Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-10-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νίκος Παππάς: Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα προστασίας της πρώτης κατοικίας
  • [02] Δ. Αβραμόπουλος: H προσφυγική κρίση, και όχι η οικονομική, θέτει σε αμφισβήτηση την Ευρώπη
  • [03] Μ. Γιαννάκου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ο Κυρ. Μητσοτάκης θα πάρει σίγουρα το τιμόνι της χώρας
  • [04] Στ. Τσοτσορός στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Στρατηγικός στόχος, η μετεξέλιξη των ΕΛΠΕ σε καινοτόμο προμηθευτή του μέλλοντος
  • [05] Αθ. Γιάννης στο ΑΠΕ - ΜΠΕ:Τεράστιο το ενδιαφέρον για τα νέα επιγενετικά φάρμακα
  • [06] Κανονικά οι πτήσεις Aegean - Olympic Air - Ryanair μετά την αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων
  • [07] Από μειονεκτική θέση δίνει ο Τραμπ τη 2η μάχη απέναντι στην Κλίντον
  • [08] ΗΠΑ: Εκτροχιασμός τρένου προκάλεσε τον τραυματισμό 29 ανθρώπων
  • [09] Βουλευτικές εκλογές στη Γεωργία: Πρώτο το κυβερνών Γεωργιανό Όνειρο
  • [10] Π. Σκουρλέτης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η κυβέρνηση έχει όλες τις προϋποθέσεις να πορευτεί σε έναν δρόμο που θα δίνει νέα ελπίδα
  • [11] Η αντίθεση της Γερμανίας στην ελάφρυνση του χρέους προσκρούει στις απαιτήσεις της για συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης

  • [01] Νίκος Παππάς: Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα προστασίας της πρώτης κατοικίας

    Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα προστασίας της πρώτης κατοικίας, υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, μιλώντας σε συγκέντρωση στον Βόλο, ενόψει του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

    Αναφερόμενος, δε, στο νέο τηλεοπτικό χάρτη που διαμορφώνεται, σημείωσε ότι «κληρονομήσαμε μία κατάσταση ενός πλέγματος εξουσίας, που ήταν η καρδιά του συστήματος. Επρόκειτο για το μιντιακό σύστημα εξουσίας, που ήλεγχε την πολιτική, τις τράπεζες, την Δικαιοσύνη», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είχαμε αεροπειρατία στην Ελλάδα. Είχε κλαπεί από τους μιντιάρχες ο αέρας της χώρας».

    Ο κ. Παππάς εξαπέλυσε επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση, σημειώνοντας ότι «θα πρέπει να κοιταχτούν στον καθρέφτη και να ζήσουν με τις τύψεις τους, διότι η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης πολιτεύονται σαν να εκφράζουν και να εκπροσωπούν τους αποτυχόντες στο διαγωνισμό για τις άδειες».

    «Η ΝΔ θέλει την θλίψη των καναλαρχών να την μεταφέρει στον ελληνικό λαό. Γι αυτό τους χαρίζουμε τις δημοσκοπήσεις και εμείς θα κερδίσουμε τις εκλογές», υπογράμμισε.

    Μιλώντας στο πολυπληθές ακροατήριο ο κ. Παππάς τόνισε ότι «έχουμε ιστορικό χρέος να οικοδομήσουμε το μεγάλο, το μαζικό, το αριστερό κόμμα, που θα ηγείται της διακυβέρνησης της χώρας" και ζήτησε «να ανοίξουν οι πόρτες του κόμματος και να μπουν νέα μέλη στο ΣΥΡΙΖΑ και παράλληλα να ανοιχτεί το κόμμα προς τους φορείς, δηλαδή, τα Επιμελητήρια, τους συλλόγους, τα συνδικάτα και να αναπτυχθεί δίαυλος επικοινωνίας, διότι ο τόπος χρειάζεται ένα ανοιχτό κόμμα που θα κυβερνήσει την Ελλάδα για πολλά χρόνια».

    Ο Νίκος Παππάς έκανε αναφορά και σε άλλους συνεδριακούς στόχους, τονίζοντας ότι "δεν συζητάμε για το πως θα σπάσουμε τον δικομματισμό, αλλά στο πως θα βελτιώσουμε τις σχέσεις του κόμματος με την κυβέρνηση και παράλληλα πως θα αποφευχθούν λάθη και παραλείψεις, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ τη θεωρία και την πολιτική του, την κάνει πράξη".

    [02] Δ. Αβραμόπουλος: H προσφυγική κρίση, και όχι η οικονομική, θέτει σε αμφισβήτηση την Ευρώπη

    "Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε που θέλουμε να πάμε την Ευρώπη, η οποία κατά τη γνώμη του, πρέπει να επιταχύνει τους ρυθμούς και τις διαδικασίες για να ολοκληρωθεί πολιτικά. Τελικά, δεν είναι η οικονομική κρίση που θέτει σήμερα σε αμφισβήτηση και δοκιμάζει την Ευρώπη, αλλά η προσφυγική κρίση, γιατί έχει να κάνει με τις αρχές και τις αξίες πάνω στις οποίες κτίστηκε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα", δήλωσε ο Έλληνας Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας στο "Βήμα FM".

    Σχετικά με την Ευρωπαϊκή Συνοριοακτοφυλακή ανέφερε ότι δεν αποτελεί ακριβώς μετονομασία της FRONTEX, αλλά κάτι περισσότερο. "Τώρα έχουμε να κάνουμε με έναν καινούργιο οργανισμό, ο οποίος θα μπορεί να παρεμβαίνει πάντοτε με αίτημα του κάθε κράτους. Ακούστηκαν πολλά, ό,τι θίγεται η εθνική κυριαρχία κτλ. Ωστόσο, η ευρωπαϊκή Συνοριοακτοφυλακή είναι αποτέλεσμα συναίνεσης, διαλόγου και κοινών αποφάσεων όλων των κρατών μελών".

    [03] Μ. Γιαννάκου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ο Κυρ. Μητσοτάκης θα πάρει σίγουρα το τιμόνι της χώρας

    Την εκτίμηση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να αναλάβει το τιμόνι της χώρας διατυπώνει η Μαριέττα Γιαννάκου στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.Η πρώην υπουργός, και επί σειρά ετών βουλευτής και ευρωβουλευτής της ΝΔ, εμμέσως πλην σαφώς αφήνει ανοικτό ακόμα και το ενδεχόμενο της αυτοδυναμίας για τη ΝΔ, χωρίς ωστόσο να κάνει εκτίμηση για το χρόνο των εκλογών.

    Λέει μάλιστα ότι θα έχει και η ίδια ενεργό ρόλο ξανά στην πολιτική και τονίζει πως το πρόγραμμα που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ είναι εφικτό και πως «τα ολίγα που υποσχέθηκε μπορεί να τα κάνει». Παράλληλα, ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, λέγοντας πως λειτουργεί με σοβαρή αμφιθυμία, ενώ ανεβάζει ακόμα περισσότερο τους αντιπολιτευτικούς τόνους, με αφορμή την υπόθεση των αδειών των τηλεοπτικών καναλιών. Επιπλέον, μιλά για την πρόσφατη περιπέτεια που πέρασε με την υγεία της και ανοίγει την καρδιά της για όσα σκεφτόταν, ενώ βρισκόταν στην εντατική.

    Ακολουθεί η πλήρης συνέντευξη της πρώην υπουργού, Μαριέττας Γιαννάκου, στον Νίκο Αρμένη για το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Ερ: Κυρία Γιαννάκου, περάσατε μια ακόμα περιπέτεια με την υγεία σας και ευτυχώς βγήκατε νικήτρια και αυτήn τη φορά. Θέλω να μου πείτε ποιο ήταν το πιο ισχυρό σας όπλο σε αυτή τη δοκιμασία και αν αναθεωρήσατε κάτι, αν αλλάξατε κάτι στη ζωή σας μετά από αυτό που συνέβη;

    Απ: Κοιτάξτε, σε όρους επιβίωσης, η σκέψη μου ήταν στην κόρη μου από τη στιγμή που συνήλθα όταν βρισκόμουν ήδη στην εντατική. Και βέβαια, είναι οι αντοχές του οργανισμού, τις οποίες δεν δημιουργεί κανείς μόνος του. Είμαι ευτυχής που τα κατάφερα. Ήταν μια σοβαρή περιπέτεια αλλά τώρα είμαι καλά.

