Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 17-05-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δ. Παπαδημούλης :Θετικές προοπτικές για τη χώρα, αδιέξοδο για τη ΝΔ
  • [02] Στρατηγικός εταίρος της Κίνας η Ελλάδα, είπε ο Κινέζος πρόεδρος
  • [03] Νικόλας Παπαδόπουλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:Η τουρκική προκλητικότητα είναι διαρκής και αμείωτη
  • [04] 1ο «Yale» Βούλας !
  • [05] Μεγάλη κυβερνοεπίθεση πλήττει εταιρείες, νοσοκομεία, σχολεία σε όλον τον κόσμο
  • [06] Κοινό μέτωπο ενάντια στις κυβερνοεπιθέσεις από τις χώρες της G7
  • [07] Λ. Κονιόρδου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Τα ίδια πανανθρώπινα διλήμματα που έθετε ο Αισχύλος ανιχνεύονται στο έργο του Γιώργου Δρίβα στη Μπιενάλε Βενετίας
  • [08] «Δουλειά της λογοτεχνίας είναι να μάθει στους ανθρώπους να μην λένε ψέματα»
  • [09] Δ.Μαραγκόπουλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Μια πολυδιάστατη πλατφόρμα στην καρδιά της Αθήνας
  • [10] Συνέντευξη του Έλληνα ορυκτολόγου- πετρολόγουΙωάννη Μπαζιώτη για τη συμμετοχή του σε αποστολή της NASA στην Ανταρκτική
  • [11] Θ.Θεοχαρόπουλος: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ φέρει την ευθύνη για τη διαπραγμάτευση?πανωλεθρία

  • [01] Δ. Παπαδημούλης :Θετικές προοπτικές για τη χώρα, αδιέξοδο για τη ΝΔ

    Τις θετικές προοπτικές για την Ελλάδα, υπογραμμίζει ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, μαζί όμως και το αδιέξοδο, όπως υποστηρίζει, της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Σε ανάρτησή του στο twitter, ο Δ. Παπαδημούλης σημειώνει: «Πυκνώνουν οι θετικές προοπτικές για τη χώρα και τον ελληνικό λαό. Στα ύψη το αδιέξοδο, το μένος και οι γκάφες της ΝΔ και κάποιων ΜΜΕ. Κλαυσίγελως!».

    [02] Στρατηγικός εταίρος της Κίνας η Ελλάδα, είπε ο Κινέζος πρόεδρος

    Στρατηγικό εταίρο χαρακτήρισε την Ελλάδα ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας ότι η συνεργασία των δύο χωρών ενισχύθηκε χάρη στον κ. Τσίπρα και τον κάλεσε να επισκέπτεται συχνότερα την Κίνα. Ο ρόλος της Ελλάδας είναι κομβικός στον διεθνή στίβο και η χώρα μας αποτελεί έναν από τους πλέον έμπιστους εταίρους της Κίνας, είπε ο Κινέζος Πρόεδρος ενώ διαπίστωσε ταύτιση απόψεων στα τρέχοντα θέματα.

    Η προτεραιότητα της Κίνας είναι η συνεργασία στους τομείς του εμπορίου, των τηλεπικοινωνιών και των υποδομών και υπάρχει ενδιαφέρον και για τα χρηματοπιστωτικά. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο λιμάνι του Πειραιά λέγοντας πως ο στόχος είναι να γίνει το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου, θα προσελκύσει νέες επενδύσεις από την Κίνα και θα αναπτυχθεί περαιτέρω. Η Κίνα επιδιώκει την εξισορρόπηση του εμπορικού ισοζυγίου και επιζητά αύξηση εισαγωγών από την Ελλάδα και ιδιαίτερα αγροτικών προϊόντων και τροφίμων υψηλής ποιότητας. Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος της Κίνας είπε ότι είναι πολύ δημοφιλή στη χώρα του τα προϊόντα της ελληνικής γης.

    Επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι βασικός εταίρος της Κίνας, ενδιαφέρεται για να διατηρηθεί η ΕΕ ευημερούσα, σταθερή και ανοιχτή και επιδιώκει την περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας με την ΕΕ. Τόνισε, επίσης, την ανάγκη να δοθεί ώθηση στην πολιτισμική σχέση ανάμεσα στους λαούς της Ελλάδας και της Κίνας που μοιράζονται την παράδοση σημαντικών αρχαίων πολιτισμών, ο ένας της Ανατολής και ο άλλος της Δύσης.

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αφού ευχαρίστησε τον Κινέζο Πρόεδρο για τη σταθερή στήριξη της χώρας του προς την Ελλάδα, αναφέρθηκε στη στρατηγική σημασία που έχει για την Ελλάδα η ενίσχυση της συνεργασίας με την Κίνα. Υπογράμμισε την ανάκαμψη που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία και στάθηκε στη θετική πορεία που διαγράφεται μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, λέγοντας ότι η Ελλάδα βλέπει πλέον καθαρά την έξοδο από την κρίση και παράλληλα προετοιμάζεται για να επιστρέψει στην κανονικότητα της χρηματοδότησης από τις αγορές.

    Επισήμανε ότι σε μια σειρά από τομείς, όπως οι υποδομές, οι τηλεπικοινωνίες, η ενέργεια, ο χρηματοπιστωτικός τομέας και το εμπόριο υπάρχουν πολλές επενδυτικές δυνατότητες και έδαφος για σημαντικές και επωφελείς για τις δύο χώρες συμφωνίες και τόνισε πως η επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά είναι υψηλής σημασίας και μοιραζόμαστε το στόχο να γίνει ο Πειραιάς το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Μεσογείου και παράλληλα ένα από τα μεγαλύτερα διεθνώς.

    Στάθηκε όπως άλλωστε και ο Κινέζος Πρόεδρος στο ζήτημα της αύξησης των ελληνικών εισαγωγών στην Κίνα και τόνισε παράλληλα την ανάγκη να αυξηθούν οι τουριστικές ροές από την Κίνα όχι μόνο για οικονομικούς λόγους αλλά και για λόγους που έχουν να κάνουν με το πολιτιστικό και ιστορικό φορτίο της Ελλάδας, το οποίο διαχρονικά συναντά παγκόσμιο ενδιαφέρον.

    Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στον ρόλο εγγυητή σταθερότητας και ασφάλειας που παίζει η Ελλάδα σε μια περιοχή με ιδιαίτερες προκλήσεις. Επισήμανε την πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική της χώρας που έγκειται τόσο στις πρωτοβουλίες γύρω από τη Σύνοδο του Νότου της ΕΕ όσο και από τις τριμερείς συνεργασίες με κύριο βάρος στην τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

    Κλείνοντας κάλεσε τον Πρόεδρο Σι να επισκεφθεί την Ελλάδα, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ότι το 2017 αποτελεί έτος πολιτιστικών ανταλλαγών Ελλάδας- Κίνας και παράλληλα η Κίνα αποτελεί την τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

    [03] Νικόλας Παπαδόπουλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:Η τουρκική προκλητικότητα είναι διαρκής και αμείωτη

    "Η τουρκική προκλητικότητα είναι διαρκής και αμείωτη. Και δεν αφορά μόνο την Κύπρο. Αφορά και την Ελλάδα αλλά και όλες τις γειτονικές χώρες της Τουρκίας" τονίζει στην αποκλειστική συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ και υποψήφιος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νικόλας Παπαδόπουλος, γιος του αείμνηστου Προέδρου της Κύπρου Τάσσου Παπαδόπουλου.

    "Η Άγκυρα επιχειρεί με την πολιτική των «κανονιοφόρων» και των απειλών να επιβάλει τους όρους και τις απαράδεκτες θέσεις της στο Κυπριακό και να δημιουργήσει κρίση στην περιοχή και γκρίζες ζώνες που θα εμποδίσουν την αξιοποίηση του φυσικού αερίου της κυπριακής ΑΟΖ από την Κυπριακή Δημοκρατία", αναφέρει ο κ Παπαδόπουλος που κατέρχεται ως κοινός υποψήφιος Πρόεδρος της πλειοψηφίας των κομμάτων του λεγόμενου "ενδιάμεσου χώρου" ( ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Κίνημα Αλληλεγγύη κ.α.) και προσθέτει:

    " Δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε στην εκτίμησή μας ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί λύση του Κυπριακού αλλά νομιμοποίηση των τετελεσμένων της εισβολής και διατήρηση εσαεί ρόλου στα τεκταινόμενα του Κυπριακού κράτους. Είναι γι αυτό το λόγο που διαφωνούμε έντονα όταν ακούμε να επαναλαμβάνονται από τις ηγεσίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, αλλά και τον ίδιο τον κ. Αναστασιάδη, το μύθευμα περί «θετικής ρητορικής» της Τουρκίας και το μύθευμα ότι η Τουρκία τάχατες «θέλει λύση και οι Ελληνοκύπριοι δεν θέλουν».

    Ασκεί σφοδρή κριτική στον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Άιντε και στηρίζει τους χειρισμούς του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά τονίζοντας χαρακτηριστικά:

    "Από την Πενταμερή της Γενεύης, είχαμε καταγγείλει τις μεθοδεύσεις του κ. Άιντε ο οποίος όχι μόνο παραβίασε τους όρους εντολής και αποστολής του, αλλά επιχείρησε να εγκλωβίσει την Ελλάδα και τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών σε μια διαδικασία τουρκικών προδιαγραφών. Το δεύτερο που θέλω να θυμίσω είναι ότι τότε, όταν εμείς επικρίναμε τον κ. Άιντε και στηρίζαμε τον κ. Κοτζιά, φιλοκυβερνητικές εφημερίδες στην Κύπρο και οι ηγεσίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, «φωτογράφιζαν» τον κ. Κοτζιά ως υπεύθυνο για το αδιέξοδο και έδιναν ουσιαστικά άλλοθι στον κ. Άιντε".

    Εκφράζει επίσης την ικανοποίησή του για την εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν και τονίζει ότι "μια ισχυρή Γαλλία σημαίνει μια ακόμα πιο ισχυρή και πιο ισορροπημένη Ευρώπη. Και ειδικά για την πατρίδα μας, η Γαλλία έχει ένα κρίσιμο ρόλο αφού ως Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ήταν και είναι πολύτιμος σύμμαχος".

