Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 17-02-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δ.Τζανακόπουλος: Η ΝΔ υπερασπίζεται τις πιο παράλογες απαιτήσεις των δανειστών
  • [02] Πάνος Ρήγας : Η επιτυχία της κυβέρνησης θα κριθεί από την ανάπτυξη του κοινωνικού κράτους
  • [03] Στ. Κοντονής: Μας δημιουργεί πρόβλημα η στάση που κρατά το ΔΝΤ
  • [04] Το μαύρο κουτί του Norman Atlantic είχε ρυθμιστεί με λάθος τρόπο σύμφωνα με την ιταλική Il Fatto Quotidiano
  • [05] Ρεκόρ καθυστερήσεων στις δίκεςκατέχει ηΕλλάδα

  • [01] Δ.Τζανακόπουλος: Η ΝΔ υπερασπίζεται τις πιο παράλογες απαιτήσεις των δανειστών

    Δριμεία κριτική στη ΝΔ ασκεί ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, απαντώντας στην ανακοίνωση της και σημειώνει ότι «ο ελληνικός λαός περιμένει από τον κ. Μητσοτάκη συγκεκριμένες απαντήσεις» στα ερωτήματα που έθεσε εκ νέου ο πρωθυπουργός στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Ο κ. Τζανακόπουλος κατηγορεί τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη ότι «για μία ακόμη φορά βρίσκονται στην αμήχανη θέση να υπερασπίζονται μόνοι τους τις πιο παράλογες απαιτήσεις των δανειστών» και υπογραμμίζει ότι «στην πιο κρίσιμη καμπή της διαπραγμάτευσης και σε διάσταση από την κοινωνία, δίνουν και τα τελευταία διαπιστευτήρια υποταγής στο ΔΝΤ και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, προκειμένου να μην υποχωρήσουν από τις παράλογες απαιτήσεις τους».

    «Αδυνατούν», σημειώνει, «να συμβιβαστούν με την ιδέα πως η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά, προς όφελος της ευρείας κοινωνικής πλειοψηφίας και όχι της ολιγομελούς ελίτ που ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης εκπροσωπεί». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογραμμίζει ότι «αντί η ΝΔ να ποντάρει στην καταστροφή της χώρας, κλείνοντας το μάτι στους ακραίους εκ των δανειστών, πρέπει επιτέλους να πάρει επισήμως θέση, όπως αρμόζει στο θεσμικό ρόλο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

    Ο κ. Τζανακόπουλος τονίζει ότι «ο πρωθυπουργός, εξάλλου, έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα στην ομιλία του, αλλά η ΝΔ για μία ακόμη φορά αρνείται να απαντήσει στα ουσιώδη:

    1) Υιοθετεί ο κ. Μητσοτάκης τη δήλωση του Αντιπροέδρου του, κ. Γεωργιάδη «να μην κλείσει η αξιολόγηση για να πέσει η κυβέρνηση»;

    2) Είναι επίσημη θέση της ΝΔ ότι η κυβέρνηση πρέπει να αποδεχθεί τις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ για πρόσθετα μέτρα για μετά τη λήξη του προγράμματος;

    3) «Θα ταχθεί στο πλευρό της κοινωνικής πλειοψηφίας στις επαφές του με την 'Ανγκελα Μέρκελ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ζητώντας να μην υπάρχουν παράλογες αξιώσεις που δεν απορρέουν από τη συμφωνία;»

    «Ο ελληνικός λαός περιμένει από τον κ. Μητσοτάκη συγκεκριμένες απαντήσεις» υπογραμμίζει.

    Απάντηση της ΝΔ στον κυβερνητικό εκπρόσωπο

    Με μια λιτή ανακοίνωση απάντησε η ΝΔ σε δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου.«Το συντομότερο ανέκδοτο: Ο κ. Τσίπρας αγωνίζεται για τα συμφέροντα των πολλών...» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    [02] Πάνος Ρήγας : Η επιτυχία της κυβέρνησης θα κριθεί από την ανάπτυξη του κοινωνικού κράτους

    «Η επιτυχία της κυβέρνησης θα κριθεί από την ανάπτυξη του κοινωνικού κράτους» ανέφερε μεταξύ άλλων κατά την ομιλία του στη σημερινή συνεδρίαση της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Πάνος Ρήγας και τόνισε:

    «Είναι ανάγκη να καταστεί σαφές, στον κάθε πολίτη ότι η έξοδος από το μνημόνιο είναι όχι μόνο στρατηγική επιδίωξη, αλλά η αναγκαία συνθήκη που θα μας ωθήσει προς το μέλλον μέσα από την παραγωγική ανασυγκρότηση, την επαναθεμελίωση του κοινωνικού κράτους, την εδραίωση της κοινωνικής συνοχής στη χώρα και την οικοδόμηση ενός κράτους δικαίου, στην προοπτική του κοινωνικού μετασχηματισμού».

