Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-10-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τριανταφυλλίδης στο «Πρακτορείο FM»: Ούτε εργατικές, ούτε πρώτες κατοικίες τα ακίνητα που θα εκπλειστηριαστούν
  • [02] Ντομπρόβσκις: H Ελλάδα θα εκπληρώσει τον στόχο τού 0,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα
  • [03] Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στα Φαλάσαρνα
  • [04] Σε εργολάβο με χρέη 12,5 εκατ. ευρώ ανήκουν τα ακίνητα του Ευόσμου

  • [01] Αλ. Τριανταφυλλίδης στο «Πρακτορείο FM»: Ούτε εργατικές, ούτε πρώτες κατοικίες τα ακίνητα που θα εκπλειστηριαστούν

    «Οι οκτώ δεν ήταν οκτώ, οι εργατικές δεν ήταν εργατικές και οι κατοικίες δεν ήταν πρώτη κατοικία, και οι οκτώ δεν ήταν στον Εύοσμο, ήταν οι τέσσερεις», επεσήμανε, αναφερόμενος στον επίμαχο πλειστηριασμό ακινήτων της 19ης Οκτωβρίου, στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 fm» και την εκπομπή «Δύο στις Δώδεκα».

    Ο κ. Τριανταφυλλίδης χαρακτήρισε «γκάφα ολκής του κ. Μητσοτάκη» την τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή για επικείμενο πλειστηριασμό «εργατικών κατοικιών», λέγοντας ότι «επικαλέστηκε με περισσή ελαφρότητα ένα δημοσίευμα», που «τελικά τού έχει γυρίσει μπούμερανγκ».

    «Από το οκτώ που θα βγουν στις 19.10, ήδη έχει δημοσιευτεί, μόνο τέσσερα είναι στον Εύοσμο, από αυτά τα τέσσερα, τα δύο είναι, το ένα υπόγειο και το άλλο οικόπεδο. Άρα το οικόπεδο και το υπόγειο δεν είναι πρώτη κατοικία και τα άλλα δύο που είναι διαμερίσματα 157 τ μ. στην οδό Ολυμπιάδος και το άλλο 43 τ.μ. στην οδό Πανδώρας 1, δεν είναι πρώτη κατοικία» διεκρίνησε και πρόσθεσε: «Ελάτε, λοιπόν, να δούμε ποιοι και γιατί θέλουν να προκαλέσουν, μέσα στο πολιτικό τους αδιέξοδο, γιατί πιάνονται από σημαίες ευκαιρίες και εν προκειμένω από την πολύ δικαιολογημένη αγωνία και ανησυχία του κόσμου για το τι θα γίνει ακριβώς».

    Επίσης, ο κ. Τριανταφυλλίδη επικαλέστηκε τη δήλωση της προέδρου του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Ιωάννας Χρουσαλά-Μπιλίση, ότι «από 1.1.2016 στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης δεν έχει πραγματοποιηθεί πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας».

    Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε εξηγήσεις και για το ποιος επικοινώνησε με τον δήμαρχο Ευόσμου-Κορδελιού, Πέτρο Σούλα, για να ενημερωθεί για το θέμα. «Εγώ τον πήρα τηλέφωνο τον δήμαρχο του Εύοσμου», ανέφερε, σημειώνοντας ότι το έπραξε μόλις άκουσε τον κ. Μητσοτάκη να μιλάει για τον Εύοσμο και μόλις συνομίλησε μαζί του ενημέρωσε «άμεσα» την κυβέρνηση.

    «Λαϊκές κατοικίες υπάρχουν και αυτές θέλουμε να προστατεύσουμε», τόνισε ο κ. Τριανταφυλλίδης και συμπλήρωσε: «Η λαϊκή κατοικία, με αντικειμενική αξία 140.000 ευρώ, είναι απολύτως καλυμμένη απέναντι σε τράπεζες και funds. Είναι απολύτως προστατευμένη, να μην έχει ανησυχία ο κόσμος».

    Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα μέτρα που έχουν ληφθεί και άλλα που προωθούνται από την κυβέρνηση για την προστασία της πρώτης και της λαϊκής κατοικίας.