    Ολόκληρη η συνέντευξη του προέδρου του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλου, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον Γιώργο Ψύλλια:

    Κύριε Πρόεδρε υπάρχει μια διάχυτη ανησυχία στην Ελλάδα -φαντάζομαι και στην Κύπρο -για τις κινήσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ και μάλιστα σε μία περίοδο που κάποιοι στη Λευκωσία ανέμεναν κινήσεις στο Κυπριακό εκ μέρους της Άγκυρας μετά το δημοψήφισμα. Αναμένετε επιδείνωση της κατάστασης όταν θα ξεκινήσουν οι έρευνες της Total στο οικόπεδο 6;

    Η τουρκική προκλητικότητα, δυστυχώς, είναι διαρκής και αμείωτη. Και δεν αφορά μόνο την Κύπρο. Αφορά και την Ελλάδα αλλά και όλες τις γειτονικές χώρες της Τουρκίας. Ειδικά σε σχέση με το Οικόπεδο 6, είναι γνωστή η πρόσφατη απειλητική επιστολή της Τουρκίας. Και αποτελεί μέρος της γενικότερης τακτικής της Τουρκίας η οποία επιχειρεί με την πολιτική των «κανονιοφόρων» και των απειλών να επιτύχει δύο στόχους: Πρώτον, να επιβάλει τους όρους και τις απαράδεκτες θέσεις της στο Κυπριακό και, δεύτερον, να δημιουργήσει κρίση στην περιοχή και γκρίζες ζώνες που θα εμποδίσουν την αξιοποίηση του φυσικού αερίου της κυπριακής ΑΟΖ από την Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτοί οι στόχοι είναι ενδεικτικοί της κακής πρόθεσης της Τουρκίας στην Κύπρο. Και δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε σε όλες τις εκτιμήσεις μας και ειδικά στην εκτίμηση ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί λύση του Κυπριακού αλλά νομιμοποίηση των τετελεσμένων της εισβολής και διατήρηση εσαεί ρόλου στα τεκταινόμενα του Κυπριακού κράτους. Είναι γι αυτό το λόγο που διαφωνούμε έντονα όταν ακούμε να επαναλαμβάνονται από τις ηγεσίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ,αλλά και τον ίδιο τον κ. Αναστασιάδη, το μύθευμα περί «θετικής ρητορικής» της Τουρκίας και το μύθευμα ότι η Τουρκία τάχατες «θέλει λύση και οι Ελληνοκύπριοι δεν θέλουν». Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την απομάκρυνσή μας από μια σωστή και λειτουργική λύση του Κυπριακού αλλά και την μεθοδική και σταδιακή αναβάθμιση του ψευδοκράτους, επιβάλλουν την πολιτική αλλαγή που η Κύπριοι πολίτες ζητούν, επιβάλλουν μια νέα διεκδικητική στρατηγική στο Κυπριακό που θα δίνει στην πατρίδα μας και το λαό μας αξιοπρέπεια, ελπίδα, προοπτική.

    Πόσο κινδυνεύει κ. Πρόεδρε το πρόγραμμα των γεωτρήσεων και ποιος πιστεύετε ότι θα είναι ο ρόλος του διεθνούς παράγοντα και βέβαια των χωρών που έχουν εμπλακεί με τις εταιρίες τους;

    Σύμφωνα με τις δημόσιες δηλώσεις αλλά και τις διαβεβαιώσεις του κ. Αναστασιάδη, του κυβερνητικού Εκπροσώπου και του υπουργού Εξωτερικών, το πρόγραμμα των γεωτρήσεων θα προχωρήσει κανονικά. Και προς αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση έχει τη στήριξή μας, όπως και όλων των πολιτικών δυνάμεων της Κύπρου. Πρέπει να είμαστε σαφείς: Η αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων της κυπριακής ΑΟΖ από την Κυπριακή Δημοκρατία, είναι ένα αναφαίρετο, κυριαρχικό δικαίωμά της. Και αυτό το δικαίωμα πρέπει να γίνεται σεβαστό στην πράξη από όλους, είτε αναφερόμαστε σε χώρες, είτε αναφερόμαστε σε εταιρείες οι οποίες έχουν υπογράψει και συγκεκριμένες συμφωνίες με την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Έχετε επικρίνει τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τις μεθοδεύσεις του. Τι ρόλο παίζει ο κ. Άιντε;

    Το πρώτο που θέλω να θυμίσω και να σημειώσω είναι ότι εμείς επικρίναμε τον απαράδεκτο ρόλο του κ. Άιντε εδώ και μήνες. Από την Πενταμερή της Γενεύης, όπως θα θυμάστε, είχαμε καταγγείλει τις μεθοδεύσεις του κ. Άιντε ο οποίος όχι μόνο παραβίασε τους όρους εντολής και αποστολής του, αλλά επιχείρησε να εγκλωβίσει την Ελλάδα και τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών σε μια διαδικασία τουρκικών προδιαγραφών. Το δεύτερο που θέλω να θυμίσω είναι ότι τότε, όταν εμείς επικρίναμε τον κ. Άιντε και στηρίζαμε τον κ. Κοτζιά, φιλοκυβερνητικές εφημερίδες στην Κύπρο και οι ηγεσίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, «φωτογράφιζαν» τον κ. Κοτζιά ως υπεύθυνο για το αδιέξοδο και έδιναν ουσιαστικά άλλοθι στον κ. Άιντε. Αυτά τα σημειώνω, όχι για να αποκομίσω έπαινο δικαίωσης αλλά για να αναδείξω ακριβώς ότι είναι αυτές οι συμπεριφορές που ενεθάρρυναν τον κ. Άιντε να φτάσει στο σημείο που έφτασε. Η πολιτική του «καλού παιδιού έναντι της Τουρκίας» πλαισιώθηκε τα τελευταία χρόνια από την πολιτική του «καλού παιδιού έναντι του κ. Άιντε». Αποτέλεσμα, ο κ. Άιντε να προσπαθεί συνεχώς να κόψει και να ράψει τη διαδικασία στα μέτρα της Τουρκίας και η δικιά μας πλευρά να παρακολουθεί σιωπηρή. Πλέον, η νεότερη μεθόδευση είναι ο ορατός κίνδυνος ο κ. Άιντε να υποβάλει προτάσεις ? άλλοι τις ονομάζουν «ιδέες» άλλοι τις ονομάζουν «γεφυρωτικές προτάσεις» ? που όμως θα είναι προτάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Εάν δηλαδή γίνει δεκτός ένας τέτοιος ρόλος του κ. Άιντε, η πλευρά μας πολύ πιθανόν να βρεθεί στη θέση να απορρίψει προτάσεις των Ηνωμένων Εθνών, με ότι αυτό συνεπάγεται. Άρα, δεν είναι λόγω αμφισβήτησης στον κ. Άιντε που κινδυνεύουμε με επίρριψη ευθυνών. Αντίθετα. Είναι λόγω ανοχής στον κ. Άιντε που κινδυνεύουμε. Και είναι γι αυτό το λόγο που επιμένουμε ότι ο κ. Αναστασιάδης οφείλει να ξεκαθαρίσει με σαφήνεια ότι δεν πρόκειται να δεχτεί αλλαγή του ρόλου και της αποστολής του κ. Άιντε.

    Κατηγορηθήκατε ότι ήσασταν αρνητικός στην εξεύρεση λύσης "γιατί αν λυθεί το Κυπριακό δεν θα έχετε λόγο ύπαρξης"

    Αυτή η ύβρις, διότι περί ύβρεως πρόκειται, ότι τάχατες δεν θέλουμε λύση, είναι προσβλητική, απαράδεκτη και ανάξια σχολιασμού. Και είναι μέρος του μυθεύματος ότι οι Ελληνοκύπριοι τάχατες «δεν θέλουν λύση ενώ η Τουρκία θέλει». Λοιπόν, να το ξεκαθαρίσουμε: ΟΛΟΙ οι Ελληνοκύπριοι θέλουμε λύση. Αλλά θέλουμε σωστή λύση. Λύση που να εξασφαλίζει την πλήρη αποχώρηση του τουρκικού στρατού, την πλήρη κατάργηση των εγγυήσεων, τη συνέχιση και μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον πλήρη και έμπρακτο σεβασμό όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των νομίμων πολιτών, περιλαμβανομένου ασφαλώς και του δικαιώματος ιδιοκτησίας. Λύση που θα εξασφαλίζει δηλαδή ότι στην Κύπρο θα έχουμε ένα ανεξάρτητο ευρωπαϊκό κράτος και όχι ένα προτεκτοράτο της Τουρκίας με Ευρωπαίους πολίτες β? κατηγορίας. Δυστυχώς, με την πολιτική Αναστασιάδη απομακρυνόμαστε από μια σωστή λύση. Το θέμα επομένως δεν είναι ότι εγώ ή οι άλλες πολιτικές δυνάμεις που με στηρίζουν δικαιωθήκαμε. Το θέμα είναι ότι το Κυπριακό παραμένει άλυτο. Κι όσο παραμένει άλυτο, δεν υπάρχει δικαίωση.

    Ποιά θα είναι η επόμενη ημέρα στο Κυπριακό αν εκλεγείτε Πρόεδρος;

    Εφαρμογή μιας νέας στρατηγικής. Στρατηγικής που θα δίνει στους ελληνοκύπριους αξιοπρέπεια και ελπίδα για το μέλλον, που θα είναι αποτέλεσμα συλλογικότητας και συνεργασίας όλων των πολιτικών δυνάμεων που συμφωνούν ότι η πολιτική Αναστασιάδη απέτυχε. Ήδη, μια πρώτη βάση για αυτή τη νέα στρατηγική είναι το έγγραφο που κατέθεσα τον περασμένο Φεβρουάριο στο Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο περιέχει συγκεκριμένες προτάσεις που ασφαλώς θα εμπλουτιστούν με τη συνεργασία και των άλλων δυνάμεων. Επιγραμματικά, αυτή η νέα στρατηγική θα βασίζεται στις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και στα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και θα έχει στόχο την επίτευξη μιας σωστής, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης που θα διασφαλίζει τη συνέχιση και μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον έμπρακτο σεβασμό όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όλων των βασικών ελευθεριών των πολιτών, την απόλυτη εφαρμογή του Ευρωπαϊκού κεκτημένου, την πλήρη αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και των εποίκων και την πλήρη κατάργηση των εγγυήσεων.