    Τώρα, αν αναθεώρησα κάτι... Σε όρους καθημερινότητας έπαψα να καπνίζω. Σε όρους γενικότερα ζωής, δεν είχα λόγους να αναθεωρήσω, διότι πάντοτε είχα συγκεκριμένες απόψεις για τα πράγματα και δεν χρειαζόταν η ασθένεια για να με κάνει να αναθεωρήσω. Είχα, ήδη, όχι αναθεωρήσει, αλλά τοποθετηθεί έναντι πολλών ζητημάτων από πολύ νεαρή ηλικία.

    Ερ: Θεωρείτε ότι έπρεπε να έχετε κόψει το κάπνισμα αρκετά χρόνια πριν;

    Απ: Το είχα κόψει και το ξανάρχισα ξέρετε. Ναι, παίζει κάποιο ρόλο. Δεν είναι ο βασικός παράγων που δημιουργεί όλα τα προβλήματα, αλλά παίζει κάποιο ρόλο και νομίζω ότι δεν χρειάζεται.

    Ερ: Να έρθω στα της πολιτικής. «Μόνο με εκλογές θα απαλλαγεί η χώρα από τους ιδεοληπτικούς τυχοδιώκτες που μας κυβερνούν». Η φράση ανήκει στον Κυριάκο Μητσοτάκη στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής. Πιστεύετε ότι οι εκλογές είναι κοντά και όντως θα τις κερδίσει η ΝΔ όπως εκτιμά ο αρχηγός του κόμματος;

    Απ: Δεν ξέρω αν είναι κοντά, γιατί δεν μπορεί να τις προκαλέσει η ΝΔ, το ξέρετε, όσο διατηρείται η πλειοψηφία, η οποία στηρίζει τις επιλογές ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά στη Δημοκρατία, τι άλλο κανείς να ζητήσει για να αλλάξει η κατάσταση; Μόνο δια εκλογών μπορεί να γίνει η αλλαγή, να φύγει μια κυβέρνηση και να έρθει μια άλλη. Τώρα, ως προς το ότι θα κερδίσει η ΝΔ, δεν υπάρχει αμφιβολία περί αυτού. Οι έρευνες άλλωστε της κοινής γνώμης και οι ποιοτικές έρευνες το αποκαλύπτουν. Αποκαλυπτικός, εξίσου, είναι ο τρόπος που λειτουργεί η κυβέρνηση, με τη χαρακτηριστική αμφιθυμία του τύπου «άλλα πιστεύω και άλλα κάνω». Δεν γίνεται έτσι πολιτική.

    Ερ: Αν τελικά αργήσουν οι εκλογές, η ΝΔ δεν θα έχει κουράσει τελικά να τις ζητάει τόσο πολύ καιρό; Κάποιοι λένε ότι πρόκειται για στρατηγικό λάθος.

    Απ: Όχι, ακούστε. Η ΝΔ ξέρει ότι δεν μπορεί να επιβάλλει τις εκλογές, αλλά είναι το μόνο μήνυμα που μπορεί να στείλει κανείς και ο μόνος τρόπος για να αλλάξει η διακυβέρνηση του τόπου. Η ΝΔ δεν πρόκειται να κουράσει, διότι αυτό που κάνει είναι να τοποθετείται επί των θεμάτων και να δεσμεύεται για συγκεκριμένες πολιτικές, δηλαδή όχι υπερβολές, όχι φανφάρες, όχι πολιτική ΣΥΡΙΖΑ.

    Ερ: Να έρθω στα ζητήματα της οικονομίας. Εκτιμάτε ότι μπορεί να έχουμε κάποια θετικά, καλά νέα στο εξής, μετά από αυτή τη μακρά περίοδο δοκιμασίας; Π.χ. στο θέμα του χρέους, να περιμένουμε κάτι σύντομα όπως λένε στο κυβερνητικό στρατόπεδο;

    Απ: Ακούστε, πρέπει να γίνει κάτι για το χρέος, το οποίο είχαν υποσχεθεί και στην κυβέρνηση Σαμαρά από το 2012. Δεν βλέπω, όμως, να είναι οι διάφοροι πολιτικοί παράγοντες, στη Βόρεια Ευρώπη κυρίως, τόσο ένθερμοι οπαδοί. Διότι θεωρούν, και κυρίως οι βουλευτές όλων των πλευρών σε πολλές χώρες, ότι έχουν ήδη δοθεί πολλά στην Ελλάδα και δεν πρέπει να δοθούν περισσότερα. Επίσης, ακούω ορισμένους να υπαινίσσονται να γίνει κάτι για το χρέος, αλλά η Ελλάδα να βγει από το ευρώ. Βέβαια, αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ, θα πολλαπλασιαστεί το ίδιο το χρέος της. Νομίζω ότι θα αργήσει αυτό για το χρέος. Μακάρι να γίνει νωρίτερα, αλλά έχω την εντύπωση ότι θα αργήσει και δεν θα είναι κάτι πολύ ισχυρό. Θα είναι μια ακόμη μείωση των επιτοκίων, τα οποία είναι ήδη χαμηλά και θα είναι και μια επιμήκυνση των αποδόσεων. 'Αρα, η Ελλάδα χρειάζεται να δουλέψει, διότι πρέπει τεράστια ποσά να μπορεί να εκταμιεύει για τους τόκους, για την αποπληρωμή δηλαδή.

    Ερ: Το πρόγραμμα που παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ πώς το είδατε; Λέει ότι είναι κοστολογημένο, ότι είναι εφαρμόσιμο, ότι θα βελτιώσει γρήγορα την κατάσταση στις τσέπες των πολιτών. Και επίσης, θα μπορέσει, πιστεύετε -αν του δοθεί η ευκαιρία να πάρει το τιμόνι της χώρας- να το εφαρμόσει; Θα έχει τους πολίτες μαζί του στις μεταρρυθμίσεις που υπόσχεται;

    Απ: Εγώ νομίζω ένα πράγμα πρώτα απ΄ όλα: Αυτά τα ολίγα που υποσχέθηκε μπορεί να τα κάνει. Και μπορεί να τα κάνει μια κυβέρνηση, η οποία δημιουργεί περιβάλλον σταθερότητας που διαπνέεται από τις πιο φιλελεύθερες και ανοικτές αντιλήψεις. Αυτό το βλέπουν και οι δανειστές. Τώρα, από την άλλη πλευρά, εγώ πιστεύω ότι ναι, θα πάρει το τιμόνι της χώρας. Και πιστεύω ότι θα βρει συνεργάτες για να το πάρει, αν δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία. Σημασία έχει σε σχέση με αυτά που ειπώθηκαν στη Θεσσαλονίκη, να καταλάβει ο κόσμος μερικά πράγματα που τα νιώθει στην τσέπη του, στην καθημερινότητά του. Δηλαδή, δεν έχει σημασία να λέμε γενικότητες και αοριστίες περί χρέους. Πρέπει να πούμε τι συγκεκριμένο θα γίνει και πώς θα γίνει. Νομίζω ότι αυτά που ανακοινώθηκαν στην Θεσσαλονίκη είναι εφικτά και επιτεύξιμα.

    Ερ: Να έρθω στο θέμα των αδειών των τηλεοπτικών καναλιών. Η ΝΔ, λέει, ότι το ΣτΕ θα έπρεπε να είχε πάρει απόφαση για τη συνταγματικότητα του νόμου πριν από το σχετικό διαγωνισμό. Η κυβέρνηση απαντά ότι η ΝΔ λειτουργεί σαν γραφείο Τύπου των καναλαρχών. Πώς βλέπετε όλη αυτή την υπόθεση;

    Απ: Πρώτα απ΄ όλα εγώ κοιτάζω το Σύνταγμα.Το Σύνταγμα είναι καταλυτικό. Δεν μπορεί κανείς να δεχτεί ότι χωρίς τον ανάλογο ρόλο στο ΕΣΡ δόθηκαν οι άδειες των καναλιών. Φυσικά έπρεπε να υπάρξει τακτοποίηση του θέματος και να σταματήσει η προσωρινότητα των αδειών. Προς τον σκοπό αυτό έπρεπε να μην εμπλακεί άμεσα το κράτος και η κυβέρνηση, αλλά να λειτουργήσει το άρθρο 15 του Συντάγματος που προβλέπει την ευθύνη του ΕΣΡ.

