινός, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δίνοντας απόλυτα το στίγμα της επόμενης ημέρας. Χωρίς συνθήματα και μεγάλα λόγια, αλλά με σχέδιο και βούληση, στοχεύοντας στη διαφάνεια, τη νομιμότητα και τις ριζικές αλλαγές.

    «Διαλέξαμε την όχθη του αθλητισμού που θέλουμε», τόνισε με αποφασιστικότητα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ιούλιος Συναδινός, κάνοντας αναδρομή στο παρελθόν, αναφορά στο παρόν και κυρίως μιλώντας για το μέλλον.

    Ο 55χρονος ΓΓΑ, εκπαιδευτικός και αθλητής, μίλησε για όλους και για όλα, δεν κρύφθηκε πίσω από τις λέξεις. Αναφέρθηκε με στοιχεία στα μεγάλα οικονομικά σκάνδαλα στον ελληνικό αθλητισμό, που «κρέμονται» στις πλάτες των Ελλήνων φορολογούμενων, μίλησε για τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, τις σχέσεις με την ΕΠΟ και την προσωρινή διοικούσα επιτροπή, τους παράγοντες, τα προγράμματα της Γενικής Γραμματείας, τη βία, αλλά και τα νέα γήπεδα της ΑΕΚ και του Παναθηναικού, τα νέα παιδιά και το μέλλον που τους αφορά. Ετσι κι αλλιώς, αν η αφορμή ήταν το σκάνδαλο με το ποδηλατοδρόμιο Χανίων και η μήνυση που ακολούθησε, οι αιτίες για μία τέτοια συζήτηση, ήταν πολλές...

    ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΛΙ ΣΤΑ SPECIAL OLYMPICS, ΤΑ ΧΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

    ΕΡ: Βρισκόμαστε μπροστά μία διαδικασία-προσπάθεια που εξελίσσεται για την αποκάλυψη σκανδάλων, τον καταλογισμό ευθυνών και την τιμωρία υπευθύνων. Η μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία Χανίων δεν είναι η πρώτη και αντιλαμβάνομαι, θα ακολουθήσουν και άλλες.

    -"Πραγματικά, η πρώτη κατατέθηκε το 2015 στην Βέροια, αφορούσε το χιονοδρομικό κέντρο στο Σέλι και αναφερόταν σε κακοδιαχείριση με πιθανές παράνομες πράξεις οικονομικού και διοικητικού χαρακτήρα. Είναι χαρακτηριστικό, ότι εμφάνιζε ετήσια έσοδα 1000 ευρώ (!). Μετά από έλεγχο διορίστηκε να διοίκηση και αποκαλύφθηκαν παρανομίες. Ακολούθησε η διαβίβαση του πορίσματος το Φθινόπωρο του 2015, για την οργανωτική επιτροπή των Special Olympics, με σοβαρές κατηγορίες για οικονομικές παραβάσεις, που αφορούσαν δεκάδες εκατομμύρια. Εγινε μηνυτήρια αναφορά για το κολυμβητήριο των Χανίων. Είχε λεηλατηθεί και υποστεί φθορές και έγινε προσπάθεια να το κουκουλώσουν, μέσω παραχώρησης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Δεν είναι σε λειτουργία, θα μπορούσε να είναι ένα σύγχρονο κολυμβητήριο, αλλά είναι κλειστό. Για να λειτουργήσει το 2015, υπολογίστηκε ότι χρειάζονταν περίπου 1,5 εκατ. ευρώ. Τώρα έγινε μηνυτήρια αναφορά για το ποδηλατοδρόμιο Χανίων. Πρόκειται για μία εγκατάσταση η οποία δημοπρατήθηκε το 2002 κι έπρεπε να έχει παραδοθεί ολοκληρωμένο το 2004. Το ποσό που δαπανήθηκε για την κατασκευή του ήταν 3.638.000 ευρώ, βεβαιώθηκε η «ποιοτική» του κατασκευή και αποπληρώθηκε παρά το γεγονός ότι ήταν ημιτελές και σήμερα, παραμένει ένα επικίνδυνο γιαπί".

    ΤΟ ΑΘΡΟΙΣΜΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΠΑΤΑΛΗΘΗΚΑΝ ΞΕΠΕΡΝΑ ΤΟΝ ΕΤΗΣΙΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

    ΕΡ: Είναι πολλά, θα υπάρχουν περισσότερα. Ακολουθούν και άλλα;

    -"Ναι. Μην ξεχνάμε βεβαίως επίσης το μέγα σκάνδαλο με το Ολυμπιακό Μουσείο της Αθήνας . Το ελληνικό κράτος έχει δαπανήσει από το 2007 μέχρι σήμερα 31.800.000 ευρώ (!). Tα τελευταία 11 εκατομμύρια καταβλήθηκαν από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού το 2015. Κι όμως το Ολυμπιακό Μουσείο της Αθήνας δεν υπάρχει. Δεν έγινε ποτέ. Ακολουθούν σίγουρα και άλλα. Δεν σταματάμε. Αλλά πάμε βήμα βήμα, ένα ένα. Όταν γίνει στο άθροισμα αυτών που κατασπαταλήθηκαν, μπορεί να ξεπερνούν τον ετήσιο προυπολογισμό του Υπουργείου. Και έχουμε δικαστικές αποφάσεις, που έρχονται, η μία μετά την άλλη. Πληρώνουμε για έργα του 2004".

    ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ 2004

    ΕΡ: Ο κόσμος γνωρίζει ή υποπτεύεται τι έγινε το 2004, θέλει να πιστεύει όμως πληρώσαμε μέσα σε αυτά τα επτά δύσκολα χρόνια. Είναι έτσι;

    -"Όχι. Τώρα αρχίζουμε να πληρώνουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες γιατί τώρα τελεσιδίκησαν πολλές δικαστικές αποφάσεις και προσφυγές εταιρειών που είχαν αναλάβει Ολυμπιακά έργα. Πήγαν σε δεύτερο-τρίτο βαθμό, διοικητικά εφετεία, Αρειο Πάγο και τώρα ήρθε η ώρα να πληρώσουμε. Πληρώνουμε για το ποδηλατοδρόμιο, το κολυμβητήριο, την αισθητική ενοποίηση του περιβάλλοντα χώρου του ΟΑΚΑ, την εταιρεία συμβουλευτικών υπηρεσιών..."

    Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΤΡΙΤΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΑΙΤΙΩΝ ΜΕΤΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ

    ΕΡ:Οι ενέργειες και οι κινήσεις που γίνονται πλέον από την Πολιτεία εμπεριέχουν κάποια μηνύματα;

    -"Υπάρχει ένα διπλό μήνυμα: Χρειάζεται να υπάρξει νέμεσις. Όταν ο κόσμος υποφέρει και προσπαθεί να εξασφαλίσει την διαβίωσή του, σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης, το πρώτο που πρέπει να γίνει, είναι αυτοί που οδήγησαν την χώρα σε πτώχευση να απολογηθούν κα να καταλογιστούν ευθύνες. Είναι απόφαση της ελληνικής πολιτείας, αλλά χρειάζεται να βοηθήσει και η δικαιοσύνη. Να μην μένουν οι φάκελοι στα συρτάρια. Μεγάλο μέρος της κατάστασης που βρισκόμαστε τώρα, ακουμπάει και στον αθλητικό τομέα. Προσωπικά εκτιμώ ότι αν το μεγάλο μέρος των αιτιών για την πτώχευση της χώρας βρίσκεται στον τομέα των εξοπλιστικών, δεύτερος είναι ο τομέας της Υγείας, τρίτος είναι σίγουρα ο αθλητισμός με τις διαχρονικές πελατειακές σχέσεις, το μαύρο χρήμα που διακινήθηκε επί δεκαετίες και φυσικά τους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας".