    Πως σχολιάζετε την εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν;

    Χωρίς την παραμικρή διάθεση σύγκρισης ή παραλληλισμού, αφού μιλάμε για διαφορετικές χώρες, διαφορετικά μεγέθη και διαφορετικά πολιτικά δεδομένα, οφείλω να πω ότι χάρηκα πολύ για την εκλογή Μακρόν. Είναι ένας νέος άνθρωπος, με προσήλωση στην Ευρώπη και στην προοπτική της και ευελπιστώ να ικανοποιήσει τις προσδοκίες των εκατομμυρίων Γάλλων που τον ψήφισαν. Οι Γάλλοι και οι Γαλλίδες θα κρίνουν και κανείς άλλος. Όμως, δεν πρέπει να αγνοούμε ότι μια ισχυρή Γαλλία σημαίνει μια ακόμα πιο ισχυρή και πιο ισορροπημένη Ευρώπη. Και ειδικά για την πατρίδα μας, η Γαλλία έχει ένα κρίσιμο ρόλο αφού ως Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ήταν και είναι πολύτιμος σύμμαχος, που πολλές φορές στάθηκε - μαζί με τη Ρωσία και την Κίνα - ως αντίβαρο σε διαφορετικούς σχεδιασμούς του διδύμου ΗΠΑ-Βρετανίας. Όμως, επιτρέψτε μου να προσθέσω κάτι ακόμα που κατά την άποψη μου έχει ιδιαίτερη σημασία σε σχέση με την εκλογή του Μακρόν: και αυτό είναι το γεγονός ότι ο Μακρόν επικοινώνησε με επιτυχία απευθείας με τους πολίτες και τα έβαλε με το δικομματικό κατεστημένο της Γαλλίας. Αυτό έχει τη σημασία του και αποτελεί ένα καλό παράδειγμα για όλους.

    Λένε κάποιοι ότι βιαστήκατε να διεκδικήσετε το ύπατο αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Βιαστήκατε;

    Στην πολιτική δεν υπάρχει χρονόμετρο. Οφείλουμε όλοι να δρούμε με βάση τις αρχές και τις θέσεις μας, αξιολογώντας τα πολιτικά δεδομένα στο παρόν, με στόχο ένα καλύτερο μέλλον για την πατρίδα μας και τα παιδιά μας.

    Ποιο μήνυμα στέλνετε στο φίλο σας Γιώργο Λιλλήκα που επιμένει, από ότι φαίνεται, στην δική του υποψηφιότητα;

    Προς όλους τους φίλους πολιτικούς αρχηγούς και προς όλα τα κόμματα του κεντρώου χώρου αλλά και προς όλους τους Κύπριους και τις Κύπριες στέλνουμε ένα ειλικρινές και απλό μήνυμα: ήρθε η ώρα για την πολιτική αλλαγή. Ήρθε η ώρα για ανατροπή όσων μας οδήγησαν στα αδιέξοδα στα οποία βρίσκεται σήμερα η ημικατεχόμενη πατρίδα μας. Ήρθε η ώρα ο κεντρώος χώρος να κερδίσει τις Προεδρικές Εκλογές. Σε αυτή την κοινή προσπάθεια που αρχίσαμε το Δημοκρατικό Κόμμα, η ΕΔΕΚ και η Αλληλεγγύη υπάρχει χώρος για όλους. Η κοινωνία θέλει να μας δει ενωμένους να δίνουμε αυτή τη μάχη, ενωμένους να δίνουμε στο λαό μας αξιοπρέπεια, ελπίδα και προοπτική. Κάθε ψήφος που δεν οδηγεί σε αυτή την κατεύθυνση είναι χαμένη ψήφος.

    [04] 1ο «Yale» Βούλας !

    Δώδεκα κορίτσια ανέβασαν την Ελλάδα ψηλά, στη 2η θέση του κόσμου! Μια ντουζίνα κοριτσόπουλα που... καρδιοχτυπούν για την πορτοκαλί μπάλα οδήγησαν το 1ο Λύκειο Βούλας στον τελικό του Παγκόσμιου Σχολικού Πρωταθλήματος μπάσκετ. «Η σπουδαία αυτή διάκριση είναι ένα φως ελπίδας για τον αθλητισμό, τη νεολαία και το ελληνικό δημόσιο σχολείο της χώρας μας,» δήλωσε ο γυμναστής τους, Γιάννης Παπαϊωάννου, στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ - ΜΠΕ) και το Πρακτορείο Sport. «Σαφώς πιο ανταγωνιστικό και υψηλό το επίπεδο από το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα νεανίδων» καταθέτουν την εμπειρία τους από αυτή την «επταήμερη εκδρομή» προς το ασημένιο μετάλλιο (!) η αρχηγός και μέλος της καλύτερης πεντάδας Ιβάνα Ράτσα και η combo guard Ιωάννα Χατζηβασιλείου.

    Γυμναστής στο 1ο ΓΕΝ Λύκειο Βούλας εδώ και 27 χρόνια, ο Γιάννης Παπαϊώαννου, είχε σημαντική συμβολή στη δημιουργία αυτής της ομάδας που έγραψε ιστορία. Εξάλλου, τίποτα δεν γίνεται τυχαία παρά μόνο με πλάνο, οργάνωση, συντονισμό και συνεργασία. «Το 2014-15 ήρθαν στο σχολείο οι Τσιχλάκη και Αναστασοπούλου γιατί είχαν πάρει μεταγραφή στον Πρωτέα Βούλας. Έλεγα για πλάκα στα κορίτσια ?Πάμε για το Παγκόσμιο?. Τερματίσαμε τότε στην 8η θέση στο Πανελλήνιο Σχολικό Πρωτάθλημα. Μαζί με τρεις μπαμπάδες, τους Μαγγίνα, Χατζηβασιλείου και Μυλωνάκη αρχίσαμε να συζητάμε πως θα μπορούσε το σχολείο μας να δημιουργήσει μία ανταγωνιστική ομάδα που θα διεκδικήσει μία υψηλή θέση στο Παγκόσμιο. Μαζί με τις τρεις αυτές αθλήτριες, την επόμενη χρονιά (2015-16) ήρθε από τη Θεσσαλονίκη (ΠΑΟΚ) και η νυν αρχηγός Ιβάνα Ράτσα. Χωρίς να έχουμε ούτε μία αλλαγή, με πεντάδα ουσιαστικά, λόγω σοβαρών τραυματισμών και πολλών ατυχιών, τερματίσαμε στην 3η θέση, στο Πανελλήνιο. Και φτάσαμε στη φετινή σεζόν (2016-17) που η ομάδα δυνάμωσε με τρία ακόμη κορίτσια, τα οποία προστέθηκαν στην 1η Λυκείου,» εξηγεί ο γυμναστής των κοριτσιών.

    Πως προκρίθηκε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα το 1ο ΓΕΛ Βούλας; Στο φάιναλ φορ του Πανελληνίου Σχολικού Πρωταθλήματος στην Κύπρο φέτος, απέκλεισε το 5ο ΓΕΛ Περιστερίου με 65-49 στον ημιτελικό για να κατακτήσει την πρώτη θέση επικρατώντας με 52-48 του ιδιωτικού Κολλεγίου του Ελληνικού. Έτσι, «σφράγισε» το εισιτήριο για το Πόρετς της Κροατίας. Και το πιο όμορφο ταξίδι θα άρχιζε στις 30 Απριλίου! Η μοναδική ήττα, στον Δ΄ όμιλο, για τις Ελληνίδες σημειώθηκε στην πρεμιέρα (41-28) από την ισχυρή Φινλανδία. «Η ήττα αυτής μας έκανε να σκεφτούμε λίγο παραπάνω, ότι δεν είναι αστείο το Παγκόσμιο, να σοβαρευτούμε,» θυμάται η Ιβάνα Ράτσα, κόρη του νυν Ομοσπονδιακού προπονητή της ΠΓΔΜ, Ντράγκαν. «Ξέραμε ότι είναι μια πάρα πολύ καλή ομάδα η Φινλανδία και πως δεν θα έπαιζε καθοριστικό ρόλο αυτή η ήττα. Βάλαμε μυαλό και φέραμε το επιθυμητό αποτέλεσμα εν συνεχεία,» τονίζει από την πλευρά της η Ιωάννα Χατζηβασιλείου.

    Ο Γιάννης Παπαϊωάννου εξήγησε: «Στην αρχή δεν μας ήξερε και δεν μας υπολόγιζε κανείς στο Παγκόσμιο. Και μέρα με την ημέρα, με τις νίκες αρχίσαμε να... ξεπροβάλλουμε. Ανασκουμποθήκαμε μετά την ήττα από τη Φινλανδία και έγινε κάτι μαγικό: Τα κορίτσια ενώθηκαν σαν μια ατσάλινη γροθιά και με έναν απερίγραπτο ψυχισμό ξεπερνούσαν τον έναν αντίπαλο μετά τον άλλον και δεν κοίταζαν πλέον τα σκαλιά, αλλά την κορυφή του βάθρου!»

    Ακολούθησαν πέντε νίκες με Ρουμανία, Δανία, Τσεχία, Κροατία στον προημιτελικό και Ισραήλ στον ημιτελικό, αλλά στον τελικό η ισχυρή Σερβία επιβεβαίωσε τον τίτλο του φαβορί, 71-52.

    Πίστευαν τα κορίτσια πως θα ανέβαιναν στο βάθρο στην αρχή της χρονιάς; «Εμείς το πιστεύαμε. Κάποιοι άλλοι δεν μας πίστευαν. Ξέραμε πως θα διεκδικούσαμε μια καλή θέση και πηγαίναμε αγώνα με τον αγώνα. Δίναμε το 100%,» απάντησε η Ιβάνα Ράτσα που απέδωσε το μετάλλιο στο γεγονός πως «δεθήκαμε μεταξύ μας όλα τα κορίτσια! Είμαστε συνέχεια μαζί: στο σύλλογο στο σχολείο και βγαίνουμε έξω, μια παρέα». Πρώτη σκόρερ στον τελικό με 16 πόντους, η Ιωάννα Χατζηβασιλείου, είπε από την πλευρά της: «Η αλήθεια είναι πως κανείς δεν πίστευε ότι θα φτάναμε σε αυτό το σημείο και ήταν πολύ ευχάριστη έκπληξη ότι τα καταφέραμε. Έπαιξαν ρόλο οι επιπλέον προσθήκες, αφού ήμασταν πιο πλήρεις φέτος εν συγκρίσει με τα προβλήματα τραυματισμών που μας ταλαιπώρησαν πέρυσι. Η κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου ήταν συνδυασμός πολλών παραγόντων και το σίγουρο είναι πως δεθήκαμε ακόμη περισσότερο μεταξύ μας σε αυτή τη διοργάνωση».