    Επιπλέον, μέσω αυτής της διαδικασίας απεκαλύφθη ότι υπήρχε στήριξη ενός συγκεκριμένου ατόμου για να αναλάβει ραδιοτηλεοπτικό μέσο, το οποίο θα ήταν φιλικό προς την κυβέρνηση. Αυτό προκάλεσε κλίμα δυσπιστίας εις βάρος της κυβέρνησης. Και αναρωτιέμαι, δεν κατάλαβαν ότι δεν μπορεί να παρακαμφθεί το Σύνταγμα και ότι μετά έπονται και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια; Ομολογώ ότι απορώ με την επιπόλαιη και πρωτόγονη θα έλεγα διαδικασία που εφευρέθηκε για να λυθεί το θέμα.

    Και να σας πως και κάτι άλλο. Από παλιά ακόμη, τα κόμματα αναρωτιόντουσαν, ξέρω ότι υπήρχαν ερωτηματικά και στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ, «να έχουμε ένα δικό μας κανάλι». Γιατί η ΕΡΤ π.χ. μεροληπτούσε υπέρ της εκάστοτε κυβέρνησης. Τίποτα πιο κουτό δεν υπάρχει από το να θέλει μια κυβέρνηση να περάσει την άποψή της έχοντας δήθεν δικό της κανάλι. Η κριτική η οποία γίνεται από τα κανάλια και τους δημοσιογράφους -που πολλές φορές είναι και αθέμιτη- είναι μέσα στο παιχνίδι.

    Ερ: Έχει δεχθεί κριτική η ΝΔ ότι πολλές φορές στην πορεία της δεν ήταν ενωμένη. Πέρσι τέτοια εποχή, υπήρχε εσωκομματικά «φαγωμάρα». Σήμερα πιστεύετε ότι η εικόνα ενότητας που εκπέμπει η ΝΔ είναι πραγματική ή πρόκειται περί εικονικής πραγματικότητας;

    Απ: Βρισκόμαστε σε μια εποχή που οι ηγεσίες των κομμάτων δεν είναι οι ισχυρές ηγεσίες που δεν σήκωναν μύγα στο σπαθί τους και επέβαλλαν συγκεκριμένη γραμμή. Τα κόμματα βέβαια, είναι βασικοί παράγοντες στη Δημοκρατία. Πώς αλλιώς να λειτουργήσει κανείς από το να συγκεντρωθούν άνθρωποι που πιστεύουν τα ίδια πράγματα και να απευθυνθούν στον ελληνικό λαό; Ότι υπάρχουν τριβές κατά καιρούς, σε αυτό δεν θα διαφωνήσει κανείς. Καμιά φορά υπάρχουν τριβές επί της διαδικασίας, επί του τρόπου του αντιπολιτεύεσθαι. Υπάρχουν οι προσωπικές φιλοδοξίες. Μην ξεχνάτε ότι τα άτομα που πολιτεύονται είναι εκ των πραγμάτων φιλόδοξα. Λοιπόν, άλλοι παραμερίζουν τη φιλοδοξία έναντι κομματικού και πατριωτικού καθήκοντος, και άλλοι αφήνουν τη φιλοδοξία να υπερβεί και το πατριωτικό καθήκον. Καταλαβαίνετε ότι εκεί τα πράγματα μπλέκονται.

    Όμως, εγώ νομίζω ότι αυτή τη στιγμή είναι καλή η κατάσταση. Δηλαδή υπάρχει μεγαλύτερη συναίσθηση της πραγματικότητας, βλέπουμε τα λάθη μας και ότι η χώρα δεν βαδίζει σωστά, και νομίζω ότι αυτός είναι ένας λόγος για να υπάρχει μεγαλύτερη ενότητα.

    Ερ: Τελευταία ερώτηση. Εσείς στη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη τι θέση θα έχετε; Να περιμένουμε να αναλάβετε κάποιο ενεργό ρόλο;

    Απ: Κοιτάξτε θα βοηθήσω. Έχουμε πει ότι θα συνεργαστώ και θα στηρίξω. Και δεν είναι η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι η ΝΔ στην οποία πρόεδρος είναι ο Κυριάκος τώρα. Το λέω αυτό, γιατί και ο ίδιος δεν λειτουργεί έτσι και είναι η πραγματικότητα. Γιατί η ΝΔ έχει μια διαχρονική πορεία. Έχουμε, λοιπόν, μια νέα ηγεσία με φρέσκα μυαλά, με γνώση πολιτική και τεχνοκρατική. Νομίζω ότι είναι μια πολύ καλή στιγμή για να βαδίσουμε μπροστά.

    [04] Στ. Τσοτσορός στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Στρατηγικός στόχος, η μετεξέλιξη των ΕΛΠΕ σε καινοτόμο προμηθευτή του μέλλοντος

    Η στρατηγική της Διοίκησης των Ελληνικών Πετρελαίων για τη μετεξέλιξη του oμίλου από διϋλιστηριακό σε καινοτόμο, αξιόπιστο, εξωστρεφή και ανταγωνιστικό προμηθευτή του μέλλοντος, με στροφή σε σύγχρονες ενεργειακές δράσεις και προϊόντα, παρουσιάζει με συνέντευξή του προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του ομίλου, Στάθης Τσοτσορός.

    Η χρηματοοικονομική εξυγίανση, η διαρκής βελτίωση της αποδοτικότητας των Διυλιστηρίων, η μείωση του κόστους προμήθειας αργού και η αναβάθμιση της εμπορίας με αλλαγή της μορφής των πρατηρίων, είναι κομβικά στοιχεία της στρατηγικής που ήδη υλοποιούνται και είχαν σαν αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, το ιστορικό υψηλό κερδοφορίας που πραγματοποίησε πέρυσι ο όμιλος και διατηρείται σε υψηλά επίπεδα και το τρέχον έτος, καθώς και το ρεκόρ παραγωγής και εξαγωγών που προβλέπεται για εφέτος.

    «Η διετία 2015 -2016 αποτέλεσε για τον όμιλο μια περίοδο ιδιαίτερων προκλήσεων και δύσκολων αποφάσεων αναπροσανατολισμού και προσαρμογής στις συνθήκες που διαμορφώνουν οι ραγδαίες αλλαγές παγκοσμίως, η διεθνής συγκυρία και η συνεχιζόμενη για έβδομη χρονιά οικονομική κρίση και βαθειά ύφεση για τη χώρα μας», τονίζει ο κ. Τσοτσορός και προσθέτει: «Κατ αρχήν, έπρεπε να ανταπεξέλθουμε στο βάρος των δανειακών υποχρεώσεων οι οποίες την τετραετία 2016-2019 ήταν, κατά μέσο όρο, της τάξης των 700 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, πέραν του ετήσιου χρηματοοικονομικού κόστους που ανέρχεται σε περίπου 200 εκατ. ευρώ.H αντιμετώπιση αυτού του ιδιαίτερα σημαντικού χρηματοοικονομικού προβλήματος του ομίλου αποτέλεσε κεντρικό στόχο και προτεραιότητα της Διοίκησης, η οποία από το 2015 προχώρησε στο σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός προγράμματος χρηματοοικονομικής εξυγίανσης».

    Με αφορμή την πρόσφατη (έκλεισε προχθές Παρασκευή) ιδιαίτερα επιτυχή έκδοση πενταετούς ομόλογου με επιτόκιο 4,875%, μέσω της οποίας τα ΕΛΠΕ άντλησαν 375 εκατ. ευρώ από Έλληνες και ξένους επενδυτές, ο κ. Τσοτσορός επισημαίνει ότι: «η έκδοση εντάσσεται στο πλαίσιο του συνολικότερου χρηματοοικονομικού σχεδιασμού της Διοίκησης του oμίλου -με στόχο τη μείωση της μόχλευσης και του κόστους χρηματοδότησης, καθώς επίσης και τη διασφάλιση ικανοποιητικής ρευστότητας- που υλοποιήθηκε τον τελευταίο χρόνο από τα αρμόδια στελέχη των ΕΛΠΕ, με επικεφαλής τον Γενικό Δ/ντη Οικονομικών του oμίλου κ. Ανδρέα Σιάμισιη». Είχε ήδη προηγηθεί η αναδιαπραγμάτευση και βελτίωση των όρων του συνόλου των υφιστάμενων δανείων και ομολόγων του oμίλου, ενώ την Παρασκευή επίσης με επιτυχία ολοκληρώθηκε και η διαδικασία πρότασης εξαγοράς υφιστάμενων ομολογιών λήξης Μαΐου 2017, ύψους 500 εκατ. ευρώ.

