Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 17-05-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θ.Θεοχαρόπουλος: Ιδρυτικό συνέδριο νέου ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς έωςτο τέλος του έτους
  • [02] Αλ. Τσίπρας: Είμαστε πολύ κοντά στην οριστική έξοδο από την κρίση
  • [03] Δηλώσεις του προέδρου του Δ.Σ της Forthnet στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη συμφωνία με την κινεζική ZTE
  • [04] Δ. Τζανακόπουλος: Στόχος της κυβέρνησης είναι να βγει στις αγορές αμέσως μετά τη συμφωνία
  • [05] Κέρκυρα: «Βουλιάζουν» το νησί οι επισκέπτες από τα κρουαζιερόπλοια
  • [06] Γιάννης Ανδριανός στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Να μην αναζητούν συνενόχους
  • [07] «Σταματήστε να κάνετε δίαιτα, για να αδυνατίσετε» λέει στο «Πρακτορείο Fm» ο σύμβουλος ψυχολογίας της διατροφής Στράτος Λάσπας
  • [08] Τουρκία: Δεκαεπτά νεκροί και δεκατρείς τραυματίες από εκτροπή τουριστικού λεωφορείου
  • [09] Στο πλευρό του Μακρόν η Μέρκελ
  • [10] Μεγάλη κυβερνοεπίθεση πλήττει εταιρείες, νοσοκομεία, σχολεία σε όλον τον κόσμο
  • [11] Στη γερμανική συμμετοχή απονεμήθηκε ο Χρυσός Λέων της Μπιενάλε της Βενετίας
  • [12] Κοσμοσυρροή στην 14η Διεθνή Έκθεση βιβλίου της Θεσσαλονίκης
  • [13] «Δουλειά της λογοτεχνίας είναι να μάθει στους ανθρώπους να μην λένε ψέματα»
  • [14] Οδοιπορικό στα θρησκευτικά μνημεία της Μητρόπολης Νικοπόλεως και Πρεβέζης
  • [15] Δ. Τζανακόπουλος: Στόχος της κυβέρνησης είναι να βγει στις αγορές αμέσως μετά τη συμφωνία

  • [01] Θ.Θεοχαρόπουλος: Ιδρυτικό συνέδριο νέου ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς έωςτο τέλος του έτους

    Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ανοίγοντας τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ απευθύνθηκε προς όλες τις δυνάμεις της ευρύτερης Κεντροαριστεράς και ειδικότερα στο ΠΑΣΟΚ και τις άλλες δυνάμεις στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ζητώντας να εγκαταλείψουν την εσωστρέφεια και τη γκρίνια και να προχωρήσουν στις απαραίτητες υπερβάσεις για τη συγκρότηση ενός ενιαίου πολιτικού φορέα της προοδευτικής παράταξης με την εκλογή ηγεσίας από τους πολίτες στο τέλος του 2017.

    Ο κ. Θεοχαρόπουλος ανέφερε πως το « εγχείρημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης οφείλει να οδηγηθεί σε μια δημιουργική μετεξέλιξη, σε ένα ανοικτό φορέα, ικανό να εκφράσει νέες ιδέες, νέες προτεραιότητες, νέους ανθρώπους. Για αυτό ξεκινήσαμε, αυτός είναι ο στόχος μας και όχι οποιαδήποτε επιστροφή στο χθες», ότι προσθέτοντας ότι απαιτείται η Δημοκρατική Συμπαράταξη να παρουσιάσει μία ξεκάθαρη πολιτική και προγραμματική πρόταση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας και την υπέρβαση της κρίσης.

    Ο κ. Θεοχαρόπουλος μίλησε ξεκάθαρα για «ένα νέο ξεκίνημα στραμμένο στο παρόν και στο μέλλον και όχι στο παρελθόν. Με ένα νέο σύμβολο, ένα νέο όργανο και πολιτική-προγραμματική πρόταση με προοδευτικές τομές και ανατροπές. Και κυρίως με ένα ξεκάθαρο οδικό άξονα που θα οδηγεί στον ενιαίο προοδευτικό φορέα που θα ενώσει τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, του μεταρρυθμιστικού κέντρου και της ανανεωτικής αριστεράς, με υπέρβαση των υφιστάμενων κομμάτων και κινήσεων και της ομοσπονδιακής δομής μέσα από ένα Ιδρυτικό Συνέδριο για ένα ενιαίο κόμμα και εκλογή επικεφαλής του από την βάση εντός του 2017».

    Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ προχώρησε ένα βήμα παραπέρα υπογραμμίζοντας: «Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μας στο γεγονός ότι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πέσει στα μισά ποσοστά σε σχέση με τις εκλογές του 2015, εντούτοις η Δημοκρατική Συμπαράταξη παρουσιάζει μόνο οριακή αύξηση. Οι λογικές "επιστροφής στο σπίτι" δεν θα αλλάξουν τους πολιτικούς συσχετισμούς. Ο χώρος για να πάει πέρα από αυτό που είναι σήμερα χρειάζεται ενότητα και όχι κατακερματισμό, ανανέωση και όχι αναπαλαίωση. Να δημιουργήσουμε το νέο σε πρόσωπα, ιδέες, προγράμματα και σύμβολα».

    [02] Αλ. Τσίπρας: Είμαστε πολύ κοντά στην οριστική έξοδο από την κρίση

    Η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στην οριστική έξοδο από την κρίση και ο στόχος της κυβέρνησης είναι η δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Κίνας Λι Κετσιάνγκ.

    Ο κ. Τσίπρας είπε μέσα στον τελευταίο χρόνο έγιναν σοβαρά βήματα στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας- Κίνας και σημείωσε πως οι σχέσεις αυτές έχουν γερά θεμέλια που είναι οι πολιτισμοί των δύο χωρών.

    Για την Ελλάδα επισήμανε ότι διαδραματίζει στρατηγικό ρόλο στο Belt and Road Forum for International Cooperation και είναι στρατηγικός εταίρος της Κίνας.

    Στη συνάντηση συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών για τις διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις Γιώργος Τσίπρας.

    Αύξηση των κινεζικών επενδύσεων στην Ελλάδα και των ελληνικών εξαγωγών στην Κίνα, αναφέρει ο πρωθυπουργός στο twitter

    Η συνεργασία Ελλάδας- Κίνας είναι πολύ σημαντική, καθώς η χώρα μας βγαίνει από την κρίση, και η αναβάθμιση της συνεργασίας αφορά τόσο σε αύξηση των κινεζικών επενδύσεων στην Ελλάδα όσο και σε αύξηση των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων στην Κίνα, τονίζει σε ανάρτηση του στο twitter ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για τη συνάντηση του με τον Κινέζο ομόλογο του Λι Κετσιάνγκ. «Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Li Keqiang. Η συνεργασία Ελλάδας-Κίνας είναι πολύ σημαντική καθώς βγαίνουμε από την κρίση. Η αναβάθμιση της αφορά τόσο σε αύξηση των Κινεζικών Επενδύσεων στην Ελλάδα όσο και σε αύξηση των εξαγωγών Ελληνικών προϊόντων στην Κίνα», αναφέρει στο twitter ο κ. Τσίπρας.

    Διαβάστε επίσης:Αλέξης Τσίπρας: η Ελλάδα γέφυρα ανάμεσα στην Κίνα και την Ευρώπη

    [03] Δηλώσεις του προέδρου του Δ.Σ της Forthnet στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη συμφωνία με την κινεζική ZTE

    Στον 21ο αιώνα φέρνει τις τηλεπικοινωνίες της Ελλάδας η συμφωνία ανάμεσα στη Forthnet και την κινεζική εταιρεία ZTE, η οποία υπεγράφη στο Πεκίνο παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Forthnet Πάνος Παπαδόπουλος.

    Πρόκειται για μια τεράστια συμφωνία, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος. «Οι συζητήσεις άρχισαν πέρυσι και χρειάστηκε περίπου ένας χρόνος για να ολοκληρωθούν και να φτάσουμε σήμερα στην υπογραφή της συμφωνίας. Η ZTE είναι τεχνολογικός εταίρος της Forthnet και ο ρόλος της είναι σημαντικός, καθώς είναι μια παγκόσμια υπερδύναμη που ανοίγει τους δρόμους των τηλεπικοινωνιών του 21ου αιώνα για την Ελλάδα».

    Η συμφωνία αφορά επένδυση ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ και τα 350 από αυτά θα επενδυθούν μέσα στην προσεχή τριετία.

    [04] Δ. Τζανακόπουλος: Στόχος της κυβέρνησης είναι να βγει στις αγορές αμέσως μετά τη συμφωνία

    «Στόχος της κυβέρνησης, σε κάθε περίπτωση, είναι να βγει στις αγορές αμέσως μετά τη συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση, και αν αυτή γίνει και με τη στήριξη της ΕKT, τόσο το καλύτερο», δηλώνει ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Κεφάλαιο».

    «H ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα βάλει τη σφραγίδα της ΕΚΤ στο αξιόχρεο της Ελλάδας. Επομένως έχει τεράστια σημασία γιατί όπως ξέρετε η αγορά είναι εμπιστοσύνη. Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης σε κάθε περίπτωση είναι να βγει στις αγορές αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Αν αυτό γίνει και με τη στήριξη της ΕΚΤ τόσο το καλύτερο», απαντά ο κ. Τζανακόπουλος σε ερώτηση αν θα προλάβει η Ελλάδα τη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 8 Ιουνίου για να μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και για τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης σημειώνει: «Το πλάνο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση περιλαμβάνει τη συνολική συμφωνία το συντομότερο δυνατόν, την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και σταδιακές εξόδους στις αγορές ώστε το καλοκαίρι του 2018 να είμαστε έτοιμοι να αναχρηματοδοτούμε το χρέος χωρίς προσφυγή στη στήριξη του επίσημου τομέα. Και όλα δείχνουν ότι σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε».

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζει ότι στο πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός έθεσε τις προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα, που είναι η μείωση της ανεργίας, η βελτίωση των συνθηκών εργασίας, η ανασυγκρότηση του νέου κοινωνικού κράτους και η ενίσχυση των επενδύσεων ώστε να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη με δεδομένη την θετική οικονομική συγκυρία που διαμορφώνεται.

    «Στο πλαίσιο αυτών των προτεραιοτήτων ο κ. Τσίπρας θα τεθεί επικεφαλής μιας task force για την προώθηση των μεγάλων επενδύσεων καθώς γνωρίζετε ότι κάτι τέτοιο απαιτεί τον απόλυτο συντονισμό των συναρμόδιων Υπουργείων και την τήρηση σαφών χρονοδιαγραμμάτων. Από την πλευρά μας λοιπόν ως ελληνική κυβέρνηση θα κάνουμε όσα προβλέπονται από τις συμφωνίες. Αυτό που μένει να αποδειχθεί είναι και αν οι επενδυτές θα τηρήσουν τις δικές τους υποχρεώσεις», επισημαίνει ο κ. Τζανακόπουλος.