    [02] Ντομπρόβσκις: H Ελλάδα θα εκπληρώσει τον στόχο τού 0,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα

    Από την Ελλάδα «υπάρχουν καλές ειδήσεις. Στο δεύτερο τετράμηνο του τρέχοντος έτους άρχισε να αναπτύσσεται και πάλι. Αυτό θα μπορούσε να συνεχιστεί και το επόμενο έτος, εάν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις. Πιστεύουμε ότι το 2016 η Ελλάδα θα εκπληρώσει τον στόχο του προϋπολογισμού, το πρωτογενές πλεόνασμα του 0,5% του ΑΕΠ της» είπε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε συνέντευξή του στο γερμανικό οικονομικό περιοδικό Wirtschafts Woche.

    «Η είσπραξη τωνφόρων είναι ένα από τα προβλήματα, αλλά παρέχουμε τεχνική βοήθεια» πρόσθεσε, ενώ για την παραμονή ή μη του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα είπε: «Εργαζόμαστε ώστε να παραμείνει. Περισσότερα θα ξέρουμε όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του τρέxοντος προγράμματος, κάτι το οποίο θα γίνει αυτό το φθινόπωρο. Οι προγνώσεις όμως είναι δύσκολες. Η προηγούμενη αξιολόγηση έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο του περασμένου χρόνου και παρατάθηκε έως τον Ιούνιο».

    Oαντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απείλησε εμμέσως με κυρώσεις τις χώρες, οι οποίες δημιουργούν ελλείμματα, δηλαδή την Ισπανία και την Πορτογαλία: «Υπάρχουν δύο ειδών κυρώσεις, η μία είναι τα πρόστιμα και η άλλη η αναστολή χρηματoδότησης μέσω των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ. Για το δεύτερο δεν έχει λεχθεί ακόμα η τελευταία λέξη. Οι συζητήσεις μεταξύ Κομισιόν και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνεχίζονται».

    ΟBάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε, επίσης, ότι θέλει να ολοκληρώσει την τραπεζική ένωση: «Θέλουμε να ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση. Ο πρώτοι δύο πυλώνες, ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (ΕΕΜ) και ο Ενιαίος Μηχανισμός Εξυγίανσης (ΕΜΕ) υφίστανται ήδη. Εχουμε ήδη προτείνει έναν τρίτο πυλώνα, το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασφάλισης Καταθέσεων (ΕΣΑΚ), υπό τηπροϋπόθεση ότι θα πρέπει να μειώσουμε τους κινδύνους στον τραπεζικό τομέα».

    Ο κ. Ντομπρόβσκις θέλει, επίσης, να διευκολύνει δάνεια για επενδύσεις. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζει, για τον ερχόμενο Μάρτιο, μια λευκή βίβλο με τα περαιτέρω βήματα για την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης. Ενα μέρος θα αφορά τον Μηχανισμό Σταθερότητας. Μια δυνατότητα θα ήταν να δίνονται δάνεια για να τονωθούν οι επενδύσεις. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν να αποφεύγονται περιορισμοί στον δανεισμό οι οποίο αποδυναμώνουν την ανάπτυξη» υποστήριξε.

    [03] Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στα Φαλάσαρνα

    Υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί από τις πυροσβεστικές δυνάμεις η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα ανάμεσα στο Καβούσι και τα Φαλάσαρνα Κισσάμου.

    Αυτήν την ώρα στο σημείο της πυρκαγιάς παραμένουν τέσσερα οχήματα και πεζοπόρο τμήμα της Πυροσβεστικής, κυρίως για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης, καθώς στην περιοχή εξακολουθούν να πνέουν ισχυροί άνεμοι.

    Σύμφωνα με την πρώτη καταγραφή της Πυροσβεστικής, στις φλόγες παραδόθηκαν συνολικά 80 στρέμματα γης. Από αυτά τα 60 ήταν δασικά και τα 20 αγροτικά. Επίσης, από τη φωτιά κάηκαν εγκαταλειμμένα μηχανήματα έργων που βρίσκονταν μέσα σε μάντρα.