    Σε ό,τι αφορά στον τομέα εφοδιασμού και πωλήσεων οι κινήσεις της Διοίκησης αποσκοπούν, αφενός, στη διεύρυνση του καταλόγου των προμηθευτριών χωρών και εταιριών με στόχο τη μεγέθυνση των δυνατοτήτων και των επιλογών, αφετέρου στη βελτίωση των όρων προμήθειας και στη μείωση του κόστους. «Ο μετασχηματισμός της εφοδιαστικής αλυσίδας υλοποιείται στην κατεύθυνση της ανάπτυξης άμεσων σχέσεων με τους βασικούς προμηθευτές όπως η NIOC (Ιράν), Rosneft (Ρωσία), SOMO (Ιράκ) και EGPC (Αίγυπτος). Τα ΕΛΠΕ καλύπτουν ήδη άμεσα, από τις εταιρίες αυτές το 50 % των αναγκών τους σε αργό ενώ για το υπόλοιπο 50 % εξακολουθεί η συνεργασία με traders», εξηγεί ο πρόεδρος του oμίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ.

    Σε ό,τι αφορά στη λιανική εμπορία, ο κ. Τσοτσορός επισημαίνει την ανάγκη μετατροπής του τρόπου λειτουργίας των πρατηρίων, προκειμένου να καλύπτουν ευρύτερες ανάγκες των οδηγών-καταναλωτών. Όπως χαρακτηριστικά λέει «σε βάθος χρόνου τα έσοδα από πωλήσεις καυσίμων θα αποτελούν μόνο το 25% του συνολικού τζίρου στα πρατήρια, τα οποία θα μετεξελιχθούν σε τόπο συνάντησης, θα διαθέτουν σειρά καταναλωτικών προϊόντων και υπηρεσιών, θα εφοδιάζουν με ρεύμα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, θα παρέχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο κ.α.» Επισημαίνεται ότι, το δίκτυο εμπορίας του Ομίλου με τα σήματα της ΕΚΟ και της ΒΡ κατέχει σήμερα μερίδιο άνω του 30 % της αγοράς.

    Μία ακόμη πρόκληση, στην οποία καλούνται να ανταποκριθούν τα ΕΛΠΕ, είναι η αντιμετώπιση του πρόσθετου βάρους που προκύπτει για τα διυλιστήρια στον ευρωπαϊκό χώρο σε σχέση με χώρες που δεν έχουν τους περιβαλλοντικούς, φορολογικούς κ.α. περιορισμούς τους οποίους θέτει η ευρωπαϊκή νομοθεσία. «Οι πιέσεις είναι ασφυκτικές και πολύ περισσότερο για εμάς που κινούμαστε στην αγορά της ΝΑ Μεσογείου», αναφέρει ο κ. Τσοτσορός. «Η απάντηση είναι η διαρκής βελτίωση της αποδοτικότητας, προκειμένου τα ΕΛΠΕ να περιλαμβάνονται στο 25 % των πλέον ανταγωνιστικών διυλιστηρίων διεθνώς, με συνεχή εκσυγχρονισμό, τεχνολογική αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και βελτίωση της τεχνογνωσίας».

    Η στρατηγική των ΕΛΠΕ περιλαμβάνει, ακόμη, το σταδιακό αναπροσανατολισμό του επενδυτικού προγράμματος, προκειμένου να ενισχυθούν οι συμμετοχές στην ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο και τις ανανεώσιμες πηγές και να επεκταθεί η παρουσία στην ενεργειακή αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Τα ΕΛΠΕ, όπως είναι γνωστό, έχουν ήδη ισχυρή παρουσία στην παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της Elpedison, ελέγχουν το 35 % της ΔΕΠΑ, ενώ αναπτύσσουν εμπορική δραστηριότητα σε Κύπρο, Βουλγαρία, FYROM, Σερβία και Μαυροβούνιο.

    Σε ερώτηση, τέλος, για τις δραστηριότητες έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων ο κ. Τσοτσορός σημειώνει ότι «είναι μέρος της δραστηριότητάς μας να εξετάζουμε ερευνητικά δεδομένα και επιχειρηματικές ευκαιρίες», αλλά «σήμερα εστιάζουμε στις περιοχές που είτε έχουμε δικαιώματα είτε θα αποκτήσουμε σύντομα, όπως είναι οι δύο χερσαίες και οι τρεις θαλάσσιες περιοχές στη Δυτική Ελλάδα».

    Ειδικότερα για τον Πατραϊκό κόλπο, όπου οι έρευνες έχουν ξεκινήσει, ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ σημειώνει ότι τα πρώτα αποτελέσματα από τις τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες επιβεβαιώνουν την ύπαρξη πρωτεύοντος γεωλογικού στόχου, ο οποίος εάν περιέχει πετρέλαιο εκτιμάται ότι θα είναι της τάξεως των 100 εκατ. βαρελιών. «Η επεξεργασία όμως των σεισμικών συνεχίζεται και οι οριστικές αποφάσεις για την εκτέλεση γεώτρησης εκτιμάται ότι θα ληφθούν τον Ιούνιο του 2017. Μόνο μετά τη γεώτρηση θα ξέρουμε εάν υπάρχει πετρέλαιο», καταλήγει ο κ. Τσοτσορός.

    [05] Αθ. Γιάννης στο ΑΠΕ - ΜΠΕ:Τεράστιο το ενδιαφέρον για τα νέα επιγενετικά φάρμακα

    Μια «κρυφή επανάσταση» συντελείται στον ερευνητικό και φαρμακευτικό χώρο χάρη στην επιγενετική, φέρνοντας πλέον στο προσκήνιο νέα ελπιδοφόρα φάρμακα για τον καρκίνο και άλλες ασθένειες. Αυτό τονίζει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής Χημείας του Πανεπιστημίου της Λειψίας και γιατρός, Αθανάσιος Γιάννης, ένας διακεκριμένος Έλληνας επιστήμονας της διασποράς, ο οποίος επίσης έχει σημαντικό φιλανθρωπικό έργο.

    Μεταξύ άλλων, από πέρυσι ξεκίνησε στη Γερμανία μια καμπάνια συγκέντρωσης χρημάτων για την ενίσχυση των ελληνικών νοσοκομείων, η οποία, όπως λέει, συγκέντρωσε περίπου 300.000 ευρώ.Για να δείξει τις μεγάλες δυνατότητες της επιγενετικής, τονίζει ότι, όπως έχει πλέον συνειδητοποιηθεί από τους επιστήμονες, «η γενετική πληροφορία -το DNA- είναι η παρτιτούρα, ενω η Επιγενετική είναι ο μαέστρος που την ερμηνεύει και ελέγχει τη δυναμική της συμφωνικής ορχήστρας», πράγμα που ανοίγει νέους δρόμους για την ανάπτυξη φαρμάκων.

    Αναφερόμενος στις εμπειρίες του από την Ελλάδα, όπου έχει διατελέσει μέλος του Συμβουλίου Ιδρύματος του Πανεπιστημίου Πατρών και αξιολογητής άλλων ελληνικών ΑΕΙ, αναφέρει ότι δυστυχώς «πολλοί βλέπουν τα πανεπιστήμια σαν χώρο για συνδικαλιστικές ?ασκήσεις' και όχι σαν πεδίο έρευνας, δημιουργίας γνώσης και καινοτομίας», ενώ υπογραμμίζει ότι, εξαιτίας της ανεπαρκούς χρηματοδότησης της έρευνας, πολλοί άξιοι έλληνες επιστήμονες φεύγουν στο εξωτερικό. Ο Αθανάσιος Γιάννης γεννήθηκε στη Δράμα το 1954. Σπούδασε χημεία και ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Βόννης, από όπου έλαβε το διδακτορικό δίπλωμα χημείας το 1986, ενώ ολοκλήρωσε τις παράλληλες ιατρικές σπουδές του το 1988. Από το 1998 έως το 2002 διετέλεσε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καρλσρούης, ενώ από το 2002 είναι καθηγητής στο Ινστιτούτο Οργανικής Χημείας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του Πανεπιστημίου της Λειψίας.

