Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 17-04-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Άδωνις Γεωργιάδης: Τους ενδιαφέρει η σπίλωση των πολιτικών τους αντιπάλων
  • [02] Νίκος Παππάς στην Real News: Εκλογές στο τέλος της τετραετίας
  • [03] «Eξωστρέφεια- Λύσεις για έξοδο από την κρίση» Άρθρο της προέδρου του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνας Σακελλαρίδη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • [04] Πάσχα και διατροφή-συμβουλές για να αποφύγετε τα δυσάρεστα
  • [05] Στο νησί των Φαιάκων για την Ανάσταση ο πρωθυπουργός
  • [06] Τουλάχιστον 90 μαχητές του ΙΚ σκοτώθηκαν από την αμερικανική σούπερ-βόμβα
  • [07] Η Πιονγκγιάνγκ προειδοποιεί τις ΗΠΑ να σταματήσουν «τη στρατιωτική τους υστερία»
  • [08] Μεγάλο Σάββατο στην Κέρκυρα: ο σεισμός, η πρώτη Ανάσταση και οι «μπότηδες»

  • [01] Άδωνις Γεωργιάδης: Τους ενδιαφέρει η σπίλωση των πολιτικών τους αντιπάλων

    Ως τον χειρότερο πρωθυπουργό της μεταπολίτευσης χαρακτηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα , ο Άδωνις Γεωργιάδης καταλογίζοντας του ευθύνες για την κρίση: «Η κρίση έχει ονοματεπώνυμο Αλέξης Τσίπρας» σημειώνει μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης στη συνέντευξη του στη Real News. Υπογραμμίζει πως εάν ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχε γίνει πρωθυπουργός το 2015 «θα είχαμε βγει από την κρίση, θα είχαμε πάρει και το χρέος και το QE (πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ) και όλα» υποστηρίζει ο κ. Γεωργιάδης.

    Για την εξεταστική για την υγεία, αφού την χαρακτηρίζει ευπρόσδεκτη απαντά ότι «όλα τα προηγούμενα χρόνια χάθηκαν πάρα πολλά χρήματα στην υγεία και ο ελληνικός λαός θέλει να γνωρίζει τι πήγε λάθος» σημειώνει και προσθέτει: «Δυστυχώς η συγκεκριμένη εξεταστική επιτροπή γίνεται μόνο με ένα σκοπό, να σπιλώσει ο ΣΥΡΙΖΑ τους πολιτικούς του αντιπάλους, δηλαδή εμένα κατά κύριο λόγο και δευτερευόντως τον κ. Βορίδη και τον κ. Λοβέρδο. Αυτό αποδεικνύεται κυρίως εκ του γεγονότος ότι αρνήθηκαν να ελεγχθεί η δική τους περίοδος» τονίζει ο κ. Γεωργιάδης.

    Ο κ. Γεωργιάδης εκτιμά ότι η κυβέρνηση στοχοποιεί μέσω του ιδίου την αξιωματική αντιπολίτευση αλλά παράλληλα «βλέπει» και προσωπικό χαρακτήρα σε όλη αυτή την εξέλιξη: «Φυσικά η ιδιότητα του αντιπροέδρου της ΝΔ παίζει ρόλο στην επίθεση εναντίον μου από την κυβέρνηση. Όμως οφείλω να πω ότι έχει και ένα προσωπικό χαρακτήρα. Εγώ δεν αφήνω τον κ. Τσίπρα σε χλωρό κλαρί. Είναι ο χειρότερος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης και δεν θα σταματήσω να το λέω» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

    Για την αξιολόγηση, τις εκλογές, τα μέτρα και τα αντίμετρα απαντά: «Ουδέποτε η ΝΔ συνέδεσε τις εκλογές με την αξιολόγηση, τις ζητάμε από τον περασμένο Απρίλιο γιατί είμαστε βέβαιοι ότι ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να φέρει σε πέρας την αποστολή του. Δεν μπορεί να κάνει τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη» τόνισε και πρόσθεσε ότι «όσον αφορά περί μέτρων και αντίμετρων , είναι αστεία και αρνούμαι και να τα σχολιάσω. Τα μέτρα είναι τοις μετρητοίς , τα αντίμετρα είναι δυνητικά, εάν και εφόσον» υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης.

    Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ ρωτήθηκε εάν υπάρχει πολιτικό φλέρτ με τον Κώστα Σημίτη και είπε «δεν υπάρχει απολύτως κανένα πολιτικό φλέρτ της ΝΔ με τον Κώστα Σημίτη. Όποιος γράφει ή λέει τέτοια πράγματα είναι εκτός πραγματικότητας».