    [04] Σε εργολάβο με χρέη 12,5 εκατ. ευρώ ανήκουν τα ακίνητα του Ευόσμου

    «Τα περί έξαρσης των πλειστηριασμών είναι παραπλανητικά» σημειώνει το υπουργείο Οικονομίας σε ανακοίνωσή του και με αφορμή τη χθεσινή συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής και δημοσιεύματα στον Τύπο, διευκρινίζει τα εξής:

    1. Οι «εργατικές κατοικίες» του...εργολάβου. Σχετικά με τις αναφερόμενες ως «εργατικές» κατοικίες του Εύοσμου Θεσσαλονίκης, από τα στοιχεία της γενικής γραμματείας δημοσίων εσόδων (www.publicrevenue.gr/kpi/public/auctions/prg_date_down) προκύπτει ότι πρόκειται για μικρά διαμερίσματα (περί τα 50 τετραγωνικά). Όλα ανήκουν σε μεγαλοκατασκευαστή, ο οποίος έχει χρέος 12,5 εκατ. ευρώ και είναι άγνωστης διαμονής, ενώ σύμφωνα με το TAXIS τα συγκεκριμένα διαμερίσματα είναι κενά.

    2. Τα περί έξαρσης των πλειστηριασμών είναι παραπλανητικά. Παρακάτω αναφέρονται τα στοιχεία που ανέφερε ο Πρωθυπουργός, χθες, στη Βουλή. Από αυτά προκύπτει ότι ήδη πριν την κρίση πραγματοποιούνταν ετησίως πάνω από 40.000 πλειστηριασμοί. Άρα δεν πρόκειται για ένα φαινόμενο που προέκυψε τα τελευταία χρόνια, πολύ δε περισσότερο την τελευταία διετία.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία το 2008 έγιναν 43.000 πλειστηριασμοί, το 2009 έγιναν 52.000 πλειστηριασμοί, το 2010 έγιναν 48.000 πλειστηριασμοί, το 2011 έγιναν 44.100 πλειστηριασμοί, το 2012 έγιναν 26.000 , το 2013 έγιναν 19.200 πλειστηριασμοί και το 2014 16.000 πλειστηριασμοί.

    Αντιθέτως, από τις αρχές του 2015 έπαψαν να γίνονται πλειστηριασμοί, μέχρι να διαμορφωθεί το απαραίτητο προστατευτικό πλαίσιο. Αφού αυτό διαμορφώθηκε, η πολύμηνη αποχή των δικηγόρων είχε ως αποτέλεσμα να έχουν συσσωρευτεί όλες οι υποθέσεις στο τελευταίο τρίμηνο του 2016.

    Συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι θα γίνουν «600 πλειστηριασμοί μέχρι το τέλος του έτους». Πιθανότατα πρόκειται για λανθασμένη ανάγνωση των στοιχείων μίας από τις διαθέσιμες πηγές πληροφόρησης, του ιστοχώρου του Ενιαίου Ταμείου Νομικών (deltio.tnomik.gr), όπου αναφέρονται 635 πλειστηριασμοί, πλην όμως μόνο οι 23 αφορούν το 2016 και οι υπόλοιποι το 2017, ενώ συμπεριλαμβάνονται απαιτήσεις προς κινητές αξίες και αξιώσεις ιδιωτών προς ιδιώτες.

    3. Με νόμο θα έρθει άμεσα στη Βουλή δημιουργείται μηχανισμός ρύθμισης χρεών σε εμπόρους και επιχειρηματίες. Πλειστηριασμοί λόγω εμπορικών χρεών γίνονταν ανέκαθεν λόγω του πτωχευτικού κώδικα, άρα έμποροι και επιχειρηματίες δεν εμπίπτουν στην προστασία από πλειστηριασμούς. Η κυβέρνηση, αφενός τοποθέτησε και τη συγκεκριμένη ομάδα στην προστασία από μεταβίβαση δανείων πρώτης κατοικίας στη δευτερογενή αγορά δανείων, αφετέρου προωθεί άμεσα στη Βουλή νομοσχέδιο, που προβλέπει νέο μηχανισμό εξωδικαστικού συμβιβασμού για υπερχρεωμένες επιχειρήσεις.