    Η βασική περιοχή της έρευνάς του είναι η βιολογική και φαρμακευτική οργανική χημεία, καθώς επίσης η χημεία και βιοχημεία των φυσικών προϊόντων, ενώ τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επεκτείνονται στην επιγενετική, τα ανοσορρυθμιστικά φάρμακα, την αγγειογένεση, την κυτταρική σηματοδότηση κ.ά. Μελετά, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη αναστολέων της αγγειογένεσης και της λεμφαγγειογένεσης και τη χρησιμοποίησή τους στην αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών όπως ο καρκίνος, οι ρευματικές παθήσεις κ.α. Επίσης ερευνά την ανάπτυξη αναστολέων των ιστονοτροποποιητικών ενζύμων και αναστολέων των κινεσινών.

    Την Τρίτη 11 Οκτωβρίου (στις 20:00), θα βρίσκεται στην Αθήνα για να εγκαινιάσει τον φετινό κύκλο εκδηλώσεων του Hub Science (Αλκμήνης 5, Κ. Πετράλωνα, μετρό Κεραμεικός). Η ομιλία του, με ελεύθερη είσοδο, θα έχει θέμα «Επιγενετική: προκλήσεις, ευκαιρίες, προοπτικές». Μεταξύ άλλων, θα παρουσιάσει νέα επιγενετικά φάρμακα κατά του καρκίνου και άλλων ασθενειών.

    Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης:

    ΕΡ: Τι είναι, με δύο λόγια, η Επιγενετική και πώς μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους στη Βιοϊατρική;

    ΑΠ: Η Επιγενετική είναι η επιστήμη, η οποία μελετά τους παράγοντες που ρυθμίζουν την έκφραση των γονιδίων. Οι παράγοντες αυτοί είναι διάφορα ένζυμα που τροποποιούν δομικά στοιχεία του DNA, καθώς και συγκεκριμένα αμινοξέα των ιστονών, που είναι πρωτεΐνες, οι οποίες χρησιμοποιούνται από τη φύση για να "πακεταριστεί" το DNA και να συμπυκνωθεί στο στενό χώρο του κυτταρικού πυρήνα.

    Η επιγενετική μελετά και τα αποτελέσματα όλων αυτών των επίκτητων μεταβολών στην έκφραση των γονιδίων. Θα λέγαμε ότι η γενετική πληροφορία -το DNA- είναι η παρτιτούρα, ενω η Επιγενετική είναι ο μαέστρος που την ερμηνεύει και ελέγχει τη δυναμική της συμφωνικής ορχήστρας.

    Ο καρκίνος, οι καρδιοπάθειες, ασθένειες του αναπνευστικού μας συστήματος, ο διαβήτης, η νόσος του Αλτσχάιμερ, η αποπληξία κ.α. έχουν άμεση σχέση με την επιγενετική. Το ίδιο ισχύει και για κληρονομικές παθήσεις, όπως π.χ. η αταξία του Friedreich, το σύνδρομο Rett, το σύνδρομο Kabuki ή το σύνδρομο Angelman. Το γεγονός ότι οι επιγενετικές μεταβολές προκαλούνται από ένζυμα, τις κάνει αναστρέψιμες, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούμε να επέμβουμε με φάρμακα που στοχεύουν στα παραπάνω αναφερθέντα ένζυμα.

    ΕΡ: ?Δουλεύουν' διαφορετικά τα επιγενετικά φάρμακα από τα υπόλοιπα; Υπάρχει περίπτωση να θεραπεύσουν ανίατες έως τώρα ασθένειες;

    ΑΠ: Όχι. Ο τρόπος λειτουργίας των επιγενετικών φαρμάκων βασίζεται σε γνωστές φυσικοχημικές αρχές. Πριν λίγους μήνες δημοσιεύθηκε η πρώτη μελέτη που αφορά στη θεραπεία της ανίατης κληρονομικής ασθένειας ?αταξία του Friedreich'. Εδώ πρόκειται πράγματι για μια αλλαγή παραδείγματος! Στο πλαίσιο της διαλεξής μου θα μιλήσω πάνω σ' αυτό το θέμα.

    ΕΡ: Μπορούμε πράγματι να μιλάμε για μια νέα γενιά επιγενετικών αντικαρκινικών φαρμάκων;

    ΑΠ: Έχουμε ήδη τα πέντε πρώτα επιγενετικά φάρμακα, τα οποία ενσωματώνονται σιγά-σιγά στην αντικαρκινική θεραπεία με αρκετά ελπιδοφόρα αποτελέσματα. Ας έχουμε όμως λίγη υπομονή, διότι «για να γυρίσει ο ήλιος, θέλει δουλειά πολλή».

    ΕΡ: Για ποιές άλλες ασθένειες, εκτός του καρκίνου, αναπτύσσονται νέα επιγενετικά φάρμακα; Υπάρχει γενικότερα ενδιαφέρον από τις φαρμακοβιομηχανίες διεθνώς για τέτοια φάρμακα;

    ΑΠ: Τα φάρμακα, τα οποία ανέφερα παραπάνω, στοχεύουν ως επί το πλείστον στη θεραπεία αιματολογικών όγκων (λευχαιμίες). Παράλληλα, γίνονται κλινικές μελετες και για τη θεραπεια συμπαγών όγκων, με ελπιδοφόρα αποτελέσματα.

    Το ενδιαφέρον των φαρμακευτικών εταιριών είναι τεράστιο και θα έλεγα ότι εκεί γίνεται μια κρυφή επανάσταση. Ήδη μιλούμε π.χ. για την τέταρτη γενιά αντικαρκινικής θεραπείας, που περιλαμβάνει επιγενετικά φάρμακα, σε συνδυασμό με τα μέχρι τώρα κλασικά αντικαρκινικά φάρμακα. Η Επιγενετική είναι ένα σημαντικό πεδίο έρευνας σε πανεπιστήμια και ερευνητικούς οργανισμούς διεθνώς.

    ΕΡ: Είσθε ικανοποιημένος από την ανταπόκριση που είχε τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ελλάδα η καμπάνια σας από πέρυσι για τη συγκέντρωση χρημάτων υπέρ των ελληνικών νοσοκομείων;

    ΑΠ: Είμαι πράγματι απόλυτα ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα της καμπάνιας μας! Το ποσό που μαζέψαμε, φτάνει τις 300.000 ευρώ. Υπάρχουν πολλοί Γερμανοί που είναι φίλοι μας. Δεν είναι μονάχα ο Δρ. Σόιμπλε. Υπάρχουν και οι άλλοι Γερμανοί, οι οποίοι μας αγαπούν και δεν αντέχουν αυτή την κατάντια της ελληνικής πολιτείας. Αυτοί μάς βοήθησαν και συνεχίζουν να μας βοηθούν. Από την πλευρά μου, δίνω συνεντεύξεις σε γερμανικά ΜΜΕ και περνώ τον καιρό των διακοπών μου στην Ελλάδα, προσφέροντας ανιδιοτελώς τις ιατρικές μου υπηρεσίες σε αυτούς που τις έχουν ανάγκη.

    ΕΡ: Ως μέλος του Συμβουλίου Ιδρύματος του Πανεπιστημίου Πατρών, πώς αξιολογείτε την εμπειρία σας αυτή και πώς κρίνετε γενικότερα την κατάσταση των ελληνικών ΑΕΙ σήμερα, καθώς και του επιπέδου της έρευνας στην Ελλάδα;

    ΑΠ: Οι εμπειρίες μου ως μέλος του Συμβουλίου Ιδρύματος του Πανεπιστημίου Πατρών είναι δύο ειδών: θετικές και αρνητικές. Θετικές διότι είχα την ευκαιρία να συναντήσω και να συνεργαστώ με ανιδιοτελείς συναδέλφους, σε μια προσπάθεια αποτελμάτωσης και εκσυγχρονισμού του Πανεπιστημίου Πατρών. Η συνεργασία μας με την πρύτανη κα Βενετσάνα Κυριαζοπουλου ήταν αγαστή, αρμονική και εποικοδομητική.

    Δυστυχώς η όλη προσπάθεια υπονομεύθηκε από αρκετούς παράγοντες, ενώ η παρούσα κυβέρνηση δεν είδε ποτέ με καλό μάτι τον θεσμό των Συμβουλίων, παρόλο που το σχετικό νομικό πλαίσιο ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων με μεγάλη πλειοψηφία.

    Με λυπεί το γεγονός ότι πολλοί βλέπουν τα πανεπιστήμια σαν χώρο για συνδικαλιστικές ?ασκήσεις' και όχι σαν πεδίο έρευνας, δημιουργίας γνώσης και καινοτομίας. Ίσως τελικά να ισχύει αυτό που λέει ο ποιητής: "Γλιστρώντας πάνω σε λάσπες από μαρμελάδα που κατηφορίζουν, οι νεοέλληνες χαίρονται το ανέμελο, το άκοπο, το ανέξοδο και προπάντων το ανεύθυνο ταξίδι της τσουλήθρας προς το τίποτα".