    «Ως πρώτη προτεραιότητα», είπε ο κ. Ρήγας, «θα πρέπει να τεθεί η διαμόρφωση πολιτικού σχεδίου με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Η περιγραφή του σχεδίου συνεπάγεται έναν οδικό χάρτη, ένα συγκεκριμένο σχέδιο ρεαλιστικό και με πολιτικές επιλογές στρατηγικού χαρακτήρα. Τα μέτρα για την αναχαίτιση της ανθρωπιστικής κρίσης, το σχέδιο ενίσχυσης και ανασυγκρότησης του κοινωνικού κράτους η ενίσχυση και η διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, το ζήτημα της διαπλοκής, η συνταγματική αναθεώρηση, ο δημοκρατικός μετασχηματισμός και η «δίκαιη ανάπτυξη», είναι επιλογές στρατηγικού χαρακτήρα και αφορούν την κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότηση».

    Συνεχίζοντας ο κ. Ρήγας σημείωσε, ότι η συνταγματική αναθεώρηση κινείται προς αυτή την κατεύθυνση και πρέπει να αναδειχθεί πιο πολύ από την κυβέρνηση για να αποτελέσει κτήμα όλων των στελεχών μας, και για να καταγραφεί ισχυρά στην αντίληψη του λαού. Η συνταγματική αναθεώρηση πρέπει να οριοθετήσει ιδεολογικά την τομή ανάμεσα σε όσους στηρίζουν την προστασία του κοινωνικού κράτους και σε όσους είναι με το νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά» σημείωσε.

    Αναφερόμενος στην πορεία των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ο Γενικός Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «οι δανειστές οφείλουν όχι να οξύνουν την αυταρχική και αδιέξοδη στάση τους απέναντι στην Ελλάδα, αλλά να προχωρήσουν στην εφαρμογή της ειλημμένης απόφασης περί των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και να δηλώσουν τη δέσμευσή τους για την ομαλή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος χωρίς παράλογες αξιώσεις για πρωτογενή πλεονάσματα μετά μετά το 2018 και τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων».

    Ο κ. Ρήγας, άσκησε κριτική στη Ν.Δ., λέγοντας ότι «ακούγεται κακόηχα η απαίτηση της αντιπολίτευσης να κλείσει αμέσως η αξιολόγηση». «Το ερώτημα» είπε «είναι πως και με ποιες προϋποθέσεις θα κλείσει και όχι με ποιες προϋποθέσεις θα κλείσει, όχι να αποδεχθούμε ασθμαίνοντας τις απαιτήσεις των δανειστών» και πρόσθεσε:

    «Οι πολιτικές δυνάμεις που κυβέρνησαν τη χώρα ως το τέλος του 2014, ταύτισαν τις πολιτικές τους επιλογές με τις κυρίαρχες νεοφιλελεύθερες νόρμες, ακόμα και αν αυτές ήταν και είναι καταστροφικές. Συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να δίνουν «γη και ύδωρ» συμπεριφερόμενοι με υποτέλεια, αδιαφορώντας εγκληματικά για την καταστροφή που έχουν επιφέρει στη χώρα. Ο κ. Μητσοτάκης ζητάει εκλογές διότι βιάζεται να παλινορθώσει το χρεοκοπημένο δικομματικό καθεστώς. Κάθε μέρα που περνά με την Αριστερά στην εξουσία το εν λόγω καθεστώς χάνει και ένα «πάτημα» στον κρατικό μηχανισμό».

    «Ζούμε σε μια εποχή αυξανόμενης αβεβαιότητας τόσο σε διεθνές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο» είπε ο κ. Ρήγας σχολιάζοντας τις αλλαγές στο διεθνές περιβάλλον.

    «Οι εστίες αστάθειας και έντασης πληθαίνουν» τόνισε και συνέχισε:

    «Η εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ, η ψήφος υπέρ του Brexit στη Μεγάλη Βρετανία, η ανάδυση της ευρωπαϊκής Ακροδεξιάς, αλλά και η συνέχιση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, καταδεικνύουν την επείγουσα ανάγκη ριζικών αλλαγών, στην κατεύθυνση της διασφάλισης της ειρήνης, της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης» κατέληξε ο κ. Ρήγας.