    ΤΟ ΠΑΡΤΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕ

    Ερ: Ποια είναι τα αντανακλαστικά σε όλα αυτά;

    -"Είναι ξεκάθαρο: Το πάρτι τελείωσε. Eχουμε διαλέξει την όχθη του αθλητισμού που θέλουμε. Αθλια δημόσια γήπεδα, εθνικά αθλητικά κέντρα, παρατημένα, χωρίς αδειδότηση, δίχως προσωπικό, κυρίως τεχνικούς, με τεράστια χρέη στη ΔΕΗ. Σε αυτά τα δύο χρόνια, αποπληρώθηκαν πλήρως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των 17 από τα 19 Εθνικά Αθλητικά Κέντρα που είναι στην αρμοδιότητά μας. Εκκρεμούν ρυθμίσεις σε δύο, στα Ιωάννινα και την Πάτρα. Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στην τραγική κατάσταση των αθλητικών υποδομών στη Θεσσαλονίκη. Δηλαδή στη μεγαλούπολη από την οποία προήλθαν σχεδόν όλοι οι υπουργοί αθλητισμού επί κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν. Είναι χαρακτηριστική η εγκατάλειψη την οποία προσπαθούμε με τους σημερινούς πόρους να διορθώσουμε. Και στα τρία κολυμβητήρια για παράδειγμα, υπάρχουν σημαντικά προβλήματα, κληρονομιά αυτών που σήμερα μας κουνούν επιδεικτικά το δάκτυλο ασκώντας κριτική αντί να κοιταχτούν στον καθρέφτη και να ζητήσουν συγνώμη από την αθλητική κοινωνία. Ξεκινώντας από το Ποσειδώνιο, όπου ανακαλύψαμε ότι έχει χτιστεί κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, γι αυτό και έχει σοβαρά προβλήματα στεγανότητας, που προσπαθούμε τώρα να διορθώσουμε. Σε πολλά γήπεδα στην Ελλάδα, που αναλαμβάνουμε να αποκαταστήσουμε, αντιμετωπίζουμε μία κατάσταση που θα την περιέγραφα όπως ένας γιατρός που πρόκειται να χειρουργήσει ένα ασθενή με καρκίνο, όταν τον ανοίγει διαπιστώνει πως υπάρχει μετάσταση σε δέκα ακόμα σημεία. Πολλά γήπεδα έχουν νομικές εκκρεμότητες. Όπως στο εθνικό κολυμβητήριο στη Θεσσαλονίκη, όπου υπάρχει δικαστική διαμάχη ανάμεσα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και την ΓΓΑ, σχετικά με το που ανήκει. Το Καυτανζόγλειο στάδιο δεν έχει άδεια λειτουργίας και δεν έχει παραδοθεί από το 2004. Το ΟΑΚΑ, το ΣΕΦ και οι εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά αδειοδοτήθηκαν για πρώτη φορά από την κυβλέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Έως τότε λειτουργούσαν χωρίς άδεια από το 2004! Το αντίστοιχο ποδηλατοδρόμιο από αυτό των Χανίων που βρίσκεται στα Τρίκαλα, έμεινε χωρίς πίστα διότι η ξυλεία που την κάλυπτε έγινε καυσόξυλα. Στο Πατουλίδειο γυμναστήριο στη Φλώρινα σήμερα φυλάσσουν ζωοτροφές. Το κλειστό γυμναστήριο στο Αμύνταιο παραμένει στα μπετά από το 2004. Είναι χαρακτηριστικές οι τρύπες που υπάρχουν στη Βέροια και στη Λαμία αντί για κολυμβητήρια, έναντι πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Όλα στον αέρα. Και στη λαμογιά. Η ηλεκτροδότηση στο ΙBC, το περίφημο κέντρο Τύπου στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, για δέκα χρόνια γινόταν παράνομα από ρεύμα του ΟΑΚΑ".

    ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ

    Ερ: Ποιες προσδοκίες υπάρχουν;

    -"Να διαλευκανθούν όλες οι υποθέσεις, να υπάρξει διαφάνεια, γιατί πληρώθηκαν να γίνουν έργα που δεν υπάρχουν. Όχι απλά έγινε μια υπερτιμολόγηση ή υπέρβαση του προυπολογισμού. Δεν υπάρχει καν γήπεδο. Δεν είναι, για παράδειγμα, ότι για παράδειγμα κάποιο έργο είχε προυπολογισμό 10 εκατ ευρώ και έφτασε τα 15 εκατ ευρώ, με κάποια ανάθεση της τελευταίας στιγμής, αλλά ότι δεν υπάρχει καν εργασία, ή έγιναν οι μισές και έχουν αποπληρωθεί πολλά από αυτά με βεβαιώσεις οριστικής παράδοσης και ποιοτικής παραλαβής. Πρέπει να πληρώσουν αυτοί που πρέπει να πληρώσουν, να αποδοθούν ευθύνες σε εταιρίες. Για παράδειγμα στο ποδηλατοδρόμιο στα Χανιά, η πίστα φαίνεται να μην έχει γεωμετρικές προδιαγραφές, αφορά στα σωστά μέτρα των διαδρομών; Αφορά στις σωστές μοίρες;. Ετσι επίσης το θέμα είναι ένα τέτοιο έργο, εάν μπορεί τώρα να φτιαχτεί και πόσο θα κοστίσει να φτιαχτεί και βέβαια μετά πως θα συντηρηθεί και ποιος θα αναλάβει".

    ΝΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΘΕΙ Η ΡΕΜΟΥΛΑ, ΤΩΡΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΜΕ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ

    ΕΡ: Είναι σημαντικό επίσης όχι μόνο η καταγραφή , αλλά και τι μπορεί να γίνει από εδώ και μετά.

    -"Ναι αυτό βλέπουμε. Στην περιφέρεια χρειάζεται να υπάρχουν κοινωνικά και οικονομικά οφέλη. Ολοι μιλάνε για αθλητικό τουρισμό. Στα Χανιά που είναι ένα τουριστικό κέντρο, τις νεκρές τουριστικά περιόδους, θα μπορούσαν να έρχονται ποδηλάτες από όλο τον κόσμο για προπόνηση. Σαν το ποδηλατοδρόμιο είναι πολλές ακόμα εγκαταστάσεις. Και έχουν δοθεί χρήματα για όλα αυτά, ενταγμένα στα προγράμματα εγκαταστάσεων «Ελλάδα 2004» και «Θησέας». Κάποια είναι γιαπιά, κάποια όχι, αλλά το σημαντικό είναι ότι έχουν πληρωθεί. Χρειάζεται να καταπολεμηθεί η ρεμούλα που υπήρξε στον κατασκευαστικό τομέα. Οι διαγωνισμοί που κάνουμε τώρα γίνονται κανονικά, με διαφάνεια και με κανόνες, με αποτελεσματικότητα. Γι αυτό και η μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, νομικού και φυσικού προσώπου. Πολλοί από αυτούς είναι και εντός των τειχών, ίσως τώρα βρίσκονται σε σύνταξη".

    ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

    ΕΡ: Παράλληλα χρειάζεται και σχέδιο ανάπτυξης. Υπάρχει και πιο είναι αυτό;