    Αναφορικά με το επίπεδο της έρευνας στην Ελλάδα, έχω να τονίσω -καθώς στο πλαίσιο της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) ήμουν πέντε φορες αξιολογητής πανεπιστημιακών σχολών- ότι υπάρχουν ικανότατοι ερευνητές, που εργάζονται σκληρά και έχουν να επιδείξουν σημαντικό ερευνητικό έργο.

    Όμως η έρευνα απαιτεί καλή χρηματόδοτηση, που δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ικανοί επιστήμονες να εγκαταλείπουν απογοητευμένοι τον ελληνικό χώρο. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν πάντα χρήματα για εξοπλιστικά προγράμματα...

    ΕΡ: Έχοντας ζήσει τόσα χρόνια στη Γερμανία, ποιό είναι το «μυστικό» της επιτυχίας της; Και τι νοσταλγείτε περισσότερο από την Ελλάδα;

    ΕΡ: Τα «μυστικά» της επιτυχίας της Γερμανίας είναι τέσσερα: η πειθαρχία, ο σεβασμός των θεσμών, η έλλειψη ήλιου και η έλλειψη συναισθηματισμού...

    Από την Ελλάδα νοσταλγώ την αριστοκρατία της, δηλαδή τους απλούς και φιλόξενους ανθρώπους της. Και αυτούς τους βρίσκω πάντα!

    [06] Κανονικά οι πτήσεις Aegean - Olympic Air - Ryanair μετά την αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων

    Κανονικά θα πραγματοποιηθούν σήμερα οι προγραμματισμένες πτήσεις τωνAEGEAN και Olympic Air.

    Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούνται οι επιβάτες όπως επισκέπτονται το site της AEGEAN www.aegeanair.com και της Olympic Air www.olympicair.com ή να καλούν στα κάτωθι τηλέφωνα:

    Για την AEGEAN:801 1120000 (από σταθερό), 210 6261000 (από κινητό) και για την Olympic Air:801 801 0101 (από σταθερό), 210 3550500 (από κινητό).

    Κανονικά επίσης, θα πραγματοποιηθούν οι σημερινές πτήσεις της αεροπορικής ιρλανδικής εταιρείας Ryanair από, προς και εντός Ελλάδος όπως αρχικά ήταν προγραμματισμένες.

    Για πληροφορίες πτήσης, το επιβατικό κοινό να επισκέπτεται το site της εταιρείας http://Ryanair.com.

    [07] Από μειονεκτική θέση δίνει ο Τραμπ τη 2η μάχη απέναντι στην Κλίντον

    Ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την αμερικανική προεδρία Ντόναλντ Τραμπ καλείται απόψε να μονομαχήσει από μειονεκτική θέση απέναντι στηδημοκρατική αντίπαλό του στη δεύτερη τηλεοπτική τους αναμέτρηση, στην τελευταία πράξη ενός καταστροφικού για εκείνον Σαββατοκύριακου.

    Στις 21.00 (05.00 της Δευτέρας στην Ελλάδα) στις εγκαταστάσεις του Παν/μιου Ουάσιγκτον στο Σαιν Λιούις, στο Μισούρι, ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας κι η πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους ενώπιον δύο συντονιστών και μίας επιτροπής από αναποφάσιστους ψηφοφόρους, η οποία θα μεταδοθεί απευθείας απ'όλα τα μεγάλα εθνικά τηλεοπτικά δίκτυα.

    Όμως, εκεί που η Κλίντον θα προσπαθήσει να πείσει ακόμη περισσότερους ψηφοφόρους για τις ηγετικές της ικανότητες, ο Τραμπ μετά την τροπή που πήραν τελευταία τα πράγματα, με την αποκάλυψη ενός βίντεο με σεξιστικές κι υποτιμητικές για τις γυναίκες δηλώσεις, είναι αναγκασμένος να διαχειρισθεί την κρίση.

    Ιδίως, μετά την αποψίλωσή του, το τελευταίο 48ωρο, από πολλούς υποστηρικτές του, ακόμη και μέσα από το ίδιο το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

    Συνεπώς, η αποψινή αναμέτρηση αναμένεται να είναι πολύ περισσότερο θυελλώδης από την πρώτη, καθώς όλοι αναμένουν ποια πρόκειται να είναι η στρατηγική που θα επιλέξει ο Τραμπ, ώστε να ξανακατορθώσει να αναστρέψει το κατρακύλισμά του και την απομόνωσή του από πολλούς κύκλους.

    Οι δηλώσεις του το τελευταίο διήμερο δίνουν μία ιδέα για το που σκέφτεται να βασίσει την υπεράσπισή του. Ο Τραμπ προσανατολίζεται να δείξει συντριβή και μετάνοια?επαναλαμβάνοντας πόσο έχει αλλάξει από τότε και ζητώντας συγγνώμη?και παράλληλα ν? αντεπιτεθεί στην Κλίντον, στοχεύοντας τον σύζυγό της και τη φήμη του για τις ερωτικές του περιπέτειες.

    Χθες μάλιστα, ο Τραμπ ξανα-ανέβασε στο Tweeter το μήνυμα μίας γυναίκας που είχε βοηθήσει το 1999 κι η οποία το 1978 είχε βιασθεί από τον Μπιλ Κλίντον.

    Επίσης αναμένεται να διακηρύξει τη βούλησή του να φθάσει έως το τέλος, στο όνομα της δέσμευσής του απέναντι στους ψηφοφόρους και παρά τις εκκλήσεις ρεπουμπλικανών βουλευτών να αποσυρθεί.

    Ανάλογα, ο Τραμπ θα κληθεί να πείσει πως πρόκειται να συμφιλιώσει όλους τους Αμερικάνους, όταν μέσα στο ίδιο του το κόμμα ηχηρά ονόματα ανακοίνωσαν χθες πως δεν πρόκειτι να τον ψηφίσουν.

    Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται οι Τζον Μακ Κέιν και Μιτ Ρόμνεϊ, δύο πρώην υποψήφιοι για τον Λευκό Οίκο, ο ηθοποιός και πρώην κυβερνήτης της Καλιφόρνια Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, ή ακόμη η πρώην ΥΠΕΞ Κοντολίζα Ράιτ.

    Ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν δήλωσε μάλιστα «αποκαρδιωμένος» από τις δηλώσεις του Τραμπ, ενώ ακόμη κι ο υποψήφιος αντιπρόεδρος Μάικ Πενς φρόντισε να λάβει αποστάσεις: «δεν μπορώ να υπερασπισθώ» της δηλώσεις του, δήλωσε, αλλά έσπευσε να χαιρετίσει το γεγονός ότι ο μεγιστάνας δήλωσε μετά συγγνώμη.

    Μόνη η σύζυγός του Μελάνια ζήτησε από τους Αμερικανούς να συγχωρέσουν τον Τραμπ για τις δηλώσεις του, που κατ? αυτήν δεν αντανακλούν στο παραμικρό τον πραγματικό του χαρακτήρα.

    Το βίντεο του 2005 «είναι μια μαχαιριά στην καρδιά του Τραμπ, στην αναμέτρηση αποκλείεται να μην του θέσουν αυτό το ερώτημα», προβλέπει ο Λάρι Σαμπάτο, πολιτικός αναλυτής του Παν/μιου της Βιρτζίνια.

    «Ο Τράμπ δεν πρόκειται να χάσει καμμία ψήφο από την εκλογική του βάση, γιατί αυτοί αδιαφορούν για το τι λέει. Όμως ο Τραμπ δεν πρόκειται να διευρύνει το ποσοστό των υποστηρικτών του», καταλήγει ο ίδιος.

    [08] ΗΠΑ: Εκτροχιασμός τρένου προκάλεσε τον τραυματισμό 29 ανθρώπων

    Επιβατηγό τρένο των Σιδηροδρόμων του Λονγκ Άιλαντ εκτροχιάσθηκε χθες κοντά στην κοινότητα του Νιου Χάιντ Παρκ, στη Νέα Υόρκη, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν 29 άνθρωποι και να διακοπεί η λειτουργία των συρμών και στις δύο κατευθύνσεις της νευραλγικής γραμμής, ανακοίνωσαν σήμερα σιδηροδρομικοί υπεύθυνοι.Προς ώρας δεν υπάρχουν επίσημες πληροφορίες για τις συνθήκες του ατυχήματος, το οποίο συνέβη περί τις 21.00 ( 04.00 ώρα Ελλάδος σήμερα), όταν το επιβατηγό τρένο εμβόλισε συρμό εργασιών περίπου 32 χλμ ανατολικά του Μανχάταν, σύμφωνα με την αστυνομία.