    Ως προς το βαθμό δυσκολίας σε μία σύγκριση με το πρωτάθλημα νεανίδων στην Ελλάδα, η Ιβάνα Ράτσα (θα συνδυάσει σπουδές και μπάσκετ στο Wake Forest των ΗΠΑ από τον Αύγουστο) θεωρεί: «Είναι πολύ υψηλό το επίπεδο στο Παγκόσμιο Σχολικό Πρωτάθλημα. Εκεί βλέπεις αν μπορείς να ανταπεξέλθεις. Εν συγκρίσει με το πρωτάθλημα νεανίδων σίγουρα ναι! Η Φινλανδία παραδείγματος χάρη είχε όλη την εθνική σε ένα σχολείο». Μαζί της συμφωνεί και η συμπαίκτριά της στον Πρωτέα, Ιωάννα Χατζηβασιλείου: «Η διοργάνωση του Παγκοσμίου ήταν πιο ανταγωνιστική γιατί το αθλητικό κομμάτι είναι πιο δύσκολο σε άλλες χώρες».

    Τέσσερις ημέρες από την επιστροφή της αποστολής στην Αθήνα, ο Γιάννης Παπαϊωάννου παραμένει το ίδιο συγκινημένος: «Αυτά τα κορίτσια μας έκαναν υπερήφανους με τη δυναμική τους παρουσία και τη σπουδαία τους εμφάνιση στο Παγκόσμιο. Μας έκαναν να δακρύσουμε! Τους εύχομαι ολόψυχα ό,τι καλύτερο στη ζωή τους και να ακολουθήσουν πολλά βάθρα και πολλές κορυφές ακόμη στη ζωή τους. Κανείς μας δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμη το μέγεθος αυτού του απίστευτου ταξιδιού, που θα μας συνοδεύει σε όλη μας τη ζωή».

    Στο τέλος, ο Γιάννης Παπαϊωάννου θέλησε να ευχαριστήσει όσους συνέβαλαν στην κατάληψη της 2ης θέσης αλλά και αυτούς που τίμησαν τα κορίτσια για την επιτυχία τους: «Ευχαριστούμε τον Πρωτέα Βούλας, τον coach Βησσαρίωνα Κονυδάρη, τη διευθύντρια του σχολείου Αποστολία Παπαγιάννη και τον Ανδρέα Γαβριηλίδη της ISF. Τον γενικό γραμματέας Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς, Παυσανία Παπαγεωργίου που μας υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο, καθώς και τους Δημήτρη Γερερέ (σ.σ. αρχηγός αποστολής) και Χρυσούλα Ορφανού. Ευχαριστούμε τον δήμαρχο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρη Κωνσταντέλλο που έφτασε μέχρι την Κροατία για να καμαρώσει τα κορίτσια μας, αλλά και για τη θερμή υποδοχή που μας επεφύλασσε στο σχολείο. Από το αεροδρόμιο, κατά την επιστροφή μας μετέφερε το πούλμαν του Δήμου, οι δρόμοι ήταν φωταγωγημένοι για να μας υποδεχτούν στις 1:30 τα ξημερώματα. Μέσα στο σχολείο μας έκανε απονομή, δαφνοστεφάνωσε τα κορίτσια, άναψαν βεγγαλικά, σε μια γιορτή που κράτησε μέχρι τις 3:30. Τον αντιδήμαρχο κ. Γεωργουλόπουλο, την κυρία Νικηφοράκη, την εκπρόσωπο του συλλόγου γονέα και κηδεμόνων κυρία Χατζηδάκη, καθώς και τους αγαπημένους μας Βουλιώτες».

    1ο ΓΕΛ ΒΟΥΛΑΣ: Αναστασοπούλου, Μυλωνάκη, Ράτσα, Τσιχλάκη, Δανδουλάκη, Κορρέ, Μαγγίνα, Παυλινέρη, Χατζιβασιλείου, Κάραλη, Συγγρού, Μαργαρίτη

    Τα αποτελέσματα του 1ου ΓεΛ Βούλας στο Παγκόσμιο Σχολικό Πρωτάθλημα 2017:

    Δ΄ ΌΜΙΛΟΣ

    30/4: Φινλανδία-Ελλάδα 41-28

    1/5: Ρουμανία-Ελλάδα 35-83

    2/5: Δανία-Ελλάδα 38-48

    3/5: Ελλάδα-Τσεχία 51-44

    ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ

    4/5: Κροατία-Ελλάδα 41-53

    ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ

    5/5: Ελλάδα-Ισραήλ 42-32

    ΤΕΛΙΚΟΣ

    6/5: Ελλάδα-Σερβία 52-71

    [05] Μεγάλη κυβερνοεπίθεση πλήττει εταιρείες, νοσοκομεία, σχολεία σε όλον τον κόσμο

    Μια παγκόσμια κυβερνοεπίθεση με χρήση εργαλείων που πιστεύεται ότι αναπτύχθηκαν από την αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) μόλυνε δεκάδες χιλιάδες ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε σχεδόν 100 χώρες, προκαλώντας μεγάλα προβλήματα στο βρετανικό σύστημα υγείας και την παγκόσμια εταιρεία ταχυμεταφορών FedEx. Κυβερνοεκβιαστές ξεγέλασαν χρήστες τους οποίους έκαναν να ανοίξουν μολυσμένα από ιό συνημμένα σε email που έμοιαζαν να περιέχουν τιμολόγια, προσφορές απασχόλησης, προειδοποιήσεις ασφαλείας και άλλους θεμιτούς φακέλους.

    Ο ιός, του τύπου ransomware, κρυπτογράφησε δεδομένα στους υπολογιστές και ζητούσε από τους χρήστες να πληρώσουν από 300 έως 600 δολάρια ως λύτρα για να αποκτήσουν και πάλι πρόσβαση στα δεδομένα τους. Ειδικοί στην κυβερνοασφάλεια είπαν πως παρατήρησαν ορισμένα από τα θύματα να πληρώνουν μέσω του ψηφιακού νομίσματος bitcoin, αν και δεν γνωρίζουν ποιο ήταν το ποσοστό των χρηστών που υποχώρησε στους εκβιαστές.

    Ερευνητές του κατασκευαστή προγραμμάτων προστασίας Avast δήλωσαν πως παρατήρησαν 75.000 μολύνσεις σε 99 χώρες, με την Ρωσία, την Ουκρανία και την Ταϊβάν να είναι οι κορυφαίοι στόχοι της επίθεσης. Ασιατικές χώρες δεν ανέφεραν σήμερα σημαντικές παραβιάσεις, όμως αξιωματούχοι στην περιοχή προχωρούν σε ελέγχους και η πλήρης έκταση της ζημιάς μπορεί να μην γίνει γνωστή για κάποιον καιρό. Το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα μετέδωσε πως επλήγησαν μερικά δευτεροβάθμια σχολεία και πανεπιστήμια, χωρίς να διευκρινίζει πόσα και χωρίς να τα κατονομάζει.

    Οι επιθέσεις που προκάλεσαν τη μεγαλύτερη αναστάτωση αναφέρθηκαν στη Βρετανία, όπου νοσοκομεία και κλινικές αναγκάσθηκαν να παραπέμπουν αλλού ασθενείς αφού έχασαν χθες την πρόσβαση στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές τους. Η εταιρεία διεθνών ταχυμεταφορών FedEx Corp ανακοίνωσε πως μερικοί υπολογιστές της μολύνθηκαν επίσης. «Προχωρούμε σε μέτρα για την αποκατάσταση της λειτουργίας τους το συντομότερο δυνατόν», αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

    Από την Αργεντινή μέχρι την Ισπανία

    Μόνο ένας μικρός αριθμός οργανισμών με έδρα τις ΗΠΑ επλήγη επειδή οι χάκερ φάνηκε πως άρχισαν την εκστρατεία τους βάζοντας στόχο οργανισμους στην Ευρώπη, δήλωσε ο Βικράμ Τακούρ, διευθυντής ερευνών στον κατασκευαστή λογισμικών ασφαλείας Symantec. Μέχρι να στρέψουν την προσοχή τους στις ΗΠΑ, φίλτρα spam είχαν εντοπίσει τη νέα απειλή και επισήμαιναν ως κακόβουλα τα email με τον ιό ransomware, πρόσθεσε ο Τακούρ. Το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ πως γνωρίζει τις αναφορές για τον ransomware, μοιράζεται πληροφορίες με εγχώριους και ξένους εταίρους και είναι έτοιμο να παράσχει τεχνική υποστήριξη.

    Η εταιρεία τηλεπικοινωνιών Telefonica ήταν μεταξύ των κύριων στόχων στην Ισπανία, αν και ανακοίνωσε πως η επίθεση περιορίσθηκε σε μερικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές σ' ένα εσωτερικό δίκτυο και δεν επηρέασε πελάτες ή υπηρεσίες. Οι Portugal Telecom και Telefonica Argentina ανακοίνωσαν επίσης πως έγιναν αμφότερες στόχοι. Ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας ταυτοποίησαν τον ransomware ως μια νέα εκδοχή του «WannaCry» που έχει την ικανότητα να διαδίδεται αυτομάτως σε εκτεταμένα δίκτυα εκμεταλλευόμενος έναν γνωστό σφάλμα στο λειτουργικό σύστημα των Windows της Microsoft.