    -"Από το πρόγραμμα των Δημοσίων επενδύσεων για την περιφέρεια, η λογική υπαγορεύει, όχι στα μεγάλα γήπεδα. Για να μην μπερδευτεί ο κόσμος δεν αναφέρομαι στα γήπεδα της ΑΕΚ και του Παναθηναικού. Μιλάμε για έργα με βάση το διαθέσιμο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, που δεν ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ, έργα που θα πληρώνονται και έργα που θα γίνονται. Εντάσσουμε 30 με 50 κάθε χρόνο. Για τα δύο τελευταία χρόνια που πέρασαν, πρόπερσι έγιναν 45 και πέρσι 58 έργα λειτουργικά για την κοινωνία, με λογική αποκέντρωσης, μικρά και χρηστικά για τους δημότες. Και βεβαίως έχουμε την ενεργειακή αναβάθμιση των εγκαταστάσεων ως προτεραιότητα. Θα γίνει αξιολόγηση, ορισμένα γήπεδα έχουν κοινωνική σημασία, όπως αυτό στο Αμύνταιο και σε άλλες ακριτικές περιοχές. Υπάρχει επίσης πρόγραμμα για το Βόρειο Αιγαίο, τη Νησιωτική χώρα, προκειμένου τα νέα παιδιά να μένουν εκεί, να μην φεύγουν και να ρημάζει ο τόπος. Δεν απαιτείται όμως μόνο κεντρικός σχεδιασμός, αλλά και αλλαγή νοοτροπίας τοπικά και αλλαγή φιλοσοφίας για το είδος των υποδομών, που εξυπηρετούν διαφορετικές λειτουργίες και αθλητικές πολιτικές. Αναφέρω σαν παράδειγμα την περίπτωση του Βορείου Αιγαίου το οποίο βρίσκεται στη τελευταία θέση σε αθλητικές υποδομές μεταξύ των 13 περιφερειών της χώρας. Και μάλιστα τη Λέσβο, το μεγαλύτερο από τα νησιά με τον μεγαλύτερο πληθυσμό. Με περισσότερους από 80.000 κατοίκους έχει μείνει χωρίς κολυμβητήριο, με ένα μικρό απαρχαιωμένο κλειστό γυμναστήριο στη Μυτιλήνη και περισσότερα από δέκα ξερά ποδοσφαιρικά γήπεδα. Κάποιοι όμως το 2013 επέλεξαν να διαθέσουν 1,2 εκατομμύρια ευρώ για έργα στο γήπεδο της Μυτιλήνης μόνο και μόνο για να αγωνισθεί εκεί η ΠΑΕ Καλλονή. Ήταν θέμα συγκεκριμένης και κοντόφθαλμης πολιτικής επιλογής. Το 2015 που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση και την ευθύνη του ελληνικού αθλητισμού, αντιληφθήκαμε ότι από τα 10 εκατ. ευρώ του προγράμματος Δημοσίων επενδύσεων, τα 7,5 είχαν διοχετευθεί στην Αργολίδα και ο τότε Υπουργός κ. Ανδριανός το γνωρίζει. Και δεν πήγαν μέσω Δήμων, αλλά όλη την ευθύνη επίβλεψης και αποπεράτωσης επωμίστηκε η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της ΓΓΑ, με συνέπεια όλο το τεχνικό προσωπικό της ΓΓΑ να είναι μονίμως απασχολημένο εκεί".

    ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΓΙΝΕ Ο ΤΕΛΙΚΟΣ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ

    ΕΡ: Είναι θέματα που δεν εξαντλούνται σε μία συζήτηση. Κορυφαία ζητήματα που εξελίσσονται και παρακολουθούμε γιατί μας αφορούν όλους. Θα ήθελα να περάσουμε σε ένα διαφορετικό θέμα, που δημιούργησε πολλές συζητήσεις και σχόλια. Τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Τι έγινε λοιπόν, γιατί τελικά διεξήχθη ο τελικός, πως κρίνεται τα γεγονότα στο Βόλο;

    -"Καταρχήν τον προβληματισμό για την διεξαγωγή του τελικού ανακίνησε ο Υπουργός κ. Βασιλειάδης, διαπιστώνοντας ότι δεν είχαν τηρηθεί βασικές διατάξεις περί βίας για την εποπτεία και τα εισιτήρια. Και το έπραξε ως όφειλε, με αποκλειστικό γνώμονα την ασφάλεια των φιλάθλων και των ποδοσφαιριστών. Χωρίς καμιά σκοπιμότητα, αλλά με συναίσθηση της ευθύνης. Δεν είχε γίνει ποτέ στο παρελθόν, τελικός ή αγώνας χωρίς να υπάρχουν αριθμημένα εισιτήρια. Είναι επίσης πρωταρχικός όρος διεξαγωγής παιχνιδιών από την UEFA, που μετά την τραγωδία στο Χέιζελ απαγόρευσε να γίνονται αγώνες με ορθίους. Κάθε θέση για ένα φίλαθλο. Είναι το αυτονόητο. Είναι όμως ευθύνη του εκάστοτε Υπουργού αθλητισμού να προσπαθεί να πείθει την εκάστοτε ηγεσία της ΕΠΟ, ότι εκείνη οφείλει να εναρμονίζεται με αυτονόητους κανονισμούς της UEFA για την ασφάλεια των θεατών;"