    Μέχρι τώρα δεν έχει διευκρινισθεί εάν ο συρμός εργασιών ήταν σταματημένος τη στιγμή της σύγκρουσης.

    Σύμφωνα με αξιωματούχο της Κομητείας του Νάσαου, οι 29 τραυματίες νοσηλεύονται ήδη με τραύματα που δεν εμπνέουν ανησυχία για τη ζωή τους, όπως κατάγματα και διάσειση. Δεκάδες άλλοι δέχθηκαν επί τόπου ιατρικές φροντίδες για εκδορές και εκχυμώσεις.

    [09] Βουλευτικές εκλογές στη Γεωργία: Πρώτο το κυβερνών Γεωργιανό Όνειρο

    Το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο κατατάσσεται πρώτο μετά το πέρας των βουλευτικών εκλογών της καυκάσιας χώρας, σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα της αναμέτρησης που δημοσίευσε σήμερα η κεντρική εφορευτική επιτροπή.

    Μετά και την καταμέτρηση του 54% των εκλογικών περιφερειών, το Γεωργιανό Όνειρο συγκεντρώνει ο 50,44% των ψήφων, μπροστά από το Ενωμένο Εθνικό Κίνημα (MNU), που συγκεντρώνει το 26,67% των ψήφων, για τις 77 από τις 150 έδρες του Κοινοβουλίου οι οποίες κατανέμονται με βάση το αναλογικό σύστημα.

    [10] Π. Σκουρλέτης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η κυβέρνηση έχει όλες τις προϋποθέσεις να πορευτεί σε έναν δρόμο που θα δίνει νέα ελπίδα

    «Η κυβέρνηση έχει όλες τις προϋποθέσεις να πορευτεί σε ένα δρόμο που παρά τις δυσκολίες και αντιξοότητες, θα δίνει νέα ελπίδα και θα δίνει τις δυνατότητες για μια νέα αναπτυξιακή πορεία της χώρας, με περισσότερη δικαιοσύνη και με κοινωνικό πρόσημο». Αυτό τονίζει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σημειώνοντας ότι «εάν αυτά γίνουν πραγματικότητα,τότε βεβαίως θα εξαντλήσει και την τετραετία».

    Ενόψει του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρεται στην ανάγκη «να μιλήσουμε για τις μεγάλες μάχες που έχουμε μπροστά μας, για το κυβερνητικό πρόγραμμα, για τα όρια και τις δυνατότητες που έχουμε να κινηθούμε έξω από το πλαίσιο της συμφωνίας που εφαρμόζουμε από το προηγούμενο καλοκαίρι». Επισημαίνει ότι αυτά τα πάρα πολύ μεγάλα ζητήματα, απαιτούν ένα κόμμα ισχυρό, μαζικό και κυρίως πολιτικοποιημένο, με το δικό του ειδικό βάρος στη διαμόρφωση της γραμμής, όχι της κυβέρνησης, αλλά του κόμματος.

    Ο κ. Σκουρλέτης, αποδίδει «στόχευση» πίσω από δημοσιογραφικές ερμηνείες που συνέδεσαν το όνομά του με πρόσφατες δηλώσεις του Κλάους Ρέγκλινγκ ό,τι ορισμένοι υπουργοί δεν στηρίζουν το πρόγραμμα προσαρμογής. Τα εντάσσει «σε μια προσπάθεια μπροστά σε ένα ενδεχόμενο ανασχηματισμό να διαμορφωθεί η κοινή γνώμη, να επηρεαστούν ίσως επιλογές», μια ειδησεογραφία, όπως λέει, «με συγκεκριμένη στόχευση σε ανθρώπους και πρόσωπα, τα οποία εννοούν να κινούνται στο πλαίσιο της εντολής του προηγούμενου Σεπτεμβρίου και εννοούν τη διαπραγμάτευση με πραγματικούς όρους». «Και αυτό βέβαια, προφανώς, απ' ό,τι αντιλαμβάνεστε ενοχλεί διάφορα πολιτικά κέντρα και διάφορα συμφέροντα», σχολιάζει.

    Σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, τονίζει ότι η κυβέρνηση είχε και έχει μια σαφή εντολή από τις προηγούμενες εκλογές γύρω από το ποιες από αυτές είχε δεσμευτεί να φέρει εις πέρας και προσθέτει ότι οι περισσότερες από αυτές είχαν ήδη δρομολογηθεί. «Από εκεί και πέρα θεωρώ λάθος να υιοθετήσουμε τελικά το παλιό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου», σημειώνει και προσθέτει πως κάτι τέτοιο «δεν έχουμε την εντολή να το κάνουμε».

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Πάνου Σκουρλέτη στον Νίκο Λιονάκη για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

    Ερ: Υπουργέ, παρακολουθούμε μια σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη ΝΔ για τη Δικαιοσύνη. Αυτή η πλευρά διατυπώνει, άμεσα ή έμμεσα, κατηγορίες για προσπάθεια χειραγώγησης εκ μέρους της κυβέρνησης. Παράλληλα, όμως, "φωτογραφικά" βάζει στο στόχαστρο της κριτικής της και ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, όπως π.χ. με αφορμή τις δηλώσεις του προέδρου του ΣτΕ. Πώς σχολιάζετε τις τελευταίες εξελίξεις;

    Απ: Νομίζω ότι αυτό, το οποίο έχει ανάγκη η χώρα μας, το ίδιο το πολιτικό σύστημα, η ίδια η λειτουργία του πολιτεύματος είναι να κατοχυρωθεί και να προστατευθεί η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Θεωρώ ότι δεν γίνονται αλλαγές τα τελευταία χρόνια μόνο στο επίπεδο της οικονομίας, των θεσμών κ.λπ. Όλα αυτά που συμβαίνουν προφανώς δημιουργούν πλέον και μια νέα πραγματικότητα στην ίδια τη Δικαιοσύνη προς μια κατεύθυνση, όπως λέγαμε και πριν, να παίζει τον ρόλο της ως μια ανεξάρτητη εξουσία του πολιτεύματος. Αυτό είναι το βασικό, είναι το κύριο και αυτό οφείλουμε ο καθένας από την μεριά του να βοηθήσει τελικά να γίνει πραγματικότητα.

    Ερ: Την Πέμπτη ξεκινά το 2ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Πώς μπορεί να επιτευχθεί τελικά η μαζικοποίηση του κόμματος; Έχετε δηλώσει ότι υπάρχει ανάγκη επανίδρυσης των τάσεων. Τι εννοείτε με αυτό;

    Απ: Το συνέδριο αυτό έχει μια ξεχωριστή σημασία, διότι γίνεται σε συνθήκες διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Το προηγούμενο συνέδριο είχε γίνει όταν βρισκόμασταν στην αντιπολίτευση. Έχουν συμβεί πάρα πολλά, υπάρχει η ανάγκη να βγάλουμε συμπεράσματα, να μιλήσουμε για τις μεγάλες μάχες που έχουμε μπροστά μας, για το κυβερνητικό πρόγραμμα, για τα όρια και τις δυνατότητες που έχουμε να κινηθούμε έξω από το πλαίσιο της συμφωνίας που εφαρμόζουμε από το προηγούμενο καλοκαίρι. Είναι πάρα πολύ μεγάλα ζητήματα αυτά, απαιτούνε ένα κόμμα ισχυρό, μαζικό και θα έλεγα κυρίως πολιτικοποιημένο. Ένα κόμμα, το οποίο θα έχει το δικό του ειδικό βάρος στη διαμόρφωση της γραμμής, όχι της κυβέρνησης, αλλά του κόμματος. Έχει ανάγκη από ένα σοκ πολιτικοποίησης -θα έλεγα εγώ- ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να ξαναδούμε τον τρόπο που συγκροτούνται οι τάσεις, αλλά πάντοτε αυτή η συζήτηση, ξέρετε, δεν είναι κάτι διαφορετικό από τη συνολική λειτουργία του κόμματος. Μιλάμε, λοιπόν, για ένα μαζικό, δημοκρατικό κόμμα, με διακριτό ρόλο απέναντι στην κυβέρνηση και με το δικό του ειδικό βάρος διαμόρφωσης των πραγμάτων.