    Τέλος, ερωτηθείς για τη σχέση του με τον Κώστα Καραμανλή, απαντά ότι είναι άριστη και πρόσθεσε «Τον Κώστα Καραμανλή τον βλέπω από την πρώτη μέρα που ήρθα στη ΝΔ ανά πολύ τακτά χρονικά διαστήματα. Όλα αυτά τα χρόνια η σχέση μας ήταν πάντα σχέση ειλικρίνειας και σεβασμού» είπε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

    [02] Νίκος Παππάς στην Real News: Εκλογές στο τέλος της τετραετίας

    Επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση εξαπολύει ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, με συνέντευξη του στην Real News, υπογραμμίζοντας ότι η ΝΔ έλεγε «κλείστε τη συμφωνία γιατί καταστρέφεται η χώρα» και μόλις την κλείσαμε φωνάζουν ότι καταστρέφουμε τη χώρα επειδή κλείσαμε συμφωνία πολύ καλύτερη από αυτή που μας καλούσαν να υπογράψουμε. Σημειώνει, δε, ότι «ο κ. Μητσοτάκης πήγε από την παρένθεση στην παραζάλη».

    Ο κ. Παππάς σημειώνει πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων επέλεξε να ταυτιστεί με συγκεκριμένους κύκλους των δανειστών. Ερωτηθείς για τη διεύρυνση του κόμματος και το άνοιγμα στο ΠΑΣΟΚ, τονίζει, «ο στόχος της διεύρυνσης του άξονα στήριξης ενός προοδευτικού προγράμματος ανάταξης της οικονομίας και αναστήλωσης του κοινωνικού κράτους είναι θεμιτός και διαρκής».

    Ερωτηθείς για όσους λένε ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει και θα υποχρεωθεί η κυβέρνηση να πάει σε εκλογές για να αποφύγει νέα μέτρα λιτότητας, απαντά«αυτό που δεν βγαίνει είναι η στρατηγική κάποιων για αριστερή παρένθεση (..) εκλογές θα γίνουν το 2019 και η ΝΔ θα τις χάσει» τονίζει μεταξύ άλλων ο κ. Παππάς.

    Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν λειτουργεί πλέον με το μοντέλο εσωτερική κυβέρνηση-εσωτερική αντιπολίτευση και υπογραμμίζει το ζωντανό διάλογο που διεξάγεται στο κόμμα.

    Υπενθυμίζει επίσης ότι ο Αλέξης Τσίπρας επανεξελέγη πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό 93,5%. Για τον Κώστα Σημίτη, τα σκάνδαλα και τις εξεταστικές δηλώνει «από τον Κ. Σημίτη αναμέναμε μια εξήγηση προς τον ελληνικό λαό, για το πως φτάσαμε στη χρεοκοπία. Για ποιο λόγο το χρέος επί των ημερών του εκτοξεύθηκε από τα 100 στα 180 δισ. και πως εξετράφη το σύστημα που «σάρωσε» τα πάντα (...) η αριστερά δεν μπορεί παρά να έχει ατζέντα διαφάνειας και απόδοσης ευθυνών εάν αυτό προκύπτει από τα γεγονότα».

    Για τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, είπε:«νομίζω ότι χρειάζεται λίγη προσπάθεια από την πλευρά του κ. Στουρνάρα για να παραμένει στο δικό του πεδίο αρμοδιοτήτων».

    Όσον αφορά τις προτεραιότητες της κυβέρνησης , υπογραμμίζει«η ελληνική οικονομία έχει περάσει ήδη στη φάση της σταθεροποίησης με τις επενδύσεις να αυξάνονται κατά 12% και τις εξαγωγές κατά 10%, ενώ η Ελλάδα αυξάνει το γεωπολιτικό της εκτόπισμα (...) η ανάκαμψη μέσω νέων τεχνολογιών, η οικοδόμηση θεσμών κοινωνικού κράτους και μηχανισμών αναδιανομής είναι οι μεγάλοι στόχοι. Είναι ο πυρήνας της δίκαιης ανάπτυξης» υπογραμμίζει ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς.

    [03] «Eξωστρέφεια- Λύσεις για έξοδο από την κρίση» Άρθρο της προέδρου του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνας Σακελλαρίδη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Έχει πλέον γίνει συνείδηση από τους πάντες ότι η «Εξωστρέφεια» όχι μόνο των επιχειρήσεων, αλλά όλων των τομέων της οικονομίας μας, συμπεριλαμβανομένου και του Πολιτισμού είναι ο μόνος τρόπος για την έξοδο της χώρας μας από την οικονομική κρίση και την επάνοδό της στην ανάπτυξη.Στην προσπάθεια αυτή, οι Έλληνες εξαγωγείς και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, βρίσκονται στην πρωτοπορία, με τη συμβολή τους να διαχέεται σε ολόκληρη την ελληνική οικονομία.

    Το 2016 έκλεισε με ένα νέο ρεκόρ εξωστρέφειας (χωρίς τα πετρελαιοειδή), αγγίζοντας τα 18,5 δισ. ευρώ και ξεπερνώντας το 10% του ΑΕΠ της χώρας. Το σημαντικό είναι ότι η επίδοση αυτή κατορθώθηκε σε περιβάλλον γενικευμένης αβεβαιότητας, εντός κι εκτός των συνόρων, και σε συνθήκες υπερφορολόγησης και έλλειψης ρευστότητας για την πλειοψηφία των επιχειρήσεων.