    Σε ερώτηση αν υπάρχει κάποια δυσαρέσκεια του πρωθυπουργού με υπουργούς που έχουν τις εν λόγω αρμοδιότητες ο κ. Τζανακόπουλος απαντά «καμιά απολύτως» και προσθέτει: «Η απόφαση του πρωθυπουργού σχετίζεται με τη σημασία που αποδίδουμε στην ανάπτυξη και την προώθηση επενδύσεων και είναι μια απόφαση αναγκαία με δεδομένες τις χρόνιες παθογένειες του ελληνικού διοικητικού μηχανισμού. Δεν μπορούμε όμως να αναμένουμε την επίλυση των προβλημάτων και των στρεβλώσεων της ελληνικής διοίκησης για να κινητοποιηθούμε στην κατεύθυνση της επιτάχυνσης των επενδυτικών σχεδίων. Πρόκειται για δύο παράλληλες στοχεύσεις».

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δηλώνει σίγουρος πως η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή θα ψηφίσει τα μέτρα και τα αντίμετρα και σημειώνει: «Το νομοσχέδιο των προαπαιτουμένων που θα ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα είναι αποτέλεσμα μιας πολύ σκληρής και πολύμηνης διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς. Και γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι αρχικές απαιτήσεις του ΔΝΤ περιλάμβαναν επιπλέον μέτρα ύψους 4,5 δισ. ευρώ.

    Η ελληνική πλευρά έδωσε έναν πολύ μεγάλο και δύσκολο αγώνα αξιοποιώντας και διεθνείς συμμαχίες ώστε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που τελικά έχει μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο: Δηλαδή για όσα μέτρα επιβάρυνσης ψηφιστούν για την περίοδο 2019 -2020 θα έχουμε και τα αντίστοιχα μέτρα ελάφρυνσης. Και μπορεί να υπάρχει υποχώρηση δική μας ως προς το δημοσιονομικό μείγμα αλλά υπάρχει και μια μεγάλη υποχώρηση του ΔΝΤ ως προς τα λεγόμενα αντίμετρα αλλά και στα εργασιακά. Και είναι ακριβώς γι' αυτό τον λόγο που μιλάμε για ισορροπημένη συμφωνία αν και είναι δεδομένο ότι τα επιβαρυντικά μέτρα δεν θα αποτελούσαν σε καμία περίπτωση δική μας επιλογή αν δεν βρισκόμασταν υπό συνθήκες επιτροπείας και επιβολής. Σημειώστε επίσης ότι είναι η πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της κρίσης που η ολοκλήρωση της αξιολόγησης γίνεται χωρίς την επιβολή επιπλέον δημοσιονομικής προσαρμογής».

    Στην επιχειρηματολογία ότι τα αντίμετρα δεν αφορούν τους συνταξιούχους απαντά πως δεν είναι έτσι και υπογραμμίζει: «Βεβαίως και τους αφορούν. Όπως για παράδειγμα το επίδομα ενοικίου που θα δοθεί με εισοδηματικά κριτήρια σε 600.000 πολίτες μεταξύ των οποίων και οι συνταξιούχοι αλλά και η μείωση ή μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και άλλα».

    Ταυτόχρονα επισημαίνει πως αυτό που έχει μεγάλο ενδιαφέρον σε σχέση με τα αντίμετρα είναι «αν θα τα υπερψηφίσει η Νέα Δημοκρατία ή αν θα επιλέξει την ίδια αυτοκαταστροφική γραμμή που ακολούθησε το χειμώνα σε σχέση με την ενίσχυση ύψους 617 εκατ. ευρώ στους συνταξιούχους» και δηλώνει πως «μέσα στην καταστροφολογική εμμονή της η ΝΔ είμαι σχεδόν βέβαιος ότι θα υποπέσει στο ίδιο πολιτικό ατόπημα.

    Φαίνεται εξάλλου ότι περισσότερο ενδιαφέρεται για το επικοινωνιακό της αφήγημα παρά για την ίδια την κοινωνία. Το θέμα είναι ότι με τα αφηγήματα δεν κερδίζεται η εμπιστοσύνη των πολιτών αλλά αυτό η αξιωματική αντιπολίτευση δεν δείχνει να το κατανοεί. Είναι όμως δικό της πρόβλημα».

    Σε ερώτηση αν υπάρχουν χειροπιαστές αποδείξεις για επικείμενη ρύθμιση του ελληνικού χρέους ο κ. Τζανακόπουλος εμφανίζεται αισιόδοξος και επισημαίνει: «Γνωρίζετε πολύ καλά ότι το ΔΝΤ έχει θέσει ως όρο για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Διαφορετικά δεν θα συμμετέχει και επομένως δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστούν και τα μέτρα που απαίτησε. Όμως η διεθνής συνθήκη αυτήν τη στιγμή σχεδόν αποκλείει μια αρνητική εξέλιξη στο θέμα του χρέους. Η πορεία των ελληνικών ομολόγων τόσο του δεκαετούς όσο και του διετούς των τελευταίων ημερών το αποδεικνύει. Τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται αυτήν τη στιγμή σε χαμηλά κρίσης περίπου στο 5,5% και αναμένεται και περαιτέρω μείωση. Επίσης στην προχθεσινή έκδοση εντόκου του ελληνικού δημοσίου η συμμετοχή ξένων επενδυτών έφτασε το 26% και μάλιστα με μεγάλη διασπορά. Και όλα αυτά είναι δείγματα ότι οι διεθνείς αγορές έχουν σχεδόν προεξοφλήσει μια θετική εξέλιξη. Επομένως σας απαντώ ότι όλα δείχνουν πως οδεύουμε σε επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος».

    [05] Κέρκυρα: «Βουλιάζουν» το νησί οι επισκέπτες από τα κρουαζιερόπλοια

    Αυξάνεται ο αριθμός των κρουαζιερόπλοιων που δένουν στο λιμάνι της Κέρκυρας προκειμένου οι επιβάτες τους να επισκεφθούν το νησί των Φαιάκων για λίγες ώρες. Μόνο τις δύο τελευταίες μέρες, περισσότερα από 12.000 άτομα αποβιβάστηκαν στην Κέρκυρα, ενώ «ντεμπούτο» έκανε και το κρουαζιερόπλοιο AIDAblu.

    Τον περασμένο μήνα στο λιμάνι της Κέρκυρας έφτασαν 28 κρουαζιερόπλοια μεταφέροντας συνολικά 43.000 επισκέπτες, αυξάνοντας έτσι κάθε πρόβλεψη για τη φετινή χρονιά και ανεβάζοντας την επισκεψιμότητα στα ύψη.

    Για τον μήνα Μάιο αναμένεται να προσεγγίσουν το λιμάνι της Κέρκυρας, 54 κρουαζιερόπλοια, ενώ φέτος, υπολογίζεται ότι θα δέσουν στο λιμάνι 408 κρουαζιερόπλοια με περισσότερους από 630.000 επιβάτες.

    [06] Γιάννης Ανδριανός στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Να μην αναζητούν συνενόχους

    «Να μην αναζητούν συνενόχους», λέει ο βουλευτής της ΝΔ και αναπληρωτής τομεάρχης Παιδείας, Γιάννης Ανδριανός, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενόψει της ψήφισης της συμφωνίας με τους δανειστές. Ο βουλευτής της ΝΔ μιλά για τέταρτο μνημόνιο το οποίο μεταξύ άλλων φέρνει περικοπές ενός μισθού για τους μισθωτούς και δύο συντάξεων για τους συνταξιούχους.

    Παράλληλα επισημαίνει ότι τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν αν το πλεόνασμα φτάσει το 5,5%, ποσοστό που - λέει - «ούτε οι πιο φανατικοί οπαδοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν τολμούν να ξεστομίσουν ως πρόβλεψη».

    «Και ελπίζω ο κ. Τσακαλώτος να τηρήσει την υπόσχεσή του για μείωση του ΦΠΑ στα αγροεφόδια γιατί δίνει υποσχέσεις χωρίς να τηρεί καμία», είπε επιπλέον για τον υπουργό Οικονομικών ενώ δεν παρέλειψε να επαναλάβει το αίτημα της ΝΔ για εκλογές.

    Σε ότι αφορά τα θέματα παιδείας και την κατάργηση των Πανελληνίων Εξετάσεων που προανήγγειλε η κυβέρνηση, τονίζει ότι «χρειάζεται σχέδιο και στρατηγική και όχι πρόχειρες επικοινωνιακού χαρακτήρα εξαγγελίες».

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης στον Νίκο Αρμένη

    Κύριε Ανδριανέ, σε λίγες ημέρες θα έρθει η συμφωνία με τους δανειστές μας προς ψήφιση στη Βουλή. Είναι η συμφωνία που η Νέα Δημοκρατία ζητούσε επίμονα να κλείσει, αλλά τώρα λέει ότι δεν θα την ψηφίσει. Δεν είναι αντιφατικό αυτό;

    Εμείς προειδοποιήσαμε εγκαίρως και υπεύθυνα, σε όλους τους τόνους ότι δεν πρέπει να επαναληφθεί το φιάσκο του 2015. Τονίσαμε ότι οι καθυστερήσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης, όσο κι αν η κυβέρνηση προσπάθησε να τις παρουσιάσει ως τεκμήριο δήθεν "σκληρής διαπραγμάτευσης", θα αποβούν εις βάρος της Ελλάδας, καθώς φέρνουν ολοένα και μεγαλύτερες επιβαρύνσεις στις πλάτες των Ελλήνων και ιδιαίτερα των πιο αδυνάτων καθώς και των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας.

    Η προειδοποίησή μας αυτή δυστυχώς επιβεβαιώθηκε πλήρως. Οι νέες επιβαρύνσεις που φέρνει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μ' αυτό το τέταρτο Μνημόνιο ισοδυναμούν με περικοπή μέχρι και ενός μισθού για τους μισθωτούς και μέχρι δύο συντάξεων για τους συνταξιούχους. Δρομολογούν μάλιστα νέες αυξήσεις στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, και νέες μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια των ενστόλων. Τα πολύ ψηλότερα από τις αρχικές απαιτήσεις των δανειστών πρωτογενή πλεονάσματα στα οποία δεσμεύτηκαν, εγκλωβίζουν τη χώρα για τα επόμενα χρόνια και υπονομεύουν την προσπάθεια για ανάκαμψη. Αντί για παροχές 12 δισ., όπως υπόσχονταν προεκλογικά, επέβαλαν νέα μέτρα ύψους 12,5 δισ., μια απόκλιση που ξεπερνά τα 24 δισ. ευρώ - χωρίς να μετράμε καν τα δεκάδες δισεκατομμύρια που κόστισε στην Ελλάδα και τους Έλληνες η "περήφανη διαπραγμάτευση" του 2015.

    Οι συνέπειες λοιπόν της πολιτικής που επιμένει να ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση είναι δική της αποκλειστική ευθύνη και φέρουν αποκλειστικά τη δική της υπογραφή. Να μην αναζητούν συνενόχους.