    Οι χάκερ, οι οποίοι δεν έχουν εμφανιστεί για να αναλάβουν την ευθύνη για την επίθεση, είναι πιθανό να εκμεταλλεύθηκαν ένα κομμάτι από τον κώδικα της NS A γνωστό ως «Eternal Blue» που αποκαλύφθηκε τον περασμένο μήνα από μια ομάδα γνωστή ως Shadow Brokers, είπαν ερευνητές σε αρκετές ιδιωτικές εταιρείες κυβερνοασφάλειας. «Είναι μία από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες επιθέσεις ransomware που έχει δει ποτέ η κοινότητα του κυβερνοχώρου», δήλωσε ο Ριτς Μπέρτζερ, διευθυντής ερευνών απειλών στη Splunk, μία από τις εταιρείες που συνέδεσαν τον WannaCry με την NSA. Οι Shadow Brokers αποκάλυψαν το Eternal Blue στο πλαίσιο μιας σειράς εργαλείων χάκινγκ που είπαν πως ανήκουν στην αμερικανική μυστική υπηρεσία.

    Διαβάστε επίσης:Κοινό μέτωπο ενάντια στις κυβερνοεπιθέσεις από τις χώρες της G7

    [06] Κοινό μέτωπο ενάντια στις κυβερνοεπιθέσεις από τις χώρες της G7

    Οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών θα δεσμευθούν σήμερα να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να καταπλεμήσουν την αυξανόμενη απειλή από τις διεθνείς κυβερνοεπιθέσεις, σύμφωνα με σχέδιο δήλωσης από τη συνάντηση που πραγματοποιούν στην Ιταλία.

    Μια παγκόσμια κυβερνοεπίθεση μόλυνε χθες Παρασκευή δεκάδες χιλιάδες ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε σχεδόν 100 χώρες. «Αναγνωρίζουμε πως τα κυβερνοεπεισόδια αντιπροσωπεύουν μια αυξανόμενη απειλή για τις οικονομίες μας και πως πρέπει να δοθούν οι κατάλληλες απαντήσεις οικονομικής πολιτικής», αναφέρεται στο σχέδιο δήλωσης που είδε το Ρόιτερς.

    Οι επτά ζητούν να υπάρξουν κοινές πρακτικές για να εντοπίζονται γρήγορα οποιαδήποτε ευάλωτα σημεία στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα και υπογραμμίζουν την ανάπτυξη αποτελεσματικών μέτρων για την αξιολόγηση της κυβερνοασφάλειας μεταξύ μεμονωμένων χρηματοοικονομικών εταιρειών και στο σύνολο του τομέα. Το σχέδιο δήλωσης θα επανεξετασθεί πριν δημοσιοποιηθεί αργότερα σήμερα από τους υπουργούς Οικονομικών και τους κεντρικούς τραπεζίτες της G7, οι οποίοι συζητούν τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία κατά τη διήμερη σύνοδο που πραγματοποιούν στο Μπάρι της Ιταλίας.

    Ο ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η συζήτηση, η οποία είχαν προγραμματισθεί πριν από τις χθεσινές επιθέσεις, ήταν «δυστυχώς πολύ επίκαιρη».

    [07] Λ. Κονιόρδου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Τα ίδια πανανθρώπινα διλήμματα που έθετε ο Αισχύλος ανιχνεύονται στο έργο του Γιώργου Δρίβα στη Μπιενάλε Βενετίας

    Ενθουσιώδεις ήσαν οι αντιδράσεις όλων όσοι επισκέπτονται το ελληνικό περίπτερο στη φετινή 57η Μπιενάλε Τέχνης της Βενετίας και θαυμάζουν το έργο «Εργαστήριο Διλημμάτων» του Γιώργου Δρίβα, που αποτελεί την ελληνική συμμετοχή στην φημισμένη τούτη παγκόσμια εκδήλωση των εικαστικών. Ιδίως ενθουσιώδεις από το θέμα και πώς το πραγματεύεται ο καλλιτέχνης, συνδέοντας το βίντεο και την εγκατάσταση στον χώρο, με τον λαβύρινθο, που προηγείται της προβολής και κάποιος καλείται να διαβεί.

    Ενθουσιώδεις και όσοι επίσημοι κι ειδήμονες παραβρέθηκαν στα χθεσινά του εγκαίνια, τα οποία τίμησε με την παρουσία της κι η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Αθηναϊκού/ Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων για το έργο, η υπουργός τόνισε: «Είναι μία συγκινητική κατάθεση, που σήμερα πιστεύω είναι αυτό που όλοι αναζητούμε στις μεγάλες προκλήσεις και στα μεγάλα περάσματα του σύγχρονου πολιτισμού. Γι? αυτό, η αφύπνιση της συνείδησης του πολίτη, μέσα από διλήμματα καίρια για την ύπαρξή μας και για το μέλλον μας, για το τι θέλουμε να είμαστε σαν άνθρωποι, σαν κοινωνία, σαν πολιτισμός. Και τα διλήμματα που θέτει αυτή η σπουδαία δουλειά του Δρίβα συνδέει τη σύγχρονη τέχνη με τη μεγάλη και σπουδαία μας κληρονομιά, το αρχαίο δράμα, τις Ικέτιδες του Αισχύλου, που ακριβώς τα ίδια διλήμματα θέτει δυόμιση χιλιάδες χρόνια πριν. Γι? αυτό αυτή η κατάθεση είναι σημαντική και στον χρόνο και στον τόπο και μας φέρνει αντιμέτωπους με τη δική μας συνειδητή θέση σαν πολίτες του 21ου αιώνα».

    Σε αντίστοιχη ερώτηση του Αθηναϊκού/ Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων για το εάν και ποια είναι τα διλήμματα που τίθενται ενώπιον της κ. Κονιόρδου σε αυτήν τη νέα θέση που καλείται να υπηρετήσει, της υπουργού, απάντησε: «Μα είναι παρόμοια τα διλήμματα. Είναι να υπηρετήσει κανείς, έναν γνήσιο διάλογο -τουλάχιστον αυτό έχω κάνει εγώ όλα αυτά τα χρόνια σαν ηθοποιός, σαν καλλιτέχνης, το ίδιο συνεχίζω και κάνω από μία άλλη θέση- να υπηρετήσει μία συνύπαρξη αντιθέτων απόψεων και μέσα από τη σύγκρουση των ιδεών να βρίσκει γι? αυτό που είναι καλό για τους ανθρώπους και γι? αυτό που προχωράει τον άνθρωπο μέσα στις σημερινές προκλήσεις.

    Αυτή είναι η δουλειά που υπηρετώ κι από αυτήν τη θέση και δεν είναι εύκολο γιατί ακριβώς όπως κι ο ηγεμόνας, ο βασιλιάς του Άργους βρίσκεται ανάμεσα σε ένα δίλημμα. Οι αποφάσεις είναι πάντα πάρα πολύ δύσκολες, είτε είναι κανείς άτομο, είτε δουλεύει στο συλλογικό επίπεδο».

    Από τους μεγάλους χορηγούς της παραγωγής του έργου ήταν και το Ίδρυμα Ωνάση κι η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του. Η υπεύθυνος της Στέγης Αφροδίτη Παναγιωτάκου μίλησε στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για τις εντυπώσεις που της άφησε η ελληνική συμμετοχή:«Κατ ΄αρχάς να πω ότι δεν είναι η πρώτη φορά, είναι ακόμη μία φορά που το Ίδρυμα Ωνάση υποστηρίζει την εθνική συμμετοχή στη Μπιενάλε της Βενετίας. Το Ίδρυμα Ωνάση πάντοτε υποστηρίζει περιεχόμενα και πρόσωπα, δεν είμαστε εδώ επειδή υπήρχε οικονομική ανάγκη να συμπράξουμε με την Πολιτεία προκειμένου να πραγματοποιηθεί η συμμετοχή μας με αυτούς τους τεχνικούς όρους, αλλά κυρίως επειδή είμαστε πολύ κοντά στο περιεχόμενο που επέλεξε ο επιμελητής της έκθεσης Ορέστης Ανδρεαδάκης με τον καλλιτέχνη Γιώργο Δρίβα, με την εμπιστοσύνη που εμπνέει βεβαίως η διευθύντρια του ΕΜΣΤ Κατερίνα Κοσκινά και το Μουσείο γιατί εδώ έχουμε να κάνουμε με μία εγκατάσταση που μας βάζει όλους να σκεφθούμε, κάνει τη δουλειά της, καθότι για εμάς η δουλειά της τέχνης είναι ακριβώς να θέτει τα ερωτήματα που θα μας οδηγήσουν σε μία στάση ζωής που θα μας καθιστά πιο άξιους ως ανθρώπους κι ως πολίτες. Άρα λοιπόν ένα έργο το οποίο ζητεί να θέσουμε στον εαυτό μας το ερώτημα με ποιά κριτήρια αποφασίζουμε τι είναι σημαντικό, με ποιά κριτήρια διαχειριζόμαστε τις δυσκολίες, τις πολιτικές και οικονομικές, αν μη τι άλλο η απάντηση είναι αυτονόητη και για το Ίδρυμα Ωνάση μέσα από τόσα χρόνια, αλλά και για εμάς ως πολίτες, ότι θα πρέπει να είναι ότι στο κέντρο αυτών των απαντήσεων θα πρέπει να είναι ο άνθρωπος».

    Στην ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ εάν για την περίπτωση του έργου αυτού για το Ίδρυμα δεν ετέθη κανένα ακριβώς δίλημμα, η κ. Παναγιωτάκου απάντησε: «Μα ακριβώς επειδή ήταν αυτό το θέμα του περιπτέρου δεν υπήρξε κανένα απολύτως δίλημμα. Κι άλλωστε κι η δουλειά που κάνει η Στέγη και το Ίδρυμα στον χώρο του Πολιτισμού, της Παιδείας και της Υγείας αφορά πάντα το πώς αυτά τα τρία μπορούν να λειτουργήσουν ως οχήματα κοινωνικής αλληλεγγύης. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Ας σκεφτόμαστε ότι τίποτα δεν είναι αυτονόητο, ότι η ελευθερία δεν είναι αυτονόητη, η δημοκρατία δεν είναι αυτονόητη κι ας κινούμαστε με άξονα και κριτήριο πάντα τον ανθρωπισμό».