    Ως και οι ξένοι οι οργανισμοί, όπως η Κομισιόν, ο ΟΟΣΑ, προβλέπουν νέα αύξηση κατά τουλάχιστον 3,6% (και 4% για το 2018), αν και οι ως τώρα ρυθμοί αύξησης στο α΄ τρίμηνο του 2017 είναι υπερτριπλάσιοι των εκτιμήσεων. Συνολικά αναμένεται να εισρεύσουν στη χώρα περισσότερα από 2 δισ. φρέσκου χρήματος σε σχέση με πέρυσι, ή ποσοστό τουλάχιστον 1,5% του ΑΕΠ, όσο δηλαδή η απαίτηση των δανειστών για τα δημοσιονομικά πλεονάσματα.

    Ποιοι όμως θα διεκδικήσουν μερίδιο σε αυτά τα διόλου ευκαταφρόνητα ποσά; Η εμπειρία έχει δείξει ότι στις εξαγωγές και το διεθνές εμπόριο η γνώση είναι δύναμη και η κατάλληλη προετοιμασία εχέγγυο επιτυχίας.

    Για τον λόγο αυτό ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ), η κεντρική εξαγωγική οργάνωση της χώρας από το 1945, σε μία προσπάθεια ευρύτερης και πολύπλευρης στήριξης των ελληνικών επιχειρήσεων, όσων ήδη δραστηριοποιούνται στην παγκόσμια αγορά, αλλά και όσων τώρα σχεδιάζουν μία ανάλογη επέκταση, δημιούργησε την υπηρεσία Personalized Export Solutions (PSE SOLUTIONS).

    Μέσα από στοχευμένες δράσεις ενημέρωσης (ειδικές ημερίδες, σεμινάρια κτλ.), το help desk του Συνδέσμου και σε συνεργασία με το Κέντρο Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών παρέχει τα εξατομικευμένα (personalized) απαραίτητα εφόδια προς τις ελληνικές επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από το βαθμό εξαγωγικής τους ωριμότητας.

    Με την εμπειρία πάνω από 70 πλέον χρόνων συνεχούς λειτουργίας ο ΠΣΕ έχει αναγνωρίσει τα διαφορετικά επίπεδα και ποιοτικά χαρακτηριστικά αναγκών των νεοεισερχόμενων στην παγκόσμια αγορά, των υφιστάμενων εξαγωγέων που θέλουν να επεκταθούν, αλλά και των πρωταθλητών των εξαγωγών, που απαιτούν στρατηγική υποστήριξη για την κατοχύρωση υψηλότερων διεθνών μεριδίων.

    Χρηματοδότηση

    Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα έχει βρεθεί σε μία παγίδα ρευστότητας.

    Οι περιορισμένες συμβατικές γραμμές χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα, το υψηλό κόστος χρήματος και οι αντίστοιχα υψηλές οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες συνθέτουν ένα ασφυκτικό περιβάλλον, που επιδεινώνεται από την αύξηση φορολογικών και εισφοροδοτικών επιβαρύνσεων.

    Ωστόσο, σήμερα, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη 10+1 χρηματοδοτικά εργαλεία, από προγράμματα παροχής εγγυήσεων, κάλυψης εργοδοτικού κόστους, συμμετοχής σε αλυσίδες αξίας, πρόωρες καταβολές πιστώσεων, προεξοφλήσεις χρηματοδοτήσεων και προεξοφλήσεις τιμολογίων, που μπορούν να λύσουν τα χέρια δεκάδων επιχειρήσεων στην προσπάθειά τους να διεισδύσουν σε διεθνείς αγορές.

    Σε αυτά, θα πρέπει να προστεθούν οι επικείμενες δράσεις του ΕΣΠΑ και του Αναπτυξιακού Νόμου, που θέτουν στο επίκεντρο την υποστήριξη της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, με άμεσες επιδοτήσεις, φοροελαφρύνσεις και εναλλακτικά κίνητρα επενδύσεων.

    Νέες αγορές

    Την ίδια στιγμή, οι Έλληνες εξαγωγείς, με πολλές θυσίες, προχωρούν σε περαιτέρω επέκταση των μεριδίων τους, επιχειρώντας την κάλυψη αναγκών των καταναλωτών ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα σημεία της γης. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στη λίστα με τις 100 πρώτες χώρες-προορισμούς για τα ελληνικά προϊόντα, το 2016 εμφανίστηκαν για πρώτη φορά σε σχέση με το 2015, το Τουρκμενιστάν (62η θέση), το Αζερμπαϊτζάν (74η), το Κουρασάο (80η θέση), η Σενεγάλη (83η), η Ανταρκτική (85η), η Κολομβία (91η), η Μαυριτανία (94η), οι Φιλιππίνες (95η), η Συρία (96η), το Μπαχρέιν (97η), και το Λουξεμβούργο (99η).