    Το κόμμα σας λέει ότι δεν θα ψηφίσει ούτε τα αντίμετρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα έκανε λόγο για ψευτοαντίμετρα. Κακώς δηλαδή πιστεύετε ότι η κυβέρνηση πέτυχε αυτή η συμφωνία να περιλαμβάνει και ελαφρύνσεις;

    Αυτό που πέτυχε - εντός εισαγωγικών, γιατί μόνο επίτευγμα δεν είναι - η κυβέρνηση είναι να φέρει με το τρίτο και τέταρτο μνημόνιο 8,5 φορές περισσότερα μέτρα απ' ό,τι προέβλεπε το μέηλ Χαρδούβελη και 4 φορές περισσότερα μέτρα απ' όσα ζητούσε το ΔΝΤ το 2014 από την κυβέρνηση Σαμαρά.

    Κι αυτή την αλήθεια, η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να τη σκεπάσει με τον μανδύα των αντίμετρων. Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν τα αντίμετρα αυτά, σύμφωνα με όσα έχει υπογράψει η κυβέρνηση, θα ισχύσουν μόνο κατά το ποσοστό που η Ελλάδα θα υπερβεί τον στόχο του 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος. Για να εφαρμοστούν μάλιστα στο σύνολό τους, το πλεόνασμα θα πρέπει να φτάσει το 5,5%, ποσοστό που ούτε οι πιο φανατικοί οπαδοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν τολμούν να ξεστομίσουν ως πρόβλεψη.

    Εμείς τους λέμε το εξής απλό: αν πιστεύουν ότι με την πολιτική που εφαρμόζουν η οικονομία θα υπερβεί τον στόχο του φετινού πλεονάσματος, ας λάβουν από τώρα τα συγκεκριμένα μέτρα που τους προτείνουμε για να ανακουφίσουν τις ελληνικές οικογένειες από τις συνέπειες της δικής τους πολιτικής: Μείωση του ΕΝΦΙΑ στο 20% και μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια στο 13% από το 24% όπου τον έχουν φτάσει - γιατί θυμίζω ότι και τα αγροεφόδια και την εστίαση την είχαμε στο 13%, γιατί πιστεύουμε, και έχει αποδειχθεί και εμπειρικά, ότι η στοχευμένη μείωση φορολογικών συντελεστών ενισχύει την πραγματική οικονομία. Ιδού λοιπόν πεδίο δόξης λαμπρό. Και ελπίζω ο κ. Τσακαλώτος να τηρήσει την υπόσχεσή του για μείωση του Φ.Π.Α στα αγροεφόδια, γιατί δίνει υποσχέσεις χωρίς να τηρεί καμία.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας λέει επίσης ότι δεν τον δεσμεύουν τα μέτρα, αλλά μόνο οι στόχοι. Δηλαδή, επί της ουσίας μιλάει και εκείνος για επαναδιαπραγμάτευση. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν αναιρεί από μόνο του τη θέση που διατυπώνει επίσης σαφώς ότι το κράτος έχει συνέχεια;

    Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να πετύχει μια κυβέρνηση έναν δημοσιονομικό στόχο. Από τη μια μεριά, είναι ο δρόμος που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση: η υπερφορολόγηση μέχρι στραγγαλισμού, η ολοένα και μεγαλύτερη επιβάρυνση των πολιτών και των επιχειρήσεων, η ιδιότυπη στάση πληρωμών. Είναι ο δρόμος των ημίμετρων και του μαγειρέματος, που ούτε αποκαθιστά την αξιοπιστία της οικονομίας ούτε δίνει προοπτικές ανάπτυξης και αύξησης της απασχόλησης.

    Από την άλλη μεριά, είναι ο δρόμος που προτείνουμε εμείς: Η ενθάρρυνση των επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας, η περικοπή της σπατάλης που ακόμη υπάρχει, η αποκατάσταση της σταθερότητας που είναι η πρώτη προϋπόθεση για την επιστροφή στην ανάπτυξη. Εμείς είμαστε σίγουροι, και τη βεβαιότητά μας αυτή ενισχύει τόσο η οικονομική επιστήμη, όσο και η παγκόσμια εμπειρία, ότι αυτός ο δρόμος οδηγεί στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων με το λιγότερο κόστος στην κοινωνία, και το σημαντικότερο, οδηγεί και την πατρίδα μας επιτέλους στην έξοδο από την κρίση, στην ανάταξη και την προκοπή.

    Ήδη πάνω από ένα χρόνο ζητάτε εκλογές. Ωστόσο, η θητεία της κυβέρνησης τελειώνει το Σεπτέμβριο του 2019. Τεράστιος πολιτικός χρόνος δηλαδή και ο πρωθυπουργός με κάθε ευκαιρία διαβεβαιώνει ότι θα εξαντλήσει την τετραετία. Σε μια τέτοια περίπτωση θα βρεθείτε στη θέση τρία χρόνια να ζητάτε εκλογές. Μήπως πρόκειται για λάθος στη στρατηγική σας;

    Το αίτημά μας για εκλογές βασίζεται στο αδιαμφισβήτητο πλέον για τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων γεγονός ότι κάθε μέρα που η σημερινή κυβέρνηση παραμένει στην εξουσία το κόστος της παραμονής της είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από το κόστος των εκλογών για την αντικατάστασή της. Δεν πρόκειται συνεπώς για βραχυπρόθεσμη μικροκομματική τακτική. Η σημερινή Κυβέρνηση ωραιοποιεί με επικοινωνιακά τερτίπια την κατάσταση όπως τελευταία με ??το μηδενικό δημοσιονομικό αποτύπωμα'' αλλά στην ουσία γονατίζει την πραγματική οικονομία και την κοινωνία.

    Σχεδόν σε όλα διαφωνείτε με την κυβέρνηση. Μα είναι τόσο δύσκολο να βρείτε ένα κοινό πεδίο συνεννόησης, κάτι που όλοι εκτιμούν ότι θα διευκόλυνε την προσπάθεια που κάνει η χώρα να βγει από την κρίση;

    Εμάς η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Αυτά που λέμε σήμερα, τα λέγαμε και χθες και θα τα λέμε και αύριο. Η κυβέρνηση είναι που βρίσκεται εγκλωβισμένη στις αντιφάσεις, τις ιδεοληψίες και τις παλινωδίες της. Η κυβέρνηση είναι που άλλα λέει κι άλλα κάνει, που κινείται χωρίς έρμα και κατεύθυνση, που βάζει τον τόπο σε νέες περιπέτειες και φορτώνει με νέα αχρείαστα κι ασήκωτα βάρη τις πλάτες των πολιτών.

    Σε κάθε περίπτωση, οι άξονες του δικού μας προγράμματος για την έξοδο από την κρίση, την επούλωση των πληγών που δημιούργησε στην κοινωνία και την επιστροφή στην ανάπτυξη και την προκοπή είναι κατατεθειμένοι και σαφείς. Και πιστεύω ότι, δεδομένης της ιδεολογικής κατεύθυνσης και της πολιτικής πρακτικής της σημερινής κυβέρνησης, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της οικονομίας και των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που πρέπει να εφαρμοστούν σε κάθε πτυχή της δημόσιας ζωής, δεν υπάρχει δυστυχώς περιθώριο συνεννόησης. Πολύ περισσότερο μάλιστα, όταν στη προσπάθειά της να εκτρέψει το δημόσιο διάλογο από τις συνέπειες της πολιτικής που εφαρμόζει, η Κυβέρνηση καταφεύγει στα επικίνδυνα παιχνίδια με τους θεσμούς, στον λαϊκισμό και το διχασμό, στην δημιουργία αποδιοπομπαίων τράγων και, εσχάτως, στην προσπάθεια για το στήσιμο μιας νέας διαπλοκής και ενός κομματικού κράτους.

    Στα θέματα του τομέα Παιδείας τώρα. Ακούσαμε τον πρωθυπουργό να εξαγγέλλει μια σειρά από αλλαγές με πιο σημαντική ίσως από όλες την κατάργηση των πανελληνίων εξετάσεων. Πώς βλέπετε στη Νέα Δημοκρατία την πρωτοβουλία της κυβέρνησης;

    Όπως ακριβώς τη βλέπει και η συντριπτική πλειονότητα της εκπαιδευτικής κοινότητας - των καθηγητών, των μαθητών και των οικογενειών τους: ως μια απέλπιδα προσπάθεια αποπροσανατολισμού της συζήτησης από τις βαριές συνέπειες του τέταρτου μνημονίου που φορτώνει η κυβέρνηση στις πλάτες των Ελλήνων, ως ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο. Και καλύτερη απόδειξη γι' αυτό είναι το γεγονός ότι ο ίδιος ο αρμόδιος υπουργός Παιδείας δηλώνει άγνοια ως προς το σύστημα που υποτίθεται ότι θα αντικαταστήσει τις πανελλήνιες.

    Εμείς είμαστε ξεκάθαροι: Κανείς δεν δικαιούται να παίζει με την αγωνία των νέων ανθρώπων. Η παιδεία είναι ένα κατ' εξοχήν εθνικό θέμα, χρειάζεται σχέδιο και στρατηγική και όχι πρόχειρες επικοινωνιακού χαρακτήρα εξαγγελίες.

    Σαφώς και χρειάζεται να δούμε σοβαρά το πώς θα αποκαταστήσουμε το ρόλο του Λυκείου που σήμερα έχει εξελιχθεί σε εξεταστικό κέντρο, φορτώνοντας με άγχος τους μαθητές και με αβάσταχτο οικονομικό κόστος τις οικογένειες. Όπως πρέπει να δούμε σοβαρά τους συγκεκριμένους τρόπους με τους οποίους θα αναβαθμίσουμε πραγματικά το σύνολο του εκπαιδευτικού μας συστήματος, στηρίζοντας τους εκπαιδευτικούς, συνδέοντας ουσιαστικά την εκπαίδευση με την απασχόληση, ενισχύοντας την αυτονομία και την άμιλλα, δίνοντας στα παιδιά μας τα εργαλεία που χρειάζονται ώστε να μπορούν να κάνουν πράξη τα όνειρά τους στο σημερινό ανταγωνιστικό κόσμο. Για να τα πετύχουμε όμως όλα αυτά χρειάζεται συγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο, που απουσιάζει πλήρως από τη σημερινή κυβέρνηση.

    Εμείς, στον τομέα Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας εργαζόμαστε σκληρά ώστε οι προγραμματικές μας προτάσεις να γίνονται κάθε μέρα και πιο συγκεκριμένες, να εμπλουτίζονται διαρκώς μέσα από τη διαβούλευση με την εκπαιδευτική κοινότητα, και να είμαστε έτοιμοι την επομένη των εκλογών να εφαρμόσουμε το τολμηρό σχέδιο για την απελευθέρωση και την ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης που χρειάζεται η πατρίδα μας.

    Είναι σημαντικό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει την παιδεία στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων μας, και στην κατεύθυνση αυτή σύντομα το πρόγραμμά μας για την παιδεία θα παρουσιαστεί στις λεπτομέρειές του για να τεθεί εγκαίρως στην κρίση των πολιτών.

    [07] «Σταματήστε να κάνετε δίαιτα, για να αδυνατίσετε» λέει στο «Πρακτορείο Fm» ο σύμβουλος ψυχολογίας της διατροφής Στράτος Λάσπας

    Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε για να χάσουμε κιλά είναι να σταματήσουμε να κάνουμε δίαιτα, λέει στο «Πρακτορείο Fm» και στην εκπομπή «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ», ο σύμβουλος ψυχολογίας της διατροφής Στράτος Λάσπας, ο οποίος παρουσιάζει πρόσφατη μεγάλη μελέτη, που έγινε στη Μεγάλη Βρετανία, για τη σχέση του στρες με την αύξηση του σωματικού βάρους.