    [08] «Δουλειά της λογοτεχνίας είναι να μάθει στους ανθρώπους να μην λένε ψέματα»

    Μπορεί κανείς να ζήσει ποιητικά κι αν ναι, με ποιον ακριβώς τρόπο; Ο Σαλίμ Μπασί (Salim Bachi), ο Γαλλοαλγερινός συγγραφέας που κατέκτησε το διεθνές αναγνωστικό κοινό με το μυθιστόρημά του «Η σιωπή του Μωάμεθ» (μετάφραση Νίκος Σταμπάκης, εκδόσεις Νεφέλη), είχε να δώσει μιαν εύλογη απάντηση στο διπλό αυτό ερώτημα με την ευκαιρία της συμμετοχής του στη 14η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης.

    Συζητώντας με τις πανεπιστημιακούς Τιτίκα Δημητρούλια και Ιφιγένεια Καμτσίδου, ο Μπασί είπε: «Ζω ποιητικά υπό την έννοια ότι έχω κατορθώσει να ξεφύγω από έναν σκληροτράχηλο ντετερμινισμό: τον ντετερμινισμό της ασφυκτικής πίεσης που ασκούν η πολιτική εξουσία και η θρησκεία στην Αλγερία. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αλγερία, μένοντας εκεί μέχρι την ηλικία των 25 ετών. Τα πρόσωπα της γενιάς μου υποχρεώθηκαν να υπομείνουν μια πολύ δύσκολη κοινωνία, αντιμετωπίζοντας κυριολεκτικά απάνθρωπες συνθήκες ζωής. Προσωπικά είχα τη τύχη να γίνω συγγραφέας και να απαλλαγώ από ένα τόσο καταπιεστικό περιβάλλον. Εκείνο πάντως που κάνουμε από γενιά σε γενιά, κι αυτό κυρίως θέλησα να δείξω με το μυθιστόρημά μου "Σκοτώστε τους όλους", είναι να δημιουργούμε απογοήτευση και να προκαλούμε διαψεύσεις, οδηγώντας τους νέους στην τρομοκρατία. Στο "Σκοτώστε τους όλους" υιοθέτησα ως αφηγητής την οπτική γωνία του τρομοκράτη, χωρίς, όμως, να οδηγηθώ σε μια λογοτεχνία που να δικαιολογεί και να υπερασπίζεται τη βία».

    Σε άλλο σημείο της συζήτησης, ο Μπασί υπογράμμισε πως βιβλία του έχουν πολιτική δυναμική, αλλά δεν αποτελούν πολιτικά δοκίμια: «Εκείνο που απασχολεί κατά βάση τη λογοτεχνία μου είναι το εσωτερικό της ύπαρξης και η σχέση με τον θάνατο. Με απασχολεί πολύ επίσης η σχέση με τον θεό ή μάλλον η μη σχέση μαζί του. Στην Αλγερία η διδασκαλία της θρησκείας στο σχολείο είναι εξαιρετικά βίαιη, φτάνει μέχρι την κατάρρευση και την κατάργηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Στην πατρίδα μου δεν μπορεί κανείς να δηλώσει ότι είναι άθεος. Δέκα χρόνια μετά την κήρυξη της αλγερινής ανεξαρτησίας το καθεστώς επέβαλε στα σχολεία να επιστρέψουν στην αραβική γλώσσα ενώ από την πρώτη στιγμή θέλησε να ελέγξει και να ρυθμίσει οτιδήποτε είχε να κάνει με τη θρησκευτική συνείδηση».

    Η θρησκεία δεν επηρεάζει μόνο την καθημερινή ζωή του πολίτη στην Αλγερία, μέσω της ποδηγέτησης της εκπαίδευσης από το Ισλάμ, αλλά του μεταδίδει και μια γενικότερα παραμορφωμένη εικόνα. «Δουλειά της λογοτεχνίας είναι» παρατήρησε ο Μπασί «να δείξει στον κόσμο την αλήθεια ή μάλλον να μάθει στους ανθρώπους να μη λένε ψέματα. Πρέπει η λογοτεχνία να γκρεμίσει με τη δύναμη υποβολής που διαθέτει όλα τα παλιά είδωλα. Γιατί τα είδωλα (παλαιότερα και νεώτερα) λειτουργούν ως εργαλεία στα χέρια της πολιτικής εξουσίας και της θρησκείας».

    Υπάρχει φιλελεύθερη εκδοχή του Ισλάμ; Ο Μπασί δεν το πιστεύει: «Δεν είναι δυνατόν να προσδοκά κανείς κάτι τέτοιο. Η θρησκεία οφείλει να συνιστά μιαν απολύτως προσωπική υπόθεση. Μια υπόθεση που να μην έχει κανέναν δεσμό ούτε με την πολιτική ούτε με τη δημόσια σφαίρα. Αλλά αυτό δεν πρόκειται ποτέ να το αποδεχθεί το Ισλάμ. Σε ό,τι με αφορά, δεν έχω εσχατολογικές προσδοκίες ούτε φαντάζομαι πως η ζωή συνεχίζεται σε έναν άλλο κόσμο. Το μοναδικό πράγμα στο οποίο πιστεύω είναι η λογοτεχνία».

    [09] Δ.Μαραγκόπουλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Μια πολυδιάστατη πλατφόρμα στην καρδιά της Αθήνας

    Τρισδιάστατες κινούμενες προβολές, μαγικές «σφαίρες» που αλλάζουν χρώματα ανάλογα με την κατεύθυνση και την ένταση των ανέμων, «έξυπνα» ποδήλατα, αλλά και διαδραστικά ηχητικά παιχνίδια, έργα animation και video art, εκθέσεις κόμικς και φωτογραφίας, υπόσχεται, μεταξύ άλλων, το Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών που φιλοξενεί, για πρώτη φορά, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 20 και 21 Μαΐου.

    «Μία πολυδιάστατη πλατφόρμα από καλλιτεχνικές και εκπαιδευτικές δράσεις στην καρδιά της Αθήνας, που επιχειρούν να φέρουν, με τον πιο ελκυστικό τρόπο, τις οπτικοακουστικές τεχνολογίες αιχμής κοντά στο ευρύ κοινό, αλλά και στους ειδικούς της βιομηχανίας του ήχου και της εικόνας, στους φοιτητές, στους νέους και στα παιδιά», εξηγεί στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος που διευθύνει τον Κύκλο «Γέφυρες», στο πλαίσιο του οποίου εντάσσεται και η συγκεκριμένη εκδήλωση. Πρόκειται για μία συμπαραγωγή του ΜΜΑ με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο (Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας, Εργαστήριο Ηλεκτροακουστικής Μουσικής Έρευνας και Eφαρμογών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών και Τμήμα Πληροφορικής) που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Animasyros Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων.

    «Το Μέγαρο Μουσικής, ένας χώρος "ακαδημαϊκός" σε πρώτη ανάγνωση στο ευρύ κοινό, θα αποκαλύψει, επίσης, την κρυμμένη δυναμική και τους εναλλακτικούς χώρους του που ζωντανεύουν απρόβλεπτα μπροστά στα μάτια των θεατών» παραδέχεται ο κ. Μαραγκόπουλος. Συγκεκριμένα, αυτό το διήμερο, το Μέγαρο θα γεμίσει από ακουστικές και οπτικές εμπειρίες που θα καλύψουν τους περισσότερους χώρους του νέου κτιρίου, από την κεντρική είσοδο, τις σκάλες, τις Αίθουσες Banquet και Αλεξάνδρα Τριάντη, την MC3, τον Νέο Εκθεσιακό Χώρο μέχρι τις Αίθουσες Συνεδρίων. Εκεί, θα φιλοξενηθούν εκθέσεις, προβολές, συναυλίες, ειδικά εργαστήρια, ομιλίες και masterclasses.

    Μέσα από αυτό το εντυπωσιακό μπαράζ ήχου και εικόνας, το Μέγαρο στοχεύει στη δημιουργία ενός θεσμού-σημείου αναφοράς για τις σύγχρονες ψηφιακές οπτικοακουστικές τέχνες, στην ανάδειξη της συνέργειας τέχνης και επιστήμης, καθώς και στην καλλιέργεια μίας νέας κουλτούρας και μίας πολυεπίπεδης δημιουργίας στον ελληνικό ψηφιακό χώρο.

    «Πριν μερικά χρόνια είχα την ευκαιρία να συναντήσω έναν από τους κορυφαίους αστροφωτογράφους της NASA. Οι φωτογραφίες του μέσα από το τηλεσκόπιο HUBBLE αποκάλυψαν, χάρη στις τεχνικές του, νέα άστρα, γαλαξίες άγνωστους, απίστευτα αστρικά φαινόμενα. Βλέποντας τις φωτογραφίες και σχολιάζοντας από την πλευρά μου ότι στην ουσία όλη αυτή η πανδαισία των χρωμάτων, των αποχρώσεων, της τρισδιάστατης επεξεργασίας των φωτογραφιών ήταν και καλλιτεχνικό έργο, μου είπε επί λέξει: "Ναι, υπάρχει επί της ουσίας και μία καλλιτεχνική διάσταση που την απολαμβάνω εξαιρετικά, υπό τον όρο ότι δεν αλλοιώνει την αλήθεια και την πραγματικότητα, αλλά οδηγεί σε αυτήν". Αυτό ήταν για μένα ένα δυνατό παράδειγμα, όπου τα σύνορα Τέχνης-Επιστήμης-Τεχνολογίας αίρονται και οι δίαυλοι επικοινωνίας και αλληλεπίδρασής τους έχουν μοναδικά αποτελέσματα», αναφέρει ο κ. Μαραγκόπουλος, σημειώνοντας ότι στο Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών η Τέχνη, η Επιστήμη, και η Τεχνολογία διασταυρώνονται με έναν συναρπαστικό τρόπο. «Μία τάση που γίνεται όλο και πιo ισχυρή τα τελευταία χρόνια, αποδεικνύοντας πόσο συμπληρωματικοί είναι οι ρόλοι τους στο να πλησιάζουμε τη γνώση και την αισθητική απόλαυση», προσθέτει.