    Ο ΠΣΕ διατηρώντας βάση δεδομένων για το διμερές εμπόριο της Ελλάδας με 180 χώρες του κόσμου, έχει προχωρήσει σε αναλύσεις στοιχείων, που μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για τα εξαγωγικά σχέδια (export plans), τόσο υφιστάμενων εξαγωγικών επιχειρήσεων, όσο και start ups.

    Ανθρώπινο δυναμικό και start ups

    Τα σχέδια και τις πολιτικές, όμως, τις εφαρμόζουν και τις υλοποιούν άνθρωποι. Έτσι, ο ΠΣΕ δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού που στελεχώνει ή θα στελεχώσει τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις της χώρας.

    Σήμερα, βρίσκονται σε εξέλιξη 7 προγράμματα ΛΑΕΚ (Λογαριασμός για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση) σε αντίστοιχες πόλεις όλης της χώρας για την κατάρτιση εργαζομένων, ενώ σε φάση υλοποίησης έχει εισέλθει Πρόγραμμα Κατάρτισης και Πρακτικής Άσκησης για 3.600 ανέργους ηλικίας 18-24 ετών, με έμφαση τον πρωτογενή τομέα. Σύντομα, θα ακολουθήσουν και άλλα πανελλαδικά προγράμματα για ήδη εργαζόμενους, οι οποίοι θα αποκτήσουν πιστοποιημένες γνώσεις, στελεχώνοντας τμήματα εξαγωγών ή αναλαμβάνοντας επιχειρηματική δράση οι ίδιοι σε εξωστρεφείς τομείς.

    Όλοι αυτοί μπορούν ήδη να αξιοποιούν τις βάσεις δεδομένων και τις δυνατότητες συμβουλευτικής υποστήριξης και mentoring που ήδη παρέχει ο ΠΣΕ στις επιχειρήσεις μέλη του.

    Σε κάθε περίπτωση, η ίδια η εξέλιξη του ανθρώπινου είδους βασίστηκε στην χρήση των κατάλληλων εργαλείων για την κατάλληλη δουλειά. Οι αναμφισβήτητες επιτυχίες των Ελλήνων Εξαγωγέων, ακόμη και στα δύσκολα χρόνια της κρίσης, δείχνουν ότι όσοι τολμούν και είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι διαμορφώνουν τις συνθήκες για ένα καλύτερο μέλλον. Ας το διεκδικήσουμε, για «να γίνει αυτό που σήμερα μοιάζει με ταβάνι, το πάτωμα πάνω στο οποίο αύριο θα οικοδομήσουμε μία πορεία για ψηλότερα», όπως θα έλεγε και ο Άλντους Χάξλεϊ.

    [04] Πάσχα και διατροφή-συμβουλές για να αποφύγετε τα δυσάρεστα

    «Ας μην πέσουμε στην παγίδα, το Πάσχα είναι μια φορά τον χρόνο, ας φάω από όλα ανεξέλεγκτα!!! Αντίθετα ας πούμε στον εαυτό μας το Πάσχα είναι μια φορά τον χρόνο, αλλά μπορώ να απολαύσω τρόφιμα που κάνουν καλό στο σώμα μου, ενώ είναι πολύ νόστιμα και θρεπτικά!».

    Αν μπορείτε να τηρήσετε αυτό που προτείνει η Κλινική Διαιτολόγος ? Διατροφολόγος Ελένη Παπαγιαννίδου στο praktoreio-ygeias.gr του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων τότε να είστε σίγουροι ότι θα αποφύγετε πολλά από τα δυσάρεστα που φέρνει η πολυφαγία μετά από τη νηστεία, μικρής ή και μεγαλύτερης διάρκειας.

    Η παράδοση μας δίνει λύσεις

    Με το πέρασμα των χρόνων αποδεικνύεται ότι η παράδοση στη διατροφή, πέρα από εθιμοτυπικό χαρακτήρα, έχει σχεδόν πάντα κι έναν καλά μελετημένο θρεπτικό σκοπό, υπογραμμίζει η κ. Παπαγιαννίδου, δίνοντας και κάποιες σημαντικές συμβουλές.

    Μαγειρίτσα το τέλειο γεύμα μετά τη νηστεία

    Η μαγειρίτσα λοιπόν προετοιμάζει το έδαφος! Είναι το ενδιάμεσο διατροφικό στάδιο ανάμεσα στη νηστεία και το γεύμα του Πάσχα... είναι στην ουσία μια θρεπτική «γέφυρα» ανάμεσα στην περίοδο της χορτοφαγικής νηστείας και την επιστροφή στην κρεοφαγία.