    Αναφέρει ότι οι δίαιτες έχουν συνδεθεί με την πιθανότητα αύξησης του σωματικού βάρους, ενώ εξηγώντας τον μηχανισμό της πάχυνσης, μας λέει ότι ουσιαστικά παίρνουμε βάρος, επειδή ενεργοποιούνται κατά λάθος αμυντικοί μηχανισμοί που φτιάχτηκαν όταν ο άνθρωπος ζούσε σε πρωτόγονη κατάσταση και χρησίμευαν στην επιβίωσή του.

    Όπως εξηγεί ο κ. Λάσπας όταν υπάρχει στρες, οτιδήποτε και να τρώμε, μας επιβαρύνει, ενώ αν τρώμε χαλαρά, με απόλαυση και χωρίς τύψεις, ο μεταβολισμός μας αυξάνεται. Επισημαίνει μάλιστα ότι μόνο ένας στους εκατό καταφέρνει να διατηρηθεί στα κιλά που έχασε, κι αυτό οφείλεται συνήθως στην κακή ψυχολογική κατάσταση, που οδηγεί σε επανάκτηση του χαμένου βάρους.

    Και νέα μελέτη συσχετίζει το στρες με την παχυσαρκία

    Αν και το στρες πλέον «πάει με όλα», τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν οι φωνές της επιστημονικής κοινότητας, που το συσχετίζουν και με την πρόσληψη βάρους. Το πρόβλημα, λέει ο κ. Λάσπας, εντοπίζεται στο γεγονός ότι δεν μπορούμε με κάποιον τρόπο να αντιμετωπίσουμε την κρίση παχυσαρκίας, που υπάρχει στις αναπτυγμένες χώρες. Μάλιστα, επικαλείται πρόσφατη έρευνα που έγινε στη Μ. Βρετανία από το 2012 έως το 2016, σε 2.500 άνδρες και γυναίκες άνω των 50 ετών και δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο στο επιστημονικό περιοδικό «Obesity». «Η έρευνα έγινε για λογαριασμό του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Cancer Research UK, ο οποίος χρηματοδοτεί έρευνες βάσει κληροδοτημάτων και δωρεών που λαμβάνει. Η έρευνα επιβεβαίωσε ότι όσο πιο υψηλά επίπεδα κορτιζόλης υπάρχουν στον οργανισμό, τόσο αυξημένη είναι η πιθανότητα για παχυσαρκία, αλλά και αυξημένη περιφέρεια μέσης. Επίσης, η παρουσία υψηλών επιπέδων κορτιζόλης φάνηκε ότι συνδέεται με τη μακροχρόνια δυσκολία αντιμετώπισης της παχυσαρκίας. Από τη μελέτη εξαιρέθηκαν κάποιοι παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη διακύμανση του βάρους όπως ηλικία, εθνικότητα, φύλο, κάπνισμα, διαβήτης, κοινωνικοοικονομική κατάσταση».

    Οι τύψεις για το φαγητό επιβραδύνουν τον μεταβολισμό

    Σύμφωνα με τον κ. Λάσπα η κορτιζόλη, που ουσιαστικά είναι η ορμόνη του στρες, ως μηχανισμός άμυνας του σώματος ενεργοποιείται από τις συνθήκες ζωής, και με τον τρόπο αυτόν το σώμα αντιδρά προσπαθώντας να αμυνθεί, αντιδρά όμως και αμύνεται απέναντι σε απειλές όπως η αναζήτηση τροφής, στέγης, ζεστασιάς που υπήρχαν όταν εμφανίστηκε ο άνθρωπος, αλλά όχι πια. «Δηλαδή ουσιαστικά παχαίνουμε επειδή ενεργοποιούνται κατά λάθος αμυντικοί μηχανισμοί που φιάχτηκαν για να επιβιώνουμε σε κατάσταση πιο πρωτόγονη. Όταν υπάρχει στρες, οτιδήποτε και να τρώμε, μας επιβαρύνει, ενώ αν τρώμε χαλαρά και με απόλαυση, ο μεταβολισμός μας αυξάνεται, όπως και η απορροφησιμότητα των τροφών». Και το ερώτημα που γεννάται φυσικά, εύλογο: Αν φάμε μία τούρτα χαλαρά και απολαυστικά, δεν θα παχύνουμε; «Δεν είναι ότι δεν θα παχύνουμε αν φάμε πχ 1.500 θερμίδες μέσα σε τρεις μπουκιές. Απλά θα κάψουμε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των θερμίδων όταν τις φάμε χωρίς τύψεις, από ό,τι όταν τις φάμε γεμάτοι στρες και ψέγοντας τον εαυτό μας για αυτό».

    «Μην καλύπτετε συναισθηματικά κενά μέσω του φαγητού»

    Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει κάποιος για να χάσει κιλά είναι να σταματήσει να κάνει δίαιτα, λέει ο κ. Λάσπας, επισημαίνοντας ότι οι δίαιτες έχουν συνδεθεί με πιθανότητα αύξησης της παχυσαρκίας. «Το δεύτερο πράγμα που πρέπει να κάνει είναι να αρχίσει να ακούει τα σήματα του σώματός του. Πότε πεινάει και πότε δεν πεινάει. Όποτε πεινάει να τρώει, όποτε δεν πεινάει, καλό είναι να ψάχνει γιατί θέλει να τρώει.

    Όταν δεν πεινάμε, αλλά έχουμε τη διάθεση για φαγητό, σημαίνει ότι προσπαθούμε να αναπληρώσουμε κάτι σε σχέση με το φαγητό. Είναι καλό αν θέλουμε να χάσουμε κιλά, να αρχίσουμε να αισθανόμαστε πότε είμαστε γεμάτοι, και να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματά μας, χωρίς να χρησιμοποιούμε το φαγητό. Αυτό χρειάζεται από τη μία πλευρά κάποιες απλές καθημερινές συνήθειες και από την άλλη μία εσωτερική διεργασία, δηλαδή το πώς αντιμετωπίζουμε καταστάσεις του περιβάλλοντος και πώς αφήνουμε αυτές να μας φέρουν σε κατάσταση στρες. Επίσης σημαντικό κομμάτι είναι να συμφιλιωθούμε με το φαγητό και να βγάλουμε τις ταμπέλες από αυτό. Δηλαδή να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχει καλό ή κακό φαγητό, δεν υπάρχει τροφή μόνο για πρωινό, ή μόνο για μεσημεριανό».

    Μόνο 1 στους 100 που κάνει δίαιτα καταφέρνει να κρατήσει τα κιλά

    Μόνο 1 στους 100 που κάνει δίαιτα καταφέρνει να κρατήσει τα κιλά, τονίζει ο κ. Λάσπας και αποδίδει το γεγονός αυτό σε καθαρά ψυχολογικούς λόγους- βασικό παράγοντα για το χάσιμο βάρους. «Σε αυτό το κομμάτι το πρώτο και βασικότερο που κάνω με τους ανθρώπους που παρακολουθώ, είναι ότι ξαναμαθαίνουμε να τρώμε. Δηλαδή πρώτον και βασικότερο όταν τρώμε είμαστε καθιστοί στο τραπέζι, δεν κάνουμε άλλες δουλειές ταυτόχρονα, δεν είμαστε μπροστά στον υπολογιστή, δεν τρώμε όρθιοι στα γρήγορα, έχουμε πάρει τις αναπνοές μας για να έχει αιματωθεί σωστά το πεμπτικό σύστημα, τρώμε αργά, απολαυστικά, προσπαθούμε να καταλάβουμε τη γεύση, δημιουργούμε ευχάριστο περιβάλλον και παίρνουμε τον χρόνο μας.

    Αφού λοιπόν εμπεδώσουμε όλα αυτά, στη συνέχεια προχωράμε και στα ενδότερα της ψυχής, του τύπου πού βρίσκομαι εγώ στη ζωή μου, πού βρίσκω την ευχαρίστηση, πού βρίσκω τις ώρες για να φάω, τι σκέψεις κάνω, τι αισθάνομαι όταν σκέφτομαι το φαγητό, δηλαδή σκέφτομαι πόσο παχαίνει ή αν είναι καλό για την υγεία μου και πόσο μου αρέσει ή όχι. Είναι ένας συνδυασμός πολλών παραγόντων που έχουν σκοπό να εξυγιάνουν τη σχέση με το σώμα μας, την εικόνα μας και την τροφή μας».

  • Την εκπομπή 104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ επιμελείται και παρουσιάζει η Τάνια Μαντουβάλου

    [08] Τουρκία: Δεκαεπτά νεκροί και δεκατρείς τραυματίες από εκτροπή τουριστικού λεωφορείου

    Δεκαεπτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και 13 τραυματίστηκαν όταν λεωφορείο που μετέφερε τουρίστες ανατράπηκε κοντά στην πόλη Μαρμαρίδα που βρίσκεται στη νοτιοδυτική τουριστική περιοχή της Τουρκίας, σύμφωνα με τον τοπικό κυβερνήτη.Τηλεοπτικά πλάνα δείχνουν ένα κίτρινο λεωφορείο στην άκρη του δρόμου, ενώ στο σημείο υπάρχουν ασθενοφόρα.

    Το λεωφορείο είχε ξεκινήσει από τη Σμύρνη, σύμφωνα με τηλεοπτικές δηλώσεις του κυβερνήτη της περιοχής.

    [09] Στο πλευρό του Μακρόν η Μέρκελ

    Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγέλα Μέρκελ δήλωσε ότι θα πράξει οτιδήποτε περνάει από χέρι της, προκειμένου να βοηθήσει την Γαλλία, μετά την προεδρική εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν.

    Παράλληλα, τόνισε ότι η Γερμανία και η Γαλλία θα συνεργαστούν προκειμένου να ενδυναμώσουν την ΕΕ.

    [10] Μεγάλη κυβερνοεπίθεση πλήττει εταιρείες, νοσοκομεία, σχολεία σε όλον τον κόσμο

    Μια παγκόσμια κυβερνοεπίθεση με χρήση εργαλείων που πιστεύεται ότι αναπτύχθηκαν από την αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) μόλυνε δεκάδες χιλιάδες ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε σχεδόν 100 χώρες, προκαλώντας μεγάλα προβλήματα στο βρετανικό σύστημα υγείας και την παγκόσμια εταιρεία ταχυμεταφορών FedEx. Κυβερνοεκβιαστές ξεγέλασαν χρήστες τους οποίους έκαναν να ανοίξουν μολυσμένα από ιό συνημμένα σε email που έμοιαζαν να περιέχουν τιμολόγια, προσφορές απασχόλησης, προειδοποιήσεις ασφαλείας και άλλους θεμιτούς φακέλους.