    Μία έκθεση με πρωτόγνωρες εμπειρίες, μέσα από την τελευταία λέξη της τεχνολογίας

    Στο διήμερο Φεστιβάλ, τους επισκέπτες υποδέχονται ολογράμματα (κινούμενες προβολές 3-D) σε όλη την κεντρική είσοδο και στις σκάλες του νέου κτιρίου, ενώ μαγικές «σφαίρες» φωτίζονται με οπτικές ίνες και αλλάζουν χρώματα ανάλογα με την κατεύθυνση και την ένταση των ανέμων, λαμβάνοντας διαδικτυακά και δορυφορικά μετεωρολογικά δεδομένα σε πραγματικό χρόνο. Οι θεατές-ακροατές μπορούν ακόμη να ανέβουν σε ένα πολύ διαφορετικό ποδήλατο και να φορέσουν τα ειδικά ακουστικά του, τα οποία μεταδίδουν σε real time ήχους από ποδηλάτες που είναι συνδεδεμένοι οn line και βρίσκονται, την ίδια στιγμή, σε άλλα σημεία της πόλης.

    Το κοινό θα έχει, επίσης, την ευκαιρία να εξοικειωθεί με διαδραστικές οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις, έργα animation και video art, τρισδιάστατες χαρτογραφικές προβολές (projection mapping), ηχητικά περιβάλλοντα, διαδραστικά και ηχητικά παιχνίδια (audio games), εκθέσεις κόμικς και φωτογραφίας.

    Τιμώμενο πρόσωπο της έκθεσης είναι η διεθνούς φήμης video artist, Eija-Liisa Ahtila, το έργο της οποίας θα εισαγάγει το κοινό στην εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας, μάλιστα μέσα από μία κλασική κινηματογραφική μηχανή προβολής 35 μιλιμέτρ. Θα προβληθούν, ακόμη, δημιουργίες των φημισμένων καλλιτεχνών Barry Purves και Theodore Ushev, καθώς και καταξιωμένων, αλλά και νέων δημιουργών του χώρου.

    [10] Συνέντευξη του Έλληνα ορυκτολόγου- πετρολόγουΙωάννη Μπαζιώτη για τη συμμετοχή του σε αποστολή της NASA στην Ανταρκτική

    Στην παγωμένη Ανταρκτική, υπό αντίξοες συνθήκες, θα περιπλανιέται σε περίπου ένα εξάμηνο, τόσο με μηχανοκίνητο έλκηθρο (σνόουμομπιλ) όσο και με τα πόδια, ο Έλληνας ορυκτολόγος- πετρολόγος Ιωάννης Μπαζιώτης, ο οποίος επιλέχθηκε να συμμετάσχει στη μοναδική οργανωμένη αποστολή της NASA για την επιστροφή μετεωριτών από την αφιλόξενη ήπειρο.

    Είναι ο πρώτος Έλληνας γεωλόγος που θα κάνει κάτι τέτοιο και, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, όχι μόνο ελπίζει να ανακαλύψει κάποιον μετεωρίτη, αλλά επίσης να προβάλει όσο μπορεί την Ελλάδα μέσα από τη συμμετοχή του στην Αποστολή.

    Ο επίκουρος καθηγητής Ορυκτολογίας-Πετρολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο ένας από τους δύο μόνο επιστήμονες στη χώρα μας που ασχολείται συστηματικά με την επιστήμη των μετεωριτών, μόλις έγινε αποδεκτός στην «Αποστολή Αναζήτησης Μετεωριτών στην Ανταρκτική» (Antarctic Search for Meteorites -ANSMET). Αφού περάσει με επιτυχία και τις ιατρικές εξετάσεις, θα ταξιδέψει στην Ανταρκτική από το τέλος Νοεμβρίου 2017 έως το τέλος Ιανουαρίου 2018.

    Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, όραμά του είναι να δημιουργηθεί μια Πλανητική Εταιρεία στην Ελλάδα και να προωθηθεί η εγχώρια επιστημονική έρευνα για τους μετεωρίτες. Σε αυτό το πλαίσιο, κάνει προσπάθειες να φέρει για πρώτη φορά στη χώρα μας έναν από αυτούς, τον διάσημο μετεωρίτη SERES που βρίσκεται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης, προκειμένου να εκτεθεί το 2018 δημοσίως για λίγες μέρες.

    Στο εργαστήριο του κ. Μπαζιώτη πριν ένα μήνα εγκαταστάθηκε -με βοήθεια από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος- ένα βασικό όργανο για τη μελέτη των μετεωριτών, ένας ηλεκτρονικός μικραναλυτής, που είναι το μόνο του είδους του στην Ελλάδα. Στόχος του έλληνα ορυκτολόγου-πετρολόγου, όπως λέει, είναι η ανάπτυξη ανταγωνιστικής έρευνας σε διεθνές επίπεδο και, στο πλαίσιο αυτό, προσδοκά ότι το προωθούμενο Ελληνικό Κέντρο Διαστημικών Εφαρμογών θα συμπεριλάβει, εκτός από την εφαρμοσμένη έρευνα, και την ενίσχυση της βασικής έρευνας, όπως την μελέτη των μετεωριτών.

    Όσον αφορά τη σχεδιαζόμενη διεθνώς εξορυκτική-μεταλλευτική δραστηριότητα στο διάστημα, π.χ. στη Σελήνη ή σε αστεροειδείς, εκτιμά ότι «ρεαλιστικά μιλώντας, θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον μέχρι το 2030 για να υπάρξει πιθανώς μία τέτοια προσπάθεια». Ενώ υπογραμμίζει ότι «τα οφέλη μπορεί να είναι τεράστια, καθώς υπάρχουν αστεροειδείς που είναι πλούσιοι σε πολύτιμα μέταλλα, σε περιεκτικότητες που ξεπερνούν τα μεγαλύτερα κοιτάσματα της Γης».

    Ο Ι. Μπαζιώτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980, αποφοίτησε από το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών το 2002, πήρε το διδακτορικό του από τη Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων και Μεταλλουργών του ΕΜΠ το 2008 και από το 2014 διδάσκει στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

    Ακολουθεί η συνέντευξη:

    ΕΡ: Τι θα κάνετε στην Ανταρκτική και τι περιμένετε να βρείτε εκεί; Θα τριγυρνάτε στους πάγους σε αναζήτηση μετεωριτών;

    ΑΠ: Η αποστολή ANSMET (Antarctic Search for Meteorites) είναι η μόνο οργανωμένη Αποστολή της NASA για επιστροφή μετεωριτών από την αφιλόξενη «έρημο» της Ανταρκτικής. Αναμένουμε, λοιπόν, να βρούμε πετρώματα -μετεωρίτες- που θα μας δώσουν απαντήσεις για τον σχηματισμό πλανητών όπως ο Άρης, δορυφόρων όπως η Σελήνη, άλλων αστεροειδών και γενικότερα για την αποκρυπτογράφηση της δημιουργίας του ηλιακού μας συστήματος.

    Η περιπλάνηση στα παγωμένα πεδία της Ανταρκτικής θα γίνει με τη χρήση snowmobile και φυσικά με πεζοπορία. Ο εντοπισμός των μετεωριτών είναι δύσκολη υπόθεση, καθώς η πλειονότητα των πετρωμάτων στην Ανταρκτική είναι γήινης προέλευσης. Απαιτείται ιδιαίτερη εκπαίδευση και εξοικείωση με τα χαρακτηριστικά αναγνώρισης ενός μετεωρίτη, τη στιγμή κατά την οποία θα μετακινούμαστε γρήγορα με τα snowmobiles πάνω στον πάγο. Η εκπαίδευσή μας θα πραγματοποιηθεί στο Κλίβελαντ το τελευταίο τριήμερο του Οκτώβρη.

    ΕΡ: Γιατί η NASA χρηματοδοτεί τέτοιες αποστολές και τι προσδοκά να προκύψει από αυτές;

    ΑΠ: Η NASA χρηματοδοτεί, από κοινού με το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών της Αμερικής, την αποστολή αυτή από το 1976. Σε σύνολο 56.000 μετεωριτών που έχουν βρεθεί στη Γη, οι περίπου 22.000 προέρχονται από την Ανταρκτική.

    Ποιο είναι όμως το όφελος; Φανταστείτε ότι για να μεταφερθεί ένα κιλό υλικού στο διάστημα, το κόστος μπορεί να αγγίξει και τα 20.000 δολάρια. Αν, λοιπόν, σχεδιαζόταν μία αποστολή επιστροφής πετρωμάτων από ένα άλλο ουράνιο σώμα όπως ο Άρης ή η Σελήνη, το κόστος θα ήταν εξωπραγματικό, αν συγκριθεί με τα χρήματα που δαπανώνται στην αποστολή ANSMET, που έχει επιστρέψει ένα τόσο μεγάλο αριθμό «εξωγήινων» πετρωμάτων.

    Επομένως, μόνο όφελος μπορεί να έχει η NASA και η επιστημονική κοινότητα από αυτή την Αποστολή, αφού με σχεδόν μηδενικό κόστος δίνεται η δυνατότητα μελέτης των βασικών δομικών λίθων που συνθέτουν το ηλιακό μας σύστημα και των διεργασιών που απαιτούνται για τη δημιουργία και εξέλιξή του.

    ΕΡ: Πόσο δύσκολες θα είναι οι καθημερινές συνθήκες διαβίωσης και έρευνας στην Ανταρκτική; Πώς θα φθάσετε εκεί, πού θα μένετε και με ποιούς θα συνεργάζεσθε;

    ΑΠ: Οι συνθήκες διαβίωσης δεν είναι εύκολες. Η μέση θερμοκρασία στη διάρκεια του «καλοκαιριού» της Ανταρκτικής -μη ξεχνάτε ότι βρισκόμαστε στο Νότιο Ημισφαίριο- είναι -18 έως -28 βαθμοί Κελσίου. Παράλληλα, οι αρκετά ισχυροί καταβατικοί άνεμοι, που μπορούν να ξεπεράσουν μερικές φορές τη ταχύτητα των 100 χλμ/ώρα, δυσχεραίνουν αρκετά το περιβάλλον και τις συνθήκες παραμονής.

    Η μετάβαση στην περιοχή αποτελεί από μόνη της μία όμορφη Οδύσσεια. Θα πρέπει να φθάσω στο Λος Άντζελες μέσω κάποιας ευρωπαϊκής χώρας και ακολούθως θα πετάξουμε διαδοχικά στην Αυστραλία, στη Νέα Ζηλανδία και τελικά στη βάση McMurdo στην Ανταρκτική. Η μετάβαση στην Ανταρκτική θα γίνει με αεροπλάνα του αμερικανικού στρατού. Από τη βάση McMurdo, θα μεταβούμε στη βάση Shackleton με άλλο στρατιωτικό αεροπλάνο.