    Η μαγειρίτσα είναι σούπα που περιλαμβάνει εντόσθια και συκωταριά (παράδοση ότι δεν πρέπει να πετάμε τίποτα από το αρνί του Πάσχα), φρέσκα κρεμμυδάκια, μαρούλι, αυγά, άνηθο, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και λεμόνι. Τα συκωτάκια και τα εντόσθια περιέχουν πολύ υψηλές ποσότητες απορροφήσιμου αιμικού σιδήρου, οποίος έχει μειωθεί αρκετά μετά τις 40 ημέρες χορτοφαγικής νηστείας.

    Αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι τα όργανα των κρεάτων (ιδιαίτερα το συκώτι) είναι οι πολυβιταμίνες της φύσης. Αποτελούν από τα πιο θρεπτικά συστατικά-πυκνά τρόφιμα. Πολύ πλούσια σε υψηλής ποιότητας αμινοξέα, υγιεινά λίπη, σίδηρο, Β-βιταμίνες (ιδιαίτερα Β12), CoQ10 και λιποδιαλυτές βιταμίνες Α, D και Κ, που προάγουν την απορρόφηση μετάλλων.

    Μικρά μυστικά για ένα κανονικό γεύμα χωρίς ενοχές την Κυριακή του Πάσχα

    Το πιο πιθανό είναι πως μετά τη μαγειρίτσα το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου δεν θα πεινάμε το πρωί. Μπορούμε λοιπόν ωραιότατα να εκμεταλλευτούμε την έλλειψη πείνας για να επιτύχουμε την ωφέλιμη για την υγεία μας αλλά και το βάρος μας «διαλείπουσα νηστεία». Αν ωστόσο η ώρα του γεύματος καθυστερεί και επιστρέψει η πείνα μπορούμε να την ικανοποιήσουμε με ένα ή δύο βραστά (κόκκινα) αυγά ειδικά αν έχουμε διαβήτη.

    Στο γεύμα του Πασχαλινού τραπεζιού μαζί με το νοστιμότατο και υγιεινό αρνάκι ή κατσικάκι (πολύ θρεπτικά ζωικά τρόφιμα όπως κοκορέτσι, σπληνάντερο και γαρδουμπάκια), μπορούμε να καταναλώσουμε άφθονη σαλάτα με πράσινα λαχανικά, που θα συμβάλει μαζί με την λιπαρή πρωτεΐνη να έχουμε καλύτερο κορεσμό λόγω των φυτικών ινών που περιέχονται σε αυτά. Ο συνδυασμός νόστιμου θρεπτικού κρέατος μαζί με άφθονα λαχανικά με ελαιόλαδο είναι η απόλυτη ισορροπία της μεσογειακής διατροφής!

    Καλό είναι να προσέξουμε και πόσο αλκοόλ θα πιούμε. Ας προτιμήσουμε ξηρό κρασί και να αποφύγουμε τη μπύρα γιατί είναι σαν να τρώμε ζάχαρη ή ψωμί. Κι επειδή εκείνη την ημέρα συνήθως βρισκόμαστε στην εξοχή ας περπατήσουμε. Ευκαιρία για μια βόλτα στην φύση!

    Αρνάκι ή κατσικάκι, το πιο συχνό ερώτημα...

    Πολύ συχνό ερώτημα από καρδιοπαθείς είναι το τι επιτρέπεται να φάνε το Πάσχα, αναφέρει στο praktoreio-ygeias.gr ο Δημήτρης Ρίχτερ, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Λιπιδιολογίας και μέλος του ΔΣ του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας κι αυτό «διότι ειδικά αν το στεφανιαίο επεισόδιο ήταν πρόσφατο νοιώθουν αποκλεισμένοι από το φαγητό των υπολοίπων. Μολονότι μεταξύ κατσικιού και αρνιού, το κατσίκι περιέχει λιγότερη χοληστερόλη, καθώς και λιγότερες θερμίδες, οι διαφορές αυτές έχουν μικρή αξία στο θέμα της χοληστερόλης, καθώς τα οφέλη και οι ζημιές είναι μακροπρόθεσμα προβλήματα που δεν μεταβάλλονται ούτε με παρασπονδίες λίγων ημερών αλλά ούτε και με δίαιτα λίγων ημερών».

    Ο κ. Ρίχτερ, τονίζει ότι αυτό που έχει πραγματική σημασία για τους υπερτασικούς και τους πάσχοντες από καρδιακή ανεπάρκεια είναι η ποσότητα αλατιού και φαγητού που θα καταναλώσουν αυτές τις ημέρες. «Συνήθως είναι ιδιαίτερα αυξημένη και αυτό οδηγεί σε συχνές υπερτασικές κρίσεις στα επείγοντα των νοσοκομείων ή σε κρίσεις δύσπνοιας σε όσους έχουν επηρεασμένη την καρδιακή λειτουργικότητα».