    ΕΡ: Όμως κάποιοι λένε ότι αργήσατε να αντιδράσετε, δεν το γνωρίζατε πιο πριν;

    -"Εμείς όταν πήραμε προσκλήσεις και εισιτήρια για δική μας χρήση, αργά το απόγευμα της Πέμπτης διαπιστώσαμε ότι δεν υπήρχαν θέσεις. Ο κ. Βασιλειάδης άμεσα ξεκίνησε διαβουλεύσεις με ΕΠΟ, αστυνομία όλες τις εμπλεκόμενες αρχές, για να εφαρμοστεί ο νόμος. Έκανε το αυτονόητο".

    ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΑΝ ΠΙΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ

    ΕΡ: Υπάρχει ο ισχυρισμός ότι ενώ η αρχική σκέψη ήταν για αναβολή, υπήρξαν πιέσεις από τις ομάδες να γίνει ο τελικός.

    -"Εξετάστηκαν όλα τα ενδεχόμενα και δεν δεχθήκαμε πιέσεις από τις ομάδες. Η προκήρυξη του Κυπέλλου και των αγώνων, προβλέπει συγκεκριμένες προδιαγραφές για την διεξαγωγή του αγώνα ή το ενδεχόμενο αναβολής του. Ολοι οι συναρμόδιοι φορείς διαβεβαίωναν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, έγινε πρόταση να αριθμηθούν οι θέσεις του σταδίου, να υπάρξει δυνατότητα επόπτευσης και ταυτοποίησης της θέσης των φιλάθλων, κάτι που απασχολούσε επίσης για φορολογικούς λόγους. Αυτό είναι σημαντικό και δεν το έχει αναφέρει κανένας. Μέσω των ακυρώσεων γίνεται η εκκαθάριση του αγώνα. Ο έλεγχος στις θύρες έχει να κάνει με πόσους μπήκαν και πόσοι φόροι αντιστοιχούν στο Κράτος. Ναι, λέω ξανά υπήρξε σκέψη για αναβολή, άλλωστε το δελτίο Τύπου της ΓΓΑ (στις 04:50 την Παρασκευή), δεν μιλούσε για οριστική απόφαση, αλλά για αναμονή των εκθέσεων των φορέων που έχουν την αρμοδιότητα να εισηγηθούν στον υπουργό, βάση του αθλητικού νόμου. Περιμέναμε τις εκθέσεις των αρμοδίων φορέων και της αστυνομίας, που έφτασε το Σάββατο. Λίγες ώρες πριν από τον αγώνα, τι θα μπορούσε να κάνει ο Υπουργός, όταν ήδη στο Βόλο βρίσκονταν 20.000 φίλαθλοι; Όταν μάλιστα υπήρχαν εγγυήσεις από όλους. Ακόμα και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός έδωσε άδεια τέλεσης του αγώνα, χωρίς να έχει την απόφαση του Υπουργού. Κι αυτό ας αξιολογηθεί αναλόγως"

    ΑΝΕΛΕΗΤΟ ΞΥΛΟ ΕΚΤΟΣ ΓΗΠΕΔΟΥ, Ο ΜΠΕΟΣ ΑΛΩΝΙΖΕ ΜΕΣΑ

    ΕΡ: Εσείς πήγατε στο γήπεδο, τι λέτε για όλα αυτά που έγιναν, κυρίως πριν από την έναρξη του ματς;