    Ο ιός, του τύπου ransomware, κρυπτογράφησε δεδομένα στους υπολογιστές και ζητούσε από τους χρήστες να πληρώσουν από 300 έως 600 δολάρια ως λύτρα για να αποκτήσουν και πάλι πρόσβαση στα δεδομένα τους. Ειδικοί στην κυβερνοασφάλεια είπαν πως παρατήρησαν ορισμένα από τα θύματα να πληρώνουν μέσω του ψηφιακού νομίσματος bitcoin, αν και δεν γνωρίζουν ποιο ήταν το ποσοστό των χρηστών που υποχώρησε στους εκβιαστές.

    Ερευνητές του κατασκευαστή προγραμμάτων προστασίας Avast δήλωσαν πως παρατήρησαν 75.000 μολύνσεις σε 99 χώρες, με την Ρωσία, την Ουκρανία και την Ταϊβάν να είναι οι κορυφαίοι στόχοι της επίθεσης. Ασιατικές χώρες δεν ανέφεραν σήμερα σημαντικές παραβιάσεις, όμως αξιωματούχοι στην περιοχή προχωρούν σε ελέγχους και η πλήρης έκταση της ζημιάς μπορεί να μην γίνει γνωστή για κάποιον καιρό. Το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα μετέδωσε πως επλήγησαν μερικά δευτεροβάθμια σχολεία και πανεπιστήμια, χωρίς να διευκρινίζει πόσα και χωρίς να τα κατονομάζει.

    Οι επιθέσεις που προκάλεσαν τη μεγαλύτερη αναστάτωση αναφέρθηκαν στη Βρετανία, όπου νοσοκομεία και κλινικές αναγκάσθηκαν να παραπέμπουν αλλού ασθενείς αφού έχασαν χθες την πρόσβαση στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές τους. Η εταιρεία διεθνών ταχυμεταφορών FedEx Corp ανακοίνωσε πως μερικοί υπολογιστές της μολύνθηκαν επίσης. «Προχωρούμε σε μέτρα για την αποκατάσταση της λειτουργίας τους το συντομότερο δυνατόν», αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

    Από την Αργεντινή μέχρι την Ισπανία

    Μόνο ένας μικρός αριθμός οργανισμών με έδρα τις ΗΠΑ επλήγη επειδή οι χάκερ φάνηκε πως άρχισαν την εκστρατεία τους βάζοντας στόχο οργανισμους στην Ευρώπη, δήλωσε ο Βικράμ Τακούρ, διευθυντής ερευνών στον κατασκευαστή λογισμικών ασφαλείας Symantec. Μέχρι να στρέψουν την προσοχή τους στις ΗΠΑ, φίλτρα spam είχαν εντοπίσει τη νέα απειλή και επισήμαιναν ως κακόβουλα τα email με τον ιό ransomware, πρόσθεσε ο Τακούρ. Το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ πως γνωρίζει τις αναφορές για τον ransomware, μοιράζεται πληροφορίες με εγχώριους και ξένους εταίρους και είναι έτοιμο να παράσχει τεχνική υποστήριξη.

    Η εταιρεία τηλεπικοινωνιών Telefonica ήταν μεταξύ των κύριων στόχων στην Ισπανία, αν και ανακοίνωσε πως η επίθεση περιορίσθηκε σε μερικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές σ' ένα εσωτερικό δίκτυο και δεν επηρέασε πελάτες ή υπηρεσίες. Οι Portugal Telecom και Telefonica Argentina ανακοίνωσαν επίσης πως έγιναν αμφότερες στόχοι. Ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας ταυτοποίησαν τον ransomware ως μια νέα εκδοχή του «WannaCry» που έχει την ικανότητα να διαδίδεται αυτομάτως σε εκτεταμένα δίκτυα εκμεταλλευόμενος έναν γνωστό σφάλμα στο λειτουργικό σύστημα των Windows της Microsoft.

    Οι χάκερ, οι οποίοι δεν έχουν εμφανιστεί για να αναλάβουν την ευθύνη για την επίθεση, είναι πιθανό να εκμεταλλεύθηκαν ένα κομμάτι από τον κώδικα της NS A γνωστό ως «Eternal Blue» που αποκαλύφθηκε τον περασμένο μήνα από μια ομάδα γνωστή ως Shadow Brokers, είπαν ερευνητές σε αρκετές ιδιωτικές εταιρείες κυβερνοασφάλειας. «Είναι μία από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες επιθέσεις ransomware που έχει δει ποτέ η κοινότητα του κυβερνοχώρου», δήλωσε ο Ριτς Μπέρτζερ, διευθυντής ερευνών απειλών στη Splunk, μία από τις εταιρείες που συνέδεσαν τον WannaCry με την NSA. Οι Shadow Brokers αποκάλυψαν το Eternal Blue στο πλαίσιο μιας σειράς εργαλείων χάκινγκ που είπαν πως ανήκουν στην αμερικανική μυστική υπηρεσία.

    Η βρετανική κυβέρνηση δεν γνωρίζει ακόμη ποιος βρίσκεται πίσω από την κυβερνοεπίθεση

    Η βρετανική κυβέρνηση δεν γνωρίζει ακόμη ποιος βρίσκεται πίσω από τη χθεσινή παγκόσμια κυβερνοεπίθεση που προκάλεσε αναστάτωση στο βρετανικό σύστημα υγείας, δήλωσε σήμερα η υπουργός Έσωτερικών Άμπερ Ραντ.«Δεν είμαστε σε θέση να σας πούμε ποιος βρίσκεται πίσω από την επίθεση. Η δουλειά συνεχίζεται», δήλωσε στον ραδιοσταθμό του BBC.

    Η υπουργός πρόσθεσε πως το βρετανικό Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας εργάζεται μαζί με την υπηρεσία υγείας της χώρας για να εξασφαλίσει ότι η επίθεση θα τεθεί υπό έλεγχο και θα περιοριστεί, ενώ η εθνική εγκληματολογική υπηρεσία συνεργάζεται μαζί τους για να βρει από πού προήλθε η επίθεση .Η Ραντ δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν γνωρίζει αν η επίθεση κατευθύνεται από κάποια ξένη κυβέρνηση.

    Η Renault επλήγη από το κύμα των διεθνών κυβερνοεπιθέσεων,

    Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault επλήγη από το κύμα των ταυτόχρονων κυβερνοεπιθέσεων που σημειώθηκε χθες Παρασκευή εναντίον δεκάδων χωρών, έγινε σήμερα γνωστό από τη διεύθυνση της εταιρείας. «Πληγήκαμε», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος της εταιρείας, διευκρινίζοντας πως η Renault αναλύει την κατάσταση. «Από χθες το βράδυ έχουμε προχωρήσει σε μια δράση. Κάνουμε τα απαραίτητα για να αντιμετωπίσουμε αυτή την επίθεση», διευκρινίσθηκε από την ίδια πηγή.Πρόκειται για την πρώτη επιχείρηση ή θεσμό της Γαλλίας που ανακοινώνει ότι επλήγη από τις επιθέσεις αυτές.

    Διαβάστε επίσης:Κοινό μέτωπο ενάντια στις κυβερνοεπιθέσεις από τις χώρες της G7

    [11] Στη γερμανική συμμετοχή απονεμήθηκε ο Χρυσός Λέων της Μπιενάλε της Βενετίας

    Τα βραβεία της κριτικής επιτροπής της 57ης Μπιενάλε Εικαστικών της Βενετίας ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρός της Μανουέλ Μπόρχα, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου με την επίσημη έναρξη της έκθεσης για το κοινό. Ο Χρυσός Λέων για την καλλίτερη εθνική εκπροσώπηση απονεμήθηκε στο γερμανικό περίπτερο και στην Άνε Ίμχοφ, ενώ η εύφημος μνεία στη βραζιλιάνα Σίντσια Μαρσέλ.

    Σύμφωνα με την επιτροπή η Ίμχοφ κατορθώνει με τη «δυναμική και αγχωτικού χαρακτήρα περφόρμανς της να δημιουργήσει έντονα συναισθήματα κι ερωτηματικά στον θεατή», ενώ οι αρχιτεκτονικές προτάσεις που εγείρει το έργο της, δίνουν μία σαφή απάντηση για την όποια διερώτηση σχετικά με τη φύση των «αντικειμένων, των εικόνων, των σωμάτων και των ήχων».

    Η ίδια «αινιγματική κι εκτός ισορροπίας σχέση με τον χώρο» στο έργο της Μαρσέλ ώθησε και την επιτροπή να της δώσει την εύφημη μνεία.

    Ο Χρυσός Λέων για τον καλλίτερο καλλιτέχνη της έκθεσης Viva Arte Viva, που φιλοξενείται στον χώρο του Αρσενάλε κι επιμελείται από την καλλιτεχνική διευθύντρια της Μπιενάλε Κατρίν Μασέλ απονεμήθηκε στον Φραντς Έρχαρντ Βάλτερ από τη Γερμανία, ενώ το βραβείο για τον πιο ελπιδοφόρο καλλιτέχνη στον Χασάν Καν από την Αίγυπτο.

    Το σκεπτικό της επιτροπής για τη βράβευση του Βάλτερ ήταν ότι το έργο του συνταιριάζει με έξοχο τρόπο τα υλικά, τις μορφές, την υφή τους, αποτελεί συνάμα μία περφόρμανς κι ένα γλυπτό και εμπλέκει ενεργά και τον θεατή στη σύνθεσή του. Την ίδια σχέση που δημιουργείται με τον θεατή μέσα από τη φωνή, τον ήχο και τον ορίζοντα, εκτίμησε η επιτροπή για να βραβεύσει με την εύφημο μνεία και τον Καν.

    Επίσης η επιτροπή αποφάσισε να δώσει δύο ειδικές εύφημες μνείες στους εξής καλλιτέχνες, στον Αμερικανό Τσαρλς Άτλας και στον Κοσοβάρο Πέτριτ Χαλιλάι, ενώ το βραβείο για το σύνολο του έργου της, κατόπιν εισήγησης της Μασέλ απονεμήθηκε στην Καρολί Σνίμαν από τις ΗΠΑ.

    [12] Κοσμοσυρροή στην 14η Διεθνή Έκθεση βιβλίου της Θεσσαλονίκης

    «Όταν έφτασα στην Ισπανία, δεκαπέντε χρόνια πριν όλοι με αντιμετώπιζαν ως Ευρωπαίο... Όταν ξεκίνησα να γράφω για το εθνικιστικό ζήτημα μου έλεγαν... "Γύρνα στη χώρα σου... Κάθε μέρα που περνά γίνομαι και πιο... αλλοδαπός. Παλιότερα, στην πλούσια Ευρώπη έλεγαν πως... θέλουμε να αναμείξουμε τους ανθρώπους, κι όλοι να είναι μέρη αυτού του πρότζεκτ. Τώρα, όλοι μπαίνουν στο... οχυρό των πολιτικών τους κομμάτων, της μικρής τους πόλης, της αρχαίας δικής τους ιστορίας. Το μέρος που νοιώθουν ότι ανήκουν γίνεται καθημερινά όλο και πιο μικρό.... Η Ευρώπη, η Ισπανία, η Καταλονία, το πολιτικό κόμμα που αντιμάχεται άλλο κόμμα... Η εικόνα για τον εαυτό μας γίνεται όλο και πιο στενή και έτσι η "απειλή" απ τον ..."ξένο" μεγαλώνει. Όταν αρχίζεις να φοβάσαι τους "άλλους" στρέφεσαι και εναντίον του ίδιου σου του εαυτού.. Η Ευρώπη μικραίνει... είναι πια μια ...κλειστή γειτονιά του κόσμου. Για να επιλύσει τα δικά της προβλήματα, πρέπει να δει -αναγκαστικά- και τους άλλους...».