    Και εξηγεί ότι «ειδικά ευπαθείς ομάδες που έχουν νηστέψει για 40 μέρες και μετά την ανάσταση προσπαθούν να αναπληρώσουν τη χαμένη χοληστερίνη τους με μαγειρίτσα το βράδυ και ερίφιο να ψήνεται από το πρωί συνοδεία μεζέδων και κρασιού αν υπερβάλλουν στις ποσότητες και δεν προσέξουν το καρύκευμα ε αλάτι, κινδυνεύουν συχνά να επισκεφτούν το γιατρό τους τις ημέρες εκείνες».

    [05] Στο νησί των Φαιάκων για την Ανάσταση ο πρωθυπουργός

    Το παλιό δημαρχείο της Κέρκυρας "Σαν Τζιάκομο" επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τη σύντροφό του Μπέτυ, τα παιδιά του και τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη.

    Από τα μπαλκόνια του παλιού δημαρχείου, ο πρωθυπουργός παρακολούθησε το έθιμο των "μπότηδων", ενώ έριξε και ο ίδιος ένα μεγάλο πήλινο κανάτι. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε το έθιμο "εντυπωσιακό. Νωρίτερα συνομίλησε με τον δήμαρχο Κερκυραίων Κώστα Νικολούζο, τον περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θόδωρο Γαλιατσάτο, τους βουλευτές και πολιτικούς άρχοντες του τόπου.

    Ο πρωθυπουργός έφτασε χθες το βράδυ στο νησί των Φαιάκων ενώ σήμερα το βράδυ αναμένεται να παρακολουθήσει την τελετή της Αναστάσεως που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Σπιανάδας, τη μεγαλύτερη πλατεία της χερσονήσου του Αίμου.-

    [06] Τουλάχιστον 90 μαχητές του ΙΚ σκοτώθηκαν από την αμερικανική σούπερ-βόμβα

    Τουλάχιστον 90 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους σκοτώθηκαν από τη σούπερ βόμβα των ΗΠΑ, η οποία ερρίφθη για πρώτη φορά την Πέμπτη εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσαν σήμερα Αφγανοί αξιωματούχοι.

    Οι προηγούμενοι απολογισμοί έκαναν λόγο για περίπου 30 νεκρούς. Σύμφωνα με τον Εσμαΐλ Σινουάρ, κυβερνήτη της περιοχής Ατσίν, προπυργίου του ΙΚ στην επαρχία Νανγκαρχάρ, «τουλάχιστον 92 μαχητές του Νταές (αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ) σκοτώθηκαν» από τη βόμβα GBU-4/B3, ισχύος σχεδόν 11 τόνων, το πιο ισχυρό συμβατικό όπλο που διαθέτουν οι ΗΠΑ.

    «Τρεις σήραγγες στις οποίες βρίσκονταν μαχητές την ώρα της επίθεσης καταστράφηκαν», πρόσθεσε. Ο Σινγουάρ εξήγησε ότι δεν υπήρξαν άμαχοι μεταξύ των νεκρών, καθώς «είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων και είχαν εγκαταλείψει την περιοχή».

    «Στη συνέχεια ειδικές δυνάμεις του Αφγανιστάν και ξένα στρατεύματα πραγματοποίησαν μια επιχείρηση εκκαθάρισης στην περιοχή», ένα σύστημα σηράγγων και σπηλαίων που χρησιμοποιούσε το ΙΚ, σημείωσε ο ίδιος. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του κυβερνήτη της Νανγκαρχάρ, ο Αταουλάχ Χογκιάνι, έκανε λόγο για «90 μαχητές του Ντάες νεκρούς».

    [07] Η Πιονγκγιάνγκ προειδοποιεί τις ΗΠΑ να σταματήσουν «τη στρατιωτική τους υστερία»

    Η Βόρεια Κορέα προειδοποίησε τις ΗΠΑ να σταματήσουν «τη στρατιωτική τους υστερία» ή να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις, την ώρα που μια ομάδα κρούσης αμερικανικών πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού κατευθύνεται στην περιοχή, ενώ η Πιονγκγιάνγκ γιορτάζει την «Ημέρα του Ήλιου», την 105η επέτειο από τη γέννηση του ιδρυτή της Κιμ Ιλ-Σουνγκ.

    Εκατοντάδες στρατιωτικά οχήματα γεμάτα στρατιώτες είχαν παραταχθεί τα ξημερώματα κατά μήκος των όχθεων του Ταεντόνγκ, του ποταμού που διαρρέει την Πιονγκγιάνγκ προτού ξεκινήσουν να παρελαύνουν στην πόλη. Ο Κιμ Γιονγκ-Ουν, ηγέτης της Βόρειας Κορέας, παρακολούθησε μαζί με τους συμβούλους του από την κεντρική πλατεία Κιμ Ιλ-Σουνγκ την παρέλαση, στην οποία συμμετείχαν στρατιώτες και μπάντες του στρατού, ενώ παρουσιάστηκαν άρματα μάχης, διάφορα συστήματα εκτόξευσης πυραύλων και άλλα όπλα.