    Εκεί, προβλέπεται να χωριστούν τα συνολικά οκτώ μέλη της ατόμων αποστολής σε δύο ομάδες των τεσσάρων. Η ομάδα Α θα μεταβεί στα βουνά Cecily/Raymond, όπου θα παραμείνει για περίπου έξι εβδομάδες. Ενώ η ομάδα Β θα κινηθεί νότια της Shackleton και θα επισκεφθεί τρεις διαφορετικές θέσεις παραμένοντας δύο εβδομάδες στην κάθε θέση.

    Θα μείνουμε σε σκηνές τύπου Σκοτ των δύο ατόμων με διπλά μονωμένα τοιχώματα και φυσικά θα κοιμόμαστε σε υπνόσακο. Τα υπόλοιπα μέλη της Αποστολής δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά, ωστόσο πάντα επιλέγονται επιστήμονες που ασχολούνται ενεργά με την Πλανητολογία και τους μετεωρίτες.

    ΕΡ: Έχετε κάποιες ιδέες για το πώς θα μπορούσε να προβληθεί η Ελλάδα κατά τη διάρκεια της συμμετοχής σας στην αποστολή και μετά την ολοκλήρωσή της;

    ΑΠ: Καταρχάς, το γεγονός συμμετοχής στο πρόγραμμα ANSMET είναι τεράστια προβολή για την Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της Αποστολής νομίζω ότι η καλύτερη προβολή της Ελλάδος θα είναι μέσω της σκληρής δουλειάς και του ζήλου που θα δείξω στο πεδίο. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω σκεφθεί ακόμα τι θα μπορούσε να γίνει, ενόσω είμαστε στο πεδίο. Ακόμα είναι νωρίς, αφού απομένουν περίπου έξι μήνες για την Αποστολή. Υπάρχει αρκετός χρόνος να το σκεφθώ. Να είστε πάντως σίγουροι ότι θα κάνω το καλύτερο για την Ελλάδα.

    Μετά την ολοκλήρωση της Αποστολής, θα μεταβούμε στο Χιούστον του Τέξας τον Μάρτιο του 2018 για να παρουσιάσουμε τα αποτελέσματά της. Εκεί θα ακουστεί η Ελλάδα στο μέγιστο βαθμό. Επίσης, θα προσπαθήσω να κινητοποιήσω ανθρώπους και φορείς για τη δημιουργία μιας Πλανητικής Εταιρείας (Planetary Society) στην Ελλάδα. Έχω ακόμη τη σκέψη -και τη θετική γνώμη από τον διευθυντή του Ινστιτούτου SSERVI (Solar System Exploration Research Virtual Institute) της NASA- το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών να αναπτύξει συνεργασία ως affiliated partner.

    Θα ήθελα επίσης να τονίσω ότι στο Εργαστήριό μας στο Γεωπονικό, μόλις πριν ένα μήνα, εγκαταστάθηκε ένα βασικό όργανο για τη μελέτη των μετεωριτών. Ονομάζεται ηλεκτρονικός μικραναλυτής και είναι το μόνο του είδους του στην Ελλάδα. Ευτυχώς το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος μάς βοήθησε σε αυτή την προσπάθεια και το ευχαριστώ ιδιαίτερα. Το όραμά μου είναι η συνέχιση ανάπτυξης του εργαστηρίου μας, μέχρις ότου γίνει ανταγωνιστικό σε διεθνές επίπεδο.

    ΕΡ: Υπάρχει εγχώρια έρευνα για τους μετεωρίτες στην Ελλάδα και πώς θα μπορούσε να τονωθεί το σχετικό ενδιαφέρον;

    ΑΠ: Φυσικά υπάρχει, αλλά ακόμη η Επιστήμη αυτή δεν αντιπροσωπεύεται από κάποια κρίσιμη μάζα ανθρώπων, που να αποτελέσει κοινότητα. Με βάση τις γνώσεις μου, είμαστε μόνο δύο επιστήμονες που μελετούμε μετεωρίτες. Το δικό μου επιστημονικό ενδιαφέρον εστιάζει στη μελέτη της διερεύνησης των συνθηκών κατά τη σύγκρουση αστεροειδών στο διάστημα, της πετρολογικής-γεωχημικής εξέλιξης πλανητών όπως ο Άρης, καθώς και στην ανακάλυψη περιοχών στη Γη που έχουν παρόμοιες ορυκτολογικές-πετρολογικές ιδιότητες με τον πλανήτη Άρη όπως η Σαντορίνη.

    Διατηρώ εξαιρετική συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης, που διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες συλλογές μετεωριτών στον κόσμο. Ήδη στο πρόσφατο συνέδριο της NASA φέτος τον Μάρτιο, ανακοινώσαμε την ύπαρξη κάποιων πολύ σημαντικών ορυκτών -που όμοια τους μπορούμε να βρούμε μόνο σε βάθη 600 χιλιομέτρων στο εσωτερικό της Γης- από τον μετεωρίτη Chateau-Renard, τον οποίο έχω δανειστεί από το Μουσείο της Βιέννης.

    Μελετώ τα τελευταία χρόνια τον μετεωρίτη SERES, τον μόνο επιβεβαιωμένο μετεωρίτη-υπόλειμμα των πρώτων σταδίων δημιουργίας του ηλιακού μας συστήματος. Προσδοκώ να δημοσιεύσω τα αποτελέσματα της έρευνας μέσα στο ερχόμενο έτος, αλλά επιπλέον να ζητήσω από το Μουσείο της Βιέννης, όπου βρίσκεται ο μετεωρίτης, να τον δανειστούμε για μία-δύο μέρες, ώστε να εκτεθεί στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2018. Τότε συμπληρώνονται 200 χρόνια από την πτώση του. Έχω ξεκινήσει αυτή τη προσπάθεια και ελπίζω να έχει θετική κατάληξη.

    ΕΡ: Πώς αξιολογείτε την προωθούμενη υλοποίηση του Ελληνικού Κέντρου Διαστημικών Εφαρμογών; Θα μπορούσε να βοηθήσει στην έρευνά σας;

    ΑΠ: Πραγματικά είναι μία εξαιρετικά θετική προσπάθεια από την Ελληνική Πολιτεία. Αν το πιστέψουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, δουλέψουν σκληρά και ομαδικά και με μοναδικό όραμα την υλοποίηση αυτού του Κέντρου, τότε θα πετύχει. Ελπίζω να υπάρξει μέριμνα για την προσθήκη και της βασικής έρευνας στο Κέντρο αυτό, μέσω της μελέτης των μετεωριτών. Στο αρχικό πλάνο δεν υπήρχε. Προσπάθησα να κάνω μία μικρή παρέμβαση, αλλά δεν γνωρίζω τα αποτελέσματα.

    ΕΡ: Σταδιακά αυξάνει διεθνώς το ενδιαφέρον για την αξιοποίηση των ορυκτών πόρων του διαστήματος: στη Σελήνη, σε αστεροειδείς και ίσως ακόμη πιο μακριά. Πότε εκτιμάτε ότι θα μπορούσε ρεαλιστικά να ξεκινήσει κάτι τέτοιο και πώς αξιολογείτε το ισοζύγιο ωφελειών-κινδύνων από μια τέτοια εξορυκτική-μεταλλευτική δραστηριότητα;

    ΑΠ: Αυτή είναι μία πραγματικά δύσκολη ερώτηση. Δεν είμαστε κοντά στην εξόρυξη, αλλά είμαστε κοντά σε διάφορες τεχνολογίες που μπορούν να δοκιμαστούν προς αυτή τη κατεύθυνση. Ρεαλιστικά μιλώντας, θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον μέχρι το 2030 για να υπάρξει πιθανώς μία τέτοια προσπάθεια.

    Τα οφέλη μπορεί να είναι τεράστια, καθώς η εξόρυξη από συγκεκριμένους αστεροειδείς για συγκεκριμένα μέταλλα μπορεί να αποφέρει αρκετά εκατομμύρια δολάρια. Υπάρχουν αστεροειδείς που είναι πλούσιοι σε πολύτιμα μέταλλα, σε περιεκτικότητες που ξεπερνούν τα μεγαλύτερα κοιτάσματα της Γης. Οπότε, από αυτή και μόνο τη σκοπιά, μόνο όφελος μπορεί να έχει η Κοινότητα στη Γη.

    [11] Θ.Θεοχαρόπουλος: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ φέρει την ευθύνη για τη διαπραγμάτευση?πανωλεθρία

    Διαπραγμάτευση - πανωλεθρία με απαράδεκτα μέτρα που δεσμεύουν την χώρα για πολλά χρόνια, υπονομεύοντας την πιθανότητα εξόδου από την κρίση, χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές, μιλώντας στην εφημερίδα Τα Νέα Σαββατοκύριακο. Προσθέτει «ότι φαίνεται να καθυστέρησε η αξιολόγηση γιατί διαπραγματευόταν ο ΣΥΡΙΖΑ με... τον ΣΥΡΙΖΑ».

    Επαναλαμβάνει εμφατικά ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα καταψηφίσει το προϊόν μίας αναποτελεσματικής διαπραγμάτευσης, την αποκλειστική ευθύνη της οποίας έχουν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενώ τονίζει ότι «τα αντίμετρα είναι ο ορισμός της ανακύκλωσης της φτώχειας, είναι άλλη μία κοροϊδία του ΣΥΡΙΖΑ όπως το προεκλογικό πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και το παράλληλο πρόγραμμα, και κορόιδα στην Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν υπάρχουν».

    Ο κ. Θεοχαρόπουλος θεωρεί ότι η επικράτηση του Εμανουέλ Μακρόν στις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία δείχνει ότι οι προοδευτικοί πολίτες ψάχνουν λύσεις μακριά από τα στερεότυπα του παρελθόντος, επιδιώκοντας την ανανέωση ιδεών, προσώπων και πολιτικών πρακτικών κι πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αλλάξει. Να προχωρήσει προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Με απαντήσεις σε κορυφαίες προκλήσεις όπως το προσφυγικό. Αλλιώς τα φαινόμενα αυτά θα επεκταθούν με οδυνηρές συνέπειες για τις ίδιες τις ευρωπαϊκές κοινωνίες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 13 May 2017 - 8:31:29 UTC