    Διπλά νότιος (με καταγωγή απ τη νότια Αμερική - τη Λίμα του Περού- ζει τα τελευταία 17 χρόνια στη Βαρκελώνη), ο 42χρονος πολυβραβευμένος συγγραφέας Σαντιάγο Ρονκαλιόλο , έριξε τις δικές του «Καρφίτσες στην άμμο» (ο τίτλος του τελευταίου του μυθιστορήματος), «κερδίζοντας τις ..εντυπώσεις».

    Στη συζήτηση για την πρόσληψη του Νότου από τον Βορρά που «άνοιξε» η ρήση του Γερούν Ντάισελμπλουμ («Δεν μπορείτε να ξοδεύετε όλα τα λεφτά σε ποτά και γυναίκες και μετά να ζητάτε βοήθεια)- Μια συνομιλία του Πασκάλ Μπρικνέρ και του Σαντιάγο Ρονκαλιόλο με τον συγγραφέα Μιχάλη Μοδινό, για την πρόσληψη του Νότου από τον Βορρά?», όπως προαναγγελλόταν η εκδήλωση που συντόνισε η δημοσιογράφος Μικέλα Χαρτουλάρη, οι επίδοξοι ακροατές που συγκεντρώθηκαν στο περίπτερο «Νότος» ήταν ... εκατοντάδες. Ως έκφραση «ευρωπαϊκών στερεοτύπων ή άνοιγμα δρόμου για το πολιτικό διακύβευμα η περίφημη ρήση του Ντάισελμπλουμ αποδείχτηκε ο πλέον... «εμπορικός» τίτλος για την απόλυτα... sold out εκδήλωση- συζήτηση στην 14η Διεθνή Έκθεση βιβλίου της Θεσσαλονίκης.

    Δυσοίωνος για το κοινό μέλλον της Ευρώπης ο Σαντιάγο Ρονκαλιόλο, μίλησε για το φαινόμενο του ιδεολογικού χάους την έλλειψη προγράμματος που κάνει τους ψηφοφόρους της να... εγκαταλείπουν τα πολυδιασπασμένα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα για να μεταφερθούν στην? Μαρί Λεπέν, ενώ τόνισε πως «θα είναι δύσκολο πλέον να έχουμε την Ευρώπη ξανά σε κοινό πρότζεκτ. Εκτός αν τα κοινωνικοδημοκτρατικά κόμματα ξεκαθαρίσουν τι πρέπει να κάνουν?»

    Αντίθετα, ο 69χρονος πλέον Γάλλος, Πασκάλ Μπρυκνέρ - γνωστός απ τα πολυσυζητημένα -επαναστατικά «Μαύρα φεγγάρια του έρωτα» της δεκαετίας του ΄90- εμφανίστηκε μάλλον ψύχραιμος και συντηρητικότερος απ την εικόνα που είχαν γι αυτόν οι Έλληνες αναγνώστες του που άρχισαν να ...αποχωρούν μετά τις πρώτες τοποθετήσεις του... (η εκδήλωση τέλειωσε με τους μισούς ακροατές απ΄ όσους όταν άρχισε).

    «Ας μην κάνουμε πολύ σύνθετη την έννοια του νότου. Εφευρέθηκε από τους ...Βόρειους κι είχε την έννοια μιας ελευθεριότητας, μιας υπέρβασης από την πουριτανική προτεσταντική ιδεολογία. Στον νότο, επιστρέφει κανείς στις ρίζες του πολιτισμού και απολαμβάνει χαρές που μόνο με τον γάμο θα μπορούσε να έχει... Στη Γαλλία -που ...ανήκει στη Δύση, στην Ανατολή , στο Βορρά και στο Νότο, ο Νότος είναι έννοια ταυτισμένη με τα καλοκαίρια, τον ήλιο και τους συνταξιούχους. Μέχρι την εκλογή του νέου μας προέδρου Εμανουέλ Μακρόν η Ευρώπη ήταν γεμάτη από αντιευρωπαϊκά κινήματα. Υπάρχει πλέον μια μετατόπιση. Η κατάρρευση της Ευρώπης θα είναι ο θρίαμβος των μικρών οντοτήτων... Η Ευρώπη στρέφεται στον εθνικισμό όχι γιατί οι άνθρωποι είναι κακοί αλλά γιατί έχουν την αίσθηση ότι δεν αποφασίζουν αυτοί για το πεπρωμένο τους. Στην Ελλάδα και την Ιταλία υπάρχει ελάχιστος ρατσισμός σε σύγκριση με την Αγγλία ή τη Γαλλία. Οι Βρυξέλλες μπορεί να αποφασίζουν για το ποσοστό της σοκολάτας που πρέπει να καταναλώνει ο καθένας από μας οι σημαντικές αποφάσεις όμως λαμβάνονται από το Βερολίνο, το Παρίσι, την Αθήνα... Πρέπει να επαναδομήσουμε την Ευρώπη σε διαφορετική βάση... Με την εκλογή Μακρόν, υπάρχει μια ασημένια γραμμή σε κάθε γκρίζο σύννεφο. Πρέπει στο μέλλον να υπάρξει ένα πραγματικά πολιτικό σύνολο κι όχι μόνο η τεράστια γραφειοκρατία των Βρυξελλών... «έλεγε χαρακτηριστικά ο Μπρυκνέρ που ...βλέπει τη λύση να έρχεται από τη Βίβλο. «Στη Βίβλο υπάρχει το Ιωβηλαίο. Κάθε 50 χρόνια ελευθερώνονται οι σκλάβοι και ξεκινούμε απ την αρχή. Περιμένω τον έξυπνο ηγέτη που θα το επιχειρήσει...».

    Ψυχραιμότερος όλων ο Έλληνας συγγραφέας Μιχάλης Μοδινός επιχείρησε να αντιστρέψει το ερώτημα («γιατί η Ευρώπη δεν παρενέβη εγκαίρως;) αλλά και με διαπιστώσεις περί «οριζόντιων διαχωρισμών» -ακόμα και ενθο-εθνοτικών γεωγραφικών ανισοτήτων και αξόνων που τέμνουν εγκάρσια και κάθετα τις κοινωνίες μας.

    ... ο νότος του Νότου και το προσφυγικό ζήτημα

    Και μπορεί το ζήτημα που «άνοιξε» ο Γ. Ντάινσεμπλουμ, με το Βορρά και το Νότο (ειδικά για την Ελλάδα που βρίσκεται στο μεταίχμιο των δυο "κόσμων" για την Ανατολή και τη Δύση όπως υπαινίχθηκε ο Πασκάλ Μπρυκνέρ) να «έκλεισε» με την επίκληση της Βίβλου, ο ...Νότος του νότου όμως ,«γέννησε» το προσφυγικό ζήτημα. Και σ αυτό ο Ισπανός απ τη Λατινική Αμερική, ο Ρονκαλιόλο που ?«έχω δει τι σημαίνει στρατιωτικές επεμβάσεις» όπως έλεγε, υπήρξε σαφέστερος... Μίλησε για τις αντιφάσεις στην Ευρωπαική πολιτική που γέννησε η προσφυγική κρίση , για την ανικανότητα της Ευρώπης να παραγάγει κοινή πολιτική, να αντιμετωπίσει τη Ρωσία, τη Συρία, να ...σταματήσει τον πόλεμο. «Ο καλύτερος τρόπος να ...μην έρχονται πρόσφυγες είναι να ασκηθούν πιέσεις για σταματήσει ο πόλεμος. Η ανικανότητα όμως της Ευρώπης να παραγάγει κοινή πολιτική, καταδεικνύει το μέγεθος της αποτυχίας του ευρωπαϊκού πειράματος. Το ζήτημα είναι πως μπορούμε να συμβάλουμε στην επίλυση των κρίσεων με πολιτικές συμμαχίες... Η Ευρώπη μεταθέτει τα προβλήματα στους «άλλους», στους πρόσφυγες. Έτσι υπάρχει στρέβλωση και του καθρέφτη και του ειδώλου που η Ευρώπη βλέπει τον εαυτό της...».

    Ο Μπρυκνέρ μάλλον διαφώνησε... «Η Γαλλία έχει δυνατό στρατό. Βρεθήκαμε στην κεντρική Αφρική για να... αποφευχθεί μια νέα γενοκτονία όπως στη Ρουάντα» απάντησε σε ερώτηση απ το ακροατήριο ενώ για το προσφυγικό ζήτημα... είχε τις ενστάσεις του. «Μπορούν όλοι αυτοί οι μουσουλμάνοι με τις διαφορετικές κουλτούρες που προέρχονται από διαφορετικές παραδόσεις, έχουν διαφορετικό Θεό, να ενσωματωθούν στον δημοκρατικό μας κόσμο; Πρέπει πλέον να επαναπροσδιορίσουμε τη δική μας έννοια της κοσμικότητας. Το ζήτημα είναι τι είδους Ευρώπη θέλουμε. Θέλουμε έναν τόπο για να απολαύσουμε τις χαρές της ζωής, να οδηγούμε ωραία αυτοκίνητα, ή να δώσουμε χώρο στον υπόλοιπο κόσμο;».

    [13] «Δουλειά της λογοτεχνίας είναι να μάθει στους ανθρώπους να μην λένε ψέματα»

    Μπορεί κανείς να ζήσει ποιητικά κι αν ναι, με ποιον ακριβώς τρόπο; Ο Σαλίμ Μπασί (Salim Bachi), ο Γαλλοαλγερινός συγγραφέας που κατέκτησε το διεθνές αναγνωστικό κοινό με το μυθιστόρημά του «Η σιωπή του Μωάμεθ» (μετάφραση Νίκος Σταμπάκης, εκδόσεις Νεφέλη), είχε να δώσει μιαν εύλογη απάντηση στο διπλό αυτό ερώτημα με την ευκαιρία της συμμετοχής του στη 14η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης.

    Συζητώντας με τις πανεπιστημιακούς Τιτίκα Δημητρούλια και Ιφιγένεια Καμτσίδου, ο Μπασί είπε: «Ζω ποιητικά υπό την έννοια ότι έχω κατορθώσει να ξεφύγω από έναν σκληροτράχηλο ντετερμινισμό: τον ντετερμινισμό της ασφυκτικής πίεσης που ασκούν η πολιτική εξουσία και η θρησκεία στην Αλγερία. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αλγερία, μένοντας εκεί μέχρι την ηλικία των 25 ετών. Τα πρόσωπα της γενιάς μου υποχρεώθηκαν να υπομείνουν μια πολύ δύσκολη κοινωνία, αντιμετωπίζοντας κυριολεκτικά απάνθρωπες συνθήκες ζωής. Προσωπικά είχα τη τύχη να γίνω συγγραφέας και να απαλλαγώ από ένα τόσο καταπιεστικό περιβάλλον. Εκείνο πάντως που κάνουμε από γενιά σε γενιά, κι αυτό κυρίως θέλησα να δείξω με το μυθιστόρημά μου "Σκοτώστε τους όλους", είναι να δημιουργούμε απογοήτευση και να προκαλούμε διαψεύσεις, οδηγώντας τους νέους στην τρομοκρατία. Στο "Σκοτώστε τους όλους" υιοθέτησα ως αφηγητής την οπτική γωνία του τρομοκράτη, χωρίς, όμως, να οδηγηθώ σε μια λογοτεχνία που να δικαιολογεί και να υπερασπίζεται τη βία».