    Ερ: Ο πρωθυπουργός ενόψει του συνεδρίου απηύθυνε ανοικτή πρόσκληση διαλόγου και συμπόρευσης σε όσες δυνάμεις, κινήσεις, προσωπικότητες της αριστεράς και του ευρύτερου προοδευτικού χώρου θέλουν να προσφέρουν στη μεγάλη προσπάθεια, όπως τόνισε, για την ανάκαμψη και την ανασυγκρότηση της πατρίδας. Τι σημαίνει αυτό για εσάς;

    Απ: Προσέξτε. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια ανακατανομή συσχετισμών, υπάρχει μια μετακίνηση ψηφοφόρων, ουσιαστικά νέοι πολιτικοί συσχετισμοί έχουν αποτυπωθεί στον πολιτικό χάρτη της χώρας, αυτό προφανώς έχει την αντανάκλασή του και σε πολιτικά πρόσωπα σε δημόσια πολιτικά πρόσωπα. 'Αρα, με αυτή την έννοια κάτι που ήδη έχει συμβεί στο επίπεδο της κοινωνίας προφανώς δεν μπορεί να μην αντανακλάται και στη δυνατότητα επανατοποθέτησης διαφόρων πολιτικών προσωπικοτήτων, σε σχέση πάντοτε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Βεβαίως, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η "κολυμβήθρα του Σιλωάμ", άρα καταλαβαίνετε ότι αυτή είναι πάλι μια πολιτική διαδικασία που προφανώς ένα συνέδριο δημιουργεί εκείνες τις συνθήκες για να αποτυπωθούν τέτοιου είδους, ας το πούμε έτσι, διευρύνσεις και προσεγγίσεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

    Ερ: Έχουν παρατηρηθεί κάποιες εκτιμήσεις που συνέδεσαν το όνομά σας με τις πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ. Σύμφωνα με αυτές τις δηλώσεις, ορισμένοι υπουργοί δεν στηρίζουν το πρόγραμμα προσαρμογής. Πώς το σχολιάζετε αυτό;

    Απ: Θέλω να πω ότι πρώτα απ' όλα πρόκειται για μια ερμηνεία των δηλώσεων του κ. Ρέγκλινγκ και του κ. Μοσκοβισί. Την διάβασα και εγώ. Μια ερμηνεία που κάνανε διάφοροι συνάδελφοί σας δημοσιογράφοι. Προφανώς, όσα έχουν γραφτεί δεν θεωρώ ότι είναι χωρίς στόχευση. Εγώ προσωπικά τα εντάσσω σε μια προσπάθεια μπροστά σε ένα ενδεχόμενο ανασχηματισμό να διαμορφωθεί η κοινή γνώμη, να επηρεαστούν, ίσως, επιλογές και είναι μια, θα έλεγε κανείς, ειδησεογραφία η οποία έχει συγκεκριμένη στόχευση, συγκεκριμένη στόχευση σε ανθρώπους και πρόσωπα, τα οποία εννοούν να κινούνται στο πλαίσιο της εντολής του προηγούμενου Σεπτεμβρίου και εννοούν τη διαπραγμάτευση με πραγματικούς όρους. Και αυτό βέβαια προφανώς απ' ότι αντιλαμβάνεστε ενοχλεί διάφορα πολιτικά κέντρα και διάφορα συμφέροντα.

    Ερ: Πιστεύετε ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να κρατήσει μια πιο σκληρή στάση απέναντι στους δανειστές στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων;

    Απ: Η κυβέρνηση έχει, είχε μια σαφή εντολή από τις εκλογές του προηγούμενου Σεπτεμβρίου γύρω από το ποιες ιδιωτικοποιήσεις είχε δεσμευτεί να φέρει εις πέρας και οι περισσότερες από αυτές είχαν ήδη δρομολογηθεί. Ήταν η περίπτωση του Ελληνικού που ολοκληρώθηκε, τα αεροδρόμια, το λιμάνι του Πειραιά, ο ΔΕΣΦΑ και μια σειρά άλλες. Από κει και πέρα θεωρώ λάθος να υιοθετήσουμε τελικά το παλιό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Κάτι τέτοιο θα έλεγα ότι δεν έχουμε την εντολή να το κάνουμε, δεν έχουμε την εντολή να κινηθούμε σε ένα τέτοιο δρόμο, και πολλές δε από αυτές τις παλιές προτάσεις για ιδιωτικοποίηση σήμερα έχουνε ξεπεραστεί από τα ίδια τα πράγματα και δεν εξυπηρετούν σε τίποτα απολύτως.

    Ερ: Μείζον θέμα τα εργασιακά στη διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Μέχρι που μπορεί να φτάσει η κυβέρνηση σε αυτό το μπρα-ντε-φερ για την υπεράσπιση των κεκτημένων;

    Απ: Το θέμα των εργασιακών είναι ένα θέμα, το οποίο δεν απασχολεί μόνο την Ελλάδα. Είναι στο επίκεντρο μιας μεγάλης αντιπαράθεσης ανάμεσα στον κόσμο της εργασίας και του κεφαλαίου, για να το πούμε με διαχρονικούς όρους, σε όλη την Ευρώπη. Βλέπετε ότι η κινητοποίηση των τελευταίων μηνών με επίκεντρο τα εργασιακά είναι η πρώτη είδηση στην επικαιρότητα. Είναι, λοιπόν, μια τομή, μια αντιπαράθεση, η οποία τέμνει το σύνολο σχεδόν των ευρωπαϊκών χωρών. Εμείς είμαστε μια κυβέρνηση της Αριστεράς, είμαστε μια κυβέρνηση που κατά προτεραιότητα θέλει να εκφράζει και να υπερασπίζεται τον κόσμο της εργασίας. Κατά συνέπεια, οφείλουμε το δικαίωμα της συλλογικής διαπραγμάτευσης να το αποκαταστήσουμε, οφείλουμε να βάλουμε εμπόδια σε προτάσεις απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων, πρέπει να αποκαταστήσουμε όλες εκείνες τις ισορροπίες που υπήρχανε και ανατράπηκαν τα τελευταία χρόνια από την αποδιάρθρωση της αγοράς εργασίας.

    Ερ: Υπουργέ μια τελευταία ερώτηση. Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία;

    Απ: Η κυβέρνηση νομίζω ότι έχει όλες τις προϋποθέσεις να πορευτεί σε έναν δρόμο που παρά τις δυσκολίες, τις μεγάλες δυσκολίες και αντιξοότητες, θα δίνει νέα ελπίδα και θα δίνει τις δυνατότητες για μια νέα αναπτυξιακή πορεία της χώρας, με περισσότερη δικαιοσύνη και με κοινωνικό πρόσημο. Εάν αυτά γίνουν πραγματικότητα τότε βεβαίως θα εξαντλήσει και την τετραετία.

    [11] Η αντίθεση της Γερμανίας στην ελάφρυνση του χρέους προσκρούει στις απαιτήσεις της για συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης

    Η αντίθεση της Γερμανίας στην ελάφρυνση του χρέους προσκρούει στις απαιτήσεις της για συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

    Ο κ. Τσακαλώτος είπε πως μετέφερε αυτό το μήνυμα στον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά την ετήσια συνεδρίαση του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον.

    Ο Τσακαλώτος επανέλαβε πως θέλει το ΔΝΤ να ενταχθεί στο πρόγραμμα και πρόσθεσε πως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πιστεύει ότι το πρόγραμμα διάσωσης θα δουλέψει, το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα και δεν πρόκειται να υπάρξει σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

    «Κάτι πρέπει να δώσει εκεί, και νομίζω πως βαθιά μέσα του, το καταλαβαίνει και ο ίδιος» δήλωσε ο Έλληνας υπουργός. «Είναι ένας πανούργος πολιτικός που βρίσκεται στα πράγματα εδώ και πολύ καιρό. Δεν μπορώ να πιστέψω πως δεν καταλαβαίνει ότι δεν μπορείς να έχεις και τα τρία αυτά πράγματα» τόνισε ο Τσακαλώτος παρομοιάζοντας την Ελλάδα με μία γαζέλα που προσπαθεί να αποφύγει το ποδοπάτημα από δύο μαινόμενους ελέφαντες, σε αυτή την περίπτωση τη Γερμανία και το ΔΝΤ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 9 October 2016 - 6:32:23 UTC