Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-10-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύσκεψη στο Μαξίμου: Τριπλή παρέμβαση για το προσφυγικό στη Σάμο
  • [02] Γ. Αμανατίδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Το τέμενος στο Βοτανικό θα εξασφαλίσει με καλύτερους όρους τη θρησκευτική δράση
  • [03] Π. Καρβούνης: Ύψιστη προτεραιότητα της Κομισιόν η εκπαίδευση των προσφυγόπουλων

  • [01] Σύσκεψη στο Μαξίμου: Τριπλή παρέμβαση για το προσφυγικό στη Σάμο

    Τρεις δέσμες μέτρων για το προσφυγικό ζήτημα στο νησί της Σάμου συναποφασίστηκαν στην κοινή ευρεία σύσκεψη κυβερνητικών και αυτοδιοικητικών στελεχών, υπό την προεδρία του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη. Μέτρα, συγκεκριμένα, για την αποσυμφόρηση του νησιού, μέτρα που αποσκοπούν στην καλύτερη διαβίωση προσφύγων και μεταναστών, αλλά και μέτρα υπέρ της τοπικής κοινωνίας.

    Αυτό προέκυψε από τις δηλώσεις που έκαναν αμέσως μετά τη σύσκεψη, ο αναπληρωτής υπουργός -αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου και ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος.

    «Συμφωνήσαμε», τόνισε ο κ. Μουζάλας, «στην αποσυμφόρηση, σταδιακά, πληθυσμού που μπορεί να έλθει στην ηπειρωτική Ελλάδα, συμφωνήσαμε σε μέτρα καλύτερης διαβίωσης». Μάλιστα ο υπουργός έκανε ειδική, ονομαστική αναφορά στον υφυπουργό Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση και πώς το Υπουργείο του μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση των τοπικών ζητημάτων.

    «Το σημαντικό καινούριο», υπογράμμισε ο κ. Μουζάλας, «είναι η παρουσία του κ. Χαρίτση, η προσπάθεια δηλαδή να δοθούν στους νησιωτικούς πληθυσμούς, όχι ανταποδοτικά τέλη, αλλά κίνητρα, γνωρίζοντας τα προβλήματα που προκλήθηκαν από αυτό το ξέσπασμα». Με τον Γ. Μουζάλα να εκφράζει τη βεβαιότητά του ότι «οι νησιώτες στο πλαίσιο του ελληνικού κράτους θα γευθούν και κάποια κίνητρα που χρειάζονται».

    Παραλλήλως οι συμμετέχοντες στην κοινή σύσκεψη συμφώνησαν στην αναγκαιότητα ενός κλειστού κέντρου «τόσο για στοιχεία που κάνουν μικροεγκληματικότητα όσο και για την καλύτερη εξέλιξη διαδικασίας ασύλου», ανέφερε ο κ. Μουζάλας, που αναγνώρισε τη διαφωνία στο πού θα κατασκευαστεί. Η μεν Τοπική Αυτοδιοίκηση θέλει να γίνει το κλειστό κέντρο μέσα στο hot spot, ιδέα που βρήκε αντίθετο τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής «για λόγους ασφαλείας», όπως σημείωσε.

    [02] Γ. Αμανατίδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Το τέμενος στο Βοτανικό θα εξασφαλίσει με καλύτερους όρους τη θρησκευτική δράση

    Την πεποίθηση πως η κατασκευή του τεμένους στο Βοτανικό θα βάλει τέλος στην αποδυνάμωση της διεθνούς εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό και θα εξασφαλίσει με καλύτερους όρους τη θρησκευτική δράση, εκφράζει με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.

    Αναλυτικά η δήλωση του κ. Αμανατίδη στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

    «Η κατασκευή του Τεμένους θα εξασφαλίσει με καλύτερους όρους τη θρησκευτική δράση και αυτό αποτελεί ευθύνη και μέριμνα της Ελληνικής Πολιτείας, κατοχυρώνοντας το δικαίωμα σε όλους τους Έλληνες πολίτες να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, ανεξαρτήτως θρησκείας και σύμφωνα πάντα με τις επιταγές του Συντάγματος αναφορικά με τη θρησκευτική ελευθερία.

    Επιπλέον, η κατασκευή του τεμένους θα βάλει τέλος στην αποδυνάμωση τη διεθνούς εικόνας και αξιοπιστίας της χώρας μας τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και στους πολυάριθμους διεθνείς οργανισμούς και διεθνή fora, στο πλαίσιο των οποίων διεξάγεται τακτικά διάλογος για θέματα θρησκευτικών ελευθεριών».

    [03] Π. Καρβούνης: Ύψιστη προτεραιότητα της Κομισιόν η εκπαίδευση των προσφυγόπουλων

    «Η εκπαίδευση ακόμη και σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δίνει την αίσθηση ομαλότητας στα παιδιά που έχουν ξεριζωθεί από τις εστίες τους», δήλωσε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Πάνος Καρβούνης, με αφορμή την πρώτη ημέρα υποδοχής χτες σε 15 ελληνικά σχολεία παιδιών προσφύγων και μεταναστών, ενώ αναφέρθηκε στην οικονομική συνδρομή που παρέσχε η Επιτροπή στο πλαίσιο του μέσου στήριξης έκτακτης ανάγκης.

    «Για την ομαλή ένταξη των παιδιών αυτών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει χορηγήσει 2,8 εκατ. ευρώ στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), προκειμένου να εξασφαλιστεί η μεταφορά 9.000 παιδιών προς και από δημόσια σχολεία, καθώς και η προμήθεια σχολικών ειδών», αναφέρει συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή και προσθέτει ότι «ο ΔΟΜ φρόντισε για την ασφαλή μεταφορά όλων των μαθητών και τους εφοδίασε με πακέτα σχολικού υλικού, στα οποία περιλαμβάνονταν τετράδια, στυλό, μολύβια και άλλα αναγκαία εκπαιδευτικά εφόδια. Η πιλοτική φάση υλοποιείται στην ηπειρωτική χώρα και θα διαρκέσει έως το τέλος Ιανουαρίου 2017, με δυνατότητα παράτασης».

    «Η επένδυση στην εκπαίδευση σήμερα αποτελεί επένδυση για την καταπολέμηση του κινδύνου να χαθεί μια ολόκληρη γενιά και μια επένδυση για το μέλλον. Και στον τομέα αυτό η ΕΕ ηγείται δια του παραδείγματος», πρόσθεσε ο Πάνος Καρβούνης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 11 October 2016 - 18:31:35 UTC