    Αναφερόμενος στη σχέση του κόμματος με την κυβέρνηση υπογράμμισε ότι «χρειάζεται να ενισχυθεί η συλλογική λειτουργία, ο διάλογος, η ουσιαστική επικοινωνία, η διαβούλευση και η συνεννόηση με το κόμμα με την κοινωνία, με τα στρώματα που όλα τα προηγούμενα χρόνια έχουν πληγεί από τις μνημονιακές νεοφιλελεύθερες και συντηρητικές πολιτικές».

    Σχετικά με τα κομματικά μέσα ενημέρωσης, ο Γενικός Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «ο ρόλος της «Αυγής» και του ραδιοσταθμού «105,5 στο Κόκκινο» είναι αναντικατάστατος» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να εκπονηθεί ένα σοβαρό σχέδιο οικονομικής βιωσιμότητας συνεργειών και δημοσιογραφικής ανασυγκρότησης» των μέσων αυτών.

    Για τη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, είπε, πως το κόμμα και οι δυνάμεις πρέπει να λάβουν μέριμνα ώστε το συνέδριο της Νεολαίας να αποτελέσει κόμβο οργανωτικής ανάπτυξης και αναβάθμισης της πολιτικής της παρουσίας και πρόσθεσε ότι «η ισχυροποίηση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ ώστε να αποκτήσει οργανικούς δεσμούς με την πλειοψηφία της νέας γενιάς, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ».

    [03] Στ. Κοντονής: Μας δημιουργεί πρόβλημα η στάση που κρατά το ΔΝΤ

    Ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της δεύτερης αξιολόγησης, έκανε από τον Πύργο της Ηλείας, όπου βρίσκεται από χθες, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα, στα γραφεία του Δικηγορικού συλλόγου Ηλείας, παρουσία και του υφυπουργού Παιδείας Δημήτρη Μπαξεβανάκη.

    «Η διαδικασία του κλεισίματος της Β' αξιολόγησης είναι αυτό που απασχολεί σήμερα την κυβέρνηση. Έχει ήδη υποβάλει τις προτάσεις της στους θεσμούς και θεωρούμε ότι στα πλαίσια της συμφωνίας του Αυγούστου είμαστε έτοιμοι σε ένα μεγάλο ποσοστό, 80%, σε αυτά που είχαν συμφωνηθεί και αναμένουμε τα κλιμάκια των θεσμών στην Αθήνα για να κλείσει η αξιολόγηση» επεσήμανε ο κ. Κοντονής, ενώ δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για τη στάση του ΔΝΤ, αναφέροντας ότι «μας δημιουργεί πρόβλημα η στάση που κρατά του ΔΝΤ, στάση η οποία δεν είναι μόνο προβληματική όσο αφορά τις νέες παράλογες απαιτήσεις, τις οποίες προβάλει και οι οποίες εδράζονται σε δεδομένα τα οποία δεν αποδεικνύονται από κάπου, έχουν ένα αυξημένο ποσοστό αυθαιρεσίας αλλά και οι διαφορές που υπάρχουν στη συνεννόηση μεταξύ των θεσμών».

    Σε ό,τι το θέμα της αξιολόγησης ο κ. Κοντονής έκανε σαφές ότι «η οποιανδήποτε καθυστέρηση υπάρχει αυτή τη στιγμή, δεν οφείλεται στην Ελληνική κυβέρνηση, οφείλεται σε αυτή την δυσλειτουργία που εμφανίζεται, στην διαφορετική προσέγγιση των προβλημάτων και στην διαφορετική εκφορά απόψεων εκ μέρους των θεσμών».

    Επίσης ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε στο «μεγάλο σκάνδαλο Novartis » τονίζοντας ότι αναμένουμε τους Αμερικάνους εισαγγελείς και αμέσως μετά την έλευση τους στην Ελλάδα. Κλιμάκιο Ελλήνων εισαγγελέων θα μεταβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου θα έχει επαφές με υψηλότερα κλιμάκια και με τον Γενικό Εισαγγελέα αλλά και με τον Εισαγγελέα του Νιού Τζέρσι για το σκάνδαλό αυτό, το οποίο απ' ό,τι διαφαίνεται είναι πολύ μεγάλο».

    [04] Το μαύρο κουτί του Norman Atlantic είχε ρυθμιστεί με λάθος τρόπο σύμφωνα με την ιταλική Il Fatto Quotidiano

    «Το μαύρο κουτί του Norman Atlantic είχε ρυθμιστεί με λάθος τρόπο, αλλά περνούσε τα τεστ κάθε χρόνο» γράφει η ιταλική εφημερίδα il Fatto Quotidiano με αναφορά στην πραγματογνωμοσύνη που αφορά την πυρκαγιά που ξέσπασε στο συγκεκριμένο φέρι- μποτ στις 28 Δεκεμβρίου του 2014. Η εφημερίδα προσθέτει ότι όχι μόνον το μαύρο κουτί του πλοίου είχε ρυθμιστεί με λανθασμένο τρόπο, αλλά υπήρξε και πρόβλημα για την αποκρυπτογράφηση των στοιχείων του.