    Στόχος της παρέλασης, εκτός των εορτασμών για την «Ημέρα του Ήλιου», το επίσημο όνομα που έχει δοθεί στην ημέρα γέννησης του Κιμ Ιλ-Σουνγκ, παππού του σημερινού ηγέτη της Βόρειας Κορέας, είναι να στείλει και ένα μήνυμα στις ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία για τη στρατιωτική ισχύ της χώρας.Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Πιονγκγιάνγκ ενδέχεται με την ευκαιρία των εορτασμών να προχωρήσει στην εκτόξευση ενός ακόμη βαλλιστικού πυραύλου ή στην έκτη δοκιμή πυρηνικού πυραύλου.

    Στο μεταξύ ο δεύτερος τη τάξει στην ιεραρχία της Βόρειας Κορέας προειδοποίησε σήμερα ότι η χώρα είναι έτοιμη να ανταποδώσει με πυρηνικά όπλα σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση με τέτοια, λίγες ημέρες αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως το «πρόβλημα» του βορειοκορεατικού πυραυλικού και πυρηνικού προγράμματος θα «αντιμετωπιστεί».

    Σε ανακοίνωσή του, που μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο της Βόρειας Κορέας KCNA, ο στρατός της χώρας διαβεβαίωσε ότι οι αμερικανικές βάσεις στη Νότια Κορέα, «όπως και τα αρχηγεία του Κακού», όπως το κτίριο της προεδρίας στη Σεούλ, «θα γίνουν σκόνη σε λίγα λεπτά» σε περίπτωση πολέμου. Σχολίασε μάλιστα ότι η «σοβαρή στρατιωτική υστερία» της κυβέρνησης Τραμπ έχει φτάσει «σε επικίνδυνα επίπεδα και δεν μπορεί πλέον να παραβλεφθεί». «Θα ληφθούν τα πιο σκληρά αντίμετρα εναντίον των ΗΠΑ και των ναυτικών τους δυνάμεων με τέτοιο ανηλεή τρόπο ώστε να μην επιτρέψουμε στους επιτιθέμενους να επιβιώσουν», μετέδωσε το KCNA επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του γενικού επιτελείου του στρατού της Βόρειας Κορέας.

    Σύμφωνα με αναλυτές του «38 North», ενός ιστότοπου που ασχολείται με τη Βόρεια Κορέα και βασίζεται σε πολλές πρόσφατες δορυφορικές φωτογραφίες, το σημείο πυρηνικών δοκιμών της Πούνγιε-ρι είναι «έτοιμο» να τεθεί σε λειτουργία.

    Η Βόρεια Κορέα έχει ήδη διεξάγει πέντε πυρηνικές δοκιμές, εκ των οποίων τις δύο πέρυσι. Στα τέλη Μαρτίου και τις αρχές Απριλίου η χώρα εκτόξευσε τρεις βαλλιστικούς πυραύλους που έπεσαν στη θάλασσα της Ιαπωνίας. Οι ΗΠΑ απάντησαν στέλνοντας ένα αεροπλανοφόρο στην περιοχή, συνοδευόμενο από τρία αντιτορπιλικά που μπορούν να εκτοξεύουν πυραύλους και υποβρύχια, μια «αρμάδα», όπως την χαρακτήρισε ο πρόεδρος Τραμπ.

    [08] Μεγάλο Σάββατο στην Κέρκυρα: ο σεισμός, η πρώτη Ανάσταση και οι «μπότηδες»

    Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου η Κέρκυρα ξυπνά πάντα με ένα «μεγάλο σεισμό». Στις 6:00 το πρωί, στον Ιερό Ναό της Παναγίας των Ξένων, αναβιώνει το έθιμο του τεχνητού σεισμού που προκαλείται με θόρυβο, κούνημα όλων των εικόνων και των καντηλιών. Το έθιμο πραγματοποιείται μετά το τέλος του 'Αποστόλου' και αποτελεί αναπαράσταση του σεισμού που περιγράφεται στο Ιερό Ευαγγέλιο, σαν επακόλουθο της Αναστάσεως του Κυρίου.

    Στις 9:00 το πρωί γίνεται η περιφορά του Επιταφίου της εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνος. Είναι ο μόνος επιτάφιος που η περιφορά του γίνεται το Σάββατο. Το έθιμο διατηρείται από το 1574 όταν οι Βενετοί, για λόγους ασφαλείας, απαγόρευσαν στους Ορθοδόξους την περιφορά των Επιταφίων τη Μεγάλη Παρασκευή και επέτρεψαν μόνο τη λιτανεία του Αγίου το Μεγάλο Σάββατο. Έτσι οι Κερκυραίοι από τότε βγάζουν τον Επιτάφιο της εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνος μαζί με το Σεπτό Σκήνωμα του Αγίου, που στη συγκεκριμένη λιτανεία ο Άγιος έχει θέση χοροστατούντος Επισκόπου και πίσω ακολουθεί ο Επιτάφιος. Είναι η αρχαιότερη λιτανεία και η πιο επιβλητική από τις λιτανείες του Αγίου Σπυρίδωνος, που καθιερώθηκε σε ανάμνηση του θαύματος του Αγίου, που ?σύμφωνα με την παράδοση- έσωσε τον κερκυραϊκό λαό από τη σιτοδεία. Η πομπή κινείται ρυθμικά με τους πένθιμους ήχους των τριών Φιλαρμονικών της πόλης. Μετά το τέλος της λιτανείας ο Άγιος Σπυρίδωνας θα παραμείνει στη θύρα του μέχρι την Τρίτη του Πάσχα για προσκύνημα.