    Σε άλλο σημείο της συζήτησης, ο Μπασί υπογράμμισε πως βιβλία του έχουν πολιτική δυναμική, αλλά δεν αποτελούν πολιτικά δοκίμια: «Εκείνο που απασχολεί κατά βάση τη λογοτεχνία μου είναι το εσωτερικό της ύπαρξης και η σχέση με τον θάνατο. Με απασχολεί πολύ επίσης η σχέση με τον θεό ή μάλλον η μη σχέση μαζί του. Στην Αλγερία η διδασκαλία της θρησκείας στο σχολείο είναι εξαιρετικά βίαιη, φτάνει μέχρι την κατάρρευση και την κατάργηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Στην πατρίδα μου δεν μπορεί κανείς να δηλώσει ότι είναι άθεος. Δέκα χρόνια μετά την κήρυξη της αλγερινής ανεξαρτησίας το καθεστώς επέβαλε στα σχολεία να επιστρέψουν στην αραβική γλώσσα ενώ από την πρώτη στιγμή θέλησε να ελέγξει και να ρυθμίσει οτιδήποτε είχε να κάνει με τη θρησκευτική συνείδηση».

    Η θρησκεία δεν επηρεάζει μόνο την καθημερινή ζωή του πολίτη στην Αλγερία, μέσω της ποδηγέτησης της εκπαίδευσης από το Ισλάμ, αλλά του μεταδίδει και μια γενικότερα παραμορφωμένη εικόνα. «Δουλειά της λογοτεχνίας είναι» παρατήρησε ο Μπασί «να δείξει στον κόσμο την αλήθεια ή μάλλον να μάθει στους ανθρώπους να μη λένε ψέματα. Πρέπει η λογοτεχνία να γκρεμίσει με τη δύναμη υποβολής που διαθέτει όλα τα παλιά είδωλα. Γιατί τα είδωλα (παλαιότερα και νεώτερα) λειτουργούν ως εργαλεία στα χέρια της πολιτικής εξουσίας και της θρησκείας».

    Υπάρχει φιλελεύθερη εκδοχή του Ισλάμ; Ο Μπασί δεν το πιστεύει: «Δεν είναι δυνατόν να προσδοκά κανείς κάτι τέτοιο. Η θρησκεία οφείλει να συνιστά μιαν απολύτως προσωπική υπόθεση. Μια υπόθεση που να μην έχει κανέναν δεσμό ούτε με την πολιτική ούτε με τη δημόσια σφαίρα. Αλλά αυτό δεν πρόκειται ποτέ να το αποδεχθεί το Ισλάμ. Σε ό,τι με αφορά, δεν έχω εσχατολογικές προσδοκίες ούτε φαντάζομαι πως η ζωή συνεχίζεται σε έναν άλλο κόσμο. Το μοναδικό πράγμα στο οποίο πιστεύω είναι η λογοτεχνία».

    [14] Οδοιπορικό στα θρησκευτικά μνημεία της Μητρόπολης Νικοπόλεως και Πρεβέζης

    Με ξεναγό τον μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης Χρυσόστομο, το Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων μεταβαίνει στα θρησκευτικά μνημεία της περιοχής της Ηπείρου και κοινωνεί σε «σπουδαία μνημεία, σιωπηλές μαρτυρίες ενδόξου παρελθόντος», όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο μητροπολίτης Χρυσόστομος.

    Ειδικότερα, επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «Η Μητρόπολή μας έχει ευλογηθεί από το Θεό να έχει πολλά και σπουδαία μνημεία, σιωπηλές μαρτυρίες ενδόξου παρελθόντος. Όλη η Ήπειρος είναι τόπος ευλογημένος με θαυμαστή φύση, πανύψηλα βουνά, μεγάλα ποτάμια, λίμνες και ακρογιάλια απερίγραπτης ομορφιάς, έχει να επιδείξει ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων και εξικνείται ως τις μέρες μας. Απόδειξη αυτής της ιστορίας είναι τα περίφημα μνημεία της από διαφορετικές εποχές. Αρκετά από αυτά διατηρήθηκαν, συντηρήθηκαν και διασώθηκαν από χρόνια. Άλλα περιμένουν να έρθει η ώρα για να τα φροντίσουν εκείνοι που γνωρίζουν ότι τα μνημεία του τόπου μας είναι η ανεκτίμητη κληρονομιά μας, αυτή που οφείλουμε να σεβόμαστε και να διατηρούμε».

    Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι «Τα ιστορικά μνημεία του τόπου μας είναι άμεσα συνδεδεμένα με την ιδιοπροσωπία μας. Κουβαλούν κολλημένη επάνω στις πέτρες τους τα χνώτα των προγόνων μας. Διατηρούν έντονα τα ίχνη της πίστης, του πολιτισμού και της παράδοσης της φυλής μας, στοιχεία μοναδικά και αναγνωρισμένα παγκοσμίως, τα οποία ορισμένοι νεόκοποι ιστορικοί παραθεωρούν από μία δήθεν ??προοδευτική?? αντιμετώπιση της ιστορίας. Αποτελούν εξάλλου αδιάψευστη μαρτυρία των δικαίων μας στα χώματα τούτα».

    Και το οδοιπορικό στα ιστορικά μνημεία αρχίζει?

    Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου Ζαλόγγου

    Η εύρεση της εικόνας του Ταξιάρχη Μιχαήλ στην κορυφή του Ζαλόγγου (876 μ.) τον 8ο αι. οδήγησε τον ευλαβή βοσκό Σάββα να γίνει ασκητής σε μια σπηλιά του βράχου και εν συνεχεία κτήτορας της πρώτης μονής των Ταξιαρχών. Τον 18ο αι. ιδρύθηκε το νέο μοναστήρι στη βάση του βράχου και κτίστηκε το Καθολικό του Αγίου Δημητρίου, μονόκλιτη βασιλική, στην οποία γύρω στο 1810 προστέθηκε τρούλος. Το 1816 ολοκληρώθηκε η αγιογράφηση του ναού. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1777 διέμεινε στο μοναστήρι για έναν μήνα ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός. Κατά την τουρκοκρατία, διέθετε 2.200 γρόσια τον χρόνο για τα σχολεία της περιοχής.

    Από τους ηγουμένους της μονής ξεχωρίζουν ο αρχιμανδρίτης Ιωσήφ Γκινάκας (1750), ο οποίος αγωνίστηκε δίπλα στον Λάμπρο Κατσώνη, συνελήφθη και οδηγήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όπου αρνήθηκε να αλλαξοπιστήσει και αποκεφαλίστηκε και ο αρχιμανδρίτης Ανανίας (1825-1840), ο οποίος εσφάγη, ημέρα Κυριακή, μετά τη Θεία Λειτουργία, από τους αγάδες της Λάμαρης, για να μπορέσουν να αρπάξουν τα κτήματα της Μονής.

    Η Μονή υπέστη πολλές καταστροφές από τους Τούρκους το 1824, το 1854 και κυρίως το 1897 κατά τον ελληνοτουρκικό πόλεμο. Το 1916, ανακαινίσθηκε και το 1962 μετετράπη σε γυναικείο μοναστήρι. Η αδελφότητα της Μονής σήμερα αποτελείται από 12 μοναχές με ηγουμένη τη Γερόντισσα Φεβρωνία. Κάθε Παρασκευή παραμένει κλειστή για τους προσκυνητές.

    Ο βράχος του Ζαλόγγου είναι συνδεδεμένος με την αυτοθυσία των 300 Σουλιωτισσών, που μετά την κατάληψη του Σουλίου από τον Αλή, περικυκλωμένες από τους Τούρκους στην κορυφή του βράχου, προτίμησαν, αντί να καταλήξουν στα χαρέμια τους, να θυσιαστούν πέφτοντας με τα παιδιά τους.

    Ιερά Μονή Αγίας Πελαγίας

    Η Ι.Μ. Αγίας Πελαγίας της Παρθενομάρτυρος βρίσκεται σε μικρή απόσταση κάτω από το μικρό χωριό Καστροσυκιά. Είναι μοναστηράκι κτισμένο σε ελαιόφυτη πλαγιά που εκτείνεται από τις παρυφές του χωριού προς το Ιόνιο Πέλαγος, δίπλα στη νέα οδό Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας.

    Φαίνεται πως την ίδρυσαν, άγνωστο πότε, κάποιοι μοναχοί που ασκήτευαν σε σπηλιά η οποία υπάρχει και σήμερα 100 μέτρα πάνω από τη Μονή. Σύμφωνα με γραπτές πηγές, ήταν κάποτε πολύ μεγάλη και «αρχαιοτάτη Βυζαντινή». Ανακαινίστηκε πρώτη φορά το 1613. Η δεύτερη ανακαίνιση τοποθετείται στα 1795, για την οποία υπάρχει και σχετική πλίνθινη χρονολόγηση στο άνω μέρος της ανατολικής πλευράς του Ναού. Είναι κτισμένη πάνω στα ερείπια ενός σημαντικού ρωμαϊκού κτίσματος-επαύλεως τοποθετημένου χρονικά στον 1ο αι. μ.Χ., λείψανα του οποίου είναι εμφανή στον περίβολό της, ενώ πρόσφατα σε κελί της αποκαλύφθηκε ψηφιδωτό δάπεδο ρωμαϊκών χρόνων.

    Η Μονή είναι ανδρώα και λειτουργούσε μέχρι τις αρχές του 20ού αι. οπότε και διαλύθηκε. Επί της αρχιερατείας του μητροπολίτη Στυλιανού μετατράπηκε σε σχολή κοπτικής και ραπτικής για ορφανά κορίτσια. Με πρωτοβουλία του μακαριστού μητροπολίτη Μελετίου ανακαινίστηκε για τελευταία φορά το 2000 αποσπώντας το βραβείο «Europa Nostra» για υποδειγματική αναστήλωση.

    Το Καθολικό της είναι τετρακιόνιος μονόκλιτη βασιλική με τρούλο και πλάγιους χορούς, κτισμένη με υλικά που είχαν απομείνει από τη ρωμαϊκή έπαυλη. Δύο ανάγλυφοι ενετικοί λέοντες στεφανώνουν την κόγχη πάνω από την είσοδο. Στο εσωτερικό του ναού υπάρχουν 4 κίονες, ο ένας κορινθιακού ρυθμού? ανάγλυφο πέτρινο τέμπλο (1865), δυτικής επιδράσεως, με εντοιχισμένα τμήματα μαρμάρινων σαρκοφάγων? αγιογραφημένη κόγχη της Προσκομιδής, έργο του μοναχού Χρυσάνθου, ηγουμένου της Μονής (1850-1888).