    Παράλληλα, η ιταλική εφημερίδα σημειώνει ότι η πυρκαγιά αυτή, η οποία προκάλεσε το θάνατο 28 ανθρώπων, σύμφωνα με την πραγματογνωμοσύνη οφείλεται και στο μπλακ - άουτ που βύθισε στο σκοτάδι το πλοίο, αλλά και σε τρία ανθρώπινα λάθη. Το κυριότερο, προσθέτει ο συντάκτης Αντρέα Τούντο, είναι ότι ετέθη σε λειτουργία το αντιπυρικό σύστημα σε λάθος γέφυρα του πλοίου, και με καθυστέρηση, αφού οι σχετικές κινήσεις έγιναν δέκα με δεκαπέντε λεπτά μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς.

    Η εφημερίδα, με αναφορά στην πραγματογνωμοσύνη, τονίζει ότι βάσει όλων των προηγούμενων πυρκαγιών που είχαν ξεσπάσει σε πλοία και το πώς είχαν αντιμετωπισθεί, «υπό τις συνθήκες αυτές, οι πιθανότητες περιορισμού της φωτιάς ήταν ουσιαστικά μηδενικές».

    Τονίζεται, τέλος, ότι «ουδείς ανησύχησε, όταν ένας ναύτης, μετά από τις πρώτες υποψίες, κατέβηκε στο γκαράζ και πρόσεξε ότι από ένα φορτηγό έβγαινε καπνός», κάτι που «φέρεται να δείχνει ότι για τον καπετάνιο και το πλήρωμα, το ότι από κάποια φορτηγά έβγαινε καπνός, δεν αποτελούσε ένα σημαντικό νέο».

    [05] Ρεκόρ καθυστερήσεων στις δίκεςκατέχει ηΕλλάδα

    Η Ελλάδα κατέχει το ρεκόρ της πρώτης θέσης στις καθυστερήσεις από τις 26 χώρες της Ευρώπης, τόνισε σήμερα η πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών (ΕΔΔ) Ειρήνη Γιανναδάκη κατά την ετήσια τακτική γενική συνέλευση της ΕΔΔ, που πραγματοποιήθηκε στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, ενώ περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση στο χώρο της Δικαιοσύνης.

    Όπως αναφέρθηκε από την πρόεδρο της ΕΔΔ, οι αγωγές που κατατίθενται σήμερα στα Διοικητικά Δικαστήρια προσδιορίζονται μετά από 7 χρόνια, καθώς προτεραιότητα έχουν οι φορολογικές υποθέσεις. Αναλυτικότερα, η κυρία Γιανναδάκη ανέφερε ότι μια αγωγή που κατατίθεται σήμερα εκδικάζεται μετά από 7 χρόνια γιατί εξαιτίας του κατά προτίμηση προσδιορισμού των φορολογικών υποθέσεων λόγω μνημονιακής υποχρέωσης ο προσδιορισμός των αγωγών αποζημίωσης έμεινε πίσω.

    Στη συνέχεια έγινε αναφορά στις εκκρεμείς υποθέσεις όπου η πρόεδρος τηςΒ¨Ενωσης ανέφερε:«Η χώρα μας είναι η πρώτη από 26 χώρες της Ε.Ε. με τον μεγαλύτερο αριθμό εκκρεμών διοικητικών υποθέσεων, γιατί στη Διοικητική Δικαιοσύνη μεταφέρονται κατά βάση τα προβλήματα λειτουργίας του κράτους.

    Στα Διοικητικά Δικαστήρια εκκρεμούν σήμερα 288.229 υποθέσεις από τις οποίες 245.795 εκκρεμούν στα Πρωτοδικεία και 42.434 στα Εφετεία.Από αυτές το σύνολο των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων που κατά κανόνα προκαλούν το ενδιαφέρουν είναι 58.082, ενώ οι εκκρεμείς υποθέσεις που αφορούν άλλα αντικείμενα είναι

    230.147. Στο μεγαλύτερο Πρωτοδικείο της Αθήνας, οι εκκρεμείς υποθέσεις φαίνεται να περιορίζονται σημαντικά από 103.490 το 2015 σε 91.453 το 2016, από τις οποίες δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί δικάσιμος για 44.000 έναντι 72.000 το 2015. Αλλά και σ΄αυτό το ζήτημα δεν έγινε καμιά προσπάθεια να θεραπευτούν τα αίτια αλλά μόνο να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 11 February 2017 - 15:31:26 UTC