    -"Ναι πήγα, με ιδιωτικό αυτοκίνητο συνοδευόμενος από τα παιδιά μου και δεν μπορούσα να πλησιάσω στο γήπεδο όταν έφτασα, γιατί έπεφτε ανελέητο ξύλο. Για μία ώρα έβλεπα από έξω τα γεγονότα στην πεζογέφυρα, όπου δεν υπήρχε φύλαξη, ούτε τα σχετικά κιγκλιδώματα που είχαν συμφωνηθεί. Ακολούθησα με το αυτοκίνητό μου το πούλμαν της ΑΕΚ που στάθμευσε κάτω από την εξέδρα ων οπαδών του ΠΑΟΚ με τις πέτρες να πέφτουν βροχή, ενώ οι παίκτες του ΠΑΟΚ έφταναν με τα πόδια διότι το δικό τους λεωφορείο δεν μπορούσε να πλησιάσει. Οργανωτικός τραγέλαφος. Μετά, αφού μπήκα στο γήπεδο, είδα τι γινόταν μέσα. Εκεί παρακολουθούσα τον έκπτωτο από τον αθλητισμό και την Δημοτική Αρχή, Μπέο, να έχει το γενικό πρόσταγμα σε όλη την διαδικασία. Ναι, έγινε ένα επεισόδιο, ανάμεσα σε εμένα, τον Υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελο και τους υπευθύνους της ΕΠΟ, επειδή αρνηθήκαμε να μας πλησιάσει ο έκπτωτος κ. Μπέος, που αλώνιζε στους χώρους διαπιστευμένων επισήμων. Φύγαμε και σταθήκαμε τουλάχιστον επί είκοσι λεπτά όρθιοι, στη σκάλα, ενώ εκείνος είχε καθίσει δίπλα στον κ. Αγοραστό, τον κ. Ζαγοράκη και τον κ. Σκίμπε, σα να μην έτρεχε τίποτα. Δεν ήταν απλά ανεκτός αλλά είχε το γενικό οργανωτικό πρόσταγμα. Μετά από φασαρία που κάναμε, μόλις έφυγε κατεβήκαμε".

    ΟΙ ΑΝΩΝΥΜΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΑΝΩΝΥΜΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ, Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ

    ΕΡ: Το θέμα που προέκυψε ξανά προς συζήτηση μετά τα επεισόδια του Βόλου, είναι γιατί η αστυνομία που πληρώνει ο Ελληνας φορολογούμενος, να αστυνομεύει μέσα στο γήπεδο και να μην αναλαμβάνουν την φύλαξη οι ομάδες-ανώνυμες εταιρείες. Ποια η γνώμη σας;

    -"Καταρχήν θεωρώ ότι οι αθλητικές ανώνυμες εταιρείες πρέπει να βρίσκονται κάτω από την εποπτεία που βρίσκονται όλες οι ανώνυμες εταιρείες. Η αστυνομία να μην είναι μέσα στο γήπεδο ώστε να μην πληρώνει ο λαός την δαπάνη αυτή. Εάν η διοργανώτρια και οι ομάδες ήθελαν να φυλάξουν κανονικά θα το έκαναν. Νομίζω δεν θέλουν να εναρμονιστούν με τις στοιχειώδης αρχές της UEFA. Τόσα χρόνια η εκάστοτε ΕΠΟ, επικαλούμενη την δήθεν αυτονομία της από το συνταγματικό πλαίσιο και την συντεταγμένη αθλητική τάξη, ταλαιπωρεί την ελληνική κοινωνία και τον ελληνικό αθλητισμό. Αναρωτιέμαι εάν τελικά θέλουν την εναρμόνιση του ελληνικού ποδοσφαίρου με τα διεθνή στάνταρ, σε θέματα ασφάλειας, βίας, απόδοσης δικαιοσύνης, αξιοπιστίας, διαφάνειας. Ας μην θυμούνται το αυτοδιοίκητο όποτε τους συμφέρει και όποτε δεν τους συμφέρει να εγκαλούν την πολιτεία».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 14 May 2017 - 10:32:06 UTC