    4. Οι πλειστηριασμοί μπορεί να διακριθούν με βάση τον επισπεύδοντα εκπλειστηριαστή σε 3 γενικές κατηγορίες:

    i. Υποθέσεις μεταξύ ιδιωτών (περίπου 40%), που προφανώς αποτελούν ειδική περίπτωση και το Δημόσιο έχει περιορισμένη αρμοδιότητα.

    ii. Υποθέσεις φορέων του Δημοσίου (περίπου 10% αφορά ΓΓΔΕ, δήμοι, ασφαλιστικά ταμεία), που ιεραρχούνται με προτεραιότητα σε όσες αφορούν μη συνεργάσιμους μεγαλοφειλέτες και σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα, σε καμία περίπτωση δεν πλήττουν πρώτη κατοικία.

    iii. Για την περίπτωση των τραπεζών (το υπόλοιπο 50%), το υπουργείο διαμόρφωσε τον τελευταίο χρόνο προστατευτικό θεσμικό πλαίσιο, που περιλαμβάνει:

    Πλήρη προστασία της πρώτης κατοικίας για τα δύο τρίτα των νοικοκυριών

    Με την αναθεώρηση του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (πρώην Ν. Κατσέλη) δημιουργήθηκε ένα ισχυρό δίκτυ προστασίας. Συγκεκριμένα:

    - Το πεδίο εφαρμογής του νόμου επεκτάθηκε και σε φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές.

    - Μπορούν να ενταχθούν σε προστατευτικές ρυθμίσεις για την πρώτη κατοικία 2 στους 3 δανειολήπτες.

    - Για το 25% που αντιστοιχεί στους πιο αδύναμους, προβλέπεται η ενίσχυσή τους από το κράτος, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις δόσεις.

    - Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, προστατεύονται οι δανειολήπτες-αιτούντες που διαθέτουν ακίνητο αντικειμενικής αξίας έως 180.000-280.000 ευρώ και εισόδημα έως 13.906-40.801 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος του νοικοκυριού.

    Αναδιάρθρωση των δανείων με βάση την πραγματική δυνατότητα του νοικοκυριού

    Οι υπόχρεοι για την τήρησή του Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών (τράπεζες, χρηματοδοτικά ιδρύματα και εταιρίες διαχείρισης) οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα και αναλόγως να προτείνουν ρύθμιση του δανείου.

    Το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα προκύπτει αφού αφαιρεθούν από το συνολικό καθαρό εισόδημα του δανειολήπτη οι Εύλογες Δαπάνες Διαβίωσης, όπως αυτές καθορίζονται με αντικειμενικό τρόπο από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Με βάση τα ισχύοντα σήμερα, οι ετήσιες εύλογες δαπάνες διαβίωσης για 2 ενήλικες με 2 παιδιά είναι 16.162 ευρώ.

    Δεν πωλούνται τα δάνεια πρώτης κατοικίας σε Funds

    Μέχρι το 2018 δεν επιτρέπεται η μεταβίβαση δανείων που συνδέονται με πρώτη κατοικία:

    - ανεξαρτήτως κατηγορίας, δηλαδή όχι μόνο τα στεγαστικά δάνεια αλλά και τα καταναλωτικά δάνεια, τα επισκευαστικά δάνεια, τα δάνεια ελεύθερων επαγγελματιών, εμπόρων, αγροτών, καθώς και τα δάνεια μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που έχουν διασφάλιση σε πρώτη κατοικία

    - με αντικειμενική αξία μέχρι 140.000 ευρώ (άνω του 90% του συνόλου στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας).

    Διαβάστε επίσης: Στο πάγωμα πλειστηριασμών α΄ κατοικίας για χρέη προς το Δημόσιο προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 12 October 2016 - 12:31:38 UTC