    ?«οι μπότηδες»

    Στην Κέρκυρα, η Ανάσταση του Κυρίου γιορτάζεται νωρίς το μεσημέρι, όπου και αναβιώνει το έθιμο «Μπότηδες». Το έθιμο κρατά από την Ενετοκρατία στο νησί. Οι Κερκυραίοι τότε, σύμφωνα με τις ιστορικές αναφορές και τις θρησκευτικές παραδόσεις, λόγω της απαγόρευσης των θρησκευτικών εκδηλώσεων αργά το βράδυ ήταν αναγκασμένοι να γιορτάσουν το Πάσχα νωρίς το μεσημέρι. Έτσι λοιπόν, από τότε έως και σήμερα η λεγόμενη πρώτη Ανάσταση του Κυρίου τιμάται στις 12:00 το μεσημέρι. Μετά το πέρας της Ακολουθίας στη Μητρόπολη, οι καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα και από τα παράθυρα των σπιτιών πέφτουν εκατοντάδες «μπότηδες», πήλινα κανάτια, γεμάτα νερό, με στενό στόμιο και δυο χερούλια στο πλάι για τη μεταφορά τους, δεμένα με κόκκινες κορδέλες. Το εν λόγω έθιμο αποτελεί ένα συνδυασμό ενετικών και ορθόδοξων παραδόσεων ενώ πολλές είναι οι εκδοχές του για το πώς ξεκίνησε. Ως κατάλοιπο της Ενετοκρατίας βρίσκει τις ρίζες του στους Βενετούς καθολικούς που έσπαγαν τις παλιές στάμνες την Πρωτοχρονιά, στη μεγαλύτερη γιορτή τους ως «φόρο» στο νέο χρόνο, προκειμένου να τους φέρει καινούργια αγαθά στο σπιτικό τους. Οι ορθόδοξοι «μετακόμισαν» το έθιμο χρονικά και το μετέφεραν στη δική τους μεγαλύτερη γιορτή, το Πάσχα. Οι Κερκυραίοι αναφέρουν ότι με το σπάσιμο των «μπότηδων» εκδιώκονται τα «μολύσματα», τα κακά και μοχθηρά πνεύματα που έβαζαν σε πειρασμό τους ανθρώπους την προηγούμενη χρονιά, ενώ οι αγρότες πίστευαν ότι η συλλογή των φρέσκων καρπών, απαιτούσαν νέα κανάτια και δοχεία για την αποθήκευση τους με αποτέλεσμα τα παλιά να πετιούνται και, μάλιστα, όσο πιο τελετουργικά, τόσο πιο αποδοτική θα είναι και η νέα συγκομιδή. Σύμφωνα πάντως με τη θρησκευτική παράδοση, το σπάσιμο των «μπότηδων» αναπαριστά με τους κρότους, την οργή για τη προδοσία του Ιούδα. Το μοναδικό αυτό έθιμο συνοδεύουν οι βροντεροί κανονιοβολισμοί που ακούγονται από το Παλιό Φρούριο της Κέρκυρας, αλλά και οι φιλαρμονικές του τόπου που παίζουν θρησκευτικά εμβατήρια. Οι παρευρισκόμενοι στο έθιμο σπεύδουν να μαζέψουν τα κομμάτια από τα σπασμένα πήλινα κανάτια, να τα πάρουν σπίτι τους και να τα φυλάξουν στο εικονοστάσι τους, καθώς σύμφωνα με τους Κερκυραίους φέρουν τύχη και ευημερία.

    Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου η Κέρκυρα «σείεται» από τυμπανοκρουσίες, βεγγαλικά και πυροτεχνήματα. Το Άγιο Φως φτάνει στο νησί και ο Μητροπολίτης Κέρκυρας, Νεκτάριος θα το πάει με ένα ειδικό τελετουργικό πρώτα στον Καθολικό Μητροπολιτικό Ναό Duomo, που θα ολοκληρώσει την Ακολουθία της Αναστάσεως στις 11:00 το βράδυ, προκειμένου το εκκλησίασμα να παραστεί στην από κοινού Ορθόδοξη και Καθολική Ανάσταση που θα τελεστεί στο πάλκο της Πάνω Πλατείας Σπιανάδα, τη μεγαλύτερη πλατεία των Βαλκανίων που αναμένεται να γεμίσει και φέτος χιλιάδες κόσμου.-


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 15 April 2017 - 8:31:36 UTC