    Η Μονή γιορτάζει στις 4 Μαΐου και είναι επισκέψιμη.

    Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Φανερωμένης Λεκατσά

    Η Ι.Μ. Αγίας Τριάδος Λεκατσά βρίσκεται στην καρδιά του ομώνυμου δάσους απέχοντας μόλις 4 χλμ. βορειοδυτικά από το χωριό Άνω Μυρσίνη. Ιδρύθηκε τον 8ο ή 9ο αι. Αφιερωμένη στο Γενέσιον της Θεοτόκου, αρχικά βρισκόταν στην κορυφή του βουνού, στη θέση Κόρτος ή «παλαιομονάστηρο», όπου σήμερα μόνο τα θεμέλια υπάρχουν. Δεν είναι γνωστό πότε και πώς καταστράφηκε. Η επωνυμία Λεκατσά μάλλον προέρχεται από το όνομα του κτήτορα της Μονής ή κάποιου ηγουμένου της καταγόμενου από την Ιθάκη ή τη Λευκάδα.

    Η σημερινή Μονή Αγίας Τριάδος Λεκατσά, κτισμένη στους πρόποδες της κορυφής του βουνού, οφείλει την ύπαρξή της στην παρουσία του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Το 1777 περνώντας από εκεί ο Άγιος Κοσμάς συνάντησε τον τότε περιβόητο ληστή καπετάν Σπύρο Ζέρβα. Ακούγοντας τη διδασκαλία του αγίου, ο ληστής μετανόησε. Δεχόμενος τη συγχώρηση από τον άγιο και μη αρκούμενος σε αυτήν, θέλοντας να κάμει κάτι περισσότερο για την ψυχή του, έκτισε εκεί το σημερινό μοναστήρι με την υπόδειξη και προτροπή του Αγίου Κοσμά.

    Από τις πολλές εμφανίσεις-φανερώσεις της Παναγίας καθιερώθηκε η ονομασία Φανερωμένη. Από τότε, η Μονή γιορτάζει Δευτέρα (φανέρωσης) του Αγίου Πνεύματος. Ήταν σε ακμή μέχρι και τις αρχές του 20ου αι., οπότε εγκαταλείπεται και σταδιακά ερημώνεται. Τελευταίος ηγούμενος αναφέρεται ο παπα-Σπύρος από το χωριό Μυρσίνη.

    Η Μονή είχε πολλά κτήματα σε ελιές, χωράφια, μύλους, ζωντανά, μελίσσια. Τα έσοδά της διανέμονταν στους πτωχούς και στα σχολεία της περιοχής.

    Κατά τις περιόδους 1998-2001 και 2010-2012, επί του μακαριστού μητροπολίτη Νικοπόλεως Μελετίου, η Μονή ανακαινίζεται, αναστηλώνεται και αναπαλαιώνεται πλήρως, αποσπώντας βραβείο της «Europa Nostra». Αποτελεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Σήμερα η Μονή λειτουργεί και είναι επισκέψιμη. Σημερινός ηγούμενος, ο αρχιμανδρίτης Αλκίσων Μιχαήλ.

    [15] Δ. Τζανακόπουλος: Στόχος της κυβέρνησης είναι να βγει στις αγορές αμέσως μετά τη συμφωνία

    «Στόχος της κυβέρνησης, σε κάθε περίπτωση, είναι να βγει στις αγορές αμέσως μετά τη συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση, και αν αυτή γίνει και με τη στήριξη της ΕKT, τόσο το καλύτερο», δηλώνει ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Κεφάλαιο».

    «H ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα βάλει τη σφραγίδα της ΕΚΤ στο αξιόχρεο της Ελλάδας. Επομένως έχει τεράστια σημασία γιατί όπως ξέρετε η αγορά είναι εμπιστοσύνη. Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης σε κάθε περίπτωση είναι να βγει στις αγορές αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Αν αυτό γίνει και με τη στήριξη της ΕΚΤ τόσο το καλύτερο», απαντά ο κ. Τζανακόπουλος σε ερώτηση αν θα προλάβει η Ελλάδα τη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 8 Ιουνίου για να μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και για τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης σημειώνει: «Το πλάνο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση περιλαμβάνει τη συνολική συμφωνία το συντομότερο δυνατόν, την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και σταδιακές εξόδους στις αγορές ώστε το καλοκαίρι του 2018 να είμαστε έτοιμοι να αναχρηματοδοτούμε το χρέος χωρίς προσφυγή στη στήριξη του επίσημου τομέα. Και όλα δείχνουν ότι σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε».

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζει ότι στο πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός έθεσε τις προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα, που είναι η μείωση της ανεργίας, η βελτίωση των συνθηκών εργασίας, η ανασυγκρότηση του νέου κοινωνικού κράτους και η ενίσχυση των επενδύσεων ώστε να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη με δεδομένη την θετική οικονομική συγκυρία που διαμορφώνεται.

    «Στο πλαίσιο αυτών των προτεραιοτήτων ο κ. Τσίπρας θα τεθεί επικεφαλής μιας task force για την προώθηση των μεγάλων επενδύσεων καθώς γνωρίζετε ότι κάτι τέτοιο απαιτεί τον απόλυτο συντονισμό των συναρμόδιων Υπουργείων και την τήρηση σαφών χρονοδιαγραμμάτων. Από την πλευρά μας λοιπόν ως ελληνική κυβέρνηση θα κάνουμε όσα προβλέπονται από τις συμφωνίες. Αυτό που μένει να αποδειχθεί είναι και αν οι επενδυτές θα τηρήσουν τις δικές τους υποχρεώσεις», επισημαίνει ο κ. Τζανακόπουλος.

    Σε ερώτηση αν υπάρχει κάποια δυσαρέσκεια του πρωθυπουργού με υπουργούς που έχουν τις εν λόγω αρμοδιότητες ο κ. Τζανακόπουλος απαντά «καμιά απολύτως» και προσθέτει: «Η απόφαση του πρωθυπουργού σχετίζεται με τη σημασία που αποδίδουμε στην ανάπτυξη και την προώθηση επενδύσεων και είναι μια απόφαση αναγκαία με δεδομένες τις χρόνιες παθογένειες του ελληνικού διοικητικού μηχανισμού. Δεν μπορούμε όμως να αναμένουμε την επίλυση των προβλημάτων και των στρεβλώσεων της ελληνικής διοίκησης για να κινητοποιηθούμε στην κατεύθυνση της επιτάχυνσης των επενδυτικών σχεδίων. Πρόκειται για δύο παράλληλες στοχεύσεις».

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δηλώνει σίγουρος πως η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή θα ψηφίσει τα μέτρα και τα αντίμετρα και σημειώνει: «Το νομοσχέδιο των προαπαιτουμένων που θα ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα είναι αποτέλεσμα μιας πολύ σκληρής και πολύμηνης διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς. Και γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι αρχικές απαιτήσεις του ΔΝΤ περιλάμβαναν επιπλέον μέτρα ύψους 4,5 δισ. ευρώ.

    Η ελληνική πλευρά έδωσε έναν πολύ μεγάλο και δύσκολο αγώνα αξιοποιώντας και διεθνείς συμμαχίες ώστε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που τελικά έχει μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο: Δηλαδή για όσα μέτρα επιβάρυνσης ψηφιστούν για την περίοδο 2019 -2020 θα έχουμε και τα αντίστοιχα μέτρα ελάφρυνσης. Και μπορεί να υπάρχει υποχώρηση δική μας ως προς το δημοσιονομικό μείγμα αλλά υπάρχει και μια μεγάλη υποχώρηση του ΔΝΤ ως προς τα λεγόμενα αντίμετρα αλλά και στα εργασιακά. Και είναι ακριβώς γι' αυτό τον λόγο που μιλάμε για ισορροπημένη συμφωνία αν και είναι δεδομένο ότι τα επιβαρυντικά μέτρα δεν θα αποτελούσαν σε καμία περίπτωση δική μας επιλογή αν δεν βρισκόμασταν υπό συνθήκες επιτροπείας και επιβολής. Σημειώστε επίσης ότι είναι η πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της κρίσης που η ολοκλήρωση της αξιολόγησης γίνεται χωρίς την επιβολή επιπλέον δημοσιονομικής προσαρμογής».

    Στην επιχειρηματολογία ότι τα αντίμετρα δεν αφορούν τους συνταξιούχους απαντά πως δεν είναι έτσι και υπογραμμίζει: «Βεβαίως και τους αφορούν. Όπως για παράδειγμα το επίδομα ενοικίου που θα δοθεί με εισοδηματικά κριτήρια σε 600.000 πολίτες μεταξύ των οποίων και οι συνταξιούχοι αλλά και η μείωση ή μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και άλλα».

    Ταυτόχρονα επισημαίνει πως αυτό που έχει μεγάλο ενδιαφέρον σε σχέση με τα αντίμετρα είναι «αν θα τα υπερψηφίσει η Νέα Δημοκρατία ή αν θα επιλέξει την ίδια αυτοκαταστροφική γραμμή που ακολούθησε το χειμώνα σε σχέση με την ενίσχυση ύψους 617 εκατ. ευρώ στους συνταξιούχους» και δηλώνει πως «μέσα στην καταστροφολογική εμμονή της η ΝΔ είμαι σχεδόν βέβαιος ότι θα υποπέσει στο ίδιο πολιτικό ατόπημα.

    Φαίνεται εξάλλου ότι περισσότερο ενδιαφέρεται για το επικοινωνιακό της αφήγημα παρά για την ίδια την κοινωνία. Το θέμα είναι ότι με τα αφηγήματα δεν κερδίζεται η εμπιστοσύνη των πολιτών αλλά αυτό η αξιωματική αντιπολίτευση δεν δείχνει να το κατανοεί. Είναι όμως δικό της πρόβλημα».

    Σε ερώτηση αν υπάρχουν χειροπιαστές αποδείξεις για επικείμενη ρύθμιση του ελληνικού χρέους ο κ. Τζανακόπουλος εμφανίζεται αισιόδοξος και επισημαίνει: «Γνωρίζετε πολύ καλά ότι το ΔΝΤ έχει θέσει ως όρο για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Διαφορετικά δεν θα συμμετέχει και επομένως δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστούν και τα μέτρα που απαίτησε. Όμως η διεθνής συνθήκη αυτήν τη στιγμή σχεδόν αποκλείει μια αρνητική εξέλιξη στο θέμα του χρέους. Η πορεία των ελληνικών ομολόγων τόσο του δεκαετούς όσο και του διετούς των τελευταίων ημερών το αποδεικνύει. Τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται αυτήν τη στιγμή σε χαμηλά κρίσης περίπου στο 5,5% και αναμένεται και περαιτέρω μείωση. Επίσης στην προχθεσινή έκδοση εντόκου του ελληνικού δημοσίου η συμμετοχή ξένων επενδυτών έφτασε το 26% και μάλιστα με μεγάλη διασπορά. Και όλα αυτά είναι δείγματα ότι οι διεθνείς αγορές έχουν σχεδόν προεξοφλήσει μια θετική εξέλιξη. Επομένως σας απαντώ ότι όλα δείχνουν πως οδεύουμε σε επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 13 May 2017 - 12:32:02 UTC